PDA

View Full Version : Alevilik Bektaşilik Nedir?(Türk/Türkmen)

KIZILBAŞ
07-30-2005, 08:04 AM
Alevilik Bektaşilik Nedir?

Sözlük anlamına göre Alevi, Hz. Ali’ye bağlı ve ondan yana olan kimse demektir. Alevilik ise genel olarak Hz. Ali’yi sevmek ve onun soyunun yani Ehli Beyt’in yolundan gitmek olarak tanımlanabilir.

Ancak bugün için dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan farklı Alevi grupların herbiri için Alevi ve Alevilik sözcüklerinin ifade ettiği anlamlar da farklı olmaktadır. Biz konuya Anadolu Alevileri açısından yaklaşmakla birlikte genel bir tarihsel perspektif de sunacağız.

Ülkemizde bugün yaygın şekilde Alevi olarak adlandırılan kitleler için kaynaklarda birçok ismin kullanıldığını söyleyebiliriz. Anadolu’daki Alevi kitleleri nitelemek üzere kaynaklarda, kızılbaş, rafızi, ışık, mülhid ve torlak gibi adların kullanıldığını görmekteyiz. Bunlardan en çok kullanılanı Kızılbaş adı olmuştur. Anadolu Alevileri kendileri için çok anlamlı Kızılbaş adını, Osmanlı yönetiminin ahlakdışı anlamlar yükleyerek, sünni kitlelere aşılayarak bir psikolojik savaş aracı olarak kullanması sonucunda bırakmak zorunda kalmışlardır.

Bugün Anadolu ve Balkanlar’da yaşayan Tahtacı, Çepni, Amucalı, Bedrettinli, Sıraç gibi değişik gruplar genelde Alevi olarak adlandırılırlar. Anadolu Aleviliği, tarihsel ve sosyal koşulların doğal bir sonucu olarak, kitabi olmaktan çok sözlü geleneğe dayalı eski inançların islami şekiller altında yaşamaya devam ettiği bir halk islamıdır.

Genel olarak ifade etmek gerekirse Bektaşi sözcüğü de yukarıda değindiğimiz kitleler için kullanılmıştır. Bektaşilik Hacı Bektaş Veli’ye dayanılarak kurulmuştur. Alevilik ve Bektaşiliği birbirinden bağımsız olarak ele almak bugün gelinen noktada tarihsel ve sosyolojik açıdan mümkün görünmemektedir. Her iki terim de zaman zaman birbirinin yerine kullanılabilmektedir. Prof. Melikoff’un da belirttiği gibi “Alevilik, Bektaşilik’ten ayrılamaz. Çünkü her iki deyim de aynı olguya, Türk halk İslamlığı olgusuna bağlıdır.”Alevilik ve bektaşilik, inanç ve ahlak esasları ve edebiyatları bakımından temel olmayan farklılıklar dışında ortaktırlar. En temel farklılık, Bektaşi kitlelerin daha çok şehirde yaşamalarına karşın, Alevilerin göçebe/yarıgöçebe çevrelerde yaşamaları şeklinde ortaya çıkmış sosyal bir farklılıktır. Ancak tarihsel olarak doğru olan bu sosyal farklılık günümüzde anlamını yitirmeye başlamış, “Alevi” adı daha yaygın olarak kullanılır olmuştur. Bugün genel olarak Alevi olarak adlandırılan kitleler üç dinsel gruba bağlıdırlar:

Ocakzade Dedeler
Çelebiler
Dedebabalar
Bu üç grupdan Anadolu’da en fazla etkinliğe ve nüfuza sahip olan Ocakzade Dedeler’dir. Daha sonra Çelebiler gelir. Dedebabaların ise Anadolu’da nüfuzları zayıftır, Balkanlar’da daha etkindirler.

Türkiye’de yaşayan Alevilerin sayısı konusunda çeşitli veriler ileri sürülmektedir. Türkiye’de etnik ve mezhep konularında varolan tabular nedeniyle, yapılan resmi sayımlarda bu konu bilinçli olarak ihmal edilmekte ve dolayısıyla Alevilerin sayısı konusunu herkes işine geldiği şekilde yazmaktadır. Tarafsız araştırmacılara göre Türkiye’de en az 15 milyon Alevi bulunmaktadır. Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki illerde sayıca az olmakla birlikte Türkiye’nin her yerinde Aleviler bulunmaktadırlar. Alevilerin sahip oldukları bu potansiyel onları zaman zaman Türkiye siyasetinin de merkezine yerleştirmektedir.

SAFKAN TÜRKLÜK ALEVİLİK

oğuz
07-30-2005, 08:14 AM
Birincisi hoşgeldin

İkincisi kendini tanışma bölümünde tanıtırmısın

Üçüncüsü son paragraf fazla iddialı olmamışmı:lol:

asena
07-30-2005, 08:14 AM
Hosgeldin Alevi kardesim.
Alevilerin bazi degerlere bakis acisi nedir?Ordu,Ataturk,laiklik,kadin haklari,Turan Birligi vs vs?

kurshad
07-30-2005, 09:17 AM
Tarafsız araştırmacılara göre Türkiye’de en az 15 milyon Alevi bulunmaktadır.

Bu 15 milyon sayisi hakkinda kaynak verebilir misin? Diger dediklerine tamam ama bu rakama pek degil..
Alevilerin bulundugu illerin tamaminin nufusunu toplasan 15 milyon eder mi?

Torcoman
07-30-2005, 09:38 AM
Hah bir bu eksikti işte, biz orta asya Türklerini Turan fikriyle tanıştırmaya çalışalım, sonra böyleleri çıksın ortaya ve saçmalasın.

Kızılbaşlık veya alevilik Türkiye cumhuriyetine ait bir mesele, ne alakası var Turkistanla. Biz insanları birleştirmeye çalışalım sen gel ayrılık yarat.

Torcoman
07-30-2005, 09:40 AM
Başka saçmalayacak yeni kullanıcı varsa bu thread e yazsın ne yazacaksa

KIZILBAŞ
07-30-2005, 09:45 AM
Hosgeldin Alevi kardesim.
Alevilerin bazi degerlere bakis acisi nedir?Ordu,Ataturk,laiklik,kadin haklari,Turan Birligi vs vs?

HOŞ BULDUK ARKADAŞLAR,

Aleviler laik Türkiye Cumhuriyetinin Kurucularıdır,
Ordu:TSK komutanlığında alevi inancına mensup olanlar bi hayli coktur,Benim soyum tamamı Bile ASKER kökenlidir.
ATATÜRK:Aleviler herzaman atatürk İlke ve inkalaplarına bağlıdırlar ve benimserler.Atatürkünde Bektaşı olduğuna inanılır.
Atatürkçülerin %80 Alevi inancına mensup kişilerdir.
Laiklik:Aleviler laikliği en iyi benimseyen ve uygulayan kişilerdir,
Türkiye batını medeniyetler seviyesine gelmişse bu alevilerin özverisi ile olmuştur.
Kadın Hakları:Türkiyede ta eskilerden belli kadını erkekle eşit gören Alevi inancına mensup kişilerdir.ve alevilerde dini ibadetler Kadın erkek,cocuk eşittir ve ibadetlerde bulunurlar.
Aleviler 72 Millete aynı gözle bakarlar yani ırk mezep ayrımı yapmazlar.

ALEVİLER ANADOLUYA TÜRKLÜĞÜ YAYAN HACI BEKTAŞIN,HOCA AHMET YESEVİ,YUNUS EMRENİN,ŞAH HATAYI(ŞAH İSMAİL), TORUNLARIDIR.VE ALEVİLER KENDİLERİNİ HORASAN ŞEHRİNDEN ANADOLUYA GELEN İLK TÜRKLERDİR.

Torcoman
07-30-2005, 09:53 AM
HOŞ BULDUK ARKADAŞLAR,

Türkiye batını medeniyetler seviyesine gelmişse bu alevilerin özverisi ile olmuştur.

Aleviler 72 Millete aynı gözle bakarlar yani ırk mezep ayrımı yapmazlar.

ALEVİLER ANADOLUYA TÜRKLÜĞÜ YAYAN HACI BEKTAŞIN,HOCA AHMET YESEVİ,YUNUS EMRENİN,ŞAH HATAYI(ŞAH İSMAİL), TORUNLARIDIR.VE ALEVİLER KENDİLERİNİ HORASAN ŞEHRİNDEN ANADOLUYA GELEN İLK TÜRKLERDİR.

Çok sevindik, ama siteye böyle ayrılık yapmak için geldiysen çok saçma, çünkü buradaki orta asya Türkleri bırak alevilikle Turancılık veya Türkistan fikriyle bile ilgilenmek istemiyor.
Sonuçta senin yazdıklarını fazla kimse okumaz. Eğer Türkistan hakkında olumlu birşeyler yazacaksan çok seviniriz.

oğuz
07-30-2005, 09:54 AM
Alay alay geldiler

Koşan koşan durdular

İkinci gelen bir top

Atıldı ana saldılar

Eskerler örüledi

Çakmaklar kuruladı

Ol kafir Melhuçoglu

Şah üstüne duruladi

Hey al kana al kana

Kızıl kanlar çalkana

Melhuçoğlu kılıç urdu

Şahım aldı kalhana

Şah anda bindi ata

Yezitler döndü mata

Şah bir kılıç urdu ki

Kelleden indi ata

Melhuçoğlu attan düştü

Şah anda geriye kaçtı

Beş yüz elli tüfekçi

Şah'ın ardına düştü

Ün edüben gittiler

Şah'ın ardından yettiler

Sultan Ali Mirza'mı

Bu kavgada tuttular

Dört yanın uladılar

Ciğerciğim dağladılar

Sultan Ali Mirzam'ın

Ağ ellerin bağladılar

Bindirdiler atına

Göt(ür)düler inkar katına

İnkar bir sual sordu

Bakınca suratına

Sağ mısın esen misin

Ciğerciğim kesen misin

Koca Haydar zül olası

Şah dedikleri sen misin

Elifim var kaddim var

Bir İskender hadd’im var

Ben Şah'ın kurbanıyım

Şah olmaya ne haddim var

Seni attan indirmiyem

Gül benzin soldurmuyam

Gel Şah'a şek getür sen

Vurup boynun öldürmeyem

İşte geldim yanına

Sığındım Sübhan’ıma

Ben Pire şek getürmem

Lanet senin canına

Şunu atından indirin

Gül benzini soldurun

N'oldu benim cellatlarım

Vurun boynun öldürün

Cellatlar aralandı

Ciğerler parelendi

Sultan Ali İmirza'm

Bu kavgada parelendi

Gönül hüma kuşudur

İşitenler naşidir

Baş verip ser kurtarmak

O da Mervan işidir

Çöl olası Çaldıran

Altun kadeh kaldıran

Hatayi'm ağlar gezer

Musahibin aldıran

;)

KIZILBAŞ
07-30-2005, 09:54 AM
Bu 15 milyon sayisi hakkinda kaynak verebilir misin? Diger dediklerine tamam ama bu rakama pek degil..
Alevilerin bulundugu illerin tamaminin nufusunu toplasan 15 milyon eder mi?

DOSTLAR OSMANLI DEVLETİNDEN ÖNCE ANADOLUNUN TAMAMI ALEVİ/BEKTAŞILERDİR,
Şuanda ise en az 15 Milliyondur,birde bu sadece türk/türkmen alevilerin saysıdır,
birde türk/türkmen olmayan alevilerde vardır,T.C de

Torcoman
07-30-2005, 10:01 AM
Şuanda ise en az 15 Milliyondur,birde bu sadece türk/türkmen alevilerin saysıdır,

HAYDEEE!! VUR PATLASIN ÇAL OYNASIN!! NEREDE BENİM ÇANAK ÇÖMLEĞİM

biz ne diyoruz bu ne diyor.

KIZILBAŞ
07-30-2005, 10:07 AM
HAYDEEE!! VUR PATLASIN ÇAL OYNASIN!! NEREDE BENİM ÇANAK ÇÖMLEĞİM

biz ne diyoruz bu ne diyor.

hop hop hadini bil bana yön vermeye calışma,sana cevab vermeyecektim ama sen zorladın beni ortamı germeye calışma,arkadaşlar soru sormuş onları cevablıyoruz korkma ben senden Türküm.

Torcoman
07-30-2005, 10:12 AM
hop hop hadini bil bana yön vermeye calışma,sana cevab vermeyecektim ama sen zorladın beni ortamı germeye calışma,arkadaşlar soru sormuş onları cevablıyoruz korkma ben senden Türküm.

şunu bir daha hatırlatırım, senin yazdığın cümleler, yanlızca burada bulunan bir avuç Türkiye Türkünü alakadar eder. Bu konuyu bir thrad e açmak için son forum olmalı Türkistan forumu. Buradaki insanlar orta asya Türkü ve aleviliğin ne olduğunu bilmezler bile.

Ayrıca seninle ilkokul dalaşı yapacak değilim Türklük konusunda,
sana cevap vermemsi gerekende benim

kurshad
07-30-2005, 11:52 AM

Ilk dedigine kismen katiliyorum;
12. ve 13. yuzyillarda muslumanligi turklerin yeni kabul ettigi caglarda heterodoks bir islam anlayislari vardi.. Islam'in turklerin arasina girisi ve bu sekilde yayilisinda once melameti ve sonrasinda kalenderi tarikatlari dervislerinin rolu vardi. Bu tarikatlardaki dervisler kendilerini abdal, baba, ata, isik gibi isimlerle adlandiriyorlardi.
Osmanli'nin gocerleri kondurma poltikasi ve ortodoks sunniligi resmi mezhep secmesiyle turklerin buyuk kismi zaman icinde sunnilige donduler veya zorla dondurulduler. Heterodoks anlayisa sahip olan kesimler marjinallesti ve (melikoff'a gore 17.yuzyildan sonra) alevi ismini kullanmaya basladilar.
Bu konuyla ilgili harika bir kaynak Ahmet yasar Ocak , "Turklerde marjinal sufilik", alternatif kaynak Taha Akyol "Osmanli ve Iran'da din,devlet ve islam"

Ikinci dedigini ise cok abartili buldugumi ifade etmeliyim.
Senin demene gore turkiyenin 1/4'u alevi oluyor ki bunun gercekligi tartisilir. kurdlerin iddiasina gore de 20 milyon kurd orijinli turkiyede yasiyor. arnavut bir komsum kendilerinin 2 mùilyon civarinda oldugunu iddia etmisti, bu toplamayla gidersek, gurcu, bosnak ,laz vs vs
En sonunda turkiyede sunni turk yok deriz:)

erk
07-30-2005, 12:13 PM
Kızılbaş hoşgeldin,

Bir Alevi arkadaşımızı burada görmek beni memnun etti ama hemen Aleviliğin reklamını yapar gibi gelmen hoşolmadı bence.
Alevilerin Osmanlı zamanında baskı gördüğü gerçektir. Özellikle Yavuz Sultan Selimin döneminde Kürt Bitlisi tarafından Alevi-Türkmenlere yapılan katliam unutulamaz. Kürtlerinde zaten Doğu Anadoluya ilk büyük istilaları bu dönemde olmuştur.
Alevilerin nufusu konusunda ise emin değilim ama 5-10 milyon arası tahmin ediyorum. Bazen keşke daha fazla olsaydı demedim değil, özellikle Sıvas katliamında. Alevi vatandaşlarımızı Cumhuriyetimizin temellerinden birisi olarak görüyorum.
Bu arada Alevi sözcüğünü Türkmen Aleviler için kullandım. Kürt Alevilerin sayısı çok azdır ve Kürtleşen Türkler olabilir bunlar yada kültürel etkileşim. Sonuçta Alevilik Türk İslam anlayışını yansıtmaktadır.

kurshad
07-30-2005, 12:17 PM
.VE ALEVİLER KENDİLERİNİ HORASAN ŞEHRİNDEN ANADOLUYA GELEN İLK TÜRKLERDİR.

Horasan'dan gelme hikayesi Turkiyenin pek cok sunni koyde sozlu olarak dolasir. Esasen horasan maveraunnehirde bir kismi iran'da bir kismi afganistanda bir kismida simdiki turkmenistanda kalan bir bolgedir(sehir degildir). Bu bolgede melametiligin yayilmasi ve sonrasinda kalenderiligi dogurmasi hasebiyle anadoluya gelen turkmen dervisler nereden gelirlerse gelsinler kendilerini gonul olarak horasan yoresindeki tarikat merkezlerine bagli sayarlar ve horasan erenleri diye zikrederler. Bu horasan isinin sirri da budur.

kurshad
07-30-2005, 12:28 PM
Sonuçta Alevilik Türk İslam anlayışını yansıtmaktadır.

Yanilmiyorsam Melikoff yazmisti; alevilik Turk halk dinidir diye. Oldukca yerinde bulmustum bu tabiri. Osmanli zamaninda iyice marjinallesmis, nesilden nesile sozlu olarak gecip zaman icinde kaynagindan uzaklasmis bir inanis sekli olarak yorumlamistim. . Ittihat ve Terakki partisinin Turkculugu programina aldiktan sonra turkmen asiretlerin aleviligi uzerine oldukca derin arastirmalar yaptigini ogrenmemle( zira milliyetcilik suurunu aleviler uzerinde sunni turklere kiyasla daha koklu bicimde isleyebilecegine inaniyordu) alevilik belli bir donem oldukca ilgimi cekmisti.

erk
07-30-2005, 12:32 PM
Yanilmiyorsam Melikoff yazmisti; alevilik Turk halk dinidir diye. Oldukca yerinde bulmustum bu tabiri. Osmanli zamaninda iyice marjinallesmis, nesilden nesile sozlu olarak gecip zaman icinde kaynagindan uzaklasmis bir inanis sekli olarak yorumlamistim. . Ittihat ve Terakki partisinin Turkculugu programina aldiktan sonra turkmen asiretlerin aleviligi uzerine oldukca derin arastirmalar yaptigini ogrenmemle( zira milliyetcilik suurunu aleviler uzerinde sunni turklere kiyasla daha koklu bicimde isleyebilecegine inaniyordu) alevilik belli bir donem oldukca ilgimi cekmisti.

Evet doğrudur. Keşke bu Sunni-Alevi hatta Sunni-Şii (Azeri kardaşlarımız Şiidir) ayrımı olmasaydıda sadece Kuran-ı Kerimin ve yüce Türk-İslam gönül adamları olan Mevlana, Hacı Bektaşi Veli, Ahmet Yesevi, Yunus Emrenin yolundan gidebilseydik.

asena
07-30-2005, 12:53 PM
Arkadasim,cevaplarin icin tesekkur ederim.
Ancak Turan fikrine bakisinizi(senin kisisel degil,Alevi Turklerinin genel bakisi) nedir,tam olarak algilayamadim.

kurshad
07-30-2005, 01:01 PM
Ancak Turan fikrine bakisinizi(senin kisisel degil,Alevi Turklerinin genel bakisi) nedir,tam olarak algilayamadim.

Asena,
Sorunun muhatabi ben degilim ama mazur gorursen cevap verecegim. Sence alevi turklerin ya da sunni turklerin Turan ulkusune kollektif bir bakis acilari olabilir mi? Alevi Turanci da olabilir( nitekim universitede alevi kokenli turkcu arkadaslarim olmustu) , sunni kokenli marksist te olabilir.

Torcoman
07-30-2005, 01:58 PM

ben hiçbirşey anlamadım

karpuzun faydaları hakkında bir thread açılsaydı formata daha uygun olurdu. Hiç olmazsa orta asya türkleride karpuz yiyor.

(aleviliğe gelince; Yavuz Selim döneminden beri aleviler sürekli toplu katliamlara uğradılar, bunun başlıca nedeni alevilere karşı olan ön yargımız ve onları Müslüman olarak görmememiz. halbuki ıraktaki şii toplumuna baktığımızda da görürüzki, dinini ve ülkesini alevilerden daha iyi savunan bir halk neredeyse yoktur. ülkesine başkaldıran, onu arkadan vuran alevi topluluğı hibir islam ülkesinde yok, yanlızca bizde var , onlarda alevi kürtleri, tabi bunu onların aleviliğine değilde kürtlüklerine bağlamamız lazım. Benimde akrabalarım arasında birçok alevi var, hepsi müthiş insanlar ama ortaya çıkıpta ben aleviyim ben sünniyim demek yanlızca ortalığı karıştırmaya ve bizi birbirimizden uzaklaştırmaya yarar. Başka hiçbirşeye yaramaz)

asena
07-30-2005, 02:31 PM
Asena,
Sorunun muhatabi ben degilim ama mazur gorursen cevap verecegim. Sence alevi turklerin ya da sunni turklerin Turan ulkusune kollektif bir bakis acilari olabilir mi? Alevi Turanci da olabilir( nitekim universitede alevi kokenli turkcu arkadaslarim olmustu) , sunni kokenli marksist te olabilir.

genelde,her ne kadar sacma gelse de kulaga,aleviler ideoloji olarak ortak davranirlar.O anlamda sordum.

Bilge_Kagan
07-30-2005, 05:02 PM
Turkiye'de 15 milyon alevi vardir, orduda bir suru alevi vardir, Ataturkculerin cogu ( ki aslen ben gunumuzde "Ataturkcuyum" diye bagrinan kesimden nefret ederim ) alevidir vs. gibi herseyi alevilikle iliskilendiren ya da " tum buyuk medeniyetler Turkler tarafindan kurulmustur " iddiasinin benzeri olan "o da alevidir bu da alevidir. Ataturk bektasidir" gibi dayanagi olmayan soylemlerden hoslanmadim...Biraz daha mantikli ve dayanagi olan iddialar koysak ortaya daha iyi olmaz mi ?

Osmanlidan once Anadolu bastan basa aleviydi gibi bir iddia da sacma olur, bu Selcuklu devletini gormezden gelmek demektir...

Alevilige geleyim. Bana gore alevilik bir kisvedir. Yani Orta Asyadan akin akin gelen Turkler, burada bir din fasistligine ugramistir da diyebiliriz ( bunun nedeni " Demirtas Ceyhun-Ah Su Biz Karabiyikli Turkler"de acik olarak anlatiliyor. Yine de isterseniz buraya yazabilirim... ). Zorla musluman ve yerlesik yapilmak istenen bu Turkler yonetimin hismindan kurtulmak ama bir yandan da kendi inanclarini korumak icin " alevilik " i ortaya atmislardir. Yani aslina bakarsaniz Aleviligin muslumanlikla oyle cok da bir yakinligi yoktur. Eski Turk inanclarinin biraz degismisidir sadece...

"Safkan Turkluk Alevilik" degildir. Din hicbir sekilde insanin kanina etki edemez ( kanci degilim... ) dolayisiyla safkan Turkluk olmadigi gibi, olsaydi da aleviligin etkisiyle olan birsey olmazdi. Herkesin dini inanci kendine, kimse sizin onun inanmasini istediginiz seye inanmiyor diye "kani bozuk" olarak yaftalanamaz, zaten boyle bir yaftalama yapmaya da kimsenin yetkisi yoktur.

Hosgeldiniz...

Torcoman
07-30-2005, 05:47 PM
bu saatten sonra, bunca yıkımdan bunca eziyetten ve çileden sonra "aleviliği" ön plana çıkarmak yanlızca o eski günleri geri getirir. zaten yeterince türk düşmanı kürtleri kullanarak türkiyeyi yıkma faaliyeti içerisindeler, bir de buna alevi-sünni kavgası girerse neler olacağını bilemem. nedense bazılarımız bu dış kaynaklı oyunlara çok çabuk geliyor ve türk olduğunu unutuveriyor.
senin için söylemedim kzılbaş

ayrıca kızılbaş alevilerle dalga geçilmek için söylenen bir söz, bunu neden kullanıyorsun?

KIZILBAŞ
07-30-2005, 10:53 PM
ayrıca kızılbaş alevilerle dalga geçilmek için söylenen bir söz, bunu neden kullanıyorsun?

Halk arasında fevkalade yanlış kullanılan “Kızılbaş” kelimesi , aslında tarihimizde kırmızı börk veya başlık giyen Türkmen boylarına verilen bir isim olarak bilinmektedir. Nitekim Türkmen boyları Karakalpak, Kızılbörk, Yeşilbaş, Akbaş ve benzeri bir çok isme rastlanmaktadır.

umarım anlamıştırsın.saygılar

arjumanbey
07-30-2005, 11:03 PM
Aslina bakarsaniz Kemalizm'i eniyi benimseyen grup Alevi gruptur Turkiyede.Bunun nedeni ise,Alevilerin Sunnilere gore daha esnek,degisikliklere ve postmodernizm e yatkin olmalaridir.

arjumanbey
07-30-2005, 11:14 PM
Torcoman;

Alevilik konulu bir threadin bu bolumde olmamasi icin ben hicbir neden goremiyorum.Senin gormus olman,KIZLILBAS in sacmaladigi anlaminada gelmez.Bukadar sert cikmana gerek yok.

Konunun Alevi reklami olup olmadigi, KIZILBAS'in iddialarindan belli oluyor zaten.

arjumanbey
07-30-2005, 11:19 PM
bu saatten sonra, bunca yıkımdan bunca eziyetten ve çileden sonra "aleviliği" ön plana çıkarmak yanlızca o eski günleri geri getirir. zaten yeterince türk düşmanı kürtleri kullanarak türkiyeyi yıkma faaliyeti içerisindeler, bir de buna alevi-sünni kavgası girerse neler olacağını bilemem. nedense bazılarımız bu dış kaynaklı oyunlara çok çabuk geliyor ve türk olduğunu unutuveriyor.
senin için söylemedim kzılbaş

Aleviligin ortaya atilmasi,Sunni -- Alevi surtusmeleri sorundan cok fayda getirir.Insanlarin dini,mezhebi yuzunden yasanmis olan olaylar,Turk insaninin nekadar medeni olduguna dair buyuk bir kanittir.

Alevi -- Sunni olayini,alevileri arka plana iterek saklamak sorunu azaltmaktan cok,buyumesine neden olur.

Torcoman
07-31-2005, 02:01 AM
Aleviligin ortaya atilmasi,Sunni -- Alevi surtusmeleri sorundan cok fayda getirir.Insanlarin dini,mezhebi yuzunden yasanmis olan olaylar,Turk insaninin nekadar medeni olduguna dair buyuk bir kanittir.

Alevi -- Sunni olayini,alevileri arka plana iterek saklamak sorunu azaltmaktan cok,buyumesine neden olur.

Medenimi? nüfusunun büyük çoğunluğu okumamaış veya az okumuş bir toplumda yaşıyoruz. Bu insanlar gözü döndüğünde otel bile yakıyor bildiğiniz gibi. Onları suçlamamak lazım bu konuda,"kötülüğün başı cehalettir" iye biy yunan atasözü var, Alevi-sünni çatışması bu ülkede patlak vermesine ramak kalmış bir konu, hayal aleminde veya bir avrupa ülkesinde yaşamıyoruz, biraz gerçekçi olalım. Ayrıca kimseye sataşmıyorum gördüğünüz gibi:)

Aybike
07-31-2005, 02:48 AM
Kızılbaş hoşgeldin,

Bir Alevi arkadaşımızı burada görmek beni memnun etti ama hemen Aleviliğin reklamını yapar gibi gelmen hoşolmadı bence.
Alevilerin Osmanlı zamanında baskı gördüğü gerçektir. Özellikle Yavuz Sultan Selimin döneminde Kürt Bitlisi tarafından Alevi-Türkmenlere yapılan katliam unutulamaz. Kürtlerinde zaten Doğu Anadoluya ilk büyük istilaları bu dönemde olmuştur.
Alevilerin nufusu konusunda ise emin değilim ama 5-10 milyon arası tahmin ediyorum. Bazen keşke daha fazla olsaydı demedim değil, özellikle Sıvas katliamında. Alevi vatandaşlarımızı Cumhuriyetimizin temellerinden birisi olarak görüyorum.
Bu arada Alevi sözcüğünü Türkmen Aleviler için kullandım. Kürt Alevilerin sayısı çok azdır ve Kürtleşen Türkler olabilir bunlar yada kültürel etkileşim. Sonuçta Alevilik Türk İslam anlayışını yansıtmaktadır.

Bir şeyi unutuyorsunuz..Osmanlı döneminde düşmanımız olan İRAN ın can dostları alevilerdir....Alevi türkülerini dinleyin içinde muhakkak şaha övgüler vardır..EYVALLAH ŞAHIM EYVALLAh...şimdi bunu onlara sorduğunuz zaman diyecekleri tek şey..eee biz şah diye aliyi kastediyoruz..Yemezler...Kanuni zamanında katledilmişlermiş..Neden ..o zamanki politikanın ne olduğunu bilmeden bunlar çok rahat telaffuz edilir oldu...Birde uyuz olduğum bir olay var.
Almanyada tv lerde çıkan alevilerin bir sözü -biz modern müslümanlarız..Sunniler ise yobaz kesim..Vay vay..Onlar barışçı..onlar eğitimli ..onlar iyi ..onlar çooook sevgi dolu..Sunniler cümleten TÜH KAKA...Yok deve.
Şimdi benim mezhebimi soracaksınız..Ben RESULALLAHIN mezhebindenım...
Hiç bir mezhebe inancım yoktur..Ama aleviliğin böyle saf ve temiz tanıtılmasınada tahammülüm yok açıkcası...

Aybike
07-31-2005, 02:51 AM
Aslina bakarsaniz Kemalizm'i eniyi benimseyen grup Alevi gruptur Turkiyede.Bunun nedeni ise,Alevilerin Sunnilere gore daha esnek,degisikliklere ve postmodernizm e yatkin olmalaridir.

Hayır sebeb o değil....Atayı kullanan bir kesim o kadar..
İlla modern olduklarını iddia edecekler ya...

KIZILBAŞ
07-31-2005, 03:19 AM
dostum senin alevilerle sorunu var galiba,bizim şah sevgimiz sonsuzdur bizim önderimiz gercek türk olan ŞAH HATAYİDİR.

KIZILBAŞ
07-31-2005, 03:26 AM
siz yobaz insanlar atatürke küfür edener siz değilmisiniz şeriat devleti isteyen siz koyu yobaz sünniler değilmi.şimdide kalkmış bizleri karalıyor.biz var olduğumuz sürede Cumhuriyette kimse dil uzatamayacak.

Kızılbaş mı? Karabaş mı?

Nurcu nişanını takan
Kızılbaş mı karabaş mı
Memlekete nifak sokan
Kızılbaş mı karabaş mı

Madem günah imiş sazlar
Çalsın sizin davulbazlar
Çember sakallı yobazlar
Kızılbaş mı karabaş mı

Gerici takkesin giyen
Olmadık herzeler yiyen
Atatürk'e, gavur diyen
Kızılbaş mı karabaş mı

İzmir Menemen'de esen
İsyan bayrağını asan
Teğmen Kubilay'ı kesen
Kızılbaş mı karabaş mı

Ölme Pir Sultan'ım yaşa
Yandı Sivas baştan başa
Eli kanlı Hızır Paşa
Kızılbaş mı karabaş mı

Kerbela'nın susuz çölü
Eser durur bir sam yeli
Ehlibeyt'e kıyan deli
Kızılbaş mı karabaş mı

Muaviye hin oğlu hin
Oğlu Yezit ondan hain
İbni Mülcem denen lain
Kızılbaş mı karabaş mı

Aşık Yener öter dalda
Gönlüm yurtseverlik solda
Dönmez hak bildiği yolda
Kızılbaş mı karabaş mı

Aşık Yener

Not:yanlış anlaşılmasın benim birçok sünni dostum var onlarda moderizmi benimserler,atatürke canı gönülden bağlanırlar,bazılarıda varki şeriat devleti isterlerle benim sözüm onlaradır.

KAHROLSUN YOBAZLAR;
YAŞASIN YÜCE TÜRK ULUSU.

Aybike
07-31-2005, 03:27 AM
dostum senin alevilerle sorunu var galiba,bizim şah sevgimiz sonsuzdur bizim önderimiz gercek türk olan ŞAH HATAYİDİR.

Yooo valla hiçbir sorunum yok..
Neden şah? Neden HAN değil..Han hatayi değil.? :lol:
Sana dürüstce cevap verdim gercekten hiç bir sorunum yok... :lol:

Aybike
07-31-2005, 03:29 AM
siz yobaz insanlar atatürke küfür edener siz değilmisiniz şeriat devleti isteyen siz koyu yobaz sünniler değilmi.şimdide kalkmış bizleri karalıyor.biz var olduğumuz sürede Cumhuriyette kimse dil uzatamayacak.

Kızılbaş mı? Karabaş mı?

Nurcu nişanını takan
Kızılbaş mı karabaş mı
Memlekete nifak sokan
Kızılbaş mı karabaş mı

Madem günah imiş sazlar
Çalsın sizin davulbazlar
Çember sakallı yobazlar
Kızılbaş mı karabaş mı

Gerici takkesin giyen
Olmadık herzeler yiyen
Atatürk'e, gavur diyen
Kızılbaş mı karabaş mı

İzmir Menemen'de esen
İsyan bayrağını asan
Teğmen Kubilay'ı kesen
Kızılbaş mı karabaş mı

Ölme Pir Sultan'ım yaşa
Yandı Sivas baştan başa
Eli kanlı Hızır Paşa
Kızılbaş mı karabaş mı

Kerbela'nın susuz çölü
Eser durur bir sam yeli
Ehlibeyt'e kıyan deli
Kızılbaş mı karabaş mı

Muaviye hin oğlu hin
Oğlu Yezit ondan hain
İbni Mülcem denen lain
Kızılbaş mı karabaş mı

Aşık Yener öter dalda
Gönlüm yurtseverlik solda
Dönmez hak bildiği yolda
Kızılbaş mı karabaş mı

Aşık Yener

Not:yanlış anlaşılmasın benim birçok sünni dostum var onlarda moderizmi benimserler,atatürke canı gönülden bağlanırlar,bazılarıda varki şeriat devleti isterlerle benim sözüm onlaradır.

KAHROLSUN YOBAZLAR;
YAŞASIN YÜCE TÜRK ULUSU.

Benmi yobaz sunniyim...
Ben mezhebimin olmadığını yazmıştım ama.. :lol:

Aybike
07-31-2005, 03:31 AM

ha birde şu var...Mezhebini öne çıkarmadan..TÜRK sen başımın tacı sın :lol:
ister alevi ister sunni..amaç TÜRK birliği :rolleyes:

Torcoman
07-31-2005, 03:32 AM
ha birde şu var...Mezhebini öne çıkarmadan..TÜRK sen başımın tacı sın :lol:
ister alevi ister sunni..amaç TÜRK birliği :rolleyes:

umarım sana cevap yazıp niyetini belli etmez bir daha:evil:

Torcoman
07-31-2005, 03:35 AM
buradaki insanlar saftrik değil kızılbaş, git kendin gibileri bul.

KIZILBAŞ
07-31-2005, 03:41 AM
dostlarım bizim alevilkten önce türk kimliğimiz öne cıkar tamammı bunu bilmiyenler bilsin,
Ben burda ayrım yapmıyor bize dil uzatanlar asıl ayrımcılık yapıyorlar,ve insanları mezepinden dolayı ayırıyorlar,ben türksem sorun bitmişdir ama bazılarıda sadece mezhep ayrımı yapıyorlar bunları siz benden daha iyi biliyorsunuz.tarihte görülmüştür kanı beş para etmeyen kürtlerle bir olup biz Alevi Türkmenleri katletmişlerdir.benim sözüm onlaradır.

KAHROLSUN YOBAZLAR,YAŞASIN YÜCE TÜRK ULUSU

kurshad
07-31-2005, 05:26 AM
Bir şeyi unutuyorsunuz..Osmanlı döneminde düşmanımız olan İRAN ın can dostları alevilerdir....Alevi türkülerini dinleyin içinde muhakkak şaha övgüler vardır..EYVALLAH ŞAHIM EYVALLAh...

Aybike ,

Osmanlinin dusmani dedigin Iran'in bugunku Iran'la ilgisi yok.. O donem iran cografyasinda sii Safevi devleti var ve basinda Sah Ismail var. Oz be oz de Turkmen.Farsca siirler yazan Yavuz Sultan Selim'e ragmen Safevi hukumdari Sah ismail'in "Hatai" mahlasiyla Turkce bir divani vardir.

Osmanlinin dayatmalarindan ve baskilarindan bikan gocer turkmen asiretlerinin pekcogu Sah Ismail'e siginmak durumunda kaliyor. Sah Ismail'de bu hosnutsuzlugu anadolu'da kendi hakimiyetini kurmak icin kullaniyor.
Ayrica o donemin turkmen asiretleri icinde Sah Ismail bir kalenderi tarikati kolu olan Haydari kulahi giymekte ve kendisine turkmenler tarafindan kutsallik atfedilmektedir.
Sah Ismail( SAH HATAYI) icin o donem anadolu turkmenlerinin piri diyebiliriz.

Neden sah ismi kullaniliyor diye sormussun. El cevab; Osmanli da kendi sultanini "PADI SAH" yani Sahlar Sahi olarak tanimlamiyor mu?

Bir baska forum uyesi de aleviligin Osmanli baskilarindan yilan turkmenlerin uydurdugu birsey demis. Elbette bu tamamen yanlis..
12-13 yuzyillarda turklerin Islamlasmasi sonrasinda turkmen asiretleri bugunku manada sunni degildiler. Kuvvetle oranda Samanist, Maniheist ve budist etkiler tasiyan ve sii kokleri olan islam heterodoksisi hakimdi.
Osmanli cihan devleti olma arzusu kuvvetlendikce saltanati (emevi ve abbasilerde oldugu gibi) koruyan ortodoks sunniligi resmi mezhep olarak secti,
Zira o gunku sii kokenli heteroks islam anlayislarinda saltanatin ve devlet hazinesi tutmanin gunah olduguna inanmak gibi farkli milletleri birarada tutmaya calisan Osmanliya hos gelmeyecek anlayislar vardi.

Hakikaten, Osman gazi mucahid arkadaslari arasinda "esitler arasinda birinci" idi. Gaza gelirleri hazineye kaydedilmiyor , gaziler arasinda paylasiliyordu. Sultan Orhan (yanlis hatirlamiyorsam) ilk defa devlet hazinesine gelir olarak kaydetti.Bu durum gazi arkadaslari neredeyse bir isyana yolaciyordu. Meshur dervis-gazi Barakli Baba bile onu kinadi, mucahid gazileri ona karsi kiskirtti.
Bu ve buna benzer anlayislarin hakim oldugu turkmen topluluklarini kendi istikrari icin bir tehdit olarak goren Osmanli ilk is olarak Turkmenleri konar hale getirmek icin ugrasti, sunnilestirmek icin baskilar yapti ve gerekirse turkmen asiretleriyle savasti. Bunun icin bazen Balkanlardan Hristiyan asker getirdi bazen sunni kurd asiretlerini kullandi.

Bu donem icinde turkmenlerin cogu sunnilesti, bir kismi ozellikle gocer olanlar eski inanislarina bagli kaldilar. Eski inanislarina bagli kalanlarin bir kismi anadoluda kaldi ve 17.yuzyilin sonlarindan itibaren "alevi" ismini aldilar diger kismi da toplu halde gocerek maveraunnehir cografyasina geri donduler. Donenler zaman icinde heterodoksiden siyrilarak tam bir Sii oldular.

kurshad
07-31-2005, 05:34 AM
dostlarım bizim alevilkten önce türk kimliğimiz öne cıkar tamammı bunu bilmiyenler bilsin,
Ben burda ayrım yapmıyor bize dil uzatanlar asıl ayrımcılık yapıyorlar,ve insanları mezepinden dolayı ayırıyorlar,ben türksem sorun bitmişdir ama bazılarıda sadece mezhep ayrımı yapıyorlar bunları siz benden daha iyi biliyorsunuz.tarihte görülmüştür kanı beş para etmeyen kürtlerle bir olup biz Alevi Türkmenleri katletmişlerdir.benim sözüm onlaradır.

KAHROLSUN YOBAZLAR,YAŞASIN YÜCE TÜRK ULUSU

Dostum,

Sen aleviligin kokenlerini ve seklini anlatmaktan ziyade Alevicilik ve sunni dusmanligi yapiyorsun gibime gelmeye basladi.

Biz; alevilik Turklere aittir, Turk milletinin bir degeridir diye burada anlatiyoruz ama sen sunnileri karabas yapiyorsun, yobaz ve ataturk dusmani ilan ediyorsun. Cumhuriyeti sunniler degil aleviler savunur diyorsun. Yani ki SACMALIYORSUN..
Alevi dusmanligina kesinlikle karsiyim ama ayni sekilde sunni dusmanligina da karsiyim. Bu boyle biline..

KIZILBAŞ
07-31-2005, 05:41 AM
Dostum,

Sen aleviligin kokenlerini ve seklini anlatmaktan ziyade Alevicilik ve sunni dusmanligi yapiyorsun gibime gelmeye basladi.

Biz; alevilik Turklere aittir, Turk milletinin bir degeridir diye burada anlatiyoruz ama sen sunnileri karabas yapiyorsun, yobaz ve ataturk dusmani ilan ediyorsun. Cumhuriyeti sunniler degil aleviler savunur diyorsun. Yani ki SACMALIYORSUN..
Alevi dusmanligina kesinlikle karsiyim ama ayni sekilde sunni dusmanligina da karsiyim. Bu boyle biline..

Sakın burda yanlış anlaşılmasın benim sözüm ayrımcı(mezhep ayrımı yapanlara),yobaz(Sivasda diri diri adam yakan galyana gelen aptallara),şeriatcı(Cumhuriyet rejimini yıkmaya calışanlara,Atatürke gavur diyenlere)sünnilere lafım aslında.

Saygılar,Kalın Sağlıcakla.

asena
07-31-2005, 08:02 AM
Iyi niyetinden suphem yok,ancak sonucta cogumuz muslumaniz ve dini on plana cikarmadan bazi cozum yollarini arastiriyoruz.

Benim ilgimi tek ceken nokta Alevi Kulturudur.Yani Aleviligin ne anlama geldigi degil,adetleriniz,ailede kisilerin konumu,bayramlariniz,nevruzda neler yaptiginiz vs.Yoksa dini anlamda hepimiz ayniyiz.Bu anlamda bence de sunni-alevi ayrimi yapmazsak daha iyi olur.

Bu nedenle Ataturk,ordu,Turan fikirlerinizi sormustum.Ancak sen "Bu 3une de en iyi aleviler sahip cikmistir" gibi sanki sunniler daha az bir dozda sahiplenmisler gibi izlenim yarattin.Benim icin alevi=sunni bilmem anlatabildim mi?Ancak biliyorum ki bazi degerlerde ortak fikirleri oluyor Alevilerin.Bu da kulturunuzden geliyor.Kulturunuz benim icin cok onemli,ve tanimak istedigim bir kulturdur.

Ayrica,Kurt olan Alevilere bakisiniz nedir?Alevi bir kurdu mu sunni veyahut musluman bile olmayan bir Turku mu tercih edersiniz?Kurt olan Aleviler ile mezhep disinda benzer seyler yasar misiniz?Kulturunuz farkli midir?

benim merak ettiklerim bunlar.
Saygilar.

aykız
07-31-2005, 09:42 AM
Sakın burda yanlış anlaşılmasın benim sözüm ayrımcı(mezhep ayrımı yapanlara),yobaz(Sivasda diri diri adam yakan galyana gelen aptallara),şeriatcı(Cumhuriyet rejimini yıkmaya calışanlara,Atatürke gavur diyenlere)sünnilere lafım aslında.

Saygılar,Kalın Sağlıcakla.

ne demek yanlış anlaşılmasın..Foruma bir girdin pir girdin Kardeş..
Allah allaaaah...ilk yazın dan belli baksana..Vay sunniler yobazmış filan..
ataya sahip çıkan biziz (Ben kaba şekliyle yazıyorum tabi)..Vs..vs..
Siz neymişşiniz be abi..
Ben hala ŞAHA taktım ..Kürşad ben osmanlınında PADİŞAH lafına takmıştım zaten..Bizde olsa olsa han olur..Eğer alevilerde biz has türküz diyorsa HAN olacak.Öyle kelime oyunlarına karnımız tok.
Ayrıca anladığım kadari ile kızılbaş kardeş sen türklükten önce mezhebini öne çıkarıyorsun..Nikinden belli..Bak biz SUNNİ niki kullanıyormuyuz...
O sivasta yakılanlar için bir bölüm açıp yakanları kınamıştık tüm forum..
Atatürke gavur diyenlerin sunniliğinden şüphe ederim ben..Onlar arap bozması onun bunun çoçukları,din ile alakası olmayan kişilerdir..sunni diyemezsin onlara.
tarikatçılardır en fazla.Ama asla SUNNİ değiller..her nekadar kendileri bunu iddia etselerde.

KIZILBAŞ
07-31-2005, 11:38 AM
Iyi niyetinden suphem yok,ancak sonucta cogumuz muslumaniz ve dini on plana cikarmadan bazi cozum yollarini arastiriyoruz.

Benim ilgimi tek ceken nokta Alevi Kulturudur.Yani Aleviligin ne anlama geldigi degil,adetleriniz,ailede kisilerin konumu,bayramlariniz,nevruzda neler yaptiginiz vs.Yoksa dini anlamda hepimiz ayniyiz.Bu anlamda bence de sunni-alevi ayrimi yapmazsak daha iyi olur.

Bu nedenle Ataturk,ordu,Turan fikirlerinizi sormustum.Ancak sen "Bu 3une de en iyi aleviler sahip cikmistir" gibi sanki sunniler daha az bir dozda sahiplenmisler gibi izlenim yarattin.Benim icin alevi=sunni bilmem anlatabildim mi?Ancak biliyorum ki bazi degerlerde ortak fikirleri oluyor Alevilerin.Bu da kulturunuzden geliyor.Kulturunuz benim icin cok onemli,ve tanimak istedigim bir kulturdur.

Ayrica,Kurt olan Alevilere bakisiniz nedir?Alevi bir kurdu mu sunni veyahut musluman bile olmayan bir Turku mu tercih edersiniz?Kurt olan Aleviler ile mezhep disinda benzer seyler yasar misiniz?Kulturunuz farkli midir?

benim merak ettiklerim bunlar.
Saygilar.

dostum bizim kültürümüzde;
Dini törenlerde semah vardır,saz Calınır,deyişler okunur Kuran-ı Kerimden ayetler Hadisler okunur(Hadisler Ayetler Türkçe okunur)kadın,erkek,yaşlı,cocuk birdir,dini törenlerde bulunurlar,eski türklerin dini olan Şamanizmden izler bulunur,eski Türklerdeki birçok geleneği günümüze kadar getirmişlerdir(Türkiyedeki)ve en iyi uygulayan ve yaşatan aleviler ve yörüklerdir.
Nevruza gelince sünniler fazla benimsemezler,ama aleviturk köylerinde bu kültürümüz yaşatılır.alevilerin hemen hemen tamamı her yıl adak adarlar.Kurbanlarını Anadoludaki Ehlibeyt soyundan olan insanların türbelerinde keserler niyaz ederler,
kürt alevilerin sayısı azdır.Kürtlerin coğunluğu Sünnidir.
Anadoludaki sünni inancında olan soydaşlarımız arap kültüründen etkilenmişlerdir,Türkiyedeki Türkçe dili bu günlere kadar değişmeden gelmişse
o da Bektaşi/alevi türk/türkmenler sayesindedir bunuda unutmayalım.

erk
07-31-2005, 11:46 AM
Bir şeyi unutuyorsunuz..Osmanlı döneminde düşmanımız olan İRAN ın can dostları alevilerdir....Alevi türkülerini dinleyin içinde muhakkak şaha övgüler vardır..EYVALLAH ŞAHIM EYVALLAh...şimdi bunu onlara sorduğunuz zaman diyecekleri tek şey..eee biz şah diye aliyi kastediyoruz..Yemezler...Kanuni zamanında katledilmişlermiş..Neden ..o zamanki politikanın ne olduğunu bilmeden bunlar çok rahat telaffuz edilir oldu...Birde uyuz olduğum bir olay var.
Almanyada tv lerde çıkan alevilerin bir sözü -biz modern müslümanlarız..Sunniler ise yobaz kesim..Vay vay..Onlar barışçı..onlar eğitimli ..onlar iyi ..onlar çooook sevgi dolu..Sunniler cümleten TÜH KAKA...Yok deve.
Şimdi benim mezhebimi soracaksınız..Ben RESULALLAHIN mezhebindenım...
Hiç bir mezhebe inancım yoktur..Ama aleviliğin böyle saf ve temiz tanıtılmasınada tahammülüm yok açıkcası...

Aybike hanım İranı o zaman kimler yönetiyordu? Türkler değilmi? Fatihle çarpışan Uzun Hasanda Türktür, Yavuzla çarpışan Şah İsmailde. Sadece Osmanlı daha çok Arap etkisinde kalmıştır, onlar Fars. Hatta tarihi kayıtlara bakarsanız Şah İsmailin falan Türkçeye daha yakın bir dil kullandığını görürsünüz. Eğer Sünni-Şii ayrımı yaparsak Türkiyeye en yakın olan Azerileri kaybederiz çünkü Azerilerin çoğu Şiidir.
İranı yakın zamana kadar Selçuklulardan başlayarak Türk kökenliler yönetmiştir. O yüzden lütfen İran bizim düşmanımızdı v.b diyerek Şii Türklerde yanlış bir imaj çizmeyelim.
Türk tarihinin en büyük hatası bir olamamaktır. Tarihte çok şeyler yaşanmıştır artık birbirimize olan düşmanlıkları unutmalıyız bence.

Torcoman
07-31-2005, 11:49 AM
arkadaşlar bence cevap vermeyelim

aykız
07-31-2005, 12:46 PM
Torco cevabım son olacak..Bu forumda şimdiye kadar mezhep tartışılmadı demi?
Şimdi bu neyin nesi oluyor?Ben ne diyorum bunlar ne diyor..
Bırakın aleviliği sunniliği...Mezhepleri bırakın.1500 yıllık yanlış politikayı, makam kavgalarını bugüne taşımış olmaktan utanın...Kim ipler bu zamanda aleviyi yada sunniyi.Bizim hedefimiz farklı TÜRKLÜK VE İSLAM....siz hala biz modern müslümanız diye havalara girin..Ben çok gördüm o modern müslümanların kilisede (Almanyada)
eğitim aldıklarını..Alman tv lerinde boy gösterip ülkeyi şatışa çıkardıklarını..Sunnilerin ise islamın içine ettiklerini..Bu martavalları bırakıp yolumuza bakalım..Birlikte..Hiç bir mezhebi öne çıkarmadan..Resullahın istediği şekilde..
Not:ben çok cem ayinlerinde bulundum ve hiçbirinde kuran okunduğuna şahit olmadım..Türkce veya arapca..Acaba alevilerde kendi aralarındamı mezheblere ayrılmış?Ben ege yöresi alevileriyle çok birlikte oldum onlar diğerlerinden farklımı?

KIZILBAŞ
07-31-2005, 02:00 PM
yazımı editliyorum.neden forumda ortam gerilmesin ve ayrımcılık cıkmasın çünkü türk dünyası be mezhep ayrımlarından çok cekti.
sizlerden de aynı davranışı bekliyorum.

asena
07-31-2005, 02:07 PM
dostum bizim kültürümüzde;
Dini törenlerde semah vardır,saz Calınır,deyişler okunur Kuran-ı Kerimden ayetler Hadisler okunur(Hadisler Ayetler Türkçe okunur)kadın,erkek,yaşlı,cocuk birdir,dini törenlerde bulunurlar,eski türklerin dini olan Şamanizmden izler bulunur,eski Türklerdeki birçok geleneği günümüze kadar getirmişlerdir(Türkiyedeki)ve en iyi uygulayan ve yaşatan aleviler ve yörüklerdir.
Nevruza gelince sünniler fazla benimsemezler,ama aleviturk köylerinde bu kültürümüz yaşatılır.alevilerin hemen hemen tamamı her yıl adak adarlar.Kurbanlarını Anadoludaki Ehlibeyt soyundan olan insanların türbelerinde keserler niyaz ederler,
kürt alevilerin sayısı azdır.Kürtlerin coğunluğu Sünnidir.
Anadoludaki sünni inancında olan soydaşlarımız arap kültüründen etkilenmişlerdir,Türkiyedeki Türkçe dili bu günlere kadar değişmeden gelmişse
o da Bektaşi/alevi türk/türkmenler sayesindedir bunuda unutmayalım.

Ben de Turkmenim.gerci alevi degilim.hani dedim ya,benim mezhebim yok.
Cok guzel.kulturunuzu ogrenmeye calisiyorum.
Samanizme ait adetlerden ornekler verebilir misin?
Sunniler(ben de Aybike gibi kendimi sunni degil sadece musluman olarak gorurum) olulerin arkadasindan helva yaparlar,nazara geldiklerini zannettiklerinde kursun dokerler mesela.Bunlar da islamin degil samanizmin adetlerindendir.Sizlerde neler var bu anlamda?
Aile yapisindan bahseder misiniz?calisan kadina ne gozle bakilir?Anne-baba saygisi vs?
Dini anlamda olarak gorme.Hz.Ali'nin resimleri gercekten kendisinin mi yoksa insanlarin anlattiklari suretindeki resimleri mi?
Saygilar.

aykız
07-31-2005, 02:19 PM
senin varya kendi söylediklerinle celişki var bayansın diye bişi demiyem dedim ama sen kendin alevi sünni ayrımı yapıyorsdun bee yobaz söylemlerine dikkat et şerefsizlik yapma islamı kim batırmış lafına dikkat et öyle söylemlerle aleviliği karalama karabaşlık yapma,sen ozaman azeri türkleride sevmessin oda sünni değil ha burda fitnelik cıkarma otur yerinde ne geldi ise başımıza sizin gibi ayrımcılar yüzünden geldi,bana okuma...

Yukarda yazdıklarımı dikkatli oku.....,
islamın içine eden diye bahsettiğim Sunnilerdi..
Birde şerefsiz lafını iyi kullan ..o şeref kolay kazanılmıyor kardeş.Senin demenlede
yok olmaz..Ben TÜRKLERİ severim..Mezheb ayırımı olmadan..Sen kendine dikkat et fazla alevisin..Türklüğünün önüne geçmiş mezhebin:lol: Beni ayırımcı görüyosun..
Bak şimdi baştan itibaren yazdıklarını bir oku bakalım..Kim ayrımcı..NİKİN bile ayırımcı...SON BİR SÖZ:..Sen beni yerime oturtacak kadar zeki,akıllı ve adam değilsin..SEN BİR HİÇSİN..Çünkü okuyup anlama özürlüsün hadi sana baş baş...:lol:

erk
07-31-2005, 03:01 PM
senin varya kendi söylediklerinle celişki var bayansın diye bişi demiyem dedim ama sen kendin alevi sünni ayrımı yapıyorsdun bee yobaz söylemlerine dikkat et şerefsizlik yapma islamı kim batırmış lafına dikkat et öyle söylemlerle aleviliği karalama karabaşlık yapma,sen ozaman azeri türkleride sevmessin oda sünni değil ha burda fitnelik cıkarma otur yerinde ne geldi ise başımıza sizin gibi ayrımcılar yüzünden geldi,bana okuma...

Kızılbaş konuşma tarzına dikkat et. Hiçkimseye yobaz, hele hele şerefsiz demeye hakkın yok. Burada Alevi geleneklerini, örf adetlerini, tarihini anlatacağın yerde sürekli Alevi-Sünni ayrımı yapıp resmen Aleviliğin reklamını yapıyorsun. İnan sen gelene kadar bu forumda mezhepçilik falan yoktu. Senin yüzünden insanlar Alevilikten soğuyacak.

Senden bu iletini editlemeni ve kırıcı lafları çıkarmanı rica ediyorum eminim aykız hanımda bu davranışını karşılıksız bırakmayacaktır.

Torcoman
07-31-2005, 03:35 PM
bence kendi açtığın bu thread i silmelisin, erk'ten iste bunu

oğuz
08-01-2005, 01:37 AM

Benim tanıdığım kızılbaşlar eğer kızılbaş ise
sen kesinlikle karabaş'sın:lol:

Tangriberdi
08-01-2005, 04:58 AM
arkadaşlar bence cevap vermeyelim
Torcoman kusura bakma ama sende Alevi fobisi var bence sen biraz cevap verip ortalığı kızıştırma bak nasıl herşey yoluna girecek.
Arkadaşlar yorum yapmadan anlamaya çalışalım.
Thread i başlatan arkadaşımın bugüne dair bazı saptamaları abartılı ama geçmişe dair çok önemli bir bilgi verdiğini gözden kaçırıyoruz.
ANADOLUDA SELÇUKLU VE OSMANLININ İLK ZAMANLARINDAKİ TÜRKLÜK
%75 oranında Alevi ya da Şii idi. Bu doğrudur.
Ancak Osmanlı Hanedan olarak Sünni olduğu için halka bunu dikte etmiş, binlerce Alevi Türkmeni Anadoludan kovmuş kırmış ve sürgün etmiştir.
Bugünki Balkan Türklüğünün Kıbrıs Türklüğünün, Hatta Güney Azerbaycan Türklüğünün kökenlerinde bu Alevi Türkmenler vardır.
Bütün baskılar sonunda binlerce Alevi Türkmen zorla da olsa Sünnileşmiştir.
Doğu Anadoludaki Alevi Türkmenlere yapılan baskı sonunda buradaki YTürkler hep İrana kaçmış, ölmüş, yada Kürtleşmiştir. Osmanlı doğu Anadoluyu Alevilerden temizlemek ve İran tehlikesini def etmek için binlerce sünni Kürdü bölgeye yerleştirmiştir. Hatta bugünkü Kürt sorununu Osmanlı bölgedeki Türkleri sırf mezhepleri yüzünden kırması ve sürmesi nedeniyle yaratmıştır.
AMA Bugün Türkiyedeki Alevi varlığı %10u geçmez.

asena
08-01-2005, 05:28 AM
Aleviligi Mezhep degil,Turkiye'nin mozaginin bir parcasi olarak gorursek tartismalarimiz olmayacak zaten.mozaik diye diye ermenisini,kurdunu,arabini ele almayi pekala beceriyoruz ancak Turk olan Alevileri onlara nazaran cok az dahil ediyoruz.
Sentezci degil de Turklugu savunuyorsak,degerlerimize sahip cikmaliyiz.

altaic language
08-01-2005, 05:49 AM
Kizilbas,

Turk, mezheple imtihanini verdi kardesim. bitti artik.

simdi Turk, irkcilikla imtihan edilecek. herkes ona gore pozisyon alsin.

Torcoman
08-01-2005, 07:24 AM
Torcoman kusura bakma ama sende Alevi fobisi var bence sen biraz cevap verip ortalığı kızıştırma bak nasıl herşey yoluna girecek

alevilere yapılan haksızlıklardan bahsettim bir yerde, benim kim olduğumu bilmiyorsun, ben sağcı,solcu,dinci,cumhuriyetçi zartçı zurtçu falan değilim. Türk olarak dünyaya geldim ve öyle öleceğim,
yukarıdaki basit konu beni alakadar etmez.
bu ülkede yaşayan ve kendini
alevi
sünni
sağcı
solcu
nurcu
Atatürk'çü
dinci
zartçı
zurtçu.....vb
olarak gören herkez hayatı boyunca basit bir insan olarak kalmaya mahkumdur. ve yaptıkları şeyler kendilerini ve çevresindekileri memnun etmekten başka bir şeye yaramaz. Ve o ülkede herkez böyle hissederse o ülke bırakın ilerlemeyi, kendi etrafında bile dönemez.
Hala bunu anlayamayan insanları gördükçe kendimi üstün bir insan olarak görüyorum. Ve bu bana rahatsızlık veriyor çünkü üstün falan değilim, yanlızca bu bayrağa biraz fazla bağlıyım. Kendimle gurur duyuyorum ve Kızılbaş ve onun gibi binlerce aydın gibi gözüken yobazlardan nefret ediyorum. kızılbaş gibilerden gazete köşelerinde, özel şirketlerin yönetiminde, mecliste ,sokakta,heryerde var. Bu ülke de ilerleyemiyorsa bunu bu "gerici,ilerleyici,yobaz,alevi,sünni,kominist,kemal ist,cumhuriyetçi,şeriatçı aydın!!!" lara borçlu.

KIZILBAŞ
08-01-2005, 08:05 AM
dostlar ben yukaradaki yazıyı editledim ve türk dünyası bu meshep ayrımı yüzünden cok cekti ve cekmeye devam ediyor.
Onun için bazı arkadaşlarım benim adımı söyleyerek hakeret ediyor ben onlara cevab vermeyecem şu saatten itiberen çünkü birlik olmamız lazım burda önemli olan türk kimliğimiz.
Birde benim bu konuyu acmamım nedeni bazı arkadaşların aleviliğin ne olduğunu bilmedikleri için ve tanıtmak için açtım.sevgi ve saygı cercevesinde sorulara cevab vermeye devam edeceğim.

saygılar.

KIZILBAŞ

YUNUS EMRE.

oğuz
08-01-2005, 08:15 AM
Originally Posted by KIZILBAŞ

Tam bir tatlı su kurnazlığı:lol: :lol: :lol:
Yazılarına edit yapana kadar ufakcıkta olsa bir özür dilerdin olay tatlıya bağlanırdı...:lol:

Torcoman
08-01-2005, 08:19 AM
dostlar ben yukaradaki yazıyı editledim ve türk dünyası bu meshep ayrımı yüzünden cok cekti ve cekmeye devam ediyor.
Onun için bazı arkadaşlarım benim adımı söyleyerek hakeret ediyor ben onlara cevab vermeyecem şu saatten itiberen çünkü birlik olmamız lazım burda önemli olan türk kimliğimiz.
Birde benim bu konuyu acmamım nedeni bazı arkadaşların aleviliğin ne olduğunu bilmedikleri için ve tanıtmak için açtım.sevgi ve saygı cercevesinde sorulara cevab vermeye devam edeceğim.

saygılar.

KIZILBAŞ

YUNUS EMRE.

özür dilerim o zaman, ama sende düşündüklerinle yazdıklarının aynı şeyler olmadıklarını kabul et , konunun başında agresiftin sonradan değişmeye başladın. bir karar versen iyi olur bence.

Tangriberdi
08-01-2005, 08:28 AM
özür dilerim o zaman, ama sende düşündüklerinle yazdıklarının aynı şeyler olmadıklarını kabul et , konunun başında agresiftin sonradan değişmeye başladın. bir karar versen iyi olur bence.
Ben Kızılbaşın tarzını sevim. Kesinlikle agresif değil, agresifliği ilk başlatan yazının tamamında sensin( özür dilerim ama bu böyle)
Ama Kızılbaşın yazıları biraz abartılı ve yanlış bazı bilgiler de içermiyor değil.

Torcoman
08-01-2005, 09:26 AM
Ben Kızılbaşın tarzını sevim. Kesinlikle agresif değil, agresifliği ilk başlatan yazının tamamında sensin( özür dilerim ama bu böyle)
Ama Kızılbaşın yazıları biraz abartılı ve yanlış bazı bilgiler de içermiyor değil.

özür dilerim
Yanlış bilgiler içeren benimkiler di

yaklaşık 50 karakter yazdım senin için, bu herhalde böyle anlamsız bir yazıya verilen en uzun cevaptır.

erk
08-01-2005, 02:26 PM

saygılar.

KIZILBAŞ

YUNUS EMRE.

Teşekkürler Kızılbaş.

KIZILBAŞ
08-03-2005, 05:50 AM
Ben de Turkmenim.gerci alevi degilim.hani dedim ya,benim mezhebim yok.
Cok guzel.kulturunuzu ogrenmeye calisiyorum.
Samanizme ait adetlerden ornekler verebilir misin?
Sunniler(ben de Aybike gibi kendimi sunni degil sadece musluman olarak gorurum) olulerin arkadasindan helva yaparlar,nazara geldiklerini zannettiklerinde kursun dokerler mesela.Bunlar da islamin degil samanizmin adetlerindendir.Sizlerde neler var bu anlamda?
Aile yapisindan bahseder misiniz?calisan kadina ne gozle bakilir?Anne-baba saygisi vs?
Dini anlamda olarak gorme.Hz.Ali'nin resimleri gercekten kendisinin mi yoksa insanlarin anlattiklari suretindeki resimleri mi?
Saygilar.

Dostum anadoluda hemen hemen bütün etnik grupun örf ve adetleri aynıdır yani alevi sünni olsun kürd türk olsun örrf ve adetler kısmen aynıdır yanlız şu şöyle yapar onlar öyle yapar sonucda değişen bişi olmaz.
birde Hz Alinin resmini biz aleviler Hz Ali,nin temsili resmi olarak göreriz.
http://img91.imageshack.us/img91/7122/hzali6bh.jpg (http://turk.foren-city.de)

KIZILBAŞ
08-03-2005, 06:08 AM
SEMAH

http://img207.echo.cx/img207/2258/semahcie8qj.jpg (http://www.imageshack.us/)

HÜ DİYELİM DÖNE DÖNE

Erkek dişi sorulmaz muhabbetin dilinde
Hakk’ın yarattığı herşey yerli yerinde
Bizim nazarımızda kadın erkek farkı yok
Noksanlık, eksiklik senin görüşlerinde

Sevgi muhabbeti kaynar yanan ocağımızda
Bülbüller şevkle gelir, gül açar bağımızda
Hırslar, kinler yok olur aşkla meydanımızda
Arslanlar, ceylanlar dosttur kucağımızda

Dostumuzla beraber yanar kanarız
Her nefeste aşk ile yaradanı anarız
Erenler meydanına vahdet ile gir de gör
Kırk budaklı şamdanda kırkımız bir yanarız.

Hacı Bektaş Pir Evi’nde bulunan Kırk budaklı şamdanın Kırklar Meydanı’nı aydınlattığına inanılır...
Budaklardan her biri, ışığıyla çevresini aydınlatan kırklar meydanındaki erenleri temsil eder.
Erenlerin ışıkla özdeşleştirilmesi geleneği cemlerde ve meydanlarda uyandırılan çerağlarla sürdürülür.
On iki imam Taht-ı Muhammedi üzerindeki on iki çerağla,
“Hak-Muhammed-Alİ üçlemesiyse üçlü şamdanla temsil edilir.
Cem törenleri ve bu törenlerdeki uygulamaların kaynağı, Kırklar meydanına
ilişkin söylencelerdir.
Bu söylenceler, eski Türk inançlarının İslamiyet içinde varlığını güçlü bir biçimde sürdürdüğünü gösteren zengin örneklerle doludur.
Miraçlama ve semah bu ilişkiyi çok iyi gösterir.
Miraclama, Muhammed Mustafa’nın miraca çıkışını ve sonra da Kırklar’la tanışmasını konu edinir.

NOT:ESKİ TÜRKLERDE SEMAH GELENEĞİ VARDIR,YANİ ALEVİLER BU GELENEĞİ GÜNÜMÜZE KADAR GETİRMİŞTİRLER..

http://dunyadinleri.com/alevi_semah.jpg

Semah nedir?

Bizim Semahımız İlahi bir aşktır...” Semah; Aleviler’in ibadeti olan Cem’in ayrılmaz bir parçasıdır. Semah; Cem’in belli bir aşamasında dedenin işareti ile bağlama eşliğinde kadın ve erkek canların çalınan nefesler eşliğinde birlikte yaptıkları dinsel törendir.....

Semah dönmek, Aleviler’in ibadeti olan Cem içinde yapılan 12 hizmetten birisidir. Semah dönen canlar; duygunun, sevginin, aşkın dorukta olduğu adeta ayrı bir dünyaya yolculuk edildiği bir trans halini yaşarlar. Aleviler Cem gibi Semahında kaynağının Kırklar Meclisi’nden geldiğine inanırlar. İnanışa göre Hz. Muhammet, Miraç dönüşü Kırklar Meclisi’ne uğrar. Selmani Farisi bir üzüm tanesi ile içeri girer ve Hz. Muhammet’e; “Ey yoksulların hizmetçisi! Bu üzüm tanesini bize paylaştır.” Der. Cebrail bir tabak getirir ve Hz. Muhammet onun içinde üzüm tanesini ezip şerbet yapar. Bu şerbet, Kırklar’dan birinin dudağına değince tümü kendinden geçer; kalkıp; “ya Allah”diyerek semah döner. Semah o gün bugündür erenler meclisinde dönülür. Horasan’dan Anadolu’ya süren yolculukta semahın pirliğini yapan Hünkar Hacı Bektaş Veli el Horasani; “Semah, Ariflerin aleti, Muhiplerin ibadeti, Taliplerin maksududur. Hakka ki, bizim Semahımız oyun değildir, ilahi bir sırdır, mecazi değildir.” der. Anadolu, hangi ulustan, hangi ırktan, hangi inançtan olursa olsun bütün insanlara, bütün dervişlere, bütün ermişlere, bütün uluslara kapılarını ardına kadar açmış derin sevgi ve saygı göstermiş insanların yurdudur. Anadolu insanı ile Anadolu tarihi bir bütündür. Anadolu insanı, başkalarından aldığına kendi özelliklerini de katmış, yoğurmuş yeni bir sentez oluşturmuştur. Çok tanrılı, tek tanrılı bütün dinler Anadolu’da buluşmuş, karışmış kaynaşmış yeni bir inanç, yeni bir düşünce tarih sahnesine çıkmıştır. Alevi Semahı bu tarihsel birlikteliği en yalın bir tarzda bize ifade etmektedir.

KIZILBAŞ
08-03-2005, 06:13 AM
http://img51.echo.cx/img51/397/bektas93jg.gif
ANADOLU ERENİ,
ANADOLUYA TÜRKLÜĞÜ YAYAN ULU İNSAN,HOCA AHMET YESEVİNİN ÖĞRENCİSİ HACI BEKTAŞ VELİ

· İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.

· Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu.

· Eline, beline, diline sahip ol.

· Murada ermek sabır iledir.

· Araştırma açık bir sınavdır.

· Nebiler, Veliler insanlığa tanrının bir hediyesidir.

· Düşmanınızın dahi insan olduğunu unutmayınız.

· Hiç bir milleti ve insanı ayıplamayınız.

· Nefsine ağır geleni kimseye tatbik etme.

· İnsanın cemali sözünün güzelliğidir.

· Marifet ehlinin ilk makamı edeptir.

· Arifler hem arıdır, hem arıtıcı.

· Her ne ararsan kendinde ara.

· Bir olalım, iri olalım, diri olalım· ..

"Hünkar Bektaş Veli"

ALEVİLİKTE UYULMASI GEREKEN 12 İLKE

1- Elini tek tut,

2- Dilini pek tut,

3- Belini berk tut,

4- Gazabını yutucu ol,

5- Sır saklayıcı ol,

6- Ayıp örtücü ol,

7- Aşina sahip ol,

8- Eşine sahip ol,

9- İşine sahip ol,

10-Alin açıklığı,

11-Sofra açıklığı ve

12- Gönül açıklığı.

"Hünkar Bektaş Veli"

ALEVİ KİMDİR

Alevi’yiz Allah’ı bir bilenleriz

Başımız ol yüce Kur’an’a bağlı

Resul’üne iman edenlerdeniz

Yolumuz bir ulu divana bağlı

Severiz Resul’ü aşk ile candan

Hazreti Ali’yi seçmeyiz ondan

Müsahip oldular hem teni tenden

Kalbimiz bir ulu ikrara bağlı

Aşığız bizler hakikatin yoluna

Rehberine mürşidine pirine

Hazreti Resul’ün İslâm dinine

Mezhebimiz İmam Cafer’e bağlı

Etmeyin iftira bize ne kârınız var

Hak’ka doğru dönen didarımız var

Hacı Bektaş gibi hünkârımız var

Gittiğimiz yollar dergâha bağlı

Severiz bizler on iki imamı

Kalben bağlıyız yoktur gümanı

Gelecek diye Mehdi sahip zamaN
Aşık Musa’nın gönlü yollara bağlı

Musa KARAKAŞ

KIZILBAŞ
08-03-2005, 06:50 AM
Cem

http://img280.imageshack.us/img280/4972/cem015hj.gif (http://turk.foren-city.de/)

Aleviliğin temel ibadeti “Cem” dir. Alevi Cemleri daha çok hasat döneminden sonra yapılır. Cemlerin cuma akşamları yapılması gerekir. Cuma akşamı Alevilerce perşembe akşamına verilen addır. Alevi Dedeleri talipleri köylerde ziyaret ettiğinde Cem yapılacağı duyurulur. Ceme katılacak olanlar yanlarında niyaz veya lokma adı verilen yiyecekler getirirler. Cemler büyük evlerde yapılır. Dede cem yapılacak yerin başköşesinde bulunan posta oturur. Cemde Oniki hizmet vardır. Bu oniki hizmetin sahipleri şunlardır:
- Dede(Mürşid)
- Rehber
- Gözcü
- Çerağcı(Delilci)
- Zakir(Aşık)
- Ferraş(Süpürgeci)
- Sakka(İbriktar)
- Kurbancı(Sofracı)
- Pervane
- Peyk(Davetçi)
- İznikçi(Meydancı)
- Bekçi

Cem töreni Oniki hizmetin yerine getirilmesinden oluşan kutsal bir ibadettir. Cem içerisinde semah da edilir, Pir Sultan’dan, Hatayi’den, Kul Himmet’ten deyişler söylenir. Lokmalar dağıtılır. Kerbela Olayı anılır. Cem’de musahipler görülür, düşkünler dara kaldırılır, toplumun önünde haklı haksız belirlenir, suçlu olanların gerekli cezaları verilir. Cemlerde verilen cezalara uyulur, aksi halde toplum dışına itilmek kaçınılmazdır.

Bu belli günlerde yapılan ibadetlerin dışında Anadolu’nun değişik merkezlerinde de her yılın belli günlerinde törenler düzenlenmektedir. Bunların en bilinenleri şu şekildedir: Hacı Bektaş Veli Törenleri, Abdal Musa Törenleri(Antalya), Veli Baba Törenleri(Isparta), Hamza Baba Törenleri(İzmir), Şücaettin Veli(Eskişehir) Törenleri, Pir Sultan Törenleri(Sivas), Hıdır Abdal Törenleri (Erzincan). Bu törenlere Türkiye’den ve yurtdışından yüzbinlerce insan katılmakta ve adeta bir festival havası içerisinde kutlanmaktadırlar.

http://www.karacaahmet.net/images/yeni_resim/pirsultan_anma.jpg

METE
08-03-2005, 03:18 PM
Aleviler aydin ve moderndir bizde seriatcilik yobazlik yoktur aksini idda etmeyin komik duruma dusuyorsunuz.Bana gerici bir alevi ornegi verin

Alevi ler boluculuk yapmaz Alevi KURT olmaz ya alevi sindir yada kurt aksini soyleyenler provakatorlerdir yada kurtlerin yanida bulunan ozentilerdir.Bu ulkede kurt basbakan bile cikti kurtler hala boluculuk yapiyor bir alevi kesinlikle basbakanlik yapamaz yaptirmazlar sebebi ise din kurtler olabilir onlar sunni nasil olsa gorun yani ayrimciligi turk olan alevi yi yaklastirmazlar o makama ama kurt olabilir nede olsa din kardesi.Butun bunlara ragmen alevi ler ulkeyi bolmek istemez cunku burasi Turkiye bizim ulkemiz .
Ataturk u gosterme seviyormusuz ne alaka ataturk bu ulkeyi yobazliktan araplasmaktan kurtardi niye gostermelik sevelim? Keske bir 20 sene daha yasasaydi eminimki su an cok ilerilerde olurduk neyse konu dagilmasin.

Bu topic in acildigi iyi olmus sozde turkcu gecinen kisilerin gercek yuzu ortaya cikti arkadas buradaki kisileri kendisine yakin gorup kulturunu tanitmak istemis ama goruyorumki hemen saldirilara magruz kalmis ne kadar tahamulsuzmussunuz alevilere karsi, din disinda sizden farki olmayan Turk olan alevilere sirt donuyorsunuz konuyu sil diyecek kadar ileriye giden kansizlar bile var LANET OLSUN .

(Bu arada arkadasim nickname in hic hos degil degistir yada yeniden uye ol dogru durust bir isimle)

METE
08-03-2005, 03:46 PM
Ayrica,Kurt olan Alevilere bakisiniz nedir?

.

Alevi den Kurt olmaz aleviler Turk tur bu alevi kurt lafi alevilere hakarettir.

asena
08-03-2005, 03:56 PM
Eh iyi oluyor,soruyor ogreniyoruz.
Kurtler onune geleni kandiriyor.
Turkten duydugumuz iyi oldu demek ki.

kurshad
08-03-2005, 04:06 PM
Aleviler aydin ve moderndir bizde seriatcilik yobazlik yoktur aksini idda etmeyin komik duruma dusuyorsunuz.Bana gerici bir alevi ornegi verin

Alevi ler boluculuk yapmaz .Butun bunlara ragmen alevi ler ulkeyi bolmek istemez cunku burasi Turkiye bizim ulkemiz .

Yahu nasil bu kadar bos konusabiliyorsun? Boyle genellemeler yapmayi hangi akla sigdirabiliyorsun?

DHKP-C; TIKKO gibi yasadisi teror orgutleri sence neden ozellikle alevilerin yasadigi bolgelerde orgutleniyor? Turkiye'yi bolmek isteyen alevi de var, sahip cikan ve birliginden yana alevi de..
Mezhep ayrimciligi senin yaptigindir asil! Alevi ya da sunni diye insanlara toplu kimlik yapistirmaktir..

Ne demis atalarimiz;
konusacaksan konus ibret alsinlar, yoksa sus adam sansinlar..

kurshad
08-03-2005, 04:09 PM
Alevi den Kurt olmaz aleviler Turk tur bu alevi kurt lafi alevilere hakarettir.

Tunceli, Erzincan yoresinde yasayan alevi vatandaslarimizin bir kismi kurd orijinlidir.
Hatay samandag civarlarinda da arap aleviler vardir...

(Bunlar bildiklerim..)

Torcoman
08-03-2005, 04:13 PM
Kansız ağır bir kelime, hatta ringo dan bile ağır.
Neler yazdığımı okumadan saldırma. Ben aleviyim veya ben sünniyim diye ortalığı karıştırmaya çalısan herkez yobazdır.
Zavallı kişilik, benim ne olduğumu anlamış mış...

METE
08-03-2005, 04:18 PM
Yahu nasil bu kadar bos konusabiliyorsun? Boyle genellemeler yapmayi hangi akla sigdirabiliyorsun?

DHKP-C; TIKKO gibi yasadisi teror orgutleri sence neden ozellikle alevilerin yasadigi bolgelerde orgutleniyor? Turkiye'yi bolmek isteyen alevi de var, sahip cikan ve birliginden yana alevi de..
Mezhep ayrimciligi senin yaptigindir asil! Alevi ya da sunni diye insanlara toplu kimlik yapistirmaktir..

Ne demis atalarimiz;
konusacaksan konus ibret alsinlar, yoksa sus adam sansinlar..

Saydigin orgutler asiri sol orgutler ulkeyi bolmekten ziyade devrim yapip komunist bir duzen kurmak isteyen orgutlerdir bunlar.Ornekleri her ulkede var bunlara genelde alevi ve kurtler destek verir sunniler genelde destek vermez sebebi ise komunizmin din dusmanligi olarak empoze edilmesidir

Ben mezhep ayrimciligi yapmam en samimi arkadaslarimin arasinda alevi yoktur mesela benim icin bir insan gerici degil ise sorun yoktur 1 yildir bu foruma giriyorum alevilere laf soylendiginde sadece cevap yaziyorum cunku aleviler ayrimciligi haketmiyorlar alevlerden DHKPC ci veyahut ivir zivirci cikmasi bizi bolucu yapmaz biz Turk uz boyle biline.

Ne demis atalarimiz;
konusacaksan konus ibret alsinlar, yoksa sus adam sansinlar

:lol:

kurshad
08-03-2005, 04:22 PM
Ne demis atalarimiz;
konusacaksan konus ibret alsinlar, yoksa sus adam sansinlar

:lol:

Evet, yine soyluyorum ve sana soyluyorum..

METE
08-03-2005, 04:27 PM
Kans?z a??r bir kelime, hatta ringo dan bile a??r.
Neler yazd???m? okumadan sald?rma. Ben aleviyim veya ben s?nniyim diye ortal??? kar??t?rmaya ?al?san herkez yobazd?r.
Zavall? ki?ilik, benim ne oldu?umu anlam?? m??...

Evet senin ne oldugunu anladim Alevi dusmanisin turk olan alevilere karsin yazilarindan apacik belli bence TURK CU diye ortalarda dolanma.
NIHAL ATSIZ in oglu BUGRA ATSIZ a alevi oldugumu soyledigimde beni anlimdan opmustu niye bana bu kadar zamandir soylemedin demisti bana siz siz bozulmamis Turkler siniz demisti alevilik bir nevi saman kulturudur biz musluman degiliz demisti aslinda hakli idi bu yuzden sevilmiyorduk muslumanligi secmis turkler biz alevileri hicbir zaman kendinden gormedi sende gercek TURKCU olsaydin elestiri yerine destek verip soru sorabilirdin .
Zavalli kisilik mezhep farki var diye nefret ediyorsun bizlerden .

METE
08-03-2005, 04:28 PM
Evet, yine soyluyorum ve sana soyluyorum..

Bende sana soyluyorum bence avatirini degistirde adam sanalim seni.

kurshad
08-03-2005, 04:33 PM
Bende sana soyluyorum bence avatirini degistirde adam sanalim seni.

haydi bakalim, simdi de avatarimi tartisalim;

Bekliyorum..

Bu arada sen benim alevilikle ilgili yazdiklarimi bir oku hele..

Yobazin hicbir turlusu ozellikle senin gibi cahili de cekilmez gecenin bu vakti..

METE
08-03-2005, 04:36 PM
Yazdiklarini okudum ama bana saldirman hosuma gitmiyor .
Once verdigin seviyesiz cevapa bir bak istersen.

kurshad
08-03-2005, 04:55 PM
Yazdiklarini okudum ama bana saldirman hosuma gitmiyor .
Once verdigin seviyesiz cevapa bir bak istersen.

Ilk yazdigini once bir oku!
Buradaki forum insanlarinin neredeyse hepsi iyi niyetle alevilik hakkinda olumlu seyler yazmislar , bilmediklerini sormuslar. Sen birdenbire cikip herkesi alevi dusmani ilan ediyorsun, lanet okuyorsun, ve genelllemeler yapiyorsun.
Sana verilecek cevabi hakediyorsun kaldi ki o da bir atasozudur.

Tekrar soyluyorum, burada alevilikle ilgili bilgiler vereceksen basimizin uzerine, yok eger cikip mezhepcilik yapacaksan yanlis adres!

Ne sunninin ne de alevinin yobazina tahammulu yok insanlarin..

Torcoman
08-03-2005, 04:56 PM
Benim Annemde Aydın alevisi, mutlu oldunmu?

Ben farklı bir dünyada yaşıyorum kusura bakma, alice harikalar diyarında yaşamaya devam edin siz.

Dünyanın Güneşe olan uzaklığı 3 metre uzak veya yakın olması durumunda, dünya üzerinde yaşam formu başlayamacaktı, bu bilimsel çevrelerce de kanıtlandı.

Ben böyle mucizelre inanırım işte, mucizelere inanmak için kutsal kitaplardan başlamanı tavsiye ederim. Kuran dan başlarsan daha iyi olur.
Ayrıca günde 5 vakit namazın(toplam40 dk) seni Yaratan'a adanması çok mu? Oruç tan tutun da, namaza kadar herşey mantıklıdır Islamda.
Alevilerin inancı bana yanlızca komik geliyor, kusura bakmayın
Islam mantık dinidir, bakma sen arapların ve anadoludaki saftrik insanların geri kalmışlığına, onlar Kuran ın yanlış tercüme edilmesi sonucunda o hale geldiler.

Kimse beni değiştiremez, ben Turan fikrini savunuyorum ve böyle küçük konular beni ilgilendirmez.

Ayrıca kimse başka şeyler anlamasın, kendimi yanlızca Türk oğlu Türk hissediyorum ve yanlızca 1000-1100 yıl önce temelleri atılan bir mezhep(alevilik) beni hiç ilgilendirmiyor
madem ayrılık yapmak istemiyorsunuz, bu konuyu kapatın o zaman

METE
08-03-2005, 05:02 PM
Ilk yazdigini once bir oku!
Buradaki forum insanlarinin neredeyse hepsi iyi niyetle alevilik hakkinda olumlu seyler yazmislar , bilmediklerini sormuslar. Sen birdenbire cikip herkesi alevi dusmani ilan ediyorsun, lanet okuyorsun, ve genelllemeler yapiyorsun.
Sana verilecek cevabi hakediyorsun kaldi ki o da bir atasozudur.

Tekrar soyluyorum, burada alevilikle ilgili bilgiler vereceksen basimizin uzerine, yok eger cikip mezhepcilik yapacaksan yanlis adres!

Ne sunninin ne de alevinin yobazina tahammulu yok insanlarin..

Herkesi degil bazi kisileri dedim ayrimcilara her zaman lanet ediyorum ben bir kisiyi alevi diye sunniden ustun tutmam kendi kendine gelin guvey olmussun.
Beni tanimadan oyle atasozleri soyleme.Benim asil dusuncem istegim hicbir mezhep olmasin sadece Turkluk olsun beni tanimadan mezhepci diyorsun .

METE
08-03-2005, 05:10 PM
Benim Annemde Ayd?n alevisi, mutlu oldunmu?

Ben farkl? bir d?nyada ya??yorum kusura bakma, alice harikalar diyar?nda ya?amaya devam edin siz.

D?nyan?n G?ne?e olan uzakl??? 3 metre uzak veya yak?n olmas? durumunda, d?nya ?zerinde ya?am formu ba?layamacakt?, bu bilimsel ?evrelerce de kan?tland?.

Ben b?yle mucizelre inan?r?m i?te, mucizelere inanmak i?in kutsal kitaplardan ba?laman? tavsiye ederim. Kuran dan ba?larsan daha iyi olur.
Ayr?ca g?nde 5 vakit namaz?n(toplam40 dk) seni Yaratan'a adanmas? ?ok mu? Oru? tan tutun da, namaza kadar her?ey mant?kl?d?r Islamda.
Alevilerin inanc? bana yanl?zca komik geliyor, kusura bakma.
Islam mant?k dinidir, bakma sen araplar?n ve anadoludaki saftrik insanlar?n geri kalm??l???na, onlar Kuran ?n yanl?? terc?me edilmesi sonucunda o hale geldiler.

Kimse beni de?i?tiremez, ben Turan fikrini savunuyorum ve b?yle k???k konular beni ilgilendirmez.

Ayr?ca kimse ba?ka ?eyler anlamas?n, kendimi yanl?zca T?rk o?lu T?rk hissediyorum ve yanl?zca 1000-1500 y?l ?nce temelleri at?lan bir inan??(alevilik) beni hi? ilgilendirmiyor

Eyvallah dostum madem bu inacdasin TURK lukle ne alakan var ?Allahin gozunde turkun almanin ne farki var 5 vakit namazini kil allaha dua et .

Torcoman
08-03-2005, 05:19 PM
Eyvallah dostum madem bu inacdasin TURK lukle ne alakan var ?Allahin gozunde turkun almanin ne farki var 5 vakit namazini kil allaha dua et .

Türklük le ne mi alakam var?

Türklükle şu alakam var; tarihin karanlık dönemlerinden beri Türkler insanlığa birçok yenilik getirmişlerdir. Avrupalılar canak çömlekle oynarken biz, barut ve pusula ile oynamaktaydık.
Şu an dünyadaki Türk imajını görüyorsun. Adamlar kendi geçmişlerine bakmadan fikir yürütebiliyorlar. Bizi artık, fazlalık ve geri kafalı görüyorlar. Bunlara en iyi cevabı güçlü bir Türk devletiyle verebileceğimizi düşünüyorum.

5 vakit namazını kıl ve Allah dua et demişsin:D
işte bu da eksik tercüme edilen şeylerden biri. Bu ibadetlerin yanında vatanını milletini geliştirecek birşey yapmıyorsan bir hiçsindir Allahın gözünde.

Ben koyu dindar biri değilim
ama işim gücüm vatanım milletim olmasaydı bu işte koyu olmayı da isterdim

dervish
08-04-2005, 03:32 AM
Barut ile oynayan Turkler degildi, Cinlilerdi.

Türklük le ne mi alakam var?

Türklükle şu alakam var; tarihin karanlık dönemlerinden beri Türkler insanlığa birçok yenilik getirmişlerdir. Avrupalılar canak çömlekle oynarken biz, barut ve pusula ile oynamaktaydık.
Şu an dünyadaki Türk imajını görüyorsun. Adamlar kendi geçmişlerine bakmadan fikir yürütebiliyorlar. Bizi artık, fazlalık ve geri kafalı görüyorlar. Bunlara en iyi cevabı güçlü bir Türk devletiyle verebileceğimizi düşünüyorum.

5 vakit namazını kıl ve Allah dua et demişsin:D
işte bu da eksik tercüme edilen şeylerden biri. Bu ibadetlerin yanında vatanını milletini geliştirecek birşey yapmıyorsan bir hiçsindir Allahın gözünde.

Ben koyu dindar biri değilim
ama işim gücüm vatanım milletim olmasaydı bu işte koyu olmayı da isterdim

Torcoman
08-04-2005, 05:34 AM
barut Tocharians Türkleri tarafından bulundu, pusula da öyle. Batı bunu kabul etmek istemiyor, onlarda kendilerine göre haklı.

erk
08-04-2005, 05:56 AM
Arkadaşlar birbirimize kırıcı sözler söylemeyelim. Biz burada Alevi-Sünni ayrımı yapmak için değil, Özbek-Türk kaynaşmasını sağlamak için bulunuyoruz. Türkistan forumuna birçok Özbek arkadaşımız giriyor, "Türkiye Türkler kendi içlerinde mezhep tartışması yapıyorlar, bizimle nasıl kaynaşacaklar" havası uyandırmayalım.

Sevgi,Saygı,Rahmat.

asena
08-04-2005, 06:39 AM
Biliyorsunuz diger dunyada A kisisinin B kisisi uzerinde kul hakki olabiliyor,ve bu A kisisine kalmis.Tanri bile,ki herseye gucu yeter, iki kulun arasindaki hakkina karismazken,bazi insanlar kim oluyor da Kul ile Tanri arasindaki munasebet olan ibadete laf edebiliyor?Ona namaz kil,oruc tut vs diyebiliyor?

Ibadet yaptigimizi soyleyerek ne kazandiginizi anlamiyorum.
Ibadet Tanri ile bizim aramizdadir,yurt savunmasi ise dusman ve kendi irkimiz arasindadir.
Benim A kisisinde aradigim benle ve irkiyla olan munasebetidir,varsa ve olacaksa hakkim bu etapta gecer,ailemden veya cevremden biriyse sosyolojik hareketleriyle gecer,yoksa namazini kilmis kilmamis,bana ne sevabi var ne gunahi.Varsa O'na var.

Bir de bence her duydugumuz seye inanmayalim,Ornegin dunya gunes'e 18 ocakta yakinlasir 21 hazirandada uzaklasir...hemde 3 mt degil yaklasik 2 milyon kilometre...Yasiyoruz,hicbir canli turude bu etapta kavrulmuyor.
Bu da Tanri'nin bir mucizesidir,ancak dedigim gibi her haci hocanin lafina inanmayalim.Bizler bilgili muslumansak,sunniysek,aleviysek,bu haci hocalar yerine kendi bilgilerimizle,ibadetlerimizi kendimize saklayarak,toplumsal hareketlerimizden birbirimize sorumlu olmaliyiz.

Hurafeler zaten bizleri yokeden seyler.

dervish
08-04-2005, 06:56 AM
oldu, asena hoca. cok akillisin.
(yildizli pekiyi)

Biliyorsunuz diger dunyada A kisisinin B kisisi uzerinde kul hakki olabiliyor,ve bu A kisisine kalmis.Tanri bile,ki herseye gucu yeter, iki kulun arasindaki hakkina karismazken,bazi insanlar kim oluyor da Kul ile Tanri arasindaki munasebet olan ibadete laf edebiliyor?Ona namaz kil,oruc tut vs diyebiliyor?

Ibadet Tanri ile bizim aramizdadir,yurt savunmasi ise dusman ve kendi irkimiz arasindadir.
Benim A kisisinde aradigim benle ve irkiyla olan munasebetidir,varsa ve olacaksa hakkim bu etapta gecer,ailemden veya cevremden biriyse sosyolojik hareketleriyle gecer,yoksa namazini kilmis kilmamis,bana ne sevabi var ne gunahi.Varsa O'na var.

Bir de bence her duydugumuz seye inanmayalim,Ornegin dunya gunes'e 18 ocakta yakinlasir 21 hazirandada uzaklasir...hemde 3 mt degil yaklasik 2 milyon kilometre...Yasiyoruz,hicbir canli turude bu etapta kavrulmuyor.
Bu da Tanri'nin bir mucizesidir,ancak dedigim gibi her haci hocanin lafina inanmayalim.Bizler bilgili muslumansak,sunniysek,aleviysek,bu haci hocalar yerine kendi bilgilerimizle,ibadetlerimizi kendimize saklayarak,toplumsal hareketlerimizden birbirimize sorumlu olmaliyiz.

Torcoman
08-04-2005, 08:16 PM

ben dünyanın oluşum sürecindeki zamandan bahsettim, o zaman dünya güneşin yörünge düzlemi üzerinde değildi.
Oluşum sürecinde oluşacak 3 metrelik sapmanın güneş yörüngesine!! yansıyan sapmasının ne kadar korkunç bir boyutta olduğunu anlarız biraz incelersek!!(büyük dairenin içerisine küçük daireler çizersek anlaşılır)
bu arada kulaktan dolma bilgiye sahip de ne demek oluyor, böyle soğuk şakalar yapacaksak private lere yazalım lütfen.

asena
08-05-2005, 05:40 AM
Yok Torcoman,soguk saka degil,ancak olusumda 3mt(hocalar bunu 1 cm.e bile indirmis durumda) olayi varken,ki olusumun ne sekilde oldugundan da haberdar degiliz(dini anlamda olusumun sudan basladigi da kesin degil),dunya uzerinde neresi gunese 3mt onu da dusunmek lazim.Yani dunyanin neresini sabit almislar da canli oradan olusmus,iste olay orda.Onlari soyleyenlerin cogu bunu bilmeden soyluyor.
Kaldi ki diyorum yine,ozelden degil buradan yazmayi tercih ediyorum,cunku yazdigim kisisel bir post degil,genele yazilan bir post.Bu 3mt olayini ilk yazan sen degilsin.Ben de 1cm olarak duymus,yillarca da inanmistim.

KIZILBAŞ
08-06-2005, 05:30 AM
KURTULUŞ SAVAŞI ZAMANI ALEVİLERİN BÜYÜK ROLÜ;
TÜRKİYE LAİK BİR DEVLET OLMUŞSA BU ALEVİLERİN SAYESİNDEDİR.

Kurtuluş Savaşı'nda orduya yurtiçinde en büyük maddi desteği sağlayan kurum: Hacı Bektaşi Veli Dergahı (Dergahın mal varlığını çok büyük bir kısmı)

Mustafa Kemal'in direnişe destek için Anadolu'da ilk başvurduğu kurum:
Hacı Bektaşi Veli Dergahı

Sivas ve Erzurum Kongreleri'ni düzenlemede katkı sağlayan ve fotoğraflarda görüp de kim olduğu ders kitaplarında açıklanmayan kişiler:
Alevi Dedeleri ve ileri gelenleri

Mustafa Kemal'e "Katli vaciptir." ve "Kurtuluş Savaşı sapkınlıktır." diyen kuruluş:
Zamanın Sünni Diyaneti

Yeryüzünde onlarca Müslüman devlet arasında "Ben Laikim." diyebilen tek devlet:
Türkiye

Ve Mustafa Kemalin soyu:
Kızıl Kocalı Türkmenleri (Alevi bir topluluktur.)

Bunların hepsi kanıtlıdır. İddaa değil, bilimsel gerçektir. Kanıtların çoğu için kaynakça, Cumhuriyet Gazetesi "Kurtuluş Savaşına Alevi-Bektaşiler" (Baki Öz) adlı eserde vardır. Elimde bu kitap var ama dijital ortamda olmadığı için yayınlayamıyorum, olan varsa yayınlarsa yararlı olur.

Özetle:
Bu ülkenin en az üçte biri Alevidir ve bu ülkenin asli unsurudur. Alevilik olmadan Türk kültüründen bahsetmek imkansızdır. Aleviliği dışladığımızda elimizde Arap taklidi soluk bir kültür kalır, bu da bazılarını işine gelir.

oğuz
08-06-2005, 05:37 AM
ÇEVREMDE BİR ÇOK ALEVİ ARKADAŞIM VAR !

ONLARLA SOHBETİMİZ GENELDE ALEVİLERİN İNSAN SEVGİSİ VE DOSTLUK ÜZERİNE KURULUDUR...

FAKAT !

SENİN YAZILARINDA BİR ANTİPATİ SEZİYORUM BİR KİBİR FARKEDİYORUM VE ÜZERİNDEN ATILMAMIŞ BİR KOMPLEKS KOKUSU ALIYORUM...

NİYE ?

HA BU ARADA ASKERDE TANIŞTIĞIM VE OGÜN BUGÜN DOSTLUĞUMUZU DEVAM ETTİRDİĞİM EN İYİ 2 ARKADAŞIMDAN BİRİDE ALEVİDİR.BUNUDA ÖZELLİKLE BELİRTMEK İSTERİM;)

KIZILBAŞ
08-08-2005, 07:30 AM
dostum yıllarca zulme uğramış bir topluluk alevilik ondandır,her zaman iyi niyetle karşılık verdik ve sonunda ne oldu üzülen hep biz olduk,

Torcoman
08-08-2005, 07:35 AM
dostum yıllarca zulme uğramış bir topluluk alevilik ondandır,her zaman iyi niyetle karşılık verdik ve sonunda ne oldu üzülen hep biz olduk,

eğer kaynaşma değil ayrılık düşünürsen her zaman yok edilirsin, doğanın kuralıdır bu. madem Türksün ve müslümansın, ben aleviyim diye ortalığı ateşe vermenin bir anlamı yok değilmi

Atatürk bile bazı alevi topluluklarını ortalıktan kaldırmıştır, demek ki her alevi masum değil, buradan da bu sonuç çıkar

sen hala kendi etrafında dönüyorsun bakalım ne zman fark edeceksin bunu

4twelve
08-08-2005, 08:28 AM
Burda bir celiski var Kizilbas Kardes,Alevilik nasil bir zulume ugramis,sen degilmiydin Ordunun cogunlugunun Alevi oldugunu soyleyen,Vatanin koruyucusu oldugunuzu soyleyen,kim zulum ediyor size,ben anlayamadim?:rolleyes:

Torcoman
08-08-2005, 08:52 AM
kızılbaş muhtemelen aşırı uç alevi bir cemat tarafından propaganda amacıyla site site dolaştırılıyor.
ben Kızılbaşın bu işten para kazandığına adım gibi eminim
kolay gelsin kızılbaş

4twelve
08-08-2005, 08:57 AM
KURTULUŞ SAVAŞI ZAMANI ALEVİLERİN BÜYÜK ROLÜ;
TÜRKİYE LAİK BİR DEVLET OLMUŞSA BU ALEVİLERİN SAYESİNDEDİR.

Kurtuluş Savaşı'nda orduya yurtiçinde en büyük maddi desteği sağlayan kurum: Hacı Bektaşi Veli Dergahı (Dergahın mal varlığını çok büyük bir kısmı)

Mustafa Kemal'in direnişe destek için Anadolu'da ilk başvurduğu kurum:
Hacı Bektaşi Veli Dergahı

Sivas ve Erzurum Kongreleri'ni düzenlemede katkı sağlayan ve fotoğraflarda görüp de kim olduğu ders kitaplarında açıklanmayan kişiler:
Alevi Dedeleri ve ileri gelenleri

Mustafa Kemal'e "Katli vaciptir." ve "Kurtuluş Savaşı sapkınlıktır." diyen kuruluş:
Zamanın Sünni Diyaneti

Yeryüzünde onlarca Müslüman devlet arasında "Ben Laikim." diyebilen tek devlet:
Türkiye

Ve Mustafa Kemalin soyu:
Kızıl Kocalı Türkmenleri (Alevi bir topluluktur.)

Bunların hepsi kanıtlıdır. İddaa değil, bilimsel gerçektir. Kanıtların çoğu için kaynakça, Cumhuriyet Gazetesi "Kurtuluş Savaşına Alevi-Bektaşiler" (Baki Öz) adlı eserde vardır. Elimde bu kitap var ama dijital ortamda olmadığı için yayınlayamıyorum, olan varsa yayınlarsa yararlı olur.

Özetle:
Bu ülkenin en az üçte biri Alevidir ve bu ülkenin asli unsurudur. Alevilik olmadan Türk kültüründen bahsetmek imkansızdır. Aleviliği dışladığımızda elimizde Arap taklidi soluk bir kültür kalır, bu da bazılarını işine gelir.
Ulkuculer ne zamandar beri Cumhuriyet Gazetesini referans gosterir oldu:rolleyes:

KIZILBAŞ
08-08-2005, 08:59 AM
arkadaşlar benim dediğim tarihteki olaylardır bunlar acıkca ortadadır Osmanlı zamnında onbinlerce türkmen katletilmiş ve bunu doğru kaynaklardan öğrenebilirsiniz,

ben hiçbir zaman bir cemaatın propandasını yapmam o nasıl bir söylem kesin para alıyor ben kendimden sorumluyumdur ben kimsenin uşaklığını yapmam tamam mı yukarıda allah görüyor şükürler olsun.
böyle insanlarıda karalmaıyın.

4twelve
08-08-2005, 09:08 AM
arkadaşlar benim dediğim tarihteki olaylardır bunlar acıkca ortadadır Osmanlı zamnında onbinlerce türkmen katletilmiş ve bunu doğru kaynaklardan öğrenebilirsiniz,

ben hiçbir zaman bir cemaatın propandasını yapmam o nasıl bir söylem kesin para alıyor ben kendimden sorumluyumdur ben kimsenin uşaklığını yapmam tamam mı yukarıda allah görüyor şükürler olsun.
Benim sordugum sorularin cevabi bunlar degildir umarim dostum(Cunku oyle Gorunmuyor ),eger oyleysede uzuldum sizin adiniza:(

KIZILBAŞ
08-08-2005, 09:12 AM
Benim sordugum sorularin cevabi bunlar degildir umarim dostum(Cunku oyle Gorunmuyor ),eger oyleysede uzuldum sizin adiniza:(

Arkadaş hemen niyetini belli ettin ha sana kolay gelsin.

oğuz
08-08-2005, 09:16 AM
İLK ADIM YANLIŞ ATILINCA KAHRETSİNKİ DİĞER ADIMLARDA ONU TAKİP EDİYOR...

4twelve
08-08-2005, 09:34 AM
Arkadaş hemen niyetini belli ettin ha sana kolay gelsin.
Bak Dostum,benim niyetim belli,sordugum sorulara cevap almak,bunun disinda da bir niyetim yok,verip vermemek de senin bilecegin is eger ben yazarim tartismam diyorsan orasi baska!

Aybike
08-08-2005, 12:49 PM

Alevimi olsam acabam?
Kardeş sen,sana yazılanları ve iyi niyetle sorulanları bile cevaplamıyor ısrarla alevi propagandası yapıyorsun.Buradaki çoğu arkadaşların mezhebi yok anla artık..Onlar ve ben SADECE MÜSLÜMANIZ..Ve bizlere mezhep sorulduğunda RESULUN mezhebindeniz diyeniz..Nedir bu konuda ısrarın bizi zorla sunni veya alevimi yapmak istiyorsun.Osmanlı bize zulum etti kırdı yok etti diyen sensin ve yine türkiyenin yarısından çoğu alevidir diyen yine sen..Bu nasıl kıyımki kökü kurutulamamış ve hala çoğunluktasınız...Ya senin bize burada yaptığın ne ?Resmenzulum..Böyle giderse bende sülalemin sunni olduğunu hatırlayıp sana öyle bir propagandaya başlarım ve sizin yaptıklarınızı belgelerle sunarımki senin nevrin döner kaçacak delik ararsın..iyisimi beni tahrik etme...Birliği bozma.. :lol:

KIZILBAŞ
08-08-2005, 01:00 PM
Alevimi olsam acabam?
Kardeş sen,sana yazılanları ve iyi niyetle sorulanları bile cevaplamıyor ısrarla alevi propagandası yapıyorsun.Buradaki çoğu arkadaşların mezhebi yok anla artık..Onlar ve ben SADECE MÜSLÜMANIZ..Ve bizlere mezhep sorulduğunda RESULUN mezhebindeniz diyeniz..Nedir bu konuda ısrarın bizi zorla sunni veya alevimi yapmak istiyorsun.Osmanlı bize zulum etti kırdı yok etti diyen sensin ve yine türkiyenin yarısından çoğu alevidir diyen yine sen..Bu nasıl kıyımki kökü kurutulamamış ve hala çoğunluktasınız...Ya senin bize burada yaptığın ne ?Resmenzulum..Böyle giderse bende sülalemin sunni olduğunu hatırlayıp sana öyle bir propagandaya başlarım ve sizin yaptıklarınızı belgelerle sunarımki senin nevrin döner kaçacak delik ararsın..iyisimi beni tahrik etme...Birliği bozma.. :lol:

varya sen lafları başka yerinden anlıyorsun galiba, ben demedim türkiyenin coğu alevi ben ben türkiyenin %25-30,sende anlayış bozukluğu var galiba.
ANLAYIŞSIZ AYRIMCI

Aybike
08-08-2005, 01:13 PM
varya sen lafları başka yerinden anlıyorsun galiba, ben demedim türkiyenin coğu alevi ben ben türkiyenin %25-30,sende anlayış bozukluğu var galiba.
ANLAYIŞSIZ AYRIMCI

Haaa bak şimdi %30 bile çok fazla bir sayı..üçte biri demek istiyon..
Yada senin anlayacağın dilde yazayım..Aleviler türkiyede üçün biri öylemi..?
Bide lafı neremden anladığımı yazarsan oramı kapatayım heheheh...
Ben sana beni tahrik etme diyorum sen dinlemiyosun..Devam et o zaman..ama
cevaplarada hazır ol Tamammı kardeş.. :lol:

4twelve
08-08-2005, 01:20 PM
Haaa bak şimdi %30 bile çok fazla bir sayı..üçte biri demek istiyon..
Yada senin anlayacağın dilde yazayım..Aleviler türkiyede üçün biri öylemi..?
Bide lafı neremden anladığımı yazarsan oramı kapatayım heheheh...
Ben sana beni tahrik etme diyorum sen dinlemiyosun..Devam et o zaman..ama
cevaplarada hazır ol Tamammı kardeş.. :lol:
Ablacim,yoktun ama formundan da hic bisey kaybetmemissin:D :D
Bak Kizilbas Kardes akilli uslu tartisacaksan konus,saygisizlasma,konu acma cesaretin varsa sorulara da cevap verebilme cesaretin olmali,eger yeterli bilgin yoksa da acikca soyle..Yok oyle Camur at izi kalsin,sen burayi baska yerlerle karistirdin galiba...

Ay