PDA

View Full Version : ElÇİbeyle BaŞlayan Azerbaycan TÜrkÜnÜn UyaniŞi

kılıçbek
06-06-2005, 04:35 AM
O bir 'Bey'di...
O bir 'key'di...
O, Türk Milleti'nin aziz evladı,
O 'Yaralı Bozkurt' Elçibey'di...

O'nunla ilk defa telefonda tanıştık ve danıştık, yani konuştuk. Ama ne konuşma... Diliyle değil, yüreğiyle danışıyordu. O sırada, Rus zulmüne karşı hürriyet bayrağını yeniden açan, Mehmed Emin Resulzade'nin izinde, 'Bir defa yükselen bayrak, bir daha inmez' diye
haykıran Azerbaycan Türkleri'nin önderiydi... Rus tanklarına göğüslerini siper edercesine sokaklara meydanlara dökülenlerin kurduğu Azerbaycan Halk Cephesi'nin cesur lideriydi...

'Servet Bey'im, kardaşım, Türkiye ile Gıbrıs'ın yanında, yeni bir Türk Devleti'nin, Azerbaycan Türk Cumhuriyeti'nin de ebediyyen hürriyet bayrağını galdırması ırak değildir. Ardından İnşallah Türkistan'dan Kırım'a hürriyet bayraklarının dalgalandığını görmek de
nasib olacah Allah (CC) goyarsa!..'

Allah'a hamdederiz ki bu telefon konuşmasıyla başlayan dostluğumuzu fan” ömrümüzün en önemli şeref nişanelerinden biri olarak taşıdık ve yaşatıyoruz. O bir 'Bey'di dedik. Ömrünü bir Türk Bey'i asaletinde milletinin çilesini çile bilerek
sürdürdü ve bey olarak Hakk'a yürüdü...

O bir 'key'di dedik. Yani kahramandı, yiğitti... Günümüzde örneği çok görülen, üstelik de soyu sopu, kökü belli olmayan itlere inat, yiğitti Elçibey... Özü bir, sözü birdi... O'na Türk Milleti'nin aziz evladı dedik. Özü sözü, içi dışı bir olma özelliğinin yanında,
kıvırtmayan, sözünden dönmeyen, hak bildiğini, zaman ve zemin kaygısı çekmeden söyleyen, yani her doğruyu her yerde haykıran bir aziz adamdı. Bu güzellik de Müslüman Türk Milleti'nin asaletine yakışıyordu ancak...

O, 'Yaralı Bozkurt' tu dedik. Biz O'na 'haralısan' (nerelisin?) diye sordukça, bize 'yaralıyam' cevabını verdi Elçibey... Çünkü O, Azerbaycanlı'ydı, Türkistanlı'ydı ve ruyalarına giren, hülyalarını süsleyen Turanlı'ydı... Azerbaycan'dan Turan'a giden yolda,
gönlü yaralı, hürriyete sevdalı bir Yiğit Bozkurt'tu O... O, mangal yürekli bir dava adamıydı. O, çileyi hayat tarzı olarak seçmiş bir 'ülkücü'ydü...

İlk seyahat İstanbul'a...

AZERBAYCAN dışına ve Türkiye'ye ilk seyahatiydi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'na seçileli çok olmamıştı. İlk Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katılmak için gelmişti. Can kardeşim Kemal Çapraz ile birlikte Çırağan'da kaldığı süite girdiğimizde, bir sarılış sarıldı ki... Sanki yıllardır hasret kaldığı öz kardeşini sarıp sarmalıyordu. Kaç saniye, kaç dakika kaldık o vaziyette bilmiyorum... Belki zaman bile durmuştu. İkimizin de gözleri yaşlıydı nihayet ayrıldığımızda...

Kısa sohbetimizde, kendisine 'siyaset yapması gerektiğini' ima yoluyla arz etmeye çalıştık ama ne mümkün... Yarım saat sonra Türkiye'deki bu ilk basın toplantısında, Türk ve dünya medyasına, sözü siyasete uydurmadan, eğip bükmeden 'Ülkücü Tavrını' koyarak başladı...

- 'Eziz dostlar, men ele bilirem ki Böyük Türk Milleti'nin esgeriyem. İki devlet bir milletig biz. Azerbaycan Türkleri'nden Türkiye'deki canlara selam getirmişem. Öz ihtiyarıma galsaydı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı olarah ilk seyahatimi, Güney Azerbaycan'ın Payitahtı
Tebriz'e yapmağ isterdim. Yine de Allah'a (CC) şükreyliyerim ki, Azad Türklüğün Kültür Payitahtı İstanbul'dayam!..'

Ah Bey, Elçibey...

'BEY' le, Bakü'de, İstanbul'da, Davos'ta, Ankara'da, Keleki'de, yüzyüze ve telefonla bir çok sohbetimiz, danışmamız, dertleşmemiz oldu. Bu dertleşmelerin, sohbetlerin çoğu, ömrümüz boyunca bize 'Bey'den Allah Emaneti olarak kalacak... Bazılarını, 'Can
Azerbaycan'ın demokrasi mücadelesine bir faydası olur ümidiyle yazdık veya dostlarımıza, ağabeylerimize anlattık, onların özleri gibi güzel kaleminden yansıdı kamuoyuna...

Bir güzel hatırayı da ben anlatayım...

Türkiye'ye Cumhurbaşkanı olarak yaptığı son seyahatte, Kayseri'yi de ziyaret etmişti Cumhurbaşkanımız Rahmetli Turgut Özal ile birlikte... Kayseri Halkı, yollarda, törenlerde 'Bozkurt Elçibey' diye tempo tutmuştu. Kayseri'den İstanbul'a gelmişlerdi. Önce Çırağan
Sarayı'nda ziyaret ettim Bey'i... Dolmabahçe Sarayı'nda şerefine resm” yemek verilecekti. Ayrılıp oraya geçtim. Merhum Özal, bahçede Bey'i karşılamak için bekliyordu. Beni görür görmez heyecanla sordu...'Oğlum, seninkiler Kayseri'de, Ebulfeyz Bey'e Bozkurt diye tezahürat yaptılar. Ayıp olmaz mı, alınmaz mı?..'

'Merak etmeyin efendim aksine memnun olmuş, sevinmiştir...'

O sırada Bey'i getiren limuzin yanaştı, kucaklaştılar... Ben de Bey'in elini öpmek üzere eğildim. Ama Bey öptürmedi elini ve söylediği sözlerle benim cevabımı teyid etmiş oldu... 'Servet Beg Gardaş, biz kimik ki elimizi öpersiz. Biz de bozgurt, siz de bozgurt. Allah
goysa, ikimiz beraber Başbuğ Türkeş'in elini öpeg!..' Bey için söylenecek çok söz var... O, bir büyük 'Ülkü Adamı'ydı. Bir Türk-İslam
Ülkücüsü olarak yaşadı ve Ülkücü olarak Hakk'a yürüdü. Ülkücü geçinenler ile Ülkücüler'den geçinenler, Ülkücüler'in oylarıyla ve desteğiyle iktidardalardı... O'na bir cenaze namazını, bir devlet törenini bile çok gördüler. Apar topar kaçırdılar.

Elçibey'e Cenab-ı Hakk'tan sonsuz rahmetler niyaz ederken, O'nun yolunda yürüyen gönüldaşı, 'Dava Adamı' İsa Gamber

SERVET KABAKLI

GARDAŞ AZERBAYCAN GARDAŞ
KERKUKLÜYÜM GÖZÜMDE YA
TRAKYADAN ALSIN BİR BAŞ
TURANDIR BİZİM ÜLKÜMÜZ

Börteçine
06-06-2005, 06:18 PM
Gun Aliyevlerden,Tayyiplerden kurtulma gunudur.

Baku'de Isa Gamber'in basa gelmesiyle Buyuk Turk Dunyasi sahlanacak,bunun etkisi hem Guney Azerbaycan'da hem Turkiye'de hem de diger Turk Ellerinde gorulecektir.

Buyuk Turkcu Bozkurt Elcibey'i rahmetle aniyoruz.

ASPARUH
06-12-2005, 04:21 PM
TÜRKLÜGÜN ÇARE-I TEVHIDINI SORDUK. OGUZA

NICE BIR BIRLESELIM BIZ NICE HASRET BITSIN

ELCININ MEVTI OLUP GELDI SU CEVHERLI CEVAP

ELCIBEY TANRIYA TURAN ICIN ELCI GITSIN

rafiq
07-01-2005, 06:10 AM
Elçibey haqqında yaratdığım saytın adresini vermek istedim amma url qoymaq olmur deyesen..? Saytin ismini bura nece yerleşdirim..?

asena
07-01-2005, 06:20 AM
insert link ikonuna basip linki yapistir kardesim.Biz de girelim o siteye.Merakla bekliyoruz.

Colpan
07-01-2005, 06:24 AM
10 tane ileti eklemeden bağlantı koyamıyorsunuz.
Azerbaycan muhalefeti bana ABD güdümlü gibi geldi. Azerbaycanlı soydaşımız ne der?

rafiq
07-03-2005, 08:31 AM
insert link ikonuna basip linki yapistir kardesim.Biz de girelim o siteye.Merakla bekliyoruz.

Kopyalayib koyuyorum amma bunu yaziyor Your Post contains one or more URLs, please remove them before submitting your message again.

Yardim edin.. :(

Colpan
07-03-2005, 08:35 AM
Kopyalayib koyuyorum amma bunu yaziyor Your Post contains one or more URLs, please remove them before submitting your message again.

Yardim edin.. :( Hörmetli Soydaşım,
10 tane post yollamadan link ekleme gibi bir hakkınız yok. Benim bildiğim bu. Ben de yollayamazdım link. Sonradan açılıyor.
Esenlikler

rafiq
07-06-2005, 08:03 AM
Hörmetli Soydaşım,
10 tane post yollamadan link ekleme gibi bir hakkınız yok. Benim bildiğim bu. Ben de yollayamazdım link. Sonradan açılıyor.
Esenlikler

Cavabınız üçün minnetdaram.

Kьr Юad
08-27-2005, 08:24 AM
Ruhu sad, mekani Tanri Dagi olsun.

Haydar Vites
08-27-2005, 08:34 AM
Gun Aliyevlerden,Tayyiplerden kurtulma gunudur.

Baku'de Isa Gamber'in basa gelmesiyle Buyuk Turk Dunyasi sahlanacak,bunun etkisi hem Guney Azerbaycan'da hem Turkiye'de hem de diger Turk Ellerinde gorulecektir.

Buyuk Turkcu Bozkurt Elcibey'i rahmetle aniyoruz.

Heydar Eliyev bildiğim kadarıyla KGB'nin ikinci adamıydı. 20 Ocak 1990 olaylarında Ruslar Azeriler'i meydanlarda tanklarla ezdiği zaman KGB'den istifa edip olayı bütün dünyaya duyuran odur. (Zira Ruslar bu olaydan evvel Azerbaycan televizyonun yayınını kesmiştir).

Elçibey zamanında Azerbaycan'da durum oldukça karışıkmış. Eliyev ile Elçibey'i kıyaslayamam, o konuda Azeriler'in bile aralarında tam bir fikir birliği yok. Ama Eliyev'i o kadar da eleştirmeyin.

Kьr Юad
08-27-2005, 08:46 AM
Aliyevlerde kurdoluk vardir.

Qizilbash
02-26-2006, 04:39 AM
10 tane ileti eklemeden bağlantı koyamıyorsunuz.
Azerbaycan muhalefeti bana ABD güdümlü gibi geldi. Azerbaycanlı soydaşımız ne der?

İktidar Rusya güdümlü muhalefet ABD güdümlü. Peki biz ne yapalım? Kime inanalım?

Qizilbash
02-26-2006, 04:42 AM
Aliyevlerde kurdoluk vardir.

:) Yezidi kürtlerdir onlar.

Qizilbash
02-26-2006, 04:45 AM
Elçibey zamanında Azerbaycan'da durum oldukça karışıkmış. Eliyev ile Elçibey'i kıyaslayamam, o konuda Azeriler'in bile aralarında tam bir fikir birliği yok. Ama Eliyev'i o kadar da eleştirmeyin.

Aliyev Elçibeyden daha akıllı idi. Ama Elçibey vatanını milletini seviyordu. Aliyevse hayır. H.Aliyev çok akıllı idi. Karşısındakı bütün maneleri aşdı. Öldüre öldüre yerini rahatladı.

mustafa06
02-26-2006, 06:20 AM
Elchibey'in Türk milliyetchliği kesinlikle tartıshılamaz. belki azerbaycana öyle bir milliyetchi birdaha gelmeyecek(inshaallah gelir). Atatürkü kendisine rehber almısh bir vatanseverdi. Düshünceleri kısa sürede azeri halkı arasında yayıldı. zaten türklüğünü unutmayan azerilere elchibey fikri adeta doping etkisi yaptı. o nedenle bu gün Milliyechilik duyguları chok yüksektir.

Birde sayfanın diğer yüzüne baktığımızda; Elchibeyin iyi bir politikacı, ve yönetici olamadığını görüyorsunuz. elchibeyin iktidarı döneminde omon birliklerinin isyanını ve baküyü kushatmalarını hatırlayalım. elchibey bir noktadan sonra charesiz kalmısh ve haydar Aliyevi baküye kendisi chağırmıshtır. Aliyev uyanık politikacılığını göstermish. isyanı sessiz sedasız hallederken liderini önce hükümette görevlendirmish. sonrada halkın gözünden düshürerek o gurubu tasfiye etmishtir.
Bu günlerde Elchibey neyapıyordu derseniz, yine cumhurbashkanı idi.
Kendisi ( sebebini bizim tam olarak bilmemiz zordur) belki bu ishin kendine göre olmadığını, belki aliyev ile anlasharak veya bashka sebeplerden dolayı chumhurbaskkanlığını bırakarak nahchivanda köyü kelekiye gitmishtir. sonraki ömrünü ich siyasetten uzak yashamıshtır. Belki siyasete hich girmese, ülkede fikir babalığı yapmağa devam etse dahamı iyi olurdu diye düshünüyorum
Aliyevi eleshtirirken Azerbaycanın bu gününü değil enaz 10 yıl ve öncesini düshünerek eleshtirmekte fayda vardır. sovyet polit bürosunda 2. adam olabilmek iyi bir siyasetchi olmayı gerektirir. aliyevde tam bir siyaset adamıdır. sovyetlerin son döneminde geleceği görmüsh polit bürodan ayrılarak azerbaycana dönmüsh ve halkı onu nahchivan presidenti yapmıshtır. Azerbaycanın zor anında elchibeyin daveti ile nahchivan presidentliğini bırakarak Baküye gitmishtir.
(Bu günkü muhalif cephenin kökleri o gün elchibeyle birlikte iktidar idi.
ona rağmen elchibey, aliyevi davet etmishtir)
Aliyev Rusyaya rağmen iktidarını koruyabilmish, ülkenin ekonomisinde motor olması gereken petrolü (tüm tepkilere rağmen )pazarlama yollarını aramısh,
Bakü -CEyhan hattının yapılması ichin tüm kariyerini ortaya koymushtur.
Bu hat itirazsız Aliyev eseridir. Türkiyenin bu petrolde söz sahibi olmasını istediği ichin,Azerbaycanın kendi hakkından % 5 daha, fazladan pay vererek Türkiye ve türk insanına sevgisini göstermishtir.
Azerbaycan köshe tashları henüz yerine oturmamısh bir ülkedir.
Uygulamalarda bize ters gelen demokratik olmadığını düshündüğümüz görüntüleri maalesef görüyoruz.
Kurtulush savashından chıkıp cumhuriyetin kurulduğu yıllarda türkiyede böyle değildi.
Bence Bu günkü azerbaycan 1992 yılındaki azerbaycandan daha iyidir.
yarın bu günden dahada iyi olacağını düshünüyorum. İSA GAMBER'le veya İLHAM ALİYEV'le farketmez . o kararı azeri kardeshlerimiz verecek, bize onlar ichin dua etmek düshüyor.

volvaren
02-26-2006, 06:40 AM
S.A.
Rahmetli Elçibey'den son haberi sürgün günlerinde tv de almıştım. Oradaki yaşantısını biraz anlattıktan sonra kendisi ile kısa bir konuşma yaptı sunucu ve "... Türkiye'den ne bekliyorsunuz?" dedi. Rahmetli, ekrana şöyle bir baktı ve "Artık Türkiye'den hiç bir şey beklemiyorum." dedi. Bu benim içimde bir uhdedir. Halkın büyük bir çoğunluğunun gönlünün kendiyle beraber olduğunu biliyor fakat siyasi manevralar nedeniyle iktidar, hiç bir şey yapmıyor, yapamıyor.
Kısa bir süre sonra da Hakkın rahmetine kavuştu.
Aliyevlere de nedense hiç ısınamadım. Politbüro kökeninden mi, Elçibey'den sonra geldiğinden mi bilemiyordum ama yezidi kökenli kürt olduğunu öğrendikten sonra artık mümkün değil. Hele kendinden sonra o özürlü görünümlü oğlunu oraya oturtup prezidentliği babadan oğula geçirdi ya.....
Kalın sağlıcakla

Qizilbash
02-26-2006, 06:46 AM
elchibey bir noktadan sonra charesiz kalmısh ve haydar Aliyevi baküye kendisi chağırmıshtır.

O zaman her kes hatta halk da Aliyeve güveniyordu.

Aliyev Rusyaya rağmen iktidarını koruyabilmish,

Aliyevle Rusyanın arasında hiç bir problem olmayıb. Aksine Rusyaya Aliyevin siyaseti sarf ediyor.

ülkenin ekonomisinde motor olması gereken petrolü (tüm tepkilere rağmen )pazarlama yollarını aramısh,
Bakü -CEyhan hattının yapılması ichin tüm kariyerini ortaya koymushtur.
Bu hat itirazsız Aliyev eseridir. Türkiyenin bu petrolde söz sahibi olmasını istediği ichin,Azerbaycanın kendi hakkından % 5 daha, fazladan pay vererek Türkiye ve türk insanına sevgisini göstermishtir.

Türkiyeye sevgisinden mi PKK nı desteklemiştir PKK ya yardım göstermiştir?!

Bence Bu günkü azerbaycan 1992 yılındaki azerbaycandan daha iyidir.
yarın bu günden dahada iyi olacağını düshünüyorum. İSA GAMBER'le veya İLHAM ALİYEV'le farketmez . o kararı azeri kardeshlerimiz verecek, bize onlar ichin dua etmek düshüyor.

Azerbaycanda birisi iktidardan şikayet ederken hemen ona söylüyorlar ki Azerbaycan önceki yıllardan daha iyi. Ay böyle gelişmiş. Burada hayat Afrika ülkelerindekinden daha iyi.

1992 de Azerbaycan daha yeni özgür bir ülke olmuştu. Henüz hiç bir şey yerine oturmamıştı.

Petrolden (ümumiyetle her şeyden) gelen paraların çoğusu iktidarın cebine gidiyor.

mustafa06
02-26-2006, 02:17 PM
Qizilbash kardesh sana selam olsun

Rahmetli Elchibeyi tanıma sherefine ermish Kılıchbek kardeshin achtığı bu bashlık sayesinde onu bir kez daha hatırlama ve dua etme fırsatını bulduğum ichin Kılıcbek kardeshe teshekkürler, BüyükTürk Elchibeye Allahtan rahmet dilerim.

Eğer Haydar aliyeve Elchibeyde güvenmeseydi zaten chağırmazdı.
Rusyanın azerbaycanla herzaman hesabı olur. azatlıktan sonra her ayaklanmanın arkasında rusya desteği chıkmıshtır. aliyev döneminde olmaması, bence dostluk ilishkilerinde ziyade aliyevin kurt politikacı olmasındandır. Bakü- ceyhan boru hattını engellemek ichin bile rusya chok chaba harcamısh fakat önleyememishtir. Fırsat bulsa idi , bu gerekche ichin bile azerbaycanda yönetimi yıkmayı denerlerdi.
pkk yı desteklediğini hich duymamıshtım. Ama türkiyeyi sevdiğinin isharetleri chok fazladır. En basit örnek Dünyada baska president yoktur ki kafasından estikce kendi köyüne gider gibi bashka bir ülkeye sık sık gitsin.
Aliyev Tatil , hastane , resmi ziyaret veya kardeshimi özledim diye sık sık türkiyeye gelmish, zaman zaman halklada hashır neshir olmushtur. yani türkiyeyi seven birisiydi.
Azerbaycanın geleceğine karar verecek olan sizler yani azeri halkıdır, Mutlaka kendinize yakıshan yöneticiler secheceksiniz, azerbaycanı, azerbaycanlı olan kim yönetirse yönetsin bizler kardeshlerimizin daha güzel günlere ulashmaları ichin dua edeceğiz.
yine aynı sözü söyleyeceğim gelecek bugünden daha iyi olacaktır.