PDA

View Full Version : Büyük BAŞBUĞ TİMUR

erk
05-07-2005, 02:39 PM
Büyük BAŞBUĞ TİMUR

Timur kendi adıyla anılan büyük Türk imparatorluğunun kurucusudur. 8 nisan 1336'da doğmuştur. Semerkant'ta bulunan bu yerin adı "Şehr-i Şebz" dir. Babası barlas oymağının beyi Turagay (turgay) annesi Tekine Hatun idi. Barlas boyu orta asyadan gelen bir Türk kavimi idi. Barlas boyu ise çağatay hanlığına bağlıydı.

Tuğrana ulaşabilmek için Timur, hepsi zaferle sonuçlanan 17 sefer düzenlemiş. 27 ülkenin hakanına baş eğdirmiş onlara baş olmuştu.
Hakanı olduğu ülkeler: Turan, iran, Rum(anadolu),Mağrip, suriye, ırak-ı arap, ırak-ı acem,mezenderan, geylan, şirvan, azerbaycan, fars, horasan, cidde, büyük tataristan, harzem, hotin, kabilistan, bahter, zemin, hindistan... (22 yer sayıyor, diğerleri de gürcistan ermenistan gibi ve kafkas ülkeleri idi.)

Timurun ölüm döşeğinde söyledikleri;

Oğullarım,
Milletin refahını saadetini sağlamak için sizlere bıraktığım vasiyetive tüzükleri iyice okuyun, asla unutmayın ve tatbik edin.
Milletin dertlerine derman bulmak vazifenizdir. Zayıfları koruyun, yoksulları zenginlerin zulmüne bırakmayın. Adalet ve iyilik etmek düsturunuz rehberiniz olsun. Benim gibi uzun saltanat sürmek isterseniz, kılıcınızı iyice düşünerek çekiniz. Bir defa cektikten sonra da onu ustalıkla kullanınız. Aranıza nifak tohumları ekilmemesi için cok dikkatli olun.Bazı nedimleriniz ve düşmanlarınız nifak tohumları saçmaya, bundan faydalanmaya çalışacaklardır.Fakat vasiyetimde size idare şeklini ana ilkelerini gösterdim. Bunlara sadık kalırsanız taç başınızdan düşmez.
Ölüm söylenen babanızın bu sözlerini unutmayın.
Benden sonra Hakan Pir Muhammed Cihangir olacaktır. Ona bana itaat eder gibi itaat edeceksiniz. Kumandanlarım şimdi itaat yemini ediniz.

Timur 19 mart 1405 günü vefaat etti. Cenazesi mumyalanarak Semerkant'a götürdüler.Sağlığında çok sevdiği torunu için yaptırdığı türbeye torununun yanına gömüldü...

Timur vasiyetinde veliaht olarak torunu Pir Muhammet Mırza'yı seçmişti. Pir Muhammed Cihangir Mırza'nın kücük oğlu idi.Fakat çin seferine giderken otrar'da öldüğü zaman Pir muhammed büyük babası adına hindistan ve afgnistanı idare ediyordu. Tahta gecmek için oradan gelmesi ve ordunun başına geçmesi zaman alacaktı. Ayrıca kargaşa cıkabilirdi. Henüz orduda çin seferinden dönmemişti.

Durumu değerlendiren kumandanlar Miranşah'ın oğlu halil mırza'yı Hakan ilan ettiler.Halil Mırza yaşı 21 olduğundan amcası Şahruh'da ona karşı çıkmış Hakan o olmuştur...

Bir Anadolu Türkü olarak Timur Hanı gururla anıyorum...

AFANDI
05-07-2005, 03:32 PM
cok guzel seyler yazmissin ama affiniza siginarak biraz duzeltme yapiyim
dogdugu sehrin adi shehrisabz (eng) dir. farsca bir kelime olup yesil sehir demektir ve gunumuzdede ismine layik yemyesildir her taraf. ve semerkanta bagli degil kendisi bir sehirdir semerkanta yanlish hatirlamiyorsam taksiyle 40 dk falandir. bu sehirde timurun annesinin anisina yaptirdigi aksaray gunumuzdede bir kismi mevcuttur (71 metre imis su anda 38 m kalmistir) zamaninin en yuksek yapisi olup acil zamanlarda ustunde ates yakisilrsa semerkantan gorulurmus.. boyle haberlesirlermis... ayni zamanda sahrisabzin bir ilcesi sayilan kitab sehrinde ali kuscu dogup buyumustur halada dogdugu koy ali kuscu koyu olarak gecmekte ... birde bu kitap sehrinde cok guzel daglar ve magaralar var... anlattiklarina gore alugbey suikaste ugrayacagini anlayinca butun kitaplarini ali kuscuya vermistir ali kuscu da o iki sandik kitabi buradaki magaralara tilsimlemistir (bunun icin sehrin adi kitap) bu olayin cok ciddi kanitlari olup bilim adamlari calismalarini surdurmekteydi

not: islam karimov cumhurbaskani olmadan once kitap sehri valisi idi (ne alakasi varsa)

Pax
05-08-2005, 02:58 AM
Timur'a geleneksel Türk bakışını yansıtmıyor. :rolleyes:
"Yıldırım Bayezidi yenigiye uğrattı... esir aldı. Osmanlıyı arkadan vurdu, zayıflattı"
"Camileri atlarına ahır olarak kullandı"
falan filan

erk
05-08-2005, 03:24 AM
"Yıldırım Bayezidi yenigiye uğrattı... esir aldı. Osmanlıyı arkadan vurdu, zayıflattı"
"Camileri atlarına ahır olarak kullandı"
falan filan

Timur zaten Anadoluya Türk Beylerinin isteği üzerine gelmiştir. Osmanlı ne yazıkki Türkmenlere karşı iyi olmamıştır genelde. Biraz genişleyince birçok Türkmen öldürülmüştür. Ankara savaşından sonra Türk Beylikleri yeniden kurulmuştur.

Ben Anadolu Türküyüm ama Türkmenim. Osmanlı sadece bir yönetici sınıfıydı, Karamanoğulları, Germiyanoğulları v.b beyliklerden biriydi. Zaten Timurun ordusunun büyük bölümünde Türkler, Tatarlar Moğollar varken Osmanlılarda Sırplarda vardı. Ama gel görki bugünki Özbek Türkü kardeşlerimiz Timur Hanı reddedercesine "biz sadece Özbeğiz Türk değiliz" diyorlar. Üzülmemek elde değil.

genco
05-08-2005, 03:35 AM
Timur ile Bayazıd, savaşmamış olsalardı ne olurdu, hiç düşündünüz mü?
Bu sorunun cevabını tarihçiler şöyle veriyori: Dünya İmparatorluğu kurulurdu..Ama malesef birinin "inadı" birinin de "gaddarlığı" yüzünden, kök salmış bir çınar kökünden budandı, gelişmesini en az 50 yıl geriletti..."
Şahsi gurur ve kibir, iki kardeş halkı ne hale getirmiş...Hala ders almayanların var olması ne acı!..

........saygıyla......

erk
05-08-2005, 05:44 AM
Timur ile Bayazıd, savaşmamış olsalardı ne olurdu, hiç düşündünüz mü?
Bu sorunun cevabını tarihçiler şöyle veriyori: Dünya İmparatorluğu kurulurdu..Ama malesef birinin "inadı" birinin de "gaddarlığı" yüzünden, kök salmış bir çınar kökünden budandı, gelişmesini en az 50 yıl geriletti..."
Şahsi gurur ve kibir, iki kardeş halkı ne hale getirmiş...Hala ders almayanların var olması ne acı!..

........saygıyla......

Yıldırım Bayezıd Türkmenler üstünde ağır politikalar uygulamasaydı, Timurun Anadoluya gireceğini sanmıyorum. Timur Yıldırıma göre çok daha Türkçüydü. Anadolu Beyleri "Yıldırım bizi eziyor" deyince Timur Anadoluya yürümüştür. Benim soyum Timur Hanla Anadoluya gelmiştir. Özbek kardaşlarımız bizi "dışlasalarda" soyumuzu değiştiremeyiz.

genco
05-08-2005, 10:08 AM
Sonuç olarak; bütün barış görüşmelerine rağmen, inatlarından vazgeçmediler ve savaştılar. Kardeş kanı aktı...
Azeri TV'de, yanlış hatırlamıyorsam "Ruhlar Divanı" diye bir oyun setretmiştim.
Oğuz Ata'nın huzurunda Timur ile Bayazıd kendilerini savunuyordu ve savaşa sebeb olarak birbirleini suçluyorlardı.
Oğuz Ata, daha fazla dayanamayıp, şöyle gürlemişti "Susuuun, bre ahmaklar! Bir "kör" bir "topal" iki inatçılar, demek dünya size dar geldi ha!.." diye çıkışmıştı.
Evet...Dünya bir "Kör" ile bir "Topal" a dar gelmişti...

bluesky
05-08-2005, 01:28 PM
Yahu kardeshim, bizim Turkiye'deki orta okul kitapları da Osmanlı imparatorlugunu bir iyi anlatıyor bir kotu anlatıyor.

Bir Evropali seyyah'in Orta asya gezisi kitabını okumushtum. Anadolu ve Orta asya yi geziyor. Bayezid'i de goruyor Orta asya halkini da.

Orada okuduklarıma gore Bayezid'in Turkmen beylerine kotu muamele ettigi dogrudur sanirim.

Yahu bu tarihte hep olur. Bunu buyutmenin anlamı yok. Atalarimiz urushmushlar ishte.

Turkiye'de en baskin milliyetchi grubun Turk liderleri ile ilgili gorushu bence orta okul kitaplarındaki gorushten daha onemli.

Ulkuculere gore: "Bilge han, tonyukuk, kul tigin, Attila, Timur, Mete, Teoman, Ataturk, Turkesh, ... hepsi atamizdir"

Yanlishim varsa duzeltin arkadashlar.

KhwarezmshaH
05-08-2005, 02:03 PM
Ben kendimi Timurun torunu sayıyorum ve bundan gurur duyuyorum, kim ne derse desin umurumda değil.

Administrator
05-08-2005, 02:36 PM
"Camileri atlarına ahır olarak kullandı"falan filan
Pax
bu dedkilerini Turkiyenin 99% insanlarindan ben de duydum .
ve Temur hakkinda erk gibi dusunen birisini hic gormedim.Dogru Temur osmanliyi zayiflatti amma hic zaman camiye atinda girmedi..

erk
05-08-2005, 04:24 PM
Pax
bu dedkilerini Turkiyenin 99% insanlarindan ben de duydum .
ve Temur hakkinda erk gibi dusunen birisini hic gormedim.Dogru Temur osmanliyi zayiflatti amma hic zaman camiye atinda girmedi..

Ben gerçek Türkçüyümde ondan. Herşeye objektif yaklaşıyorum. O benim atam şu benim atam diye ayırım yapmıyorum. Osmanlı belki cihan imparatorluğuydu yeri gelir gururda duyarım ama Türklük için çalışmadığı hatta bazen Türkleri ezdiği doğru. Mesela bir Karamanoğlu Mehmet Hanı, 13yyda Türkçeyi beyliğinde resmi dil yaptığı için çok severim. Önemli olan kim halka, Türklüğe daha çok hizmet etmiştir.
Anadolu Türkleri olarak geleceğimizi kötü görüyorum. Amaç Türkleri Anadoludan silmek. Siz atayurdu olarak bizlere destek olursanız; ırkçı değil çağın gereği olarak; bizler çok mutlu oluruz.
Yıldırımın Niğbolu zaferi gibi göremem Ankara savaşını ama genede üzülmüyorum. Timur hanı saygıyla anıyorum. Torunu Uluğ Beyde çok iyi bir yönetici ayrıca bilim adamıydı. Onunlada gurur duyuyorum.

Pax
05-09-2005, 12:20 AM
Sonuç olarak; bütün barış görüşmelerine rağmen, inatlarından vazgeçmediler ve savaştılar. Kardeş kanı aktı...
Azeri TV'de, yanlış hatırlamıyorsam "Ruhlar Divanı" diye bir oyun setretmiştim.
Oğuz Ata'nın huzurunda Timur ile Bayazıd kendilerini savunuyordu ve savaşa sebeb olarak birbirleini suçluyorlardı.
Oğuz Ata, daha fazla dayanamayıp, şöyle gürlemişti "Susuuun, bre ahmaklar! Bir "kör" bir "topal" iki inatçılar, demek dünya size dar geldi ha!.." diye çıkışmıştı.
Evet...Dünya bir "Kör" ile bir "Topal" a dar gelmişti...
Yanlış hatırlamıyorsam, Ahmet Akgündüz'ün kitabında şöyle bir "orta direk" yorum okumuştum:
Daha önce Timur'un himayesine Akkoyunlu ve Karakoyunlu beylerinden bir kısmı Yıldırım Bayezid'e sığınır. Belki orada entrikalar çevirip bu iki hükümdarı bir birine düşürür. Timur -yazarın iddiasın göre- Yıldırıma gayet ılımlı tonlarda mektup gönderiyormuş: Sen Anadolu'nun bilmem daha ne yerlerin hükümdarı, Yıldırım Bayezidsin. Trakyada sürdürdüğün kuffara karşı gazavatı mübarek olsun. Benim eski tebamdan şu ve şu beyi teslim etmeni rica ederim yazar. Bayezid ise hakaret dolu bir cevap yazar. Ve olan olur... işte :?

Einstein
05-09-2005, 01:47 AM
Toshkentda Amir Temur muzeyi bor, usha erda Timur bilan Beyazidning bir birlariga yo'llagan original maktublari bor. Timurning Beyozidga yozgan maktublarida, unga juda katta hurmat bilan qaraganini bilib olish mumkin.
Yana Timur Beyazidning siyosatini ham qullab quvvatlagan birinchi maktublarida yozganni buyicha. Urush busa bazi bir fitnalar tufayli sodir bulgan. Urushga eng katta qarshilik kursatgan odam busa Beyazidning kuyovi(Manimcha Amir Sulton edi) bugan.

Turkiyedeki turklere: ''Turkiye'' gazetesinin 20(bence)ciltlik tarih kitablari var. Orda Timurun gerchekten nasil bir insan oldugu, neden savash oldugunu isbatlarle go'stermish.

KhwarezmshaH
05-09-2005, 04:59 AM
Yanlış hatırlamıyorsam, Ahmet Akgündüz'ün kitabında şöyle bir "orta direk" yorum okumuştum:
Daha önce Timur'un himayesine Akkoyunlu ve Karakoyunlu beylerinden bir kısmı Yıldırım Bayezid'e sığınır. Belki orada entrikalar çevirip bu iki hükümdarı bir birine düşürür. Timur -yazarın iddiasın göre- Yıldırıma gayet ılımlı tonlarda mektup gönderiyormuş: Sen Anadolu'nun bilmem daha ne yerlerin hükümdarı, Yıldırım Bayezidsin. Trakyada sürdürdüğün kuffara karşı gazavatı mübarek olsun. Benim eski tebamdan şu ve şu beyi teslim etmeni rica ederim yazar. Bayezid ise hakaret dolu bir cevap yazar. Ve olan olur... işte :?

Duyduguma gore orda Bayezid çok büyüklük taslamış, o yüzden bir mektubunda Timur ona "Unutma senden büyük Allah var" demiştir. Yani orda Timuru suçlamıyorum. BUrda benim tanıdığım 40 yaşını aşmış ülkücüler tanıyorum ve çoğu Ankara savaşında Bayezidi suçlu buluyorlar.

oğuz
05-09-2005, 05:20 AM
Burda suçlu aramak yanlış olur...

Onların hangi şartlarda karşı karşıya geldiğini bilmiyoruz. İkisininde en büyük olma hırsımıydı veya kendilerini amaçlarına giden yolda rakipmi görüyorlardı.Birileri ortalığı karıştırıp bunları bu savaşa aletmi etti.

O günü bilmeden o günün şartlarnı bilmeden bizim yapabileceğimiz ancak bize verilen demolarla yorum yapmak ama doğru ama yanlış...

Doğru olan birşey var "...Dünya bir "Kör" ile bir "Topal" a dar gelmişti... " sözü :)

Kıssadan hisse ; Yaşanan hatalardan ders alıp aynı hatalara düşmemektir...

AFANDI
05-09-2005, 05:51 AM
yukarida ismi gecen orijinal mektuplarin turkce cevirisini turkiyedeki kaynaklardan okudum

amir temur diyorki rumun buyuk hukumdari beyazid senin gayri muslimlere karsi kazandigin zaferleri kutluyorum ... ve boyle gider..
yildirimin cevabi ise ey havlayan kopek.. tabi temur da mektubun ilerleyen kisimlarinda turkmenlere karsi yapilanlari kinamaktadir ve suriyenin belli bir yerlerini kendisini baglamak istemistir

ama sonucta beyazit gururuna yenik dusmustur... ayip etmistir ve bulmustur
ama temur beyazidi esir aldiktan sonra ona hic bir zaman kotu davranmamistir beraber yemek yiyip satranc oynarlarmis.... yukarida bahsi gecen su allahin isine ''bak koskoca dunya bir korle bir topala kalmis'' cumlesini de temur beyazida soylemistir hatta savastan sonra temur anadoluyu beyazidin ogullarina paylasip vermistir bu turk kaynaklarinda da boyle gecmektedir .....

butun bunlari yine gururuna yediremeyen beyazid timura kendisi oldurmesini yada serbest brakmasini soyler ama temur ikisini de kabul etmez.....

daha sonra farkli kaynaklarda cok farkli gorusler olan bir diger konu bu isin sonu : yani bazi kaynaklar beyazid bunlari kabullenemeyip yuzugundeki zehiri icmistir der turk kaynaklari bunu kabul etmez ve ikiye ayrilirlaz bazilari hich kabul etmez boyle bir olayi bazilari ise yildirim cok aci veren bi hastaliga yakalanmisti ve yuzugunde tasidigi afyunu her zaman kullanmak zorundaydi ilac yerine son kezde biraz fazla kacirdi derler

valla ben olsaydim ve yanimda zhirim olsaydi icerdim galiba :D

black_cat
05-09-2005, 06:32 AM
SUnuda unutmamak lazimki, turklere hakaret olmasin ama osmanli padisahinin bircogunun annesi sirp filandi, yani %100 turk degilllerdi...VE okudugum bir kitapta "hürrem sultan" hakkinda , aslinda o kadinlarin osmanlilara karsi bir kin besledigini fark ettim, kendilrince lanetliyorlardi osmanli padisahlarini, kendi kocasini yani..Siyasasi tarafindan bakilirsa, bu osmanli icin buyuk zarardi.

Ve Ankara savasina gelince.. bence bunu avrupa dört gözle bekliyordu. CUnku BEyazid Avrupanin uzerine geliyordu, avrupalilar Osmanliyi ancak hayalinde durdurabilirdi. Timur ile BEyazid savasinca , onlar bayram yapmistir herhal. Bence eger Timur Beyazidi durdurmasaydi, Avrupa inglizce degil turkce konusuyor olurdu su an.. Ama yinede Beyazid in bunu hak ettigini dusunuyorum, cunku kendisi israr etti savasmakta...

Qarama
05-09-2005, 07:06 AM
size bir sorum var...

iki hükümdar birbirine mektup yazmi$lar peki birbirlerini anlayabiliyorlarmiydi? yani bir tercümelik gerekiyormuydu? yada ikisi farsca yada arabcami yazdilar?

black_cat
05-09-2005, 07:17 AM
HEhe sahiden:) bende merak etmeye basladim....

Pax
05-09-2005, 07:26 AM
size bir sorum var...

iki hükümdar birbirine mektup yazmi$lar peki birbirlerini anlayabiliyorlarmiydi? yani bir tercümelik gerekiyormuydu? yada ikisi farsca yada arabcami yazdilar?
Hayır sanırım gerekmiyordu, çünkü diller o zaman o kadar farklılaşmamıştı.
Yani tarihi kitaplar (roman) okduğumda o zaman Türk hükümdarlar arasında tercümanların iş gördüğüne rastlamadım. Zamanla bir birinden uzak kalınca her biri başka kaynaklardan etkilenerek değişmiştir.
O sıralar bilim adamları da rahatlıkla (dil sorunu olmadan) bir ülkeden başka bir ülkeye gidip gelebiliyordu. Mesela, Ali Kuşçu. Uluğbek öldükten sonra o da İstanbul'a yerleşti, bilimadamı mesleğine orada devame etti.

erk
05-10-2005, 03:42 AM
SUnuda unutmamak lazimki, turklere hakaret olmasin ama osmanli padisahinin bircogunun annesi sirp filandi, yani %100 turk degilllerdi...VE okudugum bir kitapta "hürrem sultan" hakkinda , aslinda o kadinlarin osmanlilara karsi bir kin besledigini fark ettim, kendilrince lanetliyorlardi osmanli padisahlarini, kendi kocasini yani..Siyasasi tarafindan bakilirsa, bu osmanli icin buyuk zarardi.

Ve Ankara savasina gelince.. bence bunu avrupa dört gözle bekliyordu. CUnku BEyazid Avrupanin uzerine geliyordu, avrupalilar Osmanliyi ancak hayalinde durdurabilirdi. Timur ile BEyazid savasinca , onlar bayram yapmistir herhal. Bence eger Timur Beyazidi durdurmasaydi, Avrupa inglizce degil turkce konusuyor olurdu su an.. Ama yinede Beyazid in bunu hak ettigini dusunuyorum, cunku kendisi israr etti savasmakta...

Doğrudur haklısın Osmanlı padişahlarının annelerinin birçoğu Sırp, Rus, Fransız, Rum v.b yabancıydı Türk değildi. Bence bununda Osmanlının Türklükten uzaklaşmasında katkısı olmuştur. Osmanlıda Türklük azaldıkça 16. 17. ve 18. yüzyıllarda devlet yavaş yavaş gerilemeye başlamıştı. Osmanlı 14. ve 15. yüzyılın büyük kısmında bir Türk İmparatorluğu idi ama zamanla Türklük azaldı.
Bunları bir Türkiye Türkü olarak yürekten söylüyorum. Birde Osmanlı tek değildi Karamanoğullarını mesela bilmenizi isterim çok daha Türkçü bir devletti. Osmanlı 3 kıtaya yayılınca ister istemez Türklük azaldı. Osmanlıyla bende gurur duyuyorum ama tıpkı Göktürkler gibi, Selçuklular gibi ve birçok Türk devleti gibi yabancı egemenliği ağır bastı ve devlet çöktü.

asena
05-10-2005, 05:01 AM

Asagida yazacaklarim bir alintidir.Ancak guzel bir aciklama oldugu icin c/p yapmakta cekinmiyorum.

Osmanlı; hiçbir zaman Türkleri sevmedi.

En güvendiği ordusu devşirme yeniçerilerdi. Anadolu askerlerinin saraydaki adıydı; başıbozuk...

Vezirlerden bir-ikisi dışında Türk yoktur.

Türk kızlarla asla evlenmediler ve padişahların anneleri, ismi değiştirilmiş ecnebilerdi:

Ben daha once de yazmistim yine yaziyim
Orhan Bey Rum Horofira, Rum Asporçe ve Rum Teodora ile evlendi. 1. Murad Horofira’dan doğma, Yıldırım Beyazıd Marya’dan doğma, Çelebi Mehmet Olga’dan doğma, 2. Murad Veronica’dan doğma, Fatih Sultan Mehmed Mara Despina’dan doğma, 2. Bayezid Kornelya’dan doğma, Kanuni Sultan Süleyman Polonyalı Helga’dan doğma, 2. Selim Roksalan’dan doğma, 3. Murad Rasel’den doğma, 3. Mehmed Sofia Baffo’dan doğma, 1. Ahmed Helen’den doğma, 1. Mustafa Sindirella Violetta’dan doğma, 4. Murad Anastasya’dan doğma, 4. Mehmed Nadya’dan doğma, 2. Süleyman Katrin’den doğma, 2. Ahmed Yahudi Eva’dan doğma...

Böyle gidiyor...

2. Mustafa Evemina’dan doğma, 3. Ahmed Rum Emevina’dan doğma, 1. Mahmud Aleksandra’dan doğma, 3. Osman Mari’den doğma, 3. Mustafa Janet’ten doğma, 1. Abdülhamid İğda’dan doğma, 3. Selim Janet’ten doğma, 4. Mustafa Sonya’dan doğma, 2. Mehmud Fransız Aimee’den doğma, 1. Abdülmecid Rus Suzi’den doğma...

Kisacasi Osmanli tam anlamiyla Turk Imparatorlugu olmaktan cikmis,Turk Irkinin ihmal edildigi bir karisim haline gelmistir.
Allah'tan halklar birbiriyle karismayi reddetmisler ki nufusumuzun %78 i Turktur.%10 u Kurt,%2 gayrimuslim azinliklar ve gerisi de melezlerdendir.

Pax
05-10-2005, 05:33 AM

Çok abartı bir laftır.
Osmanlı (ki, Yahudi olmadığı ve soy babadan oğula geçtiği sürece, kendisi de Türktü) Türklere düşman olaysdı, Anadolu Türkçesi gibi bir şey olmaz herhalde şu anda Türkiye'de şu anda Rumca veya Sırpça konuşuluyor olurdu. Osmanlı Türk kimliğini çok önemsedi demek istemiyorum -zaten Osmalıyı Osmanlı yapan kozmopolit, yabancıyı barındarabilen yapısı- ama düşman da kesinklikle değildi.
Bu konuda uzman değil, ama bu kadar saçma iddia olmaz!

asena
05-10-2005, 05:55 AM
Pax,

Bir kere sevmemek ile nefret etmek farkli seyler.Ben sevmemek yazdim.Sevmemek,sempati beslememek anlamina gelir.Nefret ise sonucunda olabileceklerin siniri olmamasina bile gelir.Soykirim gibi.

Turklukte erkek.kadin esittir.Bu nedenle Turk kadini erkegi ile birlikte at ustunde savasir,avlanirdi.Bu nedenle kadin veya erkek farketmez,iki ikisiden biri Turk olmadigi surece soy-lakap disinda melezlenmis oluyor.Islamiyet sonrasi Arap kulturunun etkisiyle kadinlarin bazi haklari eski Turk Kulturundekine nazaran cok asagi cekilmistir.Ancak dindir,ne derse yapilir ve o kisim dini ilgilendirdigi icin elestirme hakkimiz yok.
Osmanli Turkleri sevseydi Yoruk turklerini Balkanlara gocmeye zorlamazdi.(Ornegin Ataturk'un kokeni Karaman yoruk Turkleridir.)Sevseydi su anda dilimizde atilmis ve halen atilmaya devam edilen Arapca.Farsca kelimeler olmazdi.Sirpca yokyur cunku Osmanli seriat devleti idi.Sirplar gayrimuslimlerdir.Bu nedenle Araplari ornek almistir.Turkleri sevseydi Sultanlarin isimleri Arap degil Turkce olurdu.
Osmanlı bir Türk devleti olarak kuruldu ama Türk olmayanların eline geçti
Timarli Sipahiler Istanbula ugramazlardi.Ama Kapikulu sipahileri denilen devsirme grup (sayilari 50 binden az olmustur) ve yine devsirme olan yeniceriler birbirlerini kiskandiklari icin (kapikulu sipahileri cülüs bahsisi alamazlardi) bir cok defa birbirlerine saldirmistir.

Kisacasi bu iki devsirme asker grubunun osmanli devletine sadece zarari olmustur,asil yükü Türk soyundan gelen Timarli Sipahiler,Akincilar,ve Kirim atlilari cekmistir.
evet osmanlı , SON dönemlerinde Türklüğünü epeyce unuttu

Son birsey yazayim.Nutuktan
" Efendiler!.. Hakimiyet ve saltanat, hiçkimse tarafından, hiçkimseye ilim icabıdır diye görüşmeler, tartışmalarla verilmez. Hakimiyet ve saltanat kuvvetle, kudretle, zorla alınır!.. Osmanoğulları, zorla Türk milletinin hakimiyet ve saltanatına el koymuşlardır. Bu ele geçirişlerini, altı yüz yıldan beri devam ettirmişlerdir. Şimdi de Türk milleti bu saldırganların hadlerini bildirerek, hakimiyet ve saltanatını başkaldırarak kendi eline geçirmiş bulunuyor. Bu bir olupbittidir!.. Burada sözü edilen: Millete Saltanat ve Hakimiyetini bırakacak mısınız, bırakmayacak mısınız konusu değildir. Konu: Zaten olup bitmiş gerçeği açıklamaktan ibarettir. Bu, her hâlde, ister istemez olacaktır. Burada toplananlar, Meclis ve herkes doğal görürse, uygun olur düşüncesindeyim. Yok, tersi olursa, yine usûlü dairesinde söylenecektir. Ama belki, bazı kafalar kesilecektir."

K. ATATÜRK

.osman(genc) neden oldurulmustur cunku yenı cerılerden kurtulmk ıstemıstır sonra yabancı bır kız yerıne bır turkmen kızıyla evlenmek ıstemıstır ve dıkkat edın bu olaylar aynen cem sultan vakkasındakı gıbı ...

osmanlı çandarlı halilin idam edilmesinden sonra devlet kademelerinde hiç türk kökenli devlet adamı brakmamıştır.Dolayısıyle Devşirme devlet adamlarıda osmanlıda yaşayan türk halkına en ağır zulumleri yapmıştır.
Ve kürt beylerini bir araya getirmiş türkmenlerin katledilmesi için onları yönlendirmiştir.
Tarih bir yana ne yazıkki bugünde cumhuriyetimiz aynı devşirmeler tarafından yönetiliyor

Ancak ÖNCELİKLE OSMANLIYI TÜRKMEN KAYI BOYU KURMUŞTUR VE 2.MURAT'A KADAR ORDUSU VE KURUMLARIYLA TAM ANLAMIYLA TÜRK DEVLETİDİR.BİZ KURMUŞUZDUR VE İYİ KÖTÜ BİZİM TARİHİMİZDİR.
TAMAMEN REDDETMEK ÇÖZÜM DEĞİL.

oğuz
05-10-2005, 06:16 AM
asena birincis nutuk'tan alıntı yapılmış sayfa numarası alabilirmiyim ?

İkincisi ise ; Atatürk milli mücadeleye başlamadan evvel bu ulusun kurtuluşunun saltanatı yıkıp Cumhuriyet ile kendi kendini yönetmesi olarak görmüştür...

Milli mücadelenin başlaması ile zaten saltanata yol verileceği belli olmuştu. Cumhuriyetin kurulmasından önce herkes Atatürk'e bir paye vermeye kalktı,kimi saltanatı teklif etti kimide saltanatın hilafek kısmını kimide padişahın yanında ona bir paye teklif verdi...Ata zaten kararını vermişti bu süreçte duruşunu göstererek Cumhuriyetin muaffak olmasını sağlamıştır...

Bu yazında ise Osmanlı ile Türk milletini farklı oluşumlar gibi göstermeni ise anlıyamadım.

birazda Timur7un mektuplarına değinmek istiyorum. Mektupları okumadım ama Timur'da sana sığınanları bana iade et !,Türmenlere iyi davran,Suriye taraflarındaki bir kısım toprakları bana bırak gibi söylemleri bugün bile birisi birisine söylese savaş sebebidir;) Ne o çocuk azarlar gibi .

Bu savaş yaşanmasaydı ne olurdu düşüncesi insanın aklına geliyor ...Hiçte fena olmazmış hani;)

asena
05-10-2005, 07:01 AM
Oguz arkadasim
Nutuk elimde e-book olarak var.Ancak yaptigim alintiyi google da ararsan yalan olmadigini gorursun.

Osmanli ile ilgili yazimin nedeni de black cat arkadasimizin yorumu uzerine idi.

Ayrica,Ataturk'un tek hedefi Salnatani yikip,yerine laik bir Cumhuriyet getirmesi degil,Turklerin yonetecegi bir Turk Devleti kurmakti.Bu cok onemli bir unsur.
Simdi bana yine fasist diyeceksiniz,ancak bunlari ben soylemedim.Bunu Ata miz soyledi.
Bakin neler soylemis:
– “Milletim Türk, Vatanım Türkiye, Ülküm Türklüktür”
Bu sözü acaba, “Atatürkçüyüm” diyen kaç kişi söylemektedir?
– “ Bir gün ressamlar Türk’ün sîmâsını kaybederlerse Yıldırım’ı alsınlar, yapıversinler"
– “Efendiler, muhterem milletime tavsiye ederim ki; sinesinden yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanlarında ve vicdanlarındaki asil cevheri tahlil etmek dikkatinden bir an bile feragat etmesinler.”

İşte bu kadar. Gel de bu söz için bir kitap yazma. Güncelliğini hiçbir zaman kaybetmeyecek asıl meselemizin bu olduğunu hiç unutmamak gerekir. Atatürk’ün vecizelerine devam edelim...

– “Buraya konduğumuzdan beri ne olduğumuzu anlatmaya çalıştık ve anlatıp duruyoruz ki; Türk eli büyüktür ve yeryüzünde yalnız o büyüktür. Her yeri Türk’tür ve her yeri aydınlatan Türk’ün yüzüdür.”
– “Benim yaradılışımda fevkâlade olan bir şey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir”.

– “Yurdumuz ve milletimiz bölünmez bir bütündür. Bütünlüğün devamı; Türklük şuuru ve onun besleyici millî gelenek, göreneklerimiz ve millî kültürümüzle sağlanmaktadır.”

– “Az zamanda, çok işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü: Temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk Kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir.”
– “Dünya yüzünde, Türk Milleti’nden daha büyük, ondan daha eski bir yurt, ondan daha temiz bir millet yoktur ve bütün insanlık tarihinde görülmemiştir.”

Bu gün Sovyetler Birliği, dostumuzdur; komşumuzdur, müttefikimizdir. Bu dostluğa ihtiyacımız vardır. Fakat yarın ne olacağını kimse bu günden kestiremez. Tıpkı Osmanlı gibi, tıpkı Avusturya-Macaristan gibi parçalanabilir, ufalabilir. Bugün elinde sımsıkı tuttuğu milletler avuçlarından kaçabilirler. Dünya yeni bir dengeye ulaşabilir.
İşte o zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir...
Bizim bu dostumuzun idaresinde dili bir, inancı bir özü bir kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız. Hazır olmak yalnız o günü susup beklemek değildir. Hazırlanmak lazımdır. Milletler buna nasıl hazırlanır. Manevi köprüleri sağlam tutarak. Dil bir köprüdür...
İnanç bir köprüdür... Tarih bir köprüdür...
Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz.
Onların (Dış Türklerin) bize yaklaşmasını beklemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekli..."

Iste bu kadar turk kelimesinin tekrarlandigi vecizelerine dayanarak tek niyetinin Cumhuriyeti getirmek degil,Turklerin ustunlugunu saglamak olmasini cikarmamak elde degil.

Ote yandan...

İngiltere’deki okullarda bir yemin usûlu vardır; adına “Browny usûlü” denmekte. Bu tören, haftada bir düzenlenmekte. Yemin töreni için öğrenciler, her tarafı bayraklarla ve millî liderlerin posterleriyle süslenmiş geniş bir salonda toplanırlar. Her öğrenci yerine oturmadan önce bayrağı ve liderleri selâmlamak zorundadır. Daha sonra, seçilen bir öğrenci, gururla, avazı çıktığı kadar bağırarak şu sözleri söylemekte, diğerleri de tekrarlamaktadır.

“Ben bir İngiliz’im. İngilizliği her şeyin üstünde, canımdan, evimden, barkımdan da üstün tutarım. Gönlümde ve kafamda İngiliz onurunu yaşatırım; onun korunması ve yükselmesi uğrunda her an ölmeğe hazırım... Ben İngiliz olmadıkça bir hiçim...”

“Sen bir İngiliz olmadıkça hiçbir şey olamazsın!..”

“Vay ırkçı vay!..” diyemezler, ama hemen bizim “Andımızı” hatırlatırlar. Doğrudur. Biz de her sabah “Türküm, doğruyum, çalışkanım”, sözleriyle başlayan Andımızı okutuyoruz. Ancak bu, ulvî tören havasından çıkmış, yasak savma niteliği kazanmıştır. Ayrıca, şuuru veremedikten sonra...

Timur olayina gelince.Usenmeden okuyun,3 dakikanizi almaz:

Asıl adı Temir Kürkan (Gürkan) olan Timur'un genel anlamda hayatı, savaşları ve fetihleri internet de dahil olmak üzere birçok kaynaktan kolayca öğrenilebilir. ...

Çingiz Kağan Türk devlet anlayışına uygun olarak, ülke topraklarını oğulları arasında taksim etmiştir. Bu paylaşmaya göre büyük oğlu Çuçi Deşt-i Kıpçak'ın, Çağatay Türkistan'ın, Ögeday doğu bölgelerinin ve küçük oğlu Toluy Moğolistan'ın hâkimi olacaktır. Ancak Çingiz'in ölümü ve merkezi kağanlığın zayıflaması ile beraber bu bölgelerde müstakil devletler kurulmuştur: Kubilay Hanlığı, İlhanlılar, Çağatay Hanlığı ve Altınordu... Timur, Çağatay Hanlığı'na bağlı Barulas (Barlas) oymağın beği Turagay (Turgay)'ın oğlu olarak 1336 yılında Türkistan'ın Keş şehrinde dünyaya geldi.

"Biz ki Melik-i Turan, Emîr-i Türkistan'ız,
Biz ki Türk oğlu Türk'üz;
Biz ki milletlerin en kadîmî ve en ulusu
Türk'ün başbuğuyuz!..."

Bu dizeler Timur'a aittir, cengaverliğinin yanısıra usta bir şair olduğunu sanırım pek az kişi bilir. Bu kısacık şiir, O'nun kişiliğini anlamak için yeterli olsa gerek...

Altı yaşında at binip kılıç kuşanan, oniki yaşında amcası Hacı Barlas'ın yanında savaşa katılan, yirmialtı yaşına geldiğinde üçyüz kişilik bir kuvvetle onbin kişilik bir orduyu yenen ve savaşlardan, savaş talimlerinden arta kalan zamanını okumakla, büyük âlimlerden ders almakla geçiren, yüksek derecede tarih, edebiyat, felsefe bilgisine sahip olan, tüm ömrü boyunca ilim ve sanatın gelişmesi için uğraşan; Asya'da Türkçe'nin ve Türk kültürünün Fars kültürü baskısı altında yok olup gitmesini önleyerek öne geçmesi, örnek olması çığırını açan; askerlerinin adeta taptığı ve milletinin baba olarak gördüğü Başbuğ Timur'un kurduğu devletin sınırları İtil (Volga)'den Hindistan'daki Ganj Nehri'ne, Tanrı Dağları'ndan İzmir'e ve Şam'a kadar uzandı... O aslında Turan'ı kurmuştu...

Kosova Savaşı'nda öldürülen Sırp Kralı Lazar'ın kızı Prenses Maria Lazaroeviç ile yaptığı evlilik sayesinde kayıbiraderi yeni Sırp Kralı Stefan ile dostluk ilişkilerini hayli geliştiren Yıldırım Bayezid, Anadolu'daki Türk beğliklerinin ve Oğuz boylarından gelme köklü ailelerin Osmanoğulları hanedanını yok ederek Osmanlı Devleti'nin başına geçecekleri şüphesi ve korkusuyla yaşadığı için, Osmanlı ordusuna katılan Sırp ordusunun da desteğiyle Anadolu'da yüzbinlerce Türk'ü öldürdü, bir kısmını da yeni fethedilen Balkanlar'a sürdü. Bu sürgün uygulaması sonucunda Üsküp, Kosova ve dolaylarına Karamanoğulları, Saruhanoğulları, Menteşeoğulları, Aydınoğulları gibi Türk beğliklerinin mensuplarından bir kısmı ile Anadolu Tatarları yerleştirildi... Timur'un 1402'de Bayezid ile savaşmasının başlıca sebebi, kendisinden yardım dileyen Türk beğliklerine yardım etmek ve yapılan bu Türk katliamına engel olmaktı. Bu olaylar lise tarih dersi kitaplarında bu şekilde anlatılmaz tabii ama doğrusu budur.

oğuz
05-10-2005, 07:24 AM
asena nutuk ile ilgili söylemim senin sözlerinin doğruluğunu mukayese etmek değil elimde bulunan 2 cilt nutukta sayfa araması yapmamak içindi;)

Ata'nın Misakı milli sınırları içindeki insanları bir söylem altında toplaması gerekiyordu. madem Osmanlı bitti bundan sonra hangi kimlik altında toplanacaktı? Ata akıllı insandır Ey Türk oğlu dedi bitirdi işi ;)

Savaşlardan zayıf çıkmış,yoksullukla boğuşan ama gururundan ödün vermeyen insanlara bir itici güç gerekiyordu. Ata onuda tarihten gelen Türkun büyüklüğü ile kendisininde muhteşem bir hatip olması sebebi ile bu milleti şahlandırdı...

Yıldırım Beyazıt konusunda sizlerle yine hemfikir değilim. Anadolu selçuklu devleti yıkıldıktan sonra Türk boyları çeşitli egemenliklere ayrıldı ve en güçlü olanda bu beylikleri tek bir çatı altında topladı bu çatının ismide Osmanlı oldu.

Bu çatının altına giren beyliklerin Osmanlıya diş bilemesi gayet normal bu kinin sonucundada Timur'dan yardım istemeleri gayet mantıklı...

Sırp'ların Osmanlı ile işbirliği yapmasına gelince Osmanlı hükümdarlığı altındaki milletlerden vergi'de toplar,asker'de ister burda abartılacak bir durum görmüyorum...

Anadoludaki Türklerin Rumeliye yerleştirilmelerine gelince; Fetihlerde kazandığın topraklarda bu bölgeleride Türkleştirme veya en azından harmanlama sebebi ile bu göçlerin yaptırıldığına inanıyorum...

Timur'un savaş gerekçesininde kendisinden yardım isteyen Türk boylarına yardım amacıyla geldi dersek biraz ironi yapmış oluruz. mutlaka ama mutlaka farklı bir sebepler olmalı;)

asena
05-10-2005, 07:33 AM
asena nutuk ile ilgili söylemim senin sözlerinin doğruluğunu mukayese etmek değil elimde bulunan 2 cilt nutukta sayfa araması yapmamak içindi;)

Anladim.Dedigim gibi googledan buyuk ihtimalle sahifesiyle bulabilirsin.

Ata'nın Misakı milli sınırları içindeki insanları bir söylem altında toplaması gerekiyordu. madem Osmanlı bitti bundan sonra hangi kimlik altında toplanacaktı? Ata akıllı insandır Ey Türk oğlu dedi bitirdi işi

Ataturku Ozal ile karistirmayalim.Yazdiginiz "Benim memurum isini bilir" gibi oldu.Ataturk isteseydi yine kozmopolitik bir devletin varligini devam edecegini soylemekten geri kalmazdi.Kendi Turklugunu,iktidara geleceklerden tutun da ozelliklerine kadar saymasi da mi politika?

Atatürk Türk ırkçılığından rahatsızlık duyan bir kişi olsaydı, Cumhuriyet tarihinin en büyük ırkçılarından biri olan Mahmut Esat Bozkurt'u yanında tutmaz, çok önemli görevler verip yüksek mevkilere getirmezdi.

"Türk, bu ülkenin yegane efendisi, yegane sahibidir. Saf Türk soyundan olmayanların bu memlekette tek hakları vardır; hizmetçi olma hakkı, köle olma hakkı. Dost ve düşman, hatta dağlar bu hakikati böyle bilsinler."

Mahmut Esat Bozkurt düpedüz ırkçılık içeren bu sözleri Adalet Bakanı sıfatıyla 19 Eylül 1930 tarihinde Ağrı'daki kürt isyanı bastırıldıktan sonra söyledi. Atatürk o zaman hayattaydı. Türk ırkçılığına karşı bir tepkisi olsa, Mahmut Esat Beğ'i görevden alırdı.

Yıldırım Beyazıt konusunda sizlerle yine hemfikir değilim. Anadolu selçuklu devleti yıkıldıktan sonra Türk boyları çeşitli egemenliklere ayrıldı ve en güçlü olanda bu beylikleri tek bir çatı altında topladı bu çatının ismide Osmanlı oldu.

Bu çatının altına giren beyliklerin Osmanlıya diş bilemesi gayet normal bu kinin sonucundada Timur'dan yardım istemeleri gayet mantıklı...

Bana gore de Turklukten uzaklasmamis bir Timur'dan yardim istemeleri ve yardim edeceginden emin olmalari...

Sırp'ların Osmanlı ile işbirliği yapmasına gelince Osmanlı hükümdarlığı altındaki milletlerden vergi'de toplar,asker'de ister burda abartılacak bir durum görmüyorum...
Ben goruyorum.Vergi toplamak dogru bir davranistir ancak asker istemi goreceli bir dogruluk tasir.

Anadoludaki Türklerin Rumeliye yerleştirilmelerine gelince; Fetihlerde kazandığın topraklarda bu bölgeleride Türkleştirme veya en azından harmanlama sebebi ile bu göçlerin yaptırıldığına inanıyorum...

ben de inanmak isterim de ne yazik ki tarihe bakarsak Yoruk turkmenlerinin cekmedigi kalmamistir.

Timur'un savaş gerekçesininde kendisinden yardım isteyen Türk boylarına yardım amacıyla geldi dersek biraz ironi yapmış oluruz. mutlaka ama mutlaka farklı bir sebepler olmalı;)

Timur Turani kurmus bir hanedandi.O'nun hedefi turk birligi idi.Bu nedenle kalkip baska sebepler ille de aramak zorunda degiliz.Turkleri korudu,yardim etti,bundan daha iyi bir sebep oldugunu varsaymak bile bana gore uygun degil.

oğuz
05-10-2005, 08:14 AM
Rahmetli Özal bu ülkeye gelmiş geçmiş en büyük giydirmeyi yapmış bir maşa bir devlet adamıdır. Atatürk ile onu aynı kefeye koymak söylemeye dilim varmıyor;)

Atatürk'e gelince O çok zeki bir devlet adamıydı. Kendisini iyi yetiştirmesi sebebi ile ileriyi gören riskleri almasını bilen ve Devrimlerinin başarı ile sürebilmesi için karşı devrimcileride pasifize etmesini dehası ile gerçekleştiren o yüzyılın en büyük adamıdır...

Onun zamanında koruma polisliğini yapan rahmetli Nizami beyle her görüşmemizde ondan atayı anlatmasını isterdik her zaman ilk söylediği "Zamanın Ankara sular idaresinin başındaki bir görevlinin rüşvet aldığı söylentileri yayılır,Ata'Da bir telefon açar ve söyleyin ona istifasını kabul ettim der";)

Osmanlının Türklükten uzaklaştığı ve bu misyonu devam ettiremediği gibi bir yaklaşımı kabul etmiyorum. hele heleki çocukluğundan itibaren Saltanatı yönetmeye hazır tutulan ve bu durum için mükemmel bir eğitimden geçirilen padişahların ne valide nede eş etkisi altında kalıp bu yönde karar vereceklerini zannetmiyorum:lol:

Asker istemek bırakın o dönemin şartlarında bugün bile geçerlidir. Amerika Iraka ve Afganistana girdiği zaman müttefiklerinden asker talebinde bulunmadımı ? ;)

Türkmenlerin çekmediği kalmamıştır diyorsunuzda Sancaktarlık kolay değildir ve gördüğüm kadarı ile Türkemenler hep Türk yurdunun sancaktarlığını yapmıştır;)

Timur Türkleri korudu yardım etti :lol:
Eeee yıkmaya çalıştığı Osmanlı devleti bir Türk devleti değilmiydi,Türk kanı akıtmadımı ?Ülkeyi fetret devrine sokmadımı ?
Birde aynanın sırlı bölümünden bakmak lazım bu olaylara diye düşünüyorum;)

asena
05-10-2005, 08:53 AM
Oguz,iyi guzel yazmissin da sen bana Ataturk'un sag kolu Bozkurt'a olan yaklasimina hic yorum yapmamissin.
Timur,Turklerle Savasan bir Turk ile savasti.O Turk ki Sirplari da kullandi.
ABD nin muttefiklerden yardim almasina zaten hosgoruyle bakan var mi?Bir Polonya'nin oradaki isi ne?Belki Italya bir nebze ABD ye muttefik olabilir.Almanlarin elindenonlarin ABD nin kurtarmasina karsilik.ABD nin yaptiklarini o derecede elestirirken bir yandan da ornek gostermek ne derece dogru sence?

oğuz
05-10-2005, 09:11 AM
Atatürk'ü Irkçi bir söyleme oturtmaya çalışıyorsan ben bu fikre katılmam! Amma velakin Atatürk için Milliyetçi bir liderdi diyorsan amenna...

Yıldırım Beyazıt'ın ordusunda Sırplara yer vermesi Timur ile savaşında ne Timur'un durumunu yüceltir nede Beyazıt'ın durumunu düşürür !

Timur'un o günkü ordusunda kimlerin bulunduğuda benim açımdan bir bilinmyen;)

ABD'nin müttefiklerinden asker istemesine ben dahil kimse hoşgörü ile bakmıyor ama yaşananlar ortada:lol:

Birde merak ettim foruma İstanbul'danmı katılıyorsun?

asena
05-10-2005, 11:03 AM
Ataturk'u nereye oturtmam gerektigine ben degil kendi sozleri belirlemis.Irkcilik kotu birsey mi?Bozkurt Bey'i nicin sag kolu yaptigini aciklayabilir misin?O sozleri soylediginde (2onceki yazimi okursan sanirim okumamissin o kismi) nicin mudahale etmedi?Ataturk irkcidir.Bu senin hosuna gitmiyorsa yapilabilinecek birsey yok.Sen irkci olmadigin,milliyetci oldugun icin(bu yanilgiyi biraz sonra yazinca sanirim daha iyi anlarsin),Ataturk'un irkciligini gormezden gelemezsin.Bu sozumden sonra asagidakileri okumadan sakin celallenme...

Herseyden once ulkucu olmamamin nedenini belirtiyim.benim icin once Irkim gelir.Su anki ulku ocaklarindakiler Turk+Kurt+Arap+Cerkez+Cecen+vs vs
Ulku ocaklarinda Turk-Islam sentezi vardir.Bir Arap "kendimi Turk hissediyorum" derse o ocakta yerini rahatlikla alir.Ama orada bir Turk museviyim derse milliyetci (!) ulku ocagina alinmaz.Cunku o ocaklarda soylenen bir soz vardir ki sen iyi bilirsin: ""İSLAMİYET RUHUMUZ TÜRKLÜK BEDENİMİZDİR. RUHSUZ BEDEN CESET OLUR".Buradaki sorun su:Altay, Tuva, Şor, Hakas, Gagauz, Saka, Çuvaş Türkleri ve Kazak ile Kırgızların bir kısmı "ceset" oluyor yani...(Bu boylar musluman degildir).E o zaman Turkluk nerede kaldi?Bana gore Turkiye'deki sunni ocaklari adini alsa daha iyi.Ülkücüler Bozkurt işaretini "ceset" sınıfında yeralan Gagauz Kültür Bakanı Maria'dan öğrenmemişler miydi?.. Ne hikmetse, o "ceset"lerin bayrağında da BOZKURT BAŞI var.

Oguz,bence sende kavram yanilmasi var.Ancak bunu sana saygisizlik olarak yazmiyorum.Buna pek cok kisi dusmus durumda.Bana irkcilik ile milliyetcilik arasinda anlamsal ne fark vardir soyleyebilir misin?
Sanirim cogu kisi gibi yanilgiya dusuyorsun.Milliyetcilik,kelime anlamiyla irkcilik ile esdegerdir.Irk=millet,soy

Tahminim irkcilik denince aklina nazistler,fasistler ve falanjistler geliyor.Nazistler alman,fasistler italyan,falanjistler ispanyol irkcilaridir.Turk irkcilarinin niyeti nazistler gibi toplu katliam vs. yapmak degildir,ancak ve ancak Turkiye Cumhuriyeti'ni Turklerin yonetmesini saglayarak hakedlen ferah seviyesine cikarilmasidir.turk Irkciligi Turk irkinin(milletinin) ustunlugunu savunur.Diger milletlere sempati beslemez ancak yeri gelince muttefik olur,milli butunluge zarar verince de dusman olur.

Bu tanim itibariyle Ataturk'un irkci oldugunu dusunmemek elde degil.Ataturk zamanindaki tum yonetim Turklerden ibaretti.Bozkurt Bey'in o can alici lafindan sonra mudahele etmemesi de en buyuk ispatidir.Turk Irki'ni ustun buluyordu.Ve senin dedigin gibi hicbir sekilde politik anlamda yapmiyordu.Ancak Turk Irki'ni ustun tutarken diger irklara(gerek gayrimuslim gerek musluman etnik gruplara) gereken mudahaleyi yapmis,ancak bir hainlikte bulunmamistir.Zaten Turk Irkciligi bunu gerektirir.

Timur'un o günkü ordusunda kimlerin bulunduğuda senin açından bir bilinmyen olmasi ne kadar onem tasiyor?Senin kisisel fikirlerinin tarihsel gerceklere karsi ne derece onemi var?Kimlerin oldugunu dusunuyorsun?Once fikir uretilir,sonra ispat edilir.Olmayan seyi var gibi dusunmek ile ispatlamak farkli degil mi?

ABD'nin müttefiklerinden asker istemesine ben dahil kimse hoşgörü ile bakmıyor ama yaşananlar ortada,ortada ise bunu bana Yildirim'in Sirplarla yaptigi isbirligi yumusatma gibi dayatamazsin.Haksiz miyim?Bizler ABD degiliz,Ara degiliz,Kurt degiliz.Turkuz.Turk'un Turk'e ne zaman baskaldirdigina tarihte baktigimizda aci bir gercekle karsilasiyoruz.bunu yazmiyayim burada(Timur ile alakasi yok,cok oncesine dayanir)

Birde merak ettim foruma İstanbul'danmı katılıyorsun demissin.
Bunu istersen ozelden sorabilirsin.Konuyla ilgili bir onemi olduguna inanmiyorum.(konunun dagilmamasi acisindan)

oğuz
05-10-2005, 11:47 AM
Asena

Atatürk'ü bir tarafa doğru yani Irkçı söylemleri yakın tutma niyetini anlıyorum ama bilmelisinki Devrimci Atatürk devriminin başarılı olabilmesi için Kominist Rusyaya'da dostluk mesajları atmış,Hutbelerle Millet meclisinin açılışını yapmış yani burda ileride kendisi için tehlike durumları oluşturacak herkesi kendi saflarında tutmaya çalışmıştır.Bu süreçte yaşanan her türlü eylemi bin devrimin oturma aşamasındaki süreç olarak görürüm.

Geçen gün birisi bi site linki vermişti oraya girdim şöyle bir bakındım.Suriyeden katılan bir vatandaş selam türk kardeşlerim diyor ve anında önce forumun tüm öfkesi sonra buna giydirme daha sonrada NP ve şut;) Sebep ne biliyormusun . Suriye7den haso Türk çıkmazmış :))))...Bilmem anlatabildimmi...

Vatanını milletini sevme ayrı konu ,Kendi ırkını birinci sınıf üstün ırk modunda tutup diğer milletlere yukardan bakmak bana göre değil...Bu düşüncedeki insanlarıda tasvip edemiyorum...

Atatürk'ün milliyetçilik tarafına tamam ama Atatürk'ü ırkçı söylemlerin içinde süslemek bence abesle iştigal olmuş.

Osmanlı,sırpları egemenliğine almış ise ve Osmanlı bir savaşa giriyorsa ve Osmanlı ile yapılan antlaşmada Osmanlının yanında savaşa girmesi ile ilgili bir bağlam varsa savaşa gireceklerdir,mecburdurlar....Ha ilerleyen zamanlarda bu asker verme durumları bizi arkada vurmuşssada bakınız 2 viyana kuşatması o gün için olması gereken oydu. Bu savaşta Timurda olsa,Acemden bir şahbazda olsa ,sırpların Osmanlının yanında savaşması ile ilgili hiç bir şey farketmezdi...

Bizlere ABD demedim ve onların yaptığınıdra haklı temellere oturtmadım. Sadece o dönemde Osmanlının yaptığını bu dönemde Amerika yapıyor.Girdiği her savaşta riskleri yayabilmek ve dünyanın desteğini arkasına alabilmek için asker topluyor yanılıyormuyum ?

Diğer konuya gelince özür dilerim:oops:

asena
05-10-2005, 12:06 PM
Atatürk'ü bir tarafa doğru yani Irkçı söylemleri yakın tutma niyetini anlıyorum ama bilmelisinki Devrimci Atatürk devriminin başarılı olabilmesi için Kominist Rusyaya'da dostluk mesajları atmış,Hutbelerle Millet meclisinin açılışını yapmış yani burda ileride kendisi için tehlike durumları oluşturacak herkesi kendi saflarında tutmaya çalışmıştır.Bu süreçte yaşanan her türlü eylemi bin devrimin oturma aşamasındaki süreç olarak görürüm.

Rusya'nin o anlik muttefiki(o anlik) direk kendisi soylemistir ve onceki yazilarimda da belirttim.Devaminda da dagilacagini,ve azat edilecek turkler ile Turkiye'nin cok yakin iliskilerde olmasi gerektigini,kisaasi turani belirtmisti.

Bir irki ustun tutup digerine yukardan bakmak acisindan sunu sorayim,yahudier icin ne dusunuyorsun?Bir Arap icin de ayni seyleri mi hissediyorsun,yoksa ayni yakinlikta mi hissediyorsun?Turklerin ustunlukleri vardir.Turk ustunse diger irklar tu kaka denilmez.Ancak ne zaman ki Turklere yonelik karsi bir faailyet olur,o zaman o irk asagiya cekilir.Bu olmasi gerekendir.Sizlere irkcilari bu linklerle tanittiklari icin ,sizler de o sitenin forumu disindaki tek bir makaleyi okumadiginiz icin tek yok bilmemne dini diye bagirirken,bir bakarsiniz ki Maho ile zilgit cekiyor,Vahap ile kiz alip veriyorsunuz.Diliniz degismis,renginiz kararmis,is isten gecmis.

Turkiyeliyim demek ile Turkum demek farkli seylerdir.Bunu ulku ocaklari karistirdigi icin karsiyim.benim lise zamanimda ulkuculer gercek milliyetcilerdi.bizlerin cogu oralardan geldik.O zamanlar ulku ocaklari kutuphanlerinde Nihal Atsizin kitaplari dolup tasarken,simdi istersen bir ara bakarsan ne kadar bulabilirsin?Sana simdiden soyleyeyim.Hic!
Cunku ulkuculer islam senteziyle birlikte Nihal Atsiz'i olumunde sadece anmakla kaldirlar.

Bu arada Gagavuz Turku mu senin icin daha makbul,Suriyeli mi?O linki o gun burada verilmeden,o mesaj atildiginda o siteden bizzat okudum.O Suriyeli icin sozum su,olasi bir Turkiye-Suriye savasinda kim icin savasir?Su problemlerinde kimin tarafini tutar?Talak Katliamini nicin reddeder?PKK ya destek vermesine nasil bakar?DIyeceksin ki onun sucu degil!Tabii ki degil,ama bir insan soyunu hakli da olsa haksiz da olsa korur."Kahrolsun Suriye Hukumetinin yaptigi" lafi agzindan cikar mi?Cikabilir mi?Araplara laf edilince diyecektir "Laf bana konuyor" diye.E hani Turk idi o?

Bir Arap kendini Turk hissetmez.O bir provakasyon mesajidir.Irkci bir foruma yazilabilinecek bir yazi degildir.Ben ulkucu gencligin forumunda museviyim,Hazar Turkuyum yazsam sence ne tepki alirim?Yazmam digru olmaz.Orasi Turk-islam sentezcisi bir yaklasima sahiptir.Sadece ortaligi bulandiririm,orada burada da o linki veririm "iste ulkuculer" derim.Dogru mu?

Bir Arap Araptir.turk gibi hissediyorum diyorsa yalandir.Sen Suriyeye gidip ben turk'um der misin?Hadi diyelim aklini kacirdin,dedin,(Suriyeye giden biri olarak,yemin ediyorum) bak suratina kim bakacak?Bizlerden nefret ediyorlar.Gerci sevmeleri gibi bir ihtiyacimiz yok,o ayri.

bluesky
05-10-2005, 12:54 PM
Doğrudur haklısın Osmanlı padişahlarının annelerinin birçoğu Sırp, Rus, Fransız, Rum v.b yabancıydı Türk değildi. Bence bununda Osmanlının Türklükten uzaklaşmasında katkısı olmuştur. Osmanlıda Türklük azaldıkça 16. 17. ve 18. yüzyıllarda devlet yavaş yavaş gerilemeye başlamıştı. Osmanlı 14. ve 15. yüzyılın büyük kısmında bir Türk İmparatorluğu idi ama zamanla Türklük azaldı.
Bunları bir Türkiye Türkü olarak yürekten söylüyorum. Birde Osmanlı tek değildi Karamanoğullarını mesela bilmenizi isterim çok daha Türkçü bir devletti. Osmanlı 3 kıtaya yayılınca ister istemez Türklük azaldı. Osmanlıyla bende gurur duyuyorum ama tıpkı Göktürkler gibi, Selçuklular gibi ve birçok Türk devleti gibi yabancı egemenliği ağır bastı ve devlet çöktü.

Biliyorsunuz, Osmanli İmparatorluğu'nu kuran "Oğuz" Turklerinin "Kayı" boyu Turkiye'de söğut kasabasında konaklamishlardi.

Osmanli'nin Padishah muhafiz mufrezesi'nin oldugunu biliyorum, ve bu mufreze'nin butun askerleri'nin soğut kasabasindan secildigini biliyorum. II. Abdulhamid han da ozellikle bu mufreze icin "Turk" dedigini biliyorum. Bence Turkluk bilerek ve istenerek oksuz birakilmadi, sadece o devirlerde milliyetcilik (nationalism) kavrami yeryuzunde yaygin degildi.

Ayrica bence soy tohumdan gelir. Dedelerimin Hun olduguna inaniyorum. bu durumda ben de %100 Hun'um

bluesky
05-10-2005, 01:08 PM
Oguz arkadasim
Nutuk elimde e-book olarak var.Ancak yaptigim alintiyi google da ararsan yalan olmadigini gorursun.

Osmanli ile ilgili yazimin nedeni de black cat arkadasimizin yorumu uzerine idi.

Ayrica,Ataturk'un tek hedefi Salnatani yikip,yerine laik bir Cumhuriyet getirmesi degil,Turklerin yonetecegi bir Turk Devleti kurmakti.Bu cok onemli bir unsur.
Simdi bana yine fasist diyeceksiniz,ancak bunlari ben soylemedim.Bunu Ata miz soyledi.
Bakin neler soylemis:
– “Milletim Türk, Vatanım Türkiye, Ülküm Türklüktür”
Bu sözü acaba, “Atatürkçüyüm” diyen kaç kişi söylemektedir?
– “ Bir gün ressamlar Türk’ün sîmâsını kaybederlerse Yıldırım’ı alsınlar, yapıversinler"
– “Efendiler, muhterem milletime tavsiye ederim ki; sinesinden yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanlarında ve vicdanlarındaki asil cevheri tahlil etmek dikkatinden bir an bile feragat etmesinler.”

İşte bu kadar. Gel de bu söz için bir kitap yazma. Güncelliğini hiçbir zaman kaybetmeyecek asıl meselemizin bu olduğunu hiç unutmamak gerekir. Atatürk’ün vecizelerine devam edelim...

– “Buraya konduğumuzdan beri ne olduğumuzu anlatmaya çalıştık ve anlatıp duruyoruz ki; Türk eli büyüktür ve yeryüzünde yalnız o büyüktür. Her yeri Türk’tür ve her yeri aydınlatan Türk’ün yüzüdür.”
– “Benim yaradılışımda fevkâlade olan bir şey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir”.

– “Yurdumuz ve milletimiz bölünmez bir bütündür. Bütünlüğün devamı; Türklük şuuru ve onun besleyici millî gelenek, göreneklerimiz ve millî kültürümüzle sağlanmaktadır.”

– “Az zamanda, çok işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü: Temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk Kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti’dir.”
– “Dünya yüzünde, Türk Milleti’nden daha büyük, ondan daha eski bir yurt, ondan daha temiz bir millet yoktur ve bütün insanlık tarihinde görülmemiştir.”

Bu gün Sovyetler Birliği, dostumuzdur; komşumuzdur, müttefikimizdir. Bu dostluğa ihtiyacımız vardır. Fakat yarın ne olacağını kimse bu günden kestiremez. Tıpkı Osmanlı gibi, tıpkı Avusturya-Macaristan gibi parçalanabilir, ufalabilir. Bugün elinde sımsıkı tuttuğu milletler avuçlarından kaçabilirler. Dünya yeni bir dengeye ulaşabilir.
İşte o zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir...
Bizim bu dostumuzun idaresinde dili bir, inancı bir özü bir kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız. Hazır olmak yalnız o günü susup beklemek değildir. Hazırlanmak lazımdır. Milletler buna nasıl hazırlanır. Manevi köprüleri sağlam tutarak. Dil bir köprüdür...
İnanç bir köprüdür... Tarih bir köprüdür...
Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz.
Onların (Dış Türklerin) bize yaklaşmasını beklemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekli..."

Iste bu kadar turk kelimesinin tekrarlandigi vecizelerine dayanarak tek niyetinin Cumhuriyeti getirmek degil,Turklerin ustunlugunu saglamak olmasini cikarmamak elde degil.

Ote yandan...

İngiltere’deki okullarda bir yemin usûlu vardır; adına “Browny usûlü” denmekte. Bu tören, haftada bir düzenlenmekte. Yemin töreni için öğrenciler, her tarafı bayraklarla ve millî liderlerin posterleriyle süslenmiş geniş bir salonda toplanırlar. Her öğrenci yerine oturmadan önce bayrağı ve liderleri selâmlamak zorundadır. Daha sonra, seçilen bir öğrenci, gururla, avazı çıktığı kadar bağırarak şu sözleri söylemekte, diğerleri de tekrarlamaktadır.

“Ben bir İngiliz’im. İngilizliği her şeyin üstünde, canımdan, evimden, barkımdan da üstün tutarım. Gönlümde ve kafamda İngiliz onurunu yaşatırım; onun korunması ve yükselmesi uğrunda her an ölmeğe hazırım... Ben İngiliz olmadıkça bir hiçim...”

“Sen bir İngiliz olmadıkça hiçbir şey olamazsın!..”

“Vay ırkçı vay!..” diyemezler, ama hemen bizim “Andımızı” hatırlatırlar. Doğrudur. Biz de her sabah “Türküm, doğruyum, çalışkanım”, sözleriyle başlayan Andımızı okutuyoruz. Ancak bu, ulvî tören havasından çıkmış, yasak savma niteliği kazanmıştır. Ayrıca, şuuru veremedikten sonra...

Timur olayina gelince.Usenmeden okuyun,3 dakikanizi almaz:

Asıl adı Temir Kürkan (Gürkan) olan Timur'un genel anlamda hayatı, savaşları ve fetihleri internet de dahil olmak üzere birçok kaynaktan kolayca öğrenilebilir. ...

Çingiz Kağan Türk devlet anlayışına uygun olarak, ülke topraklarını oğulları arasında taksim etmiştir. Bu paylaşmaya göre büyük oğlu Çuçi Deşt-i Kıpçak'ın, Çağatay Türkistan'ın, Ögeday doğu bölgelerinin ve küçük oğlu Toluy Moğolistan'ın hâkimi olacaktır. Ancak Çingiz'in ölümü ve merkezi kağanlığın zayıflaması ile beraber bu bölgelerde müstakil devletler kurulmuştur: Kubilay Hanlığı, İlhanlılar, Çağatay Hanlığı ve Altınordu... Timur, Çağatay Hanlığı'na bağlı Barulas (Barlas) oymağın beği Turagay (Turgay)'ın oğlu olarak 1336 yılında Türkistan'ın Keş şehrinde dünyaya geldi.

"Biz ki Melik-i Turan, Emîr-i Türkistan'ız,
Biz ki Türk oğlu Türk'üz;
Biz ki milletlerin en kadîmî ve en ulusu
Türk'ün başbuğuyuz!..."

Bu dizeler Timur'a aittir, cengaverliğinin yanısıra usta bir şair olduğunu sanırım pek az kişi bilir. Bu kısacık şiir, O'nun kişiliğini anlamak için yeterli olsa gerek...

Altı yaşında at binip kılıç kuşanan, oniki yaşında amcası Hacı Barlas'ın yanında savaşa katılan, yirmialtı yaşına geldiğinde üçyüz kişilik bir kuvvetle onbin kişilik bir orduyu yenen ve savaşlardan, savaş talimlerinden arta kalan zamanını okumakla, büyük âlimlerden ders almakla geçiren, yüksek derecede tarih, edebiyat, felsefe bilgisine sahip olan, tüm ömrü boyunca ilim ve sanatın gelişmesi için uğraşan; Asya'da Türkçe'nin ve Türk kültürünün Fars kültürü baskısı altında yok olup gitmesini önleyerek öne geçmesi, örnek olması çığırını açan; askerlerinin adeta taptığı ve milletinin baba olarak gördüğü Başbuğ Timur'un kurduğu devletin sınırları İtil (Volga)'den Hindistan'daki Ganj Nehri'ne, Tanrı Dağları'ndan İzmir'e ve Şam'a kadar uzandı... O aslında Turan'ı kurmuştu...

Kosova Savaşı'nda öldürülen Sırp Kralı Lazar'ın kızı Prenses Maria Lazaroeviç ile yaptığı evlilik sayesinde kayıbiraderi yeni Sırp Kralı Stefan ile dostluk ilişkilerini hayli geliştiren Yıldırım Bayezid, Anadolu'daki Türk beğliklerinin ve Oğuz boylarından gelme köklü ailelerin Osmanoğulları hanedanını yok ederek Osmanlı Devleti'nin başına geçecekleri şüphesi ve korkusuyla yaşadığı için, Osmanlı ordusuna katılan Sırp ordusunun da desteğiyle Anadolu'da yüzbinlerce Türk'ü öldürdü, bir kısmını da yeni fethedilen Balkanlar'a sürdü. Bu sürgün uygulaması sonucunda Üsküp, Kosova ve dolaylarına Karamanoğulları, Saruhanoğulları, Menteşeoğulları, Aydınoğulları gibi Türk beğliklerinin mensuplarından bir kısmı ile Anadolu Tatarları yerleştirildi... Timur'un 1402'de Bayezid ile savaşmasının başlıca sebebi, kendisinden yardım dileyen Türk beğliklerine yardım etmek ve yapılan bu Türk katliamına engel olmaktı. Bu olaylar lise tarih dersi kitaplarında bu şekilde anlatılmaz tabii ama doğrusu budur.

Ataturk: Baba Turk demektir. O bizim babamızdır diyorum. Oksuz Turkleri kurtardigina sonuna kadar inaniyorum. Turkcheyi yeniden bu topraklarin dili yapan, bize Osmanli'dan onceki atalarimizi tekrar hediye eden (Osmanli zamaninde eski Turkler bilinmiyordu, Ataturk Tarihimize chok onem verdi), bizi yeniden millet yapan, Butun dunya devletchi yonetime yonelirken (1929 sonrası Keynesyen Amerika, 1917 SSCB, 1930 Germanya, China) Serbest piyasa ekonomisi'nin iqtisadi kalkinma icun shart oldugunu (Ekonomi bilimi o yillarda henuz hich gelishmemish oldugu ve Ataturk Ekonomi Profesoru olmadigi halde) bilebilen gercekten chok buyuk bir adamdir.

Turkiye'deki bazi Turk olmayan insanlar "islam"in arkasina saklanarak Ataturk'e hakaret etmektedirler ve "o benim atam degil" demektedirler.

-- Tabii ki senin atan degil, o benim atam!!!!!!:D

bluesky
05-10-2005, 01:10 PM
Asenacim,

yukaridaki sozler sana degil, aman yanlish anlamayalim, sadece sana bu konuda katildigimi yazmak icun ek bilgi vermek istedim

asena
05-10-2005, 01:55 PM
Merak etme arkadasim,yazdigin mesaj cok acik,yanlis anlamamistim.Hassasiyetin icin de tesekkurler.Ataturk hakkinda da hemfikir oldugumuza memnun oldum.
Ayrica Hunlar ile Turkler'in ayni kokenden oldugunu inkar edenler hala var mi bilemiyorum.Su an Macarlarda Emre,Attila gibi isimler cok yaygindir.

oğuz
05-11-2005, 04:51 AM
Asena

birincisi bu konularda ahkam kesmek için kendimi yetersiz hissettiğimi söylemem lazım.Bir bilenin bir sözü vardı bir zamanlar 'En iyi bildiğim şey hiç bir şey bilmediğimdir"
Yalnız yüzeysel bilgimle birlikte mantık süzgecinden yola çıktığımda bazı konularda kendini ölümüne kaptırmış kişilerle tam bir fikir çatışması gerçekleşiyor sanırım buda benim bu konulara daha nötr bakmamdan kaynaklanıyor. bunuda bir artı olarak bir kenara yazıyorum.

Kemal Atatürk'te o guruba yakın dediğinde bende bir misal vermiştim. Paşa devriminin başarılı olabilmesi için herkese yakındı hatta kominist olarak gördüğü rusyaya bile. Burda anlatmak istedeğim bunlar bir ölçüt olamaz diyorum yakınlık konusu!

Hiç bir ırkın birbirine üstünlüğünü kabul etmiyorum. Elin arabı için ne düşünüyorsam yahudi içinde onu düşünüyorum. Hepsinin içinde bizim içimizde olduğu gibi aşırı uçlarıda var daha mantıklı düşünenlerde var. Hepsi insandır ve insan olanda saygı görmeyi hakediyordur.İnsan olan dikkatini çekerim !

Eğer bu topraklar içinde İnsanca yaşanacaksa zılgıtta çekelim vahaptan kızda alalım.ben Türksem oda Kürtse zamanda bizi bu topraklarda bir arada yaşamamızı gerektirdiyse ortak müştereklerde buluşup beraber yaşayacağız.Bu insanların içinde bende yaşıyorum bende şahit oluyorum gelişmelere. Vurulan Asker için bıyık altından gülenide gördüm,Askerde tanıştığım ve yüzünü 10 gün gördüğüm Diyarbakırlı Nizam'ın askerde aynı hastalıktan muzdarip iken içeri yazak olarak soktuğum ilacı onunla paylaştığım için 4 sene beni araştırarak bir teşekkür etmek için yanıma geldiğinide bilirim....

Akrabalar içinde İstanbul ilçe başkanlığı yapanda olmuştur.bir ilçenin Ülkü ocakları başkanlığını yapanda olmuştur. Biri şehit edilirken bir diğeri 12 eylül sonrası bayağı bir dinlendirilmiştir.Az çok bu konuların matemini ve acısını çekenlerdende sayılırız!

Bir daha yazayım.Benim için kendini Türk olarak ifade eden suriyeli Türk ile Gagavuz Türk'ü aynı seviyededir.Bağırıyor adam ben Türk'ümmmmmmm bizden bir ses ,yok sen arap topraklarında yaşamıssın Türk olamazsın! Bugün aşşağı yukarı dünyanın her tarafında yaşayan soydaşlarımız var ve bunlara Türk kelimesi söylendiği zaman anında gözleri doluyor......buralara bişi yazmim anlımışsındır.

Sonuçta milletimi seviyorum ama hiç bir Milletinde bana üstünlüğünü ve benim onlara üstünlüğümü kabul etmem! Herkesin milleti kendine göre büyüktür ve saygı göstermek lazım...

Toparlamak gerekirse;hatalarım veya yanlışlarım mutlaka vardır ama bu ortamda sizlerele tanışarak,tartışarak bilmediğim konuları veya çözümliyemediğim olayları çözmeye çalışıyorum. Saygı çerçevesinde her türlü tartışma veya fikir alış verişinide hazırım...

Selamlarla;)

asena
05-11-2005, 04:57 AM
Bir daha yazayım.Benim için kendini Türk olarak ifade eden suriyeli Türk ile Gagavuz Türk'ü aynı seviyededir.Bağırıyor adam ben Türk'ümmmmmmm bizden bir ses ,yok sen arap topraklarında yaşamıssın Türk olamazsın! Bugün aşşağı yukarı dünyanın her tarafında yaşayan soydaşlarımız var ve bunlara Türk kelimesi söylendiği zaman anında gözleri doluyor......buralara bişi yazmim anlımışsındır.

Oguz,bak o linkteki adam Turk degil!Suriyeli!Suriyede yasamis bir Turk degil.Sen Turkiye'de yasamis ve 12 senedir Almanya'da yasiyor olsan,Alman irkini benimsesen ve "Kendimi Alman hissediyorum.Ben Alman'im" desen kim kabul eder?Kucak acacaklarini mi saniyorsun?Sadece alay konusu olursun,tipki o linkteki gibi.

Zilgit cekmeyi,Vahap'tan kiz almayi,Vahapa kiz vermeyi kabul ediyorsan bence bu tartisma bir yere varamaz.Musevi gagavuz Turk'une kiz vermeyi kabul edebilecek misin?Bunu bir ulkucu olarak gonul rahatligiyla evet diyebilecek misin?Yoksa Musluman Vahap senin icin daha mi kabul edilebilir?

Administrator
05-11-2005, 05:08 PM
Asena
sizleri bilmiyorum ama ben bir hristyana (milleti ne olursa olsun) kiz vermem ve almam bile. Ozbeklere gelirsek sadece ruslashmish bazi ozbek kizlarini hristytanlarla evlenme olayini gorebildim.

Administrator
05-11-2005, 05:17 PM
musulman turkiy halkalr icinde hristyanlar ile evlenme olayini (genelde ruslar ile) tatarlar ve kazaklar milletinde gorebilirisiniz.

asena
05-11-2005, 11:13 PM
Asena
sizleri bilmiyorum ama ben bir hristyana (milleti ne olursa olsun) kiz vermem ve almam bile. Ozbeklere gelirsek sadece ruslashmish bazi ozbek kizlarini hristytanlarla evlenme olayini gorebildim.

Iste olay burada.Samimiyetiniz icin tesekkur ederim.Ille de kendi fikrini asilamak icin sorulanlardan kacmak yerine cevap vermissiniz.
Ulkuculerin de fikri bu sekilde zaten.Musevi,Hristiyan bir kultur ile kaynasamayacaklarina gore gayrimuslim Turkler ile ne sekilde Turan yapabilirler?Sahsen ben Hristiyan veyahut Musevi bir Turk olsaydim bu dusuncedeki bir Turan'i istemezdim.Turan fikrine dini sokarsak kesinlikle olmaz.Gerci sokmasak da olacagi yok ancak din kismi baska bir cikmazi daha icerir.

black_cat
05-12-2005, 01:54 AM
Asagida yazacaklarim bir alintidir.Ancak guzel bir aciklama oldugu icin c/p yapmakta cekinmiyorum.

En güvendiği ordusu devşirme yeniçerilerdi. Anadolu askerlerinin saraydaki adıydı; başıbozuk...

Vezirlerden bir-ikisi dışında Türk yoktur.

Türk kızlarla asla evlenmediler ve padişahların anneleri, ismi değiştirilmiş ecnebilerdi:

Ben daha once de yazmistim yine yaziyim
Orhan Bey Rum Horofira, Rum Asporçe ve Rum Teodora ile evlendi. 1. Murad Horofira’dan doğma, Yıldırım Beyazıd Marya’dan doğma, Çelebi Mehmet Olga’dan doğma, 2. Murad Veronica’dan doğma, Fatih Sultan Mehmed Mara Despina’dan doğma, 2. Bayezid Kornelya’dan doğma, Kanuni Sultan Süleyman Polonyalı Helga’dan doğma, 2. Selim Roksalan’dan doğma, 3. Murad Rasel’den doğma, 3. Mehmed Sofia Baffo’dan doğma, 1. Ahmed Helen’den doğma, 1. Mustafa Sindirella Violetta’dan doğma, 4. Murad Anastasya’dan doğma, 4. Mehmed Nadya’dan doğma, 2. Süleyman Katrin’den doğma, 2. Ahmed Yahudi Eva’dan doğma...

Böyle gidiyor...

2. Mustafa Evemina’dan doğma, 3. Ahmed Rum Emevina’dan doğma, 1. Mahmud Aleksandra’dan doğma, 3. Osman Mari’den doğma, 3. Mustafa Janet’ten doğma, 1. Abdülhamid İğda’dan doğma, 3. Selim Janet’ten doğma, 4. Mustafa Sonya’dan doğma, 2. Mehmud Fransız Aimee’den doğma, 1. Abdülmecid Rus Suzi’den doğma...

Kisacasi Osmanli tam anlamiyla Turk Imparatorlugu olmaktan cikmis,Turk Irkinin ihmal edildigi bir karisim haline gelmistir.
Allah'tan halklar birbiriyle karismayi reddetmisler ki nufusumuzun %78 i Turktur.%10 u Kurt,%2 gayrimuslim azinliklar ve gerisi de melezlerdendir.

Biliyormusun Asena bence de cok abarti bu yazilanlar. Osmanlinin dunaydaki en uzun ömurlu Imparatorluk oldugunu biliyormuydun? Eger gercekten yazilanlar dogru olsaydi, Osmanlinin ömrü cok kisa olurdu.

black_cat
05-12-2005, 01:56 AM
Buarada eski göktürk kaganlari Cinli prenseslerle evlenseler bile onunla cocuk yapmazlarmis bir yerde okuduguma göre. YAni tahti alacak cocuk gercek Türk olmaliymis.

asena
05-12-2005, 03:05 AM
Biliyormusun Asena bence de cok abarti bu yazilanlar. Osmanlinin dunaydaki en uzun ömurlu Imparatorluk oldugunu biliyormuydun? Eger gercekten yazilanlar dogru olsaydi, Osmanlinin ömrü cok kisa olurdu.

Ac bak tarih kitaplarina bu isimlerden biri yalansa herkesten ozur dileyeyim.

black_cat
05-12-2005, 03:51 AM
"Osmanlı; hiçbir zaman Türkleri sevmedi."
iste bu sozun abartili dedim. OSMANLI nin zaten yarisi turk , ozaman 50/50 olur, yani butun bir Osmanli hicbirzaman turkerei sevmedi demek yanlis olur. Gerci bunlari sen yazmadin ama diyeyeim dedim:)

asena
05-12-2005, 04:44 AM
"Osmanlı; hiçbir zaman Türkleri sevmedi."
iste bu sozun abartili dedim. OSMANLI nin zaten yarisi turk , ozaman 50/50 olur, yani butun bir Osmanli hicbirzaman turkerei sevmedi demek yanlis olur. Gerci bunlari sen yazmadin ama diyeyeim dedim:)
valla bir onceki lafinda abartmaktan bahsetmemis,uzun omurlulukten ve vsvsden bahsetmistin.Abarti kismina gelince de onu cevapladim Pax arkadasimiza cevap olarak.
Osmanlinin yarisi Turk degildi.Osmanli Halkinin cogu Turk idi.Osmanli yonetimindeki Handeanlar melez,vezirler vs ise 1-2 tanesi disinda hep yabanci idi.Yazdiklarimi dikkatli okursan yanlis elestiride bulunmazsin.

oğuz
05-12-2005, 05:07 AM
Osmanlı Türkleri sevmedi diyerek Osmanlıyı bir anda Türklükten ayırıp başka bir kefeye koyduk...

Ben Osmanlıda adı andrea,paul,wılhelm adı olan bir padişah hatırlamıyorum. Cami yerine sinagog,kilise veya havra yaptıranda ve dinini bu yapılara göre düzenleyen bir padişahta hatırlamıyorum...

Osmanlı,Oğuzun kayı boyundan geldi ve bu aslınıda hiç bir zaman inkar etmedi. Padişah hanımları ve anneleri konusuna gelince,Koskoca cihan padişahının gönlünün kime kayacağını kim bilebilr;)

asena
05-12-2005, 05:36 AM
ya anlamakta gucluk cekiyorsunuz(ki sanmiyorum) ya da isinize gelen kelimeleri duzgun siraya koymada yeteneklisiniz.

Osmanlı Türkleri sevmedi diyerek Osmanlıyı bir anda Türklükten ayırıp başka bir kefeye koyduk...

Osmanli'yi Turklukten ayirmadik.Osmanli Hanedanligi Halk kadar Turklugunu korumadi.Bunu kac defa daha yazmam gerekiyor?Ancak ulkenin basina gelenler halkin degil hanedanligin yaptiklarinin nedenleridir.Sonucta yine yasiyorsak Turk halkina borcluyuz.

Ben Osmanlıda adı andrea,paul,wılhelm adı olan bir padişah hatırlamıyorum. Cami yerine sinagog,kilise veya havra yaptıranda ve dinini bu yapılara göre düzenleyen bir padişahta hatırlamıyorum...

Tabii ki hatirlamazsin.Osmanli bir seriat devleti idi.Seriatta da baba ne dindeyse cocuk o dine inanir.Babalar Turk(daha dogrusu turk babadan gelen melezler).Kalkip da halifeligin sahiplendigi Osmanli zaten bu isimleri almaz.Ama hicbir Osmanli Hanedaninin Turk ismi aldigini duydun mu?hepsi Arap kokenlidir,Osman vs.Hic Cengiz,Kur Sad,vs yok...Neden?Arap ismi nicin o kadar makbul geldi?Seriat devleti kalkip kilise yaptirmaz.Akil mantik var.

Osmanlı,Oğuzun kayı boyundan geldi ve bu aslınıda hiç bir zaman inkar etmedi. Padişah hanımları ve anneleri konusuna gelince,Koskoca cihan padişahının gönlünün kime kayacağını kim bilebilr
Nedense hepsi de yabancilara kaptirmis gonullerini kardesim.Koskoca padisah gonlunu kaptirdigi kisilere de ulkesini kaptirmis.yetmez mi?Yukarda admin bey yazmis "Ben hristiyandan ne kiz alirim ne de veririm".Seriat devleti,yabanci hatun ustune yabanci hatun...Celiski ki ne celiski.

black_cat
05-12-2005, 05:57 AM
valla bir onceki lafinda abartmaktan bahsetmemis,uzun omurlulukten ve vsvsden bahsetmistin.Abarti kismina gelince de onu cevapladim Pax arkadasimiza cevap olarak.
Osmanlinin yarisi Turk degildi.Osmanli Halkinin cogu Turk idi.Osmanli yonetimindeki Handeanlar melez,vezirler vs ise 1-2 tanesi disinda hep yabanci idi.Yazdiklarimi dikkatli okursan yanlis elestiride bulunmazsin.

Afferdersin ama konuyu birbirne baglaymiyorsan , pek diyecek biseyim yok:)))) Veya soyle diyim: OSmanlilar-->Dusman-->Guvenlik-->Devletin sorunlari--> Devletin yasama süresi .Anlasildimi?? :lol:
Sen sadece Ataturkcu mi bilmem nesin, oyuzden boyle sidetle karsi cikiyorsun,Osmanliyi SADECE sucluya cikariyorsun oysa Peygamberimiz onlari övmüs. Ama senin gibi Ataturke tapana bunu anlatmayaihtiyac duymuyorum.
Hem kimse elestirmiyor, yanlis bilgiyi belirtiyo:P CEkemiyorsan yazma, cunku eninde sonunda burasi forum, burda tartisilir!!

asena
05-12-2005, 06:01 AM
Affersin ama konuyu birbirne baglaymiyorsan , pek diyecek biseyim yok :lol: Sen sadece Ataturkcu mi bilmem nesin, oyuzden boyle sidetle karsi cikiyorsun,Osmanliyi SADECE sucluya cikariyorsun oysa Peygamberimiz onlari övmüs. Ama senin gibi Ataturke tapana bunu anlatmaya gerek yok.

Elestirecegin yer yerine kalkip baska lafimi elestiriyorsan yerini belirtmekte gucluk ceken sensin.
Ataturk'u seviyorum.Ataturkcuyum evet.Tapma kismina da hic girme istersen.Ataturk'u sevmeyenlerin son sozleridir,baska malzemeleri kalmaz cunku.Hz.Muhammed zamaninda Osmanli Imparatorlugu vardi da musluman miydi?Biraz destekli atalim!Benim kizdigim nokta Yonetenlerin Turkluklerini Turk Halki gibi koruyamamis olmalaridir.Osmanlida elestirdigim Turk Halki degildir.
Benim elestirdigim hanedanliktir,halk kendini kaybetseydi su an bunlari yazamazdim.
Elestirilmekten cekinen biri olsaydim buraya yazmazdim.Elestirinin anlami iyi veya kotu bir bilgiyi irdelemektir.Senin yaptigin da elestiridir ama Ataturk'e tapmak gibi bir deyimi kullandigina gore sen birazcik forum adabindan uzaklasmis durumdasin.

edit:ben cevapladiktan sonra yazini editlemissin.Bu durumda defalarca editlemem gerekiyor.

black_cat
05-12-2005, 06:09 AM
Aman Aman !!! :))heheheh:)) ASil sen elestiri deyip duruyorsun,kendini "elestiri" deyip korumaya calisiyorsun, burasi anlasma yeri degil, burasi forum, konular tartisilir !! ve ben senin dedigini yanlis buluyorum...
Hem senin gibi Ataturkceri biliyorum, oruc tutmadigi halde, herkes gibi sozde orucunu acan....

Pax
05-12-2005, 06:11 AM
Aman Aman !!! :))heheheh:)) ASil sen elestiri deyip duruyorsun,kendini "elestiri" deyip korumaya calisiyorsun, burasi anlasma yeri degil, burasi forum, konular tartisilir !! ve ben senin dedigini yanlis buluyorum...
Hem senin gibi Ataturkceri biliyorum, oruc tutmadigi halde, herkes gibi sozde orucunu acan....
Kişisele girmeyelim bence :rolleyes:

asena
05-12-2005, 06:12 AM
Blackcat bence iyice sacmaladin.Burada senin tahmin edemeyecegin kadar Ataturkcu vardir.
Din konusuna hic deginmemek en iyisidir.Islami taniyorum.Uygulamak ile uyguladigini reklam yapmak farkli seyler.
Bu arada elestiri olayina nicin bu kadar fikslendigini de anlamadim.
Bu arada anlasma veyahut tartisma konusunda nerede birsey yazdigimi veyahut ima ettigimi okudum ama bulamadim.Senin kafan karismis,sasirmissin.

oğuz
05-12-2005, 06:13 AM
asena,

yönetenler ve yönetilenler. Osmanlı 600 senenin en az yarısında işler yolunda giderken padişahım çok yaşa,ikinci kalan kısımda gerileme ve çöküşte ise padişahım tu kaka ben bunu kabul etmiyorum.Bir uç beyliğinden dünya imparatorluğuna getirirken yönetilenlerin adı gündeme gelmeyecek ama çöküşte bak yine ayağa kalktık ise bunu Türk halkına borçuluyuz deyip düşene bir tekmede siz vurmaktasınız.

Osmanlı,Türk'e destek verip korumamış olsaydı bugün bu ortamlarda yazan biz insanlar Türklükten bahsedemezdik.Kemal Atatürk sınırları içinde yaşayanları Türklük çatısı altında nasıl tuttuysa Osmanlıda Tebaasını Osmanlı adı altında 600 sene tutmayı başarmıştır. 3 kıtada 20 milyon metrekareden daha fazla büyüklükteki onlarca dilden onlarca ırktan onlarca devleti bir arada tutmanınıda nasıl bir dirayet gerektirdiğinidre sanırım farkındasınızdır...

Baba dininde olmak için illaki şeriat ile yönetilen bir devletin mensubu olmanız gerekemez. Osmanlı,Yavuz zamanında halifeliği araplardan almış ve Müslümanların dini lideri durumuna gelmiştir. Yaşadığı coğrafi yapı itibari ile Osmanlıda Arap ve Fars etkisinde kalmış bu etki kültür.sanat'ta kendini ne kadar gösterdi ise İsim olayındada kendini göstermiştir. bugün bile hiç kimse ne Abdullah ne muhammede nede mustafa isimlerini garipsemektedir.Birde bu çocuklar baba dini olarak doğdukları anda İslam'ı seçtilerde daha sonra seninde sıralamada anaları veya eşlerinin etkisi altında kalıpta din değiştiren veya dinin gereklerini yerine getirmeyen veya veya diğer dinlere meyil göstermiş bir kişi ismi vermen mümkünmü senin deyimin ile bu melezlerden ?

Ne yapalım yani.Yerli'si varıdıda 3 kıtaya hükmeden cihan padişahı istemidimi ?Demekki hareme alınan yabancı uyruklu cariyeler bu işi daha iyi biliyorlardı ve karşısındaki erkeği etkilemesini biliyorlardı.sezarın hakkını sezara vermek gerekir. şerri devlette bu iş olmaması gerekir demişsin.4 murat'ta tebaasına içkiyi ve tütünü yasak ettikten sonra kendi bunlardan vazgeçmiyordu.demekki tebeaya yasak olan padişaha yasak değildi )

Admin'in söylediği kendini bağlar. Binlerce yıldır her dilden her dinden insanlar birbirinden kızda almıştır kızda vermiştir.Bundan sonrada bu yaşanacak ve bu sürecin sonundada hiç kimsenin saf Türk ırkı veya diğer ırktan insanların olduğuna inanmayacaklardır!

oğuz
05-12-2005, 06:15 AM
Lütfen fikirler konusunda tartışalım. Herkesin doğrusu kendisine doğru olsada ben bu tartışmalardan hem büyük keyif alıyorum hemde bilmediğim konularda bir şeyler öğreniyorum...
Herkesi yeniden fikir çatışmasına davet ediyorum LÜTFEN;)

asena
05-12-2005, 06:26 AM
asena,

yönetenler ve yönetilenler. Osmanlı 600 senenin en az yarısında işler yolunda giderken padişahım çok yaşa,ikinci kalan kısımda gerileme ve çöküşte ise padişahım tu kaka ben bunu kabul etmiyorum.Bir uç beyliğinden dünya imparatorluğuna getirirken yönetilenlerin adı gündeme gelmeyecek ama çöküşte bak yine ayağa kalktık ise bunu Türk halkına borçuluyuz deyip düşene bir tekmede siz vurmaktasınız.
Tam tersine,matbaanin gelisinden tut pek cok yenilige Osmanli cokus devri adi verilen devirde baslamistir.Cokus ama medeniyet devri baslamistir.Osmanlinin fetihleri,basarilari/basarisizliklari bizim tarihimizdir.Inkar etmek mantiksizlik.Burada tartistigimiz konu sadece hanedanligin turklugunu halk kadar koruyamamis olmasi.

[/quote]Osmanlı,Türk'e destek verip korumamış olsaydı bugün bu ortamlarda yazan biz insanlar Türklükten bahsedemezdik.Kemal Atatürk sınırları içinde yaşayanları Türklük çatısı altında nasıl tuttuysa Osmanlıda Tebaasını Osmanlı adı altında 600 sene tutmayı başarmıştır. 3 kıtada 20 milyon metrekareden daha fazla büyüklükteki onlarca dilden onlarca ırktan onlarca devleti bir arada tutmanınıda nasıl bir dirayet gerektirdiğinidre sanırım farkındasınızdır...[/quote]

Tutmak baska,hanedanin kaninda Turklugun disinda kan olmasi cok farkli Oguz.Senin annen Sirp olsa,o ulkenin hanedani olsan,Sirplara saldirirken 2 kere dusunmez miydin?Bir sirp isyaninda duygularinin onune ne derece gecebilirdin?Bir hatun,babasini olduren bir padisahla ne icin evlenebilir?Biraz da bunlari dusunmek lazim.

Baba dininde olmak için illaki şeriat ile yönetilen bir devletin mensubu olmanız gerekemez. Osmanlı,Yavuz zamanında halifeliği araplardan almış ve Müslümanların dini lideri durumuna gelmiştir. Yaşadığı coğrafi yapı itibari ile Osmanlıda Arap ve Fars etkisinde kalmış bu etki kültür.sanat'ta kendini ne kadar gösterdi ise İsim olayındada kendini göstermiştir. bugün bile hiç kimse ne Abdullah ne muhammede nede mustafa isimlerini garipsemektedir.Birde bu çocuklar baba dini olarak doğdukları anda İslam'ı seçtilerde daha sonra seninde sıralamada anaları veya eşlerinin etkisi altında kalıpta din değiştiren veya dinin gereklerini yerine getirmeyen veya veya diğer dinlere meyil göstermiş bir kişi ismi vermen mümkünmü senin deyimin ile bu melezlerden ?
Seriat=islam kurallari.Islami kurallarin gectigi yerde babanin dini gecer ogla/kiza.Padisahla evlenen hatun padisahin dinini degistiremez.Yine seriat kuralidir.Musluman erkek gayrimuslim kadinla evlenebilir ancak musluman kadin gayrimuslim erkekle evlenemez.Zaten diyelim ki oldu degistirdi dinini,akli varsa bunu ulu orta soylemez.Ancak bazi yapilan zulumlere goz yumulmasini dusunursen duygularina yenilmis olduklari da aciktir.O zaman ornegin halifelik biter,tahttan iner.O hatun da kocasi da cascavlak kalir.Cok cocukca ama anlasilir bir ornekti.

Ne yapalım yani.Yerli'si varıdıda 3 kıtaya hükmeden cihan padişahı istemidimi ?Demekki hareme alınan yabancı uyruklu cariyeler bu işi daha iyi biliyorlardı ve karşısındaki erkeği etkilemesini biliyorlardı.sezarın hakkını sezara vermek gerekir. şerri devlette bu iş olmaması gerekir demişsin.4 murat'ta tebaasına içkiyi ve tütünü yasak ettikten sonra kendi bunlardan vazgeçmiyordu.demekki tebeaya yasak olan padişaha yasak değildi )
Sadece komedi olarak yazdigini dusunuyorum.

Admin'in söylediği kendini bağlar. Binlerce yıldır her dilden her dinden insanlar birbirinden kızda almıştır kızda vermiştir.Bundan sonrada bu yaşanacak ve bu sürecin sonundada hiç kimsenin saf Türk ırkı veya diğer ırktan insanların olduğuna inanmayacaklardır!
melezlerin varligi ne kadar inkar edilmezse de,saf Turk irkini da kimse inkar edemez.Yazabilirsiniz ama gercekler inkar ettirmez.Ben soyluyorum,1710 senesinden itibaren aile agacimiz var baba tarafindan.El yazmalariyla yazmislar,son yuzyildakilerin resimleri de var..Anne tarafimin da 1800 lerin sonuna kadar olan kismini biliyorum ki zaten Azeri Turkleridirler.1710 dan beri saf Turk bir ben miyim koskoca Turkeli'nde?

black_cat
05-12-2005, 06:39 AM
Blackcat bence iyice sacmaladin.Burada senin tahmin edemeyecegin kadar Ataturkcu vardir.
Din konusuna hic deginmemek en iyisidir.Islami taniyorum.Uygulamak ile uyguladigini reklam yapmak farkli seyler.
Bu arada elestiri olayina nicin bu kadar fikslendigini de anlamadim.
Bu arada anlasma veyahut tartisma konusunda nerede birsey yazdigimi veyahut ima ettigimi okudum ama bulamadim.Senin kafan karismis,sasirmissin.

ASENA ELESTIRI DIYEN SENSIN. aman aman elestiriyon diyorsun her sozunun sonunda..Oysa bu bir TARTISMA, farkini hatirliyorsundur umarim..:lol:

black_cat
05-12-2005, 06:41 AM
Kişisele girmeyelim bence :rolleyes:

Insanin kisiligi , dusuncelerini yansitir!

asena
05-12-2005, 06:42 AM
ASENA ELESTIRI DIYEN SENSIN. aman aman elestiriyon diyorsun her sozunun sonunda..Oysa bu bir TARTISMA, farkini hatirliyorsundur umarim..:lol:
Haklisin BlackCat,hafizam yerine geldi haklisin.Uyarin icin can-i gonulden tesekkur ederim.Sag ol var ol.

genco
05-12-2005, 06:59 AM
Atsızcılar'ın en iyi anlaştıkları kesimler: İşçi Partilililer, TKP'liler ve bir de Atatürk'ü putlaştırıp, dinselleştirenler. Ortak noktaları ise dine karşı olmaları, ırkçı söylemlerde bulunmaları. Onlara göre Türkçü biri aynı zamanda dini yaşayamaz. Herkesin görüşü kendine tabii.. Saygı duymak lazım.

Fakat, özellikle Atsızcı arkadaşların, kendileri gibi düşünmeyenlere karşı tutum ve davranışları genellikle hakaret ve küfür dolu... Bu arkadaşların sitelerine girip de ve karşı görüş bildirin bakalım, tepkileri ne oluyor. Mesela benim, sitelerine girişim yasaklandı; "ırkçılık çağdışı" dedim diye...Ama kendileri her siteye girip rahatça fikirlerini söyleyebiliyorlar; yani aynı saygıyı kend sitelerinde gösteremiyorlar... Herkese saldırıyorlar. Oysa herkesi olduğu gibi kabullenseler bir proplem olmayacak. Ben de Türküm ama bu ülkede yaşayan Ermeni, Rum,Kürt, Çerkez, Gürcü, Laz, Zaza, Arap, Pomak, Çepni, Boşnak... olan Türk vatandaşları da benim için aynıdır. Bu bir zenginliktir. Önemli olan ülkeye olan bağlılıktır ve muhabbettir.

Aslında bu site, Özbekistanlılarla Türkiyelilerin muhabbetlerini artırmaları, birbirini daha iyi tanımaları, yakınlaşmaları için (Tabi, Atsızcı arkadaşlar izin verirlerse) büyük bir fırsat, sanal da olsa, bir köprü.
Emeği geçenlerden Allah razı olsun.

........saygıyla........

Pax
05-12-2005, 07:05 AM
Insanin kisiligi , dusuncelerini yansitir!
O zaman sen de muhatabının kişiliğini değil kişiğinden yansıyan fikirlerini eleştir, iyi mi? :cool:

asena
05-12-2005, 07:13 AM
Genco,sana Atsizcilara uyma,soyle soyleler denilmis sen de goz yumup kabul etmissin.Atsizcilarin cogu muslumandir ancak bunu kimlik olarak kullanmazlar bu biiir...
Ataturk'un dinsiz oldugunu asla soylemediler bu ikiiii....
Bu forumda Ozbek kardeslerimiz tepkilerini ulkuculere ve mhp ye direk belirtmislerdir bu uuuuc...
Bana irkciligin ingilizcesini bir de milliyetciligin ingilizcesini yazar misin?Ikisi de nationalist tir.Ayni anlami tasir.O zaman milliyetcilik de cag disidir bu dooooort...
Tartisma platformlarinda Turk olmayanlarin sorulari yayinlanmis,silinmemistir.Cevaplari da acikca yazarlar.Icyuz disyuz yoktur.Bu bes....
Oysa az once otuken'de Hazar Turk'uyum,museviyim,bizlere bakis aciniz nedir,gibi bir test sorusu sordum..Aaaa...o da ne?Silinmis uyeligim.Baska birsey de beklemezdim.Bu da alti.....

Pax
05-12-2005, 07:18 AM
Bu forumda Ozbek kardeslerimiz tepkilerini ulkuculere ve mhp ye direk belirtmislerdir bu uuuuc...
Kim özel olarak MHP ve ülkücülere getirmiş? Öyle bi şey hatırlamıyorum.
Bana irkciligin ingilizcesini bir de milliyetciligin ingilizcesini yazar misin?Ikisi de nationalist tir.Ayni anlami tasir.O zaman milliyetcilik de cag disidir bu dooooort...
Beeeşi ise... ırkçılığın İngilizcesinin "racism" olduğunu belirtelim. ;)

KhwarezmshaH
05-12-2005, 09:54 AM
Gerçektende TİMUR BÜYÜK BAŞBUĞ.
Kechiras lekin offtop. bop ketdiyu.

genco
05-12-2005, 12:19 PM
Genco,sana Atsizcilara uyma,soyle soyleler denilmis sen de goz yumup kabul etmissin.Atsizcilarin cogu muslumandir ancak bunu kimlik olarak kullanmazlar bu biiir...

Ben Atsızcıların içindeyim, hayal aleminde değil... Yazılanlara değil yaşananlara bakarım. Takiyeciliğin daniskasını yapmışsın... "Beş vakit namaz da kılarlar" deyiver de takiyecilik Nöbel'ine aday gösterelim... Pesss...

[QUOTE] Ataturk'un dinsiz oldugunu asla soylemediler bu ikiiii....

Bu söz bana ait değil..

O senin görüşün..."Esir Türkler" davasının lideri TÜRKEŞ'tir... Bilmiyorum o zamanlar dünyada mıydın? M.Cemiloğlu, İsa Yusuf Alptekin, Elçibey.. gibi Türk Dünyası liderlerine TÜRKEŞ kucak açmıştır. Rahmetlinin başlattığı "Ergenokan'dan Çıkış"ı temsilen yapılan "Demir dövme" geleneği halen her yıl yapılmaktadır..
Türk Dünyası'na yapılan hizmetler, verilen mücadeleler birilerini sevindirmek için değil kutlu bir dava olduğu için yapılmıştır.
TÜRKEŞ:"Demir perde birgün yıkılacak" demişti, yıkıldı..Dediği çıktı..

Milliyetçilik, dünyaya Fransız İhtilal'i sonucu yayılmıştır. Kilise yönetimine karşı "Daha fazla adalet, daha fazla hürriyet" isteğinden doğmuş bir düşüncedir.
Açıkçası, başka dillerdeki tanımı, beni ve benim gibi düşünenleri pek de ilgilendirmiyor; çünkü benim milliyetçiliğim, milli motiflere dayalı, yani yerli bir anlayıştır. Ülkemin toprağını kutsal bilmek, bayrağına saygı duymak; din,dil, kültür,sanat, örf ve ananeler... gibi milli değerlere bağlılığı MİLLİYETÇİLİK olarak algılıyorum Bunun dışındaki bir tanım da tanımıyorum.

Tartisma platformlarinda Turk olmayanlarin sorulari yayinlanmis,silinmemistir.Cevaplari da acikca yazarlar.Icyuz disyuz yoktur.Bu bes....

Boş laf...

Oysa az once otuken'de Hazar Turk'uyum,museviyim,bizlere bakis aciniz nedir,gibi bir test sorusu sordum..Aaaa...o da ne?Silinmis uyeligim.Baska birsey de beklemezdim.Bu da alti.....

Asena kardeş, seni tebrik edrim, lafların boş ama altıya kadar sayabiliyorsun...

Bir ricam var...lütfen bu "ırkıçılık" söylemlerini "ırkçı sitelerde" yap, burası yeri değil... Hem oralarda daha rahat rahaaat konuşabilirsin. Sadece bir rica...

Ben artık bu konulara girmeyeceğim....

.......saygıyla........

genco
05-12-2005, 12:26 PM
Gerçektende TİMUR BÜYÜK BAŞBUĞ.
Kechiras lekin offtop. bop ketdiyu.

Öyleyse, yeni BAŞBUĞ TİMUR'lar çıkmalı...

Pax
05-13-2005, 12:09 AM
Merhaba Arkadaslar!

Istanbul Amir Timur ve zamani ile ilgili sempozyum düzenleniyor.
Belki gide(bile)nler olursa burada olanlari bize anlatirlar. Her halde çok ilginç olacak. Bilim dünyasinin agir toplari konusacak, bizim gibi yarim yamalak bilgi sahipleri degil :lol:

Neyse, ilan söyle:

SYMPOSIUM- Amir Timur and his Heritage, May 26-27, Istanbul

Sempozyuma Davet/Invitation to the Symposium

Olumunun 600. Yildonumunde Emir Timur Ve Mirasi Uluslar Arasi Sempozyumu

International Symposium on Amir Timur and his Heritage on the 600th
Anniversary of his Death

Mimar Sinan Guzel Sanatlar Universitesi/Mimar Sinan Fine Arts University
Department of History/Tarih Bolumu
Istanbul, Turkey

26-27 Mayis 2005/May 26-27, 2005

Programme/Program

May 26th, 2005 Thursday 1. Day/Gun 26 Mayis 2005 Persembes

Opening Session - Acilis Oturumu 10:10-10:25

1. Session/Oturum
Chairman/Baskan: Prof. Dr. Mustafa Kafali
Deputy Chairman / Baskan Yardimcisi: Prof. Bazar Orinbayev

10:30
Assos. Prof. Juliboy Eltazarov
Iki Benzer Turk Buyugu: Emir Timur ve Ataturk

10:45
Prof. Dr. Bazar Orinbayev
Emir Timur'un Ogutleri

11:00
Ogr. Gor. Sharipa Alimova
Management of Amir Temur

11:15
Prof. Dr. Mustafa Kafal1
Timur'un Sahsiyeti

11:30
Doc. Dr. Hayrunnisa Alan
Timurlu Doneminde Hukumranl1k Anlay1s1

11:45
Dr. Ron Sela
A Reassessment of Amir Timur's Legacy in Central Asia

12:00-12:45 Discussion/Soru Cevap

Lunch/Yemek: 12:45-13:45

2. Session/Oturum
Chairman/Baskan: Prof. Dr. Gulcin Candarlioglu
Deputy Chairman/Baskan Yardimcisi: Ogr. Gor. Anvar Bakiyev

14:00
Prof. Dr. Osman F. Sertkaya
Temur Bek'in Toktam1s Han'a 1391 de Yapm1s Oldugu Seferin Arap ve Uygur
Harfli Kitabeleri (Karsakpay Yaz1t1)

14:15
Yrd. Doc. Dr. Mustafa Das
Maresal Boucicaut'ya Gore Timur

14:30
Yrd. Doc. Dr. Tanju Oral
Timur'un Olumu, Cenaze Merasimi Ve Vasiyeti (Serafeddin Ali Yezdi'nin
Zafername Adl1 Eserine Gore)

14:45
Dr. Musa Samil Yuksel
Timur, Tarih ve Ibn Haldun

15:00-15:20 Discussion/Soru Cevap

15:20 Tea Coffee Break/Cay Kahve Arasi

3. Session/Oturum
Chairman/Baskan: Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya
Deputy Chairman/Baskan Yardimcisi: Yrd. Doc. Dr. Tanju Oral

15:35
Prof. Dr. Gulcin Candarl1oglu
Ch'en Ch'eng Elcilik Raporu ve Timurlu Tarihi Ac1s1ndan Onemi

15:50
Yrd. Doc. Dr. Vehbi Gunay
XVII. yy. Osmanl1 Ayd1n1n Timur'a Bak1s1na Bir Ornek : Evliya Celebi
Seyahatnamesi

16:05
Yrd. Doc. Dr. Abdurrahman Sag1rl1
Emir Timur'un Hayat1 ve Evlatlar1 Hakk1nda Mehmed b. Mehmed er-Rumi
(Edirneli)'nin Nuhbetu't-tevarih ve 'l-ahbar'1nda Verilen Bilgiler

16:20
Ogr. Gor. Anvar Bak1yev
Comparative Anaysis os Timurids Geneology in Historiography

16:35 Discussion/Soru Cevap

17:05 Tea Coffee Break/Cay Kahve Arasi

4. Session/Oturum
Chairman/Baskan: Prof. Dr. Huseyin Salman
Deputy Chairman/Baskan Yardimcisi: Ogr. Gor. Mohinur Abdullah

17:20
Prof. Dr. Huseyin Salman
Timur'un Bati Anadolu'daki Faaliyetleri

17:35
Ogr. Gor. Metanet Azizgizi Aliyeva
Azerbaycan'da Emir Teymur'u Heyrete Getiren Elince Kalasi

17:50
Yrd. Doc. Dr. Ali Sinan Bilgili
Timur Han'in Azerbaycan Faaliyetleri

18:05
Ogr. Gor. Mohinur Abdullah
The Financial policy of Amir Temur (on basis of present Uzbekistan territory
and particularly in Semerkand city)

18:20 Discussion/Soru Cevap

May 27th 2005 Friday 2. Day/Gun 27 Mayis 2005 Cumak

5. Session/Oturum
Chairman/Baskan: Prof. Dr. Bekmurat Yoldasev
Deputy Chairman / Baskan Yardimcisi: Mim. Claudio Rubini

09:30
Prof. Dr. Gonul Cantay
Timurlu Donemi Sanat1 ile Erken Osmanl1 Donemi Sanat1 Aras1ndaki Iliskiler

09:45
Prof. Dr. Banu Mahir
Timurlu ve Baburlu Minyaturlerinde Cad1r Tipleri

10:00
Doc. Dr. Yasar Coruhlu
Timurlu Donemi Cini ve Keramik Sanat1nda Hayvan Figurleri

10:15
Yrd. Doc. Dr. Recep Uslu
Osmanl1lar ve Timur Aras1nda Iki Muzisyenin Yolculugu

10:30
Dr. Sevay At1lgan
Kitap Sanat1 Ac1s1ndan Timurlu-Karakoyunlu Iliskileri

10:45
Mim. Claudio Rubini
Samarkand. The City of the Timurid Power

11:00 Discussion/Soru Cevap

11:30 Tea Coffee Break/Cay Kahve Arasi

6. Session/Oturum
Chairman/Baskan: Prof. Dr. Banu Mahir
Deputy Chairman/Baskan Yardimcisi: Yrd. Doc. Dr. Zeki Tastan

11:45
Prof. Dr. Bekmurat Yoldasev
Ozbek Edebiyat1nda Emir Timur'un Cizgileri

12:00
Doc. Dr. Timur Kocaoglu
Emir Timur'un Degisen Portresi: Zeki Velidi Togan'dan Gunumuze Modern
Tarihcilerin Timur'u Farkl1 Yorumlar1 (1912-2005)

12:15
Yrd. Doc. Dr. Zeki Tastan
Turk Edebiyat1nda Timur'u ele Alan Ilk Roman: Dundar Alp, Sark1n En Buyuk
Hukumdar1 Timurlenk (1914)

12:30
Yrd. Doc. Dr. Mehmet Metin Barl1k
XVI. yy. Oyun Yazarlarindan Chritopher Marlowe'un Gozuyle Timur (1587)

12:45 Discussion/Soru Cevap

13:00-14:00 Lunch/Yemek

7. Session /Oturum
Chairman / Baskan: Yrd. Doc. Dr. Necdet Tosun
Deputy Chairman / Baskan Yardimcisi: Dr.Djeloloddin Z. Mirzaev

14:00
Dr. Djloloddin Z. Mirzaev
Timurids Sayyids of Termez

14:15
Yrd. Doc. Dr. Necdet Tosun
Timur ve Timurlular'in Tasavvuf Ehli ile Munasebetleri

14.30