View Full Version : Turklerin Siyasi Ozu - "Dogal" komunism
nomad1
06-14-2003, 04:51 PM
Selam. Yeni kaydoldum - ama benim Azeriforum'a yazdigim bir yazi nasil olduysa, burada da gorunuyor. Neyse.. (diger "nomad" nickimi almis - ben nomad1 oldum;)
Once $unu soyleyeyim;
Ben, Konya yakinlarindan Selcuk (Oguzlarin Kinik) boyundan bir Turkum. Osmanli Turku degilim.
Ozbeklerin Turk olup olmadigina gelince; beni ilgilendirmez. Ben "su" deyince, Ozbek "suv?" diyorsa, ben "hava" deyince, Ozbek "hovo?" diyorsa, ya ben Ozbekim, ya da beni anlayan Ozbek, bir Selcuk (Oguzun Kinik) Turku. Her neyse.. sonuc olarak, bir dil ogretimi almadan bazi temel seyleri (su, hava, gibi) anlamamiz yeterli, ister kendine Turk ister Ozbek ister Kipcak, ister baska birsey desin. Farketmez. Sadece uzun yazmamak icin, hepsine Turk diyecegim, yoksa pan-turkculuk yapmak icin degil.
Mesele, bu temel sozleri ayni olan insanlarin sorunu nedir meselesi dir. Yani, Turklerin son bir iki yuzyildaki gercek sorunu/problemi nedir? Mesele budur. Bunun icinde, Turklerin ozune uygun siyasi kimligi anlamaktir.
Bence, en buyuk problem; KAPITALISM dir. Bu, Turkler icin hicde uygun siyasi bir sistem degildir. Bunun nedeni ni daha sonra aciklarim.
Ister pan-islamik, isterse pan-turk bir sistem olsun - kapitalismi destekleyen, hic bir sistem turklere uygun degildir.
Peki, kapitalism'in karsisi deyince akla ne nedir? KOMUNISM. Sovyetler ve baska ulkelerde yasanan komunism. AMMAAAA, bu komunism sekli, KAPITALISTLERIN "besledigi" MARX'in ortaya koydugu ARTIFICIAL/SUNI/YAPAY bir Komunism'dir. Neden uydurma/suni/yapay'dir? Bunu sonra aciklarim.
Diger (pan-islam veya pan-turk gibi) sistemlere gelince; bunlar ekonomik sistemler degildir ozunde. Dolayisiyla, fazla anlam ifade etmezler. Mesela, bir pan-turk savunucusu, eger kapitalismi savunuyorsa ekonomik sistem olarak, onun kurdugu sistem yikilir. Ayni sekilde, bu pan-turkcu, ekonomik sistem olarak (sovyetlerde yasanmis) yapay-suni-artifical komunismi savunuyorsa, yine sistemi yikilir. Pan-islamik bir sistemde de, yine ekonomik sistemin kapitalism olup olmadigina bakilmalidir. Eger kapitalist bir ekonomik sistemse, bugunku Suudi Arabistan veya Kuweyt gibi zengin ama dengesiz bir ulkeden oteye gidemez.
Sonuc olarak, hic biri temelde Turk'un ozune uygun degildir. Nedir uygun olan? DOGAL / TABII KOMUNISM'dir - ....
Yani, dogada/tabiatta hep olmus olan ve hic yikilmamis olan bir komunism. Detayi? Sonra aciklarim.
Bu "dogal" komunism seklini kurulduktan sonra, ustune istersen pan-turk, istersen pan-islamik bir sistem kur, farketmez. O sistem en saglamidir, cunku "dogal"dir. AMMA, once bu ekonomik siyasi sistem kurulmaldiir. Kapitalism Turk'un ozune uygun degildir.
nomad
06-14-2003, 05:04 PM
deneme
/
OK - Nomad1 = Nomad, yani ayni kisi, yani ben.
Nasil olduysa. neyse
hoshcakalin simdilik
nomad ozbek forumuna hosh geldin
ben seni postini buraya koymushtum.
sag ol.
neymish o dogal komunizm?
boyle bit shey yokki?
nomad
06-15-2003, 05:52 PM
neymish o dogal komunizm?
boyle bit shey yokki?
"Dogal komunism" var - "dogal kapitalism"de var
Yoksa, biri var, biri yok dushunursun?
Oguz Yabgu
06-16-2003, 05:17 AM
Komünizm adı belli bir ideolojik kalıptır! Doğalı moğalı olmaz. İlk önce Doğal komü'den ne anladığınızı söyleyin, ondan sonra düzgün bir sistemse adam gibi bir ad koyalım. Yoksa Türkler "Komünizmin" adına bile tahamül edemez! etmeyecektir.
Oguz Yabgu
06-16-2003, 05:23 AM
"Kapitalizm" elbette çok zararlı bir anlayışdır. Kapitalist olmayanlar komünisttir demek çok büyük bir saçmalıktır. Elbette kapitalist değiliz ve karşıyız. Aynı şekilde Komünist değiliz ve karşıyız.
Ne demek istediğinizi ideoloji adları ile değil, açıklayarak anlatınız!
nomad
06-16-2003, 06:11 AM
"Kapitalizm" elbette çok zararlı bir anlayışdır. Kapitalist olmayanlar komünisttir demek çok büyük bir saçmalıktır. Elbette kapitalist değiliz ve karşıyız. Aynı şekilde Komünist değiliz ve karşıyız.
Kapitalisme karsisiniz -
Komunisme de karsisiniz -
Pekiiii, hangi EKONOMIK ideolojiyi savunuyorsunuz? (belli degil)
VE
Shu anda, hangi EKONOMIK sistemle i$lerinizi yurutuyor sunuz? (kapitalism degil mi?)
Sen bunlara cevap veremeden, DOGAL komunism ne demek, anlatsam da anlayamazsin. Once, sen bir cevap ver bakalim.
Oguz Yabgu
06-16-2003, 08:18 AM
Dünya’da ki herşey sadece Kara ve Ak değildir! Boz, Kül ve Gri renkler vardır. Bunları kafan alacak mı hiç sanmıyorum.
Komünist ekonomi: Tamamen kapalı bir ekonomik sistemdir. Fazlasıyla sakat ve çağ dışıdır. Bu sistem çok kısa bir süre sonra “gariban halk” ve “zengin tabaka” şeklinde doğal bir ayrım yaratacaktır. Halkın Devlet’e köleleştirilmesi bir başka doğal sonuçtur. Devlet tabakası güçlendikçe halk yerin dibine girecektir. Sölendiği gibi yapılması tam bir Ütopya’dır. Bu yüzden uygulandığı hiçbir ülke bu sistemi halk lehine çalıştırılamamıştır.
Kapitalist ekonomi: Kar amaçlı olan ve zengin fakir tabakayı yine oluşturan zararlı bir ekonomik sistemdir. Türkiye Kapitalist ekonomide değildir ama sistemi bozuktur. Kapitalist ekonominin gerçekten uygulandığı iki Ülke vardır. ABD ve İngiltere.
Doğru ekonomik sistem ne Kapitalist ne de Komünistliktir.
Yapılması gereken temel kurumlarım Devlet tarafından oluşturulması, küçük ve yan faliyetlerin düzgün bir denetimle Özel sektöre verilmesidir.
Örneğin: Eğitim, İletişim, sağlık, Yargı ve Yurt savunması tamamen Devlet eliyle yürütülmelidir. Bunların arasına ufak tefek şeyler eklenebilir.
Bunların dışındaki küçük, Devlete ağırlık ve hantallık veren kurumlar düzgün bir Devlet denetimiyle Özel sektör tarafından yürütülmelidir. Yoksa devlete büyük gider listesi çıkaracaktır.
Düzgün sistem budur. Türkiye’nin yaptığı yanlış faaliyetler vardır. Özellikle iletişim, eğitim ve sağlık açısından büyük eksiklerimiz vardır. Bunlar yukarıda ki gibi düzeltilmelidir.
Sonra Komünizm saçmalığı sadece bir Ekonomik sistem değildir. Her türlü değer yargımızı zedeleyici yok edici bir ideolojidir.
Sen ne kadar bu Rus’un, Çin’in ki gibi değil desende Eninde sonunda Türkiye’de kanı bozuk, dinsiz, imansızlara kalacaktır. Bu gün gibi açıktır.
nomad
06-16-2003, 09:04 AM
Kacamak cevaplar veriyorsun.
Bana "Karma" ekonomiden bahsediyorsun. Sen, sana ogretilen/propagandalari anlatiyorsun bana. Dunya'da 200 cesit karma ekonomi var.
Bak dinle, nedir karma ekonomi...
1) "Devlet" olan her sistem = komunisttir (komun = halp = toplum.) Amerika dahil komunisttir. Cunku bir "Devlet" vardir ve devlet = halk = toplum sayabiliriz.
Dunyada, komunist olmayan "ulke" yoktur. Hepsinin "devleti" vardir - Sadece $irketler (ozel sektor) tarafindan yonetilen bir "ulke" gosteremezsin. Dolayisiyla, dunyadaki tum ulkeler, "komunisttir" (ama ARTIFICIAL... aciklayacagim neden boyle)
2) "Ozel" sektoru olan her sistem = kapitalisttir (kapital = sermaye/para/pul'un bir numarali deger olmasi.) Dunya'da "ozel" sektoru olmayan "ulke" yoktur. Dolayisiyla, dunyadaki tum "ulkeler", kapitalisttir. (Kuba dahil.)
3) sonuc olarak, dunyadaki tum "ulkeler", bahsettigin "KARMA" ekonomi sistemi i$lemektedir. Yani, hem kapitalist - hem de komunist. Amerika da boyle, Turkiye'de boyle, Kuba'da boyle, Cin'de boyle, Ozbekistanda boyle. Hepsi boyle.
4) yani, karma ekonomi = komunism + kapitalism
5) Yani - sen mevcut durumu savunuyorsun.
KARMA ekonomi, biraz daha devletci (biraz daha komunist) veya biraz daha ozel sektorcu (kapitalist) olmasi birsey degistirmez. Dunya'da bin cesit karma ekonomi sistemi mevcuttur.
Sovyetler veya Cin gibi yerlerde olan komunism sekilleri ise, daha once dedigim gibi, ARTIFICIAL/UYDURMA komunist sistemlerdi ve bu uydurma komunismler, Kapitalistler tarafindan uyduruldu. Marx, bir kapitalist u$agiydi. Lenin'in Moscova'ya nasil gittigini iyi incele. Goreceksin ki, Avrupa emperyalist/kapitalistleri tarafindan desteklenmistir basta. Bu yuzden dir ki, bu komunismler ARTIFICIAL komunism'lerdir.
"Devletler" ise, GENELLIKLE "milliyetcilik" uzerine kurulmus "komunist" sistemlerdir. Ac insanlar icin, milliyetcilik, dincilik, vs onemi azalir. Ekonomik sistem, dogru oturmazsa, bu ideolojilerin/conceptlerin anlami yoktur. Bak etrafina, buradaki Ozbekler, (Turk olmalarina ragmen), neden israrla sizin "siz Turksunuz" sozune karsi cikiyor? Cunku, bu tur ideolojilerin, ekonomiden sonra geldigini cok iyi bilirler. Bunu farketmeyen, tek sizlersiniz.
Dogrudur - dunya = ak ve kara degildir. Ama, gece (kara) ve gunduz (ak) tir. [Felsefe yapacaksan - daha somut/concrete ornekler verebilirim.]
Ps1: kapitalism zararlidir - diyorsun , ama bu zararli sistemde hangi onurla yasiyorsun?
Neyse. Sana, duymadigin (ama hep var olan) "DOGAL" komunism'den (simdilik) yine bahsetmeyecegim - cunku, henuz anlayamazsin.
Oguz Yabgu
06-16-2003, 12:33 PM
Neden Rusca ad veriyorsun ? Türkçe size yetmiyor mu ? İlk önce işe Türkçe ile başlamak gerek!
Neyi kastetdiğini söylemeden bir akımdan bahsediyorsun. Bu konuyu açıklamayı düşündüğün zaman açacaktın. Yalnız şunu söyliyeyim: İçinde komü lafı geçen hiçbir tanımı kabul etmeyeceğim.
Türkçe Konuş, Türkçe Sev, Türkçe Yaşa!
nomad
06-16-2003, 01:24 PM
Neden Rusca ad veriyorsun ? Türkçe size yetmiyor mu ? İlk önce işe Türkçe ile başlamak gerek!
Neyi kastetdiğini söylemeden bir akımdan bahsediyorsun. Bu konuyu açıklamayı düşündüğün zaman açacaktın. Yalnız şunu söyliyeyim: İçinde komü lafı geçen hiçbir tanımı kabul etmeyeceğim.
Türkçe Konuş, Türkçe Sev, Türkçe Yaşa!
Konuyu degistiriyorsun. Biz burada, "para/pul" dilini, yani, ekonomik sistemi konusuyoruz. Once "para/pul" meselesi, ondan sonra bu millet dili meselesi.
Ayrica, Rusca olan ne? "Kommunism" kelimesi? Oguz, senin ogrenecegin chok shey var daha. Bak Rusca dedigin kelime, nereye gidebiliyor;
Rusca = Kommun (tam boyle mi?)
Ingilizce = Commune = Ingilizce
Turkce = Kommshu
Komun, yani, toplumcu veya komshu'larla beraber yashamak - olabilir mi? Dil bilimciler bile, zor buluyor, bir kelimenin koklerini.
Neyse, sozler ayrintidir. Gercek, "para/pul" 'un nasil uleshilecegidir (Turkiyede bolushmek yerine "uleshmek" derler bizim koyde - ama TR sozlukleri bunu pek yazmaz. ) Ya da, "anne" yazarlar TR sozluklerinde - amma, biz "ana" deriz, bizim koyde. TR sozlukleri "ozek" nedir bilmez. "bogaz" filan yazarlar. Yani, sen Turkce mi biliyorsun simdi?
Neyse, konuya donelim - yani, "para/pul" diline. Bu konu, bu dil icin acildi.
Oguz Yabgu
06-16-2003, 02:43 PM
Komü köken itibariyle Türkçe olabilir. Ama bugünlük dil anlayışlıyla Ruscadan başka hiç bir dile girmez. Artık Milletimizden bu söz sahiplenilmeyecek kadar yabacılaşmış yani Ruslaşmıştır. Bu söz belli bir ideolojiyi temsil eder. Kimse Doğalını moğalını dikkate almaz. İlk önce açıklayınız sonra kabul edebileceğimiz bir ad koyunuz.
Oguz Yabgu
06-16-2003, 02:45 PM
Ben Anadolu'daki her türlü Türkçeyi bilirim sen merak etme.
Ulus, Üleşmekten türemiş bir addır.
Oguz Yaqbu yozibti:
Bu sistem çok kýsa bir süre sonra “gariban halk” ve “zengin tabaka” þeklinde doðal bir ayrým yaratacaktýr.
Oguz Yaqbu
Bence yanlis kitaplari okuyorsun. ;)
sovetlerde herkez ayniydi.insanlar zengin-fakir ne oldugunu bilmiyordu.(bunu sadece kitaplardan okuyorduk).yoneticilerin halktan pek farki yoktu.sadece ishten verilen devlet arabasi ile shofuruden baskasa yoktu.adamlar sadece egitimi gore ayrilmishti.meselen bir fabrikada chalishan uneversite de okuyan master ile adi ishci pek farki olmayan ayni maas aliyorlardi.ama master egitimli adam oldugu icin o adamlarin onunde bir az degeri vardi.eger Doktor unvaninin alsan en chok degerin olurdu.ama sonuchta herkezin yasham saviyesi ayniydi.
birisinin bashkasinde his edilecek chok parasi yoktu.ve adamlarin kazandigi maslari yasmak ichin rahatca yetiyordu.buna ragmen egitim,saglik bedavaydi.hastanelerde en murrekkeb kalp opersyonlari bile hic para alinmadan yapiyordu.uneversitelerde okullarda kitap devletten veriyordu gaz,suv,elektrik gibi kaynaklarin fiyati bilinmeyecek yani "takma fiyatti".kisaca o zamanda adamlar canettde yasadiklari gibi yasiyorlardi. bunu "yavuz" sovet doneminde yasayan her hangi bir adamdam sorayabilirsin. 8)
sen dedigin tabakalar bagimsizliktan sonra az surede(yani 10-11 yilda) ortaya chikti.shimdi ozbekistanda bazilar ekmek ichin zorla para buluyor :( ama digerleri fahisheler ichin bir gecede 500 dollar oduyorlar. :evil:
boyle "bagimsizlik" bagimsizlik degildir.
Nomad
senin mantigina gore dunyanin tum milletleri dogal komunist olmasi gerek.
ama sen sdece turk ulusuni oz sistemi dogal komunist demishsin.
nichin?
bizim basklardan ne farkimiz var?
ve bu ne sistem oldugunu bir turlu anlayamadim.sen soyledigin shey zaten dogal olarak vardir.ama onu nasil uygulamak u nasil bir duzen olacagini ben anlyamadim.
sence teorik olarak nasil topmlu yonetimi olur "dogal komunizmde"?
hangi iktisad olur?pazar iktisadimi?veya plan iktisadimi?
veya inkisini karishmasimi?
P.S:Komunizmi pozitif olarak goren turku ilk defa goruyorum. :) Tum gordugum turkler "komunizm" sozunu "stalin" vaya en yavuz shey ile esit biliyorlar.
Zaten sovet ulkelerinde uygulanan komunizm Marx in komunizmi degil.eger 70 - 80 yillarda yani Brejnev doneminde sovet ekonomisinde yapilan ishleri ogrensen bu o komunizm olmadigini anlarsin.
bence en iyi sistem bu pazar ekonomisi.en iyisi bati avrupadaki Belchika,Hollanda,Isvechre gibi devletlerin uyguladigi bir ekonmi ve sossial sistemdir.degilmi?
bence boyledir ;)
nomad
06-16-2003, 04:37 PM
Nomad
senin mantigina gore dunyanin tum milletleri dogal komunist olmasi gerek.
ama sen sdece turk ulusuni oz sistemi dogal komunist demishsin.
nichin?
bizim basklardan ne farkimiz var?
ve bu ne sistem oldugunu bir turlu anlayamadim.sen soyledigin shey zaten dogal olarak vardir.ama onu nasil uygulamak u nasil bir duzen olacagini ben anlyamadim.
sence teorik olarak nasil topmlu yonetimi olur "dogal komunizmde"?
hangi iktisad olur?pazar iktisadimi?veya plan iktisadimi?
veya inkisini karishmasimi?
P.S:Komunizmi pozitif olarak goren turku ilk defa goruyorum. :) Tum gordugum turkler "komunizm" sozunu "stalin" vaya en yavuz shey ile esit biliyorlar.
Zaten sovet ulkelerinde uygulanan komunizm Marx in komunizmi degil.eger 70 - 80 yillarda yani Brejnev doneminde sovet ekonomisinde yapilan ishleri ogrensen bu o komunizm olmadigini anlarsin.
bence en iyi sistem bu pazar ekonomisi.en iyisi bati avrupadaki Belchika,Hollanda,Isvechre gibi devletlerin uyguladigi bir ekonmi ve sossial sistemdir.degilmi?
bence boyledir ;)
Guest Yigit,
Stalin komunism'i komunism bile degildi - Onda amac, "komunism" conceptini kullanarak, Rusya'ya kaynak aktarma idi. Ve, sonucta goruldugu gibi, Rusya, Sovyetlerden kalan en guclu ulke durumunda simdi. "Marx komunismi", kopya/uydurma bir komunism idi ve Stalin komunismi ise, "kopyanin kopyasi veya uydurmanin uydurmasi - suyunun suyu". (Tabii, yine de, kapitalismden iyi idi - dedigin gibi, temel ihtiyaclar parasizdi)
Pazar ekonomisi - genellikle tek yonludur "biri kazanir - biri kaybeder" - Kazananlarin cogu, atasindan varlikli/zengin doganlardir "genellikle". Bu masum pazar ekonomisinin yolunun sonunda, cogunlukla vahsi kapitalism - wild capitalism" vardir. Belcika, hollanda gibi ulkeler biraz daha kazansinlar, bunlarin gelecegi USA'den farkli degildir, yani vahsi kapitalism ve onun oyuncagi olan "devlet" denilen "artificial kommunism".
Marx komunism'i "kotu bir kopya" komunism dedim. Cunku, kapitalistlerin destegi ile yaratilmisti. Marx kommunismi gokten zembille inmedi. Bir yerden, bir halktan kopya yapti - ama chok kotu bir kopya. Peki, hangi halklardan kopya? Gocebe/nomadic halklardan kopya. Bu halklar, komun olarak yashiyorlardi zaten. Marx, gordugu bu sistemi, kent/endustry hayatina uyguladi. - kotu bir uygulama. Capitalistlerde bu sistemi, yani Marx'i desteklediler. Neden? CUNKU; Marx komunismi, "ishci" gibi siniflari formal hale getiyordu - ishciler, daima olacakti. Bu ise, daha az ish yaparak yashayan kapitalist idealini saglamlastiyordu. Bunun icin, Marx ve fikirleri, kapitalistlerin ishine yarayan fikirler olarak bashladi. Daha sonra, uygulamaya gecince (USSR'de), Lenin ve Stalinle birlikte, USSR altinda, Rusya bolgesine guch katmak icin, kommunism alet olarak kullanilmaya bashladi ve boyle surdu ve Rusya yeterince guclenince, bu uydurma komunismi de terk etti. Sonuc: bugun.
Marx'in kotu-kopya ettigi halklar ise, nomadic/gocebe halklardi ve bunun ozunu Turkler teshkil ediyordu. Bu halklar, ozunde, tanimlanmamis/adi konmamis bir ekonomik sistemle yashiyorlardi ve bu ekonomik sistem "dogal komunism"dir.
Yok, sadece Turk'lere mahsus bir sistem degil tabii. Turk'e ait bir sistem demenin nedeni, "Turk" denince, insanlarin aklina "gocebe yasham" gelmesindendir. Bu "Dogal komunism", kentsel yashanti olmayan tum insanlar icin olan sistemdir. Kentsel yasham, suni/yapaydir. Chunku, kentler, zamanin "zen" leri tarafindan kurulmustur - onun icin, bugun ku "citi-zen" buradan gelmektedir. Kimdir "Zen" ler? Zen'ler = ishcileri olan zengin veya bilgili-ukalalardir ve kentlerde yasharlar. USSR'de, doktora yapanin, aldigi paranin ayni olmasina ragmen, daha ustte olmasinin nedeni de, bu "zen" kalintisinin, Marx ideolojisine ishlemis olmasindandir. Ve, sonucta, Marx komunismi kotu bir kopya olmustur ve Lenin'in ki, "kopyanin kopyasi" -/Stalin'in ki ise, "bilincli" alet etme olup, "kopyasinin kopyasinin kopyasidir."
Evet bir Selcuk (Turk) atasindan gelme olarak, diyorum ki, "dogal komunism" Turklerin Ozune Uygundur.
Nedir dogal komunism? Doganin/tabiatin icinde harmonik yasham shekilidir. Orada, para/pulu olan veya bilgisi cok olan (doktora gibi), bir bashkasindan daha degerli degildir. Dogustan/Atasindan "pul zengini" veya "bilgi zengini" olmak yoktur. Paylashim vardir - aciyi biri, datliyi biri alarak paylashma yoktur - aci da paylasilir, datli da. Evlilik hayatina bir bak - burada bile, "dogal komunismi" gorursun. Dogaya/tabiata bak, orada bile "dogal komunismi" gorursun. Eski Turkler'de, dogayla harmonik yasharlardi ve o yuzden, Turk'lere en yakin sistem "dogal komunism"dir. "ZEN" yoktur. Citi-Zen yoktur - dogal insan vardir.
ps: bilmeyenler icin, Zen, eski bir dogu filozofudur. Bilirsiniz, eskiden filozoflar, "kent" yashami ile bashlar - Kent'lerin, tanrilari gibidirler ve ishcileri choktur. Citi-Zen ile kelime kokenini, Devlet-zen veya country-zen denmemesi, taa oradan gelir.
eslinde "Komuna" birlesherek yasham anlamini verir bu sozu hic yavuz yeri yoktur.
yani bir adam herkezin ishini ve her kez bir adamin ishini yapiyor.
eger ozbeklerin yasham shekline baksaniz gerchekten "komunisttir"(yani komuna olarak yashamak):
nasil oldugunu anlatacagim:
meselen: eger bir ozbek ev yapsa tum komsu ve akrablari yardikm vermek ichin her pazar gunleri geliyorlar.eger adam gelmezse onu degeri bashkalarin onunde otomotik asgiya dusher.Hichkimse kendi basina ozbekistanda ev yapmiyor.
veya dugunlerde(ozbek dugunlerini yapmak zordur.) tum akraba ve mahhelledeki komshulari gelip yardim vermek zorundalar.Dugunden once herkez elinden gelene kadar para verip ve dugun vaktinda hizmet ederler.
ama ruslarda ve avrupalilarda boyle sistem ben hic gormedim.ozbekistanda gordugum kadar ruslar induvidial(tek bashina) sistemde yashiyorlar.ozbekler gibi "komunist" degildir.bir rusun yaptigi ishler ile bashkasi ilgilenmiyor.eger
chok ozbek koylerinde bir yerde 7 -10 kardeshler ve onlarin aileler yashiyor.
birisinin karisi tum aile ichin yemek pishirse basjkasi herkezin chamashirlarini yikiyor.yine birisi her kez ichin ekmek pishiriyor,basjkasi ise ineklerden sut alip peynir,yag yapiyor.bunu meselen bir kardesler ailse capindaki kucuk "komunizm" sistemi diyebiliriz ama rus koylerinde boyle shey yoktur.
Turkiye de boyle shekilde yashayanlar varmi?
nomad arkadas "dogal komunist" diyerek bunu soylemishse o dogrudur.
yoksa baska ne anlamda soylenmish?
P.s:eger ozbekistana gelseniz ozbek halkinin ne kadar komuna oldugunu goreceksiniz.boyle milleti ben eski sovet uilkelerinde ve baska yabanci ulkelrde hic gormedim.
nomad
06-16-2003, 05:21 PM
Guest Yigit,
Anadolu'da, (ben Orta Anadoludanim), sizin Ozbekler gibi yasharlar. Komun yasharlar yani. Yardimlashmak chok olur. Dugunlerde, cenazelerde, ve chok yerde. Kentlere gittikce azalir - Avrupa'ya gittikce, bu komun yasham iyice azalir. Neden? Chunku, kentlesmeler, (kentlerin "zen" leri yuzunden) komun yashami bitirir. Bu "zen" ler, hep benim olsun ister.
Ozbekler daha chok komun yashiyor olabilirler, biz Selcuklardan. Ama, bizde de boyle komun yasham choktur. Bu, bizim tarihimizden gelir - sizinde oyle. Dil benzerligimiz oldugu gibi, bu yasham shekili ile de benzeriz. O yuzden, bence Turki'lerin 2 asil ortak noktasi vardir; 1) dil - 2) ekonomik yasham shekili.
Ben bu ikincisine, "dogal komunism" izleri diyorum. Biz bu ekonomik sistemi, bilmeden bile olsa, binlerce yil uygulamisiz - sadece kitaplara girmemish. (Marx'in kotu kopyalamasini saymaz isek.)
Sonuc olarak, bu "dogal komunism" (ki, siz Ozbeklerde daha yogun yashaniyor halen) korunmali/saklanmalidir. Bunu, kent yashamimizda bile uyguluyoruz, dolayisiyla, bunu sistemlestirmek bizim icin zor olmaz. Herhalde, Marx'tan chok daha iyisini yapariz - chunku, ozumuzun yashadigi sistem.
Sonuc olarak, bize once bir ekonomik sistem gerekir. Ve, bu da, zaten vardir.
"Dogal Komunism" terimini kullanmaliyiz - chunku, bu hem komunist bir sistemdir - hemde, komunismin anlatildigi gibi kotu bir sistem olmadigini ve dogal yashamin bir parcasi oldugunu gosterir herkese. Aslinda, bu sistem tutarsa, baska milletlerde bize bakarak, kendilerini bu sistemi uygularlar. Sonuc olarak, bu onlarada uyar - chunku "dogal/tabii" bir sistemdir.
Oguz Yabgu
06-16-2003, 05:26 PM
Her insanin duzgunce yasayacagi bir hayat standardi olmasi gerekir. Hayati o standardin altina kesinlikle dusmemelidir. Amma hayatini calismaya adamis bir bilim adami basit bir iste calisan adamdan daha cok sey hak eder! Bunu reddetmek insan hakkini reddetmektir. insan emegini reddetmektir. Ama o basit iste calisan insanda yeterli hayat standardinda yasayacaktir tabi.
Iste komunizm sacmaligi bu esitlik Utopyasini bile bile gerceklestiremedigi icin kendi kendini cokertti!
Evet, Eski Turklerde Kaganlarda Halktan cok farkli giyinmezdi. Ama bu Turklerin Mutevazi karakterinden, kendini Halktan, Milletinden gordugu icin boyle olurdu.
Emege gore karsilik vardir! Bunu gozardi ettiginiz surece sisteminiz cokmeye mahkumdur! Artik Utopyalara degil gercekler uzerinde kafa yorun.
Ayrica o komu lafini kullandiginiz surece fikirleriniz sahsimca deger gormeyecektir.
nomad
06-16-2003, 05:35 PM
Her insanin duzgunce yasayacagi bir hayat standardi olmasi gerekir. Hayati o standardin altina kesinlikle dusmemelidir. Amma hayatini calismaya adamis bir bilim adami basit bir iste calisan adamdan daha cok sey hak eder! .
Bilim adami daha ustundur? Neyi okudugu/ogrendigi icin?
Yalanlar dolusu yazilari, yalanlar dolusu kitaplari okudugu/ogrendigi icin mi?
"oku" ama, neyi oku?
illa, bir ustunluk ariyorsan, ....
Hayati okuyan Herkesten ustundur.
Ps: Kommun = kommshu kelimesinden kokenlidir. Sen, Anti-Turk' musun?
nomad
06-16-2003, 05:54 PM
commune
kommun
komun
kom-un (hemin)
kommshu
kamsi
hamsi (Azerice'de hepsi)
..
..
..
daha cogaltilabilir. (Ozbek guest, sende bir kelime ekle)
Oguz, bu kelimeler, sana birsey ifade ediyor mu?
Simdi soyle bakalim, "kommsu" kelimesi me "komun" dan gelir, yoksa tersi?
Kimse bilmez - bu chok eski bir dil kokudur.
Onun icin bosh milliyetciligin luzumu yok.
.
Simdi sana soylesem, komun kelimesini inkar edersen, turk'lugunu de inkar edersin dersem, ne dersin?
.
Gercek turk milliyetcisi, kommun kelimesini seve seve kullansaydi, bugunku durumda olmazlardi. Bizim sozde-turk milliyetcileri, "dogal" olmayi, beceremiyorlar - dogal olsalar, "dogal kommunism"e de karshi cikmazlardi.
genellikle teknik uzmanlari ve professorlar hakkinda konushuyorum.
meselen bir unversitede okuyan matematik veya fizik ogretmeni genellikle egitim goren adamlar boyleydi.
ama shimdi parasina gore saygi goruyorlar chok okuyan insanlarin hic degeri kalmamish. :oops:
bence boyledir ;)
Slm 908f966a,
Ben Belcikada kaliyorum, nedemek istedigini pek anlamadim.
Biraz daha acik olurmusun?
genellikle teknik uzmanlari ve professorlar hakkinda konushuyorum.
meselen bir unversitede okuyan matematik veya fizik ogretmeni genellikle egitim goren adamlar boyleydi.
ama shimdi parasina gore saygi goruyorlar chok okuyan insanlarin hic degeri kalmamish. :oops:
Teknik uzmanlar ve profesorler? Matematik, fizik okuyanlar?
Bunlar, neden diger insanlardan ustun? Milletin emegini/enerjisini alip/somurup/ac birakip, uzaya fuze gonderdikleri icin mi, roketler, mersedelere matematik yaptiklari icin mu?
Bak, ben matematik ve fizik konusunda 2 doktora tezi olan, amma tezini gostermeyen bir kisiyim. Neden? Cunku, inanmadim hic, bu bilgilerin dogru yere gidecegine. Hic bir zaman dogru yere gitmedi - Chunku, bu "okuma" ishi, citi-Zen'lerin ishi - kopuk adamlar hepsi. DOGAL degiller. Her yeri kirletirler/pisletirler.
ps: bilime bende inanirim - ama "boyle sheyleri bilenler/okuyanlar", adi/siradan insanlardan degerli degildir. Kimse kimseden daha degerli degildir. Illa ki, bir "degerli" ariyorsan, okuyan ama hayati okuyan degerlidir. Hayatin icinde olan, dogal komunismi bile gormeyen hic bir bilim adami degerli degildir. Ne okursa okusun - isterse teknik, isterse fizik, isterse tarih.
Ps: ben = nomad;-) (ikide bir register olmak zor oluyor)
Nomad
yani demek istiyorumki sovetlerde sadece siyasetcileri yetishtirmiyordu pozitif ilm ve hic siyasete alekesi yok doktor unvanin alnalrda choktu.sonrada bizde bilm almak iyi ishti.adamlar onu bir sisteme hizmet ettigi ichin degil okudugu ichin saygi gosteriyorlar.diyelimki bir universitede okuyan bir yigitin bir kiza evlenmesinde shansi choktu.ne yi oku istersen ingliz veya ozbek dili uzmani ol ytereki bilm adami ol.okuyan egitim goren ol.
ama bu gunlerde ozbekistanda adamlar bir adamin parasinagore saygi gosteriyorlar :D
ne kadar paran chok olsa ve sen bir barbar olsan bile senin ichin saygi choktur. :D
ben bu farkligi gostermek istiyorum.sence bir parasi chok barbara gore bir egtim gormush fakir adam daha saygiya sahip degilimi?
Her insanin duzgunce yasayacagi bir hayat standardi olmasi gerekir. Hayati o standardin altina kesinlikle dusmemelidir. Amma hayatini calismaya adamis bir bilim adami basit bir iste calisan adamdan daha cok sey hak eder! Bunu reddetmek insan hakkini reddetmektir. insan emegini reddetmektir. Ama o basit iste calisan insanda yeterli hayat standardinda yasayacaktir tabi.
Saygili oguz yakbu.
Bilim adamlarinin chok super zengin yashamasi bu kapitalist ulkelerindedir.
ama sovetlerde yashayan bilim adamlari adi adamlardan farkli olarak chok parasi olmasada ama chok saygiya sahiptiler.kazandiklari paralarida bir normal adam gibi yashamaya etiyordu(yani 85 oncesini soyliyorum).sonra biliyormusun bizde bilim adamlari amerikadagi gibi para kazanmak icin degil kendisi chok ilgilendigi ichin chalishiyordu.
yani diyorimki sana bize "zenginlik" dushuncesi once yoktu ve kotu anlamda kullaniyordi dep.
adamlar o kadardiki eger devlet onun yaptigi is uchun(meselen bir fabrikayi yeniden duzenledi) tebrik olarak bir araba verse bile almiyorlardi.o arabadn namus ediyordu.benim dedemde bir iyi master oldugu ichin devlet ona 5 odalik ev vermek istemishlerdi,ama o almadi,daha sonra en iyi modelli araba vermek istediler o yine lamadi.chogunluk boyle yapiyordi o zamanlar.
yani gerchekten sovetlerde adi adamlar baskaydi.orta seviyede yashamak ve paraya chok onem vermemek adamlari insafli,ve adi olmasina sebep olmushtu.
yani bizde adi adamlar para degil,insani degerlere daha chok onem veriyordu. ama malesef bu sistem ekonomik olarak dogru degildi,ve onun ichin dushtu.
Nomad
ama ben anlattigim ozbeklerin kendi kaninda var olan "komuna" daha chok sure var olacak diye sanmiyorum ve kapitalizmin uygulanmasi ile yok olacak diye dushunuyorum.chunki kapitalizmde yapilmasi gereken her hangi bir ishi hizmetciye para odeyerek yaptiriyorsunuz.bu sistem shimdiki ozbeklerde var olan ish yapma(yani ev kurmak gibi) sistemini yiyecek.
ilk once shehirlerde sonra koylerde.
bir ornek verelim onceden bizde ozbekistanda yogurti adamlari kendileri yapip bashkalrina satiyordi zaten sovet devletinde onu ureten fabriklar vardi bakallarda satiliyordu ama onu genellikle ruslar satin aliyordi ozbekler ise kendileri yapip bashkalarina satiyordi ruslar bile aliyordi.Ekmekte boyleydi.hem fabrikada uretilen hem adamlar kendisi yapan ekmek ayni shekilde satiliyordu.dugunler,eve gelecek misafirler ichin genelikle adamlarin yaptigi ekmek satin aliyoruz shimdidie.Meselen boyle bir sitem amerikada veya batida varmi?yok.orda hic kimse boyle yapmaz.
ama bugunlere gelip ish adamlari batidan ve gelishmish ulkeleden ogrenip kendiler yogurt,ekmek uretmeye chalishiyorlar ve gittikce cogaliyor eger ekonomi rahatr birakilsa daha hizli gelishecek. bu kapitalizmdir ve bu gitikche gelishir ve "dogal" komunzmi yiyip bitirecek,kanimizda eskiden var olmasina ragmen.
sende boyle dusunuyormusun?
Ben Belcikada kaliyorum, nedemek istedigini pek anlamadim.
Biraz daha acik olurmusun?
bildigim kadar bu devletlerde(belchika,hollanda,isvechre) budgeti(inglizche) adamlara sossiyal hayatini iyileshtirmek ichin kullaniyorlar.ABD de ise gereksiz harp(military) ve uzay ishlerine parayi chok kullanip adamlarin yasham standartini iyilestirmeyi unutiyorlar.genelde eger ABD bu isi yapsaydi daha chok guzel devlet olurdu.ama malesef parasina super silahlari yapip gereksiz savashlari yapmaktan bashini kaldiramiyor.
Nomad
sen shehir tipi yashamak yanlis diyorsun
ama nasil shidiki gelishen bashka topluluklar arasinde koy hayatinde yshaya biliririzki?yani reallik ichin senin dusunen sistem nasil uygulanabilirki,yani adam varken dogadanfeodalizm sonrada kapitalizm vardi yni hich kimse uygulamadi bu sistemleri kendisi ortaya chikti.peki tuk uluslarinda dogal komunizme var olmasine ragmen shimdidie yavas yavash kapitalizm sisteme gechiyorki ayni zamanda eski sisteminde bazi bir yerlerini saklayarak,
senin soyledigin shehir olamayan hayat sheklini nasil shimdiki zamanda bir halk ichin uygulanabilirki?bunlari soruyorum?
sen okuyan adami bashkasindan degeri yok demissin ama Ibn Sinanin yaptigi chalishmalarini hala adamlar shifa almak ichin kullaniyorlar.yoksa bilim olmasaydi bugun internetde olmazdi.yani burdada hangi anlamda soyledigini anlamadim?
ama tabiyki bir bilm kotu ish ichin kullanilsa o bilimin ve bilim adaminin degeri kalmaz.
o.y.,
Senin yazina cevap verecegim ama simdi i$im var. Cevabina daha sonra cevap veririm.
Simdilik $unu soyleyeyim; sen de, OKUMAK ile OKUMAK'i karistiriyorsun.
Bak Nasreddin, (aslinda adi/siradan) halklar nasil OKUYOR. $unu oku: Bir Nasreddin hikayesi ve kimin daha iyi okudgunu gosterir, (ingilice ama, saniyorum anlarsin:
http://www.turkey.com/forums/showthread.php3?threadid=13131
Goruyorsun; adi/siradan/ordinary halklar (Nasreddin adini kullanarak), hayati nasil iyi OKUduklarini gosteriyor ve hayatta payla$imciligi (dogal komunismi) bu bilim adami denilen ki$ilere ogretmeye calisyorlar - $imdi kim degerli? Yagmurun nasil yagdini soyleyen bilim adami mi? Hayatin nasil payla$imci oldugunu ogreten adi/siradan insanlar mi? Bence adi insanlar.
Fen bilim adami olmasaydi, internet veya uydu/satellit/ucak olmaz miydi????
Belki,... ama adi/siradan insanlar olmasaydi - o zaman da, bunlar olmazdi. Kim yapacakti bu uchak imalatini? Tek basina bir bilim adami hic bir seydir.
"...sen okuyan adami bashkasindan degeri yok demissin ama Ibn Sinanin yaptigi chalishmalarini hala adamlar shifa almak ichin kullaniyorlar..." demissin. Bak soyle soyleyeyim. Eskiden, kuyulardan icme suyunu essaklar ile getirilirdi. Essaklar olmayaydi, bilim adamlari susuzluktan olurlerdi. Anlatabildim.
Ben bilim degersiz demiyorum - sadece dedigim, hayatta hic bir ki$i diger bir ki$iden daha degerli DEGILDIR. Kapitalism = para/pul degerli demis, hata yapmistir. (Artifical) komunism (USSR'de ki gibi) = bilim adamlari degerlidir demis ve onlarda hata yapmistir. Benim "dogal komunist" sistemde, kimse kimse den daha degerli degildir.
Sehirlerde/kentlerde yashamayalim demiyorum. Ama, insanlarin kent/city anlayisi, o kadar ters ki, devlet vatandasina bile citi-zen denir. Yani, sadece "zen" ler vatandastir - adi insanlar degil. Bu dogal bir kent degildir. Dogal bir kentte, Zen'ler olamaz. Turklerin dogal komun yashami, sehirlerde/kentlerde de uygulanabilir - ama once, citi/sehir/kent anlayisimizi degistirmemiz gerek. $imdilik bu kadar.
nomad
06-17-2003, 03:26 AM
o.y.,
belki anlamisindir. yukaridaki son post, benim - nomad
Laflari nerenizden anliyorsunuz ??????? Ben Bilim adamlari daha degerlidir dedim mi ??????? İnsani degerde herkes esittir.
Zor gorevlerde calisanlarin ( beden veya akil cabasi) verdikleri emegin karsiligini goreceklerdir dedim. O zaman herkes kicinin ustunde otursun calisanlarla, emek verenlerle bir olsun. Yok oyle!
Ben Bilim adamlarini zengin yapalim mi dedim ??????? Bunu hangi mantikla cikarttiniz ?! Calisan, emek veren mutlaka karsiligini gorecektir. Allah dahi calisani sever. Siz kimin verdigi hayatta hangi sakat mantikla duzen kurmaya kalkiyorsunuz.
Ayni b.ku Rus yapmadi mi( yapmaya calisti, tabiki yapamadi) Siz bizi keriz mi zannettiniz ?
Senin bana hala umitsizce Turkce dersi vermeye kalkiyorsun. Ilk once benim seviyeme gelde laf et. “Komunist” Turkce mi lan! Komsu de o zaman, hamsi de! Ama oyle dersen eski sakat ideolojiyi surderemezsin. Komunizme hizmet edemezsin!
Akli yerinde ve normal olan her insan kendinden fedakarlik ettikce, calistikca, emek verdikce kicinin ustunde oturandan daha degerlidir. Bende bir halt soyleyeceksin sandim. Komunizm ilk ciktiginda onlar senden farkli mi konustu ? Sen bas baya bu sakat ve çagdisi Utopyayi surdurmek cabasindasin. Yemezler birader! Aklinizi, fikrinizi sacmalar ustunde degil, yararli ve insanlik icin kullanin. Kullanin ki kicinin ustunde oturandan farkiniz olsun!
Oguz Yabgu
Nomad senin yazdigin seyler ancak duslerde gerceklesebilir. Gunumuzde o dedigin yasam seklini (senin dogal komunizm dedigin yasam bicimine bilimciler "ilkel komun" yani "primitive community" derler, yani bunu ilk sen bulmadin :)) Papua Yerlileri, Aborjinler falan yasiyorlar zaten, ancak daha gelismis toplumlar bunu yasayamaz. Gelismis olmayan toplumlar da gelismis olanlarinin ayaklarinin altinda ezilmeye mahkum olurlar (Ataturk'un dedigi gibi) o nedenle ben atalarimin tam anlamiyla en az 5000 yil once biraktiklari ilkel komun yasamini yasamak zorunda degilim......
Paylasimcilik her ne kadar Ozbek ya da Oguz olsun tum Turk topluluklarinda varsa da ve evet dedigin gibi buyuk kentlesmeler arttikca yitmekteyse de ve hatta Islam dininin ozunde, hemen her Islami benimsemis toplumun (gocebe bedeviler basta olmak uzere) ozunde de varsa da........ozel mulkiyet, uygarligin girdigi her yerde vardir ve bu da senin dedigin ilkel komun yasam tarzini bozar. Yani tam uygar mulkiyetci ile butunuyle ilkel magara adami komuncisinin arasinda bir yerde variz. Senin dedigin ilkel komun ise magara adamindan bir adim yukariya ciktigin zaman bozulur......
Ozbeklerde olsun Oguzlarda olsun ya da herhangi bir baska toplumda olsun, birazcik uygarlik varsa - ki vardir - mutlaka ozel mulkiyet vardir. Yani dunyada herhangi bir Ozbek olsun Oguz olsun Kirgiz olsun, ne kadar her onune gelenle elindekileri paylasir, her alanda yardimci olur, her isi topluca yapmaya meyleder olursa olsun, mutlaka ama mutlaka :
1) kendi sahsi hususi esyasi vardir
2) kendine ozel bazi ugrasilari, isleri vardir ki yalniz basina yapar
ilkel komunlerde hersey paylasilir, karilar cocuklar dahi paylasilir. Komunismi uygulamak isteyenler de boyle uc noktada eylemleri uygarlasmis insanlara yaptirmaya calismadilar mi? Sonucta uygarlik degerleri olan kimseler buna direndiler, cunku en azindan din ve ahlak duygulari onlari bundan alikoyardi ama ilkel komunlerde (mesela Papualar gibi magara insanlarinda) bunlarin hemen hepsi serbesttir, kadinlar cocuklar bile ortak maldir
Bu nedenle Turkler'in kendi yasam tarzlarini, paylasim ve imecelerini ayri bir tanimda toplamak gerekir
Evet, Eski Turklerde Kaganlarda Halktan cok farkli giyinmezdi. Ama bu Turklerin Mutevazi karakterinden, kendini Halktan, Milletinden gordugu icin boyle olurdu
Buna katilamayacagim. Bugun Issik Kurgani, Pazirik Kurgani gibi kazilardan elde edilen bilgilere dayanarak eski Turk beylerinin halk gibi giyinmedigini, altindan zirhlari ve ince uzun basliklari oldugunu goruyoruz (yani papak ya da kalpak giymezlerdi, bunlar coban ve avci giysileriydi, ince uzun basliklarin bir soyluluk ve bilgelik gostergesi olmasi Osmanli'da "kavuk" biciminde ifade edilir olmustur, kavuklar da sariklardan farkli olarak ince uzun basliklar olurdu). Yine eski Turk soylularinin bilinenin aksine daha yerlesik yasadiklarini goruyoruz, gocebelik daha cok "il" yani siradan insanlara aitti
Kendimden ornek vermek istiyorum, eger ben yillarimi tibba vermissem ve okudugum tibbi uygulamak icin gece gunduz uykusuz kaliyorsam, insanlar sagliklarini yasamlarini bana emanet ediyorlarsa boyle agir bir emaneti cekmek icin ben de iyi bir gelirim olsun, borcum olmasin isterim. Su anda benim devletten aldigim doktor maasi 600 dolar (450 $ maas + 150 $ doner sermaye) ediyor, ben bu parayla ay sonunu zor getiriyorum, tabii ki daha iyi bir gelirim olsun, kitap alirken zorlanmayayim da kendimi gelistireyim diyorum
Ha esekler su tasimasa bilimciler yasayamaz. Evet dogru, ama bir toplumda esekler de bilimciler de gereklidir. Ancak esekler sadece su tasiyabilir. Tabii bir toplum butunuyle yuksek ogrenim gormus kimselerden olusursa yerleri kim temizleyecek, yukleri kim tasiyacak, kim bulasiklari yikayacak vs vs. Bu nedenle zekasi geri kimselerin bile bir toplumda gerekli oldugu dogrudur.
Amma velakin bir toplumu onden ceken ve arkadan iten guc o toplumun aydinlaridir. Yani illa teknik bilimler falan olmuyor. Toplum bilimleri de dahildir, yasam bilimleri dahildir. Gunumuzde toplumlarin yaristigi ve arkada kalanin ezildigi bir ortamda, kendimizi yalitamayacagimiza gore diger toplumlardan, mecburen bizim de oyunu kurallariyla oynamamiz gerekmektedir. Ruslarin yaptigi bir denizaltinin icinde bir suru vana vardir, ne ise yaradiklarini ancak kaptan bilebilir, onu sola cevir, sunu saga cevir falan, Amerikalilarin yaptigi denizaltinin icinde ise bilgisayarlar ve ekranlar vardir, ekrandaki seceneklere dokunursun hop denizalti yukarida hop asagida, hop fuze atti vb. Bu nasil saglaniyor? Kapitalizm ile saglaniyor. Cunku kapitalizm her ne kadar esekler su tasimazsa bilimcilerin susuzluktan oleceklerini bilse de onlari kullanarak bilimcilerin rahatini saglamayi amacliyor. Diyor ki : Ey aydin, ey bilimci, iste sana istedigin kadar esek, gak dersen su guk dersen et verecekler, yeter ki sen bizi gelistir. E bilimci de parayi bastirana kendisini rahat ettirene gidiyor.........
Ha dersen ki ahlakli mi, ahlaksiz olabilir, ama iste bunlar sayesinde kapitalist ulkeler en onde gidiyor. Cunku uygar insan bencil insandir, kapitalizm de bu yonunu kullaniyor onlarin, sonuna kadar bencilligini guduluyor. Ama bunun karsiliginda ne oluyor? Senin begenmedigin bilimci, o esekler yolda giderken yorulmasin diye onlara arabalar yapiyor, hastalaninca iyilessinler dep ilac yapiyor. Simdi sana sorarim senin burun kivirdigin insanlarin yaptigi arabalara binmiyor musun? Ankara'dan Istanbul'a kadar yuruyerek mi gidersin ya da at arabasina mi binersin? Yoksa otomobile ucaga mi binersin? Eger otomobile biniyorsan yukarida etmis oldugun tum laflari yutman lazim tukurdugunu yalaman lazim. Cunku o otomobilleri "ZEN"ler yaptilar senin icin. Hastalaninca da sakin hastaneye gitme, sana ZEN'lerin ilaclarini verecekler, git kendine ot topla kocakari ilaci yap.....
Ne oldu? Yemedi di mi? Hemen simdi diyeceksin ben onu kastetmedim falan, e tabi isine gelince oyle :D
Komun tarzi yasami destekleyen ulkelerde, bilimciyi esekle okumusu okumamisla bir tutan devletlerde, tabii ki uygar insanlar gudulenemedikleri icin uretken olamayacaklardir. Sonuc, Sovyet ulkelerinde insanlar en iyisi Lada gibi arabalara binebilirken, ya da Cin'deki (Uygurcasi : Khitang) gibi bisikletlerle dolasirkan ZEN'lerin vahsi kapitalist ABD'sinde insanlarin altinda en azindan parasini verebiliyorlarsa birer Pontiac TRANSAM oluyordu... Olamasa bile Amerikan ruyasi, bir tane olmasini dusluyorlardi. Cunku ABD'de devlet duzeni, toplum duzeni, bilimciye: "Bana hastaliklari tedavi eden bir ilac yap al sana TRANS AM" diyordu, bilimci de kosa kosa o ilaci yapmaya koyuluyordu......
Tekrar soyleyeyim bunun hic bir sekilde ahlaka uygun oldugunu iddia etmem. ABD'yi ve onlarin somurgeci duzenlerini de hic mi hic sevmem. Ancak gunumuz vahsi kapitalist sisteminin dogal olsun yapay olsun komunizme fersah fersah ustunlugu vardir bu yonden....
Essek misalini de sen kullandigin ici kullandim, yoksa okumamis, okuyamamis, erken yasta hayata atilmis ya da zekasi yetmeyen insanlara essek demek ne haddimize, Tatlises'in dedigi gibi "Urfa'da Okusford vardi da biz mi gitmedik?" misali onlarin okumuslarin destegine gereksinimleri vardir. (Hos bizde atalarimiz hep bize "oku da atan gibi essek olma" derler ama :))
Bu nedenle senin dedigin ilkel komun (ya da senin deyiminle dogal komunizm) hic bir sekilde ne Turkler'in ne de diger uygarlasmis toplumlarin dogal yasam bicimi degildir. Bir toplumun paylasma, imece gibi ozelliklerinin olmasi (Ozbeklerde olsun digerlerinde olsun) tek basina o topluma uygun yasam biciminin "komunizm" turu adlarla taniimlanmasina yetmez. Yukarida da dedigim gibi "komunizm" butunuyle (yani sen karini herhangi biriyle paylasabilir misin?) paylasimci, her adimin toplu atildigi, "ozel" hic bir kavramin olmadigi son derece ilkel toplumlara ozgudur ve bu toplumlar uygarlik yonunde en ufak adim atmaya basladiklari yerde bu "komun" tanimlamasinin disina adim atarlar (hatta uygarlikla tanismaya basladiklari anda, neden derseniz Papua yerlileri beyaz Avrupali'larla tanistiktan sonra "neden beyaz adamin daha cok esyasi var" diye sormaya baslamislar bile, bu da yakinda onlarin da mala mulke onem vereceklerini gosterir)
Hele hele gocer olsun yerlesik olsun Turk toplumlarinin butunuyle komunist yasam surduklerini iddia etmek yanlistir. Belki paylasimin coklugu nedeniyle bilhassa tenha yerlesimlerdeki ya da halen gocen Turkler'in komunizm ve kapitalizm arasindaki cizgide komunizme daha yakin yerlestiklerini dusunebiliriz, ama kesinlikle dini inanclari, ahlaki ve mulkiyet anlayisi olan uygar toplumlar olduklari icin butunuyle "komun" olamazlar......
Bir de bazi terimleri oz Turkce soylersek daha iyi olacak ve hemen tepki toplamayacaklar:
komun = budun (ya da butun)
Komunist = buduncu (ya da butuncu)
Sosyalist = toplumcu
Eger ki bana sorarsaniz, Turkler'e (simdi sormak lazim hangi Turkler? Yakut Turkleri ile Turkiye Turkleri de aslinda ayni yasam duzeyinde degildir, hatta Turkiye'de halen gocerligini surduren Sarikecililer boyu ile Istanbul'daki bir profesor de ayni degil) en uygun yasam ve yonetim bicimi (iktisat da dahil) Milli Toplumculuk'tur...
Simdi diyeceksiniz ki Milli Toplumcu = National Socialism, aa bu NAZI'lerin yonetim bicimi degil mi? Benden de sizin "komunizm" icin yaptiginiz aciklamaya benzer sekilde "yok canim ayni sey degil, NAZI'ler milli toplumcu degildi, sadece Ruslar'in komunizmin adini kullandiklari gibi adini kullandilar" dememi bekleyebilirsiniz. Ancak boyle bir aciklamayi yapmayacagim. Aksine, NAZI'ler evet gercekten de Milli Toplumcu (National Socialist) diler. Bunu inkar etmeyecegim. Onlar hakiki milli toplumculardi. Ancak, bazilarinin sandigi gibi (mesela http://www.sinanoglu.net fikir meydaninda bir ara boyle birisi dadanmisti uyeligini silmek zorunda kaldik) ulus toplumculugu icin IRKCI olmak gerekmemektedir. Yani Turkler'e ulus toplumculugunu uygulattirmak icin illa USTUN TURK IRKI zirvaliklarina girmek gerekmiyor. Cok yapilan bir yanlis IRKCILIK ile Milli toplumculugu ayni kefeye koymaktir. Almanlar (ve sonra da Italyanlar, Ispanyollar, hatta Japonlar) milli toplumculugu irkciliga bir tutarak saldirgan, diger irklari boyunduruguna almaya yeltenen devlet bicimlerini olusturdular. Turkiye'deki milli toplumculuk akimi ise bu irkciliktan nasibini almadi ve saldirgan degil, yurtta sulh cihanda sulh ilkesini belirleyen bir yapiya donustu. Yani Ataturk, Hitler gibi kantarin topuzunun kacmasina neden olmadi. (Muhtemelen Turk Ocaklari'nin kapatilmasinin altinda yatan nedenlerden birisi de Hamdullah Suphi Tanriover'in irkcilik fikirlerine meyletmesiydi).
Oysa cumhuriyet tarihimize baktigimizda milli toplumculugun cok iyi ve olumlu islendigi ilk 15 yil icinde bariscil bir Turkiye'nin son surat gelistigini ve gelismis dunya devletleri arasinda yer aldigini goruyoruz. Bu donemin basinda ilkel kaba bir tarimi olan, sanayisi hemen hic olmayan, okuma yazma duzeyi dusuk Turkiye, daha bu donemin sonu gelmeden sanayisini gelistirmis, corak topraklari islenir hale getirmis (en iyi ornek Ataturk Orman Ciftligi) okuma yazma orani 4 katina firlamis bir Turkiye olmustur. Ancak daha sonralari yonetimlerin ABD'nin ve AB'nin etkisinde kalmasi nedeniyle ucak fabrikasi kapatilmis vb vb uzun uzadiya anlatamayacagim ama anlayacaginiz Milli Toplumcu'luktan Kapitalizm'e gecis yapilmistir. Kapitalizm de elimize yuzumuze bulasmistir.
Ozbek arkadaslarin anlattigi Sovyet doneminde oldugu gibi bu milli toplumculuk doneminde de okumus insanlara iyi bir maas veriliyordu ama abartili maaslar almiyorlardi. Bilgisiz gorgusuz kimseler korkunc paralar kazanmiyorlardi. Kimse Christian Dior'dan giyinmezdi ama okumus kimseler en azindan Sumerbank'tan giyinirlerdi. Ancak milli toplumculugun digerlerine ustun yanlarindan birisi, ne kapitalizm gibi insanlarin sadece mulkiyet isteklerini somurmemesi, ne de komunizm gibi uygar insanlarin tum taleplerini yok saymamasiydi. Milli toplumcu duzenin durtusu "milletine vatanina hizmet etmekten" kaynaklanir. Yoksa komunistler gibi "okumamis adamla bir yasayacaksin, ama toplumu kalkindir yoksa seni oldururuz" ya da kapitalistler gibi "arsiz namussuz ol istedigini yap yeter ki bizi gelistir" dememistir.
Milli toplumculuk gerek soy gerek hars gerek din gerek yerlesim yeri ortakligina dayansin sonucta:
1) Devletin insanlarin gereksinimlerini karsilamasi (kismen komunizm)
2) İnsanlarin ozel mulkiyet edinerek kendi duslerini gerceklestirmeye calismasi (kismen kapitalizm)
3) Bunlarin yani sira insanlara bir yuce hedef verilerek manevi tatmine yoneltilmesini ongorur.
Milli toplumcu ulkede hersey ortak mal sayilmaz, insanlarin ar namus degerleri yok sayilmaz, ulkeyi gelistirebilecek insanlara tek katkisi is gucu olabilecek kimselerle ayni odul verilmez, bu nedenle komunizme ustundur.
Milli toplumcu ulkede gelismenin tek guduleyicisi para mal mulk edinmek degildir. Bu nedenle somurulecek toplumlar aramaz, kapitalizmden ustundur.
Milli toplumcu ulkede bu ustun oldugu yonetimlerden farkli olarak hem "ortak" hem de "gelisme" kavramlarinin surdurulebilmesi icin bir ortak "ulku" vardir. Bu gerek "Turk milletinin cagdas uygarliklar duzeyinin ustune cikmasi" olsun, gerek "Islam'in tum dunyaya yayilmasi" olsun, gerek "tum dunya halklarinin kardesligi" olsun insanlari "para pul"dan daha fazla gudulemeyi ve toplumun gelismesini, ayrica gelisimin tum toplumun yararina (kapitalizmdeki gibi ozunu doyurmak icin degil) olmasini saglamak icin vardir
Biraz uzun oldu kusura bakmayin. Ancak dediklerim denenmis ve dogrulanmistir.
nomad
06-17-2003, 08:29 AM
Guest 67768f0c,
Cok bilgilisin - ama, kitaplarda yazilanlarin bilgilerini cok biliyorsun. Kitaplar, ise buyuk cogunlukla, dunyadaki egitim sistemi iile beyni yikanmis insan topluluklarinin yazilarindan olusur. Kavram/concept karmasasindasin.
Senin yazini okuduktan sonra 2-3 anahtar kelime (keywords) cikardim.
1) GELISMISLIK
Sen, gelismisligi bir kapitalist gibi tanimliyorsun. Kapital olarak zengin/imperialist bir toplum gelismisdir, bu mantiga gore. Gelismisligi linear bir dogruda, ilerleme olarak gormek demektir bu. Bu tur toplumlarda, "toplum" gelisir - ama, icinde milyonlarca somurulmus, fakir birakilmis, uzerine yuk bindirilmis essek insan topluluklari da yaratir icinde. Ornegin, USA cok gelismis bir toplum ama icinde 30 milyon fakir/evsiz var. Bunlarda gosterir ki, aslinda o gelismis dedigin toplumun aslinda sadece kucuk bir parcasi cok zenginlemis, veya senin taniminla, gelismistir (sozum ona). Gelishmislik, bana gore, ucak yapmakla, uydu yapmakla, tip ilaci bulmakla olmaz. Gelismisligin ilk ve yegane sarti: Hayati okumus olabilmektir - ve bu ne kadar iyi okunursa, bugunku kapitalist anlama seklinden uzaklasilir. Ucaklar, uydular, vs gibi teknolojilerin anlami farkli olmaya baslar.
Aydinlatin dendiyse, yerin binlerce altinda kalmis (ornek: komur ocaginda halen calisanlar) insanlara yardim etmektir gelismislik - yoksa, bosh beyinleri ile jimnastik yapmak degildir, aydinlanmak. Yardim isteyen, zorda olanlar var (USA'de 30 milyon), ama interneti icat ederek sozum ona gelistiler. (umarim: nomad, sende internet kullaniyorsun demezsin shimdi )
Bir ornek daha, psikoloji bilimi ve onun bilim adamlari olmazdi - eger bugun deliler olmasaydi. Kim ustun? Deli mi? Psikoloji bilimi yapan kisi mi? Senin bahsettigin "gelishmis" toplumlarda, acaba neden deli sayilari artiyor? Yoksa, insanlari delirten, aslinda gelismis/akill/zeki denilen bu bilim adamlari mi? Uyguladiklari egitim/ogretim sistemleri mi? Insanlara ogrettikleri, boyle sacma gelismislik tanimlamalari mi? Essekleri essek yapan, (insandan essekler), bu sozde bilim adamlarinin ogretileri mi? Sorular uzar gider. Hepsine evet de deniler. Bak ben, matematik ve fizikte 2 doktora tezi olan (ama tezini Zen'lere vermemis) biriyim. Buna ragmen diyorum ki, bugunun bilim adamlarinin %99.9..'u beyinsiz, geri zekali, okudugundan baska seyleri dusunemeyen, korkak, zenginlerin/emperialistlerin hizmetcileridir. Bir bok bilmezler aslinda. Egitim sisteminde ogretilen gelismislikte bunlarin tanimidir. Bunlar gelisir, gelisir, imparatorluklar kurar, her yeri dagitir, kirletir, pisler ve sonra yine basa doner... Bu dongu binlerce yil surup gider. Ama, siradan/adi topluluklar bu sivri salaklardan, cok daha gelismistir. Cok dersler vermistir, bu Zen'lere, siradan halklar ama bu sivri salak geri zekalilar halaa anlayamamaktadirlar. Iyi oku Nasreddin hoca hikayelerini, bir suru hayat felsefesi, gercek bilim adaminin ne yonde calismasini anlatan bir suru ders vardir. Sonuc olarak, "gelishmishlik" taniminda bile sacmaliklar doludur.
2) ILKELLIK (ilkel komun yasham diyorsun)
Ilkel komun yashamlarda, kadinlar-cocuklar bile paylasiliyordu diyorsun. Bu bir propaganda. Hayatin her zamaninda, her yerde, insanlarin ozel hayatlari olmustur ve ozel hayatlarinin en onemli unsurlari, kari/koca/cocuklar olmustur. Tabii ki, her zaman toplu seksler olmustur - bugun bile surmektedir - ama, bugunun toplu seks yapanlari, ki; gelismis!!! zumrelerde insanlardir - ve kendilerine ve sana ve bana modern oldugunu ogretirler - ilkel denmez onlara!!!. Sonuc olarak, ILKELLIK'te sozde-gelismis Zen'lerin propagandasidir, kavram karistirmasidir.
Dogal komunism'i sosyal/ozel hayatla ilgili degildir. Sadece, ekonomik bir kavramdir. Ilkellik veya gelismislikle ilgisi yoktur. Ayrica, bu "ilkellik" veya "gelismislik" terimleri bana gore anlamsizdir. Gelismek diye birsey varsa, varacagi yer ilkelliktir. USA-Iraq savasina ve savas sonrasini iyi oku. Ne goruyorsun? Gelishmisligin sonunda vardigi ilkelligi goruyorsun degil mi? Sonuc olarak, bu tur bilim anlayisi ile, insanlarin donup dolasacagi yer, yine hep aynidir -
Zen'ler otomobil yapti? Binmeyeyim? Zen'ler yapmadi - Zen'ler "$unu yapin" dedi - onlarin essekleri yapti ve bende onun esseklerinin essegine biniyorum.
www.halikilimci.com/hoca -
Altindaki yaziyi bir Ozbek ozan soylemis...
"... What a pity! you don't have any companion other than a donkey
The companions of the great men are, but, the donkeys!"..."
Zen'ler ve onun essaklari ile ile dalga geciyor - farkediyorsun?
nomad
06-17-2003, 08:47 AM
Unuttum. Soyle diyorsunuz birde; "Calismayan haketmez"
Bir Zen'in verdigi gorevi yapmak ise calismak - bu hakkimi esseklere birakiyorum.
Ps: Ayrica, bizim koyde, "i$ gormek/yapmak" derlerdi. "Calsmak" sozu ayri anlamda ve az kullanilirdi.
Kente/sehire ciktim Hep, "calismak"" i daha cok duymaya basladim.
Neden? Acaba, bu i$ gorme sekli, hep "birbirinden CAL-is-mak" tan mi geliyor? Zen'ler iyi bilir bunu. Cunku onlar, hep CALar/CALisirlar. Essekleri de, onlara yardim eder.
Oguz Yabgu
06-17-2003, 10:19 AM
Senin sakat kafan hiçbir şey almaz!
sinanoglu'ndan arkadaş, yeniysen hoş geldin!
Haklısın, Türk kazılarında çıkan buluntularda Türk Beylerinin Giysileri oldukça güzeldi.
Artık bu konuda yazmaya gerek duymuyorum. Ben de ne diyecek diye merak ediyordum. Seninde burada çok kafa yormanı istemem tabi. Kolay gelsin.
nomad
06-17-2003, 02:57 PM
Nomad
ama ben anlattigim ozbeklerin kendi kaninda var olan "komuna" daha chok sure var olacak diye sanmiyorum ve kapitalizmin uygulanmasi ile yok olacak diye dushunuyorum.chunki kapitalizmde yapilmasi gereken her hangi bir ishi hizmetciye para odeyerek yaptiriyorsunuz.bu sistem shimdiki ozbeklerde var olan ish yapma(yani ev kurmak gibi) sistemini yiyecek. ilk once shehirlerde sonra koylerde....
.
.
bu kapitalizmdir ve bu gitikche gelishir ve "dogal" komunzmi yiyip bitirecek,kanimizda eskiden var olmasina ragmen.
sende boyle dusunuyormusun?
O.Y., once saniyorum $unda ayni fikirdeyiz, veya en azindan farki hissediyoruz. Ozbeklerin dogal yasham $ekli, "daha komun" ba$kalarina gore. Bu dogal oldugu icin, buna da "dogal kommun" diyebiliriz.. Biz bunu $imdilik iyi tanimlayamiyoruz - ama hissediyoruz farki?
Dogrusun - kapitalist sistemde hizmetcilere para odeyerek her seyi yaptirabiliyorsun. Ayrica, gonullu hizmetcilerde chok. Kapitalism veya onun kurdurdugu, denenmis "artifical kommunismler", sehir Zen'lerinin urettigi carpik sistemlerdir.
Problem tanimlanmistir.
Bundan sonra, bu probleme, nasil cozum getirilecegidir. Aslinda basit. Zen'lere karsi guclu durmaktir. Zen'ler artifical oldugu icin, dogal aki$a kar$i koyamazlar. Zen'ler zayif insanlardir - hizmetcileri/essekleri olmadan i$ yapamazlar. Bu hizmetciler, hizmetci olmaya devam ettigi surece, biz "dogal komunistler" de, bunlari hizmetci olarak kullanmaliyiz. Yani, kapitalismin oyunlarini biz de oynamaliyiz - ama - dogal komunist'ligimizi terketmeden. Bir gun gelecek, bu hizmetciler, hic bir zaman bir yere varamadiklarini gorecekler, ne kadar hizmet ederse etsinler. I$te o gun, bu hizmetciler de "dogal kommunism" in iyi bir sey oldugunu gorecek ve bizim yanimiza gececekler. I$te o zaman, bu Zen'ler, zaten zayif insanlar olduklari icin, e$itligi essek gibi kabul edecekler. Kurtulusu yok. Yani, simdi yapilacak sey; kapitalistlerin oyununu oynamak ve bizim de hizmetcileri kullanmamiz...
ps: Zen'den kastim = zenginler, kendilerine bilim adamlari diyen adamlari, vs vs.
arkadshlar ozbekler ve turkler
hich zaman kapitalist olamaz.
Kapitalizm batili kafalar icindir.
yani kapitaliz toplumunun adi bir "askeri"(eshshegi) bile
batica dusunmesi gerek.Kendi menfaatini toplum menfaatindan ustun
koymasi gerek.
Meslen amerikada bir kadin icin karyeri kocasindan ve ailesinden daha onemlidir
karyeri icin o kocasini birakabilir.ama ozbeklerde boyle bir sey yoktur.
bide bir kadin kendi menfatinden ailesini ve kocasini daha onemli sayir.
bizde ve turkiyede genelde tum toplum boyledir.
shimdi boyle insanlar ile biz
amerika veya bati kapitalizm sistemini kurabilirmiyiz?tabiyki yok.
Amerika ve bati kapitalizmi insanlarin induvidiallashmasini taleb eder induvidial olmadan
olmaz.
shimdi Japonlar hakkinda konusabilirsiniz.Japonlar degisik milletdir onlar kadar yani robot
gibi bizim toplum chalisamaz.Ve o kadar calismayi sevmiyor.Japon kapitalizmi de bize uygun
degildir.
ama ozel mulkcusu omayan ekonmi sistemisiz ekonomide olamaz.
burada kapitalizm ile ozbek,turk-mentaliteti karishan bir sistem gelecektir.
biz hic zaman bir bati kafali veya japon kafali olamayacaz.
oguz yakbu
biz burda guzelce debat yapiyoruz
itirazin olsa modern adam gibi konus
"siz yanlishsiniz" tipindeki konushmalarin hich degeri yoktur.
nomad
06-17-2003, 03:15 PM
Guest 4650729e,
Cok guzel konular soyledin.
Amma, birseyi herkes gibi sen de, yanlis tanimliyorsun.
Ozel mulkiyet sadece kapitalisme ait birsey degildir.
Dogal komunism'de de ozel mulkiyet vardir.
Ornegin, aile, tamamen bir ozel mulkiyet kurumudur.
Orada, ailede (ev icinde) hersey ozeldir -
Burada onemli olan, "ozel mulkiyet"'in sInIrIdIr. Eger bir aile/family, baska aileyi/, baska insanlari somuruyorsa, buna kapitalism denir.
Ozel mulkiyet, gece gibidir.
Dogal komunism, gunduz gibi.
Her ikisi de, birlikte yasharlar. Geceyle, gunduzun birlikte yashamasi gibi.
etchgow
06-18-2003, 02:01 AM
Guest 67768f0c bendim, dun hatlarda bir sorun oldugu icin ana bilgisayar hattan dusurmus, o nedenle iletimi Guest olarak almis.
Cok bilgilisin - ama, kitaplarda yazilanlarin bilgilerini cok biliyorsun. Kitaplar, ise buyuk cogunlukla, dunyadaki egitim sistemi iile beyni yikanmis insan topluluklarinin yazilarindan olusur.
Isaac Newton ne demis: "Ben digerlerinden daha ilerilerini gordum cunku devlerin omuzlarina cikmistim." Bunu derken de kendisinden oncekilerin yazdigi kitaplarda yazilan bilgilerden faydalandigi icin demis. Eger senin gibi "benden oncekilerin yazdiklari kitaplardaki bilgiler beyni yikanmis kimselerin yazilarindan olusur, dunyada beyni yikanmamis bir ben varim, ruyaya yatarim tum gercekleri gorurum bana malum olur, heyt be iste yine ruyaya yattim tum gercekleri bir anda sip diye cozdum var mi benim gibisi, hayati bilen anlayan bir ben varim bir de Nasreddin Hoca!" hesabina yatsaydi emin ol ki hayatta yercekimi kanununu falan bulamazdi.
Tabii ki benden once yasamis kimselerin yazdiklarini okuyacagim, cesitli kaynaklardaki bilgileri biraraya getirecegim kendi deneyimlerimi de katacagim sonra da bir olusuma varagim bunlardan. Herhalde senin gibi ruyaya yattim herseyi cozdum baskalarinin yazdigi cizdigi uydurmadir mavaldir hesabina yatmayacagiz.
Ozel mulkiyet sadece kapitalisme ait birsey degildir.
Dogal komunism'de de ozel mulkiyet vardir.
Ornegin, aile, tamamen bir ozel mulkiyet kurumudur.
Orada, ailede (ev icinde) hersey ozeldir -
Hahaaa yahu bu dogal komunizm tanimini bir yapsana! Nedir ne degildir bir anlayalim. Diyoruz sana ilkel komun toplumlarinda hic ozel mulkiyet yoktur. Mulkiyet basladigi yerde komun bitmeye baslar. Uygarlikla hayvanlik arasindaki cizginin bir basinda kapitalizm bir ucunda da komunizm vardir. Komunizmin tam gerceklesmesi demek insanlarin hayvan gibi olmasi demektir. Cunku sadece hayvanlarda tum topluluk icinde bir ustunluk yoktur. Insanlarda ise daha cok bilen daha becerikli olan daha fazla karsilik bekler ustunluk ister insanin dogasinda var bu..
Hem madem bu kadar meraklisin ilkel komune gocerlige o zaman kalk bakem o bilgisayarin basindan kalk! Kalk! kalksana! Senin ZEN'lerin yapip sattiklari bilgisayarlarla fikirlerini millete satman dogru degil, ilkel komun usulu, yazi dahi kullanmaman gerek cunku o da ZEN'lerin icadiydi, kalkacaksin teker teker insanlari dolasacaksin fikirlerini sozlu beyan edeceksin. Haa dolasirken de ZEN'lerin yaptigi arabalara tirenlere ucaklara binmek yok, hatta esege dahi binmeyeceksin cunku komune gore senin esege ustunlugun yok ki onun sirtina binesin onu somurmus olursun, in essegin sirtindan! insene! yemiyo di mi?!
etchgow
06-18-2003, 02:05 AM
Meslen amerikada bir kadin icin karyeri kocasindan ve ailesinden daha onemlidir
karyeri icin o kocasini birakabilir.ama ozbeklerde boyle bir sey yoktur.
bide bir kadin kendi menfatinden ailesini ve kocasini daha onemli sayir.
bizde ve turkiyede genelde tum toplum boyledir.
Ama velakin bunlar ufak kabile toplumlarinda gelenek olarak surdurulebilirken devlet politikasi halina getirilebilmesi icin o devletin ulus-toplumcu politika surdurmesi gerekmektedir. Ulus-toplumcu devlette devletin ve milletin bekaasi > kabilenin ve ailenin menfaatleri > kisinin kendi menfaatleri seklinde gider. Aile ve kabile devletin ve milletin onune gecerse bu devletin aleyhine isler
Oguz Yabgu
06-18-2003, 02:15 AM
Guest, onun bana yazdığı saçma sapan sözler sebebiyle bu karşılığı verdim. Yoksa kimseye karşı bu şekilde konuşmam. İnsan aklını kullanmalıdır.
Etchgow,
Sen benim yazdiklarimi okumadan konusuyorsun. Okuduysan da, anlamamisin.
1) "yazi" nin, Zen'ler tarafindan icat edildigini, Zen'lerin yazdigi "kitap"lardan ogrenmis olmalisin.
2) Newton'un en buyuk bulu$u neydi bilir misin? Mekanigin ilk differansiyellistirmesini (parcalamasini) yapmistir. Bugunun yuksek teknoloji ucaklarinin etrafindaki hava hareketlerinin matematik analizinde bile halen, bu temel Newton differansiyel formulasyonu yatar. Oyle buyumustur ki bu formuller simdi, dunyanin en buyuk computerlerinin bu hava hareketlerinin analizinde kullanildigini biliyor muydun? Yani, diyecegim $u; Newton'un cok basit bir formulasyonu, gunumuzun uchak teknolojisine temel teskil eder. Buraya kadar iyi. Ama bir problem var. Newton'un bu formulasyonu temel de hatalidir. Diyeceksin ki, hatali matali, bir faydali seyler gelistirmistir hatali bile olsa. Dogrudur. Ama bu "doga" oyle bir seydir ki; uzerine bok doksen yine bir faydasi olur -
3) "kitap"lari, senden bin kat daha fazla okumusumdur herhalde. Ama, kitaplarin hemen hepsi Zen anlayisi ile yazili olup, yalanlardan ibarettir temelde. Gercekleri kitaplar (Zen'ler) yazmaz.
4) Nasreddin Hoca'nin kim oldugunu bile anlamamisin. Zen'lerin yazdigi kitaplardan okuyorsun. Nasreddin Hoca, bu Zen kitaplarindan ogrenilemez. Dilden dile, binlerce yildir yayilarak gelir Nasreddin Hoca dersleri. Bu Nasreddin sozleri, asirlarca, elenerek, pi$erek gelen adi/siradan halklarin hikayeleridir. Orada, benim, senin, Ozbekler'in, Kirgizlar'in, Cinliler'nin, Azeri'lerin, Kazaklar'in Turkmen'lerin, Arap'larin, Japon'larin, Bulgar'larin ve daha bir cok toplumun hikayeleri/tecrubeleri vardir. Ben bunlari gorebiliyorum ve bunlari Zen kitaplarindan okudugum icin degil, dilden dile yayilan sozlerden biliyorum. Gercek bu hikayelerdir. Kitaplarda bazen bu hikayeleri yazanda var, ama yorumlari yanlis. Bak bir ornek: Nasreddin'e biri (alay etmek icin), "Afandi, dunya kac metredir?" diye sorar. Tam o anda, onlerinden bir cenaze gecmektedir. Afandi cevap verir "bak, o giden bilir, ona sor; olcmus, bicmis, hesaplamis ve simdi gidiyor - ona sor" der.... Bu hikaye aslinda, Nasreddin'e atfedilmis bir halk hikayesidir. Bizim Zen'ler, bu hikayeyi yorumlarken, "ne komik, hoca'nin zekasi, vs" gibi yorumlar yaparler. Esas yorum $u'dur: Halk diyor ki; "birak $imdi, dunyanin kac bucak, kac metre oldugunu, biz i$imize bakalim, esas dertlere bakalim" - Esast dert? mesela? Mesela, "ekonomik" sorunlar - tum halkin paylastigi, ortak dert. Nasreddin hikayelerini okurken/dinlerken, eger binlerce yillik adi/siradan halklarin hikayelerini anlayamiyorsan, binlerce yildir onlarin gercek dertlerini anlayamiyorsan, Zen'lerin yalanlarini kabul etmeye devam et - ama onlar, bu hayat gerceklerini saklamaya/gizlemeye calisirlar. Bunu yapmasalardi, kendileri Zen olamazlardi.
Sen Zen kitaplari icinde uykuya devam et. Ama, bu kitaplar, hayatin milyonda birini bile yazmazlar, yazamazlar - yazsa da, yanlis yazarlar. Hayati, kitapsiz oku. Binlerce yildir, dilden dile yayilan sozleri iyi oku. Gercekler orada.
5) Insanlari ve hayvanlari anlayis $eklinde, yine Zen'lerin anlayis $ekli. Bu Zen'ler, hayvanlari kommunist, ozel mulkiyeti olmayan ilkel topluluklar kabul ederler? - Bilmezler mi? Bilmez misin? Her hayvan turu, hatta doga kommun bir yasham bicimidir ve insanlarda buna dahildir. En iyi ornek, karincalardir. Amma her hayvaninda ozel mulkiyeti vardir. Bir it icin bile, i$eyecegi agac, kemigini koydugu kucuk bir alan onun ozel mulkiyetidir. Onun icin kavgasini verir. Erkek aslan, di$isine yaklasan olursa, savas cikar. Yani, her hayvaninda ozel hayati ve ozel mulkleri vardir. Insanlarda da ayni. Hayvanlari ilkel gorme, bazi insanlarin icindeki Zen'liklerindendir. Ayrica, hayvanlar icinde de, liderlik meselesi vardir. iyi bak, gocmen ku$lara, liderlik yapmak isteyen ku$lar, buyuk bir kavga verir. Yani insan gibi. Peki, hayvanlar ile kendini onlardan farkli sanan zavalli insanlar arasindaki fark nedir? Akil falan degil. TEK FARK; INSANOGLU AC GOZLUDUR / GREEDY. Onun icin, bir tane malla yetinmez, yuz yil surecek gida stoku yapar. INSANOGLU en KORKAK yaratiktir. OZELLIKLE ZEN'ler.
6) Halaa, "komputuru kullanma, tirenlere, ucaklara binme" diyorsun. Bak, o zaman, madem hayvanlar ve doga ilkel ve bu Zen'ler bu doganin bir parcasi degil, o zaman bu Zen'ler de hayvanlardan ve dogadan faydalanmasin, essekler onlara su ta$imasin.. Bu ilkelliklerden uzak dursunlar, bu Zen'ler... O zaman, bende uchaklara, tirenlere binmem. Bakalim, kim dayanabilecek...!
7) Essekler (Zen'lerin essekleri - insandan essekler) - yani, kapitalist zengin veya zengine hizmet eden bilim adamlari ve onlarin yalakalari fakir olup, kapitalismi savunan insanlardir, bu essekler. Bu essekler, kendileri essek olmak isterler. O zaman, onlara binmek gerek - memnun olurlar.
8) KONUMUZA donelim:
Siz sozde-Turk'ler, konusursunuz, konusursunuz, konusursunuz. AMMAAAAA, hep bir yere dokunmazsiniz. EKONOMIK GORUSUNUZ NEDIR? Kapitalismmi? iyi... Devam edin... Hep USA/EUROPE gibi, kapitalisme daha kabiliyetli olan ulkelerin/Zen'lerinin hizmetcisi olmaya devam edeceksiniz... Devam...
Ben ne diyorum? Ben Turk'lerin dogal sistemini tanimliyorum - "dogal komunism" oldugunu soyluyorum - birseyler yapiyorum - hemde, Turk oz'une uygun bir sistem konusuyorum. Zen'ler ve essekleri gibi bo$ konusmuyorum. Sadece konusmuyorum, hayatimda bu konuda, her kucuk aninda, bu konuyu ya$iyorum. Gerekirse, Zen'lerin essegi olmamak icin, 2 doktorami bile yirtip atabiliyorum. Ya sen? Zen? Zen'in sen'i misin?
ps: artik, size bu konularda, cevap vermeyecegim.
Konumuza donelim: Ben Turk'lerin ozune uygun sistem onerdim ve Turk'lerin ozunde de bunun oldugunu soyledim ve adini koydum "DOGAL KOMMUNISM"... Ama, bunu sistemlestirmek icin, "kapitalismin" oyunlarini kullanmak gerek once - ve "dogal komunist" oldugumuzu gizlemeden yapmali bunu.
Sizlerin ekonomik sistem onerileriniz? Yoksa, sizlerin ekonimk sistemi $u; "hepimiz Turkuz?" LoL.... ;-)
nomad
06-18-2003, 03:41 AM
Yukaridaki yazi benim (Guest a137095b yani)
----
Oguz, ben sana hic kotu soz soylemedim. Sen durduk yerde, ki$isel hakarete ba$ladin. Eger, benim sozum olan "Zen'lerin essekleri" sozunu uzerine aldiysan yapabilecek birsey yok - bu senin problemin. Kendi problemin yuzunden, sana kotu bir soz soylememis birine kotu soz soylemen gerekmez. Neyse, hayati okumaya devam et tavsiye edebilirim sana sadece.
Neyse.. konumuza donelim: Somut/concrete konusalim.
Turk'ler icin Ekonomik Sistem onerileriniz?
(ps: Turk olarak ister Turkiye kabul edin ister genel Turkler - benim icin farketmez.)
Bu arada, daha once soyledim: Ben Oguz'larin (Selcuk), Kinik boyundanim - ve bilirsiniz Kinik ne demek? "Hep aziz ve kiymetli/degerli" .. ;-)
etchgow
06-18-2003, 08:17 AM
nomad'in dedigi toplum duzenine soyle bir goz atalim:
genc : - abi merhaba
nomad: -buyur genc
genc : -abi toplum duzeninize katilmaya geldim, ben bilgisayar muhendisiyim de
nomad : - (icinden:goduumun ZEN'i ne isin var toplumumuzda) buyur hosgelmisin genc, iste surada calisacaksin
genc: - sagol abi... ee... bu masa biraz eski galiba, biraz da kirik dokuk yapilmis
nomad: -mahmut hepimiz icin masa yapmakla gorevli, ona yaptirdik, butun masalarimiz boyle
genc: - ee bilgisayar biraz bozuk galiba 2x2=5 diyor
nomad: - bilgisayarlari hepimiz icin salih yapti, butun bilgisayarlarimiz boyle, idare et simdilik
genc: - peki ben ne yapacagim?
nomad: -tum toplumumuzun komunite halinde kullanacagi bilgisayarlar icin gelismis bir isletim sistemi yapacaksin, insanlar dugmeye basinca gereksinimleri devlete bildirilecek devlet aninda halledecek
genc: -sagol abi toplumumuza hizmet boynumun borcudur. Peki yemek nerede yiyecegim?
nomad: -aha surada siraya gecip yiyeceksin
genc: -abi siraya gecmesem de benim yemegimi odama getirseler? hem boylece daha cabuk islerimi halletmis olurum
nomad: - olmaz bizde herkes esit ustunluk yok
genc: - peki nerede oturacagim?
nomad: -bir toplu konutta sana yer ayirdik orasi senin ozel mulkun olacak yoldas, kapi komsun da devlet magazasinda yer temizlikcisi
genc: - abi bari guzel bir ev olaydi ne bileyim hadi olmadi illa toplu konut olacaksa bari kapi komsum soyle ayarimda anlasabilecegim birisi olaydi, kimseyi asagi gormem ama benim ne kadar muhabbetim olacak temizlik yapan adamla? Adam sabah aksam futbol kari kizdan bahsederse ben adama yeni bilgisayar sistemlerinden mi bahsedecegim?
nomad : (hayatinda ne koy ogretmenlerinin, imamlarinin ne saglik ocagi doktorlarinin kaldiklari yerde anlasacak konusacak insan bulmakta cektikleri zorlugu bilmemektedir cunku yasamamistir) - bak genc istersen sokakta yat bizde herkes esit, komsun temizlikci de olur kabzimal da.....
genc: -abi peki ise de herhalde toplu tasimayla gidecegim
nomad: -evet dogru bildin
genc: -peki abi bir de canim sikilirsa nerede eglenecegim
nomad: -haftada bir eglence duzenleyicilerimiz meydanda sarki soylerler ama ZEN sarkilari degil devrim marslari soyleriz
genc: -abi sen ciddi misin? Butun bunlarin karsiliginda size o isletim sistemini yapacak salak dunyada var mi saniyorsun? Sen bana karsiliginda ne veriyorsun ki benden mukemmeli bekliyorsun? Ben de matah bir sey sanmistim seni! Yurru anca gidersin bana zaten mikrosofttan teklif gelmisti ayda 10 bin dolara calis altina araba villa diye de salak gibi idealistligim tuttu size geldim. Hayret birsey yahu dunyada ne gerzek adamlar var!!!
nomad: - haa sen ZEN misin? ZEN'lerin esegisin sen!!! Hepinizi kullanacagiz somurecegiz sonunda sen de gercekleri gorecek bizim tarafimiza gececeksin sonunda seni kullanan ZEN'ler de yalniz kalacak ve cokecek!!!! Venseremoooos! Venseremoooos!!! Kiralim zincirlerimiziiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!
:D
Siz sozde-Turk'ler
Ah caniiiiiim GERCEK TURK'e bak seni numune diye bir kavanoza (o kadar kucuksun ki!!!) koyup saklamak lazim bizi kafadan sozde Turk yapti simdi benim ata soyum Bilge Ata'ya dayaniyor desem bos
Somut/concrete konusalim.
DOGAL KOMMUNISM
INSANOGLU AC GOZLUDUR / GREEDY
Turkuz?" LoL
Gercek Turk'e bak gercek Turk'e yarisini Ingilizce konusuyo
Sen benim yazdiklarimi okumadan konusuyorsun. Okuduysan da, anlamamisin
Yoo gayet iyi okudum ve anladim, herhalde senin kendi yazdiklarini anlama sorunun var. Ve soyleyeyim evet senin ZEN'ler ve esekler diye sinifladigin dahasi assagiladigin insanlarin yaptigi arabalardan, bilgisayarlardan ev esyalarindan yararlanma hakkin yok.....
INSANOGLU en KORKAK yaratiktir. OZELLIKLE ZEN'ler.
bilhassa sanal ortamda kendi kendine hayali toplum duzeni kurarken maalesef suraya gercek adini birak yasini dahi dogru yazamayanlar en korkaklari oluyor
Siz sozde-Turk'ler, konusursunuz, konusursunuz, konusursunuz. AMMAAAAA, hep bir yere dokunmazsiniz. EKONOMIK GORUSUNUZ NEDIR? Kapitalismmi? iyi... Devam edin... Hep USA/EUROPE gibi, kapitalisme daha kabiliyetli olan ulkelerin/Zen'lerinin hizmetcisi olmaya devam edeceksiniz... Devam...
Milli toplumculuktur. Amacimiz ise kapitalizmin usagi olmadan, ancak kapitalizme rekabet edebilecek ve insanlarin gereksinimlerini doyurmayi becerebilecek, ayni zamanda kisinin onune doymak bilmez isteklerinden daha yuce hedefler koyarak toplum yararini gozeten bir duzen kurmaktir. Daha once defalarca denenmistir ve basarili olmustur (Asr-i saadette, Cumhuriyetin ilk 15 yilinda, Japon tanzimatinda vb). Bunlari gerceklestirenler de oyle sanal alemlerde takma adlarin arkasina saklanarak degil kelle koltukta halkin arasina cikarak bunu gerceklestirmistir (Hz. Muhammed S.A.V., Ataturk, Meici)
6) Halaa, "komputuru kullanma, tirenlere, ucaklara binme" diyorsun. Bak, o zaman, madem hayvanlar ve doga ilkel ve bu Zen'ler bu doganin bir parcasi degil, o zaman bu Zen'ler de hayvanlardan ve dogadan faydalanmasin, essekler onlara su ta$imasin.. Bu ilkelliklerden uzak dursunlar, bu Zen'ler... O zaman, bende uchaklara, tirenlere binmem. Bakalim, kim dayanabilecek...!
Essekler su tasimazsa ne olur biliyor musun? Senin ZEN diye asagiladigin kimseler gider kendi sularini kendileri cekerler. Ama biliyor musun su cok derin bir kuyunun dibindeyse essekler ancak bir ZEN gelip de kendileri icin suyu derin kuyunun dibinden cikaracak bir cikrik yapar bir de kova yaparsa oyle su icebilir yoksa susuzluktan olurler. Yani esekler ZEN'lerin yasamlarini kolaylastirirlar oysa ZEN eseklerin yasamasini saglar.
Senin ZEN diye asagiladigin bilim insanlari olmasa sen belki bugun yasiyor ve boyle ivir zivir laflar ediyor olamayacaktin biliyor musun? 60 yil once Aleksandr Fleming eger penisilyum botatum denen mantardan penisilini elde etmeyi becermeseydi (SIR ALEXANDER FLEMING!!! yani gercek bir ZEN) sen belki 1 yasini doldurmadan bir streptokok bulasisindan topragin altina gidecektin. Ya da belki senin adini dahi duymadigin bir cok kadin dogum uzmaninin gelistirdikleri yontemler olmasa sen daha dogarken olecektin. Belki de Henry Ford ya da Benz olmasa seni doguma yetistiremeyeceklerdi, evde dogarken de gobek bagini pasli bir jiletle keseceklerdi de tetanozdan gidecektin. Belki de Koch'un tanimladigi basil (tuberkuloz) seni kucuk yasta topraga gonderecekti.
Buraya cikmissin iki tezim vardi ikisini de vermedim zenlere, yok bunlar aptaldir gerizekalidir dunyada bir akilli ben varim bilim adamlari bir ise yaramazlar vs. vs. zirvaliyorsun. Surada acaba bize tezlerini bir anlatir misin belki de senin tezlerini kabul etmediler itiraf etmek yemiyor? Sen acaba insanlara ne verdin bugune kadar? Kac insanin hayatini kurtardin? Kac insan gelip ellerinden opmek istedi? Kac insan sana minnet duydu? Kac insana yardimci olamayinca bunalima girdin olmek istedin hungur hungur agladin ki? Ben yaptim ama butun bunlari. Gun geldi mezarliklarin yanindan gecemez oldum "bu insanlarin da bende hakki vardir" diye. Sana gore tum okumus insanlar paraci, tum bilimadamlari ise yaramaz yalanlar duzen okuzler vs. vs. Kac gercek bilimci tanidin? Sana sorarlarsa bilimciler paradan baska hicbirseyden tatmin olmaz, insanlara birseyler vermis olmak onlara bir sey kazandirmaz. Hic Ibn-i Sina okudun mu? Ulug bey durduk yerde neden gokteki yildizlara ilgi duymus? sirf fal bakmak mi? Oktay Sinanoglu'nu bilir misin? Cahit Arf'i? Kalkmissin Nevton'dan bahsediyorsun ama sonucta adamin bir ZEN oldugunu ve onun sayesinde insanlarin birseyleri edindigini unutuyorsun.
Bizim Zen'ler, bu hikayeyi yorumlarken, "ne komik, hoca'nin zekasi, vs" gibi yorumlar yaparler
kendi kendine yaptigin yorumlari ellere maletme. Nasrettin hocayi oyle senin dedigin gibi kucumseyen, aa komik adam vb diyen kimse olmadi bugune dek
yazi" nin, Zen'ler tarafindan icat edildigini, Zen'lerin yazdigi "kitap"lardan ogrenmis olmalisin
yaa sen soyleyiver herhalde ilkel komuncu gocer kabileler kullandi dunyada yaziyi ilk kez. Bugun biliyoruz ki gocer toplumlarda bile eger yazi gelisiyorsa bunu kullanan yerlesik duzene gecip devleti olusturan soylu ve rahip sinifi idi.
. Bu essekler, kendileri essek olmak isterler. O zaman, onlara binmek gerek - memnun olurlar.
Haa haa haa somuruye karsiyim diye cikmis ama bos ahkamdan baska bir sey beceremeyen adamin yazdiklerina bak. Demek ki senin duzenin ilk olarak somurmek ustune kurulu olacak.
Neyse uzun uzadiya Yalova kaymakamiyla oturup konusmanin anlami yok (Ozbek karindaslar belki Yalova kaymakami deyimini bilmez, kendini pek matah ve akilli zannetenlere denir) kimse zaten sanal ortamda kendi kendine sanki herseyi cozmus gibi havalarla ahkam kesip daha bir gercek adini surada yazamayan ilginc kimseleri ciddiye fazla almaz. Hani sanirsiniz adam surada milletin iki satir muhabbet etmek icin geldigi yerde milletin kafasini celecek millet de kim oldugunu dahi bilmedigi yuzunu gormedigi sanal bir varligin (hem de 92 yasinda!!! dedem sen haplarini yutmaya baslasana bak bunamaya da basladin!!!) pesi sira kalkacak gidecek onun istedigi kendince tanimladigi (daha dogrusu tanimlayamadigi) bir dogal komunizmi olusturmak icin kapitalistlerin usakligini yapanlari somurecekmis de falanmis da fesmekanmis.
Hadi len!!!
Bari bu zirvaliklarini ozgur insanlarin yasadigi ulkelerde yap. Sen Orta Asya'daki diktat&rl&klerin nasil isledigini bilmiyorsun herhalde! Ulkesini en iyi fiyati veren somurgeciye kiralamaya hazir diktatorlerin baskisi altinda her an uydurma bir bahaneyle hapse atilma hatta oldurulme (bkz Mehmedali Mahmudov - nami diger Evril Turan) tehlikesi altinda yasayan insanlara bir de senin abuksabuk yok dogal komunizm yapacaz gibi tekliflerle yaklasacagina Turkiye gibi ozgur bir ulkede yasadigina sukret! En azindan burada sanal alemde olsa bile kendi kendine dogal komunist duzen kurmak gibisinden uyduruk faraziyeler kurabiliyorsun
Ozbek arkadas!
Senin onceki sayfalarda belirttigin "Sovyetler zamaninda okumus belli bir yere gelmis kimselerin dahi mutevazi bir yasam surmesi" gercegi bizim cumhuriyetin ilk yillarinda da olmustu. Hatta 1950'ye kadar surmustu. Ancak sistem belli yerlerinden zarar gordu, ilk baslarda tikirinda yuruyordu. Sonradan bu okumus kimseler, devlet adamlari, memurlar ozellikle 2. dunya savasi civari ve sonrasinda cok gorkemli yasamaya meylettiler o donemde devlet memurlarina cok para verirken diger insanlari ihmal etmeye basladi ve sonucta insanlar da kapitalizmi savunan Demokrat Parti'yi basa gecirdiler. Yani en azindan 1923-1938 arasi gercek bir milli toplumcu (national socialist) bir yonetim vardi ulkede ve inanir misin bakanlar (Ozbekca'da vezirler) dahi siraya giriyordu siradan halk ile.
Yalniz komunizmden farkli olarak milli toplumculuk herkesi bir gormez, belli ozelliklere mensup kimseler daha onde yer alirlar (mesela daha cok okumus daha cok calisan kimseler vb) cunku bu kimseler halka daha cok seyler verebilirler (nomad'in ZEN dedigi kimseler) ve bu kimselere bir hedef verilir, bu hedef halka hizmettir, okuma biliyorsa bilmeyenlere ogretecek, hekimse insanlari iyilestirecektir. Komunizmdeki gibi herkes ayni gorulmez ama insanlar arasinda paylasma esastir, o nedenle kapitalizmdeki gibi herseyi elde etmek yoktur. Bunun karsisinda milli toplumculuk insanlara belli yuce degerlere ulasmayi onermistir. Bu gerek vatanseverlik olsun gerek cennete gitmek olsun bir sekilde insanlara manevi birseyler sunmustur. Milli toplumculukta din, milli kimlik, ahlak komunizmdeki gibi ortadan kaldirilmaya calisilmaz, insanlar paylasma esasinda belli bir kimligin cevresinde (muslumanlik, Turkluk, insanlik, yurttaslik vb) birlestirilirler ancak farklilik esastir yani insanlarin farkli olmasina izin verilir, boylece insanlarin kendi bazi isteklerine ve emellerine de yol acilmis olur.
Ve komun yasamin yarin oburgun kapitalizmin pencesinde kivranmaya baslayacagini iyi biliyorsun! Biz Turkiye'de bunu yavas yavas yasadik, siz Islam Kerimov'un (Ruslara hizmet ettigi icin OV'u kalin yazdim) ulkenizi satmaya varacak diktasinda bunu cok daha hizli yasayacaksiniz. Ancak komun yasam cok ilkel toplumlar icindir ve kapitalizmin nimetleri (gelismis ve hizla gelismekte olan bilgisayarlar, ilaclar, arabalar, ucaklar vb) ile tanisan insanlar bundan kolayca vazgecemezler, her ne kadar biz Turkler icin kapitalizm uygun bir yasam bicimi degilse de son derece cekicidir insanimiz icin. Alistiktan sonra bagimlilik yapar, uyusturucudur, insan ruhu daha fazlasini ister. Bu nedenle komun yasam dagilir, coker ya da orta asyada oldugu gibi insanlar bir anda kendilerini bunlara adamis yoneticilerin baskisi altinda bulurlar. Kapitalizm er ya da gec sinirlariniza gelir girer cunku isgalcidir, yeni kaynaklar arar kendine. Sen kalkip ABD'deki "Amish" halki gibi "ben uygarligin nimetlerinden faydalanmayacagim, at arabasina binecek kagit kalem kullanacagim, hastalanirsam ot kaynatip icecegim" desen de gun gelir kapina silahlar kusanarak gelir kapitalizm. Bu nedenle ancak onunla basedecek bir yonetim gerekmektedir.
Iste bu nedenlerden oturu Turk toplumu icin en iyi yonetim bicimi, milli toplumculuktur.
defalarca denenmis ve ispatlanmistir.
nomad
06-18-2003, 09:19 AM
etchgow
nomad
06-18-2003, 09:30 AM
Etchow, sen Amish'leri tanimiyorsun. Onlar bazi (plastik) gibi seyleri kullanmazlar. Her turlu teknolojiye karsi degildirler. Herneyse, konumuz Amish'ler degil.
Sen, bilim ve teknolojiyi SADECE kapitalist veya USSR gibi ulkelerdeki artificial/yapay/suni komunist sistemlerin mi yaptigini saniyorsun? Zaten yanlislik burada basliyor. Her neyse, ayni seyleri tekrar etmeyecegim.
Gelelim senin "ekonomik sistem" onerine:
MILLI TOPLUMCULUK oneriyorsun?
Bu nedir? Nasil bir ekonomik sistemdir? Senin anlattigina gore, bu da kapitalist baskin/dominant bir ekonomi sekli olsa gerek / kerak. ?
Ps: herkes, benim kullandigim Turkce'yi anlamiyor olabilir. Arasira, "/ " ile ayrilmis olarak, ingilizcesini de yaziyorum.
Oguz Yabgu
06-18-2003, 11:59 AM
Nomad, Senin Türkçe ile ilgili akıllara zarar anlayışın ve bunu birde öğretmeye kalkışın sinirlerimi kaldırdı. "Komü"nin eski kökeni ne olursa olsun Türkçe'de hiçbir kullanımı yoktur! Hele "Komünizm", "Komünist" gibi alerji kaptığım sözcüklere Türkçe demen senin niyetini ortaya koyuyor. Hemde Türkçe’nin tüm dil kurallarını çiğnemesine rağmen. Bu sözler Rus'un, Çin'in emperyalist ideolojisinden başka hiçbir anlama gelmez! Sen istediğin kadar başka de. Ortaya attığın, daha doğrusu geçmişi tekrarladığın sistemin ne kadar uyduruk olduğunu görmekten aciz durumdansın.
Türkler elbette yardımlaşmayı, imece yaşam tarzını benimsemiş olan bir Ulustur. Kentleşmenin bunları aşındırdığı, zarar verdiği doğrudur. Bunun çaresi Kültürüne, geleneklerine tekrar sarılmakdan geçer. İnsan Kentte kaç yıl kalırsa kalsın isterse gene geleneklerini yaşatır. Kent hayında ki komşuları da kendisi gibiyse insani ilişkilerini sürdürebilir. Önemli olan nerede olursa olsun yaşatmayı istemektir! Bu tek tip insan anlayışıyla, yani insanı reddeden bir anlayışla gerçekleşmez. Türk'ün hürlüğüne aykırıdır. Sen kömür taşıyacaksın, sen şu işte çalışacaksın, sen bilim yapacaksın, sen şurada oturacaksın gibi Komünist robot sistem ne Türklüğe yakışır ne de insanlığa...
İnsanlar nerede çalışırlarsa çalışsınlar, birbirlerinin arasında maddi uçurumlar tabiki olmamalıdır. Başka bir gerçek vardır ki verdikleri emeğin karşılığı insani hakka girer. Örneğin zor şartlarda çalışan bir madenci, masabaşında telefona bakan bir sekreterden daha çok şeyi hak eder. Kastım sadece Bilim adamları için değildir. İnsanları kalıplara sıkıştırmak Türk'e en ters düşen ve ruhunu sıkıştıran bir cenderedir.
hala bize kapitalist damgası vuruyorsun. Bu da senin ne kadar saplantılı olduğunu ve özgür düşünmekten mahrum olduğunu gösterir. Sana kapitalist olmadığımızı ve yanlış bulduğumuzu söyledik. Ama Komünist olmayacak kadar da TÜRK olduğumuzu belirttik. Ama senin düşünme kalıbın bu gerçeği anlamayacaktır.
nomad
06-18-2003, 01:09 PM
Nomad, ...Hele "Komünizm", "Komünist" gibi alerji kaptığım sözcüklere ...
Gercek problemin bu aslinda.. Kelime'ye takilman... Manasi o kadar ilgilendirmiyor aslinda seni... Sen kendi OZ'unden bile allerji kapiyorsun.. O yuzden, Turk'ler kafasi donmus gibi, ne istedigini bilmez sekilde ortalikta dolasiyorlar... Oz, oze dusman olmu$. Bir toplumun akli bu kadar burkulabilirdi / twisted minds.
Sen kömür taşıyacaksın, sen şu işte çalışacaksın, sen bilim yapacaksın, sen şurada oturacaksın gibi Komünist robot sistem ne Türklüğe yakışır ne de insanlığa...
Yani, kisaca ozetlersek.. OZGURLUK diye haykiriyorsun? Aslinda, haykirtildin hep.. Kapitalismin yillarca yaptigi propagandasi ile.
Ya$in yazdigin gibi ise, 19? Sanirim, henuz bir i$e girmedin henuz. Ogrencisin? Bir i$e girdikten sonra daha iyi anlarsin, "Kapitalismdeki Ozgurlugu." Kapitalismde, eger, dogustan/babadan, zengin dogmadiysan, komunismdeki robottan daha robot olursun.. Hastalanirsan/bozulursan, pilini/bataryani doldurmazlar, gozunun ya$ina bile bakmazlar... O zaman daha iyi anlarsin, Ozgurluk ne demektir.
hala bize kapitalist damgası vuruyorsun. Sana kapitalist olmadığımızı ve yanlış bulduğumuzu söyledik. Ama Komünist olmayacak kadar da TÜRK olduğumuzu belirttik..
Peki.. Kapitalist degilsin, affet beni. Komunistte degilsin.. Yine affet lutfen beni... Pekiii, amma, sennnn TURK.., senin ekonomik sistemin NE? Bunu tanimla/define..
Turk = ekonomik bir sistem sana gore? Yoksa, kapitalism ve kommunism'in kolkola oldugu "karma" ekonomi mi, Turk'e uygun sistem? Eger "karma" ekonomi ise, hangisi baskin/dominant? .. Soru chooook. Ama cevap veren yoook...
Herkesin bildigi seyleri anlatip duruyorsun - mesela, "sizler Turk'sunuz" deyip duruyorsunuz.. Bunu herkes biliyor - ama kime ne faydasi var? Bir Turk'e surekli sen Turk'sun dersen, "YETER BE! " der. DEGILIM TAMAMMI.. laflarini duyabilirsin ve gordugum kadariyla da duyuyorsunuz bu laflari surekli.. Burada, insanlarin da, Turkler'inde, derdi kim olduklari degil (zaten bilen bilir), buradaki dert, EKONOMIK meselelerdir.. Onun icin, eger iyi bir Turk isen, konunun canina dokunursun.. Evet, konumuza donelim - Sen, TURK, senin ekonomik sistemin NE? Sana uygun sistem ne?... Bunu tanimla/define luten..
siz Islam Kerimov'un (Ruslara hizmet ettigi icin OV'u kalin yazdim) ulkenizi satmaya varacak diktasinda bunu cok daha hizli yasayacaksiniz.
Etchg"OW" :)
Kerimov rus koppegi degildir.
Eger onu rusyaya karsi yaptigi sert ve dusman
politaksini ogrenirsen boyle dusunmeyeceksin.
ama burda bashka sey var Kerimov sadecee Rusyaya karsi degil ama
kendi halkine de dusman politaka surduruyor.
Nazarbayev ve Akayevin gerchek rusya koppekleri oldugunu herkez bilir.
rusyani gotunu nasil yaladiklarini orta asyaya gittikche anlarsin.
ama ayni anda kendi halkina da hizmet ediyorlar.bizim cumburbashkani gibi
kendi yurdunu pisletmiyorlar.onlar ile Turkiyenin de ilishkileri iyidir.
Kazakistan ve Kirgizistanda bir az demokrati var oldugunu bile his edebiliyorsun.
gercekte onlarin yaptiklari en dogrusudur ozbekistan orta asyada bir ulke
olarak rusyaya karshi cikmasi mantiksiz bir seydir.
yoksa boyle bir kocaman devlet ile idealojik savash yapan devlet kendi ekonomisini gelishtirmeye her sheyi vermesi gerek ama orda kendi ekonomiye de gelishtirmek ichinengellilelr var. bu ekonomi politikadan degildir.bu shimdi orda yashayan koruptsiya ve halkin korkakligindandir.
ben sana yani turkiyelik adama bu nasil oldugun anlatamam.
gerchekleri anlamak ichin ozbekistanda en azindan 1 yil kalip orda bir shey
yapmaya chalishman lazim.sonra kucuk kucuk yabanci adam icin disharidan gorunmeyen
illetleri goreceksin.sonra anlarsin..
kerimov 9/11 sonra amerikan koppegi olmaya chalishiyor.yani rusyay karshi chikmak ichin bashka ortak lari bulmaya chalishiyor.ama bu ne verir eger sonuchta birisini kopegiolacaksan.turkiye ile ozbekistan burada gerchekten ayni yerdedir ikkiside amerikan
gotunu yaliyor.
"ov" istedigin kadar ekleyebilirsin zaten orda herkezin soyadida "ov" eki var.
Kerimov etnik olarak ozbek degil ama etnik tajik dir.
Oguz Yabgu
06-18-2003, 03:43 PM
Sana düzgün ekonomik sistemi açıkladım. Sorun sistemin işlememesidir! Çok açıktır. Amerikayı yeniden keşfeder gibi bir ekonomik sistem keşfettiğini sanıyorsun. Evet Komünizme karşı olduğum için kelimelere takılıyorum. Bu kelimeye sürekli takılacağım. Komünizmin basit bir ekonomik sistem olmadığını benden daha iyi biliyorsun. Ama sırf ekonomik sistemi bile ruhumuzu kemirecek, saracak kadar berbat bir yapı. Buna sen katlanabilirsin ama Türk'ün geniş ruhu katlanmaz. Sen Dadaloğlunu da bilirsin! Avşar Oğuzudur. Dağlara çıkartma Türkoğlunu! O sistemi başına yıkar. Biz Ruslar gibi soğuk robot olamayız. Bize tutmaz bu hikayeler.
Oguz Yabgu
06-18-2003, 03:56 PM
Evet, TÜRK olduğumuz için Komünist olamayız. kapitalistlikse bizim kültürümüze yakışmaz! Ama bunu anlamadığın çok belli. Belli ki Kapitalist dünyaya nefret ettiğin için başka bir emperyalist dünyaya yapıştın. Komünizmde Ulusal değerler YOKTUR! Sosyalist sınırlar vardır! Bu yüzden reddediyorum ve Yurdumda nöbet tutuyorum! Sen Ulusunu tanımadan üstüne beden dikiyorsun. Özinge dön!
Oguz Yabgu
06-18-2003, 04:03 PM
Nazarbayevi beğeniyoruz. Milli bilinci yerinde bir Kazak çocuğu. Ahmet Yesevi Üniversitesinde tüm Türk Dünyasını birleştiriyor. "Başkurt"undan "Kırgız"ına kadar tüm Türk öğrenciler var. Türkiye'dense 500 civarında öğrenci okuyor. Türk Cumhuriyetlerinde ki en düzgün liderlerinden. Kerimov'dan adam olmaz. İnşallah size laik insanlar başınıza gelir. Kimsenin kulu olmayan düzgün bir beg!
nomad
06-18-2003, 04:11 PM
bnm,
Gercek: gucsuz isen, ya rus'un, veya amerikanin gotunu yalayacaksin.
Makro-ekonomik ili$kiler ise, bunlarin kontrolunde oldugu surece, bu boyle olur ve olacaktir.
Yani, en ba$ta konu$tugumuza donduk. Mikro-ekonomik i$birligi. Sinirlar arasi, mikro-ekonomik iliskiler icin ise, ortak bir ekonomi anlayisi gerekir. Bunun "dogal"/oz'de olmasi gerekir ve bunun kapitalismden uzak olmasi gerekir.
Ben, boyle bir sisteme, dogal-komunism dedim - benim onerimdi.
Goruyorum ki, baska fikri olan yok. Oguz vb arkadaslar ise, ne oldugu belli olmayan bir ekonomik sistemden bahsediyorlar. Aslinda farkinda olmadiklari - farkinda olmadan, kapitalist sistemi savunuyorlar - ya, neyse.
Sonuc olarak, ortak bir ekonomik anlayis gerekiyor bize - ancak, o zaman insanlar istekli calisabilir. Turkler/veya Turki'ler zaten cok caliskan insanlar degil. Hele, ben cok daha az kazanirken, birilerini hep zengin ettigimi hissedersem, ben 2 degil, 5 doktora da yirtarim - calismak istemem. Amma, ortak bir ekonomik anlayis getirebilirsek ve bu oz'umuze de uyarsa, seve seve calisiriz.
ps: ne oldu, bizim mikro-ekonomik i$birligimiz? yani ortak bir e-ticaret?
Oguz,
Senin onerdigin ekonomik sistem $u mu?
Var olan ekonomik sistemi duzgun i$letmek?
Peki, var olan, ekonomik sistem nedir?
Net konus ta, anlayalim.
Ps: ben dogal komunism teriminde, "komunism" kelimesini kullanmisim ve bunu ekonomik anlamda kullaniyorum sadece. Sen kendi adina, baska bir kelime anlayabilirsin. Mesela, "dogal xyz" dersin. Benim icin farketmez. Yeterki, benim anlattigim anlamda olsun.
. Biz Ruslar gibi soðuk robot olamayýz. Bize tutmaz bu hikayeler.
arkadas komunistler(genelde ruslar) hakkinda cok amerikan filmlerini seyretmissin gibi geliyor bana.
Rembo,Rocky gibi Amerikan filmlerindeki "ruslarin" soguk robot oldugunu her kez biliyor.Biz o zamanlar bu amerikan filmlerini seyrederek agzimiz aciliyordu.sovetlardaki adamlari tamamen yalan seyler gosteriliyordi.
ama gerchekler tamamen bashka idi.
sana once demistim sovetlerdeki adi halk ozbek mi rusmi ve baskami herkez adi ve sicak insanlardi.inanirmisin bizde fahishelik ve escinsellik gibi seyleri o zamnalari hic kimse bilmiyordi.adamlar sadece kitaplardan okuyordu.
genelde sovetler in sonki zamanlarindan(Gorbochevun "perestroykasi") idaelojik sinirlarini dunyaya achmasionidan bashlap bugune kadar .adamlar gerchekten robot durumuna geldiler.insanlik degerler shimdi hic kimseyi ilgilendirmiyor o zamanlar gibi.
sen soyledigin "robot" komunist ruslar shimdiki ruslardan 100 kat iyidi.
ban sovetlerde yasamis insan olarak soyleyimki rus milleti o zamanlar shimdigini gore chok iyi huylu insanlardi,onlarin dunyaya achilmasi moral olarak kotu tarafa degishmelerine sebep oldu.
shimdi ben hic oncesine alakasi yok ruslari goruyorum.
ozbekler hakkinda da aynisini soyleyebilirim.
senin okudugun kitaplar duydugun propogandalar seyrettigin kitaplar tamamen yalandir.
ben sovet-komunist yonetimini begenmiyorum ama sadece seni sovet adamlari (genelde herkez o zaman kendini komunist diyordu) hakkinda yalan bilgilere sahip oldugunu soyliyorum.bu kadar.
"soguk robot" lafini birak artik.
Nomad
sene mail gondermishtim ama cevabi gelmiyor? :?
etchgow
06-19-2003, 02:27 AM
yahu adam halen kendisini dari ambarinda sanan tavuk misali iste ben size ekonomik model sundum siz de bana sunun diyor....
nomad 92 yasindaymis ohhhaaaaaaaaa
yahu biz seninle niye oturup ekonomik model falan konusalim ki? Sen kimsin? Adi sani sakli kendi yasini bile gercekten yazamayacak kadar odlek sanal kisilikli birisi yok bize dogal ekonomi modeli sunuyormus da bizimkini soruyormus..............
Bizimkisi ozel duzenlenmis bir karma ekonomi modeli, zaten dogal olarak da bu uygulandigi zaman basarili oldugu gosterilmistir, bunun orneklerini de verdim adam hala gelmis bana sizin ekonomi modeliniz ne diyor
yahu sen kimsin? ne salliyon oyle yok ben buyuk adamim iki tez yirttim sizin okudugunuz kitaplara saygi duymam falan
sana surada birkac soru ve elestiri yonelttik daha hala cevabini veremedin. Sanki senin uyduruk fikirlerini takma adlarin arkasina saklanip saga sola nesretmenden sonra millet topluca bir akima mi kapilacak saniyorsun? Adamsan cik ortaya kendin gibi 10-20 kisi daha bul o cok iddiali oldugun modeli hayatinizda bir uygulayin da gorelim
evet ben kapitalist gibi dusunuyorum kapitalistlerin kullandigi kavramlari kullaniyorum cunku kapitalizm dunyada hizla ilerliyor ve gun gelecek benim de kapima dayandiginda ona alet olmakla kendi modelimi one surmek arasinda bir secim yapmam gerekecek ama senin uyduruk ekonomi modelin asla kapima dayanmayacak cunku senin gibi sanal insanlar gercek yasama gecip bir is beceremezler.
bu gereksiz tartismayi da daha fazla uzatmak istemiyorum. Sana hodri meydan sana ulus-toplumculugun cesitli basarili orneklerini gosterdim ve hangi hedefleri gerceklestirmeyi amaclayip basardiklari ortada. Sen de kendininkini gerceklestir de gorelim
haa dur sana o modelin hazir yasanmakta olanini ornek vereyim git orada bizzat yasa... dayanabilirsen tabii........Papua adasinin yamyam yerlileri tam senin dedigin modeli uyguluyorlar
bnm:
ETCHGOW tamamen uydurma bir ad, Ruslar'in eklettigi -ov takisiyla uzaktan yakindan ilgisi bile yok (her baglandigim sitede "boyle bir kullanici zaten mevcuttur" yaniti almamak icin uydurdum) ayrica en azindan Azerbaycan Kazakistan gibi ulkelerde -ov takisini soyadindan silen kimseler biliyorum, ancak Ozbekistan'da demokrasi yok ve Kerimov herhalde Ruslar'a karsi olsaydi Ozbekistan'i bu derece Rusya'ya baglamazdi dahasi milletin soyadindan zorla -ov'lari sildirirdi
anlatayim.
sen hic ozbekistana yoksa kazakistana gittinmi?
oraya keromov ozbekleri kazaklara kul yapti deyildigi zaman ne oldugunu sonra
anlarsin.buni siyasete alaksi yok bu bir ekonimidir.
burada o sinirlar ve intigreleri lakasi hic yok.boyle oyunlar var olsada ama ozbekistan ekonomisine ciddiy bir etkisi yoktur.
ozbekistan kaynaklari ve is gucu ile rusyadan bagimsiz olarak gelisebilir.ve rusasya yeterce cevaplar verebilir.tadjikistan gibi bir rusaya bagli ulke degil.
ama ozbekistanin ic ekonmisini gelistimesine
sadece ozbkistan yonetimi engel oluyor.
simdi oyle sistem olusmuski.bu sistem koyde de sehir de adamlara calismak icin
izin vermiyor.ozbekistan zaten bazi ekonimi sektorlerinde baska ulkelerden hic
bir sey almadan calisabilir.kenidinin kaynaklari kendisine yetiyor.ama bu
sektorlardada hic bir sey gelismiyor.disaridan gelmesi gereken bazi sektorldaa
ozbekistan sinirlarina yetip gelen malzemleri ozbek sinircilari is adamlarindan
buyuk rusvet olamdan ozbekistan icerisine giritmiyorlar.bazi sektorlarda yurt
disini ihracat yapilacak urunleri de cok rusvet vermen gerek ihracat yapmak
icin.bu bir komik durumdur.
simdi hayat standarti sovyet donemindeki pozisyona gore daha cok geriye gitmis.
ve adi adamlar kendi arasinda
"adamlar nerede o sovyet zamanlari.boyle bagimsizlik kime gerek?bize ne
verdi?biz herkeze tum dunya kul oluyoruz?" diye agliyorlar.
ben onlari anlayabilirim.cunki ozbekis halki dunya sahnsesinde bu kadar
asagilammamisti.
ama Nazarbeyev gercekten iyi bir cumhurbaskanidir.kazakistan kaynaklari satiryor deyenler var.
tabiyki satiyor.ama kazakistanda uretim cok ileri gitmis.halkin cok kismi uretimden para kazaniyor.
kerimov ise bir diktatordir.onu kafasi eski sovyet kafali insanlardan birisidir.
pazar ekonomi ne oldugunu bilmiyor.hala ekonomida yapilmasi gerekmis isler
yapilmamis.
sonra eskiden kazaklar ozbekistana bagli bir halkti ozbekistandan kazaklar
eskiden yemek yiyorlardi.cok uzak degil 7 yil
oncede boyleydi.
ama bak sonra ne oldu.tersine gitti.
Nazarbayev pazar ekonomisinde rofarmalar yaparken kerimov ise tersini yapti
tum ilk bagimsizlik yillarinde gelen investorlari gitmek durumunda kladi hepsi
kazakistana ve rusyaya kostu.su anda turkiyede de is adamlarina ozbekistana
gitmemeyi tevsiye ediyorlar.harkez turkiyede iran, rusya, kazakistana gitiyor.
ozbek isadamlari de bile kendi ulkesinde degil ama kazakistana gitip
fabriklalar kurdu.(ne yazik)
ozbekistanda ise komunist donemindende daha kotu diktatorlik
kuruldu.ekonmida durdu. sehirde ve koyde uretmeyi durdurdurlar.meselen cok
fabrikalri calistiracam diye gelen yabanci is adamlari aldandilar yatirdiklari
paralarini alamadan geriye gittiler.
iste kazakistan gelisirken yani orada uretim asrken ozbekistan geriye gitti.su
anda ozbekistanin en zengin yeri olan baskenti taskentte ortaca maximum bir
ayinda 7 - 10 dollar kazanabilirsin.masraflar ise bundanda cok.
eslinde ozbekistan kendini kaynaklari ve adamlari ile eski sovyet ulkelerinden
yukaridan 2. yeri almasi gerekti.ama simdi sonundan 2. aliyor.yani sadece tek
tadjikistandan oncede.
ozbekistan kendi kannaklari ve calisan adamlari ile cok zengin olabilecek ama
simdiki ozbekistandaki diktatorlik sistemi ve suni engeller buna yol vermiyor.
sanattada,ciftciliktada calismak yasakdir.
demokrasi ise sifirdir.eger gitip bir sey soylersen seni yarin hic kimse
gormeyecek.seni hipse goturecekler ve sonra donmeyeceksin.
iste bu durumda cok ozbekler kazakistan taraflar giritibp orada kazaklara kul
olup yani cok az paraya eshshak gibi calisiyorlar.
boylesi hic zaman tarihte olmamistir.cunki kazaklar her zaman bize geliyorlardi.
ve benim icin bir ozbekin kazak koylerinde 3.dereceli adam olarak cailsmasi bu
namusimi degiyor.su anda cok kazaklar acikcasina keromov "bizim
cumhurmbaskanimiz" diye ozbeklere saka yapiyorlar.bu bir acili gercektir.sizin
ozbekistaniiniza ne oldu?diyorlar.rusyada yasayan arkadaslar da ozbekistana
geldikleri zaman ordaki durumu gorup."nereyi gitti bizim bildigimiz ozbekistan?"
diyorlar.
coklar burada cumhurbaskanin alakasi yok diyor.ama oyle degil tabiyki var.
onu yaptigi vergi ve doviz uzerindeki politika cok yanlisdir.ve korruptsiyay
gozunu kapatiyor.ve kurdugu kuvettli diktatorlik sistemi onu iyice koruyor.halk
ondan korkuyor.sonucta simidi ozbekistanin heryerinde
fakirlik,umidsizlik,batkaklik,aclik,fehiselik,hast alik,egitimsizlik ve cahillik
yasaniyor.hullas bize baska bir genc ve akilli lider gerektir.eger kerimovu
degistirmesk yarin tum dunyaya bizi kul yapacaklar.
Bu satirlari sizden birisi (belki de sen) yazmis
http://www.forum.uz/viewtopic.php?t=12881&start=90 'den aldim
Etnik kokenlere girmeyecegim Kerimov kendini Tacik degil Sovyet olarak goren kafa yapisinda bir insandir. Sovyetlik de Rus benzestirmesine (asimilasyonuna) dayanir
Dedigin o escinsallik vb seylere gelince bunlar insanin icinde olab bir sey insanlari zorla bastirirsin yillarca belki kafasini ucurtmakla tehdit edersin ama ilk firsatini bulunca eger kendini durduran bir ahlaki yoksa (en azindan Turkler'de Ruslar'a gore daha cok vardir) yapar. Bir de Sovyetler yani komunistler tum insanlari bir saymak icin onlarin geleneklerini dinlerini falan da kaldirmaya calisti sonucta mankurtlastirabildikleri kafalar bugun "Ruslar olmasa bizim yolumuz suyumuz yoktu" diyorlar. Bir de suna bak: Komunist ulkelerden disariya hep iltica olur ama kimse komunist ulkelere iltica etmez. Baska ulkelerdeki en kizil komunistler bile komunist ulkede yasamaktansa o begenmedikleri ulkeyi secerler. Cunku qayirda demokrasiyya barsa oyirda gosallik bardir (kusura bakma Ozbekcha'da cok acemiyim) :)
nomad
06-19-2003, 03:36 AM
Etchgow,
Isim vermemenin burada korkaklikla ne alakasi var? Ayrica, ben web sitelerimin adreslerini bile verdim. Yasim, 92 degil. Rastgele girdim - ayni senin rastgele "Etchgow" ismini almak gibi. Neyse, konuyu kisisellestirip, degistirip, kacma.
Ben, yeni bir ekonomik model sunmuyorum. Zaten var olan, ve halen Turki'ler arasinda yashanan zaten mevcut bir ekonomik sistemden bahsediyorum - ben sadece ona bir ad koydum.
Senin Turkler icin soyledigin uygun ekonomik sistem halen tanimli degil. Ne diyorsun? "Ulus Toplumculuk", bir ekonomik sistem mi? Nasil bir sey bu? "Karma" bir ekonomi sistemi mi? Yani, kapitalism ile devletciligin, kolkola oldugu, fakat sonunda, aslinda biri birinin gotunu optugu sistem mi? Cevap bekleyen sorular bunlar... Amma, cevap vermekten kaciyorsun hep. Neden? Cunku, senin Turki'ler icin savundugun sistem aslinda, "Turk Kapitalismi" gibi bir sey...
Turk ile Kapitalism, yanyana olmaz.. Eger, birisi "ben hem Kapitalist biriyim, hemde Turk'um" diyor ise, her olgun ya$ta insan bilir ki, o adamin amaci:.. Turk kavramindan para/pul kazanmaktir..
Oguz Yabgu
06-19-2003, 05:29 AM
Anlıyorum ki biz akım derken arkadaş b. diyor. Bu şekilde anlaşmak mümkün değil. Ekonomik sistemin nasıl düzenlenmesi gerektiğini geçmiş bir yazımda kabaca belirttim. Sistem işlememektedir! Ayrıca ben buna "karma" demek zorunda değilim. ne kapitalizmi ben yarattım ne de komünizmi. Ben kendime uygun bir sistem söylüyorum ama uygulayamıyorum. Ben aklın yolunu söylüyorum. Güdülerin değil!
O.Y, O sistemi yaşayan bir Ulus robot hayatı benimsemiştir. Komünizmi bana öğretmeye kalkma! Ayrıca sen Rus musun senin harsını bozan bir Milleti korumaya kalkıyorsun. Ruslar Türklere göre çok daha serin kanlı ve soğuktur. Bunu da öğretmeye kalkma çünkü biliyorum! Ben iyi veya kötü demiyorum, karakteri söylüyorum.
Türke beden biçenler ölçüleri öğrensinler. 50 bedene 36 dikilmez!
Uzun bir süre örütbağa(internet) giremeyeceğim. Bana gelen yazıları Cenk Bey'e havale ediyorum :D
Herkese Sevgiler, Saygılar...
nomad
06-19-2003, 06:07 AM
Oguz, sen gelmis, burada Turk'lere Turkluk satiyorsun.
Bu i$le ugra$acagina, sen git, once got yalamayi bo$la.
Amerikanin/avrupanin gotunu yalamayi biraktiktan sonra, bizle tartisabilirsin.
Biz ne amerika/avrupa, ne rus, ne ba$kalarin gotunu yaliyoruz.
Biz oz'umuzun sistemini sohbet ediyoruz.
Hadi, gule gule git.
Dogal Komunist ol, gel. ;)
Oguz Yabgu
06-19-2003, 06:41 AM
İyi ki son bir kez bakayım demişim. Yoksa Doğal komünist denen karaktersizlerin arkadan vuruşlarını farketmeyecektim.
Anlaşılan sen göt yalamaya alışkınsın. Seni alışkanlıklarınla başbaşa bırakalım!
Komünistlerin ahlaksızlığı hala devam ediyor. En güzel örnekte senin gibi bir serseridir!
Allah Türk Ulusunu senin gibi aklı evvellerden korusun!
Türk gideceğim, TÜRK geleceğim!
CENK adım sana emanet!
Ozbekistan'da demokrasi yok ve Kerimov herhalde Ruslar'a karsi olsaydi Ozbekistan'i bu derece Rusya'ya baglamazdi dahasi milletin soyadindan zorla -ov'lari sildirirdi
ozbekistani rusya ile hich baglamiyor arkadas.
ozbekistani rus konusundaki ich ve dish politikasini ogren
bizde rus diline yavashliklar ortadan kaldirmaya bashlandi.resmiy dil olarak vazgechdiler.tarih orta okul kitapllarimiz, mediamiz tamamen rusyaya karshi.
ama Kz, ve Kr de rucha resmen ikinci dil olarak kabul ettiler mediasi rusyata karsi degil sonra rusya ne desa hemen yerine getiriyorlar yerlerinde rus military camplarini achmaya bile izin verdiler.kz ve kr adi adamlarida rusyani gotunu yalamayi seviyorlar.
ozbekistan ise bunlarin hepsine tepki vermeye chalishiyor Kirgizistanda ve tajikistanda achilmasi gereken rus harbi camplarini elinden geldigi kadar karsi cikti.
her konustugunda rusyay karsi tepki konusabilir.dedigim gibi bizim media rusyada baska "yavuz" devleti bilmiyor.
sence karimov rusu gotunu yaliyormu?
onu basharimsizligi rusyani gotunu yaladiginda falen degil kendisinin aptalliginde ve korkakliginda.turkiye ile ilishkileri bozmasidada kendi korkakligindan,eger rusay bunu istediginde Kz .ve Kr de turkiye ile ilishkilerini bozmush olurlardi.
Soyaddan zorala "ov" lari kaldiramazsin .soyadlarinda ov lari kaldiranlari bizde choktur.
Oguz Yaqbu
ruslar bizlerin anlayisha gore soguktur.buna hic bir shey demiyorum.
ruslarin bize gore daha soguk olmasi onlarin avrupa ulusundan oldugudur.ben amerikan,igliz,fransiz(anti komunistler) gibiler ile de chalishtim onlar ruslardan daha soguktur.inan bana.
ama Japon ve dogu milletleri ozbekistanda gordugum kadar sicak bir millet oluyor.
bu soguk ve sicaklik meselesi herkeze gore farklidir meselen ozbekler ichin turkler daha soguk ve avrupalasjmish gibi geliyor.bazen turklerin karakterini ruslara benzetiyorum.turklerin kendi arasinda ozbeklerde oldugu gibi alakni gormuyorum.ama ben turkleri soguk demiyorum.bu herkezin kendi mentalitetidir.her kezinki kendisi ichin iyi.
ruslarin soguk oldugu bile baska iyi karakterleride vardir ornegin onlar arkadan konusmadan direk yuzune soyliyorlar eger sen hakkinda bir seyler dusunuyorlarsa.
dedikodu falan yapma alishkanliklari yoktur.yalani bashkalar gore chok az soyliyorlar. bir ish yaparken ben ruslara daha chok inaniyorum.nichin?
gel ozbekistana is yap sonra goreceksin.
sonra onlarin karakterinden chok begendigim shey bu millet okumayi chok seviyor ogretmenzis kendi bashina chok calisiyorlar chok okuyorlar.hep bosh zaman kaldikcha bir sheyleri ogrenmeye chalishiyorlar.elelrinde her zaman bir kitap vardir.ozbekke ogtemnen ver eline kitap ver okul yap ama rus gibi okumayi istemiyor :oops:
neyse birakalim artik shu ruslari.onlarda sonuchta bir milletdir.
beni ruslar degil kendi milletim chok ilgilendiriyor ve ruslardan ogrenilmesi gereken bazi karakterlarda vardir.meselen bizde onlar gibi okumayi sevdigimizde chok guzel olurdu.
ama ruslarinda bizden ogrenmesi gereken sheylerde choktur.
ben sadece bir seyi soylemeye calisiyorum ruslar ne oldugu bile turkiyede propoganda yapildigi kadar degildirler.turkiyede chok abartiliyor.ayni kotulukleri ozbekler ve turkler hakkinda da soyleyip bir uzun liste yapabiliriz.
ama herkez kendisine baksip kendi karakterini iyileshtirmesi gerek.
P.S:Rus kizlari gibi sicak kizlar bu dunyada yoktur. :D :D :D
nomad
06-19-2003, 02:54 PM
O.Y.,
Oguz gitti. Saniyorum Etchgow da gitti.
Ortaya bir fikir koyamayanlarin sonlari bu.
Eee, senin du$uncelerin nedir? Yani, ekonomik sistem konusunda.
Daha once, belcika, hollanda gibi ulkelerden bahsettin,
Ama bu gibi ulkeler, boyuk zengin ulkelerin cocuklari gibidirler.
Gerektigi zaman yardim gorurler, agalarindan.
ps: yukaridaki, emailimi silecegim - eger aldiysan.
nomad
06-19-2003, 03:46 PM
Neyse, ben gidiyorum.