View Full Version : Islam or "Pan-turkizm" ?.Which do you prefer?
anti pan-tukist
05-07-2003, 03:26 PM
ASalomu Aleykum Dostlar !!!
Meni bu forumdaki bazi "arkadslarimiz" ning ISLOM haqqidaki fikrlari haqqtan hayratga solib yoqa ushlatyapti.Ular Irqni Islomdan ustun va musulmonlarni dini qoloq dep tariflayashyapti va islom halqlarni orqaga qoldirdi dep tariflashayapti.Yana eng qizigi bu gaplarni komunistlarni, ruslarni kechayu kundiz yomonlashdan og'zi charchamydigan "Turk" qardoshlarimiz gapiryapti!!
Ulardan bunaqa gaplarni hech kutmagan edim.Meni shokka soldi qoydi.Men turkiyani doim islom markazlari dep hurmat qilardim.Ammo u yerlarda ham munofiqlardan yetarlicha bor ekan.Qiziq komunistlardan ularni qanday farqi qoldi endi ?!?!Bunday odamlar qanday qilib bizlarga endi qardosh bola oladi eni?Bizga butun umr islom simvoli bolgan halqqa!!Bunday munofiq turklardan bir hristyan rus ming bora afzal emasmi ??!!!Bir narsani eslatay ISLoM dini arabiston yarim orolida paydo boldi lekin uni voyaga etgan joyi Orta Osiyo boldi bobolarimiz bu dinni doimo muqaddas dep bildilar.Hech qachon men turkiyman meni millatim islomdan avval bolgan meni irqim bundan ustun demadilar.Boshqa musilmon qardoshlarni ham boshqa din vakillariga ham hurmat korsatdilar.Buhoro yahidylari bunga bitta misol bola oladi.Vo ozlarini millati soralganda."Bizning millat musulmon" der edilar.hosh buni nimasi yomon edi?Bundan tashqari nafaqat Orta osyaliklar balki qondoshlarimiz Usmoniy Turklar ham ozini shonli otmish zamonlarida
ISLOM dinini asos bilib yuksak madaniyat ve shon shuhratlarga erishdilar.bir necha yil sharqiy vevropa va musulmon dunyosini tutib turishga qodir boldilar.Usmoniy Turklar song zamonlarda ISLOM ni va musulmon dunyosini potentsial quvvati edilar. Usmon turlari butun turk va islom dunyosiga korsatgan hizmatlarini kopini bu yerda bu togrisida kop gaplarni gapirish mumkin.Lekin afsuski ohirgi asrlarga kelib musulmon Islomdan uzoqlashishi sababli hokimlari ayshu ishratga berilishi
sabali bir manqurt,jojil dinsiz "musulmon"jamiyatlarini yuzaga keltirishdi va natijada boshqalarga bosh egib qolishdi.Asrlardir ISLoM dunyosida ilm simvoli bolib kelgan Orta Osiya ruslar bosqini keyinchalik komunistlar boshqaruvida uzoq yillar qolib ketdi.Va ISLOM ni cholda yuruvchi badaviylarni dini dep korsatilishi va unga
qillingan kop idealogik hujumlar halqimiz brainwashed qilishga qanchalik harkat qilishmasin barbir halqimizning qalbida qolaverdi ammo ISLOM otgan idea deb orgatuvchi komunizmning ozi yoq boldi ketdi.Huddi shunday hozirgi yevropa "iduvidial"(yani hamm faqat ozini ishiga javob beradi dep hohlaganini qilib yuraverish) hayot ideasi ham chirib boryapgani hammga ayon.Hozirgi evropa hayot stili ham komunizm kabi yoq boladi.Lekin ISLOM qolaveradi.
Shundy bolsada bizda orta osiyoda turkiyada va boshqa musulmon olkalarida(arab,eron...etc) "demokratlar"funofiqlarni yetishtirishga muvaffaqiyat boldilar.Hozir agar bizda odamlarga borib islom togrisida
gapirsan gapingni ustida mantiqiy fikr yuritishni ham hayolga keltirmasdan darrov seni bir badaviyga,terrosristga bir fanatga chiqarib qoyishadi.Musulmon deganda ahli sunnani emas Vohobiyu,tolibonlarni koz oldiga keltirishadi.undan ortiq hech narsani bilishmaydi?Afsuski bu kasal otmishda shon shuhrat qozongan otabobolaridan magrurlanishi kerak bolgan bazi
"kardeshlarimiz" ga ham yuqib oziga boysinidirib olgan ekan.
misol keltiray:
---
batur wrote:
Senin gibileri biz cok iyi biliriz. Siz ummetcisiniz, sizin icin kulturun, dilin, ulusal kimligin hicbir onemi yoktur. Herkesi dunyada ayni arab kafasinla yoneltmek icin seriat bayraklari acarsiniz. Hic mi gormedik islam devletlerini? Iran ve Talibani hic gormedik mi? Daha hangi misali vereyim. Dunya tarihine bakarsan hicbir zaman din insanlari birlestirmemistir! Sana tarihten kac yuz misal vermemi
diliyorsun! Senin Islam birligi tam bir fiyasko! 5 islami fanatik bir araya geldimi 12 tane tarikat, 30 tane farkli mezhep ortaya cikar. Dunya tarihinde islamcilarin birbirini oldurduklerinin ve savastiklarinin haddi hesabi yoktur! Birde kalkmissin yenilik ve islami kimlikten palavlaralar atiyorsu
---
bu tipik bir ovrupalinig islom haqqidagi tshunchasi bolib qanday qilib bir turk buni oylashi mumkin.Shu Baturni boshqa topikda bazi ozbeklarni ozligini yoqatishganligi haqida gapini oqigandim.Endi oziga qarasam qirt bir kimligini ozozligini yoqotgan bir otkinch jirkanch shahis ekan bolmasa bunday fikr yuritmas edi.Qanchalik
engiltaklik qilayapganin korinib turibti.
yana bir misol:
---
batur wrote:
TURKLUK Islamdan oncede vardi - Islamdan sonra bile var olacak!
---
Bu bir hato fikrlashdir.Turklik Islodam oldin yoq edi."ISLOM" ning manosi bu "submission" manosida yuradi,va islom dini birinchi bolib Odam atoga(s.a.v) berilgan edi.Turkiy halqlar esa Odam dan bir necha ming yildan keyin
yuzaga keldilar.Va turlkikni Islomda afzal korishlik bu bir butparistlikga ohshagan narsa yani hudoga emas ozini ulusiga siginib uni haddan tashqari ideallashtirishdir.Aslida yengi kelayotgan odamzod ovlodi irqchilik,uluschilikga ohshagan fikrlardan ozini halos etishi lozim va kerak bolgan narsa.
yana bir misol:
---
batur wrote:
Sizin gibiler tum kulturun sadece islam ile geldigini zannederler! Daha once varolmus kultur ve bilgiler yikip her yerde insanlari belli bir arap kafasi dusunceye zorlamak isterler. Sizler gercek fasist ruhlu tiplersiniz.
---
Men endi hayronman qachon musilmonlar ozidan oldingi madaniyatlarni kamsitishgan ekan?Tarihdan malumki ilk musulmonlar dunyoda yoqalib ketayotgan qadimgi hind adabiyotini tiklashgan edi,yunon faylasuflarini organish
berilisgan va hind matematiksaini butun arab halifasiga yoyishgan edi.Bogdod va Indulus kutubhonalarida qanday ilmiy gavharlar saqlangani hammaga malum.Usmon turklari ham borgan yerlarida halqlarni madaniyatlarni
kamisitmadilar.Yunon orthodox lari musulmon usmon turklar qoli ostida ancha erkin yashadilar.buni yevropalik tarihchilar tan olgan.
Va musulmonlar islom bilan madaniyat kelganini emas balki absolyut togri hayot tarzi kelganiga ishonamiz islom
bu faqat din yoki kultura yoki faqat malum bir ulusni toplaydigan mafkura emas balki butun odamzodni hamma sohada togri yolga boshlovchi hudoni yuborgan korsatmalaridir.
Undan keyin....!!!
qachondan islom va musulmonchilik arab "dushuncesi" bop qolibti!!!Togri agar birov ateist bolsa hudoga
ishonmasa qoronni Muhammadga yoki uni atrofidagi boshqa arablar toqigan dep oylashi mumkin.Lekin biz bilan yani Orta Osiyolik musulmon turklar bilan qarindosh bolishni istagan "kardeshlarimizning" bunday fikr yuritishlari
hato emasmi?
Aslida islom bu arab tushunchasi emas bu ALLOHNI yuborgan hayot tarzidir.Agar bu kimsalar hudoga va quronga ishonishsa nega endi eng togri yoldan yani tayyor buyuk madaniyatdan yani islomdan bunchalik nafrat etip.Oz
yengi madaniyatlarini yaratishga harakat qilishadi.Amerikani takror ochishni nima keragi bor?
yoki velosiped yaratishni?
ana endi Sulton Fotihlar bir bu dunyoga kelsade neveralarini, musulmonlarni fashist dep atashgachan etib borishganiga korishsa.bu qanchalik oziligini yoqotgan kimsalar a?qanchalik ayanchli holat?
yana bir misol:
---
batur wrote:
Sen bizim gibilerle mucadele edecegim diyorsun! Zaman gosterecek kocum. Sizin gibilerin su andaki durumuna bak - Islamci gecinen alemin durumuna bak - yerlerde surunuyor! Petrolleride olmasa tam bokta suruncekler!
Siz bilim ve aydinligi beyninizden cikarmissiniz! Adam olmazsiniz. Biz sizlerle sert mucadele edecegiz, ama bu gerekmiyecek, cunku sizin bu eskimis kafaniz zaten zamanasimina ugramis, gecerliligini yitirmistir. Siz gibi fanatikler tarihte bir osuruk olarak kaybolup gideceksiniz!
---
...........................??????????????????????? ???????????
(no comments.ha islomni va islom tarihin umuman bilmas va mutloq yanglish tushunchada ekan bu shahs).
bunaqa "musulmon" ning qardoshchiligi ozbek halqiga hech keram emas agar mana shunaqa "ilgor" fikrlaydigan kimsalarni ozbekitonda topsam.kelgan joyiga qarab jonatvoraman.yoki turkchasi aytsam "gotunu kesecem".
Bulardan ozimizni Ivanlar ming marta afzalroq.
Aziz dostlar men shuni aytmoqchimanki odamzod uzoq yillar mobaynida irq ajratish kasilga duchor bolib keldi agar tegini olsangiz hamma bir ota onadan dunyoga kelgan va hammaning ham yahshi va kamchilik tomonlari bor.Agar
turkiy halqlarni oladigan bolasak.Turkiy halqlarnig madaniyatini rivojlanishda islom va fors madaniyatlari katta hissa qoshganligi hammaga ayon.Yoki yevropliklarni uygonish davri uchun Islom dini va musulmonlarni katta ulush qoshganini hamma biladi.Ilk musulmon Arablar ham boshqa madaniyatlarni ijobiy tomonlarini organishga harkat qilishgan edi.
Ana endi hozirgi zamonga kelsak hozir tukiyada halqida va orta osiyoda oz bolsa ham radikal fanatik "pan-turkchilik" ideasi hukm suryapti,bu idea ozini islomdan ham ustun koryapti,va kufr keltiryapti.va ular uni orta osiyaga tarqatishga harakat qilishyapti!Men ozim ozbekman va turkiy halqlarni bir liberal tarzda boshqa
millatlarni kamsitmasdan ularga hurmat korsatib va ahli sunna ammallariga etibor bergan holda birlashishlarini istayman.hozir orta osiyoda bir qancha millat vakillari yashaydi."pan turkchilik" esa birinchi navbatda ruslarni va forsiyzabon halqlarni kamsitishga asoslangan.(islomni ham kamsitishar ekan endi bildim.tovba!!)Men bu
gaplarni kitoplardan oqib gapirmayapman men kop voqealarni guvohi boldim va koplar bilan suhbat qildim.Analizlar qilganman.
Bunday fanatiklar "toza" irqchilik mafkurasi botqogiga tushib qolganlar.va orta osiyo multi etnik jamiyatining tinch totuv hayotiga tahlika bolib turishibti.Men tshunmadim namuncha turkiylik ideallashtirishni va boshqa madaniyat elementlaridan(masalan ozbek tilidan fors yoki arab sozlarini olib tashlashni) ozini tozalashni nima keragi bor? Nahotki "butparast" likning zamonaviy korinishiga shunchalik ehtiyoj bolsak...yoki shunchalik "tukiyparaslikka" siginish lozimmi?huddi boshqa problemalarimiz yoqdek.
Dostlar keling mana shu "pan turkizmidan" ideasidan uzoq yuraylik va hamma halqlarni hurmat qilib islom ni unutmaylik.Va bizga dost bolmoqchi bolgan bazi munofiqlarga yetarlicha javob beraylik.
Barchangizga omadlar !!!
Batur
05-07-2003, 06:51 PM
iyi gunler dostlar,
Bence topik biraz yanlis olmus. Dogrusu bu turlu olmaliydi:
Which do you prefer:
- a union of modern democratic turkic countries, with a great respect to their culture,
language and different religions where the citizens are free individuals
- or a middle age undemocratic Uzbekistan with religious rules like in Arabia, without human
rights and individual freedom?
bunlari secmek sizin elinizde!
to "Anti Turk" Unique ID: 22bf0c4c
artik neremle guleyim karar veremedim. Ilk basta kahkaha attim sonra gotumle gulmeye basladim. Baska bir sey denilmez artik!
Sen artik tam kafayi yemissin, arkadasim. Ben ne oldugumu biliyorum. Dine karsi saygiliyimda. Ama sen burada dupeduz Ozbeklere ve tum diger turk halklarina kufur ediyorsun. Herseyi Islamla baslamis ve fars ve diger kulturlerle ancak Orta Asyaya kultur geldi diye iddia ediyorsun!
Bu benim daha eski olan kulturume, atalarima ve soyuma kufurdur! Bundan dolayi burada boburlanacagina herkesden ozur dilemen gerekir!
O kadar celiski dolu eski kafali, bagnaz kelek bir insansinki! Artik gozlerin donmus, agzindan kopuruyorsun. Burada hic kimse din dusmanligi veya baska halklari ezecegiz diyen yok! Bunu sen uyduruyorsun.
Ama esas insanlari ezen fasist ruhlu sensin! Herkesi senin gibi Islamci olmaya zorlamak istiyorsun.
Insanlar artik hurdur! Sovyet donemi bitti! Herkes istedigi gibi inanir, ibadetini yapar veya yapmaz! Buna sen karar veremezsin! Bu herkesin tanrisi ile hesaplasmasi gereken bir istir. Seni ne ilgilendirir ne de buna karisma hakkin vardir!
Burada basit ve adi polemiklerle sacmaliklarini yaymaya calisiyorsun.
Ozgurlukcu bir ortamda din elden gitmez. Ama senin istedigin din duzeninde ilk basta insanlik elden gider!
Evet burada tekrar soyluyorum! Senin gibi yobaz itlerden dolayi islam dini bu hale dustu. Artik isin iyice suyunu cikardiniz! Tum musluman insanlar geri kafanizdan dolayi gelisememistir.
Haklisin eskiden Islam icinde ilim ve gelisimde varmis, ama ne zaman kendini yenileme ve insanlarin yeni sorunlarina cevap veremez hale gelince simdiki icler acisi duruma geldik.
Burada esas ders verilmesi gereken insanlar sizin gibi eshek kafalilardir!
HAYDI KARDESHLER HEP BERABER BU TUR DINI ISTISMAR ETMEK ISTEYEN KISHILERE DERSLERINI VERELIM!
sen gib haramzada validi zinalr beni kopekler benim soyledigimi anlmazlar! :D
yanlis yazmisim
sen gibi kopekler islami anlamazlar demek itemistim :D
sonra anlatacak nichin kopek oldugunu
anti pan-tukist, guzel ama bu konulari "Religiya Kutlura" bulimiga ochsang yahshi bulardi...
Ozellikle son acilmis konularin hepsi kultur ve din hepsini oraya gecirmek lazim ...
HELLEN
05-08-2003, 02:51 AM
Batur Islamdan hich bir haberin yokmush be... sen ne dedigini farkindamisin...Islamic country like Arabia no human rights bla bla bla. ...Saudi Arabia is not perfect country to refer...sen git ilk once Islam hakkinda 1. 2 kitap okuda gel, sana bi tavsiyem olsun>
Batur
05-08-2003, 03:30 AM
Islam konusunda gercekler ortada. Bunlari gormek istemeyen hayal aleminde yasiyordur. Artik ayilin!
Islama acil reform gerekiyor. Artik yeni bir islam anlayisi lazim. Insanlari kucaklayan ve bir birey olarak goren, farkli kulturler ile birlesen, renkli, cogulcu, sessiz ve sevgi dolu modern zamanlarin bilim ve teknolojiyisini kabul eden aydin bir islam anlayisini olmasi gerek.
Suudi parasi yeyipte, vahabi yalakalarin uydurdugu orta cag islamina hic ihtiyacimiz yoktur! Ilk once Imam al Buhari gibi unlu islami bilge adamlar cikarmis olan Ozbeklerin arasinda Suudi gotu yalayan ve sadece arap collerinde gecerli sayilabilecek ve oranin sosyolojik yapisini bir model olarak gosteren islam anlayisini savunan ve esasinda Arap milliyetcisi olan kisilerin cikmasi cok uzucudur!
Yine tekrarliyorum: Ben islama karsi degilim - hic bir dine karsi degilim. Ama din herkesin ozel isi. It's my private thing, you understand?
Ben iyi bir insan isem, musluman degilsem ne degisir? Veya kotu bir insan isem, ama musluman olsam ne fayda eder? Onemli olan vatanima, ulusuma ve insanlara faydali birisi olmam degilmi?
Turk halklarinin kaderlerini birlestirip kendi kendilerini bulunduklari bu kotu durumlarindan cikmalari icin yardimlasmalari istemem, hangi baska halklara problem yaratir bunu halen anlamis degilim? Tam tersine bu ulkelerde yasayan TUM insanlara (azinliklarda dahil) yeni umutlar ve olanaklar yaratmazmi?
Bildigim su varki burada turk halklarini sevmeyenler, hatta nefret edenler var. Bunlar ama cikipta biz sizi sevmiyoruz demezler. Bazilari biz ruscuyuz, bazilari biz muslumaniz, bazilari biz "milliyetciyiz" diye kendilerini gostermeye calisirlar. Nefretten dolayi her turlu karalamayi denerler. Siz ne kadar bagirsanizda biz yolumuza devam ediyoruz! Buna emin olun!
"It urur, kervan yurur" diye bir laf vardir, o aklima geldi.
Hellen
05-08-2003, 05:36 AM
Batur calm down, Batur wrote:
"It urur, kervan yurur" diye bir laf vardir, o aklima geldi"
benim de aklima gelmishken:
oyledir ya senin gibi "kurtlar " ururlar yav kendi gozlerimle gordum, azan chalinca uluyorlardi be bi it bile okadar yapamaz, adam olmak yerine kendini hayvana benzetirler be...shimdi bu canzatlardan demokrasi turk birligi kurmak mi beklenir.
Islama karshi degilim it is my private diyosun peki bashkalarini turkluk hakkindaki yargilarina nedense sert ve amoral bichimde cevap veryosun arkadashim beki seninki private olurda bashkalariniki choplukmu?
a.p.t
05-08-2003, 06:06 AM
---
haramzoda batur wrote:
artik neremle guleyim karar veremedim. Ilk basta kahkaha attim sonra gotumle gulmeye basladim. Baska bir sey
denilmez artik!
---
hahaha.. Tassavur qilyapman.Kotin bilan kulishni qanaqa bolarkan ozi??hehe dalbayop...
---
haramzoda batur wrote:
Sen artik tam kafayi yemissin, arkadasim. Ben ne oldugumu biliyorum. Dine karsi saygiliyimda. Ama sen burada dupeduz Ozbeklere ve tum diger turk halklarina kufur ediyorsun. Herseyi Islamla baslamis ve fars ve diger kulturlerle ancak Orta Asyaya kultur geldi diye iddia ediyorsun! Bu benim daha eski olan kulturume, atalarima ve soyuma kufurdur! Bundan dolayi burada boburlanacagina herkesden
ozur dilemen gerekir!
---
Yok.O sen kafayni yemissin.Goruyorumki chok fanatik bir "pan turkist" missin sen gibiler ocne hich gormemistim! En cok fanatik bile islama saygi gosteriyordu!ama sen chegaradan chiqib ketibsan kochchum Ben herseyi islamla baslamis demiyorum.Senin islam hakkindaki bilgilerin boyle olsa ben ne suchum varki.
gitta da kitaplari oku goreceksin yanlish oldugunu.bilginki islamdan da once baska kulturler vardi.(ama sen gibi kopekler okumayi bilyorlarmi?)
Amam sen orta asyada tyurklerden once baska kultur oldugunu tanamiyorsun.Evet ben Orta Asyada daha onche kultur geldi diyorum bu da beni senden farkini yani bir fanatik olmadigimi belki baska hakikatlar da korkmadan baqkabildigim ve dusunebildigimdir.Fars medaniyeti bizde3 var oldugunu her kez biliyor.
soyle bana bu nu nerese kotukI?Ama sen chok fanatik bir kafasini yemis bashka gerchekler tan almayan bir pan turkist sin sana gerchek tarihi anlayamayacam o kadar sen turkiylikki ideallashtirmishshinki artik gozlerin kor olmus.
simdi soylehangi birimiz burada korlerche fanatiklik yapiyoruz.
Tabikii sensin.Ben hich kimse yi soymuyorum ama ben atalarimizin baska kulturlein de hatyatlatina tadbik ettiginden magrurum.
sende bu gibi dusunceler yok!!sen tek yonl radikal fantiksin.bechora!
---
haramzoda batur wrote:
O kadar celiski dolu eski kafali, bagnaz kelek bir insansinki! Artik gozlerin donmus, agzindan kopuruyorsun. Ama esas insanlari ezen fasist ruhlu sensin!
Bu herkesin tanrisi ile hesaplasmasi gereken bir istir. Seni ne ilgilendirir ne de buna karisma hakkin vardir!
---
sen kendini iyi tariflamishsin.Aynaya bakarak mi?
yazdin bu sozlerini?
---
haramzoda batur wrote:
Evet burada tekrar soyluyorum! Senin gibi yobaz itlerden dolayi islam dini bu hale dustu. Artik isin iyice suyunu cikardiniz! Tum musluman insanlar geri kafanizdan dolayi gelisememistir. Haklisin eskiden Islam icinde ilim ve gelisimde varmis, ama ne zaman kendini yenileme ve insanlarin yeni sorunlarina cevap veremez hale gelince simdiki icler acisi duruma geldik.
---
kochchum islam in suyunu iyice sen gibi koppekler chikardi.Shimdide chikariyor.
ama islami shimdiki sorulara cevab veriyor.bunu avrupaliklarda yaziyorlar.
islam insaniyrt problemlerine herzaman dogru cevap vermis bundan sonrada cevap verecek.ama senin turkiyparstligin haqiqatdan kop muammolarni yuzaga keltiradi.
---
haramzoda batur wrote:
Burada esas ders verilmesi gereken insanlar sizin gibi eshek kafalilardir!
HAYDI KARDESHLER HEP BERABER BU TUR DINI ISTISMAR ETMEK ISTEYEN KISHILERE DERSLERINI VERELIM!
ozbekleri it diyorsun.
---
Lol!!!!!
Bir tane tipik half-educated pan turkist su anda bana desr verecekmis
bak ben chok turkleri gordum chogunuz half educated siniz sen de onlardan biri oldugunu islami bilmedigini ve ajayib pan turkist oldugunnu burada herkez goruyor.
ve sen burada ozbekler ders vermeye chalishiyorsun?
gitde kendin chooook kitaplari oku.
(one personal quetion:sen gibi haramzadalara hangi ozbek kizini verdi?.suf o ozbekke)
Batur
05-08-2003, 06:17 AM
To: Hellen Unique ID: 4a9c0bfd
Seni ciddiye alacagim diye zannediyorsan, yaniliyorsun. Ilk once insanin yazdiklarini oku, dusun sonra yaz - ama sende okuma ve anlama ozurlusun galiba - veya ideolojik gozluklerinden goremiyorsun.
Zaten Nick-name "Hellen" = (hellenistic) ozentilerini ve cok daha fazla seyleri anlatiyor
Argument getirin, fikir getirin, delil ve belge getirin - mantiginizi calistirin ondan sonra yazin!
Su ana kadar sizden benim yazdigim fikirler hakkinda bir akli basinda yorum gormedim. Sadece kininiz ve nefretinizden dolayi agzinizdan salye akan, gozu donmus birisi gibi saldiriyorsunuz!
Ben akli basinda konusmayip - fikirleri ciddi bir duzeyde tartismayan herkese sert cevap veririm. Ne zaman kafanizi calistirmaya baslar medeni insan gibi olursaniz baska turlu konusuruz - o zaman karsi fikirleri saygiyla karsilarim ve tartisip ortak taraflari bulup yeni cozumler buluruz.
Ama bu sekilde akilsiz ve zekasiz duzeyde bunun olmasi mumkun degil!
Batur
05-08-2003, 06:32 AM
to anti (pan) turkist
Unique ID: edde12ac
LOL :D :D
bak kochum sana simdi "haramzoda batur" yaziyor
bunlari yazmak icin bu kadar mi dusundun ve ugrastin :P
ben belki "half-educated" olabilirim sen ama tam bir "minimal-educated" ten fazla bir sey olamazsin.
Tekrar diyorum: Ben islam ve din dusmani degilim. Modern bir devlette dinin konumu onemli olan seydir. Din herkesin ozel ve sahsi isidir. Din ve dini duygu kiymetlidir. Ne bu devlete karisir ne devlet dine, nede her hangi bir insan benim dini duygu uzerine her hangi bir yorum yapma hakki vardir!
Anladinmi benim dindar kardeshim?
Sen benim yazdiklarimi bir daha oku, istersen sana tercume edeyim, ondan sonra yaz. Burada hic kimse bilincsiz bir "pan-turkizmi" savunmuyor. Akilci, modern ve demokratik ilkelere bagli, ekonomisi saglam, insanlarina maksimum ozgurlugu ve refahi saglayan ve birbirinle isbirliginden dolayi guclenen turk devletlerinin ozentisini yasiyor.
Bunda kotu olan, sizlerin kopurmenize neden olan - sizin kinci turk dusmanligindan baska nesi vardir?
Hadi simdi cevap verin kim fasist, anormal, sert ve manyak?
Hellen
05-08-2003, 06:35 AM
Batur delil getir diyosun , atp chok delil getirmish ,ama senin anlattiklarin bosh safsata ve palavradan oteye gechemez, idrak ve mantik ozurlugu ichinde kivraniyosun, kendini bi tur entel zannediyorsun ama bur omur inandigin ulkuye birisi gelip utopya oldugunu adam akilli anlatirsa kufurden bashka laf agzina gelmez. chunku dilin kalbindeki duygularaboyun egmekte, chunku o paslanmish beyninden bir akilli fikir gelmemektedir ki soze gechirebilsin... akli bashinda olmayanlara sert konushurm diyon aslinda sende akil yok, ki siradan birisi olarak konishabil.
shimdi bana soyle adam kendi dinini seviyorsa ve bunu hersheyden ustun goruyorsa bunun nesi kotu, sen islamda bir reform yapmak gerekli diyorsun. unutmaki Islam Hakkin dini, Allahin kelami shimdi senin gibi bir kul yaraticisinin kelamini islah etmeyemi kalkishiyor?... bence asil gerekli olan Islami uygulama ve yorumlamada sapmaktan uzak tutunmaktir bu nitelikleri sende gormekteyim Batur.
Hellen
05-08-2003, 06:44 AM
Batur sen Laikligi savunuyorsun, kisacasi dinin polyikayla ve devletle alakaksi yoktur diyorsun. bu gosterdigin ornek Hrsitiyan avrupa mahsuludur . Onu kor korane Musluman topraklarda uygulayamzsin. Islam Layiklikle bagdashamaz Chunku Islamda Hristiyanlikdan farkli olarak Yahsam< Yonetim, Siyaset uzerinde chok durmaktadir, Islamin onerdigi ilkelerle laik bi ulke kurmak hayalden otesi bir shey degildir.
Batur
05-08-2003, 07:20 AM
to: "Hellenist"
anti-turkun onerdigi dini fanatik fanteziler cozum diye goruyorsan sen de artik mantiksizlik dunyalarina kaymis birisisin.
Laik duzeni, yani sekuler sistemin hiristiyanlikla bir alakasi yoktur. Hatta Almanya gibi ulkelerde Turkiye'de oldugundan daha az kati laik duzen vardir.
Ama dogru - sekuler sistem ilk olarak Avrupa'da uygulandi, ama niye - hiristiyan gelenegi oldugu icin degil, dini yonetim altinda koyu bir orta-cag geciren Avrupa'da tam tersine dini baskisi ve toplum uzerindeki yanlis etkisini kaldirmak icin! Aydinlik cagindan sonra bu dusunceler tam filizlenmis ve simdi herkesin ozenti ile baktigi Avrupa'daki toplumsal gelisimin tohumu atilmis durumdadir.
Baska bir ornek Turkiye'den verelim. Her ne kadar su anki terslikler olsa bile, sanki su andaki Turkiye Cumhuriyet ilkesi olan laik duzen olmasa Turkiye bu duruma gelirmiydi?
Birakin artik bu gulunc islami propagandayi. Cikin su arap dunyasinin golgesinden ve onun tellalligini yapmaktan!
Gerceklere donun ve ileriyi dusunun! Bir de utanmadan kendinizi ileriye bakiyor diye gostermeyin. Hic kimsenin artik sizin arzuladiginiz geri kafa din devletinde yasama istegi yok artik! Bunu en az isteyen buradaki Ozbek gencler!
Onun icin: Welcome back to earth! Welcome back to reality! Open your eyes and your mind!
To: Anti-Turk
Answer to your personal question: Bizim ailelerde kocum (hem Ozbekistan hem Turkiyede) orta cagdaki gibi kiz verilmez. Kari-koca birbirini sever, birbirinle iyi anlasir ve omur boyu beraber yasamak ister. Ailelerin razisi alinir ve onlar cocuklarini destekler.
Ama tabii senin "dinci" arap-dunyanda bu nasil yapilir bilmem!
Hellen
05-08-2003, 08:25 AM
Batur sen neden Islam Muslumanlik ve Araplari bir goruyorsun, her milletin iyisi ve kotusu var ama bu sana nufusu 200 milyonluk arap halkina karshi boyle laf etmene hak vermez, kardesh. bi insani Musluman oldugu ichin Arapchi diye suchlaman da chok hatali bence.
Sekulerizme gelirsek* shu dedigini bir az yanlish buldum demishsinkim*Hatta Almanya gibi ulkelerde Turkiye'de oldugundan daha az kati laik duzen vardir.
olur mu be Turkiye de laiklik . Shimdi Turkiyede varolani din ve devlet ayrimi degil belki de devletin dine yaptigi baskidir, bir ortulu kizin egitim hakkini yoka chikariyorsunuz, dinle alakasi var diye okullari kapatiyorsunuz, hatta ishten memuralri atiyorsunuz. nufusun 3 de 1 ini Kurtler olushturmasina ragmen Kurt dili ve kulturune baskilar yokmu. Senin laiklik, demokrasi ve insan haklari anlayishini chok `garip` buldum. Laiklik olup ta bu hale geldiniz ishte yukarida bazi arkadashlarin da dile getirdigi gibi artik Avrupa ulkusu karshisinda komplexe ugrayip benliginizi hatta kulturunuz dininiz kayip ediyorsunuz. kendinizi sadece avrupaya cografi yakinliktan dolayi avrupali zannedebiliyorsunuz ama milli kimliklerinizin zarari ugruna yeni bir imag kazandirmaya chalishmiyormusunuz.
Batur
05-08-2003, 09:14 AM
Hellenist arkadas,
sagol sende beni guldurdun :D
burada elma ile armutu karistirma. Artik var gucunle turkleri kotuye gostermek icin her karti cekiyorsun. Neymis nufusun 1/3 kurtmus? Nereden buldun bu sayilari.
Basortulu kizlar okula gidemiyormus? Tabiiki gidemez! Ben punk-saclar, veya bir politik partinin T-shirt ile okula girebilirmiyim? Hayir! Eeee o zaman dini tarikat inancini bir propaganda bayragi gibi basina takan o kisi de okula giremez.
Din ozel bir seydir. Dini kullanan ve gosteris icin malzeme yapan yanlistir. O en guzel sekilde Turkiye'de onleniyor. Basortusu milli bir kiyafet degildir! Artik fanatiklesmis bir yobaz dusuncenin simgesi haline gelmistir.
Mesela geleneksel, kadinlarin koylerde, saclarini pislikten ve tozdan korumak icin arkaya bagladiklari basortu vardir. Bu normaldir. Ama arap burgusuyle bir baglantisi yoktur bunun.
Beni araplar ne yaparlarsa yapsin hic ilgilendirmez. Onlar kendi kulturunu yasasinlar, ona saygim vardir. Ben araplarida bilirim, Arap ulkelerinide gezdim. Yani bana bir sey bilmiyorsun diye anlatma! Ama ben kulturumu ve kokenimi baska bir kultur ile ortulmesini kabul edemem.
SENINDE INSANLARI FARKLI DINI ANLAYISLARI OLDUGU ICIN YARGILAMAYA HAKKIN YOK ANLADINMI!!!
Bana yorum yapiyorsan, benim yazdiklarimi okuyarak degerlendir. Ben Turkiye'nin AB politikasini hic onaylamadim ve hic AB'ye girmesini istemiyorum. Su anki politikadan ben sorumlu degilim.
Ama senin derdin camur atmaktir. Tum Turk halklarindan nefret ettigin icin her turlu provokasyonu deniyorsun.
Inanki bende bunlari okurken cok egleniyorum. Her ne kadar sizin gibilerle mantikli bir konversasyon ve yapici bir ortamda tartisma olanaksizsa, gecen vakitte sizin caresiz cirpinislar icinde, kotulemek icin hangi akil almaz yollari denediginizi gorerek egleniyorum :D
Ucuz polemiklerinin zirvesi, zaten senin kullandigin Nick'te: Ne kadarda ozenerek secmissin: "Hellen"
Sanki Hellenistik cagrisim yapan ismini duyunca biz, yani "barbar" ve "aptal" diye gordugun turkler hemen cildiracakmisiz :P
Artik ben bugunluk yoruldum (gulmekten). :D
Dinin abidesi, dindarligin yuce yanan atesi, gelecegin umudu, allahin sevgili kulu, Islamin parlak beyni, zekanin yeni umud isigi, turk dusmanliginin yikilmaz kalesi "anti-turkist" arkadas ve
Yunan mitolojisinden uyanmis, akil zeka ve entellektuelite simgesi, dinin sivri beyni, basortunun kurtaricisi, Islam dininin amazonu, kurtlerin anasi, araplarin sevgilisi, yikilmaz direk "Hellen" arkadasa
bu eglenceli saatler icin tesekkurler dilerim! :D
a.t.p
05-08-2003, 10:22 AM
Hellen hakli soylemissin.
Bu aptallar islam deyince sadece araplari ve ordaki yasham sstandrtini dusunuyorlar.Tabiki bu bilgileri avrupa kaynaklarindan aliyorlar.
Aslinde shu anda bir islami ahli sunna olarak yashayn arap ulkesini nerede goruyoruzki?
saudiyani vahabiyler iyice eline almish.
diger arap ulkelerinde munafiklik yashaniyor.
Arak zadaganlarinin neler yaptigini her kez biliyor.
ve chok fakir musulman ulkelerinde de vahabit gibi idealojilaer chok gelishmish.
Vahabiylara gelsek bu "dushunulen" bir sheydi sonra 19 asrda vahabiy propogandasini ingletere hindistan ve afganistanda musulmanlar arasina nifak salmak ichin iyice kullanmislardi. Shu anda da Afganistan gibi bu ulkelerde onlari destekleyen batini kendisi de oluyor.Talibanda bir amerikan koppegi idi.
kendileri organize etip sonra tum avrupaya iste islam, sheriyet musulmanlar bu diye gosteriyorlar.eger Baturun postlarini okursan bu bilgiler ile iyice brainwashed oldugunu goruyorsun.
Shu anda musulman halklarinda iki cheshit "musulman" lari chok goruyorum
1.Fanatik Vahabiyler veya onlara benzeyenler onlara bir shey anlamazlar.ben
oyleyemiyorsun.anlamazlar!!!Onlarlar ben chok konushmushtum
2.Batur gibi munafiklar.Bunlar islam deyince vahabiyleri ve talabanlari dushunuyhor.Artik digerine kafalari chalishmiyor.They can not just go read learn and make some logical research.Bunlar da hich bir shey onlamzlar bunlar ile de chok konushtum.
bu ikki cheshit musulmanlar shimdi chogunlugu tashkil edoyor.
Ahli sunna olan musulmanlar her yerde bulamiyorsun.Onlar chok nadirdir.
shu anda amerika ve bati hristyanlari arasida islami kabul edenlerin chogunu ahli sunna olarak gosterebiliriz.(tabii her kezi degil)Yani shariyet amal ederek shimdiki hayta islami tedbik ediyorlar.biz musulman anlamadigimiz seyleri onlar anlamishlar.tabiyki onlari personal akillari iyi chalishiyor.batur gibi bir koyun olaraqk bashkalar tadbik etmiyor.
shu anda baturdan zina hakkinda sorarsan.
"bu narmal shey o adamin kendisi istedigini yapsin diyecek."
eger bir shey soylersen sen sonra middle ages ta yashayn adam oluyorsun.
bunlar gerchek islami bilmiyorlar da kendilerine laikligi a bati daki chirkin hayat stilini tercih ediyolar.
Ben ozbekistana gelen chok turkleri gormustum.
Ogretmen olarak geldiklerini chogu aynan ahli sunnani hayat stilindaydi.
iyi adamlar chok sheyler ogrenilebilir aslinda islam dunyasi saglam islami unutmush artik.turkiyede az olsada aglam islam geri donme olaylari vardir.
ama firmalarda chalishan turkler batur gibilerden di.nas bosgan
Bunga ohshaganlarning qalbida ruhiy vakum hosil bolgan va bir narsalarni iddeallashtirishga va oshanga siginishga harakat qilishadi.
Hozir orta osiyoda turkiy yoki forsiy halqlarnin olsan ulusparastlik harakatin korasan.tortta ozbek bu yoqdan tortta tojik narigi tarafdan turib kerak bolmagan tufta narsalar ustida kimga qadimiy shahr tegishli, kim kimga madaniyta orgatgan qaysi shar qaysi davlatni qoliga otishi kerak dep
Ibn Sino turkmi forsimi yoki shunga ohshagan arzon temalar ustida harhil bahslar qilishadi.Shu formning ozi bunga isbot bola oladi.
va ortada bir katta nafrat va bolinishlik bor.
aslinda hammamiz musulmonmiz.Tayyor islom bor nega endi muqaddas islomni
asosy goya bilmasdan botur ga ohshagan "TURLUK" dep tortta tomonga
baqirishimiz kerak ekan.yoki boshqalar "FORSIYLIK" degandek.
Men shahsan Baturga ohshaganlarni hurmat qilmayman bular bir laik avrupani kopekleridir.
Yana ozbek forumiga kirvolib AGRESSIV HOLATDA aql orgatishiga olasanmi?osssiiroq!!
ozi girt humpar bolsa.Musulmon kimligini yoqotgan bir "TURKCHILIK" degan arzon kulgilik ideani quli bolsa va unga siginsa.
Men ozbekman ozbek halqi qanday yoldan ketishi togrisidagi fikr men uchun togri menga bir chet ellik millatchinig izohlari hech bu yerda kerak emas!!
turkchilik qanaqa bolshini kormayabmizmi?
torttasi bir bovolib ruslar,sovet davri togrisida giybat qilishni bilishadi.
botir ga ohshagan "half educated" lar ulardan otib tushgan fanatiklar ekan.
togri bu ideani hamma narsani ustidan yuqori qoyish mumkin.
lekin alhazar islomdan ham yuqori qioyishiga nima deyish mumkin?
islomni arablarniki dep undan nafratlanishi va uni orqada qolgan qonuniyat dep oylashi bu judaham kulgili holat.
HULLAS KALOM MEN TUFURDUM OSHA BUYUK "TURKCHILIKKA"
lekin ISLAM always ruled and will rule.
turkiy halqlar faqat iSlomiy hayot tarzi ostida birlashishlari mumkin...
manga farqi yoq turkmi formi hammamiz odammiz hammamiz buyukmiz va madaniytlarimiz chatishib ketgan(albatta buni bazi radikal fanatiklar anglay olishmaydi).
boturga ohsab orta asrlar odami bolmaylik
kelajak odami bolaylik.
Hellen
05-08-2003, 10:32 AM
Evet gulmekte haklisin chunku o zekan ancak buna yeter, zaten demishtinya agzim deyil arkamlada gulerim...bukadarini anlamiyorsan istedigin kadar gul, kochum.
Tesettur bir tarikat simgesi degil eger Kuran boyle buyuruyorsa bacim neden bu emri yerine getirmesin, onun koyu niyetli olup olmadigini ona sordunmu, bir de kalkip bashkasini dinine karishmam diyorsun.
Bi de shunu bil ben Turk uluslarindan nefret etmem belki seviyorum Tukiyede olaylari degerlendirmeye chalishtim o kadar, ama senin gibi kendi dinini besh kurusha satanlardan Allah esirgesin.
Kurtler nufusun 3 den 1 ini teshkil ettigini bir chok literaturde bulmak mumkun, ama yinede az mi chokmu bir Kurtche okulu, Radyosu Tukiyede bulamilirmisin?
kishini nikine bakarak yargi yapmayi da biraksan iyi olur bence
mujreem
05-08-2003, 10:59 AM
Kiminize selamunaleykum, kiminize de merhabalar
Batur biliyormusun, shu son zamanlarda chok tartishmalar oluyor tyurkchuluk konusunda, ve sizlerin soylediklerinizi okuyup bir chok sheyleri daha yeni yeni keshf ediyorum. Bizim ilk bagimsiz oldugumuz yillarda bir chok adamlar vardi millilik ve o'zbekchilig'i bayrak yapip chikan. Birlik partisinin 80'li yillarin sonu ve 90'li larin bashinda yaptiklari bir chok hareketleri analize edecek olursan onlarda bashta iyi niyetle ortaya chikmishti. Allah razi olsun onlardan millet ve vatan adina bir chok hizmetler yapti, ama daha sonra hepsi yok edildi. Ben shimdi anliyorumki o zaman dogru yapilmish. Onlar tarihin belli bir ashamasinda meydana geldi kendi misyonunu yapti, ve sonra artik luzumsuzlugu ve artik zarar getirmemesi ichin yok edilmek onlarin kismetiymish. Ben Muhammad Salih'i shimdiki sistemin kurbanlarindan biliyorum, ama senin yazdiklarini okuyup anliyorumki, meger onun bo'yle ko'pek gibi vatanindan ayrilip surulmesi ne guzel bir ishmish. Chunku o da sizin solcu partilerle ishbirligine varmishti. Meger sizin solcularin bu kadar korkunch ve fanatik bir shey oldugunu bilmiyordum. Shimdi anliyorumki pan-turkist ideolojisi radical islamdan daha da tehlikeli bir ishmish. Ve Muhammed Salih'te bir diri o'rnek yani. Ben hala anlayamiyorum, sen O'zbekistani yakindan taniyorsun, ve nasil dushunebiliyorsunki bu ideolojini oralarda tutulecegini?
En o'nce o'zbeklerin hich biri kendini hich bir zaman Tyurkum demez. Tyurk kelimesi bizzat o'zbekler arasinda iyi bir imaj olushturmamish. Yalancilik, uchkagitchilik dolandiricilik yapan insanlara karshi kullanilan bir kelime olmush. Tyurklere karshi milli chapda muthish bir antipati var, nasil sen boyle olmasina ragmen basharili olabilecegini dushunursun.
Hele islam dinine karshi olan gorushlerini insanlar achik ogrenirse bir yudum su ve bir parcha ekmek te vermeyecek artik, evinde misafir bile etmez.
Bak Batur, sen chok iyi bilirsinki O'zbekistan'in shimdiki hukumeti dine resmen karshi, ve siyaseti dine karshi geliyor, ama boyle olmasina ragmen, hich bir kimse, hatta kafir olsa bile, senin dediklerin gibi dine karshi glemez, ve gelmezde. Burada toleranslik hakkinda chok konushuyorsun, meg'er onlar sana karshi daha daha toleransli birisiymish. Bizde kimsenin namaz kilip kilmadigi, oruch tutup tutmadigi, yada ichki ichip ichmedigi hakkinde yargilanmiyor, vijdan hurriyeti var. Her kes istedigini yapiyor, ama kimse dine karshi senin chiktig'in gibi dushmancasina chikmiyor.
O'zbekistan chok milletli devlet, benim bashka topikta soyledigim gibi bizde ich planda azinliklara karshi hichmi hich diskriminasyon yok. Insanlar kim olmasina ve hangi kulturde olmasina ragmen her kes eshit ve bir birine saygili davraniyor. Shimdi de kalkip pan-tyurkist ideolojisini insanlara aktarilacak olursa bu balans bozulmush olur, o'zbekistan vatandashlarini bir birine dushman kestirirsiniz.
Tyurkiyede ne kadar kanlar akti, bunlari gormedikmi, yani bizde de o kanlarin akitilmasinimi istiyorsunuz. Olmaz, hich bir zaman kabul ettiremezsiniz. Chunku biz goruyoruzki tyurkiyede neler olup bittigini.
Bak Batur, bu kadar chirpinmanize ragmen, halen O'zbek vatandashlarinden hich kimse sizi desteklemedi, desteklemedi derken bu pan turkist ideolojisini desteklemiyor. Daha bashka turlu yaklasha bilirsiniz ama pan-turkist yaklashma ishin bashinda fiaskoyle bitecegi onceden belli oluyorku.
Shimdi de ishe bashka taraftan gelelim, ben kendimi gench O'zbek entellektyuel sinfinin orta bir yerinde diye biliyorum. Ama benim gibi gench Tyurk entellektyuel sinfinin orta yerinde olan birisinden chok daha ustunum.
Yani bunu derken ben chok farkli kyulturlerde yashamishim, Dunya klassik edebiyati ve san'atini daha iyi biliyorum, evrim teorisini okulda ogrenmishim ve daha iyi biliyorum, Marksizmin ne oldugunu kendi uzerimde hissetmishim, Antik zaman feylesoflari ve Renessans feylesoflarinin kitaplarini okuyarak buyumushum bu zaman edebiyati ve kyulturunu bilmemek ayip sayilir bizlerde, O'zbekistan normal orta entellektuel sinifta olan birisi en az uch dil biliyor. Yani bunlari niye diyorum, dememden sebep bizi en azindan aptal saymayiniz, nasil olsa avrupa kyulturu tarihi ve medeniyetini sizden daha iyi biliriz. Meger bo'yle iken senin kalkipta bizlere cahil demen chok gulunchtur, asil cahil olani shimdi sen bana soyle.
Ben bazi bir noktalarda a. p-t nin fikirlerini tutmuyorsanda, genelde onun dediklerini makulluyorum. Bende muslumanim, ve benim dilim bu benim kulturum. Benim dinim arabin dili degil, ager shimdi bu ishi milliyetchilgine bakilacak olursak ben her hangi bir arba tek bir soru sorarim, dunyada insan eliyle yazilan uch buyuk kitabi soyle ve bu kitaplarin muallifleri kimlerdir?
Diyecek Imam Buhari, Tirmizi ve Muslim r.a.a. ishte onlardan ikisi benim vatandashim, biriside benim shehirdashim. Yani bu din arabin veya bashkasinin degil, bu benim dinim, bu her kesin dini.
Benim medeniyetimin altyapisi Islamdir, ve Islami bilmek bu benim medeniyetimi bilmek demektir. Ben bashka dinlere de saygi gosteririm. Sen her zaman suudi ve arap diyorsun, birak sen onlari, ben orta asyaliyim, ve benim shehrimde yahudilerin mahallesinde cami, ve o'zbeklerin mahallesinde sinagog var. Ishte benim kulturum, ishte benim dinim, toleranslik ishte olsa olsa bo'yle olur.
Bak Batur, Hillari Klinton Buharaya gelip bu olayi go'runce hayretler ichinde kalmish, ve demishki insaniyet ishte buradan o'g'renmesi gerekiyor gerchek toleranslig'i. Chunku bo'yle bir olay dunyanin bashka bir yerinde mumkun deg'il olamaz. Meg'er o'yleyken ben ne diye yine bashka birisinin so'zlerini dinleyeyimki? Niye bana bashka birisinin ideolojisine ihtiyacim olsunki? Hele o beni gerici cahil ve bilmem daha neler ve neler dise?
Sagolasin
mujreem
wa'assalam
Oguz Yabgu
05-08-2003, 11:41 AM
a.p.t, Hepimiz Elhamdulillah Müslümanız. Allah'a ibadet ederiz. Ayrıca Avrupalılara benzemek bir yana, iyi olanları hariç onları bizde sevmeyiz. Bizim arzumuz ise diğer Milletler gibi Türklerinde bir araya gelmesi ve dayanışma yapmasıdır.
Bizim müslümanlık deyince aklımıza yobazlar gelmiyor. Herşeyden önce bizler Müslümanız. Biz sadece dinimizi Araplar gibi yozlaştırmak istemiyoruz. Eğer öyle olursa Allah'tanda uzaklaşmış oluruz. Konumuzda zaten bu değil.
İslamiyet bizim güzel inancımızdır. Hayatımızı düzene sokar, ahlaklı bir yaşama bizleri yönlendirir. Ama İslamı siyasi hayata sokmak, dini kullanmak çok yanlış ve günahtır. İnsaniyetin birleşmesi gerçek dışı bir inanıştır. Hiçbir Millet kendi Milliyetini, dilini, kültürünü bırakıpta başkasıyla birleşmez. Bu saçmadır. Bunu çok iyi anlamanız gerekir arkadaşlar. Her Millet kendi varlığını yaşatmak ister. Buradan insaniyetin birleşemeyeceğini anlamanız gerekir.
Bizim için geriye ne kalıyor ? Bizden başka bölünmüş, parçalanmış bir Millet var mı ? Türk Milleti on parça halinde birbirinden ayrı yaşıyor. Bu çok saçma ve aptalca bir durum. Bu bize sürekli zarar veriyor. Tehlikelere karşı bizi zayıf bırakıyor. Hepimiz Küçük küçük devletleriz. Bu size hiç garip gelmiyor mu ? Biz niye 10 parça halinde yaşıyoruz ? Peki bizler enayimiyiz ? Bu yüzden Türk Milleti dayanışma içinde birlik olmalıdır. Büyük balık, küçük balıkları yutacaktır arkadaşlar. Bizler hepimiz küçük balıklarız. Hele sizler tam yutmalıksınız. İlk önce mensup olduğumuz Milletimiz birlik olmalıdır. Normali budur. Her Millet birlik içinde yaşar. Yoksa dağılır gider, birileride ezer.
Mujreem, Türkiye'nin bir çok yerinde Klise ve başka dinlerin ibadethanelerini görebilirsin. Özbekistan'da ki Türk imajı tam bir talihsizlik. Özbekler gerçek Türk insanını tanımıyorlar.
Batur
05-08-2003, 02:01 PM
Sayin Mujreem arkadas,
ilk once tekrar medeni sekilde tartismaya donusuldugun icin memnunum. Esasinda artik bu konuya hic birsey yazmayacaktim, cunku sende dahil yazdiklarimi hic okumuyorsunuz! Size bazi dusunceler uymadigi icin nerede kirabiliriz, camur atabilirsiniz diye dusunuyorsunuz.
Bunu bazi arkadaslar (hellen ve apt) biraz aptallikla, sen ise daha kulturlu bir "entellektuel" duzeyde yerine getiriyorsun.
Benim yazdiklarimi ciddi ciddi okusaydin, bu sekil yazilar yazmazdin. Kafaniza koymussunuz size ne yazsak hic bir sey degismez. Artik bu konuda sizlerle konusmak bosuna, cunku insanin yazdiklarini okumuyorsunuzki!
Ben hicbir zaman din ortadan kalksin, sovinist bir zihniyet olsun falan filan anlatmadim. Baska topiklerde turk ulkelerin daha yucelmesi icin ve boylece tum icinde yasayanlari icin (tum azinliklar dahil!) daha iyi bir ortam yaratmak icin, beraber calismalari, ekonomik ve stratejik bir ihtiyac oldugunu anlatmaya calistim. Avrupa Birliginin nasil bir sekilde - yani bir kulturel bolge olarak - olustugundan misaller verdim
Artik daha ne anlatayim - zaten okumuyorsunuz!
Bunu tekrar tekrar yazmaktan biktim, Oguz arkadasta simdi tekrar yazdi. Hic kimse dine karsi degil. Hatta tam tersi dini inanclara saygili. Ama dini inanc bir insanin sahsi konusudur. Benim inancima kimse karisamaz!
Burada bizi sertlikle suclarken bir de kendi dediginize bakin! Dine saygili ama biraz farkli fikirler ortaya atildi diye, sanki Inkisizyon zamanindaki gibi saldiriyorsunuz! Burada kim ozgurlukcu ve kim baskiyi savunuyor?
Artik biraz ayaginiz yere bassin arkadaslar!
Sen kendine cok guveniyorsun mujreem arkadas! Ben hicbir zaman Ozbekistan'da insanlar daha cahil diye yazmadim. Eger ciddi ciddi yazdiklarimi okusaydin - orada iyi seyler yapildigini yazdigimi gorurdun.
Ama sen turklere cahil olarak bakiyorsun. Bunda cok yanlissin!
Aydin insanlar ve cahil insanlar her yerde var. Bundan emin ol. Sizdede yeteri kadar okumus olsa bile cahil kalmis insanlar var. Sen uc dil biliyorsan, sana ne mutlu. Baska insanlara ornek olsun. Ben sahsen kac dil bildigimle ovunmem. Gerekirse o dilleri kullanirim.
Ben Ozbekistani ve Ozbekleri tanimasaydim, belki senin dediklerini dogru diye bakabilirdim. Ama bunu baskalarina anlat! Ozbekistani gordugum icin orada olanlarla az da olsa biraz ilgilendigim icin ve insanlarla irtibata gectigim icin, tam tersine senin gibi dusunenlerin azinlikta oldugunu soyleyebilirim.
Belki senin Buhara'da bu boyle olabilir.
Hem Ozbekistan'da hem de Avrupa'da bircok Ozbekle tanistim. Tam tersine ben daha once Turk dunyasini bilmezdim, buyuk capta Ozbeklerden ogrendim. O yuzden bu soylediklerin beni rahatsiz etmez!
Beni bu tartismalar artik biktirdi! Boyle sadece bos zamanimi harciyorum. Siz hep ayni kisiler olarak, sanki burada bir gozetim merkezi kurmus gibi iyi niyetle gelen ve gercekten sevgi ve saygiyla Ozbekistan ve Orta Asya'ya bakan her Turkiye turkune agir bir tepkiyle karsiliyorsunuz!
Bu tutum yanlis ve ulkeniz icin verimsiz! Siz bizi milliyetcilik ve Anti-Tolerans ile sucluyorsunuz, ama cogunuz "Tacik milliyetciliginden" veya kendi Ozbek kulturunuze uymayan dini fanatizmden dolayi bize kin kusuyorsunuz. Ozbek ve Turklerin birbiriyle sohbet etmesinden bile gicik kapiyorsunuz. Bu artik apacik ortada. Ama kendinizi gostermiyorsunuz, binbir turlu manto giyiyorsunuz. Ben Ozbekistani gormeden once ve bunlari hic bilmezdim, inanmazdim. Bunlari bana Ozbekistan'da Ozbekler anlatti.
Simdi bunu yazdigim icin hemen hepiniz kopureceksiniz. "Vay iste fasist - vay iste shovinist - vay panturkist - vay irkci - vay sana kafir" diye hemen saldiracaksiniz. Beni ilgilendirmez artik. Bunu hic yazmak istemiyordum, ama artik yazmam lazim. Ne olursa olsun. Kendinizde olmayan toleransi baskasi vermiyor diye palavralar atiyorsunuz.
a.p.t
05-08-2003, 04:58 PM
Oguz Yakbu wrote:
Ýslamiyet bizim güzel inancýmýzdýr. Hayatýmýzý düzene sokar, ahlaklý bir yaþama bizleri yönlendirir. Ama Ýslamý siyasi hayata sokmak, dini kullanmak çok yanlýþ ve günahtýr. Ýnsaniyetin birleþmesi gerçek dýþý bir inanýþtýr. Hiçbir Millet kendi Milliyetini, dilini, kültürünü býrakýpta baþkasýyla birleþmez. Bu saçmadýr. Bunu çok iyi anlamanýz gerekir arkadaþlar. Her Millet kendi varlýðýný yaþatmak ister. Buradan insaniyetin birleþemeyeceðini anlamanýz gerekir.
Dogru soylemissin arkadashim.
Ben da hich zaman dini shu anda siyasete karishtiralim demiyorum.Bu olmayan ve tehlikeli ishdir.Belki gunluk hayat tadbik edelim diyorum.
Eger istemesende Orta Asya ve Turkie turklerini medeniyetini altyapisini islam teshkil ediyor.Baturin orta asyada begendigi kultur de asli islamnin az kalmish olsada bir gorunumudur.Batir neyi begendigini oralardan turkiye turkleri neleri yeniden keshif edebilmelri hakkindaki fikrlerini bashka topiklarda soylemishti.
ben onu neleri begendigini bilyorum bu hakkinda chok turkler ile konushmushum. Ishte o begendigi medeniyet islamiy medeniyet.Bir temiz tyurkiy medeniyet degil.Eger ozbekistana gelirsen tum tarihiy kadriyetlerimizi edebiyetimizi insan ilishkilerini hayat felsefemizi sadece islama bagli ldugunu goreceksin. Temiz turkiy
medeniyet yok bir shey.belki chok medenoyetlernin karishmasinde yuzeye gelmish bir orta asya turk medeniyetiye sahipiz.Ve eslinde chok guzel medeniyetimiz var. Ama Baturun da bu topikda islami araplarin demesi ve arap medeniyeti diyerek onunla hich ilgisi olmayacagini ve islamiy medeniyet turkiy madaniyeti "bozacak" gibi soylediklerini hich dogru diye dushunmiyorum !!!
Bilmiyorum belki sen beni kafasi yikalmish bir afgan talibani veya vahabiy diye dushunuyor olabilirsin.ama ben shu anda islami belki iyi anlyaticisi olmayabilirim,ama beni talibanlarla hich ilgim yoktur.batur in soyledigi bir jahil terrorist gibi adam da degilim.Ve Batur ile ben turk halklarini birleshmesini ve gelecekte nasil genel medeniyet sahipi olmamiz gerektigi hakkinda tam farkli dushuncedeyiz.Eger baturun postlarini okursan anlarsinki ben gibi dushunen adamlar onun ichin "dinci","arapchi",oluyor ve bakki "ben araplari gotunu yalayan bir temiz turk ulusunu karshi olan dishari guch yetishtiren bir tip mishim"
yok arkadash orta asya islamin ayrlmaz yeridir,orta asya bir sheriyet hayatinda tekrar yukselebilr ve babalarimiz gechmishte yashan zamanlarda islam yahsndigi zamnlarda olmushtu.sheriyet deyince lutfen irani anlama
ve ben baturun shu dediginden:
_
Beni araplar ne yaparlarsa yapsin hic ilgilendirmez. Onlar kendi kulturunu yasasinlar, ona saygim vardir. Ben
araplarida bilirim, Arap ulkelerinide gezdim. Yani bana bir sey bilmiyorsun diye anlatma! Ama ben kulturumu ve kokenimi baska bir kultur ile ortulmesini kabul edemem.
_
bilmoyorum araplar nasil kultur yashniyorlarki ama ben tekrar soyliyorum ben shu andaki veya gechmishteki arap kulturu hakkinda degil ben islam hakkinda konushuyorum.Islam arpin degildir.ve islam orta asyada guzelce yashandi hich arapa bakmadik zaten.ve bundan sonrada gelecek ve bizim kultur kokanimiz bozmaz chunki islam zaten kendisi kultur kokanimizdir.ve batur gibileri burada hich dushunmaden mantiksiz sheyleri yazmadan once bir az ne yazacaklari hakkinda dushunmelrerini tevsiye ediyorum.Ve Turkiye turkleri ile Orta Asya turkleri ish birligi yapacaksada batur gibi kendi tyurklugunu kaybedenlersiz
yapacagiz.Onun gibi laik hayranlari bize bir potentsiyal dost olmasidan chok shubhedeyim.
P.S:Ishte batur gibiler Ozbekitanda turk okullarini kapalmasini desteklemishtiler.
Biliyormusun nichin?
Chunki turk okullari batur dushundugu gibi "arap medeniyetini" iyi ogretiyordu.Ordaki ozbekleri "jahil" yapiyordu."Cagimizi geriye birakiyordu"
malesef o okullari kapattilar.
Batur
05-09-2003, 03:34 AM
anti-turkist arkadasda artik din ve siyasetin ayrilmasi gerektigini savunuyor. Eee peki tum zaman ben ne diyordum? Bunu artik ortak fikir olarak kabul edelim, cunku modern bir devletin temeli budur.
Burada turk kulturunun temeli islam diye yazmissin. Bence bu cok yanlis ve tek yonlu bir dusunce. Islamdan oncede bir zengin turk kulturu vardi. Bunu simdiki turk kulturlerinde islamin katkisi oldugunu hic inkar etmeden diyorum!
Ama ayni sekilde Islamin turk dunyasinda niye daha ilimli bir tarzla gelisti diye niye sormuyoruz? Cunku turk halklarinin eskiden beriye cok guclu ve araplardan cok cok farkli bir kulturleri oldugu icin.
Simdi Islam geldiginde bu insanlar hemen cok daha eski kulturlerini attilarmi? Hayir, kendi kulturlerine sizin umdugunuzdan cok daha az miktarini entegre ettiler.
Simdi soruyorum: Muzikimiz islamlami geldi? Dilimiz islamlami geldi? Yemek kulturumuz islamlami geldi? Oyunlarimiz islamla mi geldi? Fikralarimiz ve sakalarimiz islamlami geldi? Eglencelerimiz, sohbetlerimiz islamlami geldi? Bunlari bu kadar basit gorurseniz kendi kulturumuze cok haksizlik yapmis oluruz.
Daha oncedende yuksek kultur vardi. Ornegin turklerin kendine has yazilari (Orhun yazitlari) bile vardi.
Tabiiki Islam ve baska kulturlerin etkisinden dolayi hem mimari, veya edebiyat olsun yeni yuksek kulturler, yeni akimlar dogdu. Ve bundan sonrada farkli kulturler birbirine etki yapacaklar, ki bu cok normal ve guzel bir sey. Kimse bundan korkmuyor. Ama kultur bir "kontinyum" yani birbirine bagli bir akimdir. Burada o kadar basitlestirip bizim kultur=islam, akilli ve hele okumus hic kimse diyemez. Derse provokator, ciddiyetsiz veya dusman birisidir!
Simdi buradaki tartisma bilerek yanlis yone gidiyor. Konu dinden dolayi Ozbek veya Turkler ayriymis ve turkiye turkleri farkliymis denmeye calisiliyor. Turkiye turkleri ve ozbekler arasinda tabiiki farkliliklar vardir. Birakin Turkiye veya Ozbekistan icinde bile inanilmaz yoresel farkliliklar vardir.
Ama buradaki esas tartisma Ozbek-Turk farkliligi degil, dinin konumunu nasil goruyoruz konusudur. Hem Turkiye'de sizin gibi dusunenler vardir - hem Ozbekistan'da benim gibi dusunenler epey coktur.
Burada dini bir farklilik faktoru olarak koyamazsiniz - Bu tartisma tum islam dininin yayilmis ulkelerinde yasanmaktadir. Ve inaninki sekuler sistem burada kendini fazlasiyla kanitlamistir
Burada dogruluk diye bir laflar atildi. Dogruluk icten gelen bir yapidir! Bir insanin farkli dini olabilir ama dogrudur. Bir insan musluman olabilir ama hirsizin en buyugudur.
Ben su ana kadar Ozbeklerle 3 kere ish yaptim, iki keresinde parami alamadim ve 1000 Euro'dan fazla zarar ettim. Ozbekistan'da parami caldilar. Ozbekistan'da rusvet vermeden herhangi bir ish yaptirabilirmisin? Simdi ben gelipte tum Ozbekler yaramaz diyebilirmiyim? Hayir bunu demeye hakkim yoktur!
Yalan soyleyen ve yanlis insanlar her yerde vardir.
Turkiye'de biz haram para almayacagiz, faizsiz ish yapacagiz diye Islami Holding'lerin Avrupa'da yasayan iyi niyetli turklerden 2 Milyar Euro'ya yakin para caldiklarini biliyormusunuz?
Sizler gibi insanlar bu turk okullarinda egitilmissiniz ve din konusunda bu kadar sert fikirleriniz olmus ise, Suudi parasi yiyen tarikatci Fetullah Gulen'in okullarin kapatilmasinin bir kere daha ne kadar dogru oldugunu tekrar anladim.
Din maalesef bir insani dogru yapmiyor. Onun icindeki karakteri muhim. Bir insan ya dogru ya da dogru degildir. Keske din otomatikmen insanlari duzeltse - o zaman bende dinci olurdum - ama gercekler baska konusuyor!
Sizin dediginiz esasinda etik degerlerdir. Insanlar dogruluk ilkesini benimsemesi gerekir.
Simdi Turkiye turkleri soyle bozulmus ve kulturunu unutmus diye bir genelleme yapamazsin. Turklerin bir kismi kulturunu ve kokenini unuttugu dogru - ama Tashkenti bir gezersen sizdeki genclerinde bir kisminin artik kendi kulturune bagliligini yitirdiklerini gorursun.
Ozbekistan'da cok temiz ve saf, bozulmamis altin gibi insanlar gordum. Ama bunu Turkiye'de de bulabilirsiniz. Gelin Anadolu koylerine ve insanlari ziyaret edin. Oradada bu ictenligi, dogrulugu ve tertemizligi goreceksiniz.
Bizim esasindaki mucadelemiz ayni: Dogru ve aydin, parlak ve saygili insanlarin olusmasi
Bu hem Ozbekistan icin gecerli hem de Turkiye icin.
Ben kesinlikle inaniyorum: tartisa tartisa, kiza kiza, eninde sonunda Ozbek ve Turkiye turkleri yine biraraya gelerek guzel seyler yapacaklar, cunku bundan baska ne sizin careniz nede bizim caremiz vardir.
Bu konuda ben artik baska bir sey yazmayacagim - size guzel devam tartismalar
biraz uzun yazamazmisiniz cok kisa ya okumaya bile degmez.
Oguz Yabgu
05-09-2003, 08:23 AM
Evet, ben çok doğru olan sözlere eklemeler yapmak istiyorum arkadaşlar.
Sevgili A.p.t, çok yanıldığın bir nokta var. Bizim islamiyetten önce de çok erdemli bir ahlaki yapımız vardı. Türkler her çağda ahlakla yaşamayı bilmiş bir Millettir. Bunu çok iyi bilmemiz gerek. Ataya, büyüklere saygı, bugün kü kullandığımız gelenekler, görenekler, törelerimizin kökü büyük oranda islamiyet öncesine dayanır. Türkler İslamiyeti neden çok hızlıca kabul etmişlerdir biliyor musunuz ?
Çünkü Türk Gelenekleri ile İslamiyet birebir uyum sağlamıştır. Türkler kendi geleneklerini İslamiyetle birlikte Allah'ın emri olduğunu görünce hiç reddetmeden Müslüman olmuşlardır. Tabi bazı Türk boyları irtibat kuramadıkları için daha geç kabul ettiler.
Sana bu konuda kaynak göstereyim:
Örneğin 7. Yüzyıl'da bir Bizans tarihçisi olan Simokattes, Türklerin inançlarını öğrenmek amacıyla Orta Asya coğrafyasına gelmiştir. Anlattıklarını aklımda kaldığı kadarıyla aktarayım:
Türkler, herşeyi yaratan tek bir Tanrıya inanırlar. Tanrı herşeyi yaratan ve istediğinde verdiği canı geri alandır. Tanrı istemeden bir yaprak dahi kımıldayamaz. O herşeyi duyar, bilir. Bir kuzunun yakarışını bile duyar. Yalnız ona dua edilir, ondan dilek dilenir. O isterse duayı kabul eder.
İşte sevgili a.p.t. Türkler gördüğün gibi İslamiyet öncesinde bile neredeyse İslamiyet gibi ilahi bir dine inanıyorlardı.
Hiç vakit kaybetmeden bir kanıt daha sunayım. Buda islamiyete daha girmemiş olan Türklerin hayatlarını, kültürlerini öğrenmek amacıyla gelen bir Arap gezgini İbni Fadlan. Bakalım ne diyor:
Türkler, tanımadıkları bir kişi yanlarına gelir ise ona Tanrı Misafiri derler. Çok misafirperverdirler. Konuklarını çok güzel ağırlarlar. Eğer yoldan geçen bir kendilerinden birşey isterse Türkler düşünmeden isteklerini ona verir.
Örflerinde zina çok yasaktır. Zina yapan biri yakalanırsa o kişi hemen idam olunur.
Türkler zora düştüklerinde, çok bunaldıklarında göğe bakarak Bir Tengri derler. Yani Bir Allah anlamına gelir.
Gördüğün gibi Türkler İslamiyet öncesinde de güçlü bir medeniyet'e sahiptirler. Ve çok erdemli bir örflerle ile yaşamışlardır. İslamiyet, Türk Geleneklerine birebir uyum sağlamış ve perçinlemiştir. Türkler geleneklerini ve medeniyetini böylece günümüze kadar sürdürebilmiştir.
Yani İslamiyet öncesinde de çok güzel bir Türk Medeniyeti bulunuyordu. Eğer tersini söyler isek Atalarımıza haksızlık etmiş oluruz ve yalan söyleriz. Atalarımız bize herzaman temiz bir geçmiş bırakmıştırlar. Yabancı kaynaklar Türkler ile Moğolları birbirine karıştırmaktadır. Moğollar bizim gibi değildir. Onlar daha saldırgan ve vahşi bir yaşamı tercih ettiler. Türk Kültürü yaşatılması gereken bir güzelliktir.
Oguz Yabgu
05-09-2003, 08:42 AM
Ayrıca, Batur'unda dile getirdiği gibi kendilerine ait olan bir Türk Alfabesi kullanmışlardır. Bu alfabe ile çok meşhur Orhun Abileri yazılmıştır. İçlerinde Türklerin torunlarına büyük öğütler ve deneyimler sunulmuştur. Bu da Türk Medeniyetinin en belirgin göstergesidir. Ayrıca Türk Medeniyetinde en büyük rol oynayanlardan biride Uygur Türkleridir. Dönemlerinde Türk Medeniyeti çok yükselmiş ve Dünya'da ün salmıştır. Bunlar daha İslamiyet gelmeden öncedir. Tabi İslamiyetle birlikte Türkler büyük başarılar göstermiş ve Türk Bilginleri İslam Medeniyetini yükseltmiştir. Ve İslamiyetin bu kadar yayılması Atalarımız Türkler sayesindedir. Araplara kalsa İslamiyet Arabistanın dışına çıkamazdı. Bugün Dünya'da islamiyet daha yayılacaksa bu yine Türkler sayesinde olacaktır.
Hellen
05-09-2003, 09:00 AM
Oguz benim anlamakta zorluk chektigim birshey var. Burda 2-3 kishi olmaniza ragmen kendi aranizdaki dini anlayishda buyuk farklar goruyorum. Bi de sapik Turan diye birisi var ki ta ateistten farki yok. Gehcen asrin pan turkistler kendi ulkulerini temelini Islamda bulmushlar, Gaspirali, Cholpon, Feyzulla hocalar oyle ulu kishiler yapitlarinda bu konu bes belli. Madem birlik kuracaz diyorsunuz ilk once kendi aranizda kesin bir sonuca ulashin lufen.
Oguz senin yaptigin politika `ne sih ne kebab yansin` turunden gibi geliyor bana. Bazi turanci arkadashlarin dine saygisiz atiflarda bulunmasina goz yummaktasin. Bu sinsi yaklashimin nedeni cephedash kazanmak olabilir ama inan senin gibilere hich yakishmaz diye dushunuyorum.
Batur
05-09-2003, 01:12 PM
Hellen mi nedir, adinin ne oldugu belli olmayan arkadas,
sen daha halen burada yazilanlari okuyamamissin veya anlayamamissin. Galiba senin entellektuel boyutunda buna yetmiyor.
Biz birbirimiz ve buradaki bircok baska arkadaslar ile din konusunda cok iyi anlasiyoruz. Biz dinin herkesin kendi isi ve kimsenin kendi dini anlayisi ile baska birisini bastirma niyeti olmamasina inandigimiz icin, farkli dini anlayislarimiz olsa bile, ilkemiz ulkelerimize ve insanlarimiza faydali olma oldugu icin, cok iyi anlasiyoruz. Bu tolerans icinde, gercek dini anlayisin daha iyi gelisecegine inaniriz.
Burada kendi dini dusuncesini baskalarina baski ile zorlamak isteyen sadece siz 2-3 kisi varsiniz.
Sen Gaspirali'nin, Cholpon'un ve digerlerinin isimlerini hic agzina almasan daha iyi olur, cunku sen agzina onlarin adini koyman, bile onlara kufur sayilir. Sen onlara gercekten bizler gibi deger veren ve amaclarini anlamis olan birisi olsaydin, bu topicte boyle sacmaliklar yazmazin.
a.p.t
05-09-2003, 01:33 PM
Oguz Yakbu !!!
Verdigin bilgiler icin tessekurler arkadas!! ben bunlari ogrendigim zamanlarda sen daha masanin altinda yuruyordun.
ben "bilmedigim" bilgileri yazmissin.
bu gunum bosuna gitmedi!
tekrar tesekkurler!!!
to batur:
---
batur wrote:
anti pan-turkist arkadasda artik din ve siyasetin ayrilmasi gerektigini savunuyor. Eee peki tum zaman ben ne diyordum? Bunu artik ortak fikir olarak kabul edelim, cunku modern bir devletin temeli budur.
---
Dostum!! boyle dusunce sizin gibi insanlarindir.Din hakkinda soyleyince hemen bizi islam radikallari siyasiy akim diye dusunuyorlar.Dini soyledimmi hemen kultursuz barbarian orta cag adami gibi bir fantazi personali kafanizda olushturuyorsunuz.Bir az dinlemeyi de bilmiyorsiniz.Evet ben islami ideal diye bilirim ama sen beni
islam hakkindaki dushuncelerimi hich zaman anlayamayacaksin chunki seni gozun talibanlar gibi simgeler sizii kor etmish.evet siz gibiler ozbekistanda da var.Uyaniniz artik.
---
batur wrote:
Burada turk kulturunun temeli islam diye yazmissin. Bence bu cok yanlis ve tek yonlu bir dusunce. Islamdan oncede bir zengin turk kulturu vardi. Bunu simdiki turk kulturlerinde islamin katkisi oldugunu hic inkar etmeden diyorum!
---
Dogru! ama shu anda cogu kaybolmushsada.Temel kulturumuz islam olarak asrlarca geldi.Eski fars,turk medeniyetlerini cok kisminida unutmadan sakladik.Ben buna hich bir shey demiyorum!!ama shu anda "yeni" turk kulturunu devam ettirecekksede islam onem vermemiz gerekiyor ama sen gibiler laik dushunceler burada tehlika yaratiyor.O genel turkiy bir medeniyete senin avrupaca din hakkindaki dusuncelerin uymuyor.
---
batur wrote:
Simdi soruyorum: Muzikimiz islamlami geldi? Dilimiz islamlami geldi? Yemek kulturumuz islamlami geldi? Oyunlarimiz islamla mi geldi? Fikralarimiz ve sakalarimiz islamlami geldi? Eglencelerimiz, sohbetlerimiz islamlami geldi? Bunlari bu kadar basit gorurseniz kendi kulturumuze cok haksizlik yapmis oluruz.
---
Ben oyle demedim!
Araplar ilk turklerden ve farslardan cok medeniyetler ogrenmishler dostum!
ama sen allah inmasanda ve dediklerime gulsende soyleyelim:
Arablar islamdan once ne kadar barbar ve cahil olsun ama onlara ISLAM geledi yeni hayat duzeni geldi,Bu medeniyet bir formuldur her dunya medeniyetlerini islam gore filtirleye bilirsin.Tyurklarda aynisini yapdi.Islami alt yapi olarak aldilar.Ve araplardan da daha guzel yaptilar.shu anda turlkiyede oyle oluyor.
ben islamla geldigi diye onu soylemishtim.Senin bizim temiz turk medeniyeti diye arp dushunsesi diye islamin gorsetmen bu bir temiz lafdir.
---
batur wrote:
Ama kultur bir "kontinyum" yani birbirine bagli bir akimdir. Burada o kadar basitlestirip bizim kultur=islam, akilli ve hele okumus hic kimse diyemez. Derse provokator, ciddiyetsiz veya dusman birisidir! ---
---
Bu senin dusuncen.senin dusuncen beni va islami yanlish anladiginden kaynaklaniyor.ben hich zaman anlamyacaksin.Ve malasef cok seyleri kaybediyorsun.daha yere yapishiksin.mason ogrencisisinaslinda bir uluschilik ve bir kendi medeniyetinden coook magrurlanish bu bir tarihte hala devam eden eski
gelenek ve gelecek insanlarinin moralinda yok olacak ve tarihte kalacak bir seydir.Bu sadece bir gececek donemdir.Islam bu kiyamete kadar devam edecek dostum istedigin kadar gul ne yaparsan yap ama oyle olmasi hukm edilmishtir
Ve zaman gelecekki tyurkchilik,farsiycilik veya buna gibi idealojiler yooook olup gidecek.Ama islam hayat duzeni kalacak.Ben anlamiyorum nicin islam deyince siz gibiler hemen korkuyorki?!Tum sizin sigindiginiz medeniyetler tanridandir ve medeniyeti veren tanrida Ilami verdi ve o esasinda yashamyi soylenmis.Bu formuldur.Her sheyi insan yaratan yeni kulturlari(industriye...etc) kotusu da dogrusuda olacak ama islam onu filtirleyecek.
Komunistlarda kendi idaklojisini kendi zamanlarida shimdiki Demokrat avrupa gibi gosteriyorlaridi.ama malasef nerede kamunizm kaldi?Kuzey korea ve Kubadami?Nereye gitti o guchlu super guch idealojisi arkadash?
ishte senin begendigin laiklikte modern avrupa hayat duzeni de (tabiyki onu pozitif yerleri coktur ama nagatifi daha cok olarak tum sistemi geriye birakiyor) kaybolcak.Bunlar insaniyete hal ders olmuyormu dostum?
eslinde sen bizi fanatik diyorsun gerchekte ise biz gelecegi goruyoruz.senden daha ilerideyiz.
---
batur wrote:
Din maalesef bir insani dogru yapmiyor. Onun icindeki karakteri muhim. Bir insan ya dogru ya da dogru degildir. Keske din otomatikmen insanlari duzeltse - o zaman bende dinci olurdum - ama gercekler baska konusuyor!
---
bu soyledigini kendin boyle inkar etmisshsin yazdigina bak!(asagida)
---
batur wrote:
Burada dogruluk diye bir laflar atildi. Dogruluk icten gelen bir yapidir! Bir insanin farkli dini olabilir ama dogrudur. Bir insan musluman olabilir ama hirsizin en buyugudur. Ben su ana kadar Ozbeklerle 3 kere ish yaptim, iki keresinde parami alamadim ve 1000 Euro'dan fazla zarar ettim. Ozbekistan'da parami caldilar. Ozbekistan'da rusvet vermeden herhangi bir ish yaptirabilirmisin? Simdi ben
gelipte tum Ozbekler yaramaz diyebilirmiyim? Hayir bunu demeye hakkim yoktur!
--
evet tabiyki boyle deyemiyoruz!!!Sende bir dinciye bakarak butun dini esas hayt duzeni olarak bakanlar ustunden fikr yurutmen yanlishdir arkadash!Birak o taliban ve vahabiyler hakkinda dushunmeyi!!uyan artik!!goruyormusun burada da uluschuluk yapiyorsun.ozbeki kotusunu gordun ama iyiler var oldugu biliyorsun..eee dindar adam oyle olamazmi.ozbek milleti veya tyurkchilik Islamdan daha ustunmu yoksa?O kadar ulusa inaniyorsunki artik onu dindende ideal biliyorsun!
---
batur wrote:
Yalan soyleyen ve yanlis insanlar her yerde vardir.
Turkiye'de biz haram para almayacagiz, faizsiz ish yapacagiz diye Islami Holding'lerin Avrupa'da yasayan iyi niyetli turklerden 2 Milyar Euro'ya yakin para caldiklarini biliyormusunuz? Sizler gibi insanlar bu turk okullarinda egitilmissiniz ve din konusunda bu kadar sert fikirleriniz olmus ise, Suudi parasi yiyen tarikatci Fetullah Gulen'in okullarin kapatilmasinin bir kere daha ne kadar dogru oldugunu
tekrar anladim.
--
Dostum arkadash bu soylediklerini biz iyi biliyoruz.Bizi lutfen cocuk diye dushunme..islami holdinglari bu senin islamla baglaman daha uyuyor oldugunu gosteriyor kochum.O kadar intellektualin sinirlanmishki islam deyince tum
bu araplarin ve diger musulmanlarin pisliklerini goruyorsun.Zaten bu pisliklerin cogunu arkasinda bashklalr duruyor,ve organize ediyorlar.Saudi arabia padshahini Ispanyada "beyaz saray" kurdugundan haberin varmi?
eee... burada da islami suchluyormusun?devam et....
---
batur wrote:
--
Arkadas komunizm laiklik ne yaptigini gorduk!!!
Shimdi ozbeklerin cogu pislilerini dindar olmadiklari dolayindan yapiyorlar?
hich gorduumu?vodka ichen sonra fahisheye gitib kend kadini sonra hastalik yukyturan ozbekleri.Malasef bu gibi ozbekler her gun artiyor!!!coklarini dine alaksi yoktur kochchum tup pislikleri kendi tyurklugumuzu kaybetmemiz islam kaybetmemizden geliyor.Anla artik islamsiz isler sakat!!!
ulusculuk laikcilik hic bir sey vermez!
Bana lutfen dindar olup bu ishkari yapanlari soyleme onlar vardir.ama coginlugun ahlkini shu anda islam dogurluyor kendim cok insanlarin nasil degistiklerini gordum.Ve burada senin laiklik idealojin pam parcha oluyor.o sana bir sey verebilir.sen kendin bir ahlakiy stilde yashata bilebiirsin.ama cogunlukka bu olmaz bunu denedik kendi zamanda shimdide deniyoruz.
---
batur wrote:
Sizler gibi insanlar bu turk okullarinda egitilmissiniz ve din konusunda bu kadar sert fikirleriniz olmus ise, Suudi parasi yiyen tarikatci Fetullah Gulen'in okullarin kapatilmasinin bir kere daha ne kadar dogru oldugunu tekrar anladim.
---
ooooooooo.........
Kim burada din konusunda sert dusunuyor?
sonra arkadas sen kendini diskrimine ediyorsun.ne soyledigini biliyormusun?
iste Senin o kadar arzu ettigin turk birligini sadece o okuylardan ogrenebilirsin. Inan bana shimdi sadece ozbekistanda degil belki 98% orta asya turkleri asli kendileri turk oldugunu bilmiyorlar!!!!!
turk deyince sade turkiyeli ve meshetin turkleri anlashiliyor.biz turkuz deyince sana "bu aptal mi? ne diyorsin biz ozbekiz,kazakiz nasil olabilirz ki sen aptalmisin hastamisin?" diyorlar.ama otra asya asyada turk liseleride okuyan buni iyi anliyor biz gercek kim oldumuzu oradan guzel bir shekilde ogretiliyor.bu tum orta asyaya ait.Simdi soyle bana nasil bu okullarsiz arzu ettigin turk birligini kurmak istiyorsun
arkadas.tum orta asyada turk birligini dushunenler sadece turk okullarindan oldugunu goruyorum!!bashka yerden ogrenenler coook nadirdir.
Ve siz gibi dinsiz turklerin ozbekistana gelip tum turkiyeni kotu reklam ypanlara karshi bir guzel ilaclardi
o "orta cag" okullari, ishte ordaki ogretmnelere ozbekler bakarak bir musulam turk intellektualini goruyordu.ben bu konuda cok seyleri gordum.Ama siz gibi dinsizler her yeri pisletti artik her ozbek turk hakkinda kotu seyler
dusunmeyi basladi.Iste bu forumdada sizinle turkche konushanlarin cogunlugu turk liseleri mevzunlari "turkche konushanlar" topikina gitda bir bak.artik bu forumun administratoru(megaZ) bile turk lisesi mevzunu.
o "orta cag" okullari olmasaydi kim sizle burda turkce konusacakti?
Evet turk lisesi mevzunlari amerika va avrupa gibi devletletde okuyorlar dini de sadiklar siz gibi dinisatmamislarbir modern musulman topluluguna olushturacaklar gerchek tyurk kimligine unutamishlar.
gordugun kadar Fethullan gulen turk birligi ve musulmanlik konusunda cok ishler yapiyor.Peki sen ne yaptin ki? bir tane ozbek kizina evlenmeden baska bir sey yaptin mi?
bakiyorum kendini kimligine yokatan bir turkmussun.siz gibiler tyurk duyasinin neresine yarayacakki?
Ab'ye girmeyi istemeyen ama bir avrupa kopekleri ne yapabilirki?
Fethullah Guleni bokuna na da yaramiyorsunki.
Demek bir insan islam adina bir sey yapsa sizin icin kendisi iteyerek degil saudi kopegi oldugu ichin yapiyor.inan bana eger yarinda sen bir sey yapmaya kalksan 3 gunde dusmenlerin sen hekkinda bir seyler bulacaklar.agzini acacaksin kalirsin."eh nasil olmus boyle " diye .Bu dunya oyun sistemin daha anlamamissin.bir idealogcisin.real dunyaya uyan artik.ve liselerde bulunan vahabiyler hakkinda soyleme lutfen onlar cok ozbek milliy orta okullardan ve devlet unversiteleriden bulundu,peki hemen kalkip nicin tum unversite ve okullari kapatmadilar?oralardan potesiyal vahabiylar daha cok bulundiki?!!!ve turk liselerini suchu burda yokti o ogrenciler disarida oyle olmuslardi.
gerchekte o turk okullarini kapalmasini sebebi fethulleh gulen veya onun egitim sistemi degil! sebebi sen gibi pan turkistlar di.Sizin gib radikal uluscilar bizdede turkiyede tum turkiye ozbekiten ilishkilerini pisletti.
bu seyler hakkinda tabiki hic bir sey bilmiyorsun.
---
batur wrote:
Ozbekistan'da cok temiz ve saf, bozulmamis altin gibi insanlar gordum. Ama bunu Turkiye'de de bulabilirsiniz. Gelin Anadolu koylerine ve insanlari ziyaret edin. Oradada bu ictenligi, dogrulugu ve tertemizligi goreceksiniz.
---
evet oyla insanlar var ama malasef dinsizlik onlarida pisletiyor.oyla insanlar aralarimizdan kayboluyor.
artik sizin istediginz laik siteme geciyoruz.
---
batur wrote:
Bu konuda ben artik baska bir sey yazmayacagim - size guzel devam tartismalar
---
Tam hanimin gibisin!!!
biz soyledigimiz, sen gormek istemedigin realiteler hakkinda dusunmeden korkuyorsun.ve hemen kaciyorsun.
kafanda soylediklerimiz takilip kaliyor.ooooooo... arkadas her sey gecer.
Zaman iyi ilacdir.
iste kadinin ve sen birbirinizi iyi bulumussunuz ishte bakiniz "ozbek ve turk" DOTLUGU !!!
laikliknin suyuklu kullari,avrupa hayat stili hayranlari. gerchek turklugu
yokatan biz gibi "orta cag barbarlarina" ders verici islam dusmanliginin
buyuk kalasi turkiyeni AB'ye girmesini istemeyen ama orda YASHAYAN!!!
bir cift radikal pan-turkistler.
iste buyuk turk biriliginin bir ornek "modeli"
P.S: batur senin islam hakkindaki dusuncelerin a kadar fakirki.Artik burda komik seyler yazip bizi guldurmeye mi calisiyorsun?Artik bu cogunlugu "orta cag" okullari ogrencilerinin mesken etmisbu forumu tark etmen lazim kochum.sadece bu topiki degil.
Omadlar!!!
Oguz Yabgu
05-09-2003, 02:17 PM
Hellen, bizim aramızda anlaşmazlık yoktur. Az inanalım ya da çok inanalım.
Bizim anlaştığımız nokta, dinin herkesin kendisine olduğudur. Dinde zorlama yoktur. Bu yüzden laik sistem İslamiyet'e uygundur. Laiklik dinsizlik değildir. Tam aksine herkes istediği şekilde hürce ibadet edebilme olanağı sağlar. Yani Devlet illa sen şöyle yapacaksın diyemez. Bu da İslamiyet açısından daha doğrudur.
a.p.t, madem bunları biliyordunuz o zaman biliyor gibi davranmalısınız. Bilgi kullanıldığı taktirde vardır. Eğer siz İslamiyetten önce Türk Medeniyetine yok diyorsanız bilmiyorsunuz demektir. Eğer bilipte böyle yazdıysanız ortada kötü niyet vardır. Bu da en kötüsü tabi.
Bizde dinsizlik diye birşey yoktur. Türkiye'de herkes dilediğince ibadet eder. Kimseye sen ne yapıyorsun diye sorulmaz. Bu da ibadetlerin en makbuludur.
a.p.t
05-09-2003, 02:50 PM
OGUZ YAKBU
a.p.t, madem bunları biliyordunuz o zaman biliyor gibi davranmalısınız. Bilgi kullanıldığı taktirde vardır. Eğer siz İslamiyetten &nce T&rk Medeniyetine yok diyorsanız bilmiyorsunuz demektir. Eğer bilipte b&yle yazdıysanız ortada k&t& niyet vardır. Bu da en k&t&s& tabi.
OH OGUZ YAKBU YAZDIKLARIMI ANLAMAMISHSIN
LUTFEN BAN NE DOGRU VA YALISH OLDUGUNU BANA ANLATMA
SEN ORTA ASYANI BILMIYORSUN
VE BANA NASIL OLACAGIMI SOYLEME KENDINI BURDA
BIZDEN AKILLIDE GOSTERM LUTFEN
YOKSA SENI GELGIGIN HIC KIMSE BURDA HOSLAMAZ.
BURDA HIC KIMSE DUSEMENLIK YAPMIYOR
BAZI LAIK ARKADASLAR GIBI
LETFEN KONUSMAN DUKKAT
ZBEKI DUSMAN DIYE DUSUNURSEN KENDINE IY OLMAZ
Batur
05-09-2003, 03:04 PM
to: a.p.t. (anti-turk)
kocum, ben oyle kolay kolay korkman arkadas. Ama kusura bakma artik biktim yazmaya, cunku sen ayni gargaralari tekrar ediyorsun. Agzin kokmaya basladi artik.
Burada bunu Oguz arkadas cok acik ve net bir sekilde yazmis. Biz din dusmani degiliz. Ama konumunu normallestiriyoruz. Buna artik ekleyecek hic bir sey kalmadi.
Esas korkan sensin. Seytan gormus gibi kosturuyorsun, ayni seyleri tekrar tekrar yaziyorsun. Senin korkun belli!
Senin din yorumun eski zamanlarin kafasi - artik zaman ashimina ugradi - bitti bu artik, kimse seni takmiyor. Kendi dusunceni kalabalik gostermek icin, farkli farkli Nickler ile foruma giriyorsun.
Ama esas senin korkun din elden gidiyor diye degil. Acik sekilde ben tum turklerin dusmaniyim diyemiyorsun, dini one surerek dusmanlik, kin ve ayrilik yaymak istiyorsun. Bu hinzirlikla esas din ve dogrulugun en buyuk dusmani sensin.
Sen bir tarikatcisin, Ozbek'de degilsin. Gercekten turk halklarini seviyor olsan bu topici acmazdin ve bizim iyi niyetli fikirlerimize boyle siddetli tepki gostermezdin. Demek ki bir kotu niyetin var. Cunku icinde bizlere ve halklarimiza dusmanligin var. Kin ve nefret dolusun. Yanlissin, bir yilan gibisin. Bu artik acikca ortada. Bu bir gercek ve istedigin kadar bana fasist, barbar ... diye kufur et - bu gercegi ortadan kaldiramazsin!
Kendini cok bilmis ve tecrubeli diye gosterme. Bize kalkip buralarda ders vermeye kalkma. Sen benim kac yasimda oldugumu biliyormusun lan? Saygili ol!
Kimin tarih olacagini zaman cok iyi gosterecektir.
Burada yanlis anlasilmasin, turk okullarda okuyan arkadaslara cok saygim vardir. Hepsini ayni yere koymuyorum, cunku oralarda okumus olan cok tanidiklarim vardir. Benim gibi aynen dusunen cok can dostlarimdir, ama senin gibi bir itin bu okullardan cikacagini tahmin etmezdim.
Artik karalayacak birsey bulamayinca ben ve hanimima hakaret etmeye kalkiyorsun. Artik tekrar tekrar anlatma. Bunlari duyduk artik. Ama senin beynin belli bir duzeyden fazla dusunmeye yetmiyor ki baska sey yazasin.
Tekrar soyluyorum - Artik yazmayacagim - korktugumdan degil - biktim artik tekrarlamaktan
Batur
05-09-2003, 03:07 PM
lan, anti turk!
Sen hic Turkiye'ye geldinmi? Hic Turkiye'yi gordunmu?
Kesinlikle gelmemisindir!
a.p.t
05-09-2003, 07:56 PM
---
batur wrote:
Sen hic Turkiye'ye geldinmi? Hic Turkiye'yi gordunmu?
Kesinlikle gelmemisindir!
---
Sadece turkiyede degil baska ulklerdede cok gezdim.
turkiyeden gelin alma ehtimali var (hazil)
ama gercegi soylesem kendim turkiyeni batisini biliyorum.
kendim oralarda gezdim
---
batur wrote:
Esas korkan sensin. Seytan gormus gibi kosturuyorsun, ayni seyleri tekrar tekrar yaziyorsun. Senin korkun belli!
---
seyteni gormedim hic zaman. :shock: :shock: :shock:
amma tekrar ve tekrar yzdigimi sebebi bu sen anlamadigin icin
ne yapayimki beni hep yanlis anliyorsun?turkiy kardesim.
---
batur wrote:
Kendini cok bilmis ve tecrubeli diye gosterme. Bize kalkip buralarda ders vermeye kalkma. Sen benim kac yasimda oldugumu biliyormusun lan? Saygili ol!
---
"Akil yashda degil ,akil bashta"
Ozbek maqoli.
ama goruyorumki senin tum tecrubelerin bosuna gitmis :(
---
batur wrote:
Senin din yorumun eski zamanlarin kafasi - artik zaman ashimina ugradi - bitti bu artik, kimse seni takmiyor. Kendi dusunceni kalabalik gostermek icin, farkli farkli Nickler ile foruma giriyorsun.
Ama esas senin korkun din elden gidiyor diye degil. Acik sekilde ben tum turklerin dusmaniyim diyemiyorsun, dini one surerek dusmanlik, kin ve ayrilik yaymak istiyorsun. Bu hinzirlikla esas din ve dogrulugun en buyuk dusmani sensin.
Sen bir tarikatcisin, Ozbek'de degilsin. Gercekten turk halklarini seviyor olsan bu topici acmazdin ve bizim iyi niyetli fikirlerimize boyle siddetli tepki gostermezdin. Demek ki bir kotu niyetin var. Cunku icinde bizlere ve halklarimiza dusmanligin var. Kin ve nefret dolusun. Yanlissin, bir yilan gibisin. Bu artik acikca ortada. Bu bir gercek ve istedigin kadar bana fasist, barbar ... diye kufur et - bu gercegi ortadan kaldiramazsin!
---
kochum sende basklari yazdiginden onlari kim olduguna anlamak kabilyet yokmus.
ben bambaska anlamissin.
goruyormusun ? o kadar pan turkchilik fanati olmussunki senin icin sadece beyaz ve siyah var! onlarin arasindeki renkleri goramiyorsun.
Sen hakli saymadigin bir seyi soylese hemen onu turk dusmanciligida suchluyorsun.Bu ne diyor diye dusunmuyorsun.Bak batur bu kadar fanat olmak iyi degil baskasini fikrinide dinleye bilmen lazim.
Ben hich zaman tarikatci vahabiy taliban veye neyse ...gibilerden olmamisim ve olmaycamda.benim kendim personal fikrim var.Onu sen dushundigin gibi "turkDusmanlari" gibilerden almiyorum.Bana inan BEN HIC ZAMAN SENIN GIBI FANAT BIRISNI GORMEMISTIM!!! o kadar ileri gitmissinki.ISLAMI de asgida goruyorsun.Sene bir seyler soylemeye calisiyorum ama sen hep beni suclamdan ileri gecemedin.sadece sizin gibiler sinirlenmis cevalar ile her zaman cevap veriyorsun.(yani suudi arabista falan filan...etc)
sonra ben cok calisiyorum sen gibi bu forumda cok oturmak zamanim yok.(son gunlarda vardi biraz).
lutfen nicklara saldiri yapma gordugum kadar bir seye cevap veremyen userler hep nicklara asiliyorlar. ;)
ve ben ozbegim.gerekirse tyurkim.ve ondan magrurdayim.Onu kormak icin her sey yapiyorum.Ama benim tyurkcilik konusunda farkli anlayisim var.
VE SEN, BENIM FIKRIM SENIN FIKRINA UYMADIGI ICIN BENI OZBEK OLMAMAKTA SUCLAMADA HAKKIN YOK ANLADINMI ?! SEN OZBEK DEGILSIN BURDA BIR MISAFIRSIN. TURKIYE TURKLERIE GITIP ISTEYENCE KONUS AMA BEN TURK FORUMUNA GIRIP HIC KIMSEYI BENIM FIKRIMA KARSI OLDUGU ICIN ONU TURK OLMAMAKTA SUCLAMIYORUM.SUCLMAYACAMDA.SENIN GIBI BASKALRNIDA FIKRI VAR VE ONLAR ICINDE SENIN FIKRIN BIR TURKCILIGA DUSMAN OLARAK GELEBILIR.AMA SEN HEP KENDINI BASKALRDAN HAKLI DUSUNUYORSUN.
onun icin beni ozbek olmakta suclamadan once kendine bak!
ben turkiye adamlarini iyi biliyorum.Turkiyenin en avrupali batisinda da COGUNLUK eger senin islam hakkindaki dusuncelerini acikca duyse onlarda seni turk olmadigini kesin soyleyecekler yoksa dusunecekler!kendinde bunu iyi biliyorsun!!!
ve ozbek forumunda kendimiz istedigimiz kadar sohbet etip problemleri hal etmede calisacaz.istersen katil ama haman kalkip bizi dusmanlikta veye baska suclama ve kim nasil oldugunu kendimiz hal ederiz.
batur! bende seni ozel fikrlerin icin ben de seni turk olmadigini dusunuyorum.
cunki turk insani benim fikrime gore sen gibi dusunmesi yanlistir!!su anda avrupadada ve diger yerlerdede gercekte cok milletli orta asyani tehlikeye salan kuvvetler var.O da olsa kendimiz elimizle yaptirmayi istiyor.Ve senin buyuk turkchilik hakkindaki fikr versiyonu.o gibi kuvvetlerden kaynaklaniyor.ideal olarak fikrin iyi(ben buna bir sey demiyorum) ama reralitide cok tehlikedir.olamaz bu sey!ben hep nicin ruslari ve farslari konustugum duymuyormusun?o gibi milletlerde ozbekistanda var oldunu biliyormusun?ve ozbekler onlarida kardes goruyor olduguni?sizin kurlere karsi yaptiginiz diskrimnasyonu onlara yapmayacagimiz
diskriminasyon olabilecegini anliyormisin?
(o batur ben turkityede kurtlere nasil davrandiklarini biliyorum.beni ilk turkiyede oldugumda adamlar arasinda ozbekche konusmami tevsiye etmislerdi.biliyormusun nicin?cunki ozbekce bir az turkceye gore kabarik oldugu ve bizde kurtlerde oldugu gibi "Q" ve bazi harlar oldugu icin ozbekce konussan seni kurt diyerek yanlis davrana bilirler.ama ozbek oldugun anlasildiktan sonra her sey yerine geliyor.ama turklere karsi fantastik diskriminasyon var ben bir kere kurtce music var miye diye magazada sordugim icin bana garip bir sekilde bakmislardi.shimdi kurtlar konusunda bana palavlar at!!)
ve biz de hic zaman ruslara ve onlarin diline, siz turkiye turkleri bizden istediginiz gibi onlara hic bir ZAMAN davranmayacigimizi hala anlayamiyormusunuz?
birak o sovyet zamanlarini ve ruslarin kotulukleri filan.. falani...bunlari biz kendimizde sizlerden iyi biliriz sizden farkli olarak biz orada yashadik.
her neyse olup gitti ve sovyet zamaninida sizin turkiye turklerinin teorik bildiginz gibi ne kadar "yavuz" ve laik olsun. o sistemin iyi taraflarida coktu.bunu git sor yasli ozbekten kim buni inkar edecek.iyi taraflarini soylersek cok uzun liste yazabiliriz.malasef siz turkiye turkleri bunu anlamazsiniz!!!ama bak simdi ne oluyor ozbekistanda?
farkindamisin oradaki olup bittigi seylerden ?bagimsizliktan sonra ne kadar ozbek halkinin kopek gibi har oldugunu.Asrlardir fahisheik yapmayan kizlarimiz su anda sen cok soyledigin arap ulekelerida fahishelik simgesi olarak baktiklarindan farkindamisin?
soyle sovyetler veya ruslar bizi o kadar harlamishmi?
ozbekler OZBEKISTANDA YASHAMADAN diger ulkelere .kazakistanda, rusyada ve diger ulkelrde orada AZ PARAY kul olarak chalistigini BILYORMUSUN?
soyle sovyetler veya ruslar bizi o kadar harlamishmi?
beni ozbek olarak bunlar nekadar uzdugundan farkindamisin?
veye san bu reallik soyledigimden ban bir ozbek dusmanimiyim?
o buyuk turkchiliktan baska ciddiy real problemler var oldignidan farkindamisin?haydi soyle bana saygili cok seyi ve bizim tarihimzi bizden iyi bilen ve bize kim olup olmadigimiz soyleyen tecrubeli arkadas ?
evet sen shu anda stalin veya baskalarin katli imamlari hakkinda soyleyeceksin ama bundan ruslarin kendiside yetelice zarar gormus sadece turkler degil!!!
sizin 2.dunya savishi konusu hakkindada cok sacmalamaniz ve yanlis dusunceleriniz var. iste o konudada kendinizi bizden yani orta asya turklerinden hakli diye biliyorsunuz.Lutfen su andaki ozbek yoneticilerin bu konudaki yuruttugu politikalarini unut onlari halk arasindan hic kimse desteklemiyor ve acik yanlis ve yalan oldugunu goruyorlar.
sizin turkiye turklerinin ruslar ve baska konularda uzerinden dusundugundiginiz cok seyleri ben yalan buluyorum ve kendiniz BILMEDEN ONA KORLERCE INANIP cok sacmlama yapiyorsunuz.
ben nicin sovyet donemini soyledim
BAK DINLE:
su anda turkiye turki coook konularda kendilerini orta asya turklerinden akilli VE HAKLI sayiyorlar. ben gercegi soyluyorum.bu hyatta cok gordum sizler nasil dusundugunuzu.ve ister kabul et veya etme su anda turkiye orta asyay nisbete "buyuk abicili" siyestini gorebilirsin.Cok baskilarda bunu bulabilirsin.
ama ben seni anliyorum. sen bu yanlisliklar hakkinda siylmistin bir yerde.
ama problem nerede?problem suki sende tipik turkiye turki gibi cok konularda kendine guveniyorsun ve kendini hakli sayiyorsun.bunu ben goruyorum!
ve SOVIET DONEMINDEN sana ornek olarak gosteriyorumki sen bu konuda beni yalanci diyeceksin.ve beni turk dusmanliginde veye rusifikasyonda ve bilmem baska seylerde suclayacaksin!!beni dinlemeyeceksin .SHU ANDADA BENIM BU POSTUMU OKUP OYLE DUSUNUYORSUN.ve cogunun siz turkiye turklerinde boyle bir ozzeligi goruyorum.sana agir batsada bu bir gercektir ve cok ozbeklerden ayni fikrleri duydum.
ishte bu benim ornek olarak gosterdigim problemdir!!!
ve biz orta asya turkleri sizden cok konularda kendimiz yashadigimiz yeri sizsen iyi anlasakta size turkiye hakkinda akl ogretmiyorsakta siz bize kendinizin fikrinizi hemen kabul etmeye calisiyorsunuz ve yanlis sayarsak bir rusifikasyonda yoksa "sovet donemi " kafasini yiyen adam diye sucliyorsun.soylemsenizde icinizde oyle fikrilyorsunuz veya acikcasi soyliyorsunuz.Evet bu bize ozbeklere karsi buyuk tepki veriyor.ben kendim bu seyleri kendi uzerimde denedim.
su anda "buyuk turkistan" ve ISLAM konusuna gelelim:
Ben sen anladigin "islamci" veye "dinci" degilim!!!
araplari veya islami holdinglar gibi ucuz ornekleri bana gosterme.
ben kendim dusunecek kafam var ve sen gibi baskalrin kafa yedirici su anda avrupa media piyasainda yuren gececek haberleri soyleme!!!
sen bilmedigin bir islam vardir.ama arkadas senin gozlerin kor olmus artik.malesef ne intellektuel dusunceyi ne ideal kayb ettigin bilmiyorsun dostum.
senin islam hakkindaki dusuncelerin den bakiyorumki sen islama bir avrupa kendi hristiyan dinine baktigi gibi bakiyorsun.laiklik dusunceler hayrani olmussun.
tabiyki bu senin fikrin isteyence o lmanyada dolsip orda bu anlayista yasyabilirsin. ama sen bu fikri turk halklarinin bir medeniyetine uygulamak istedigine bu senin personal ishin DEGILDIR!!!
CHUNKU TYURK BENIM DE HALKIMDIR VE BEN ONU SANA GORE DAHA COK SEVERIM VE ANDAKI OZBEKISTAN PROBLEMLERI BENI SANA GORE DAHA UZDURUYOR.
ve senin gibi din hakkindaki dusunceler ben atnti turk ve atlarimiza saygsizlik olarak goruyorum ve gerekirse boyle dusunclere kaldirmak ici hareket edecegim.
sen beni su anda fanatik,tarikatci bir barbar diye bilirsin ama ben hic zaman gidib birisine fikrimi kabul ettirmek icin calismiyorum.bu benim idealimdir.
benim ishimin hic dinede politikeye de alakas yoktur.ben sadece bos zamalarda adamlar ile sohbet yaptigimda eger konu din olsa sadece o zamanlari iste ben boyle dusunuyorum diye soyluyorum.ve beni kabul etmeyenlere hic kizmiyorum.sadece nicin oyle dusundugum hakkinda sohbet yapiyorum.ben bir neytral adamim.ama sen beni ser ve aptal cevaplarin ile cok kizdirdin.ona gore cevap verdim dah once boyle bir sey yapmamistim yapmayacagimda.
ve benim icin su anda adamlar turkmi,rusmi,yahudiymi,hristyanmi,paganmi hic onemi yoktur.beni lgilendirmiyor onun ulusu ve dini.sen soyledigin kadar herkeze fikrimi kabul etmeyi calismiyorum.ve dini siyasete karistirmiyorum
AMA SEN BATUR ISLAMI HER ZAMAN SIYESET VE HAYAT INTIGRELERI ILE KARISTIRIYORSUN ISLM DEYINCE HEMEN AKLINA SIYESET DUNYASI GELIYOR.NE O FETHULLAH GULENLER, NE HOLDIGLAR, TALIBANLAR MI ARTIK BU SINIRDA SINIRLANMISSIN.VE KAYBETTIGN SEYDEN FARKINDA DEGILSIN DOSTUM.
VE KENDINI OPEN MINDED OLARAK SAYIYORSUN.
kendini moderen cag insani olarak kabul etsende seni kendi kafani tarihte olan olaylar , siyesetler ,su andaki siyasiy durum iste turkler... ruslar ruslarin filan yapip yapmadigi kgb ishleri..... gibi gereksiz seyler ile doldurmissun !!!
ve tabiyke bu bolunmus siyaset kamplarini bir tarafinda durarak baskasina nefret ediyorsun...diger sana karsi tarftada sana ayni senin gibi kafasi yiklamis nefret edende vardir!!! ve bu nefretler na yazikki hic suculu olmayanlarida kendine icheriyor.ve dunya capinda insanlar ortasinda birbirine karsi buyuk bir antipati yasaniyor.usama ben laden lerde ayni sen gibi insanlardandir.birisinden hep nefret ediyor.ve goruyorumki sizin gibileri boyle kendi ulusuna cok fanatiklesmis bu kusak insaniyeti geriye birakiyor.
alalim orta asya ruslarini ve baskalri:
bartur bak senin gibileri ben iyi biliyorum. birisi rusca kelime soylese ve kiril alfavitini kullansa haemen ona kiziyorsunuz.Artik milliyetciligi turklciligi "...iste biz tyurkiz(veya ozbekiz) sadece tyukce(veya ozbekce) konusmamis gerekiyor ..blah blah blah" gibileri soyleyerek konusmaya basliyorsunuz.veye soylemesenizde icinizden bir aci geciyor ve gercekten moraliniza saldiriyor.bir az nefret duygusu geliyor. ooo batur seninde icin boyledir.dindarlari fanitilikte sucluyorsun ama kendin baska dusman hesapladigin milletlere cheksiz nefrettesin.
artik sen gibileri iyi taniyorum.artik alis! ruslar orta asyanin ayrilmaz halki onlar gitmeyecek. dilide kalacak.biz onlarla rusca konusmayi tekrar edecegiz!onlari ozbekche ogrenmelrini hemen zorlamayacagiz.artik kendileri ogrenmeyi basliyorlar.gerekirse gundem hayatda bizde rusca konusacak eger dogru bulsak rusca kelimelri ozbekceye karistirip konusacaz!!!
ve sizin gibileri bu ile ishi olmasin!!!!
evet sizin o "Pan turkchilik" veya "turk birligi"..etc. gibi dusunceleriniZ,bak SIZIN GIBILERIN DUSUNCELRI DIYORUM.(cunki benim ve turk birligi hakkinda kendimin ozel hic seninki ile ilgisi olmayan dusuncedir.)
iste sizin gibi dusunceleri kabul ettirmeyecegiz.
cunki ben iyice turkiye ni bu politikasin ogrendim ve orta Asya icin tehlike buluyorum.
TABIYKI TURK ADAMLARI BUNU KOTU NIYETTE DEGIL IYI NIYETTE YAPIYORLAR.TURKLAR SIYESI VE MORAL OLARAK BIZE HIC KARSI OLMADIGIN COK ANLIYORUM!!!BIZLERI COK KARDES OLARAK GORUYORUNUZ.BIZLERE KARSI COK SICAK DAVRANIYORSUNUZ!!BUNLARI BEN BILIYORUM!!AMA KENDIGINIZ BILMEDIGINZ DURUMDA BIZE ORTA ASYA TURkLARINE VE BASKA HALKLARIN ZARAR VEREBILIRSINIZ.BUNU ANLAYAMIYORSUNUZ NE SIYASET ALEMINIZ NE COK INTELLEKTULLARINIZ ORTA ASYA GERCEKLERINI HESAPA ALMIYOR.
su ruslar konusu alirsakta ben son yillarda "turk birlikchi"lerin ruslara karsi cok sert cikislari ve ozbek intellektuallari arasindada o kadar kafasini yemis ruslari karsi acikca cikananlar gorundikc cogaldigini ve bu sizin turkbirligi idesaini bir baclash tarfi olarak goruyorom. bu bir ciddiy problemdir.diger tarafda bizlerin farsiylerle gelecekta "turkistan birliginde" gelebilecek idealojik savash tehlikeside var.artik turkiye ve bizim bazi "patriot" gencler bunalri goremiyor !!!
ve isler sakat olacak eger hemen su anda siz istedigin politikayi orta asyada kullanirsek bir turk birligi olmayacak!!yugoslaviye olacak..kosovo alcak..afganistan olacak..ve senin cok soylemeye sevdigin arap ulkelri haline gelecek.
artik batircigim su anda unit o turk birligini .Shu andda ozbekistan ic ve dis politkesini degistirse ve rusya ile is birligi yapsa goreceksinki otomatik olarak sadece ekonomik planda olsada komsu turk devletler ile guzelce birlescegiz.
su andaki probleri belki cogunu hel edecegiz.ozbekitan kendisi ekonomisini iflas ettii.
sizin soylediginiz gibi "umumiy latin alifabisi...umuiy dil...ruslar nifakindan savunush ...blah...blah" gibi teoralriniz pam parcha olup gidecek.
olur mu be rusya ile yaklasmazlik?hem siyasiy hem ekonomik planda rusya ozbekistan icin nasil onemli olduguna goremiyorsuznuz?hemen eski sovet birlikleri gibi tarihte gecen olaylar kafanizi sinirlamis!!!
ben anlayamiyorim nichin siz turk birligin "kurtaricilari" rusyadan o kadar buyk nefrettesinz.
ne gerekki komsu ulus toplulukalrini idealojik tepkiler gostermeyi..
"iste falan biz sizden buyuguz bizde bu zamanlari bu adam yashamish blah blah " gibi dusunceleri.
batur beni bunalri soyledigim tek sebebi sen kendini modern kusag adami gordugun ama gerceke dunya siyeseti ve intigralari gibi ucuz oyunlari kurbani olmus ve temiz ulusculuk gibi asgi dusuncelri ve ona siginarak olup hep ona senin fikrine gore "karsi chikanlar" karsi acikca sertce davrandigin.kendini geride kalmis adam oldugunu goruyorum.ve ne yaziklar kisa bir hayatda bunlari anlamdan yere yapishim olup gideceksin!!!
ve beni ne diyecigin artik beni ilgiledndirmiyor istedigini soyle.AMA hic zaman orta asyay gidip o turk birligi hakkindaki yanlish dusunceleri oraya kabul ettirmeyeceksin.!Almanyada Laik olarak kalip gideceksin!!
Batur
05-09-2003, 10:13 PM
Iyi gunler a.p.t. arkadas,
Gel seninle daha ilimli bir dille, artik daha mantik duzeyinde konusalim derim. Kufurlu konusma hic birimizi bir yere getirmiyor.
En son yazdiklarini benim icin degil, baskalari icin yazmissin galiba. Cunku yuzume carpmak istedigin (asiri milliyetcilik ve sert politik dusunceler) o ozellikleri ben hic savunmadimki.
Bunu anlamak istiyorsan bu ve diger topicte yazdiklarimi oku. Ben hic bir zaman turk halklari disindaki diger halklari ezelim, dislayalim diye bir sey yazdimmi? Baska bir topicte sayfalarca neden turk halklarinin daha yakin iliskiye gecmelerinin bir mantik icabi olmasi gerektigini yazdim, ama bosuna ugrasmisim, cunku kimse okumamis.
Ilk evvel sen Turkiye'ye geldiginde benim icin sadece bir misafir degilsin. Bu ulkeyide sizin ulkeniz olarak goruyorum. Zaten turkiye turkleri bu dusuncede oldugu Ozbeklerden vizede almazlar. Ozbeklerin bu ulkeye daha cok sahiplenmelerini isterdim.
Sen hep bu sozkonusu isbirliginin tehlikelerini goruyorsun ve bir kotuluk olabilir diye kesin ret ettigin gibi, baskalarinin bunu dusundugunu bile suc sayiyorsun. Ama bu isbirliginin getirecegi olanaklari hic dusunmek istemiyorsun. Ben ise tam tersini savunuyorum. Ozellikle insan haklari ve demokrasi (dil ozgurlugu, azinlik haklari) yani senin kaybolur diye korktugun konularda buyuk duzelmeler gelebilir diyorum. Mesela Orta asyada simdiki suni ve sacma cografyadan dogan cogu azinlik sorunlari yok olacaktir.
Olay tam terstir esasinda, daha buyuk bir olusum icine giren ulkelerdeki cogunlugu, yakin bir yapidan dolayi kolay birlestiren ve ekonomisi ve sosyal yapisini duzelten ulkeler, azinliklarina her zaman daha iyi olanaklar taniyabileceklerdir. Korkular ve endiseler yerine, insanlar guvenecek ve birbirlerine rahat olacaklardir. Esas senin korktugun ic etnik catisma, su andaki konstelasyonda cok daha olagan durumdadir. Turk halklarini yakinlastiran bir birlikte, simdikinin tam tersine, anti-rasist politika yapabilirsin, cunku cogunluga guclu bir ust kimlik verebilecegin icin.
Bu ust kimligi verebilmek icin sadece din yetmez. Bunu ben dini sevmedigim dolayi demiyorum. Ama tecrubeler bunu gosteriyor. Bir kultur bolgesinin ferdi olmak, ayni soydan veya kardes halklardan olmak ve bir kultur bolgesinden olmak esas saglam zemini olusturuyor.
Boyle bir dusunce altinda yakinlasmayi niye bu kadar kesinlilikle ret ediyorsun anlamiyorum. Senin endiselerini anliyorum ve diger yazilarimi okusaydin, Turkiye'deki bazi insanlarin, o ulkeleri tanimadan soyledikleri fikirleri ile bunun olmayacagini senden once buraya yazdim. Ama ret etmek yerine insanlari esasinda kismen beraber paylastigimiz bu endiseleri anlatip, yonlendirip hep beraber guclensek daha iyi olmazmi? Mantik ve aydinlik ilkesi icinde insanlarimiz neden yaklasmasin birbirine?
Esasinda burada hep yanlis anlasiliyor. Ben eski tip milliyetci fantezilerini savunan birisi degilim. Hepimizin istegi, insanlarin baris ve refah icinde kimligimizi koruyarak yasamasidir. Bunu nasil elde edecegiz diye dusunmeliyiz. Bunun icin dunya tarihine bakip ders alip, hemde baska tecrubelere bakmaliyiz. Daha halen 1800-1900'l? yillarin mirasi olan ve bu emperyalist donemin kurdugu suni haritalarin yarattigi sorunlari yasamaktayiz. Avrupa ilk bunu anladi ve kendisi yarattigi bu mirasi yikmak icin birlesilmesi ve bir ortak kulturel zemine bagli birligin bolgede kalici bir barisin teminati olacagini bildi.
Bu diger dunya icinde gecerli. Simdiki dis etkenlerden olusan yapay devletler yerine, zaten kulturel bir butun olan orta asya ve turkiye neden bu sekilde yakinlasmasin birbirine? Bu bir umuttur ve bir perspektifdir. Bence bu tur yaklasim bu yoredeki gerilimleri azaltacak ve barisa faydali olacaktir. Etrafdaki ulkelerlede isbirligini gelistirecektir.
Su ana kadar bende bircok yerde kirici konustum ve seninde boyle yapacagini var sayarak sana bir adim atmak ister ve kirici sozlerden ozur dilerim. Ama gel bu olusan "ideyolojik ballast" yani yukleri uzerimizden atalim. Gel sende bu "a.p.t." adini degistir, baska bir Nick kullan.
Bu kadar tartismaya ragmen, seninle uzlasabilecegimiz bircok konu olabilecegine inaniyorum. Anladigim kadariyla sen esasinda bir birlige karsi degilsin, ama tehlikelerinden korkuyorsun.
Esasinda olay bu topic icin koydugun talihsiz basliktan ortaya cikti. Sana somut bir onerim olacak. Bu topic kapansin ve baska bir topic acalim. Adini baska koyalim ve orada yapici bir tarzda, turk halklari nasil su andaki bulunduklari kotu durumdan kurtulur ve hangi sartlarda, endishe duyulan hatalara girmeden, yakinlasip, guclerini birlestirebilir diye tartisalim, bu dusunceyi gelistirelim.
Evet dersen - yazmaya devam edecegim, yoksa kesinlikle bu konuda yazmayacagim
Hellen
05-10-2003, 07:26 AM
Batur sen bana `mantksiz` yazi yazmishsin demishsin lutfen yazilarimdaki oyle parchalar varsa shurda kopyalarmisin. Sen burda 2-3 kishi siniz diyorsun bence nedeni Turche bilenlerin az olmasi bide bu forum uzun uzuzn yazildigi ichin bi chok kishini shole gechip gitmesine sebep oluyor . ama sen shu topigini UMumiy forumunda Pan turkizm hakkinda bir ozbekchede topic ach ki herkez anlasinsonra da gorelim halini. Bak batur bana ejdadlarim olmuch Cholpon Feyzulla hocalari diline alma diyorsun...neyse bi shey demiycem bu senin dushuncen ama senin kendi atalarin Olmush Osmanliya gosterdigin saygiyi choktan gorduk...gerisi neyi soyleyeyim kardesh
Batur
05-10-2003, 07:55 AM
hellen arkadas,
"Drag and drop" benim stilim degildir. Herkes yazdigini bilir. Osmanli benim atalarim degildir. Turk tarihinin bir parcasidir, ama bizim kokenimiz degildir. O tartismayi uzatmaya gerek yok.
Buralarda herkes uzun uzun yazdi, artik yikici (destruktif) sohbetin her turlusu yapildi. Tamam artik yapici (konstruktif) bir tartismaya gecelim. Ben ve zannedersem diger turkiye turku arkadaslarher turlu yapici ve faydali ise haziriz.
Tamam tartismayi baska topic te yapalim, isterseniz ozbekce ve turkce olsun ve kisa kisa yazilsin, ama provokasyon olmadan lutfen! Ama burada benim tahmin ettigimden cok kisi Turkce konusuyor. O'zbekchani yahshi tushunaman,ama hali o'zim yahshi yozmayman. O'zbekche yozing. Bu men uchun problem emas.
Ama siz bu turk halklarinin birligi konusunda fikirleri anlatamadan, tartisma ve anlasma mumkunati dogmadan, kesin ret ediyorsunuz ve daha Topic adini koyarken provokasyon basliyor. Boyle tartisma kulturu olmaz - bunu degistirelim lutfen.
Bu dilek ile hepinize iyi gunler dilerim
Hellen
05-10-2003, 08:47 AM
Batur lutfen provokatorluk yapiyorsun demeyi birak, hatali diyosun bana hata bulmaya zorlaniyosun bence...Dedigin gibi bi yeni otpic achalim saygi ve sevgi ichinde kendi gorushlerimizi tartishalim... ama yine de hakkini helal et
Oguz Yabgu
05-10-2003, 09:31 AM
Arkadaşlar ben sizin neye karşı olduğunuzu bile anlayamadım. Konu sürekli din üzerinde dönüyor. Din çok farklı bir şey. Bu bir inanç meselesi. Sizin istemediğiniz noktalar ne ise o konularda konuşalım.
a.p.t
05-10-2003, 08:41 PM
okey lets lock this topic
i ask modarators to lock it.
mujreem
05-11-2003, 12:28 AM
...
Din ?ok farkl? bir ?ey. Bu bir inan? meselesi....
Assalamu Alaikum,
Bak Oguz Yabgu, en buyuk anlashilmazlik zaten buradan geliyor.
Orta Asya uluslarinda, o'zellikle O'zbeklerde, din bu sadece inanch meselesi deg'ildir. Bo'yle dushunmek avrupachadir, bizler uzun zaman erasette kaldigimizdan, bizlerde din bir varolush, bir hayat meselesi olmush. Insanlar dinini ne kadar yashamasindan o'tyuru hich bir zamen kimse "din bir inanch meselesi" demez.
Bizim en buyuk dushunce farkimiz buradan geliyor zaten, taki bu farklilik var iken yaklashim ve kenetlenme hakkinda olabilecek her tyur konushma va tartishma bu bir bosh laftan bashka bir shey deg'il.
Sagolasiniz, mujreem
wa'assalam
evet mujreeem
su komunizm zamaninda coklar dinda uzaklastiklari icin bolye dusunce ortaya cikti.
ama turkiye turkleri de moral olarak uzun zaman avrupa hayrani idiler ve onlarda biz gibi dindan uzaklashmishti ama ben turkiyede ve ozbekistanda simdi kendi kimliklerini kesf ediyor olduklarini goruyorum.
su anda dinni hemen sisteme uygulamam olmaz bir sey olduguna anlasalarda
ama dillerinde sariat kanunlari en super kanun oldugunu biliyorlar.
boyle dusumek buyuk bir sey .
biz bunu hayatta uygalamasakda ishallah torunlarimiz yapacak.
sagolunuz
siz bildiginiz a.p.t
Oguz Yabgu
05-11-2003, 08:49 AM
Ve Aleyküm Selam,
Müjreem beg, Özbeklerin esaret yıllarında dinlerine daha çok sahip çıkmaları beni de mutlu ediyor. Yalnız Türklerin birlik olması dini inançlara kötü bir etki yapmayacak. Özbek Halkı Komünizm yıllarında dinine sahip çıktıysa kendi kardeşlerinin yanında daha rahat olacaktır. Zaten Türk birliği sizinde bildiğiniz gibi tek Devlet prensipli değil. Sadece Türk Devletlerinin birbirleriyle olan bağları gelişecek. Aynı zamanda Türk halkları da birbirlerine yakınlaşacak. Yani Özbeklerin dini duyguları belki daha da sağlamlaşacak. Sevgili arkadaşlar, sizler laikliğide çok farklı anlıyorsunuz. Eğer Türkiye Türklerinin bir kısmı dinden uzaklaşmaya başladıysa bu laiklikten değil batı özentiliğinden kaynaklanıyor.
Bizde dinden uzaklaşanlar olduğu gibi Türk Kültüründende uzaklaşılıyor. Laiklikte insanlar her türlü ibadetlerini özgürce yapar. Hiç kimseye karışılmaz. Böyle bir ortamda hiç dinden uzaklaşılır mı. Sorun insanlarımızın kültürel açıdan batıya özenti yapmasıdır. Tabi sizlere laiklikle ilgili çok şeyler anlatıyorlardır. Ama durum çok farklı.
Eğer T&rkiye T&rklerinin bir kısmı dinden uzaklaşmaya başladıysa bu laiklikten değil batı &zentiliğinden kaynaklanıyor
oguz yakbu seni iyi anliyorum.
ama bir seyi anla
lailik bir esas bati ozentisidir.evet bu su anda turkleri batrilasmaya neden oluyor.
yoksa layik olmayan adam o bati kulturini kabul etmasi zor olur.
saygilar!
Oguz Yabgu
05-11-2003, 01:36 PM
Arkadaşlar Türkiye'de islamiyeti sahiplenenler Özbekler kadar temiz insanlar değil. Bu Osmanlı tarihinde de böyleydi. Osmanlı Devleti neden çöktü biliyor musunuz ?
Çünkü Din adamları her türlü gelişmeyi Dine aykırı, haram, günah diye karşı çıktı. Halk cahil bırakıldı. Böylece Osmanlı giderek bilimin gerisinde kaldı ve durdu. Sonra giderek medrese eğitimi bozuldu. Derslerde pozitif bilimler kaldırıldı sadece din dersi uygulandı. Dinin içine hurafeler katıldı. Böylece Avrupa her alanda gelişirken Osmanlı günümüzün Afganistanı gibi kaldı. Böylece Çöküş dönemiyle birlikte koca İmparatorluk rezil oldu. Türkiye'de büyük bir dinci takımı var. Bunlar bizim güzel İslamiyetimizi kullanarak her türlü adiliği, gericiliği, yobazlığı yapıyorlar. Bu yüzden Devleti bu adamlardan kurtarmak için Siyasi alan Dini kurumlardan ayrıldı. Bu hem dini temiz tuttu hemde Dinci takımını Devletten uzak tuttu. Türkiye'de herkes rahatça dini ibadetini yapar. Yani din konusunda hiçbir kötü taraf yoktur. Bu yüzden laiklik dinimize uygundur. Herkes inancında hürdür. Batıda bile çoğu yerde laiklik yok aslında. Bu bizim için bir zorunluluktur zaten.
Oguz Yabgu
05-11-2003, 01:42 PM
Laiklikle Batının ilgisi yok arkadaşlar. Avrupa bile laik değil. Yok papazlar bilmemneler, Vatikan matikan... Laiklik Din işlerinin Devlet işlerinden bağımsız olmasıdır. Başka hiç bir anlama gelmez. Dine asla karşı değildir. Dediğim gibi bizde Dinden uzaklaşmanın tek sebebi batı özentiliğidir.
oguz yakbu:
Avrupa bile laik değil. Yok
:? :? :? :?
Oguz Yabgu
05-12-2003, 07:45 AM
Avrupa'nın laik olması önemli değil arkadaşlar. Önemli olan Laiklik iyi midir, değil midir. Laiklik gerekli bir şeydir. Böylece Din siyasete bulaşmaz. Siyaset, yeri geldiğinde bir YALAN ARENASIDIR. Eğer din onun içinde olursa hem dine yazık edersiniz hemde Devlete. İyi olan değerleri nerede olursa olsun almamız gerekir.
Peygamber Efendimiz "İlim Çinde olsa gidip alınız" der. Laiklikte sadece Siyaset dinden ayrılır. Yani din kirlenmeden hür kalır.
Oguz Yabgu
05-13-2003, 05:07 AM
Biz;
Anadolu'da OĞUZ'uz,
Orta Asya bozkırlarında KIPÇAK,
Doğu Türkistan'da KARLUK'uz.
Kafkaslar' ın güneyinde AZERî'yiz,
Kuzeyinde BALKAR' ız, KARAÇAY'ız,
Aynı yerde hem KUMUK, hem NOGAY'ız.
Karadeniz' in kuzeyinde TATAR,
Güneyinde OĞUZ, batısında GAGAUZ'uz.
Moskova' nın doğusunda yine TATAR,
Aynı yerde kah BAŞKURT, kah ÇUVAŞ'ız.
Sibirya' nın güneyinde ALTAY'ız, HAKAS'ız, TUVA'yız,
Sibir steplerinde (Yakut değil) SAKA'yız.
Hazar'ın güneyinde İLHANLI,
Doğusunda KARAHANLI'yız.
Tarihin değişik evrelerinde
Avrupa' da HUN'lu
Anadolu' da SELÇUKLU
Balkanlar' da OSMANLI'yız.
Biz eskiden;
Kaşgar'da MAHMUD idik,
Balasagun'da YUSUF HAS HACİB,
Yesi'de HOCA AHMED YESEVÎ
Bakü'de RESULZADE, FUZULİ ...
Taşkent'te ALİ ŞİR NEVAİ
Semerkant'ta ALİ KUŞÇU
Aşgabat'ta MAHDUM KULU
Preveze'de BARBAROS HAYRETTİN idik,
Prut'ta BALTACI MEHMED,
Plevne'de GAZİ OSMAN,
İstanbul surlarında ULUBATLI HASAN,
Malazgirt'te SULTAN ALPARSLAN
Balkanlar'da SADIK AHMET
Kırım'da İSMAİL GASPIRALI
Kıbrıs'ta FAZIL KÜÇÜK
Ankara'da, Sakarya'da, Dumlupınar'da
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK idik.
Çaresiz hastalar başında İBN-İ SİNA
Semerkant rasathanelerinde ULUĞ BEY
Selimiye'nin minarelerinde MİMAR SİNAN
Bugün yine biz;
Astana'da NURSULTAN NAZARBAYEV'iz
Almaatı'da OLCAS SÜLEYMAN
Türkistan'da RAHMANKUL BERDİBAY'ız
Bişkek'te ASKAR AKAYEV, CENGİZ AYTMATOV'uz
Taşkent'te ERKİN YUSUF,
Asgabat'ta ANNAGULİ NURMEMMED
Bakü'de BAHDİYAR VAHAPZADE' yiz.
Ankara'da ALİ'yiz, OSMAN'ız, KEMAL'iz
Kıbrıs'ta RAUF DENKTAŞ
Balkanlar'da İLHAMİ EMİN, FAHRİ ALİ,
NİKOLAY BABAOĞLU ve RAHMİ ALİ'yiz.
Kırım'da Gaspıralı'nın
Bugüne düşen gölgesi gibi
Mustafa CEMİLOĞLU'yuz.
Kısaca biz; OĞUZ'uz, KIPÇAK'ız, KARLUK'uz
Tarihin iyi bildiği ad ile biz; TÜRK'üz.
Oguz Yabgu
05-13-2003, 05:20 AM
Arnavutlukta Osmanlı'dan kalan Türk soydaşları Türk Ordusunu karşılarken:http://www.yesevi.edu.tr/AYHABER/old_issues/019_ocak2003/img_specific/asker-sayfasi2.jpg
a.p.t
05-13-2003, 08:31 AM
oguz yakbu
arkadas
bos ver ya
soldat
05-13-2003, 09:29 AM
Biz;
Anadolu'da OĞUZ'uz,
Orta Asya bozkırlarında KIPÇAK,
Doğu T&rkistan'da KARLUK'uz.
Kafkaslar' ın g&neyinde AZER&'yiz,
Kuzeyinde BALKAR' ız, KARAÇAY'ız,
Aynı yerde hem KUMUK, hem NOGAY'ız.
Karadeniz' in kuzeyinde TATAR,
G&neyinde OĞUZ, batısında GAGAUZ'uz.
Moskova' nın doğusunda yine TATAR,
Aynı yerde kah BAŞKURT, kah ÇUVAŞ'ız.
Sibirya' nın g&neyinde ALTAY'ız, HAKAS'ız, TUVA'yız,
Sibir steplerinde (Yakut değil) SAKA'yız.
Hazar'ın g&neyinde İLHANLI,
Doğusunda KARAHANLI'yız.
Tarihin değişik evrelerinde
Avrupa' da HUN'lu
Anadolu' da SELÇUKLU
Balkanlar' da OSMANLI'yız.
Biz eskiden;
Kaşgar'da MAHMUD idik,
Balasagun'da YUSUF HAS HACİB,
Yesi'de HOCA AHMED YESEVÎ
Bak&'de RESULZADE, FUZULİ ...
Taşkent'te ALİ ŞİR NEVAİ
Semerkant'ta ALİ KUŞÇU
Aşgabat'ta MAHDUM KULU
Preveze'de BARBAROS HAYRETTİN idik,
Prut'ta BALTACI MEHMED,
Plevne'de GAZİ OSMAN,
İstanbul surlarında ULUBATLI HASAN,
Malazgirt'te SULTAN ALPARSLAN
Balkanlar'da SADIK AHMET
Kırım'da İSMAİL GASPIRALI
Kıbrıs'ta FAZIL KÜÇÜK
Ankara'da, Sakarya'da, Dumlupınar'da
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK idik.
Çaresiz hastalar başında İBN-İ SİNA
Semerkant rasathanelerinde ULUĞ BEY
Selimiye'nin minarelerinde MİMAR SİNAN
Bug&n yine biz;
Astana'da NURSULTAN NAZARBAYEV'iz
Almaatı'da OLCAS SÜLEYMAN
T&rkistan'da RAHMANKUL BERDİBAY'ız
Bişkek'te ASKAR AKAYEV, CENGİZ AYTMATOV'uz
Taşkent'te ERKİN YUSUF,
Asgabat'ta ANNAGULİ NURMEMMED
Bak&'de BAHDİYAR VAHAPZADE' yiz.
Ankara'da ALİ'yiz, OSMAN'ız, KEMAL'iz
Kıbrıs'ta RAUF DENKTAŞ
Balkanlar'da İLHAMİ EMİN, FAHRİ ALİ,
NİKOLAY BABAOĞLU ve RAHMİ ALİ'yiz.
Kırım'da Gaspıralı'nın
Bug&ne d&şen g&lgesi gibi
Mustafa CEMİLOĞLU'yuz.
Kısaca biz; OĞUZ'uz, KIPÇAK'ız, KARLUK'uz
Tarihin iyi bildiği ad ile biz; TÜRK'&z.
05-13-2003, 12:51 PM
Türküz güzel kardeşim Türküz. Türk Kavminin Oğullarıyız. Kazak'ta biziz, Tatar'da biziz. Sende Türksün bende Türküm. Özbek adı Karluk Türklerinin bir kısmına sonradan Özbek Han tarafından verildi. Hoca Ahmed Yesevi'yi okumalısın.
soldat
05-13-2003, 12:53 PM
Oguz Yabgu KERI XARA XURDI
Oguz Yabgu
05-13-2003, 01:01 PM
Arkadaşlar yardım edin. Soldat arkadaş ne diyor anlayamadım :(
soldat
05-13-2003, 01:08 PM
sen anlayamazsin tabiki,
anlamak kolay degil beni
Tarihchi aka MUHLIS
05-13-2003, 01:45