PDA

View Full Version : İslamın üç milleti: Arap, Fars, Türk

erk
08-08-2005, 12:24 PM
İslam dünyasının gerçeği, özellikle o 1100-1700 arasında, Türkler savaşçı ve yönetici, Farslar edebi ve hizmetçi (yanlış anlaşılmasın, idari anlamında), Arapların ise dini etkinlikleri ağır basıyordu. Gerçek şudurki Türkler olmasaydı İslam bukadar gelişemezdi. Çok uzun yüzyıllar TÜM İslam dünyasını (Balkanlar, Ortadaoğu, K.Afrika, Orta Asya, İran, Hindistan) sadece Türkler yönetmiştir.
İslam dünyasının üç ana "milleti" vardır. Araplar, Farslar ve Türkler. Araplar günümüzde hem nüfus hemde etkileşim olarak birbirlerine en yakın olanlardır. İslam dünyasının liderliği, eğer öyle bir dünya varsa Arapların elinde olacaktır ilerleyen yıllarda. Arap hegemonyası özellikle Afrikada artmaktadır, İslamda siyahi nufüs hem genetik hem nüfus olarak artacaktır. Farslarda (İran, Kürt, Pakistani (Urdu), Afgan, Tacik) Arap ve Türklerin arasındadır. Bilmiyorum bir Fars dünyası var mı ama, nüfus ve coğrafi olarak Farslar Arap dünyasından sonra 2.sıraya yerleşmeye adaydırlar (Özellikel Pakistanın 200 milyona yaklaşan nüfusunu düşünürsek)
Türk dünyası ise bu 3lü içinde en dağınık olandır. Coğrafi ve siyasi olarak, bir birlik çok uzak görülmektedir. Yine Türk dünyası, en kuzeyde olduğundan hristiyan dünyasıyla en fazla etkileşim içinde olandır. Gelecek yıllar açıkcası beni korkutuyor. İslam dünyasını 1000 yıldır yönetmiş olan Türk dünyası 1600lerden başlayarak gerileme içine girmiştir. Nüfus olarak da Arap ve Fars dünyasından geridedir. Gelecek yıllar neler getirecek göreceğiz.

Not: Bu öngürüler sadece benim tahminimdir.

Haydar Vites
08-08-2005, 02:18 PM
Bu yazıda katılamayacağım bazı noktalar var:
>>>İslam dünyasının liderliği, eğer öyle bir dünya varsa Arapların elinde olacaktır ilerleyen yıllarda. Arap hegemonyası özellikle Afrikada artmaktadır
Arap ülkeleri uzun yıllar Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin sömürgesi olduktan sonra bağımsız devlet oldularsa da Arap ülkeleri üzerinde hala bu ülkelerin hatta ABD'nin kontrolü görülüyor. Arap ülkeleri kendi aralarında Arap Ligi ismiyle bir birlik kurmuşlardır. Fakat bu birlik İsrail-Filistin meselesinde bile fazla etkili olamamıştır.

>>>Farslarda (İran, Kürt, Pakistani (Urdu), Afgan, Tacik) Arap ve Türklerin arasındadır. Bilmiyorum bir Fars dünyası var mı ama, nüfus ve coğrafi olarak Farslar Arap dünyasından sonra 2.sıraya yerleşmeye adaydırlar (Özellikel Pakistanın 200 milyona yaklaşan nüfusunu düşünürsek)
Urdu dilini konuşan Pakistanlılar'ın İranlılar'la bir ilgisi yoktur. Ancak Farslarla yakınlığı bulunan etnik gruplar Pakistan'da vardır. Bu arada nüfus konusunda da yanlışlık var: http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_world

>>> Türk dünyası ise bu 3lü içinde en dağınık olandır. Coğrafi ve siyasi olarak, bir birlik çok uzak görülmektedir.
Yok öyle bir şey. Arada Türkiye ile Türki devletlerin arasına set çekmek için bir Ermenistan kuruldu, o kadar. Bugün müstakil birer Cumhuriyet olan Türk devletleri coğrafî olarak dağınık olmadıkları gibi, siyasî anlamda da Ruslar'ın geçmişte temelini attığı bir kaç problemden başka birbirlerinden uzak değiller.

>>>İslam dünyasını 1000 yıldır yönetmiş olan Türk dünyası 1600lerden başlayarak gerileme içine girmiştir.

1600 yılında ne oldu? Osmanlı Devleti'nin gerileme devri 1699 Karlofça ile başlar. Ama İslam ülkelerinden çekilme aşağı yukarı Balkan Savaşları ile aynı dönemde başlamıştır.

erk
08-09-2005, 01:31 AM
Bu yazıda katılamayacağım bazı noktalar var:
>>>İslam dünyasının liderliği, eğer öyle bir dünya varsa Arapların elinde olacaktır ilerleyen yıllarda. Arap hegemonyası özellikle Afrikada artmaktadır
Arap ülkeleri uzun yıllar Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin sömürgesi olduktan sonra bağımsız devlet oldularsa da Arap ülkeleri üzerinde hala bu ülkelerin hatta ABD'nin kontrolü görülüyor. Arap ülkeleri kendi aralarında Arap Ligi ismiyle bir birlik kurmuşlardır. Fakat bu birlik İsrail-Filistin meselesinde bile fazla etkili olamamıştır.

>>>Farslarda (İran, Kürt, Pakistani (Urdu), Afgan, Tacik) Arap ve Türklerin arasındadır. Bilmiyorum bir Fars dünyası var mı ama, nüfus ve coğrafi olarak Farslar Arap dünyasından sonra 2.sıraya yerleşmeye adaydırlar (Özellikel Pakistanın 200 milyona yaklaşan nüfusunu düşünürsek)
Urdu dilini konuşan Pakistanlılar'ın İranlılar'la bir ilgisi yoktur. Ancak Farslarla yakınlığı bulunan etnik gruplar Pakistan'da vardır. Bu arada nüfus konusunda da yanlışlık var: http://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_world

>>> Türk dünyası ise bu 3lü içinde en dağınık olandır. Coğrafi ve siyasi olarak, bir birlik çok uzak görülmektedir.
Yok öyle bir şey. Arada Türkiye ile Türki devletlerin arasına set çekmek için bir Ermenistan kuruldu, o kadar. Bugün müstakil birer Cumhuriyet olan Türk devletleri coğrafî olarak dağınık olmadıkları gibi, siyasî anlamda da Ruslar'ın geçmişte temelini attığı bir kaç problemden başka birbirlerinden uzak değiller.

>>>İslam dünyasını 1000 yıldır yönetmiş olan Türk dünyası 1600lerden başlayarak gerileme içine girmiştir.

1600 yılında ne oldu? Osmanlı Devleti'nin gerileme devri 1699 Karlofça ile başlar. Ama İslam ülkelerinden çekilme aşağı yukarı Balkan Savaşları ile aynı dönemde başlamıştır.

Haydar Vites sanırım tarihi iyi bilmiyorsun neyse bende söyliyeyim de:

1) Ben Araplar gelecekte dahada güçlenecek dedim. Evet ABD etkisi çoktur v.b ama Araplarda büyük bir nüfus potansiyeli var. Yine birçok konuda ortak hareket edebiliyorlar. Ben de zaten 20 30 yıl sonrası için konuşuyorum. Her sene Arap nüfusu 10-15 milyon artmaktadır.

2) Urdu dili Hint-Avrupa dil ailesine bağlıdır yani Frasçayla akrabadır. İstersen git araştır. Yine nufus konusunda nasıl bir yanlış var söyler misin?

3) Türk dünyasının dağnıklığını görmek için burada Özbek arkadaşlarla bile konuşabilirsin bunu anlayabilirsin. Kendilerini Türk olarak adlandırmayan lar çoğunlukta, yine sadece Ermenistan değil arada kara olarak İran da vardır. veya kuzeyden Rusya vardır. Haritaya bakmanı tercih ederim.

4)Ben Türk dünyası diyorum. Türk dünyası sadece Osmanlımıdır? Ruslar Tatarları ne zaman yendiler, Kazanı aldılar, Kazakistana girdiler. 1500-1600 lar değil mi? Yine 1600larda Osmanlı yavaş yavaş rakiplerinden geri kalmaya başlamıştı. Yani Karlofça sadece antlaşmadır önemli olan bizi bu anlaşmaya götüren nedenlerdir.
Gerileme Balkan Savaşları (1913) ile başlar demişsin. Balkan Savaşlarından çok önce Türk dünyasını Ruslar elllerine geçirmişlerdi. Sanırım biraz daha tarih okumalısın.
Cevaplarını bekliyorum. Rahmat.

Haydar Vites
08-09-2005, 04:56 AM
1)Bu iş nüfusla oluyorsa, Hintlilerin sayısı Araplar'dan daha çoktur.
2)Farslar da Hint-Avrupalı, Hintliler de. Ama orada Pakistanlılar'ı Fars olarak saymışsın. Nüfus konusundaki yanlışlığı merak ediyorsan ilgili linki tıkla. Orada senin yaptığın sıralamadaki hatayı görebilirsin.
3)Bizim Türk devletleriyle aramızda İran yüzyıllardır vardı. Aramızdaki bağlantı Sovyetler zamanında kopmuştur.
4)Türk Dünyası değil, İslam dünyası diyordu. Balkan Savaşları'ndan sonra Afrika'dan başlayarak Osmanlı Devleti'nin elindeki Müslümanlar'ın yaşadığı topraklar elden çıkmaya başlamıştır. Daha evvel elden çıkan yerler de olabilir ama çözülme o zaman başladı.

erk
08-09-2005, 07:25 AM
1)Bu iş nüfusla oluyorsa, Hintlilerin sayısı Araplar'dan daha çoktur.
2)Farslar da Hint-Avrupalı, Hintliler de. Ama orada Pakistanlılar'ı Fars olarak saymışsın. Nüfus konusundaki yanlışlığı merak ediyorsan ilgili linki tıkla. Orada senin yaptığın sıralamadaki hatayı görebilirsin.
3)Bizim Türk devletleriyle aramızda İran yüzyıllardır vardı. Aramızdaki bağlantı Sovyetler zamanında kopmuştur.
4)Türk Dünyası değil, İslam dünyası diyordu. Balkan Savaşları'ndan sonra Afrika'dan başlayarak Osmanlı Devleti'nin elindeki Müslümanlar'ın yaşadığı topraklar elden çıkmaya başlamıştır. Daha evvel elden çıkan yerler de olabilir ama çözülme o zaman başladı.

1) Bugün dünyanın en kalabalık olan iki ülkesi; Çin ve Hindistan geleceğin süper güçleri olacaklardır. Nüfus hala gözardı edilemeyecek bir etkendir. Hindistan nükleer güce sahip özellikle bilişim alanında gelişen bir ülkedir.
2)Pakistanlılar Urduca konuşur, Urduca bir İran dili olarak sayılmaktadır. İstediğin kaynaklara bakabilirsin. Yine ben linki tıkladım, bir hata göremedim. Sen bir açıklama getirirsen sevinirim.
3)Yani diyorsunki eskiden Türkler çok mu birlik içindeydi? Öyle yada böyle İran vardır. Aramızdaki bağlantı Sovyetlerden önce kopmuştu, herşey 80 sene için demi olsu?
4) İstersen tekrar oku Türk dünyası gerilemeye başladı yazıyor. Zaten İslam dünyası olsada farketmez çünkü Türkler zaten İslam dünyasına egemenlerdi uzunca bir süre.
Hala Balkan Savaşaları diyorsun? Biz Cezayiri, Tunusu, Mısırı ne zaman kaybettik? Osmanlı Balkan Savaşlarından ÖNCE Libyayı yitirmiştir.

Haydar Vites
08-09-2005, 08:26 AM
Bu tip konuşmalar uzadı mı beni bayar. Dünya konjonktürünü ve yakın tarihi bilen arkadaşlar ne söylemeye çalıştığımı anlamışlardır.

erk
08-09-2005, 11:47 AM
Bu tip konuşmalar uzadı mı beni bayar. Dünya konjonktürünü ve yakın tarihi bilen arkadaşlar ne söylemeye çalıştığımı anlamışlardır.

Ben bayacak birşey görmüyorum. Neyse tabiki herkes bu konuda görüş bildirebilir.