PDA

View Full Version : Özbekistan-Milli Günler

erk
07-30-2005, 05:05 AM
Özbekistanın bildiğim kadarıyla milli günleri şunlar:

• 14 Ocak Vatan Himayecileri Günü
• 8 Mart Hatun Kızlar Bayramı
• 21 Mart Nevruz Bayramı
• 9 Mayıs Hatıra ve Saygı Günü
• 1 Eylül Müstakillik Bayramı
• 1 Ekim Öğretmenler Günü
• 8 Aralık Anayasa Günü

Bu günler hakkında bilgi verebilecek varmı? Şimdiden Rahmat.

asena
07-30-2005, 05:08 AM
1 mayis kutlanmiyor mu?

erk
07-30-2005, 05:15 AM
1 mayis kutlanmiyor mu?

bilmiyorum. Özbek arkadaşlara sormak lazım. Ben bu yılki Nevruz kutlamaları sırasında Trt'de söylemişti o zaman not almıştım.

Samimiy
07-30-2005, 09:51 AM
Ozbekistanda 1 Ocak - Yilbasi da resmi tatil.
1 Mayis kutlanmiyor artik. Sovyetler zamaninda 1 Mayis Xalqaro Mehnat kuni, yani Uluslararasi Is/Emek gunu idi.

Samimiy
07-30-2005, 09:58 AM
Özbekistanın bildiğim kadarıyla milli günleri şunlar:

• 14 Ocak Vatan Himayecileri Günü
• 8 Mart Hatun Kızlar Bayramı
• 21 Mart Nevruz Bayramı
• 9 Mayıs Hatıra ve Saygı Günü
• 1 Eylül Müstakillik Bayramı
• 1 Ekim Öğretmenler Günü
• 8 Aralık Anayasa Günü

Bu günler hakkında bilgi verebilecek varmı? Şimdiden Rahmat.

• 14 Ocak Vatan Himayecileri Günü - Asker bayrami. Ama genel olarak erkeklerin bayrami da diyebiliriz. Okullarda bu gunde kizlar erkeklere hediye verirler, erkekler de 8 Martta - kizlara :)
• 8 Mart Hatun Kızlar Bayramı - adindan belli
• 21 Mart Nevruz Bayramı - hakeza
• 9 Mayıs Hatıra ve Saygı Günü - 2. Dunya savasinin bittigi gun. Sovyetler zamaninda Galebe gunu denirdi, birkac sene once Hatira ve Saygi gunu diye degistirildi.
• 1 Eylül Müstakillik Bayramı - Ozbekistanin bagimsiz oldugu gun normalde 31 agustos. Ama resmi tatil gunu olarak 1 Eylul kabul edilmis. Sovyetler birligi o aralar dagildigi icin, o birkac gun icince bircok eski Sovyet cumhuriyetinin bagimsizlik gunu sayilir. Yanilmiyorsam Turkmenistanin bagimsizlik gunu de 31 Agustos. Bu yuzden Ozbekistan 1 Eylul'e degistirmis olabilir.
• 1 Ekim Öğretmenler Günü - belli
• 8 Aralık Anayasa Günü - Ozbekistan anayasasinin kabul edildigi gun.

KIZILBAŞ
07-30-2005, 10:02 AM
dostlar bilgiler için teşekkürler,
Bizim türkiye Cumhuriyetinde hala Nevruz milli bir bayram değilidir,bu nebiçim bir işdir kardeş ben türküm Nevruz Bayramım milli Bayram olmasını canı gönülden isterim.

asena
07-30-2005, 12:57 PM
dostlar bilgiler için teşekkürler,
Bizim türkiye Cumhuriyetinde hala Nevruz milli bir bayram değilidir,bu nebiçim bir işdir kardeş ben türküm Nevruz Bayramım milli Bayram olmasını canı gönülden isterim.

Arkadasim,nevruz temiz hislerle kutlanmiyor.Son nevruzu hatirla,bayragimiz yakildi.Yoksa nevruz bizim bayramimizdir,kutlanmalidir.Ancak istismar eden gruplar var.O istismarcilarin kokunu kurutacagiz insallah.

KIZILBAŞ
07-30-2005, 01:16 PM
Arkadasim,nevruz temiz hislerle kutlanmiyor.Son nevruzu hatirla,bayragimiz yakildi.Yoksa nevruz bizim bayramimizdir,kutlanmalidir.Ancak istismar eden gruplar var.O istismarcilarin kokunu kurutacagiz insallah.

dostum işde buda osmanlıdan süre gelen bi anlayış vardır oda araplaşma yani osmanlı zamanında nevruz yasaklanmış nedeni ise hocalar tarafından fetvada nevruz acem işidir kutlanamaz ve aynı zamanda saz(en eski türk calgısı) kültürüde yasaklanmışdır.
günümüzde ise kanı beş para etmeyen kürtler kutluyor ve değerlerimize sahip cıkmaya calışıyorlar.

Administrator
07-30-2005, 01:50 PM
samimiy
aslini olganda 1 mayni komunizmga hech aloqasi yoq, shunchaki ishchi va mehnatkashlar bayarami holos ,hotin qizlar hamma joyda bolganidek ishchi mehnatkashlar ham mamma yerda bor, davlatni davlat qiladiganlar ham oshalar.

asena
07-30-2005, 02:33 PM
dostum işde buda osmanlıdan süre gelen bi anlayış vardır oda araplaşma yani osmanlı zamanında nevruz yasaklanmış nedeni ise hocalar tarafından fetvada nevruz acem işidir kutlanamaz ve aynı zamanda saz(en eski türk calgısı) kültürüde yasaklanmışdır.
günümüzde ise kanı beş para etmeyen kürtler kutluyor ve değerlerimize sahip cıkmaya calışıyorlar.

Hangi degerlerimize sahip cikmaya calisilmiyor ki?
8 mart kadinlar gunu 6 martta kutlanmaya baslanip,APO sloganlari atiliyor,nevruz oluyor newroz ve kurt bayrami yapiliyor.Dogu illerindeki kurt okullarinda Andimizin bitisi "Ne mutlu Kurdum diyene" diye bitiriliyor

Samimiy
07-30-2005, 02:37 PM
samimiy
aslini olganda 1 mayni komunizmga hech aloqasi yoq, shunchaki ishchi va mehnatkashlar bayarami holos ,hotin qizlar hamma joyda bolganidek ishchi mehnatkashlar ham mamma yerda bor, davlatni davlat qiladiganlar ham oshalar.

Men ham komunizmga aloqasi bor deganim yuq. Faqat Sovetlar vaqtida bu bayram nishonlanardi, hozir rasmiy bayram sifatida nishonlanmaydi dedim.

Ozbekistanda 1 Ocak - Yilbasi da resmi tatil.
1 Mayis kutlanmiyor artik. Sovyetler zamaninda 1 Mayis Xalqaro Mehnat kuni, yani Uluslararasi Is/Emek gunu idi.

Aybike
07-31-2005, 03:18 AM
Hangi degerlerimize sahip cikmaya calisilmiyor ki?
8 mart kadinlar gunu 6 martta kutlanmaya baslanip,APO sloganlari atiliyor,nevruz oluyor newroz ve kurt bayrami yapiliyor.Dogu illerindeki kurt okullarinda Andimizin bitisi "Ne mutlu Kurdum diyene" diye bitiriliyor

ne mutlu kürdüm diyenemi?hahahahah çok güldüm asena...
Bunu hangi dilde yapıyolarmış..Hangi kürtçe ile.Hırsızlar nolacak..andı bile çalmışlar..kendileri bir and yazamamışmı?heheheheh..Allahın andsızları. :lol:
Vede dangozları.

KAN TEMİZ OLACAK ÖTESİ YOK..