View Full Version : Raşid Dostum'a Özbeklerin Bakışı
genco
05-29-2005, 10:18 AM
Özbek asıllı General Raşid Dosum'a Özbeklerin bakış açısı nasıldır?
Sanırım benim gibi bir çok Türkiyeli de merak ediyordur. Galiba şuan Afganistan İçişleri Bakanlığına getirldi...
Özbek kardeşlerimizin bu insan hakkındaki düşünceleri nasıldır?
AFANDI
05-29-2005, 10:32 AM
kim oldugunu pek bilmem ilgilenmemde
ama onu turkiye istedigi gibi kullaniyor bi tek onu bilirim.
Colpan
05-29-2005, 03:21 PM
Soydaşım beni gecenin bir vakti güldürdünüz ya Allah da sizi güldürsün. Türkiye kimseyi kullanmıyor. Hatta bizim yöneticileri bile elalem kullanırken biz nasıl birilerini kullanalım?
oshliaziz
05-29-2005, 11:17 PM
Afganistan asinda kabilelerin olusturdugu bi devlet. Pestun, hazara, turkmen , özbek, tajikler ve daha pek çok millet ve kabile. Orda duzeni saglamak acisindan her kabileye hukumette bir yer vermeye calisiyolar. Su anki hukumette ozbekler olmadigi icin ozbekler muhalefet yapiyordu, dolayisiyla Karzai ozbekleri memnun etmek icin Rasit Dostum'u ikinci genel kurmay baskani yapti. Genel kurmay baskan yadimcisi degil!!!!!!!!
Dostum'u kimin kullandigini bilmiyorum ama oda baya iyi idare ediyor durumu... Ama en azindan ozbeklerin lideri olarak gozukuyor, Afganistanda. Kotu bile olsa lidersizlikten iyidir!
Bilge_Kagan
05-30-2005, 06:58 AM
Sen Turkiye nin onu kullandigi hakkinda kesin bir kaynak getirebilir misin acaba ? Okumaktan ya da yorumlamaktan memnuniyet duyarim...
Rasid dostum Amerika tarafindan Afganistan a daha ilk girerken kullaniliyordu, halen de kullaniliyordur zannimca...
movusa
05-30-2005, 08:56 AM
Bundan birkac sene evvel Rasit Dostumu kameralarin karsisinda görmüstüm. Etrafinda yaklasik 5-6 tane tam techizatli Amerikan askeri, evinin cevresinde Amerikan tanklari yakin koruma yapiyorlardi. Sadece en yakininda bir tane özbek korumasi vardi.
Soru? Bu durumda acaba hangi ülke bu adami kullaniyordur????????
genco
05-30-2005, 11:36 AM
APANDI,
Kim olduğunu bilmediğini söylemişsin, olabilir...
Türkiye tarafından kullanıldığını iyi bildiğin anlaşılıyor. bazı somut bilgiler verirsen daha aydınlatıcı olmaz mı?
Bir de bu düşüncenin altında biraz Türkiye düşmanlığı mı desem, soğukluğu mu desem böyle bir yaklaşım seziliyor gibi geldi bana... Bu konuda da daha açık ve net olursan sevinirim...
Afganistan asinda kabilelerin olusturdugu bi devlet. Pestun, hazara, turkmen , özbek, tajikler ve daha pek çok millet ve kabile. Orda duzeni saglamak acisindan her kabileye hukumette bir yer vermeye calisiyolar. Su anki hukumette ozbekler olmadigi icin ozbekler muhalefet yapiyordu, dolayisiyla Karzai ozbekleri memnun etmek icin Rasit Dostum'u ikinci genel kurmay baskani yapti. Genel kurmay baskan yadimcisi degil!!!!!!!!
Dostum'u kimin kullandigini bilmiyorum ama oda baya iyi idare ediyor durumu... Ama en azindan ozbeklerin lideri olarak gozukuyor, Afganistanda. Kotu bile olsa lidersizlikten iyidir!
Yani, özbek asıllı ama Özbekler O'nu yeterince tanımıyor, anlamı gibi bir durum çıkıyor ortaya!
Adamcağızı dünya Özbek asıllı olarak tanıyor; ama Özbekler'ın haberi yok diyebiliriz miyiz bu durumda?
Son cümlen gerçekten anlamlı ve muhteşem bir cümle...Beğendim...http://www.forum.uz/images/icons/icon14.gif
AFANDI
05-30-2005, 01:13 PM
Sen Turkiye nin onu kullandigi hakkinda kesin bir kaynak getirebilir misin acaba ? Okumaktan ya da yorumlamaktan memnuniyet duyarim...
Rasid dostum Amerika tarafindan Afganistan a daha ilk girerken kullaniliyordu, halen de kullaniliyordur zannimca...
o adamin evi nerede yani ailesi nerde yasiyor?
adam butun bos vakitlerini nerde geciriyor?
erdogan afganistana gittiginde bi isaf i ziyaret etti birde abdurasid dostumu
bizim fakulte hastanesine (eskisehir) her ay dostum askerleri geliyorlar ve tedavi oluyorlar kendim gordum ve bashekim yardimcisi olan hocam bunu soyledi sadece yukardan emir gelyomus yapmak zorundalarmis onun dedigine gore ..
peki butun bunlari turkiye sevabinami yapiyor?
AFANDI
05-30-2005, 01:16 PM
tabiki america da kulklkaniyor cunku turkiye kullaninca otamatikman america kullanmis olmuyomu? :cool:
oshliaziz
05-30-2005, 07:10 PM
Yani, özbek asıllı ama Özbekler O'nu yeterince tanımıyor, anlamı gibi bir durum çıkıyor ortaya!
Adamcağızı dünya Özbek asıllı olarak tanıyor; ama Özbekler'ın haberi yok diyebiliriz miyiz bu durumda?
HAyir beni yanlis anlamisin, birazda dogrumu desem... Benim yasadigim ulkede Dostum'u Pek tanimiyorlar ve umurlarida bile degil. Bizimkiler daha disaridakileri dusunecek duruma gelmemisler. :(
Son cümlen gerçekten anlamlı ve muhteşem bir cümle...Beğendim...http://www.forum.uz/images/icons/icon14.gif
Tabi isterdimki her yerde liderlerimiz olsun!!! Basimiza ne geliyorsa hep lidersizlikten gelir!!!
Tangriberdi
05-31-2005, 07:30 AM
Türkiye neden Orta Asya da gereği kadar sevilmiyor sizce arkadaşlar?
CEVABI: Türkiyenin adeta Amerikan ELÇİSİYMİŞ GİBİ orayla her bağlantısında bu devletlere Amerikan Politikalarını dayattığı için sevilmiyor, Bu ülkelerde Türkiye tam bir Amerikan ve Avrupa çıkarlarının savunucusu olan ve onların köpekliğini yapan bir ülke olarak görülüyor da ondan!
Bazen düşünerek yazmak gerekir hele hele sen tengriberdi 3 defa düşün 1 kere yaz.
O köpek ile kısmı acil senden düzeltmeni bekliyorum !
genco
05-31-2005, 09:31 AM
Bu ülkelerde Türkiye tam bir Amerikan ve Avrupa çıkarlarının savunucusu olan ve onların köpekliğini yapan bir ülke olarak görülüyor da ondan!
Bu ne biçim laf kardeş! Devirdiğin çamın farkında mısın?.. Bilgili, kültürlü gördüklerimiz de böyle yaparsa, vay halimize!..
Tam, Türkiye düşmanlığı yapan, PKK'lı katillerin ağzıyla konuşmuşsun...
Dost ve kardeş bilen hiç bir ülke vatandaşı bizi öyle göremez; öyle görene de dost ve kardeş gözüyle bakmayız; kim olursa olsun!
Kaldıki, Özbek kardeşlerimizden böyle bir yakıştırma hiç duymadım...
Yaptığın bu yakıştırmadan dolayı seni şiddetle kınıyorum!!!
genco
05-31-2005, 09:48 AM
[
QUOTE=oshliaziz] Bizimkiler daha disaridakileri dusunecek duruma gelmemisler. :(
Yine son cümlen, en az bir önceki kadar, anlamlı ve bir o kadar da düşündürücü olmuş... http://www.forum.uz/images/icons/icon14.gif
Tabi isterdimki her yerde liderlerimiz olsun!!! Basimiza ne geliyorsa hep lidersizlikten gelir!!!
[/QUOTE]
Şu an olmayabilir ama ilerde olmyacağının garantisi yok! Kimbilir, belki de bu forumdakilerden birileri olabilir...Neden olmasın?..
genco
05-31-2005, 02:51 PM
o adamin evi nerede yani ailesi nerde yasiyor?
adam butun bos vakitlerini nerde geciriyor?
erdogan afganistana gittiginde bi isaf i ziyaret etti birde abdurasid dostumu
bizim fakulte hastanesine (eskisehir) her ay dostum askerleri geliyorlar ve tedavi oluyorlar kendim gordum ve bashekim yardimcisi olan hocam bunu soyledi sadece yukardan emir gelyomus yapmak zorundalarmis onun dedigine gore ..
peki butun bunlari turkiye sevabinami yapiyor?
APANDI,
Türkiye'nin Raşid Dostum'a olan ilgisinin kullanmak amaçlı olduğunu çıkarman oldukça düşündürücü geldi bana...
Demekki Türkiye'yi -bu ülkede okumana rağmen- yeterince tanımamışşsın; bu yorumundan böyle anlaşılıyor ne yazıkki..
Tanımış olsaydın eğer, bu ülkenin Elçi Bey, Mustafa Cemiloğlu, Cehar Dudayev, İsa Yusuf Alptekin...gibi, Orta-Asya'lı Türk liderlere her zaman kucak açtığını görür ve anlardın "kullanmak" adına yapmadığını; sadece kardeşlik bağları nedeniyle yaptığını...Tıpkı senin gibi kardeşlerimize kucak açtığımız gibi...
Bu liderlerden bazılarının aileleri halen Türkiye'de yaşıyor ve TC Devleti'nin himayesinde hayatlarını sürdürüyorlar. İçlerinden bazıları aramızda yok, nasıl bir "kullanma" olabilir sence bu?!.. Türkiye, Afganistan'ın neyini kullanabilir ki?!
Bilmelisinki, kardeş bildiklerimizi kucaklarken, aklımızdan sadece kardeşlik geçer... Bazen bu yardımsever yönümüz, ne yazıkki yanlış anlaşılabiliniyor...
Türkiye hiç bir zaman sömürgeci, emperyalist bir ülke olmamış ki "kullanma" siyaseti gütsün...
Kardeşlerimizden, bu soylu davranışımızdan dolayı takdir beklerken, böyle "öküz altında buzağı arama" mantığı ile olaya bakmaları bizi sadece üzer...Hele bir de aramızda yaşıyorsa böyle düşünenler, o daha da üzer bizi...
.........saygıyla......
oshliaziz
05-31-2005, 02:57 PM
Türkiye neden Orta Asya da gereği kadar sevilmiyor sizce arkadaşlar?
CEVABI: Türkiyenin adeta Amerikan ELÇİSİYMİŞ GİBİ orayla her bağlantısında bu devletlere Amerikan Politikalarını dayattığı için sevilmiyor, Bu ülkelerde Türkiye tam bir Amerikan ve Avrupa çıkarlarının savunucusu olan ve onların köpekliğini yapan bir ülke olarak görülüyor da ondan!
Türkiye aslında orta asiyada pek seviliyor. Bu yaşadığın çevreye bağlı. Benim çevremdeki insanların pek çoğu seviyor. (Kırgızıstanı kast ediyorum) . Bir insan şahsi fikirlerini toplumun fikri gibi soyleyemez. Söylesede kaale alınmaz !
Şahsen ben Türkiye yi çok mu seviyorum? Hayır. Türkiye yi yonetenlerde bi insan, çok hata yapıyorlar. Bir ilgileniyorlar sonra unutuyorlar, sonra önemli bi şey olunca tekrar ortaya çıkıyor. İstikrarlı bir şekilde ilişkiyi ilerletme sürecine bir türlü giremedi... Türkiye ye ihtiyacımız var mı, evet dost olarak ihitiyacımız var, ama o gelmezsse başkası gelip dost oluyor...
oshliaziz
05-31-2005, 03:09 PM
APANDI,
Türkiye'nin Raşid Dostum'a olan ilgisinin kullanmak amaçlı olduğunu çıkarman oldukça düşündürücü geldi bana...
Demekki Türkiye'yi -bu ülkede okumana rağmen- yeterince tanımamışşsın; bu yorumundan böyle anlaşılıyor ne yazıkki..
Tanımış olsaydın eğer, bu ülkenin Elçi Bey, Mustafa Cemiloğlu, Cehar Dudayev, İsa Yusuf Alptekin...gibi, Orta-Asya'lı Türk liderlere her zaman kucak açtığını görür ve anlardın "kullanmak" adına yapmadığını; sadece kardeşlik bağları nedeniyle yaptığını...Tıpkı senin gibi kardeşlerimize kucak açtığımız gibi...
Bu liderlerden bazılarının aileleri halen Türkiye'de yaşıyor ve TC Devleti'nin himayesinde hayatlarını sürdürüyorlar. İçlerinden bazıları aramızda yok, nasıl bir "kullanma" olabilir sence bu?!.. Türkiye, Afganistan'ın neyini kullanabilir ki?!
Bilmelisinki, kardeş bildiklerimizi kucaklarken, aklımızdan sadece kardeşlik geçer... Bazen bu yardımsever yönümüz, ne yazıkki yanlış anlaşılabiliniyor...
Türkiye hiç bir zaman sömürgeci, emperyalist bir ülke olmamış ki "kullanma" siyaseti gütsün...
Kardeşlerimizden, bu soylu davranışımızdan dolayı takdir beklerken, böyle "öküz altında buzağı arama" mantığı ile olaya bakmaları bizi sadece üzer...Hele bir de aramızda yaşıyorsa böyle düşünenler, o daha da üzer bizi...
.........saygıyla......
Artık millet herşeyin altında bir şey arar oldu. Milletin ağzını kapatamazssınki! Kul bilmezsse Halik bilir!
Özbek asıllı General Raşid Dosum'a Özbeklerin bakış açısı nasıldır?
Sanırım benim gibi bir çok Türkiyeli de merak ediyordur. Galiba şuan Afganistan İçişleri Bakanlığına getirldi...
Özbek kardeşlerimizin bu insan hakkındaki düşünceleri nasıldır?
Uyuşturucu kaçakçılığına karıştığı söyleniyor:
Ferghana.Ru: You also mentioned drug trafficking on Uzbek-Afghan border and that Uzbek authorities receive drugs from Afghan warlord A.Dustum. If proved, this serious allegation might damage the international reputation of Uzbekistan. Do you have any proof?
Craig Murrey: Anyone can stand by the road at Termez and see these vehicles from Dostum and the Uzbek regime driving quickly straight past customs without stopping, while UN and other lorries are blocked for weeks.
Unlike other Ambassadors I did not hide behind Embassy walls and the guards at the Intercontinental and the Golf Club. I was out and around towns and villages, and drinking in nightclubs in Tashkent. I was making many contacts in very interesting positions - and remember a junior office worker and even a cleaner can no more about the business of their boss than he realizes. I found out who had the genuine potential to access accurate information, and who I could trust to tell me the truth. Of course I cannot name my sources, for fear of action against them. This is indeed a serious charge, and I am quite sure it is true.
Link (http://enews.ferghana.ru/detail.php?id=690&mode=enews)
KhwarezmshaH
06-01-2005, 05:15 AM
Rashid Dostum hakkında hiç bi bilgim yok ama oğlu Ankarada okudugunu biliyorum...:D
genco
06-01-2005, 04:34 PM
Artık millet herşeyin altında bir şey arar oldu. Milletin ağzını kapatamazssınki! Kul bilmezsse Halik bilir!
Kardeş,
Kimin, hangi niyetle -ve de- ne aradığı önemli ama... Niyetin ne olduğunu kul da bilir Halik de...
Türkiye gerçekten İsrail gibi, Amerika gibi, Rusya gibi maşa kullanma siyasetini becerebilseydi; Özal zamanında Peşmerge liderlerini kullanırdı ve bugünkü sıkıntı olmazdı.... Bak, adamlar başımıza bela oldular.
Raşid Dostum, Türkiye'ye geldiği yıllarda Taliban'a karşı savaşıyordu. Yardıma muhtaçtı ve üstelik Özbek idi... Türkiye nasıl geri çevirebilirdi ki?..
Galiba, sevilmeyen yanı Taliban'a karşı savaşmış olması...
Taliban'ı, Amerika; Ruslar'a karşı kullandı... Rusların işi bitince, Taliban'ı sildi ve kendisi geldi, yönetime el koydu...
Tıpkı Irak'ta olduğu gibi...
Pax
Uyuşturucu kaçakçılığına karıştığı söyleniyor:
İlk defa duydum!.. Farklı bir yaklaşım!
Yani, Türkiye bir uyuşturucu kaçaksını mı kullanıyor(!?..)
Gel de inan...
Oshliaziz kardeş!
movusa
06-02-2005, 01:11 AM
Kullanmak! anlami bir kisiyi yada kisileri kendi cikarlari dogrultusunda hizmet ettirmek... Basit anlami bu herhalde.
Bütün gecmisiyle gurur duydugum tarihimizde, kullanmak kelimesiyle, chok az karshilashtim. Chünkü hich bir zaman, hich bir toplumu ( bazi istisnalar haric ), özelliklede kardesh bildigimiz bir toplulugu ve insanlarini kullanmak, hich bir türkün kabul edemiyecegi bir sheydir. Tarih boyunca türkler fethettikleri ülkelere, okul, yol, kervansaray, medreseler yaptirmistir. Bugün Osmanlinin bir chok önemli eseri, Istanbul, Bursa ve Edirne haric, Balkan ülkelerinde ve Ortadogudadir. yabancilar kesinlikle askere alinmazlardi. Savaslarda ölenler sadece türk insaniydi. Ve bu yabanci insanlari kullanmak türklerin aklinin ucundan dahi gechtigini sanmiyorum.
Türkler bunu yaparken acaba yabancilar ne yapmish onlarada bir bakalim mi? Örnegin ingiltere: Sömürgesi altinda aldigi ülkelerin kaynaklarini tamamen kurutmush, insanlarina akil almaz ishgenceler uygulamish, öldürmüch, yakmish yikmish... Bunlar hangi ülkelerdir; Hindistan, Avustralya ve Yeni zelendadaki yerliler, Jamaika, Birchok Afrika ülkesi, yada Hollandanin Surinamlilari nasil katlettigi ve sömürüdügü apacik ortada... Fransizlarin Cezayirlilere Zimbabweye neler yaptigi, nasil katliamlar yaptigi ve sömürdügü biliniyor.
Türk toplumunun genelinde, bence, mantik degil duygusallik hakimdir. Bundan dolaydir ki bizler, istisnalar harich, hich kimseyi yada kimseleri kullanamayiz. Afganistan savaschinda bir chok özbek soydachimiza kucak achtigimizda ve onlarla yiyecegimizi paylaschtigimizda onlari daha sonra kullanmak gibi bir düschüncemiz olmamishtir. Yada Bosna savashinda bir chok bosnali buraya geldi ve onlarla evlerimizi paylashtik. Bizler ne Amerikaliyiz, ne ingiliziz nede Fransiz. Onlar bir topluma bir iyilik yaptigi zaman kat ve kat bunun karshiligini sizden geri alirlar. Ancak müslüman bir insan, helede türkse yaptigi bir iyiligi mutlaka karshiliksiz yapar.
Türkiyeyi taniyan arkadashlar iyi bilir. Shehirler harich, bir köye gittiginiz zaman, tanri misafiri oldugunuzu söylediginizde sizi en güzel shekilde agirlarlar. Sizleri yedirir, ichirirler ve hich bir karshilik beklemezler. Aynisini batili bir ülkede yapin bakalim; eminim sizi tabancayla kovarlar!
Türkiyede hangi türkle konushursak konushalim, Orta Asya dendigi zaman hemen hayallere dalar, acaba bir gün Turan gerchekleshecekmi diye düshünür ve gözleri parlar. Fakat bu düshüncenin arkasinda, oradaki insanlari "kullanmak" gibi bizlere yabanci gelen bir kelime yoktur.
Bilge_Kagan
06-02-2005, 04:40 AM
Acikcasi bunun uzerine soylenebilecek cok fazla sey oldugunu dusunmuyorum...
İlk defa duydum!.. Farklı bir yaklaşım!
Yani, Türkiye bir uyuşturucu kaçaksını mı kullanıyor(!?..)
Gel de inan...
Oshliaziz kardeş!
Kaçırılılacak başka bir şey var mı ki Afganistan'dan?
Kanımca orada herkes bununla uğraşmak zorunda yoksa ne sanayisi ne de doğru dürüst tarımı olan bir ülkede yaşamak imkansız olurdu.
Bir de bu adamın davranışları, onun prensip adamı değil, tam bir kontjonktür adamı olduğu gösteriyor. Hatırlıyorum, 1998'de onun "kalesi" olan Mezar-ı Şerifi, Şibirganı ve diğer Kuzey kentlerini Taliban ele geçirdiğinde apar topar TR'ye kaçtı. Ama Ahmet Şah Mesut (Tacik) direnişi sürdürdü ve Talibanların ilerleyişini durdurdu. Bizim Dostum ancak etraf durulaşınca geri döndü.
Ayrıca yanılmıyorsam Sovyet işgali sırasında Sovyetlerden yanaydı (eğitimini de SSCB'de almıştı ), Ahmet Şah Mesut ise karşı cephede mücahit olarak savaşıyordu.
genco
06-02-2005, 10:47 AM
[QUOTE]
Bir de bu adamın davranışları, onun prensip adamı değil, tam bir kontjonktür adamı olduğu gösteriyor. Hatırlıyorum, 1998'de onun "kalesi" olan Mezar-ı Şerifi, Şibirganı ve diğer Kuzey kentlerini Taliban ele geçirdiğinde apar topar TR'ye kaçtı.
O günleri iyi bilen, emekli bir ordu mensubunun bu konu hakkındaki görüşleri şöyle:
Evet.. Kaçmak zorunda kaldı, doğru... Bir gerçeği söyleyim: Dönüşünde, Türkiyeden yüzlerce gönüllü, Afganistan'a giderek, Dostum'un yanında savaştı. Bir nevi yardım ve güç toplamak da diyebiliriz bu kaçışa...Dönüp savaşması bu manaya gelir zaten.." O günleri iyi bilen birinin yorumu böyle...
Ama Ahmet Şah Mesut (Tacik) direnişi sürdürdü ve Talibanların ilerleyişini durdurdu. Bizim Dostum ancak etraf durulaşınca geri döndü.
Ayrıca yanılmıyorsam Sovyet işgali sırasında Sovyetlerden yanaydı (eğitimini de SSCB'de almıştı ), Ahmet Şah Mesut ise karşı cephede mücahit olarak savaşıyordu.
Şah Mesut kimlerden destek alıyordu? Bu konuda bilgi verebilir misin?
Bayağı bir gücü vardı, mutlaka birileri olmalı arkasında...
altar
06-02-2005, 12:33 PM
Öзбек асıллı Генерал Раşид Досумьа Öзбеклерин бакış аçıсı насıлдıр?
Санıрıм беним гиби бир çок Тüркиыели де мерак едиёрдур. Галиба şуан Афганистан İçиşлери Баканлığıна гетирлди...
Öзбек кардеşлеримизин бу инсан хаккıндаки дüşüнцелери насıлдıр? Раşид Достум Тüркиые иле бирликте харекет еден Тüркиыеьые гöнüлден баğлı бир Тüрк миллиыетçисидир ама Генцо Кардеş сана цевап вермек истеыецек Öзбек кардеşлерин бирçоğу Достум гиби дüşüнмедиклери иçин санıрıм сана олумсуз цевап язацаклар.
genco
06-03-2005, 04:11 AM
[QUOTE=altar]Раşид Достум Тüркиые иле бирликте харекет еден Тüркиыеьые гöнüлден баğлı бир Тüрк миллиыетçисидир ама Генцо Кардеş сана цевап вермек истеыецек Öзбек кардеşлерин бирçоğу Достум гиби дüşüнмедиклери иçин санıрıм сана олумсуз цевап язацаклар.[/QUO
Aramıza hoş geldin Altar kardeş,
Ne yazıkki yazdıklarını anlayamadım.Çünkü Rusçam yok...
............saygıyla.............
Bilge_Kagan
06-03-2005, 09:36 AM
Rusca degil yazdiklari...Turkce ancak kril alfabesi...
genco
06-04-2005, 11:51 AM
Rusca degil yazdiklari...Turkce ancak kril alfabesi...
Bu arkadaş o zaman neden Kril alfabesiyle yazmış olabilir ki? Belki de yazım sisteminden kaynaklanmıştır...
Bilge_Kagan
06-04-2005, 03:02 PM
Bilgisayarinin abece ayariyla ilgili bir durum sanirim. Zira alinti yaptigi ve senin yazmis oldugun yazi da kril abecesiyle yaziliydi...
genco
06-05-2005, 12:56 AM
Bilgisayarinin abece ayariyla ilgili bir durum sanirim. Zira alinti yaptigi ve senin yazmis oldugun yazi da kril abecesiyle yaziliydi...
Evet, dediğin gibi olmalı...Bu arkadaş, henüz bir açıklama yapmadığına göre, hala iletilerimizi görmedi galiba?
Bilge_Kagan
06-05-2005, 04:12 AM
Раşид Достум Тüркиые иле бирликте харекет еден Тüркиыеьые гöнüлден баğлı бир Тüрк миллиыетçисидир ама Генцо Кардеş сана цевап вермек истеыецек Öзбек кардеşлерин бирçоğу Достум гиби дüşüнмедиклери иçин санıрıм сана олумсуз цевап язацаклар.
Rasid Dostum Turkiye ile birlikte hareket eden Turkiyeye gonulden bagli bir Turk milliyetcisidir ama genco kardes sana cevap vermek isteyecek Ozbek kardeslerin bircogu dostum gibi dusunmedikleri icin sanirim sana olumsuz cevap yazacaklar...
Umarim dogru cevirmisimdir. Zira Kril alfabesi yoreden yoreye farklilik gosterebiliyor, ben asil alfabe olan Rus alfabesine benziyordur dusuncesiyle Yakut kril alfabesine gore cevirdim...Hatam varsa uyarirsiniz zaten.
genco
06-05-2005, 07:17 AM
Rasid Dostum Turkiye ile birlikte hareket eden Turkiyeye gonulden bagli bir Turk milliyetcisidir ama genco kardes sana cevap vermek isteyecek Ozbek kardeslerin bircogu dostum gibi dusunmedikleri icin sanirim sana olumsuz cevap yazacaklar...
Altar da Türkiyeli çoğunluğun düşündüğünden farklı düşünmüyor yani...
Kendi adıma şunu söylemek istiyorum:
Gerek Muhammed Salih için söylenenler, gerekse Raşid Dostum için söylenenlerden sonra, Özbekler hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığımı anladım.
Forumdakilerin çoğu Hoca Efendi'nin okullarında okuyanlar veya mezun olanlar. Muhammed Salih'e sahip çıkmadıkları gibi içlerinde ağır sözler sarf edenler bile oldu bu forumda. Anlamak zor!..
Oysa, Muhammed Salih "Ben Türkistanlı bir Müslümanım" diyen birisi..
Raşid Dostum "Özbek'lik benim şeref madalyam" diyen birisi...
Özbek olması nedeniyle yakın bulduğumuz raşid Dostum'a bu forumdaki Özbekler'in bakış açıları düşündürücü...
Üstelik yeteri kadar tanımadıklarını söyleyip, orda burda yazılanlarla değerlendirme yapmaları enteresan! Bunu da anlamak zor!
Aslında bu foruma bakarak, Özbekler hakkında fikir ileri sürmek ne kadar doğru o da tartışılır doğrusu...
Galiba, Özbekistan gerçeğini öğrenmek için Özbekistan'a gidip görmek en mantıklısı gibi geliyor bana...
Oshliaziz kardeşin şu sözü durumu biraz özetlemiş aslında...
Benim yasadigim ulkede Dostum'u Pek tanimiyorlar ve umurlarida bile degil. Bizimkiler daha disaridakileri dusunecek duruma gelmemisler .
.................................................. ......
.................................................. .....
Umarim dogru cevirmisimdir. Zira Kril alfabesi yoreden yoreye farklilik gosterebiliyor, ben asil alfabe olan Rus alfabesine benziyordur dusuncesiyle Yakut kril alfabesine gore cevirdim...Hatam varsa uyarirsiniz zaten.[/QUOTE ]
Sevgili kardeşim, yazı sahibinin göstermediği ilgiyi, senin göstermiş olmanı, takdir ediyorum. Allah razı olsun...
Tangriberdi
06-05-2005, 07:30 AM
Bu ne biçim laf kardeş! Devirdiğin çamın farkında mısın?.. Bilgili, kültürlü gördüklerimiz de böyle yaparsa, vay halimize!..
Tam, Türkiye düşmanlığı yapan, PKK'lı katillerin ağzıyla konuşmuşsun...
Dost ve kardeş bilen hiç bir ülke vatandaşı bizi öyle göremez; öyle görene de dost ve kardeş gözüyle bakmayız; kim olursa olsun!
Kaldıki, Özbek kardeşlerimizden böyle bir yakıştırma hiç duymadım...
Yaptığın bu yakıştırmadan dolayı seni şiddetle kınıyorum!!!
Aman Allahım yeni gördüm amacım ülkeme yurduma o çirkin sözü yakıştırmak değil asla , ama Amerikanın ve ABnin Yaltaklığını Türkiyenin o bölgede nasıl yaptığını anlatacak başka bir söz bulamamışım o an , biraz kızgınlığımdan biraz da bazen densiz olabildiğimden herhalde ulusumdan ülkemden ve sizlerden amacımın ülkemi kötülemek olmadığını ancak yermek olduğunu anlamanızı ve beni bağışlamanızı dilerim.
Altar da Türkiyeli çoğunluğun düşündüğünden farklı düşünmüyor yani...
Kendi adıma şunu söylemek istiyorum:
Gerek Muhammed Salih için söylenenler, gerekse Raşid Dostum için söylenenlerden sonra, Özbekler hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığımı anladım.
Peki siz onun (Raşid Dostum) hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olduğunuzdan eminmisiniz? Veya başka şekilde ifade edeyim: Adamın biri kalkıp "Özbek'liğimle (Türklüğümle v.b.) gurur duyuyorum" demesi (bunun gerçekte böyle olduğuna ve mensup olduğu millete ne kadar hizmet ettiğine henüz gelmedik) elde tutulmaya yeterli sebep teşkil ediyor mu sizce?
Ama şunda haklı olabilirsiniz. Belli nedenlerle olup bitenlerden haberdar değil.
Aslında bu foruma bakarak, Özbekler hakkında fikir ileri sürmek ne kadar doğru o da tartışılır doğrusu...
Galiba, Özbekistan gerçeğini öğrenmek için Özbekistan'a gidip görmek en mantıklısı gibi geliyor bana...
Oshliaziz kardeşin şu sözü durumu biraz özetlemiş aslında...
Aynen öyle. Gerçekten merak eden varsa en mantıklısı oralara gidip olup bitenlere bizzat şahit olmak.
genco
06-05-2005, 11:02 AM
Peki siz onun (Raşid Dostum) hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olduğunuzdan eminmisiniz? Veya başka şekilde ifade edeyim: Adamın biri kalkıp "Özbek'liğimle (Türklüğümle v.b.) gurur duyuyorum" demesi (bunun gerçekte böyle olduğuna ve mensup olduğu millete ne kadar hizmet ettiğine henüz gelmedik) elde tutulmaya yeterli sebep teşkil ediyor mu sizce?
Yeteri kadar olmasa da bilgi sahibi sayılırım. Türkiye'ye geldiğinde gazeteci bir büyüğün evinde misafir kaldığını, Afganistan'a dönerken bu büyüğümüzün girişimleriyle, sınırlı sayıdaki kişilerden(Amerikalılar'dan değil, özbe öz Tükler'den) yardım sağlandığını biliyorum; çünkü bizzat şahit oldum.
Ayrıca en yakını bir aileyi tanıdığımı söylersem, bu kadarcık bilgi(Daha fazlası bende kalsın) sanırım inandırıcı olmuştur.
Özbekler O'nunla gurur duymalı; çünkü O, Özbek olmakla gurur duyan birisi...
Ama şunda haklı olabilirsiniz. Belli nedenlerle olup bitenlerden haberdar değil
Bu düşünce Oshliaziz'e ait bir alıntıydı. Zaten, söylemlerden en inandırıcı olanı...
Aynen öyle. Gerçekten merak eden varsa en mantıklısı oralara gidip olup bitenlere bizzat şahit olmak.
Öyle yapmayı düşünüyorum... Allah kısmet ederse, inşallah oraları gidip görmek nasip olur.
oshliaziz
06-08-2005, 11:20 AM
Biliyormusunuz, ordaki özbekler kendini türkii olarak görüyorlar. Raşit Dostum'un ön ayak olduğu Ayna Tv televizyonu var. 4 dilde yayın yapıyorlar, farsça, özbekçe(afganistan özbekçesi ama ), türkmence ve peştunca. Tabi bu tv ye Türkiye devletide yardım ediyor ve pek çok ulusal kanalda onlara görüntü konusunda yardımcı oldular, Turksat uydusunda dijital yayınları var, frekansı:
11912 H
tp 10
Ayna TV
DVB 3333-5/6
Af East
Gazetecilikle ilgilendiğim için bu bahar afganistanda idim. Ayna tv çalışanları ile de görüştüm, konuştum. Türkiye yi çok seviyorlar, zaten çalışanlarının pek çoğu Türkiyede eğitim alan çocuklar. Afganistandaki tüm özbekler Dostum'u çok seviyor, ondan şikayetleri yokdu. Kendilerinin sesini duyurabilmek için Tv çok iyi olmuş. Yani demek istediğim, Dostum'un desteği olmadan o tv ayakta kalamaz...
genco
06-08-2005, 12:21 PM
Biliyormusunuz, ordaki özbekler kendini türkii olarak görüyorlar. Raşit Dostum'un ön ayak olduğu Ayna Tv televizyonu var. 4 dilde yayın yapıyorlar, farsça, özbekçe(afganistan özbekçesi ama ), türkmence ve peştunca. Tabi bu tv ye Türkiye devletide yardım ediyor ve pek çok ulusal kanalda onlara görüntü konusunda yardımcı oldular, Turksat uydusunda dijital yayınları var, frekansı:
11912 H
tp 10
Ayna TV
DVB 3333-5/6
Af East
Gazetecilikle ilgilendiğim için bu bahar afganistanda idim. Ayna tv çalışanları ile de görüştüm, konuştum. Türkiye yi çok seviyorlar, zaten çalışanlarının pek çoğu Türkiyede eğitim alan çocuklar. Afganistandaki tüm özbekler Dostum'u çok seviyor, ondan şikayetleri yokdu. Kendilerinin sesini duyurabilmek için Tv çok iyi olmuş. Yani demek istediğim, Dostum'un desteği olmadan o tv ayakta kalamaz...
Türkiye'nin, özellikle Orta-Asya'daki Türki cumhuriyetlere yönelik yardımları, son yıllarda sevindirici bir biçimde artmaktadır. Böyle de olması gerekiyor...Gönül ister ki daha fazla yardım yapılsın. Gerisi malum...
Geçenlerde de Gagauzya'nın içme suyu problemi halolldu..
Makedonya'daki Türk bölgesine de önemli yardımlar yapıldı...
Aklıma gelenler bunlar. Başka başka yerler de var...
Bu yardımların altında bir şey aramak çok yanlış...
İyi ki Ayna TV kurulmuş...Halkın mutlu olduğunu belirtmişsin, bundan daha güzel ne olabilir ki...
Kardeş, yapılanları onaylayıp onaylamadığını tam belli etmediğin için ben de ortaya konuştum, üzerine alınmayasın...
İnşallah bir gün, sen de Özbekistan'da böyle işler yaparsın; yani mesleğini konuşturursun... Türkiye sana da yardım eder, merak etme...
.........saygıyla.......
oshliaziz
06-08-2005, 01:29 PM
Bu yardımların altında bir şey aramak çok yanlış...
İyi ki Ayna TV kurulmuş...Halkın mutlu olduğunu belirtmişsin, bundan daha güzel ne olabilir ki...
Kardeş, yapılanları onaylayıp onaylamadığını tam belli etmediğin için ben de ortaya konuştum, üzerine alınmayasın...
İnşallah bir gün, sen de Özbekistan'da böyle işler yaparsın; yani mesleğini konuşturursun... Türkiye sana da yardım eder, merak etme...
.........saygıyla.......
niye sevinmeyim... milletim orda kendini tanitabilme imkani bulmuş...
Evet, ben yardımların altında bir şey aramiyom, güzel bişey... :) Yarın içinde Allah kerimdir :)
genco
06-08-2005, 04:02 PM
niye sevinmeyim... milletim orda kendini tanitabilme imkani bulmuş...
Evet, ben yardımların altında bir şey aramiyom, güzel bişey... :) Yarın içinde Allah kerimdir :)
Oshliaziz kardeş,
Bir Özbek'in ağzından bunları duymak güzel... Bu forumda ne yazıkki senin gibi düşünen bir Özbek kardeşim çıkmadı...
Şöyle de diyebilirim:
Bu foruma böyle bir Özbek kardeşimle karşılaşmak için girmiştim. Zaman zaman ümidimi kesmedim değil...Ama bir taraftan da uğradıkları kültür erozyonunu düşünüp, hak vermiyor da değildim.
Fakat düşüncelerin bana, senin gibi düşünenlerin de olduğunu hatılattı...Tabiki mutlu oldum.
Meslektaş sayılırız, uzun bir süre gazetecilik yaptım. Bir işin düşerse Allah kerim...Çevremiz var evelallah...
........saygıyla.......
oshliaziz
06-10-2005, 12:03 PM
Oshliaziz kardeş,
Bir Özbek'in ağzından bunları duymak güzel... Bu forumda ne yazıkki senin gibi düşünen bir Özbek kardeşim çıkmadı...
Şöyle de diyebilirim:
Bu foruma böyle bir Özbek kardeşimle karşılaşmak için girmiştim. Zaman zaman ümidimi kesmedim değil...Ama bir taraftan da uğradıkları kültür erozyonunu düşünüp, hak vermiyor da değildim. Fakat düşüncelerin bana, senin gibi düşünenlerin de olduğunu hatılattı...Tabiki mutlu oldum........
insan bilmediği bir şeye karşi çekinceli davranır... buda boyle... insan tanıdıkça içi ısınır...
Meslektaş sayılırız, uzun bir süre gazetecilik yaptım. Bir işin düşerse Allah kerim...Çevremiz var evelallah...
........saygıyla.......
sagol abi :) inşallah!
evgin
03-09-2006, 06:25 AM
Atatürk'ün dış uzun vadeli dış politika hedeflerinden biri Afganistan'da bir Türk devleti kurmaktı.Raşid Dostum bu amaca yönelseydi belki Türkiye'nin bu adamı kullandığı savunulabilirdi fakat bu Özbek lider arkadaşlarından belirttiği gibi ABD kontrolünde ve yönlendirilmesinde.Gerçi samimi bir Türkçü ve Türkiye aşığı da olabilir ama Türkiye bağımsız dış politika yönelimleri gerçekleştirmedikten sonra adam ne yapsın...
Administrator
03-09-2006, 01:47 PM
ama rashid dostumun bin tanesi bile bir tane shah mesude eshit olamaz...
kurshad
03-09-2006, 02:10 PM
ama rashid dostumun bin tanesi bile bir tane shah mesude eshit olamaz...
Sah mesud'un bin tanesi bile de bir tane Azadbeg'e esit olamaz..
http://www.forum.uz/showthread.php?t=24500
Administrator
03-09-2006, 02:32 PM
hehehe ama hic kemse tanimiyor bu ismi ve bilmiyor onu shah mesud ile karsilastirmak bile sacma bir sey,aslinda sha mesdud en direnebilenlerdendi sovetlerde talibak gucunede karsi iyi tepki gosterdi ,dostum gibi ikki ayagini eline alarak her tarafa koshmuyordu tehlike yaklashtigi anlarda ,esir sovet askerlerine hic kotu davranmasmish zaten cok bazi rus askerleri savashtan sonra eve donmayip islami kabul etip shah mesudin mizmetinde bulundular.
simi azad beg dostum filan malan lari onunla karislastirmay ne geregi varki...
kurshad
03-09-2006, 02:49 PM
hehehe ama hic kemse tanimiyor bu ismi ve bilmiyor onu shah mesud ile karsilastirmak bile sacma bir sey,aslinda sha mesdud en direnebilenlerdendi sovetlerde talibak gucunede karsi iyi tepki gosterdi ,dostum gibi ikki ayagini eline alarak her tarafa koshmuyordu tehlike yaklashtigi anlarda ,esir sovet askerlerine hic kotu davranmasmish zaten cok bazi rus askerleri savashtan sonra eve donmayip islami kabul etip shah mesudin mizmetinde bulundular.
simi azad beg dostum filan malan lari onunla karislastirmay ne geregi varki...
Dostum,
Bir oku yahu verdigim linki :) Illa hemen cevabi yapistiracaksin..
Herkesin gonlunde bir aslan yatar benimki de Mezar-i Serif Aslani Azadbeg.
Sah Mesud kim isterse onun olsun.
Buyuk Iskender de buyuk komutan, afganistana kadar gelmis ama ben illa Atilla derim.Secim meselesi ;)
Colpan
03-09-2006, 02:56 PM
Admin, fars aşkın beni duygulandırıyor ama bu platonik bir aşk.:D
Tabriz_Han
03-09-2006, 03:08 PM
General Dostum'u Turkiye nasil "kullanabilir" Dostum'da Turk Turkiyedekilerde Turk, asili "isbirligi" var, ve "destekleme" var, kullanma olunca, kullanan kesin kullandigi kesimine hic bir baglantisi, sevgisi, yakinligi yok sadece onlari kendileri icin kulanmak amacinda kullanirlar.
Dostum'u destekleme baslayan yillarinda, Ozbekistan Azerbaycan gibi maalesef Resmi Devlet degildi, onun icin Ozbekistandan destek almasi daha zordu, ama Turkiyeden destek almasi mantikli ve kolaydi.
Afganistan cok ilginc bir yer, menim iyi dostlarim var Afgan Turkleri ve ilginc acikmalari var. Onlar bolgelerine Guney Turkestan derler, ve anlatmalari gore Afgandaki Halklar, Ulkenin Kuzeyine dogru yolculuga girderse, "Turkestana" gidiyorum derler.
Baya buyuk Turk nufusu varmis, 3/4 milyon, Tajik nufusu var, Dari, Pashtun, Hazara ve daha cok Kabile, Asiret sistemi uygulaniyor.
En ilginci Hazarlar asil dillini unutmus Mogolmus, nufusu 8 milyon Afganistanda.
General Dostum iyi savastidir;) Insallah tum Afganistana ve Turk halkina buyuk yardim ve hizmet eder, Turk Cumhurriyetlerde yardim etmeli, okular, sirketler, yardimlasmalar, Afganistani ayaga kaldirabilirsek bolgeyi saglamlastirir.
Colpan
03-09-2006, 03:10 PM
En ilginci Hazarlar asil dillini unutmus Mogolmus, nufusu 8 milyon Afganistanda.
"Îran adlı ölkede" de bir-iki milyon Hazara var.
bacha
03-09-2006, 10:42 PM
"Îran adlı ölkede" de bir-iki milyon Hazara var.
"Turkie adli olkede" yirmi-otuz millyon kurd var oldugu gibimi?
Colpan
03-10-2006, 02:06 AM
"Turkie adli olkede" yirmi-otuz millyon kurd var oldugu gibimi?Türkiye'de 12 milyon kürd var. Tâcikistân adlı gereksiz ülkede ise 6 milyon kadar Türkî var.
Şimdilik size âit olan ülkelerde bile azınlıksınız.
Manager
03-10-2006, 08:10 AM
Rashid Dostum Afganistan Ozbek-Tukmenleri ichin chok gerekli agir toplardandir. Karimov'la ve Niyazov'la bir kach kere gorushtu. Ama Dostumun shanssizligi onun doneminde Afganistan turkleri ichin en onemli olan iki ulke liderinin yukaridakiler olushu idi.
Yoksa bu iki diktator da faydalana bilirdi kendi ulkesinin menfaatleri ichin. Zalimler korkak olur. Guce, kuvvate ibadet eder zalimler. O zamanda da bu ikki lider Rus ve USA putlarina tapinmakla vakt gechirdi.
narcoleptic
03-10-2006, 10:46 AM
Şüheda diyarı Çanakkale'mden selam olsun.
Yüce Alah 'ım rahmet eylesin ruhuna.Amcam şanlı Türk Silahlı Kuvvetleri'nde generaldi.Şu an ki Genel Kurmay Başkanımız Hilmi Özkök Paşa'nın sıra arkadaşıydı.Bursa Işıklar Askeri İdadisi nde.
Kendi kardeşinin generalliğine onay vermeyecek kadar mert,PKK ya karşı askerinin başında bilcüme bulunacak kadar cesurdu.İnanmayanlar araştırabilirler : ESKİ HARP AKADEMİLERİ KOMUTANI ORG. NAHİT ŞENOĞUL.
90 lı yıllarda PKK yı dünya üzerinden temizlemek adına ülkemin yaptığı en büyük operasyonun komutanıydı.Bilenler bilir > MURAT OPERASYONU.
Adı geçen operasyonun başından sonuna kadar askerinin yanında oldu hep.ismen değil cismen.Ve bu operasyonda binlerce PKK lı ve yandaşı öldürüldü.Tv dan izlemiştim helikopterde askerlerle beraberdi ve birazdan Kuzey Irak a inilecekti.
Ve amcam Genelkurmay Başkanı olamadı ,emekliye ayrıldıktan kısa bir süre sonra öldü.Şeceresinde tek bir fire dahi yoktu.Hiç bir siyasal akıma mensup olmadı.Şunlara inandı sadece: devletim.milletim.onurum.
Şimdi sen kalkmışsın ve diyorsun ki bana Türkiye Cumhuriyeti'nde şu kadar kürt var.Bütün bu operasyonların hepsi bir milleti yok etmek için mi yapılıyor?Sen bunu mu düşünüyorsun?
20 - 30 milyon kürt Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu için var.Ve bu yüzden yaşıyor.Künyesinde "TÜRK" ismi geçen bir Devletin bütün yaptırımlarına boyun eğmeyi kabul ettiği için var.Aksi olmuş olsaydı eğer 20-30 milyon eksik için litreyle kan vermeye hazır olurum.Devletim,milletim,onurum,gururum için.
Saygılarımla.
Ömer Mutahhar Şenoğul
"BENİM NAÇİZ VÜCUDUM ELBET BİR GÜN TOPRAK OLACAK FAKAT TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLELEBET PAYİDAR KALACAK"
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
20.YY DEHASI,ŞANLI KOMUTAN.
Tabriz_Han
03-10-2006, 11:20 AM
Bacha
Originally Posted by bacha
Turkiyede belki 5 milyon Kurtce konusan, Kurt kimligini ust goren var, onun uzerinde 5 milyon karismis var, bir kac milyon daha, 20/30 milyonu ispatlabilirmisin.
Ha, Iranda 30 milyon Turkce konusan Turk oldugu gibi;)
Administrator
03-10-2006, 12:20 PM
Admin, fars aşkın beni duygulandırıyor ama bu platonik bir aşk.:D
ben insanalri milletine gore degil sehsine gore daha cok baegeniyorum sah mesud veya dostuma milliyeti acisindan bakmiyorum zaten.
Qizilbash
03-11-2006, 03:49 AM
Afganistanda çok sayıda asimile olmuş, dillerini unutmuş türkler de var.
Afrasiyab
03-11-2006, 04:16 AM
Türkiye Raşid Dostum u kullanıyor mu bilinmez ama mücaledesini desteklediği kesindir.
Raşit Dostum un çocukları ve eşi Ankara' da Oran Şehrinde yaşıyor.
genco
03-12-2006, 06:14 AM
Bu başlığı açarken, Raşit Dostum'un "Özbek General" olarak bilinmesi nedeniyle, Özbekistan'da ne kadar bilindiği, tanındığı hakkında, Özbek sitesi olan Forum Uz'daki Özbekler'in fikir ve yorumlarını öğrenmekti amacım...
Yorumlardan, Özbeklerin Raşit Dostum'u çok da fazla bilmediğini veya bilmek istemedikleri gibi bir izlenim doğdu bende.
Bir iki arkadaşın yorumunda, bunun nedenleri çok güzel şekilde izah edilmiş. Bu yorumlar bana da oldukça mantıklı geldi.
Türkiye'nin raşit Dostum'a yakınlık göstermesinden rahatsızlık duyanların olması, hayret ediliecek bir şey değil aslında...
Aynı zihniyetin;
Pakistan'a yapılan yardımlardan da...
Kırım'a yapılanlardan da...
Gagauzya'ya yapılanlardan da.
Kerkük'e, Üsküp'e,Kosova'ya,Priştene'ye,Bosna'ya yapılanlardan da..rahatsızlık duyması normal...
Türkiye'nin buralara olan ilgisinin ve yardımlarının nedeni, başka ülkeler gibi, emperyalist düşüncelerle değil; sadece tarihten gelen akrabalık bağları olduğunu görüp anlamamak için emperyalist bakış açısına sahip olmak gerekir ki doğru olan da bu galiba!
ÇÜNKÜ,
"Dervişin zikri neyse, fikri de o olurmuş"
genco
03-12-2006, 06:25 AM
ben insanalri milletine gore degil sehsine gore daha cok baegeniyorum sah mesud veya dostuma milliyeti acisindan bakmiyorum zaten.
Admin,
Bana göre, insani değerler, daha çok şahsi meselelerde öne çıkar...
İnsanlık adına yapılan hayırlı bir iş yapılmışsa, hangi milletin ferdi tarafından yapılırsa yapılsın takdir görür...
Yukarıdaki yazında, milliyeti reddetmek gibi bir yaklaşım sezdim, yanılmış olabilir miyim?
Sana göre; milliyet, yani bir millete mensub olmak, önemli mi değil mi?..
MILLIARDER
03-12-2006, 06:56 AM
Bu başlığı açarken, Raşit Dostum'un "Özbek General" olarak bilinmesi nedeniyle, Özbekistan'da ne kadar bilindiği, tanındığı hakkında, Özbek sitesi olan Forum Uz'daki Özbekler'in fikir ve yorumlarını öğrenmekti amacım...
Yorumlardan, Özbeklerin Raşit Dostum'u çok da fazla bilmediğini veya bilmek istemedikleri gibi bir izlenim doğdu bende.
Bir iki arkadaşın yorumunda, bunun nedenleri çok güzel şekilde izah edilmiş. Bu yorumlar bana da oldukça mantıklı geldi.
Türkiye'nin raşit Dostum'a yakınlık göstermesinden rahatsızlık duyanların olması, hayret ediliecek bir şey değil aslında...
Türkiye'nin buralara olan ilgisinin ve yardımlarının nedeni, başka ülkeler gibi, emperyalist düşüncelerle değil; sadece tarihten gelen akrabalık bağları olduğunu görüp anlamamak için emperyalist bakış açısına sahip olmak gerekir ki doğru olan da bu galiba!
ÇÜNKÜ,
"Dervişin zikri neyse, fikri de o olurmuş"
sen dervisi bos ver, ilk once senin amacin yanlis oldugunu soylemeliyim, actigin thread adiyle amacin bir birini tutmuyor Dostuma ozbeklerin bakisi demissinde diyorsun forum.uz deki ozbeklerin fikrini bilmek amacimdi, burda herkes duydugnu , bazilar okudugunu yaziyor, onun icin eger cok istiyorsan git ozbekistana orda ogren "bakislari"
narcoleptic
03-12-2006, 09:20 AM
milliarder
senin gönlün mü milyarder dilin mi ALLAH bilir.
sen bu forumun ekabirinden biri misin yoksa? ombudsman mısın ? köşe ağası mı? sen neye, neye göre, nasıl karar verebiliyorsun?
senin mecalin bu forumda böyle başlıklar görmek değilse eğer direkt söyle bunu,zırvalamana gerek yok.git admine söyle:ben böyle başlıklar görmek istemiyorum de.ama kalkıp da ilgilenilen ve paylaşıma açılmış olan bir başlığı sakın ola sabote etmeye kalkma.hemen herkesin bu başlıkla alakalı kurduğu cümleleri bir kalemde silemezsin.şansın yok.
genco
03-12-2006, 11:33 AM
sen dervisi bos ver, ilk once senin amacin yanlis oldugunu soylemeliyim, actigin thread adiyle amacin bir birini tutmuyor Dostuma ozbeklerin bakisi demissinde diyorsun forum.uz deki ozbeklerin fikrini bilmek amacimdi, burda herkes duydugnu , bazilar okudugunu yaziyor, onun icin eger cok istiyorsan git ozbekistana orda ogren "bakislari"
Sen o kaşıntıları olan "dervişler"densin galiba?..
Hangi millettensin, kimsin, nesin anlayamadım; ama ben, sadece düşünce üretebilen beyine sahip olanlarla muhatab olabilirim...Üzgünüm...
Narcoleptik kardeş de zaten gerekeni söylemiş...
Ağzına sağlık...
Administrator
03-13-2006, 12:24 PM
Admin,
Bana göre, insani değerler, daha çok şahsi meselelerde öne çıkar...
İnsanlık adına yapılan hayırlı bir iş yapılmışsa, hangi milletin ferdi tarafından yapılırsa yapılsın takdir görür...
Yukarıdaki yazında, milliyeti reddetmek gibi bir yaklaşım sezdim, yanılmış olabilir miyim?
Sana göre; milliyet, yani bir millete mensub olmak, önemli mi değil mi?..
hayir onemli degil,ban gore en onemlisi insan dsagalm ve ikki cinsin birine ayit olup dogulmasi(yani kadin veya erkekgin orasinda olmadan) ,ve oyle yassisnki hayat testinden gecip cennete girsin.bak hepsi nisbiy olan seydir ,aslinde bizim allah dan baska her gordugumuz ve duydugumuz seyler nisbiy ve onemsizdir,,rashit dostuma gelince ona pek sempatim yok olduguda onun soyledikleri ile yaptiklari ayni olmadigidir ,onun halkina verilen cok maddi yardimlari kendi cebine ozlestimresini de iyi bilien birisidir,taliban bastiginda iyi savashadi ve savashi tark edip dishariya koshtu, pek seffaf birisi de degil.
AFANDI
03-14-2006, 03:01 AM
Türkiye'de 12 milyon kürd var. Tâcikistân adlı gereksiz ülkede ise 6 milyon kadar Türkî var.
Şimdilik size âit olan ülkelerde bile azınlıksınız.
bakıyorum yine orta asya uzmanlari is basinda salla salla ya tutarsa ...tacikistanin toplam nufusunun 6 milyon oldugunu hic duymusmuydun canim kardesim tabi duymamisindir arastirma ihtiyaci bile hissetmemisindir insan iskembeden sallamaya alisinca isin ilginc olan tarafi buna inanan bir kac kisi bile cikiyor.bence bu fikirlerinle o avatari ve alttaki kitayi hakketmiyorsun
AFANDI
03-14-2006, 03:02 AM
ha birde ekleyelim 6 milyon nufuslu tacikistanin %23'u ozbek (bende onlardan biriyim)ve ozbekistanda tacikistandaki taciklerden daha fazla tacik yasamakta.
genco
03-15-2006, 06:02 AM
Administrator]hayir onemli degil,
Admin kardeş,
Millet de milliyet de önemlidir bana göre....Milliyeti olmayan-bırakın bir insanı- bir canlı dahi düşünemiyorum.
Öyle düşünmek hakkına sahipsin; tabii karşılıyorum...
Materyalist bir ideolojinin hakim olduğu bir eğitim sistemiyle yetişmiş olsaydım, kimbilir belki ben de öyle düşünebilirdim...
rashit dostuma gelince ona pek sempatim yok olduguda onun soyledikleri ile yaptiklari ayni olmadigidir ,onun halkina verilen cok maddi yardimlari kendi cebine ozlestimresini de iyi bilien birisidir,taliban bastiginda iyi savashadi ve savashi tark edip dishariya koshtu, pek seffaf birisi de degil.
[/quote]
Admin, biliyorsun; kaynağı belli olmayan bilgi, bilgi değildir...
Söylediklerinle ilgili belge varsa, inanırım...
Şahit olduysan, yine inanırım...
Aksi halde, bilgilerin yorumdan öte bir anlam taşımaz benim için...
genco
03-15-2006, 06:10 AM
Türk Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgi:
"Raşit Dostum, halen Afganistan Genelkurmay Başkan yardımcılığı görevindedir... (Telefon açıp öğrenilebilinir...)
Yani, sallandığı gibi, pardon söylendiği gibi, İran'da yaşamıyormuş...
Amiri Turkiston
03-15-2006, 08:00 AM
Guys please help me to find Afghanistan Specialist
Administrator
03-17-2006, 04:00 AM
genco
kardes
istanbulun zetunburnuda cok sayida afganli ozbekler yasiyor onlarda git daha cok kimi sevdiklerini sor onlar rasdi dostumu degil daha cok sah mesudun hayranilar ve ona karsi cok sepmati duymaktalar mesud onlar icinde kahrmandir ,bak bunu be degil afganistanli ozbekler soyluyor ... mesud orda ozbekler arasindada cok populardir ama rashid dostumun degeri varsada mesud gibi degil.
Administrator
03-17-2006, 04:02 AM
birde rkadashlar bir seyi unutmayin turkler ile farslar siyam ikizleri gibi halklardir bir turk buyukleri dedigi gibi farssiz turk olmaz turksiz ise farsa ve gercekten oyledir turkler ve farslarin yashadigi goegrafiya bakarsaniz.kisaca farslarin buyukleride bizim buyklerdir...neyse..
kurshad
03-17-2006, 04:31 AM
genco
kardes
istanbulun zetunburnuda cok sayida afganli ozbekler yasiyor onlarda git daha cok kimi sevdiklerini sor onlar rasdi dostumu degil daha cok sah mesudun hayranilar ve ona karsi cok sepmati duymaktalar mesud onlar icinde kahrmandir ,bak bunu be degil afganistanli ozbekler soyluyor ... mesud orda ozbekler arasindada cok populardir ama rashid dostumun degeri varsada mesud gibi degil.
Biraz uydurdun sanki be Admin...
Afganistan'dan gelen ozbeklerin arasinda Azadbeg taraftari olanlarla tanistim. Dostum'u destekleyenleri gordum. Ama Sah Mesud'un hayranlariyla, belki de bir tesaduf, hic tanismadim.
Sadece Sah Mesud'un Ruslarla olan mucadelesini takdir edenleri gordum. O kadar.
Administrator
03-17-2006, 04:36 AM
demmeki cogu ile tasnishmamishsin :wink:
kurshad
03-17-2006, 04:52 AM
demmeki cogu ile tasnishmamishsin :wink:
olm, benim ailemin yarisi afganistan ozbegi :) 1954'de gelmisler Turkiye'ye. Fergane'den afhganistan, akabinde turkiye..
Ahat Andijan ile akraba olmayasınız.:)
Kaptan-i Derya
03-17-2006, 06:06 AM
birde rkadashlar bir seyi unutmayin turkler ile farslar siyam ikizleri gibi halklardir bir turk buyukleri dedigi gibi farssiz turk olmaz turksiz ise farsa ve gercekten oyledir turkler ve farslarin yashadigi goegrafiya bakarsaniz.kisaca farslarin buyukleride bizim buyklerdir...neyse.. bi fars büyügü söyle bakiim, sana 1000 - 1200 yil öteye gitmeni izin veriyom, bitane fars büyügünün (yani hükümdar) ismini söyle.
Bizim büyükler bizlere yeter, baskalarinkini büyük saymak ya ezikliktir yada beynin sömürgülesmis demektir.
kurshad
03-17-2006, 06:33 AM
Ahat Andijan ile akraba olmayasınız.:)
Ahad bey tip talebesi iken rahmetli dedemi ziyarete pek sik gelirmis.Ama akrabalik yok :)
genco
03-17-2006, 01:37 PM
genco
kardes
Admin kardeşim,
Dediğin gibi yapacağım; yani Zeytinburnu'na gidip Özbekler ile konuşacağım...
aldığım bilgileri, en kısa zamanda, burada okuyabilirsin...
Farsiler'le ortak yönümüz konusuna gelince:
İslamiyetten sonra edebiyatımız üzerindeki etkisini kast ediyorsan, evet doğrudur...
Fars dili ve edebiyatı, Eski Türk Edebiyatımız(Divan Ed.) üzerinde 13.yy dan 19.yy a kadar uzun bir süre etkili olmuştur...Bu dönemde çok büyük sanatçılarımız da yetişmiştir: Baki,Necati,Nabi,Nefi..vb
Lakin, Fars kültürü sayesinde bizde olmayan EŞCİNSEL KÜLTÜR de görülmüştür maalesef...
Mesela:
Ünlü Farisi sanatçı Attar, ünlü bir sufidir. Yapıtları sufilerin en çok ilgi gösterdiği tasavvuf klasiklerindendir.
Öykülerinde eşcinselliği insani bir edim veya bir duygulanım olarak kabul etmekte ve eşcinsel aşkı herhangi bir çekingenlik göstermeden yansıtmaktadır.
Öykülerinde kadın ve erkek arasındaki aşk kadar eşcinsel aşka da yer verir.
Bu öykülerde en çok "oğlan tasviri" yer bulmaktadır. Bu tür tasvirler, eşcinsel aşktan bahsedilmeyen öykülerde bile görülür; eşcinsel aşk ise gayet normal ve yaşamın bir gerçeği olarak anlatılır.
Yine bir Farisi olan Sadi, Bostan ve Gülistan adlı iki yapıtıyla ünlüdür. O, Attar gibi bir Sufi değildir, yalnız tasavvufa da aşina bir şairdir. Bostan adlı yapıtındaki bir öyküsünde Attar'ın öykülerine benzer bir şekilde işler konuyu. Yalnız burada tasavvufî bir duyarlık yoktur; eşcinsel aşkın yüceltildiği sezilir.
Gelibolulu Âlî olarak bilinen Farisi sanatçı ise, XVI. yüzyılın gelenek ve göreneklerini olduğu gibi yansıttığı yapıtında, dönemin eşcinsellikle ilgili tutumunu da gözler önüne serer, yaşadığı toplum hakkında sosyolojik gözlemler yapar.
Âlî'nin en önemli gözlemini şu cümleleri yansıtır: "Günümüzde namertlerin tüysüz-türüzsüz, bıyığı ve sakalı çıkmamış ve güzelliği meydanda olan iyi huylu gılman (Oğlan-delikanlı)'a rağbeti, güzel ve cazibeli kadınlara gösterilenden daha çoktur." Bunun nedenini de o dönemde kadınlarla serbestçe arkadaşlık yapılamamasına, bu tür dostlukların dikkat ve tepki çekmesine bağlar.
Şaşırtıcı olan, Âlî'nin, bu tür eğilimleri olanları "namertler" diye anmasına rağmen, hemen peşinden, çeşitli yörelerin eşcinsel arkadaşlığa uygun olan veya olmayan delikanlılarından bahsetmeye girişmesi ve ilgilenenlere gerekli tavsiyelerde bulunmasıdır.
Âlî'nin bu konuda engin deneyimleri olan bir gözlemci olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Osmanlı eyaletlerinin hemen hemen tümünün "oğlan"ları hakkında ayrıntılı bilgiler verir.
Mevaidü'n Nefais adlı eserinde, bugün bile yazılı bir metinde kullanılması yakışık almaz görünen sözcük ve sıfatlarla bahsedilir; açıkça eşcinsel çağrışımlar yüklüdür. (Örn. 8. bölüm başlığı: "Bıyığı terlememiş ve sakalı çıkmamış oğlanlar takımını anlatır") Bu yapıtta eşcinsel gereksinimlerini doyurmak isteyenler için uygun özelliklere sahip "oğlan"lar, bütün ayrıntılarıyla betimlenir.
Hatta Âlî, bu konuları anlattığı bölümlerde kendini tutamayıp şiirler (dörtlük ve beyitler) döktürür; betimlemelerini şiirlerle süsler/destekler. Bu yapıtta, dönemin istenilen/rağbet edilen erkek tipinin özellikleriyle ilgili ayrıntılar tüm açıklığıyla yer alır.
Âlî'nin Mevaidü'n Nefais adlı yapıtı, dönemin eşcinsel argosu bakımından da zengin bir malzeme kaynağıdır.
Bu kaynaklardan bazıları: Murat Bardakçı, Osmanlı'da Seks/Sarayda Gece Dersleri, Gür Yay., 6. Baskı, İst., 1993; R. Ahmet Sevengil, Eski İstanbul Nasıl Eğleniyordu, İletişim Yayınları, İst. 1993; Arno Schmidt-Jehoeda Safer, Müslüman Toplumlarda Erkekler Arası Cinsellik ve Erotizm, Çeviri: Dilek Canet, Kavram Yay., 1. basım, İst., 1995; Ali Kemal Yılmaz, Erkek ve Kadında Eşcinsellik, Özgür Yay., İst., 1998; Fethi Işık, "Tarihimizden Sayfalar", Kaos GL, Şubat 1998, Yıl:4, Sayı:42, s.26; Aynı yazar, "Ünlülerimiz-Şair Nedim (1681-1738)", Kaos GL, Mart 1998, Yıl:4, Sayı:43, s.27; Colin Spencer, "Eski Arap Toplumunda Eşcinsellik ve İslâm", Çeviri: Selçuk, Kaos GL, Temmuz-Ağustos 1998, Sayı:47-48, s.10-12. Ayrıca cinsellikle ilgili ansiklopedilerin eşcinsellik konusuna ayrılan bölümlerine de bakılabilir.
Eşcinsel literatüre Şark-İslam klâsiklerinden örnek olarak şunları gösterebiliriz: Kaykavus, Kabusnâme, Çeviri: Mercimek Ahmed, Hzl. O. Şaik Gökyay, MEB yayınları, 3. basılış, İst., 1974. (Bu yapıtın bir başka çevirisi de A. Özkırımlı tarafından yapılmış, fakat bu çeviride eşcinsellikle ilgili tavsiye cümleleri çıkartılmıştır.); Gelibolulu Mustafa Âlî, Mevâidü'n-Nefâisfi Kavâidi'l-Mecâlis/Görgü ve Toplum Kuralları Üzerine Ziyafet Sofraları I, II, Hzl. O. Şaik Gökyay, Tercüman 1001 Temel Eser Yay., İst., 1978. (Bu yapıtın bir çevirisi de Cemil Yener tarafından yapılmıştır. Hünkar K.evi yay., İst., 1975). Gökyay'ın çevirisi, aynen yeni harflere aktarım olduğu ve günümüzde kullanılmayan terim ve deyimlerin son derece isabetli açıklamalarıyla zenginleştirildiği için daha güvenilirdir. Yener'in çevirisi bir sadeleştirmedir ve birçok sadeleştirmelerde olduğu gibi metin yer yer tahrif edilmiştir.
Bir örnek için, C. Spencer'ın yukarıda andığımız KAOS GL'de yayımlanan yazısına bakılabilir. Bu çeviri-alıntıda farklı olarak Gazalî ve İbn-i Haldun'un homoerotik şiirlerinden ve Tifâşî'nin Nüzhetül-Elbab adlı eşcinsel öyküler de içeren yapıtından sözedilmektedir. Tifaşî'den alıntılar için ayrıca bkz. Charles Pellet, "Liwat", Müslüman Toplumlarda Erkekler Arası Cinsellik ve Erotizm, s.165-180.
Âlî'nin geniş bir biyografisi için bkz. Cornell H. Fleischer, Tarihçi Mustafa Âlî/Bir Osmanlı Aydın ve Bürokratı, Çeviri: Ayla Orta, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İst., 1996
Admin kardeş...
Velhasılı, Farisiler'le ortak yönümüzün olması düşünülemez bile...Yukarıda bahsettiğim kültür Türk kültüründe yoktur çünkü...
kurshad
03-17-2006, 02:52 PM
Admin kardeş...
Velhasılı, Farisiler'le ortak yönümüzün olması düşünülemez bile...Yukarıda bahsettiğim kültür Türk kültüründe yoktur çünkü...
Tarihe tarih olarak bakmak, bir bilim olarak bakmak lazim demisti bir arkadasim. Sayet ideolojilerimize uydurmaya calisirsak aslindan sapariz, yaniliriz diye eklemisti.
Her ne kadar hosuma gitmese de itiraf etmek durumundayim ki Turk kulturunde escinsel edebiyat vardir. Bunun aksini iddia etmek ya tarihi bilmemek ya da tahrif etmek olur.
Ismini hatirlamadigim bir sairden ;
"Haniya sadık deyu methettigin ol nevcivan
Dun gece ol dilberi bir badeye oynattilar"
nevcivan: genc oglan, delikanli
bade:icki kadehi
Bir de Nedimden dinleyelim genc bir oglana duyulan aski;
"Tahammul mulkunu yiktin Hulagu Han misin kafir
Aman dunyayi yaktin ates-i suzan misin kafir
Kiz oglan nazi nazin sehlevend avazi avazin
Belasin ben de bilmem kiz misin oglan misin kafir"
Pekiyi, iddia edilen gibi sadece divan siirinde mi vardir bu etki? Ne yazik ki hayir..
Barbaros Hayrettin'in Gazavati'ni ilk okudugumda hayretler icinde kalmistim. Apacik oglan tutkunlugundan bahsediliyordu. Ozellikle (adini yanlis hatirlamiyorsam) Deli Mehmet Reis'in esir aldigi bir Frank dukunun ogluna askla baglanmasinin, babasinin kurtulmaligi(fidyeyi) odemesine ragmen oglani geri yollamak istememesinin gayet dogal bir sekilde anlatilmasini hic unutmuyorum.
Osmanli'da escinsel iliskilerin yasandigi hamamlarin calistirildigini, Murat Bardakçı, Osmanlı'da Seks isimli kitabinda bolca anlatiliyor. Yukaridaki iletinin sahibi forum uyesi de bu kaynagi vermis ama hangi iddiayi dogrulamak istemis pek anlamadim.
Anadolu'da mevlevi tekkelerinde,Istanbul'da, Sarayda, kalenderi dervisleri arasinda sikca rastlanan escinselligin Iran kaynakli oldugu iddiasina inansak bile, orta asya cografyasinda 16.yuzyilda kaleme alinan Baburnameye ne demeli? Ayni sekilde oglanlarin ve escinsel iliskilerin varligina orada da rastliyoruz...
Not: Gelibolulu Ali farsi bir sanatci degildir. Isminden de anlasildigi gibi Geliboluludur ve turkdur. Ayrica sanatci yonunden cok onu bir tarihci olarak zikredebiliriz.
"GELİBOLULU ALİ, Kitâbü’t- Târih-i Künhü’l-Ahbar, " adli eseri Osmanlida modern tarihciligin ilk adimlaridir
genco
03-18-2006, 02:42 AM
Tarihe tarih olarak bakmak, bir bilim olarak bakmak lazim demisti bir arkadasim. Sayet ideolojilerimize uydurmaya calisirsak aslindan sapariz, yaniliriz diye eklemisti.
O söyleyen doğru söylemiş...Gerçek aydın öyle düşünmeli...
Her ne kadar hosuma gitmese de itiraf etmek durumundayim ki Turk kulturunde escinsel edebiyat vardir. Bunun aksini iddia etmek ya tarihi bilmemek ya da tahrif etmek olur.
Bahsettiğin dönemlerle ilgili görüşümü belirtmiştim...İyi okuyamamış olabilirsin...
Tekrar edeyim...
Farisi kültürünün, edebiyatının (haliyle sanatçılarının) kültürümüz üzerinde uzun süre 13.yy dan 19 yy.akadar, etkisi büyük olmuştur...
İlave olarak Arap kültürünü de sayabiliriz...
Cumhuriyet dönemiyle birlikte, bu kültür; yerini, bir taraftan millileşmeye bir taraftan da "yenileşme" saplantısı sonucu "batılılaşma"ya bırakmıştır ki günümüzde geldiğimiz duraktır.
Gelelim malum konuya... İslmiyet öncesi kültürümüzde görülmüş müdür?
Görülmüşse ispat edeblir misin?
Mesela:Dede Korkut Hikayelerinde olsun, koşuklarda olsun, sagularda olsun, destanlarda olsun...geçiyor mu?
İslamiyetten günümüze kadar oılan kültür yapımız maalesef çok sesli koro gibi...Aslında zenginlik sayılır ama bu koro akort tutmuyor bir türlü... Akort ayarıyla oynayanlar var...
İşte bu yapı nedeniyle de başımıza gelmedik kalmamış tarih boyunca...Halen de başımızı ağıtmaya çalışıyorlar...
Belli mihraklar -gerek içten gerek dıştan- kaşımalar,tahrikler, kandırılmalar...vs. sonucu, huzurumuzu bozmak için ellerinden geleni yapmıyorlar mı?..
Milli kültürle dolu nesiller yetiştiremediğimiz sürece, bizi daha karanlık günler bekliyor, demek için müneccim olmaya gerek yok sanırım....
Not: Gelibolulu Ali farsi bir sanatci degildir. Isminden de anlasildigi gibi Geliboluludur ve turkdur. Ayrica sanatci yonunden cok onu bir tarihci olarak zikredebiliriz.
"GELİBOLULU ALİ, Kitâbü’t- Târih-i Künhü’l-Ahbar, " adli eseri Osmanlida modern tarihciligin ilk adimlaridir
Bu bilgiler, okuduğum kaynaklardan edindiğim bilgiler; doğru da olabilir yanlış da...Zaten otorite ağızla konuşmayı da konuşanları da sevmem; fikri sabit olanlardan değilim...
Kaynakta da "Fars diyarının ünlü sanatçısı" diye geçiyor..
Amacım bu bilgileri paylaşmaktı
Biri çıkar, yanlış olduğunu ispat ederse benim için "doğru" odur...
"Fikirler, aksi ispat edilinceye kadar doğrudur..."
Bilmiyorum hangi kitap okunmuş ama amaç o kitapta farslar hakkındaki iğrenç iddiaları buraya taşımak. Gülünüp geçilecek fars etkisini oğlancılıkla sınırlı sananlar ve de teşekkürler.
Mevlânâ hakkında da söylenenler oğlancılık, esrarkeşlik ve şarapçılık suçlamaları.
Semerkand, Buhara, Belh ve Herat ve Iran'da doğan büyük zatlar:
Imam Maturidi
Imam Buhari
Imami Azam.
Imam Gazzali
Shahi Naqshibendi
Mevlana
Molla Cami
Fahreddin Razi
Ibni Sina
Ömer Hayyam
ve d.
Bunların hepsi olmasa bile birçoğunun fars olma ihtimali yüksektir.
Ayrıca Iran Safeviler dönemine kadar sunni idi. Türkü ile farsı ile. Bu döneme kadar şiilik marjinal akımlardı Iran'da.
Qizilbash
03-18-2006, 11:16 AM
Eski türklerde eşcinsellik olub? Mence olmayıb. Farslarla karşılaşandan sonra türklerde bunlar meydana gelmeğe başlayıb.
Ne ilginçtir farslar da eşcinsellliği ithal bir olgu olarak kabul ediyorlar. Büyük Iskender'den ve Yunan Medeniyeti'nden kalma yani.
AFANDI
03-18-2006, 12:52 PM
Biraz uydurdun sanki be Admin...
Afganistan'dan gelen ozbeklerin arasinda Azadbeg taraftari olanlarla tanistim. Dostum'u destekleyenleri gordum. Ama Sah Mesud'un hayranlariyla, belki de bir tesaduf, hic tanismadim.
Sadece Sah Mesud'un Ruslarla olan mucadelesini takdir edenleri gordum. O kadar.
shu ana kadar azadbeg ismini hic duymamistim dogrusu
banada dostum mu shah masud mu derseniz hic dusunmeden masud derim tabiki
ilginc olan cok afgan ozbegi arkadaasim var dostumdan sah mesuttan bahsederler ama en turancilari bile su ana kadar hic azadbegden bahsetmemisti.
Tabriz_Han
03-18-2006, 01:17 PM
Dono
Imam Maturidi
Imam Buhari
Shahi Naqshibendi
Mevlana
Burada biraz abirtilma olmus, Maturidi nezaman Fars olmus? bunu nerede okudun, bunun ne yaptigini biliyormusun?
Buhari Farsmiydi?
Nakshibandi Farsmiydi?
Mevlana Farsmiydi? eserlerini nerede yazdi, Milleytci tavirlarini nerede okudun, menimm bildigim Mevlananin Evrensel tavirlari vardi Milleyetciliki pek raslanmadim, yazilarin cogu Farsi yazili ama unutma o zamanlarin buyuk edebiyet dilerinden biriydi hemde bazi Turkce siirleri var.
Burada biraz abirtilma olmus, Maturidi nezaman Fars olmus? bunu nerede okudun, bunun ne yaptigini biliyormusun?
Buhari Farsmiydi?
Nakshibandi Farsmiydi?
Mevlana Farsmiydi? eserlerini nerede yazdi, Milleytci tavirlarini nerede okudun, menimm bildigim Mevlananin Evrensel tavirlari vardi Milleyetciliki pek raslanmadim, yazilarin cogu Farsi yazili ama unutma o zamanlarin buyuk edebiyet dilerinden biriydi hemde bazi Turkce siirleri var.
Ne demişim:
Bunların hepsi olmasa bile birçoğunun fars olma ihtimali yüksektir.
Kaldı ki mesajımın amacı başkaydı.
Ayrıca ne ben onların fars olduklarını ispat edebilirim ne de sen türk olduklarını. Dipsiz kuyudur bu tartışma.
Qizilbash
03-19-2006, 04:07 AM
Ne ilginçtir farslar da eşcinsellliği ithal bir olgu olarak kabul ediyorlar. Büyük Iskender'den ve Yunan Medeniyeti'nden kalma yani.
Ola bilir. Ama farslar Hind Avrupa ailesine mensupdurlar. Onların psikologiyaları bir birine benzeyir.
genco
03-19-2006, 05:58 AM
Eski türklerde eşcinsellik olub? Mence olmayıb. Farslarla karşılaşandan sonra türklerde bunlar meydana gelmeğe başlayıb.
Vallahi bravo kardeş,
Türkçe bilenler bile anlayamadı ya da anlamak istemedi yazdıklarımı...İki cümleyle özetlemişsin...
Baktım anlayan yok, diyemedim; bizim kültürmüzde oryantalin, oturak alemini, arabeskin, saltanatın, çok eşliliğin, kula biatın(hele günümüzde)cemaatçiliğin...vs. yeri yoktur diye....
Başlıktan nerelere gelinildi...
Bu sitede birileri Raşit Dostum, Türkiye'nin adamı diye atıp tutuyor, eleştiryor ve buradaki Türk evlatları(!) da gıkını çıkarmadığı gibi manasız ve mantıksız laflar ediyor...
Ben de diyorumki:
Ülkemin düşmanı, düşmanım; dostu da dostumdur...
Her kim olursa olsun...
Türkiye'nin dostu olmak, çok kötü bir şey mi?
Bir Özbek, kendi ülkesinin dostunu düşmanını bilmiyorsa, bize laf düşmez...
Türkiye ise söz konusu olan, ülkemin vatandaşının da söylenecek sözü olmalı...
Biz, yıllarca materyalist eğitim almadık ki hürriyet, bayrak,millet... aşkı nedir bilmeyelim...
Siz hiç milli marşı okunurken milletçe ağlayan bir ülke duydunuz mu?
Siz hiç dünyada, yüzyıllarca savaş meydanlarından çıkmayan,
Dünyaya, uygulamalı savaş oyunları öğreten,
Tarihte bu kadar devlet kuran,
Tutsak yaşamaktansa, ölmeyi yeğleyen,
Vatan uğruna ölmeyi şeref bilen
Başka bir millet biliyor musunuz?
Başka bir millet biliyor musunuz, yıllar yılı; biz içten, düşman dışardan yıkmak için uğraştığı halde, hala dimdik ayakta duran?
Sovyetler dağıldı, Yugoslavya artık yok...Irak'ın durumu ortada...İran'ı, Suriye'yi neyin beklediği belli...
Bölgemizde, söz sahibi, belirleyici güç olarak hangi ülke var bizden başka?
Yıllar yılı bir türlü parçalamayı başaramadıkları Türkiye!
O nedenle, dostumuzu da düşmanımızı da iyi bilmemiz gerekir diye düşünüyorum...
Raşit Dostum da Müşerref de ülkemin dostuysa, benim de dostumdur...
Kim ne derse desin, önemli değil....
narcoleptic
03-19-2006, 07:10 AM
zaten şöyle bir şey var.şimdi devletimde yerüstü yer altı çalışan binlerce insan ,onlarca kurum ve kuruluş var.şimdi devletimin daha ii bildiğini iki üç kişi kalkıp suistimal etmesin lütfen.bu forumda bilgilendirme elbet ki olacaktır.ben de kişisel olarak güzel şeyler ööreniyorum ve paylaşıyorum.ancak bilgi aktarımı lütfen boyun ölçüsüne denk düşsün.
kişisel ütopya ya da idealler uğruna boydan yüksek konuşmak boyu devirirmiş.
örneğin tonlarca osmanlı arşiv unsuru tarumar edilmişken osmanlıya dair ileri geri konuşmak safsatalar üretmek ve paylaşıyor görünmek bu güzel forumun derinliğine yakışmıyor.sadece osmnlı değil elbette ki.arada bir çıkan göz çapakları görüşü bozuyor.
kişisel fikrim dostum un azadbeg in ölümünde parmağı olduğu iddiaları nedeniyle dostum un hain olduğu ve devletimin kendisine desteğini bir an önce çekmesi dileğiydi.ancak görünen o ki devletimin bildikleri yanında benim bildiğim çölde kum tanesi.o sebep bu konuda kişisel olarak susmayı tercih ediyorum.
Mashaallah diyorum başka birşey demiyorum. :?
genco
03-19-2006, 07:50 AM
Mashaallah diyorum başka birşey demiyorum. :?
Kardeş,
Sen Türkiyeli değilsen, ne dersen de...serbestsin
Türkiyeliysen eğer...
Narcoleptic'in yazısını iyi oku...
"Devletimin bildikleri yanında, benim bildiklerim çölde kum tanesidir" demiş...
Arif olan anlar...
Administrator
03-20-2006, 03:48 AM
dono
senin dediklerin fars olmusholsada onlar tajikdirler (baska iranli soylardan degil),tajikler ise iranlilaro gore dah degisik millet yani uygur ve ozbekl ile ayni mentaltet ve kuluturu paylahn bir milletdir,yani tajiklere turkiy diyebiliriz :wink: ben sahsen hic su tajikleri yabanci millet olarak goremedim hayatimda...ama bak iranlilara oyle diyemem.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.