PDA

View Full Version : Mogolistan Bolgesinde Tas Resimleri

Destankutluhan
11-04-2005, 02:18 AM
Cin'nin Mogolistan Bolgesi'nde taslara kazinmis ve tarihi M.O 2500 yilina kadar uzanan resimler bulunmaktadir. Bu resimlerden bir kismi 2004 yilinda kesfedilmis ve cogu resimlerin o donemde bolgenin ana guclerinden olan Turk Kavimlerine ait oldugu tesbit edilmistir. Bu resimlerden elimde bulunanlarin bir kismini buraya yapistiriyorum.

Saygilarimla
Destan

Destankutluhan
11-04-2005, 02:30 AM
Ayni bolgeden iki muhtesem resim daha.

Destankutluhan
11-04-2005, 02:46 AM
Ve bu da "Tanrilarin" degil " Turklerin Arabalari " !
Cin Kaynaklari Turk Kavimlerini bazan da yapmis olduklari yuksek tekerlekli Atli Arabalar'dan dolayi Yuksek Arabalilar anlamina gelen "Gao Chi" olarak da adlandiriyorlardir. Turk Halklarinin Demir islemesinde oldukca ileri olmalarindan dolayi, tekerleklerin onemli noktalarinin demir ile berklestirildigi yani saglamlastirildigi biliniyor. Ozellikle Gokturklerin demir islemeciligini daha da gelistirdikleri (o zamanki sartlara gore) biliyoruz. Hatta "Sesli Oklar" da bile bu sanatlarini kullanmislardir. Resim gercekten muhtesem. Tarihi surece ve cin kaynaklarina bakilirsa resmin 300 ile 500 yillari arasinda yapilmis olmasi gerekiyor.

Elimdeki resimleri nedense toptan yapistiramiyorum, artik katlanacaksiniz beceriksizligime.

Bilge_Kagan
11-04-2005, 08:11 AM
Peki konuyla ilgili bir makale/kisa yazi vs. yok mu ?

Destankutluhan
11-04-2005, 11:18 AM
Maalesef bu resimler icin Ingilizce kaynaklar yok elimde. Duyduguma gore Cin Halk Cumhuriyetinde Cince ve Mogolca olarak bu kaynaklarin bir kismi varmis. Oralardaki tanidiklarim vasitasiyle elde etmeye calisirim.
Buna karsin, resimlerleri Word dukumani altinda toplayip birkisim aciklamalarla sunuyorum.
Bu resimler Turklerin ve steplerdeki eski gocebe halklarin yasamini daha yakindan tanimamizi saglarken, gocebe kultur olusumunda insanlarin duygularinin da birer yansimasi. Cok degerli olan bu tas resimleri bugun Cin Halk Cumhuriyeti Ic Mogolistan Ozerk Bolgesinde bulunmaktadir. Bu bolgede son yillarda cok sayida "balbal" da bulunmustur.
Yine ayni bolgedeki Gokturk Benekli At resmini ise henuz bulamadim. Bu degerli resmi bulan olursa buraya yapistirirsa memnun olurum.

Ayni sekilde Cin'nin dogu Turkistan olarak bildigimiz Xinjiang Uygur Ozerk Bolgesinde, Gansu Eyaletinde bu tur resimler bulunmaktadir. Kismet olursa onlari da zevkinize sunacagim.

Saygilarimla

Destankutluhan
11-04-2005, 11:30 AM
Ic Mogolistan resimleri 2.kisim

Destankutluhan
11-04-2005, 11:43 AM
Ic Mogolistan Resimleri 3.kisim.

Not: Mogolistan Dis ve Ic olarak iki kisima ayrilir. Bunlarda "Ic Mogolistan"
denen kisim Cin Halk Cumhuriyeti icerisindeki Ozerk Bir Bolgedir. Dis Mogolistan ise Mogolistan Devletidir. Aslinda Mogolistan devletinin kuzey sinirlarinda da Mogollar yerel cumhuriyet olarak yasamaktadir. Bir donem bu 3 kesim birlestirilmesi icin ciddi mucadeleler verilmis ama korkunc baski ve yildirmalar sonucu basarisiz olmustur.

Kaptan-i Derya
11-04-2005, 11:46 AM
cok saol destankutluhan.

borcugin
11-04-2005, 02:28 PM
S.A.
Destankutluhan cok tesekkurler. Bende asagidaki resimleri unlu Turkolog Rene GROUSSET'in "BOZKIR IMPARATORLUGU" kitabindan tarayıp yolluyorum. Bu tur resimleri herkesin yollamasini diliyorum. Buradaki resimler Rus, Cin, Mogol muzelerinde sergilenen, cesitli donemlere ait, muhtemelen Turk-Mogol sanat resimleri.
http://rapidshare.de/files/6983167/bozk_r_resimleri.rar.html
Selametle.

Qarama
11-04-2005, 05:47 PM
arkada$lar bu bilgiler ve resimler icin tsk ederim :)

ama bu resimleri atalarimiz yani türkler yapdiginin bir belgesi varmi? cünkü böyle $eyleri yabanci forumlarda söylersen nerden biliyorsun türkler yapdigini diyorlar yada türkler sadece 6. yüzyildan beri var filan diyorlar...

Destankutluhan
11-04-2005, 10:59 PM
arkada$lar bu bilgiler ve resimler icin tsk ederim :)

ama bu resimleri atalarimiz yani türkler yapdiginin bir belgesi varmi? cünkü böyle $eyleri yabanci forumlarda söylersen nerden biliyorsun türkler yapdigini diyorlar yada türkler sadece 6. yüzyildan beri var filan diyorlar...

Verilmis herhangi bir telif hakki yok. Inanmayan Cin'e gidip bakabilir :)
Isin sakasi boyle.
Durum sudur. Sanat Tarihcileri ve arkeologlar cizgilerden ve resimlerin ruhundan yola cikarak, tarihi verilerin isigi altinda resmin hangi topluluklara ait olacagi tesbitini yaparlar. Benim burada verdigim resimlerden Turk Kavimleri disindakilere ait olanlarda var ki onlari belirttim. Gerisinin cogu Turk topluluklarina aittir.
Sunu net sekilde bilmemiz lazim. Soz konusu bolge zaten Turk kavimlerinin en yogun oldugu bolgedir. Turkler 6.yydan beridir var diyenlerin zaten bu isi bilmedikleri o sozleriden bellidir. Burada kendi dillerinde yazili olarak Turk isminin 6yy'da gecmesi ile Turklerin varligini karistirmak gibi "kalin" bir farklilik oldugunu rahatlikla soyleyebilirsiniz.
Bunlarin artik tartismasi bile yapilmaz cunku yazili kayitlari mevcuttur. Bu kayitlarin ana kaynagi ise Cin Kayitlaridir. Coguna rahatlikla ulasilabilir. Zaten bugunku bilgilerimizin cogu da Cin kaynaklidir.
Ben size hemen bir alinti yapayim. Kaynak:
Yazar :Si Maguang Donem: Han imparatorlugu kayitlari (M.O.200-M.S.150 arasini kapsar)
....Hunlar Sıkca derler ki “Hanlar(Cinliler) her ne kadar coklarsa da acliga ve susuzluga dayanamazlar, biz bir kurt kaybetsek onlar bin koyun kaybedeler, hala da yenilirler, askerleri olur ve dagilirlar, aci/korku kalblerini daglar "

Ayni sekilde Zhou Hanedanligi doneminde yazilmis tarih kitaplarinda Gokturler icin sunu yazar (6.yy):
Gokturler Hunlarin bir turudur. Ashina soyundandirlar, ayri bir boy iken, komsu ulke tarafindan yikima ugramislardir, az kalsin yok olacaklarmis, bu boydan 10 yasinda bir erkek cocuk kalmis, askerler onu gorunce oldurmeye kiyamamislar, ayaklarini kesip atmislar, cocugu disi bir kurt bulmus, onu beslemis, onunla birlesmis, otekiler bunu duymus ve Kurtu oldurmek icin asker gondermisler, kurt Gaochang Devletinin Kuzey daglarina kacmis, dagda bir magaraya girmis ve orada 10 oglan cocuk dogurmus, On oglan buyumus, disaridan kendilerine es bulmuslar, hepsinin bir Soy adi olmus, Ashina iste bunlardan biridir.

Buradan kisaca cikaracaginiz sudur; Gokturklerin atalarinin daha once de devletleri varmis ama yenilmisler, devletleri yok olmus. Katliamdan kurtulanlar yeniden derlenmisler. Bu derlenenlerden biri de Gokturklerdir.
Tabii onlarin atalari icin de yazilar var, Buna gore de onlar da 17 kardesmis, onlarin da kendi boylari varmis, iclerinden biri Kurtdan dogma imis ki Bu Yabgu zeki olmadigindan devleti yok olmus....

Yine tarih kitaplari Oguzlarin sancaginin Bozkurt, Gokturklerin Sancaginin Sarikurt oldugunu yazar...
Nesye tarih anlatmayayim. Kisca demek istedigim, bu resimlerin oldugu bolgelerde anilan tarihlerde hakimiyet zaten Turk Boylarinda oldugundan Sanat tarihicilerinin ve arkeologlarin bunlarin buyuk bir kisminin Turk boylarina ait oldugunu tesbit etmeleri o kadar da zor olmamistir. Zaten benim verdigim eklerde yer isimleri mevcut. Buna ragmen detayli bilgi alinabilecek kaynakca bulursam yine de bildirecegim.

Saygilar

korhan
11-05-2005, 01:51 PM
göktürk sikkeleri de bulundu haberiniz ola...

Destankutluhan
11-06-2005, 08:15 AM
göktürk sikkeleri de bulundu haberiniz ola...

Bu sikkelerin bir resmi var mi ?

Dogu Gokturkleri'nin uzun bir sure Tang Hanedanligi egemenligine girdiklerini biliyoruz. Bu surec icerisinde yerlesik ekonominin ve yerlesik devlet yapisinin isleyisini iyice ogrenmislerdi. Nitekim Dogu Gokturkleri isyan edip bagimsizliklarina kavusup yeniden devletlerini kurunca bunlardan faydalanmalari gayet normal. Zaten Orhun yazitlarinin olusmasi, yazitlarda Cince de bulunmasi bundandir diye dusunuyorum.

Bu arada Hun doneminde de Kaplumbaga kemiklerine yazili Hun yazilarinin oldugu soylenmektedir. Ben henuz bulamadim, arastiriyorum.

Destankutluhan
11-06-2005, 10:15 AM
Resimlerden basladik simdi de diger sanat eserlerinden birkac tanesini vermek istiyorum.

Gokturk Asillerinin avlanmada kullandiklari kemer ve av bicaklari. Metal kisimlarin tamami altindan. Uzunlugu 167cm. 1981 yilinda Ic Mogolistanin Ximengsunite Youqi yerleskesinde bulunmus. Hem el sanati hem de kullanim acisindan oldukca mukemmel. Ayni zamanda Gokturklerin bozkir yasaminda avciliga verdikleri onemi ve yasam tarzini gosteriyor.

Destankutluhan
11-06-2005, 10:30 AM
Asagida ise ALtin ve Gumusten yapilmis olan tabak 1976 yilinda Ic Mogolistan'da bulunmus. Gokturkler eskiden beri maden-metal isleme tekniklerini bildiklerinden bunu el sanatlarina da yansitmislar. Bolgede de zaten bu iki maden bulunuyor.

Gokturk Atlari buyuk, hizli ve gorkemli olmalariyla biliniyor. Tang Hanedanligi Ipek ve diger esyalar karisiliginda bu atlari Gokturklerden cokca aliyor ve sonradan hizla kendi atli ordularini bu guzel atlarla olusturuyor. Gokturk Ati Tang hanedanliginda yapilmistir.

Destankutluhan
11-06-2005, 10:57 AM
Asagidaki resimde gordugunuz ise Hunlara ait bir bronz kemer tokasi. 8x3.5cm ebatlarinda olan bu toka Ordos bolgesinde bulunuyor.

Bu arada Ic Moolistan'daki baska onemli bir bulguda bu yil gerceklesti. XilinGole=Seringol Altin Dag'daki bir magarada 10,000 ON BIN yil oncesine tarihlenen tas kemik ve bakirdan yapilmis aletler ile Yesim Tasindan yapilmis takilar bulundu. Bu da bize Seringol Bozkirlarinda en az 10 bin yil once faal yasamin oldugunu ispatliyor. Bunlarin kime ait olabilecegi ise gayet acik ; Bozkirda yasayan iclerinde Turk Halklarinin da oldugu gocebe halklara tabii.

korhan
11-06-2005, 03:03 PM

Dogu Gokturkleri'nin uzun bir sure Tang Hanedanligi egemenligine girdiklerini biliyoruz. Bu surec icerisinde yerlesik ekonominin ve yerlesik devlet yapisinin isleyisini iyice ogrenmislerdi. Nitekim Dogu Gokturkleri isyan edip bagimsizliklarina kavusup yeniden devletlerini kurunca bunlardan faydalanmalari gayet normal. Zaten Orhun yazitlarinin olusmasi, yazitlarda Cince de bulunmasi bundandir diye dusunuyorum.

Bu arada Hun doneminde de Kaplumbaga kemiklerine yazili Hun yazilarinin oldugu soylenmektedir. Ben henuz bulamadim, arastiriyorum.

bunu bir siteden aldım. hatta becerebilirsem, metni ve yazarının ismini de vereceğim...

korhan
11-06-2005, 03:10 PM
Asagidaki resimde gordugunuz ise Hunlara ait bir bronz kemer tokasi. 8x3.5cm ebatlarinda olan bu toka Ordos bolgesinde bulunuyor.

Bu arada Ic Moolistan'daki baska onemli bir bulguda bu yil gerceklesti. XilinGole=Seringol Altin Dag'daki bir magarada 10,000 ON BIN yil oncesine tarihlenen tas kemik ve bakirdan yapilmis aletler ile Yesim Tasindan yapilmis takilar bulundu. Bu da bize Seringol Bozkirlarinda en az 10 bin yil once faal yasamin oldugunu ispatliyor. Bunlarin kime ait olabilecegi ise gayet acik ; Bozkirda yasayan iclerinde Turk Halklarinin da oldugu gocebe halklara tabii.

Peki, arkadaşlar bu bulgular en zengin haliyle nerede sergileniyor ve Türk araştırmacıların bir katkısı var mı bu kazılara?

Destankutluhan
11-07-2005, 03:41 AM
Peki, arkadaşlar bu bulgular en zengin haliyle nerede sergileniyor ve Türk araştırmacıların bir katkısı var mı bu kazılara?

Bu eserlerin bir kismi Ic Mogolistan Muzesinde ( Baskent Hohhot), bir kismi da bulunduklari sehir muzelerinde. Gokturk Ati'nin ise Xian Muzesinde oldugunu biliyoruz. Bu yilki son kazilardan ve yeni bulunan "balballar"dan Turk arkeologlarinin veya sanat tarihcilerinin yerinde bir arastirmalari olduguna dair bir bilgi bulunmuyor. Ama haberdar olmus olabilirler. Ben bu bilgilerin bir kismini Turk ve Mogol dilleri uzerine karsilastirmali arastirmalar yapan Mogol arkadaslardan aldim. Hatta "merhaba " bile demeyi biliyorum:
Sen bain o = iyimisiniz
Altun = Altin
Arslan = Aslan
Cicıg - çiçek
Boran - Boran
Tai - Tay
Hoyun - Koyun
Aga - Aga. baba
Ece - Ana . Ece
Üzüm - ücüm
Batur - Bahadır
Tengır - Tengri
Berhu - Berk

Boyle birbirine cok benzeyen kelimeler de varmış ve arkadaşım bunun calışmalarını tamamlamıs durumda.

Kismet olursa gelecek yil Ic Mogolistan Universitesine Eski Hun ve Gokturk resim sanat eserlerini de iceren bu turden bir kitap hazirlattiracagim.

Saygilar

Destankutluhan
11-08-2005, 11:15 AM
Simdi de yine Ic Mogolistan bolgesinde cok sayida bulunan Gokturk Heykellerinden birinin resmini asagiya yapistiriyorum. Bunun mezarliklara dikilen "balbal" mi yoksa heykel mi oldugunu ise bilemiyorum. Ayni bolgede ciddi sayida mezarlar da bulunmus ancak buralarin birkismi halihazirda bosaltilmis. Bu mezarlardan cok sayida antik eser ya da aletler, esyalar cikmis olmalidir, bu konuda net bir veri gonderilmedi.
Resmin uzerindeki Cince yazinin ilk iki karakteri Gokturk demekmis ve Tu'jue diye okunuyormus.
Bulundugu yer: Abgac Kayrihan bozkiri.

Saygilar

Aybike
11-09-2005, 01:16 PM
Ayni bolgeden iki muhtesem resim daha.

Oldum olası biz türkler bu konuda beceriksizmişiz anlaşılan..Baksanıza o zamanlarda bile cin ali türünden resimler...Biz en iyisi savaşalım abiler..Resim,tablo neyin bizim neyimize...Zaten hepsi kafir işi..bakın elin romalısına heykeli baktırıyor adamı..Gerci bakılan yerler belli ama olsun baktırıyor ya....bide bizimkilere bakın..dört tane cin ali,bisikletemi neye bindikleride belli deeel....:lol: :lol:

Destankutluhan
11-09-2005, 02:06 PM
Oldum olası biz türkler bu konuda beceriksizmişiz anlaşılan..Baksanıza o zamanlarda bile cin ali türünden resimler...Biz en iyisi savaşalım abiler..Resim,tablo neyin bizim neyimize...Zaten hepsi kafir işi..bakın elin romalısına heykeli baktırıyor adamı..Gerci bakılan yerler belli ama olsun baktırıyor ya....bide bizimkilere bakın..dört tane cin ali,bisikletemi neye bindikleride belli deeel....:lol: :lol:

Sevgili Aybike,

Gulmedim desem yalan olur :)
Alinti yaptigin resimlere bir daha donup bak bence. Birinci resimin tek bir kisiye ait olmadigini hemen anlarsin. Resme pek cok kisinin katkisi bulunmus. Kaldi ki bu resimleri yapanlarin bu konuda ihtisas sahibi kisiler olmadigini da akilda tutmamiz lazim. Kaldi ki buyuk at resmi ki en son yapilmis oldugu anlasiliyor, cizgi olarak artik tamamen olgunlasmis durumda ve guzel. Benim gibi sende duvar kagidi yapmayi dene, bir sure kalsin, arada sirada inceleyiver. Resimlerin muhtesemligi bize bolgedeki yasam bicimini ve evrimini anlatmasi.

Saglicakla kal !

Aybike
11-09-2005, 02:48 PM
Sevgili Aybike,

Gulmedim desem yalan olur :)
Alinti yaptigin resimlere bir daha donup bak bence. Birinci resimin tek bir kisiye ait olmadigini hemen anlarsin. Resme pek cok kisinin katkisi bulunmus. Kaldi ki bu resimleri yapanlarin bu konuda ihtisas sahibi kisiler olmadigini da akilda tutmamiz lazim. Kaldi ki buyuk at resmi ki en son yapilmis oldugu anlasiliyor, cizgi olarak artik tamamen olgunlasmis durumda ve guzel. Benim gibi sende duvar kagidi yapmayi dene, bir sure kalsin, arada sirada inceleyiver. Resimlerin muhtesemligi bize bolgedeki yasam bicimini ve evrimini anlatmasi.

Saglicakla kal !

hah işte bu daha kötü ya..yüzlerce kişi bir adamı çizememiş..Buna bozuldum valla..Ama savaş dedinmi biz bir kişi yüz adamı acaip çiziyoz valla.Herkes bildiği işi yapsın abi..Biz öle eline boya alıpta duvarlara resim yapacak insanlar deeliz..ben onu anlatmaya çalışıyom.Zaten 80 öncesi duvarlara çizilenler aklıma geldide..o zamanlarda güya üç hilal çizerdi bizimkiler..ben iki saat nolduğunu anlamaya çalışırdım.taki yanımdaki arkadaşlar len bu üç tane yarım ay galiba derlerdide öle anlardım..Hele orak çekiç tam felaketti..Zağorun baltasına benzerdi hehehhe...:lol: :lol: :lol:
Bi keresinde yıldız içinde yumruk resmi yapmayı denemişler (Devgenç)
Yapanı döve döve öldürmüşlerdi yumruk içinden parmak çıkarmış salak....

Destankutluhan
11-11-2005, 09:43 AM
hah işte bu daha kötü ya..yüzlerce kişi bir adamı çizememiş..Buna bozuldum valla..Ama savaş dedinmi biz bir kişi yüz adamı acaip çiziyoz valla.Herkes bildiği işi yapsın abi..Biz öle eline boya alıpta duvarlara resim yapacak insanlar deeliz..ben onu anlatmaya çalışıyom.Zaten 80 öncesi duvarlara çizilenler aklıma geldide..o zamanlarda güya üç hilal çizerdi bizimkiler..ben iki saat nolduğunu anlamaya çalışırdım.taki yanımdaki arkadaşlar len bu üç tane yarım ay galiba derlerdide öle anlardım..Hele orak çekiç tam felaketti..Zağorun baltasına benzerdi hehehhe...:lol: :lol: :lol:
Bi keresinde yıldız içinde yumruk resmi yapmayı denemişler (Devgenç)
Yapanı döve döve öldürmüşlerdi yumruk içinden parmak çıkarmış salak....

Bence siz bu formun YILDIZISINIZ ! :)

Bence o guzel ati cizen de onun atalarinin cizdikleri hakkinda sizin gibi dusunmus olmali ki iclerinde en guzel olanini yapmis.

Saglicakla,

BumınKagan
11-11-2005, 11:53 AM
Orhun ve yenisey yazıtları yok muydu..?

Destankutluhan
11-13-2005, 02:33 AM
Orhun ve yenisey yazıtları yok muydu..?

Sevgili Bumin Kagan,

Burada mumkun oldugunca sanat ile ilgili buluntulari derlemeye calismaktayim, Thread'in adini da bu sekilde koysaydim belki daha dogru yapmis olurdum. Gokturk Yazitlariyla ilgili olarak baska arkadaslarin sitede alintilari oldugundan buraya tekrar koymuyorum. Ancak asagiya bu yazitlardan bir kisminin fotografini ekliyorum.

Saglicakla,

Destankutluhan
11-13-2005, 02:38 AM
Asagida yine Gokturk mezarlari cevresindeki tas oymalar ile mezar taslarindan resimler bulunuyor. Balballara ise Sibirya'dan Orta Asya'ya kadar yaygin bir cografyada cokca rastlanmakta. Aybike yine isyan edecek ama olsun.

Qizilbash
11-13-2005, 03:12 AM
Asagida yine Gokturk mezarlari cevresindeki tas oymalar ile mezar taslarindan resimler bulunuyor. Balballara ise Sibirya'dan Orta Asya'ya kadar yaygin bir cografyada cokca rastlanmakta. Aybike yine isyan edecek ama olsun.

Hamsının yeri var. Aferin sene.

BumınKagan
11-13-2005, 04:47 AM
Sevgili Bumin Kagan,

Burada mumkun oldugunca sanat ile ilgili buluntulari derlemeye calismaktayim, Thread'in adini da bu sekilde koysaydim belki daha dogru yapmis olurdum. Gokturk Yazitlariyla ilgili olarak baska arkadaslarin sitede alintilari oldugundan buraya tekrar koymuyorum. Ancak asagiya bu yazitlardan bir kisminin fotografini ekliyorum.

Saglicakla,

Teşekkürler..

Destankutluhan
11-18-2005, 11:15 PM
Buyuk Gokturk Devlet Adami Kul Tegin'nin Ulaanbataar ( Mogol Devleti Baskenti)'da muhafaza edilen Tas Bash Heykeli.

CX_ETKO_CX
11-18-2005, 11:28 PM
Simdi de yine Ic Mogolistan bolgesinde cok sayida bulunan Gokturk Heykellerinden birinin resmini asagiya yapistiriyorum. Bunun mezarliklara dikilen "balbal" mi yoksa heykel mi oldugunu ise bilemiyorum.Soydasim anladigim kadariyla resimde ki bir balbal. Yalniz balballari "tasninelerle" karsitirmamak gerek. Bu cok sik yapilan bir hata.

CX_ETKO_CX
11-18-2005, 11:34 PM
Buyuk Gokturk Devlet Adami Kul Tegin'nin Ulaanbataar ( Mogol Devleti Baskenti)'da muhafaza edilen Tas Heykeli.Kultegin'in yuz heykeli Turk tarihi acisindan cok onemli. Turk irkinin yuz ve kafa sekli acisindan degerli bir kaynak bugun bile bir Kipcak Turk'unun yuz hatlari Kultegin heykeli ile tipatip ayni.

Destankutluhan
11-18-2005, 11:47 PM
Kultegin'in yuz heykeli Turk tarihi acisindan cok onemli. Turk irkinin yuz ve kafa sekli acisindan degerli bir kaynak bugun bile bir Kipcak Turk'unun yuz hatlari Kultegin heykeli ile tipatip ayni.

Balkanlardaki ve Rusya Federasyonu icerisinde kalan Turk Boylarinin cogu benzeri fiziki ozellikler gosteriyorlar.

CX_ETKO_CX
11-18-2005, 11:58 PM
Balkanlardaki ve Rusya Federasyonu icerisinde kalan Turk Boylarinin cogu benzeri fiziki ozellikler gosteriyorlar.
Balkanlar'da ki ve Bati Trakya'da ki Turkler Anadolu Turkleriyle ayni fiziksel ozellige sahip. Kultegin'in heykeli ise Anadolu Turkleri'nden daha fazla cekik gozlu ve elmacik kemikleri cikik olan Kipcak Turkleri'nin temsili resmi ozellikle de Kazak ve Kirgizlarin

Destankutluhan
12-04-2005, 07:24 AM
Sari~Yeshil Renkte Papagana benzeyen icki testisi Ic Mogolistan'nin Helinger yerleskesinde gun isigina cikariliyor. Yuksekligi 20 cm, alt capi 8.9cm, uzunlugu ise 22.5 cm olan bu buluntu'nun ince bir sekilde islenmesiyle oldukca ilginc.
Ben O soguklarda papagan ne ariyor dedim ama tabii bu papagan midir degilmidir bilemiyorum. Gercek olan bunun Turklere ait oldugu.

Ve cok guzel baska bir eser Altin Islemeli bu gumus oval testi de Ic Mogolistan'nin Qifeng sehrindeki Kerchinqi'de bulunmus.
Yuksekligi: 42.5cm Govde : 26cm Dip uzunlu 16.8 , genislik ise 10.5cm
Resimden de gorulecegi uzere isleme ve cizgiler biraz Budizmin vurgularini tasiyor. Zaten bu donem yani 5.yy, Gokturk donemi veya Cin'deki Tang Hanedanligi donemi Budizmin Cin'e cok yaygin bicimde girip genisledigi donem olarak biliniyor.

Destankutluhan
12-04-2005, 08:37 AM
Bu da Gokturklerin danslarda kullandiklari bir kemer.
Altin Tokali Bakir Dans takisi
uzunluk 150cm
genislik 5cm
Ic Mogolistan Helinger yerleskesi

Destankutluhan
12-04-2005, 08:44 AM
Hun "Chanyu" Kagan Muhru Cince
Cinliler ile iliskilerde kullanilan Hun Hanlik muhru
Cap: 15.5 cm
1954 yilinda Botou sehri
Ic Moogolistan Muzesi

Bir digeri ise Kemer tokasi:
Hun Altin Kemer tokasi yatan koyun
1980 yilinda Ic Mogolistan Zhunger yerleskesinde bulunmus
11.7cm
Ic Mogolistan Muzesi

Destankutluhan
12-05-2005, 08:44 AM
Ic Mogolistan Shilinguole yerleskesinde Turklere ait Balbal. Bir elinde kilic bir elinde kadeh olan Balballar bu ortak ozellikleriyle dikkate deger. Bu balballara Ic Mogolistan, Mogol Devleti, Baikal ,Cin Uygur Ozerk Bolgelerinde cokca raslanir. Bu arada Turkestan'dan da bir ornek koyalim. Ama bir bayan anlasilan.

Karpuz
12-06-2005, 08:08 PM
:) iimiş saolun... Bi de bize barbar der sümüklu rumlr bakın bizimde uzak diyarlarda ne güzel anıtlarmız varmışş

Destankutluhan
02-03-2006, 07:26 AM
Asagidaki linkten Turk arastirmacilari tarafindan yapilan guzel bir calismaya ulasmaniz mumkundur.

Photogrammetric Works on Tonyukuk Monuments in Mongolia.

http://cipa.icomos.org/fileadmin/papers/antalya/158.pdf

Destankutluhan
02-03-2006, 07:51 AM
Shamanism in Tuva and the Altai-Region
http://www.qingis.com/photos/shamanin.gifhttp://www.qingis.com/photos/drum.gif http://www.qingis.com/photos/schlegel.gif
Female Shaman, Krasnojarsk region, 1780
Shaman drum from Altai Sojotan
Drum Stick
http://www.qingis.com/photos/ersin2.gif Lulling a Child to Sleep http://www.qingis.com/photos/ersin.gif Tune from the Ersin District http://www.qingis.com/photos/catafalk.jpg Shaman's Catafalque
helper-spirit
http://www.qingis.com/photos/crown.jpghttp://www.qingis.com/photos/buben.jpghttp://www.qingis.com/photos/spoons.jpg
Shaman's Crown Buben Shaman's Drum Ritual Spoons

Kaptan-i Derya
02-03-2006, 09:43 AM
Cok güzel bilgiler ve tekrar hosgeldin Destankutluhan, devamini bekleriz ve ayrica biraz daha fazla bilgi.

Destankutluhan
02-03-2006, 11:38 PM
Hun Hanlari ( Chanyu) arasindaki anlasmazlik ve savas sonrasi meydana gelen bolunmeden sonra, M.O. 33 yilinda Guney Hunlari Han Hanedanligiyla uzun suren savaslarina bir son vererek, iyi komusuluk iliskilerine girerler (Bunu Cin tarihcileri Guney Hunlarinin Han Hanedanina bagliligi diye yorumlasalar da bu aslinda iki devlet iliskisidir). Bu iliskiyi percinlestirmek uzere ilk defa bir "Yabanci Gelin", tarihte ayrintili olarak yer alan, Hunlara Ece olur. Bati Hun Hani Huhanye Chanyu Han Impartorlugundan bir gelin ister. Saray cariyelerinden, 20 yasindaki Qiang Zhao, kendi arzusuyla Huhanye'ye gelin olmayi arzuladigini soyler. Ona Mingjun ( aselet unvani) verilir. Henuz Han imparatoru tarafindan cagrilmamis olan bu guzel ve alimli cariye,Bati Hunlarina, gorkemli bir dugun alayiyla gelin olarak gider ve Ninghu Ece unvanini alir. Dugun o tarihte gorulen en buyuk dugun olur, kilometrelerce hali dosenir ve Zhaojun Prens uzerinden yuruyerek gider, binlerce koyun kesilip, binlerce kup icki ile buyuk ziyafetler verilir. Bu Evlilikten bir erkek cocuklari olur. Adini Irtic koyarlar. Huhanye cok sevdigi Zhaojun icin heykeller yaptirip yazilar yazdirir(Cince), ne yazik ki buyuk mutluluk sadece 2 yil surer ve Huhanye olur. Torelere gore Hunhanye'nin kardesi ( burada kardesi mi yoksa ilk haniminin oglu mu tam bilemiyorum) ile evlenir ve ondan da 2 kiz cocugu olur. Prenses Yanbu ve Tanyu. Zhajun tahminen M.S. 9 ile 23 yillari arasinda bir tarihte olur. Olumunden sonra buyuk bir toren ile bugun Ic Mogolistan'nin bassehri Hohhot'taki anit mezarinin oldugu yere gomulur.

Bu evlilik Bati Hunlariyla Han Imparatorlugu arasinda yaklasik 60 yil surecek bir baris ortamina vesile olur diye bilinir.

Amiri Turkiston
06-22-2006, 03:26 AM
Do we have any one from Mongolia?

Guys I need to find different Mongolian Specialists ...what can you advise?

Destankutluhan
06-22-2006, 04:09 AM
Do we have any one from Mongolia?

Guys I need to find different Mongolian Specialists ...what can you advise?

What is the issue? What do you want to do ?
Konu nedir ? Ne yapmak istiyorsunuz ?

I can try to assist you on providing some infos only if related to Inner Mongolian Autonomous Region of China.

Eger Cin'deki Ic Mogolistan Ozerk Bolgesiyle ilgiliyse sizi birtakim bilgiler vererek desteklemeye calisabilirim.

Amiri Turkiston
06-22-2006, 06:00 AM
What is the issue? What do you want to do ?
Konu nedir ? Ne yapmak istiyorsunuz ?

I can try to assist you on providing some infos only if related to Inner Mongolian Autonomous Region of China.

Eger Cin'deki Ic Mogolistan Ozerk Bolgesiyle ilgiliyse sizi birtakim bilgiler vererek desteklemeye calisabilirim.

Tnx for your quick reply

The issue is: we have just been selected by ADB for the following project in Mongolia: Development of Non-Bank Financial Sector ...that's why we need different types of financial specialists who holds Mongolian passport.

The work will probably be conducted in Ulanbator as always :)

BTW: Don't you know any Mongolian electronic CV database or recruitment agencies or even web portals for job announcement???

Appreciate very much if you would be able to support me on it?

Destankutluhan
06-22-2006, 06:24 AM
Amiri Turkiston'a tessekkurler yoksa bu baslik gerilerde kalmisti. Asagiya birkac alinti daha yapiyorum. Bunlarin tam da Turklere mi ait oldugunu henuz bilmiyorum. Bildigim bulundugu donemlerde Hunlarin artik bu bolgelere yerlesmis olduklari, otesinde Tielie-Tingling Turk boylarinin ayni bolgenin en etkin gucleri oldugu;
http://infoimages.nmgnews.com/information/20050618/4478.jpg

4.6cm uzunlugunda 4.5cm genisliginde altindan yapilmis bir at takisi. M.O. 770 ile - 460 yillarina tarihleniyor. Ic Mogolistan Eyaleti Ningcheng sehri.

Destankutluhan
06-22-2006, 06:40 AM
Tnx for your quick reply

The issue is: we have just been selected by ADB for the following project in Mongolia: Development of Non-Bank Financial Sector ...that's why we need different types of financial specialists who holds Mongolian passport.

The work will probably be conducted in Ulanbator as always :)

BTW: Don't you know any Mongolian electronic CV database or recruitment agencies or even web portals for job announcement???

Appreciate very much if you would be able to support me on it?

I do not have good connections to the State of Mongolia, but I'll try to check if I cvan find out. May I suggest you to contact with Mongolian Embassies in your residing country, they could be the best of help, ie
http://www.mongolianembassy.us/default.php
you can also find several web links in and I am sure it will help a lot. You can also sent them e-mail and ask for your request.
Embassies located in US usually have better information and better web sites.

Saglicakla,

Han
06-22-2006, 06:42 AM
yanina turkche veya ozbekchesini de yazin be...

fransiz forumunda miyiz ne..

TURKiSTAN
06-22-2006, 06:48 AM
Türkler'e ait olup olmadığının bir kanıtını bulmak çok zor ama bu kalıntıların Türk kültürünün bir ürünü olduğunu bir bakışta anlamak pek de zor değil sanırım...

Mesela İsveç'te Orkhun alfabesiyle yazılmış yazıtlar var ve kesinlikle Türk'lere ait değil ancak yerli halk bu alfabeyi kullanmış gibi gözüküyor... Tabi tarih,matematik gibi ispatı kesin olarak gösterilebilen bir alan olmadığı halde İsveç'li tarihçiler,kendilerinin "barbar Türk" lerden bu şekilde bir alfabe alamayacaklarını,"ispatlamışlar"... Bu batılı düşünce herşeyi ispatlar. Bilimi işlerine geldiği gibi ispatlarlar,karşı çıkamazsın.Hatta bunlar bir bombayla 70.000 kişiyi öldürebileceklerini bile ispatladılar..

Destankutluhan
06-22-2006, 06:50 AM
yanina turkche veya ozbekchesini de yazin be...

fransiz forumunda miyiz ne..

Han'im cok guzel ifade etmissiniz :)

Han
06-22-2006, 06:52 AM
aha shoyle, aha shimdi anliyorum...

Destankutluhan
06-22-2006, 06:57 AM
Türkler'e ait olup olmadığının bir kanıtını bulmak çok zor ama bu kalıntıların Türk kültürünün bir ürünü olduğunu bir bakışta anlamak pek de zor değil sanırım...

Mesela İsveç'te Orkhun alfabesiyle yazılmış yazıtlar var ve kesinlikle Türk'lere ait değil ancak yerli halk bu alfabeyi kullanmış gibi gözüküyor... Tabi tarih,matematik gibi ispatı kesin olarak gösterilebilen bir alan olmadığı halde İsveç'li tarihçiler,kendilerinin "barbar Türk" lerden bu şekilde bir alfabe alamayacaklarını,"ispatlamışlar"... Bu batılı düşünce herşeyi ispatlar. Bilimi işlerine geldiği gibi ispatlarlar,karşı çıkamazsın.Hatta bunlar bir bombayla 70.000 kişiyi öldürebileceklerini bile ispatladılar..

Katildigimi hemen belirteyim.
Hayvan figurleri genelde gocebe kulturunun yarilmaz bir parcasidir. Soz konusu bolge bizim erken kultur bolgelerimizin en onemlilerindendir ve buyuk olasikla Turk Kulturune aittir.
Aslinda bolgede baska kulturlerden takas ve alisveris yoluyla gelen, veya getirilen sanatcilara yaptirilmis olan pekcok eser de mevcuttur. Bunlari elbette gozardi edemeyiz.

Bati'nin tutumu herzaman icin onyargi uzerine oturmus oldugundan, onemli olanin kendileri oldugundan 70,000 kisi olmus onlar icin zaten farketmiyor,hele bir de kendi isine yaramiyorsa....

Destankutluhan
01-13-2007, 11:10 PM
Bakalim icimizde asagidaki yaziyi okuyabilecek cikacak mi ?

Destankutluhan
01-13-2007, 11:15 PM
Asagida gordugunuz bir Gokturk Savascisidir.Savascinin omuzlarindaki Bozkurt takilarina dikkat ediniz.

Afrasiyab
01-14-2007, 05:07 AM
ben pek kurda benzetemedım omuzlarındakini, daha net bir resim varmı acaba

borcugin
01-14-2007, 05:09 AM
S.A.

Resimler cok hos. Elinde olanlar eklesin paylassın lutfen.

Selametle.

Destankutluhan
01-14-2007, 09:13 AM
ben pek kurda benzetemedım omuzlarındakini, daha net bir resim varmı acaba

Maalesef daha seckin bir resim yok, bulursam mutlaka iletirim. Kurt basi Gokturklerin en onemli gostergesidir, bayrak altin sarisi kurt basidir.

Afrasiyab
01-14-2007, 09:23 AM
ben omuzlardakını benzetemedım kurta, onun ıcın soyledım

Destankutluhan
01-14-2007, 09:28 AM
ben omuzlardakını benzetemedım kurta, onun ıcın soyledım

Dogal olarak duz kabartma seklinde, cepheden de olmadigi icin net olarak gorunmuyor. Ancak dikkatle bakarsaniz ya da resmi kopya edip buyuturseniz sanirim daha net gorulebilir.

BOZ-OK
01-14-2007, 10:52 AM

Gokturk sikkeleri Orta Asya'da yapilan kazilar sirasinda 2004 yilinda bulunmuslardir, en buyuk ozellikleri de uzerlerinde ay-yildiz sembolunun bulunmasidir ki, bu ay-yildiz sembolunun Islamiyet oncesi donemde de Turklerin bir sembolu oldugunun isbatidir...

http://www.trt.net.tr/haber/2002/08/15/resim/altin_sikke_b.jpg

http://img157.imageshack.us/img157/9265/233zz.gif

Altai_Han
01-15-2007, 03:53 AM
Cok güzel böyle seyleri arasdırıp ortaya cıkarmanız.
Cok sevindim.
Burda sunuda diyim ( Cengiz Han, Türktür.. )
Bu forumda en cok dikkatimi ceken Cengiz Han ve Timur Lenk gibi atalarımıza Türk olamazlar diyorlar, Mogol diyorlar, artık yeter.
Bu tur konular canımı sıkmaya baslıyor.
Yeter artık ya.
Onlara Türklü sen vermedin cenab-ı Allah verdi.
Ve bu konular zamanında cok tartısıldı.
Acıklandıda yani Cengiz Han ve Timur Lenk ( Türktür ).

Destankutluhan
02-16-2007, 11:01 PM
Asagida gordugunuz Bronz kazanlar M.O 300~150 yillari arasina tarihlendirilmektedir. Cin'nin Gansu Eyaleti Wuwei sehri Liangzhou beldesinde 2006 yilinda bir ciftci tarafindan farkedilmistir. O donemde Hunlarin yogun olarak bulundugu bir yer olmasi nedeniyle bezeme teknigi acisindan, bunun Hunlarin kullandigi ve yemek pisirmekte kullanilan, buyuk mutfak kazanlari oldugu tesbiti yapilmistir.
Sekil olarak yuvarlak olup, 3 ayak uzerine oturmus ve kenarlarda da 4 halka vardir. Bir defalik/tumden dokme turunde oldugu, ic kisimin kaygan ve duzgun, dikissiz oldugu belirlenmistir. Sharbut (?) Han doneminde yapilmis oldugu dusunuluyor.
Kazanlarin bulundugu yerde uzerinde yaziya benzeyen celtiklerin, simglerin oldugu bir tas da bulunmus olup, bunun yazi oldugu dusuncesi baskindir ancak incelemeler surdurulmektedir.

Buluntu, o donemde Hunlarin ekonomik ve kulturel yasamlarinin geliskin bir duzeyde seyrettigini de gostermektedir.

Bugunku Wuwei Sehri, o donemlerde Hunlarin onemli yerlesim merkezlerinden biridir ve tarihi Kazan sehri de burada kurulmustur.O donemin unlu yoneticilerinden c-u-nr-u-d (? Cince Jinridi= Shibrut (?)) Han'nin kurmus oldugu bir sehirdir.

Karayılan
02-16-2007, 11:42 PM
Cok güzel böyle seyleri arasdırıp ortaya cıkarmanız.
Cok sevindim.
Burda sunuda diyim ( Cengiz Han, Türktür.. )
Bu forumda en cok dikkatimi ceken Cengiz Han ve Timur Lenk gibi atalarımıza Türk olamazlar diyorlar, Mogol diyorlar, artık yeter.
Bu tur konular canımı sıkmaya baslıyor.
Yeter artık ya.
Onlara Türklü sen vermedin cenab-ı Allah verdi.
Ve bu konular zamanında cok tartısıldı.
Acıklandıda yani Cengiz Han ve Timur Lenk ( Türktür ).Cengiz Han mogoldur. Bunu kendisi soylemistir.
Ancak,
Ordusunun buyuk cogunlugu neredeyse yuzde yetmisi Turk cerilerinden(askerlerinden) olusuyordu. Bu nedenle devletide Turk-Mogol devletidir. Kendisi Mogol soyludur.
Timur, Turk soyludur. Burada da daha degisik bir durum vardir. Timur devletini mogol duzeninde orgutlemistir. O donemde Turklerin kullandigi Islam yasalarini degil Cengiz yasalarini kullanmistir. Devleti ve kendi oz be oz Turktur. Timurlenk diye yazilir ayrica. Anlamida topal Timurdur.

Bu arada yorumu unuttum.
Konu ve resimler Otkuncun(tarihin) Turkle basladigina kanittir. Bozkirin cocuklari tekerlegi bulanlar bile olabilir. Neden olmasin?

Destankutluhan
02-16-2007, 11:56 PM
Bu arada yorumu unuttum.
Konu ve resimler Otkuncun(tarihin) Turkle basladigina kanittir. Bozkirin cocuklari tekerlegi bulanlar bile olabilir. Neden olmasin?

Turk boylarinin yuksek tekerlekleri kullandiklarini biliyoruz. Bu adla adlandirilan boylarimiz bile var, ilgili resimleri de bu baslikta mevcut. Elbette " tekerlegi biz bulduk" demeyiz ama cok dayanakli tekerlekler yapmis oldugumuz cok acik bir gercektir. Bunu bozkirda ulasimin saglanmasi baglaminda ( engebeli arazi yapisi, ot yogunlugunu ve yuksekliklerini, balcikli yapiyi goz unune alirsak neden tekerlekleri cok buyuk yaptiklarini rahatlikla anlayabiliriz).

Karayılan
02-17-2007, 12:01 AM
Turk boylarinin yuksek tekerlekleri kullandiklarini biliyoruz. Bu adla adlandirilan boylarimiz bile var, ilgili resimleri de bu baslikta mevcut.Bunlari biz biliyoruz ancak halkimizin buyuk cogunlugunun su servetlerden haberi bile yok. Cok yazik. Neslimize otkunc derslerinde bizim olmayan anadolu uygarliklari yerine su uygarliklar gosterilebilir bundan sonra. (Tabi o konularda kalsin ancak once Turk otkuncu)

Karayılan
02-17-2007, 12:03 AM
Gokturk sikkeleri Orta Asya'da yapilan kazilar sirasinda 2004 yilinda bulunmuslardir, en buyuk ozellikleri de uzerlerinde ay-yildiz sembolunun bulunmasidir ki, bu ay-yildiz sembolunun Islamiyet oncesi donemde de Turklerin bir sembolu oldugunun isbatidir...

http://www.trt.net.tr/haber/2002/08/15/resim/altin_sikke_b.jpg

http://img157.imageshack.us/img157/9265/233zz.gif"Hilal"(Ayca) simgesini Islam'a armagan eden de biz degilmiyiz zaten?

Destankutluhan
02-17-2007, 12:21 AM
Bunlari biz biliyoruz ancak halkimizin buyuk cogunlugunun su servetlerden haberi bile yok. Cok yazik. Neslimize otkunc derslerinde bizim olmayan anadolu uygarliklari yerine su uygarliklar gosterilebilir bundan sonra. (Tabi o konularda kalsin ancak once Turk otkuncu)

Ne yazik ki soyledikleriniz dogru. Emin olun burada verilen pekcok bilgiden bizim Turk tarihcilerimizin bile dogru durust haberi yok. Ancak bunlari bir sekilde ulkemize/ulusumuza kazandiracagiz, calismalarimiz devam ediyor.

Destankutluhan
02-17-2007, 12:59 AM
Asagida gormus oldugunuz Bronz kusbasli kisa kilic Hunlarin geleneksel olarak kullandiklari bicaklardandir. 25cm uzunlugunda , 4cm genisligindedir. Ic Mogolistan'nin Ordos bolgesindeki kazilarda cikarilmistir. M.O. 500~300 yillarina tarihlenmektedir.

Destankutluhan
02-17-2007, 01:07 AM
Asagida gormus oldugunuz kupeler altin islemeli olup M.O.100~+50 yillarina tarihlenmektedir. Hunlara ait bir mezardan cikarilmistir. Cok zarif olan bu kupelerden biri 3 cm uzunlugunda, 4cm genisliginde 0.3cm kalinliginda, biri de 6.5cm uzunlugunda, 5cm genisliginde, 0.4cm kalinligindadir. Kupe baslarinda kabartma geyik suslemesi vardir. Uzerindeki sekillerin siradan sekiller mi oldugu konusu acik degildir.
Bugun Ic Mogolistanin Jungar Oymak Muzesinde bulunmaktadir.

Destankutluhan
02-17-2007, 01:28 AM
Asagida gormus oldugunuz cok degerli ve Hun sanatinin temsilcisi bir buluntudur. Su anda Ic Mogolistan Muzesindedir.

Tacin bas yuksekligi 7.3cm, tac seriti 30cm, toplam cap uzunlugu ise 60cm olup 1394 gramdir.
Iki kesimden olusmaktadir. Tacin cember kisminda uzerinde koyunlari yakalamakta olan 4 adet kurt anlatimi bulunmaktadir. Ortada ise kanatlarini acmis bir bir kartal bunlari seyreder sekilde yerlestirilmistir. Tac butununde kartalin gokyuzunden kurtlarla koyunlarin mucadelesini seyredisi seklinde tasvirlenmistir.

Tac dokme altindandir. Ortadaki baslik kisimlarinin altindan,yanlardan ise diklemesine birbirine baglanarak butunluk saglanmistir. Tacin kulak kismi ustune gelen yan bolumlerde ise yatan bir aslan, dizleri ustune cokmus bir koyun ve uyuyan bir at tavsirleri bulunmkatadir. Tamamen gocebe yasam kulturunun butun ogelerini icinde barindirmistir. Son derece degerli bir sanat eserimizdir.

yavuz
02-18-2007, 07:02 AM
Cengiz Han mogoldur. Bunu kendisi soylemistir.
Ancak,
Ordusunun buyuk cogunlugu neredeyse yuzde yetmisi Turk cerilerinden(askerlerinden) olusuyordu. Bu nedenle devletide Turk-Mogol devletidir. Kendisi Mogol soyludur.
Timur, Turk soyludur. Burada da daha degisik bir durum vardir. Timur devletini mogol duzeninde orgutlemistir. O donemde Turklerin kullandigi Islam yasalarini degil Cengiz yasalarini kullanmistir. Devleti ve kendi oz be oz Turktur. Timurlenk diye yazilir ayrica. Anlamida topal Timurdur.

Bu arada yorumu unuttum.

Cengiz Han'ın ordusunun tamama yakınının Moğol süvarilerinden oluştuğunu okumuştum... Ondan sonraki dönemleri bilemiyorum. Ancak kendisi de, devleti de, ordusu da Moğol'dur. Çağatay, Altın Orda ve İlhanlılar döneminde orduya Türklerin de katılmış olmaları muhtemel.

Timur konusuna gelecek olursak, orta okul ders kitaplarında Moğol yazıyordu, lisede Türk... Birçok kişi bu ikilem içerisinde. Gerçek olan şu ki; Timur, Türk'tür. Ancak Türk birliği sağladığına filan ben inanmıyorum...

Destankutluhan
02-18-2007, 07:14 AM
Cengiz Han'i simdilik bir kenara birakalim.
Asagida gordugunuz sikkeler Turgish Hanliginin kullanmis oldugu sikkelerdir. Uzerindeki yazilar Sogdcadir. D.Turkistan'da bulunmustur. Gokturkce'den once Sogdca yogun olarak kullanilan bir yazi dili olmustur.

Karayılan
02-18-2007, 09:16 AM
Uygurlarin hemen hemen hepsi, Tatarlar, bazi kirgiz boylari, Karluklar Cengiz Hanin 200bin kisilik ordusunun cerileri idi. Zira Mogol nufusu goz onune alindiginda, bu ordu yanlizca Mogol boylarindan olusmus olsaydi bu kadar kalabalik olamazdi. O donemde Mogollar ve Turkler bozkirda karisik yasarlardi. Turk hakanlari da Mogol hakanlari da Turk ve Mogol kokenli boylardan ceri toplarlardi. Yani Turk hakanlari da Mogol cerileri kullanmislardir.

afsharkizi
02-18-2007, 11:16 AM
bende bir kitap var.. Adi orhun abideleri

Dogu yüzünden bir metin.. Tengri teg Tengri Yaratmis Türk Bilge Kagan sabim. Kangim Türk Bilge Kaganti Sir tokuz Oguz iki Ediz kerekülüg begleri buduni Türk tengri..

Yani manasi ..
Tanri gibi tanri yaratmis Türk Bilge Kagani, sözüm . Babam Türk Bilge Kagani . Sir, Dokuz, Oguz , iki ediz Cadirli beyleri, milleti. Türk Tanrisi

msaylik
02-24-2007, 11:11 PM
gerçekten ilginç bir konu