View Full Version : Orta Asyalilari Nasil tanirsiniz???
Birsininin izmasında (http://www.forum.uz/member.php?u=1422) şöyle bir vecize geçiyor: "Bilmeyen degil sormayan ahmaktir." Bence çok doğru bir söz. Mesela, bazıları "Hayal Kirikligi Uzbekler (http://www.forum.uz/showthread.php?t=16979)" konusunda suçlamalar yerine soru sorabilseydi: "Ben sizi böyle biliyordum, ama şöylesiniz, nedeni nedir?" gibisinden.
Ayrıca, "hayal kırıklığına uğramak" ifadesi, kendince birşeyler sanıp hayal kırıklığına uğrayanın bilgisizliğini gösterir. Yani, neyle karşılacağını bilen birisi asla hayal kırıklığı yaşamaz. İşte ben de
"Orta Asyalılar kimlerdir?"
"Hangi milletler Orta Asyada yaşar?"
"Dilleri, kültürleri, dinleri nedir?"
"Bir birinden ve biz Anadolu Türklerinden farkları nedir?"
"Devlet sistemleri ve hakim siyasi görüşleri hangileridir?"
ve sair listesini kendiniz de uzatabileceğiniz soruları öğrenmek için sormanızı davet ediyorum.
Anketteki şıklar, gözlemleyebildiğim kadarıyla Türk kamuoyunda hakim genellemeler. Kimse alınmasın, böyle düşünen insanlar gerçekten var olduğu için bir birine zıt şıklar ekliyorum. Bu forumda ankete de yansıttığım görüşlerin bazıları şurda yer almaktadır:
Özbekler: Rus-Çin karışımı bir millet (http://www.forum.uz/showpost.php?p=205851&postcount=209)
Orta Asyalılardan Türk olanları hiç bir zaman Türklüğü savunmadılar, arkadan vurdular. (http://www.forum.uz/showpost.php?p=158085&postcount=21)
Buyrun görüşlerinizi belirtin. Sorularınız ve yanlışlarınız olursa naçizane ben ve umarım başka forum katılımcıları cevaplar veya düzeltir.
Yalnız, muhtelif saytlardan copy-paste yapmaktansa, kendi görüşünüz belirtip ihtiyaç duyuyorsanız link vermeniz iyi olur.
Not:
Birden fazla seçenek işaretleyebilirsiniz.
Kitaplarda yazardı...
Bizler Orta Asya'dan göç ettiğimizde geride kalanlar vardı...
Geride kalanlar bizden biriydi.
Geride kalanlar SSCB'nin uydu devletler bünyesinde Kültürleri,dinleri,ve geçmişleri unutulmaya çalışılıyor...
Sonra SSCB dağıldı. Soydaşlarımıza Özgürlük kapısı açılmıştı...
Mutluyduk onları TV'lerden seyrederken.Görmesekte gidemesekte orda Bizim için kalbi atan milyonları sezebiliyorduk...
Google'de tarama yaparken bu forumu keşfettim. biraz daha karıştırınca türkçe yazılan Thread'lar gördüm ve mutlu oldum...
İlk topic 'Hayal kırıklığı Özbekler' oldu...
Merak ile okudum yolunda gitmeyen bir şeyler olmalıydı.
Sonrasında ; Belli bir arkadaş gurubundan çok yakın ilgi diğerlerinden ise niye buraya geldiniz gibi bir sorgu...
Bizim için orta asyalı çekik gözlü değil...
Bizim için orta asyalı binlerce yıldır yan yana akan ama bir türlü buluşamayan 2 nehir gibi...
Birgün ,Bir yerde buluşuruz;)
Hamid
03-12-2005, 11:00 AM
Bunlarin diller bolumune ne alakasi var?
Bilge_Kagan
03-12-2005, 11:55 AM
Turkiye Turkcesiyle acilan basliklar genel olarak Tillar Sahifası nda aciliyor...acikcasi basligin bulundugu kisma uygun olup olmadigini tartismaktansa asil konunun uzerine egilmek daha saglikli olur...
....aslina bakarsaniz birseyler yazacaktim...ancak burada istenilen kisinin kendi gorusu mu yoksa mantikli delillere dayanarak yapilacak bir tespitler silsilesi mi ?...acikcasi oyumu dogrudan "Hepsi halis-muhlis Turk kardeslerimiz " secenegine verdim ve bunun uzerine sayfalarca yorum yapabilirim...ama laf kalabaligi olsun istemedigimden Pax abime bu soruyu sorma ihtiyacı hissediyorum...
Bunlarin diller bolumune ne alakasi var?
Türkler daha çok bu forumda takıldıkları için.
....aslina bakarsaniz birseyler yazacaktim...ancak burada istenilen kisinin kendi gorusu mu yoksa mantikli delillere dayanarak yapilacak bir tespitler silsilesi mi ?...acikcasi oyumu dogrudan "Hepsi halis-muhlis Turk kardeslerimiz " secenegine verdim ve bunun uzerine sayfalarca yorum yapabilirim...
Bu konu üzerine sayfalarca (kendi) yorum(unu) yapabilirsen büyükbir zevke okurum ve katılmadığım noktalarda tartışırım.
Yalnız, 6. şıkkı işaretlemen Orta Asyalılara karşı yakınlık duyduğunun yanında Orta Asyalıları biraz yanlış tanıdığın da anlaşılıyor. Bu da "halis-muhlis Türk" olamayan Orta Asyalıları, sanırım, rencide ediyor.
ama laf kalabaligi olsun istemedigimden Pax abime bu soruyu sorma ihtiyacı hissediyorum...
Soruna gelince, bu kendi şahsi görüşün olabilir, ama bi de mantıklı izahatını yaparsan ne ala.
Bilge_Kagan
03-13-2005, 05:22 AM
Orta Asyalıları biraz yanlış tanıdığın da anlaşılıyor. Bu da "halis-muhlis Türk" olamayan Orta Asyalıları, sanırım, rencide ediyor.
bu sikki bilgisizligimden yahut diger orta asyalilari gormezden geldigimden isaretlemedim oncelikle onnu soylemem gerekiyor. Bu bir Ozbek sitesi oldugu ve diller sayfasinda genel olarak " Turkluk, Milli Benlik, Turan vs. " gibi konular tartisildigi, dolayisiyla asil olarak Turk milleti tartisildigi icin bu sikki isaretlemeyi uygun gordum...
Aslinda yine birseyler yazmaya baslayacaktim ama dersaneye gitmem gerekiyor ;)
aksama, olmadi haftaya "Bu konu üzerine sayfalarca (kendi) yorum(umu)" yapabilirim...
Orta Asya Devletleri denince aklima gelenler yorum yapmiyorum sadece aklima gelenler .
1-Oralardan gelmisiz anadoluya o zaman ayni irk olmamiz lazim okullarda oyle anlatmislardi ( Pekde oyle degilmis forumlardaki Ozbeklerin anlattiklarina gore )
2-Yoksul degilde zengin olarak biliyorum ozellikle Kazakistan Azarbeycan ve T?rkmenistan in yeralti zeginligi var Ozbekistan ve Kirgizistan hakkinda pek bilgi sahibi degilim.
3-Milliyetci degiller Agirbasli ve k?lt?rl?ler yabanci dil bilen cok genelde iyi insanlar Hayalkirikligi Ozbekler diye topic actim bir ara kizip Cinli karisimi bile millet dedim ( cok buyuk bir hataydi boyle yazmam gerekirdi ) buna ragmen herkes aklibasinda cevaplar verdi alkisliyorum bu tavirlarinizi .Burada olsa herkes kufur edip tehdit yazilari yazarlardi .
4-Hic tanimadigimi dusunuyorum aslinda bu devletleri gormek yasamak lazim.Onlarinda bizleri tanidigini sanmiyorum
5-Kesinlikle yollarimiz ayri birarada olmamiz imkansiz gibi olan devletler .Adi T?rkmenistan olan devletle bile iliskilerimiz sifir.
Bu arada arkadaşlar:
Görüşünüzü daha iyi yansıtabilmek için birkaç seneçeneği birden işaretleyebilirsiniz.
Mesela 4 ve 6. Veya ne bileyim, 1-3 üçe kadar hepsini :rolleyes:
Kitaplarda yazardı...
Bizler Orta Asya'dan göç ettiğimizde geride kalanlar vardı...
Geride kalanlar bizden biriydi.
Geride kalanlar SSCB'nin uydu devletler bünyesinde Kültürleri,dinleri,ve geçmişleri unutulmaya çalışılıyor...
Sonra SSCB dağıldı. Soydaşlarımıza Özgürlük kapısı açılmıştı...
Mutluyduk onları TV'lerden seyrederken.Görmesekte gidemesekte orda Bizim için kalbi atan milyonları sezebiliyorduk...
Google'de tarama yaparken bu forumu keşfettim. biraz daha karıştırınca türkçe yazılan Thread'lar gördüm ve mutlu oldum...
İlk topic 'Hayal kırıklığı Özbekler' oldu...
Buna "kader" derler herhalde :lol:
Merak ile okudum yolunda gitmeyen bir şeyler olmalıydı.
Sonrasında ; Belli bir arkadaş gurubundan çok yakın ilgi diğerlerinden ise niye buraya geldiniz gibi bir sorgu...
Bizim için orta asyalı çekik gözlü değil...
Basbayağı çekik gözlü :) Hepsi değil ama genelde çekik gözlü. (http://www.forum.uz/gallery/showphoto.php/photo/1916/sort/1/cat/500/page/1)
Bizim için orta asyalı binlerce yıldır yan yana akan ama bir türlü buluşamayan 2 nehir gibi...
Birgün ,Bir yerde buluşuruz;)
Ama buluşmadan önce bir birimizi tanımamız lazım. Yoksa daha birçok hayal kırıklığı yaşanır.
Basbayağı çekik gözlü :) Hepsi değil ama genelde çekik gözlü. (http://www.forum.uz/gallery/showphoto.php/photo/1916/sort/1/cat/500/page/1)
Benim çekik gözlü düşüncemi yansıtabilmesi için genç kardeşimin göz kenarlarını bi 4 ila 9 santim daha çektirmen lazım.
Ama buluşmadan önce bir birimizi tanımamız lazım. Yoksa daha birçok hayal kırıklığı yaşanır
Bak bu konuda haklısın. Geçen gün TV'de bir program izliyorum.Baba ile oğul çeşitli nedenlerden dolayı çocuk bir kaç yaşlarındayken birbirlerinden kopartılmışlar. Kader onları bir 25 sene sonra bir araya getiriyor.Ben birbirlerine bir anda sarılır,kucaklaşırlar diye beklerken,onlarda birbirlerini süzme ve kuşkulu yaklaşımlarını gördüm.
Sanırım bizimkide bu programa benzedi;)
4twelve
03-14-2005, 01:57 PM
Birsininin izmasında (http://www.forum.uz/member.php?u=1422) şöyle bir vecize geçiyor: "Bilmeyen degil sormayan ahmaktir." Bence çok doğru bir söz. Mesela, bazıları "Hayal Kirikligi Uzbekler (http://www.forum.uz/showthread.php?t=16979)" konusunda suçlamalar yerine soru sorabilseydi: "Ben sizi böyle biliyordum, ama şöylesiniz, nedeni nedir?" gibisinden.
Ayrıca, "hayal kırıklığına uğramak" ifadesi, kendince birşeyler sanıp hayal kırıklığına uğrayanın bilgisizliğini gösterir. Yani, neyle karşılacağını bilen birisi asla hayal kırıklığı yaşamaz. İşte ben de "Orta Asyalılar kimlerdir?"
"Hangi milletler Orta Asyada yaşar?"
"Dilleri, kültürleri, dinleri nedir?"
"Bir birinden ve biz Anadolu Türklerinden farkları nedir?"
"Devlet sistemleri ve hakim siyasi görüşleri hangileridir?"
ve sair listesini kendiniz de uzatabileceğiniz soruları öğrenmek için sormanızı davet ediyorum.
Anketteki şıklar, gözlemleyebildiğim kadarıyla Türk kamuoyunda hakim genellemeler. Kimse alınmasın, böyle düşünen insanlar gerçekten var olduğu için bir birine zıt şıklar ekliyorum. Bu forumda ankete de yansıttığım görüşlerin bazıları şurda yer almaktadır:
Özbekler: Rus-Çin karışımı bir millet (http://www.forum.uz/showpost.php?p=205851&postcount=209)
Orta Asyalılardan Türk olanları hiç bir zaman Türklüğü savunmadılar, arkadan vurdular. (http://www.forum.uz/showpost.php?p=158085&postcount=21)
Buyrun görüşlerinizi belirtin. Sorularınız ve yanlışlarınız olursa naçizane ben ve umarım başka forum katılımcıları cevaplar veya düzeltir.
Yalnız, muhtelif saytlardan copy-paste yapmaktansa, kendi görüşünüz belirtip ihtiyaç duyuyorsanız link vermeniz iyi olur.
Ya Pax kardesim bu poll de neyi cozmeye neyi gormeye calistin anlamadim. (B en sahsen oy vermedim vermemde boyle dar kalip bir poll e).Eger cozmek istedigin ORTA aSYALILARIN NASIL INSANLAR OLDUGUNU COZMEKSE eyvallah ama boyle dar bi sekilde cozmek kolay olmaz zannediyorum....Ayrica gene en buyuk hataya dusuyorsunuz gibi geliyor Forum.uz da Bu gune kadar herkez bize bayagi sicak davrandi ama herhangi bir turkiye forumunda ozbekler olaylari bizim tartistigimiz gibi tartissa umarim ki butun arkadaslar ayni gun banlanirdi..Ben bir kere daha bu site adminlerine ve katilimcilarina bize yani turkiyeden katilinlara gosterdikleri hos goruye teskekur ediyorum bu hosgorununde kardesligin en buyuk gostergesi oldugunu dusunuyorum....
4twelve
03-14-2005, 02:00 PM
Bu konu üzerine sayfalarca (kendi) yorum(unu) yapabilirsen büyükbir zevke okurum ve katılmadığım noktalarda tartışırım.
Yalnız, 6. şıkkı işaretlemen Orta Asyalılara karşı yakınlık duyduğunun yanında Orta Asyalıları biraz yanlış tanıdığın da anlaşılıyor. Bu da "halis-muhlis Türk" olamayan Orta Asyalıları, sanırım, rencide ediyor.
Soruna gelince, bu kendi şahsi görüşün olabilir, ama bi de mantıklı izahatını yaparsan ne ala.
Yanii bu konu da bir poll acip ondan sonra katilim yapanlara tesekkur etmek yerine boyle yermende hos degil pax kardesim...Unutma thread acmis olmam bu thread in admin oldugun veya mevzuyu kendi istedigin yere cekebilmen anlamina gelmez..degilmi kardesim?
4twelve
03-14-2005, 02:03 PM
Bu arada arkadaşlar:
Görüşünüzü daha iyi yansıtabilmek için birkaç seneçeneği birden işaretleyebilirsiniz.
Mesela 4 ve 6. Veya ne bileyim, 1-3 üçe kadar hepsini :rolleyes:
Buna "kader" derler herhalde :lol:
Ama buluşmadan önce bir birimizi tanımamız lazım. Yoksa daha birçok hayal kırıklığı yaşanır.
Insanlrin beyinleri ile degil dis gorunusleri ile ilgilenmek insanlarin dis gorunusleri ile ilgili yorum yapmak ancak dusunme kapasitesi sinirli insanciklarin yapacagi istir pax kardesim ..Bundan siyrilmani akli selim olmani siddetle tavsiye ediyorum.......
NE OL , NE OLMA !
Günlerini say, servetini say, büyüklerini say ama yerinde sayma !
Fidan besle, gariban besle, çocuk besle ama kin besleme !
Davet et, hayret et, aff`et, tövbe et ama ihanet etme !
Parani ver, Selam ver, canini ver ama sirrini verme !
Oku, okumaktan zarar gelmez ama lanet okuma !
Esini begen, asini begen ama kendini begenme !
Elini aç, gözünü aç, kapini aç ama agzini açma !
Emek ver, kulak ver, bilgi ver ama bos verme !
Satici ol, alici ol, bulucu ol ama bölücü olma !
Zulmü devir, nefsi devir ama çam devirme !
Ev al, araba al, abdest al ama beddua alma !
Hedefe kos, yardima kos ama ortak kosma !
Rakibini geç, sinifini geç ama gülüp geçme !
Yaklas, konus, tanis ama usaklasma !
Seslen, uslan ama yaslanma !
Dogrul, devril ama egrilme !
itil, atil ama satilma !
4twelve
03-14-2005, 02:04 PM
Benim çekik gözlü düşüncemi yansıtabilmesi için genç kardeşimin göz kenarlarını bi 4 ila 9 santim daha çektirmen lazım.
Ama buluşmadan önce bir birimizi tanımamız lazım. Yoksa daha birçok hayal kırıklığı yaşanır
Bak bu konuda haklısın. Geçen gün TV'de bir program izliyorum.Baba ile oğul çeşitli nedenlerden dolayı çocuk bir kaç yaşlarındayken birbirlerinden kopartılmışlar. Kader onları bir 25 sene sonra bir araya getiriyor.Ben birbirlerine bir anda sarılır,kucaklaşırlar diye beklerken,onlarda birbirlerini süzme ve kuşkulu yaklaşımlarını gördüm.
Sanırım bizimkide bu programa benzedi;)
Usta bence alet olma boyle serseri mayinlara.........
Eger cozmek istedigin ORTA aSYALILARIN NASIL INSANLAR OLDUGUNU COZMEKSE eyvallah ama boyle dar bi sekilde cozmek kolay olmaz zannediyorum....
:lool:
Yok, bu treadi açmaktaki maksadım Orta Asyalıların nasıl insanlar olduğunu SİZE çözdürmek :D Sen yazdıklarımı dikkatlice okumadın anlaşılan.
Yanii bu konu da bir poll acip ondan sonra katilim yapanlara tesekkur etmek yerine boyle yermende hos degil pax kardesim...Unutma thread acmis olmam bu thread in admin oldugun veya mevzuyu kendi istedigin yere cekebilmen anlamina gelmez..degilmi kardesim?
Allah Allah... sana ne oluyor ya kardeşim. Bilge Kağan'ın avukatımısın, :lol: veya onun kendi aklı yok mu? :rolleyes: Benşm onu yermek gibi bir maksadım yoktu ki zaten. Ve gördüğüm kadarıyla kendisi de bunu anlıyor.
Insanlrin beyinleri ile degil dis gorunusleri ile ilgilenmek insanlarin dis gorunusleri ile ilgili yorum yapmak ancak dusunme kapasitesi sinirli insanciklarin yapacagi istir pax kardesim ..Bundan siyrilmani akli selim olmani siddetle tavsiye ediyorum.......
Merak etme benim öyle bir sorunum yok.
Yalnız Türkiye'de benim şahit olduğum sıradan insanların görünüş ve düşünce kalıpları olarak Orta Asya Türklerini kendilerine özdeşleştirmeleri. Onun için mesela bir Kazak veya Kırgız'ı gördüklerinde "Bu Japon olmalı" derler. Benim T.C. olmadığımı ancak aksanımdan çıkarabilirlerdi :D ama Kırgız/Kazak arkadaşlar caddeden geçerken "Çan-çung-çong" gibi laflar duyulurdu sık sık :lol: Neyse ki bunu yapan çocuklardı.
Ya Pax kardesim bu poll de neyi cozmeye neyi gormeye calistin anlamadim. (B en sahsen oy vermedim vermemde boyle dar kalip bir poll e).Eger cozmek istedigin ORTA aSYALILARIN NASIL INSANLAR OLDUGUNU COZMEKSE eyvallah ama boyle dar bi sekilde cozmek kolay olmaz zannediyorum....Ayrica gene en buyuk hataya dusuyorsunuz gibi geliyor Forum.uz da Bu gune kadar herkez bize bayagi sicak davrandi ama herhangi bir turkiye forumunda ozbekler olaylari bizim tartistigimiz gibi tartissa umarim ki butun arkadaslar ayni gun banlanirdi..Ben bir kere daha bu site adminlerine ve katilimcilarina bize yani turkiyeden katilinlara gosterdikleri hos goruye teskekur ediyorum bu hosgorununde kardesligin en buyuk gostergesi oldugunu dusunuyorum....
Vallahi bravo
bende oy verecektim ama benim fikrimi bu oylardan hic birisi yansitmiyor.
Benim millet olarak kendi halkim gibi sevdigim bir millet anadolu halkidir (turk demiyorum). Cok seviyorum turkunu de kurtunu de. Aynen oyle orta asya halklari da ana dolu halklarina o kadar yakindir!!! Bunu ben kabul etsem de etmesem de ayni soydan geldigimizi tarih gosteriyor...
Usta bence alet olma boyle serseri mayinlara.........
Yaa ustam;
Ne güzel hep birlikte eğleniyoruz:lol:
Pax kardeşim atlamış. Bi kerede bizim mahallede bir orta asyalı gardaş vardı. bizim çoluk çocuk takımı onada çang-çong demişti:shock:
Gerçi ben bu filmi bi kaç kere daha seyrettim ama sonucu bu sefer değişik olurmu diye bi daha seyrediyorum;)
4twelve
03-15-2005, 12:37 PM
:lool:
Yok, bu treadi açmaktaki maksadım Orta Asyalıların nasıl insanlar olduğunu SİZE çözdürmek :D Sen yazdıklarımı dikkatlice okumadın anlaşılan.
Efendim..????/
1.Sen bizlerin kim oldugunu nerden biliyorsun?
2.Bizlere bir olayi cozdurme hakkini nerden kendinde buluyorsun?
3.Bu Poll de actigin kutucuklar senin fikrinmi yoksa icinde yasadigin komplexlerin disa yanismasimi?
4.Sen pravakotormusun?
Bence sen bu sorulari iyi oku ( yani senin tabirinle ben iyi okumadim ) oku ve cevapla zahmet olmassa sevgili kardesim...
4twelve
03-15-2005, 12:39 PM
Allah Allah... sana ne oluyor ya kardeşim. Bilge Kağan'ın avukatımısın, :lol: veya onun kendi aklı yok mu? :rolleyes: Benşm onu yermek gibi bir maksadım yoktu ki zaten. Ve gördüğüm kadarıyla kendisi de bunu anlıyor.
Bak arkadas ben burda provakasyon goruyorum ve turkiyeden bu forum a katilan arkadaslariminda senin ahlaksizca duzenlemis oldugun bu provakasyona gelmemelerini istiyorum....
4twelve
03-15-2005, 12:41 PM
Merak etme benim öyle bir sorunum yok.
Yalnız Türkiye'de benim şahit olduğum sıradan insanların görünüş ve düşünce kalıpları olarak Orta Asya Türklerini kendilerine özdeşleştirmeleri. Onun için mesela bir Kazak veya Kırgız'ı gördüklerinde "Bu Japon olmalı" derler. Benim T.C. olmadığımı ancak aksanımdan çıkarabilirlerdi :D ama Kırgız/Kazak arkadaşlar caddeden geçerken "Çan-çung-çong" gibi laflar duyulurdu sık sık :lol: Neyse ki bunu yapan çocuklardı.
Allahini seversen bence sen su yazdiklarini ozellikle bold yaptiklarimi oku ve ne kadar tutarsiz oldugunu gor.......BU laflarini onun icin yorumlama geregi bile hissetmiyorum.......
4twelve
03-15-2005, 12:44 PM
Yaa ustam;
Ne güzel hep birlikte eğleniyoruz:lol:
Pax kardeşim atlamış. Bi kerede bizim mahallede bir orta asyalı gardaş vardı. bizim çoluk çocuk takımı onada çang-çong demişti:shock:
Gerçi ben bu filmi bi kaç kere daha seyrettim ama sonucu bu sefer değişik olurmu diye bi daha seyrediyorum;)
Bu filmin sonunu degistirmek istiyosak bu olaylara gucumuz elimiz yettigince mudahale etmek.....zbekistan ve Turkiye iki ayri ulkedir ve oyle kalmalidir..Ancak bir sey olursa ki buda insallah olmustur ve devam edecektir de oda milletlerin kardeslidir....ama bu abilik kardeslik degil kankardesligidir ....
Efendim..????/
1.Sen bizlerin kim oldugunu nerden biliyorsun?
Türk kolejinde 4 seneye ilaveten 6 sene Türkiye (İstanbul)'da kaldım. Burada üniversite bitirdim. Cevabım tatmin etti mi?
Peki aynı şeyi OA ülkelerin herhangi birisi ile ilgili olarak sen söyleyebilir misin?
2.Bizlere bir olayi cozdurme hakkini nerden kendinde buluyorsun?
Elbette öye bir hakkım yok. Yalnız sana burda ne yapmak istediğimi göstermek için özellikle senin için önceki postlarımdan copy-paste yapma ihtiyacı duymuyorum. Hani daha önce onları okumadıysan, veya okuyup da anlayamadıysan diye.
3.Bu Poll de actigin kutucuklar senin fikrinmi yoksa icinde yasadigin komplexlerin disa yanismasimi?
İşte yakalandın! :lool: Bunlar benim gözlemlerim. Dikkat edersen, "kimse alınmasın" da ilave etmiştim. Hakaret etmektense neyin yanlış gittiğini ayrıntılı olarak izah etseydin ya. Yoksa, becerebildiğin sadece münakaşa etmek mi?
Gene tatmin olmadıysan Oğuz'un postuna bak (http://www.forum.uz/showpost.php?p=219361&postcount=20).
Böylece iki şıkla daha karşı karşıya kalıyoruz:
1) İyimser davranıp, yazdıklarımı iyice okumayıp gaza geldiğini
2) veyahut, kötümser olup Türkçe anlama kabiliyetinin forumda tartışmaya yeterli seviyeye gelmesinin çok su götüreceğini düşünmek. ;)
Hangi birisi?
4.Sen pravakotormusun?
Bence sen bu sorulari iyi oku ( yani senin tabirinle ben iyi okumadim ) oku ve cevapla zahmet olmassa sevgili kardesim...
Tabi provakatörüm...
Senin dışında bunu kimsenin anlamamasına da şaşmamak gerekir. Ne de olsa ben özel eğitim almış provakatör ajanım :cool: , sen de beni "deşifre eden" bir sivil dehasın zaten!! :lol:
Neticede Oğuz haklı anlaşılan: bu konu amaçlanan hedefinden saptırılıp gene fasit dairesine girdi :?
4twelve
03-16-2005, 09:48 AM
Türk kolejinde 4 seneye ilaveten 6 sene Türkiye (İstanbul)'da kaldım. Burada üniversite bitirdim. Cevabım tatmin etti mi?
Peki aynı şeyi OA ülkelerin herhangi birisi ile ilgili olarak sen söyleyebilir misin?[QUOTE=Pax]
Evet cok rahatlikla soylerim canim kardesim bu konuda yanlis kayaya carptin cunku ben Uzbekim ve bunlada gurur duyuyorum....Ayrica senin okudugun kolejde ve arkasinda okudugun 6 yilda turkiye ve turkiyeliler hakkinda ogrendiklerin buysa ozellik o canim turk lisesinde seni aydinlatamamislarsa bu tamamen seni capsizliginla ilgili acaba senin lisedeki degerli ogretmenlerinle ve universitedeki hocalarinla konusup Ozbekler ve diger milletler hakkindaki fikirleri sormadinmi veya onlarin dusuncelrini poll u ne niye ekledigin konusuda ayrica ilginc.Ymek yedigini canaga pislemek bu olsa gerek ..Yazik sana vakit harciyan hocalara yazik senin aldigin egitime keske senin yerine adam olabilecek birine bu firsatlari tanisalardi....
[QUOTE=Pax]Elbette öye bir hakkım yok. Yalnız sana burda ne yapmak istediğimi göstermek için özellikle senin için önceki postlarımdan copy-paste yapma ihtiyacı duymuyorum. Hani daha önce onları okumadıysan, veya okuyup da anlayamadıysan diye.[QUOTE=Pax]
Ben senide once ki postlarini da iyi biliyorum bu konuda ve senin tavrin konusunda hic ama hic suphem yok...
[QUOTE=Pax]şte yakalandın! :lool: Bunlar benim gözlemlerim. Dikkat edersen, "kimse alınmasın" da ilave etmiştim. Hakaret etmektense neyin yanlış gittiğini ayrıntılı olarak izah etseydin ya. Yoksa, becerebildiğin sadece münakaşa etmek mi?.[QUOTE=Pax]
Oooo beni yakalamak cok hosuna gittiyse gel fiziki olarak yakala hong kong dayim:twisted: ama beni yakalayabilecek zihinsel gelisim evren heba olmusonun icin yazik...
[QUOTE=Pax]Gene tatmin olmadıysan Oğuz'un postuna bak (http://www.forum.uz/showpost.php?p=219361&postcount=20).
Böylece iki şıkla daha karşı karşıya kalıyoruz:
1) İyimser davranıp, yazdıklarımı iyice okumayıp gaza geldiğini
2) veyahut, kötümser olup Türkçe anlama kabiliyetinin forumda tartışmaya yeterli seviyeye gelmesinin çok su götüreceğini düşünmek. ;)
Hangi birisi?
Tabi provakatörüm...
Senin dışında bunu kimsenin anlamamasına da şaşmamak gerekir. Ne de olsa ben özel eğitim almış provakatör ajanım :cool: , sen de beni "deşifre eden" bir sivil dehasın zaten!! :lol:.[QUOTE=Pax]
Kardesim olayi seviyesizlik boyutuna cekme ben sadece diyorumki '''Ne ozbekelri turkler senin gostermek istedigin gibi goruyo nede ozbekler gercekte oyle veya orta asyalilar ( ne demekse orta asyalilar )
[QUOTE=Pax]Neticede Oğuz haklı anlaşılan: bu konu amaçlanan hedefinden saptırılıp gene fasit dairesine girdi :?
Sen Oguzun ne demek istedigini eger anlamisssan problem yok yani ya ozur dile ya poll deki ahmakca secenekleri degistir yada kapa...Got it?
Ya yapma etme twelve hep biz t?rkiye li t?rklermi topic acacagiz soru soracagiz bizi nasil taniyorsunuz diye ilk defa ozbek bir arkadas topic acmis merak etmis soru sormus nas?l tan?yorsunuz bizleri diye ne diye ard niyetli goruyorsunki Pax i ? Ayrica topiclerden takip ettigim kadariyla Pax iyi bir arkadas ve ortaligi karistiracak biri degil kesinlikle.
Sen Oguzun ne demek istedigini eger anlamisssan problem yok yani ya ozur dile ya poll deki ahmakca secenekleri degistir yada kapa...Got it?
Baş üstüne komutanım!! :lol:
Başka bir arzunuz, çay-kahve ikram etsek diyorum? :P
İlla birisi çıkacak treadin içine edecek... illa ki yani!! :twisted: :rolleyes:
Orta Asya Devletleri denince aklima gelenler yorum yapmiyorum sadece aklima gelenler .
1-Oralardan gelmisiz anadoluya o zaman ayni irk olmamiz lazim okullarda oyle anlatmislardi ( Pekde oyle degilmis forumlardaki Ozbeklerin anlattiklarina gore )
Teoride senin dediğin doğru da, ama bilindiği gibi ateşle barut yan yana durmaz. Milletler de öyle - komşu milletlerle karşımaya meyillidirler :P
2-Yoksul degilde zengin olarak biliyorum ozellikle Kazakistan Azarbeycan ve T?rkmenistan in yeralti zeginligi var Ozbekistan ve Kirgizistan hakkinda pek bilgi sahibi degilim.
Evet. Yer altı kaynaklar sağlam. Özellikle senin ilk olarak saydığın Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistanınki. Ama yer üstündekilere gelince... diyecek yok ya: hepsinde ahlaksızlık (her anlamda) kol geziyor, rüşvet almayan kurum veya kişi neredeyse yok.
Özbekistan'ın başlıca kaynağı insan gücü, hatta Orta Asyanın yarısı Özbektir dense yeridir :lol: (25 milyon ÖZB vatandaşı). Ondan sonra Orta Asyanın İncisi dedikleri Fergana vadisi. Bölgenin en verimli toprakları burada. Gazı var, altın madenleri v.s.
Kırgızistan'ın ise, bir dağ ülkesi olması hasebiyle su kozu var. Arada bir ödemelerle geciken Kırgızistana gaz sevkiyatını durduran Özbekistana karşı kullanıyor. Bu açıdan Kırgızistan vs Özbekistan-Kazakistan, Türkiye vs Suriye-Irak konumunu hatırlatıyor. O seviyede hiç bir zaman gerginlik olmadı ama benziyor işte.
Bir de Kırgızistan'ın da çeşitli madenleri var. En önemlileri de altın, civa ve stibyüm. Sovyetler zamanında hidro elektrik barajlarda elektrik üretilip ÖZB ve KZ ihraç ediliyor.
3-Milliyetci degiller Agirbasli ve k?lt?rl?ler yabanci dil bilen cok genelde iyi insanlar Hayalkirikligi Ozbekler diye topic actim bir ara kizip Cinli karisimi bile millet dedim ( cok buyuk bir hataydi boyle yazmam gerekirdi ) buna ragmen herkes aklibasinda cevaplar verdi alkisliyorum bu tavirlarinizi .Burada olsa herkes kufur edip tehdit yazilari yazarlardi .
He-he :D sen herhalde forum genelinden bahsediyorsun. Ne yazık ki, gerçekte pek de öyle değil. Zaten milliyetçi olmasalardı, ortaklaşa hareket etmenin daha karlı olacağını anlayıp birleşirlerdi, ama kimse kimseyi takmıyor. Ben dar anlamda milliyetçilikten bahsediyorum. Arada bir: "Yahu biz kardeşiz aslında, neden birleşiyoruz? Birleşelim!.... tamam iyi fikir birleşelim!" diyorlar ama iş oracıkta noktalanıyor, yazık :(
4-Hic tanimadigimi dusunuyorum aslinda bu devletleri gormek yasamak lazim.Onlarinda bizleri tanidigini sanmiyorum
Genel olarak evet.
Ama her iki tarafı tanıyan her iki tarafa mensup kişiler de yok değil.
5-Kesinlikle yollarimiz ayri birarada olmamiz imkansiz gibi olan devletler .Adi T?rkmenistan olan devletle bile iliskilerimiz sifir.
Tam aksine, Türkmenistan'da epey Türk iş adamı var. İyi iş çıkartıyorlar orda.
İlişkileri neredeyse sıfır olan ülke var ama o da ÖZB :rolleyes:
4twelve
03-17-2005, 08:32 AM
Baş üstüne komutanım!! :lol:
Başka bir arzunuz, çay-kahve ikram etsek diyorum? :P
İlla birisi çıkacak treadin içine edecek... illa ki yani!! :twisted: :rolleyes:
Kimsenin birseyin icine ettigi yok kardesim amma illaki boyle yorumlayacaksan bunu ancak kotu niyettliligine veririm.Ben fikrimi soyleyecegim sende fikrini soyleyeceksin..Zaten seninle ayni seyleri dusunuyo olsam bende 16 sene aldigim egitime yazik derim...Herhalde diger yazdiklarima birsey diyemedin.Bak kardess bence akilli ol akilli davran akilli yasa guzel seyler konus guzel seyler dusun..
4twelve
03-17-2005, 08:34 AM
Ya yapma etme twelve hep biz t?rkiye li t?rklermi topic acacagiz soru soracagiz bizi nasil taniyorsunuz diye ilk defa ozbek bir arkadas topic acmis merak etmis soru sormus nas?l tan?yorsunuz bizleri diye ne diye ard niyetli goruyorsunki Pax i ? Ayrica topiclerden takip ettigim kadariyla Pax iyi bir arkadas ve ortaligi karistiracak biri degil kesinlikle.
Peki kardesim sen oyle dusunebilirsin benim diyecegim yok ama sen orta asyalilari ( Burda zatin esasen bahsettigi Ozbekler ) boyle gormus veya boyle dusunmussen deyimki ben sana ....
akilli davran akilli yasa guzel seyler konus guzel seyler dusun..
Usta yukarıdaki satırları iznin olursa başka bi forumda kullanmak istiyorum;)
4twelve
03-17-2005, 08:42 AM
Orta Asyalilari Nasil Taniyorsunuz??
Rus-Cin-Mogol karisimi, ne idugu belirsiz tipler
Anadoluya gocemyip geri kalmis ufuksuz milletler
Turk olanlari hic bir zaman Turklugu savunmadilar, hep arkadan vurdular
Fakir akrabalarimiz iste: biz en iyisi AB ile aramizi saglam tutalim
Bircok orta nokta bulunmasina ragmen bizden benzemeyen muhtelif milletler
Hepsi halis-muhlis Turk kardeslerimiz
in yerine
1/Ayni kani tasidigimiz farkli cografyada yasayan insanlar
2/Her anlamda iliskilerimizi gelistirmemiz gereken bir bolge
3/Egitim seviyesi yuksek olmasina ragmen entegrasyon sorunu olan bir bolge
4/Uzerlerindeki plitik baskinin kalkmasiyla beraber gelismeye baslayan ulkeler
5/Turkiyenin ( Belli sanayilesmis bolgeleri sadece ) gelisim acisindan 10 15 yil gerisinden gelen genel olarak Turkic halklarin yasadigi hizla gelisen ulkeler..
6/etc.
7/etc..
Gibi olsa veya art niyet beslemeyen herhangi seyler olsa ne guzel once tebrik eden ben olurum...
Anladinmi pax kardessssss....
4twelve
03-17-2005, 08:43 AM
akilli davran akilli yasa guzel seyler konus guzel seyler dusun..
Usta yukarıdaki satırları iznin olursa başka bi forumda kullanmak istiyorum;)
Nasil istersen ustam...
Bilge_Kagan
03-18-2005, 02:40 PM
Allah Allah... sana ne oluyor ya kardeşim. Bilge Kağan'ın avukatımısın, veya onun kendi aklı yok mu? Benşm onu yermek gibi bir maksadım yoktu ki zaten. Ve gördüğüm kadarıyla kendisi de bunu anlıyor
İyi niyetli davranmak istedim. zira biraz olay merkezinden kacinca basligin bir onemi kalmiyor. dolayisiyla kimi seyleri gormezden gelmek gorevimiz...;)
4twelve tesekkurler...
Merhaba arkadaşlar.
Burada boşu boşuna çekişmektense olumlu bir şeyler yapalım.
Bu açıdan, düşündüm de...
Forumda Özbekçe'nin yazılışı hakkında bir fikriniz var sanırım. Ama konuşulan Özbekçe'yi dinlemek isterseniz ftp://music.arbuz.com serverinde saklanan video ve audio dosyalarından yararlanabilirsiniz.
Hem Özbek kültürünü daha yakından tanıma fırsatınız olur. Hatta genel mantalite, değerler, adetler yansıtıldığı için çok iyi bir yöntem.
Az önce Sevinch diye bir film izledim. Adının aksine hüzünlü ama güzel bir hikaye. Bu filmi seyrederken, Türkiye kanallarında alt yazılı olarak yayınlansa ne güzel olurdu diye aklımdan geçti... iyi fikir aslında, ne dersiniz?
Servere erişim kullanıcı adı ve şifresi: mp3upload ve upload.
Benim bahsettiğim filimse Mr_Titan klasörünün içindedir.
Eee tabi, bir de indirmek için FTP programından yararlanmanız gerekecek. Ben mesela WS_FTP adlı bir yazılım kullanıyorum. www.download.com 'dan indirilebilir.
kaganthewolf
03-20-2005, 04:04 AM
Merhaba arkadaşlar.
Burada boşu boşuna çekişmektense olumlu bir şeyler yapalım.
Bu açıdan, düşündüm de...
Forumda Özbekçe'nin yazılışı hakkında bir fikriniz var sanırım. Ama konuşulan Özbekçe'yi dinlemek isterseniz ftp://music.arbuz.com (ftp://music.arbuz.com/) serverinde saklanan video ve audio dosyalarından yararlanabilirsiniz.
Hem Özbek kültürünü daha yakından tanıma fırsatınız olur. Hatta genel mantalite, değerler, adetler yansıtıldığı için çok iyi bir yöntem.
Az önce Sevinch diye bir film izledim. Adının aksine hüzünlü ama güzel bir hikaye. Bu filmi seyrederken, Türkiye kanallarında alt yazılı olarak yayınlansa ne güzel olurdu diye aklımdan geçti... iyi fikir aslında, ne dersiniz?
Servere erişim kullanıcı adı ve şifresi: mp3upload ve upload.
Benim bahsettiğim filimse Mr_Titan klasörünün içindedir.
Eee tabi, bir de indirmek için FTP programından yararlanmanız gerekecek. Ben mesela WS_FTP adlı bir yazılım kullanıyorum. www.download.com (http://www.download.com/) 'dan indirilebilir.
Konuyu bastan takip edemedim. Sadece yukaridaki oylamayi gorunce, aklima bir-iki sey geldi.
Dusunduklerimizi yazmak suc degildir, ama, binlerce insanin bu yaziyi okuyabilecegini dusunerek, buna gore sorumluluk almak gerekir. Oylamadaki shiklara bir goz attim. Sadece bir shik digerlerinden farkliydi(Onlar bizim oz kardeslerimiz) Geriye kalanları ise "ashagilayici" ve "gurur kirici" olarak degerlendirdim. "Pax", yoksa sen - icinde barishik olan biri degil misin? Kararli durmuyorsun buradan.
Kisacası, ustteki oylamayı su cumlelerle ozetleyebilirim - AMACSIZLIK, SORUMSUZLUK VE KARALAMA.
Dunya Fani - Buna ne gerek var? Belli ki, Daha coooook gitmek var.
Saygilar,
4twelve
03-21-2005, 02:58 AM
Konuyu bastan takip edemedim. Sadece yukaridaki oylamayi gorunce, aklima bir-iki sey geldi.
Dusunduklerimizi yazmak suc degildir, ama, binlerce insanin bu yaziyi okuyabilecegini dusunerek, buna gore sorumluluk almak gerekir. Oylamadaki shiklara bir goz attim. Sadece bir shik digerlerinden farkliydi(Onlar bizim oz kardeslerimiz) Geriye kalanları ise "ashagilayici" ve "gurur kirici" olarak degerlendirdim. "Pax", yoksa sen - icinde barishik olan biri degil misin? Kararli durmuyorsun buradan.
Kisacası, ustteki oylamayı su cumlelerle ozetleyebilirim - AMACSIZLIK, SORUMSUZLUK VE KARALAMA.
Saygilar,
Sadece alkislarim ben bu yazilanlari Tesekkur ler Kaganthewolf tesekkurler Oguz Tesekkurler Bilgekagan....Insanlar aptal degil pax kardesim bunu unutma lutfen.....
Sadece alkislarim ben bu yazilanlari Tesekkur ler Kaganthewolf tesekkurler Oguz Tesekkurler Bilgekagan....Insanlar aptal degil pax kardesim bunu unutma lutfen.....
Eeee?
Bu lafını açarmısın?
Eğer bu, maksadımın burada milleti kışkırtmak olduğuna dair bir ima ise, ne diyeyim... Bir gün yamuk gözlüklerini çıkarıp ne demek istediğimi anlyacağın günün yaklaşması için dua edeyim.
Rus-Cin-Mogol karisimi, ne idugu belirsiz tipler
Anadoluya gocemyip geri kalmis ufuksuz milletler
Turk olanlari hic bir zaman Turklugu savunmadilar, hep arkadan vurdular
Fakir akrabalarimiz iste: biz en iyisi AB ile aramizi saglam tutalim
Bircok orta nokta bulunmasina ragmen bizden benzemeyen muhtelif milletler
Hepsi halis-muhlis Turk kardeslerimiz
in yerine
Evet bu seçenekler var. Ben ta baştan söylemiştim: Kimse gocunmasın!! Katılmadığın maddeleri işaret etme kimsenin mecburiyeti yok zaten.
Ama iyi ya, artık konunun kendisine geliyoruz yavaş yavaş. Tünelin sonunda ışık göründü:
1/Ayni kani tasidigimiz farkli cografyada yasayan insanlar
2/Her anlamda iliskilerimizi gelistirmemiz gereken bir bolge
3/Egitim seviyesi yuksek olmasina ragmen entegrasyon sorunu olan bir bolge
4/Uzerlerindeki plitik baskinin kalkmasiyla beraber gelismeye baslayan ulkeler
5/Turkiyenin ( Belli sanayilesmis bolgeleri sadece ) gelisim acisindan 10 15 yil gerisinden gelen genel olarak Turkic halklarin yasadigi hizla gelisen ulkeler..
6/etc.
7/etc..
Çok güzel! Nihayet, (şahsım veya başka bir şeyle ilgili değil) bizzat konuyla ilgili fikrini aldık. Tebrikler!!
Gibi olsa veya art niyet beslemeyen herhangi seyler olsa ne guzel once tebrik eden ben olurum...
Art niyetli? Hm... demek öyle ha? Birisi senin görüşüne ters bir görüş benimsemeyi bırak hele bir telaffuz etsin, onu hemen art niyetle suçlayacaksın ha? Kaldı ki, ben bu şıkları sadece telaffuz ettim, ve ilk 3 sıkka kesinlikle katılmıyorum, öyle biline!!
Anladinmi pax kardessssss....
İyi de abi, herkes sen gibi düşünmüyor ki!!??? Türkiye'de herkesin senin gibi düşündüğü hakkında teminat verebilir misin? Bence, Türkiye'de her altı şıkkı da içine alacak ayrı ve farklı görüşler var. Solcusu, liberali, AB'cisi-AB karşıtı, ABD simpatizanı, ülkücüsü, Refahçısı... hepsinin görüşü farklı!!! Ben mi yanılıyorum yoksa? 6 senede gözümden bunun kaçması imkansızdı
Saygilar,
İyi ki kendin de belirttin: "Konuyu bastan takip edemedim. Sadece yukaridaki oylamayi gorunce, aklima bir-iki sey geldi."
Onun için, üstün körü gözüne takılanlara göre hareket eden, yani aklına ilk geldiği tepkiyi verirken bunu yapıcı bir tartışmaya katkı olduğunu sanan, konunu üzerinde eğilmeyi kendisi için bir zahmet olarak gören birinin fikrini ben de kulak arkası ediyorum.
Tartışılan konuya hakim değilsen, en azından diğerlerinin fikirlerini öğren sonra zat-ı alilerinin :lol: fikrini beyan et. Bu da sana naçizane tavsiyem olsun.
kaganthewolf
03-22-2005, 05:54 AM
İyi ki kendin de belirttin: "Konuyu bastan takip edemedim. Sadece yukaridaki oylamayi gorunce, aklima bir-iki sey geldi."
Onun için, üstün körü gözüne takılanlara göre hareket eden, yani aklına ilk geldiği tepkiyi verirken bunu yapıcı bir tartışmaya katkı olduğunu sanan, konunu üzerinde eğilmeyi kendisi için bir zahmet olarak gören birinin fikrini ben de kulak arkası ediyorum.
Tartışılan konuya hakim değilsen, en azından diğerlerinin fikirlerini öğren sonra zat-ı alilerinin :lol: fikrini beyan et. Bu da sana naçizane tavsiyem olsun.
Tavsiyen icin sagol. Senin fikirlerine kulak asmak gibi bir niyetim yok. Tartistigim ve elestirdigim konu eger senin sacma oylaman ise - buna bilumum hakim oldugumdan emin ol.
Benim fikrimi kulak arkasi ettigini soyluyorsun. Hangi fikrimi? Sana "TURKCEYi yeniden ogren" - demiyorum. Sadece FiKiR ile GORUSH kelimeleri arasinda dag gibi farkin oldugunu soyluyorum. Ve buna ilaveten, bir gorushumu daha belirtmek istiyorum. Bence, sen bir TURK degilsin.
Ayrica, tavsiye verme hakki bana gectigine gore, shu hususa dikkat etmeni dilerim; Iyi niyetli insanin elestirileri her zaman YAPICIDIR. Lakin, senin fikirlerinde ben bir "ishigi" goremiyorum. Nesin sen? Necisin? Nereden geldin - Nereye gidiyorsun?
Amacinin ne oldugunu anlamak icin, sanirim, ben de TURKCEyi biraz daha "incelemek" zorundayim.
Incitmek benden degildir. Uzmussem af eylersin.
Vakit ayirdiginiz icin teshekkurler,
Saygilar,
kaganthewolf
03-22-2005, 05:55 AM
Tavsiyen icin sagol. Senin fikirlerine kulak asmak gibi bir niyetim yok. Tartistigim ve elestirdigim konu eger senin sacma oylaman ise - buna bilumum hakim oldugumdan emin ol.
Benim fikrimi kulak arkasi ettigini soyluyorsun. Hangi fikrimi? Sana "TURKCEYi yeniden ogren" - demiyorum. Sadece FiKiR ile GORUSH kelimeleri arasinda dag gibi farkin oldugunu soyluyorum. Ve buna ilaveten, bir gorushumu daha belirtmek istiyorum. Bence, sen bir TURK degilsin.
Ayrica, tavsiye verme hakki bana gectigine gore, shu hususa dikkat etmeni dilerim; Iyi niyetli insanin elestirileri her zaman YAPICIDIR. Lakin, senin fikirlerinde ben bir "ishigi" goremiyorum. Nesin sen? Necisin? Nereden geldin - Nereye gidiyorsun?
Amacinin ne oldugunu anlamak icin, sanirim, ben de TURKCEyi biraz daha "incelemek" zorundayim.
Saygilar,
Desire_Yearning
03-22-2005, 05:48 PM
Central Asian Turks and Turks in Anatolia r always the same,, birimiz hepiz hepimiz biriz they try to divide Turks cos when we are together we can be so strong :)
Bilge_Kagan
03-26-2005, 12:48 PM
Bence bundan gayri siklari ya da herhangi baska bir hatayi goz ardi edip " Orta asyalilari nasil tanirsiniz " sorusunun cevabini vermek gerekiyor...Onemli olan kimin hakli kimin haksiz oldugu, ya da neyin dogru neyin yanlis oldugu degil. Basligin asil konusu...
Cengiz Kagan
03-26-2005, 05:43 PM
Saygilar,
Haklisin kardes. Ne yaziki bu sitede Turk kiligina girip Ozbek Turkleri ve Turkiye Turkleri birbirine dusman etmek isteyen cok provokator var.
Ama biz Turkler bunlarin oyunlarina gelmeyelim!!!!!!!
Cengiz Kagan
03-26-2005, 05:47 PM
Bence bundan gayri siklari ya da herhangi baska bir hatayi goz ardi edip " Orta asyalilari nasil tanirsiniz " sorusunun cevabini vermek gerekiyor...Onemli olan kimin hakli kimin haksiz oldugu, ya da neyin dogru neyin yanlis oldugu degil. Basligin asil konusu...
Bilge Kagan kardesime %1000 katiliyorum.
Hocam, o zaman sen açıklar mısın fikir ile görüşün farkını? Valla ufak bir farktan başka fazla bir fark göremiyorum. Hele hele DAĞ kadar farkı. Görüş, belli şekle sahip fikirler manzumesi... Yani bana göre.
Entik olarak Özbeğim. Dolayısıyla, Türk olup olmamam Özbekleri Türk boylarından biri olarak sayıp saymamana bağlı.
Sen hangi fikirlerimden bahsediyorsun, açıkar mısın Allah aşkına?
Işığı görmüyorsan, gözlerini aç, veya en azından güneş gözlüklerini çıkar... :laugh:
Saygilar,
:rolleyes:
Central Asian Turks and Turks in Anatolia r always the same,, birimiz hepiz hepimiz biriz they try to divide Turks cos when we are together we can be so strong :)
Then could you explain, how come a Turkish scholar in translation & interpreting (by the way my ex college instructor) (http://www.aiic.net/ViewPage.cfm/article1341.htm) says:
For instance, two interpreters asked during a TV interview to recount a true-life incident, tell about an interpreting assignment where they had begun interpreting dialogue between a top representative of the Council of Europe and an Uzbek Minister only to realize that the Turkish and Uzbek language (thought to be closely related with one another) actually offer very little in common to the untrained ear. As it was too late to complain, the interpreters recount how they had to continue, guessing at what the Uzbek Minister was saying. They admit that some of their guesses created puzzled looks on the faces of the two interlocutors (Stüdyo İstanbul Programı; TRT2; 02.06.1997).
Why does she say: the Turkish and Uzbek language (thought to be closely related with one another) actually offer very little in common to the untrained ear. ???
Haklisin kardes. Ne yaziki bu sitede Turk kiligina girip Ozbek Turkleri ve Turkiye Turkleri birbirine dusman etmek isteyen cok provokator var.
Ama biz Turkler bunlarin oyunlarina gelmeyelim!!!!!!!
Etti 2...
Yani beni provakatör olmakla suçlayan ikinci şahıssın bu threadde. (Anladığım kadarıyla Türk kılığına girip Özbeklerle Türkleri birbirine düşman etmek isteyen şahıs benim).
:laugh:
Okumayı bilir misin? :rolleyes:
Biliyorsan, niye zahmet edin tartışılan konuyu okumuyorsun ki?
Kaleli
04-17-2005, 08:31 AM
Orta asyanın bütününün Türk olduğunu söylemek yanlış olur.
Ben Türkiye Türkü olarak yüzyıllar önce geldiğim yerde yaşayan ırkdaşlarıma böyle iğrenç 3 şıkla başlayan anketle cevap vermek istemezdim doğrusu.
Tabiki en son şıkkı işaretledim.
Belgiumbek
04-17-2005, 10:36 AM
Zaman herseyin ilacidir,harzaman zaman ustun gelmistir.Sabreden dervis muradina ermis. Evdeki hesab çarsiya uymazmis.
Then could you explain, how come a Turkish scholar in translation & interpreting (by the way my ex college instructor) (http://www.aiic.net/ViewPage.cfm/article1341.htm) says:
Why does she say: the Turkish and Uzbek language (thought to be closely related with one another) actually offer very little in common to the untrained ear. ???
Uzbek, tartar, kazakh, kyrgyz, Anatolian Turk..... languages are all stemming from altaic languages, though they cannot understand each other easily.
Among many reasons of this difficulties in understanding each other, one deserves special consideration: "Systematic studies of some groups to apart Anatolian Turkish with middle asian Turkish". which is a plan in use for over than a century.
genco
04-18-2005, 10:38 AM
İşte, son günlerin moda siyaseti: "Ayrıştırma Metodu" Tabiki "Karıştır Siyaseti" Doğal olarak da "Yakınlaştırma...Uzaklaştır..."
Arkadaşlar, bizi bu kadar aptal görenlere cevabımız, tuzaklarına düşmemek olmalı...
"Orta Asyalılar'ı Nasıl Tanırsınız?.." Cevap, kendimiz kadar... Bu soruyu soran arkadaşı nasıl tanırız, ya da tanıyanınız var mı?... Cevap:..........!
Yoksa bir yerde Yavuz
Yoksa bir yerde Oğuz
Biz de yoğuz, biz de yoğuz!..
İşte, son günlerin moda siyaseti: "Ayrıştırma Metodu" Tabiki "Karıştır Siyaseti" Doğal olarak da "Yakınlaştırma...Uzaklaştır..."
Arkadaşlar, bizi bu kadar aptal görenlere cevabımız, tuzaklarına düşmemek olmalı...
"Orta Asyalılar'ı Nasıl Tanırsınız?.." Cevap, kendimiz kadar... Bu soruyu soran arkadaşı nasıl tanırız, ya da tanıyanınız var mı?... Cevap:..........!
Yoksa bir yerde Yavuz
Yoksa bir yerde Oğuz
Biz de yoğuz, biz de yoğuz!..
Abisi sen istersen gazını biraz kes ya... Gelir gelmez forum müdavimlerine (bendeniz gib :P ) "Sen de kim kimsin, len?" demey getirmeye en son daha dün üye olmuş senin gibilerin hakkı var bence.
Ya bi de ilk intibaya kapılıp bir birimizi suçlamasak diyorum...
Uzbek, tartar, kazakh, kyrgyz, Anatolian Turk..... languages are all stemming from altaic languages, though they cannot understand each other easily.
Among many reasons of this difficulties in understanding each other, one deserves special consideration: "Systematic studies of some groups to apart Anatolian Turkish with middle asian Turkish". which is a plan in use for over than a century.
Thank you for reminding us what we all know (I guess).
I just wanted to point out that some people (including) do not agree with him. We are relatives but not the same.
On the other hand, if the Turkish could protect their language better from Western influences and the so-called "purist" (Oz Turkce [??? :rolleyes: ]) movement and Central Asian languages from the influence of Russian we could still understand each other.
It has always frustrated me when some educated Turkish people well-versed in English or other foreign languages would say: "Oh, Central Asian languages are so different..." Actullay if they knew their own root better, their old language (I am not talking about the late version of Ottoman) they could understand Uzbek much better, for example.
Kaleli
04-21-2005, 10:00 AM
Pax kardeş nasılsın?,
Türkçen çok iyi yav(Türkiye Türkçesi)
The Şakır The şakır maşşallah:))
keşke ortak bir türk dili olsa değilmi?
Ç.kaleyi ziyaret etmişsin okumuştum bir yerde.
Nasıl güzel yer değilmi?
Pax kardeş nasılsın?,
Türkçen çok iyi yav(Türkiye Türkçesi)
The Şakır The şakır maşşallah:))
keşke ortak bir türk dili olsa değilmi?
Ç.kaleyi ziyaret etmişsin okumuştum bir yerde.
Nasıl güzel yer değilmi?
Sorma.
Çoook güzeldi baharda.... hiç sorma yaw...
genco
04-21-2005, 03:35 PM
Bakıyorum, arkadaşın biri teşhislerimden rahatsız olmuş.. Eee "Yarası olan gocunur" diye atalarımız boşuna dememişler..."Takke düştü kel göründü..."
Oysa; "Ayrıştırıcı" değil de ortak değerlerde "Birleştirici" olan birinin rahatsızlık duymaması gerekirdi...
Çek temiz ve de samimi duygularla diyorumki "Kültürel değerler"in güzel yanları ortaya konulmalı... Bu güzellikleri paylaşmak ve yaşatmak en içten dileklerimiz olmalı... Amaç ve çabası aynı olanlar birbirlerini yanlış anlamazlar, hele hele ön yargılı, hiç davranmazlar...
.........en derin saygı ve sevgilerimle.........
Yoksa bir yerde OĞUZ
Yoksa bir yerde YAVUZ
Biz de yoğuz, biz de YOĞUZ..
Börteçine
04-21-2005, 05:29 PM
Orta Asyalilari nasil mi bilirim?
'Yari orda,yari burda...
Baci orda,gardas burda......'
Baska soze gerek var mi?
varsin benim gardasim Ozbek,varsin benim bacim Kirgiz olsun.yeter ki benim soyumdan olsun.
Attention: "untrained ear". It is just a matter of training.
Attention: "untrained ear". It is just a matter of training.
Well... :cool:
"Untrained ear" is too broad a definition. For example English is also unintelligible to an "untrained ear".
Well... :cool:
"Untrained ear" is too broad a definition. For example English is also unintelligible to an "untrained ear".
Right.
I think the focus should be the "common root" of us, but not present diffrences.
I can exactly understand many words in middle asian altaic languages. (Since Turkey Turkish is an Altaic language also).
karesk
04-24-2005, 07:25 PM
Merhaba Pax kardesim,
Oldukca uzun birseyler yazmistim ama bir hata oldu gonderemedim. Bu konuyu actigin icin tesekkurler. Ben sana birseyler sormak istiyorum:
1- Turkiye'deki Turkleri bildigine gore boyle Turk birligi gibi konulara insanlarin genelde yatkin oldugunu bilirsin. Ozbekistan'da durum nasil? Sen yukarida da soylemissin, siz kendinizi Turk olarak mi goruyorsunuz, yoksa Ozbekleri ayri bir millet olarak mi dusunuyorsunuz? Sovyetler doneminde bu gibi konularda herhangi bir baski ya da yonlendirme var miydi?
2- Ozbekce ve Turkiye Turkcesinin farklari konusunda ne dusunuyorsun? Yani birini bilenin digerini ogrenmesi ne kadar zor? Ayrica Ozbekceyi Turkcenin bir lehcesi mi yoksa ayri bir dil olarak mi goruyorsunuz?
3- Tarih konusunda ne dusunuyorsun? Yani Turkiye'deki tarih anlatimiyla Ozbekistan'daki cok farkli mi? (Bu biraz 1. soruya benzedi). Simdilik bu kadar, tesekkurler.
movusa
04-26-2005, 05:10 AM
Arkadaslar, bence pax arkadasin üzerine biraz fazla gidiyorsunuz gibi geliyor. Ben yaklasik 6 aydir bu kanallarda tartisilanlari izliyorum, ve Pax arkadasin yazilarinida cok okudum. Ortaligi karistiracak, provakatör tiplemelerinden birine hicte benzemiyor.
Üstelik insanlar bazen, gönlünden geceni sözlerine yansitamiyor. Ben pax arkadasin bu konudaki iyi niyetinden süphe etmiyorum. Belki acemice yapilmis bir anket, ama arkasindaki iyi niyeti gözardi etmemek gerekir.
Ben 6.sikki isaretledim. Cünkü ben burdaki insanlari böyle görmek istiyorum, ama gerceklerinde farkindayim. 80 li yillarin sonlarinda orta asyadan bir cok kisi okumak amaci ile türkiyeye geldi. Bende bunlardan bir kaci ile cok samimi olduk. Bunlardan bazilari türkmen bazilari özbekti. Ve gayet cok samimi olarak bazilari turan fikrini savunuyordu bazilari ise tam tersi. Tipki Türkiyedede oldugu gibi bircok degisik görüse sahip insalar. Iclerinde türkcüsüde vardi, leninistide, islamistide. Fakat konumuz su anda bu olmadigi icin bunun üzerinde fazla durmayacagim. Baska konular acilirsa kendi görüslerimide belirtirim.
simdilik hepinize saygilar
Desire_Yearning
04-30-2005, 05:26 PM
Then could you explain, how come (the link wont allow me topost) says:
:)
Because uzbeks have a diff alphabet and under so much russian influence some of the words have been russified.
if u go back to the time before the Russians took to assimilating u will find that the languages are much more similar.
From another aspect Turkish in Turkey is exposed to other languages and changes constantly implementing foreign words is a fad.
this is the major factor...
I understand azerice, also on TRT when they have shows about Turkish republics like Uzbekistan, i understand the context, and the conversation, although there are words that differ, its usually either becaise Turks in turkey dont use the original Turkish word any more,, or because it is a russified word ;) if u listen to old folk songs i understand 80%
Because uzbeks have a diff alphabet and under so much russian influence some of the words have been russified.
if u go back to the time before the Russians took to assimilating u will find that the languages are much more similar.
From another aspect Turkish in Turkey is exposed to other languages and changes constantly implementing foreign words is a fad.
this is the major factor...
I understand azerice, also on TRT when they have shows about Turkish republics like Uzbekistan, i understand the context, and the conversation, although there are words that differ, its usually either becaise Turks in turkey dont use the original Turkish word any more,, or because it is a russified word ;) if u listen to old folk songs i understand 80%
So eventually agree that Turkics are NOT all the same you as you've claimed in your previous post (http://www.forum.uz/showpost.php?p=221242&postcount=44).
bluesky
05-01-2005, 10:17 AM
So eventually agree that Turkics are NOT all the same you as you've claimed in your previous post (http://www.forum.uz/showpost.php?p=221242&postcount=44).
of course,
If you widen the Turkic world, Its influence is even in from North America to North Arabia, oceanasia to finland.
This is history and culture. Too pity if we forget it.
The matter should not be the Toran. I do not think so radically.
But reading from somewhere else that the word "ordu" (army) we use today is used 4000 years ago in the hun dynasty of mao dun khan (mete han) makes me happy. (the name mao dun cames from chinese archives, it is originally a chinese name, french historians pronounced it as mei dei, and here in Turkey, we read it as "mete". though the name originates from chinese and passes thorugh french, It is a Turkic name!!)
there are many words lik "ordu" we use today in even Turkey Turkish.
so, why forget the common root of us?
there are many words lik "ordu" we use today in even Turkey Turkish.
so, why forget the common root of us?
What more about "ordu" is that it gave name to Indian Muslim language, Urdu :) Because it was the Central Asian Muslims that had conquerred what's now India and Pakistan and ruled there for centuries. People say there are a lot of loan words in Urdu of Central Asian origin.
Desire_Yearning
05-01-2005, 02:59 PM
i didnt say that everyone is exactly the same..
But there is a major link via Language and culture...
Turks are Turks regardless of which country they are in...
Many people in Turkey trace there ancestory back to Central Asia,,, which would make them originally Turks from Central asia,, but they have become modern Turks Today in Turkey...
which nation doesnt evolve and grow>? which nation doesnt blend in,, of course the uzbeks must have blended too, but it doesnt change the fact that they are Turks originally!!!1
:shock:
i didnt say that everyone is exactly the same..
Yes you diiiid!!! :lol: Are you suffering a memory loss or something?? :rolleyes:
You said:
Central Asian Turks and Turks in Anatolia r always the same,, birimiz hepiz hepimiz biriz they try to divide Turks cos when we are together we can be so strong
But there is a major link via Language and culture...
Turks are Turks regardless of which country they are in...
I agree
Many people in Turkey trace there ancestory back to Central Asia,,, which would make them originally Turks from Central asia,, but they have become modern Turks Today in Turkey...
which nation doesnt evolve and grow>? which nation doesnt blend in,, of course the uzbeks must have blended too, but it doesnt change the fact that they are Turks originally!!!1
:shock:
Instead of "Turks from Central Asia" I would rather say something like "Central Asians of Turkic discent", because "Turk" -at least at prest- is so much associated with Anatolia (Turkey) and Anatolian Turks.
Desire_Yearning
05-03-2005, 02:55 PM
Yes you diiiid!!! :lol: Are you suffering a memory loss or something?? :rolleyes:
You said:
<b>Central Asian Turks and Turks in Anatolia r always the same,, birimiz hepiz hepimiz biriz they try to divide Turks cos when we are together we can be so strong </b>
I agree
Instead of "Turks from Central Asia" I would rather say something like "Central Asians of Turkic discent", because "Turk" -at least at prest- is so much associated with Anatolia (Turkey) and Anatolian Turks.
The only reason for that is to create new identities for the Turks and stop any kind of unity among them..
Because if the Turks one day got together it would create a political earth quake.
although i doubt that happening.
just to clarify always = continuous , exactly = identicle,,
i didnt say we are exactly the same but to me a Turk from central asia (unless they have vastly mixed with other races is still a Turk) is still closer to me than any other race!
Turks in Turkey and Central asian Turks (Turkic is a language group therefore the central asian turks are not descendants of a language group)
are culturally the same man!!!
Oh n have u ever thought...
how comes Jews no matter where they live or what they do are Called Jewish.. The Arabs regardless of country and the arabic they speak (which usually they dont understand each other) is called Arab
so why is Turks divided into Turkic? its a politically power game :) simple really
Börteçine
05-13-2005, 08:10 PM
I have seen so many Turkish Cypriots born and bred in London who have never been to Northern Cyprus .These ones cannot speak Turkish fluently but when they are asked where they are originally from,the answer is always ' I am a Turkish Cypriot.'
They are proud of their Turkishness,no doubt about it.
The way the Ozbeks speak may differ from the way the Turks speak in Anatolia,azerbaycan,Iraq,Iran,Bulgaria etc........So what?Is this a barrier amongst us?It shouldn't be......
best regards.
bluesky
05-14-2005, 01:30 PM
Five fingers of a hand are different, but they are the fingers of the same hand.
If you look into my face you would think I am a mediterranean guy, yeah right, I am a mediterranean guy whose ancestors are Turkic, no matter what percent of the ancestors are Turkic, the language and culture is Turkic. The moral values are Turkic. Here I mean Central asian by saying Turkic. If you would like not accept, I would say mongoloid or hunnic, which are similar if we are talking about a culture whose roots are going back throug 4000 years ago in the central asian steppes.
Yeah, such as Jews. Every Jew look different, that does not mean some of them are not jews.
And they admire their ancestors who lived 5000 years ago. Why I am racist when I have an interest in my history goes back to central asia through China.
asena
05-14-2005, 01:42 PM
I have seen so many Turkish Cypriots born and bred in London who have never been to Northern Cyprus .These ones cannot speak Turkish fluently but when they are asked where they are originally from,the answer is always ' I am a Turkish Cypriot.'
They are proud of their Turkishness,no doubt about it.
The way the Ozbeks speak may differ from the way the Turks speak in Anatolia,azerbaycan,Iraq,Iran,Bulgaria etc........So what?Is this a barrier amongst us?It shouldn't be......
best regards.
I agree with you 100%.The point is that,first of all we should unite in heart,then in culture,then in borders-if all we agree.This process needs time,maybe 20 years-30-maybe a century.Then during the completion of this aim-Turan-language problem will be resolved.We will all keep our traditions,our language,either Turkey turkish or Ozbek language and more other such as englsih.The united Turkish people will find themselves in a mix Turkish culture,they will learn theire languages,our kids will learn all of them.We didn't success in this,in another words we were unable to di,but why not the next generation?So we should coinstruct the basic as strong as possible.
Colpan
05-17-2005, 10:02 AM
"Hayal Kırıklığı Özbekler" başlığını açanın kürt olduğuna adım gibi eminim.
METE diye bir arkadaş vardı. Ona başvurup aslını öğrenebilirsin sanırım. :rolleyes:
Bilge_Kagan
05-18-2005, 05:53 AM
Insallah yine kufurlesmeye baslanmaz forumda bu yazdiklarindan sonra...
genco
05-18-2005, 01:19 PM
3-4 gün önce Bingöl'de, 5 bine yakın Kürt vatandaşımızın katıldığı "Teröre Lanet" mitingi düzenlendi.(Katılanlara bu sefer dikkatlice baktım, kısa saçlı sivil(yani asker) yoktu)
Katılanlar arasında, en önde Kaymakam ve şehrin ileri gelenleri ile göğüslerinde gurula taşıdıkları istiklal madalyalı "Gaziler" vardı...
Arka gurup ise genç,ihtiyar Bingöl halkından oluşuyordu. Hep bir ağızdan"Kürt-Türk kardeştir, bizi ayıran kalleştir" diye bağırıyorlardı.
Bugün, PKK hainleri tarafından şehit edilen 4 askerimizin cenazesi vardı.
Şehitlerden biri Bingöl-Kığı'da toprağa verildi ve ağızlarda aynı öfke ve lanet vardı.(O Kığı'da, bir gurup PKK'lı benim ve kardeşimin yolunu kesip, 3 saat esir alıp,sorgulamıştı.Kiğı halkı olmasaydı şimdi yaşamıyorduk!..)
Bir şehidimiz, Gaziantep'in bir ilçesinde toprağa verildi ve tepkili öfke yine aynıydı...
Şehidimizin bir diğeri ise Kahramanmaraş'ın bir ilçesinde toprağa verild; öfke ve tepki aynıydı...
Dördüncü şehidimiz ise Çankırı'da toprağa verildi.
Şimdi... Manzaraya hep beraber bakalım:
Bir tarafta ülkesi uğruna şehit olan Kürt kardeşlerimiz..
Diğer tarafta ülkeyi bölmek isteyen, Kürt şovenistliği yapan köpekler...
Siyahla beyaz kadar zıt bir yapı...
Genel konuşup, ikisini aynı kefeye koyan arkadaşlara ithaf olunur!..
asena
05-18-2005, 01:46 PM
5 bin Kurt olduguna nasil karar verdin?Turk olamaz mi?Bingol'un hepsi mi Kurt?Baska yerden gelmis milliyetci/Turkculer olamaz mi?
movusa
05-18-2005, 04:14 PM
Benim bildigim kadari ile Bingölün tamami kürt... Gerci Genco Hocam ( yanilmiyorsam ögretmendiniz, onun ichin size Hocam diyorum ) daha iyi bilir. chünkü orada görev yaptigini ve Pkk tarafindan rehin alinip Kigi halki tarafindan kurtarildigini söylüyor.
5 bin Kurt olduguna nasil karar verdin?Turk olamaz mi?Bingol'un hepsi mi Kurt?Baska yerden gelmis milliyetci/Turkculer olamaz mi?
Azda olsa Türkiyeyi seven Kürtler vardır. Onlara sahip çıkıp destek olmak Türklüğün şanıdır, gereğidir.
Börteçine
05-18-2005, 06:46 PM
Bir kere su 'kurt vatandaslarimiz' lafina gicik oluyorum.
Neden PKKli Kurtler denilmez ama sirf kurtlere yalakalik olsun diye kurt vatandaslarimiz denir.Bingolde yasayanlar deyin,Bingollu kurtler deyin ama kurt vatandaslarimiz lafi ile bosubosuna bir acindirma ve sefkat duygusu yaratmayin.
Deyin kardesim deyin hicbirsey olmaz..kurt teroristler,kurt fasistler,kurt ayriliciklar deyin,deyin ki millet uyansin 'Turk-kurt kardestir,bunu bolen kallestir' ruyasindan.
Kotu birsey oldumu kurtlere laf kondurmazlar,olmasi gerektigi gibi olduklarinda da 'kurt vatandaslarimiz' olurlar.Bak sen ?
Turkiye,kurdiye oldugu zaman bize 'Turk vatandaslarimiz ' diyeceklerini mi saniyorsunuz?:evil:
Bir kere su 'kurt vatandaslarimiz' lafina gicik oluyorum.
Neden PKKli Kurtler denilmez ama sirf kurtlere yalakalik olsun diye kurt vatandaslarimiz denir.Bingolde yasayanlar deyin,Bingollu kurtler deyin ama kurt vatandaslarimiz lafi ile bosubosuna bir acindirma ve sefkat duygusu yaratmayin.
Deyin kardesim deyin hicbirsey olmaz..kurt teroristler,kurt fasistler,kurt ayriliciklar deyin,deyin ki millet uyansin 'Turk-kurt kardestir,bunu bolen kallestir' ruyasindan.
Kotu birsey oldumu kurtlere laf kondurmazlar,olmasi gerektigi gibi olduklarinda da 'kurt vatandaslarimiz' olurlar.Bak sen ?
Turkiye,kurdiye oldugu zaman bize 'Turk vatandaslarimiz ' diyeceklerini mi saniyorsunuz?:evil:
Kürtlerin büyük çoğunluğunun Türk düşmanı olduğu açık. Kürtler çok üredikleri için ülkemize büyük sorunlar açacaklar. Ancak Kürtlerin hepsini dışlamak hepsini düşman görmek Kürtleri birleştirecek, dahada güçlendirecektir. Kürtlerin hepsinin birleşmesini önlemek lazım, mesela Zazalara daha fazla siz Kürt değilsiniz diyerek onları ayırabiliriz.
Asena, erk, Börteçine v.s. forum katılımcıları!
1.si: Hassasiyetinizi anlamakla birlikte Kürt düşmanlığınızı anlamıyorum ve kınıyorum.
Dahası, Türkiye'nin geleceği için böyle bir tutumun hiç iyi olmadığı kanısındayım.
2.si: Konuyu tartışmak isteyen varsa ayrı bir konu açsın, bu konuya uğrayan forum katılımcıları nereye uğradığını bilsin. Konuyu dağıtmaya, karman çorman etmeye hiç gerek yok.
Böyle giderse Admine forumun bu kısmını biraz temizlemesi için rica etmek zorunda kalacağım.
Vesselam...
genco
05-19-2005, 02:57 AM
1.si: Hassasiyetinizi anlamakla birlikte Kürt düşmanlığınızı anlamıyorum ve kınıyorum.
Dahası, Türkiye'nin geleceği için böyle bir tutumun hiç iyi olmadığı kanısındayım.
2.si: Konuyu tartışmak isteyen varsa ayrı bir konu açsın, bu konuya uğrayan forum katılımcıları nereye uğradığını bilsin. Konuyu dağıtmaya, karman çorman etmeye hiç gerek yok.
Böyle giderse Admine forumun bu kısmını biraz temizlemesi için rica etmek zorunda kalacağım.
Vesselam...
Nihayet birileri sesini çıkarabildi... Ağzına sağlık....
Vesselam...
Pax arkadaşım benim iletilerimi okumuyorsun galiba ben nerede Kürt düşmanlığı yapmışım? Vatanını seven Kürtlere sahip çıkmalıyız diyorum. Terör yanlısı Kürtlerse bizim düşmanımızıdır, kusura bakma onlara sahip çıkamam.
Pax arkadaşım benim iletilerimi okumuyorsun galiba ben nerede Kürt düşmanlığı yapmışım? Vatanını seven Kürtlere sahip çıkmalıyız diyorum. Terör yanlısı Kürtlerse bizim düşmanımızıdır, kusura bakma onlara sahip çıkamam.
İstersen başka bir konu açıp orada konuşalım.
Vesselam...
Katılıyorum;)
black_cat
05-20-2005, 06:43 AM
Bence kürtere fazla dusmanlik beslemek dogru degil, bu ancak Turkiyenin zararina olur. Bir cok nedeni var:
1. Avrupalilarin gözunde kürtler zavalli yurtsuz halk. Bu Turkiyenin poltikasini kinamak icin cok iyi bir neden olup cikar.
2. Kürtler de musluman, kafir bir turkten musluman bir kürdu tercih ederim
3. Kürtleri yerinden oynatmak turk dusmanligini arttirir.
4. Eger kürtlerin hepsi ayaga kalkarsa ortalik allak bullak olur cunku gercekten cok kürt var Turkiyede. KOmsunun 4ünden biri kürt asilli.
5. Milleytci kürtler aslinda Inglizlerin oyuncagi, cunku kürt-milleytciligi diye birsey hicbirzaman olmadi tarihte. Kürtler 2000 yillik bir halk, ve öz vatan konusunun birdenbire simdi cikti, ingliz kokuyo bu..
6. Eminimki Tukriyeyi seven kürtler de var , onlarida suclu saymak haksizlik olur.
Bence kürtere fazla dusmanlik beslemek dogru degil, bu ancak Turkiyenin zararina olur. Bir cok nedeni var:
1. Avrupalilarin gözunde kürtler zavalli yurtsuz halk. Bu Turkiyenin poltikasini kinamak icin cok iyi bir neden olup cikar.
2. Kürtler de musluman, kafir bir turkten musluman bir kürdu tercih ederim
3. Kürtleri yerinden oynatmak turk dusmanligini arttirir.
4. Eger kürtlerin hepsi ayaga kalkarsa ortalik allak bullak olur cunku gercekten cok kürt var Turkiyede. KOmsunun 4ünden biri kürt asilli.
5. Milleytci kürtler aslinda Inglizlerin oyuncagi, cunku kürt-milleytciligi diye birsey hicbirzaman olmadi tarihte. Kürtler 2000 yillik bir halk, ve öz vatan konusunun birdenbire simdi cikti, ingliz kokuyo bu..
6. Eminimki Tukriyeyi seven kürtler de var , onlarida suclu saymak haksizlik olur.
2. maddene göre Hristiyan Gagauz Türklerini kafir sayıp aşağılıyorsun öylemi?
black_cat
05-20-2005, 07:03 AM
HAyir ben ateist & satanistleri kastetmistim.
HAyir ben ateist & satanistleri kastetmistim.
iyi o zaman peki Şamanistleride ateist olarakmı görüyorsun?
Qarama
05-20-2005, 08:47 AM
AAAAAAAAAAAAAH AH
neler oluyor bize Allahim bize sabir ver bizi dogru yoldan sapdirma...
ilk önce insanlik önemli degilmi? bence bir insan kendisini müslüman derse ona görede olmasi lazim bir müslümanin imani yüksek olursa ille bir tarikatci bir el kaida üyesimi oluyor? hayir! bence insanlik zaten Islam demek!
Her kürt PKK degildir bunu da bilin, benim bir halkin yada devlete kar$i kinim yada nefretim yok! AMA..... vatanima, halkima, bayragima, dinime birisi laf atarsa ondan i$de nefret ederim.
hem ne demek bir hiristiyan gagauz türkü müslüman kürtten daha üstün öyle bir$ey olurmu ya....
öldügün zaman sana türkmüsün degilmisindiye mi soracaklar melekler?
birisinin nüfüs cüzdaninda dini Islam yaziyorsa ille de iyi bir insanda demek degil, demin yazdigim ki gibi insanlik önemli.
Ne yazik ki burda cok a$iri milliyetciler var türkcülügü Allahin üstüne koyamazsinis birgün böyle dü$ünceleriniz yüzünden cezayi yiyeceksiniz.
Ben gurbette almanyada ya$iyorum ve burdaki türkler vatanlarini daha cok seviyorlar inanin bana ve bunlarin arasinda benim, türkiye milli takimi bir önemli maci alsin hemen 1,5metrelik türk bayragini alirim ve türkiye formami giyerim sonra yallah $ehirin göbeyine birkac bin ba$ka türk karde$lerim gibi eylenmeye :-D
Ama yinede benim icin dinim daha önemli, ben ne parti tutarim nede tarikatci marikatciyim,
tarihimizi cok severim ve ilgilenirim ve ara$diririm.
A$iri milliyetcilik iyi degil.
Ha birde bir$ey daha demek istiyorum, $amanistler politeist dir yani tanrilara veya kutsal ruhlara filan inanirlar.
AAAAAAAAAAAAAH AH
ilk önce insanlik önemli degilmi? bence bir insan kendisini müslüman derse ona görede olmasi lazim bir müslümanin imani yüksek olursa ille bir tarikatci bir el kaida üyesimi oluyor? hayir! bence insanlik zaten Islam demek!
Her kürt PKK degildir bunu da bilin, benim bir halkin yada devlete kar$i kinim yada nefretim yok! AMA..... vatanima, halkima, bayragima, dinime birisi laf atarsa ondan i$de nefret ederim.
hem ne demek bir hiristiyan gagauz türkü müslüman kürtten daha üstün öyle bir$ey olurmu ya....
birisinin nüfüs cüzdaninda dini Islam yaziyorsa ille de iyi bir insanda demek degil, demin yazdigim ki gibi insanlik önemli.
Ne yazik ki burda cok a$iri milliyetciler var türkcülügü Allahin üstüne koyamazsinis birgün böyle dü$ünceleriniz yüzünden cezayi yiyeceksiniz.
Ben gurbette almanyada ya$iyorum ve burdaki türkler vatanlarini daha cok seviyorlar inanin bana ve bunlarin arasinda benim, türkiye milli takimi bir önemli maci alsin hemen 1,5metrelik türk bayragini alirim ve türkiye formami giyerim sonra yallah $ehirin göbeyine birkac bin ba$ka türk karde$lerim gibi eylenmeye :-D
Ama yinede benim icin dinim daha önemli, ben ne parti tutarim nede tarikatci marikatciyim,
Ha birde bir$ey daha demek istiyorum, $amanistler politeist dir yani tanrilara veya kutsal ruhlara filan inanirlar.
Herhalde cavabın bana. Kim nerede ne zaman demiş "Hristiyan Gagauzlar Müslüman Kürtlerden daha üstündür" diye? Ben sadece arkadaşa soruyuorum? Unutmayalımki Türk tarihinin İslam önceside vardır, Göktürkler, Hunlar vardır, Bumin Kağan Atilla vardır. Onlar müslüman değil diye onları red mi edeceğiz? Hem unutmayınki Kuran-ı Kerimde "Biz her kavme peygamber yolladık" yazıyor, Allah isteseydi herkesi Arap ve Müslüman yaratırdı. İslam öncesi insanlar ne olacak? Bu mantıkla Peygamberimizin Annesi ve Babası bile kafir oluyor hiç olurmu öyle şey? Peygamberimizin anne ve babası putlara tapıyordu onlara hakaretmi edelim yani?
Allah bağışlayandır ve affedendir, bizleri Türk yarattıysa Türkçe konuşturuyorsa bir hikmeti vardır. Biz Türklüğe sahip çıkmalıyız, Allahın yarattığına karşı gelinmez.
genco
05-21-2005, 03:33 AM
AAAAAAAAAAAAAH AH
Sevgili kardeşim,
Fikirlerin biraz karışık pizza gibi olmuş. Ayırım yapmadan olaya bakarsan içinden daha kolay çıkarsın diye düşünüyorum.
Şöyleki:
"Önce Müslüman mısın, yoksa Türk mü" sorusu; bir zamanlar Türkiye'de, dini siyasete alet eden bir partinin kurulduğu dönemlerde, sıkça sorulan bir soruydu(Erbakan dönemi) Bir süre başarılı da olundu, sonrası malum...
Kısacası; tuzak bir sorudur ve cevabı "Her ikisi de, ayrım yapmam" olduğu zaman, soruyu soranın tuzağına düşülmemiş olunur.
Çünkü her iki kapı da kardeşliğe açılır. Birisi "din kardeşliği"ne ötekisi "millet kardeşliği"ne.
.........saygıyla..........
asena
05-21-2005, 03:43 AM
Ha birde bir$ey daha demek istiyorum, $amanistler politeist dir yani tanrilara veya kutsal ruhlara filan inanirlar
Tarihi arastirip samanizmi de din olarak gormussen bir daha arastir derim.Samaniizm bir din degildir.bir olgudur,eski tarih uygarlik dinlerinin pek cogunun felsefesidir.Eski Turklerin dini Gok Tanri dinidir.Samanizm kulturumuzde var idi.Su anki ehli kitap dinlerinin cok baside indirgenmisidir diyebilirsiniz,pek cok efsanelerimiz de kutsal kitaplarda gecer.Zaten sorun da ben hala Gok Tanri'ya inaniyorum dedigimde direk ateist-kafir olarak tanimlanmamdir.Ben de direk ateistim diyorum.Herkes memnun oluyor.
4twelve
10-26-2005, 02:47 PM
Tarihi arastirip samanizmi de din olarak gormussen bir daha arastir derim.Samaniizm bir din degildir.bir olgudur,eski tarih uygarlik dinlerinin pek cogunun felsefesidir.Eski Turklerin dini Gok Tanri dinidir.Samanizm kulturumuzde var idi.Su anki ehli kitap dinlerinin cok baside indirgenmisidir diyebilirsiniz,pek cok efsanelerimiz de kutsal kitaplarda gecer.Zaten sorun da ben hala Gok Tanri'ya inaniyorum dedigimde direk ateist-kafir olarak tanimlanmamdir.Ben de direk ateistim diyorum.Herkes memnun oluyor.
Ozelde kalmasini istemistim ama;Hatta gene ozelden ozur de dilemistim;
Ilginc coook ilginc....Simdi Gok Tanri kim diye soracagim,bir olgu galiba(Sen gerci din oldugunu soylemissin),..... hem Musluman olup hem Gok Tanriya inanmak nasil oluyor ????Cok Ilginc...Gok Tanri eski Turklerin dini demissin ve eklemissin bende Gok Tanriya inaniyorum?? Sen neye inaniyosun kuzum bi karar versen ??????Ben ateistim deyince herkes memnun oluyor demek ne demek??Bu herkes kavramina sen de giriyorsun galiba????Oyle degilse onlar memnun oluyor demeliydin??Gok Tanri ehli Kitap dinlerin basite indirgenmisi oylemi???Nasil yani?Benim cahilane bilgim Gok Tanri Ehli Kitap dinlerinden daha eski oldugudur,yani nasil sonra gelenin basite indirgenmisi once gelen oluyor???Cok Ilginc???Pek cok efsanaleriniz(Mukemmel bir sahiplenme ornegi -miz eki) kutsal kitaplarda gecer???Mesela ornek???Bu yazilanlar Ehli Kitaplarin Gok Tanri dan esinlendigini gostermeye calisyor desem kimse itiraz etmez herhalde???Cok ILginc....KISACASI BASTAN SONA TUTARSIZLIK
Ben kimsenin dinini olcmem,kim neye inanirsa inansin benide ilgilendirmez,insanlara Takiyeci yaftasi yapistiranlarin tutarsizligini Pm olarak bildirdim diye,her postunda bana giydirenlerin foyasinida gostermekden gene de hicap duyuyorum.....
Vay asena hanim demek biz hep turkleri arkadan vurduk ha, bak bu public pollarin kime ait oldugunu gostermesi cok iyi oldu, insanlarin dusuncesini ogrenmek icin bire bir...
biz osmanliyla sadece bir tane savasimiz var(onda da erkekce karsisina ciktik ve savastik, hic bir zaman arkadan vurmadik) diger her zaman osmanliya destek ciktik, hala o kurtulus savasinda, Islamin son karakolu gidiyor diye esaretteki bu milletler son ekmegini bile gonderdiler, ve bunu arastirmak cok da zor olmasa gerek...
El insaf...
sadece mubina hanimin poll unu anliyamadim, bu hanim cok takdir ettigim ozbek bir hanim efendidir, nasil boyle bir oylama yapti acikcasi ben anliyamadim...:rolleyes:
4twelve
10-26-2005, 03:24 PM
Vay asena hanim demek biz hep turkleri arkadan vurduk ha, bak bu public pollarin kime ait oldugunu gostermesi cok iyi oldu, insanlarin dusuncesini ogrenmek icin bire bir...
biz osmanliyla sadece bir tane savasimiz var(onda da erkekce karsisina ciktik ve savastik, hic bir zaman arkadan vurmadik) diger her zaman osmanliya destek ciktik, hala o kurtulus savasinda, Islamin son karakolu gidiyor diye esaretteki bu milletler son ekmegini bile gonderdiler, ve bunu arastirmak cok da zor olmasa gerek...
El insaf...
Onun kaynaklarinda bu yoktur UKI....
Umarim verecek bir cevabi vardir bu turanci Atsiz ci arkadasin....Atsiz Atasinin kemiklerini sizlatti...TUTARSIZLIK....
Bu Poll de sectigi sHIKKI ve bugune kadar ki soylemlerini karsilastirin..TUTARSIZLIK....
Colpan
10-27-2005, 07:17 AM
El insaf...Ne desek bos. Haklisiniz. Temur bizi ezdi ve fazlasiyla hakliydi. Yildirim az serefsizlik yapmadi Temur'a
Ben hala asenadan bir aciklama bekliyorum, bu nedemek...
Orta Asyalilari Nasil tanirsiniz??? (http://www.forum.uz/poll.php?do=showresults&pollid=308)
basit bir suclama degil ki bu...:evil:
arsilan
10-28-2005, 02:41 PM
Bence bir türke hristiyanlık yakışmaz. Hristiyanlık demek haçlı seferlerinden beri türkü dünyadan silmek için çalışmak demektir. Türklük islamiyet ile bambaşka boyutlara uzanmış ve tüm müslümanların koruyucusu haline gelmiştir. Ortodoks Gagavuzların 1876 Osmanlı-Rus savaşında dindaşları ile soydaşları arasında nasıl bir tercih yaptıklarını hep merak etmişimdir. Ateist bir türk için seçimi Allah ile kendisi arasında bir meseledir. Ancak genel anlamda hristiyanlığın türk ile ciddi bir hasımlığı vardır. Anne baba dini olarak hristiyan bir türk için üzülürken hür iradesiyle hristiyan olan bir türkten İĞRENİYORUM.
Colpan
10-28-2005, 03:12 PM
Bence bir türke hristiyanlık yakışmaz. Hristiyanlık demek haçlı seferlerinden beri türkü dünyadan silmek için çalışmak demektir. Türklük islamiyet ile bambaşka boyutlara uzanmış ve tüm müslümanların koruyucusu haline gelmiştir. Ortodoks Gagavuzların 1876 Osmanlı-Rus savaşında dindaşları ile soydaşları arasında nasıl bir tercih yaptıklarını hep merak etmişimdir. Ateist bir türk için seçimi Allah ile kendisi arasında bir meseledir. Ancak genel anlamda hristiyanlığın türk ile ciddi bir hasımlığı vardır. Anne baba dini olarak hristiyan bir türk için üzülürken hür iradesiyle hristiyan olan bir türkten İĞRENİYORUM.http://gagauz.myfreebb.com/viewtopic.php?t=563
http://gagauz.myfreebb.com/viewtopic.php?t=289
Cevabinizi aldiniz mi?
Scofield
10-28-2005, 04:06 PM
Bence bir türke hristiyanlık yakışmaz. Hristiyanlık demek haçlı seferlerinden beri türkü dünyadan silmek için çalışmak demektir. Türklük islamiyet ile bambaşka boyutlara uzanmış ve tüm müslümanların koruyucusu haline gelmiştir. Ortodoks Gagavuzların 1876 Osmanlı-Rus savaşında dindaşları ile soydaşları arasında nasıl bir tercih yaptıklarını hep merak etmişimdir. Ateist bir türk için seçimi Allah ile kendisi arasında bir meseledir. Ancak genel anlamda hristiyanlığın türk ile ciddi bir hasımlığı vardır. Anne baba dini olarak hristiyan bir türk için üzülürken hür iradesiyle hristiyan olan bir türkten İĞRENİYORUM. bence sana Turkluk yakismaz!!!:evil: Senin gibi cahil (sözde) Turklerden de ben igreniyorum
arsilan
10-28-2005, 08:39 PM
Hayır sayın colpan cevap alamadım. Rus ordusu yesilkoye dayandığında dindaşlarımız istanbulu alıyor diye seviniyorlarmıydı yoksa soydaslarımız yenildi diye üzülüyorlarmıydı. İyi bir hristiyanın ne büyük bir çelişki yaşayacağını tahmin ediyormusunuz bırakın gözü kara hamaseti dünya yıllarca turk ve müslümanı aynı gözle görmüs ve görmekte. Sırplar boshnakları katledrken turklerı olduruyoruz diye bayram ediyorlardı
sana gelince turk diasporası(diaspora lafı bana ermenılerı anımsattı) turkıyede cıddı bır hrıstıyan propogandası var ve buna dın değıstıren bazı turkler de alet oluyor. sıtelerıne gırıp ınceleyeblılırsın. bu ulkenın kurt,alevı-sunnı gıbı yumusak karnı varken bırde bu kartlarını acıyorlar, yazımı ıyı oku ana babadan hrıstıyan olan bır turke acırım ancak kendı ıradesıyle hrıstıyan olan turkun ustune kusasım gelıyor (tuğce kazaz gıbı hem bır ıonun altına yat hem dın degıstır booggkkk) bunu onaylayan her turke de booogggkkkk.
NERDE BIR IYI HRISTIYAN VARSA KAZIYIN ALTINDAN BIR HACLI ASKERI CIKACAKTIR. Gökoguzların da bır an önce ıslamıyet ıle sereflenmelerını tengrıden dılemekten baska yapabılecegım bır sey yok.
Sayın arsilan bey,
Yazılarınızda bir sağ gösterip sol vurma sezdim !
Binlerce yıldır özünü,sözünü,töresini ve hepsinden öte Türklüğünü unutmamış bir millete sırf Hristiyan olduğu için dışlamaya çalışıyor ve yeşilköy önlerine gelen ruslara hangi gözle baktıklarını soruyorsunuz ? Bu konuların muhattabı Gagauzlarmı ???
Osmanlının gerileme ve çöküş devrinde adım adım çekilmek zorunda bıraktığımız bugünkü Fas,Cezayir,tunus,Libya,Mısır,Ürdün,Filistin,Suriy e,Irak,S.Arabistan,Kuveyt gbi Müslüman kardeşlerimizede aynı soruyu sordunuzmu ? Elin fransızı,italyanı,ingilizi,anzakı bu topraklarda cirit atarken,Türk askerinin kanı bu toprakları sularken ,ne hissetiklerini !!!
sırpların,Boşnakları öldürme sebebi Türk oldukları için değildir kardeşim. Osmanlıdan önce Boşnaklar slav asıllı hristiyandı .Osmanlının bu topraklara girmesi ile onlarda kendi istekleri Müslüman oldu ve bu slav millet bu geçişi yüzyıllardır hazmedemedi;)
Anadan-Babadan gelen Hristiyan Türke acıdığını söylemişssin !Onlarda sana Müslüman olduğun için acımaya kalkarsa bu kaosun altından nasıl kalkacağız ;) Biz şimdi sırf dini Hristiyan diye binlerce yıldır Türklük bilinçlerini kaybetmemiş kardeşlerimize de getmi diyeceğiz !!!Bumu bizim Türklük bilincimiz...
Tuğçe Kazaz ilede ilgili sallamalarda bulunmuşssun. Tuğçenin bir iki göbek gerisi zaten giritli hristiyandır;)
Hele hele bir son satır yazmışssınki :lol: Sanki Gagauzları Müslümanlığa değilde şamanlığa davet eder gibi:rolleyes:
Yani sözün özü; Benim açımdan biri karşımda ben Türküm diyorsa benim için dini kimliği ikinci planda kalır. Ben Türk'üm diyorsa onu Türk gibi görür Türk gibi algılar öyle kabul ederim...
borcugin
10-29-2005, 03:09 AM
oğuz kardes,
Yazdiklarini ayakta alkisliyorum. Ben hec bir gagauz karndashimin misyonerlik propagandasi yaptigini gormedim. arsilan sitelerine bakin gorursunuz demis. Demek ki bu sitelere bakmamis. Misyonerlik propangandasi yapan bir cok kisi ile gorustum (sirf merak ve bilgilenmek icun), hepsi eli bos ve gonlu hos dondu. Boylesi bir tercih yapmak zorunda kalinmaz pratik hayatta, amma; men ozum bizi arkadan vuran musluman bir Arap yerine her zaman bir hiristiyan Gagauz'u yeglerim. Onlari bir tanimis olsalardi inanin onlardan ozurdilemek zorunda kalirlardi.
Hayirli Kun
itashi
10-29-2005, 04:16 AM
para karşılığı binlerce azeri din değiştirdi. gönlü hoş ise bu zorlama neden merak ederim? gönlü hoş adam dinine bakmaksızın yardım eder.
hristiyan Türk, benliğini kaybetmiş Türk'tür benim gözümde.
Kaptan-i Derya
10-29-2005, 05:04 AM
para karşılığı binlerce azeri din değiştirdi. gönlü hoş ise bu zorlama neden merak ederim? gönlü hoş adam dinine bakmaksızın yardım eder.
din mi belirliyo sence bir insanin kimligini? Ben Türküm demek icin muslumanmi olmak gerek illa?
Torcoman
10-29-2005, 05:42 AM
Türk olmanın dinle ne alakası var?
tabiki islam en güzel din ama bu söylediklerini hristiyan bir Türk sallamaz bile
borcugin
10-29-2005, 05:59 AM