PDA

View Full Version : Ozbek Mutfagi

Colpan
11-15-2005, 03:07 PM
Ankara Kecioren'de Estergon Kalesinde (Ciddi ciddi kale yapildi Ankara'ya) Ozbek Mutfagi isminde (gecen gittim ama ismi tam boyle olmayabilir.) bir restoran var. Fena bir yer degil fakat kimiz satilmasi bana ilginc geldi. Cunku bildigim kadariyla Ozbekler pek kimiz icmiyor.

CX_ETKO_CX
11-15-2005, 03:32 PM
Ankara Kecioren'de Estergon Kalesinde (Ciddi ciddi kale yapildi Ankara'ya) Ozbek Mutfagi isminde (gecen gittim ama ismi tam boyle olmayabilir.) bir restoran var. Fena bir yer degil fakat kimiz satilmasi bana ilginc geldi. Cunku bildigim kadariyla Ozbekler pek kimiz icmiyor.
Istanbul'da da Sultanahmet'te ulkucu Esat Kabakli'nin Tukistan asevi adinda restoranti var.Bu arada Turkiye'de Izmir'de Kazak Turkleri'nin kimiz ciftligi var Alas adinda. Yalniz kimizlari sahte . YAni icinde kimiz diye apayri bir karisim satiyorlar.

Colpan
11-15-2005, 03:35 PM
Bahsettiginiz yere de gitmistim. Fena degildi.

CX_ETKO_CX
11-15-2005, 03:41 PM
Bahsettiginiz yere de gitmistim. Fena degildi.
Ayrica Istanbul'da Aksaray'da ki Dogu Turkistanlilar Vakfinin icindede vakfin restoranti bulunmaktadir.

KURDEXA
11-15-2005, 08:12 PM
Ozbek mutfağını bir defasında tatmıştım.Mukemmeldi bizim Kurd mutfagına biraz benziyordu ozellikle adana kebabımızdaki tada.

CX_ETKO_CX
11-15-2005, 09:51 PM
Ozbek mutfağını bir defasında tatmıştım.Mukemmeldi bizim Kurd mutfagına biraz benziyordu ozellikle adana kebabımızdaki tada.
ulan Allahin cezasi defol git buradan suraya cevap yazmaya geldim seni gorunce sinirim bozuluyor

CX_ETKO_CX
11-15-2005, 09:54 PM
sizin yemek kulturumuz bile yok Tarih boyunca onun bunun altinda ezilmissiniz ozerk devletiniz bile olmamis . Adana - Urfa kebabi , cig kofte bunlar kurd yemegi degil arap yemegidir. Maymunlarla ayni familyadan olan kurdlerin tek yiyecegi muz olsa gerek

asena
11-16-2005, 02:19 AM
Kurt mutfagi var tabii ki,lahmacun,mirra.
Ancak,bir de Izmir'de insanlarin olumune sebep olan,Kurt isi "domuz etinden" cig kofte.Bunu Kurt usta yapmisti,hangi akla hizmet bilmiyorum.

Kimiz olayini sanirim "Orta Asya" mutfagi adi altinda satis icin yapmislar.Orjinallik bozulmus ama,hos degil.

Oriyon_farr
11-16-2005, 02:33 AM
Cunku bildigim kadariyla Ozbekler pek kimiz icmiyor.

Kazakhstan ve Kirgizstana yakin yerlerde yasan uzbekler de kimiz iciyorlar.

Han
11-16-2005, 02:43 AM

dogru biliyorsun kardesh buyuk chogunluk oyle.
ama Sizin oralarda bizi-Turkistanlilari hem farkli gormediklerinden hem de bazi farklarimizi bilmediklerinden oyle sheyler olabilir, normaldir.

ben de Turkiyede bir chok yerlerde Turkistan veya ozbek mutfagi diye bunlara shahit oldum hatta omrumde ilk kez tattigim yemekler bile vardi menulerinde:lol:

Han
11-16-2005, 02:47 AM
KURDEXA! ETKO! yav arkadashlar bari mutfakta rahat durun.

4twelve
11-16-2005, 04:49 AM
:lol: :lol: :lol: :lol: Beni bayagi guldurdun Allah ta seni guldursun:lol: :lol: :lol: KURDEXA! ETKO! yav arkadashlar bari mutfakta rahat durun.

Han
11-16-2005, 05:02 AM
:lol: Beni bayagi guldurdun Allah ta seni guldursun :lol:

:eat: ama ishtahimi kesiyor adamlar:argue: ustelik, bir dakka :shock: ....shu lokmayi bir yutayim...:rolleyes: ha shimdi oldu galiba evet shimdi gulebilirim:laugh:

Aybike
11-16-2005, 06:51 AM
KURDEXA! ETKO! yav arkadashlar bari mutfakta rahat durun.

İndir kepçeyi..Tam kafalarına..Ama büyük kepce kime denk gelecek biliyon demi..hedefi şaşırma:lol:

Han
11-16-2005, 07:20 AM
İndir kepçeyi..Tam kafalarına..Ama büyük kepce kime denk gelecek biliyon demi..hedefi şaşırma:lol:

Valla kepceme aciyorum. oyle kafa bulunur ama kepce bulunmaz:lol:

Destankutluhan
11-16-2005, 08:03 AM
Kurt mutfagi var tabii ki,lahmacun,mirra.
Ancak,bir de Izmir'de insanlarin olumune sebep olan,Kurt isi "domuz etinden" cig kofte.Bunu Kurt usta yapmisti,hangi akla hizmet bilmiyorum.

Kimiz olayini sanirim "Orta Asya" mutfagi adi altinda satis icin yapmislar.Orjinallik bozulmus ama,hos degil.

Bu Lahmacun konusunda size katilmiyorum; Lahmacun aslinda Asya kokenlidir. Bati Cin'den baslayarak Anadoluya kadar su ya da bu sekilde degisik versiyonlarla gormek mumkundur. Marco Polo zamaninda Kubilay Han'i ziyaret ettigi donemde bu turden yiyeceklere isaret eder. Bunlardan biri de bugun bizim lahmacun diye niteledigimiz yiyecektir. Bunun yanisira Italyanlarin macarronisi de Bati-Cin (bugunku Cin Uygur Ozerk Bolgesi de dahil) Orta Asya kokenlidir. Marco Polo elle cekilerek yapilan bu makarnayi ve sonradan Pizza olacak, bizim Lahmacun dedigimiz bu yiyecekleri Italya'ya kadar goturmustur. Lahmacunu o devirde genis acilmis bazlama arasina dogranmis et, sogan vs koyarak yapiyorlamis. Uygurlarda da bunu tandira koyarak yapiyorlarmis. Bu tarihi gelisim icerisinde bizdeki etli borek turune ve lahmacuna donusmus.
Kurdlerin yemek kuturleri olmali diye dusunuyorum, ozellikle gocebe yasama uygun birtakim yemekler olabilir. Ya da sonradan kendi ustaliklarini ve damak damak zevklerini bazi yemeklere ve yiyeceklere katarak zenginlestirmislerdir.
Ancak,onlarin Farsi kokenli oldugunu veya onlarla cok karistigini dusunursek, yemeklerinin daha cok onlardan etkilenmis olabilecegini varsayabiliriz diye dusunuyorum. Kaldi ki "yemek irkciligi" yapacak durumda da degiliz zaten, sayet yemek kulturumuze cesitleriyle, mezeleriyle gecmiste veya bugun katki yapmislarsa ki bu bolgede asagi yukari yemek kulturu cok benzesir, tesekkur etmek lazim.

CX_ETKO_CX
11-16-2005, 08:40 AM
Kimiz hakkinda dun yazamamistim simdi yazayim. Yerlesik hayata gecmis Turk boylarinda kimiz nadir olur. Ozbeklerde kimiz yok diyemeyiz Kirgizeli'nin Osh sehrindeki Ozbeklerde kimiz cok yaygindir. Ayrica Taskent'te de kimiz bulunuyor.

Oriyon_farr
11-17-2005, 01:50 AM
Ben kebabi yerken helal oldugunu ve olmadugunu dusunuyorum, kimin kebabi odugunu degil.

CX_ETKO_CX
11-17-2005, 02:48 AM
Bu Lahmacun konusunda size katilmiyorum; Lahmacun aslinda Asya kokenlidir. Bati Cin'den baslayarak Anadoluya kadar su ya da bu sekilde degisik versiyonlarla gormek mumkundur. Marco Polo zamaninda Kubilay Han'i ziyaret ettigi donemde bu turden yiyeceklere isaret eder. Bunlardan biri de bugun bizim lahmacun diye niteledigimiz yiyecektir. Bunun yanisira Italyanlarin macarronisi de Bati-Cin (bugunku Cin Uygur Ozerk Bolgesi de dahil) Orta Asya kokenlidir. Marco Polo elle cekilerek yapilan bu makarnayi ve sonradan Pizza olacak, bizim Lahmacun dedigimiz bu yiyecekleri Italya'ya kadar goturmustur. Lahmacunu o devirde genis acilmis bazlama arasina dogranmis et, sogan vs koyarak yapiyorlamis. Uygurlarda da bunu tandira koyarak yapiyorlarmis. Bu tarihi gelisim icerisinde bizdeki etli borek turune ve lahmacuna donusmus.
Kurdlerin yemek kuturleri olmali diye dusunuyorum, ozellikle gocebe yasama uygun birtakim yemekler olabilir. Ya da sonradan kendi ustaliklarini ve damak damak zevklerini bazi yemeklere ve yiyeceklere katarak zenginlestirmislerdir.
Ancak,onlarin Farsi kokenli oldugunu veya onlarla cok karistigini dusunursek, yemeklerinin daha cok onlardan etkilenmis olabilecegini varsayabiliriz diye dusunuyorum. Kaldi ki "yemek irkciligi" yapacak durumda da degiliz zaten, sayet yemek kulturumuze cesitleriyle, mezeleriyle gecmiste veya bugun katki yapmislarsa ki bu bolgede asagi yukari yemek kulturu cok benzesir, tesekkur etmek lazim.
Evet Uygurlarda lağman adi verilen spaggetti benzeri bir yemek var.Yalniz lahmacun hakkindakiler gercek degil.

asena
11-17-2005, 02:52 AM
spagetti tipi yiyecekler hemen hemen her ulusta mevcut
ancak lahmacunun kurtlerin mutfagindan ciktiginni,ancak kurtlerin yaptiginin sogandan ibaret oldugunu duymustum.
Turk ustalar kiyma ilavesiyle biseye benzetmis durumdalar.

Bu arada pizza ile makarnayi nasil iliskilendirdiniz?

Makarna ve pizza,2 dunya savasina girmis italyanin ekonomisini ayakta tutmus yegane yiyeceklerdir.makarna zaten dedigim gibi uzak godu kulturu disinda,yani unlu beslenme aliskanligi olan her irkta mevcuttur,cunku akil mantik isidir.ekmek gibi dusunebiliriz.

Destankutluhan
11-17-2005, 03:41 AM
Evet Uygurlarda lagman adi verilen spaggetti benzeri bir yemek var.Yalniz lahmacun hakkindakiler gercek degil.

Asagida Lahmacun diye bahsettigim Lahmacun var. Bu tek katli veya cok katli (modernize edildigi haliyle uzerine farkli seyler de konuyor) yapilabiliyor. ( daha once saydigim bolgeleri de icine alan Cin Mutfagi ) .

Belki Ozbek mutfaginda da vardir ? Ne de olsa Bati Cin'den baslayip, Orta Asya ve Balkanlara kadar olan tum bolgenin una dayali yiyecekleri boldur.

http://www.yesky.com/20020920/yangl20920_38.jpg

AFANDI
11-17-2005, 04:44 AM

pek degil hic icmiyor

osh ta kimiz iciliyor olabilir cunku orasi kirgizistan

ozbek mutfaginda kimiz yoktur

lahmacunda orta asya kokenli bir yemek oldugunu sanmiyorum ben ozbekistanda hic lahmacun veya ona benzer bisey gormedim yinede bilemem

eskisehirde yapilan cig borek var ozbekler cok yapar cesit cesit burada da tatarlar la beraber gelmis galiba

Ahde Vefa
11-17-2005, 05:33 AM
Arap yemegi olsun Kürt yemegi olsun, hatta Madagaskar yemegi olsun..

Yemek güzel'se yeriz ya, yemekte de mi ayirimcilik yapicagiz? :lol:

Ama bu bir gerçek: Manti gibi yemek yoktur :cool:

4twelve
11-17-2005, 05:40 AM
Asagida Lahmacun diye bahsettigim Lahmacun var. Bu tek katli veya cok katli (modernize edildigi haliyle uzerine farkli seyler de konuyor) yapilabiliyor. ( daha once saydigim bolgeleri de icine alan Cin Mutfagi ) .

Belki Ozbek mutfaginda da vardir ? Ne de olsa Bati Cin'den baslayip, Orta Asya ve Balkanlara kadar olan tum bolgenin una dayali yiyecekleri boldur.

http://www.yesky.com/20020920/yangl20920_38.jpg

Cok uygur,kasgarlik arkadasim var bende Ozbegim,ehh isim geregi Cin e de cok gidip geliyorum amma ben bole bisey ne gordum ne de uydum bizim Uygur arkadaslara da sordum onlarda bilmiyolar:rolleyes:

arsilan
11-17-2005, 06:48 AM
İzmir deki Kazak çifliğinde at eti satılmamasını kınıyorum. Kımız beni bozacağından içmedim. Atları ise Avusturya vatandaşıymış Benim gibi bir türk biniciyi düşürmek için elinden geleni yaptı gavur.

Lahm=et macun=hamur orjinal arabça. Benim bildiğim kürt yemekleri
Haside, piti, patates yemeği, üzümlü pilavdır,kurutulmuş kaz eti vs.

Aybike
11-17-2005, 08:59 AM
İzmir deki Kazak çifliğinde at eti satılmamasını kınıyorum. Kımız beni bozacağından içmedim. Atları ise Avusturya vatandaşıymış Benim gibi bir türk biniciyi düşürmek için elinden geleni yaptı gavur.

Lahm=et macun=hamur orjinal arabça. Benim bildiğim kürt yemekleri
Haside, piti, patates yemeği, üzümlü pilavdır,kurutulmuş kaz eti vs.

Lahm=uyuşuk Almancada..:lol: Sendemi düştün attan..Bende. Hemde beni alıp dereye kadar götürdü ve zank diye durdu namussuz..Bende ne güzel ata biniyom diye havalardayım
Allah Allah gidiyorum..Zank diye durunca ne olduğumu anlamadan hop dereye..Bide başımda beni bekliyor pis hayvan...:lol: Kesin gülüyodurda ama ben atların gülmesi nasıl olur bilmediğimden anlayamadım..:lol:
Türk yemeği denince benim aklıma egenin zeytinyağlıları geliyor valla..
İmam bayıldılar,zeytinyağlı yaprak sarmaları,bide KOKOREÇ....
Tutmayın beni sahile iniyom,ağzım sulandı valla...:lol:

dinazor
11-17-2005, 10:15 AM
Ya arkadaşlar, bir şey öğrenmek istiyorum. Özbek kardeşlerimiz tarhanayı nasıl yapıyorlar? Hep merak etmişimdir de :)

4twelve
11-17-2005, 11:40 AM
Ya arkadaşlar, bir şey öğrenmek istiyorum. Özbek kardeşlerimiz tarhanayı nasıl yapıyorlar? Hep merak etmişimdir de :)
Aspava ve Oguz bu konuda sana yardimci olabilirler...:twisted:

aspava
11-17-2005, 11:42 AM
Aspava ve Oguz bu konuda sana yardimci olabilirler...:twisted:

kebap mebap desen olurda tarhanayı ancak kastamonu'lu bir arkadaş bulup yazdırmak lazım
ama oğuz'da anlar tarhana yapmayı :twisted:

4twelve
11-17-2005, 11:47 AM
kebap mebap desen olurda tarhanayı ancak kastamonu'lu bir arkadaş bulup yazdırmak lazım
ama oğuz'da anlar tarhana yapmayı :twisted:
Bende onu demistim zati;) Oguz ustam arkadasa bi yardimci oluver...Nemi ????Tarhana !!!Tarhana:twisted:

Qarshi
11-17-2005, 11:48 AM
GÖCE TARHANASI

<DIV class=entry-content><DIV class=entry-body>
http://yemekgunlugum.blogs.com/yemek_gunlugum/images/gcetarhanas_1.JPG (http://yemekgunlugum.blogs.com/.shared/image.html?/photos/uncategorized/gcetarhanas_1.JPG)

Malemeler:<SPAN style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial">

4twelve
11-17-2005, 11:51 AM
GÖCE TARHANASI

<DIV class=entry-content><DIV class=entry-body>
http://yemekgunlugum.blogs.com/yemek_gunlugum/images/gcetarhanas_1.JPG (http://yemekgunlugum.blogs.com/.shared/image.html?/photos/uncategorized/gcetarhanas_1.JPG)

Malemeler:<SPAN style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial">

Usta!!!Banada yalanci pacha corbasi tarifi lasim bi el atsana

aspava
11-17-2005, 11:55 AM
Usta!!!Banada yalanci pacha corbasi tarifi lasim bi el atsana

http://www.forum.uz/showthread.php?t=22766&page=2&highlight=d%26%23252%3Bnya+mutfa%26%23287%3B%26%23 305%3B

buradaki 20. post oğuz içindi tarif böyle olur..:twisted:

4twelve
11-17-2005, 11:58 AM
http://www.forum.uz/showthread.php?t=22766&page=2&highlight=d%26%23252%3Bnya+mutfa%26%23287%3B%26%23 305%3B

buradaki 20. post oğuz içindi tarif böyle olur..:twisted:\Harbiden yaa bu terbiyeli paca corbasi ama burda paca yok onun icin mecbburen etten yapacaz ole oluncada yalanci paca diyolramis ,varmidir tarifi???

Qarshi
11-17-2005, 11:58 AM
duzenlendi..
Ben dahil konu dışı mesaj atmaya başladık !

4twelve
11-17-2005, 12:01 PM
duzenlendi de...Ben yalanci pacha corbasi tarifi istemistim.....

CX_ETKO_CX
11-17-2005, 02:34 PM
YEMEK KULTURUNE BAKARAK TURKCULUK YAPAMAYIZ .yemekler bolgelere , cografyalara ve nufusa gore degisir Mesela Cinliler her bulduklarini yiyorlar cunku bir bucuk milyara yakin nufuslari oldugu icin herkesin yemek secme luksu yok. bunun gibi arap yemekleri genelde kebap turu , sulu olmayan yemeklerdir bu da araplarin yasadigi col cografyasinda eskiden beri suyun az olmasindan kaynaklanmaktadir. Kirgizeli'nde keci eti yeniyorsa ve Turkiye'de genel olarak keci eti cok az tuketiliyorsa bunun sebebi de Turkiye'nin genel olarak daglik degil ovalik yapida olmasidir. Ayni sekilde bu ekonomiye de yansiyan bir durum .

Destankutluhan
11-18-2005, 01:55 AM
Cok uygur,kasgarlik arkadasim var bende Ozbegim,ehh isim geregi Cin e de cok gidip geliyorum amma ben bole bisey ne gordum ne de uydum bizim Uygur arkadaslara da sordum onlarda bilmiyolar:rolleyes:

Isin ne oldugunu, duyduklarimin dogru olup olmadigini arastirmak icin Istanbul'daki bir iki Cinli arkadas ile gorustum. Onlarin dedigi soyle; Lahmacun turunde firinda yapilan bir yiyecek Cin'de yok. Ama " Shiarbing" denen bir yiyecekleri varmis. Sirke ve acibibere bandirarak yemek makbulmus. Bu yiyecek malzeme ve kalinlik olarak Lahmacun ile ayniymis. Genelde iki katli oluyormus, ama yapilirken firinda degil, tavada yapiliyormus. Cok sevilen bir halk/ev yemegiymis. Eger Firinda yapilirsa asagi yukari ayni olurmus.

mehmetzela
05-06-2007, 09:58 AM
YouTube - Uzbek Cuisine
bütün türkistan forumu hep beraber bi taşkent yapıp gelelim bence.

Sirena
05-07-2007, 03:08 AM
Dinazor arkadaşım Özbek mutfağında Tarhana çorbası yoktur, ama yaz aylarında buğday veya mısırdan yapılan "Goja" çorbası vardır, yoğurtla karıştırırlar, genelde soğuk yenir, hatta içine buz atarlar. Goja da her yöreye ait değil herkes bilmez.
Colpan, kımız da Özbek mutfağına has bir içecek değil, bildiğim kadarıyla Kazak ve Kırgızlarda yaygın.
Özbek çorbaları hakkında bilgi vermek istiyorum, Özbek çorbaları Türk çorbaları gibi mesela, Tarhana, Mercimek, Ezogelin gibi sıvı püre halinde olmuyor, (genelde Türkiye'de sebze çorbasını bile blenderden çekerler, dolayısıyla püre gibi olur) Özbeklerde çorba anlayışı bir az farklı, Çorbalar genelde bol sebzeli ve etli olur, sebzeler tane tane ezilmeden pişmesi lazım. Mesela "Sho'rva" isimli Özbek çorbasına soğan, et (kuzu veya dana), biber, havuç,domates, patates, tuz, baharatlar karabiber, kırmızıbiber, kimyon konulur. Şimdi diyorsunuzdur bizim türlü gibiymiş diye :)
Resmini koyuyorum ancak resimdeki çorbada nohut görebilirsiniz, ama "Sho'rva" da ona benziyor sadece nohutsuz olur, nohutlu olanı da "Mohora" çorbası :)

nurhak
05-07-2007, 06:28 AM
sevgili sirena,bizde de aynı çorba yapılır;genelde kurban bayramında yoğurtla içine göce dediğimiz buğdayla pişirilen bu çorba yapılır ve soğuk içilir ve çok severiz...saygılarımla

disonic
05-09-2007, 01:18 PM
ozbek mutfaginda kimizda icilir,"kazi" denilen at etide yenir.Kazi genelde "osh" adi verilen ozbek pilavinin uzerinde servis yapilir..

Sirena
05-09-2007, 01:57 PM
ozbek mutfaginda kimizda icilir,"kazi" denilen at etide yenir.Kazi genelde "osh" adi verilen ozbek pilavinin uzerinde servis yapilir..

Pardon ama yanlış bilgi veriyorsunuz, "qazi" genelde özbek pilavının üzerinde servis yapılmaz, hiç genelde değil! Genel kelimesini yanlış kullandınız. Nadiren olabilir.
Ama "Norin" yemeğinin üzerinde genelde olur qazi.

eflatunn
05-09-2007, 04:50 PM
Hımm bu başlığı çok sevdim. :D :eat:
Keşke İstanbul'da bulunan özbek kardeşlerimiz de toplantılara gelseler de tanışsak.Böylelikle biribirimiz hakkında birçok şey öğreniriz.(özellikle benim ilgi alanıma giren mutfak kültürü :P )
Özbek mutfağının Türk mutfağından pek farkı yok aslında.Birçoğuna kalite kontrol yapmışlığım vardır.Ziyadesiyle lezzetli. ;)

Mgas
05-10-2007, 02:09 PM
Ozebk mutfagında iskender var mı? Yoksa sallayın gitsin :D

Sirena
05-11-2007, 05:12 AM
Ozebk mutfagında iskender var mı? Yoksa sallayın gitsin :D

Iskender yok.

Qarshi
05-11-2007, 05:18 AM
Iskender yok.

:rolleyes:

"ama" diyen mesajlarınızıda bekliyoruz sayın Sirena...

teleferik gama :mrgreen:

Sirena
05-11-2007, 10:26 AM
:rolleyes:

"ama" diyen mesajlarınızıda bekliyoruz sayın Sirena...

teleferik gama :mrgreen:

Evet ama :D Yanlış bilgi verilmemeli özbek yemekleri meraklılarına:D
Bir de şu gama'yı anlasam :D

Qarshi
05-11-2007, 10:33 AM
Evet ama :D Yanlış bilgi verilmemeli özbek yemekleri meraklılarına:D
Bir de şu gama'yı anlasam :D

Doğru

ama

Nasılsa bizim bu konuda fazlaca bir fikrimiz olmadığı için yanlışın yanlış olduğunu anlıyamıyacağız:lol: O yüzden çekinmeyin ;)

gama'ya gelince....güzel bi anlam ve içeriği olduğuna inan ;)

naeris gama :mrgreen:

disonic
05-15-2007, 03:22 PM
Pardon ama yanlış bilgi veriyorsunuz, "qazi" genelde özbek pilavının üzerinde servis yapılmaz, hiç genelde değil! Genel kelimesini yanlış kullandınız. Nadiren olabilir.
Ama "Norin" yemeğinin üzerinde genelde olur qazi.

youtube dan arastirma konuyu... ben buradayim zaten..orta asyanin merkezinde:lol:
selamlar orta asyadan

Sirena
05-16-2007, 01:49 AM
youtube dan arastirma konuyu... ben buradayim zaten..orta asyanin merkezinde:lol:
selamlar orta asyadan

Kaç senedir Orta Asya'dasınız? Bir de Orta Asya demek Özbekistan demek değil, ben Özbekistan'da yapılan yemeklerden bahsettim, belki siz Özbekistan dışında yapılan Özbek yemeklerinden bahsediyorsunuzdur, ben onlarla ilgili bir şey diyemem.
Çok komik oldu :D bir de sen Özbek değilsin derseniz :D

Qarshi
05-16-2007, 01:59 AM
Kaç senedir Orta Asya'dasınız? Bir de Orta Asya demek Özbekistan demek değil, ben Özbekistan'da yapılan yemeklerden bahsettim, belki siz Özbekistan dışında yapılan Özbek yemeklerinden bahsediyorsunuzdur, ben onlarla ilgili bir şey diyemem.
Çok komik oldu :D bir de sen Özbek değilsin derseniz :D

İyiki varsınız !

Yoksa birileri bize Özbeklerin Kımız içtiğini bide bunla kalmayıp Özbek pilavının üstüne dane dane at eti katıldığına inandıracaktı :lol:

Özbek mutfağı sirena'dan sorulur gama :mrgreen:

disonic
05-16-2007, 01:50 PM
:D :D :D :D :D :D :D :o :o :o

disonic
05-16-2007, 02:00 PM
oncevatan.com.tr/Detay.asp?yazar=52&yz=9961
alinti:
VATAN GAZETESI'nden yazar Ismail ISCAN
"Taşkent’te Özbek pilavı yemeden gitmek olmazdı. Şoförümüz Mansur ille de Özbek pilavı tadın dedi. Harika bir karışım. 9 ayrı kazanda 9 farklı tarzda, farklı baharatlarla pişirilmiş Özbek pilavı çok lezzetli, biraz yağı fazla kaçmış ya neyse. Kımız mevsimi Mayıs başıymış içemedim, merakımdan Orta Asyalı atalarımın başyemeği at etini tattım, sert ve biraz ekşiydi."

BOZ-OK
05-16-2007, 02:01 PM
İyiki varsınız !

Yoksa birileri bize Özbeklerin Kımız içtiğini bide bunla kalmayıp Özbek pilavının üstüne dane dane at eti katıldığına inandıracaktı :lol:

Özbek mutfağı sirena'dan sorulur gama :mrgreen:

Bence Sirena yemek yapmayi bilmiyor....:cool:

Sirena yemek yapmayi bilmiyooorr, Sirena yemek yapmayi bilmiiyoorr.. :mrgreen:

Bumin Alparslan
06-04-2008, 03:11 AM
Türkiyede başka Kımız içilecek yer varmı ?
Veya bu yukarıda bahsi geçen yerler hala duruyormu bilginiz varmı ?

Mgas
08-18-2008, 05:49 AM
Iskender yok.

Neye yarar Özbek mutfağı?

Sirena
08-18-2008, 06:32 AM
kurd mutfagida mi vardi?
Cok sakacisin :lol:.
Turk mutfaginin daha yaglisi, baharatlisi ve acilisi kurd mutfagi olmali heralde ;)
Azeriler dolmayi Azeri yemeği diyorsa, Türkler, Özbekler, Türkmenler, Kazaklar, Kırgızlar hayır, dolma bizim yemektir diyormuş.
Yemekler birbirine çok benzer genelde, yapılış tekniği farklı olabilir.

TÜRKÇE
08-18-2008, 06:33 AM
Neye yarar Özbek mutfağı?
Ama onlarda da Pilav var

Sirena
08-18-2008, 06:48 AM
Ama onlarda da Pilav var
İskender olmasa pilav neye yarar der :D
Yemek konusunda hiç tartışmak istemem, renkler ve zevkler tartışılmaz.
Bir Özbek arkadaşım İskender yemeği hakkında şöyle demişti: Böyle güzel yemeği yoğurtla mahfetmişler.:D Çok güldüm. Diğer bölümde bir Özbek arkadaş mercimek çorbasını kıymalı yaptığını yazıyor, ne dersiniz? :D

TÜRKÇE
08-18-2008, 07:06 AM
İskender olmasa pilav neye yarar der :D
Yemek konusunda hiç tartışmak istemem, renkler ve zevkler tartışılmaz.
Bir Özbek arkadaşım İskender yemeği hakkında şöyle demişti: Böyle güzel yemeği yoğurtla mahfetmişler.:D Çok güldüm. Diğer bölümde bir Özbek arkadaş mercimek çorbasını kıymalı yaptığını yazıyor, ne dersiniz? :D
Ben orada bizim mercimek neden gizil renkli diye soruyor sandımda seninki salçalı dedim :D

Sirena
08-18-2008, 07:18 AM
Ben orada bizim mercimek neden gizil renkli diye soruyor sandımda seninki salçalı dedim :D
Onu doğru anlamışsın, Serenity etli mercimek yapmış.

TÜRKÇE
08-18-2008, 07:40 AM
Onu doğru anlamışsın, Serenity etli mercimek yapmış.
Unutmamak için burada tekrar mı ediyorsun

yavuz
08-18-2008, 09:28 AM
Atalarım Oğuzlar, pilav ve ayran severlermiş. Benim için zevk-renk yoktur, Atalarım'ın kültürü vardır. :cool:

TÜRKÇE
08-18-2008, 09:41 AM
Sirena Hanım Sizin bu uzbek kızları yemek çeşiti az olunca mı 150-170cm oluyorlar

Sirena
08-18-2008, 09:52 AM
Sirena Hanım Sizin bu uzbek kızları yemek çeşiti az olunca mı 150-170cm oluyorlar
Anlamadım.

TÜRKÇE
08-18-2008, 09:59 AM
Anlamadım.
Ben pilavı çok severdim. Her öyünde pilav isterdim. Dedem derdi ki" tosunum, tombağım, hep pilav yersen boydan kısa akıldan biraz kıt olursun" derdi.
Şimdi bakıyomda uzbek kızları hep ufak boylu, acaba sürekli pilav yediklerinden mi diye düşündüm :lool:

TurkKizi1985
08-18-2008, 10:46 AM
Ama onlarda da Pilav var

pilav her ulkede var....hangi ulkede yok....hatta hintliler v.s. pilava pilau diyorlar :lol:

yavuz
08-18-2008, 11:27 AM
Pirinci var eden Allah'a şükür. :lol:

TurkKizi1985
08-18-2008, 02:15 PM
Pirinci var eden Allah'a şükür. :lol:

ama bence pilavlardan en guzelleri sunlar:

parca etli pilav
tavulu pilav
tereyagli nohutlu pilav, gerisini unut...becburiyetten yersem yerim.

bulgur pilavini severim, ama dogru duzgun bol iyi kavrulmus soganli, salcali ve kuru olmayacak, icine azcik bezelye ve havuc konmali....bende ozaman o bulgur pilavinin ustune konarim, hehehehe:cool:

yavuz
08-18-2008, 02:27 PM
Biz kenar mahalle çocuğuyuz, öyle şulu-bulu pilav bilmeyiz. Bizde "pilav" vardır, ötesi yok! :cool:

TurkKizi1985
08-18-2008, 02:33 PM
Biz kenar mahalle çocuğuyuz, öyle şulu-bulu pilav bilmeyiz. Bizde "pilav" vardır, ötesi yok! :cool:

ohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, tamam.

gozbek mutfagini , turk mutfagina cevirdik simdi...eh bask ane yemekler var ozbeklerde?

Sirena
08-19-2008, 12:30 AM
Lag'mon
Bu yemeğin ana vatanı Çin, Özbekistan'da da bu yemek çok sevilir.
http://img79.imageshack.us/img79/7295/lagmanreadykpno7.jpg

*Bu forumun kullanıcısına ait olan resim

Sirena
08-19-2008, 12:48 AM
Gul Honim
http://img525.imageshack.us/img525/9706/img3967tq5ee1.jpg
Bu resim de Rosefire'a ait

Mr.Abdullah
08-19-2008, 12:56 AM
Hmmmm. Sirena, bular Rosefirega tegishli rasmlarmi? O'ziz ham ancha pazanda bo'sayiz kerak? Manga turk taomlari, ayniqsa shirinliklari juda yoqadi. Luqum, luqum jon luqum.

Turkish delight - I love it, and that's right!

Sirena
08-19-2008, 01:13 AM
Hmmmm. Sirena, bular Rosefirega tegishli rasmlarmi? O'ziz ham ancha pazanda bo'sayiz kerak? Manga turk taomlari, ayniqsa shirinliklari juda yoqadi. Luqum, luqum jon luqum.

Turkish delight - I love it, and that's right!
Ha onda sonra o'zbek ovqatlari qilib turaman, odatda turk ovqatlarini qilaman, (hozir bittasi yopishadi, san ovqat qilmas eding-ku deb, biz ohirgi paytda salat yevotgandik:D)Food in picturesda bor bir-ikkita rasmlarim:uups:
Turk shirinliklari zo'r!

Bilge_Kagan
08-19-2008, 05:34 AM
Istek uzerine basligi mumkun mertebe temizledim, buyrun devam edin.

Duzenleme: "Devam edin" derken "tartismaya devam edin" demedim :lool:

TÜRKÇE
08-19-2008, 06:02 AM
Ya devam etseler ne olacak, anlatırlar anlatırlar, ya birkez tadalım bize ikram edin dediğimiz zaman, ay aman ben rejimdeyim, ay aman bizim evde yapılmaz, İyide yapmadığın yemedği neden anlatıyorsun ve yemeyeceğin yemeği burda anlatıpta rejim azmini neden kırıyorsun

Sirena
08-19-2008, 06:40 AM
Ya devam etseler ne olacak, anlatırlar anlatırlar, ya birkez tadalım bize ikram edin dediğimiz zaman, ay aman ben rejimdeyim, ay aman bizim evde yapılmaz, İyide yapmadığın yemedği neden anlatıyorsun ve yemeyeceğin yemeği burda anlatıpta rejim azmini neden kırıyorsun

:lool:
Bilgi amaçlı yazıyoruz, zaten azimli insan rejim yapar:lol:
http://img376.imageshack.us/img376/841/osh30072007an5.jpg

Mgas
08-19-2008, 06:49 AM
O nece bir pilavdır. Bezelyeler,nohutlar,havuçlar,kuru üzümler.......vay vay vay :shock:

Sirena
08-19-2008, 06:57 AM
O nece bir pilavdır. Bezelyeler,nohutlar,havuçlar,kuru üzümler.......vay vay vay :shock:
Bezelye yok be :D
Özbek pilavı işte:cool:
Genelde sade yaparlar ama kuru üzümlü, nohutlu, ayvalı, sarımsakli yapanlar da var.

Mr.Abdullah
08-19-2008, 07:00 AM
Bezelye yok be :D
Özbek pilavı işte:cool:
Genelde sade yaparlar ama kuru üzümlü, nohutlu, ayvalı, sarımsakli yapanlar da var.

Shunaqa chiroyli ekanki, yamlamay yutsada odam... Yo'q lazzatni cho'zib sekiiin yeyish kerak. Rosa ishtaham ochildi lekin. :))

Mgas
08-19-2008, 07:02 AM
ezelye yok be
Özbek pilavı işte

Eee Özbek pilavına tadını veren başka bir öğe mi? Pirinci mi?

TÜRKÇE
08-19-2008, 07:02 AM
Aman da aman benim cici azerim. :D

Mgas
08-19-2008, 07:05 AM
Aman da aman benim cici azerim.

Aga açma o konuyu her yerden üzüntü akıyor...Az işi olmadı. Hangi kılavuz öğretmenine götürsem "500 kere girmen gerekirdi" diyor, 250 binle alan yere 214 binde girmeye çalışıyorum...Ek yerleştirmede gene deneyeceğimde şimdilik Kıbrısın tam burslu bölümlerine göz diktim...

TÜRKÇE
08-19-2008, 07:06 AM
Onu bunu bilmeme sirena hanım. Baba anneniz iyileşsin bir. Kardeşinizde gelsin. Heralde kardeşinizede lokanta yolu gösterecek değilsiniz. Yanında bizde bitleniriq.
Yakında gelcem izmire
Kaçış yok(made in jean clueda van damme)

Sirena
08-19-2008, 08:31 AM
Eee Özbek pilavına tadını veren başka bir öğe mi? Pirinci mi?
Kuzu eti çok güzel tat verir, ayrıca baharat olarak kimyon kullanılır. Bize göre kuyruk yağı güzel tat verir:shock::D

TÜRKÇE
08-19-2008, 08:32 AM
Kuzu eti çok güzel tat verir, ayrıca baharat olarak kimyon kullanılır. Bize göre kuyruk yağı güzel tat verir:shock::D
Sen hala özbek kızlarının neden boysuz olabilceğini açıklamadın bana
Pilavla alakaları yok değil mi

Şehbir
08-19-2008, 08:48 AM

BUGÜN, KUAFÖRE UĞRAMIŞSIN SANIRIM...

Sirena
08-19-2008, 09:13 AM
Sen hala özbek kızlarının neden boysuz olabilceğini açıklamadın bana
Pilavla alakaları yok değil mi

Irkımız böyle. O kadar da kısa değiliz ama, normaliz. 160-175 sm normal bence.

TÜRKÇE
08-19-2008, 09:17 AM
Irkımız böyle. O kadar da kısa değiliz ama, normaliz. 160-175 sm normal bence.
2 yıl önce buharada gördüğüm tüm kızlar 150-165cm idi de. Ordan aklımda kalmıştı.
Neyse Babaanneniz nasıl oldu? Bugün haber aldınız mı

Mr.Abdullah
08-19-2008, 09:19 AM
2 yıl önce buharada gördüğüm tüm kızlar 150-165cm idi de. Ordan aklımda kalmıştı.

Vay Koyuncum, sen Ozbekistana gelmish miydin? Ama bilmem sen Buharaya gittigin gun belki ancak 150-165cm kizlar chikmishlar. :wink

TÜRKÇE
08-19-2008, 09:23 AM
Vay Koyuncum, sen Ozbekistana gelmish miydin? Ama bilmem sen Buharaya gittigin gun belki ancak 150-165cm kizlar chikmishlar. :wink
Geldim ve 1 gecha kaldım. Ama özbekistanın ticaret bankacılığı henüz gelişmemiş. Bizim işler büyük sermayeleri işler, banka destek ve rehbersiz olmaz.
Bir geldim galiba pekindeyim dedim. Küçük küçük kadınlar :lool:

Mr.Abdullah
08-19-2008, 09:27 AM
Geldim ve 1 gecha kaldım. Ama özbekistanın ticaret bankacılığı henüz gelişmemiş. Bizim işler büyük sermayeleri işler, banka destek ve rehbersiz olmaz.

Sen bizim kadinlardan mi laf ediyosun? Hay ben bir gun Turkiye'ye gitsem bakalim ne olacak! Hm. Belki birisi 150 cm chikip onu evime getirecem... :)

Bilge_Kagan
08-19-2008, 09:27 AM
Ozbek Mutfagi diye baslik acmislar, mutfaktan yemek haric hersey cikti :lol:

Sirena
08-19-2008, 09:28 AM
İlginç, Buharalı kızlar kısa değillerdir ya, sen Taşkent'e gelecektin, bir daha da gitmezdin zaten.

TÜRKÇE
08-19-2008, 09:35 AM
Ozbek Mutfagi diye baslik acmislar, mutfaktan yemek haric hersey cikti :lol:
Siz bilasiz mi " can bogazdan gelir" Bogazi görünce canlanıp hayata dalıyoz

LIBRA
08-19-2008, 09:35 AM
Hıh, kim o yukarda bizim kadınlara laf den kısa diye? sanki türk kızları 180!!!! gördük türkleride.... peki bana biri açıklasın neden herkes özbek kızları kıskanıyor?! neden türk kızları hep şişko? 18-17 yaşındaki kızlar en az 60 kilo! Neden Türkiye banka işlerinde bile bu kadar ilerlemişken hala zavallı köylüler (özellikle o uzun boylu dediginiz kızlar) okuyamıyor? Peki neden özbekistanda herkes ama herrrkess okuyor? Benim babannem öğretmen diyenler neden bukadar az? Mesela bizde bir sürü hatta ben derim ''benim babaannem öğretmen''! açtırmayın benim ağzımı!

TÜRKÇE
08-19-2008, 09:38 AM
İlginç, Buharalı kızlar kısa değillerdir ya, sen Taşkent'e gelecektin, bir daha da gitmezdin zaten.
Taşkent programıda vardıda, biz buharada başarısız olunca, taşkante başka personel gitti Onlarda başarısız oldu :lool:
2 yıldır hiç özbekistan çıkmadı
Ama kazakistanda çok başarılıyız.
Ama buhara çok güzel. Belki tahminimce 10 taşkentten güzeldir.

Mr.Abdullah
08-19-2008, 09:40 AM
Hıh, kim o yukarda bizim kadınlara laf den kısa diye? sanki türk kızları 180!!!! gördük türkleride.... peki bana biri açıklasın neden herkes özbek kızları kıskanıyor?! neden türk kızları hep şişko? 18-17 yaşındaki kızlar en az 60 kilo! Neden Türkiye banka işlerinde bile bu kadar ilerlemişken hala zavallı köylüler (özellikle o uzun boylu dediginiz kızlar) okuyamıyor? Peki neden özbekistanda herkes ama herrrkess okuyor? Benim babannem öğretmen diyenler neden bukadar az? Mesela bizde bir sürü hatta ben derim ''benim babaannem öğretmen''! açtırmayın benim ağzımı!

Og'ir artilleriya ishga tushdi.... Hazillashishdiku endi, keling o'zaro dilimiz hira bo'lmasin. :(

Sirena
08-19-2008, 09:42 AM
Taşkent programıda vardıda, biz buharada başarısız olunca, taşkante başka personel gitti Onlarda başarısız oldu :lool:
2 yıldır hiç özbekistan çıkmadı
Ama kazakistanda çok başarılıyız.
Ama buhara çok güzel. Belki tahminimce 10 taşkentten güzeldir.
Siz başarısız oldunuz diye bizim kızlar kısa anlamına gelmez :D

TÜRKÇE
08-19-2008, 09:43 AM
Türkocuk sende benim ağzımı açtırma burda kötüleyen yok. Ben 1-2 sayfa önceden dedemin pilav yiyenlerin kısa olacağını söyledim ve gördüklerimi söyledim. Sende damdan düşer gibi atlama
Bilde konuş. Bizim konuşmamızın sebebi pilavdır. Ve ortamı sakinleştirmeye çalışmaktır. Değilse bugun herkeste bir sıkıntı var. Sıcakların 44 dereceye varmasından olabilir.

TÜRKÇE
08-19-2008, 09:44 AM
Siz başarısız oldunuz diye bizim kızlar kısa anlamına gelmez :D
Sanırım sende okumadın eski yazımı
http://forum.arbuz.com/showpost.php?p=1045343&postcount=67

LIBRA
08-19-2008, 09:48 AM
Türkocuk sende benim ağzımı açtırma burda kötüleyen yok. Ben 1-2 sayfa önceden dedemin pilav yiyenlerin kısa olacağını söyledim ve gördüklerimi söyledim. Sende damdan düşer gibi atlama
Bilde konuş. Bizim konuşmamızın sebebi pilavdır. Ve ortamı sakinleştirmeye çalışmaktır. Değilse bugun herkeste bir sıkıntı var. Sıcakların 44 dereceye varmasından olabilir.

Bende kötülemiyorum allah allah, soru sordun cevap aldın benimde bazı sorularım vardı, onları sordum... Özbekler pilav yiyip kısa oluyorlarsa (nekadar cahilce bir düşünce) acaba türk kızları ne yiyipte böyle oluyorlar?! :) Bende gördüklerimi söylüyorum hemde dibimde 3 senedir... =))) umarım damdan düşer gibi atlamadıgımı anlamışsındır yazdıklarımda

TÜRKÇE
08-19-2008, 09:51 AM
Bende kötülemiyorum allah allah, soru sordun cevap aldın benimde bazı sorularım vardı, onları sordum... Özbekler pilav yiyip kısa oluyorlarsa (nekadar cahilce bir düşünce) acaba türk kızları ne yiyipte böyle oluyorlar?! :) Bende gördüklerimi söylüyorum hemde dibimde 3 senedir... =))) umarım damdan düşer gibi atlamadıgımı anlamışsındır yazdıklarımda
Neyse bizim atalarımız deliyle dalaşacağına çalıya dolaş demişler. Dayakyasırı
Sen Haklısın :lool:
Bizim kızlarımız iskender gibi mükemmel yemekleri tattıklarından selvi boylu sırım gibi olabilir.
Okumamış konusuda çok yaralı mesele. Bizim değil gündüz burada tartışmamıza konu olan hain halkın adi inançları ve kadınları mal gibi görmeleri.
Bizde okuma oranı neredeyse %100 dür
Hatta bizim köyün delisi bile üniversiteden terktir.

TÜRKÇE
08-19-2008, 11:30 AM
Babaannesi öğretmenmiş, ona bakarsan benim dedemin babasıda başmüderris miş
Benim dedem senin dedeni döver
Hem benim babaannemde çok büyük iadereciymiş. Çok iadere etmiş. Kadının adını neredeyse idarelik koymuşlar.
Benim babaannemde senin babaanneni döver hıh

Atropatena
08-19-2008, 11:43 AM
Bizde bir film var, orada kechmishden gelmish Xan ushaqa deyir "Eger indi sarayimda yalanchilarin musabiqesi kechiriliseydi sen qalib gelerdin". Bu movzuda bu sozleri birine aid etmek olar :D

Altın Arığ
08-19-2008, 12:04 PM
Konu çok dağılmış ama;
Anadolu'da da etli nohut yemeği yapıp pilavın üzerine dökerler.Zaten köylerde kuyruk yağı kullanıldığından sonuçta ÖZBEK PİLAVIna benzer birşey ortaya çıkıyor.
Eh!Ne de olsa bir atadan geliyoruz,yaptıklarımızda birbirine benziyor.

yavuz
08-19-2008, 12:07 PM
Nohutlu ve tavuk etli pilav mühim günlerde adak olarak dağıtılır. Ne güzel şeydir, damakta nohutla et parçalarının ahenkli dansı... :yes:

TurkKizi1985
08-19-2008, 01:04 PM

Benim Ozbekistan a gitmeme gerek kalmadi, Almanya da universite dolu Ozbek ve Kazaklar vardi, hayatimda 170 ve uzerinde Ozbek kizini gormedim, hepsi bende genelde 1 kafa ufaklardi (ben kendim 170 cm).Durust olmaliyim, Ozbek erkeklerinde uzunda gordum.

Mgas
08-19-2008, 01:19 PM
Bu konu nolmuş böyle :D

hayatimda 170 ve uzerinde Ozbek kizini gormedim

Türklük genidir, doğaldır. Benim ataların resimlerine bakıyorum böyle kısa kısa...De şimdi Türkiye kişisinin boyu uzadı. Benim boyum 1.85 dolayıdır arkadaşlarımda benim boylarımda...

http://forum.arbuz.com/showthread.php?t=38409&page=6

Vay konuya bakın...Abanın :lol:

TurkKizi1985
08-19-2008, 01:26 PM
Bu konu nolmuş böyle :D

Türklük genidir, doğaldır. Benim ataların resimlerine bakıyorum böyle kısa kısa...De şimdi Türkiye kişisinin boyu uzadı. Benim boyum 1.85 dolayıdır arkadaşlarımda benim boylarımda...

Bence olay sundan ibaret: biz Turkiye Turkleri karisigiz, benim atalarim avrupali ve kafkasyali, benim Ozbeklerle olsun yada diger Turki cumhuriyetleriyle yakindan uzaktan alakam yok(yani atalarim Orta Asyadan gelmiyor) ve bizde aile, sulale v.s. herkes kumral (bende kumralim, fotografta cok esmer ciktim, fotografi ceken arkadas beceriksizdi!flash unuttu karanlik odada)yada sarisin ve uzun boylu. Ama hepimiz Turkiye yi cok seviyoruz, ondan Turkuz ama etnik kokene inersek, 200 yil geriye donersek, kimse Turk degil, ama Osmalinlar beraber yasadik ve Kurtulus savasindada ailemiz savasti.

Ve benim gibi etnik kokeni Turk olmayan cok, ondan dis gorunuslerimiz cok farkli, Turkiye de sarisindan tut, cinliye benzer herkes var, ondan ufacik boylu insanlardan uzun boyluya kadarda degisiyor.

Ozbeklerin irki ari kalmis mi desem? Diger irklarla zannedersem karisik degiller, kendilerine ozgu cekik gozlu, koyu sacli ve kisalar.

TurkKizi1985
08-19-2008, 01:30 PM
Benim aslinda Ozbek mutfagindan anlayana cok ozel bir sorum var:

Manti ozbek yemegi mi?
Ozbek bir arkadasim, mantinin Ozbek yemegini iddia etmisti, Rus (gercek Rus, Ozbek asilli degil) de aynisi Rus yemegi oldugunu iddia etti, Kayserili lerde (yani Turk ler) Turk yemegi diye iddia ederler, bu konuda daha derin bilgili var mi?

Iskender, Manti, Kofte cesitleri (kiymali, tavuklu, sebzeli v.s.) ve Borek cesitleri en sevdigim yemeklerdir.

Mgas
08-19-2008, 01:38 PM
Bence olay sundan ibaret: biz Turkiye Turkleri karisigiz, benim atalarim avrupali ve kafkasyali, benim Ozbeklerle olsun yada diger Turki cumhuriyetleriyle yakindan uzaktan alakam yok(yani atalarim Orta Asyadan gelmiyor) ve bizde aile, sulale v.s. herkes kumral (bende kumralim, fotografta cok esmer ciktim, fotografi ceken arkadas beceriksizdi!flash unuttu karanlik odada)yada sarisin ve uzun boylu. Ama hepimiz Turkiye yi cok seviyoruz, ondan Turkuz ama etnik kokene inersek, 200 yil geriye donersek, kimse Turk degil, ama Osmalinlar beraber yasadik ve Kurtulus savasindada ailemiz savasti.

Doğrudur, öyle. Türklük bir ekindir(kültürdür)

Ve benim gibi etnik kokeni Turk olmayan cok, ondan dis gorunuslerimiz cok farkli, Turkiye de sarisindan tut, cinliye benzer herkes var, ondan ufacik boylu insanlardan uzun boyluya kadarda degisiyor.

Yav yok benim doğalda 2 metre boyumun olması gerekti uzamadım kaldım :D Benim atalar Türk. O oranda gövdeeğitimi yapıyorum, süt ürünlerini çok severim ancak yok 1.85 doalyından aşkın yukarı çıkamıyorum. Var genetik bağlantısı var.

Mgas
08-19-2008, 01:39 PM
Manti ozbek yemegi mi?
Ozbek bir arkadasim, mantinin Ozbek yemegini iddia etmisti, Rus (gercek Rus, Ozbek asilli degil) de aynisi Rus yemegi oldugunu iddia etti, Kayserili lerde (yani Turk ler) Turk yemegi diye iddia ederler, bu konuda daha derin bilgili var mi?

Iskender, Manti, Kofte cesitleri (kiymali, tavuklu, sebzeli v.s.) ve Borek cesitleri en sevdigim yemeklerdir.

Moğ mantu bohça biçiminde hamur parçalarıyla yapılan yemek ~ ?
———————
• Karş. Çin mántou, Kore mandu (a.a.). 13. yy’dan itibaren İç Asya’dan komşu kültürlere yayılan adın kaynağı açık değildir. Çince mán tóu ("barbar kellesi") etimolojisi muhtemelen yakıştırmadır.

TurkKizi1985
08-19-2008, 01:45 PM
———————
• Karş. Çin mántou, Kore mandu (a.a.). 13. yy’dan itibaren İç Asya’dan komşu kültürlere yayılan adın kaynağı açık değildir. Çince mán tóu ("barbar kellesi") etimolojisi muhtemelen yakıştırmadır.
ohhhhhhhhhhhhhhh mantinin bir resmini koyiyim :lol:
su guzellige bakin ya, ustunde sumaka var, ama naneyi unutmuslar.

demis oldugun gibi bu mantiya ruslar rus yemegi, ozbekler ozbek yemegi , biz kayserilerde turk yemegi diyoruz....mantinin ozu nerden gelir? bunu ciddenmerak ediyorum.

TurkKizi1985
08-19-2008, 01:52 PM
———————

diger mesajmda resmini koydum iste, bohca mi dersinbu minik seylere yoksa baska bir sye mi bilmem artik, capi genelde 1 cm yada 1.5 santim, tembeller (yani ben) 2 cm de yapiyorum....ugrasamam pek, ama tadi super!

Mgas
08-19-2008, 01:53 PM
ohhhhhhhhhhhhhhh mantinin bir resmini koyiyim
su guzellige bakin ya, ustunde sumaka var, ama naneyi unutmuslar.

demis oldugun gibi bu mantiya ruslar rus yemegi, ozbekler ozbek yemegi , biz kayserilerde turk yemegi diyoruz....mantinin ozu nerden gelir? bunu ciddenmerak ediyorum.

Sözcük olarak Moğollardan geliyormuş.

Mantı yemeyeli çok oldu. Doğrusu toplasan kaç kez yemişimdir. Oy çok özlediğim yemekler var.

Analı kızlı
Mantı
Lahmacun
Guymak
Havuç tatlısı
...

Oy ben ne boş bir yaşam yaşıyormuşum :cry:

Mgas
08-19-2008, 01:57 PM
Türk mutfağının olduğu kadar diğer Orta Asya mutfaklarının da bir parçası olan mantı, eski SSCB ülkelerinde de popüler bir yiyecektir. Orta Asya'dan Anadolu'ya göçebe Türkler tarafından getirilmiştir. Bazı yörelerde mantıya "tatar böreği" denilmesi, mantının göçebelikle olan ilişkisini doğrulamaktadır. Mantı, Uzak Doğu’da baozi ve mandu adları ile anılan etli/sebzeli hamur yemeklerine benzemektedir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Mant%C4%B1

TurkKizi1985
08-19-2008, 01:57 PM
Sözcük olarak Moğollardan geliyormuş.

Mantı yemeyeli çok oldu. Doğrusu toplasan kaç kez yemişimdir. Oy çok özlediğim yemekler var.

Analı kızlı
Mantı
Lahmacun
Guymak
Havuç tatlısı
...

Oy ben ne boş bir yaşam yaşıyormuşum :cry:

anali kizli ne ya? unuttum, duymustum, anadolu yemegi galiba? guymak ne ya?
havuc tatlisi havuclu kekimi diyorsun, yoksa cezerya mi?

benim canimda cok sey cektide, yurtdisinde yok oyle turiyedeki guzel yemek....her yer igrenc ucuz dandik kebabcilar, yagli yagli, cok igrenc ya!

Mgas
08-19-2008, 02:03 PM
anali kizli ne ya? unuttum, duymustum, anadolu yemegi galiba?

http://farm2.static.flickr.com/1112/1387348261_39a49672f2.jpg

guymak ne ya?

O da un süt yağ şekerle yapılan bir yemek. Onu kimse bilmez doğrusu benim ocakta(ailede) vardı bir. Benim ocakta garip sözcükler garip yemekler vardır Allah bilir bu guymağın kökeni neredir.

havuc tatlisi havuclu kekimi diyorsun, yoksa cezerya mi?

http://www.1resimler.com/data/media/1154/Havuc_Tatlisi.jpg

İşte bundan :D

benim canimda cok sey cektide, yurtdisinde yok oyle turiyedeki guzel yemek....her yer igrenc ucuz dandik kebabcilar, yagli yagli, cok igrenc ya!

Sanki içinde var. :(

TurkKizi1985
08-19-2008, 02:09 PM
http://farm2.static.flickr.com/1112/1387348261_39a49672f2.jpg

O da un süt yağ şekerle yapılan bir yemek. Onu kimse bilmez doğrusu benim ocakta(ailede) vardı bir. Benim ocakta garip sözcükler garip yemekler vardır Allah bilir bu guymağın kökeni neredir.

http://www.1resimler.com/data/media/1154/Havuc_Tatlisi.jpg

İşte bundan :D

Sanki içinde var. :(

icinde dolu, ben antalyada yasadim turkiye de en son, antalya merkez......
oh be ne guzel yemekler var orda, zaten antalya cok turistik...karnim acikti!

Sirena
08-20-2008, 12:56 AM
Benim aslinda Ozbek mutfagindan anlayana cok ozel bir sorum var:

Manti ozbek yemegi mi?

Avrupa va Kafkasya asıllı Türk kızı, bizim Özbeklerin bildiği mantı Türkiye'deki mantıya göre çok daha büyük olur ve buharlı tencerede pişer. Etli (parça veya kıymalı) soğanlı, baharat kimyon, karabiberli olur.
Elle de yiyen var çatalla da. (Bildiğim kadarıyla asıl Çin yemeğidir)
http://farm2.static.flickr.com/1093/526661629_88c7bc6ec0_b.jpg
http://img244.imageshack.us/img244/4228/s640x480qh6.jpg
http://img174.imageshack.us/img174/8795/320manty024ew.jpg

Ruslarda bu (yukarıdaki) yemek yok diye biliyorum, ama onlarda "Pelmeni" var, suda pişer, Türk mantısına benzer şekli farklı, İtalyan ravioli'sine benzer (aşağıdaki resimde pişmemiş hali)
http://www.joachim-gross.de/img/pelmeni.jpg

Bu da Özbek "Chuchvara"sı, Rus pel'meniye benzer, şekli bir az farklı, Ruslar hamuru yuvarlak keser Özbekler dikdörtgen. Kıyması da farklı olabilir, Ruslar domuz eti kullanırlar (dana da olabilir), Özbekler dana, koyun, kuzu eti kullanırlar.
http://img150.imageshack.us/img150/8255/pict0142aw5.jpg

http://img80.imageshack.us/img80/7605/9056nj6.jpg

Türk mantısının nasıl yapıldığını yazmama gerek yok herhalde.

Atropatena
08-20-2008, 01:03 AM
Manti Isteyirem !!!

Mr.Abdullah
08-20-2008, 01:06 AM
Sirena, siz bizni so'laklarimizni oqizishni yaxshi ko'rasizmi deyman-a? :)

Lekin mantiga o'xshash taomlar manimcha faqat bizdagina bo'lmasa kerak. Boshqa davlatlarda ham shunga o'xshash taomlar boshqacha nomlar bilan bo'lsa kerak.

Atropatena
08-20-2008, 01:12 AM
Bizde mantiya oxshar yemek var, amma olchusu kichik olur-adi da DUSHBERE

Sirena
08-20-2008, 01:29 AM
Sirena, siz bizni so'laklarimizni oqizishni yaxshi ko'rasizmi deyman-a? :)

Lekin mantiga o'xshash taomlar manimcha faqat bizdagina bo'lmasa kerak. Boshqa davlatlarda ham shunga o'xshash taomlar boshqacha nomlar bilan bo'lsa kerak.
Dedim ya Manti Çin yemeği olabilir, Moğollar da çok yapar, Uygurlar da, diğer yerlerde yapılıyor mu bilmiyorum

Sirena
08-20-2008, 01:32 AM
Bizde mantiya oxshar yemek var, amma olchusu kichik olur-adi da DUSHBERE

Bizim Horazm şehrinde de yumurtabarak yaparlar, kıyma yerine sutlü yumurta kullanırlar suda pişer mmmmmmmmm:P

Atropatena
08-20-2008, 01:35 AM
Dusbereye mantidaki kimi et qoyuruq, suda bishiririk, sonra da sirke ve nane ile yeyirik

Mantiya ekvivalent olan u=yemek ise bizde GURZE adlanir, o da manti kimi boyuk olur

Sirena
08-20-2008, 01:40 AM
Dusbereye mantidaki kimi et qoyuruq, suda bishiririk, sonra da sirke ve nane ile yeyirik

Mantiya ekvivalent olan u=yemek ise bizde GURZE adlanir, o da manti kimi boyuk olur
Göremedik sizin yemekleri:lol: 2 senedir Azeri pilavı (resmini) bekliyoruz ama, bir şey yok:D

Atropatena
08-20-2008, 01:42 AM
Plovu gorende shekil filan yaddan chixir, bir de ayiliram ki, plovdan eser-elamet yoxdur, yalniz bosh qablar qalib :D

Altın Arığ
08-21-2008, 07:13 AM
Bence olay sundan ibaret: biz Turkiye Turkleri karisigiz.....
Ve benim gibi etnik kokeni Turk olmayan cok, ondan dis gorunuslerimiz cok farkli, Turkiye de sarisindan tut, cinliye benzer herkes var, ondan ufacik boylu insanlardan uzun boyluya kadarda degisiyor....

Kusura bakmayın,siz eminim kötü niyetle yazmamışsınızdır ama bu görüşe şiddetle karşıyım.
Bu görüş büyük şehirler için geçerlidir ama dünyanın heryerinde de zaten böyledir.Köylerde,Anadolu'da durum çok farklı...
Saf ırk zaten yok ama Anadolu'nun en aşağı %85'i Türk Atalardan geliyordur.
Orta Asya Türkler'ine benzer çekik gözlü,elmacık kemiği çıkık kişilere-Japon-Çinli-diyorlar.Oysa onlar tam Türk!
Bizler öyle Amerikalılar gibi <<KARIŞIK>>falan değiliz!Olan karışıklık da doğaldır.

Karayılan
08-21-2008, 07:17 AM
O da un süt yağ şekerle yapılan bir yemek. Onu kimse bilmez doğrusu benim ocakta(ailede) vardı bir. Benim ocakta garip sözcükler garip yemekler vardır Allah bilir bu guymağın kökeni neredir.Guymak bizim un helvası yau. Dedem cok sever. :cool:

Kilis'te, Adıyaman'da Maras'ta da bilinir guymak. Ama bana sorarsan Antep tatlısı :lol:

TurkKizi1985
08-21-2008, 09:15 AM
Guymak bizim un helvası yau. Dedem cok sever. :cool:

Kilis'te, Adıyaman'da Maras'ta da bilinir guymak. Ama bana sorarsan Antep tatlısı :lol:

ahhhhhhhhhhhhhh, tamam ben un helvasini biliyorum, guymak demiyoruz ama un helvasi deniyor, kac kere denedim, bir kere bile beceremedim...bende irmikli helva yaparim hep :lol:

TÜRKÇE
08-21-2008, 09:17 AM
Guymak bizim un helvası yau. Dedem cok sever. :cool:

Pekmez Helvası mı, un ve pekmezden yapılan

TurkKizi1985
08-21-2008, 09:18 AM
Pekmez Helvası mı, un ve pekmezden yapılan

benim bildigim un, seker ve tereyagi yada sivi ya, unuttum hangi yag.

TÜRKÇE
08-21-2008, 09:21 AM
Revani değil değilmi bu

TurkKizi1985
08-21-2008, 09:26 AM
Revani değil değilmi bu
yau yok yau, revani serbetli, irmikli.

irmik helvasi, baya irmik,su ya da sut, findik, seker, tereyagi yada sivi yag, sonunda gorunusu pilav gibi bir sey. revani bambaska bir sye, o firinda yapiliyor ve serbetli, sizin evde yemekleri kim yapiyor , ama sen yapma :uups::lol::lol::lol::lol:

TÜRKÇE
08-21-2008, 09:28 AM
yau yok yau, revani serbetli, irmikli.

irmik helvasi, baya irmik,su ya da sut, findik, seker, tereyagi yada sivi yag, sonunda gorunusu pilav gibi bir sey. revani bambaska bir sye, o firinda yapiliyor ve serbetli, sizin evde yemekleri kim yapiyor , ama sen yapma :uups::lol::lol::lol::lol:
Bizim evde benden başka hech kim yoki:(

TurkKizi1985
08-21-2008, 09:29 AM
Bizim evde benden başka hech kim yoki:(

mhm anladim, aman bosver daha iyi, kafani dinlersin;)

Sirena
08-22-2008, 12:40 AM
Tekrar ve tekrar Özbek pilavı!
http://img135.imageshack.us/img135/2895/000y7g5qna7.jpg
Sarı havuç
http://img135.imageshack.us/img135/1909/000ya274ir1.jpg
http://img253.imageshack.us/img253/1597/000yfs1ccm7.jpg
En zararlı olan şeylerden biri, bardakta ne oldğunu tahmin edin :D
http://img177.imageshack.us/img177/9948/000ygsdckv5.jpg

Tencere kenarındaki meyva ayvadır
http://img253.imageshack.us/img253/2393/000ykaz0mo0.jpg
http://img135.imageshack.us/img135/5503/000yqwqcvr8.jpg
http://img135.imageshack.us/img135/6325/000yp3kxzr5.jpg

TÜRKÇE
08-22-2008, 01:05 AM
uLEN BİR ÖZBEK PİLAVI LÜPLETMEDEN ÖMÜR BİTCEK ÖLCEZ HA

Atropatena
08-22-2008, 01:06 AM
Ikinci shekildeki nedir ele?

LIBRA
08-22-2008, 01:07 AM
Sirena opa Turkiyada qayerdan sariq sabzi topsa bo'ladi?

Sirena
08-22-2008, 01:38 AM
Sirena opa Turkiyada qayerdan sariq sabzi topsa bo'ladi?
Bilmasam, yo'q shekilli? man hech ko'rmadim. Bu qizil sabzi ezilib ketadi-de shunisi yomon.

*Resimler bana ait değil.

Sirena
08-22-2008, 01:38 AM
Ikinci shekildeki nedir ele?
Sarı havuç

TÜRKÇE
08-22-2008, 01:46 AM
sarı havucun nesi çok zararli

Atropatena
08-22-2008, 01:46 AM
Sarı havuç
bizde havuc=kök, amma sarisi olmur

Sirena
08-22-2008, 01:50 AM
sarı havucun nesi çok zararli
Sarı havuç zararlı demedim, tabakta üzerinde soğan yanında kadeh olan şey zararlı dedim, yani kızarmış kuyruk yağı ve kadehte 50 gr vodka.

TÜRKÇE
08-22-2008, 01:57 AM
Kusura kalma hoşgör
Ben anlamam pek atkadan vodkadan

Mr.Abdullah
08-22-2008, 04:30 AM
Sirena, bo'tta nima qivossiz? Toshkenda yer qimirladi. Yaqinlarizdan bir xabar oling. Tinchmikan ishqilib?

Mr.Abdullah
08-22-2008, 04:43 AM
LIBRA, siz ham sho'ttamisiz? Chet elda bo'lsangiz, qarindoshlardan xabar oling.... :)

LIBRA
08-22-2008, 04:47 AM
Eeeee Vohmaaaa.... :lol:

gokkagan
08-23-2008, 06:05 AM
harezm pirinci ve markofka yı nereden bulacagız turkıyede????:( o olmadan ozbek pilovı tat vermez....
birde andinjan pilovı var,kırmızı pirincten...onuda şiddetle tavsiye ederim:D

Sarı havuç

TurkKizi1985
08-23-2008, 06:10 AM
vallaha, hep pilavdan konustuk, icim bayildi.
birada ozbek tatlilarindan konussak? yani degisik birseyler duyalim, gorelim, ogrenelim.

(resimlerle gonderirseniz cok daha iyi olur)

gokkagan
11-17-2008, 03:03 PM
Chuchvara ve bolca ekşi krema..dünyanın en guzel tatlarından birisi...SİM SİM de harika yaparlar...ve o buyuk mantılar!!!!iki tanesi adamı doyurur..ben tatlı kabaklısını bile yedim.harikaydı....bence turkiyedeki kayseri mantısından kat be kat daha iyidir.kimse alınmasın...tashkent'e giden olursada halol foods ta veya SİMSİM de mutlaka yesin..SİRENA TEŞEKKÜRLER...

Şehbir
11-17-2008, 03:10 PM
Chuchvara ve bolca ekşi krema..dünyanın en guzel tatlarından birisi...SİM SİM de harika yaparlar...ve o buyuk mantılar!!!!iki tanesi adamı doyurur..ben tatlı kabaklısını bile yedim.harikaydı....bence turkiyedeki kayseri mantısından kat be kat daha iyidir.kimse alınmasın...tashkent'e giden olursada halol foods ta veya SİMSİM de mutlaka yesin..SİRENA TEŞEKKÜRLER...

Forumda kağan'dan bol bir şey yok..

Sitem değil yanlış anlama..

2006 Üye olmuşsun ama ben ilk gördüm seni..

Hoşgeldin Gökkağan..

İyisindir umarım..

Sevgilerimle..

gokkagan
11-17-2008, 03:29 PM
orjinal ismim benim o:)yoksa kaan olayları ile bir ilgisi yok:)

Sirena
11-20-2008, 02:32 AM
Chuchvara olsa da yesek :D Türk mantısı farklııı Özbek chuchvarası farklı.

Òþëüïàí
11-20-2008, 12:45 PM

http://afsona-travel.uz/uzbekistan/chuchvara.jpg

LIBRA
11-20-2008, 12:49 PM
biri yukarda tatlı mı demiş?
çakçak :(((

Şehbir
11-20-2008, 12:51 PM
biri yukarda tatlı mı demiş?
çakçak :(((

Tat (Lezzet) demiş..

MUHLIS
11-20-2008, 12:54 PM
Chuchvara bir corba turu oyle degilmi? Corbayi iciyorlarmi yeyorlarmi Turkiye Turkcesinda?

Sirena
11-20-2008, 01:00 PM
Chuchvara bir corba turu oyle degilmi? Corbayi iciyorlarmi yeyorlarmi Turkiye Turkcesinda?
Türkiye'de chuvhvaray'a çorba demezler :D
Bence de çorba değil?:rolleyes:
Çorba "içilir" genelde.

MUHLIS
11-20-2008, 01:04 PM
Çorba "içilir" genelde.
Bence chuchvara bu corba, manti corba degil tabii.

Şehbir
11-20-2008, 01:05 PM

Çorba "içilir" genelde.

Mantıya benziyorsa çorba denmez tabii ki..

Edit: Lale'nin verdiği linke baktım, çorba değil..

Òþëüïàí
11-20-2008, 01:15 PM
Mantıya benziyorsa çorba denmez tabii ki..

Edit: Lale'nin verdiği linke baktım, çorba değil..

Cucvara dedigmiz corba degil, sulu yemek sayilir. Ama corba gibi bol sulu da yapilabilir, 1 porsiyonda 6-7 tane cucvara, 2-3 parca kucuk kup sekilde dogranmis patates ve salcali corba olur. Ama genelde o linkte gordugun gibi veya normal servis tabaginda servis yapilir.

Sirena
11-20-2008, 01:17 PM
Muhlis, Türk mantısı Özbek mantısına göre çok farklı. Türk mantısı chuchvaranın üçte biri belki.
Chuchvaranın sulu olanı var belki ona çorba derler Özbekistan'da ama susuz sadece üzerine yoğurtla servis edileni de var, ona çorba diyemeyiz zaten.

Madalio'g'li
11-20-2008, 01:23 PM
Türk mantısı chuchvaranın üçte biri belki.

:) O restoranlardaki ya da derin donduruculardaki mantıdır.

Sirena
11-20-2008, 01:25 PM
Tamam ikide bir olsun :P

Òþëüïàí
11-20-2008, 01:27 PM

ev yapimi manti yemeyen biri boyle yazabilir :D
kayseri mantisi veya cerkez mantisi - bir kasikta 40 tane olur ha...

MUHLIS
11-20-2008, 01:30 PM
Cucvara dedigmiz corba degil, sulu yemek sayilir. Ama corba gibi bol sulu da yapilabilir, 1 porsiyonda 6-7 tane cucvara, 2-3 parca kucuk kup sekilde dogranmis patates ve salcali corba olur. Ama genelde o linkte gordugun gibi veya normal servis tabaginda servis yapilir.
"suvlu yemek"lere "corba' diyorlar zaten. Chuchvara iz not a second course meal, it is a first course meal and first course meals are usually soups.

O'zbek mutfaginda chuchvara 'su'siz (corbasiz) olmaz. Bunu hepimiz cok iyi biliyoruz.

Madalio'g'li
11-20-2008, 01:31 PM
bir kasikta 40 tane olur ha...

En fazla iki, bi de kol gücüyle tepeleme üç falan olur. :)

MUHLIS
11-20-2008, 01:32 PM
ama susuz sadece üzerine yoğurtla servis edileni de var, ona çorba diyemeyiz zaten.
Ona zaten O'zbek chuchvarasi da denilmez, o kesinlikle Rus pelmenleridir.

Òþëüïàí
11-20-2008, 01:33 PM
"suvlu yemek"lere "corba' diyorlar zaten. Chuchvara iz not a second course meal, it is a first course meal and first course meals are usually soups.

O'zbek mutfaginda chuchvara 'su'siz (corbasiz) olmaz. Bunu hepimiz cok iyi biliyoruz.

Muhlis, Turkiyede corba ve sulu yemek farkli dusuncelerdir.
Corbasiz, sadece qatiq veya smetana ile servis yapilan cucvara corba olamazki.
Neyse polemige girmek istemiyorum, israr etmek de.

Sirena
11-20-2008, 01:34 PM

U sizni first course meal ta'riflariz Turkiyaga to'gri kelmaydi :D
O'zbek mutfaginda chuchvara 'su'siz (corbasiz) olmaz-OLUR:D

Òþëüïàí
11-20-2008, 01:34 PM
En fazla iki, bi de kol gücüyle tepeleme üç falan olur. :)

tamam tamam siz haklisiniz
oldumu? :D
Allahim yarabbim sen benim aklimi koru.

Sirena
11-20-2008, 01:36 PM
tamam tamam siz haklisiniz
oldumu? :D
Allahim yarabbim sen benim aklimi koru.
Sinirlenmeyin :D Aman Adana'lı canım Adana'lı deb ashula etib tursayiz bizga o'hshab (Libra :))

MUHLIS
11-20-2008, 01:38 PM
U sizni first course meal ta'riflariz Turkiyaga to'gri kelmaydi :D
O'zbek mutfaginda chuchvara 'su'siz (corbasiz) olmaz-OLUR:D
As far as I know we were talking about Uzbek cuisine, not Turkish. I don't know what type of chuchvara or manti Turkish cuisine has (tried only few times in restaraunts). But Uzbek chuchvara is considered a soup.
You might be confusing Uzbek chuchvara with Russian pelmeni which is boiled in water (no vegetables added).
Anyway, I don't like discussions where the sole purpose is to prove oneself 'right'. I just gave my perspective.
Bests.

Òþëüïàí
11-20-2008, 01:38 PM
Sinirlenmeyin :D Aman Adana'lı canım Adana'lı deb ashula etib tursayiz bizga o'hshab (Libra :))

uyyyyyhhhhhhh terledim :D:D:D

Madalio'g'li
11-20-2008, 01:43 PM
"suvlu yemek"lere "corba' diyorlar zaten.

Yo'q, suvli ovqatlar ham bor lekin qo'shilaman suvi bor ovqatni chorba deyish kerak kim Turkiyada Trabzon, Rize tomonlarida shunday deyiladi. O'zbekcha manti suvi ko'p palovga o'xshaydi. :D (Shavlamidi? :) )

Sirena
11-20-2008, 01:44 PM
As far as I know we were talking about Uzbek cuisine, not Turkish. I don't know what type of chuchvara or manti Turkish cuisine has (tried only few times in restaraunts). But Uzbek chuchvara is considered a soup.
You might be confusing Uzbek chuchvara with Russian pelmeni which is boiled in water (no vegetables added).
Anyway, I don't like discussions where the sole purpose is to prove oneself 'right'. I just gave my perspective.
Bests.
Please, write in Uzbek.

Mayli sho'rva bo'lsa sho'rva, turkiyada chuchvara sho'rvasini sho'rva deb atashmasa kerak, chunki turkiyada odatda sho'rvalar krem pyure sifatida bo'ladi, chuchvara sho'rvasini turklar sulu yemek deyishadi bu degani sho'rva emas, sulu yemekler deganda u ovqat suvli va ichida savzavot va go'sht bO'lak bo'lak bo'lishi kerak. Bizani qovurma qaynatma sho'rvani ular sulu yemek diydi, çorba emas.
Ja aqillilik qivordimmi:rolleyes:

MUHLIS
11-20-2008, 01:44 PM
Yo'q, suvli ovqatlar ham bor lekin qo'shilaman suvi bor ovqatni chorba deyish kerak kim Turkiyada Trabzon, Rize tomonlarida shunday deyiladi. O'zbekcha manti suvi ko'p palovga o'xshaydi. :D (Shavlamidi? :) )
Hullas kalom O'zbek tilida mantini yeydi, chuchvarani ichadi.

MUHLIS
11-20-2008, 01:47 PM
Please, write in Uzbek.

Mayli sho'rva bo'lsa sho'rva, turkiyada chuchvara sho'rvasini sho'rva deb atashmasa kerak, chukli turkiyada odatda sho'rvalar krem pyure sifatida bo'ladi, chuchvara sho'rvasini turklar sulu yemek deyishadi bu degani sho'rva emas, sulu yemekler deganda u ovqat suvli va ichida savzavot va go'sht bO'lak bo'lak bo'lishi kerak. Bizani qovurma qaynatma sho'rvani ular sulu yemek diydi, çorba emas.
Ja aqillilik qivordimmi:rolleyes:
'sulu yemek' bu bizdagi 'suyuq ovqat' degani ekanda. Lekin hammamiz bilamiz O'zbeklar suyuq ovqatni 'ichadi', quyuq ovqatni 'yeydi', shuning uchun qiziqib so'ragan edim holos, Turkiya turkchasida ham shundaymi yoki yo'qmi deb.

o'zbek
11-20-2008, 01:48 PM
benim mutfak hakkindami konusuyursunuz ;)

Chuchvara'ya ravioli dese anlarlar Turkler degilmi?

Madalio'g'li
11-20-2008, 01:53 PM
Hullas kalom O'zbek tilida mantini yeydi, chuchvarani ichadi.

:) Mana isbot.

Lekin men "o'zbekcha manti" deb chuchvarani nazarda tutgan edim. Endi o'zbeklarda chuchvaradan tashqari "manti" ham bormi? :rolleyes: :) Bir kaşıkta kaç tane olabileceğini daha sonra soracağım. :)

Madalio'g'li
11-20-2008, 01:59 PM
benim mutfak hakkindami konusuyursunuz ;)

Chuchvara'ya ravioli dese anlarlar Turkler degilmi?

Nişantaşı'ndansa anlar yok biz gibi "qishloqiy"se anlamaz. :)

o'zbek
11-20-2008, 02:00 PM
sizin gibi qishloqilar ne diyir? :)

MUHLIS
11-20-2008, 02:02 PM
:) Mana isbot.

Lekin men "o'zbekcha manti" deb chuchvarani nazarda tutgan edim. Endi o'zbeklarda chuchvaradan tashqari "manti" ham bormi? :rolleyes: :) Bir kaşıkta kaç tane olabileceğini daha sonra soracağım. :)
Chuchvara - mayda-mayda hamirga go'sht va piyoz tugilgan bo'ladi. U suvda qaynatib pishiriladi, uning uchida yana turli sabzavotlar va ko'katlar ham bo'ladi. Uni kosaga quyib ichiladi. Bitta qoshiqda nechta chuchvara bo'lishi qorningiz qanchalik och-to'qligi va og'zingizga sig'ish sig'masligiga bog'liq.
Manti - mushtdek, mushtdek bo'ladi, yupqa hamirning ichida go'sht, pyioz, va boshqa narsalar bo'ladi. Ba'zan ko'katli yoki qovoqli manti ham pishiriladi. Manti qasqonda bug'lab pishiriladi. Uni tovoqqa solib, qatiq va murch bilan yeyiladi. :lol:

Madalio'g'li
11-20-2008, 02:06 PM

Bilmadim lek shavla shaklida manti desa ham bo'ladi. :)

Mayli "makon"dan so'ng... :)

MUHLIS
11-20-2008, 02:09 PM
Go'ja osh bo'lsa qaniydi..... :rolleyes:

Madalio'g'li
11-20-2008, 03:07 PM

Rivoli* hakkındaki ilmi tedkiklerim :lool: esnasında ulaştığım bazı malumatı şamildir:
(Tabi bazı yerleri sansürlemek zorunda kaldım. :) )

türk halkının prestijsizliğine,cahilliğine ve kültür seviyesine vurularak, "nasıl bilmeyiz yahu bu yemeği" diyerek,başımızı duvarlara gark ettiğimiz, harkulade besinmiş, biz bilmiyoruz tabi söyleyenlerin yalancısıyız.

kör caheller. kültürsüz i...ler. bunları kütüphaneye sokup, bayılana kadar tıp oynayacaksın, bak bir daha herhangi bir italyan yemeğini bilmemezlik, bilip de buraya yazmamazlık yapıyorlar mı? bence yapmazlar.

şu mantı çakması, makarna imitasyonu garip yiyeceğe dönecek olursak, sos mos da eklerseniz, dadından yinmez olur, o lâl lâllaaa olur, ahah bir s... git lan, olur. mujak.

ravioli nasıl lan, yoksa hala kurufasülye yiyen insanlar var mı dünyada. mantıyı da sıfatsız kayserililer italyanlardan çalmış.

:)

*Ravioli (sehven rivoli yazılmıştır, düzeltir özür dileriz.)

o'zbek
11-20-2008, 03:12 PM
Turkiye ne bicim devlet ya, bir ravioliye de uygarlik icin savasa donduruyorlar.

chuchvara Kayseri mantisi olurmus bir bilgili arkadasa gore :)

Şehbir
11-20-2008, 03:18 PM
Turkiye ne bicim devlet ya, bir ravioliye de uygarlik icin savasa donduruyorlar.

chuchvara Kayseri mantisi olurmus bir bilgili arkadasa gore :)

Siz alemsiniz valla..

Konuyu buraya getirdiniz ya, helal olsun...

Demir Kağan
11-20-2008, 03:23 PM
en guzel sosyete mantisi, kocaman. ne o oyle kucucuk kucucuk. :D

o'zbek
11-20-2008, 03:25 PM
ben degil, yukaridaki Madaliogli aka geltirmis yazilara gore soyledim abi

Madalio'g'li
11-20-2008, 04:53 PM
en guzel sosyete mantisi, kocaman. ne o oyle kucucuk kucucuk. :D

Yok yahu, kocaman mantıları daha çok köylerde yapıyorlar. Kayserililer Kayserililiklerinden öyle küçücük küçücük yapmışlardır. :) (Aha Gayserililer şincik hakim bubaya eletilee.)

Yalnız mantı bildiğim en tehlikeli yemek. Maden suyunu damardan almak zorunda bırakabilir insanı. :)

Madalio'g'li
11-20-2008, 04:59 PM
ben degil, yukaridaki Madaliogli aka geltirmis yazilara gore soyledim abi

Kaynak göstererek konuşuyoruz abi. :D

Demir Kağan "edit" için eyvallah, bi şeyleri hataen atlamışız demek. Yaşlılık işte, gözler iyi seçmiyor demek. :)

Demir Kağan
11-20-2008, 05:07 PM
Kaynak göstererek konuşuyoruz abi. :D

Demir Kağan "edit" için eyvallah, bi şeyleri hataen atlamışız demek. Yaşlılık işte, gözler iyi seçmiyor demek. :)

yok abi, sadece [ unutmussun o kadar. onu ekledim ben. olur oyle. :rolleyes:

Madalio'g'li
11-20-2008, 05:19 PM
yok abi, sadece [ unutmussun o kadar. onu ekledim ben. olur oyle. :rolleyes:

:)

Cemiyet (sosyete)'e rezil olmayalım da. :)

Sirena
11-21-2008, 12:12 AM
Madalioğlu, Shavla shavla deyip duruyorsunuz, ama şavlan'ın mantıya alakası yok, pilavın lapa pişmiş hali diyeyim :D
İtalyanca Risotto :D 'ya benzer.
http://www.dunduk-culinar.ru/images/2084.jpg

TÜRKÇE
11-21-2008, 01:26 AM
Tüm yemekleri bilen, yemek konusundan çıkmayan, ancak yapmasını beceremeyen dünyadaki tek kişi
SİRENA HANIM :lool:

Sirena
11-21-2008, 01:47 AM
Tüm yemekleri bilen, yemek konusundan çıkmayan, ancak yapmasını beceremeyen dünyadaki tek kişi
SİRENA HANIM :lool:
İmalı imalı konuşma!!!
Şakanın limiti var!!!
Ben sana hiçbir zaman yemek yapmayı bilmem demedim, kendimi de usta görmüyorum aynı zamanda, ben senin için yemek yapamam demişimdir.

TÜRKÇE
11-21-2008, 01:49 AM
Ne kızıyorsun ya. Bizde ima olmazki. Açık söyleriz. Şakasınada olsa gerçekde olsa.
Ve sevdiğimiz kişilere takılırız.
Hiç melodiye takıldım mı hayır, neden sevmediğim insan çünkü
Eğer kızdırdımsa özür dilerim :(

Madalio'g'li
11-21-2008, 03:55 AM
Madalioğlu, Shavla shavla deyip duruyorsunuz, ama şavlan'ın mantıya alakası yok, pilavın lapa pişmiş hali diyeyim :D
İtalyanca Risotto :D 'ya benzer.

Bilaman.
Pilavın suyunu tutturamayınca "pilav değil ki shavla yapmıştık" diye gülüşüyordu Özbek arkadaşlar. Ona binaen chuchvaraya "sulu mantı" diye tanımlama getirdiydim kendimce. :)

Mr.Abdullah
11-21-2008, 03:57 AM
Bilaman.
Pilavın suyunu tutturamayınca "pilav değil ki shavla yapmıştık" diye gülüşüyordu Özbek arkadaşlar. Ona binaen chuchvaraya "sulu mantı" diye tanımlama getirdiydim kendimce. :)

Palov bo'lsa to'y paloviday chiqsada. Shavla bo'lib qolganidam yomonrog'i bo'lmasa kerak. :)

Sirena
11-21-2008, 04:14 AM
Palov bo'lsa to'y paloviday chiqsada. Shavla bo'lib qolganidam yomonrog'i bo'lmasa kerak. :)
Shavlaniyam o'ziga yarasha mazasi bor, yahshi pishgan suyakli go'sht bilan qilinsa og'zizda eriiib oshqozonga tushadi :D
Qishda suyakli go'shtdan qilingan ovqatlarni yahshi ko'raman, ichidan iligini qoqib yiyman:D (O'shanchun ozmimande, o'lsin)

Sirena
11-21-2008, 04:19 AM
Bilaman.
Aaa, endi tushundim.
Chuchvara çok pişerse "Bo'tqa" olur :D bence
Shavlaga bo'tqa desak haqorat bo'larmikin?

Mr.Abdullah
11-21-2008, 04:21 AM
Shavlaniyam o'ziga yarasha mazasi bor, yahshi pishgan suyakli go'sht bilan qilinsa og'zizda eriiib oshqozonga tushadi :D
Qishda suyakli go'shtdan qilingan ovqatlarni yahshi ko'raman, ichidan iligini qoqib yiyman:D (O'shanchun ozmimande, o'lsin)

To'g'rikuya, lekin palov pishiraman deb niyat qilsangizu, palovingiz shavla bo'lib qolsa shunaqa yoqmaydi...
Obboo Sirena xonimeeeyyyy, a bu manam hayron qolardim, faqat salat yesa, yana qanaqa qilib semiradi bu deb, endi sirlar ochildi. :lool: Tasavvur qilayapman sizni shu ish ustida. Turklar rosa hayron bo'lsa kerak?? :D

Mr.Abdullah
11-21-2008, 04:22 AM
Aaa, endi tushundim.
Chuchvara çok pişerse "Bo'tqa" olur :D bence
Shavlaga bo'tqa desak haqorat bo'larmikin?

Nimaga haqorat bo'ladi? Aynan bo'tqa desa ham bo'ladi. Ko'z oldimga keltirdimmm.... :lol:

Sirena
11-21-2008, 04:28 AM
E'lon: Diyeta tugadi, 2 oydan beri diyeta qilmayapman.:D

Mr.Abdullah
11-21-2008, 04:31 AM
E'lon: Diyeta tugadi, 2 oydan beri diyeta qilmayapman.:D

Qishki sezonga o'tibmizde... :cool: Iliklarni qoqish sezonimidi?! A labbay?! :lol: