View Full Version : Babur Fuzesi
dervish
08-13-2005, 06:59 AM
Seyir (Cruise) füzeleri radarlara yakalanmama, topografyaya uyma ve bu suretle hedefleri en yüksek isabetle vurma özelliklerine sahip olmalarından dolayı dünyanın büyük askerî güçlerinin gözde silahlarındandır.
İki gün öncesine kadar dünyada seyir füzelerine sahip ülke sayısı 10'u geçmiyordu. Bunlar da başta Amerika olmak üzere Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Hindistan ve İsrail'di.
Ne var ki, 9 sayısı artık geride kaldı; seyir füzelerine sahip ülke sayısı önceki gün itibarıyla 10'a çıktı. 10. ülke de kadim dostumuz Pakistan. Bu ülke geçen perşembe günü açıklanmayan bir yerde başarıyla gerçekleştirdiği ilk seyir füzesi denemesiyle bu füzeye sahip olan 10. ülke oldu. Üstelik listedeki bazı ülkelerin aksine Pakistan, ilk seyir füzesini tamamen kendi imkanları, kendi bilim adamlarıyla yapan sayılı ülkelerden biri olmayı da başardı. Bunu söylüyoruz; çünkü seyir füzelerine sahip olan listedeki bazı ülkelerin füzeleri kendi üretimleri değil; bunlar Amerika veya başka ülkelerden alınarak bu ülkelerin stoklarına konulan füzeler...
Pakistan'ın ilk seyir füzesinin adı da son derece ilginç ve anlamlı: Babür... Babür ya da Babür Şah (Arapça 'kaplan') bizim de aşina olduğumuz bir ad. Hindistan fatihi, Hint-Türk İmparatorluğu'nun kurucusu büyük devlet adamı Babür Şah yani.
Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, füzenin yapımında emeği geçen herkesi tebrik ederken füzeyi ülkesine verilen çok değerli bir hediye olarak değerlendiriyor, askerî sözcü General Şevket Sultan da, 'Allah'ın lütfu sayesinde füzenin seyir parametrelerinin tamamen gerçekleştiğini, denemenin çok başarılı geçtiğini' söylüyor.
Babür, açıklananlara göre, hem klasik patlayıcı ve hem de nükleer başlık taşıyabilen çok hızlı, isabet yüzdesi çok yüksek, menzili yaklaşık 500 kilometre olan son derece etkili ve özel bir füze. Füze, ilk denemesinde olduğu gibi kara istasyonlarına ek olarak hem savaş gemilerinden, hem savaş uçaklarından ve hem de denizaltılardan hedeflere atılabiliyor.
Babür füzesi, Pakistan'ın füze teknolojisinde ulaştığı son önemli safha. Bu ülke daha önceleri çeşitli menzil ve savaş başlıkları taşıyan pek çok balistik füze de üretmiş, bunları başarıyla denemişti. Hatırladığım kadarıyla bunlar, 600 kilometre menzilli Şahin-1, 2.000 kilometre menzilli Şahin-2, 1.500 kilometre menzilli Gavri-1, 2.300 kilometre menzilli Gavri-2 gibi uzun menzilli balistik füzelerdi ve bunlara ek olarak Pakistan, 100 kilometre menzilli Hatıf-1, 180 kilometre menzilli Hatıf-2 ve 290 kilometre menzilli Hatıf-3 gibi kısa menzilli füzeler de üretmiş, denemişti.
Kısacası, Pakistan, nükleer silah teknolojisinin yanı sıra füze teknolojisinde de çok başarılı bir ülke. Bu başarısı da tamamen kendine ait. Kendi bilim adamları, mühendisleri, teknisyenleri ve bunlara yön veren, destek veren siyasi ve askerî kadroların eseri bu büyük başarı.
Pakistan'ı hem nükleer ve hem de füze teknolojisine mutlaka sahip olmayı mecbur kılan da şüphesiz büyük komşusu ve rakibi Hindistan. Hindistan da Pakistan gibi her iki teknolojide de muazzam çabalar sarf ediyor. Her iki ülke, bu konularda biri diğerinin gerisinde kalmamak için adeta ölüm-kalım mücadelesi veriyorlar.
Babür füzesi, bu mücadelenin son safhası şüphesiz. 16. yüzyılda Hindistan'ı fetheden Babür, bugün adını verdiği füzeyle yeniden hatırlanıyor. Babür Şah, bu defa gökleri fethederek ikinci fethini gerçekleştiriyor adeta...
13.08.2005
e-posta adresi:f.ertan@zaman.com.tr (f.ertan@zaman.com.tr)
Torcoman
08-13-2005, 07:36 AM
hiçbirşeyin fethedildiği falan yok
pervez müserref halkını düşünmeyen, yannlızca savaş düşünen bir lider,ayrıca halkı açlıktan kırılırken savunma sanayisine yaptığı bu saçma sapan yatırımlar son derece komik
ayrıca müşerref amerikanın en iyi oyuncakları arasındadır ve amerikan savaş sanayisine çok büyük katkıları da vardır
pervez müserref halkını düşünmeyen, yannlızca savaş düşünen bir lider,ayrıca halkı açlıktan kırılırken savunma sanayisine yaptığı bu saçma sapan yatırımlar son derece komik
ayrıca müşerref amerikanın en iyi oyuncakları arasındadır ve amerikan savaş sanayisine çok büyük katkıları da vardır
Onu bunu bilmem ama şu anda Pakistan'ın elinde caydırıcı güç olarak nükleer silah olmasaydı Hindistan tarafından çoktandır istila edilmişti.
dervish
08-13-2005, 07:49 AM
Onu bunu bilmem ama şu anda Pakistan'ın elinde caydırıcı güç olarak nükleer silah olmasaydı Hindistan tarafından çoktandır istila edilmişti.
Ha shunu bileydin Torcoman.
....
Kısacası, Pakistan, nükleer silah teknolojisinin yanı sıra füze teknolojisinde de çok başarılı bir ülke. Bu başarısı da tamamen kendine ait. Kendi bilim adamları, mühendisleri, teknisyenleri ve bunlara yön veren, destek veren siyasi ve askerî kadroların eseri bu büyük başarı.
....
Doğru mu bilmem ama Pakistan nükleer teknolojisinin, Hollanda'da bir nükleer tesiste çalışan Pakistan asıllı bir bilim adamın önemli teknolojik sırları ele geçirip gizlice Pakistan'a kaçırılmasıyla elde edildiğini duymuştum.
dervish
08-13-2005, 07:58 AM
Doğru mu bilmem ama Pakistan nükleer teknolojisinin, Hollanda'da bir nükleer tesiste çalışan Pakistan asıllı bir bilim adamın önemli teknolojik sırları ele geçirip gizlice Pakistan'a kaçırılmasıyla elde edildiğini duymuştum.
:) daha dogru birsey soyliyeyim. Turkiye'de yazilimci bir arkadasimiz bir yahudinin sahip oldugu yazilim sirketinde calismakta ve bu yahudi Pakistana nukleer tesis otomasyon yazilimlari yapmaktadir. Yani paranin dini milleti yoktur.
Pakistanda biri var ismini hatirliyamadim simdi, adam nukleer teknoloji konusunda dunyada rustunu ispatlamis cok onemli bilim adamlarindan biridir.
ABD Hindistanla boşuna mı askeri ortaklık kurmaya çalışıyor? Hindistan Çinden sonra geleceğin sivrilen yıldızı. Pakistanın Hindistana rakip olmasını ben zor görüyorum. Ne ekonomik gücü ne nufusu buna yetmez. Üstelik bu son Londra saldırılarından sonra Batılı emperyalistlerin eline Pakistanı suçlama kozu geçti. Pakistanda geliştirilen füzelerin çoğu Çin desteğiyledir. Hindistana karşı Çin Pakistanı destekliyor bu zaten biliniyor.
Kanımca batılılar hem Çine hemde İslam ülkelerine bir koz kullanmak için Hindistana yaklaşıyorlar. Eğer BM düzeni değişirse Hindistan; Almanya, Japonya ve Brezilya ile birlikte daimi üye olacak, veto hakkına sahip olacak. Pakistanın ekonomik olarak gelişmesi lazım, yoksa Hindistana karşı hiçbir şansı olacağını sanmıyorum.
Feridun
08-13-2005, 09:01 AM
Abdulkadir Han hakkında
http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=3271
dervish
08-13-2005, 09:03 AM
Evet bu adam! Tesekkur ederim.
Abdulkadir Han hakkında
http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=3271
Feridun
08-13-2005, 09:14 AM
Evet bu adam! Tesekkur ederim.
Rica ederim!;)
Torcoman
08-13-2005, 09:14 AM
sonuçta hepsi hint, birşey olmaz onlara
Feridun
08-13-2005, 09:16 AM
Pakistan'ın nükleer silah programı Pervez Müşerreften çok önce başlamıştı.;)
Feridun
08-13-2005, 09:23 AM
sonuçta hepsi hint, birşey olmaz onlara
Keşmir'de de müslüman hintliler oturuyor ama onlara yapılanın adı zülümdür.
Torcoman
08-13-2005, 09:33 AM
iyi işte bende hepsini tebrik ediyorum, nükleer silahlanmayla övünmek 3. dünya ülkelerine yakışan birşey.
ayrıca bir savaş durumunda nükleer veya kimyasal silah kullanmak yasak cenevre yasalarına göre. bu yarışı sürdürmek kör dövüşten başka birşey değil,
olan herşey paki ve hint halkına oluyor
şu an amerikanın bile nükleer silah kullanma yetkisi yok, eğer kullanırsa karşınında çok büyük bir ittifakı bulur
Doğrudur. Bende özellikle füzenin isminin "Babür" olmasını iyi karşıladım. Ancak Pakistan Soğuk Savaş sona erene kadar ABD sonra ise Çin tarafından desteklendi, özellikle bu askeri teknolojisi. Pakistan askeri olarak kendince, güçlü olabilir ama ekonomisi Hinsdistanın çok gerisindedir. Batılılar İslam ülkeleriyle mücadele için Hindistanıda kullanacaklar gibi geliyor bana. Yani Pakistanın bu füzeleri bence çok büyük bir anlam ifade etmiyor. Ekonomisini geliştirmesi şart.
Torcoman
08-13-2005, 09:41 AM
Doğrudur. Bende özellikle füzenin isminin "Babür" olmasını iyi karşıladım. Ancak Pakistan Soğuk Savaş sona erene kadar ABD sonra ise Çin tarafından desteklendi, özellikle bu askeri teknolojisi. Pakistan askeri olarak kendince, güçlü olabilir ama ekonomisi Hinsdistanın çok gerisindedir. Batılılar İslam ülkeleriyle mücadele için Hindistanıda kullanacaklar gibi geliyor bana. Yani Pakistanın bu füzeleri bence çok büyük bir anlam ifade etmiyor. Ekonomisini geliştirmesi şart.
arkadaşım batılıların islamla bir derdi falan yok,
ben hala anlatamadım
her ülke yanlızca kendi ırkını düşünür, şu an islam-hristiyanlık veya islam-seminizm çatışması falan yok
bu çatışma araplar ve israillilerr afganlar,araplar ve amerikalılar arasında olan birşey, kendimizi bir cihadın içerisindeymiş gibi hissetmek çok yanlış çünkü bçyle birşey yok
araplar türkleri de yanlarına çekmeyi istiyorlar, ama fazla başarılı olamazlar bu konuda
arkadaşım batılıların islamla bir derdi falan yok,
ben hala anlatamadım
her ülke yanlızca kendi ırkını düşünür, şu an islam-hristiyanlık veya islam-seminizm çatışması falan yok
bu çatışma araplar ve yahudiler afganlar,araplar ve amerikalılar arasında olan birşey, kendimizi bir cihadın içerisindeymiş gibi hissetmek çok yanlış çünkü bçyle birşey yok
araplar türkleri de yanlarına çekmeyi istiyorlar, ama fazla başarılı olamazlar bu konuda
Torcoman ben zaten Araplarla bir olalım demedim. Ama ABD Soğuk Savaş sonrasında yeni bir düşman arıyordu buldu :İslam. Bunu dile getirdim. Elbette ABD kendi çıkarını düşünecek, ama bu ülkelere saldırması içinde İslami bir tehlikeyi, aşırı dnciliği koz olarak kullanıyor.
Torcoman
08-13-2005, 09:55 AM
Torcoman ben zaten Araplarla bir olalım demedim. Ama ABD Soğuk Savaş sonrasında yeni bir düşman arıyordu buldu :İslam. Bunu dile getirdim. Elbette ABD kendi çıkarını düşünecek, ama bu ülkelere saldırması içinde İslami bir tehlikeyi, aşırı dnciliği koz olarak kullanıyor.
öyle birşey yok arkadaşım
abd kendine düşman değil kaynak arıyor, bunu ırkta buldu, adı petrol
ama ülkemizdeki bazı arap kavim kökenli yazarlar ve yobaz takımı bunu islama yapılan savaş ilan ettiler
usama konusuna hiç girmeyelim, bunun amerikan işi olduğunu bilmeyen yoktur herhalde aramızda
öyle birşey yok arkadaşım
abd kendine düşman değil kaynak arıyor, bunu ırkta buldu, adı petrol
ama ülkemizdeki bazı arap kavim kökenli yazarlar ve yobaz takımı bunu islama yapılan savaş ilan ettiler
usama konusuna hiç girmeyelim, bunun amerikan işi olduğunu bilmeyen yoktur herhalde aramızda
Sadece petrol değil. O zaman ABD neden Afganistanada girdi. Ben burada "Haydi cihat ilan edelim gavurları ezelim v.b" şeyler demiyorum. Samuel Hunginton'un (ki ABD deki neo-conların akıl babasıdır) "Medeniyetler Çatışması" kitabını okudunmu bilmiyorum? Orada açık bir şekilde ABDnin oluşturmak istediği yeni dünya düzeninden bahsediyor.
Torcoman
08-13-2005, 10:31 AM
Sadece petrol değil. O zaman ABD neden Afganistanada girdi. Ben burada "Haydi cihat ilan edelim gavurları ezelim v.b" şeyler demiyorum. Samuel Hunginton'un (ki ABD deki neo-conların akıl babasıdır) "Medeniyetler Çatışması" kitabını okudunmu bilmiyorum? Orada açık bir şekilde ABDnin oluşturmak istediği yeni dünya düzeninden bahsediyor.
abd nin oluşturmak istediği yeni dünya düzeni yeraltı kaynaklarıyla ilgili, ve ne ilgintir ki bu yer altı kaynaklarının büyük çoğunluğu islam ülkelerinin altında, bu tamamen bir rastlantı
bu rastlantının ismi ise büyük ortadoğu projesi
müslümanlar ve hristiyanlar arasında bir çatışma falan yok, çatışma amerikalılar ve araplar arasında, ama araplar bunu cihad amerikalılar ise "özgürleştirme hareketi" veya "terörle savaş" olarak çağırıyor.
aradaki fark ise tamamen kültür seviyesi ile ilgili, araplara bunu anlatamaszın sonuçta Kurandan başka kitap okunması yasak oralarda, bunu anlaması gereken sizler ve bizleriz
Feridun
08-15-2005, 11:56 AM
Amerika Taliban rejimini desteklemişti, taliban'ın Afganistan'da istikrarı sağlayacak diye ama umdukları olmadı, Kuzey Ittifakı dirençli çıktı. Bu sefer Taliban rejimini devirme yolunu seçtiler. İstikrar istemesinin sebebine gelince. Batılı şirketler Hindistan'a Orta Asya petrol ve doğalgazını ulaştırmak istiyorlar. Ve Afganistan Orta Asya enerji kaynaklarını Hindistan'a ulaştıracak güzergahta bulunuyor.
Amerika Taliban rejimini desteklemişti, taliban'ın Afganistan'da istikrarı sağlayacak diye ama umdukları olmadı, Kuzey Ittifakı dirençli çıktı. Bu sefer Taliban rejimini devirme yolunu seçtiler. İstikrar istemesinin sebebine gelince. Batılı şirketler Hindistan'a Orta Asya petrol ve doğalgazını ulaştırmak istiyorlar. Ve Afganistan Orta Asya enerji kaynaklarını Hindistan'a ulaştıracak güzergahta bulunuyor.
Enerji elbette çok büyük bir etken. Ancak ABD ve batılılar amaçlarına ulaşmak için İslam devletlerini düşman olarak görmek isityorlar. Bu yüzdende Irakı parçalayıp kendi hizmetlerinde sözde bir kürdistan kurmaya çalışıyorlar.
Feridun
08-16-2005, 01:01 AM
Enerji elbette çok büyük bir etken. Ancak ABD ve batılılar amaçlarına ulaşmak için İslam devletlerini düşman olarak görmek isityorlar. Bu yüzdende Irakı parçalayıp kendi hizmetlerinde sözde bir kürdistan kurmaya çalışıyorlar.
Sana katılıyorum, ama keşke batılılar gelmeden kendi sorunlarımızı kendimiz çözseydik.
dervish
09-02-2005, 03:22 AM
Türkiye, bölgesel ve evrensel barış sürecinde yeni bir aracı rol üstlenerek 57 yıldır birbirine düşman olan İsrail ile Pakistan dışişleri bakanlarını İstanbul’da buluşturdu.
İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, başta Arap ülkeleri olmak üzere tüm İslam ülkeleri ile açık diplomasi başlatmak istediklerini ifade ederken, Pakistanlı meslektaşı Hurşit Kasuri de ülkesinin Gazze’deki gelişmelerin ardından İsrail devletiyle ilişki kurma yönünde karar aldığını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvikiyle gerçekleşen toplantıda İsrail ve Pakistan dışişleri bakanları Four Seasons Oteli’nde Devlet Bakanı Mehmet Aydın başkanlığında bir araya geldi. Görüşmelerin ilk fikrinin Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’ten geldiğini belirten Aydın, Ortadoğu’da barış süreci açısından önemli bir adım atıldığını söyledi.
İkili görüşmelerin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Şalom, Pakistanlı meslektaşı ile yaptığı toplantıları ‘tarihî bir görüşme’ olarak niteledi. Görüşmenin bölgede yeni bir atmosfer oluşturacağına vurgu yapan Şalom, “Bu toplantı bir başlangıç olacak ve diğer toplantılara öncülük edecek.” dedi. Silvan Şalom, görüşmelerin yeri olarak Türkiye’nin seçilmesinin de önemli olduğunu vurgulayarak İsrail’in Türkiye ile ilişkilerinin diğer Müslüman komşularıyla karşılıklı ilişkiler kurabileceğinin bir kanıtı olduğunu kaydetti. Bir gazetecinin “Pakistan’da diplomatik temsilcilik kuracak mısınız?” sorusuna karşılık Şalom, amaçlarının Pakistan ile tam diplomatik ilişki kurmak olduğunu; ancak bunun adım adım gerçekleşeceğini belirtti. Şalom’un ardından konuşan Pakistan Dışişleri Bakanı Kasuri, ülkesinin Filistin konusundaki tutumunun değişmediğini ve İsrail’in Gazze’den sonra Batı Şeria’dan da çekilerek Filistin Devleti’nin kurulmasına yardımcı olmasını istediklerini ifade etti. Ortadoğu’daki barış atmosferinin İsrail ile Filistin arasındaki uzlaşmaya bağlı olduğunu belirten Kasuri, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın bu toplantıyı memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
İstanbul’daki toplantı ile ilgili olarak Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Filistin sorununu çözene kadar İsrail’i tanımayacaklarını söyledi. Öte yandan Pakistan’da muhalefetteki 6 parti, İsrail’in tanınması doğrultusunda atılan her adıma karşı geleceklerini söyledi.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.