PDA

View Full Version : Turkmenbasi, Ruhname ve Turkistan Hakkinda Genel Bilgiler ?

Bilge_Kagan
11-05-2005, 11:55 AM
Bilhassa Turkmenbasi ile ilgili yorumlariniz nelerdir, merak ediyorum ?

Turkiyedekiler genelde Turkmenbasini "diktator" diye nitelendirip, cok kotu gozuyle bakiyorlar. Ancak konustugum Turkmen arkadaslar genelde Turkmenbasindan cok iyi bahsediyorlar. Ihtilafa dustum.

Bir de gecenlerde izledigim bir televizyon programi, beni Turkmenbasina iyice yaklastirdi. Programda, Turkmenbasinin yaptirimlari sayesinde bugun Turkmenlerin geleneksel kiyafetlerini gunluk hayatta kullandiklarini, kadinlarin is hayatinda etkin rol aldigini, Turkmen dilini arindirmak icin calismalar yapildigini ogrendim. Acikcasi, kiskandim :)

Simdi, bilhassa dervish'ten, ayrica Turkmenistan hakkinda soyleyecek birseyleri olan tum arkadaslardan, yorumlarini bekliyorum...

Bir de, bu Ruhname'nin icerigi nedir ? Nereden temin edilebilir ?

Kaptan-i Derya
11-05-2005, 01:02 PM
Bende senin gibi o guzel ulkeyi kiskaniyorum, duydugum kadariyla öz be öz Turkce konusmaya özen gosteriyolarmis TV'lerde falan. Arti medyasi dis dunyayla iliskiye kapali, yani bizimki gibi satilik digil. Arti eski sovyet birligi diye bisi varmis, ondan'da cekilmisler yani hemen hemen tam bagimsiz oldular.

Turkmenistana sevgiler, mende Turkmenem affshar boyundan (arshur).

borcugin
11-05-2005, 02:21 PM
S.A.
Kultur emperyalizmini iyi tanimis bir lider demek ki. Ozellikle de MEDYA, milli gorev bilinciyle hareket ediyorsa is biter. Madem oyle, Turkmenistan Turku arkadaslar anlatirsa hep birlikte aydinlanmis oluruz.
Selametle.

Han
11-06-2005, 05:10 AM
S.A.
Kultur emperyalizmini iyi tanimis bir lider demek ki. Ozellikle de MEDYA, milli gorev bilinciyle hareket ediyorsa is biter. Madem oyle, Turkmenistan Turku arkadaslar anlatirsa hep birlikte aydinlanmis oluruz.
Selametle.

her gulun dikeni olur
hafta gunleri ve ay adlarini kendi akrabalarinin adlarina degishtirmishti. bir de yakinda vatandashlarinin tedavi gormeleri ichin sadece Ashgabata gelmelerini kararlashtiran bir sey chikartti ve diger butun shehirlerindeki hastaneleri kapattirdi.

..bilmiyorum Kerimov da T.bashi da birer Saddam adaylari bence

dervish
11-06-2005, 11:18 AM
Turkmenbashi olmasi gereken bir adam.
Ruhnama da icerdigi; Turkmenlerin genellikle bilmeyip bilinmesi gerektigi bilgiler, sayesinde olmasi gereken kitap diyebilirim.

Amma ve lakin dayatma olunca insanlar iyi olan bir seyden bile soguyabilirler.

Turkmenler genellikle Turk insaninda goruldugu gibi sicak insanlardir. En sehirlesmis yer olan Ashgabat'ta bile sizi evlerine davet eden onlarca insanla karsilasabilirsiniz yani. Fitne ve fesattan bikmis bir millet oldugu icin fitne fesat cikarmaya calisirsaniz bosuna camur sallarsiniz. Attiginiz camur tutmaz. Turkiye'de oldugu gibi degil yani. Sosyal yapinin goze carpan ozelliklerinden sadece birkac tanesi bunlar. Oraya gidip sosyal yapi hakkinda kendiniz fikir sahibi olsaniz sanirim daha iyi olur. Giderseniz cok masrafa girmezsiniz zaten. Gidis donus biletiniz disinda. Oraya giderseniz Turk kolejlerine mutlaka gidin.

Devlet para kazanmasina ragmen cok fazla yolsuzluk var. SSCB devrinden kalma enkaz nesil sayesinde. Bu nesil olup tukenene kadar ben shahsen halkin cebine pek para girecegini zannetmiyorum. Isletmelerin %80 devlete ait denebilir. Egitim ve Teknoloji alanlari cok acik, dolayisiyla iyi yetismis eleman sIKINTISI var. Iyi yetismis eleman icinde calisabilecegi sektor ve ucret kisitli.

Kitle iletisim araclarinda sunulan bilgiler dogru yada yanlis olabilir. Ama hayatin gercekleri o hayati yasamakla anlasilir. Turkmenistanda bir Turkmen gibi yasamadan da pek anlasilabilecegini zannetmiyorum.

Ay adlarina Turkmenbasi adini koymasi Julius Ceasar'in adinin konmasindan iyidir benim icin.

Turkmenbasi hicbir zaman bir Saddam olamaz. Cunku kendisi her "Halk Maslahati" toplantilarinda 70 yasa gelmis birinin devleti yonetmesinin sakincali oldugunu soyler ve secim yapilmasi gerektigini hatilatir. Nitekim yakin zamanlarda Turkmenistan da bir secim yapilacaktir da.

Colpan
11-06-2005, 01:48 PM
Bilhassa Turkmenbasi ile ilgili yorumlariniz nelerdir, merak ediyorum ?

Turkiyedekiler genelde Turkmenbasini "diktator" diye nitelendirip, cok kotu gozuyle bakiyorlar. Ancak konustugum Turkmen arkadaslar genelde Turkmenbasindan cok iyi bahsediyorlar. Ihtilafa dustum.

Bir de gecenlerde izledigim bir televizyon programi, beni Turkmenbasina iyice yaklastirdi. Programda, Turkmenbasinin yaptirimlari sayesinde bugun Turkmenlerin geleneksel kiyafetlerini gunluk hayatta kullandiklarini, kadinlarin is hayatinda etkin rol aldigini, Turkmen dilini arindirmak icin calismalar yapildigini ogrendim. Acikcasi, kiskandim :)

Simdi, bilhassa dervish'ten, ayrica Turkmenistan hakkinda soyleyecek birseyleri olan tum arkadaslardan, yorumlarini bekliyorum...

Bir de, bu Ruhname'nin icerigi nedir ? Nereden temin edilebilir ?Turkmenler iyi diyuorsa, o lider iyidir.

korhan
11-06-2005, 02:22 PM
Muhtemelen Banu Avar'ın programını izlemişsin. o programı ben de izledim; biraz duygusal bir programdı; yani yanlı hazırlanmış. ama yine de haksız da sayılmazdı. türkmenbaşı, eğer zamanında çekilmeyi başarırsa hep iyi olarak hatırlanacaktır. ama sanki çekilmeyi pek istemiyor. böyle bir durumda işte o zaman diktatör diye nitelenecek. saygılar...

korhan
11-06-2005, 02:28 PM
Turkmenbashi olmasi gereken bir adam.
Ruhnama da icerdigi; Turkmenlerin genellikle bilmeyip bilinmesi gerektigi bilgiler, sayesinde olmasi gereken kitap diyebilirim.

Amma ve lakin dayatma olunca insanlar iyi olan bir seyden bile soguyabilirler.

Turkmenler genellikle Turk insaninda goruldugu gibi sicak insanlardir. En sehirlesmis yer olan Ashgabat'ta bile sizi evlerine davet eden onlarca insanla karsilasabilirsiniz yani. Fitne ve fesattan bikmis bir millet oldugu icin fitne fesat cikarmaya calisirsaniz bosuna camur sallarsiniz. Attiginiz camur tutmaz. Turkiye'de oldugu gibi degil yani. Sosyal yapinin goze carpan ozelliklerinden sadece birkac tanesi bunlar. Oraya gidip sosyal yapi hakkinda kendiniz fikir sahibi olsaniz sanirim daha iyi olur. Giderseniz cok masrafa girmezsiniz zaten. Gidis donus biletiniz disinda. Oraya giderseniz Turk kolejlerine mutlaka gidin.

Devlet para kazanmasina ragmen cok fazla yolsuzluk var. SSCB devrinden kalma enkaz nesil sayesinde. Bu nesil olup tukenene kadar ben shahsen halkin cebine pek para girecegini zannetmiyorum. Isletmelerin %80 devlete ait denebilir. Egitim ve Teknoloji alanlari cok acik, dolayisiyla iyi yetismis eleman sIKINTISI var. Iyi yetismis eleman icinde calisabilecegi sektor ve ucret kisitli.

Kitle iletisim araclarinda sunulan bilgiler dogru yada yanlis olabilir. Ama hayatin gercekleri o hayati yasamakla anlasilir. Turkmenistanda bir Turkmen gibi yasamadan da pek anlasilabilecegini zannetmiyorum.

Ay adlarina Turkmenbasi adini koymasi Julius Ceasar'in adinin konmasindan iyidir benim icin.

Turkmenbasi hicbir zaman bir Saddam olamaz. Cunku kendisi her "Halk Maslahati" toplantilarinda 70 yasa gelmis birinin devleti yonetmesinin sakincali oldugunu soyler ve secim yapilmasi gerektigini hatilatir. Nitekim yakin zamanlarda Turkmenistan da bir secim yapilacaktir da.

iyisin hoşsun ama, bu kişi demokrasiye inanıyor mu? kendinden başka akıllı olmadığına inanan bir adam nasıl demokrat olabilir. Türkmenbaşının tehlikeli olup olmadığını zor zamanlar gösterecektir? ay adları milli olmalıdır; ama bir kişinin tekelinde olamaz? Bence türmenbaşında "Tanrı Kompleksi" var.

Colpan
11-07-2005, 09:09 AM
iyisin hoşsun ama, bu kişi demokrasiye inanıyor mu? kendinden başka akıllı olmadığına inanan bir adam nasıl demokrat olabilir. Türkmenbaşının tehlikeli olup olmadığını zor zamanlar gösterecektir? ay adları milli olmalıdır; ama bir kişinin tekelinde olamaz? Bence türmenbaşında "Tanrı Kompleksi" var.Bence biraz abartmissiniz. Ataturk doneminde, ondan oncesinde demokrasi yoktu ama bu gun bu liderlere hak ettikleri saygiyi duymaktayiz. Turkmenbasi da daha cok etrafindakilerin kurbani oluyor, maalesef. Ornegin ay adlari ile ilgili olan sey tamamen yalakalarinin aldigi bir karar ve meclisten de gecti. Turkmenbasinin boyle bir istegi, dilegi olmadi.

semetey
11-07-2005, 07:07 PM
Bildiğim kadar Turkmenistan'da yaşamak ucuz ucak bileti fiyatları bize bedava geliyor, ama onlar icin de ucuzmuş; sonucta herhalde bir sebebi var ki adam tedavi icin Aşkabad'a gitme zorunluluğu getirmiş. Yalan soylemiyeyim ben Turkmenistan'a gitmedim. Bildiğim kadarıyla yonetimi eleştirmediğin surece her istediğini soyleyebiliyorsun.Duşunmeden edemiyorum adam diktator olsa ne olacak yurtdaşları hayatlarından mutlu mu, işleri var m,ı karınları tok mu? Evet. Ulkelerini yabancılar istedikleri gibi somurebiliyorlar mı? Hayır
Demokrasiye ne ihtiyacımız var ki Turkiye'de beş senedir var Neye yaradı? Son olarak Osmanlı'da da yonetime sataşmayan her istediğini yapmakta ozgurdu. Saddam karşılaştırmasına gelince eski Irak'ı hatırlayalım şimdiki Irak'a bakalım amerika oradan cıksa durum değişecek mi? Bir de ah Ataturk yalakalarının taklalarını hoş gormeseydi!

nmemet
11-08-2005, 05:29 AM
Bence bir lider herşeyden önce halkın menfaatini düşünmesi gerekir. Uçak biletleri olsun, diğer herşey ucuz olabilir, ama güzelim halkda para yoksa o ucuz kelimesinin ne anlamı var. Halkına iş olanakları saglıyacaksın, halk çalışacak para kazanacak, o ucuzluklardan yararlanacak. Şu anda o ucuzluklardan belli bir kesim yaralanıyor, genel halk parasızlıktan sürünüyor. Bide kendini putlaştırmaya ne gerek var canım....

Colpan
11-08-2005, 05:30 AM
Bence bir lider herşeyden önce halkın menfaatini düşünmesi gerekir. Uçak biletleri olsun, diğer herşey ucuz olabilir, ama güzelim halkda para yoksa o ucuz kelimesinin ne anlamı var. Halkına iş olanakları saglıyacaksın, halk çalışacak para kazanacak, o ucuzluklardan yararlanacak. Şu anda o ucuzluklardan belli bir kesim yaralanıyor, genel halk parasızlıktan sürünüyor. Bide kendini putlaştırmaya ne gerek var canım....Kirk yillik Turkmenistanli gibi konustunuz. orayi hic gordunuz mu? benim tanistigim Turkmenistanlilar Niyazov'u cok seviyorlar.

nmemet
11-08-2005, 05:37 AM
Kirk yillik Turkmenistanli gibi konustunuz. orayi hic gordunuz mu?
Evet.
Türkmenistanlıyım.
benim tanistigim Turkmenistanlilar Niyazov'u cok seviyorlar.
Dogrudur, kişisel düşünceler farklı olabilir.

tardu
11-08-2005, 07:56 AM
Evet Türkmenbaşı bir diktatördür ve haliyle de demokrasiye inanmayan biridir.Ama Türkmenbaşı çok Türkmenistanımızda iyi işlerde yapmıştır.
Onda gördüğüm başka bir olumsuz yanda 2002 dünya kupası zamanında Türkiye'nin galibiyetleriyle sevinen Türkmenlere Ay Yıldızlı Bayrağımızın taşınmasını yasaklamasıdır.Bunun nedenini hatırlayan varsa beni bilgilendirirse sevinirim çünkü bu hareket Türkmenbaşına hiç yakışmamıstı

semetey
11-08-2005, 07:41 PM
Eğer Nmemet Turkmenistanlıysan senin dediğinden baska ne sozum olabilir ki:doğrudur kisisel dusunceler farklı olabilir.
tansu ciller zamanında Turkiye Cumhuriyeti Turki devletlerde darbe girişiminde bulunmustu hatta halen Turki cumhuriyetlerle Turkiye'nin arası seker renktir.

nmemet
11-09-2005, 03:59 AM
Bir de, bu Ruhname'nin icerigi nedir ? Nereden temin edilebilir ?

Ben temin edebilirim, ancak Türkmence olur. Turkçesi varmı bilmiyorum.

Saygılar.

dervish
11-09-2005, 05:37 AM
http://www.turkmenistan.gov.tm/ruhnama/ruhnama-index.html

semetey
11-09-2005, 10:49 AM
pekiyi indirebileceğimiz bir yer var mı?

Bilge_Kagan
11-11-2005, 10:40 AM
Ben temin edebilirim, ancak Türkmence olur. Turkçesi varmı bilmiyorum
Tesekkur ederim, gerek kalmadi.

http://www.turkmenistan.gov.tm/ruhna...ama-index.html

Sana da gerek birakmadigin icin tesekkur ederim :)

Qarshi
04-25-2006, 11:32 AM
Theradı yukarı çıkarma zorunluluğu doğdu :cool:

tunc598
04-25-2006, 11:57 AM
Arkadaşlar,Sayın Türkmenbaşin'ı basında takip edebildiğm kadarıyla tanıyor ve takdir ediyorum.Bütün türkler gibi bizleri birbirimize daha da yaklaştıracak olan Türkmenistan televizyonlarını Türksat uydusunda görmek , izlemek kardeşlerimzi daha yakından tanımak istiyoruz.Bu sayın Türkmenbaşı'ndan acizane arzımızdır.
Türkiye'den Türkmen kardeşlerimize sevgi ve muhabbetler.

Tabriz_Han
04-25-2006, 02:50 PM
Sagol Oguz Bey :)

Turkmenistan Kanali varmi Turksatda?

Hemde Turkiye-Turkmenistan bayrami oldugunu duydum?

Turkmenbashi, Turkmenistan Turkiye iki dovlet bir Millet demismi?

Turkmenistan'da durum nasil sizce?

Turkmenistanin Irak Turkmene karsi siyasi bakisi varmi?

Azerbaycan-Turkiye-Turkmenistan gezisini yapan bir Siyaset adamin gezintisi burada

http://www.mhp.org.tr/fotofilm/andturkmenbeyi.wmv

evgin
04-27-2006, 12:16 PM
Evet Türkmenbaşı bir diktatördür ve haliyle de demokrasiye inanmayan biridir.Ama Türkmenbaşı çok Türkmenistanımızda iyi işlerde yapmıştır.
Onda gördüğüm başka bir olumsuz yanda 2002 dünya kupası zamanında Türkiye'nin galibiyetleriyle sevinen Türkmenlere Ay Yıldızlı Bayrağımızın taşınmasını yasaklamasıdır.Bunun nedenini hatırlayan varsa beni bilgilendirirse sevinirim çünkü bu hareket Türkmenbaşına hiç yakışmamıstı

bunun sebebini ben de merak ettim...

bi de bildiğim kadarıyla bi Özbekistan'a, Kazakistan'a nazaran halkın ekonomik durumu pek iyi değil.

TURKiSTAN
04-27-2006, 04:46 PM
Oğuz abi başlığı yukarı çıkarmak iyi olmuş ama bir hata var başlıkta.

"Türkmenbaşı,Ruhname ve Türkistan Hakkında Bilgiler" yanlış olmuş.Sanırım
"Türkmenbaşı,Ruhname ve Türkmenistan Hakkında Bilgiler" demek istemiş Bilge Kağan...

genco
04-28-2006, 01:30 PM
http://www.mhp.org.tr/fotofilm/andturkmenbeyi.wmv

Tebriz Han sağol, bu linki vermekle iyi ettin...

Belki bazı arkadaşlar daha iyi anlarlar, Türk Dünyası'na hizmet eden gerçek liderler kimmiş...

Belki de bu liderlere -sözüm ona, güya Türkoğlu Türk- sitelerinde hakaret, küfür yağdırmazlar, iftira atmazlar...

Sonra da pisliğini örtmeye çalışan masum kedi pozlarından vazgeçip 20 milyonluk Ülkücü camiadan özür dilerler belki...

Kimbilir belki de akılları başlarına gelir de kendilerini gaza getiren; hayalperest, ayyaş, lafazan ayak takımı yerine, bu davanın gerçek Ülkü Devleri'yle kol kola girme şerefine nail olurlar, belki...