View Full Version : Turkmenistan
colins
05-23-2005, 02:56 AM
Turkmenistan ekonomisi hakkinda bilginiz varsa yazin
KhwarezmshaH
05-23-2005, 03:03 AM
Dehşet bi ekonomisi var ve geleceği parlak...
Dehşet bi ekonomisi var ve geleceği parlak...
Eeee yazın o zaman be kardeşim,bizde bilelim:lol:
Türkmenistan Orta Asyanın en gelişmiş ülkesi olma yolunda hızla ilerliyor. Petrol ve doğal gaz rezervleri, az nüfusu ile ekonomi harika işliyor. Hazar Denizinden çıkarılan doğal gaz ekonominin can damarı.
Türkmenistanda en önemli boy-aşiret Tekeler.
Tangriberdi
05-23-2005, 03:37 AM
Türkmenistanda Gaz Elektrik sağlık telefon ve eğitim bedava!!!!
Türkmenistan Orta Asyanın en gelişmiş ülkesi olma yolunda hızla ilerliyor. Petrol ve doğal gaz rezervleri, az nüfusu ile ekonomi harika işliyor. Hazar Denizinden çıkarılan doğal gaz ekonominin can damarı.
Türkmenistanda en önemli boy-aşiret Tekeler.
15 yıldır ilerliyor ilerlemesine de elin avucunda bir şey görünmüyor... :rolleyes:
Bense "Hazar Denizinden çıkarılan doğal gaz" Saparmurad Niyazov'un ana harçlık kaynağı derdim :lol:
Umarım Gafur kardeşimiz fazla gücenmez. Öyle değil mi zaten?
KhwarezmshaH
05-23-2005, 04:43 AM
15 yıldır ilerliyor ilerlemesine de elin avucunda bir şey görünmüyor... :rolleyes:
Bense "Hazar Denizinden çıkarılan doğal gaz" Saparmurad Niyazov'un ana harçlık kaynağı derdim :lol:
Umarım Gafur kardeşimiz fazla gücenmez. Öyle değil mi zaten?
Doğru olabilir ama şu an millete ne lazımsa o kısmen dahi olsa yapılıyor. Demokrasi diye çıkan bunca olaylar, kanlar hiç lazım değildi bence, demokrasi aniden olan bi şey değildir, şu anda demokrasi var dediğimiz ülkelere bakalım, yaşına bi bakın o cumhuriyetlerin, bu iş zamanla olacak bi şey. Inshaallah neslin değişmesiyle olacak bunların hepsi...
asena
05-23-2005, 04:49 AM
Varsin halki refah icinde yasasin.demokrasiymis degilmis onemli degl.
movusa
05-25-2005, 06:08 PM
Asena Hanimefendi! Seninle ilk defa seninle ortak bir fikirde bulushuyoruz. Bencede önemli olan halkin refahi, mutlulugu...Ister Monarshi olsun, ister demokrasi, isterde bashka bir shey... Eger bunu isteyen halkin ezici bir chogunluguysa gerisi öynemli degil...
Gechenlerde TRT kanalinda Türkmenistan hakkinda bir program yayinlanmishti, Ordaki görüntülerde, halkin hemen hemen hich birkesiiminin sikinti ichinde yashamadigi, hersheyin rahatlikla bulunabildigi ve chok ucuz oldugu söylenmishti... Üstelik Gaz, elektrik, su, vs...bedava. O programi izledikten sonra benimde orda yashayasim geldi.
Halkininda kültür ve okumushluk seviyesi oldukcha yüksek ve bir choguda rahatlikla, halk arasinda, Türkiye türkchesi konushabiliyor.
Ve ögrendigim kadari ile, hich bir örgüte bagli degiller; Ne Rusyanin yanindalar, nede Amerikanin...
Ishin en ilginch tarafina gelince, Ülkeleri demokrasi siniflarina ayiran bir Amerikan kurulushuna göre ( ismini hatirlamiyorum, bu örgüt ülkeleri demokratik, yari demokratik, ve hich demokratik degil diye siniflara ayiriyor ) Özbekistan'da hich demokrasi yok!!! Eger Amerikalilar böyle diyorlarsa bunda mutlaka bir ish vardir. Bu Amerikali vampirlerin Türkmenlere karshi bir kalleshlik düshünmesinden korkuyorum.
colins
06-02-2005, 05:40 AM
ulan bende okadarini biliyorum bashka yeni malumatlar varsa yaz:shock:
O zaman Arap rejimlerini de tasvip etmeniz gerekecek. Ki, bunu yapacağınızdan şüpheliyim.
Asena Hanimefendi! Seninle ilk defa seninle ortak bir fikirde bulushuyoruz. Bencede önemli olan halkin refahi, mutlulugu...Ister Monarshi olsun, ister demokrasi, isterde bashka bir shey... Eger bunu isteyen halkin ezici bir chogunluguysa gerisi öynemli degil...
Gechenlerde TRT kanalinda Türkmenistan hakkinda bir program yayinlanmishti, Ordaki görüntülerde, halkin hemen hemen hich birkesiiminin sikinti ichinde yashamadigi, hersheyin rahatlikla bulunabildigi ve chok ucuz oldugu söylenmishti... Üstelik Gaz, elektrik, su, vs...bedava. O programi izledikten sonra benimde orda yashayasim geldi.
Halkininda kültür ve okumushluk seviyesi oldukcha yüksek ve bir choguda rahatlikla, halk arasinda, Türkiye türkchesi konushabiliyor.
Ve ögrendigim kadari ile, hich bir örgüte bagli degiller; Ne Rusyanin yanindalar, nede Amerikanin...
Ishin en ilginch tarafina gelince, Ülkeleri demokrasi siniflarina ayiran bir Amerikan kurulushuna göre ( ismini hatirlamiyorum, bu örgüt ülkeleri demokratik, yari demokratik, ve hich demokratik degil diye siniflara ayiriyor ) Özbekistan'da hich demokrasi yok!!! Eger Amerikalilar böyle diyorlarsa bunda mutlaka bir ish vardir. Bu Amerikali vampirlerin Türkmenlere karshi bir kalleshlik düshünmesinden korkuyorum.
Efendim şusu bedavaymış ta busu beleşmiş te... ama nedense TC'de okulu bitiren Türkmen gençler oraya geri dönmek istemiyor. Tanıdıklarım var. Geri dönmek istemiyorlar - vesselam!
Yahu, klişe bir laftır ama bunların hepsi altın kafes. TM ekonomisi o kadar iyi değil ve özgürlük de yok.
asena
06-02-2005, 10:20 AM
O zaman Arap rejimlerini de tasvip etmeniz gerekecek. Ki, bunu yapacağınızdan şüpheliyim.
Arap rejimini Arap icin tasvip ederim.Castro'yu Kubalilar icin tasvip ederim.Her millete demokrasi,her millete diktatorluk,her millete seriat duzeni uymaz.
TCdeki ozgurluk size az gelebilir,bana fazla gelebilir.Siz Ozbekistandaki bazi ozgurlukleri TCde yasayamazken,sahip olmadiklarinizi da TCde bulabilirsiniz.Ancak sizin hayat duzeniniz alisik oldugunuz ozgurluklerde devam etmelidir,nihayetinde dogal olarak ozunuze donersiniz.Bu son derece normaldir.Her sene pek cok gurbetci Turkiye'ye kesin donus yapiyor.Cocuklari universiteden sonra TCye donuyor.Demek ki herkesin aliskanliklari farkli.
TC de okuyan Orta Asyali kardeslerimiz,uygun ortam ve normal calisma saatlerinin(haftada 45 saattir) ustune cikmamak kaydiyla ayda 5000 dolar kazansaydi geri donmezlerdi tahmin ederim.Ancak ekonomi iyi durumda degil.Ben de yurtdisinda yasiyorum.Guya G8 ulkesiymis,burokrasi berbat,kanunlari berbat,hala okullarda hac isareti mevcut(her sinif duvarinda).Ben bunlari kaldiramiyorken o insanlar hallerinden memnun.Turkiye'ye buradan goturduklerim ise trafikten,kagit mendil saticilarinin(burada da var) israrlarindan sikayetci.Oysa ben onlara alisigim.
KhwarezmshaH
06-02-2005, 02:33 PM
Ben Turkmenistanlıyım, bakarım bitirince, uygun iş bulsam tabii ki dönerim. Bana değer vermezlerse giderim yurtdışına ama ne zamana kadar. Ben dönüp durumu düzeltmeye çalışmazsam bunu bir yabancı gelip de yapmaz herhalde. Doğru bir kaç sene yurtdışında kariyer yapabilirim ama sonunda dönüşüm Turkmenistana olacaktır inşallah.
movusa
06-02-2005, 03:27 PM
Efendim şusu bedavaymış ta busu beleşmiş te... ama nedense TC'de okulu bitiren Türkmen gençler oraya geri dönmek istemiyor. Tanıdıklarım var. Geri dönmek istemiyorlar - vesselam!
Yahu, klişe bir laftır ama bunların hepsi altın kafes. TM ekonomisi o kadar iyi değil ve özgürlük de yok.
Hakli olablirsin pax kardesim... Ben TRT de yayinlanan o pragramin özetini burda anlattim. Belkide propaganda amacli bir programdi. Ordaki yasami ögrenmek icin bizzat orda bir müddet yasamak gerek.
Tangriberdi
06-03-2005, 06:31 AM
Arkadashlar achikchasi ben artik ne demokrasiye ne de ozgurlıge-Amerika ve Avrupanin emperyalizmi yaymak ichin kullandighi yeni sozler inaniyorum. Vahshi kapitalizmden gıtlagima kadar mustaribim ve liberal ekonomiden de şu an itibariyle nefret eder hale geldim. Ayrica Sosyalizminde bireysel gelishme onunde chok fazla engeller tashidighinden hich bir ksuhkum yok.
O yuzden demokrasi ve bireysel ozgurluk Turk ulusunun yapisina ve ruhuna hich mi hich uymuyor. Islam dini sheriati ise chaghin oldukcha gerisnde kalmishtir. Turk toresi ise temel konularda hala Turk ruhuna uygun olmakla birlikte chaghdash kavramlara yorum getirebilmekten chok uzaktir.
O yuzden Ataturkun devrindeki yonetim aynen devreye sokulabilirse ki butun ilkeleri eksiksiz olmak uzere(Ataturk zamaninda da Turkiyedeki uygulamalar hep laikti ama devletin bir resmi dini vardi ve askerler Kuran uzerine yemin ederdi hatirlatirim.), tekrardan devlet ile halk arasindaki ruh birlighi saghlanmish olacaghindan Turkiye olasi butun sorunlarini ashacaktir.
Bunun Turkmenistanla ne alakasi var dersek, Hemen soyleyeyim belki bana kizacaksiniz ama Sapar Myrad Turkmenbashy gunumuz Turkmenistaninin ATATURKUDUR. Eylem ve kararlarinin choghunda Ataturkchulughe uyghun hareket etmekte ve ulkesi muthish hizla kalkinmaktadir, Adam bir diktator olabilir-bazilari Turkiye de Ataturke de Diktator diyor-ama ulkesi ichin cidden chalishan bir yurtseverdir, ister sevin ister sevmeyin.
DEMOKRASİ OZGURLUK INSAN HAKLARI BIRAKIİN BU SIHIRLI YALANLARIDA GERCHEK GELISHME NEDIR ONU GORUN. AVRUPA VE AMERIKA GELISHIRKEN OZGURLUK VE HAK MI DINLEDI ?
Bilge_Kagan
06-03-2005, 03:24 PM
Iyi diyorsun da, Ataturk ornegin genel televizyon yayinini kesip kendi yazdigi siirleri halka okur muydu ? Ya da zaten az olan televizyon kanallarinin 3'unu ( tam sayiyi hatirlamiyorum ) keyfi nedenlerden ( kisisel zevkine uymadigi, yayinlarini begenmedigi icin ) dolayi kapatir miydi ?
Acikcasi Turkmenbasinin bir diktator oldugunu ben de dusunuyorum ( zira son okuduklarima gore simdiden oglunu yerine veliaht gostermis ) . Bu halka dogalgazin bedava dagitilmasi gibi uygulamalar ise halkin icte huzura kavusmasini, en azindan kendilerini diger ulkelerle karsilastirip sukretmeleri ve yonetime karsi ayaklanmalarini engellemek icindir. Yeralti kaynaklari bittigi zaman iktidari korumak icin nelerden feragat eder cok merak ediyorum...
sayram
06-03-2005, 10:17 PM
Turkmen tili qondoq til?
U O'zbekchaga yeqinmu ,qozoqchigamu,qirghizchigamu,yoki Turkchigamu?
men bu yerdaki yozilganlarni hich bir tushuna olmadim.
Turkmen tili qondoq til?
Umarım doğru çevirebilirim:
Türkmen dili nasıl dil?
Özbekçeyemi, Kazakçayamı, Kırgızcayamı, yoksa Türkçeyemi yakın.
Ben bu yerde yazılanların hiçbirini anlamadım.
Tangriberdi
06-04-2005, 06:42 AM
Turkmen tili qondoq til?
Sen bizning oytgan so'zlarimizni tushinmading omo biz sening so'zlarining borchasini tushindik, bu qondoy nersa edi buni ham man tushinmadim.
Suolingizga javob bermoqchiman:
Turkmen tili Turk tillari orasida Oquz Turk tillaridan bolip eng ko'p, eng judo Turkchaga va Ozarboyjon tiliga oqshar ham O'lkalari Markazi Osiyoda bolgani uchin Markazi Osiyo Turk tillaridan bir necha so'z bor Turkmenchada. Yoni, so'zlari Markazi Osiyo Turk tillariga, tildagi jumla quruvlari va ko'plik qoshimchalari
Ozarboyjon va Turkiya tiliga oqshar.
Endi Tushindingmi?
Allahning rohmati ustingizda bolsin.
Inshoallah yozgan so'zlarim O'zbekchaga yonglish kelmas.
bluesky
06-04-2005, 01:06 PM
Umarım doğru çevirebilirim:
Türkmen dili nasıl dil?
Özbekçeyemi, Kazakçayamı, Kırgızcayamı, yoksa Türkçeyemi yakın.
Ben bu yerde yazılanların hiçbirini anlamadım.
Sanırım doğru çevirmişsin, bravo :cool:
sayram
06-13-2005, 10:03 PM
Sen bizning oytgan so'zlarimizni tushinmading omo biz sening so'zlarining borchasini tushindik, bu qondoy nersa edi buni ham man tushinmadim.
Suolingizga javob bermoqchiman:
Turkmen tili Turk tillari orasida Oquz Turk tillaridan bolip eng ko'p, eng judo Turkchaga va Ozarboyjon tiliga oqshar ham O'lkalari Markazi Osiyoda bolgani uchin Markazi Osiyo Turk tillaridan bir necha so'z bor Turkmenchada. Yoni, so'zlari Markazi Osiyo Turk tillariga, tildagi jumla quruvlari va ko'plik qoshimchalari
Ozarboyjon va Turkiya tiliga oqshar.
Endi Tushindingmi?
Allahning rohmati ustingizda bolsin.
Inshoallah yozgan so'zlarim O'zbekchaga yonglish kelmas.
Assalomu alaykum, Turkman qerindoshim,
Men Uzbek emas,men Uyghurcha yozdim.
men Turkmen tilini yoxshi tushinarman dep uyloptikanman,lekin sizlarning yozganlaringizni men tushina olmadim.
men ilgiri sizlarning bir nachcha website laringizni ziyorat etkanman.qoshiqlaringizni onloganman,hem juda yoxshi tushinganman.
sizlarmu dutorni yoxshi kurisilar,bizmu shundaqa.
undan boshqa sizlarning buyuk shoiringizlar Mahtunquli hem bizlarga heli tunush,
afsuski men tilimizda buncha ham farqlar bor dep uylomagan ikanman.
amdi bildim,aslida Turkmen tili Turkiya turk tiliga yoqin ikan.
Rahmat,sizga ,sog buling.
Administrator
06-14-2005, 02:52 AM
Assalomu alaykum, Turkman qerindoshim,
Men Uzbek emas,men Uyghurcha yozdim.
men Turkmen tilini yoxshi tushinarman dep uyloptikanman,lekin sizlarning yozganlaringizni men tushina olmadim.
men ilgiri sizlarning bir nachcha website laringizni ziyorat etkanman.qoshiqlaringizni onloganman,hem juda yoxshi tushinganman.
sizlarmu dutorni yoxshi kurisilar,bizmu shundaqa.
undan boshqa sizlarning buyuk shoiringizlar Mahtunquli hem bizlarga heli tunush,
afsuski men tilimizda buncha ham farqlar bor dep uylomagan ikanman.
amdi bildim,aslida Turkmen tili Turkiya turk tiliga yoqin ikan.
Rahmat,sizga ,sog buling.
forumga hush kelibsan uygur dostim
men uygurchani bir paytlar
birinchi marotaba oqiganimda hammasini tushungan edim.
sen ham ozbekchani yahshi tushunasan dep oylayman lekin bu yerda postlarni sen tushunmaganni sababi bular turk tilida yozilgan turkman tilida emas ,turk tili sen uchun ozbekcha kabi onson tushunulmasligi mumkin lekin 2 -3 oy kunda 2 -3 soatdan turk tilini organishga harakat qilsang, hamasini tushunub ketasan.turkman tili turk tiliga yaqinroq turadi ozbekchaga kora.
ferdon
07-07-2005, 04:56 AM
hello gok toruk
ferdon
07-07-2005, 05:00 AM
Gok toruk !! tell me something about turkmeniston ,brother
gok_toruk
07-07-2005, 05:02 AM
Dear Perdon,
Hi there. Best wishesh and respect. Well, thank you very much to get me to this forum. I found it really interesting; even better than AE. Sen ke, yaqin yoltashim, gozel dilek ler bolsin.
Kind regards,
Iltirish
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.