PDA

View Full Version : Ataturk'un en buyuk hatasi Ismet Inonu'yu adam yerine koymasidir

oğuz
07-01-2005, 10:14 AM
Türk tarihi ile ilgili yazışırken döndü dolaştı söz buraya geldi !

Ataturk'un en buyuk hatasi Ismet Inonu'yu adam yerine koymasidir

Bu konu hakkında forum arkadaşlarımın fikrini almak istiyorum ...

Ne oldu hangi süreçlar yaşandıki yurdum insanı İsmet İnönü hakkında bu duyguları besliyor...

buyrun arkadaşlar meydan sizin ;)

asena
07-01-2005, 10:27 AM
Yurdum insani degil,elbette ki sevenler vardir.
Benim sevmememin nedenleri.
Aklima geleni yaziyim,ilave de edebilirim:
-kazım karabekir paşaya yazdığı mektupta manda ve himayeyi savunmuş amerikan mandasını tercih etmeleri gerektiğini yazmıştı
-ne Türkiye'nin kuruluş aşamasına kadar olan bölümde, ne de kurulduktan sonra rol oynamıştır. Kurtuluş Savaşı'na kendi isteğiyle katılmadığı biliniyor. Zoraki katıldığı savaş boyunca cepheye gitmemiş, düşmana tek bir kurşun sıkmamıştır. Kumandasındaki ordu cephede savaşırken kendisi masabaşında oturmuş, iş bittikten sonra da astlarının zaferini sahiplenmiştir
-Atatürk'ün ömrünün son 7-8 yılında sofrasına dahi oturtmayarak tamamen dışladığını unutmamak lazım. Büyük Türkçü Mareşal Fevzi Çakmak Paşa da aynı şekilde davranmıştır.
-Atatürk her kesimi Türk'ün çıkarları doğrultusunda kullanmıştı. Çünkü bir dış düşmana karşı savaşılıyordu. Ama bu dış düşman ülkeden atıldıktan sonra, Atatürk ilk iş olarak İnönü'yü başbakanlıktan uzaklaştırmıştır. Bir konuşmasında da devletin başına kendisinden sonra Mareşal Fevzi Çakmak'ın geçmesinin daha doğru olacağını belirtmiştir
-Türk askerinin özelliği hücuma geçtiği zaman durdurulamamasıdır. Yani savunması ne kadar güçlü olursa olsun, kendini saldırıda gösterir. İsmet İnönü ise saldırı yapmamistir. Bu yüzden ordumuz çok daha erken kazanacağı zaferi Kütahya'da geciktirmiştir.
-Hic bir yorumda bulunmadan Lozan.

oğuz
07-01-2005, 10:45 AM
Yurdum insani degil,elbette ki sevenler vardir.
Benim sevmememin nedenleri.
Aklima geleni yaziyim,ilave de edebilirim:
-kazım karabekir paşaya yazdığı mektupta manda ve himayeyi savunmuş amerikan mandasını tercih etmeleri gerektiğini yazmıştı
-ne Türkiye'nin kuruluş aşamasına kadar olan bölümde, ne de kurulduktan sonra rol oynamıştır. Kurtuluş Savaşı'na kendi isteğiyle katılmadığı biliniyor. Zoraki katıldığı savaş boyunca cepheye gitmemiş, düşmana tek bir kurşun sıkmamıştır. Kumandasındaki ordu cephede savaşırken kendisi masabaşında oturmuş, iş bittikten sonra da astlarının zaferini sahiplenmiştir
-Atatürk'ün ömrünün son 7-8 yılında sofrasına dahi oturtmayarak tamamen dışladığını unutmamak lazım. Büyük Türkçü Mareşal Fevzi Çakmak Paşa da aynı şekilde davranmıştır.
-Atatürk her kesimi Türk'ün çıkarları doğrultusunda kullanmıştı. Çünkü bir dış düşmana karşı savaşılıyordu. Ama bu dış düşman ülkeden atıldıktan sonra, Atatürk ilk iş olarak İnönü'yü başbakanlıktan uzaklaştırmıştır. Bir konuşmasında da devletin başına kendisinden sonra Mareşal Fevzi Çakmak'ın geçmesinin daha doğru olacağını belirtmiştir
-Türk askerinin özelliği hücuma geçtiği zaman durdurulamamasıdır. Yani savunması ne kadar güçlü olursa olsun, kendini saldırıda gösterir. İsmet İnönü ise saldırı yapmamistir. Bu yüzden ordumuz çok daha erken kazanacağı zaferi Kütahya'da geciktirmiştir.
kazım karabekir paşaya yazdığı mektupta manda ve himayeyi savunmuş amerikan mandasını tercih etmeleri gerektiğini yazmıştı

Tarihi severek okudum ve okurum. Bugüne kadar böyle bir söylem hiç duymadım ama varsa gerçekten çok ilginç. Bir Türk askerinin amerikan mandasının himayeliğini kabul etmesi ilginç olmasının ötesinde acı'da olmalı...

ne Türkiye'nin kuruluş aşamasına kadar olan bölümde, ne de kurulduktan sonra rol oynamıştır. Kurtuluş Savaşı'na kendi isteğiyle katılmadığı biliniyor. Zoraki katıldığı savaş boyunca cepheye gitmemiş, düşmana tek bir kurşun sıkmamıştır. Kumandasındaki ordu cephede savaşırken kendisi masabaşında oturmuş, iş bittikten sonra da astlarının zaferini sahiplenmiştir

Bu kısmı katılmak çok zor.Gazi ile İnönü'nün fikir ve kavram ayrılıkları olduğu biliniyordu ama İnönünün kurtuluş savaşında rol oynamadığı biraz garip kaçmış. birinci ve ikinci inönü savaşlarının baş komutanı İnönü değilmiydi ? bu savaşlardan sonra Gazi İnönüye kutlama telgrafı çekmedimi ? bu savaşlar sonrasında rütbesi yükseltilmedimi ? Komuta etme ayrı bir vizyon savaşma ayrı bir vizyonrdur kanımca...

Türk askerinin özelliği hücuma geçtiği zaman durdurulamamasıdır. Yani savunması ne kadar güçlü olursa olsun, kendini saldırıda gösterir. İsmet İnönü ise saldırı yapmamistir. Bu yüzden ordumuz çok daha erken kazanacağı zaferi Kütahya'da geciktirmiştir

Bu aradaki süreçte cephede ne yaşandı,ne tür sıkıntıları,ne türk eksiklikleri,ne tür istihbaratları olduğu ...bunları bilmeden burada yorum getirmek zor diyorum...

Yorum alalım efennim. özellikle burada ne gibi hataları oldu ? hangi kararları tek başına aldı veya almak zorunda kaldı ? aldığı kararlardan sonra dönüşünde ne gibi bir tepkiyle karşılandı ?

Döneminde Kürt ayaklanmaları oldumu ? bu ayaklanmalarda bir başarısızlık gösterdimi ? Babadan oğula geçen bir Kürt sempatizanlığı varmıdır ?

Görüşleriniz için şimdiden teşekkürler ...

kurshad
07-01-2005, 11:03 AM
kazım karabekir paşaya yazdığı mektupta manda ve himayeyi savunmuş amerikan mandasını tercih etmeleri gerektiğini yazmıştı

Tarihi severek okudum ve okurum. Bugüne kadar böyle bir söylem hiç duymadım ama varsa gerçekten çok ilginç. Bir Türk askerinin amerikan mandasının himayeliğini kabul etmesi ilginç olmasının ötesinde acı'da olmalı...

Dogan Avcioglu Milli Kurtulus Tarihi I,cilt

Yorum alalım efennim. özellikle burada ne gibi hataları oldu ? hangi kararları tek başına aldı veya almak zorunda kaldı ? aldığı kararlardan sonra dönüşünde ne gibi bir tepkiyle karşılandı ?

...

Lozan antlasmasi bir zafer mi yoksa hezimet mi oldugu Turk aydinlari arasinda cok tartisilan bir konu.
Sahsim sunu soyleyebilirim ki, Ataturk'un olmazsa olmaz dedigi Misak-i Milli yani Milli hedef Bati Trakyayi, Kerkuk'u icine aliyordu. Lozan antlasmasiyla bu topraklari kaybettik.Lozan baska turlu olabilir miydi bunu ben soyleyemem. Fakat Bati Trakya ve Kerkuk daha sonra da 12 adalarin kaybi kolay hazmedilecek gibi degildir.

Ismet Inonu hakkinda Atilla İlhan daha da ileri giderek onu bir KARSIDEVRIMCI olarak nitelemistir..

tukyu
07-01-2005, 12:05 PM

Ne oldu hangi süreçlar yaşandıki yurdum insanı İsmet İnönü hakkında bu duyguları besliyor...

Birşeye dikkat çekmek istiyorum senin iyi niyetli olduğun konularından anlaşılıyor zaten o yüzden yazıyorum ve diğer Türkiyeli arkadaşlara da yazıcam.
Türkiye ile ilgili açılan her konuya olumlu olsun olumsuz olsun Özbek arakadaşlar mutlaka yorum yapıyorlar bazen yöneticiler bile konuya giriyor frenlemeleri gerektiği halda dahada körüklüyorlar, dikkat ettin mi bilmiyorum.
Özellikle Atatürk konusunda ki atatürke hakaret edenler bile oldu ama yönetim buna sessiz kaldı. Hükümetimiz konusunda ve bir ara açılıp kapanan PKK konusunda bile hepsi sanki pkk yi över nitelikte yazılar yazdılar v.s...
Bir çoğu bu konulara bir sürü olumlu yazılar yazdılar hatta birazda pohpohlayıcıydı yazılar.
Özbekistan hakkında bazı konular açıldı ama tek bir Özbek arkadaşımız açıklayıcı bir yorum yapmadı. Sanki burda biraz oyun var gibi geldi bana üstad ne dersin.

Enteresan değil mi? hatta düşündürücü. Soydaşlarımız can dediklerimiz ne yapmaya çalışıyorlar acaba. Türkiyede konuşamayan PKK sempatizanlarına Atatürk düşmanlarına Türkiye aleyhtarı vatandaşlara kucak açmak mı gaye acaba? Yoksa bir yönetim boşluğu varda iyi niyetli olmayanlar bunu mu değerlendiriyorlar?
Merakımdan soruyorum yanlış anlaşılmasın...!

Senin postuna biz bunu niye yazdık kardeşim.

Arkadaşlar ya sizde sorun mu var ülkemiz meselelerini (özellikle bu tür hassas konularda) Özbek arkadaşlar mı çözecek ne yapmaya çalışıyorsun ki sen, onlar yeteri kadar tanımadıkları için herkes hakkında yorum yapıyorlar ve sende buraya bu konuyu açıyosun HELAL SANA.

Aç Özbek katliamını sor bak arkadaş açmış kaç kişi yorum yaptı orda yok tabi.
Özbekistan ile ilgili konuları bir dolaş bakalım kim ne yorum yapmış.

Üstad bu konular hassas konular diye herkes bas bas bağırıyo kulaklarınız tıkalı mı yada okumuyormusunuz bunları, niye ülkemiz konularını buraya taşıyorsun.
Aynalı mısın nesin sen.

Colpan
07-01-2005, 12:16 PM
- Lozan'da Kerkük, Musul, Batı Trakya, Ege Adaları elimizden bu adam yüzünden çıktı.
- Lozan'da Boğazlar'ı bile işgalcilerle beraber yönetme kararı aldık.
- İnönü'nün Azerbaycan Türklerine yaptığı ihanet( Stalin'den kaçan spydaşlarımızı Sovyetlere geri iade ettirmesi, soydaşlarımızın sınır terkettikleri anda kurşuna dizilmeleri ve bu sesi duyan subaylarımızın olayı gururlarına yediremeyip intihar etmeleri)
- Türkçülere yaptıkları (3 Mayıs Olayları )
- Milli eğitime amerikalı danışmanları sokması, böylece eğitimin millilikten çıkması
.....

Bu ve bunun gibi sebeplerden ötürü bu herifi sevmiyorrum.

asena
07-01-2005, 12:25 PM
Kazim Karabekir konusunu Kursad yazmis.

ne Türkiye'nin kuruluş aşamasına kadar olan bölümde, ne de kurulduktan sonra rol oynamıştır. Kurtuluş Savaşı'na kendi isteğiyle katılmadığı biliniyor. Zoraki katıldığı savaş boyunca cepheye gitmemiş, düşmana tek bir kurşun sıkmamıştır. Kumandasındaki ordu cephede savaşırken kendisi masabaşında oturmuş, iş bittikten sonra da astlarının zaferini sahiplenmiştir

Bu kısmı katılmak çok zor.Gazi ile İnönü'nün fikir ve kavram ayrılıkları olduğu biliniyordu ama İnönünün kurtuluş savaşında rol oynamadığı biraz garip kaçmış. birinci ve ikinci inönü savaşlarının baş komutanı İnönü değilmiydi ? bu savaşlardan sonra Gazi İnönüye kutlama telgrafı çekmedimi ? bu savaşlar sonrasında rütbesi yükseltilmedimi ? Komuta etme ayrı bir vizyon savaşma ayrı bir vizyonrdur kanımca...

I. II.inonu savaslari olmustur.Yukaridaki yazimda ise savasa bizzat gitmediginden bahsetmekteyim."Z Vitamini" bu konuda guzel bilgiler iceren ir kitaptir.Arzu edersen emailine gonderirim.

Türk askerinin özelliği hücuma geçtiği zaman durdurulamamasıdır. Yani savunması ne kadar güçlü olursa olsun, kendini saldırıda gösterir. İsmet İnönü ise saldırı yapmamistir. Bu yüzden ordumuz çok daha erken kazanacağı zaferi Kütahya'da geciktirmiştir

Bu aradaki süreçte cephede ne yaşandı,ne tür sıkıntıları,ne türk eksiklikleri,ne tür istihbaratları olduğu ...bunları bilmeden burada yorum getirmek zor diyorum...

Bunlari bilerek bu yorumu yapan tarihciler mevcuttur.Turk Askerinin savunma ve hucum taktikleri,egitimleri bellidir.

Döneminde Kürt ayaklanmaları oldumu ? bu ayaklanmalarda bir başarısızlık gösterdimi ? Babadan oğula geçen bir Kürt sempatizanlığı varmıdır ?

Görüşleriniz için şimdiden teşekkürler ...

Kurt meselesini karistirmak istemezdim,ancak yaziyim.

Ismet Inonu'nun baba tarafinin Kurt olmasinin yaninda,oglunun DEP hayranligi da babasindan mirastir.

Ismet Inonunun donemlerine bakarak Kurt ayaklanmalarini izleyelim.Cok ilginc sonuclar cikacak.

1950 senesine kadar,yani cumhurbaskanligi suresince,nedense hicbir Kurt isyani cikmamis.Son senesinde,1950de ise Kürt siyasal hereketi yönünde ilk girişimler başlar
Ne zamanki gorevini tamamlamis,1950den 1960a kadarki Malatyadan parlamenter oldugu donemde hicbir Kurt Ayaklanmasi cikmamistir.

Ancak 1961-1965 senelerinde 3 defa basbakan secilmis olmasi doneminde,1950lerde baslayan Kürt siyasal hereketi yönünde ilk girişimlerin meyveleri cikmistir:
1961, Silopi'de "Kürdistan Demokrat Partisi" siyasi birimi oluşturulur.
1964, Kürt Devrimci Demokratik Kültür Derneği (KDDKD) kurulur.

Lozanda kaybedilen oniki ada,bir kere daha kaybedildi.
Lozanda Bati Turkeli kaybedildi.Lozanda Kerkuk Musul kaybedildi.Bunlari "Ataturke uydum" sekilinde daha sonra kaleme almasi ise yurek yakar.

Colpan
07-01-2005, 12:44 PM
Bir şey daha, I. ve II. İnönü savaşlarına o bölgenin ismi verilmiştir. İsim kürt İsmet'ten gelmiyor.

Bilge_Kagan
07-01-2005, 12:58 PM
Bir suredir foruma yazamiyorum vakit darligindan, simdi yine ayni sorunla karsi karsiyayim ancak bu "Lozan" meselesine bir ayrinti daha getirmek istiyorum...

Mustafa Kemal, yerli ve yabancı bircok casusun cirit attigi bir ortamda Milli Mucadeleyi kazandi ama savas meydanlarinda yasanan istihbarat sorunu masa basinda da hissedildi bir sure sonra...

Lozan Konferansi gorusmeleri sirasinda yetersiz iletisim imkanlari nedeniyle, Ankara'dan Lozan'daki Turk heyetine yollanan bilgi ve talimatlar sifrelenmis telgraflar halinde olup, oce Kostence ( tam emin degilim ama buyuk ihtimalle kostence... ) telgraf merkezine gitmekte, oradan da Lozan'a iletilmekteydi. O donem İngiliz gizli servisi bize ait sifreleri cozmus, Kostence'ye ulasan telgraflarin tamamina yakinini acarak gorusmeleri ogrenmistir. Bu sayede ingilizler toplanti baslamadan, Turk delegesinin o gun neler soyleyecegini, hangi siyaseti takip edecegini ogrenip, ona gore kendi stratejilerini gelistirmistir.

Ingilizlerin Musul meselelerini sonraya birakip Kerkuk petrollerini ele gecirmeleri Lozan'a dayaniyor. Genc Turkiye Cumhuriyeti, istihbarat eksikligi nedeniyle, belki de alabileceginin daha aziyla yetinmek zorunda kalmistir. Bazi istihbarat uzmanlari, Ingiliz istihbaratinin Lozan'da en parlak donemini yasadigini belirtir...

Tabii bence bu sadece bir etkendir, sorunun butununun nedeni degildir...

Kolay gelsin...

Administrator
07-01-2005, 01:05 PM
Özellikle Atatürk konusunda ki atatürke hakaret edenler bile oldu ama yönetim buna sessiz kaldı. Hükümetimiz konusunda ve bir ara açılıp kapanan PKK konusunda bile hepsi sanki pkk yi över nitelikte yazılar yazdılar v.s...
Bir çoğu bu konulara bir sürü olumlu yazılar yazdılar hatta birazda pohpohlayıcıydı yazılar.
Özbekistan hakkında bazı konular açıldı ama tek bir Özbek arkadaşımız açıklayıcı bir yorum yapmadı. Sanki burda biraz oyun var gibi geldi bana üstad ne dersin.

Enteresan değil mi? hatta düşündürücü. Soydaşlarımız can dediklerimiz ne yapmaya çalışıyorlar acaba. Türkiyede konuşamayan PKK sempatizanlarına Atatürk düşmanlarına Türkiye aleyhtarı vatandaşlara kucak açmak mı gaye acaba? Yoksa bir yönetim boşluğu varda iyi niyetli olmayanlar bunu mu değerlendiriyorlar?
Merakımdan soruyorum yanlış anlaşılmasın...!

ARKADASH HEP POPOGAN GIBI BIR SHEYI TEKRARLAMADIN BIKMADINMI....

tukyu
07-01-2005, 01:26 PM
ARKADASH HEP POPOGAN GIBI BIR SHEYI TEKRARLAMADIN BIKMADINMI....

Arkadaşım sen SAZAN mısın.
Her konuya özellikle Türkiye ile ilgili konulara yırtık lastikten şamyel çıkar gibi atlıyorsun.
Bir yazıyı önce oku anla anlmıyorsan bir anlayana sor. Kime yazılmış, ne içeriyor, ben bu naneyi yersem hazmedebilirmiyim acaba diye düşün sonra yaz.

O cevap sana değil iyi okusana oğuza yazılmış o.
Ve senin kesip aldığın yerin birde alt kısmı var o kısmı neden almadın.
Orda anlatılmak istenen en önemli kısmını almamışsın.
SAZAN lık yapıyorsan bile doğru dürüst yap.

Bilge_Kagan
07-01-2005, 01:33 PM
Her konuya özellikle Türkiye ile ilgili konulara yırtık lastikten şamyel çıkar gibi atlıyorsun.
Bir yazıyı önce oku anla anlmıyorsan bir anlayana sor. Kime yazılmış, ne içeriyor, ben bu naneyi yersem hazmedebilirmiyim acaba diye düşün sonra yaz.

Hakaret etme ! Bu forumun duzenini saglamakla yukumlu insanlar sadece moderatorler ve sozlerin muhatabi insanlar degillerdir. Burasi ozgur bir forum ortami ve isteyen istedigi konuda istedigini yazabilir, eger rahatsiz olunan bir konu varsa, aksi isbat edilerek kapatilir. Ama kalkip da boyle hem konuyu degistirir, hem de hakaret edersen, bu isin ucu gorunmez.

Hepimiz insaniz, oyle ya da boyle kardesiz. Kirici sozler kullanip da ortami germenin ve huzuru bozmanin manasi yok....

asena
Bir suredir foruma yazamiyorum vakit darligindan, simdi yine ayni sorunla karsi karsiyayim ancak bu "Lozan" meselesine bir ayrinti daha getirmek istiyorum...

Mustafa Kemal, yerli ve yabancı bircok casusun cirit attigi bir ortamda Milli Mucadeleyi kazandi ama savas meydanlarinda yasanan istihbarat sorunu masa basinda da hissedildi bir sure sonra...

Lozan Konferansi gorusmeleri sirasinda yetersiz iletisim imkanlari nedeniyle, Ankara'dan Lozan'daki Turk heyetine yollanan bilgi ve talimatlar sifrelenmis telgraflar halinde olup, oce Kostence ( tam emin degilim ama buyuk ihtimalle kostence... ) telgraf merkezine gitmekte, oradan da Lozan'a iletilmekteydi. O donem İngiliz gizli servisi bize ait sifreleri cozmus, Kostence'ye ulasan telgraflarin tamamina yakinini acarak gorusmeleri ogrenmistir. Bu sayede ingilizler toplanti baslamadan, Turk delegesinin o gun neler soyleyecegini, hangi siyaseti takip edecegini ogrenip, ona gore kendi stratejilerini gelistirmistir.

Ingilizlerin Musul meselelerini sonraya birakip Kerkuk petrollerini ele gecirmeleri Lozan'a dayaniyor. Genc Turkiye Cumhuriyeti, istihbarat eksikligi nedeniyle, belki de alabileceginin daha aziyla yetinmek zorunda kalmistir. Bazi istihbarat uzmanlari, Ingiliz istihbaratinin Lozan'da en parlak donemini yasadigini belirtir...

Kolay gelsin...

Bilge arkadasim,seni az cok forumdan tanidigim icin saygiliyim,ancak bu yazdigin sadece bir mazeret olabilir.Hani elektrikler kesilde odevimi yapamadim gibi.Ismet Inonu o zamanin ids isleri bakaniydi.Isteklerimizi biliyordu.Telgraf olmasaydi da orada,o masada o karari aldirtmayabilirdi.O oraya kukla olarak gitmedi.

Rauf Bey'in Lozan müzakereleri sırasında İsmet'e çektiği şu telgraf, ibret vericidir:

"Murahhas Heyet'in Yunan tamiratı hakkındaki hareketi, Vekiller Heyeti'nin talimatına açıklıkla AYKIRI görülmüştür!.."

"Müşgül vaziyette kalan Vekiller Heyeti milli menfaatleri düşünerek, bildirdiğiniz gibi "mühim meselelerin 3-4 gün içinde neticelenmesi" yolundaki kanaatin gerçekleşmesine kadar tutumunu değiştirmeyecektir!.." "Önceki telgraflarımızda da bildirdiğimiz gibi, diğer meselelerde de fedakârlığın KAT'İYYEN mevzu-u bahs olamıyacağı tabiidir!"

Bu uyarıya da uymadığı gibi, Vekiller Heyeti'nin tutumunu "93 Harbi'ndeki Osmanlı Bakanlar Kurulu"na benzeten ağır bir cevap vermiş, Rauf Orbay'ın Başbakanlık'tan istifasına sebep olmuştur.

O tarihte Meclis, bilhassa muhalif "İkinci Grup"; değişen stratejik şartlara göre sınırlarda düzeltme yapılması, savaş tazminatı olarak Limni, Midilli, Sakız, Sisam gibi ANADOLU'ya yakın adaların alınması, %71 nüfusu TÜRK olan BATI TRAKYA'nın Yunanistan elinde bırakılmaması, Yunan ordusunun yaptığı tahribatın ödetilmesi, Hatay, Halep, Kerkük, Musul meselesi gibi hususlar üzerinde duruyordu... Bunlardan hiç biri elde edilememiştir

Rauf Orbay, Meclis'te LOZAN Anlaşması'nı savunan eski Hariciye Vekili Yusuf Kemal Bey'in "milletvekilleri huzurunda müdafaasını yaptığım bir muahedenin artık kusurlarından bahsetmekten kaçınırım" dediğini belirtir... Yunanlar'dan tazminat alamayışımız, MUSUL'u kaybedişimiz, BATI TRAKYA'da en azından ayrı bir devlet kurduramayışımız, Alman bankalarında müttefikler tarafından el konulan altınlarımızı alamayışımız, 12 milyon İngiliz altını ödediğimiz, ancak İngilizler tarafından el konulan 3 gemiyi alamayışımız, HİLAFET'e bağlı olması gereken HİCAZ bölgesinde söz sahibi olamayışımız bizce LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI'nın kusurlarıdır

Rauf Orbay, hatıralarında "İsmet Paşa'nın Lozan'dan çok değişmiş ve kibirli olarak döndüğünü, HİLAFET'in kaldırılmasında da büyük rolü olduğunu" anlatır... İsmet Paşa'nın 17.11.1922'de Muslim Standard gazetesine verdiği beyanatta, "TÜRK MİLLETİ İSLAM'IN KILICIDIR!.. HİLAFET, TÜRK MİLLETİ'NE EMANETTİR!.. Kanımızın son damlasına kadar HİLAFET'i tutup yaşatacağız" demesine rağmen; Lozan'dan dönüşünde tamamen aksi fikir ve kanaatle yaman bir HİLAFET düşmanı kesildiğini söyler... Bunun da "bazı düşman telkinlerine kapılışından ileri geldiğinin anlaşıldığını belirtir!.. Ve şöyle devam eder:

- "İsmet Paşa LOZAN'da İngilizler'le bir nevi gizli arabuluculuk rolü oynayan İstanbullu meşhur Hahambaşı Hayim Naum Efendi'nin telkinleriyle HİLAFET'in artık ne şekilde olursa olsun TÜRKİYE'de devamına müsaade edilmeyip derhal atılması lüzumu" fikrini tamamiyle benimsemiş bulunuyordu!.."

- "Bunu böyle kabul edişimiz, bizim GAFLET'imiz olmuştur! Zira MUSTAFA KEMAL PAŞA da, ben de, KARABEKİR ve ALİ FUAT PAŞALAR da, diğer bir çok arkadaşlar da yıllardanberi çeşitli vazifelerle gidip gelerek, dillerini bildiğimiz, matbuatını ve neşriyatını da yakından takip ettiğimiz dış alemin ve bilhass Avrupa politikasının hiç te yabancısı olmadığımız halde; şimdi ömründe İLK defa gittiği Avrupa'da bir kaç haftacı kalan İsmet Paşa'ya " dünya ahvalini herkesten iyi bilen bir dış politika uzmanı" gözü ile bakmak gafletine nasıl düştüğümüzü anlamıyorum!"

4twelve

Himmm Arkadasim sana nasil yarimci olabiliriz bu forumun sizden birazcik eski userlari olarak Flood yaptin her thread a ayni postu yolladin,forumun en sevilen userlarina posta koydun,herkesi Pkk sempatizanligina canak tutmakla sucladin ve hatta vatana ihanetle,eee baska bisey kaldimi genel olarak bize soylemedigin,istersen biz sana thread ve post silme user banlama yetkisi falanda verelim ne dersin ( Modluk yetmez adminlik )hatta sen butun interneti falan kontrol et istersen??:evil:

Bilge_Kagan
07-01-2005, 01:44 PM
Bilge arkadasim,seni az cok forumdan tanidigim icin saygiliyim,ancak bu yazdigin sadece bir mazeret olabilir.

Bunu ben de soyledim zaten. Eger dikkatli okuyacak olursan...

Kolay gelsin...

;)

Verdigin tum bilgiler icin tesekkurler...Daha once okumadigim bir cok seyi simdi burada okudum...

asena
07-01-2005, 01:47 PM
Sen etken yazdin,ben mazeret yazdim.Yazilanlari,ozellikle senin gibi abuk subuk seyler yazmayanlarin postlarini daha buyuk bir zevkle okurum.

Hic onemli degil Bilge kardesim.ben de senden cok sey ogrendim.Bilmesen de bana hakkin cok gecti.

tukyu
07-01-2005, 01:52 PM
Himmm Arkadasim sana nasil yarimci olabiliriz bu forumun sizden birazcik eski userlari olarak Flood yaptin her thread a ayni postu yolladin,forumun en sevilen userlarina posta koydun,herkesi Pkk sempatizanligina canak tutmakla sucladin ve hatta vatana ihanetle,eee baska bisey kaldimi genel olarak bize soylemedigin,istersen biz sana thread ve post silme user banlama yetkisi falanda verelim ne dersin ( Modluk yetmez adminlik )hatta sen butun interneti falan kontrol et istersen??:evil:

Al bi ondan daha ya...
oğuz ne kadar çok avukatın var senin.
Sana bi Aynalı dedim kendini sazan sanan kaç kişi atladı bak...

İyi gidiyorsunuz devam arkadaşlar ama arada Özbekistanla ilgili konularada bişeyler yazın.

asena
07-01-2005, 01:55 PM
Ya dogrusunu istersen Tukyu,Ozbekistanli bir arkadasimiz din konusunu tuttu Ataturk'e getirdi.Turkculer icin Ataturk'u ilah olarak kabul ettiklerini yazdi.Ben de ornek olarak Ataturk'un de jata yaptigini,kul oldugunu,ornegin Ismet Pasayi adam yerine koydugunu yazdim baska bir threadde.Yani Ozbek kardelserimiz de Ataturk'e meraklilar,e madem meraklilar tartisalim bazi seyleri degil mi?Yoksa kalkip da sadece kendimiz icin biseyler yazmiyoruz.

tukyu
07-01-2005, 01:59 PM
Ya dogrusunu istersen Tukyu,Ozbekistanli bir arkadasimiz din konusunu tuttu Ataturk'e getirdi.Turkculer icin Ataturk'u ilah olarak kabul ettiklerini yazdi.Ben de ornek olarak Ataturk'un de jata yaptigini,kul oldugunu,ornegin Ismet Pasayi adam yerine koydugunu yazdim baska bir threadde.Yani Ozbek kardelserimiz de Ataturk'e meraklilar,e madem meraklilar tartisalim bazi seyleri degil mi?Yoksa kalkip da sadece kendimiz icin biseyler yazmiyoruz.

Ben konuşmayın demiyorum Hakaret etmeyin edenede müsade etmeyin diyorum hemde bunu üyelere değil forum yöneticilerine söylüyorum ama duyan kim....(asena seni seviyorum biz kardeşiz biliyorsun)

4twelve
07-01-2005, 02:00 PM
Al bi ondan daha ya...

İyi gidiyorsunuz devam arkadaşlar ama arada Özbekistanla ilgili konularada bişeyler yazın.
Hiiii anlasildi senin derdin kardesss.Hayirli isler,birseyler soylerdim ama signature ma yakismaz nediyim Sana Rabbim hidayet etsin...

aykız
07-01-2005, 02:28 PM
Bir şey daha, I. ve II. İnönü savaşlarına o bölgenin ismi verilmiştir. İsim kürt İsmet'ten gelmiyor.

İnönü daha sonra soyadını o bölgeden almıştır..Doğrusun çolpan...
Birde İnönünün savaş anında bile taktik lerini atatürkten aldığı söylenir..
kendinin bir başarısı yoktur...Ve tarihte hangi Kürt komutan başarı yakalamıştırki....Bir örnek verin sözümü geri alacağım..

erk
07-01-2005, 02:40 PM
İnönü daha sonra soyadını o bölgeden almıştır..Doğrusun çolpan...
Birde İnönünün savaş anında bile taktik lerini atatürkten aldığı söylenir..
kendinin bir başarısı yoktur...Ve tarihte hangi Kürt komutan başarı yakalamıştırki....Bir örnek verin sözümü geri alacağım..

Burada Kürtleri savunuyormuş gibi gözükmek istemem ama Selahaddin Eyyubi ( Haçlılarla savaşmıştır) Kürttür, yada ben öyle biliyorum.
İnönünün yanlışları olmuşdur doğrudur, hatta çok yanlışları olmuştur. Ama İnönü Lozanda başarısız sayılamaz bence. Musul, Kerkük, Kıbrıs, Oniki ada, Batı Trakyayı büyük önder Atatürk de almak istemiştir ama bırakmak zorunda kalmıştır.

aykız
07-01-2005, 03:26 PM
Burada Kürtleri savunuyormuş gibi gözükmek istemem ama Selahaddin Eyyubi ( Haçlılarla savaşmıştır) Kürttür, yada ben öyle biliyorum.
İnönünün yanlışları olmuşdur doğrudur, hatta çok yanlışları olmuştur. Ama İnönü Lozanda başarısız sayılamaz bence. Musul, Kerkük, Kıbrıs, Oniki ada, Batı Trakyayı büyük önder Atatürk de almak istemiştir ama bırakmak zorunda kalmıştır.

Selahaddin Eyyubi Kürt değildir...
İyi araştır...

erk
07-01-2005, 03:29 PM
Selahaddin Eyyubi Kürt değildir...
İyi araştır...

Neymiş peki söylede bilelim.

tukyu
07-01-2005, 03:36 PM

Selahattin Eyyubi gibi bir zatı, Kürt yapmadığınız kalmıştı BRAVO BU FORUMA BRAVO SİZE...

aykız
07-01-2005, 03:47 PM
Neymiş peki söylede bilelim.

Araptır........................................... .........Bildinmi?
Hiç bir şey okumuyorsan meydan Larus oku.

tukyu
07-01-2005, 03:49 PM
Biraz araştırıcı olalım ezberci kulaktan dolma şeyleri bilgi diye buraya koyuyorsunuz bilmeyen insanlarda sizin verdiğiniz bilgileri doğru sanıyorlar...

Söz varki ibret dolu, söz varki bir hecedir
Kitap varki, konusu sadece düzmecedir
Güzel sözü kavramak öyle kolaymı sandın
Söz varki, alim olan anlar; cahile bilmecedir.

SURİYE TÜRKLERİNİN KISA TARİHÇESİ

Suriye, Asya'da Müslüman bir Arap ülkesi olarak tanımlanıyor. Bu ülkede Müslümanların ve hatta insanların - yaşama hakkına ne kadar sahip olduğunu tartışmak yalnış olmaz. Ortadoğu'da bulunan Suriye bu coğrafyada yer alan pek çok ülke gibi çok dinin (mezhebin), ırkın, dilin bulunduğu demografik bir yapıya sahiptir. Bugünkü Türkiye -Suriye ilişkilerini ve Suriye'de yaşayan Türklerin durumuna geçmeden önce Suriye'deki tarihi seyri ve bu seyre bağlı olarak Türklerin buraya gelişlerini gözden geçirelim.

Suriye, bulunduğu coğrafi konum itibariyle; doğu ve batıyı birleştirdiğinden Anadolu'nun tabii bir uzantısı olmasından ötürü hem doğu ve hem de batıdaki devletlerin ilgi odağı olmuştur. Sümerler, Asurlular, Makedonyalılar ve Romalılar Suriye'de hakimiyet kurmuşlardır
İslamiyet'in doğuşundan sonra bölgede, Hz. Ömer'le başlayan bir İslami hareket görüyoruz. Bu durum, Emevi ve Abbasi hanedanlıkları zamanında da devam etmiştir. Türklerin bugünkü Suriye'ye gelişleri ise, 11. yy'dan başlayarak 19. yy sonlarına dek sürmüştür. Türklerin buraya gelen kolu, Oğuzlar'ın Türkmen olarak anılan kısmıdır. Türklerin bölgeye gelip yerleşmeleri, Büyük Selçuklu Devleti'nin Gazneliler'le yaptığı Dandanakan Savaşı sonrası olmuştur. Büyük Selçuklu Devleti, bu savaştan sonra özellikle 1063 yılından itibaren kendi hayat tarzlarına uygun buldukları bu bölgeye yerleşmeye başladılar. Özellikle Halep, Lazkiye, Trablusşam ve Asi Irmağı vadisi boyunca Hama, Humus ve Şam bölgesinde bu yerleşme yoğunluk kazanmıştır. Türklerin buraya yönelik akınları Afşin ve Sandık Beyler komutasında Halep'e kadar devam etmiştir. 1069-1070 yıllarında ise Kurlu ve Atsız Beyler, Güney Suriye'yi tamamen ele geçirmişlerdir. Nihayet Sultan Melikşah, 1078 yılında Tutuş'a Suriye Selçuklu Devleti'ni kurma emrini vermiştir. Oğuzların Yıva Boyu ile Bayat, Avşar, Begdilli, Döğer ve Üçoklar oymakları Şam ve Halep'e yerleşmişlerdir. Buradaki Türk boyları, 1096 yılında Haçlı seferleri başladığında Selahattin Eyyubi komutasındaki Müslümanlarla birleşerek Haçlılara karşı bölgeyi savunmuşlardır.

Selahattin Eyyubi'nin ölümünden sonra bölgeye bir başka Türk devleti olan Memluklular hakim olmuştur. Anadolu'ya hakim olan Türkiye Selçuklu Devleti ise, 1243 yılında Moğollarla yaptığı Kösedağ Savaş'ını kaybetmesi sonrası ağır Moğol baskısı altında kalmıştı. Bu baskı sonucu özellikle Kayseri ve Sivas'ta yaşayan Türkmenler, Memluk Sultanı Baybars zamanında Suriye bölgesine yerleşmişlerdir. Bu dönemde Suriye'ye gelip Şam'a yerleşen Türkmenler, İlhanlı hükümdarı Ebu Said Bahadır Han'ın ölümünden sonra çıkan siyasi karışıklıktan faydalanarak 1337'de Elbistan civarında Dulkadiroğulları beyliğini kurmuşlardır. Yavuz Sultan Selim, 1516 yılında Mercidabık'ta Memlukluları yenerek bu günkü Suriye topraklarını Osmanlılara bağlamıştır

1918 sonuna kadar da bu bölgedeki Türk hakimiyeti, kesintisiz olarak 402 yıl sürmüştür. Bu sürede bölge sakinleri, derin Türk kültürü etkisi altında kalmıştır. Bu etki kendisini en çok dil konusunda göstermiş; Suriye lehçesi en fazla Türkçe kelime içeren Arab lehçesi olmuştur. I. Dünya Savaşı sonuna kadar Osmanlı hakimiyetinde kalan Şam, Trablus ve Halep eyaletleri şeklinde yönetilen Suriye, Türk yönetimi altında kültürel, sosyal ve ekonomik açılardan kalkınmış ve en huzurlu dönemini geçirmiştir.

aykız
07-01-2005, 03:59 PM
sağol tukyu .................................................. ...

Colpan
07-01-2005, 04:32 PM
Selahaddin Eyyubi'nin kardeşlerinin isimleri Mahammet Ebu Bekir, Şemsüddevle Turan Şah, Seyfilislam Tuğtekin, Şehinşah, Tacilmülük Buri.

Sayın Necdet Sevinç "Selahaddin Eyyubi Türk'tür" başlıklı 5 yazısının sonuncusunda bunu ortaya koymuş. Bu yazılarında Malazgirt Savaşı'nı kürtlerin yardımıyla kazandığımız yolundaki palavraları da bir güzel çürütmüş. Yazıları her Türkçü okumalı bence.

Yazılar burada
Selahaddin Eyyubi Türktür-1 (http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazar.asp?id=25&altid=226)
Selahaddin Eyyubi Türktür-2 (http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazar.asp?id=25&altid=238)
Selahaddin Eyyubi Türktür-3 (http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazar.asp?id=25&altid=253)
Selahaddin Eyyubi Türktür-4 (http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazar.asp?id=25&altid=257)
Selahaddin Eyyubi Türktür-5 (http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazar.asp?id=25&altid=275)

aykız
07-01-2005, 05:08 PM
Selahaddin Eyyubi'nin kardeşlerinin isimleri Mahammet Ebu Bekir, Şemsüddevle Turan Şah, Seyfilislam Tuğtekin, Şehinşah, Tacilmülük Buri.

Sayın Necdet Sevinç "Selahaddin Eyyubi Türk'tür" başlıklı 5 yazısının sonuncusunda bunu ortaya koymuş. Bu yazılarında Malazgirt Savaşı'nı kürtlerin yardımıyla kazandığımız yolundaki palavraları da bir güzel çürütmüş. Yazıları her Türkçü okumalı bence.

Yazılar burada
Selahaddin Eyyubi Türktür-1 (http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazar.asp?id=25&altid=226)
Selahaddin Eyyubi Türktür-2 (http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazar.asp?id=25&altid=238)
Selahaddin Eyyubi Türktür-3 (http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazar.asp?id=25&altid=253)
Selahaddin Eyyubi Türktür-4 (http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazar.asp?id=25&altid=257)
Selahaddin Eyyubi Türktür-5 (http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yazar.asp?id=25&altid=275)

Doğrusun çolpan aynı veya benzer şeyleri yazacaktım ama arkadaş hadi be herkesmi türk idi der diye arap yazdım...avrupa ülkelerrinde arap dendiği için..

oğuz
07-02-2005, 02:42 AM
Al bi ondan daha ya...

Mimar Sinan gibi eşsiz bir ustanın hakkında bir şayia çıkarılır. Süleymaniye Camün minaresinin birisi eğri diye. Çocuklar da bunu muhitte yaygınlaştırırlar. Ve çevrede de bu söylenti yayılır. "Cami çok güzel, ama minaresinin birisi eğriymiş." Çocuklar güneş düştüğü zaman bakıyorlar ki, minarenin gölgesinde eğrilik var ve "Bu minare eğri olduğundan gölgesi eğri gözüküyor" diyorlar.
Mimar Sinan o zaman eğri minareyi doğrultuyor. Topluyor çocukları: "Gelin bakalım çocuklar, bu minareyi doğrultalım. Hikakaten ben de baktım, minare eğri, sizin dediğiniz doğru."

"Nasıl doğrultulur efendim bilmiyoruz ki" diyorlar. "Yıkmak zor olur, yıksak bile yine eğri yapabiliriz."

Mimar Sinan şöyle bir bir çare düşünür: "Acaba bir halat alsak da şu şerefeden çekip doğrultsak, minare düzelir mi?"

Halat minarenin boynundan aşağıya sarkıtılıyor. Ve aşağıda halatın ucundan Mimar Sinan ve çocuklar çekiyorlar.

Mimar Sinan, "Doğruldu mu bakalım çocuklar?" diyor.

Çocuklar: "Doğruldu efendim, bakın ne güzel oldu." Böylece urganla minareyi doğrulturlar. Ve ondan sonra minare eğri sözü kesilir. Sinan biliyor ki, minare eğri değil, yine biliyor ki, minare urganla doğrulmaz. Ama muhatabın seviyesine inmek var ya, onların dünyasından meseleye bakmak var ya, işte Mimar Sinan onu yapıyor.

Seni son defa adam yerine koyup yukarıdaki nükteyi yazıyorum. bir oku ondan sonra bu yazılanlardan bir hisse çıkarmaya çalış !

Aynalı konusuna gelince bunu senin görgüne,terbiyene ve kültürüne veriyorum....

erk
07-02-2005, 05:37 AM
Doğrusun çolpan aynı veya benzer şeyleri yazacaktım ama arkadaş hadi be herkesmi türk idi der diye arap yazdım...avrupa ülkelerrinde arap dendiği için..

bırak şimdi kıvırma aykız. biri Arap dedi biri Türk hangisine inanayım. Bende kaynaklarla kanıtlayacağım.

erk
07-02-2005, 07:45 AM
Ünlü bir Kürt ailesinden gelen babası Necmeddin Eyyub, Selçuklu emiri İmadeddin Zenginin hizmetinde görevliydi.

Bunu aynen Ana Britannica'dan aldım. Yani anlamıyorum Kürt olsa ne olacak? Herkesi neden Türk yapıyoruzki? Kürtler ülkemiz için sorun olabilirler ama bu tarihi çarpıtmayı gerektirmez. Neyse o.

İngilizce kaynak çok bulabilirim. Sizlerde kaynaklarınızı yazarsanız sevinirim.

asena
07-02-2005, 07:52 AM
meydan laouresse(yanlis yazmis olabilirim) ve britannica serileri,discovery channel tipi kanallar tam olarak dogrulari yazmiyorlar.Mogollari Turk gosteriyor mesela bu kaynaklar.

erk
07-02-2005, 07:58 AM
meydan laouresse(yanlis yazmis olabilirim) ve britannica serileri,discovery channel tipi kanallar tam olarak dogrulari yazmiyorlar.Mogollari Turk gosteriyor mesela bu kaynaklar.

Demekki adamlar bizim gibi herkesi Türk yapıyorlar. Ama Moğollara Türk denmesi beni üzmez, aynı ağacın farklı dallarıyız.

asena
07-02-2005, 08:16 AM
Sen herkesi Turk yapabilirsin arkadasim.O senin sorunun.Kurtleri de Turk yapabilirsin.Ancak bazi seyler var ki,yetkili mercilerdir ve onlarin sozleri dinlenir sadece.
Pardon,ozur dilerim,.tabii ki Mogollar Turklerden olusmus bir yapidir.Bu kaynaklarda Mogollarin Turklerin atasi oldugu yazilidir.Oysa bu kesinlikle yanlistir.Tum dunya tarihi kitaplarinda Mogollarin Turk Boylarindan olusmus "etnik" bir imparatorluk oldugu yazilir.Ancak bazi saygin gibi gorunen yayin organlari Mogollari bizlerin atalari olarak gostermeye calisiyorlar.Bir amaca oldugunu zannetmememle birlikte,bu derecede saygin organlarin eksik bilgiye sahip olmadiklarini da dusunmuyor degilim.

erk
07-02-2005, 08:22 AM
Sen herkesi Turk yapabilirsin arkadasim.O senin sorunun.Kurtleri de Turk yapabilirsin.Ancak bazi seyler var ki,yetkili mercilerdir ve onlarin sozleri dinlenir sadece.
Pardon,ozur dilerim,.tabii ki Mogollar Turklerden olusmus bir yapidir.Bu kaynaklarda Mogollarin Turklerin atasi oldugu yazilidir.Oysa bu kesinlikle yanlistir.Tum dunya tarihi kitaplarinda Mogollarin Turk Boylarindan olusmus "etnik" bir imparatorluk oldugu yazilir.Ancak bazi saygin gibi gorunen yayin organlari Mogollari bizlerin atalari olarak gostermeye calisiyorlar.Bir amaca oldugunu zannetmememle birlikte,bu derecede saygin organlarin eksik bilgiye sahip olmadiklarini da dusunmuyor degilim.

Asena şaşırdın herhalde. Selaheddin Eyyubiye Kürt diyen benim diğer arkadaşlara söyleyeceksin o Kürttür diye. Benim kimseyi Türk yapma gibi bir düşüncem yok.
Moğollar Türklerin atası deniyorsa yanlış ama bu S.Eyyubinin Kürt olduğunu değiştirmez. Sizlerde kaynak gösterin. Araştırma gösterin.

asena
07-02-2005, 08:28 AM
Ben sana Turk tarihi hakkinda yalan yanlis bilgilere sahip olma ihtimali olan yayinlari yazdim.Ornek olarak da Mogollari atalarimiz yazdiklarina gore,en azindan tarihi bilgilerine fazla itibar etmemen gerektigini yazdim.
"Demek ki adamlar da bizler gibi herkesi Turk yapmis" dedigin icin,diyorum ki,Turk olmayani Turk yapmak gibi sacmaliga dusmeyiz.Sen bizleri herkesi Turk yapan insanlar olarak goruyor olabilirsin,bu senin sorunun.Ote yandan Kurtler Mezopotamya Uygarliginin torunlari oldugunu,Orhun Anitlarini kendilerinin yazdigi yalanini bir bir diger milletlere yuttururken,izin ver de bizler de Turklerin tarihini arastirip,yanlislari duzeltelim.

erk
07-02-2005, 09:34 AM
Ben sana Turk tarihi hakkinda yalan yanlis bilgilere sahip olma ihtimali olan yayinlari yazdim.Ornek olarak da Mogollari atalarimiz yazdiklarina gore,en azindan tarihi bilgilerine fazla itibar etmemen gerektigini yazdim.
"Demek ki adamlar da bizler gibi herkesi Turk yapmis" dedigin icin,diyorum ki,Turk olmayani Turk yapmak gibi sacmaliga dusmeyiz.Sen bizleri herkesi Turk yapan insanlar olarak goruyor olabilirsin,bu senin sorunun.Ote yandan Kurtler Mezopotamya Uygarliginin torunlari oldugunu,Orhun Anitlarini kendilerinin yazdigi yalanini bir bir diger milletlere yuttururken,izin ver de bizler de Turklerin tarihini arastirip,yanlislari duzeltelim.

Yani sonuç olarak Selehaddin Eyyubiye Türk diyorsunuz. İyi bravo. Ancak kendinizi kandırırsınız. Ben Orhun yazıtlarına falan hiçbirşey demedim konu nereden nereye geldi?
Bende Kürtleri sevmemde ırkçılığın bu kadarı da olmaz. Yani Kürt olsa ne olur olmasa ne olur?

aykız
07-02-2005, 10:45 AM
bırak şimdi kıvırma aykız. biri Arap dedi biri Türk hangisine inanayım. Bende kaynaklarla kanıtlayacağım.

Bir alttaki yazını oku ve neden TÜRk demediğimi anlarsın.....
(Kendi yazını)
Yazdıklarınla ithilafa düşme..Heheheheh...
Tezini bari çürütme..kardeş....
S.Eyyübi bal gibi türktür......Napalım Allah bazı ırkları ayrıcalıklı yaratmış..
Belkide eskiden beri aralarında akraba evliliği olmadığı için zekaları zarar görmemiş nidelim...

asena
07-02-2005, 12:43 PM
Yani sonuç olarak Selehaddin Eyyubiye Türk diyorsunuz. İyi bravo. Ancak kendinizi kandırırsınız. Ben Orhun yazıtlarına falan hiçbirşey demedim konu nereden nereye geldi?
Bende Kürtleri sevmemde ırkçılığın bu kadarı da olmaz. Yani Kürt olsa ne olur olmasa ne olur?

Arkadasim,benim Selehaddinle vs alakam yok.Cikisimin nedeni "herkesi turk yapiyorsunuz" lafi icindi.Istedigine inan istedigine de inanma.Burada da o kadar ispatlamis olanlar var.
Selehaddin Eyyubi Turk degildir.Araptir kendisi."Kurt" kokenli muhabbetine gelirsek...
Bu sekilde bilinmesinin nedeni yine ayni sekilde.Kurtler bir aralar Mezopotamya.Med kulturune sahiplenmisler,inandirici olamamislardi."Orhun Yazitlari" ek olarak.
Arap ile farsilerin karışımından türemiş melez bir topluluk olan kürtler "millet" kimliğine bürünebilmek için kendilerine sahte köken icad etmeye çalışıyorlar. Selahaddin Eyyubi'nin ailesi hakkında çok az bilgi olmasından istifade ederek kürt olduğunu ileri sürüyorlar, yani "Eyyubi Devleti bir kürt devletiydi, işte bizim kökenimiz budur, biz de başlıbaşına bir milletiz" demeye getiriyorlar.
Dilerim simdi anlatabildi.

erk
07-02-2005, 12:59 PM
Bir alttaki yazını oku ve neden TÜRk demediğimi anlarsın.....
(Kendi yazını)
Yazdıklarınla ithilafa düşme..Heheheheh...
Tezini bari çürütme..kardeş....
S.Eyyübi bal gibi türktür......Napalım Allah bazı ırkları ayrıcalıklı yaratmış..
Belkide eskiden beri aralarında akraba evliliği olmadığı için zekaları zarar görmemiş nidelim...

Evet aykız bak asenada Türk değil Arap diyor. Bakalım şimdi yine kıvıracakmısın? Ben hala söylediklerimin arkasındayım kıvırmıyorum. S. Eyyubi Kürttür diyorum. İngilizce birçok kaynak verebilirim istenirse. Sizde bir kaynaklarınızı söylesenizde bilsek.

aykız
07-02-2005, 01:05 PM
Evet aykız bak asenada Türk değil Arap diyor. Bakalım şimdi yine kıvıracakmısın? Ben hala söylediklerimin arkasındayım kıvırmıyorum. S. Eyyubi Kürttür diyorum. İngilizce birçok kaynak verebilirim istenirse. Sizde bir kaynaklarınızı söylesenizde bilsek.

Bak asenanın bilgisine güvenirim...
Ben TÜRK o ARAB diyorsa eğer,ikimizinde belli kaynakları vardır..
Ama senin kürt demenin hiç bir kaynağı yoktur (Bakınız asenanın açıklaması)
Kaynağa gelince onu sen yapacak artık yok öle beleşcilik..Araştır ...
bakalım kaç kere türk ,arab diyeni bulacaksın..
kıvırmaya gelince istersen o terimi kullanmasan..ÇOK basit kaçıyor..Ama yok ben böyle konuşurum diyorsan o zaman ben senin dilindende çok iyi anlarım..
cevaplarda ona göre olur..Kızma yok sonra....

erk
07-02-2005, 01:30 PM
Bak asenanın bilgisine güvenirim...
Ben TÜRK o ARAB diyorsa eğer,ikimizinde belli kaynakları vardır..
Ama senin kürt demenin hiç bir kaynağı yoktur (Bakınız asenanın açıklaması)
Kaynağa gelince onu sen yapacak artık yok öle beleşcilik..Araştır ...
bakalım kaç kere türk ,arab diyeni bulacaksın..
kıvırmaya gelince istersen o terimi kullanmasan..ÇOK basit kaçıyor..Ama yok ben böyle konuşurum diyorsan o zaman ben senin dilindende çok iyi anlarım..
cevaplarda ona göre olur..Kızma yok sonra....

Merak etme kızmam. Ben kaynak gösterdim: Ana Britannica sen neden göstermiyorsun? Yoksa salladınmı kafandan :)
Kürtler senin gibi düşünenler yüzünden ülkeyi işgal etti. Önce "Kürtçe yok, dilleri yok" "Kürtler Türk boyu" v.b dendi. Kürtlerde tarihi bir bilinç uyanmadan bu ülkenin başına hep sorun olurlar.

Bilge_Kagan
07-02-2005, 03:57 PM
Selahaddin Eyyubinin Kurt olup olmamasi sunu degistirir, eger bu zeki devlet adami, Kudus'u muslumanlara geri kazandiran insan, buyuk savasci, Turkse, benim gogsum kabarir milletimin boyle bir insan yetistirmis olmasindan dolayi. Eger kurtse, yine kendi milletim adina uzulurum, ama gercekten Turk olup da bizim Turk kardeslerimiz bu adami " Kurt " diye gosteriyorlarsa, o zaman halkimin bu gunu ve gelecegi icin uzulurum. Zira yeni neslin kendi tarihini sahiplenmek gibi bir cabasi olmadigi gibi, baska etnik gruplara bu tarihi vermek gibi bir hataya dusmesi, gelecek icin insanin icinde iyi hisler dogurmuyor.

Simdi meselenin tarihi boyutuna gelelim. Selahaddin Eyyubinin pratik olarak bir "Kurt" olmasi imkansiz, belki arap olmasi uzerinde tartisilabilir. Zira o donemde, Kurtlerin bolgede herhangi bir onemi yok, Kurt beyligi diye gosterilen bir kac beyligin de kesin olarak Kurtlere dayandigi kanitlanamiyor. Ancak bana gore kesinlikle Turktur. Zira ortam bir Turk'un hukumdar olmasina cok uygun ( abbasi halifelerinden beri bir Turk egemenligi vardir Turk valileriyle yonetilen arap bolgelerinde ). Colpan'in verdigi kaynaklari okumadim ancak dogrulugundan da pek suphem yok abartilmis bolumler varsa onlarin haricinde...

Ben Meydan Larousse'a tekrar soyle bir bakıyorum;

Eyyubiler, Selahaddin Eyyubi tarafindan kurulan islam hanedani (1174-1524), hanedan, Mısır, Suriye, Filistin, Mezopotamya'nin kuzey bolumu ile yemen'e de egemen oldu. Hanedan'a adini veren Eyup bin Sadi bin Mervan, Azerbaycan'da Dvin sehri yakinindaki Acdanakan koyunde dogdu Once Seddadilerin, sonra da Irak selcuklulari askeri valisi Bihruz'un hizmetine girdi. Bihruz tarafindan Tikrit kendisine ikta olarak verildi. Bir sure sonra, Musul atabeyi imadeddin zengi'nin tarafina gecti sam'in alinmasindaki hizmeti dolayisi ile Baalbek valiligine atandi. Zengi'nin olumuyle Eyup Borililerin hizmetine girdi. Boriler ona sam muhafizligini verdiler. Zengi'nin oglu nurettin'in hizmetinde kalan kardesi Sirkuh'a ise, ikta olarak Humus verilmisti. Sam'in Nurettin tarafindan alinmasina yardimi dokundugu icin Eyup, Sam valisi olarak atandi.

Nurettin, Fatimi veziri Saver'e yardim etmek icin Sirkuh'u misira gonderdi. Sirkuh giderken yegeni Selahaddin'i de birlikte goturmustu[b]. Uzun suren savaslar sonunda, saver olduruldu, Sirkuh onun yerine gecti. Ancak birkac hafta snra, Sirkuh da oldu. Selahaddin vezir oldu, ardindan da hukumdarligini ilan etti. Kardesi [b]Turansah'i Yemen'i ele gecirmeye gonderdi. Bu arada ayaklanmalari bastirdi. Selahaddin, bagimsizligini ilan etmesinden rahatsiz olan Nureddin'in olumunden faydalanarak, Suriye ve Mezopotamya'nin bir bolumunu ele gecirdi.

Buradan sonra haclilarla yaptigi savaslari ve karisikliklardan faydalanma yeteneklerini ve az savasla cok toprak alabilme becerisini anlatiyor.

--Haclilara karsi elde ettigi basarilar batida yeni guclerin dogmasina sebep oldu. Nitekim bu güçler kisa sure sonra, Kudus disinda, Selahattin in aldigi Suriye ve Filistin kiyilarinin buyuk bolumunu ele gecirdi. Haclilari uzaklastiramayacagini anlayinca, onlarla baris yapti, birkac ay sonra da oldu. Selahaddin daha hayattayken ulkesini ogullari ve kardesi Adil arasinda bolusturdu. Mezopotamyayi Adile, Sam i Efdal'e, Misir'i Aziz'e, Halep'i de Zahir'e verdi. [b]Yemen, orayi ele geciren kardesi Turansah'a halef olan " Tugtigin " in yonetimindeydi. Ayrica Hama, yegeni Takiyettin Omer e, Humus, Sirkuh'un torunu Mucahit'e birakilmisti.

Daha devami var ama yazmayi gereksiz goruyorum...

aykız
07-02-2005, 04:03 PM
Merak etme kızmam. Ben kaynak gösterdim: Ana Britannica sen neden göstermiyorsun? Yoksa salladınmı kafandan :)
Kürtler senin gibi düşünenler yüzünden ülkeyi işgal etti. Önce "Kürtçe yok, dilleri yok" "Kürtler Türk boyu" v.b dendi. Kürtlerde tarihi bir bilinç uyanmadan bu ülkenin başına hep sorun olurlar.

Benim gibi düşünenler?
Kürtler ülkeyi işgal mi etti ? Niye benim haberim yok..Başbakanımız kim APOMU?
Yav arkadaşım Niye taktın bu kadar eyyübiye..BAksana sana birsürü kaynak yağıyor diğer arkadaşlardan İlla banamı yazdıracan..Ben hiç kafadan atıyor gibimi Görünüyorum oradan.....

asena
07-02-2005, 05:10 PM
Ismet Inonu'den buraya kadar konunun dagilmasi zaten basli basina hos degil.

Pax
07-03-2005, 01:02 AM

Türkçe ezan gibi bir saçmalık bu adamın zamanında olmadı mı? :rolleyes: Tarihsel ayrıntısını bilmiyorum ama böyle "uçuk" uygulamaları olan birisi hakkında öyle düşünülmesi normaldir bence.

aykız
07-03-2005, 07:04 AM
Ismet Inonu'den buraya kadar konunun dagilmasi zaten basli basina hos degil.

Hakılısın ablacım doğru değil....

aykız
07-03-2005, 07:05 AM
Türkçe ezan gibi bir saçmalık bu adamın zamanında olmadı mı? :rolleyes: Tarihsel ayrıntısını bilmiyorum ama böyle "uçuk" uygulamaları olan birisi hakkında öyle düşünülmesi normaldir bence.

Pax sen bu resimle katılsaydın ya yakışıklılık yarışmasına valla oyum senindi....

Bilge_Kagan
07-03-2005, 07:11 AM
Hakılısın ablacım doğru değil....

Pax sen bu resimle katılsaydın ya yakışıklılık yarışmasına valla oyum senindi....

1 dakika arayla atilmis iki ileti arasindaki tezati farkettin mi "aykiz" ;)

aykız
07-03-2005, 07:19 AM
1 dakika arayla atilmis iki ileti arasindaki tezati farkettin mi "aykiz" ;),

evet farkındayım ama napim resmi görünce dayanamadım,
artık birazda benden tezat çıksın...

erk
07-03-2005, 10:58 AM
Selahaddin Eyyubinin Kurt olup olmamasi sunu degistirir, eger bu zeki devlet adami, Kudus'u muslumanlara geri kazandiran insan, buyuk savasci, Turkse, benim gogsum kabarir milletimin boyle bir insan yetistirmis olmasindan dolayi. Eger kurtse, yine kendi milletim adina uzulurum, ama gercekten Turk olup da bizim Turk kardeslerimiz bu adami " Kurt " diye gosteriyorlarsa, o zaman halkimin bu gunu ve gelecegi icin uzulurum. Zira yeni neslin kendi tarihini sahiplenmek gibi bir cabasi olmadigi gibi, baska etnik gruplara bu tarihi vermek gibi bir hataya dusmesi, gelecek icin insanin icinde iyi hisler dogurmuyor.

Simdi meselenin tarihi boyutuna gelelim. Selahaddin Eyyubinin pratik olarak bir "Kurt" olmasi imkansiz, belki arap olmasi uzerinde tartisilabilir. Zira o donemde, Kurtlerin bolgede herhangi bir onemi yok, Kurt beyligi diye gosterilen bir kac beyligin de kesin olarak Kurtlere dayandigi kanitlanamiyor. Ancak bana gore kesinlikle Turktur. Zira ortam bir Turk'un hukumdar olmasina cok uygun ( abbasi halifelerinden beri bir Turk egemenligi vardir Turk valileriyle yonetilen arap bolgelerinde ). Colpan'in verdigi kaynaklari okumadim ancak dogrulugundan da pek suphem yok abartilmis bolumler varsa onlarin haricinde...

Ben Meydan Larousse'a tekrar soyle bir bakıyorum;

Eyyubiler, Selahaddin Eyyubi tarafindan kurulan islam hanedani (1174-1524), hanedan, Mısır, Suriye, Filistin, Mezopotamya'nin kuzey bolumu ile yemen'e de egemen oldu. Hanedan'a adini veren Eyup bin Sadi bin Mervan, Azerbaycan'da Dvin sehri yakinindaki Acdanakan koyunde dogdu Once Seddadilerin, sonra da Irak selcuklulari askeri valisi Bihruz'un hizmetine girdi. Bihruz tarafindan Tikrit kendisine ikta olarak verildi. Bir sure sonra, Musul atabeyi imadeddin zengi'nin tarafina gecti sam'in alinmasindaki hizmeti dolayisi ile Baalbek valiligine atandi. Zengi'nin olumuyle Eyup Borililerin hizmetine girdi. Boriler ona sam muhafizligini verdiler. Zengi'nin oglu nurettin'in hizmetinde kalan kardesi Sirkuh'a ise, ikta olarak Humus verilmisti. Sam'in Nurettin tarafindan alinmasina yardimi dokundugu icin Eyup, Sam valisi olarak atandi.

Nurettin, Fatimi veziri Saver'e yardim etmek icin Sirkuh'u misira gonderdi. Sirkuh giderken yegeni Selahaddin'i de birlikte goturmustu[b]. Uzun suren savaslar sonunda, saver olduruldu, Sirkuh onun yerine gecti. Ancak birkac hafta snra, Sirkuh da oldu. Selahaddin vezir oldu, ardindan da hukumdarligini ilan etti. Kardesi [b]Turansah'i Yemen'i ele gecirmeye gonderdi. Bu arada ayaklanmalari bastirdi. Selahaddin, bagimsizligini ilan etmesinden rahatsiz olan Nureddin'in olumunden faydalanarak, Suriye ve Mezopotamya'nin bir bolumunu ele gecirdi.

Buradan sonra haclilarla yaptigi savaslari ve karisikliklardan faydalanma yeteneklerini ve az savasla cok toprak alabilme becerisini anlatiyor.

--Haclilara karsi elde ettigi basarilar batida yeni guclerin dogmasina sebep oldu. Nitekim bu güçler kisa sure sonra, Kudus disinda, Selahattin in aldigi Suriye ve Filistin kiyilarinin buyuk bolumunu ele gecirdi. Haclilari uzaklastiramayacagini anlayinca, onlarla baris yapti, birkac ay sonra da oldu. Selahaddin daha hayattayken ulkesini ogullari ve kardesi Adil arasinda bolusturdu. Mezopotamyayi Adile, Sam i Efdal'e, Misir'i Aziz'e, Halep'i de Zahir'e verdi. [b]Yemen, orayi ele geciren kardesi Turansah'a halef olan " Tugtigin " in yonetimindeydi. Ayrica Hama, yegeni Takiyettin Omer e, Humus, Sirkuh'un torunu Mucahit'e birakilmisti.

Daha devami var ama yazmayi gereksiz goruyorum...

Atalarının Azerbaycanda doğmuş olması Türk olmasının kanıtı değil. Ana Britannicada Kürttür yazıyor açık bir şekilde. Sen gereksiz görüyorsun ama ben ikna olmadım.

erk
07-03-2005, 11:00 AM

Kuranı Kerimde yazmıyor, ezanın hangi dilde olacağı. Türkçe olsaydı benim daha çok hoşuma giderdi toplumun Allah inancı artar, sapkınlıklar azalırdı.

Bilge_Kagan
07-03-2005, 11:08 AM
Sadece azerbaycanda dogmus olmasi degil ( ki Azerbaycanin koyunde o donemde kurt ne arar onu da bilmem ya neyse. Bana gore gayet yeterli bir kanit ), kardesinin ve kardesinin halefinin isimlerine de bak istersen " Turansah - Tugtigin ". Ya da ben sana sorayim, nasil ikna edebilirim seni ? Sen bizi Eyyubinin kurt olduguna nasil inandirabilecegini hic dusundun mu peki ? Ben senin onune yine dunyada gecerlilik goren bir kaynagi koyuyorum senin yaptigin gibi ( ki ana brittanica okumadim, buraya orada yazanlari aktarirsan sevinirim. Ince ince atiyor gibi gorunmeyesin... ) . Larousse'da yabanci bir kaynak ( ki aslinda yabanci kaynaklar dogru olacak diye bir kaide de yok aslinda ) ama bence brittanicadan daha guvenilir en azindan "bu konu"da. Zira Brittanica bir ingiliz kaynagi ve ingilizlerin bu bolgede ve bu bolgedeki insanlarin etnik kimlikleri uzerinde emelleri var, kendileri ortaya cikardiklari bir millete yine kendileri bir koken hazirlamaya calisiyorlar. Dolayisiyla bir ingiliz kaynaginda boyle bir bilginin olmasi gayet dogal, zira onlar icin bilginin dogrulugu degil, yararliligi onemli. ( Isterseniz National Geographic ya da Radloff gibi orneklere de bakabilirsiniz...eve gider gitmez, bu ayki Focus'da okudugum birkac yaziyi buraya aktarmayi dusunuyorum, tarihcilerin bazen nasil da " yanildigini " gostermek icin... )

Kurt oldugunu baska bir turlu kanitlamani istiyorum, zira benim yontemimi begenmeyerek kendi yontemini de bitirdin...

aykız
07-03-2005, 11:12 AM
Kuranı Kerimde yazmıyor, ezanın hangi dilde olacağı. Türkçe olsaydı benim daha çok hoşuma giderdi toplumun Allah inancı artar, sapkınlıklar azalırdı.

Ben dinledim çok itici arkadaş..bırakın o arabca olsun ve islamın ortak dili olsunki dünyanın neresine gidilirse gidilsin okunan şeyin ezan olduğu bilinsin..,
Amam şu mantığı anlamadım..Sapkınlık neden ezan türkçe olursa bitiyorki...

asena
07-03-2005, 11:19 AM
Bence Turkce olsa iyidir ancak Ezan nihayetinde 3000 kelimeden olusmuyor.Az cok dini terbiye almis insan ezanin ne dedigini bilir.O sekilde kalmasi,en azindan adet bakimindan daha dogru.

Colpan
07-03-2005, 11:32 AM
Dedem hep ezan Arapça okunmaya başladığında köydeki herkesin ağlamaya başladığını anlatır. Sırf bu yüzden Menderes'e hala dua eder. Bence milletin bu hassa noktasıyla fazla oynamamak lazım.

erk
07-03-2005, 01:25 PM
Ben dinledim çok itici arkadaş..bırakın o arabca olsun ve islamın ortak dili olsunki dünyanın neresine gidilirse gidilsin okunan şeyin ezan olduğu bilinsin..,
Amam şu mantığı anlamadım..Sapkınlık neden ezan türkçe olursa bitiyorki...

Bazısı anlamıyor çünkü ezan okunurken bacak bacak üstüne atan çok gördüm. Hatta camide bile. Ama "Tanrı uludur" diye ezan olursa herkes kulak kesilecektir. Ben illa değişsin demiyorum ama bir anı olarak kaldı.

erk
07-03-2005, 01:30 PM
Sadece azerbaycanda dogmus olmasi degil ( ki Azerbaycanin koyunde o donemde kurt ne arar onu da bilmem ya neyse. Bana gore gayet yeterli bir kanit ), kardesinin ve kardesinin halefinin isimlerine de bak istersen " Turansah - Tugtigin ". Ya da ben sana sorayim, nasil ikna edebilirim seni ? Sen bizi Eyyubinin kurt olduguna nasil inandirabilecegini hic dusundun mu peki ? Ben senin onune yine dunyada gecerlilik goren bir kaynagi koyuyorum senin yaptigin gibi ( ki ana brittanica okumadim, buraya orada yazanlari aktarirsan sevinirim. Ince ince atiyor gibi gorunmeyesin... ) . Larousse'da yabanci bir kaynak ( ki aslinda yabanci kaynaklar dogru olacak diye bir kaide de yok aslinda ) ama bence brittanicadan daha guvenilir en azindan "bu konu"da. Zira Brittanica bir ingiliz kaynagi ve ingilizlerin bu bolgede ve bu bolgedeki insanlarin etnik kimlikleri uzerinde emelleri var, kendileri ortaya cikardiklari bir millete yine kendileri bir koken hazirlamaya calisiyorlar. Dolayisiyla bir ingiliz kaynaginda boyle bir bilginin olmasi gayet dogal, zira onlar icin bilginin dogrulugu degil, yararliligi onemli. ( Isterseniz National Geographic ya da Radloff gibi orneklere de bakabilirsiniz...eve gider gitmez, bu ayki Focus'da okudugum birkac yaziyi buraya aktarmayi dusunuyorum, tarihcilerin bazen nasil da " yanildigini " gostermek icin... )

Kurt oldugunu baska bir turlu kanitlamani istiyorum, zira benim yontemimi begenmeyerek kendi yontemini de bitirdin...

İsimden belli oluyorsa, Pkknin kurucularından soyadı Türk olan var. Hem Turan Farsça bir kelimedir.
Ayrıca ben neden atayımki? Kaynak veriyorum işte. İsteyen herkes bakabilir. Açık bir şekilde Kürt yazıyor.
Birde Ben TÜRKÜM S.Eyyubinin Türk olmasını isterdim ama Kürtse bunu değiştiremem. Yani S.Eyyubi Kürt diye sevinmem kazanacağım birşey yok. Sadece çarpıtma olmasın istiyorum.

aykız
07-03-2005, 01:34 PM
Bazısı anlamıyor çünkü ezan okunurken bacak bacak üstüne atan çok gördüm. Hatta camide bile. Ama "Tanrı uludur" diye ezan olursa herkes kulak kesilecektir. Ben illa değişsin demiyorum ama bir anı olarak kaldı.

Ezan okunurken bacak bacak üstüne atılmaz diye bir kaidemi var?
şekilcilikten çıkarın artık şu dini....
neticede adam sana minareden bağırıyor..hadi namaza diye..ayet okumuyorki..
şimdi, o sana üleeeeen hoooooop bırak işide namaza gel dese olmaz..hiç gitmezsin...(ayrıcada bi ton sopa atarsın kime bağırıyon diye )onunda yolu bulunmuş tatlı dille çağıralım demişler ve ezanı bulmuşlar..allah kelamı değil ya ister yatarım okunurken ister ayak ayak üstüne atarım...

4twelve
07-03-2005, 01:51 PM
şimdi, o sana üleeeeen hoooooop bırak işide namaza gel dese olmaz..hiç gitmezsin...(ayrıcada bi ton sopa atarsın kime bağırıyon diye )onunda yolu bulunmuş tatlı dille çağıralım demişler ve ezanı bulmuşlar..allah kelamı değil ya ister yatarım okunurken ister ayak ayak üstüne atarım...
Allah kelami ablacigim allah kelami!!!!Allahin isimlerinin gectigi ona ibadetin hayirli oldugu,onun buyuk ihsan sahibi oldugunu belirtir Ezan i Serif.....Ezan tabiiki Kurani Kerimden olusmustur,Amaa dersenki Sure veya Ayet degil kabul ederim ancak Allah Kelamidir...

Bilge_Kagan
07-03-2005, 02:12 PM
İsimden belli oluyorsa, Pkknin kurucularından soyadı Türk olan var. Hem Turan Farsça bir kelimedir.
Ayrıca ben neden atayımki? Kaynak veriyorum işte. İsteyen herkes bakabilir. Açık bir şekilde Kürt yazıyor.
Birde Ben TÜRKÜM S.Eyyubinin Türk olmasını isterdim ama Kürtse bunu değiştiremem. Yani S.Eyyubi Kürt diye sevinmem kazanacağım birşey yok. Sadece çarpıtma olmasın istiyorum

Simdi burada isine yarayan yeri alip yaramayan yeri almamak gibi bir durum var ( gerci ne isine yarayacaksa ? ): Turan'in farsca bir isim oldugu asikar, peki ya Tugtigin ? PKK'nin icinde soyadi Turk olanlar var, kabul, ancak cografyaya da soyle bir bakmak gerekiyor. Azerbaycanin koyunde dogmus bir insan bu, Azerbaycanda kurt etkinliginin bu gunku ve tarihteki ( bilhassa mevzubahis donemdeki ) ne kadar fazla oldugunu arastiracak olursan eger, Azerbaycanda bir kurdun var olusunu aciklamak oldukca zor, tabii eger ayni yerde ayni zamanda bulunmadiysan. Benim elimde Brittanica yok, dolayisiyla okuma sansim yok, ayrica Eyyubinin kurt oldugunu neye "dayandirmaya calisiyorlar" gercekten merak ediyorum. Lutfen, buraya oradaki metni yazar misin ( bu ozveriyi ben gosterdim, beklemek de hakkim diye dusunuyorum ).

Ben senin etnik kimliginle ilgili bir yorum yapmadim neden bagiriyorsun ki TURKUM diye ( zira buyuk harf bagirmak manasina gelir. Baska bir yonden mi vurmaya calisiyorsun ? ). Eger Turk olmasindan memnun olurum diyorsan, ortaya bir ingiliz kaynagi koyup da " aha bak bunlar boyle diyor, Eyyubi Turktur, kanitlayin aksini " diye beklemezsin, aksini kanitlayacak belgeleri sen de arastirirsin. Ancak benim gordugum kadariyla sen bizim bir sekilde kanitlamamizi istiyorsun ve onune koydugumuz kanitlari da nedense pek begenmiyorsun. Umarim baska kaynaklari da arastiriyorsundur bunlari soylerken. Zira Ana Brittanica Allah sozu degil ( hasâ.. ) ki her yazan dogru olsun.

aykız
07-03-2005, 02:18 PM
Allah kelami ablacigim allah kelami!!!!Allahin isimlerinin gectigi ona ibadetin hayirli oldugu,onun buyuk ihsan sahibi oldugunu belirtir Ezan i Serif.....Ezan tabiiki Kurani Kerimden olusmustur,Amaa dersenki Sure veya Ayet degil kabul ederim ancak Allah Kelamidir...

allah allah...yav sonunda kelimei şehadet var tabi..ama bu yinede benim hazırola geçmem için yeterli değil..haaaaaaaaa ben ezan a aşırı düşkünüm çünkü yıllarca onun hasretiyle yaşadım..ama bu benim dini zora sokulmasını tasdik ettiğim anlamınada gelmiyor..
sen önce evlen...bi bakalım allahın bekarı....

erk
07-03-2005, 02:24 PM

Ezanın önemi bizlere Allahın varlığını hatırlatmasıdır. Allahı bizlere hatırlatıığı içinde belli bir saygı gerektirir. Mesela bilmem siz yaparmısınız ezan okununca "Aziz Allah" denir. Ben kendi adıma yapamıyorum ezan okununca tıpkı İstiklal marşı gibi, ayağa kalkmasamda doğru oturmaya çalışırım.

erk
07-03-2005, 02:58 PM
Simdi burada isine yarayan yeri alip yaramayan yeri almamak gibi bir durum var ( gerci ne isine yarayacaksa ? ): Turan'in farsca bir isim oldugu asikar, peki ya Tugtigin ? PKK'nin icinde soyadi Turk olanlar var, kabul, ancak cografyaya da soyle bir bakmak gerekiyor. Azerbaycanin koyunde dogmus bir insan bu, Azerbaycanda kurt etkinliginin bu gunku ve tarihteki ( bilhassa mevzubahis donemdeki ) ne kadar fazla oldugunu arastiracak olursan eger, Azerbaycanda bir kurdun var olusunu aciklamak oldukca zor, tabii eger ayni yerde ayni zamanda bulunmadiysan. Benim elimde Brittanica yok, dolayisiyla okuma sansim yok, ayrica Eyyubinin kurt oldugunu neye "dayandirmaya calisiyorlar" gercekten merak ediyorum. Lutfen, buraya oradaki metni yazar misin ( bu ozveriyi ben gosterdim, beklemek de hakkim diye dusunuyorum ).

Ben senin etnik kimliginle ilgili bir yorum yapmadim neden bagiriyorsun ki TURKUM diye ( zira buyuk harf bagirmak manasina gelir. Baska bir yonden mi vurmaya calisiyorsun ? ). Eger Turk olmasindan memnun olurum diyorsan, ortaya bir ingiliz kaynagi koyup da " aha bak bunlar boyle diyor, Eyyubi Turktur, kanitlayin aksini " diye beklemezsin, aksini kanitlayacak belgeleri sen de arastirirsin. Ancak benim gordugum kadariyla sen bizim bir sekilde kanitlamamizi istiyorsun ve onune koydugumuz kanitlari da nedense pek begenmiyorsun. Umarim baska kaynaklari da arastiriyorsundur bunlari soylerken. Zira Ana Brittanica Allah sozu degil ( hasâ.. ) ki her yazan dogru olsun.

"Hanedan'a adini veren Eyup bin Sadi bin Mervan, Azerbaycan'da Dvin sehri yakinindaki Acdanakan koyunde dogdu"

diyor. Mervan Farsça bir kelimedir, günümüzde Kürtlerde isimdir. O yıllarda Azerbaycan acaba Türkmüydü?

Ben Türk olmasından memnun olurum ama tarihi gerçekleri kabul ederim, yalanlamaya çalışmam. Senin gibi herkesi Türk yapmaya çalışmıyorum. Senin önüne koyduğun kanıtta Türk adı geçmiyor. Britannicanın hepsini yazacağım biraz sabır.

Bilge_Kagan
07-03-2005, 03:17 PM
diyor. Mervan Farsça bir kelimedir, günümüzde Kürtlerde isimdir. O yıllarda Azerbaycan acaba Türkmüydü?

Yahu ona bakarsan Musluman devletlerin hepsinde ayni isimler var. Isimler eger cografyanin etkilemesinden ya da din gibi bir varligin etkilemesiyle verildiyse, etnik kimligi etkilemez. Ama su " Azerbaycan Turk muydu ? " sorusuna gercekten cok kizdim...Azerbaycan o donemde " Kurt " muydu ? ( hayir bos atmiyorum birazdan kanit da ortaya koyacagim... ). Yahu biraz ne dedigini bil de konus Allah askina...

Ben Türk olmasından memnun olurum ama tarihi gerçekleri kabul ederim, yalanlamaya çalışmam.

Bahsettigin "tarihi gerceklerin" gercek olduguna kim karar veriyor acaba ? Bilim adaminin ozelligi " otoriteyi reddetmek "tir. Eger her soyleneni " oo bunu soyleyen adamlar buyuk adamlar inanalim " diye kabul edersen, seni disaridan herkes yonetir. Ustelik senin bu " buyuk adamlar " diye gordugun kurum, nasil bu kadar buyuk oldu acaba hic dusundun mu ? Propoganda ve paranin insanlara kabul ettiremeyecegi hicbirsey yok.

Senin gibi herkesi Türk yapmaya çalışmıyorum.

Haah tam oldu. Yurdum insaninin "iki dakikada oturdugu yerden psikolojik analiz yapma" hastaligi kendini gosterdi. Sen benim herkesi Turk yapmaya calismami neye dayanarak iddia ediyorsun ? Ben buna yonelik birsey soyledim mi ? Ben sadece " boyle buyuk bir devlet adami Turk ise memnun olurum, ve eger Turk oldugunu dusunuyorsam, bunu kanitlamak icin cabalarim " dedim. Yani demek istedigim bos bos " o da Turk bu da Turk " diye otmem. Sanirim forumu ya da en azindan benim iletilerimi takip etmiyorsun. Zira beni tanimadigin ayan beyan belli oluyor. Ustune tanimadigin bir insan hakkinda soyledigi birkac seyi carpitarak iftira atmaya girisiyorsun. Bu herseyden once "ayip"tir. Yazdiklarina dikkat et istersen bundan sonra.

Senin önüne koyduğun kanıtta Türk adı geçmiyor.

Allah Allah.....ne yapmaliyim yani, yaziyi illa gozunun dibine mi koymak gerekiyor. Nasil Turk ismi yok ? Tekrar oku istersen. Bilhassa Yemen valiligi ve valinin halefi konusunu...

Britannicanın hepsini yazacağım biraz sabır.

"Sabir"la bekliyorum...

İkinci iletimde " Azerbaycan Turk muydu " ifadesine kendi bilgim dahilinde cevap vermeye calisacagim, Allah yuzumu kara cikarmasin...

Bilge_Kagan
07-03-2005, 03:42 PM
Cin ile Iran arasinda yuzyillar boyunca at kosturan Turkler, ilk olarak 4. yuzyilin sonlarindan itibaren Iran topraklarina girmeye basladilar. Ama kitlesel gocler 10. yuzyilda basladi. Ve o yuzyilin sonlarindan 20. yuzyilin ilk ceyregine kadar Iran Turk topluluklarin kurdugu devletlerle yonetildi. O yuzden 990'li yillardan 1925'e kadar uzanan yaklasik bin yillik surec Iran'in "Turki donemi" diye tarif edilir.

Iranin tamamini olmasa da Horasan civarini hakimiyet altina alan ilk Turk devleti Gaznelilerdi. Onu Selcuklular izledi, Iran bu donemde tam ve kesin olarak Turk etkisine acildi. Otuz kirk yil icinde Iran, Irak, Suriye, Azerbaycan ve Anadolu'yu ele gecirip buyuk bir imparatorluk olusturan Selcuklular, yonetim merkezi olarak Isfahan'i sectiler. nlarin zamaninda Oguzlar ve diger Turk boylari, Iran'a ve Iran uzerinden Anadolu'ya akti. Iran'in Azerbaycan bolgesinin Turklesmesi o zaman basladi. Selcuklularin 150 yillik hukumranliginin yerini de, o yillarda Amuderya bolgesinde yasayan Turk Harzemsahlar aldi. Yeni Turk gocleri de onlarla geldi. Ama asil buyuk gocler Cengiz Han doneminde yasandi. a Cengiz Han'in askerleri olarak ya da o askerlerin gazabindan kacan boylar olarak, yogun bir nufus Iran'a dolustu. Ardindan da Mogol Ilhanli egemenligi basladi. Tebriz'i merkez yapan Ilhanli hanedani tum gucunu gocebe Turk boylarina dayandirdi ve Iran'in Turklesmesi bu donemde daha da hizlandi. Ilhanlilar dagilinca Cobanlilar, Celayirliler gibi Turk boylarina dayanan yerel hanedanlar ortaya cikti. Tam o sirada Orta Asya'da Cagatayalarin yerini alan Timur'un buyuk yuruyusu basladi. 30 yillik Timur egemenliginin ardindan Iran, Turk Karakoyunlularin eline gecti. Dogu Anadoluda bir Turkmen devleti kuran Akkoyunlular da Iran iclerine yayildi ve Karakoyunlulari yenerek Iran'a hukmetmeye basladi. Bu sirada Erdebil'deki Turkmen seyhlerinin onculuk ettigi sii hareketi buyuk guc kazandi. sah Ismail ile birlikte "safevi donemi" basladi ( 1502-1750 yanlis hatirlamiyorsam ). sah Ismail Azeri tarihinin yetistirdigi en buyuk sahsiyetlerdendi. Devlet adami, konutan, ozan ve tarikat lideriydi.Anadoluda yasayan Alevi Turkmenler, kitleler halinde Iran'a giderek Sah Ismail'e katildi. Osmanli karsisinda yenilgiye ugrayip geri cekildiyse de, onun kurdugu Safevi hanedanligi doneminde Turk boylari en parlak gunlerini yasadi. safevilerin yerini kisa sureligine Iran'in yerli hhalki farslar aldi. Iranlı Zend hanedani 29 yil kadar ( yaklasik 30 da diyebiliriz ) yasadi ve ulke 1779 yilinda yine bir Turk boyu olan Kacarlarin eline gecti.

Daha ileriye gitmiyorum, zira bizim meselemiz, Eyyubi vaktinde Azerbaycanin Turklugu meselesiydi...Ustelik Arap hatta imkansiz oldugu halde Kurt iddialari olmasina ragmen kimse " farstir " da demiyor dikkatinizi cekti mi bilmem. Aslinda bu iddianin ortaya atilmasi hic de zor degil zira bulunulan cografya eskiden de olsa farslara ait...

aykız
07-03-2005, 03:42 PM
Öpmüşüm britannıcayı.....ne kadrar güvenilirki..
Tarihi istedikleri gibi yazıyolar işte...

aykız
07-03-2005, 03:44 PM
Ezanın önemi bizlere Allahın varlığını hatırlatmasıdır. Allahı bizlere hatırlatıığı içinde belli bir saygı gerektirir. Mesela bilmem siz yaparmısınız ezan okununca "Aziz Allah" denir. Ben kendi adıma yapamıyorum ezan okununca tıpkı İstiklal marşı gibi, ayağa kalkmasamda doğru oturmaya çalışırım.

Allahı sana herşey hatırlatır..Ellerine bak yeter....
Ezan ise ayrı bir güzellik..onun yeri başka....

erk
07-03-2005, 04:03 PM
Cin ile Iran arasinda yuzyillar boyunca at kosturan Turkler, ilk olarak 4. yuzyilin sonlarindan itibaren Iran topraklarina girmeye basladilar. Ama kitlesel gocler 10. yuzyilda basladi. Ve o yuzyilin sonlarindan 20. yuzyilin ilk ceyregine kadar Iran Turk topluluklarin kurdugu devletlerle yonetildi. O yuzden 990'li yillardan 1925'e kadar uzanan yaklasik bin yillik surec Iran'in "Turki donemi" diye tarif edilir.

Iranin tamamini olmasa da Horasan civarini hakimiyet altina alan ilk Turk devleti Gaznelilerdi. Onu Selcuklular izledi, Iran bu donemde tam ve kesin olarak Turk etkisine acildi. Otuz kirk yil icinde Iran, Irak, Suriye, Azerbaycan ve Anadolu'yu ele gecirip buyuk bir imparatorluk olusturan Selcuklular, yonetim merkezi olarak Isfahan'i sectiler. nlarin zamaninda Oguzlar ve diger Turk boylari, Iran'a ve Iran uzerinden Anadolu'ya akti. Iran'in Azerbaycan bolgesinin Turklesmesi o zaman basladi. Selcuklularin 150 yillik hukumranliginin yerini de, o yillarda Amuderya bolgesinde yasayan Turk Harzemsahlar aldi. Yeni Turk gocleri de onlarla geldi. Ama asil buyuk gocler Cengiz Han doneminde yasandi. a Cengiz Han'in askerleri olarak ya da o askerlerin gazabindan kacan boylar olarak, yogun bir nufus Iran'a dolustu. Ardindan da Mogol Ilhanli egemenligi basladi. Tebriz'i merkez yapan Ilhanli hanedani tum gucunu gocebe Turk boylarina dayandirdi ve Iran'in Turklesmesi bu donemde daha da hizlandi. Ilhanlilar dagilinca Cobanlilar, Celayirliler gibi Turk boylarina dayanan yerel hanedanlar ortaya cikti. Tam o sirada Orta Asya'da Cagatayalarin yerini alan Timur'un buyuk yuruyusu basladi. 30 yillik Timur egemenliginin ardindan Iran, Turk Karakoyunlularin eline gecti. Dogu Anadoluda bir Turkmen devleti kuran Akkoyunlular da Iran iclerine yayildi ve Karakoyunlulari yenerek Iran'a hukmetmeye basladi. Bu sirada Erdebil'deki Turkmen seyhlerinin onculuk ettigi sii hareketi buyuk guc kazandi. sah Ismail ile birlikte "safevi donemi" basladi ( 1502-1750 yanlis hatirlamiyorsam ). sah Ismail Azeri tarihinin yetistirdigi en buyuk sahsiyetlerdendi. Devlet adami, konutan, ozan ve tarikat lideriydi.Anadoluda yasayan Alevi Turkmenler, kitleler halinde Iran'a giderek Sah Ismail'e katildi. Osmanli karsisinda yenilgiye ugrayip geri cekildiyse de, onun kurdugu Safevi hanedanligi doneminde Turk boylari en parlak gunlerini yasadi. safevilerin yerini kisa sureligine Iran'in yerli hhalki farslar aldi. Iranlı Zend hanedani 29 yil kadar ( yaklasik 30 da diyebiliriz ) yasadi ve ulke 1779 yilinda yine bir Turk boyu olan Kacarlarin eline gecti.

Daha ileriye gitmiyorum, zira bizim meselemiz, Eyyubi vaktinde Azerbaycanin Turklugu meselesiydi...Ustelik Arap hatta imkansiz oldugu halde Kurt iddialari olmasina ragmen kimse " farstir " da demiyor dikkatinizi cekti mi bilmem. Aslinda bu iddianin ortaya atilmasi hic de zor degil zira bulunulan cografya eskiden de olsa farslara ait...

Zaten Kürtler Farsların bir koludur. Kürtçe denen dil, ya da lehçe topluluğu diyelim, Farsçaya akrabadır. İkiside Hint-Avrupa dil ailesinin Farsi öbeğine bağlıdır. Birde Azerbaycan biliyorsun, geniş bir bölge için kullanılıyor, o kentin tam olarak nerede olduğunu söylersen sevinirim. Bugün İranda hem Azeri hemde Kürt bölgesi var.

Ana Britannicadan:

Mısır Suriye Yemen ve Filistin sultanı ve Eyyubi hanedanının ilk hükümdarı.
Ünlü bir Kürt ailesinden gelen babası Necmeddin Eyyub, Selçuklu Emiri İmadeddin Zenginin hizmetinde görevliydi.
Askeri yaşamı amcası Asadeddin Şirkuh'un (Farsça Aslan demek)hizmetine girmesiyle başladı.

diye devam ediyor. Merak eden bakabilir. Bende asla yalan yok...

asena
07-03-2005, 05:01 PM
Bu konuyu inceledim biraz.

Mihal Atsiz kaynaklarinda Turk Irkindan olmadigini yazmis.Ancak Kurt oldugunu belirtmemis(Kurt olsaydi yerden yere vururdu,Nihal Atsiz'i bilenler bilir)
Hurriyetteki bir yazi simdi beni kendime getirdi

Soyu hakkinda (zaten iddia edilen baba tarafinin kurt olma ihtimali) belirsizligin neticesinde Kurtlerin olmayan tarihlerine birseyler eklemek.
AYnen Mezopotamya Uygarliginin Atalari olduklarini iddia etmeleri gibi

Yaziyi usenmeden okuyun:

Hollywood ve Büyük OrtadoğuİSVİÇRE’de geçen yıl bastırılan Kürdistan Dinarı’nın bir yüzünde Mezopotamya güneşi diğer yüzünde ise elinde Kürdistan bayrağı olan Selahattin Eyyubi vardı. Türkiye’de Selahattin Eyyubi adını taşıyan insanlar, camiler, okullar, mahalleler var. Selahattin Eyyubi Kudüs’ü Haçlılardan geri alan Ortadoğulu büyük komutan. Geçmişte kökenin Kürt ya da Türk ya da Arap olmasının hiçbir önemi yoktu. Neresinden bakarsanız bakın tarihin gördüğü en büyük komutanlardan biriydi Selahattin Eyyubi. Daha 12’nci yüzyılda Ortadoğu coğrafyasında Mısır, Suriye ve Irak topraklarını birleştirmeyi başarmıştı. 21’inci yüzyıla geldiğimizde ise Hollywood’un duruma el koyması gerekti.

Oscar’ların adayı ünlü yönetmen Sir Riddley Scott, Selahattin Eyyubi dönemini anlatan 75 milyon dolar bütçeli Kingdom of Heaven-Cennet Krallığı adlı filmi çevirmeye başladı. Filmin kahramanı 1187’de Kudüs’ü Haçlılardan geri alan Selahattin Eyyubi’den başkası değil. Filmde iyi adamlar Müslüman, kötü adamlar ise Hıristiyan. Filmde Müslüman, Hıristiyan ve Yahudilerden oluşan bir ‘Kardeşlik örgütü’ de var.

Hepsi ne kadar da hoş, değil mi? Ne var ki sinema endüstrisindeki büyük prodüksiyonların hiçbiri masum birer sanat eseri olsun diye yapılmıyor. Hepsinin de çok incelikli pazarlama stratejisi, zamanlaması ve ideolojisi var.

Selahattin Eyyubi süper prodüksiyon olarak acaba neden karşımıza bugün çıkarılıyor?

* * *

İngiliz tarihçiler yönetmen Ridley Scott’a ateş püskürüyorlar. Haçlı uzmanlarına göre gerçekleri çarpıtarak Müslümanları melekleştiren bu film Bin Ladin’e hizmet edecek.

Senaryonun günümüz için anlamlı tarafı Selahattin Eyyubi’nin bugün üzerinde çalışılan Büyük Ortadoğu’nun tarihteki ilk mimarı olması. Diğer taraftan da 12’inci yüzyılda Ortadoğu’da barış ve birliği Kürt kimliği atfedilen bir tarihi kahramanın sağlaması.

* * *

Ridley Scott Fas çöllerinde Cennet Krallığı’nı çevirirken Vatikan’dan beklenen açıklama geldi: ‘Müslüman Türkiye geleceğini Hıristiyan köklere sahip Avrupa’da değil, İslam ülkeleri Birliği’nde aramalıdır.’ Kardinal Ratzinger’in bu açıklamasına Başbakan Erdoğan ‘Bizim muhatabımız AB, Vatikan AB üyesi değil’ cevabını verdi.

Bir cevap da bizden: Hele şu Ridley Scott filmi piyasaya bir çıksın... Oscar’ları toplasın... Kürtlerin önderliğinde Mısır-Suriye ve Irak birleşsin, o zaman durumu yeniden değerlendiririz. Ayrıca isteyen bizim 1970 Yılmaz Duru yapımı Cüneyt Arkın’lı ve Orhan Günşiray’lı Selahattin Eyyubi’mizi de seyredebilir.

http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~342%40nvid~454268,00.asp

Colpan
07-03-2005, 05:20 PM
Bu başlıkta Atatürk'ün hatasını tartışmaya açmışız. atatürk hata yapabildiğine göre Atsız da hata yapabilir.

asena
07-03-2005, 05:34 PM
Hayli hayli yapabilir.Ancak Ingiliz Ansiklopedisinin hata yapma(bilincli) ihtimali cok daha yuksek.
Ben hala diyorum,erk cevap vermiyor.Mogollar icin turklerin atalaridir diyen bir ansiklopedi icin hala guvenilir bir kaynaktir gibi onumuze koyuyor.Oysa objektif bir yayin degil.
Eyyubinin anne(kesinlikle Turk) babasinin(orada tarih noksanligi mevcut) kim oldugu bilinmedigi icin Kurt de yapilabilir.Arap da,melez de.Ancak benim kanim turk-arap melezi.Gerci kardeslerinin ismine bakilirsa,her ne kadar araplarda irk babadan gecer olsa da,annenin etkisi buyuk olmus gibi.

Butun bunlari bir kenara birakirsak,Eyyubi meselesi bu filimle birlikte peydahlandi.Kurtlerin isi gucu tahminim tarihin eksik oldugu kahramanlari kendilerine yontmak olacak.Yeni hobileri bu gibi.

Herseyden onemlisi.Aybike'nin Ismet Pasayi kasdederek "Zaten hangi kurt komutan bisey becerdi de Ismet pasa becersin" demesiyle basladi.

Isterseniz Eyyubi konusunu ayri acin ancak lutfen konu Ismet Pasanin hakkinda olsun.

Pax
07-03-2005, 11:34 PM
İyi de bu gelenek haline gelmiş, ezan denince artık Arapçasıyla özdeşleşen bir şey. Türk bilinciyle ne kadar et-tırnak olduğunu Colpanın dediklerinden anlayabilirsin.

erk
07-04-2005, 01:55 AM
İyi de bu gelenek haline gelmiş, ezan denince artık Arapçasıyla özdeşleşen bir şey. Türk bilinciyle ne kadar et-tırnak olduğunu Colpanın dediklerinden anlayabilirsin.

Tabi ama ben isterimki İslam tüm dünyanın barış dini olsun. Tüm dünyada yayılsın. Bunun içinde bazı düzenlemeler yapılabilir. Önemli olan Yüce Allah ve dinini tüm dünyada etkin kılmaktır. Bu ise ancak İslamı Arap hegemonyasından kurtararak olur.

erk
07-04-2005, 02:14 AM
Hayli hayli yapabilir.Ancak Ingiliz Ansiklopedisinin hata yapma(bilincli) ihtimali cok daha yuksek.
Ben hala diyorum,erk cevap vermiyor.Mogollar icin turklerin atalaridir diyen bir ansiklopedi icin hala guvenilir bir kaynaktir gibi onumuze koyuyor.Oysa objektif bir yayin degil.
Eyyubinin anne(kesinlikle Turk) babasinin(orada tarih noksanligi mevcut) kim oldugu bilinmedigi icin Kurt de yapilabilir.Arap da,melez de.Ancak benim kanim turk-arap melezi.Gerci kardeslerinin ismine bakilirsa,her ne kadar araplarda irk babadan gecer olsa da,annenin etkisi buyuk olmus gibi.

Butun bunlari bir kenara birakirsak,Eyyubi meselesi bu filimle birlikte peydahlandi.Kurtlerin isi gucu tahminim tarihin eksik oldugu kahramanlari kendilerine yontmak olacak.Yeni hobileri bu gibi.

Herseyden onemlisi.Aybike'nin Ismet Pasayi kasdederek "Zaten hangi kurt komutan bisey becerdi de Ismet pasa becersin" demesiyle basladi.

Isterseniz Eyyubi konusunu ayri acin ancak lutfen konu Ismet Pasanin hakkinda olsun.

Nihal Atsız bence böyle bir konuda hata yapmış olamaz. Kendisi Türk ırkçısı olarak tanınıyor, Selahaddin Eyyubi Türk olsaydı elbette bunu belirtirdi.
Benim elimde Türkçe Ana Britannica var, Moğollar Türklerin atası diye birşey yazmıyor. Ama Moğollarla Türkleri ilişkilendirmesi güzel, çoğu bunu yapmaz.
Bendeki Ana Britannica İngilizceden birebir tercüme değil. Birçok Türk asıllı bilim adamının katkıları var. Mesela Atatürk gerçek Britannicada 1 2 sayfa anlatılıyorsa burada 20 sayfa. Yani taraf tutulacaksa Türklerin tarafı tutuluyor.

Birde Bilge Kağanın belirttiği Dvin kenti bugün Ermenistan sınırları içerisinde. Tabiki bu birşeyi kanıtlamaz ama Azerbaycan toprakları arkadaşın belirttiği o tarihlerde 1000-1100 arası henüz yeni yeni Türk akınlarına uğramaktadır.
Bilge Kağanın kaynağında Eyup Mervan adlı kişinin Eyyubilerin atası olduğu söyleniyor. S. Eyyubinin doğum tarihi 1137 Tikritte. Hadi babası Necmeddin Eyyub 1110 da doğmuş olsun. Bu Mervan kaç kuşak ötedeki bir akrabadır? Mervanın doğumu ise en iyi ihtimalle 1090lar olur eğer dedesi dersek. Orta Asyada doğmuş olsa neyse ama o tarihlerde Türkiye ve Azerbaycan toprakları yeni yeni Türkleşmeye başmaıştı. Yani Bilge Kağanın dediği gibi büyük oranda Türkleşmiş değildi.

Hadi herşeyi kabul edelim. Anne tarafı Türk olsun ( kesin değil tabiki) Anne tarafımı daha önemli yoksa babamı. Eğer böyle düşünürsek Osmanlı İmparatorluğu Türk değil Hristiyan imparatorluğudur sonucunu çıkartırız. Lütfen biraz daha dikkat.

Administrator
07-04-2005, 02:33 AM
Bu ise ancak İslamı Arap hegemonyasından kurtararak olur.
LOL :lol: .............................

erk
07-04-2005, 03:42 AM
LOL :lol: .............................

Yalanmı tüm dünyada İslam=Arap dini olarak görülüyor. Bu değişmezse İslam tüm dünyaya yayılamayacaktır.

Administrator
07-04-2005, 04:17 AM
yanlish,tum dinyada islam musulman dini olarak goruluyor,eger arap dini olrak gorulmesi bu dini araplardan cikmish omasi neden olsa o zaman istersen ezani ingilizche soyle gene arabinki olarak gorulur.

erk
07-04-2005, 04:54 AM
yanlish,tum dinyada islam musulman dini olarak goruluyor,eger arap dini olrak gorulmesi bu dini araplardan cikmish omasi neden olsa o zaman istersen ezani ingilizche soyle gene arabinki olarak gorulur.

Ben iddia ediyorum İngilterede camilerde ezan İngilizce okunsun İngiliz müslüman sayısı artacaktır. Zaten Kuranı Kerimde "biz ayrı ayrı kavimler yarattık isteseydik herkesi bir bütün kılardık" ayeti vardır. Yani garklı kavimler, kültürler uluslar olması Allahın isteğidir.

Administrator
07-04-2005, 05:11 AM
Ben iddia ediyorum İngilterede camilerde ezan İngilizce okunsun İngiliz müslüman sayısı artacaktır. Zaten Kuranı Kerimde "biz ayrı ayrı kavimler yarattık isteseydik herkesi bir bütün kılardık" ayeti vardır. Yani garklı kavimler, kültürler uluslar olması Allahın isteğidir.
ben de onu diyorumya yani hic farki yok arabcha oku inlizce oku ezan ingilizche okusa bile dini arabinki sayacaklar.

erk
07-04-2005, 06:01 AM
ben de onu diyorumya yani hic farki yok arabcha oku inlizce oku ezan ingilizche okusa bile dini arabinki sayacaklar.

Neden öyle olsunki. Belki garip gelecek ama ben dualarımı Türkçe ederim, Arapçasını bilmem. Fatihayı mesela hepimiz biliriz ama ya anlamını. Türkçe okursan daha bir yürekten okursun, anlamını bilirsin. Herşeyi Arapça yaparsak Türk olmanın ne değeri var. Üstelik Kuranı Kerimde de yazıyor, birçok kavim olduğu ve hatta hepsine peygamber yollandığı.
Kuranı Kerimin Arapça olması Yüce kitabımızın genel olarak tüm insanlığa özel olarak ise sapıtan Araplara yollanmış olmasıdır. Tıpkı, Hz. Nuh gibi, Hz.Lut v.b örnekleri çoğaltabiliriz.

asena
07-04-2005, 02:52 PM
"Bendeki Ana Britannica İngilizceden birebir tercüme değil. Birçok Türk asıllı bilim adamının katkıları var. Mesela Atatürk gerçek Britannicada 1 2 sayfa anlatılıyorsa burada 20 sayfa. Yani taraf tutulacaksa Türklerin tarafı tutuluyor."

DUnyanin neresinde basilmissa o ulkeye ait bilgiler daha fazla verilir Ansiklopedilerde.

asena
07-04-2005, 03:05 PM
"Hadi herşeyi kabul edelim. Anne tarafı Türk olsun ( kesin değil tabiki) Anne tarafımı daha önemli yoksa babamı. Eğer böyle düşünürsek Osmanlı İmparatorluğu Türk değil Hristiyan imparatorluğudur sonucunu çıkartırız. Lütfen biraz daha dikkat"

Turkculukte anne veya babanin birinin Turk olmamasi durumunda bu kisi melezdir.
Osmanli Imparatorlugu muslumandir,bazi hanedanlar anne taraflarindan Turk degildirler.Ancak bu Osmanli devrindeki Turk Halklarindaki "soyunu koruma" duygusunu yitirtmemistir.Hanedanlarin soy olarak saf Turk olmamalari benim icin onemli degil.Benim icin halk onemli.

"Anne tarafımı daha önemli yoksa babamı. Eğer böyle düşünürsek Osmanlı İmparatorluğu Türk değil Hristiyan imparatorluğudur sonucunu çıkartırız. Lütfen biraz daha dikkat"
DIn ile anne babanin oneminin farki yok.Islam dini zorlamaya talip olmadigi icin,kisi neyi secerse o olur.
Zannediyor musun ki 600 yuzyil once bir Turk erkegi Ingiliz prensesiyle evlenseydi cocuklari Turk olacakti?Dinleri musluman olacakti?Sonuc guce dayanir.Sirpli hatun Osmanli padisahiyla evlenmisse,bu kisi halife ise,zaten cocugunun islami sartlar altinda yetismesine bastan razi olmustur.
soyle sorayim:
Hic batili isme ait bir padisah var midir?Oyle olsaydi sence Osmanli Hukumdari olabilir miydi'Bunu halk hazmedebilir miydi?kendisinin adi Josef,Kardesleri Philip,Maria ve Guiseppe olsaydi,sence o padisah musluman olsaydi bile,"Turktur" diyebilir miydin gonul rahatligi ile?Kaldi ki babasinin Turk(gerci cogu da yine gayrimuslim bayanlarin cocuklaridir) oldugu kesin bile olsa,burada durum annenin dominantligini bir sekilde koydugudur.
Eyyubide de durum boyledir.Annesi Turktur,kardeslerinin isimleri Turktur.Babasi Arap dahi olsa(babasinin Turk oldugunun %100 kaniti olmamasindan dolayi melez olabilir diyorum),eger ki cocuklarina Turk isimlerini vermisse ya babasi da Turktur,ya da en kotu ihtimal ile anneleri baskindir.

erk
07-04-2005, 03:28 PM
"Hadi herşeyi kabul edelim. Anne tarafı Türk olsun ( kesin değil tabiki) Anne tarafımı daha önemli yoksa babamı. Eğer böyle düşünürsek Osmanlı İmparatorluğu Türk değil Hristiyan imparatorluğudur sonucunu çıkartırız. Lütfen biraz daha dikkat"

Turkculukte anne veya babanin birinin Turk olmamasi durumunda bu kisi melezdir.
Osmanli Imparatorlugu muslumandir,bazi hanedanlar anne taraflarindan Turk degildirler.Ancak bu Osmanli devrindeki Turk Halklarindaki "soyunu koruma" duygusunu yitirtmemistir.Hanedanlarin soy olarak saf Turk olmamalari benim icin onemli degil.Benim icin halk onemli.

"Anne tarafımı daha önemli yoksa babamı. Eğer böyle düşünürsek Osmanlı İmparatorluğu Türk değil Hristiyan imparatorluğudur sonucunu çıkartırız. Lütfen biraz daha dikkat"
DIn ile anne babanin oneminin farki yok.Islam dini zorlamaya talip olmadigi icin,kisi neyi secerse o olur.
Zannediyor musun ki 600 yuzyil once bir Turk erkegi Ingiliz prensesiyle evlenseydi cocuklari Turk olacakti?Dinleri musluman olacakti?Sonuc guce dayanir.Sirpli hatun Osmanli padisahiyla evlenmisse,bu kisi halife ise,zaten cocugunun islami sartlar altinda yetismesine bastan razi olmustur.
soyle sorayim:
Hic batili isme ait bir padisah var midir?Oyle olsaydi sence Osmanli Hukumdari olabilir miydi'Bunu halk hazmedebilir miydi?kendisinin adi Josef,Kardesleri Philip,Maria ve Guiseppe olsaydi,sence o padisah musluman olsaydi bile,"Turktur" diyebilir miydin gonul rahatligi ile?Kaldi ki babasinin Turk(gerci cogu da yine gayrimuslim bayanlarin cocuklaridir) oldugu kesin bile olsa,burada durum annenin dominantligini bir sekilde koydugudur.
Eyyubide de durum boyledir.Annesi Turktur,kardeslerinin isimleri Turktur.Babasi Arap dahi olsa(babasinin Turk oldugunun %100 kaniti olmamasindan dolayi melez olabilir diyorum),eger ki cocuklarina Turk isimlerini vermisse ya babasi da Turktur,ya da en kotu ihtimal ile anneleri baskindir.

Eyyubinin annesinin Türk olduğu kesin değildir. Üstelik Eyyubi ailesi Türk Zengilerin yanında çalışmışlardır. Turan v.b Farsça isimleri bu yüzden koymuş olabilirler. Yani senin teorini destekliyorum, Türk soylu bir Selçuklu Atabeyinin yardımcıları olduğu için, nasılki padişah halk kabul etmez diye hristiyan ad alamaz dedin, Eyyubilerde bu yüzden Türkçe bir isim koymuş olabilirler. ( Ki Turan Farsçadır). Bugün Türkiyede ana baba tarafıda Türk olmadığı halde Türk ismi almış olan milyonlarca insan var. Senin mantığınla 1989 döneminde Bulgaristanda hiç Türk yoktu çünkü hepsinin soyadı -ov ile bitiyordu.
Din ile annenin babanın önemi yok demişsin. Osmanlıda sadece erkek çocuklarımı oluyordu o zaman başa kız getirselerdi. Eğerki Yahudi değilse birisi herzaman için erkek tarafına bakılır o kişinin soyu için. Soyadımızdan tutalım nüfusa kayıtlı olduğumuz yere kadar hep baba tarafı önemlidir.
Ana Britannicayı beğenmiyorsunuz o zaman Nihal Atsız örneğini de kabul etmeyecekmisiniz? Sizin kaynaklar neye dayanıyor.

asena
07-04-2005, 03:43 PM
Eyyubinin annesinin Türk olduğu kesin değildir. Üstelik Eyyubi ailesi Türk Zengilerin yanında çalışmışlardır. Turan v.b Farsça isimleri bu yüzden koymuş olabilirler. Yani senin teorini destekliyorum, Türk soylu bir Selçuklu Atabeyinin yardımcıları olduğu için, nasılki padişah halk kabul etmez diye hristiyan ad alamaz dedin, Eyyubilerde bu yüzden Türkçe bir isim koymuş olabilirler. ( Ki Turan Farsçadır). Bugün Türkiyede ana baba tarafıda Türk olmadığı halde Türk ismi almış olan milyonlarca insan var. Senin mantığınla 1989 döneminde Bulgaristanda hiç Türk yoktu çünkü hepsinin soyadı -ov ile bitiyordu.
Din ile annenin babanın önemi yok demişsin. Osmanlıda sadece erkek çocuklarımı oluyordu o zaman başa kız getirselerdi. Eğerki Yahudi değilse birisi herzaman için erkek tarafına bakılır o kişinin soyu için. Soyadımızdan tutalım nüfusa kayıtlı olduğumuz yere kadar hep baba tarafı önemlidir.
Ana Britannicayı beğenmiyorsunuz o zaman Nihal Atsız örneğini de kabul etmeyecekmisiniz? Sizin kaynaklar neye dayanıyor.

Once olay zaten "kaynak" olmamasina dayaniyor.Ana Britannica ve kurt sitelerinin disinda Eyyubi icin "Kurt"