PDA

View Full Version : yeniden aranizdayim:)

Mercan
03-29-2004, 07:51 AM
Diyar-i Bakiide olan arkadaslar,

Ozlem ve umut... hayati sekillendiren onemli faktorlerdendir.
Bizim insan olarak ozlemlerimiz var, toplum olarak ozlemlerimiz var ve bu ozlemler gittikce artiyor, degisiyor, bitiyor. Onemli olan dogru seyleri ozlemek ve istemek. Yanlis seyleri ozleyen insanin hayatida guzel gecmez elbette. Onemli olan istek ve arzularimizi sectigimiz dine uydurmaktir. Dinin emirlerini kendi istek ve arzularimiza degil... Bugunun muslumanlari bu sekilde hareket ettiginden (kendimde dahil, malesef), kendini asamadigi icin baska islere gecis yapamiyor. Basariyi elde etmek kendini tanimaktan gecer... Simdiki muslumanlar kendi sorunlarini asamadigi icin ulke ve dunya sorunlarina gecemiyor. Bu bir iki kisiyle degil bir birlik ve toplumla basarilabilecek seyler. Ve bir toplumu harekete geciren dinamkikler yoksa ozaman o toplum kendini iyice bir gozden gecirmeli... Bence simdiki musluman toplumlarin hepsi kendini gozden gecirmeliki hakli olarak bir basari elde etsin. Bu sebepten dolayi da insanin ve toplumun kendi eksiklerini ogrenmesi ve bilmesi lazim ki onlari duzeltsin ve rayindan cikmis tren gibi geri rayina koysun. Cunki Merhum Necip Fazilinda belirttigi gibi: Yollar boþaldý artýk yolcular buldu vaha yolcular gitmese de yollar gider Allaha

Allah yar ve yardimcimiz olsun!...

Vesselam,

Administrator
03-30-2004, 06:05 PM
dostim qisqasi ozi nima dempqchi boldingiz?

Mercan
03-31-2004, 03:30 AM
Kaan sana cevap vermeden once sunu belirtmek isterim yazi aslinda yeni bir konu degildi; ben aceleden ters yere yazmissim, kusura bakmayin. Aslinda bir konunun devamiydi.

Senin dusuncelerine sagyi duyuyorum. Cogu insan yolun basinda olanlara bu sekilde hitab etmeyi uygun buluyor. Motive etmeyi degil demotive etmeyi seciyorlar. Bir insan plaktonsa ve dunyada bir okyanussa, plankton neden buyuk bir baliga yem olup kendini o sekilde degerlendirmesin. Sonucta o balik planktona muhtac, plankton olmasaydi balikta olmazdi. Demekki plankton baligin bir hucresi haline geliyor, yani balik oluyor. Onemli olan planktonun nerede nasil degerlendirilmesidir. Konumuza donersek benim yazimda zaten bir birlik halinde guc elde edilir diyorum. Ayni planktonun buyuk bir baligin agzina girdigi gibi.
Plankton kucuk bir baligada yem olabilirdi... ama ozaman sadece kucuk, onemsiz seylerde onemsiz, degersiz kalirdi. Bugun bir yunus baligi, bir hamsiden daha degerlidir. Insanda dunya uzerinde neye sap olmussa degeride okadardir diyebiliriz. Tabii balik cesitleri cok ama cevremize baktigimizda en degerli ve guzellerini goruruz elbette...

Bana olan tavsiyen icin tessekkur ederim. Ama afedersin senin tavsiye ettigin gibi yasamak icin hayvan olmak gerek ki insan dedigimiz varlik o sekilde yasayamaz, cunki insan gelecek zamanin dertlerini ve gecmis zamanin acilari surekli hisseder. Hayvanda ise bu his, duygu yoktur. O olum anini bile hissetmek ister ama hissedemez. Insan ise bir degisim icindedir cocuklugundan gencligine, gencliginden yasliligina. Ve sonunda olum vardir. Olum ise sadece obur hayata bir gecis kapisidir. Hayatini nasil gecirdiyse insan, oradada o sekilde muamele gorecektir. Dertlerimle yasamayi ogrenmeliyim ve en guzel sekilde insan olmayi ogrenmeliyim diyerek yasamak zordur ama mukafatida az degildir elbette, tabii bunun yaninda kullukta var ise.

Vesselam,

Administrator
03-31-2004, 02:28 PM
Mercan
is not that a part from Fethullah Gulens speeches?

Administrator
03-31-2004, 02:33 PM
sevgili mercan abla benim dedigim turden yasamak icin hayvan olmaksa, sen usa japonya almanya gibi dunya devlerine hakaret etmis oldun.Cunku gelismis ulkelerin tamami kapitalisttir,bana dokunmayan yilan komsumu yutarsa yutsun beni ilgilendirmez mantalitesidir.
_gelismis_ ulkeler.....
Kaan kusura bakma ama Mercani yanlish anladin.
o devlerin @Gelismis@ olmasi onlari iyi yapmaz.Tabiyki kapital duyasinda her insan bir hayvandir..

Mercan
04-01-2004, 06:56 AM
KaaN,
Vealeykum selam,
Simdi Kaancigim farzet ki insanin onunde iki secenek var. Biri plankton gibi yok olup gitmek diyeri ise bir baliga yem olmak. Burada unutmamamiz gerek bir hususu tekrar hatirlatmak isterim: Balik planktona muhtac, plankton olmasaydi balikta olmazdi. Balik olmasaydi planktonda olmazdi, dusunsene denizin icerisinde sadece planktonun yuzdugunu. Insani kitaplar, dunyayi ise insanlar degistirir sozunu hepimiz kabulleniriz. Sonucta insanoglu dunyayi istedigi gibi kullaniyor degilmi. Senin bahsettigin buyuk dev ulkeleri dahi insanoglu olusturmustur, hayvanlar degil... Ben insan hayvan olabilir demiyorum, olamayacagini acikliyorum. Yani istesek bile biz sadece kendimizi kandirmis oluruz. Rahat yasamak bir düs, bir hayal. Vicdan var olduktan sonra rahat yasamayi istese bile insan yasayamaz cunku bu filmin birde sonu var neticede. Filmin sonunu dusunmek zorundadir her oyuncu. Nitekim bu dunyanin basi oldugu gibi sonuda vardir elbette. Insana akil verilmiski dusunsun diye dusunmek istemeyen bir insan bu sansini kullanmiyordur demek. Aslinda hersey basta zor gelir uzak gelir aslinda cok yakindir... sadece paslanmis olan hayat kaynagimizi yenilemektir yapacagimiz tek sey. Bilmediklerimizi ogrenmektir yapmamiz gerek tek sey ki dogru bir secim yapalim. Yazinin sonunu yazmak istemiyorum cunku sonu yok bence bu konularin her insan kendini tanimali. Nitekim kendini taniyan, Rabbini de tanir.

Administrator,
Degerli administrator sozlerimin sadece sayin M.F. Gulen beye ait oldugunu soyleyemem bircok islam aliminin guzel nasihatlerini dinleyerek bilgimi artirmaya calisiyorum. Sayin Gulen beyde bilgisi nedeniyle bu degerli alimlerden biridir.

Eger yanlis birsey soylediysem affola.

Vesselam,

Free
04-07-2004, 11:35 AM
Fethullah Gulen karshi olaniniz mi var?
Onun gibi akliniz ve ilminiz var mi?
Ben de onceleri onyargiyla davrandim sonra pek cok alimlerin kitabini okumaya basladigim zaman.mesela: Imam Gazali,Imam Rabbani,Bistami,Yunusemre,Celaleddin Rumi gibi Fethullah Gulenin de soyledikleri onlarin soyledikleri hakikaetlerle ayni oldugunu gordum.Ve Bediuzzaman Said Nursi nin soyledikleri ayni hakikaetler mis.
Aslinda o saydigim alimler de hayattayken boyle onyargili davranis gormusler insanlar tarfindan ama zamanla anlamislar .Bence Fethullah Gulen de oyle olcak.

Var mi aranizda Fethullah Gulen gibi taat edebilen onunki gibi imani olan?
eger yoksa onun hakkinda boyle sanki ondan daha cok bilgiliymis gibi sozler de neden cikiyor?

Administrator
04-07-2004, 04:17 PM
free kayftamisiz deyman?
kim bu yerda fethullah gulene qarshi gap gapirdi?

Mercan
05-14-2004, 08:59 AM
Free> Estagfirullah, kim Hocaefendiye karsi birsey soyluyorki, anlayamadim?

Vesselam,

Mirzabek
05-19-2004, 02:08 AM
Valla selamlarimi size getirdim uzun zamandan sonra....
Mercan hanim diyemem ama kusura bakmayin adiniz unuttum...
Valla ne diyim ben hala sizden ve dushuncelerinizden ve konuya nasil yaklashtiginizi cok begeniyorum. Aslinda konuya direk mudahale etmek gerek duyarim ama meselenin ozu ve ne konusunda konushuldugunu bilmedikche zor oluyor... Bir tek shey anlayabildim, tek bir yol ve insanlarin bir birine muhtac olmasi...Tabiki oyle olmadikcha olmaz.
Cunki tek bir yolda kendi gezen veya giden insan bir noktaya veya amacina ulasmasi imkansiz diyemem, cunki sabirli ve iradesi olan insanlar oyle yapabilir...ondan dolayi birlik ve amac birbirine tam yakin bir durum, ozellikle bu konuda. Birlik zaten her dinde vardir ama islam dininde bu cok ozel durum. Nitekim Peygamber Efendimiz Muhammad Mustafo (sav) camide veya bir yerde topluca bulunmamizi ve toplu ibadet etmemizi emr etmezdi...
Hacaefendiye gelince onun gibi insan olmak curet ister...Heppimiz Peygamber Efendimiz basladigi vazifeyi yapmamiz lazim ama o insan bu vazifeyi bize nasil en iyi shekilde yapmamizi ogretti. Yol gosterdi, tek bir sozle bizi aydinlatti...Nitekim bazi insanlar bunu anlatmak cok zor oluyor...bizim degishik ulkelerde okumamiz ve orda bulunmamizin sebebi de onun bu davaya butun hayatini vermesi, bazi iyi ishlerde vasile olmamizi istiyor.
Geveze oldum kusura bakmayin. Cok yazmak isterim, ichimi dokmek isterim ama okumak bazi insanlar ichin zor gelir...
Az olsun oz olsun dermishler eskiden...

vallahi alam...

omadla

Mercan
06-01-2004, 06:04 AM
Haklisin Mirzabek, az olsun oz olsun. Insan icini dogru insanlara dokmeli bence, yanlis insanlardan yanlis seyler beklemek yanlis sonuca ulastirir...istedigimiz ise belki sonuc degildir ama yinede soylemis olayim;)
Bu dava hakkinda cok soz soylendi... Gerek Osmanli tarihinde olsun, gerek Turk tarihinde olsun ama su cok onemli ferdin ictimai hayati. Bunda bir noktaya varilmadiktan sonra fazla birsey elde edilemez. Cok goruyoruz... ferdi hayatini tanzim etmemis insanlarin buyuk islerle mesgul olunca ne dereceye dusebildiklerini, malesef. Peygamber efendimiz sav ise once kendi sonra sahabilerin hayat tarzlarini o noktaya ulastirdiki Allah rizasindan baska birseyin soz konusu olmayacak sekilde ve sonra fetihler basladi... Demekki dinimizde fetih ilk once kalp ve ruhla baslar. O yuzden bende hala... kendimi gelistirmeye calisiyorum bu konuda. Yoksa is sadece konusmakta kalacak (Allah korusun), buda bir muslumana yakismayan ve muslumanin sifatina uymayan bir harekettir. Seytanin serrinden Allaha siginmak ve yoluna devam etmek herzaman, ne olursa olsun... cunki mu'minin tek guvencesi O'dur. Gerisi hep angarya...merhum Necip Fazilin dedigi gibi.

Rabbim ilk once icte sonra cevremizde hayirli fetihler nasip eylesin, insa'Allah.

Fi-emanillah,

Canan