View Full Version : ''vahdettİn Haİn Mİ?'' ÇÖlaŞan: Hem Haİn, Hem Casus
KIZILBAŞ
08-23-2005, 06:08 AM
''VAHDETTİN HAİN Mİ?'' ÇÖLAŞAN: HEM HAİN, HEM CASUS
Çölaşan: Vahdettin, İngiliz casusu
Hürriyet Gazetesi yazarı Emin Çölaşan, ''Vahdettin hain değil mi?'' polemiğinde yeni bir açılım getirdi ve Haftalık dergisinin haberini köşesine taşıdı.
İşte Hürriyet Gazetesi yazarı Emin Çölaşan'ın yazısı:
Vahdettin hain mi? Hain, üstelik casus
ESKİ başbakanlardan Bülent Ecevit geçtiğimiz haftalarda ortaya durup dururken bir konu getirdi.
Son Osmanlı padişahı Vahdettin’in hain olmadığını iddia etti!
Bay Ecevit’in hiçbir dayanağı olmayan bu iddiasına birileri sarıldı. Malum koro, başta entel ve İslamcı kesim olmak üzere saldırıya geçti:
‘Elbette hain değildir. Ecevit doğru söylüyor.’
Ellerinde fırsat olsa bu ülkeye Vahdettin’in heykelini dikecekler, kendisini kahraman ilan edeceklerdi!
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları Anadolu’da kelle koltukta bağımsızlık savaşı verirken onları idama mahkûm eden, üzerlerine Anzavur ordusunu gönderen, yurdun dört bir yanında iç isyan çıkaran ve sonrasında bir İngiliz zırhlısına binip vatanından apar topar kaçan ve İtalya’nın San Remo kentine yerleşen Vahdettin, birilerine göre hain değildi!
Ama tarih giderek aydınlanıyor. Ortaya yeni belgeler çıkıyor...
Ve belgelerden görüyoruz ki Vahdettin sadece hain değil, aynı zamanda bir İngiliz casusu.
* * *
Bugün bir Haftalık Dergisi alın. Olayın öyküsünü ve belgelerini Haftalık’ın sayfalarında okuyun.
Yard. Doç. Dr. Orhan Çekiç bu konuda İngiliz devletinin arşiv belgelerini gün ışığına çıkarıyor. Çekiç’in anlattığına göre bunları ilk kez Prof. Dr. Salahi Sonyel, 40 yıl önce doktora tezinde kullanmış. Ancak bu belgeler tozlu raflarda unutulup kalmış.
Size olayı en kısa ve en yalın bir biçimde özetliyorum:
Yıl 1922. Anadolu’da bağımsızlık mücadelesi tüm hızıyla sürüyor. O sırada Ankara hükümeti, İngiltere’ye bir heyet göndermeye karar veriyor. Heyet başkanı, Ankara hükümetinin dışişleri bakanı Yusuf Kemal (Tengirşek) Bey.
Ankara heyeti önce İstanbul’a uğruyor. Orada birkaç gün kalıyorlar. İstanbul hükümetine verdikleri mesaj: ‘Londra’ya birlikte gidelim, aramızda ayrılık olmadığını işgalcilere gösterelim.’
İşte ne olduysa o aşamada oluyor. Padişah Vahdettin’in hafiyeleri heyetten birinin çantasında bulunan gizli belgeleri bir gece, kaldıkları evden çalıyor.
Bu belgelerin fotoğrafları çekiliyor. Belgeler hemen ardından çantaya yeniden konuluyor ve fotoğraflar doğrudan Vahdettin’e iletiliyor.
Belgelerde önemli hususlar var.
Padişah Vahdettin, eline ulaşan bu belgeleri anında işgal ordusunun ve İngiltere’nin İstanbul’daki temsilcisi Horace Rumbold’a gönderiyor.
Rumbold derhal görevinin gereğini yerine getiriyor. Eline ulaşan belgeleri İngiliz Dışişleri Bakanlığı’na iletiyor. Her belgenin İngilizce çevirisini de yazısına ekliyor.
Yazısına şu notu eklemeyi de unutmuyor:
‘Bunlar Yusuf Kemal ekibinin bavullarından alınmıştır. Tarafımıza Sultan tarafından gönderilmiştir.’
* * *
İstanbul’dan ayrılan Ankara heyeti Londra’ya gitmeden önce başka bazı Avrupa ülkelerine uğruyor. Ancak Vahdettin’den sağlanan belgeler İngiltere’ye daha önce ulaşıyor!
Yusuf Kemal Bey başkanlığındaki Türk heyeti Londra’da görüşme masasına oturduğunda, İngilizler pek çok şeyi önceden biliyor. Elimizdeki kozlar ellerinde. Görüşme masasında hemen hiçbir şey elde etmemiz mümkün olmuyor.
Atatürk hayatta iken bu durumu elbette bilmiyor. O yüzden Büyük Nutuk’ta Ankara heyetinin bu temasları için ‘Seyahat başarısız oldu’ diyor.
Haftalık Dergisi’nde dün bunları okuyunca Yard. Doç. Dr. Orhan Çekiç’i aradım, olayın ayrıntılarını bir kez de kendisinden dinledim. Çekiç her salı gecesi saat 20.00’de Expo TV’de Atatürk’ü anlatan ‘Beni Hatırlayınız’ isimli bir program yapıyormuş. Bu gece bu belgeleri orada kapsamlı bir biçimde anlatacakmış.
Vahdettin hain mi, değil mi!
Şimdi bazı gerçekler daha gün ışığına çıktı.
Sadece hain değil, aynı zamanda casus. İngiliz casusu. Hadise şimdi İngiliz devlet arşivi belgeleriyle kanıtlanmış oldu.
Zaten hain olmasaydı Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını idama mahkûm eder miydi!
Casus olmasaydı ülkesini bırakıp İngiliz zırhlısıyla yurtdışına tüyer miydi!
Şimdi merak ediyorum, ‘Vahdettin hain değildi’ diyenler bu İngiliz arşiv belgelerinden sonra ne diyecektir? Belki de kaçış yolunu şöyle bulurlar:
‘Casusmuş ama hain olmadığı konusunda ısrarlıyız! Casus olmak hain olmayı gerektirmez ki!’
yorumlar sizden ;)
KAYNAK:
http://www.haberturk.com/habermetni.haberturk?@=195924&cid=exporthaber
''VAHDETTİN HAİN Mİ?'' ÇÖLAŞAN: HEM HAİN, HEM CASUS
:lool:
Hani fikir ne kadar saçma olursa o kadar popüler olur derler ya bu da buna benzemiş. Aklı başında olan insan kendi evini kendisi ateşe verir mi?
Çölaşan'ın uçuk bir tip olduğunu biliyordum. Ama demek ki kafayı oynatmış.
4twelve
08-23-2005, 11:39 AM
[QUOTE=KIZILBAŞ]''VAHDETTİN HAİN Mİ?'' ÇÖLAŞAN: HEM HAİN, HEM CASUS
Çölaşan: Vahdettin, İngiliz casusu
İşte Hürriyet Gazetesi yazarı Emin Çölaşan'ın yazısı:
Vahdettin hain mi? Hain, üstelik casus
ESKİ başbakanlardan Bülent Ecevit geçtiğimiz haftalarda ortaya durup dururken bir konu getirdi.
Son Osmanlı padişahı Vahdettin’in hain olmadığını iddia etti!
Bay Ecevit’in hiçbir dayanağı olmayan bu iddiasına birileri sarıldı. Malum koro,
İşte ne olduysa o aşamada oluyor. Padişah Vahdettin’in hafiyeleri heyetten birinin çantasında bulunan gizli belgeleri bir gece, kaldıkları evden çalıyor.
Bu belgelerin fotoğrafları çekiliyor. Belgeler hemen ardından çantaya yeniden konuluyor ve fotoğraflar doğrudan Vahdettin’e iletiliyor.
Belgelerde önemli hususlar var.[QUOTE]
Himmmm makine dijitalmi eger ogleyse ben de alacamda kac pixel??hangi markayi tavsiye eder bu Emin Colasan bey...:twisted: :lol: :lol:
asena
08-23-2005, 01:40 PM
Ataturk Nutuk'ta Vahdettin icin bosuna hain dememis.Ilgi cekmeye calisan bunaga mi kizalim,onu ciddiye alip kosesini doldurana mi bilemiyorum.
Sırf babasının oğlu diyerek insanları savunmayı anlamıyorum. Vahdettin dahil Osmanlı padişahlarının yarısı yönetim konusunda başarısız olmuşlardır. Başarısız olan birisi sırf Osmanlı soyundan geliyor diye niye savunulur anlamıyorum.
Birde Vahdettin hazineyi almamış v.b savunurlar. Daha ne yapacak en değerli hazineyi yani VATANI düşmana teslim etti. "Sevri imzalamıyorum" deyip düşmana karşı gelseydi şuanda benim gözümde kahramandı.
Osmanlıyı elbette sahipleniyorum ama "Osmanlı" kavramını sahiplenmek farklı, padişahları ilah gibi görmek ayrı. Bir Kanuniyle Vahdettini kimse aynı görmemeli görende zaten akıl aramam. Devrin şartları farklı diyenler olacaktır, Kanuni Zigetvar önlerinde şehit oldu Vahdettinin ise ne olduğu meçhul...
aykız
08-23-2005, 03:06 PM
Aynen atatürk hain dediyse haindir..O kadar....
genco
08-23-2005, 03:06 PM
"Tarihe yorum katamayız; ancak belge ve kaynak gösterebiliriz"
Başlığı atan arkadaş, kaynak göstermiş ve sormuş...
Arkasından bazı arkadaşlar da aynı yolu izlemiş..
Tarih tartışması böyle olmalı...
Ha, eğer aramızda tarihçi kimliği olan varsa sözüm yok..
Varsa eğer, o kişinin bilgisine başvurmak isterim..
Neyse..
Dün kanalın birinde ünlü tarihçimiz Yılmaz Öztüna vardı..
Aynı konu için şunları söyledi:
Özetle:
Vaidettin(O böyle söyledi) hain değildi...
Atatürkle iyi anlaşıyordu, ta ki ateşkes imzalanana kadar..
Çünkü her ikisi de İttihat ve Terakkicileri sevmiyorlardı..
Beraber Avrupa seyahatleri olmuştur.
Atatürk'e maddi teminat sağlamış ve böylece Anadoluya gitmesine ön-ayak olmuştur.
Sürgüne giderken, imza karşılığı hazineden teslim aldığı ölen babasına ait yüzüğü, iade etti; sırf hazineden imzasını geri almak için. Bu kadar da dürüsttü...
Uzun yıllar yurt dışında; kendisinin çağrılmasını bekledi.
Kısa süren padişahlığı çok kötü bir döneme denk geldi. Uğraşacak fazla zaman bulamadan, devrildi...
....................
Aklımda kalan bunlar...Kendisini(Y.Ö), açıkcası pek sevmem; ama bilgisine saygı duyarım...
movusa
08-23-2005, 04:46 PM
Aynen atatürk hain dediyse haindir..O kadar....
Bence her gördügün sakalliyi deden sanma. Atatürkün Vahdettinin yaveri oldugunu acaba burda kac kisi biliyor?
Atatürk bütün yurdisi gezilerine Atatürkle gitmistir. Ve Atatürkü Samsuna, düsmanlara karsi kuvayi milliye hareketini baslatmasi icin Vahdettin göndermistir. Atatürkün bir Cumhuriyetci oldugunu Vahdettinin yakinlari söylemesine ragmen. Yakinlarina su cevabi vermistir; "önemli olan ülkemizin varligi ve devamidir".
Vahdettin sarayi terk ederken bütün hazinemallarini makbuz karsiligi kaydettirerek devlete birakmistir. Atatürk onun icin söyle sölemistir; "isteseydi hazineyi kacirir ve bize karsi mücadelede kullanabilirdi, ama bunu yapmadi cünkü ülkesini cok seviyordu"
Bunu Atatürkcü bir tarihci (ismi aklima gelmiyor; sismanca, kel kafali bir profösör) bir televizyon programinda söylemisti.
Emin beyefendi oturdugu koltukta atmaya devam etsin.
aykız
08-23-2005, 06:14 PM
Bence her gördügün sakalliyi deden sanma. Atatürkün Vahdettinin yaveri oldugunu acaba burda kac kisi biliyor?
Atatürk bütün yurdisi gezilerine Atatürkle gitmistir. Ve Atatürkü Samsuna, düsmanlara karsi kuvayi milliye hareketini baslatmasi icin Vahdettin göndermistir. Atatürkün bir Cumhuriyetci oldugunu Vahdettinin yakinlari söylemesine ragmen. Yakinlarina su cevabi vermistir; "önemli olan ülkemizin varligi ve devamidir".
Vahdettin sarayi terk ederken bütün hazinemallarini makbuz karsiligi kaydettirerek devlete birakmistir. Atatürk onun icin söyle sölemistir; "isteseydi hazineyi kacirir ve bize karsi mücadelede kullanabilirdi, ama bunu yapmadi cünkü ülkesini cok seviyordu"
Bunu Atatürkcü bir tarihci (ismi aklima gelmiyor; sismanca, kel kafali bir profösör) bir televizyon programinda söylemisti.
Emin beyefendi oturdugu koltukta atmaya devam etsin.
haklısın her sakallı dedem değil...
Ama her dürüst adamda iyi bir politikacı değil..ecevitte hazineyi soymayan tek dürüst politikacı olarak bilinir..ama ülkeyi getirdiği vaziyette ortadadır...
Vahdettin ataya yolaçmış olabilir..ama o yolları tıkayan kendi değilmiydi.
neden o hale getirince ataya devretti.
Benim 3 çocuğum var..düşünki ben onların istikbalini hiç düşünmeyip har vurup harman savuracam evimi olmadık insanlara bırakıp çocuklarımı ortada bırakacam sonrada içlerinden birine ben hata ettim hadi arkandayım sen bu evi geri al işte sana silah git adamları vur diyecem..sonra oda bunu yapıp evi alınca bende kahraman olacam öylemi...
vahdettin hata etmiş..ve hatasını telafi için ataya yardım etmiştir o kadar.
akıllı olun..son zamanlarda avrupa yayınlarında osmanlı torunlarından çok bahsedilir oldu..hanedanın tekrar kurulma olasılıkları konuşulur oldu ve ardından vahdettini aklama operasyonları ve paralı yazarların ve profların açıklamaları
ard arda geldi..BU NE TESADÜF......
Ataturk Nutuk'ta Vahdettin icin bosuna hain dememis.Ilgi cekmeye calisan bunaga mi kizalim,onu ciddiye alip kosesini doldurana mi bilemiyorum.
İddiayı atan kim? Emin Çölaşan.
Oysa İlber Ortaylı (dün 19 Ağustos tarihli Milliyet'inde okudum) Vahdettin'i "hain" olarak tanımlamanın doğru olmayacağı düşüncesinde. Onu referans gösterdiğine göre Murat Bardakçı da aynı kanaatte. Bunlar Türkiye'nin önde gelen tarihçileri. Peki Bay Çölaşan denen zat kim?
Sırf babasının oğlu diyerek insanları savunmayı anlamıyorum. Vahdettin dahil Osmanlı padişahlarının yarısı yönetim konusunda başarısız olmuşlardır. Başarısız olan birisi sırf Osmanlı soyundan geliyor diye niye savunulur anlamıyorum.
Birde Vahdettin hazineyi almamış v.b savunurlar. Daha ne yapacak en değerli hazineyi yani VATANI düşmana teslim etti. "Sevri imzalamıyorum" deyip düşmana karşı gelseydi şuanda benim gözümde kahramandı.
Osmanlıyı elbette sahipleniyorum ama "Osmanlı" kavramını sahiplenmek farklı, padişahları ilah gibi görmek ayrı. Bir Kanuniyle Vahdettini kimse aynı görmemeli görende zaten akıl aramam. Devrin şartları farklı diyenler olacaktır, Kanuni Zigetvar önlerinde şehit oldu Vahdettinin ise ne olduğu meçhul...
Kendi işlerimizi yanlış idare ettiğimizde bu kendimize karşı hainlik mi oluyor? Yetkin yönetici olmamak, kişinin hain olmasını gerektirmez; olsa olsa onun savsaklığını, tembelliğini, kabiliyetsizliğini gösterir.
Ben (sanırım) bu konuya belli fikirlere angaje olmuş olarak değil de sağduyu açısından yaklaşıyorum (veya öyle yapmaya çalışıyorum). Ülkede mutlak hakimiyeti en azından teorik olarak elinde bulunduran bir monark, devleti kendi malvarlığıyla özdeşleştirir. Bunda bir yanlış var mı sence? Seçilmiş bir politikacıdan farklıdır konumu. Seçilerek iktidara gelebilmesi için kimseye yaranmak gibi ihtiyacı yoktur.
Onu "Sevr"i kabul etmekle işgale karşı gelmemekle suçluyorsun. Bunda haklısın, hakl kitlelerinden kopukluğundan olacak ki Türk insanının gücüne inanmamıştır. Bunda büyük bir yanlışı var. Zaten benim iddiam "Vahdettin herşeyi doğru yaptı" değil, "hain" ve hele "casus" olarak yaftalanmasının doğru olmayacağı.
Kendi işlerimizi yanlış idare ettiğimizde bu kendimize karşı hainlik mi oluyor? Yetkin yönetici olmamak, kişinin hain olmasını gerektirmez; olsa olsa onun savsaklığını, tembelliğini, kabiliyetsizliğini gösterir.
Ben (sanırım) bu konuya belli fikirlere angaje olmuş olarak değil de sağduyu açısından yaklaşıyorum (veya öyle yapmaya çalışıyorum). Ülkede mutlak hakimiyeti en azından teorik olarak elinde bulunduran bir monark, devleti kendi malvarlığıyla özdeşleştirir. Bunda bir yanlış var mı sence? Seçilmiş bir politikacıdan farklıdır konumu. Seçilerek iktidara gelebilmesi için kimseye yaranmak gibi ihtiyacı yoktur.
Onu "Sevr"i kabul etmekle işgale karşı gelmemekle suçluyorsun. Bunda haklısın, hakl kitlelerinden kopukluğundan olacak ki Türk insanının gücüne inanmamıştır. Bunda büyük bir yanlışı var. Zaten benim iddiam "Vahdettin herşeyi doğru yaptı" değil, "hain" ve hele "casus" olarak yaftalanmasının doğru olmayacağı.
Ben yazımda Vahdettine hain demedim zaten. Ama devlet yönetiminde önemli olan başarıdır. Vahdettin herşeyden önce Atalarına layık olamamıştır bundan büyük utanç varmıdır? Benim karşı geldiğim nokta "Osmanlının bütün padişahları çok iyidir, mükemmeldir, kudretlidir, vatan için herşeyi yapmışlardır" v.b mantığıdır.
Benim esas demek istediğim "Vahdettin hazineyi almadı, Atatürkü o yolladı, Vahdettin kahramandır" mantığıdır. Vahdettinin hainliği tartışılır ama Vahdettini kahraman olarak görmek bence Türk tarihine büyük haksızlık olur.
Otaokuldayken tarih hocamızın ağzından şu laflar hiç eksik olmazdı;
"Vahdettin gemiye biniyorrrrrrr sonra ne yapıyor uçuyorrrrrrr"
İnadına bende konu Vahdettine geldiği zaman benden beklediği sözleri sarfetmez onların Vahdettine vermediği payeyi ben kendi ellerimle onurlu Osmanlı padişahına iade ederdim...
Çok defa bu konularda hocamla kapışmışızıdır ama asla mat olmadım:lol:
Kıbrısta bir harekat sırasında bir tankımız mümkün olmayacak bir şekilde bir tepenin üzerine çıkmış ve orda kalmıştı.Savaş sonrası amerikalılar bunu nasıl becerdiğini ve aynı şeyi bir daha yapıp yapamıyacağını sorduklarında tankçı askerimize
Askerimiz şöyle bir cevap verir ; Aynı atmosferi bana bir kez daha yaşatırsanız olur! demişti...
Birinci dünya savaşında bize ilk öğretilen; Birinci dünya savaşında müttefiklerimiz yenildiği için bizde yenilmiş sayıldık,ikincisi ise Düşman zırhlıları dolmabahçe sarayının karşısına demirlediler ve padişah korkusundan onların her dediğini yerine getirmek zorunda kaldı....
Birinci hipotezi çürütmek yıllarımızı aldı artık herkes bu söze bi tarafı ile gülüyor ikicisi içinde bi o kadar zaman geçecek sanırım:lol:
dervish
08-24-2005, 03:40 AM
Otaokuldayken tarih hocamızın ağzından şu laflar hiç eksik olmazdı;
"Vahdettin gemiye biniyorrrrrrr sonra ne yapıyor uçuyorrrrrrr"
İnadına bende konu Vahdettine geldiği zaman benden beklediği sözleri sarfetmez onların Vahdettine vermediği payeyi ben kendi ellerimle onurlu Osmanlı padişahına iade ederdim...
Çok defa bu konularda hocamla kapışmışızıdır ama asla mat olmadım:lol:
Kıbrısta bir harekat sırasında bir tankımız mümkün olmayacak bir şekilde bir tepenin üzerine çıkmış ve orda kalmıştı.Savaş sonrası amerikalılar bunu nasıl becerdiğini ve aynı şeyi bir daha yapıp yapamıyacağını sorduklarında tankçı askerimize
Askerimiz şöyle bir cevap verir ; Aynı atmosferi bana bir kez daha yaşatırsanız olur! demişti...
Birinci dünya savaşında bize ilk öğretilen; Birinci dünya savaşında müttefiklerimiz yenildiği için bizde yenilmiş sayıldık,ikincisi ise Düşman zırhlıları dolmabahçe sarayının karşısına demirlediler ve padişah korkusundan onların her dediğini yerine getirmek zorunda kaldı....
Birinci hipotezi çürütmek yıllarımızı aldı artık herkes bu söze bi tarafı ile gülüyor ikicisi içinde bi o kadar zaman geçecek sanırım:lol:
Bu yorum harika olmus
TurkMen
08-24-2005, 10:08 AM
Otaokuldayken ............
kadar zaman geçecek sanırım:lol:
Devam etcek unutulmuş.. :lol:
AlpGiray
08-24-2005, 11:04 AM
Selamunaleyküm,
forumunuza bir tesadüf eseri denk geldim. Kimsiniz neredensiniz simdilik bilmiyorum ama Vahdettin konusunda yazilanlari görünce dayanamadim ve üye oldum.
Osmanli imparatorlugunun son Padisahi Ulu cinarin son Yapragidir vahdettin asla HAiN degildir. Imparatorluk savastan yenik cikmis 4 bir yani cevirilmis ve hatta isgal edilmis Imparatorluk düsman tarafindan yönetiliyorken ne yapabilirdi Vahdettin.?
Imzalamasaydi anlasmayi vurun kafirlere deseydi savastan galipmi cikabilirdik.?
En güzelini yapti Ulu önder M.K. Atatürk´ü ve onun gibi nicesini Anadoluya göndererek Türkiye Cumhuriyetinin temellerine ilk küregi atarak.
Eger bunu yapmasaydi bütün gücüyle düsmana saldirsaydi siz saniyormusunuz suan burda Türkce yazabilecegimizi adimizin ahmet mehmet olacagina veya dünyaya gelmis olma ihtimali görebiliyormusunuz...?
Ayrica Vahdettin bitmis bir imparatorlugun padisahiydi o göreve geldiginde zaten yapicak birsey kalmamisti ogün Vahdettin yerine mezarindan kalkip Fatih´de gelse Süleyman´da gelse pek degisen birsey olmazdi..
Lütfen biraz daha iyi düsünerek kime hain diyeceginize karar verin.
Emin Cölasan gibi eline imkan gecse Ülkeyi 5 kurusa satacak insanlarin yazilariyla veya hayatinda bir baltaya sap olamamis herhangi bir haramzadenin sözleriyle o mubarek insanlari elestirmeyelim. Bircogumuz belkide hepimiz 1 olsak o insanlarin tirnagi bile olamayiz onlardaki ufku Allah hepimize nasip etsin insallah...
Saygilarimla
aykız
08-24-2005, 11:13 AM
Hımmmm bak benim emin çölaşanı pek sevdiğim söylenemez..Amam vatanı satma konusuna gelince..Sanırım hainlerle en çok didişen odur ne dersin..?,
Ben onun şahsına gıcığım..İçmesine ve en son söylenecek lafı en başta söylemesine uyuzum..Ama benim bildiğim çölaşan asla vatanı satmaz..Sen onu sakın mehmet barlas ile filan karıştırmayasın arkadaşım?
Vahdettine gelince ayrı konu..evet son halkasıydı haklısın..
Ama bu taktiği neden açık açık uygulamadı..Onu açıklarsan bende öğrenmiş olurum...
AlpGiray
08-24-2005, 11:20 AM
Acik acik dedigin isgal altindaki imparatorluk topraklarinda düsmanlarin icinde "ya ben en cok Mustafa Kemal´e güveniyorum onu anadoluya yollayicam orda halki ayaklandirip sizi topraklarimizdan def edecek" mi demesini bekliyordun arkadasim.?
Veya Ulu Önder Cumhuriyeti kurduktan sonra isgal devletlerine "Biz Vahdettinle size saglam bir oyun oynadik siz istanbulda oyalanirken ben anadoluda sizin kuyunuzu kazdim" mi demesi gerekirdi.?
Emin cölasan, barlas ve digerleri hepsi benim icin bir. Vatan satmaya gelince sonucta parasini ver al senin olsun demez illaki ama ne kültürüne ne dinine sahip cikmaz yenilesme ismi altinda azimile olmayi destekler bence buda bir satmadir...
aykız
08-24-2005, 11:27 AM
Acik acik dedigin isgal altindaki imparatorluk topraklarinda düsmanlarin icinde "ya ben en cok Mustafa Kemal´e güveniyorum onu anadoluya yollayicam orda halki ayaklandirip sizi topraklarimizdan def edecek" mi demesini bekliyordun arkadasim.?
Veya Ulu Önder Cumhuriyeti kurduktan sonra isgal devletlerine "Biz Vahdettinle size saglam bir oyun oynadik siz istanbulda oyalanirken ben anadoluda sizin kuyunuzu kazdim" mi demesi gerekirdi.?
Emin cölasan, barlas ve digerleri hepsi benim icin bir. Vatan satmaya gelince sonucta parasini ver al senin olsun demez illaki ama ne kültürüne ne dinine sahip cikmaz yenilesme ismi altinda azimile olmayi destekler bence buda bir satmadir...
Emin çölaşanmı dinine ve kültürüne sahip çıkmıyor ..hımmmmm...
demek ben meslekdaşımı ve yakın zamanda çok iyi tanıdığımı sandığım arkadaşı iyi tanımamışım...olabilir.:lol:
AlpGiray
08-24-2005, 11:34 AM
Okudugum bazi köse yazilarindan cikarttigim fikrim evet sahip cikmiyor.
asena
08-24-2005, 01:36 PM
O zaman soru olarak sorayim.Ataturk,"Nutuk"ta nicin Vahdettin icin "hain" demis?
4twelve
08-24-2005, 01:51 PM
O zaman soru olarak sorayim.Ataturk,"Nutuk"ta nicin Vahdettin icin "hain" demis?
NUTUK u Ataturk mu yazmis gercekten omu yazmis,kinaye yok ama supheliyim:rolleyes:
asena
08-24-2005, 02:09 PM
NUTUK u Ataturk mu yazmis gercekten omu yazmis,kinaye yok ama supheliyim:rolleyes:
Onu o yazmamis,bunu bu yazmamis.Iyi artik.Nutku da silelim defterlerden.
O zaman 4twelve,sen kuskularini giderene kadar,diger arkadaslar fikirlerini belirtsin.
Ataturk Vahdettin icin "HAIN" diye yazmissa Nutukta,hala nicin savunuyorsunuz?
AlpGiray
08-24-2005, 02:12 PM
Ben sahsen ne Atatürkün Vahdettine Hain dedigine nede Kürtlere vatan vericem dedigine inanmiyorum.
Atatürk hakkinda herkez birseyler söylüyor kimine göre fenerli kimine göre besiktasli kimine kalsa Türk degil kimi en büyük Türkcü diyor.
Ben en cok kullanilan fikirde kaldim Vahdettin , M.K. Atatürk´ü Anadoluya kurtulus icin göndermistir. Egerki Hain kavrami kullanilmissa bile tek bir aciklamasi vardir yine Siyaset....
asena
08-24-2005, 02:23 PM
Olum fermani da vermistir.
Nutuk dahil olmak uzere,vahdettinin siyasetini anlamak icin cok fazla tarih okumak gerekir.tek tarafli kaynaklarla vahdettin vatanperver de olur.
Ataturk'un Vahdettin icin "hain" demis olmasi,bunu Nutuk'ta yazmasi,1927 gibi bir tarihte Nutkun yazili ve sozlu bildirilmesi.Ataturk'un "duygularina" yenik dumesi gibi saplantilar...Artik nutka inanmiyorsaniz bence hicbirseyi tartismayalim.Ecevitin sozleri daha mantikli gibi sanki.
4twelve
08-24-2005, 02:23 PM
Onu o yazmamis,bunu bu yazmamis.Iyi artik.Nutku da silelim defterlerden.
O zaman 4twelve,sen kuskularini giderene kadar,diger arkadaslar fikirlerini belirtsin.
Ataturk Vahdettin icin "HAIN" diye yazmissa Nutukta,hala nicin savunuyorsunuz?
Peki Asena Abla,sen nasil istersen:rolleyes: de niye kizdinki,ben sadece fikrimi soyledim;) Yani Samsun a yoolayan o,Bandirmayi veren O..Meclisin ilk toplantilarinda herhangi bir tepki yok Ataturk~un Nutuk disinda bir yerde soyledigi bir sey yok,bence yeterince supheli..sen sus demistin ama supheli...
asena
08-24-2005, 02:32 PM
Tum dunyanin kabul ettigi,bircok dile cevrilen bir eser.belli cevrelerin degil,tum milli kutuphanelerdeki basucu kitabi.
Nutuk belgelenmis ve okunmus.Milletvekillerinin agzindan "Incil" hesabi anlatilmamis.Kaldi ki Nutkun cekimleri bile var.Artik ona da kulp bulunur.
Acikcasi,Ataturk 1927 de yazmamis olsaydi,1940 da yayinlanmis olsa belki derdim,belki hakkin olur o tip alakasiz bir dusunceye.Vahdettinden kotu bahsetmesi Nutku Ataturk'un yazmamasini sagldi,zaten 1940larda birileri "Bursa Nutku" gibi olmayan bir soylemi de komunistlerin ekmegine yag surdugu icin yazdi.nedense 1940da yazildi,duyan goren olmamis o nutku soyledigini.Ama sagligindaki bir olaya mudahale etmezmiydi Ataturk?
4twelve
08-24-2005, 02:41 PM
Tum dunyanin kabul ettigi,bircok dile cevrilen bir eser.belli cevrelerin degil,tum milli kutuphanelerdeki basucu kitabi.
Nutuk belgelenmis ve okunmus.Milletvekillerinin agzindan "Incil" hesabi anlatilmamis.Kaldi ki Nutkun cekimleri bile var.Artik ona da kulp bulunur.
Acikcasi,Ataturk 1927 de yazmamis olsaydi,1940 da yayinlanmis olsa belki derdim,belki hakkin olur o tip alakasiz bir dusunceye.Vahdettinden kotu bahsetmesi Nutku Ataturk'un yazmamasini sagldi,zaten 1940larda birileri "Bursa Nutku" gibi olmayan bir soylemi de komunistlerin ekmegine yag surdugu icin yazdi.nedense 1940da yazildi,duyan goren olmamis o nutku soyledigini.Ama sagligindaki bir olaya mudahale etmezmiydi Ataturk?
Kusura Bakma ama ablacigim,o zaman ben bundan tek sonuc cikartiyorum Ataturk buyuk yanlis yapmis....
En azindan su meshur TTK Ataturkle ilgili,O donemle ilgili gercekleri halktan saklamayi birakana kadar..
Neyse bir de biraz off topic ama Kilic Ali hakkinda ne dusunuyosun?
Selamunaleyküm,
forumunuza bir tesadüf eseri denk geldim. Kimsiniz neredensiniz simdilik bilmiyorum ama Vahdettin konusunda yazilanlari görünce dayanamadim ve üye oldum.
Osmanli imparatorlugunun son Padisahi Ulu cinarin son Yapragidir vahdettin asla HAiN degildir. Imparatorluk savastan yenik cikmis 4 bir yani cevirilmis ve hatta isgal edilmis Imparatorluk düsman tarafindan yönetiliyorken ne yapabilirdi Vahdettin.?
Imzalamasaydi anlasmayi vurun kafirlere deseydi savastan galipmi cikabilirdik.?
En güzelini yapti Ulu önder M.K. Atatürk´ü ve onun gibi nicesini Anadoluya göndererek Türkiye Cumhuriyetinin temellerine ilk küregi atarak.
Eger bunu yapmasaydi bütün gücüyle düsmana saldirsaydi siz saniyormusunuz suan burda Türkce yazabilecegimizi adimizin ahmet mehmet olacagina veya dünyaya gelmis olma ihtimali görebiliyormusunuz...?
Ayrica Vahdettin bitmis bir imparatorlugun padisahiydi o göreve geldiginde zaten yapicak birsey kalmamisti ogün Vahdettin yerine mezarindan kalkip Fatih´de gelse Süleyman´da gelse pek degisen birsey olmazdi..
Lütfen biraz daha iyi düsünerek kime hain diyeceginize karar verin.
Emin Cölasan gibi eline imkan gecse Ülkeyi 5 kurusa satacak insanlarin yazilariyla veya hayatinda bir baltaya sap olamamis herhangi bir haramzadenin sözleriyle o mubarek insanlari elestirmeyelim. Bircogumuz belkide hepimiz 1 olsak o insanlarin tirnagi bile olamayiz onlardaki ufku Allah hepimize nasip etsin insallah...
Saygilarimla
Vahdettinin önemi nedir? Osmanlıı soyundan gelmesi dışında onu bu kadar değerli yapan nedir? Hayatında ne başarmıştır? Vatan zaten işgal edilmiş, daha ne olsun? Vahdettin paygambermidir? (haşa) onu diğer kullardan ayıran nedir? Ne katmıştır, ülkeye, Türklüğe, İslama, insanlığa?
Bu sorularım birçok padişah için geçerli. Balkanları, K.Afrikayı, Ortadoğuyu ben kaybetmedim herhalde? Nasıl ilk 10 padişah tırnaklarıyla Osmanlıyı kurup cihan İmparatorluğu yaptıysa diğer birçok padişahda Osmanlının adım adım yıkılmasından sorumludur. Bir Vahdettinle, bir II.Ahmetle Kanuni Sultan Süleymanı, Fatih Sultan Mehmeti ayni kefeye koymak en ağır haksızlık olur.
Vahdettinin benim gözümde Çanakkalede, Balkanlarda Kafkasyada ölen binlerce Türk askerinin tırnağı kadar değeri yoktur. Vahdettin gibileri yücelterek atalarımıza hakaret ediyorsun!
asena
08-24-2005, 02:54 PM
Kusura Bakma ama ablacigim,o zaman ben bundan tek sonuc cikartiyorum Ataturk buyuk yanlis yapmis....
En azindan su meshur TTK Ataturkle ilgili,O donemle ilgili gercekleri halktan saklamayi birakana kadar..
Neyse bir de biraz off topic ama Kilic Ali hakkinda ne dusunuyosun?
Tabii,oyle bi saklanmis ki sizler bile biliyorsunuz.
TTK aciklamasa da olur.
Latife Hanimin gunlukleri/mektuplari/mecmua ve magazinleri herseyi aciklanmaliydi.
Kilic Ali icin ne anlamda ne dusundugumu sordun?
asena
08-24-2005, 02:57 PM
İstiklal Mahkemeleri'nde 120 bin kişi astıranlar (!), Atatürk'ü Samsun'a götüren "Bandırma" gemisini transatlantiğe çevirenler (!) Padişah Vahdettin'in verdiği 40 bin altını (!) Atatürk'ün kırmızı kadife kutuyla cebine yerleştirdiğini uyduranlar -40 bin altın 280 kilo gelir-, mektuplar açıklanmasa da yalanlarına devam edeceklerdir, sıkışınca da "Açıklasınlar!" diye meydan okuyacaklardır.
Hasan Pulur
4twelve
08-24-2005, 02:58 PM
Vahdettinin önemi nedir? Osmanlıı soyundan gelmesi dışında onu bu kadar değerli yapan nedir? Hayatında ne başarmıştır? Vatan zaten işgal edilmiş, daha ne olsun? Vahdettin paygambermidir? (haşa) onu diğer kullardan ayıran nedir? Ne katmıştır, ülkeye, Türklüğe, İslama, insanlığa?
Bu sorularım birçok padişah için geçerli. Balkanları, K.Afrikayı, Ortadoğuyu ben kaybetmedim herhalde? Nasıl ilk 10 padişah tırnaklarıyla Osmanlıyı kurup cihan İmparatorluğu yaptıysa diğer birçok padişahda Osmanlının adım adım yıkılmasından sorumludur. Bir Vahdettinle, bir II.Ahmetle Kanuni Sultan Süleymanı, Fatih Sultan Mehmeti ayni kefeye koymak en ağır haksızlık olur.
Vahdettinin benim gözümde Çanakkalede, Balkanlarda Kafkasyada ölen binlerce Türk askerinin tırnağı kadar değeri yoktur. Vahdettin gibileri yücelterek atalarımıza hakaret ediyorsun!
Peki Erk senin bu tezi de karsilik bana Cumhuriyet kuruldugundan bu gune kadar Turkiye tarihinde Ataturk disinda kim ne vermis anlatirmisin,ikinci dunya savasina girmemis ona ragmen Ekonomisi bu kadar Kotu bir ulke varmi????Simdi sen sunu mu diyorsun,bu gune kadar Tr de gorev yapmis kimseninin Tirnak kadar degeri yok???
Bak arkadas Fatih Sultan Mehmedi Fatih yapan sey Istanbulu feth etmesi degil,icinde bulundugu durumda fethi basarabilmesi dir.Vahdettin ne kadar Saltanat surmus,bunu biliyomusun,Tahta ciktiginda Ulke ne kadar poblemliymis biliyormusun??
Evet bize Ilkokulda tipki senin anlattigin gibi ogrettiler guzel memleketimde Vahdettini,bize Insanin maymundan geldigini de maalesef Fen dersinde ogrettiler gene ayni ilkokulda.....
Ornekler geliyo ne kadar aci hele Emin Colasan nin dedigine bak Ingilizler anlatmis Tarihene oyle gecirmis ha bide fotograf cekmisler,cusss derim ben hoop derim,ya sen ne dersin???Yookkk yok Casus,yok olmadi vatan haini.
Ben Arkadas Dusmanin sozu ile kendi Milletinin Saltanat Sahibini yargilayan adama(Emin Colasan ve benzerleri ) bir sey derim ama,terbiye sinirlarimi asiyor,demiyecem
4twelve
08-24-2005, 03:01 PM
İstiklal Mahkemeleri'nde 120 bin kişi astıranlar (!), Atatürk'ü Samsun'a götüren "Bandırma" gemisini transatlantiğe çevirenler (!) Padişah Vahdettin'in verdiği 40 bin altını (!) Atatürk'ün kırmızı kadife kutuyla cebine yerleştirdiğini uyduranlar -40 bin altın 280 kilo gelir-, mektuplar açıklanmasa da yalanlarına devam edeceklerdir, sıkışınca da "Açıklasınlar!" diye meydan okuyacaklardır.
Hasan Pulur
Bak abla,ben bir sey soruyom,sen savunmaya gecip bana Bi yazar agizindan elli tane farkli konuda cevap veriyosun,acaba bu psikolojide ki tabiriyle sucluluk duygusundan mi kaynaklaniyo???
asena
08-24-2005, 03:05 PM
O yazarin bir paragrafi sadece.Bir paragraftan 50 alinganlikta bulunmana gerek yok.
Psikolojinin icine Freud da giriyor.O zaman ben de senin cinsel analizini yapiyim.
Saka bir yana,bir Fevzi Cakmak olmasaydi,bu Cumhuriyet kurulmazdi.Baska?
bence biraz okuyun,Ataturk'un olmeden once istedigi neydi?Yaveri nicin intihar etti?
Canakkaledeki turk askeri icin dedikleri ne anlama geliyordu?
not:bize fen dersinde darwinizmin ne oldugu ogretildi,insan maymundan gelmistir denilmedi.kimse de darwinizm dersinden sonra dinsel kimliginden olmadi.
4twelve
08-24-2005, 03:14 PM
O yazarin bir paragrafi sadece.Bir paragraftan 50 alinganlikta bulunmana gerek yok.
Psikolojinin icine Freud da giriyor.O zaman ben de senin cinsel analizini yapiyim.
Saka bir yana,bir Fevzi Cakmak olmasaydi,bu Cumhuriyet kurulmazdi.Baska?
bence biraz okuyun,Ataturk'un olmeden once istedigi neydi?Yaveri nicin intihar etti?
Canakkaledeki turk askeri icin dedikleri ne anlama geliyordu?
not:bize fen dersinde darwinizmin ne oldugu ogretildi,insan maymundan gelmistir denilmedi.kimse de darwinizm dersinden sonra dinsel kimliginden olmadi.
Bak gene ayni sekil ablacigim,ya bak gene kendin tencerede pisiriyon kapaginda yiyorsun,yaa sen asmisin benim zihnimi okuyosun:twisted: Yoook boyle birsey sen lutfen rica ediyorum,beni az cok taniyosundur,ben senin bildigin insanlardan degilim:twisted: Lutfen oylede gorme Sana Fevzi Cakmak Dedim,Ne Latife Hanim,nede Ataturkun ozel hayati mektuplar vs nede Bandirma gemisinin Transatlantik oldugu vb,ben sadec iki yorum yaptim aldin sen beni ole bi yere koydun ki,hadi diyon atla asagida burdan gorelim boyunun olcusunu..Seni gidi seni.....Saka bi yana ben objektifim,tartistigimiz sahislarda insan Herkezin oldugu kadar onlarinda hata yapma luksu var...ayrica sen bilmezmisin Mufredata neden koymuslar Darwinist teorisini????
asena
08-24-2005, 03:22 PM
Tum dunya o dersi goruyor 4twelve.Genelde de tum dunya o asama resmine bayagi guluyor.
Ancak bir art niyet varsa,aklima gayri ciddi bir yorum geliyor ama simdi lasik gibi uzatanlar olur,sen de bilirsin
Peki Erk senin bu tezi de karsilik bana Cumhuriyet kuruldugundan bu gune kadar Turkiye tarihinde Ataturk disinda kim ne vermis anlatirmisin,ikinci dunya savasina girmemis ona ragmen Ekonomisi bu kadar Kotu bir ulke varmi????Simdi sen sunu mu diyorsun,bu gune kadar Tr de gorev yapmis kimseninin Tirnak kadar degeri yok???
Bak arkadas Fatih Sultan Mehmedi Fatih yapan sey Istanbulu feth etmesi degil,icinde bulundugu durumda fethi basarabilmesi dir.Vahdettin ne kadar Saltanat surmus,bunu biliyomusun,Tahta ciktiginda Ulke ne kadar poblemliymis biliyormusun??
Evet bize Ilkokulda tipki senin anlattigin gibi ogrettiler guzel memleketimde Vahdettini,bize Insanin maymundan geldigini de maalesef Fen dersinde ogrettiler gene ayni ilkokulda.....
Ornekler geliyo ne kadar aci hele Emin Colasan nin dedigine bak Ingilizler anlatmis Tarihene oyle gecirmis ha bide fotograf cekmisler,cusss derim ben hoop derim,ya sen ne dersin???Yookkk yok Casus,yok olmadi vatan haini.
Ben Arkadas Dusmanin sozu ile kendi Milletinin Saltanat Sahibini yargilayan adama(Emin Colasan ve benzerleri ) bir sey derim ama,terbiye sinirlarimi asiyor,demiyecem
Ben ülkeyi yönetenleri savundummu? Ben Osmanlının hepsine saldırdımmı? Türkiye Cumhuriyetinin iyi yönetildiğinide söylemedim. Üstelik Atatürkde peygamber değildir, onun yanlışları olduysa, ki tartışılır, onlarda konuşulur.
Burada hala İngiliz gemisine binip kaçmış bir insanı savunmak niye? Ben dinci değilim, çokda dindar değilim, ama Allaha inancım sonsuz. Benden senden Vahdettinin farkı neymiş onu anlat? Sırf babasının oğlu diyerek onu yüceltmek nedenmiş onu anlat? O da sonuçta bir kul değil mi? Nedir yani Vahdettin kahramanmıdır? Eğer bir silah çekseydi kahraman olurdu. Bir İngilizi vursaydı benim için kahramandı.
Vahdettin yanılmıyorsam 4 sene saltanat sürdü. 1918-1922 arası. Ülke zor durumdaydı evet. Ama o işgale "hayır" demedi. Önemli olan budur. Mesela Genç Osman (II) ülkenin kötüye gittiğini gördü. Birşeyler yapmaya çalıştı, genç yaşta öldürüldü. "Bana ne kardeşim ben keyfime bakarım koskoca Padişahım" demedi birçok padişah gibi. Benim için Genç Osman değerlidir, Vahdettin değil. Yönetici dediğin gerektiğinde elini taşın altına koyacak. Gerektiğinde ölmesini bilecek.
Vahdettin Atatürke para vermişmişde, hazineyi soymamışta... Atatürkü idama mahkum eden kim? Ata yadigarı toprakları düşmana teslim eden kim? Onurlu birisi en azından "ben beceremiyorum çekiliyorum" der.
4twelve laflari dolandirma. Ben Vahdettinin "sehitlerin" tırnagi kadar degeri olmadığını söyledim, normal bir tırnaktan bahsetmiyorum. Evet Türkiye Cumhuriyetinde görev almış birçok kişinin, isim verebilirim, şehitlerimizin tırnağı kadar değeri yoktur!
AlpGiray
08-24-2005, 06:16 PM
Olum fermani da vermistir.
Nutuk dahil olmak uzere,vahdettinin siyasetini anlamak icin cok fazla tarih okumak gerekir.tek tarafli kaynaklarla vahdettin vatanperver de olur.
Ataturk'un Vahdettin icin "hain" demis olmasi,bunu Nutuk'ta yazmasi,1927 gibi bir tarihte Nutkun yazili ve sozlu bildirilmesi.Ataturk'un "duygularina" yenik dumesi gibi saplantilar...Artik nutka inanmiyorsaniz bence hicbirseyi tartismayalim.Ecevitin sozleri daha mantikli gibi sanki.
Bazi seyler catisinca ne mantik ne fikir fayda etmez Tek tarafli kaynak konusunda ben elimden gelenin fazlasiyla her tarafi dinliyorum benim deger verdigim fikirlere saldirsalar bile onlarin düsüncelerini bilgilerini alana kadar sabrediyorum. Benim icin kaynak Ülkücü görüste Türk-Islam yolunda kosan sahislar degildir sadece, irki rengi , fikri ne olursa olsun mantikli ve aciklayici konusan herkezdir..
Dinlemek ve anlamak yetenek isidir, meydani bos bulup sallamakta .... artik orasini zaten bilmesi gereken herkez bilir...
Saygilarimla
4twelve
08-25-2005, 12:04 AM
[QUOTE=erk]Ben ülkeyi yönetenleri savundummu? Ben Osmanlının hepsine saldırdımmı? Türkiye Cumhuriyetinin iyi yönetildiğinide söylemedim. Üstelik Atatürkde peygamber değildir, onun yanlışları olduysa, ki tartışılır, onlarda konuşulur
Tamam o zaman bu konuda problemimiz yok...
Burada hala İngiliz gemisine binip kaçmış bir insanı savunmak niye? Ben dinci değilim, çokda dindar değilim, ama Allaha inancım sonsuz. Benden senden Vahdettinin farkı neymiş onu anlat? Sırf babasının oğlu diyerek onu yüceltmek nedenmiş onu anlat? O da sonuçta bir kul değil mi? Nedir yani Vahdettin kahramanmıdır? Eğer bir silah çekseydi kahraman olurdu. Bir İngilizi vursaydı benim için kahramandı.
Ingiliz gemisine binip kacmis??Gordunmu,veya bunu yazan kaynagi belirrtebilirmisin?????Allaha olan inancin seninle Allah arasinda ancak empoze etmeye calisiyosan durm farkli..Vahdettinin en buyuk Farki Ataturk arkadasim Ataturk daha ne olsun!!!!
Simdi diyosunki Ingilizi vuran kahraman olurdu,fakat senin icin Ingiliz kaynaklariyla Vahdettinini suclayanlarda kahraman,bu ne yaman celiski??????
Vahdettin yanılmıyorsam 4 sene saltanat sürdü. 1918-1922 arası. Ülke zor durumdaydı evet. Ama o işgale "hayır" demedi. Önemli olan budur. Mesela Genç Osman (II) ülkenin kötüye gittiğini gördü. Birşeyler yapmaya çalıştı, genç yaşta öldürüldü. "Bana ne kardeşim ben keyfime bakarım koskoca Padişahım" demedi birçok padişah gibi. Benim için Genç Osman değerlidir, Vahdettin değil. Yönetici dediğin gerektiğinde elini taşın altına koyacak. Gerektiğinde ölmesini bilecek.
Vahdettin Atatürke para vermişmişde, hazineyi soymamışta... Atatürkü idama mahkum eden kim? Ata yadigarı toprakları düşmana teslim eden kim? Onurlu birisi en azından "ben beceremiyorum çekiliyorum" der.
Hiim goruyorumki senin tarih bilgin ilkokul kitaplariyla sinirli ,daha ne diyimki sana,ulkeyi INgilizlere teslim etti gitti,cook ilginc..Adam zaten saltanati verdi daha ne versin bes kurssuz yaban ellerde memleket hasretiyle oldu....
4twelve laflari dolandirma. Ben Vahdettinin "sehitlerin" tırnagi kadar degeri olmadığını söyledim, normal bir tırnaktan bahsetmiyorum. Evet Türkiye Cumhuriyetinde görev almış birçok kişinin, isim verebilirim, şehitlerimizin tırnağı kadar değeri yoktur!
Sehitler azizdir,cennet mekandir hepsi,ama olen ile kalanin karsilastirmasini yapmanda cok ama cok ilginc,bir cook kisinin sehitlerin turnagi kadar degeri yook tamam peki degerli olanlarr kimler????
Mustafa kemal Atatürk...
900 senelik saltanatı yıkııp Cumhuriyet rejimini kuran Devrimci bir insan...
Bir tarafta 9 asır karşısındakini Şah kendisini kul bununda ötesinde Haşa Allahın gölgesi kabul eden bir zevat...
Diğer tarafta kurulacak olan cumhuriyetin kağıt üzerindeki karalamaları....
Atatürk ey Türk milleti Vahdettin vatan haini değildir,içinde bulunduğu şartların kıskacında sıkışmış ancak dolaylı yollardan bizi Anadoluya gönderip dışardanda destek vererek düşmanı bu ülkeden atmamıza ön aya oldu dediğini kabul edin bi dakka...
sonrası nemi olur ?
Bu ülkedeki bütün Atatürk,cumhuriyet,Gazi kelimeleriyle başlayan stadların,caddelerin,sokakların,isimlerini değiştirin...
yerine;Saltanatın göz kamaştırıcı payelerini koyun:lol:
Görünen köy kılavuz istemez. Atatürk devrimci bir insandı ve bu devrimlerin önüne geçmek için iktidar ve karşı devrimcilere karşı bir savaş verildi .vellaki bu savaşta kurallar veya kaideler olmaz golü atan maçı kazanırdı:lol:
[QUOTE]
Tamam o zaman bu konuda problemimiz yok...
Ingiliz gemisine binip kacmis??Gordunmu,veya bunu yazan kaynagi belirrtebilirmisin?????Allaha olan inancin seninle Allah arasinda ancak empoze etmeye calisiyosan durm farkli..Vahdettinin en buyuk Farki Ataturk arkadasim Ataturk daha ne olsun!!!!
Simdi diyosunki Ingilizi vuran kahraman olurdu,fakat senin icin Ingiliz kaynaklariyla Vahdettinini suclayanlarda kahraman,bu ne yaman celiski??????
Hiim goruyorumki senin tarih bilgin ilkokul kitaplariyla sinirli ,daha ne diyimki sana,ulkeyi INgilizlere teslim etti gitti,cook ilginc..Adam zaten saltanati verdi daha ne versin bes kurssuz yaban ellerde memleket hasretiyle oldu....
Sehitler azizdir,cennet mekandir hepsi,ama olen ile kalanin karsilastirmasini yapmanda cok ama cok ilginc,bir cook kisinin sehitlerin turnagi kadar degeri yook tamam peki degerli olanlarr kimler????
Vahdettinin İngiliz gemisiyle kaçtığını hem Türk hem İngiliz kaynakları doğruluyor. Peki neyle ülkeyi terketti o zaman söylermisin?
4twelve ben nerede Emin Çölaşana kahraman dedim? Söylermisin?
Kendi ağzınla diyorsun saltanatı verdi diye. O saltanatı Vahdettine Allah mı verdi? (haşa) Ataları sayesinde o tahta oturdu. Ama atalarına layık olamadı. Başarısız bir insanı savunmak niye? Başarılı olanları konuşalım.
Benim için mücadele verenler değerlidir. Çabalayanlar değerlidir. 82 yıllık Cumhuriyet tarihinde neyazıkki Atatürk dışında benim için bir "kahraman" yoktur. Ama Osmanlıda vardır. Elbette şartlar değişti, tarih yeniden değerlendirildiğinde herşey daha iyi anlaşılır.
4twelve
08-25-2005, 03:57 AM
[QUOTE=erk]Vahdettinin İngiliz gemisiyle kaçtığını hem Türk hem İngiliz kaynakları doğruluyor. Peki neyle ülkeyi terketti o zaman söylermisin?
Ataturk`un israrlariyla,ee bence yaverini dinlemistir....
Genelde kahraman sizin gibi dusunenler icin belki sen disinda olabilirsinn...
Kendi ağzınla diyorsun saltanatı verdi diye. O saltanatı Vahdettine Allah mı verdi? (haşa) Ataları sayesinde o tahta oturdu. Ama atalarına layık olamadı. Başarısız bir insanı savunmak niye? Başarılı olanları konuşalım.
Saltanati halka verdi bunda garip birsey yok ....Ya bak kardesim ben senin her lafina dini sokmandan sikildim,yazacaksan duzgun seyler yaz ....Bana gore basarili olan sana gorede basarili olsaydi,senin sevdigini bende sevseydim,o zaman dunya baska turlu olurdu kardesim ,degilmi???
Benim için mücadele verenler değerlidir. Çabalayanlar değerlidir. 82 yıllık Cumhuriyet tarihinde neyazıkki Atatürk dışında benim için bir "kahraman" yoktur. Ama Osmanlıda vardır. Elbette şartlar değişti, tarih yeniden değerlendirildiğinde herşey daha iyi anlaşılır.
Bak kardes Celisme kendinle Yuz binlerce sehit var Ataturk kadar kahraman belki de daha fazla kahraman,Onlarca Komutan var kahraman Pkk terorune sehit verdigimiz bir dunya kahraman var. ,Turkiyenin adini dunyaya duyuran binlerce kahraman var...
Ole yaz yaz olmuyo biraz dusunmek lasim konusurken,ayrica ufak bi kac elestri umarim kizmassin''Biraz daha tarih oku ve olaylari din ile ajite etmeye kalkma bu cook tehlikeli.......
dervish
08-25-2005, 04:08 AM
Madem Muslumanim diyorsun bazi seyleri de ben soyliyeyim.
Islam bir dindir ve dinin temeli inanctir.
Tarih bir bilim/ilim dalidir ve bilimin temeli suphedir.
Sanirim sen din ve bilimin temelini karistiriyorsun. Dininin temelini suphelere yani Kutsal Kitap'ta yazilanlar ve Hadislerde soylenenleri uygulamak yerine onun bunun soyledigi ile SUPHELERI, komplolari secmissin.
Tarih konusunda ise arastirmak yerine onun bunun dedigine INANMAYI secmissin.
Egitim sart.
Vahdettinin İngiliz gemisiyle kaçtığını hem Türk hem İngiliz kaynakları doğruluyor. Peki neyle ülkeyi terketti o zaman söylermisin?
[QUOTE]
Ataturk`un israrlariyla,ee bence yaverini dinlemistir....
Genelde kahraman sizin gibi dusunenler icin belki sen disinda olabilirsinn...
Saltanati halka verdi bunda garip birsey yok ....Ya bak kardesim ben senin her lafina dini sokmandan sikildim,yazacaksan duzgun seyler yaz ....Bana gore basarili olan sana gorede basarili olsaydi,senin sevdigini bende sevseydim,o zaman dunya baska turlu olurdu kardesim ,degilmi???
Bak kardes Celisme kendinle Yuz binlerce sehit var Ataturk kadar kahraman belki de daha fazla kahraman,Onlarca Komutan var kahraman Pkk terorune sehit verdigimiz bir dunya kahraman var. ,Turkiyenin adini dunyaya duyuran binlerce kahraman var...
Ole yaz yaz olmuyo biraz dusunmek lasim konusurken,ayrica ufak bi kac elestri umarim kizmassin''Biraz daha tarih oku ve olaylari din ile ajite etmeye kalkma bu cook tehlikeli.......
Sen Türkiye Cumhuriyetini yönetenleri kasteddin şehitleri değil. Tamam Vahdeddin senin için bir kahraman olabilir, benim için değil. Aciz başarısız bir insandı, başaramadı. Atalarına layık olamadı. Benim gözümde değeri yoktur.
Vahdeddin diğer dünyada "padişah" olduğu için değer mi görecek? Yoksa vatanı hristiyanlara teslim eden Serv anlaşmasına izin verdiği için, binlerce cami işgal edilmesine göz yumduğu, binlerce masum Müslüman Türkün katledilmesine gözyumduğu için cezasını mı çekecek?
Saltanatı Vahdettin mi verdi? Yoksa Atatürk ve silah arkadaşlarımı aldı? Nerede Vahdettinin öyle bir beyanı, kaçıp giderken öyle mi demiş? Osmanlının sonu böyle mi olmalıydı? Erkek gibi, şereli bir insan gibi, gururlu bir kişi gibi neden şehit olmadı? Zaten Osmanlı bitmiş neden düşmana sığındı neden çarpışmadı, 1 2 sene daha fazla yaşamak için mi? Yazıklar olsun Vahdeddin gibilerine. Osmanlı bunu hakketmemişti. Tekrar ediyorum Osmanlıya bir gıcıklığım yok, ama 623 yıllık devlet, Osmanlı böyle bitmemeliydi. Şerefi namusu ile bitmeliydi.
Madem Muslumanim diyorsun bazi seyleri de ben soyliyeyim.
Islam bir dindir ve dinin temeli inanctir.
Tarih bir bilim/ilim dalidir ve bilimin temeli suphedir.
Sanirim sen din ve bilimin temelini karistiriyorsun. Dininin temelini suphelere yani Kutsal Kitap'ta yazilanlar ve Hadislerde soylenenleri uygulamak yerine onun bunun soyledigi ile SUPHELERI, komplolari secmissin.
Tarih konusunda ise arastirmak yerine onun bunun dedigine INANMAYI secmissin.
Egitim sart.
Eğitim elbette şart. Ben sırf Ataları Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman diyerek birilerine saygı duyacak değilim. Madem devleti yönetiyorsun o zaman Atalarına layık olacaksın. Çabalayacaksın. Şehitliği göze alacaksın. Devleti yönetenin namusu olacak şerefi olacak.
Sen anlat bakalım o zaman kahraman Vahdettini. Hiç mi hatası yok da onu peygamber gibi sahipleniyorsun? (haşa) Senden benden farkı nedir, ne yapmıştır? Bak ben Vahdeddine hain demedim. Ama başarısızdı, yüreksizdi. Şanlı Osmanlı onun gibi acz içindeki birisyle bitmemeliydi.
dervish
08-25-2005, 04:53 AM
Osmanliyi Vahdettin Padisah bitirmedi ki. Bitiren baska biriydi.
Eğitim elbette şart. Ben sırf Ataları Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman diyerek birilerine saygı duyacak değilim. Madem devleti yönetiyorsun o zaman Atalarına layık olacaksın. Çabalayacaksın. Şehitliği göze alacaksın. Devleti yönetenin namusu olacak şerefi olacak.
Sen anlat bakalım o zaman kahraman Vahdettini. Hiç mi hatası yok da onu peygamber gibi sahipleniyorsun? (haşa) Senden benden farkı nedir, ne yapmıştır? Bak ben Vahdeddine hain demedim. Ama başarısızdı, yüreksizdi. Şanlı Osmanlı onun gibi acz içindeki birisyle bitmemeliydi.
4twelve
08-25-2005, 04:56 AM
Sen Türkiye Cumhuriyetini yönetenleri kasteddin şehitleri değil. Tamam Vahdeddin senin için bir kahraman olabilir, benim için değil. Aciz başarısız bir insandı, başaramadı. Atalarına layık olamadı. Benim gözümde değeri yoktur.
Vahdeddin diğer dünyada "padişah" olduğu için değer mi görecek? Yoksa vatanı hristiyanlara teslim eden Serv anlaşmasına izin verdiği için, binlerce cami işgal edilmesine göz yumduğu, binlerce masum Müslüman Türkün katledilmesine gözyumduğu için cezasını mı çekecek?
Saltanatı Vahdettin mi verdi? Yoksa Atatürk ve silah arkadaşlarımı aldı? Nerede Vahdettinin öyle bir beyanı, kaçıp giderken öyle mi demiş? Osmanlının sonu böyle mi olmalıydı? Erkek gibi, şereli bir insan gibi, gururlu bir kişi gibi neden şehit olmadı? Zaten Osmanlı bitmiş neden düşmana sığındı neden çarpışmadı, 1 2 sene daha fazla yaşamak için mi? Yazıklar olsun Vahdeddin gibilerine. Osmanlı bunu hakketmemişti. Tekrar ediyorum Osmanlıya bir gıcıklığım yok, ama 623 yıllık devlet, Osmanlı böyle bitmemeliydi. Şerefi namusu ile bitmeliydi.Artik seninle Vahdettini tartismayacagim,cunku hic bir bilgin yookkk..
Senin Islamla alip veremedigin ne kardesim biz sana Allah ,ne Peygamber kelami ettik sense,herseyi getirip Dine dayiyosun????
Devam kardess son hiz Dini ajite etmeye,Allah buyuk dunya ise coook kucuk,simdi bizi anlamamakta israr ediyosun,bi gun bir yerlerde anlatirlar,anlarsin Insaalah....
Allah seni islah etsin.....
Osmanliyi Vahdettin Padisah bitirmedi ki. Bitiren baska biriydi.
Kimdi söyler misin? Balkanlari, K.Afrikayı, Kafkasyayı ne zaman kaybettik? Osmanlı zamanında değil mi?
Artik seninle Vahdettini tartismayacagim,cunku hic bir bilgin yookkk..
Senin Islamla alip veremedigin ne kardesim biz sana Allah ,ne Peygamber kelami ettik sense,herseyi getirip Dine dayiyosun????
Devam kardess son hiz Dini ajite etmeye,Allah buyuk dunya ise coook kucuk,simdi bizi anlamamakta israr ediyosun,bi gun bir yerlerde anlatirlar,anlarsin Insaalah....
Allah seni islah etsin.....
Tamam sen anlat Vahdeddini neler yaptığını bir dinleyelim hele. Öyle hemen kaçmak yok.
dervish
08-25-2005, 05:05 AM
Kimdi söyler misin? Balkanlari, K.Afrikayı, Kafkasyayı ne zaman kaybettik? Osmanlı zamanında değil mi?
Kimdigini sorgulamak yerine nedenini sorgulasan daha iyi edersin.
Ahmet Turan Alkan'in Zaman'da yazdigi bu yazida bazi nedenler geciyor.
================================================== ===========
Eski Kara Kuvvetli Komutanı Org. Aytaç Yalman Andante dergisine yazdığı makalede ilginç görüşler ileri sürmüş; Hürriyet gazetesinin yaptığı habere göre Balkan Harbi’nde Osmanlı Ordusu’nun feci bir mağlubiyete uğramasından sonra Sofya’ya askerî ataşemiliter atanan Mustafa Kemal Bey, operada Carmen’i seyrederken bir arkadaşının kulağına eğilerek, “Harpte mağlup olmamızın sebebini daha iyi anlıyorum. Ben bu adamları çiftçi biliyordum, halbuki adamların operaları bile var...” demiş. Emekli Org. Yalman ise bu hadiseyi şöyle yorumlamış: “Atatürk çoksesli müziğin bir topluma nasıl dinamizm getirebileceğini, Balkan Savaşı’ndaki yenilgiyi, operanın olmayışına indirgeyecek ölçüde biliyordu.”
Hayır Paşam, bu yorum isabetli değil; iki yanlıştan bir doğru çıkmaz!
Türkler Balkan Harbi’ni operaları olmadığı, çoksesli müzikten çakmadıkları, daha da ileriye giderek “demokrasi ile çoksesli müzik arasında anlamlı bir ilişki kuramadıkları için” kaybetmediler. İşin müzikle filan hiç ilgisi yoktu paşam. Gerçek şöyledir:
Balkan Harbi, Türk ordusunun uğradığı en zelil, en utandırıcı mağlubiyettir; böylesini tarih pek az yazmıştır zira bu savaşta ordunun komuta kadrosu siyaset yüzünden birbirine düşmüş, “Teğmen yarbaya selam vermez olmuş”, ayakla baş birbirine karışmıştı. Bu savaşın kurmayı durumundaki yüksek rütbeli askerler İtilafçı, genç subaylar ise İttihatçı idiler; aralarında “şiddetli kıskançlık ve birbirini çekememezlik” vardı. Hepsi de aşırı derecede “fırkacı” olmuşlardı ve parti menfaatini askerlik yeminine tercih edecek derecede fanatizm içindeydiler. Bu harpte bir başçavuşun, Çanakkale’de toplanmış bir ihtiyat kolordusunu tek başına dağıttığı, bazı topçu bataryalarının, değil tek gülle atmak, katırların kolanını bile çözmeden firar ettikleri yazılmıştır. Nerden geldiği belirsiz bir “geliyorlar” feryadıyla silahını atıp İstanbul’a doğru yayan yapıldak kaçan birlikler görülmüştür bu harpte. Sebebi tek sesli müzik filan değil disiplinsizlik, fanatizm, eğitimsizlik ve subay kadrosunun siyasi eğilimlerini harp meydanlarına taşımak basiretsizliğini göstermesidir. Bu harpte Bulgarlar, Yunanlılar bizi “analitik müzik”ten iyi anladıkları için dağıtmadılar. Sayın Yalman müzikle savaş sanatı arasındaki ilişkiler hakkında yorum yapmak istiyorsa her iki branşta da derin okumalar yapmak gerektiğini bilmelidir.
Meselenin bir de “Atatürk böyle demişti” boyutuna işaret etmek lâzım. Henüz otuz yaşını süren bir genç zabitin Sofya’da opera seyrederken heyecanlanarak yanındaki ahbabının kulağına bir şeyler fısıldaması pek tabiidir de, bu fısıltının, aradan nerdeyse yüz sene geçtikten sonra skolastik bir perestişe mevzu teşkil etmesi pek gariptir. Bu tarz Atatürkçülükte ısrar, Atatürkçülüğe büyük fenalık etti. Atatürk’ün müzik, dil, tarih, sosyoloji hatta siyasete dair bazı konularda sıradanlığa düştüğü, hatta yanıldığı vâki, vâki olmaktan da öte tabiidir; bunlar bilinmeden sosyal ilim çerçevesinde Atatürk’le ilgili bir meseleyi konuşamazsınız zaten. O, her sözünde bir vecize sarf eden bir filozof, bir sosyal ilimci, bir çağ yenileyici değildi; o yüzden opera ile Balkan mağlubiyeti arasında bağlantı kurarken isabet etmek zorunda da değildi ama aynı işi bir asır sonra yapmaya çalışan birisi eleştiriden kaçınamaz.
Ben Yalman Paşa kadar müzikoloji bilmem ama tarihe biraz merakım vardır; o yüzden o tarihte Sofya’da bir opera binasının bulunmasından ziyade ordusu mağlub olmuş iki genç zabitin -diğeri Fethi Bey (Okyar)-, o tarihte Sofya’da ataşemiliter olarak ne işinin olduğunu merak ederim mesela. Bu bir taltif tayini midir, bir cezalandırma mıdır, yoksa Osmanlı Harbiye Nâzırı bu iki genç zabiti, üstelik hezimetin dumanı tüterken operanın askerlik sanatıyla alakası hakkında tedkikte bulunması için mi göndermiştir?
Resmi tarih, “’üçüncü şık” diyor; “he” deyip geçiyoruz biz de.
Kimdigini sorgulamak yerine nedenini sorgulasan daha iyi edersin.
Ahmet Turan Alkan'in Zaman'da yazdigi bu yazida bazi nedenler geciyor.
================================================== ===========
Eski Kara Kuvvetli Komutanı Org. Aytaç Yalman Andante dergisine yazdığı makalede ilginç görüşler ileri sürmüş; Hürriyet gazetesinin yaptığı habere göre Balkan Harbi’nde Osmanlı Ordusu’nun feci bir mağlubiyete uğramasından sonra Sofya’ya askerî ataşemiliter atanan Mustafa Kemal Bey, operada Carmen’i seyrederken bir arkadaşının kulağına eğilerek, “Harpte mağlup olmamızın sebebini daha iyi anlıyorum. Ben bu adamları çiftçi biliyordum, halbuki adamların operaları bile var...” demiş. Emekli Org. Yalman ise bu hadiseyi şöyle yorumlamış: “Atatürk çoksesli müziğin bir topluma nasıl dinamizm getirebileceğini, Balkan Savaşı’ndaki yenilgiyi, operanın olmayışına indirgeyecek ölçüde biliyordu.”
Hayır Paşam, bu yorum isabetli değil; iki yanlıştan bir doğru çıkmaz!
Türkler Balkan Harbi’ni operaları olmadığı, çoksesli müzikten çakmadıkları, daha da ileriye giderek “demokrasi ile çoksesli müzik arasında anlamlı bir ilişki kuramadıkları için” kaybetmediler. İşin müzikle filan hiç ilgisi yoktu paşam. Gerçek şöyledir:
Balkan Harbi, Türk ordusunun uğradığı en zelil, en utandırıcı mağlubiyettir; böylesini tarih pek az yazmıştır zira bu savaşta ordunun komuta kadrosu siyaset yüzünden birbirine düşmüş, “Teğmen yarbaya selam vermez olmuş”, ayakla baş birbirine karışmıştı. Bu savaşın kurmayı durumundaki yüksek rütbeli askerler İtilafçı, genç subaylar ise İttihatçı idiler; aralarında “şiddetli kıskançlık ve birbirini çekememezlik” vardı. Hepsi de aşırı derecede “fırkacı” olmuşlardı ve parti menfaatini askerlik yeminine tercih edecek derecede fanatizm içindeydiler. Bu harpte bir başçavuşun, Çanakkale’de toplanmış bir ihtiyat kolordusunu tek başına dağıttığı, bazı topçu bataryalarının, değil tek gülle atmak, katırların kolanını bile çözmeden firar ettikleri yazılmıştır. Nerden geldiği belirsiz bir “geliyorlar” feryadıyla silahını atıp İstanbul’a doğru yayan yapıldak kaçan birlikler görülmüştür bu harpte. Sebebi tek sesli müzik filan değil disiplinsizlik, fanatizm, eğitimsizlik ve subay kadrosunun siyasi eğilimlerini harp meydanlarına taşımak basiretsizliğini göstermesidir. Bu harpte Bulgarlar, Yunanlılar bizi “analitik müzik”ten iyi anladıkları için dağıtmadılar. Sayın Yalman müzikle savaş sanatı arasındaki ilişkiler hakkında yorum yapmak istiyorsa her iki branşta da derin okumalar yapmak gerektiğini bilmelidir.
Meselenin bir de “Atatürk böyle demişti” boyutuna işaret etmek lâzım. Henüz otuz yaşını süren bir genç zabitin Sofya’da opera seyrederken heyecanlanarak yanındaki ahbabının kulağına bir şeyler fısıldaması pek tabiidir de, bu fısıltının, aradan nerdeyse yüz sene geçtikten sonra skolastik bir perestişe mevzu teşkil etmesi pek gariptir. Bu tarz Atatürkçülükte ısrar, Atatürkçülüğe büyük fenalık etti. Atatürk’ün müzik, dil, tarih, sosyoloji hatta siyasete dair bazı konularda sıradanlığa düştüğü, hatta yanıldığı vâki, vâki olmaktan da öte tabiidir; bunlar bilinmeden sosyal ilim çerçevesinde Atatürk’le ilgili bir meseleyi konuşamazsınız zaten. O, her sözünde bir vecize sarf eden bir filozof, bir sosyal ilimci, bir çağ yenileyici değildi; o yüzden opera ile Balkan mağlubiyeti arasında bağlantı kurarken isabet etmek zorunda da değildi ama aynı işi bir asır sonra yapmaya çalışan birisi eleştiriden kaçınamaz.
Ben Yalman Paşa kadar müzikoloji bilmem ama tarihe biraz merakım vardır; o yüzden o tarihte Sofya’da bir opera binasının bulunmasından ziyade ordusu mağlub olmuş iki genç zabitin -diğeri Fethi Bey (Okyar)-, o tarihte Sofya’da ataşemiliter olarak ne işinin olduğunu merak ederim mesela. Bu bir taltif tayini midir, bir cezalandırma mıdır, yoksa Osmanlı Harbiye Nâzırı bu iki genç zabiti, üstelik hezimetin dumanı tüterken operanın askerlik sanatıyla alakası hakkında tedkikte bulunması için mi göndermiştir?
Resmi tarih, “’üçüncü şık” diyor; “he” deyip geçiyoruz biz de.
Doğrudur Balkan savaşlarını bu yüzden kaybettik. Peki Macaristanı, Romanyayı, Sırbistanı, Karadağıyı, Bosna Herseki, Slovenyayı, Yunanistanı, Hırvatistanı, Kırımı, Kafkasyayı, Fası, Cezayiri, Tunusu, Mısırı nasıl kaybettik onlarıda bir anlatırmısın?
Sen anlaşılan Osmanlı padişahlarını insan değil, peygamber gibi görüyorsun hiç mi hataları yok?
dervish
08-25-2005, 05:18 AM
Sen anlaşılan Osmanlı padişahlarını insan değil, peygamber gibi görüyorsun hiç mi hataları yok?
Son peygamber Hz. Muhammed'dir.
Son peygamber Hz. Muhammed'dir.
Tamam ben tersinimi iddaa ettim? Sana soruyorum Osmanlı padişahlarının hiç mi hataları yoktur?
4twelve
08-25-2005, 05:19 AM
Doğrudur Balkan savaşlarını bu yüzden kaybettik. Peki Macaristanı, Romanyayı, Sırbistanı, Karadağıyı, Bosna Herseki, Slovenyayı, Yunanistanı, Hırvatistanı, Kırımı, Kafkasyayı, Fası, Cezayiri, Tunusu, Mısırı nasıl kaybettik onlarıda bir anlatırmısın?
Sen Ataturk u nasil goruyorsun,Peygamber gibimi????Sen kendini nasil goruyosun halife gibimi???
dervish
08-25-2005, 05:20 AM
Simdi Emin Colasan'in (bana kalsa bu adami cole biraksan asamaz olur o colde ama...) arastirmaciligina ve belgelerine gelecek olursak!
ek$i sozluk'ten
=======================
emin çölaşan (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=emin+%C3%A7%C3%B6la%C5%9Fan), işin aslını astarını öğrenmeden maltepe dersaneleri (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=maltepe+dersaneleri)ne lafa atarken arada zaman gazetesi (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=zaman+gazetesi)ne de dokununca, (bkz: http://www.hurriyetim.com.tr/archive_articledisplay/0,,authorid~5@sid~9@nvid~619496,00.asp (http://www.hurriyetim.com.tr/archive_articledisplay/0,,authorid%7E5@sid%7E9@nvid%7E619496,00.asp)) ahmet turan alkan hocamız hiç acımadan ayarı vermiş kendisine. hele dipnot ayrı bir güzel :
sitem notu: bu arada zaman’ı bedava dağıtan görevlileri kınıyorum; iyi kötü şu gazetenin on senelik yazarıyım; on seneden beri her ay başında sektirmeden kapıma gelip abonelik ücretini çatır çatır tahsil ediyorsunuz. biz bu memleketin evladı değil miyiz? dağıtımdan sorumlu arkadaşlara hatırlatırım, bana da bedava gazete yollasınlar
(bkz: http://www.zaman.com.tr/?bl=yazarlar&alt=yazarlar&trh=20050821&hn=203649)
dervish
08-25-2005, 05:23 AM
Tamam ben tersinimi iddaa ettim? Sana soruyorum Osmanlı padişahlarının hiç mi hataları yoktur?
Osmanli padisahlari hakkinda kotuleyici yorum yapacak kadar bilgi sahibi degilim.
Sen Ataturk u nasil goruyorsun,Peygamber gibimi????Sen kendini nasil goruyosun halife gibimi???
Ne alakası var kardeşim. Atatürde insandır bence yanlışları olmuştur, az çok o tartışılır. Ben ne zaman söyledim halife v.b bir saçmalığı.
Tekrar soruyorum Osmanlı padişahlarının hataları olmuş mudur olmamış mıdır? Toprak kayıplarında hataları var mıdır yok mudur? Devlet yönetiminde hataları var mıdır yok mudur?
Osmanli padisahlari hakkinda kotuleyici yorum yapacak kadar bilgi sahibi degilim.
Peki Osmanlı padişahlarını övecek kadar bilgi sahibi oluyorsun ama tersi olmuyor öyle mi? Nedir yani onlarda insan değil mi? Eğitim şart diyorsuın sonra bilgi sahibi değilim diyorsun. Koskoca İmparatorluk nasıl yıkıldı o zaman? Ben mi yıktım. Kuranlar olduğuna göre kötü yönetenler de yok mudur?
Güçlü isen kazanır zayıf isen kaybedersin bu doğanın bir kanunu...
Kazanırken Atalarım ecdadımız oluyorda kaybettikleri zamanmı tu kaka oluyorlar:lol:
Birde İmparatorluğun son dönemlerine doğru padişahların mutlak hakimiyetlerinin ortadan kalktığını ve dayatmalar ile onların yönlendirildiğini unutmamak gerekir;)
dervish
08-25-2005, 05:34 AM
Eger Osmanli padisahlari her hareketine car car otup duranlarin kafasini direk kesmis olsaydi belki tarih daha degisik yazilirdi.
Osmanli padisahlarinin herhangi birine kotu demek en son yapacagim seylerden biri olur.
Peki Osmanlı padişahlarını övecek kadar bilgi sahibi oluyorsun ama tersi olmuyor öyle mi? Nedir yani onlarda insan değil mi? Eğitim şart diyorsuın sonra bilgi sahibi değilim diyorsun. Koskoca İmparatorluk nasıl yıkıldı o zaman? Ben mi yıktım. Kuranlar olduğuna göre kötü yönetenler de yok mudur?
4twelve
08-25-2005, 05:36 AM
Ne alakası var kardeşim. Atatürde insandır bence yanlışları olmuştur, az çok o tartışılır. Ben ne zaman söyledim halife v.b bir saçmalığı.
Tekrar soruyorum Osmanlı padişahlarının hataları olmuş mudur olmamış mıdır? Toprak kayıplarında hataları var mıdır yok mudur? Devlet yönetiminde hataları var mıdır yok mudur?
Peki ozaman neden habire sizin icin Osmanli Padisahlari peygamber mi diye soruyon???
Eger boyle dedigimizi dusunuyosan sana CIPRAM tavsiye edrim,hezeyanlara birebir.....
Güçlü isen kazanır zayıf isen kaybedersin bu doğanın bir kanunu...
Kazanırken Atalarım ecdadımız oluyorda kaybettikleri zamanmı tu kaka oluyorlar:lol:
Birde İmparatorluğun son dönemlerine doğru padişahların mutlak hakimiyetlerinin ortadan kalktığını ve dayatmalar ile onların yönlendirildiğini unutmamak gerekir;)
Osmanlı 16.yyda gücünün doruğunda değilmiydi? Yani koskoca cihan devletini cinler perilermi bu hale getirdi. Nasıl imparatorluk kurulurken padişahlar çabaladıysa onlara elbette hakkını vereceğiz. Yani başarılı ile başarısızı bir mi tutalım? Ben zaten şu Atamız bu soysuz demedim. Başarı ve başarısızlığa göre ayrım yaptım.
Padişah gibi olsalardıda o zaman devlet hakimiyetini ellerinde tutsalardı. Haremde onu bunu yaparken saraylarda yaşarken iyi. Devlet yönetimine gelince napalım devir kötü. Bu mu yani anlayış?
Devleti kim zayıf duruma düşürdüyse suçludur. Osmanlı soyundan diye aklanacak değil, en azından benim gözümde.
Eger Osmanli padisahlari her hareketine car car otup duranlarin kafasini direk kesmis olsaydi belki tarih daha degisik yazilirdi.
Osmanli padisahlarinin herhangi birine kotu demek en son yapacagim seylerden biri olur.
Sen böyle devam et. Devleti iyi yönetemediler, atalarına layık olamadılar. Esas eğitimsiz sensin. Sırf Osmanlı soyundan geliyor diyerek her yaptıklarını haklı gösteriyorsun. Bu ne İslamda var, ne insanlıkda. Nasıl bir anlayışdır bu, kula kulluk etmek, Allaha karşı gelmek, kulu yüceltmek?
Peki ozaman neden habire sizin icin Osmanli Padisahlari peygamber mi diye soruyon???
Eger boyle dedigimizi dusunuyosan sana CIPRAM tavsiye edrim,hezeyanlara birebir.....
Hiçbir Osmanlı padişahının hatası yoktur diyorsun. Nedir onlar hatasız kul olur mu? Hatasız bir tek peygamber vardır, İslama göre böyledir.
4twelve
08-25-2005, 05:42 AM
Hiçbir Osmanlı padişahının hatası yoktur diyorsun. Nedir onlar hatasız kul olur mu? Hatasız bir tek peygamber vardır, İslama göre böyledir.
Evet sen kesin CipRAM kullan snein durumun vahim coook vahim,ben ne zaman dedim,kim gormus,sen hep bole yapiyon,kardess lkendine dikkat ett...
Evet sen kesin CipRAM kullan snein durumun vahim coook vahim,ben ne zaman dedim,kim gormus,sen hep bole yapiyon,kardess lkendine dikkat ett...
Tamam tekrar soruyorum cevap bekliyorum, Osmanlı padişahlarının hataları varmıdır, yok mudur?
dervish
08-25-2005, 05:44 AM
Sen böyle devam et. Devleti iyi yönetemediler, atalarına layık olamadılar. Esas eğitimsiz sensin. Sırf Osmanlı soyundan geliyor diyerek her yaptıklarını haklı gösteriyorsun. Bu ne İslamda var, ne insanlıkda. Nasıl bir anlayışdır bu, kula kulluk etmek, Allaha karşı gelmek, kulu yüceltmek?
saniyorum ki ilk okuldan beri beynin tuhaf bir sekilde yikandigi icin Osmanli Padisahlari hakkinda herhangi kotu olmayan bir fikir belirtildigine kuduruyorsun. Benim mesajima verdigin yukardaki cevaba bakiyorum da benim cevabim veya yorumum ile herhangi bir alakasi olmayan saptirici tutumlara giriyorsun...
4twelve
08-25-2005, 05:47 AM
Tamam tekrar soruyorum cevap bekliyorum, Osmanlı padişahlarının hataları varmıdır, yok mudur?
Hatasiz kul olmaz,hatamla sev beni!!!:D
4twelve
08-25-2005, 05:49 AM
Bide bi ozur dile bakiyim,soylemedigimi soyledin demek iftiradir,bu da ayip bisey!!!
saniyorum ki ilk okuldan beri beynin tuhaf bir sekilde yikandigi icin Osmanli Padisahlari hakkinda herhangi kotu olmayan bir fikir belirtildigine kuduruyorsun. Benim mesajima verdigin yukardaki cevaba bakiyorum da benim cevabim veya yorumum ile herhangi bir alakasi olmayan saptirici tutumlara giriyorsun...
Arkadaşım ben değilmiyim ilk 10 padişahı yücelten. Sonuçta Osmanlı yıkılmadı mı? Ne alakası var beyin yıkamasıyla? Yıkıldığına göre biryerde hata vardır değilmi? Zekası olan bunu düşünebilir. Senin dediklerin ise zeka dışı. Hiçbir Osmanlı padişahı kötü birşey yapmamıştır devleti mükemmel yönetmiştir diyorsun. Bunun mantığını açıklarmısın, neden o zaman okadar savaşta yenildi o kadar toprağı kaybettik?
Ben mantıklı bir insanım mantıklı sorular soruyorum.Roma İmparatorluğuda yıkıldı, nedeni yönetenler olmasın?
Bilmem bilirmisin, Osmanlıda eskiden şehzadeler sancaklara gönderilirdi tecrübe için, bu kaldırılıp saray hapsi bir neden olmasın. Kötü yönetimler, zevk-i sefa olmasın, ileriyi görememek olmasın? Sence ?
Bide bi ozur dile bakiyim,soylemedigimi soyledin demek iftiradir,bu da ayip bisey!!!
Özür mü dileyim? Senden mi? Güldürme adamı:) Ne diye özür dileyecek mişim?
Bilge_Kagan
08-25-2005, 05:55 AM
Osmanlıda eskiden şehzadeler sancaklara gönderilirdi tecrübe için, bu kaldırılıp saray hapsi bir neden olmasın. Kötü yönetimler, zevk-i sefa olmasın, ileriyi görememek olmasın? Sence
Sancaklara gonderilen sehzadelerin disaridan gelenlerin "gaziyla" isyan edip devletten ayrilmaya ya da saltanati ele gecirmek istemesiyle ilgisi olmasin ? Sehzadeler bu saray hayati esnasinda "zevk-i sefa" falan surmuyorlardi zaten, bir odaya babalari olene kadar kapatiliyorlardi, bu kadar basit.
Kisisel fikrim;
soylemedigimi soyledin demek iftiradir,bu da ayip bisey!!!
Oldu mu ?
4twelve
08-25-2005, 05:56 AM
Yaparsan sasardim zaten,gene sasirtmadin beni,aslinda sen bu yaptiklarinla soylenmemis sozleri soylenmis gostermeyle calisan ,cevap verecek bisey bulamayinca ajitasyon yapan kaale alinmamasi gereken bi adamsin ancak naapililim bu memlekette sen den cok var....
Yaparsan sasardim zaten,gene sasirtmadin beni,aslinda sen bu yaptiklarinla soylenmemis sozleri soylenmis gostermeyle calisan ,cevap verecek bisey bulamayinca ajitasyon yapan kaale alinmamasi gereken bi adamsin ancak naapililim bu memlekette sen den cok var....
Tamam ben hala sorumu soruyorum, Osmanlı padişahları hata yapmışmıdır yapmamışmıdır?
dervish
08-25-2005, 05:59 AM
Devlet kurma veya yikma olayini sadece bir insana baglamak gerzekligin alasidir.
Arkadaşım ben değilmiyim ilk 10 padişahı yücelten. Sonuçta Osmanlı yıkılmadı mı? Ne alakası var beyin yıkamasıyla? Yıkıldığına göre biryerde hata vardır değilmi? Zekası olan bunu düşünebilir. Senin dediklerin ise zeka dışı. Hiçbir Osmanlı padişahı kötü birşey yapmamıştır devleti mükemmel yönetmiştir diyorsun. Bunun mantığını açıklarmısın, neden o zaman okadar savaşta yenildi o kadar toprağı kaybettik?
Ben mantıklı bir insanım mantıklı sorular soruyorum.Roma İmparatorluğuda yıkıldı, nedeni yönetenler olmasın?
Bilmem bilirmisin, Osmanlıda eskiden şehzadeler sancaklara gönderilirdi tecrübe için, bu kaldırılıp saray hapsi bir neden olmasın. Kötü yönetimler, zevk-i sefa olmasın, ileriyi görememek olmasın? Sence ?
4twelve
08-25-2005, 06:00 AM
Tamam ben hala sorumu soruyorum, Osmanlı padişahları hata yapmışmıdır yapmamışmıdır?
Evet Cavus uzumu cook lezzetli olur,Erdek de bide onun suyundan Koruk diye bir serbet yaprlar,off ki offf
Devlet kurma veya yikma olayini sadece bir insana baglamak gerzekligin alasidir.
Elbette. Ben zaten bir insana değil, en az 15 padişaha bağlıyorum. :lol:
Evet Cavus uzumu cook lezzetli olur,Erdek de bide onun suyundan Koruk diye bir serbet yaprlar,off ki offf
sen soruma cevap ver. kaçamak cevap verme. Osmanlı padişahları hata yapmışmıdır yapmamışmıdır?
4twelve
08-25-2005, 06:04 AM
sen soruma cevap ver. kaçamak cevap verme. Osmanlı padişahları hata yapmışmıdır yapmamışmıdır?
Ben kacmam kaciririm ancak yuzsuzluk had safhadaysa buna da yapacak bi sey yook....
Sana Cipram da tavsiye ettim ama,neyse
Ben kacmam kaciririm ancak yuzsuzluk had safhadaysa buna da yapacak bi sey yook....
Sana Cipram da tavsiye ettim ama,neyse
soruma hala cevap vermedin. bekliyorum...
ve
Anlayamadım, bu polemiğe ne gerek var. Bir birinizi suçlamışsanız. Gereksiz tartışmayı sürdürerek konuyu uzatmışsınız. Asılsız iddiada bulunanı uyaracam.
Erk, 4twelve'in nerede "Padişahlar hatasızdır" dediğini gösterir misin?
Haydar Vites
08-25-2005, 06:16 AM
Peygamberler hata yapar, günah işlemezler. Öyle değil mi?
ve
Anlayamadım, bu polemiğe ne gerek var. Bir birinizi suçlamışsanız. Gereksiz tartışmayı sürdürerek konuyu uzatmışsınız. Asılsız iddiada bulunanı uyaracam.
Erk, 4twelve'in nerede "Padişahlar hatasızdır" dediğini gösterir misin?
Ben bukadar savunduğunuza göre dedim, padişahların hiç mi hataları yoktur dedim? Dervişede 4twelve değil, sen Osmanlı padişahlarında hiçmi hata görmüyorsun, paygamber mi onlar dedim.
Kendiside bana hakaret etti. Yine Dervişde gerzek dedi...
İsteyen yukarıda ki iletileri okuyabilir.
4twelve
08-25-2005, 06:21 AM
Ben bukadar savunduğunuza göre dedim, padişahların hiç mi hataları yoktur dedim? Dervişede 4twelve değil, sen Osmanlı padişahlarında hiçmi hata görmüyorsun, paygamber mi onlar dedim.
Kendiside bana hakaret etti. Yine Dervişde gerzek dedi...Erk sen kac yasindasin yaa:lol: Hakaret ettim,ne zaman ???? ooo yandik valla sen adami ipe goturursun valla..
Erk sen kac yasindasin yaa:lol: Hakaret ettim,ne zaman ???? ooo yandik valla sen adami ipe goturursun valla..
"Yaparsan sasardim zaten,gene sasirtmadin beni,aslinda sen bu yaptiklarinla soylenmemis sozleri soylenmis gostermeyle calisan ,cevap verecek bisey bulamayinca ajitasyon yapan kaale alinmamasi gereken bi adamsin ancak naapililim bu memlekette sen den cok var...."
bu biraz ağır olmadımı? kaale almıyarsan neden hala cevap veriyorsun?
4twelve
08-25-2005, 06:27 AM
"Yaparsan sasardim zaten,gene sasirtmadin beni,aslinda sen bu yaptiklarinla soylenmemis sozleri soylenmis gostermeyle calisan ,cevap verecek bisey bulamayinca ajitasyon yapan kaale alinmamasi gereken bi adamsin ancak naapililim bu memlekette sen den cok var...."
bu biraz ağır olmadımı? kaale almıyarsan neden hala cevap veriyorsun?Birader ben cevap vermiyorum ,uzum diyorum ,sen hala ordasin,3 dakka evvel soledigini 5 dakka sonra inkar ediyon yada unutuyosun,sana PAx warning falan vermesin,tamam iftira attin ozur dilemedin bende tama yapsan sasardim vb gibi yukardaki postu attim,gercekten sen kac yasindasin yavf,cocuk gibisin,Tamam Pax sen bana warning ver :lol:
Birader ben cevap vermiyorum ,uzum diyorum ,sen hala ordasin,3 dakka evvel soledigini 5 dakka sonra inkar ediyon yada unutuyosun,sana PAx warning falan vermesin,tamam iftira attin ozur dilemedin bende tama yapsan sasardim vb gibi yukardaki postu attim,gercekten sen kac yasindasin yavf,cocuk gibisin,Tamam Pax sen bana warning ver :lol:
Nerede iftira attım sana? Ben senin için Osmanlı padişahlarına paygamber diyorsun demedim. Hatası olmayan birtek peygamberdir, onları öyle mi görüyorsun diye Dervişe dedim. Sende üstüne alından iftira falan yok. Göster nerede iftira atmışım. Ben mantık yürütüyorum öyle dedin demedim.
4twelve
08-25-2005, 06:32 AM
Nerede iftira attım sana? Ben senin için Osmanlı padişahlarına paygamber diyorsun demedim. Hatası olmayan birtek peygamberdir, onları öyle mi görüyorsun diye Dervişe dedim. Sende üstüne alından iftira falan yok. Göster nerede iftira atmışım. Ben mantık yürütüyorum öyle dedin demedim.
Tamam hadi oyle olsun,kapatalim bu mevzuyu,cirpindikca batiyon.....
Tamam hadi oyle olsun,kapatalim bu mevzuyu,cirpindikca batiyon.....
Tamam sen bilirsin. Çırpınma falan yok, ben söylediğim HERŞEYİN arkasındayım.
4twelve
08-25-2005, 06:41 AM
Tama Erk kardes hadi goster bu lafi dedigim yeri yani Osmanli padisahinin hatasi yoktur dedigim yeri...Hadi hemen , Ben boyle bir sey demedim,sen ise dedigimi soyluyorsun,bunu ispat edemessen yaptigin iftiradir,bunun icin ozur dile dedim,kimden senden mi dileyecegim dedin,hata bizde affettik
Sorduğum soruya cevaptan başka herşey aldım :D
"Hiçbir Osmanlı padişahının hatası yoktur diyorsun." Nerede öyle diyor 4twelve gösterir misin? Yazılarınızın çoğunu okudum. Bazılıarının üzerinden üstün körü geçtim.
Eğer öyle bir şey demediyse iftira atmışsın demek.
Birader ben cevap vermiyorum ,uzum diyorum ,sen hala ordasin,3 dakka evvel soledigini 5 dakka sonra inkar ediyon yada unutuyosun,sana PAx warning falan vermesin,tamam iftira attin ozur dilemedin bende tama yapsan sasardim vb gibi yukardaki postu attim,gercekten sen kac yasindasin yavf,cocuk gibisin,Tamam Pax sen bana warning ver :lol:
Hay hay :lol:
Konuyu flood etmeye katkıda bulunduğun için sana da verecem :cool:
4twelve
08-25-2005, 06:44 AM
Canin sagolun:cool:
Canin sagolun:cool:
Kara Murat benim !!!
Ustama verilecek tüm Warningler (Oda neyse) hepsi bana verilsin:lol:
Mod'un kestiği parmak acımaz:shock:
4twelve
08-25-2005, 06:49 AM
Kara Murat benim !!!
Ustama verilecek tüm Warningler (Oda neyse) hepsi bana verilsin:lol:
Mod'un kestiği parmak acımaz:shock:
GAP i gaptirmam yok warning benim kimseye gaprtimam,nu basliga 2 3 tane yalanciktan mesaj attin hemen sende istiyon,ayip usta ayip:twisted:
4twelve
08-25-2005, 06:53 AM
Sana da diye bir cumle kuruyosan birden cok kisiye verecen demi??Ben den baska si almadigna gore ikinci kim???
Tama Erk kardes hadi goster bu lafi dedigim yeri yani Osmanli padisahinin hatasi yoktur dedigim yeri...Hadi hemen , Ben boyle bir sey demedim,sen ise dedigimi soyluyorsun,bunu ispat edemessen yaptigin iftiradir,bunun icin ozur dile dedim,kimden senden mi dileyecegim dedin,hata bizde affettik
sende bana goster ben nerede sana "Osmanlı padişahlarının hatası yoktur diyorsun " demişim? Benim dediğim "Osmanlı padişahlarının hatası var mı yok mu, ben dediklerinden yok anlıyorum doğru mu" diyorum ikisi aynı şey değil.
Sorduğum soruya cevaptan başka herşey aldım :D
"Hiçbir Osmanlı padişahının hatası yoktur diyorsun." Nerede öyle diyor 4twelve gösterir misin? Yazılarınızın çoğunu okudum. Bazılıarının üzerinden üstün körü geçtim.
Eğer öyle bir şey demediyse iftira atmışsın demek.
Pax gösterirmisin ben nerede iftira atmışım? O halde Derviş bana "gerzek" dedi. Ben kendisine soru sordum cevap alamadım, o halde kabul ediyorsun dedim. Neyse napalım. Önemli olan gerçeklerdir. Ben söylediğim HERŞEYİN arkasındayım.
Pax bana gösterirmisin ben nerede 4twelve "Osmanlı padişahlarının hataları yoktur dedin" demişim.
Pax gösterirmisin ben nerede iftira atmışım? O halde Derviş bana "gerzek" dedi. Ben kendisine soru sordum cevap alamadım, o halde kabul ediyorsun dedim. Neyse napalım. Önemli olan gerçeklerdir. Ben söylediğim HERŞEYİN arkasındayım.
Erk, boşu boşuna "reply" modunda senden alıntı yapmadım. Al şurada http://www.forum.uz/showpost.php?p=289695&postcount=64 işte. 5. sayfanın ortalarında bir yerde.
Söylemediğini başkasına isnad etmek hoş değil.
Derviş öyle dediyse nerede, gösterir misin?
Erk, boşu boşuna "reply" modunda senden alıntı yapmadım. Al şurada http://www.forum.uz/showpost.php?p=289695&postcount=64 işte. 5. sayfanın ortalarında bir yerde.
Söylemediğini başkasına isnad etmek hoş değil.
Derviş öyle dediyse nerede, gösterir misin?
5. sayfanın son iletisi.
4twelve
08-25-2005, 07:21 AM
5. sayfanın son iletisi.sende adama egitimsiz dedin..Ya uzattiniz bu mevzuyu iyice Pax sende flood yapiyosun..... erk sende biraak cocuk gibi herkezi sikayet etmeyi
5. sayfanın son iletisi.
yani şu post:
Lütfen erk...
Sana kişisel olarak söylenmiş bir şey yok.
"Devlet kurma veya yikma olayini sadece bir insana baglamak" gerçekten de çok saçma. Bu lafı üzerine almadan önce dervişin fikrine katılıp katılmadığını bir düşün.
sende adama egitimsiz dedin..Ya uzattiniz bu mevzuyu iyice Pax sende flood yapiyosun..... erk sende biraak cocuk gibi herkezi sikayet etmeyi
Ben bu 3 puanı neden aldığımı anlamadım. Senin 1 puanda bir var 1 yok :lol:
Neyse zaten kendime verdiğim 3 puanın süresi bugün yarın dolacak, 3 puan simgemiz olsun :lol:
1 hafta forumda olamayacağım zaten, ne güzel tartışıyoruz. Bu arada 4twelve sen Orta Asyalısın değilmi? Yoksa Türkiyeli misin?
aykız
08-25-2005, 10:38 AM
Osmanlı padişahları sütten çıkmış ak kaşıktır..Lütfen onlara laf etmeyin:lol:
Bir kanuni bir fatih..bunlar cihan padişahları idiler..Mekanları cennet olsun.
Geri kalan son 5-6 taneside Allaha havale..Ama yönetime aldıklarının hiçmi suçu yoktu..Sen türkü ikinci sınıf vatandaş yapar yönetime rum-ermeni-paşalar koyarsen olacağı buydu..Bide karılarını yabancıdan secersen olacağı yine buydu heheheheh ...o hastalık hala var bizim türk erkeklerinde ukraynalı vede İNGİLİZ ha twelve...Sonrada kalkıp islamdan bahsedersiniz...Bir şeyi unutuyorsunuz çocuğun evdeki ilk eğitmeni ANADIR...:lol:
Ha dersenki biz onlarla evlenmiyoruz sadece ilişki eee buda ZİNADIR..:lol:
Nerde İMAN...Tek kadınlara mı geçerli:lol:
Bir Fatih ve kanuni'ye cihan padişahı diyen 007 aybike hanıma tarih kitaplarının sayfalarını yeniden karıştırmasını tavsiye ediyorum. umarım birilerinin yattığı yerde kemikleri sızlamamıştır...
Diğer konuya gelince sizin işte aklınız hep haşfa fişnada. bizim gayemiz ve amacımız sadece ve sadece bu gızları gelin alıp sonrasında müslüman yapıp hem Türk dünyasına hemde İslam alemine bir kişi daha kazandırabilmektir...
Bunun ötesinde yazılanların hepsi karalamadır...
aykız
08-25-2005, 10:49 AM
Bir Fatih ve kanuni'ye cihan padişahı diyen 007 aybike hanıma tarih kitaplarının sayfalarını yeniden karıştırmasını tavsiye ediyorum. umarım birilerinin yattığı yerde kemikleri sızlamamıştır...
Diğer konuya gelince sizin işte aklınız hep haşfa fişnada. bizim gayemiz ve amacımız sadece ve sadece bu gızları gelin alıp sonrasında müslüman yapıp hem Türk dünyasına hemde İslam alemine bir kişi daha kazandırabilmektir...
hade beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:lol:
daha bi tanesini bile alamadın hahahahahah:lol:
hade beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee:lol:
daha bi tanesini bile alamadın hahahahahah:lol:
Bu işler böyledir işte. yağmaya başlayınca tufan gibi yağarlar,kuraklık başladığı zamanda içmeye su bulamazsın. Meteroloji'den iyi haberler var,bulutlar toplanmaya başlamış:lol:
Ben örneklerle devam edeyim. Mesela V. Muratın Mason olduğunu, İstanbulda mason locası kurdurduğunu kaçınız biliyor?
aykız
08-25-2005, 01:11 PM
Osmanlı imparatorluğu ile inanın gurur duyuyorum..ama bir o kadarda kızıyorum..Dünyaya hükmü altındaki başka dinlere nasıl davranılması gerektiği öğretmiş..Bushun kitaplığının osmanlı tarihi ile dolu olduğu bilinir...Adamın ideali osmanlı gibi olmak hükmetmek ama onun yaptığı yanlışı yapmamak..ismini hatırlarsam yazarım..ARD de bir politikacının konuşmalarından öğrenmiştim.
Ard alman devlet tv si...Bir açık oturumunda saatlerce bushun osmanlıya duyduğu hayranlık konuşulmuştı..ırak savaşı öncesi...bilgilerim oradandır.
asena
08-25-2005, 02:27 PM
Gelin almak ve sonrasinda musluman yapmak..Sonrasinda kismi "dini" acidan olayi bozuyor.
Kur'anda "kolen" bile olsa sadece muslumanla evlen diyor.Musluman kiz kalmadiysa ne ala,ama diger turlu pek imana uygun degil.
Ben dini anlamda kimseyi elestirmem,ancak bu olayi dine baglarsaniz yorumumu yaparim.
Kucuklugunden beri Turk olarak yetismis,islam geleneklerine gore buyumus bir insan ile 25-30 undan sonra,belki de ask nedeniyle dinini degistirmis birinin (Turk olmasi da kagit uzerinde ancak mumkun)farki,yetistirecegi cocuklarda acikca gorunur.Herkes Osmanli Padisahi gibi en mukemmel hocalardan terbiye,ilim dersleri alamaz.Bugunku sartlarda anne=cocuk.Hatta bana gore bugunun kosullarinda annenin inanci,babaninkinden cok daha onemli.
movusa
08-25-2005, 05:40 PM
Bazi arkadaslar malesef hala kulaktan dolma duyumlarla, oraokul ve lise yillarinda okutulan bazi sacma bilgiler veren tarih kitaplari agziyla yada bazi art niyetli, tek marifeti Osmanliya hakaret etmek olan yazarlardan okuduklari yazilar ile konusuyorlar.
Ben sizlere bir kitap önermek istiyorum. Osmanliyi gercek anlamiyla tanimak isteyen herkes bu kitabi okusun. Profösör Dr. A