View Full Version : Allah sevgisi yürekte olur şekilde değil...
Görünüyorki bazı arkadaşlar Allah sevgisini sırf örtünmek, Arapça konuşmak v.b algılıyorlar. Bu şekilci sevgi ne Kuranı Kerimde vardır nede İslama yakışır. Örtünme konusunda önemli olan sapkınlıktan korunmaktır. Zaten Kuranı Kerimde örtünmenin "zarar ve tehlikelrden korunmak için" olduğu yazıyor. Yani sapıklardan bayanları korumak için. Yoksa Allah isteseydi herkesi türbanlı yaratamazmıydı. Zaten Cennettede örtünme yoktur. Ayette diyorki "Cenette turunç göğüslü kızlar vardır" Yine başka bir ayette "Cennette şaraptan ırmaklar var" diyor.
Biraz aklımızı çalıştıralım arkadaşlar herşeye balıklama atlamayalım. İffetini koruduktan sonra kız başını açmış ne kapamış ne? Sapık bir erkek yoksa sorun olmaz zaten. Şarap içerken şarhoş olmazsan neden günah olsun? Günahsa neden Cenette var.
Ben şunu bilir şunu söylerim "Eline, beline diline sahip ol, İNSAN ol" Unutmayınki Allah herşeyi görendir, bilendir. Ben ne hacı hoca gördüm 5 vakit namazda başı açık kız gördümü sulanan, arkasından o..... diyen. Bu mu müslümanlık?
asena
06-30-2005, 02:22 PM
Turunc goguslu kizlar,huriler yani,ancak acik mi kapali mi belli degil.
Sarap ise "bas dondurmeyen" cinstendir. (sallamiyorum,ayetleri mevcut)
Basi acik veya kapali,sapik olsun olmasin,Kur'anda ortunmenin kurallari bellidir.Allah'in kadinlari kapatmasinin nedeni olarak sadece kadinlarin "tacize" ugramasinin engellenmesi olabilecegi de mechul.Belki baska nedenler vardir.
Yani dinde bazi seyler belki yoruma dayanir,ancak bazi seyler ise kesin hukumlerdir.Kapanma da kesin hukumlerle belirtilmistir.
Ben de baska bisey merak ettim.Bu forumda hic alkollu icki icmis birisi var mi?
Basi acik veya kapali,sapik olsun olmasin,Kur'anda ortunmenin kurallari bellidir.Allah'in kadinlari kapatmasinin nedeni olarak sadece kadinlarin "tacize" ugramasinin engellenmesi olabilecegi de mechul.Belki baska nedenler vardir.
Yani dinde bazi seyler belki yoruma dayanir,ancak bazi seyler ise kesin hukumlerdir.Kapanma da kesin hukumlerle belirtilmistir.
Açık olsun kapalı olsun demekki bunlar önemliki Kuranı Kerimde var. Yani Allah elbetteki insan oğlu neden zevk alıyorsa onu cennettede koymuştur. Biliyorsunuz Adem ve Havva cennetteydi sonra günah işleyince dünyaya gönderildiler. Demekki dünyada sınanıp "ödüllere" cennette ulaşacağız.
Şarap zaten dozajına göre baş döndürmez. Günde bir kadeh şarap zaten sağlığada yararlıdır sapkınlıkta yapmaz.
Örtünmenin amacı toplumsal ahlakı sağlamaktır. Başka ne amacı olabilrki. Allah o zaman herkesi tesettürlü yaratmazmıydı? Hem akrabaların yanında örtünme yok, neden çünkü onlardan ırza tehlike beklenmez tabi çok sapık olmadıkça.
Kapanma kesin hükümdür ama kapanmamanın diğer dünyada cezası yoktur. Mesela haram mal yemek kul hakkı yemek çok daha büyük günahtır. Yine kapanmada tesettür denmiyor sadece başınızı örtün diyor. Peçe kara çarşaf yoktur, Arap geleneğidir.
Neden olmasın sapıktmadıktan sarhoş olmadıktan sonra ben içiyorum, içerimde. Herkese de sağlık için şarap içmeyi öneririm. Ben beyazı daha çok severim :) Ama en sevdiğim bira :)
asena
06-30-2005, 02:40 PM
Asagida yazacagim bir kinayedir:
"Alkollu icki haramdir.Alkollu ickiyi de cok fazla kisi,az veya cok,iciyor.O zaman nicin az veya cok domuz eti yemiyoruz?Ayni oranda gunahtir.Domuz eti iyi pisirildiginde icinde bakteri miktari dananinkinden azdir.Fiyati ucuzdur,besin miktari fazladir,pisligini yedigi ise sacmaliktir.Hadi domuz eti yemiyoruz,o zaman nicin yaban domuzu yemiyoruz?Yaban domuzu haramdir diye bir ayet de yok."
Allah ortunmeyi emrediyorsa ,kadin da erkek de ortunmelidir.Erkeklerin giydigi ve vucudlarini belli eden bodyler de dar kotlar da bana gore haramdir.Kadinlarin da nefsi belli yere kadardir."Emredilen hukmu" yerine getirmemek ise haramdir.
Icki haramsa,icilinmemelidir.Kuranin indirilisi 23 sene surmustur,alkol bi ayetle haram kilinmamistir.Alkol ilk olarak namazdayken yasaklanmistir.
Tesettur kismina katiliyorum.Kaldi ki hele o cubbelerin Haham kiyafeti,karacarsafin da eski Arap Kilisesi Rahibelerinin kiyafeti oldugunu dusundukce...Basortsu kapanmak icin hem yeterlidir,hem daha rahattir.Ayni sekilde normal bir pantalon ve gomlek musluman bir erkege yakisir.
AKrabalarin yaninda ortunulmemesi gerekir,bunun bir nedeni de ziynet olayidir.Eskiden bankalar yoktu ama kadinlarin ziynetleri evin bankasiydi.
Administrator
06-30-2005, 02:56 PM
Görünüyorki bazı arkadaşlar Allah sevgisini sırf örtünmek, Arapça konuşmak v.b algılıyorlar. Bu şekilci sevgi ne Kuranı Kerimde vardır nede İslama yakışır. Örtünme konusunda önemli olan sapkınlıktan korunmaktır. Zaten Kuranı Kerimde örtünmenin "zarar ve tehlikelrden korunmak için" olduğu yazıyor. Yani sapıklardan bayanları korumak için. Yoksa Allah isteseydi herkesi türbanlı yaratamazmıydı. Zaten Cennettede örtünme yoktur. Ayette diyorki "Cenette turunç göğüslü kızlar vardır" Yine başka bir ayette "Cennette şaraptan ırmaklar var" diyor.
Biraz aklımızı çalıştıralım arkadaşlar herşeye balıklama atlamayalım. İffetini koruduktan sonra kız başını açmış ne kapamış ne? Sapık bir erkek yoksa sorun olmaz zaten. Şarap içerken şarhoş olmazsan neden günah olsun? Günahsa neden Cenette var.
Ben şunu bilir şunu söylerim "Eline, beline diline sahip ol, İNSAN ol" Unutmayınki Allah herşeyi görendir, bilendir. Ben ne hacı hoca gördüm 5 vakit namazda başı açık kız gördümü sulanan, arkasından o..... diyen. Bu mu müslümanlık?
Bilge Kagan
soylemishti dini iyi bilmeden lutfen konushmayin diye.
niye domuz etinden bir az yiyersen haram olsun?niye bir az zina yaparsan haram olsun?sinavi kazanmak icin bir az rushvet i verirsen niye haram olsun?
Administrator
06-30-2005, 03:02 PM
valla
asena ozbeksitanda ve OA dogup yashayan birisinin omrunde hich alkol ichmemish oldugu cok nadirdir :) .. 1991 sonra burda insanalr bolunmeye bashladi ichki ichene ve hich ichmeyene.
Istanbuli
06-30-2005, 03:49 PM
>1991 sonra burda insanalr bolunmeye bashladi ichki ichene ve hich ichmeyene.
Bashka göze carpan (1991den beri) degishiklikler var mi?
Kommunist sistemi özleyenler var mi, cok mu?
Ve Türkiyelilere karshi görüshlerde bir bu siralarda bir degishim var mi?
Amerikaya (OA´da üssler kuruyor+devrimler düzenliyor) nasil bakiliyor?
Rusya (hafifce) geriliyor mu?
Bu ara , "Almanlar" ile verdigin cevab icin teshekkür ederim. Sag ol!
Administrator
06-30-2005, 04:26 PM
istanbuli
komunizm konusu hakkinda bashka threadlerde bolbolca konushtuk ,bu konuya ozel acilan threadda var ve burda yine ayni seyi ciynemek mantiksiz olur bence,
baska sorulara gelince:
sovet zamaninda turkiye hakkinda ozbekistan halki hic bir shey bilmiyordu ,sedece bildigimiz sovetlerde bir zamanlar hit olan turkiyenin "calu kushu" filimiydi,,hatirladigim kadariyle bu filmin ruscha tercumesini her yili yaz ayinda sovet kanlalarinda yayinlaniyordu,,ah bu ferideye cokolate getiren kemran beyler .. :) ,rusyada bu film hala piyasadan inmemish bazen rus kanalalrinda yayin ooldugunu goruyorum....
ozbeksitan ilk bagimsiz oldugunda turkler bizimle anyi dinde ve benzeri bir millet oldugu icin ollumlu kabul edilde,1991 de turgut ozel daha varken burda
turkiye devletini ve turk halki az kalsa kaharaman yapilirdi...yani sempati buyuktu turkiyey karshi ... ama sonra ne oldu ?
1995 lere kadar bilmem niye turkiye ve turk insani imaji burda negatif olarak
shekillenmeye bashladi 2000 lere gelerk artik buralrda ne turkiyeye ne turk halkina olumlu bakani bulman zor duruma geldi..malesef ..tabiyki siyasette hich ilgisi olamayan gundem hayatda olan ishler ve ozbek ve turkiye siyasetlerinin ortak olmadigi sebep oldu...
benim shehsiy ve ailemin turkiyeye bakishi olumlu ama dayim hakkinda ayni shey soyleyemem ,durum karishik ..
Colpan
06-30-2005, 04:28 PM
Ben eski bir votka aşığıyım ama yaklaşık 1,5 yıldır içmiyorum. Haram olduğu için tabii.
Şekilcilik konusuna ben de katılıyorum. Maalesef İslamcı geçinen bir kısım zevat ahlak denince sadece belden aşağısını anlıyor.
Bilge Kagan
soylemishti dini iyi bilmeden lutfen konushmayin diye.
niye domuz etinden bir az yiyersen haram olsun?niye bir az zina yaparsan haram olsun?sinavi kazanmak icin bir az rushvet i verirsen niye haram olsun?
Bakara 219. Sana şarap ve kumardan soruyorlar. De ki: "Bu ikisinde büyük bir günah ve insanlara bazı yararlar vardır. Ancak günahları yararlarından daha büyüktür." Yine sana neyi başkalarına vereceklerini soruyorlar. De ki: "Sizi sıkmayanını." Allah, düşünesiniz diye, ayetlerini size böylece açıklıyor.
İşte Kuranı Kerimden örnek. Zina için domuz eti için rüşvet için bazı yararlar var deniyor mu? Ben Kuranı Kerimi biliyorum evelAllah bilmeyenler öğrensin.
Muhammed 15. Takva sahiplerine va'dedilen cennetin durumu şudur: İçinde bozulmayan sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenlere lezzet veren şaraptan ırmaklar ve safi süzme baldan ırmaklar vardır. Aynca onlara her türlü meyve ve Rablerinden bir bağışlama vardır. Bunlar hiç o ateşte ebedi kalacak ve kaynar bir su içirilip de, barsaklarını parçalayacak kimselere benzer mi?
Cennette şaraptan ırmaklar olduğu söyleniyor. Ben müslümanım Kuranı Kerimide iyi bilirim. Arap ezberciliği yapmayın Kuranı Kerimden ayetlerle gösterin.
Administrator
06-30-2005, 04:42 PM
bu yazdigini bende bilirm ishte gordugun gibi zararlari daha cok oldugu sebebinden icmeyi tamamen yasaklamish kuran.eger biliyorsan kuran inmeye bashladiktan sonra alkoli hemen yasaklamadi once ummeti ichmemezlike davet etti sonra sonuchta mutlak yasakladi ,islam dinide az sarap da cok sarapda ikisi ayni haram olarak kabul edilmish alkolin bazi yararlari olmasina ragmen.
az icmek insani cok icmeye ve insanliktan cikmaya yollaya bilir ,meslen ozbeksitanda olumle sonuchlanain trafik kazalarin %70 ichki sebebinden oluyor.
Administrator
06-30-2005, 04:52 PM
erk bak oku shu yaziyi:
Izoh: Aroqning man etilishi birdaniga bir oyat bilan hal qilinmagan, balki to'rt bosqich bilan taqiqlangan. Birinchi bosqich Nahl surasining 67-oyatida
xurmo va uzumdan olinadigan mast qiluvchi ichimliklarning halolligi haqida Makkada nozil qilingan. So'ngra Umar ibn Xattob (r.a.) va ba'zi boshqa sahobalar araq aql va boylikni ketkazuvchi ofat ekanidan Payg'ambar (a.s.)ga shikoyat qilganlaridan keyin Baqara surasining mazkur oyati vahiy qilingan. Uchinchi bosqich – Abdurahmon ibn Avf mast holda imomlik qilganlarida, oyatni qo'pol ravishda buzib qiroat qilgan. Shundan keyin Niso surasining 43-oyatida mast holatda namozga yaqinlashmaslik buyurildi. To'rtinchi oxirgi bosqich - Atbon ibn Molik degan sahoba uyida mehmondorchilikda mast bo'lib qolgan mehmonlar o'zaro urishib, janjallashib qolganlar. Shundan keyin Umar ibn Xattob (r.a.) Allohga iltijo bilan: "Ey, xudoyim, araq to'g'risida qoniqarli bir hukm nozil et!" - deb duo qilganlaridan keyin Moida surasining 90-oyatida araq ichish qat'iy man etildi. Izoh(a): O'z ehtiyojidan ortgan boylikni ehson qilib yuborish ko'pchilikka qiyin ekanligini e'tiborga olib, Alloh taolo zakot oyatini nozil qildi. Shundan keyin bu oyat hukmi bekor bo'lib, boy odamlargina nisobga yetgan boyligining qirqdan bir qismini zakotga berishlari joriy etildi.
Administrator
06-30-2005, 04:55 PM
senin bildigin bakara suresindeki tek ayet yeterli degil yorum yapmak icin.
benim koydugum yazidan gordugun gibi
alkol 4 adimda yasklanmish .yani en son 4.ci adimda Moida surasinin 90. ayetinde tamamen yasaklaniyor. istersen al kurani oku ,
benim koydugum yazi 4 olayi anlatiyor, yani niye alkol sonunda mutlak yasaklandigini.
senin bildigin bakara suresindeki tek ayet yeterli degil yorum yapmak icin.
benim koydugum yazidan gordugun gibi
alkol 4 adimda yasklanmish .yani en son 4.ci adimda Moida surasinin 90. ayetinde tamamen yasaklaniyor. istersen al kurani oku ,
benim koydugum yazi 4 olayi anlatiyor, yani niye alkol sonunda mutlak yasaklandigini.
Admin gördüğün gibi Kuranı Kerimde de yazıyor içkinin yararlı olduğu. Şimdi ama diyorki zararı çok fazla. Ben buradan şunu anlıyorum "Sapıtmayacak kadar, kendine yararlı olacak şekilde iç." Mesela ben geçen sene böbrek taşı düşürdüm ( Allah kimseye vermesin) "Doktorlar bira iç" dediler. Ben sarhoş olacak kadar içmedim böbreklerim çalışsın diye içtim. İşte yararı budur, şarapta kan yapar insana sağlık verir.
Ama çoğu cahil insan bunu bilmez içki=sarhoşluk sanır. ben kendi yorumumu yaptım admin, yazmıyormu yararı var diye. Tamam, Ramazan ayında içmem hiç, ama sağlığım için içerim yararı vardır.
Birde Allah, düşünesiniz diye, ayetlerini size böylece açıklıyor. diyor Bakara 219. da bence sende biraz daha düşün.
Görünüyorki bazı arkadaşlar Allah sevgisini sırf örtünmek, Arapça konuşmak v.b algılıyorlar.
Öyle arkadaşlar varsa bence de kesinlikle yanılıyorlar.
Bu şekilci sevgi ne Kuranı Kerimde vardır nede İslama yakışır. Örtünme konusunda önemli olan sapkınlıktan korunmaktır. Zaten Kuranı Kerimde örtünmenin "zarar ve tehlikelrden korunmak için" olduğu yazıyor. Yani sapıklardan bayanları korumak için.
Haklısın ancak, Allah isteseydi şöyle yapardı böyle yapardı çıkmaz bir yol.
Yoksa Allah isteseydi herkesi türbanlı yaratamazmıydı. Zaten Cennettede örtünme yoktur. Ayette diyorki "Cenette turunç göğüslü kızlar vardır" Yine başka bir ayette "Cennette şaraptan ırmaklar var" diyor.
Bu zikrettiğin ayetlerden örtünmenin olmadığı nasıl anlaşılıyor anlayamadım. Bilmem belki de öyledir (bence öyle değil ama). Fakat giysili olunca "turunç göğüslü" olamıyor mu bir bayan? ;)
Bence bu bireysel bir yaklaşım. İçki içip de sarhoş olmayanlar olabilir. Yalnız alkolün nelere yol açtığı belli. Bilmeyen varsa, Rusyaya gelsin. Sabahları metroyla işe giderken gençlerin dahil bazı insanların bira şişeleriyle dolaşması, hatta rahat rahat vagonların içinde içmesi bence çok ibret verici. İçki kötülüklere yol açtığı için günahtır... vesselam! Bira içerek günah işlediğimin farkındayım, ama günahı inkar etmek daha büyük bir sapkınlık bence.
Peki HER "5 vakit namazda hacı hoca" "başı açık kız gördümü sulanır", "arkasından o..... der" demeyi vicdanın kabul eder mi? Öyle ise senin burada efendim ayetlerden yorumlarından dem vurmak yerine, dinsizlik propagandası yapmak gerekiyor. Çünkü bariz 5 vakitli hacı hoca seviyesine düşünce insan abazalaşıyor, tüm insani hasletleri kaybediyor. Dolayısıyla haklı bilinçlendirmek gerekli oluyor.
Yok eğer her hacı-hocayla ilgili bunu diyemiyosan, o zaman aşırı genellemelere girmeye gerek yok.
Istanbuli
07-01-2005, 05:12 AM
Selam ,
Administrator:
1995 lere kadar bilmem niye turkiye ve turk insani imaji burda negatif olarak shekillenmeye bashladi 2000 lere gelerk artik buralrda ne turkiyeye ne turk halkina olumlu bakani bulman zor duruma geldi.
Hmmm... Imaj neden degishti , veya nasil bir shekilde degishti? Daha evel "neredeyse kahraman" olanin ne gibi hatalar,veya suclar isnad edildi? "Türkiyelilerin" (Türklerin demiyorum , o zaman kazak/özbek sanki bundan ayri 1sheymish gibi olur) veya Türkiyeli Türklerin:) hatasi bu konuda mutlaka olmasi lazim. Durup dururken bir imaj 180derece tersine dönmez.
95 den sonra dedin. Aklima 95 sonrasi Refah iktidari , sivil darbe , Ermenistana gida yardimi , ve bazi Türkiyeli "Ukalalarin" Türk Cumhuriyetlerin icishlerine karishmak gibi sheyler gelir.
Özalin ilk yillarinda ,1983 sonrasi , Araplara dogru bir acilim yapti. Bir hayli turist o vakitler gelmishti. Aksaray (Istanbulda) bakkalar , emlakcilar arapca ilanlar asardi,Beyoglu Araplarla dolu idi (bu ara Suriyeli bir turist bir almandan tam 6 kat fazla para birakiyor Tr.´de)... sonradan "derinden" bir müdahele ile(malum kin propagandasi ve Hurriyet amiral gemisi) , bazi esnaflarinda Araplari kaziklamalari ile(peynir,salca yerine kiremit,kum yollamak gibi),Araplarla ilishkilerimiz "buzhanelik" oldu...
"tabiyki siyasette hich ilgisi olamayan gundem hayatda olan ishler ve ozbek ve turkiye siyasetlerinin ortak olmadigi sebep oldu..."
Bunu biraz acarmisin. Ashag yukari anladim , ama tam degil.
benim shehsiy ve ailemin turkiyeye bakishi olumlu ama dayim hakkinda ayni shey soyleyemem ,durum karishik .
Bu Türkiyeli Türkler icinde gecerli. Türkcülügü din gibi algilayanlarla , "ukalalik" had safhada olanlarla , Araplara küfür etmek "Türkcülügün" ayrilmaz bir parcasi olarak görenlerlerle, ama bashka milletlerin altina yatmakda bir beis görmeyenlerle , bizlerinde problemleri var ....
Selam
Halil
asena
07-01-2005, 05:33 AM
Bakara 219. Sana şarap ve kumardan soruyorlar. De ki: "Bu ikisinde büyük bir günah ve insanlara bazı yararlar vardır. Ancak günahları yararlarından daha büyüktür." Yine sana neyi başkalarına vereceklerini soruyorlar. De ki: "Sizi sıkmayanını." Allah, düşünesiniz diye, ayetlerini size böylece açıklıyor.
İşte Kuranı Kerimden örnek. Zina için domuz eti için rüşvet için bazı yararlar var deniyor mu? Ben Kuranı Kerimi biliyorum evelAllah bilmeyenler öğrensin.
Muhammed 15. Takva sahiplerine va'dedilen cennetin durumu şudur: İçinde bozulmayan sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenlere lezzet veren şaraptan ırmaklar ve safi süzme baldan ırmaklar vardır. Aynca onlara her türlü meyve ve Rablerinden bir bağışlama vardır. Bunlar hiç o ateşte ebedi kalacak ve kaynar bir su içirilip de, barsaklarını parçalayacak kimselere benzer mi?
Cennette şaraptan ırmaklar olduğu söyleniyor. Ben müslümanım Kuranı Kerimide iyi bilirim. Arap ezberciliği yapmayın Kuranı Kerimden ayetlerle gösterin.
Kur'ani butun olarak ele alman gerekiyor.
Domuzun yasaklanmasi bellidir."Domuz eti yemeyin,pis hayvandir" yazar.O zaman denetim altindaki temiz domuzlari yiyeim,hatta ormanlarda bitki disinda bisey yemeyen yaban domuzu da yiyelim.
Kuranin diger ayetlerinde cennetteki sarabin bas dondurmeyen oldugu belirtilmistir.Kismen ayetlerle yorum yapamazsin.
Ickinin haramiyla domuz etininki birdir.Zina,adam oldurme,dinden cikmak gibi gunahlar ise affedilmeyenlerdir.Keske Kurani okurken notlar alsaydin.Lakin ben 26 yasindayim.10 senedir ,her sene okudugum icin,elime defter kalem alip notlar cikaririm.Baska ayetlerde ise olayin boyutunun degistigini farkederim.Aynen saraptaki gibi.
Ickili olarak Allah huzuruna cikmak yasakken,sonradan tum olarak yasaklandigi gibi
Ornegin Allah insanlara giyinesiniz diye suslu elbiseler indirdik der.Ancak sonradan kapanma emri gelir.Sadelik gelir.Ses cikaran ziynetlerin tasinmamasi emredilir.
Kisacasi Kurani butun olarak,defalarca,defalarca okumadan pek hukum yapmamak gerekir.
Seninki dinde reform oluyor.Karsi miyim?Aslina bakarsan hayir.Nedenine gelince.
Ben su an katolik bir ulkede yasiyorum.Biliriz Hristiyan dunyasi sembolik yapilanmasindan dolayi devamli elestirilir.Cok da dogru.her yerde heykeller,santalarin isimleri,isiklar,melekler vs.
Temel gunahlar benzerdir-Evlilik oncesi iliski,zina,fuhus,adam oldurmek,yalan soylemek,tahrik edici giyinmek vs.
SImdi sokaklar kadinlarin goguslerini nerdeyse tamamen belli eden bodyler,gobek deligini tamamen gosteren tshirtler,tangayi belli eden pantalonlu kizlar ile,mayo tarzi sortla dolasan,ustsuz erkeklerden gecilmiyor.Ancak bu insanlar her pazar kiliseye de gidiyorlar.Bu insanlar nikahlarini kilisede yapiyorlar.Bu insanlar mahallelerinde,kilise papazini kilise disinda gorduklerinde,giyimleri ve davranislarindan dolayi ayiplanmiyorlar.Cunku onlar,yaptiklarinin hos olmadigini bilmelerine ragmen,nasil desem,Allah sevgisini birakmiyorlar.Papaz onlari ne olursa olsun,kendi dininden olduklari icin altin kadar deger veriyor.
Ben de isterdim ki iki sevgili Kuran kursuna gidebilsin.Tabii ki hal hareketlerine dikkat ederek.ben de isterim,ister kapali ister acik insanlar din kurslari alsin.Ben de isterim demokratik sekilde aklimiza gelen dini konulari ,sorulari isin proflariyla tartisalim.Ben de isterim,basim acik dahi olsa Allah'a bagliligim devam etsin,beni imam hor gormek yerine hatami bana soylesin ama nihayetinde "Muslumandir.Allah isterse affeder.Onu din disi gormek haddime degil" deyip bagrina bassin.
Ancak dinini ne sekilde yaparsan yap,hatalarini bilmen onemlidir.Sen gunde 1 kadeh sarap iciyorsan,dinime karsi degil diyemezsin.Allah affetsin de diyemezsin.O Allah'a kalmis bisey.Kimseye de dinde olmayan birseyi dogru gibi gosteremezsin.Iste o noktada gunahlarin buyugune girmis olursun.
Colpan
07-01-2005, 06:22 AM
Selam ,
Administrator:
1995 lere kadar bilmem niye turkiye ve turk insani imaji burda negatif olarak shekillenmeye bashladi 2000 lere gelerk artik buralrda ne turkiyeye ne turk halkina olumlu bakani bulman zor duruma geldi.
Hmmm... Imaj neden degishti , veya nasil bir shekilde degishti? Daha evel "neredeyse kahraman" olanin ne gibi hatalar,veya suclar isnad edildi? "Türkiyelilerin" (Türklerin demiyorum , o zaman kazak/özbek sanki bundan ayri 1sheymish gibi olur) veya Türkiyeli Türklerin:) hatasi bu konuda mutlaka olmasi lazim. Durup dururken bir imaj 180derece tersine dönmez.
95 den sonra dedin. Aklima 95 sonrasi Refah iktidari , sivil darbe , Ermenistana gida yardimi , ve bazi Türkiyeli "Ukalalarin" Türk Cumhuriyetlerin icishlerine karishmak gibi sheyler gelir.
Özalin ilk yillarinda ,1983 sonrasi , Araplara dogru bir acilim yapti. Bir hayli turist o vakitler gelmishti. Aksaray (Istanbulda) bakkalar , emlakcilar arapca ilanlar asardi,Beyoglu Araplarla dolu idi (bu ara Suriyeli bir turist bir almandan tam 6 kat fazla para birakiyor Tr.´de)... sonradan "derinden" bir müdahele ile(malum kin propagandasi ve Hurriyet amiral gemisi) , bazi esnaflarinda Araplari kaziklamalari ile(peynir,salca yerine kiremit,kum yollamak gibi),Araplarla ilishkilerimiz "buzhanelik" oldu...
"tabiyki siyasette hich ilgisi olamayan gundem hayatda olan ishler ve ozbek ve turkiye siyasetlerinin ortak olmadigi sebep oldu..."
Bunu biraz acarmisin. Ashag yukari anladim , ama tam degil.
benim shehsiy ve ailemin turkiyeye bakishi olumlu ama dayim hakkinda ayni shey soyleyemem ,durum karishik .
Bu Türkiyeli Türkler icinde gecerli. Türkcülügü din gibi algilayanlarla , "ukalalik" had safhada olanlarla , Araplara küfür etmek "Türkcülügün" ayrilmaz bir parcasi olarak görenlerlerle, ama bashka milletlerin altina yatmakda bir beis görmeyenlerle , bizlerinde problemleri var ....
Selam
Halil
Daha önce küfür ettiğin Doktor Nazım, aşık olduğunuz Menderes'in bacanağıdır ve nefret ettiğiniz Atatürk tarafından astırılmıştır.
Öve öve bitiremediğiniz Özal, din kardeşimiz ve soydaşımız olan Azerbaycan'ın yardım talebini reddetmiştir "Siz şiisiniz biz sünniyiz, gidin İran'dan yardım isteyin." diyerek.
Ve biz Türkçüler kimsenin altına falan yatmıyoruz. Herkesi kendi ahlaksız dışarıdan güdümlü hareketinizin "saygıdeğer" hocaefendileri, şeyhleri ile karıştırmayın.
Administrator
07-01-2005, 08:53 AM
Ben de isterdim ki iki sevgili Kuran kursuna gidebilsin.Tabii ki hal hareketlerine dikkat ederek.ben de isterim,ister kapali ister acik insanlar din kurslari alsin.Ben de isterim demokratik sekilde aklimiza gelen dini konulari ,sorulari isin proflariyla tartisalim.
asena
ama bak ataturk hakkinda olumsuz mevzulari demokratik tarzda konushulmaya ne diyeceksin?(ne atatukun hic hatasi yokmiydi? eger islamda varsa)
seni bilmiyorum.. ama din konusunda demokratik tarzda konushalim diyen "modern" turklerin cogu ataturk hakkinda olmusuz konushanlara askla tolerant olmuyorlar.ishte buna allahi koyup yerine shehise talpinma oluyor dmi?(bu forum buna ornektir)
ama bazilar icin ataturk mutlak ideal adam(yani ilah veya din) olunca boye tartishmalar soz konusu olamaz.
asena
07-01-2005, 09:22 AM
Herseyden once din konusulurken Ataturk'u isin icine sokmak gereksiz bisey bence.
Ataturk'un saclari sagdan sola taraniyor diye her Ataturk sevgisi tasiyan inan o sekilde mi tariyor?Herkes onun gibi tango mu dinliyor?Peygamber mi ki sunneti olsun?Ideal adamdaki maksat devletinin ve askeri iradesindeki basaridir.Bunu bilmiyor olabilirsin,ancak bazi kesmin senin fikirlerine bu derecede cahil olgular yerlestirmis olmasina ragmen,Ataturkcu insanlarin anlattiklarindan sonra hala dogruyu goremiyor veya gormuyor olmandaki neden olarak,istemedigini dusunuyorum.
Ataturkun hatasi yok mudur?Hz.Muhammed'in vardi da onun mu olmayacak?Kul hatalari vardir.Melekler bile insana secde etmeden once tereddut ettiler,ki yorum kabiliyetleri olmayan varliklar.
Ancak bizlere dayatilan "Ataturk hatalari" yalansa,karsi cikilir.Bizlere burada "seytan ayetleri kitabi"ndaki "ayetlerin" dogru oldugunu soyleyen biri olsa karsi cikilir.Bizlere Kur'anin degistigini iddia edenler olursa da ispatlariz.Bizlere burada asli astari olmayan laflar edildiginde karsi cikilir.
Ataturk hakkinda olumsuz dusuncelere sahip olanlar dusuncelerini one surduklerinde,bizler onlara dogruyu gosteriyoruz.Ancak onlar bildiklerini okumaya devam ediyorlarsa,burdaki amac yanlisi duzeltmek degil,bir kesmi olusturmaktir.Ayni sekilde,giyimi islama uymayan bir insanin bunun cezasini cekecegini bilmesinin yaninda,dinini hala yasamasi bir haktir.Ancak o genc acik gezmenin haram olmayacagini savunursa,bu aynen yukaridaki israrli"Ataturk karsiti" fikirlerden farki yoktur.
Ataturkun icki icmesi,kisa bir sure haric bekar olmasi ve iliskileri olmasi benim icin onemli degildir.Kendisininin diger dunyadaki cezasi disinda (ki onu da Allah bilir) zarari dokunmamistir.Benim onda arayacak hata devlet yonetimi ve askeri hatalaridir.
Bu anlamda bana gore Ataturk'un en buyuk hatasi Ismet Inonu'yu adam yerine koymasidir.Bunu forumda cok defa yazdim.
Yine tekrarliyorum,bana gore din ile Ataturk karistirilmamaliydi.Ancak yorumun ikisini de icerdigi icin ben de ayni tarzi kullanmak zorunda kaldim.
Bu anlamda bana gore Ataturk'un en buyuk hatasi Ismet Inonu'yu adam yerine koymasidir.Bunu forumda cok defa yazdim.
Bu konuyu başka bir topic7te açman mümkünmü ?
asena
07-01-2005, 09:41 AM
Bu konuyu başka bir topic7te açman mümkünmü ?
Istersen sen ac Oguz abi.Ancak ben bu fikrimi Turkcu birisi olarak bile,Ataturkte hata olabileceginin misali olarak yazdim.
Ben tek bir thread actim,bir hikaye yazdim.Onun altindan bile bisey aradilar.Kisacasi ben mevcut threadlerde fikirlerimi yaziyim,daha iyi olur.
4twelve
07-01-2005, 10:18 AM
Bu thread bence Din ve Madaniyat bolumunde olmali..Ya bide arkadaslar Bu forum Turkistan Forumu olduktan sonra cokca manupile edilmeye baslandi bilmem farkindamisiniz????Acaba Tillar Sahifesi olarak kalsaydik dahami iyi olurdu?
Öyle arkadaşlar varsa bence de kesinlikle yanılıyorlar.
Haklısın ancak, Allah isteseydi şöyle yapardı böyle yapardı çıkmaz bir yol.
Bu zikrettiğin ayetlerden örtünmenin olmadığı nasıl anlaşılıyor anlayamadım. Bilmem belki de öyledir (bence öyle değil ama). Fakat giysili olunca "turunç göğüslü" olamıyor mu bir bayan? ;)
Bence bu bireysel bir yaklaşım. İçki içip de sarhoş olmayanlar olabilir. Yalnız alkolün nelere yol açtığı belli. Bilmeyen varsa, Rusyaya gelsin. Sabahları metroyla işe giderken gençlerin dahil bazı insanların bira şişeleriyle dolaşması, hatta rahat rahat vagonların içinde içmesi bence çok ibret verici. İçki kötülüklere yol açtığı için günahtır... vesselam! Bira içerek günah işlediğimin farkındayım, ama günahı inkar etmek daha büyük bir sapkınlık bence.
Peki HER "5 vakit namazda hacı hoca" "başı açık kız gördümü sulanır", "arkasından o..... der" demeyi vicdanın kabul eder mi? Öyle ise senin burada efendim ayetlerden yorumlarından dem vurmak yerine, dinsizlik propagandası yapmak gerekiyor. Çünkü bariz 5 vakitli hacı hoca seviyesine düşünce insan abazalaşıyor, tüm insani hasletleri kaybediyor. Dolayısıyla haklı bilinçlendirmek gerekli oluyor.
Yok eğer her hacı-hocayla ilgili bunu diyemiyosan, o zaman aşırı genellemelere girmeye gerek yok.
Peki ozaman neden turunç göğüslü oldukları veriliyor? Neden nur yüzlü değilde turunç göğüslü? Göğüs burada cinselliğe atıftır anlayana.
Ben her hoca aynısı yapar demedim. İslamda en önemli unsur nefsine hakim olmaktır. Şeytana uymamaktır. Kul hakkı yememektir. Şimdi isterse hep namaz kılsın, hacca gitsin, Allahın yarattığı bir kadına zorla sahip olan sapık, hem şeytana uymuştur, hem de kul hakkı yemiştir.
Ben içki içelim sarhoş olalım demiyorum hastaysa sana iyi geliyorsa içerim. Önemli olan kendine sahip olmaktır. Yoksa "ben karımı örttüm açık kadınlara bakarım" diyerek müslüman olunmaz. Madem müslümansın nefsine hakim olacaksın.
Kur'ani butun olarak ele alman gerekiyor.
Domuzun yasaklanmasi bellidir."Domuz eti yemeyin,pis hayvandir" yazar.O zaman denetim altindaki temiz domuzlari yiyeim,hatta ormanlarda bitki disinda bisey yemeyen yaban domuzu da yiyelim.
Kuranin diger ayetlerinde cennetteki sarabin bas dondurmeyen oldugu belirtilmistir.Kismen ayetlerle yorum yapamazsin.
Ickinin haramiyla domuz etininki birdir.Zina,adam oldurme,dinden cikmak gibi gunahlar ise affedilmeyenlerdir.Keske Kurani okurken notlar alsaydin.Lakin ben 26 yasindayim.10 senedir ,her sene okudugum icin,elime defter kalem alip notlar cikaririm.Baska ayetlerde ise olayin boyutunun degistigini farkederim.Aynen saraptaki gibi.
Ickili olarak Allah huzuruna cikmak yasakken,sonradan tum olarak yasaklandigi gibi
Ornegin Allah insanlara giyinesiniz diye suslu elbiseler indirdik der.Ancak sonradan kapanma emri gelir.Sadelik gelir.Ses cikaran ziynetlerin tasinmamasi emredilir.
Kisacasi Kurani butun olarak,defalarca,defalarca okumadan pek hukum yapmamak gerekir.
Seninki dinde reform oluyor.Karsi miyim?Aslina bakarsan hayir.Nedenine gelince.
Ben su an katolik bir ulkede yasiyorum.Biliriz Hristiyan dunyasi sembolik yapilanmasindan dolayi devamli elestirilir.Cok da dogru.her yerde heykeller,santalarin isimleri,isiklar,melekler vs.
Temel gunahlar benzerdir-Evlilik oncesi iliski,zina,fuhus,adam oldurmek,yalan soylemek,tahrik edici giyinmek vs.
SImdi sokaklar kadinlarin goguslerini nerdeyse tamamen belli eden bodyler,gobek deligini tamamen gosteren tshirtler,tangayi belli eden pantalonlu kizlar ile,mayo tarzi sortla dolasan,ustsuz erkeklerden gecilmiyor.Ancak bu insanlar her pazar kiliseye de gidiyorlar.Bu insanlar nikahlarini kilisede yapiyorlar.Bu insanlar mahallelerinde,kilise papazini kilise disinda gorduklerinde,giyimleri ve davranislarindan dolayi ayiplanmiyorlar.Cunku onlar,yaptiklarinin hos olmadigini bilmelerine ragmen,nasil desem,Allah sevgisini birakmiyorlar.Papaz onlari ne olursa olsun,kendi dininden olduklari icin altin kadar deger veriyor.
Ben de isterdim ki iki sevgili Kuran kursuna gidebilsin.Tabii ki hal hareketlerine dikkat ederek.ben de isterim,ister kapali ister acik insanlar din kurslari alsin.Ben de isterim demokratik sekilde aklimiza gelen dini konulari ,sorulari isin proflariyla tartisalim.Ben de isterim,basim acik dahi olsa Allah'a bagliligim devam etsin,beni imam hor gormek yerine hatami bana soylesin ama nihayetinde "Muslumandir.Allah isterse affeder.Onu din disi gormek haddime degil" deyip bagrina bassin.
Ancak dinini ne sekilde yaparsan yap,hatalarini bilmen onemlidir.Sen gunde 1 kadeh sarap iciyorsan,dinime karsi degil diyemezsin.Allah affetsin de diyemezsin.O Allah'a kalmis bisey.Kimseye de dinde olmayan birseyi dogru gibi gosteremezsin.Iste o noktada gunahlarin buyugune girmis olursun.
Asena ben hep Kuranı Kerimden örnekler verdim. Örneksiz konuşmam ama sen öyle yapıyorsun. Cenetteki şarabın başdöndürmeyen cinsten olduğunu ben görmedim. "Turunç göğüslü huriler" olmasıda cinselliğe yöneliktir. Orası cenettir Allah istediği sürece "herşey" mübahtır. Allah zevki sefa emrettiyse Cenette o yaşanır.
Ben namaz kılacağım zaman elbet içki kullanmam. Ama günahı benim boynuma sağlığım için kesinlikle sarhoş olmadan içerim.
Istanbuli
07-01-2005, 12:29 PM
Iyi akshamlar,
Daha önce küfür ettiğin Doktor Nazım, aşık olduğunuz Menderes'in bacanağıdır ve nefret ettiğiniz Atatürk tarafından astırılmıştır.
Iki hata birden. Birincisi , Nazima küfür etmedim,shiarim da degildir küfür etmek, o bashkalara mahsus. Ikincisi "Atatürk" tarafindan asilmadi Menderes. 38´de ölmemishmiydi M.K. , ve sanirim Menderes´de 960 yilindan sonra idam edilmishtir.
Hesap bilmedigin , veya tarih bilmedigniz ortada. Nazim ile Menderes akraba olabilirler. Yalcin Kücük kitabinda bunlari zaten yazmishtir. Kimlerin Sabateist oldugu,ki M.K. da bazilari tarafindan bunlara dahil ediliyor.
Öve öve bitiremediğiniz Özal, din kardeşimiz ve soydaşımız olan Azerbaycan'ın yardım talebini reddetmiştir "Siz şiisiniz biz sünniyiz, gidin İran'dan yardım isteyin." diyerek.
"Bitirememek" shöyle dursun , Özali övmedim , lakin övülecek tarafi varsa övülür bir insan , ve eleshtirecek bir yönü varsa,ve eleshtirecek yönü önemli ise,eleshtirilir.
Ve biz Türkçüler kimsenin altına falan yatmıyoruz. Herkesi kendi ahlaksız dışarıdan güdümlü hareketinizin "saygıdeğer" hocaefendileri, şeyhleri ile karıştırmayın.
Maalesef yatmiyorsaniz,daha dogrusu , yatmak istemeseniz de , yatiriliyorsunuz. Bak bashka bir thread´de , Israele yapilan yedi milyar dollar verilmish bir haracdan bahsettim. Cevik Bir ve Ismail Karadayi sonralari bunun icin Amerikali Yahudilerden madalya bile aldilar. Ve o zaman MHP iktidarda degilmiydi?
Bazi "gerizekali" Türkcüler der ki , "Osmanli Arabin altina yatti" , bu hakaret degilse nedir? Ondan sonra derler ki "Osmanli atalarimiz". Has...ir.
Elifba konusundada siritir bu adilik. Derler ki , "Osmanli arap harfleri ile yazdi", ama Türkiye ,"Latin" ile degil , "Türk harfleri ile yaziyor" , gerekceleri de Latin elifba´sina ilave yapilmishtir´da ondan dolayi. Bilmiyorki "gerizekali" Osmanli elifbasinda ,ayni bügün Türkce adi altinda Latince harflerde gibi , ilaveler vardir. P , Sh gibi. Ögrenmeye zahmet etmez , ama "Atalarimiz" demeyi bilir bir de üstüne küfür eder. Harika bir Türkcülük , aslinda Türkücülük bana sorarsan.
Dahasi , gerce cok kisa olmasina ragmen, görebildigim kadar ile , yapilan "Türkcülük" ve "Shamanism" Propagandasi daha dogrusu "Tantana"´si (bu ara Tantana nedir aslinda bilir misin?) ters etki yapiyor. Baya ters gibi geliyor bana. Bilerek veya bilmeyerek. Netice ama ayni ....
Iyi akshamlar
Colpan
07-01-2005, 12:41 PM
Yorumlarınızın geneline katılıyorum Sayın İstanbuli ama bir yerde beni yanlış anlamışsınız: Atatürk döneminde astırılan Doktor Nazım'dır. O kadar tarih bilgim benim de var. Ayrıca Yalçın Küçük isimli yazarın dedikleri saçmadır. Soyu sopu malum-u cihan olan Atsız, Türkeş, Atatürk, Tevetoğlu gibi isimleri dahi yahudi ilan etmiştir. Tekzip edilince de kem küm etmekten fazlasını yapamamaktadır (bkz. Ceviz Kabuğu'nda konuk olduğu bölümler).
Ayrıca Latin alfabesi Türk alfabesi olmamakla beraber o alfabeye Türkçü duygular ve düşüncelerle geçilmişti. Çünkü o dönemde Sovyetler'de Türkler o alfabeye geçirilmişti ve kültürel irtibatın kopmaması gerekiyordu.
asena
07-01-2005, 12:47 PM
Iyi akshamlar,
Iki hata birden. Birincisi , Nazima küfür etmedim,shiarim da degildir küfür etmek, o bashkalara mahsus. Ikincisi "Atatürk" tarafindan asilmadi Menderes. 38´de ölmemishmiydi M.K. , ve sanirim Menderes´de 960 yilindan sonra idam edilmishtir.
Hesap bilmedigin , veya tarih bilmedigniz ortada. Nazim ile Menderes akraba olabilirler. Yalcin Kücük kitabinda bunlari zaten yazmishtir. Kimlerin Sabateist oldugu,ki M.K. da bazilari tarafindan bunlara dahil ediliyor.
DOktor Nazimin idamindan bahsediyoliyor.Hesap hatasi yok.
Maalesef yatmiyorsaniz,daha dogrusu , yatmak istemeseniz de , yatiriliyorsunuz. Bak bashka bir thread´de , Israele yapilan yedi milyar dollar verilmish bir haracdan bahsettim. Cevik Bir ve Ismail Karadayi sonralari bunun icin Amerikali Yahudilerden madalya bile aldilar. Ve o zaman MHP iktidarda degilmiydi?
MHP ile Turkculugun uzak yakin iliskisi yoktur.
Elifba konusundada siritir bu adilik. Derler ki , "Osmanli arap harfleri ile yazdi", ama Türkiye ,"Latin" ile degil , "Türk harfleri ile yaziyor" , gerekceleri de Latin elifba´sina ilave yapilmishtir´da ondan dolayi. Bilmiyorki "gerizekali" Osmanli elifbasinda ,ayni bügün Türkce adi altinda Latince harflerde gibi , ilaveler vardir. P , Sh gibi. Ögrenmeye zahmet etmez , ama "Atalarimiz" demeyi bilir bir de üstüne küfür eder. Harika bir Türkcülük , aslinda Türkücülük bana sorarsan.
Atalarimizin alfabesi Orkun alfabesidir.Arap lafabesi degildir.
Nicin Orkun alfabesini kullanmiyoruz?
Öncelikle belirtmek gerekir ki bugün dahi üzerinde tam bir uzlaşma sağlanamamış olan Orkun Yazısı hakkında Atatürk zamanında çok daha az bilgi vardı. Tam olarak çözülememiş bir yazıyı resmen kullanmak mümkün değildi.
Orkun Yazısı, karakteri gereği Türkçe olmayan sözcüklerin yazımında kullanılamaz. Büyük ünlü uyumuna uymayan bir sözcüğün Orkun Yazısı ile yazılması imkânsızdır. Haliyle bugün kullanmakta olduğumuz birçok sözcük Orkun yazısı kabûl edilse idi kullanılamayacaktı. Bu da günlük konuşma dilini bir hayli zora sokacaktı.
Atatürk harf inkılâbını gerçekleştireceği zaman Orta Asya Türklüğü Latin alfabesi kullanıyordu. SSCB yönetimi "emperyalist olmadığını kanıtlamak için" egemenliği altındaki Türklerin alfabesini Kril değil Latin alfabesi olarak belirlemişti. Atatürk Asya Türklüğü ile bağlarımızı kuvvetlendirebilmek amacı ile Latin alfabesinin kabûlünü gerçekleştirdi. Ancak bu olayın hemen ardından durumun farkına varan SSCB yönetimi egemenliği altındaki Türklerin yazısını Kril alfabesi olarak değiştirdi. Artık bizim için yapacak nesne kalmamıştı.
Dahasi , gerce cok kisa olmasina ragmen, görebildigim kadar ile , yapilan "Türkcülük" ve "Shamanism" Propagandasi daha dogrusu "Tantana"´si (bu ara Tantana nedir aslinda bilir misin?) ters etki yapiyor. Baya ters gibi geliyor bana. Bilerek veya bilmeyerek. Netice ama ayni ....
Budun teskilatindan bahsediyorsan,Samanizm degil,saman kulturunu korumaya calisiyorlar.Smaan kulturunun dini kismini ise kisilerin ozgurlugune birakiyorlar.Saman kulturune ornek,olenin arkasindan helva yapmak,kursun dokturtmek.Dilek icin ermislerin mezarina mendil baglamak gibi.Kac kisinin ailesinde bunlardan hicbiri uygulanmadi?Dinden ciktik mi?
Iyi akshamlar
Iyi aksamlar.
aykız
07-01-2005, 02:56 PM
Asagida yazacagim bir kinayedir:
"Alkollu icki haramdir.Alkollu ickiyi de cok fazla kisi,az veya cok,iciyor.O zaman nicin az veya cok domuz eti yemiyoruz?Ayni oranda gunahtir.Domuz eti iyi pisirildiginde icinde bakteri miktari dananinkinden azdir.Fiyati ucuzdur,besin miktari fazladir,pisligini yedigi ise sacmaliktir.Hadi domuz eti yemiyoruz,o zaman nicin yaban domuzu yemiyoruz?Yaban domuzu haramdir diye bir ayet de yok."
Allah ortunmeyi emrediyorsa ,kadin da erkek de ortunmelidir.Erkeklerin giydigi ve vucudlarini belli eden bodyler de dar kotlar da bana gore haramdir.Kadinlarin da nefsi belli yere kadardir."Emredilen hukmu" yerine getirmemek ise haramdir.
Icki haramsa,icilinmemelidir.Kuranin indirilisi 23 sene surmustur,alkol bi ayetle haram kilinmamistir.Alkol ilk olarak namazdayken yasaklanmistir.
Tesettur kismina katiliyorum.Kaldi ki hele o cubbelerin Haham kiyafeti,karacarsafin da eski Arap Kilisesi Rahibelerinin kiyafeti oldugunu dusundukce...Basortsu kapanmak icin hem yeterlidir,hem daha rahattir.Ayni sekilde normal bir pantalon ve gomlek musluman bir erkege yakisir.
AKrabalarin yaninda ortunulmemesi gerekir,bunun bir nedeni de ziynet olayidir.Eskiden bankalar yoktu ama kadinlarin ziynetleri evin bankasiydi.
Bir ayette kadınların ayaklarını yere vurarrak yürümelerinden bahseder..
Asena kardeşimizin dedğini gibi"ayaklarınızı yere vurarrak yürüyüm ziynetleriniz varlığını belli etmeyin "der HAL HAL lar olmalı..Kapanmada ziynet saklamadır bence..Çarşaf ise asla islam kıyafeti değildir..İtalya ve yunanıstanın köylerinde hala ortadox kadınların giysisidir..
Bir de erk kardeşe cevap..Valla ben bi kadehten bile sarhoş oluyorum..o yüzden en iyisi şarap içmemek...
Istanbuli
07-01-2005, 04:12 PM
>Atatürk döneminde astırılan Doktor Nazım'dır. O kadar tarih bilgim benim de var.
"Asmak" gecince Menderes aklima geldi. Biraz hizli yazdim , kusura bakma.
Ayrıca Yalçın Küçük isimli yazarın dedikleri saçmadır. Soyu sopu malum-u cihan olan Atsız, Türkeş, Atatürk, Tevetoğlu gibi isimleri dahi yahudi ilan etmiştir. Tekzip edilince de kem küm etmekten fazlasını yapamamaktadır (bkz. Ceviz Kabuğu'nda konuk olduğu bölümler).
Shu shüphe getirmez, "Selanikliler" hep kilit noktalarda oldular ve halen önemli noktalardalar.
Ayrıca Latin alfabesi Türk alfabesi olmamakla beraber o alfabeye Türkçü duygular ve düşüncelerle geçilmişti. Çünkü o dönemde Sovyetler'de Türkler o alfabeye geçirilmişti ve kültürel irtibatın kopmaması gerekiyordu.
Asena´da biraz daha acti,bak bundan haberim yoktu. Ilginc bir ayrinti o vakit tabii ki farkli bir anlam cikar bundan.
Zaten asil kizdigim , elifba´dan alfabe´ye gecishi degil,buna "mantikli" bile denilebilir. Kizdigim bunun aciklamasi , dedigim gibi "bal gibi" Latin harflerine,Türk harfleri demek. Daha cok kizdigim , "Efendim Latin alfabesi daha kolay" , sanki Türk(iye) Milleti aptal ve gerizekali.... "Ancak bu alfabe ile ilerleyebiliriz" sacmaligi hala söylendigi gibi. Japonlar örnek versen susuyorlar.
Ama ve lakin , eleshtirdigim Latin harflerine gecishi degil , Arap harflerin yasaklanmasi. Öyle oldu ki , ne bir kitabe ne bir mezartashi okuyabiliyoruz. Ve dil ile oynamalar , birak 100 yil evel yazilani , 50 yil evel Latin harflerle yazilanlari bile bugün anlamiyoruz,veya zar zor.
Kaldigim shehirde kütübhanesinde bir kitap var cam altinda,her gün bir sayfa cevrilir. 50-600 yillik bir kitap, harfler Latinceye benziyor ama tam degil.Bak ben bunu okuyabiliyorum ve ,daha önemlisi anlayabiliyorum,cümleler bana "acaip" gelsede.
Türk Dil Bulma Kurumunu bir Ermeniye teslim edersen ve Arapca,Farsca yerine birsheyler uydurursan,ki iyi örnekleride var bilgisayar gibi,ama yinede "Türk Dil Uydurma Kurumu" yakishtirmasi yanlish degildir. Aldim o kurumun Türkce lugadini , iki cilt , bir fakru hal mazbatasi , yeni türkce ile acizlik karnesi
asena
07-01-2005, 04:33 PM
Arap Harflerini araplasmamamiz icin,tekrar yaziyim latin alfabesini de o donem OA Turklerinin Latin harflerini kullanmasindan dolayi secmistir.
Bunun yaninda Kültürdeki Arap hakimiyetini sona erdirmek için Kur'an'ı Türkçe'ye çevirtti, ve hatta Türkçe bir tefsir hazırlattı.
değiştirmeye çalışmadı. Buhari ve Müslim'i revize etmeye, ya da tehlikeli hadislerin otoritesini ortadan kaldırmaya da çalışmadı. Hz.Muhammed'in hayatını yeniden yazmaya da calışmadı.
O donem Arap dunyasi ne haldeydi,bir de onu dusunmek lazim:
İran'da Şah, İslami devletin İslam-öncesi kökenlerini ön plana çıkarmayı denedi. Şah rejimi, şeriat kanunlarına ve kafirlere 'pis/necis' nazarıyla bakan kimi fanatikleri hiçe sayarak gayrimüslimlere kötü muamele etmemeye çalışıyordu. Şah, zor bir savaş içindeydi. 1970'lerde bile Mary Boyve Zerdüştlere 'necis' muamelesi yapıldığını gördü. İran'da bir yıl yaşayan Laurence Loeb, Yahudilerin yağmurda yürüdükleri için hala ölene dek dövüldüklerini yazar. (Yağmur suyunun bir yahudinin tenine değip, ardından da bir müslümana sıçraması durumunda, söz konusu müslümana korkunç bir necaset bulaşacağına inanılırdı.)
Fas'ta peygamber soyundan geldiği için İslami saldırılardan korunan V. Muhammed vardı.
Tunus'ta hala bir polis devleti olarak kadınlara İslam kaynaklı kotu muameleyi sınırlamaya çalışan, ve hatta tartışılmaz hükümler haricindeki İslami uygulamaların dikkatli ve ölçülü bir şekilde eleştirilebilmesine müsaade eden Bourgiba'nın tek parti yönetimi vardı.
Bir de bir baska konu var ki,Latin alfabesi Etrüsk kökenlidir.Etrusklulerin turk soyundan olma ustunde tarihcilerin icinden cikamadiklari teoriler mevcut.
Ataturk bunlari bilmiyordu demeyin,Ataturk kayip kitalardan(Mu ve Atlantis) geldigi iddia edilen uygarliklarin bile tarihlerini inceletmis,Turkceye cevirtmis.Su anda Turk Gencliginin okumasi(!!) icin Anitkabideki raflarda curumeyi bekliyor.
aykız
07-01-2005, 05:03 PM
Arap Harflerini araplasmamamiz icin,tekrar yaziyim latin alfabesini de o donem OA Turklerinin Latin harflerini kullanmasindan dolayi secmistir.
Bunun yaninda Kültürdeki Arap hakimiyetini sona erdirmek için Kur'an'ı Türkçe'ye çevirtti, ve hatta Türkçe bir tefsir hazırlattı.
değiştirmeye çalışmadı. Buhari ve Müslim'i revize etmeye, ya da tehlikeli hadislerin otoritesini ortadan kaldırmaya da çalışmadı. Hz.Muhammed'in hayatını yeniden yazmaya da calışmadı.
O donem Arap dunyasi ne haldeydi,bir de onu dusunmek lazim:
İran'da Şah, İslami devletin İslam-öncesi kökenlerini ön plana çıkarmayı denedi. Şah rejimi, şeriat kanunlarına ve kafirlere 'pis/necis' nazarıyla bakan kimi fanatikleri hiçe sayarak gayrimüslimlere kötü muamele etmemeye çalışıyordu. Şah, zor bir savaş içindeydi. 1970'lerde bile Mary Boyve Zerdüştlere 'necis' muamelesi yapıldığını gördü. İran'da bir yıl yaşayan Laurence Loeb, Yahudilerin yağmurda yürüdükleri için hala ölene dek dövüldüklerini yazar. (Yağmur suyunun bir yahudinin tenine değip, ardından da bir müslümana sıçraması durumunda, söz konusu müslümana korkunç bir necaset bulaşacağına inanılırdı.)
Fas'ta peygamber soyundan geldiği için İslami saldırılardan korunan V. Muhammed vardı.
Tunus'ta hala bir polis devleti olarak kadınlara İslam kaynaklı kotu muameleyi sınırlamaya çalışan, ve hatta tartışılmaz hükümler haricindeki İslami uygulamaların dikkatli ve ölçülü bir şekilde eleştirilebilmesine müsaade eden Bourgiba'nın tek parti yönetimi vardı.
Bir de bir baska konu var ki,Latin alfabesi Etrüsk kökenlidir.Etrusklulerin turk soyundan olma ustunde tarihcilerin icinden cikamadiklari teoriler mevcut.
Ataturk bunlari bilmiyordu demeyin,Ataturk kayip kitalardan(Mu ve Atlantis) geldigi iddia edilen uygarliklarin bile tarihlerini inceletmis,Turkceye cevirtmis.Su anda Turk Gencliginin okumasi(!!) icin Anitkabideki raflarda curumeyi bekliyor.
Ben istanbullunun ne olduğunu anlamadım arkadaşlar anlayan varsa bana lütfen açıklasın...TÜRKİYELİ değilse onaneeee atadan ...
...o kendi ülkesine baksın..Adam öldü hala kıskanılıyor ya...neymişsin be ATAM...
Helal asena.....devam bacım...
Administrator
07-01-2005, 05:05 PM
Herseyden once din konusulurken Ataturk'u isin icine sokmak gereksiz bisey bence.
Ataturk'un saclari sagdan sola taraniyor diye her Ataturk sevgisi tasiyan inan o sekilde mi tariyor?Herkes onun gibi tango mu dinliyor?Peygamber mi ki sunneti olsun?Ideal adamdaki maksat devletinin ve askeri iradesindeki basaridir.Bunu bilmiyor olabilirsin,ancak bazi kesmin senin fikirlerine bu derecede cahil olgular yerlestirmis olmasina ragmen,Ataturkcu insanlarin anlattiklarindan sonra hala dogruyu goremiyor veya gormuyor olmandaki neden olarak,istemedigini dusunuyorum.
Ataturkun hatasi yok mudur?Hz.Muhammed'in vardi da onun mu olmayacak?Kul hatalari vardir.Melekler bile insana secde etmeden once tereddut ettiler,ki yorum kabiliyetleri olmayan varliklar.
Ancak bizlere dayatilan "Ataturk hatalari" yalansa,karsi cikilir.Bizlere burada "seytan ayetleri kitabi"ndaki "ayetlerin" dogru oldugunu soyleyen biri olsa karsi cikilir.Bizlere Kur'anin degistigini iddia edenler olursa da ispatlariz.Bizlere burada asli astari olmayan laflar edildiginde karsi cikilir.
Ataturk hakkinda olumsuz dusuncelere sahip olanlar dusuncelerini one surduklerinde,bizler onlara dogruyu gosteriyoruz.Ancak onlar bildiklerini okumaya devam ediyorlarsa,burdaki amac yanlisi duzeltmek degil,bir kesmi olusturmaktir.Ayni sekilde,giyimi islama uymayan bir insanin bunun cezasini cekecegini bilmesinin yaninda,dinini hala yasamasi bir haktir.Ancak o genc acik gezmenin haram olmayacagini savunursa,bu aynen yukaridaki israrli"Ataturk karsiti" fikirlerden farki yoktur.
Ataturkun icki icmesi,kisa bir sure haric bekar olmasi ve iliskileri olmasi benim icin onemli degildir.Kendisininin diger dunyadaki cezasi disinda (ki onu da Allah bilir) zarari dokunmamistir.Benim onda arayacak hata devlet yonetimi ve askeri hatalaridir.
Yine tekrarliyorum,bana gore din ile Ataturk karistirilmamaliydi.Ancak yorumun ikisini de icerdigi icin ben de ayni tarzi kullanmak zorunda kaldim.
asena
Ben ne demek istediğimi anlamamışsın.Ben ne Atatürkün dine olan ilgisi hakkında ne kime nasıl saygi gösterdiği hakkında konuştum..
Benim söylediklerimin Atatürk veya onun diniy inancı veya inanc seviyesi
hakkında da değil...
Ben Atatürkü dinsiz ,din düşmeni veya mason olduğuna ASLA inanmiyorum.
Böyleyken bana atatürkün dinle ilgili olan pozitif taraflarını anlatmaya
çalişma..yani "Atatürk ve İslam" konuları ve tartışmaları beni pek enteresan etmiyor.
1.den benim anlatmak istediğim şey belli insanların belli bir ideolojilere
nisbeten olan düşünceleri ve inançları hakkında bahsetmiştim.(islam
olsun,atatürkçü olsun,kömünist olsun veya ateyist olsun..vsyr). Söz konusu
bir ideolojiyi,inancı yaratan şehis veya o ideoljiyi,ınancı oluşmasına
sebep olan şehis veya ideoloji,ınancın kendisi hakkında da değil..
ama o ideoloji ve inancın ınsanlar tarafından nasıl kabul edildiğinde ve ne
kadar seviyede inanıldığı hakkında idi.
2.den beni başka anlatmak istediğim şey bir ideolojiya veya ınanca inanan
ınsan grubunun kendi bakış açısından nuksanı,hatası var olan başka
ideolojiya veya ınanca tam inanan ınsan grubunu "close-minded" olarak
görmeleri ve kendiside başkaların bakış açısından "close-minded" olarak
kabul edilebilecekleri hakkında düşünmedikleri ve düşünmeyi istemeyen
özellikleri hakkında idi.alalım şu yazdığını:
Seninki dinde reform oluyor.Karsi miyim?Aslina bakarsan hayir.Nedenine
gelince.Ben su an katolik bir ulkede yasiyorum.Biliriz Hristiyan dunyasi sembolik
yapilanmasindan dolayi devamli elestirilir.Cok da dogru.her yerde heykeller,santalarin isimleri,isiklar,melekler vs.
bak
meselen belli bir insan grubu icin islami hic nuksanı,hatası olmayan bir
mutlak ideoloji olarak kabul ediyor.Böyle düşünmenin sebebi allaha inanma
ve islam dini ve kuranı aynen o mutlak tum varlığı yaratan allahtan
gelmesine inandıklarının sebebidir. sen islam ve müsülmanın fundamental kuaral ve prensipleri üzerine yapılacak reforma hakkında bahsetmişsın..
zaten islamın kendisi tum eski dinler ve düzenler üzerine yapilan
SON ve kiyamete kadar değişmeden kalıcı ve değiştirmek isteyenlere
büyük günahta suçlayan "reforma" değilmiydi? şimdi nasıl içki içme veya başörtüsüz kuran kursuna gitmek hakkında veya herhangi bir islam temel prinsipleri reforma yapılabilir ? ben anlamadım...içki içmek haramdır reforma söz konusu olamaz ... bu kadar,
şimdi niye ataturk hakında konuştuğumu anlatıyım:
gördüğüm kadariyle burasi yani "tukistan forumu" bölümüne buraya katılan
türklerin coğunu turancılarç,türkçüler,ırkcılar,atatürkcülerin oluşturur.
ve coğu atürkü şehsini mutlak ideal biliyor(baga tarkan ve tonkuyu
gibileri) ve işin en enterisanı dine karşı saldırmaya devam etmeleri..
ama bu sebep değil önemli sebeb turkiyde ve başka türk forumlarında kendini
"laik", "modern" zanedenlerin din konusuna gelince "modern" tarzda konuşalım diyorlar ve diniy kuralların hukumleri yukaridaki gibi birisi anlatmaya çalıştığında(şu "reforma" konusunu alalım, ben nıye reforma yapılmayacagını anlattım), hemen onu islam dini hatasız ,nuksansız bir din olduğunu inandığı için geri kafalıkta,taliban gibi dina inandığında,ümmeçi likte fundamentalist olduğunda,kendisi zombiduruma geldiğinde, "özgür" olarak düşünemdiğnde ve sonuçta başkalara tolerant aolmayan taibana benzeyen birisi olduğuna suçluyorlar...yani "close-minded" birisi,,Ama kendilerini tolerant olarak görenlere Ataturk hakkında bir küçük negatif konu aç ,haklı olsun halkı olmasin hemen dayağı yer,hemen saldırmaya başliyacakalr niye,hemen türk düşmanlığında suçlanıp susturulacak ,nerede kaldı şimdi demokratik şekilde konuşmak?özgürce düşünmek?tolerantlı olmak ? "open - minded" olmak?
ama bu insanların ötekilerinden farkı allah ve onun dini değil ama allahın kulu olan şehsi savunmalarında,,,yani allaha değil şehise tapınma dediğmde bunu söyledim.
asena
07-01-2005, 05:31 PM
Reformlar kanunlasmayi getirir.DInde reform tabii ki bu manada olmaz.Aksi takdirde Kurani reddetmis oluruz.Ancak din ogretisi icinde islami tam anlamiyla yasamayan insanlari,dine yakinlastirmak icin kurumlarda reformlar uygulanabilir.Kursa basi acik bir bayanin alinmasi gibi.bir bakarsin o bayan dinini iyi ogrendigi takdirde,o huzura eristigi takdirde cok farkli bir hayata kavusur.
Bu yapilanmadaki amac eksikleri doldurmak,kaybedilecek bir bireyin kazanilmasi.
Ancak o kursa giden bayan "bas acikligi haram degildir" derse o zaman yallah disari tabii ki.Kursa ogrenmeye gidilir,ogretmeye degil.Bu anlamda bu bayanin niyeti dini ogrenmek degil,kotulemek olur.
Her neyi kastetmis dahi olsan,Ataturk icin bizlerin O'na tapinmasini yazmaya hakkin yok.Tapinilacak tek kisi yaratandir.Bunu herkes bilir.Ateisti dahi bilir,o nedenle kimseye tapinmaz,"Lenine tapiyorum" bile demez.Bu anlamda,hala Ataturku savunan Turkculerin yazdiklarina bakarken,Ataturk icin "hata" bile bulmusken bizler,sen hala "Ataturk'e tapmak" gibi laflar edersen,ben de seni yukaridaki ornekte yazdigim bayana benzetirim.Ha dersin ki "Ataturk icki icerdi,bu anlamda islam acisindan iyi bir ornek teskil etmemistir",kabul ederim tabii ki.Yalan mi?Degil.Ama bana asli astari olmayan dusuncelerle gelen Ataturk elestirilerine de sessiz kalamam.
Istanbuli
07-01-2005, 05:43 PM
Valla bin yil sonunda araplashmadiysan , bin yil sonrasida araplashmazsin. OA nami diger Bati Türkistan´da kullanildigindan ona gecilmesi , cok daha mantikli , belki yeterli degil , ama hic olmazsa anlashilir bir shey.
Gercek shu ki , Latin harfleri ile gecmishimizle baglar kopartildigi gibi, Araplarlada bununla beraber baglar koptu.
Biz köpeklere "Arap" demeye bashlamishiz , sonra Suriyede Araplar köpeklerine "Türk" ismini verince "kiyamet" koparmishiz.
Bizde o zamana kadar Arap kültürü degil Dogu kültürü hakimdi. Arap kültürü bizimkine benzemez,ama etkileshimler olmushtur, nasil zamaninda Avrupa Osmalidan kültürel bazda bazi sheyler almishsa bizde zamaninda Araplardan almishizdir. Bunda ne var ki? Bir düshün Avrupadan nekadar shey aldik , hatta "milli hedef" degilmiydi "Avrupalashmak" yani "Cagdashlashmak".
Sümerliler icin ayni shey söyleniyor. Etrusklari ilk defa senden duyuyorum. Valla cok saglam olmadiktan sonra , böyle sheyleri kesin gibi söylemek yanlish,zaten teori , faraziye veya varsayim(yeni Türkce) diyorsun.
Latincede ve sanirim diger yazilarda Sümerlilerin "civi yazisindan" türedi. Onlar icad ettigne göre...
Administrator
07-01-2005, 05:52 PM
asena ben sen hakkinda degil
ataturk hakkinda negatif mevzulari konushani hemen turk dusmanlginda suchlayanlar icin soyledim bunu,eger sende oyle olsan bu senin sehsiy ishin..
Colpan
07-01-2005, 05:55 PM
Benim karşı olduğum seviyesiz eleştiriler. Birisi harf devrimini eleştirebilir mesela, ama asla Atatürk'e mason, sabetayist diyemez.
Administrator
07-01-2005, 06:06 PM
eger OA devletleri eski arapcada kalarak veya latinceye gecmeden hemen kirilceye gecseydi o zaman ataturk eski turk elfebesini uygulamak durumu varmiydi?bunu kesin bilenlerden duymak istiyorum.
btw..eger arap alfabesi bizi araplashtirsa niye latin alfabesi bizi latinlashtirmasin? :)
sonuchta din kitaplari yine latin alfebesinde yayinlanacak araplashmak isteyn yine latince kullanarakta araplashabilir,
Administrator
07-01-2005, 06:09 PM
Benim karşı olduğum seviyesiz eleştiriler. Birisi harf devrimini eleştirebilir mesela, ama asla Atatürk'e mason, sabetayist diyemez.
evet
haklisin ataturkun masonlara karshi oldugunu ispatlayan cok delil var.
asena
07-01-2005, 06:49 PM
eger OA devletleri eski arapcada kalarak veya latinceye gecmeden hemen kirilceye gecseydi o zaman ataturk eski turk elfebesini uygulamak durumu varmiydi?bunu kesin bilenlerden duymak istiyorum.
btw..eger arap alfabesi bizi araplashtirsa niye latin alfabesi bizi latinlashtirmasin? :)
,
Arap alfabesi bizi Araplastirmadi.Hicbirsey bizi Araplastirmadi.Ancak Arap Kulturunun etkisinde kalindi.Arap alfabesine gecisin nedenlerinden biri de budur.
Ataturk yasamadigi icin,sorma imkanimiz olmadigi icin kimse bir genelleme yapamaz.Bu aynen "Avusturya Macaristan Imparatoru olmeseydi,I.Dunya savasinin baslamasni birkacgun gecikebilir miydi?" gibi bir dusunce.Yasanmis olaylari kurgulamak bizlere burda bisey kazandirmaz.kisisel fikrimi yaziyim.OA Turk devletleri Kiril harflerini kullaniyor olsaydi Ataturk de o alfabeyi kullanirdi.Ataturk'un Turk Irki icin sarfettigi cok iddiali soylemlerinin bir anlami,bir hedefi vardi.SSCB Turk Halklarini azat ettiginde onlara yakinlasin diye seslendigi biz Turkiye Turkleri degil miydik?
sonuchta din kitaplari yine latin alfebesinde yayinlanacak araplashmak isteyn yine latince kullanarakta araplashabilir
Bak sen yine dini karistiriyorsun,Dine baglanmakla Araplasilmiyor.Bizler Arap kulturune karsiyiz.Dine degil.Su an Irakta bir erkek dinin izin vermemesine ragmen 5 kadinla evlenebiliyor.Bu islam oncesi bir arap kulturudur.4 kadin Islamda sadece kadinlarin rizasiyla kabul edilir+hepsine ayni sevkatin gosterilmesi sarti aranir+ayette de makbul olanin bir oldugu yazilir.Kadinlarin oy kullanamadigi,iki sevgili elele gezdi diye kirbaclamayi benim Turk insani yapmiyor.Hele hele bunu din adina hic yapmiyor.Toplumsal bir zarar vermedigi surece,insanlarin sevabi da gunahi da benim ulkemdeki mevcut duzende mevcut.
Kisacasi benim isin islam=arap olmadigi icin,Arap Kulturunden mumkun mertebe kurtulmak,kendi benligim olan Turkluge bagli oldugum inancimla devam etmek hakkim.Alfabesini de istemem,ha Orkun alfabesi cozulurse,en once ogreneceklerden biri ben olurum herhalde.
Istanbuli
07-02-2005, 04:48 AM
Diyenler var , ve ben M.K. bir mason loccasina mensup oldugnu yalniz Tr. kaynakli degil , Almanya kaynakli kitablardada rastladim,oradada bir "not" olarak bu gecilmishtir...
Zaten TBMM mimarisine bakdigin zaman , bir loccayi hatirlarsin. MK iktidar olduktan sonra bütün mason loccalarini kapatmishtir,belki bunu "ne bok" olduklarini cok iyi bildigi icindir, belki bashka bir nedenden dolayi.
Diyenler var , ve ben M.K. bir mason loccasina mensup oldugnu yalniz Tr. kaynakli degil , Almanya kaynakli kitablardada rastladim,oradada bir "not" olarak bu gecilmishtir...
Zaten TBMM mimarisine bakdigin zaman , bir loccayi hatirlarsin. MK iktidar olduktan sonra bütün mason loccalarini kapatmishtir,belki bunu "ne bok" olduklarini cok iyi bildigi icindir, belki bashka bir nedenden dolayi.
Bir ulusun ATA diye hitap ettiği insan alman kaynaklarında düşülen bir not işin kötü tarafı bir not içinmi tartışmaya alacağız;)
Dolmabahçe sarayıda gavurların atıyorum barok stili ile yapılan bi eser olması sebebi ile o dönem orda yaşayan padişahlarımızada bu tarzda bi damga vuracakmıyız;)
Istanbuli
07-02-2005, 06:04 AM
Bir ulusun ATA diye hitap ettiği insan alman kaynaklarında düşülen bir not işin kötü tarafı bir not içinmi tartışmaya alacağız;)
Dolmabahçe sarayıda gavurların atıyorum barok stili ile yapılan bi eser olması sebebi ile o dönem orda yaşayan padişahlarımızada bu tarzda bi damga vuracakmıyız;)
Vallahi bu "stilden" cok öte bir shey. Bir yapi degil , bir millet shekillendiriliyor , ve bashlangica göre , kisa bir zaman icinde, bir sürü kirilmalar var.
Nüfus mübadelesinde örnek olarak, biz Müslüman Grekler almishiz ve Hiristiyan Türkleri Yunanlara vermishiz. Bunu Bernard Lewis bile söylüyor (Avrupa ve Islam kitabinda), onu bashtaci yapanlara duyrulur.
Yani bizim kurulushumuz Türklük üzerinde degildir , ve Sheyh Sait isyani bir Kürt isyani olmadigi gibi.
Bizim kurulushumuz , gayet mantikli , Islam ve müslümanlik üzeridir. Sonradan bazi kilit noktalari kullanarak diktatörlük kuran, gayri yasal ve keyfi "Istiklal mahkemeleri" ile ,I.Inönünün damadina göre, 350.000 kishi,bilhassa havasslardan(yani okumush) , öldürülmüshtür.
10-15 milyon civari toplam bir nüfusda , bu ciddi bir rakam,zaten Canakkalede bilhassa bizim "beyin takimin" önemli bir kismi gittigne göre.
Bu shekilde milletin vucundan "akli silindi" , ve yeniden "formatlandirilmaya" calishildi... Hadise bu , gerisi bu ishin "ivirziviri"
Vesselam
Halil
Vallahi bu "stilden" cok öte bir shey. Bir yapi degil , bir millet shekillendiriliyor , ve bashlangica göre , kisa bir zaman icinde, bir sürü kirilmalar var.
Nüfus mübadelesinde örnek olarak, biz Müslüman Grekler almishiz ve Hiristiyan Türkleri Yunanlara vermishiz. Bunu Bernard Lewis bile söylüyor (Avrupa ve Islam kitabinda), onu bashtaci yapanlara duyrulur.
Yani bizim kurulushumuz Türklük üzerinde degildir , ve Sheyh Sait isyani bir Kürt isyani olmadigi gibi.
Bizim kurulushumuz , gayet mantikli , Islam ve müslümanlik üzeridir. Sonradan bazi kilit noktalari kullanarak diktatörlük kuran, gayri yasal ve keyfi "Istiklal mahkemeleri" ile ,I.Inönünün damadina göre, 350.000 kishi,bilhassa havasslardan(yani okumush) , öldürülmüshtür.
10-15 milyon civari toplam bir nüfusda , bu ciddi bir rakam,zaten Canakkalede bilhassa bizim "beyin takimin" önemli bir kismi gittigne göre.
Bu shekilde milletin vucundan "akli silindi" , ve yeniden "formatlandirilmaya" calishildi... Hadise bu , gerisi bu ishin "ivirziviri"
Vesselam
Halil
Ne zırvalıyorsun sen be? Rumlar İzmire çıkıtığında alkış tutan Hristiyan Türktü öylemi? Osmanlıyı hiç mi bilmiyorsun, milyonlarca Türkmen Balkanlarda iskan ettirildi.
350.000 kişi öldürüşmüş öylemi? Nasıl yalan bu? Kaynağın ne senin atıyorsun yalanları. Atatürke bu kadar düşmalık olmaz ya.
Kimse üstüne alınmasın... :)
Esir iken mümkün müdür ibadet
Yatıp kalkıp Atatürk'e dua et...
Senin gibi dürzülerin yüzünden
Dininden de soğuyacak bu millet.
İşgaldeki hali sakın unutma
Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Sen anandan yine çıkardın amma
Baban kimdi bilemezdin şerefsiz.
asena
07-02-2005, 06:41 AM
"Yunanistan ’a gönderilen Karaman Rumları din itibariyle Hristiyan Rumlardı, yine de bunların çoğu Rumca bilmiyordu. Dilleri -Grek yazısı ile yazdıkları- Türkçe idi; Karaman’da bıraktıkları kilise ve mezarlarındaki yazılar, hala onların dil bakımından Türklüğüne tanıklık eder. Aynı şekilde, Yunanistan’dan gönderilen Türkler pek az Türkçe biliyor veya hiç bilmiyor ve Rumca konuşuyorlardı. Rumca’yı da eski Türkçe yazı ile yazıyorlardı. Yapılan iş, bir Türk ve Rum mübadelesi değil, daha çok bir Rum Ortodoks ve Osmanlı Müslüman mübadelesi idi. Farklı bir toplumsal ve ulusal sınıflandırma sistemine alışmış olan bir batılı gözlemci, bunun hiç bir şekilde vatana iade olmadığı, iki sürgüne gönderme -Hrisiyan Türkler’in Yunanistan'a, Müslüman Yunanlılar’ın da Türkiye’ye-olduğu sonucuna bile varabilir.”
Bunu Bernard amcamiz demis.bernard amca gizliden gizliye Osmanlilarin bazi Yunanlilari zorla Turklestirmis olduklarini,Yunanlilarin da ayni sekilde Turklleri asimile ettiklerini demeye getirmis.Yoksa hangi turk dini ne olursa olsun turkce kelimeleri grek alfabesiyle yazsin ki?
Biraz da kendi insanimizin dediklerine bakalim:
Aynı durumu Cami Baykurt ise şöyle değerlendiriyor
“Ben de Karamanlılar’ın Türk oldukları ve birkaç Yunanlı bilginin iddia ettiği gibi Osmanlılar tarafından zorla Türkleştirilmiş Yunanlılar olmadıkları görüşündeyim. Büyük bir ihtimalle bir zamanlar asker olarak Bizans hizmetinde çalışan Türkler’in torunlarıdır.” Karamanlılar’ın hazin sonlarına rağmen sosyologlar ve tarihçiler ile, ilgili kesimler Karamanlılar’ın etnik ve dinsel kimliklerini günümüzde bile tartışmaya devam ediyorlar. Türk-Rum ilişkileri denilince Karadeniz’de Pontus’dan kalanlar ile İstanbul ve Ege’den Bizans’tan kalan Rumlar’a da değinmek gerekiyor.
Kurtuluş Savaşı’nda Pontus’u kuracağız diye Karadeniz Dağları’na çete kurup çıkan Rumlar ne oldu?Hepsi elbette Yunanistan]’a gitmedi. Trabzon’un Rize’nin, Ordu ve Samsun’un Rum ahalisinin önemli bir kısmı önce İslamlaştı ardından “Türkleşti”. Of’un nefesi keskin mollalarının bir kısmının Pontus’tan kalan miras olduğunu bugün yaşayanlar da biliyor. Belki en yaşlı kuşak aile içinde Rumca biliyor. Ama büyük çoğunluk Rumca’yı unuttu. Yerini Türkçe aldı. Yani Pontus Rumları artık Türkleştiler. Tıpkı İstanbul, İzmir ve Ege’deki diğer Rumlar gibi. Önemli bir kesim ise geçmişlerini Rum olduğunu bile bilmiyorlar. Anadilleri artık Türkçe ama tarihleri incelendiğinde Rum olan bu toplumsal kesime ne denecek? Bunlar Rum mu?Yoksa Türk mü?Elbette etnik olarak Rum olurlar. Ama Türkleşmiş Rumlar oluyorlar.(Osmanlı Ülkesinde Hristiyan Türkler, 1933, İstanbul.)
Isimize gelince Turk'e,isimize gelince gavura,isimize gelince araba inanmayalim.
kurtbilal1985
07-02-2005, 09:23 AM
Istanbuli abicigim, su 350.000 rakami bana biraz abartili geldi. ama bence önemli olan sayilar degildir, bunu yapanlarin zihniyetidir.
bakiniz bende bir olay anlatayim. bu istiklal mahkemeleri o kadar ileri gittiki, giyabinda idama mahkum olmus birisini, bu kisinin öldügü ögrenildikten sonra bile, mezarini actirmislar ve ipte agaca sallandirilmitir.
Istanbuli
07-02-2005, 12:17 PM
Isimize gelince Turk'e,isimize gelince gavura,isimize gelince araba inanmayalim.
Isharet etmek istedigim husus shudur :
Türkiye Cumhuriyeti Islam üzere kuruldu , ve azinliklar Hiristiyan ve Yahudilerdi. Gayri Türkler degil. Ondan sebep Kürtler azinlik sayilmadilar , veya Cerkezler, Boshnak vs gibi Müslümanlar asli unsurlardi, ve bunlar da kendilerini azinlik olarak (o zaman) görmezdiler. Lakin ne vakit "Türklük projesi" yürürlügü konuldu ,problemler icin zemin hazirlanish oldu....
Selam
Halil
Istanbuli
07-02-2005, 12:24 PM
Istanbuli abicigim, su 350.000 rakami bana biraz abartili geldi. ama bence önemli olan sayilar degildir, bunu yapanlarin zihniyetidir.
Zaten kayit düshmüshtüm. Rakamlar 150-350bin arasinda degishiyor. Bugün Tr. 70Milyon üzeri. 150.000 "Alim" veya "Akademisyen" asilsa , Tr. nin hali ne olur , birde üstüne yaziyi degishtirsen , gerisini kendiniz hayal edin.
bakiniz bende bir olay anlatayim. bu istiklal mahkemeleri o kadar ileri gittiki, giyabinda idama mahkum olmus birisini, bu kisinin öldügü ögrenildikten sonra bile, mezarini actirmislar ve ipte agaca sallandirilmitir.
Evet bu tür olaylar yashandi. Iskipli Atif hoca , shapka kanuna "muhalefetten" dolayi, kanundan yillarca evel yayinlanmish bir risale yüzünden asildi....
Dedigim gibi , halkin "beyini" yok edildi , ve sonrasi bir "beyin yikamadan" ibaret bir hadise.
Selam
Halil
asena
07-02-2005, 12:33 PM
Kurtlerin isyan sayisi ve kronolojisi hakkinda sanirim bilgin yok.Kendilerini Turk kabul etselerde onlarca isyan cikmazdi.Cerkezleri de tanimadigin belli.Cerkez kizla evlenmeye calis bakalim babasi oyle kolayina verecek mi?Cerkez Ethemi de unutmamak gerekir.Çerkezleri de Avrupa ile Amerika desteklese ve ellerinde yeterli siyasi - ekonomik güç olsa, bize yanlış yapmakta bir dakika tereddüt etmezler. Kürtlerdeki imkanlar ve nüfus kalabalığı çerkezlerde olmadığı için sesleri çıkmıyor
kafkas derneklerinin hepsi çerkez ethem i savunan kitapları satıyorlar
internetteki çerkez sitelerinde Türke nefretlerini kusuyorlar çerkezce okul olmamasından yakınıyorlar
diger sebeb de Türklerin onları asimile edip Anadolu'ya yerleştirmesiymiş
gelmeseydiler o zaman buraya ruslardan kaçıp, madem bizi sevmiyorlar,iste kapi iste sapi
Belli basli Kurt isyanlarina donelim tekrar:
1806, Baban Aşireti, Abdurrahman Paşa İsyanı
1833-1837, Mir Muhammed (Soran) İsyanı
1843, Bedir Han İsyanı
1855, Yazhan Şer İsyanı
1878-1881, Şeyh Ubeydullah Nehri İsyanı
1919-22, Simko (Ismail Ağa) İsyanı
11 Mayıs 1919, Ali Batı İsyanı
21 Mayıs 1919, Mahmut Berzenci İsyanı
6 Mart 1921, Koçgiri İsyanı
4 Eylül 1924, Beytüşşebab İsyanı
13 Şubat 1925, Şeyh Sait İsyanı
10 Haziran 1925, Nehri İsyanı
7 Ağustos 1925, Reşkotan-Raman İsyanı
Kasım 1925, 1. Sason İsyanı
16 Mayıs 1926, 1. Ağrı İsyanı
21 Ocak 1926, Hazro İsyanı
7 Ekim 1926, Koçuşağı İsyanı
26 Mayıs 1927, Mutki İsyanı
13 Eylül 1927, 2. Ağrı İsyanı
7 Ekim 1927, Bıcar İsyanı
6 Temmuz 1929, İt Resul İsyanı
20 Eylül 1929, Tendürek İsyanı
26 Mayıs 1930, Savur İsyanı
20 Haziran 1930, Zilan İsyanı
21 Temmuz 1930, Oramar İsyanı
7 Eylül 1930, 3. Ağrı İsyanı
24 Ekim 1930, Pülümür İsyanı
Eylül 1930, 2. Mahmut Berzenci İsyanı
Kasım 1931, Şeyh Ahmed Barzani İsyanı
Ocak 1937, 2. Sason İsyanı
21 Mart 1937, Dersim İsyanı
1950, Kürt siyasal hereketi yönünde ilk girişimler başlar.
1961, Silopi'de "Kürdistan Demokrat Partisi" siyasi birimi oluşturulur.
1964, Kürt Devrimci Demokratik Kültür Derneği (KDDKD) kurulur.
1974, Türkiye Kürdistan Sosyalist Partisi (TKSP) kurulur.
1974-1976; Kawa, Denge Kawa, KUK, Rizgari, Ala Rizgari, Tekoşin adlı kürt örgütleri kurulur.
1978, Lice'nin Fis köyünde PKK kurulur.
Yukaridaki tarihlere bakarken,1939dan itibaren(!!!) Turkculuk yapan sahislarin hapishanelerde curudugunu,cesitli iskencelere maruz kaldiklarini da hesaba katarsak,Kurtler mi daha cok kendi "irkciliklarini" yapmislar,yoksa Turk insani Turk yurdunda irkini savunabilmis,siz karar verin.
Turkculuk kavraminin yukselise gecmesinin nedeni icimizdeki etnik kokenlerin simarmasindandir.Onlarin isyanlari Turkculukten degil,Turkculuk onlarin isyanlarindan dolayi yukselise gecmistir.
Zaten kayit düshmüshtüm. Rakamlar 150-350bin arasinda degishiyor. Bugün Tr. 70Milyon üzeri. 150.000 "Alim" veya "Akademisyen" asilsa , Tr. nin hali ne olur , birde üstüne yaziyi degishtirsen , gerisini kendiniz hayal edin.
Evet bu tür olaylar yashandi. Iskipli Atif hoca , shapka kanuna "muhalefetten" dolayi, kanundan yillarca evel yayinlanmish bir risale yüzünden asildi....
Dedigim gibi , halkin "beyini" yok edildi , ve sonrasi bir "beyin yikamadan" ibaret bir hadise.
Selam
Halil
Üzücü şeyler yaşanmış olabilir. Osmanlıda 40000 Türkmeni öldürmüştür. İsitklal mahkemelerinde asılanların çoğu isyan çıkaranlardı. Mesela Menemende Kubilayı şehit eden yobazlar. Şeyh Sait ve yandaşları v.b
İstiklal Mahkemelerinin kararlarıyla üç sene içinde (1920-1923) vatana ihanet, casusluk ve bozgunculuk suçlarından 1054 kişi idam edildi. 2696 kişinin idamları askerden yeniden kaçmaları halinde uygulanmak üzere şartlı olarak affedildi. 243 kişiye gıyabında idam cezası verildi. Diğer suçlardan ise 1786 kişi kalebent ve kürek cezasına çarptırıldı. 11744 kişi beraat ederken 41768 kişi ise genellikle dayak olmak üzere çeşitli hafif cezalara çarptırıldı.
1923 sonrasında kurulan mahkemelerin çoğunda ayaklanmacı Kürtler idam edilmiştir.
Fethullah Gülen "Hoca"nın dergisi aksiyon http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=12056 nerde 350.000 nerde 150.000 nerede 2000?
Sayilarin dılıyle Türkıye'de ıdam
Türkiye’de 1920–1984 yılları arasında idam kararı Meclis’çe onaylanan 15’i kadın 712 mahkumun cezası infaz edildi.
– İstiklal Mahkemeleri döneminde kaç kişinin idam edildiği kesin olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık 1500–2000 kişinin idam edildiği belirtiliyor.
– Şeyh Sait ayaklanmasından sonra 47 kişi idam edildi.
– İzmir Suikasti davasında yapılan iki ayrı yargılama sonucu 18 kişi idam edildi.
– Menemen olayında 36 kişi idam cezasına çarptırıldı, 28’i infaz edildi.
–1920 –1961 arasında 11’i İstiklal Mahkemeleri tarafından olmak üzere toplam 16 milletvekili idam edildi.
–27 Mayıs 1960 darbesinden sonra başta Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan olmak üsere toplam 70 kişi idam edildi.
– 12 Mart Muhtırasından sonra siyasi suçlular Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’la birlikte 17 kişi idam edildi.
– 12 Eylül askeri darbesinden sonra 1980–84 yılları arasında 7 bin kişi için idam cezası istendi. 517 kişiye idam cezası verildi. 18’i sol, 8’i sağ görüşlü toplam 50 mahkum asıldı.
– Hıdır Aslan adlı mahkumun idam edildiği 25 Ekim 1984 tarihinden bu yana idam cezaları infaz edilmiyor.
–Şu anda 65 dosyada 125 mahkum hakkında kesinleşen idam cezalarının tezkereleri Meclis’te onay bekliyor.
Istanbuli
07-02-2005, 02:18 PM
Kurtlerin isyan sayisi ve kronolojisi hakkinda sanirim bilgin yok.Kendilerini Turk kabul etselerde onlarca isyan cikmazdi.
Bak Asena , benim bildigim Milli Mücadelede Kürtler vardi. Ama ortak "Islam" bagindan dolayi , yoksa senin Zeytin gözün icin degil. Biz baskin cikarak onlari zorla "Türkleshtirmeye" calishtik. Ve bu asla kabul edilecek bir shey degil , ve kimliklerinin dönmesi gayet tabii bir shey.
Cerkezleri de tanimadigin belli.Cerkez kizla evlenmeye calis bakalim babasi oyle kolayina verecek mi?
Hakketen istedik,vermediler :)
kafkas derneklerinin hepsi çerkez ethem i savunan kitapları satıyorlar
internetteki çerkez sitelerinde Türke nefretlerini kusuyorlar çerkezce okul olmamasından yakınıyorlar,diger sebeb de Türklerin onları asimile edip Anadolu'ya yerleştirmesiymiş
gelmeseydiler o zaman buraya ruslardan kaçıp, madem bizi sevmiyorlar,iste kapi iste sapi
Burda dur Asena. Biz degil miydik Asyadan Mogol zulmünden kacan ve Anadoluya yerleshen , ve Rus zumünden yalniz Cerkezler degil,Cecen,Gürcü vsleri var bunlarin icinde. Biz bilmezdik,ama Cecen haric,hepsinden arkadashlarim var,Ermenisi dahil Arnavutu,Slavi veya boshnaki hatta dayioglu onlardan evlendi . Hepsi kendini Osmanli olarak görür, ki Ermenisi dahildir! , ama Türk olarak tabi ki degil!
Bu akla,ahlaka ve Islamada tersdir. Meshur bis hadis "Aslini inkar eden bizden degildir" buna bir isharet ve bir Insana bir kimlik zorla vermek hic bir acidan ahlaki degil , ve akli bashinda biri olarak,bizlerin Almanyada ki gibi(kismen) biri sizden istese "sen bugünden itabaren Türk degil falanca Milletensin ve seni zorlamaya kalksa " ona deli gözüyle bakmazmisin?
YaHu - Isim yanlish - Türkiye yerine Osmanli veya Anadolu Cumhuriyeti isim verilseydi, ki en yatkin Osmanli Cumhuriyeti ile , Amerikali gibi,ki Osmanli zaten öyleydi, gibi bir üstkimlik altinda cok daha farkli bir konumda olabilirdik. Ama bir irka sinirlandirarak imkanlar cok kisitlaniyor,cünkü böyle bir proje cahil bir halk ile yürür. Akli bashina geldikce isyan eder,gayet dogal bir shey....
asena
07-02-2005, 02:52 PM
Arkadasim,yorumlarin iyi hos gibi gozukse de,alinti yaptigin yere gitmiyor.
su yazdiklarimi yorumlamamissin:
"kafkas derneklerinin hepsi çerkez ethem i savunan kitapları satıyorlar
internetteki çerkez sitelerinde Türke nefretlerini kusuyorlar çerkezce okul olmamasından yakınıyorlar,diger sebeb de Türklerin onları asimile edip Anadolu'ya yerleştirmesiymiş
gelmeseydiler o zaman buraya ruslardan kaçıp, madem bizi sevmiyorlar,iste kapi iste sapi "
Burada ben hakli hicbir davranis goremiyorum.Cerkezlerin hala Cerkez Ethem'in yaptigi hatalari kabul etmemesini hos karsilayamiyorum.
Bosnaklar konusuna gelince.Bosnaklar ile Bosna'dan gelen Turkleri hic karistirmayalim.HBosnaklar Slavdir.Farklari musluman olmalaridir.Bosnak Turkleri ise yine Anadolu'dan balkanlara zamaninda Balkanlari Turklestirmek icin surulen Turklerdir.
Isim konusunda yanlis bulman senin dusunce yapin ile alakali.Ancak "Turkiye" isminin altinda yatan unsur,Turkiye0nin asil irkinin Turk Irki olmasidir.Yoksa sallama bir isim degildir.
aykız
07-02-2005, 04:10 PM
Arkadaşlar benim kayınvalidem çerkezdir..
Ve bu konuda yorumum şudur:
OOOOOOOOOOOOOOOOOOF:::OF.
Başka bişey demiyom....
Istanbuli
07-02-2005, 04:20 PM
Merhaba ,
Arkadasim,yorumlarin iyi hos gibi gozukse de,alinti yaptigin yere gitmiyor.
su yazdiklarimi yorumlamamissin:
Aslinda gidiyor. "Gectigim" Cerkez Ethem konusu,onun suistimali veya "mistikleshtirilmesi" anlashilmayacak bir sonuc degildir. Sen bashkasinin kisihiligini,iyi niyetle de olsa, degishtirmeye kalkarsan,Cerkez Ethem olmasaydi dahi , bir tane icad edilirdi....
Burada ben hakli hicbir davranis goremiyorum.Cerkezlerin hala Cerkez Ethem'in yaptigi hatalari kabul etmemesini hos karsilayamiyorum.
Shöyle diyeyim , Cerkezce ögretim ve kültür bastirilimayip serbestce "yanyana" yashasaydik, Cerkezlerin cogu Cerkez Ethemin hatalarini,ki oyuna geldi diyenler var,kabul ederlerdi. Bilmem anlatabildim mi?
Bosnaklar konusuna gelince.Bosnaklar ile Bosna'dan gelen Turkleri hic karistirmayalim.HBosnaklar Slavdir.Farklari musluman olmalaridir.Bosnak Turkleri ise yine Anadolu'dan balkanlara zamaninda Balkanlari Turklestirmek icin surulen Turklerdir.
Isim konusunda yanlis bulman senin dusunce yapin ile alakali.Ancak "Turkiye" isminin altinda yatan unsur,Turkiye0nin asil irkinin Turk Irki olmasidir.Yoksa sallama bir isim degildir.
Valla, o bu,ivir zivir,bir sürü millet var,ve bunun cogunlugu,kabul,Türklerdir. Bu gercek ama bize bashkalarina kimliyk dayatma yetkisini vermez. Ne ahlaki,ne insani,ne dini bir neden ileri sürülemez. Kim bize bu hakki veriyor veya verdi? Ancak "Tanriya" müsavi bir shey olmasi lazim gerek,bilmem anlatabildim mi?
Selam
Halil
asena
07-02-2005, 05:09 PM
Isi dine baglamak ayri bir konu olmasina karsin,din kardeslerimizin zamaninda dista ve icte bize gosterdikleri birden falza oyunlardan sonra da kendimizden baska dost gormememizde dinen de bir sakinca goremiyorum.Hatta kisasa kisas dahi gerekmez mi dinen?
Istanbuli
07-02-2005, 06:07 PM
Bir selam cok mu YaHu?
Merhaba ,
Isi dine baglamak ayri bir konu olmasina karsin,din kardeslerimizin zamaninda dista ve icte bize gosterdikleri birden falza oyunlardan sonra da kendimizden baska dost gormememizde dinen de bir sakinca goremiyorum.Hatta kisasa kisas dahi gerekmez mi dinen?
Akillilik etmeye calishyorsun,ama "nafile". "Oyun" ile ne kast ettigni bilmiyorum,ama mesela bir "Kibris" hadisesini ele alalim. Shimdiye kadar,TC aslinda istemiyor denmesini bir tarafa birakarak,neden din kardeshi Araplar Kibrisi tanimiyor,ki bazi önemli degishiklikler var son günlerde,sorulabilir.Sormasina sorulabilirde , kissasa kissas, biz ellili yillarda Cezayirin bagimsizligina,ki Fransizlar bir milyon din kardeshimiz olan Cezayirlileri öldürmüshtür,katliam yapmishdir, BM´de karsh oy kullanmishizdir.
Onlarin bizden shüphe etmesi ve eleshtirmek hatta "kin propagandasi" yapmak icin bir firsat degil mi Arap milliyetcileri icin?
......................................... ,
Shu kisir döngüden, eskileri fasid daire derdi,kurtulmamiz lazim. O da ancak "hüsnü zan" ile mümkün. Gecenlerde bir Cezayirli ile tartishtik (yok bir siteme maruz kalmadim , ama hisettim). Fransizlari savunuyordu bir shekilde. YaHu Ahi(=kardesh) dedim sonunda , bir Fransiza,bir Ingilize inaniyorsun , ama bana(yani Türk müslümana) inanmiyorsun. O zaman derin derin düsünmeye bashladi.
Bizimde derin derin düshünme zamanimiz. Muhasebe yapalim, ama kuru "hamaset" sloganlari ile, kendimize acimalari birakip , önümüze bakalim. Bin yil eveli ile degil, on yil sonrasi ile ugrashalim. Yanlish anlashilmasin,tarihi unutalim demiyorum, ama tarihden ders alalim,ibret olsun. Sövülecek veya ululashtiralacak bir shey degil tarih.
Aslinda "harika" bir dönemden geciyoruz ve tüm Islam dünyasinda bir "sersemlik" döneminden sonra aheste bir uyanma var. Batinin asil emeli Islami bir birlik kirmakdir,cünkü "milliyetcilik" gercek anlamda bir rakip teshkil etmedigi icin,tam tersi ona tabiyati geregi "bölünmelerle" hizmet ettigi icin,teshvik edilir.
Bati icin , Islam gercekten bir tehdit , cünkü bir Islami Birlik dünya capinda belirleyeci olabilir,zira Islamin degerleri var , ve asil Bati sarsan ve Batiyi sorgulayabilecek olan bir muariz varsa,o da Islamdir.....Cünkü o bir kültür degil , o (kamil)bir din ve ayni zamanda bir medeniyet "projesi" ....
Vesselam
Halil
Administrator
07-02-2005, 06:33 PM
istanbuli
nasil yani islam bir kultur degil ama medeniyet projesi?kultur ve medeniyet ayni sheyler.
asena
07-03-2005, 02:58 AM
Istanbuli
Cezayir ne icin Fransaya teslim oldu biliyor musun?
Fransizlarin tek bir lafi uzerine,"Sizleri Osmanli'dan kurtaracagiz"
Kalkip da Cezayir'in nesini desteklesin turkler?
Bize kin tutmalarinda neden ariyorsun,ancak biz Turkler'e takva dan bahsediyorsun.
Talkan Katliamindan tut,1.Dunya savasina kadar yapilan hainliklerden sonra Araplara hala kucak acmamamiz bana kalirsa son derece normal.Batiya da acmamamiz lazim.Bizlerin tek dostlari OA Turk Cunhiriyetleri ve Azerbeycan turkleridir.Ben bu ulkeler disinda kardes gozuyle hicbirine bakmam.Kimse de baktirmaz.
Istanbuli
07-03-2005, 05:01 AM
istanbuli
nasil yani islam bir kultur degil ama medeniyet projesi?kultur ve medeniyet ayni sheyler.
Islam bir kültür degildir,ama kültürleri etkiler. Islamiyet bir dindir. Islamiyete girenler kültürlerini kaybetmediler ve kaybetmiyorlar. Onun icin Pakistanda, Malaysiada, Cezayir, Türkiye ve diger ülkerde dinler ayni olmasina ragmen,farkli kültürler mevcud´dur. Bunda shüphe yok.
Medeniyet, kültür üzeri bir sheydir. Teknolojiye sahip olmanin yaninda (Islam ülkeleri 16-17yy kadar teknolojide Avrupadan ilerdeydiler,bu "ileri olma durumu" bin yil sürdü) bir "evrensel degerler sistemin" tashimasi ve farkli kültürler,dil ve irklarin barindirmasina "Medeniyet" (Civilization) ile tarif edilebilir. "Kültür" (Cultur) (bu ara bunun türkcesi nedir?) (kabileye) has bir giyim,yemek,örf ve adet , ki bunlar Türk boylari arasi cok degishik,hatta Anadoluda köyden köye degishik olabilir.
Onun icindir ki , bazi (müslüman) "teorisyenler" Islamin "ücüncü medeniyet dalgasi arefesinde(eshiginde) oldugunu savunurlar , ve Batinin bunu engellemek icin "istilalara" ve "müttefiklik yoluyla istilaya" bashvurdugnu ileri sürerler. Öyle bir mantik ile , dünyanin cehresi degisiyor , ve bir "boyut" daha katarak , "dünyayi" görmek derinlik kazaniyor.
Vesselam
Halil
Misal olarak , burada adet olmush selam verilmiyor, bana (kültür ve dini olarak) ters geliyor,sen bunu neye baglarsin? Kültüre mi? Dine veya Ideolojisine mi? Birbirimize selam vermeyen, nasil bir araya gelecekmish,hayret.....
aykız
07-03-2005, 07:28 AM
Istanbuli
Bize kin tutmalarinda neden ariyorsun,ancak biz Turkler'e takva dan bahsediyorsun.
Talkan Katliamindan tut,1.Dunya savasina kadar yapilan hainliklerden sonra Araplara hala kucak acmamamiz bana kalirsa son derece normal.Batiya da acmamamiz lazim.Bizlerin tek dostlari OA Turk Cunhiriyetleri ve Azerbeycan turkleridir.Ben bu ulkeler disinda kardes gozuyle hicbirine bakmam.Kimse de baktirmaz.
Bende bakmıyom asena acaba ayıpmı ediyoz sence..Cehennemde cayır cayır yancakmıyız dersin...Sevmiyom arkadaşım zorla değil ya..
Lawrece nin anılarında okumuştum..
-Öylesine gözleri dönmüştüki..trendeki yorgun osmanlı askerlerini doğrarken,
kahkahalar atıyorlardı..Bunları ben bile beklemiyordum..İçime ilk defa bir korku ve hüzün düştü..
Bunları hatırladıkca filistinde ezilen halk bile umrumda değil beter olsunlar....
Dedelerin günahını torunlar çekermiş..Birde dedelerimizin bedduası var....
Ahı var....
Administrator
07-03-2005, 07:28 PM
istanbuli
ozbeksitanda resmiy olarak olarak TV,Radio de ve genel olrak halk icinde "assalomu alleykum" diyilerek selam veriliyor. ama halk rasinda "qalesan" veya "salomaleykum" selam verme turkleride kullaniliyr :)ozellikle genchlerin arasinda.
Administrator
07-04-2005, 01:36 AM
Istanbuli
ilk once neler olmush ne sebelerden cezayirlikliler osmanlidan kurtulmayi
istemish bunu ogrenmek gerkiyor,halk durup durup kendi kendine birisinden
kurtulmak istermi?
en azindan fransizlarla hesabi dengleshtirmek ichin :)
frasnizlar degilmiydi cezayirlikleri turklere dusman yapan.
Bizlerin tek dostlari OA Turk Cunhiriyetleri ve Azerbeycan turkleridir.
asena senin mantigina gore bashkalari dost veya dusman olarak babul
edilecekse o zaman korkarimki turkiye vatandashi veya bir turk olarak
ozbeksitani gezersen 2 saata biz ozbekleride kara listene alacaksin...
asena
07-04-2005, 03:25 PM
ilk once neler olmush ne sebelerden cezayirlikliler osmanlidan kurtulmayi
istemish bunu ogrenmek gerkiyor,halk durup durup kendi kendine birisinden
kurtulmak istermi?
en azindan fransizlarla hesabi dengleshtirmek ichin :)
frasnizlar degilmiydi cezayirlikleri turklere dusman yapan.
asena senin mantigina gore bashkalari dost veya dusman olarak babul
edilecekse o zaman korkarimki turkiye vatandashi veya bir turk olarak
ozbeksitani gezersen 2 saata biz ozbekleride kara listene alacaksin...
Admin Bey,sirf karsi cikmak icin karsi cikacagina,soyle bakalim Osmanli Cezayir Halkina napmis?
Fransizlilarla hesabi dengelestirmek icin ha?Hainlik eden bir halk bir daha hainlik edebilir."Fransizlarla" dengelesirken artik Mehmetcigim olsun istemiyorum.
Herseyden once Ozbeklerin senin gibiler oldugu supheli.Sen belli bir ideolojideki tek kisisin.Hani diyorsun ya "forumdaki Turkiyelikler panturkist-turanci vsdirler cogunlukta".Benim de bu Turkistandaki ozbek Turklerinin de kafamdaki belli bir kesime ait olduklarini dusunuyorum.Geri kalan "Ozbek Citizen"larin ise farkli olduklarini,bir kisminin da Turkluk kimliklerine onem verdiklerine inaniyorum.
Benim kara listem yok.Sadece ak listem var.Ak listeme girmeyene destek olmam gibi bisey sozkonusu degil.
Administrator
07-04-2005, 03:49 PM
Admin Bey,sirf karsi cikmak icin karsi cikacagina,soyle bakalim Osmanli Cezayir Halkina napmis?
bunu ogrenmeye calishtinmi ?en azindan arap kaynaklarindan?eger arap kaynaklari yanlish olsa ?yine turkelrinki dogru olsun?
Herseyden once Ozbeklerin senin gibiler oldugu supheli.Sen belli bir ideolojideki tek kisisin.Hani diyorsun ya "forumdaki Turkiyelikler panturkist-turanci vsdirler cogunlukta".Benim de bu Turkistandaki ozbek Turklerinin de kafamdaki belli bir kesime ait olduklarini dusunuyorum.Geri kalan "Ozbek Citizen"larin ise farkli olduklarini,bir kisminin da Turkluk kimliklerine onem verdiklerine inaniyorum.
pan turkist veya turanci olmayi kotu bir yeri yok.
malesef ,ozbeksitanda turk deyince sadece turkler akla gelir.ve san diyorumya turk olrak burda bir dolash seni kim daha cok sevdigini anlarsin arap mi veya ozbekmi?
hami shu araplar biz sevmiyor bizde onalri onun icn sevmiyoruz diedigin icin soyledim bunu,cift standartlik yapma ama,
asena
07-04-2005, 03:51 PM
Peki sen nicin Arap kaynaklarina inanmak icin caba sarfediyorsun?
Administrator
07-04-2005, 04:20 PM
ben objektif olmaya calsihiyorum,meseln ruslarin tarih kitaplarini okursan onlar OA ya iyi niyetle gelmish ,yani burdakiler onlari gelmseinini istemishler,sonra rusa padishahi biz bicare ichki savashlardan yorulan OA liklara kendi kontroluna alip bize huzur getirmish ,,sonradan bize avrupa medeniyeti getirmishler , eger onlar bize gelmeseydi biz shimdi tash asrinda yashiyor gibi olacakmishiz blah.,,blahh,,blahh ...balhhh....... :) o
ama bizi ozbek tarih kitaplarini okursun ruslar sadece kotuluk getirp hich iyilikleri olmaish,dah neler daha neler
shimdi bu iki tarafinda tarihi bakishlari kendi tek tarafini tutup baskasini iptal ettigi halde ,ikkisinede tam dogru doye inanmak dogru degil,ama ikkisini okup kendin yorum yapabilrisin..
meselen ruslarin iddia ettigi gibi buralara el koymasini OA liler istedigi yalan ve onlar gelirken onalri hich kimse onlar dusundukleri gibi ciceklerle karshilamadi ama elinden gelinceye kadar savash yaparak tepki gosterdiler,,sonrada shimdi ruslarin hich kabul etmek istemedikleri katliamlar da yer aldi ,rus kozaklarin yaptigi katliamlar meslen
ama ruslarin bashka dedigin yani burda ichki savashlara gelip son verdikleri ve belli derecede avrupa teknoljisi de getirdikleri dogrudur..
asena
07-04-2005, 04:35 PM
Ruslar ile OAnin hicbir bagi yoktu.
Administrator
07-04-2005, 05:13 PM
ben ciftstandarlik hakkinda konushtum,yani herkez niye kendi devleti yazdigi tarih inaniyorda ama bashka tarafa inanmak istemiyor..?
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.