PDA

View Full Version : Thk-16 MehmetÇİk'İn Hİkayesİ

Qarshi
10-29-2005, 03:06 AM
52 yıllık sır uçak Mehmetcik http://www.hurriyetim.com.tr/images/trs.gif
Türk mühendisleri tarafından tasarlanan Mehmetçik jet eğitim uçağının sır perdesi 52 yıl sonra aralandı. Araştırmacı Tuncay Deniz, Türkiye'de geride hiç belge bırakılmayan projenin izine Almanya'da rastladı. 1952 yılında başlanan proje eğer hayata geçebilseydi Türk tasarımı ilk jet uçağı olacaktı.

Sokakta insanlara Türkiye'nin ürettiği uçak hangisi diye bir soru sorsanız büyük çoğunlukla F-16 cevabını alırsınız. Aslında lisans altında TAI tarafından üretilen F-16'nın dışında bundan tam 52 yıl önce tasarlanmış ama ne yazık ki sadece kağıt üzerinde kalmış bir proje vardı. Önce Türk Hava Kurumu (THK) Uçak Fabrikası tarafından tasarlanan daha sonra Makina Kimya Endüstrisi (MKE) Fabrikaları'nda devam ettirilmek istenen projenin adı 'Mehmetçik'ti.

1940'ların başında kurulan THK Uçak Fabrikası savaş nedeniyle ülkelerinden kaçan Polonyalı uçak mühendislerinin yardımıyla ciddi yol almıştı. Yerli imkanlarla tasarlanan uçak ve planörler THK'nın yanı sıra Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılıyordu. Fabrikanın tasarladığı 16 değişik uçak ve planör dizaynından belki de en ilginci jet motorlu THK-16 olarak adlandırılan Mehmetçik'ti. Hazırlanan projeler arasında 16'ncı sırada yer aldığı içinde bu modele THK-16 denilmişti.

EĞİTİM UÇAĞI

Yüksek Mühendis Selahattin Belen başkanlığındaki ekip tarafından tasarlanan uçak, Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine girmeye başlayan jetlerde görev yapacak pilotların eğitiminde kullanılacaktı. Tamamen metal gövdeye sahip uçağın kokpitinde pilotlar tandem yani önde öğrenci, arkada öğretmen pilot uçacak şekilde tasarlanmıştı. Kesinleşmeyen bilgilere göre öğrenci ve öğretmen pilotun yan yana oturduğu bir modelin de tasarımı planlanmıştı.

Motorlar ise ilk jet savaş ve eğitim uçaklarında olduğu gibi kanatların altında yer alacaktı. Uçakta Fransız Turbomeca imalatı Pimene jet motorları kullanılacak, istenirse yine aynı şirketin Palas tipi jet motoru da takılabilecekti.

Yeterli sayıda uçak siparişi alamayan THK Uçak ve Ankara Gazi Çiftliği'ndeki Motor Fabrikası krize girmişti. THK, 5 Nisan 1952'de yapılan anlaşma ile Uçak ve Motor Fabrikası'nı 4 milyon lira karşılığında MKE'ye sattı. Yavuz Kansu müdürlüğünde yeniden yapılan fabrika, THK'nın geliştirdiği 6 ayrı modeli imal etme kararı aldı. Bunlardan biri de Model 3 olarak yeniden adlandırılan Mehmetçik'ti.

PROJE DURDU

Ancak Mehmetçik imalata geçemedi. Aynı dönemde Amerikan yardımları ile Hava Kuvvetleri'ne hibe edilen Lockheed T-33 jet eğitim uçakları nedeniyle proje sona erdi. MKE'nin imal ettiği uçaklar günün teknolojisinden geri kalmaya başlayınca uçak imalatı 1957'de durduruldu. Fabrika 1957'den sonra uçak yerine traktör ve çeşitli makine parçaları üretmeye başladı. Türk Uçak Sanayii, 1970'lerin sonunda Kayseri'de Hava İkmal Bakım Merkezi tarafından üretilen Mavi Işık ilaçlama uçağı ve portföyünde TAI, TEI gibi şirketleri bulunduran TUSAŞ'ın kurulmasına kadar sessiz kalacaktı.

Aradan 52 yıl geçti. Belki o günlerde başarıyla yürütülecek bir Mehmetçik Projesi Türkiye'de uçak sanayiinin daha hızlı gelişmesine ve yerli tasarım uçakların yapılmasına imkan sağlayabilecekti.

Tolga ÖZBEK

Almanya’da ortaya çıktı

Münih Havalimanı Uçuş Koordinatörü olan Tuncay Deniz uzun yıllardır Türk Havacılık Sanayii hakkında araştırma yapıyor. Kitap hazırlığında olan Deniz, Mehmetçik ile ilgili bilgi toplamak amacıyla önce MKE'ye başvurdu. Ankara'da Levent Başara ile sürdürdüğü çalışmalarında MKE Deniz'e bir Alman askeri diş hekiminin yıllar önce Türkiye'deki uçak fabrikaları ile ilgili çizimler, istatistikler ve resimlerden oluşan tüm belgeleri araştırma yapmak için aldığı daha sonra geri getirmediği cevabını verdi. Hatta birçok belgenin atık kağıt olarak SEKA'ya gittiği de tahmin ediliyor.

Tuncay Deniz belgelerin Almanya'da peşine düştü. Mehmetçik'ten kalanların Berlin'deki Alman Havacılık Müzesi'nde olduğunu tespit ederek başvurdu. İncelemek amacıyla istediği bu belgelerden ancak çok azı Tuncay Deniz'e verildi. Geriye kalan belgeler ne yazık ki gösterilmedi. Daha sonra yapılan yazışmalara Alman Havacılık Müzesi cevap vermedi.

Uçağın illüstrasyonları bilgisayarda Özkan Türker tarafından çizildi. Ödüllü modelci olan Türker, illüstrasyonları hazırlarken uçağın elde kalan çizimlerinden ve dönemin uçaklarında kullanılan sistemlerden yararlandı. Özkan Türker Mehmetçik uçağının 1/48 ölçekte plastik modelini hazırlamayı da planlıyor.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Görev: Jet eğitim

Mürettebat: 2

Motor: 2 adet Turbomeca Pimene

Azami Hız: 430 km/saat

Maksimum Yükseklik: 12 bin metre

Menzil: 710 km

Boş Ağırlık: 510 kilogram

Kalkış Ağırlığı: 1.100 kg

Kanat Açıklığı: 10 metre

Kanat Alanı: 14 metre kare

Gövde Uzunluğu: 7 metre

Yerden yükseklik: 1.8 metre

http://ozkanturker.brinkster.net/Galeri/THK16/001.jpg

http://ozkanturker.brinkster.net/Galeri/THK16/002.jpg

http://ozkanturker.brinkster.net/Galeri/THK16/index.htm

Torcoman
10-29-2005, 06:44 AM
spitfire i örnek alarak yapmışlar, ama güzel olmuş, eğer bu hikaye doğruysa çok şey kaybetmişiz galiba, ama dangalak hükümet adamlarımızdan da mucize beklememek lazım, ne de olsa amerikan veya rus malı olmak o zamanlara populerdi

Scofield
10-29-2005, 06:58 AM
offfff cok sagol bu paylasimin icin inan icim gecti ;)

Torcoman
10-29-2005, 07:37 AM
kesin iptal kararı menderese aittir

Colpan
10-29-2005, 07:54 AM
Yatacak yeriniz yok Menderes, Inonu, Demirel, Ecevit, Ozal, Erdogan.

Eserinizle ovunun ki sayenizde ucuncu dunya ulkesiyiz

arsilan
10-29-2005, 08:43 AM
Bugun bayrama gittik çocuklarla
Askerlerımız mercedes marka unımoglara bınmıstı. Jandarmaların rus yapısı zırhlıları vardı. DSİ caterpıllar marka hafrıyat arcıyla resmı geçide katılıyordu. Üstümüzde amerıkan blackhawk, yanımızda TEDAş ın mıtsubıshı arazı araçları vardı. Pıyade tufekleri belçika patentlı G3 komando ıse HK kullanıyordu. OFFFFFFFFFFFFFFFF OFFFFFFFFFFF. Sebep olanlar hakkaten yatacak yer bulamasınlar.

Qarshi
11-01-2005, 08:36 AM
Türkiye 120 savaş uçağı almak istiyor

Türkiye, 120 savaş uçağı almak için ilgili firmalara 'çağrı' yaptı. 5 milyar dolar tutan alımlar, İngiltere, ABD ve İtalya'nın yer aldığı "JSF / Müşterek Savaş Uçağı" projesine alternatif arayışı olarak yorumlandı

http://www.milliyet.com.tr/2005/11/01/siyaset/resim/asiy.jpg

Türkiye, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na 120 uçak alınması için "Bilgiye Çağrı Dokümanı" yayımladı. Üretici firmalarca 20 Ocak'a kadar yanıtlanması istenen doküman, Eurofighter Typhoon için Alenia Aeronautica'ya, F - 16 için Lockheed Martin'e, F - 15 ve F - 18 savaş uçakları için de Boeing'e gönderildi. Türkiye'nin çağrısı ABD, İngiltere ve İtalya'nın da yer aldığı Joint Strike Fighter (JSF / Müşterek Savaş Uçağı) projesine alternatif arayışı olarak değerlendiriliyor.
Uçuşlarını F - 16'lar ve modernize edilen F - 4'lerle sürdüren Hava Kuvvetleri'nde dikkatler, yeni nesil savaş uçaklarına yoğunlaştı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 24 Ekim'de yayımladığı dokümana göre, tahminen 5 milyar dolar bedelli proje kapsamında alınacak savaş uçaklarının teslimatı ise 2013'te başlayacak.
Türkiye, 2002'de attığı imzayla ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Norveç, Danimarka, Kanada ve Avustralya'nın yer aldığı JSF projesine katılmıştı. Projeyle Hava Kuvvetleri için de 100'e yakın uçak üretilmesi planlanıyor. 2005 sonunda imzalanacak mutabakat muhtırasıyla projenin maliyeti ortaya çıkacak. ABD, muhtırada katılımcı ülkelerden "geleceğin savaş uçağı için JSF'yi seçtim" taahhüdü istiyor. Katılımcı ülkelerin satın alacakları uçak sayısını da 2010'da bildirmeleri planlanıyor.
Bu projede Türkiye'nin, yerli katkı payı ve teknoloji transferiyle ilgili beklentilerinin karşılanmaması durumunda diğer seçeneklere yönelmesi bekleniyor. İtalya, İngiltere, Almanya ve İspanya konsorsiyumunun ürettiği Eurofighter Typhoon da 26 - 29 Ekim tarihlerinde Türk basın mensuplarına tanıtıldı. İtalyan Alenia Aeronautica firmasının CEO'su Giovanni Bertolone, uçağın Torino'daki üretim tesislerini tanıtırken Türkiye'ye diğer 4 ortakla aynı hak ve yetkilere sahip olabilecek şekilde, "tam ortaklık" teklifinde bulunduklarını açıkladı.
Türkiye'nin Eurofighter'ın tüm kaynak kodlarına tam erişim imkânı olacağını belirten Bertolone, "Konsorsiyum, Türkiye'nin en uygun 5. ortak olduğuna inanıyor. Biz ortaklık sürecimizi, AB üyelik sürecinden bağımsız olarak ilerletmek istiyoruz, çünkü aramızdaki işbirliğinin çok daha ileri noktada olduğuna inanıyoruz" dedi.

F - 16 ile gelen teknoloji
F - 16 Fighting Falcon (Savaşan Şahin) projesinin 1985'te hayata geçmesi, Türkiye'ye 240 F - 16'nın yanı sıra kendi tasarımlarını yapan, dünya devleri Boeing ve Airbus'a parça üreten Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayii'ni (TAI) kazandırmıştı.

Scofield
11-01-2005, 08:53 AM
Oguz abi, artik amerikan mallarina sicak bakmiyorum.

Amerikalilar f22 raptor, f35 gibi jetler urettikce bizlerin yalnizca f16 sahibi olmamiz cok garip. Milyarlarca Dolari bu tenekelere heba etmek bana sacma geliyor.

kaldi ki biz bu ucaklara 2012 gibi bir yilda sahip olacagiz. Bu daha da sacma. gunumuz 2006 'sindan 2012'ye kadar Amerikanin sahip oldugu ustun teknolojiyi ilerletebilecegini ve bunu korkunc bir sekilde dunyaya maledeceklerini dusunuyorum.

ve hatta bir onceki helikopter alimlarinda Turkiyenin actigi ihaleye katilan bir ABD sirketi kazanmisti. Fakat Amerikan Savunma bakanligi Turkiyeye teknoloji aktarilmasini redetmisti. Boylece biz de Rusyadan satin aldik.

ben yine derim ki, Sergey Ivanov'un davetine bir defa daha kulak verelim. Adam kendi agzi ile bu tur teknolojileri aktarmaktan hicbir memnuniyetsizlik yasamadiklarini soylediler.

Mig 29 ucaklarinin manevra kabiliyetleri su an ABD'nin en harika ucaklarinda bulunmamaktadir.
Pilot arkadasim bunu Turk Yildizlarininda katildigi bir festivalde Macaristan Ucaklarinda kendi gozleri ile gordu.

Inanilmaz kisa bir surede (en fazla 3) ve kisa bir mesafede ucak 180 derece geriye donup tersi yolda ilerleyebiliyor.

Neden Mig satin almayalim?

Hayatimiz onun bunun eski ucaklarini modifiye etmekle geciyor. Martin Lockheedler yillarin eski ucagidir.

Ve utaniyorum ki hala Phantom f-4 kullaniyoruz. onlarin muzelerde sergilenmesi gerekli.

Benim dusuncem Mig 29'lardan yana.

Suan f-16 pilotu olan arkadasimin soyledigi bir soz var:

"Bir gun Mig 29 'u sonunda deneyebilecegim gunu sabirsizlikla bekliyorum"

----------------

Benden simdilik bu kadar, anlatacak cok sey var

Scofield
01-04-2007, 07:03 PM
Oguz tarafindan acilan bu basligin bizler icin deger tasidigini dusunuyorum ve forumun 66inci sayfasindan tekrar 1inci sayfaya tasimak istedim.

nurhak
01-05-2007, 07:21 AM
Sağır mı oldunuz!

Yeteri kadar uyandırıcı, ayıktırıcı, kavurucu ve yakıcı bir haberdi. Yine de daha biberli olsun ve “umursamazlığın bedeli ayakta ağlatacak kadar ağırdır” diye bağırsın istiyorum.

Haber bağırır mı!

Bağırır.

Duyan kulağın varsa...

Susmaz, pısmaz, bağırır.

Bu “ayakta ağlatacak kadar bağıran haber” geçen yılın son gününde gazetelerde yayınlandı. Bizim Türk Hava Kuvvetleri’nde F-16 savaş ucaklarının 216’sı cağın dışına düşmüş, modern olmaktan cıkmış, 21 yıl önce üretildikleri yerde duruyor. Modernleştirilmeleri gerekiyormuş.

Karar alınmış.

F-16’lar yenilenecek.

Moderleştirme işinin 800 milyon dolar ödenerek ABD’de, ucakların ana yapımcı firması olan Lockheed şirketinde yapılmasına karar verilmiş.

Kavurucu haber bu!

Ayakta ağlatan haber!

Savunma Sanayii Müsteşarlığı; F-16 uçaklarının Türkiye’de üretilmesi için 21 yıl önce Lockheed firması ile cok yuksek paraya patlayan (4 milyar dolar) bir anlaşma imzalamıştı.

Offset anlaşmasıydı.

F-16 savaş uçaklarının gövdeleri Ankara Murted’te TAİ tarafından kurulan fabrikada ve motorları da yine TAİ tarafından Eskişehir’de kurulan tesislerde yapılacaktı. 4 milyar dolar yüksek paraydı. Türkiye o yıllarda bu parayı ödemekte çok zorlanacaktı. Bu yüzden yarısı doviz olarak odenecek, diğer yarısı da Lockheed şirketinin çabalarıyla ABD pazarının Türk mallarına açılmasıyla yapılacak ihracattan karşılanacaktı.

ABD bizim müttefikimizdi.

Türkiye NATO üyesiydi.

Montajla başlanacak.

Yerli oran giderek artacaktı.

10 yılın sonunda F-16 uçaklarının yüzde 80’i Türkiye fabrikalarında yapılacak, 15 yılın sonunda da, elektronik harp ve gece ucuş sistemleri de yerli olacak, üretimin yüzde 100’ü “Türkiye’nin savunma sanayii” tarafından gerçekleştirilecekti.

1987’de üretim başladı.

Ankara Mürted TAİ!..

Ve Eskişehir TAİ!..

F-16 yapıyordu.

1996’da Türkiye’deki fabrikalarda F-16’lara gece uçuş sistemleri de takılmaya başlandı. 2000’e gelindiğinde yerli muhteva oranı yüzde 80’e cıkmış şekilde 260 adet F-16 uçağı yapılmış ve Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine girmişti. Bu fabrikalar ayrıca ürettiği 46 adet F-16 uçağını da Mısır’a ihrac edebilmişti.

Geldik bağıran noktaya!

21 yıldır kendi fabrikalarında F-16 yapabilen Türkiye, kendi ürettiği uçakların modernleştirilmesini niçin ABD’deki ana şirkete ihale etti? 800 milyon doları niçin ABD’li şirkete yatıracak? Bizim fabrikalar daha yüksek katma değerli üretim yaptıkları için ve boş zamanları olmadığı icin mi “modernizasyon işini” yapmıyor?

Ankara Mürted TAİ!..

Ve Eskişehir TAİ!..

Boş yatıyor.

F-16’lar modernleşsin diye ABD’deki fabrikaya 800 milyon dolar odeniyor. Nicin?

Uyandırıcı, ayıktırıcı, kavurucu ve yıkıcı haber buydu. 21 yıl onceki “F-16 Savaş Uçağı Offset Anlaşmasıyla” Türkiye ABD piyasasına 2 milyar dolarlık mal da satamadı. Çünkü ABD ekonomisini yonetenler buna izin vermedi ve ABD şirketi Lockheed bu parayı bizden doviz olarak aldı. 21 yıl sonra ise; “Türkiye kendi tesislerinde ürettiği savaş ucağını bile yenileyemeyecek duruma” düşmüş oldu.

Bir sorumlusu olmalı!

Kim sorumlu!

Haber bağırıyor.

Sağır mı oldunuz?

.......................Necati DOGRU

BuyukTuran
01-05-2007, 07:39 AM
İstikbal Göklerde dir bizim dangalaklar yüzünden İstikbalimize bile Gavur malıyla çıkıyoruz Allah bu işde sorumluluğu olan engellemeye şansı olduğu halde engellemeyen herkesin belasını versin :madder: