PDA

View Full Version : Turban Yasagi/Tum baslıklar

Pages : [1] 2 3 4 5

Seckjin Khan
11-11-2005, 04:13 AM
http://www.sabah.com.tr/2005/11/11/im/FA874571342B5345A597262Ea.jpg
Türban siyasi İslam'ın sembolü

Türban yüzünden tıp eğitimini tamamlayamayan Şahin'in itirazını reddeden mahkeme, türbanın 'toplumu böldüğü'ne vurgu yaptı....

Aralarında Türk hâkim Rıza Türmen'in de bulunduğu 17 yargıçtan oluşan AİHM Büyük Dairesi, türban davasının 55 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı... AİHM'nin verdiği kararın, sadece Türkiye'nin özel şartları değil, genel olarak Avrupa'nın durumu da göz önünde bulundurularak alındığı ifade edildi. Türbanın siyasi sembol olduğu belirtildi... Toplumda, "bu giysiyi takmanın dini inancın bir gereği olduğunu düşünenler ve düşünmeyenler" olarak ayrım yarattığı belirtildi...

Karar oybirliğiyle alındı
AİHM Büyük Dairesi, "türbanın dinin kurallarından biri olduğu için takıldığı" savunmasına da şu karşılığı verdi: "Öncelik dinin değil devletin kurallarıdır..." Mahkemenin gerekçeli kararındaki beş maddeden üçü oybirliği, ikisi ise bire karşı 16 oyla kabul edildi. İşte, Büyük Daire'nin kararında yer alan ve gündemi değiştiren çarpıcı ifadeler:

1-Politik bir sorun
Avrupa'daki üniversitelerde de türban tartışılıyor. Ancak, Türkiye'de türban, kişisel özgürlükten çok politik anlamda sorun oluşturuyor. Toplumu geriyor...

2-Kıyafet kanunu
Herkes kıyafetini seçmekte özgürdür... Ancak, aslolan kıyafet kanunudur. Modern toplum yaratma, vatandaşları dinine göre ayırt etmemeyi öngörür.

3-Laikliğin bir gereği
Otoritelerin laikliği muhafaza etmesi için İslami başörtüsünün giyilmesini engellediği düzenlemeler, mahkeme tarafından anlaşılabilir bulunmuştur.

4-Toplumu bölüyor
Türbanlı öğrenciler toplumun diğer kesimlerinde kamplaşmalar yarattı. Özellikle "dinsizler ve inananlar" ayrımı yapılmaya başlandı. Bu çok tehlikeli...

5-Geleneksel değil
Kadınların saçlarını örtmek için kullandığı başörtüsü, saçın gözükmeyeceği şekilde boğazda bağlanan ise türbandır... Ve türban siyasi bir semboldür...

http://img.sabah.com.tr/i/yildizlar2.gif
http://www.sabah.com.tr/2005/11/11/im//AF13D816C7F2DF4BB9D475D6b.jpg
AİHM türban yasağını haklı buldu

"Türban, siyasi İslam'ın sembolü. Toplumu inananlar-inanmayanlar diye ikiye bölüyor" "Türkiye�deki aşırı siyasi hareketler, kendi dini kurallarına dayalı bir toplum için dayatıyor".

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi, başörtüsü nedeniyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki eğitimini tamamlayamayan Leyla Şahin'in açtığı davada son kararını verdi. Üniversite öğrencisi Leyla Şahin'in itirazını reddeden Büyük Daire, son ve kesin kararında, "türbanın dini bir sembol olduğuna, Türkiye'deki aşırı dinci kesimlerin kendi sembollerini dayattığına" hükmetti. Aralarında Türk hakim Rıza Türmen'in de bulunduğu 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire kararını oybirliğiyle aldı. Ancak heyetteki 5 kadın yargıçtan Belçikalı Tulkens, bu yasağın din ve özgürlüğü ile öğrenim hakkı ilkelerine aykırı düştüğü görüşünü savundu.

TÜRBANIN TANIMI YAPILDI
AİHM kararı verirken, türbanın tanımını da yaptı. "Türban" ile "başörtüsü"nün birbirinden tamamen farklı iki kavram olduğuna işaret eden Büyük Daire, başörtüsünün Anadolu'da gelenekler gereği, sadece saçları örtmek takılan bir giysi olduğuna işaret etti. Türbanın ise, "sıkı ve saçın gözükmeyeceği şeklinde boğazda bağlanan İslami başörtüsü" olduğunu belirtti. AİHM, bu ayrımı yapmakla da yetinmedi ve "İslami başörtüsü, politik İslam'ın sembolü" ifadesini kayda geçirdi. "İslami başörtüsünün dinin kurallarından olduğu" savunmasına karşı, "bu görüşün, devlet eğitiminin tarafsızlığı ilkesi ile bağdaşmayacağını" belirten AİHM, türban yasağının laikliğin gereği olduğunu belirtti, "Otoritelerin laikliği muhafaza etmesi için İslami başörtüsünün giyilmesinin engellemesi anlaşılabilir bulunmuştur" dedi. Mahkeme, türban yasağının "özel yaşama saygısızlık" değil, aksine "diğerlerinin hak ve özgürlüklerine, özel yaşamına saygı" olduğunu da vurguladı.

TÜRKİYE'DE DAYATMA
"Bazı Avrupa ülkelerinde türbanla üniversiteye gidilebildiği" tezine karşılık da, Türkiye'nin özgün koşulları olduğunu belirten AİHM, "Avrupa'daki üniversitelerde de başörtüsü tartışılıyor. Ancak Türkiye, Azerbaycan ve Arnavutluk'ta başörtüsü, kişisel özgürlükten çok, politik anlamıyla sorun oluşturuyor" tesbiti yaptı. Kararda Türkiye'de aşırı siyasi hareketlerin kendi dini sembolleri ve dini kurallara dayalı bir toplum dayatma isteğinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanırken, laiklik ilkesinin, Türkiye'de demokratik sistemin korunması için gerekli olduğu belirtildi, ayrıca "üniversitelerdeki türban yasağı konusundaki müdahale için Türk yasalarının meşru temelleri olduğu" vurgulandı. Türkiye'deki Anayasa Mahkemesi'nin türbanın Anayasaya aykırı olduğu yolundaki kararına atıfta bulunan Büyük Daire, şöyle dedi: "Düşünce ve din ifadesi özgürlüğü ihlal edilmemiştir. Çünkü, Türkiye'deki Anayasa Mahkemesi'nde görülen davada, demokratik değerlerin garantörü olan laiklik, özgürlük ve eşitliğin birleşme noktasıdır. Bu prensip, devleti tek bir din ve inancı tercih manifestosundan alıkoymuştur. Aynı zamanda, devleti hakem rolünde yönlendirmiştir; inanç ve din özgürlüğünü icap ettirmiştir. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi gibi, Mahkememiz de, Türkiye bağlamında, dini görev olduğu belirtilen böyle bir sembolün takılmasının, takmamayı seçenler üzerindeki etkisi de gözönünde bulundurmaktadır. Türk üniversitelerindeki öğrenciler, eğitim kurumlarının çizdiği sınırlarda dinlerini icrada özgürdür."

"TOPLUMU BÖLÜYOR"
Türban tartışmalarının özellikle üniversitelerde, 1980'den sonra yoğunlaşmaya başladığına işaret eden AİHM, türbanın öğrenciler ve toplumun diğer kesimlerinde kamplaşmalar yarattığını, toplumda "dinsizler- inananlar" ayrımının oluştuğunu vurguladı. Ayrıca, dini inancı olanlar arasında bile "bu giysiyi takmanın dini inancın gereği olduğunu düşünenler ve düşünmeyenler" olarak ayrım oluştuğu belirtildi.

ARINÇ'A YANIT GİBİ
Son günlerde iç kamuoyunda TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın "çağdaş bir kıyafet" sözleriyle tartışılan türban, AİHM Büyük Dairesi'nde "çağdaşlık" yönünden de değerlendirildi. "Herkes kıyafetini seçmekte özgürdür" diyen, sosyal, kültürel ve dinsel çeşitliliklere saygı duyulabileceğini belirten Büyük Daire, "Ancak çağdaş kıyafet, kanunu dikkate alınmalıdır. Modern toplum yaratma, tüm vatandaşları dinine göre ayırt etmemeyi öngörür" vurgusu yaptı. Büyük Daire ayrıca, "üniversitelerdeki türban yasağının, başvuruyu yapanın üniversiteye kayıt olmadan önce de var olduğu ve bu sınırlamanın başvuru sahibi tarafından bilinmesi gerektiğini" kaydetti, bu açıdan eğitim hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Türk anayasasındaki laiklik, demokratik değerlerin korunması, din özgürlüğü ve eşitlik ilkelerine dikkat çeken AİHM, Anayasa Mahkemesi'nin, "bu ilkeleri ve değerleri savunmak için bir kimsenin hangi dinden olduğunu açıkça göstermesine kısıtlamalar getirdiğini" belirtti. AİHM, ayrıca, Leyla Şahin'in avukatlarının, özel yaşama saygı ve ayrımcılık ilkelerinin ihlal edildiği iddiasına karşı, detaylı bir savunma yapamadığına da dikkat çekti.

İtalya'da okudu
Leyla Şahin, İstanbul Tıp Fakültesi'nde başörtüsü nedeniyle disiplin cezası alınca İdare Mahkemesi'ne dava açtı, reddedilince AİHM'ye başvurdu. AİHM 4. Dairesi, Şahin'in davasını oybirliğiyle reddetti. Büyük Daire'den de dün 'ret' kararı alan Şahin, bu arada İtalya'da eğitimini tamamladı. Dışişleri Bakanı'nın eşi Hayrunisa Gül de, 1998'de fotoğrafı başörtülü olduğu için üniversiteye kaydı yapılmadığı gerekçesiyle AİHM'ye dava açtı, ancak daha sonra davayı geri çekti.

Pilot dava
İsviçreli Luzius Wildhaber (üstte) başkanlığındaki AİHM Büyük Dairesi, Yunanistan, Fransa, Slovenya, Türkiye, Belçika, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna, Hırvatistan, Gürcistan, San Marina, İspanya, İsviçre, Ermenistan, Hollanda ve Norveç'li yargıçlardan oluşuyor. AİHM'nin kararı, türban yasağı ile ilgili Avrupa'da bir ilk olma özelliği taşıyor. AİHM'nin Türk Yargıcı Rıza Türmen, Büyük Daire kararının 100'e yakın benzer başvuru için "pilot dava" olacağını açıklamıştı.
Kaynak:Sabah Gazetesi http://www.sabah.com.tr

Seckjin Khan
11-11-2005, 04:19 AM
AİHM'in aldığı karar gerçekten çok önemliydi ve Türkiye'de Bu tür olaylarında önünü kapattı yani Türkiye Cumhuriyet'inin aldığı kararları tam anlamıyla haklı çıkaran bir dava...

AİHM'in bu davayı pilot dava olarak seçmesi de gerçekten iyi bir mesaj.

İçeriğine baktığımızda Türban siyasi İslam'ın sembolü tanımlaması çok doğru ve ilginç bir açıklama da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi'nden geldi: "Türban, siyasi İslam'ın sembolü. Toplumu inananlar-inanmayanlar diye ikiye bölüyor" "Türkiye�deki aşırı siyasi hareketler, kendi dini kurallarına dayalı bir toplum için dayatıyor"

Ayrıca AİHM'e giderek belki birşeyler koparırız ve haklılığımızı ispat ederiz diyenler şimdi AİHM'in bu işi bilmediğini ve kararın hiçbirşeyi kanıtlamadığını söyleyecek kadar ahmaklar...

Gani
11-11-2005, 05:31 AM
Zaten avrupa gavurundan musluman halklar lehine bir kararin chikmasi beklenemezdi.
Turkiyede buna sevinenler
- turbanin yasaklanmasi ichinmi seviniyorlar?
- bazi dini siyasetlerine oyunchak eden siyasilerin agzini kapattigi ichunmi seviniyorlar?
Turkiyeliklerin cavaplarini bekliyorum

Seckjin Khan
11-11-2005, 05:35 AM
Turkiyede buna sevinenler
- turbanin yasaklanmasi ichinmi seviniyorlar?
- bazi dini siyasetlerine oyunchak eden siyasilerin agzini kapattigi ichunmi seviniyorlar?
Turkiyeliklerin cavaplarini bekliyorum

Türkiye'de biliyorsun Müslümanlığı kullanarak Siyeset yapanlar çok fazla Onlara göre Bizler müslüman değiliz :)Din Tüccarlarıyla Gerçek Dindarları artık ayırt edemez olduk.
Ben en çok bu insanların çenelerinin kapanmasına sevindim...

Gani
11-11-2005, 05:55 AM
Türkiye'de biliyorsun Müslümanlığı kullanarak Siyeset yapanlar çok fazla Onlara göre Bizler müslüman değiliz :)Din Tüccarlarıyla Gerçek Dindarları artık ayırt edemez olduk.
Ben en çok bu insanların çenelerinin kapanmasına sevindim...

sizlerni ne ichun dinsiz diyorlar? sizler ne Islama ya ki muslumanlarin turbanlarina karshimisiz?
chunki bu natijede bir islamin hukmini red etmish oldular o mahkemede>

Gani
11-11-2005, 06:21 AM
Gani arastir biraz ezbere yazma,Turban'in Islamiyetle hicbir alakasi yok. Islamiyet moda dini degildir !Turban 1960 li yillarin sonlarinda modacilarin uydurdugu birsey. Biz Islam dininin Musluman bir kadina farz kildigi bas ortusune karsi degiliz !Biz Islamiyet'i cikarlari icin kullanan , degistirenlere karsiyiz .

etko nickin chok ajayip ya yazmoq da o'kumaq da zor.

kisaca ben turban dedikte bash ortusunu dushunyorum.
avrupada da oyle dushunuor. bizim ulkelerde yo'q dedin yanlish. bizde de var. bizim Karimov buna karshi onun ichun o kafir. insanlar boyansa moda yapsa turbani-bashorusunde ne such var?
sizler chok ajayip fikirleme tarziniz var.

borcugin
11-11-2005, 06:33 AM
S.A.
Bir insanin dini inanclarina gore giyinmesinin AİHM tarafindan kabul edilmeyisini surpriz olarak karsilamadim. Zaten Avrupa'dan bu beklenirdi :). Karar siyasidir. Fehriye Erdal davasindan da goruldugu gibi ben ezelden beri Avrupanin Adaletine guvenmedim, guvenmeyecegim.

Ben musluman bir bayanin basini ortmesini bir INSAN HAKKI olarak goruyorum. Hic bir Ilahiyatci gormedim ki, (bazi sozum ona bilim adamlari haric) Islam hukukunda basortusu tanimlanmamis olsun. Basortusu 1960 yilinda ortaya atildi diyenler gercekten atiyor, hem de ne atis... Yahu ufak atin da civcivler de yesin. Bu kadar yalan olamaz. Basini siyasi amacla orten, Islam yasayisindan habersiz olanlar disinda, samimi inanclari icin ortenlere sonuna kadar saygiliyim ve davalarinda sonuna kadar destekciyim.

Unutmayalim kardesler, su din yada bu din, inanclari geregi bir hakki kaybeden gruba destek olmazsak, yarin kendi inanclarimiz konusunda da kimseyi yanimizda bulamayiz.

İnsan hakki insan hakkidir, bu tartisilamaz diye dusunuyorum.

Selametle.

Kaptan-i Derya
11-11-2005, 06:37 AM
arkadaslar "türban" Iranda (bir nedenden dolayi, dilimin ucunda söylüyemiyom) ortaya cikmistir. Türkiyedeki kullanilan ise esarp'tir veya "bas örtüsü".

Seckjin Khan
11-11-2005, 06:39 AM
Ben Başörtüsüne karşı değilim ama Türbana karşıyım ikisi arasında baya bir fark var ;)

Ama devletin kurduğu bir otorite var sadece bayanlar için değil erkekler içinde düzenlenmiş birçok kılık kıyafet yönetmeliği var Devlet Dairelerinde ve Onun uzantılı çalışma yerlerinde (Universitelerde) Evet herkes özgürdür nasıl isterse öyle giyinir ama bu kurallar olmasaydı çok karmaşık olaylar yaşanırdı...

borcugin
11-11-2005, 06:40 AM
S.A.
Basortusu ile Turban arasindaki farki eger aciklayabilirsen sevinirim. Aciklaman mutlaka Ilahiyatci gibi olacak, bu bilim dalinda calisiyorsunuz herhalde. Ama 1960 tezindeki gibi gulunc duruma dusmemelisin.
Selametle.

Seckjin Khan
11-11-2005, 06:44 AM
sizlerni ne ichun dinsiz diyorlar? sizler ne Islama ya ki muslumanlarin turbanlarina karshimisiz?
chunki bu natijede bir islamin hukmini red etmish oldular o mahkemede>

Onlara göre bizler inanmıyoruz onların yaptıklarını yapmadığımız için Türbana Hayır dediğimiz için,Laikliği savunduğumuz için,Cumhuriyet'i sevdiğimiz için,Dine dayalı Devlete karşı olduğumuz için vs... bunları istediğimiz kadar uzatabiliriz ama ben içimde yaşıyorum dinimi,Kuran'ı da okuyorum,duamıda ediyorum,Camiye'de gidiyorum,Oruç'ta tutuyorum ama onlara yaralınamıyor işte naparsın :D

Seckjin Khan
11-11-2005, 06:49 AM
S.A.
Basortusu ile Turban arasindaki farki eger aciklayabilirsen sevinirim. Aciklaman mutlaka Ilahiyatci gibi olacak, bu bilim dalinda calisiyorsunuz herhalde. Ama 1960 tezindeki gibi gulunc duruma dusmemelisin.
Selametle.

Kısaca şu örneği vereyim benim çevremden benim anneannem başörtüsü kullanıyor ve dua ederken vs... ben öyle gördüm çevremden ama Türban tam anlamıyla mutlak kapalılık ve Bursa'da ki Siyah Çarşaflı insanlar geliyor aklıma...

borcugin
11-11-2005, 06:50 AM
S.A.
Sonuc olarak turban takanlar Fakulteye giremiyor ama Basortusu takanlar girebiliyor oyle mi?
Selametle.

Seckjin Khan
11-11-2005, 06:57 AM
Wallaha Türbanlıları Kışkırmasalardı o malum gruplar ve ideoloji belki Başörtüsü takan kişiler girebilecekti ama şimdi Türbanlıların sayesinde ikiside giremiyor... :(

borcugin
11-11-2005, 07:04 AM
S.A.
Sonuc olarak turban takanlar Fakulteye giremiyor ama Basortusu takanlar girebiliyor oyle mi?
Selametle.
S.A.
Dine dayali devlet isteyen yok. Basortusunun siyasi simge haline getirilmesini isteyen de yok. Insanlarin inanclarina bagli olarak giyinmesini inancsizlik olarak ortaya atanlara, yok boyle bir sey diyenlere tek bir sozumuz var. Sizi izliyoruz, unutmayin, sizin gibi dusunenleri Tarih te izleyecek.
Selametle.

Seckjin Khan
11-11-2005, 07:08 AM
S.A.
Dine dayali devlet isteyen yok. Basortusunun siyasi simge haline getirilmesini isteyen de yok. Insanlarin inanclarina bagli olarak giyinmesini inancsizlik olarak ortaya atanlara, yok boyle bir sey diyenlere tek bir sozumuz var. Sizi izliyoruz, unutmayin, sizin gibi dusunenleri Tarih te izleyecek.
Selametle.

Yazdıklarını sen düşünmüyor olabilirsin ama inan düşünenler ve eyleme geçmek için fırsat kollayanlar var ;)

Beni ve düşündüklerimi Tarih izleyebilir sorun değil bu benim düşüncem aynı senin düşüncen olduğu gibi...

Saygı duyuyorum...

4twelve
11-11-2005, 07:21 AM
dedigim gibi 1960li yillarin oncesinde Turkiye'de universitelerde yasak yoktu ogrenciler basortusuylede girebiliyorlardi ne zaman turban cikti siyasi olan turban yuzunden basortusude yandi. Ama insanlar madem bu kadar dinine onem veriyor dinde devlet kutsaldir . Istanbul'da sahillere , Camlica tepesine , Sultanahmet gibi yerlere gidersen turbanli kizlarin erklerle el ele kol kola gezdigini ,hemen hepsinin dedikodu yaptigini ,opustugunude gorebilirsin. Turban takmakla Musluman olunmuyor erdemlerle Musluman olunuyor.

Arkadasin uzmanlik alani turbanli kizlarin Istanbulda neler yaptigi,saniyorum 24 saat onlari izliyor,rapor tutuyor hatta dedikodu yaptiklarini bile dinleyebiliyorki,bu kadar kesin cumlere kurabiliyor,ne diyim????
Eger basortusu yaygin kullanimda olsaydi tahmin ediyorumki onuda bir sekilde elestirecek,cagdasligi ona baglayacaktiniz..

Madem oyle hadi imza toplayalim da basida sen cek Basortusu serbest Turban gene yasak olsun..
Zaten hepiniz 1960 yili oncesini gordunuz cumhuriyeti ve hatta oncesini sanki dun gibi anlatiyorsunuz..
Muslumanligi da zaten kimselere birakmiyor onun hakkinda ahkam kesebiliyor hukum verebiliyorsunuz..

Size Bir Yazi..Buyurun ik dakika ayirin okuyun lutfen.........

Sıkılıyorum, endişe ediyorum; hakikaten sıkılıyor ve endişe ediyorum..

Tamam, “Avrupa” denilince birkaç tane Avrupa anlaşılıyor; ama “İnsan”, “Haklar”, “Mahkeme” denilince ben tek bir şey anlıyorum..

O da, “adalet” duygusudur..

Kendisini başkasının yerine koymayan, koymak için çaba sarf etmeyen, empati, diğer ismiyle diğergamlık gibi hasletlerden nasipsiz insanların sergilediği bu tavrı görünce, bir “insan” olarak “utanma hakkımı” kullanmak istiyorum..

“AİHM, son noktayı koydu..” demek, ne demektir?

Demokrasilerde “son nokta” diye bir tabir olabilir mi?

Demokrasi, bir süreç olması itibariyle, “virgüller rejimi” değil midir?

Bazı insanları ve grupları “parantez” içine alan, “soru işareti”ni kullanan insanlara “ünlem” ile karşılık veren bir rejim demokrasi diye tavsif edilebilir mi?

Montesquie, Sokrates, Jan Jack Rousseu “imla kılavuzundan” habersiz birer daktilograf mıydı, yoksa "nokta"yı nereye koyacağını da düşünen birer "düşünür" müydü?

AİHM’nin türban ile ilgili kararının gerekçesindeki şu pasaja bir bakar mısınız?

Gerekçede deniliyor ki: “Türkiye’de yaşayan insanların büyük çoğunluğu Müslüman’dır; çoğunluğun Müslüman olduğu yerde, türban ya da başörtüsü takılması, takmayanlar üzerinde bir baskı oluşturur.. Dolayısıyla türbanın yasaklanmasına dair karar, aynı zamanda çoğunluğun haklarını da teminat altına alan bir karardır..”

Yani AİHM demek istiyor ki: “Diyelim ki, bir ülkede siyahlar beyazlardan daha fazla.. Bu durumda, siyahların üniversiteye gitmesine yasak konulabilir.. Bu yasak demokratik bir yasaktır.. Çünkü bu yasak, çoğunluğu teşkil eden siyahların haklarını garanti altına alan bir içerik de taşır..”

Aklıma, geçen gün NTV’deki Yorum Farkı isimli programda Emre Kongar’ın söyledikleri geldi..

Kongar diyordu ki: “Başörtüsü ile türban ve sıkmabaş farklı şeylerdir.. Türklerin geleneğinde başörtüsü vardır ama türban ve sıkmabaş bir Arap kültüründen ithal edilmiştir.. Başörtüsü takan ninelerimiz, başörtüsünü takarken saçlarının ucunun az da olsa görünmesinden rahatsız olmazdı; oysa türban ve sıkmabaş takanlar sıkıca takıyorlar; o halde yasaklanmalıdır..”

O zaman ben de çıkıp şöyle mi demeliyim?

“Çember sakal ile top sakal farklı şeylerdir.. Fular ve kravat da farklı şeylerdir.. Türklerin geleneğinde top sakal ve fular yoktur; bunlar, batı kültüründen ithal edilmiştir.. Bizim dedelerimiz, sakal bırakırken sadece çenede değil yanakta da sakal bırakırdı; ilaveten dedelerimiz bırakınız fuları, kravat bile takmazdı; dolayısıyla top sakal, kravat ve fular yasaklanmalıdır”!..

İşte meseleleri “saptırmak” böyle bir şeydir ve bu hiç de matah bir şey değildir..

Tenakuzlar silsilesi, çelişkiler manzumesi, sığlıklar kumkuması o kadar fazla ki, konunun neresinden tutarsanız tutunuz, bir tarafı elinizde kalıyor..

Örneğin birileri, üstelik Avrupa’nın en üst düzey hakimleri bile, sıkılmadan şu gerekçeyi ileri sürebiliyor:

“Tıp fakültesinin 5. sınıfında iken, okulla ilişiği kesilen öğrenci, üniversitede başörtüsü yasağı olduğunu sınava girerken bilmiyor muydu?”..

Ben, bu genç kızların bunu bilip bilmediğini bilmiyorum; ama şunu biliyorum..

Bu genç kızın, başörtüsünü çıkarmadan 5. sınıfa kadar geldiğini üniversite yönetimi bilmiyor muydu?.

Aslında bir diğer vahim durum şudur:

AB üyeliği için müzakerelere başlandığında, bazı kesimler şunu dillendiriyordu: “Hani Milli Egemenlik kayıtsız ve şartsız TBMM’ye ait olacaktı, AB’ye girdiğimizde egemenliğimizin elimizden alınacağını bu iktidar bilmiyor mu?”

İşte tam da AİHM’nin türbanla ilgili kararı verdiği şu sırada aynı kesim kalkıp şunu diyebiliyor: “AİHM, son noktayı koydu..”

Yani , “TBMM artık bu konuda yeni bir karar alamaz..” demek istiyorlar..(Daha doğrusu açıkça böyle diyorlar..)

Peki, hani Türkiye, egemenliğini TBMM eliyle kullanacaktı?

Elbette, AİHM kararı orta yerde durdukça, üniversitelere başörtüsü ile girilemez, zaten cebren girmeye çalışan bir tek öğrenci dahi yok..

Dolayısıyla, AİHM kararı bu anlamda bağlayıcıdır tabii ki..

Ancak, TBMM bu konuda yeni bir karar alma hakkına sahiptir ve almalıdır..

Fakat iş öyle bir raddeye geldi ki bu iş, sadece AK Parti hükümetine bırakılmayacak kadar kapsamlı ve bir o kadar alengirli ve çetrefil konu olma özelliğini taşıyor..

Yani siz Emine Erdoğan’ın, Hayrunnisa Gül’ün, Münevver Arınç’ın “Oh ne iyi oldu, bu kararla bizim eşlerimizin eli rahatladı, kimse çıkıp ‘Neden bu konuda bir düzenlemeye gitmiyorsunuz diyemez’ şeklinde düşündükleri mi sanılıyor?

Bu insanlar, kendi vicdanlarına saplanan hicran mızrağından azap duymayacak kadar kof, sığ ve yoz mudur?

Bu iş, iktidarı, muhalefeti, ordusu, hakimi, medyası, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları nezdinde, vicdanı toplu iğnenin ucu kadar dejenere olmamış insanların topyekün mutabakatı ile çözülmesi gereken bir problemdir

Anayasa hukuku hocam rahmetli Bülent Tanör, bize evrensel hakları öylesine geniş bir vicdan ve mantık süzgecinden geçirerek okutmuştu ki..

Bülent Tanör hocamın, türban yasağı ile ilgili bir ders verdiğini ben hatırlayamadım..

Belki de hocam bu dersi verdi de ben derste yoktum..

Ama, üzülmüyorum..

Görüyorum ki, başkaları da “ders almamış”!.

FIKRI AKYUZ
INTERNETHABER

Seckjin Khan
11-11-2005, 07:30 AM
Size Bir Yazi..Buyurun ik dakika ayirin okuyun lutfen.........

Ya çok komik inan bunlar neden biliyormusun

Türkiye Cumhuriyeti Alehine karar çıksaydı bu yazıların yerini neler alacaktı biliyormusun. AİHM karar verdi son nokta diye basbas bağıracaklardı zaten amaçları da bu değilmiydi AİHM'e gitmekte...

O zaman neden gittiler haklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde aradılar,Karar'ın istedikleri gibi çıkacağını umut edip Hükümete baskı yapıp Medyayı da arkasına alıp birşeyler yapmaya zorlayacaktı besbelli ama istedikleri olmadı ya AVRUPA İSLAMI DESTEKLEYECEĞİNİ SANMIYORDUK dediler diyecekler NEDEN O ZAMAN GİTTİNİZ BE KARDEŞİM!

borcugin
11-11-2005, 07:33 AM
S.A.

Bir kere sunu bilelim, hic kimse baska bir kimsenin muslumanligini onayamaz yada red edemez. Baska dinlerde ne olur ne olmaz beni ilgilendirmez ve herkesin inancina saygi duymak zorundayiz. Ama biz muslumaniz. Islamiyet bilgisi olmayan kisiler, efendim onlara gore biz muslumaniz yok efendim bak densize bak hele su yobaza onlara gore biz musluman degiliz der, der, ağlar, dovunur durur. Alinmayin lutfen. Islamiyet bilgisi olan bir kisi kendi muslumanligini baska bir kula sormaz, yorumlatmaz, sorgulatmaz.

Ikincisi, samimi inanclarindan dolayi basini orten birisinin Fakulteye alinmamasi, siyasi inanclarindan dolayi basini orten digerlerinin ekmegine yag surer. Eger bir kisi dahi olsa; samimi olarak inanclarina gore giyinen ve bu kisi Fakulteye alinmazsa, beyler bu insan haklarinin ihlalidir. Buna var miyiz? Gelin, bu cagda, bu insan hakki ihlalini soylemekten kendimizi alikoymayalim. Bir avuc ummetci/halifeci/monarsici gruba prim vermeyelim. Size bir senaryo yazacagim. Bir gun kiziniz (var mi bilmiyorum ama insallah olur) gelip "baba, baba, yasa cikti, artik inanan insanlar basortusu ile Fakultelere girebiliyor, yasasin, bu insanin, insan olmanin onurunun zaferidir" der ise, o zaman beni anlayabilirsiniz. İnsan haklari gelisiminin tarihini incelerseniz, sizin gibi diyenler cok oldu. Yok efendim silah yariotomatikmis, terorist olmazmis, yok efendim, inanmayanlar varmis alinir kirilirlarmis, yok efendim siyasi imis. Insan Haklarinin Gelisimi Tarihi bu gibi talihsiz soylemlerle dolu. Siddetle incelemenizi oneririm. Dedim ya, insandir bu, inanclari vardir, mutlaka galip gelecektir, onumuzdeki 20 yilda bu hak verilecektir. Goreceksiniz.

ucuncusu; bir kadinin basini ortmesi Islam'a gore bir emirdir. Her seyi tartisalim, ama ne olur ayet-i kerimede acikca kullara soylenen bu emri tartismayalim. Bu konuda hala tartisanlara, lutfen ozurdilerim alinmayin, inanin acıyorum.

Selametle.

Seckjin Khan
11-11-2005, 07:38 AM
Yazdıklarına kesinlikle katılıyorum birçok masum insan amacı sadece eğitim olan birçok kız malesef giremiyor bende girmelerini çok isterdim ama onun arkasında siyasi oyun oynayanlar var ltf bu tuzaklara düşmeyelim...

Merve Kavakçı olayını ne kadar çabuk unuttunuz orada da aynı siyasi emel dahilinde hareket edildi ve sonuçları hiçte istenildiği gibi olmadı...

Siyasi amaçlar terkedilirse bu insanların rahat eğitim almaları sağlanır...

4twelve
11-11-2005, 07:39 AM
Ya çok komik inan bunlar neden biliyormusun

Türkiye Cumhuriyeti Alehine karar çıksaydı bu yazıların yerini neler alacaktı biliyormusun. AİHM karar verdi son nokta diye basbas bağıracaklardı zaten amaçları da bu değilmiydi AİHM'e gitmekte...

O zaman neden gittiler haklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde aradılar,Karar'ın istedikleri gibi çıkacağını umut edip Hükümete baskı yapıp Medyayı da arkasına alıp birşeyler yapmaya zorlayacaktı besbelli ama istedikleri olmadı ya AVRUPA İSLAMI DESTEKLEYECEĞİNİ SANMIYORDUK dediler diyecekler NEDEN O ZAMAN GİTTİNİZ BE KARDEŞİM!
Aslinda tartismak istemiyorum ama nedense benim attigim postlar yeni bir tartisma unusur olarak on plana cikiyor Turkistan Forumunda.....

EBE KARDESIM,NE YAPSALARDI??????Tamam deyip Baslarindaki Ortuyu yani Inandiklari kapinin onundemi biraksalardi...Turkiye de onlari Polislerin Jopundan ikna odalarinda ki soysuzlardan baska dinleyen mi olduki?????:evil:

Su paragraf her seyi acikliyor aslinda ama okuyana,okuyabilene

“Tıp fakültesinin 5. sınıfında iken, okulla ilişiği kesilen öğrenci, üniversitede başörtüsü yasağı olduğunu sınava girerken bilmiyor muydu?”..

Ben, bu genç kızların bunu bilip bilmediğini bilmiyorum; ama şunu biliyorum..

Bu genç kızın, başörtüsünü çıkarmadan 5. sınıfa kadar geldiğini üniversite yönetimi bilmiyor muydu?.

Yani ben Tip Fakultesini kazanacagim,5 sene okuyacagim,sonra ....Sonra si ayni Film Gibi!!!!!!

Seckjin Khan
11-11-2005, 07:41 AM
Yazdıklarını kişisel almadım yani tartışmak kötü değildir önemli olan seviyeli tartışmaktır...

4twelve arkadaşım az önce senin msjının üstüne yazdım senin dediklerine de aynı şeyleri yazacaktım yani bende üzülüyorum o insanlara ama son pragrafım ı oku bi istersen... :(

borcugin
11-11-2005, 08:00 AM
Yazdıklarına kesinlikle katılıyorum birçok masum insan amacı sadece eğitim olan birçok kız malesef giremiyor bende girmelerini çok isterdim ama onun arkasında siyasi oyun oynayanlar var ltf bu tuzaklara düşmeyelim...

Merve Kavakçı olayını ne kadar çabuk unuttunuz orada da aynı siyasi emel dahilinde hareket edildi ve sonuçları hiçte istenildiği gibi olmadı...

Siyasi amaçlar terkedilirse bu insanların rahat eğitim almaları sağlanır...
S.A.

DyLaN kardes, seni sevdim, en azindan bir siyasi gruba, bir inanc topluluguna, bazi gelismemis kisiler gibi dort ayakli, iki ayakli demeyecek kadar erdemlisiniz. Alinanlar varsa alinsin. Eyvallah...Ben sozumu soylerim, hakaret etmeden, kirilacak olan varsa kirilsin ama incinmesin. Duzeyli tartismak, birbirimizden bir seyler alip vermek sizin de dediginiz gibi cok onemli.

Bakiniz, Merve Kavakci'yi savunan yok, yazimi iyi oku, lutfen. Konuyu saptirma.

Bu insan hakki ihlalini her yerde soyle.

Yobazlarin senin muslumanligina yorum getirmelerine aldirma.

Insan haklarinin her zaman savunucusu ol.

Edebali der ki : "Insani yasat ki, devlet yasasin"

Selametle.

Seckjin Khan
11-11-2005, 08:11 AM
S.A.

DyLaN kardes, seni sevdim, en azindan bir siyasi gruba, bir inanc topluluguna, bazi gelismemis kisiler gibi dort ayakli, iki ayakli demeyecek kadar erdemlisiniz. Alinanlar varsa alinsin. Eyvallah...Ben sozumu soylerim, hakaret etmeden, kirilacak olan varsa kirilsin ama incinmesin. Duzeyli tartismak, birbirimizden bir seyler alip vermek sizin de dediginiz gibi cok onemli.

Bakiniz, Merve Kavakci'yi savunan yok, yazimi iyi oku, lutfen. Konuyu saptirma.

Bu insan hakki ihlalini her yerde soyle.

Yobazlarin senin muslumanligina yorum getirmelerine aldirma.

Insan haklarinin her zaman savunucusu ol.

Edebali der ki : "Insani yasat ki, devlet yasasin"

Selametle.

Çok teşekkür ederim ;)

Senin ne demek istediğini gayet iyi anlıyorum ve paralel düşünüyorum ama iş devlet ve onun kurduğu kuralllar zincirine gelince farklılaşıyor yani bu insanlara yapıan bir adaletsizlik var bunda hemfikiriz ama bunun nedenlerini tartışacağımıza nasıl halledebiliriz,bunu düşünmeli ve bulmalıyız''Gerçi biz bulsak ta devletin bu işi anlamsı,kavraması ve halletmesi gerekir''

borcugin
11-11-2005, 08:13 AM
S.A.
Sayın site Admini. CX_ETKO_CX gibi gelismemis kisiliklerin hala burada bu tur iletiler yazmasi eger sizi rahatsiz etmiyorsa lutfen benim uyeligimi iptal ediniz. Inanin bu kisinin yazdigi iletilerden yuzum kizariyor.
Selametle.

4twelve
11-11-2005, 08:17 AM
Insanliktan nasibini almayana ne desen bosss ne desen anlamsiz....Yazik sadece yazikk....

oğuz
11-11-2005, 08:47 AM
S.A.
Sayın site Admini. CX_ETKO_CX gibi gelismemis kisiliklerin hala burada bu tur iletiler yazmasi eger sizi rahatsiz etmiyorsa lutfen benim uyeligimi iptal ediniz. Inanin bu kisinin yazdigi iletilerden yuzum kizariyor.
Selametle.

Arkadaşlar uyarılarınızı özelden yapın !!!

Gani
11-12-2005, 05:50 AM
Onlara göre bizler inanmıyoruz onların yaptıklarını yapmadığımız için Türbana Hayır dediğimiz için,Laikliği savunduğumuz için,Cumhuriyet'i sevdiğimiz için,Dine dayalı Devlete karşı olduğumuz için vs... bunları istediğimiz kadar uzatabiliriz ama ben içimde yaşıyorum dinimi,Kuran'ı da okuyorum,duamıda ediyorum,Camiye'de gidiyorum,Oruç'ta tutuyorum ama onlara yaralınamıyor işte naparsın :D

1- dedim ben sizin chok ajayip fikirlemek tarziniz var.
Cumhurieti sevmek ichun bashortusune karshi olmak gerek mi?
eger gerek desen o zaman cumhuriet demek vatikan gibi islam dushmoni kafir ulke demek olmasmi?
2- sizler muslimlere yaranmak ichun Kuran okup, oruch tutuyorsunuzmi?

bashortu=turban=esharp degilmi?
siz belki iranliklarin kara charshaflarini diyorsuz

Seckjin Khan
11-12-2005, 07:22 AM
1- dedim ben sizin chok ajayip fikirlemek tarziniz var.
Cumhurieti sevmek ichun bashortusune karshi olmak gerek mi?
eger gerek desen o zaman cumhuriet demek vatikan gibi islam dushmoni kafir ulke demek olmasmi?
2- sizler muslimlere yaranmak ichun Kuran okup, oruch tutuyorsunuzmi?

bashortu=turban=esharp degilmi?
siz belki iranliklarin kara charshaflarini diyorsuz

Hadiiii :D

Cumhuriyeti seviyorum başörtüsüne karşı değilim! türbana karşıyım! enaz 10 kere yazdım msjlarımı tam okumadın herhalde...

Devletin dini olmamalı bence inanç başka devlet başka şey.İşte biz buna Laiklik diyoruz ;) ve Laiklikte Cumhuriyetimiz kadar kıymetli.

Cumhuriyeti İslam düşmanı kafir ülke olarak tanımlaman senin cahilliğin olarak görüyorum.

ya saçmalama ltf onlara yaranmak için mi müslümanım böyle saçma birşey olabilir mi arkadaşım...bu benim inançım başkasını ilgilendirrmez!

bashortu=turban=esharp degilmi? değil ! malesef en azındanm türkiyede değil!Yukarıda bu farkı anlatmaya çalıştım...

senin dediğin ''siz belki iranliklarin kara charshaflarini diyorsunuz'' türbanla çok paralel ve belkide aynı şeyler

Seckjin Khan
11-12-2005, 07:28 AM
"Türban konusu hukuken kapandı"

Cumhurbaşkanı Sezer, AİHM'nin kararını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, AİHM'nin başörtüsü davasıyla ilgili kararının bağlayıcı olduğunu belirterek, ''hiç kuşkusuz konu hukuken kapandı'' dedi.

Çankaya Köşkü'ndeki Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü töreninin ardından verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sezer, ''zaten Anayasa Mahkemesi kararıyla bitmişti. Şayet Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden tersine karar çıksaydı, o zaman düşünmek lazımdı" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar ortada iken başka bir mahkemenin kararı ile ortaya çıkan durumun tartışmalı hale geleceğini ifade eden Sezer, "ancak Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda karar verilmiştir, bağlayıcıdır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Sezer, başörtüsü ve kamusal alan tartışmaları ile ilgili bir soru üzerine de yargıya intikal eden konunun üniversitelerle ilgili olduğunu, ancak başka konularda da gitse kararın aynı doğrultuda olacağını söyledi.
http://www.cnnturk.com/images/turkiye/sezerhbr1111.jpg

Cumhurbaşkanı Sezer, AİHM'nin "kararı bağlayıcıdır" dedi

dervish
11-12-2005, 08:35 AM
Kongar diyordu ki: “Başörtüsü ile türban ve sıkmabaş farklı şeylerdir.. Türklerin geleneğinde başörtüsü vardır ama türban ve sıkmabaş bir Arap kültüründen ithal edilmiştir.. Başörtüsü takan ninelerimiz, başörtüsünü takarken saçlarının ucunun az da olsa görünmesinden rahatsız olmazdı; oysa türban ve sıkmabaş takanlar sıkıca takıyorlar; o halde yasaklanmalıdır..”

“Çember sakal ile top sakal farklı şeylerdir.. Fular ve kravat da farklı şeylerdir.. Türklerin geleneğinde top sakal ve fular yoktur; bunlar, batı kültüründen ithal edilmiştir.. Bizim dedelerimiz, sakal bırakırken sadece çenede değil yanakta da sakal bırakırdı; ilaveten dedelerimiz bırakınız fuları, kravat bile takmazdı; dolayısıyla top sakal, kravat ve fular yasaklanmalıdır”!..

İşte meseleleri “saptırmak” böyle bir şeydir ve bu hiç de matah bir şey değildir..

bluesky
11-12-2005, 08:41 AM

he he he. Bak sen.

Aybike
11-12-2005, 09:07 AM
Peki sünnet diye sakalına hiç jilet vurmadan,makas atmadan uzatanlar hangi katagoriye giriyor..Üstelik peygamberimiz,eliyle sakalını tutar yumruğun altından çıkanları cerceve halinda keser,uzatmazmış..Vede hiç koyu renk elbise giymezmiş...Şimdi kara çarşaflılar hangi gruba dahil..Sünnetcimi onlarda...:lol:
Birde şu unutulmasın..Ben 43 yaşındayım ve ailemin tüm kadınları annem,anneannem,babannem ve diğerleri başörtülüler..Ama hiç onlara bişey denmedi yıllardır..Nolduda şimdilerde türban yasağı çıktı...Yada neden sokaklarda bu millet"türbana özgürlük" diye bir yerlerini yırtıyolar..
MAŞA OLMAK nasıl bişey bana anlatsanıza türbancılar......:lol:

bluesky
11-12-2005, 09:11 AM
Yanlish anlamayin arkadashlar, yukarida he he he dedim ama yorumu yazana guldum bashortusune degil.

Bashortusu bizim ichin kutsaldir, lutfen onu siyasi menfaatlere alet ederek kizlarimizi daha kotu duruma dushurmeyelim. Dinimizi, Turkiyemizi ve Tum islam alemini rezil etmeyelim.

Bashortusune layik oldugu onurlu yeri verelim, siyasi menfaatler yuzundan onu zor durumda birakmayalim.

borcugin
11-12-2005, 09:47 AM
S.A.
Ama bakin kardeslerim, siyasi turbani elestirelim derken baskalarinin duygu ve fikirlerine saygisizlik yapmayalim derim. Sonuc olarak adi ne olursa olsun, basini ortenlerin yasayla engellenmesi bir insan haklari ihlali midir yoksa bir zafer midir? Biraz ilerici, insan hakkinin onuru icin dusunmenizi oneririm. Bir universite ogrencisinin bir ogretim gorevlisini kılık kiyafet yonetmeligine uygun giyinmediginden dolayi (mini etek giyiniyormus ve ic camasirlari gorunuyormus ve bu belgelenmis) mahkemeye verdiginde, bu ogretim gorevlisi giysisini cagdas olarak tanimlayarak kendisini savunmustu. Tabiki uzun mahkemeler sonucu cezayi yemisti. Eger turban/basortusu/sikmabas cagdaslik degil, ic camasirini sergilemek cagdaslik ise, ben cagdas insan degilim. cagdasligin ilericiligin onlarin mi yoksa baskalarinin mi olduguna tarih karar verecek.
Selametle.

movusa
11-12-2005, 12:24 PM
Bundan bir kac yil önce Italyanlar, Aidsliler üzerinde yapilan bir arastirma sonuclari yayinlanmisti. Aidse yakalanan insanlarin büyük bir cogunlugu, baskalarida Aidse yakalandiklari zaman bundan memnun olduklarini söylüyorlarmis. Ölümü kesin olan bir hastaliga yakalanan insanlarin psikolojisini düsündügümüzde, kendileri gibi bir cok insaninda ayni akibeti paylasacagini düsünerek teselli buluyorlarmis.

Belki biraz asiri bir benzetme olacak ama ben, türbana yada herhangi bir sekilde insanlarin, inanclarina saygi göstermeyen insanlari su yukaridaki verdigim örnekle birebir uyustugunu görüyorum.

Burdaki inanca saygi duymayan insanlar ( bu Türkiyenin yüzde 5-10 u gecmez ) gercekten müslüman olabilir. Buna benim bir elestiri getirmem sözkonusu olamaz. Ama bu insanlar, aklisira, sorumluluktan kacmak icin sorumluluklarini yerine getiren insanlara saldirmak gibi bir icgüdüleri vardir nedense. Cünkü kendisinin yada ailesinden bir ferdin basi acik oldugu icin, cevresindeki insanlarinda baslarini acik gördügü zaman bir rahatlama duygusuyla basini örtme sorumlulugundan kurtulacaklardir. yada cevresindeki oruc tutmayanlarin orani ne kadar fazla olursa o ölcüde oruc tutma zorunlulugundan kurtulacaklardir. Düsünsenize etrafindaki herkes oruc tutarsa o kiside otomatik olarak acik alanda yemek yiyemiyecek, etrafa saygidan dolayi, kendi acisindan cok SIKICI! olan orucu zorlanarakta olsa tutmak zorunda kalacaktir. yada cevresindeki toplum 5 vakit namaz kildigi zaman ister istemez kendiside namaz kilmak zorunda kalacak yada millet namaz kilarken kendisi saklanmak zorunda kalacaktir.

Bu örnekleri cogaltmak mümkün. Basörtüsüne karsi cikan insanlar hemen hemen her zaman basörtüsünün siyasete alet oldugundan dolayi basörtüsünün yasaklandigini söylerler. Ama bilmezlerki asil bu konuyu siyasete alet edenlerin kendilerinin oldugunu!

Aybike
11-12-2005, 01:02 PM
S.A.
Ama bakin kardeslerim, siyasi turbani elestirelim derken baskalarinin duygu ve fikirlerine saygisizlik yapmayalim derim. Sonuc olarak adi ne olursa olsun, basini ortenlerin yasayla engellenmesi bir insan haklari ihlali midir yoksa bir zafer midir? Biraz ilerici, insan hakkinin onuru icin dusunmenizi oneririm. Bir universite ogrencisinin bir ogretim gorevlisini kılık kiyafet yonetmeligine uygun giyinmediginden dolayi (mini etek giyiniyormus ve ic camasirlari gorunuyormus ve bu belgelenmis) mahkemeye verdiginde, bu ogretim gorevlisi giysisini cagdas olarak tanimlayarak kendisini savunmustu. Tabiki uzun mahkemeler sonucu cezayi yemisti. Eger turban/basortusu/sikmabas cagdaslik degil, ic camasirini sergilemek cagdaslik ise, ben cagdas insan degilim. cagdasligin ilericiligin onlarin mi yoksa baskalarinin mi olduguna tarih karar verecek.
Selametle.

ama bak cezayı yemiş...Mini etek ne kadar çağdaşlık değilse..Sıkma baş olmayı siyaset için yapmakta islam değildir.
Benim bir yönetmenim var...Asistanı sıkma baş..Ama yönetmenin metresi.
Ve ailesinin görmediği yerde rakı içiyor...Babası ise tarikatta bir yerde görevli.
Bu işi siyaset için yaptıklarını anlatıyor..Hiç parasız kalmıyorlar mesela..X5 altlarında..:lol: KIz ise kariyer yapmak istiyor:lol:

dervish
11-12-2005, 01:38 PM
ama bak cezayı yemiş...Mini etek ne kadar çağdaşlık değilse..Sıkma baş olmayı siyaset için yapmakta islam değildir.
Ve ailesinin görmediği yerde rakı içiyor...Babası ise tarikatta bir yerde görevli.
Bu işi siyaset için yaptıklarını anlatıyor..Hiç parasız kalmıyorlar mesela..X5 altlarında..:lol: KIz ise kariyer yapmak istiyor:lol:

Ne guzel yonetmenleriniz ve asistanlariniz varmis. Allah basinizdan eksik etmesin.

borcugin
11-12-2005, 03:32 PM
S.A.
Yonetmeninin asistani varmis, basi ortuluymus, metresmis, raki iciyormus. Nerden biliyorsun metres oldugunu? Gordun mu? Islami inanclara gore bir kisiye zina yapti denilebilmesi icin o olayi 4 kisinin gozuyle gormesi gerekir. Bu hukuki kurala uymayan suclamalar iftiradir ve o kisinin kul hakkini dogurur sende. Soyleminizde siz siyasi turbana da bas ortusune de karsiymissiniz gibi bir his var icimde. Allah yardimcin olsun.
Selametle.

dervish
11-12-2005, 04:49 PM
S.A.
Yonetmeninin asistani varmis, basi ortuluymus, metresmis, raki iciyormus. Nerden biliyorsun metres oldugunu? Gordun mu? Islami inanclara gore bir kisiye zina yapti denilebilmesi icin o olayi 4 kisinin gozuyle gormesi gerekir. Bu hukuki kurala uymayan suclamalar iftiradir ve o kisinin kul hakkini dogurur sende. Soyleminizde siz siyasi turbana da bas ortusune de karsiymissiniz gibi bir his var icimde. Allah yardimcin olsun.
Selametle.

:D sahitlik konusu acilmisken. Duhul aninin (yani tam olarak girisin) sahitler tarafindan gorulmus olmasi gerekiyor. yamulmuyorsam.

movusa
11-12-2005, 06:56 PM

Aybike Hanim, biraz atiyorsun gibime geliyor!... Hadi senin sözünü ettigin kisi hakkindaki iddialari kabul edelim. Benim bildigim basi acik olupta bu tür seyleri yapan onlarca kisi var. Bu basi acik kisilerdemi, siyaset yapiyor? Eger böyle bir kiyaslama yapacaksak basi kapali ve basi acik insanlari topyekün kiyaslamamiz lazim. Örnegin Genelevde calisan insanlarin baslari kapalimi yoksa acikmi?, cezaevlerinde yatan kadin mahkumlarin baslari kapali ve acik olanlarin orani ne?, Televolelerde hangi basi acik yada kapali olan mankenler birkac kurus ugruna kendilerini pazarliyorlar?, Elite ismindeki cocuklarin katildigi güzellik yarismalarinda hangi Baba basi kapali cocuklarini yarismaya sokuyor ve kendi öz cocuklarinin etinden para kazanmaya calisiyor?

Bu örnekleri istemedeginiz kadar cogaltabilirim. Su yukaridaki örnek verdigim kisiler baslarini actiklari icin her türlü haklardan yararlanabiliyor, üniversitelere gidip okuyabiliyor. Bu kisiler okullarini bitirdikten sonra Ülkenin önemli yerlerindede görev alabiliyor. Ama ülkesini ne kadar severse sevsin, bir kisi basi kapali oldugu icin her türlü haklardan mahrum birakiliyor. Suna hic dikkat ettinizmi; Askerde sehit düsen insanlarimizin cogunun Anneleri, kizkardesleri yada eslerinin cogunun, neredeyse tamaminin, baslari kapalidir.

Bizim burda tartistigimiz sey, su kisi bunu yapmis sunu yapmis degil; insan olmanin gereklerinden birisi olan, dini yasama hakki elinden alinan insanlarin verdikleri mücadeledeki haklilik paylardir. Islamiyet kadinlarin baslarinin kapali olmasini emrediyor. Bunu ister türbanla yapin, ister basörtüsüyle, ister carsafla. Önemli olan Allahin verdigi bir emrin yerine getirilmesidir.

islamiyeti yasamak isteyen birine, islamiyetten haberi olmayan birinin yönlendirme yapmasi kadar sacma bir sey göremiyorum.

TANRIDAĞLI
11-12-2005, 08:07 PM
Ben Başörtüsüne karşı değilim ama Türbana karşıyım ikisi arasında baya bir fark var ;)

Ama devletin kurduğu bir otorite var sadece bayanlar için değil erkekler içinde düzenlenmiş birçok kılık kıyafet yönetmeliği var Devlet Dairelerinde ve Onun uzantılı çalışma yerlerinde (Universitelerde) Evet herkes özgürdür nasıl isterse öyle giyinir ama bu kurallar olmasaydı çok karmaşık olaylar yaşanırdı...

Türban arabındır, başörtüsü Türk'ün. Türk kültüründe başını örtmek vardır, arapta saçını örtmek. Kockoca dini saçın tekbir teline bağlamak ne kadar mantıklı ayrıca?

borcugin
11-13-2005, 02:19 AM
Türban arabındır, başörtüsü Türk'ün. Türk kültüründe başını örtmek vardır, arapta saçını örtmek. Kockoca dini saçın tekbir teline bağlamak ne kadar mantıklı ayrıca?
S.A.
Ama Islam tüm evrenin.
Selametle.

Seckjin Khan
11-13-2005, 07:39 AM
:D sahitlik konusu acilmisken. Duhul aninin (yani tam olarak girisin) sahitler tarafindan gorulmus olmasi gerekiyor. yamulmuyorsam.

Veeee Konu dağılmaya başlıyooooorrrr....

Aybike
11-13-2005, 08:41 AM
Evet bu konuda haklısın..Ben o esnada görmedim tabi..
Ama hamile kalıp gizlice yapılan kürtaj sonrası durmayan kanamaları yüzünden ekip ile bursadaki işi bırakıp onu hastaneye yetiştirmiştik..
sahit olayına gelince..Bizim ekip 34 kişi..yetermi?
Ayrıca ben başörtüsüne neden karşı olayım..Ben dindar bir insanım.
Bir neden söyle bana karşı olma için..Anamı,halamı,babannemi sülalemin tüm kadınlarına düşmanmıyım ben..Ben dinin özgürce ama sadece Allah için yaşanmasından yanayım..Siyaset için değil...Size ne açık kadınlardan..onların inancı onlara,sizin inancınız size...Yada onlara ne baş örtüsünden anladınmı?Bu olaylar birileri tarafından ortya atılıp sonra elde purolarla seyrediliyor Maşa olmayın..

Dervişe gelince..
Bu yönetmen arkadaşım 1 senedir STV de çok büyük bir dizinin yönetmeni..
Ve içmeden çalışamaz.Kız da zaten oradan birinin kızı.:lol:
Şimdi STV sapıkmı? Hayır değil.Adam işinin ustası ve iyi çalışıyor..Özel hayatı ise onu ve kızı ilgilendiriyor......:lol:

CX_ETKO_CX
11-13-2005, 08:45 AM
Peki sünnet diye sakalına hiç jilet vurmadan,makas atmadan uzatanlar hangi katagoriye giriyor..Üstelik peygamberimiz,eliyle sakalını tutar yumruğun altından çıkanları cerceve halinda keser,uzatmazmış..Vede hiç koyu renk elbise giymezmiş...Şimdi kara çarşaflılar hangi gruba dahil..Sünnetcimi onlarda...:lol:
Birde şu unutulmasın..Ben 43 yaşındayım ve ailemin tüm kadınları annem,anneannem,babannem ve diğerleri başörtülüler..Ama hiç onlara bişey denmedi yıllardır..Nolduda şimdilerde türban yasağı çıktı...Yada neden sokaklarda bu millet"türbana özgürlük" diye bir yerlerini yırtıyolar..
MAŞA OLMAK nasıl bişey bana anlatsanıza türbancılar......:lol:
Yerinde aciklamaniz icin tesekkur ederim.

Aybike
11-13-2005, 08:55 AM
Movusa..Beni uzun süredir buradan tanıyorsun..Ve atmayacağımıda bilirsin.
Ayrıca yazdıklarına tamamen katılıyorum..Ben açıklara verilen örneğe karşı kapalıdan bir örnek verdim..o kadar...Bak arkadaşım Allah insana Ruh güzelliği versin..İçinde Allah korkusu olsun..Önemli olan budur.Eğer açık dedikleriniz ,yani biz başı açık olanlar günahkarsak cezamızı Allah versin kapalı olanlar değil..benim gözümde mini etek giyip hayasızca orasını burası gösteren ve ahlaksız yaşayanlar ile..Dini siyasete alet edip göstermelik müslümanlık yapanlar aynı derecede ahlaksızdır....

AFANDI
11-13-2005, 10:28 AM
Bitmeyen şarkı (http://www.forum.uz/)
Ne kadar da mutlular, nasıl da tavan yapıyor neşeleri! Eminim hayatlarının en haz veren yazılarını, demeçlerini veriyorlar. Zaten YÖK Başkanı’nın daha enini-boyunu bile öğrenmeden ‘Bu iş bitti’ demesinden belli.

Bir el çırpış, bir sevinç çığlığı, bir zafer narası furyası başladı ki sormayın!
Hürriyet gazetesi hızını alamamış olmalı ki, ‘bu karar Avrupa için de örnek olacak’ diyerek başörtüsü yasağının yakında tüm Avrupa’ya yayılacağını sevinçle müjdeliyor...
Yıllardan beri yazıp duruyoruz da, anlatamadık. O nedenle inancın topla-tüfekle, baskıyla, zulümle bitirilemeyeceğini tekrardan anlatmayacağız. Stalin’in başaramadığı şeyin; insanın içindeki maneviyat duygularını yok etme çabasının sonuçsuz kalacağını söylemenin de anlamı yok.
Zira bu tartışmada taraf olan herkes biliyor ki, başörtüsü gerçekten bir simgedir. İnançtan, maneviyattan rahatsız olanlar ile bunu özgürlük tanımlaması içinde görenler ya da ‘lamı cimi bilmem, ben inancım gereği örtünüyorum’ diyenlerin kavga düzleminin simgesi.
Hele bir ‘halkımızın örtüsü ile türban farklı şeylerdir’ geyiği var ki, artık yaza yaza dilimizde tüy bitti. Türban bizatihi YÖK’ün icat ettiği bir kavramdır. Önce kavram icat edip, sonra ‘yoktu eskiden böyle şeyler diye taşa tutmak’ da bizim gibi şakulü kaymış laikçilerin kemikleşmiş karakteri.
Ancak merak ettiğim bir nokta var.
Şimdi bizim YÖK başkanı olmak üzere, azgın azınlığın medya kahramanlarının kutsayarak, baş tacı ettikleri ve kendi iç hukukumuzu bile bağlayacağını söyledikleri bu Avrupa Mahkemesi, ileriki günlerde başka bazı kararlar alırsa ne diyecekler?
Mesela aynı mahkeme ‘PKK terör örgütü değildir’ derse ne olacak? Yahut ‘Türkler Ermenileri kırmıştır’ gibi bir karar alınırsa, yine YÖK Başkanı piste fırlayıp, ‘Bu iş bitmiştir, nihai karar alınmıştır’ mı diyecek? Başta çok sevgili YÖK Başkanı olmak üzere, bu hakim sınıfın anlayamadığı şey şu: İnsanların inancı gereği yaptığı bir şeyi kanunla, nizamla en fazla bastırırsınız; ama öldüremezsiniz, bitiremezsiniz. Çünkü iman ve inanç tarihin bidayetinden beri vardır ve kıyamete kadar olacaktır. Olsa olsa tarihe trajikomik bir dönem olarak geçme bahtsızlığı olabilir!

Nedim HAZAR/zaman

AFANDI
11-13-2005, 10:40 AM
bu ülkenin milleti kadar kendisiyle çatışan
kendi değerleriyle dalga gecen bir millet varmıdır başka
kızmayın ama kendini inkar eden bir millet diycem varmıdır diycem birde*

su anda bir referandum yapılsa başörtüsü konusunda sonucun nasıl olacagını kestirmek hic guc degil.

durum böyleyken 15 insanın sizin hakkınızda karar vermesini daha dogrusu dininiz hakkında karar vermesini nasıl hazmedersiniz(ki bunların hic biri musluman bile degilken).

arsilan
11-13-2005, 01:55 PM
iyi de kardeşim. Gidip hristiyanlardan islam adaleti beklemek ayıp bir şey değilmi. Bu mahkemeden türk insanının lehine karar çıkarmı?

TANRIDAĞLI
11-13-2005, 02:20 PM
S.A.
Ama Islam tüm evrenin.
Selametle.

Ve de arap İslam demek DEĞİLDİR. İslamla arabı karıştırmayın.

Seckjin Khan
11-14-2005, 03:56 AM
iyi de kardeşim. Gidip hristiyanlardan islam adaleti beklemek ayıp bir şey değilmi. Bu mahkemeden türk insanının lehine karar çıkarmı?

Lehte karar çıksaydı basbas bağıcaktınız da nadi neyse...

CX_ETKO_CX
11-14-2005, 05:08 AM
Lehte karar çıksaydı basbas bağıcaktınız da nadi neyse...
Bunlar herzaman boyledir. Kendi ulkelerini bile pkkli kurtler gibi Ab mahkemelerine dava etmekten cekinmezler . Karar onlarin aleyhine cikinca da Hristiyan AB diye laf degistirirler.

CX_ETKO_CX
11-14-2005, 05:14 AM
Emin Colasan'in dunki yazisiTürbanlılar lütfen uyanınKAMUDA türban yasağının kaldırılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde kim dava açtı? Biz mi? Hayır, kendileri. Yani Avrupa ve AB’nin peşinde koşanlar, o mahkemeye umut bağlayanlar!Abdullah Gül’ün eşi bile (elbette kocasının teşviki ile) orada Türkiye’yi dava etmiş ve çok büyük miktarda tazminat istemişti. Gel zaman git zaman, davayı kazanma olasılığı olmadığını gördüler ve geri çekmek zorunda kaldılar. Benzer bir pilot davayı aynı mahkemede Leyla Şahin isimli türbanlı bayana açtırdılar. Umutları vardı. AİHM davayı kendi lehlerine karara bağlayacak ve Türkiye’de kamusal alandaki türban yasağı ‘özgürlükçü Avrupa’nın’ kararıyla bitirilmiş olacaktı. Ondan sonra hep birlikte kıyameti koparacaklardı. Fakat kaybettiler! Şimdi başta Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül olmak üzere birbiri ardına demeçler veriyorlar!‘AİHM kararı yasakçılıktır... Çelişkilidir... Ne yapacağımızı ileride görürsünüz.’Aynı sakızı çiğnemeyi sürdürüp ‘türban yasağını kaldıracağız’ demeye getiriyorlar. * * *Tam 3 yıldan bu yana iktidarsınız. Meclis’te korkunç bir çoğunluğa sahipsiniz. Bundan önce bu konuda ne yaptınız da, bundan sonrası için ‘ileride görürsünüz’ diyorsunuz! Bu sözlerden çıkarılacak çok önemli dersler var. Türbanlılar ve türbanı savunanlar, bu iktidarın kendilerini nasıl uyuttuğunu, nasıl oyaladığını, türbanlıların sırtından nasıl siyasi oyun oynayıp oy avcılığı yaptığını bari şimdi görsünler.Ey türbanlılar ve türban teşvikçileri! AKP iktidarı bugüne kadar bu konuda hiçbir şey yapmadı. Sadece nutuk atıp sizleri oyaladı. Bundan sonra da yapmayacak.Onlar sizi sömürüyor, lütfen gerçeği artık görün. AİHM’ye giden kim? Biz miyiz? Hayır, onlar. Onların yandaşları, hatta eşleri. Mahkeme lehlerine karar verseydi şimdi övgüler düzüyor olacaklardı. AİHM türban defterini kapattı, şimdi tu kaka oldu! Şans, kader, kısmet! Kendi ülkesini elálemin mahkemelerinde dava edenlere, örtünme olayını bile Hıristiyan yargıçların kararına bırakanlara ders olsun.

Aybike
11-14-2005, 05:22 AM
Biz avrupa birliğinde değilizki..Yani bizi daha almadılar.O zaman neden biz avrupa mahkemelerinde yargılanıyoz..Yada niye onlara şikayete gidiyoz.
Cezaya gelince avrupalıyızda,ödüle gelincemi asyalı oluyoz..Asya İnsan hakları derneği yokmu?..Bizim yasalarımızdan avrupalılara ne oluyor..Yada biz neden onların ülkesinde olan olayları yargılamıyoz..Neden AK parti ha....rin lan demiyor..:lol:
Ayrıca ben avrupalı olmak istemiyom..O yüzden bunu illa isteyenlere karşı nerde dava açabilirim...Benim hakkımda karar verme yetkisini nerden almışlar..Refaranduma neden gidilmemiş..Beilki kimse istemiyor alla alla...:twisted:

CX_ETKO_CX
11-14-2005, 05:30 AM
bu ülkenin milleti kadar kendisiyle çatışan </p>kendi değerleriyle dalga gecen bir millet varmıdır başka

kızmayın ama kendini inkar eden bir millet diycem varmıdır diycemturban bizim kulturumuzde yok bu yuzden degerimiz olamaz .su anda bir referandum yapılsa başörtüsü konusunda sonucun nasıl olacagını kestirmek hic guc degil.Turkiye'nin ayri bolgelerinde 4 sehirinde yasadim , Turkiye'nin yarisini gezdimTurkiye'yi cok iyi taniyiorum.Boyle birsey kesinlikle olmaz ! Turkiye'de turbanlilar azinlikta(genelde turbani Istanbul'un bazi kesimi kullaniyor diger seirlerde bu kadar yaygin degil) Nereden baktigina bagli hergun zaman gazetesi okursan boyle dusunmen normal.durum böyleyken 15 insanın sizin hakkınızda karar vermesini daha dogrusu dininiz hakkında karar vermesini nasıl hazmedersiniz(ki bunların hic biri musluman bile degilken). kimmis o 15 kisi ? Kimin ne kadar Musluman oldugun sen/siz degil ancak Tanri bilir . Ilk once sen bunu ogren

CX_ETKO_CX
11-14-2005, 05:43 AM
Biz avrupa birliğinde değilizki..Yani bizi daha almadılar.O zaman neden biz avrupa mahkemelerinde yargılanıyoz..Yada niye onlara şikayete gidiyoz.</p>
Cezaya gelince avrupalıyızda,ödüle gelincemi asyalı oluyoz..Asya İnsan hakları derneği yokmu?..Bizim yasalarımızdan avrupalılara ne oluyor..Yada biz neden onların ülkesinde olan olayları yargılamıyoz..Neden AK parti ha....rin lan demiyor..akp tayfasindakiler daha once erbakan serefsizinin basinda bulundugu refah partisindeyken AB ye tamamen karsiydi . Ab icin Hristiyan birligi diyorlardi, AB'de homoseksuallerin oldugundan ,avrupanin kulturumuze aykiri oldugundan bahsediyorlardi ! Simdi ne oldu ayni zihniyet bugun 180 derece donus yaparak AB kapilarinda yarvariyor ! Bu ugurda Sehit kaniyla alinmis vatan topragi KKTC yi bile dusmana teslim etmekten cekinmiyorlar . Dun Mekke - Medine hattindakiler bugun dunya turunda her hafta avrupa - vasington... dunki refahcilar akpli oldu eskiden karsi olduklari AB yi savunur oldular bu da bize kitlelerin nasil kullanildigini gosterdi !

borcugin
11-14-2005, 11:50 AM
Ve de arap İslam demek DEĞİLDİR. İslamla arabı karıştırmayın.
S.A.
Turban Arabin, Basortusu Turk'un. Ama sonucta basini ortmek Islamin. Onu demek istedim. Ve yine sonucta adi ne olursa olsun basini ortmenin yasaklanmasi bir insan haklari ihlalidir. Ayrica adi ne olursa olsun, kural kesin, bas ortulmeli, bu kuralin milliyeti olamaz. Yani Islamiyetin Arap ve Turk versiyonu yok, uzgunum senin adina ama yok.
Selametle.

Han
11-15-2005, 05:37 AM
Sonucta hakki engellenen insan turkiyenin vatandashi. laiklik, cumhuriyet, turban sunun bunun diyip duruyorsunuz.
Ataniz cumhuriyeti kurarken Islami ve muslumanlarin bash belasi olarak kurduysa size lafim yok. elbette Oyle degil diyeceksiniz. e o zaman niye her seyde Islamin hukmlerini sorgulama veya kotuleme ihtiyaci hissediyorsunuz?
adina ne deseniz de deyin tesettur Allahin emridir. Yapmasaniz bile saygi gostermelisiniz. bir takim insanlar bazi dini vecibe hareketlerini ve giysileri oy almak icin alet ederse bu onlarin dini dunyaya degismelerinin ifadesidir.
onlar dunya icin dinini satan kimselerdir. bunlarin diger adi ve akibeti cogunuza malum, ya siz? onlari bahane ederek islamin bir hukmune dil uzatmaktan korkmazmisiniz? Bari siz onlarin durumuna dusmeyin.
Siyasi Islam tabirini ortaya cikaran gayri muslimlerdir. ona bashortusunu simge eden bazi ahmaklardir. bati bizi birbirimize kirdiriyor.
Pireye kusup yorganmi yakacaksiniz?
lutfen . Bashortusu onun adi her ulkede degishik isimlendirilebilir. ama yine de bu Islamin emridir. yapan sevabini alir, yapmayan ama saygili olan gerekcesini soyler(emir sahibine), hem yapmaz hem kotulerse azap kacinilmazdir.

asena
11-15-2005, 05:56 AM
Libya'dan dun geldim
Inanin tesettur vs yok oralarda.
Neyse,sonucta komunist bir ogrenci saclarini uzatip sakalini pis birakiyor ve goruntusunun altinda politika yapiyorsa,turbaniyla bir kiz ogrencinin de politika yapma hakki olmali.
Daha dogrusu hicbir universite ogrencisinin veyahut hicbir vatandasin,kiyafetiyle,diniyle,ne bileyim insanlari somurecek sekilde ornegin muzikle de politika yapma hakki OLMAMALI.Politikanin yapilacagi mekanlar bellidir.Merkezler bellidir.

Turbandir,tesetturdur,tabii ki herkesin istedigi gibi tesetturune sahip olabilmesi ve calisabilmesi gerekir.

Ancak birsey soracagim,lutfen hakaretle degil,mantik cercevesinde cevap verelim.

Nicin tesetturlu bir aileden(dedigim gibi ben tesettur ile basortusunu bir tutmuyorum,benim de anneannem basortulu idi ve subay lojmanlarinda bizimle 2 sene yasadi rahmetli) gelenlerin nicin hepsi askeri okulda okumak istediklerini soylerler?Nicin hepsinin kizkardesi okumak ve nicin ille de kamu kuruluslarinda calismak isterler?Ve cogu babasi zengin tesetturlu bayan babasinin isyerinde calismaz,esiyle birlikte calismaz(ozel isyerlerinde serbesttir cunku tesettur,eger isveren kisitlama yapmazsa)evinde durur.Amerkada okusa bile!
Bu anlamda bana kalirsa biraz devletle ugrasilmak istenmiyor.
Bu tip vasiflara sahip aile sayisi Turkiye oraninda ne kadardir?Yani tesetturlu kizini okutup da calismasina gozyumacak,yeri gelecek gece erkek mesai arkadasiyla ofiste calisacak?Kac aile var buna musade eden?
Yanlis uygulamalar oldugu kesin ama yapilan yaygaranin gerceklerle ortustugune inanmiyorum.

oğuz
11-15-2005, 06:16 AM
Örtünen bir insanın (adına ister tesettür koyun ister eşarp ister sıkma) üniversite kapılarında sırf politik bir mesaj veriyor kaygısı ile içeri sokulmamalarını ve üniversitede okuma haklarının ellerinden alınmasını bende şiddetle yadırgıyor bu kararın çıkmasında adı geçenleri en iyi dileklerimle selamlıyorum...

borcugin
11-15-2005, 08:16 AM
Örtünen bir insanın (adına ister tesettür koyun ister eşarp ister sıkma) üniversite kapılarında sırf politik bir mesaj veriyor kaygısı ile içeri sokulmamalarını ve üniversitede okuma haklarının ellerinden alınmasını bende şiddetle yadırgıyor bu kararın çıkmasında adı geçenleri en iyi dileklerimle selamlıyorum...
S.A.
Goruslerinize katiliyorum. Ancak, icten olarak soyleyeyim tumcenizin "bu kararın çıkmasında adı geçenleri en iyi dileklerimle selamlıyorum..." bolumunu anlayamadigimi ve bu nedenle bunu acmanizi diliyorum. :qstn: Dogal olarak bunu bir emir gibi algilamayacaginizi de biliyorum. :)
Selametle.

oğuz
11-15-2005, 09:08 AM
Aleyküm Selam...

Doğru söylüyorsan lastik gibi bir tümce olmuş nereye çekersen çek !

Benim selam yolladığım kesim AİHM olamaz çünkü ordaki insanların müslüman bir kızın başındaki örtü hakkında karar mekanizması olması mümkün değildir. İtalya için Fransa için karar alsınlar ama Türkiye için asla diyorum...

Benim selamım;Öncesinde siyasiler ve öğretim görevlileri olmak üzere Cumhuriyet elden gidiyor,Atatürk inkilap ve ilkeleri yerlerde çiğneniyor diye çığırtkanlık yapan tüm kesimlere...

arsilan
11-15-2005, 11:04 AM
Türk halkı dünyanın en mülayim halkıdır. Faşist değildir. Kendi başını örtmese de referandumda bu yasağı yırtar atar. Başörtülü azınlıktadır. Ancak onlar kiminin yeğeni kiminin kızı kiminin akrabası, arkadaşıdır.
Türban kültürümüzde yok diyenler haklıdır. Türban hint kıyafetidir. Türkiyede bunun adı sıkmabaştır. Herkes kendi istediği gibi bağlar. Bu kıyafeti Ata nın eşi Latife Hanımın da her fotoğrafında görürsünüz. Bu salak yasak yüzünden zengin kesim kızlarını dağdan aşırıp Avusturya ,Azarbeycan gibi yerlerde okutuyorken olan fakir kesime oluyor. Yasakcılara ne diyim ikinci yaşamınızda İran da doğasınız.

KURDEXA
11-15-2005, 08:04 PM
Kurtler laik insanlardır.Siz hala tam laik olmadanız.Daha kırk fırın ekmek yemeniz lazım!

TANRIDAĞLI
11-15-2005, 08:43 PM
S.A.
Turban Arabin, Basortusu Turk'un. Ama sonucta basini ortmek Islamin. Onu demek istedim. Ve yine sonucta adi ne olursa olsun basini ortmenin yasaklanmasi bir insan haklari ihlalidir. Ayrica adi ne olursa olsun, kural kesin, bas ortulmeli, bu kuralin milliyeti olamaz. Yani Islamiyetin Arap ve Turk versiyonu yok, uzgunum senin adina ama yok.
Selametle.

Bende senin adına üzüldüm. Gözlerindeki perdeyi aralayamıyorsun.

CX_ETKO_CX
11-15-2005, 09:04 PM
Kurtler laik insanlardır.Siz hala tam laik olmadanız.Daha kırk fırın ekmek yemeniz lazım!
Daha insan olma evrimini tamamlayamamissiniz. Ilk once insan olun laiklige cooook var.

asena
11-16-2005, 01:05 AM
Laik olmak ne demek Kurdexa?Devletin laikligini anladik da,hadi diyelim Kurtlerin devleti yok,Kurtlerin laiklik anlayisindan ornekler gosterebilir misin?

Seckjin Khan
11-16-2005, 02:16 AM
http://www.milliyet.com.tr/2005/11/16/resim/akapak094944.jpg

Erdoğan doktrini

Başbakan, Danimarka'da, "8 yıldır üniversitelerde başörtüsü özgürlüğü insanların elinden alınıyor. Bu konuda mahkemenin söz söyleme hakkı yok. Dinin ulemasına sormak lazım. Ulema ne diyorsa o olmalıdır" dedi

Başbakan Erdoğan, türban yasağına karşı en sert çıkışını Danimarka'da yaptı. Erdoğan, "Ülkemde 8 yıldır üniversitelerde din, vicdan ve eğitim özgürlüğü hiçe sayılarak başörtüsü özgürlüğü insanların elinden alınıyor. Bu konuda mahkemenin söz söyleme hakkı yoktur. Bu konuda o dinin ulemasına sormak lazım. Ulema bu konuda ne diyorsa o olmalıdır" dedi.
Erdoğan, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararları ile son olarak bu kararları teyit eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kesin hükmüne konu olan sınırlamayı, "son sözü din âlimlerinin söylemesi gerektiğini" savunarak eleştirdi. Danimarka Avrupa Hareketi tarafından Kopenhag'da düzenlenen "Medeniyetler arası ittifak: Türkiye'nin rolü" konulu toplantıya katılan Erdoğan, konuşmasında ve soru-cevap bölümünde çeşitli konulardaki görüşlerini şu şekilde dile getirdi:

'Karara şaşırıyorum'
Bu (başörtüsü yasağı) 8 yıllık bir süreçtir. Bu süreç içerisinde üniversiteye giden kızlarımız, başları örtülü olarak devlet üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde başörtülü olarak derslere girememektedir. Bu, bana göre din ve vicdan özgürlüğünün, eğitim özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. AİHM'nin son kararı var. Ben bu kararlara şaşıyorum. Bazı hukuki yorumlara, bazı köşe yazarlarına baktığımız zaman, bizim yaklaşım tarzımızı "Bunların hukuka saygısı yok" diye değerlendiriyorlar. Bu bir dosya kararıdır. Benim de böyle bir yorumum var. Ben cezaevine girdiğim zaman gazeteler "Artık muhtar bile olamaz" diyorlardı. Recep Tayyip Erdoğan TC'ye başbakan oldu. Neyle oldu? Gene yargıyla, değişen, gelişen yasalarla oldu.

'Ulema karar vermeli' :shock:
AİHM'nin verdiği bu karara ben yargı kararı olarak uyarım, ama haklar, özgürlükler noktasında doğru bakmam. Niye? Çünkü nasıl olur da bir insan başını örtüyor diye eğitim, din ve vicdan özgürlüğü ortadan kalkar? "İnanç hiçbir zaman yasanın önüne geçemez" diyor. Benim bu kızımın böyle bir iddiası yok ki... İnancı böyle olduğu için başını örtüyor, o halde saygı duymak lazım. Mahkemenin de bu konuda söz söyleme hakkı yoktur. Söz söyleme hakkı din ulemasınındır. Açarsın o dinin mensubuna, Musevi ise o dinin mensubuna, Hıristiyansa o dinin mensubuna sorarsın, bunun dinde gerçekten emredici bir hükmü var mı? Varsa saygı duymak zorundasınız. Yoksa ayrı bir konudur, o zaman siyasi, ideolojik olur. Dinde bunun yeri varsa saygı duymak zorundasınız. Ben diyorum ki, dinde bunun yeri var. Biraz bu alanda mürekkep yaladık. İslam dininin aydınlarına sormadan böyle bir kararı farklı bir yere çekmek suretiyle vermek yanlıştır. Bu bir sorundur ve er veya geç çözülmelidir. Okula gidemeyen yüz binlerce kızımız var. Bu aşıldığı anda gidebileceklerdir. İmkânı olanlar Avrupa'ya, Amerika'ya gidiyor, okuma fırsatını buluyor, olmayan kaderiyle baş başa kalıyor. Kurumlar arası mutabakat sağlandığı anda bu sorun aşılacaktır.

Kaynak:Milliyet www.milliyet.com (http://www.forum.uz/www.milliyet.com)
----------------------------

Sayın Başbakanımızın sözleri bazı noktalarda doğru bir çözüm şart ama işi Ulemaya sorarak çözmek nedemek anlamadım :shock:

Biz Türkiye Cumhuriyetinde mi yaşıyoruz yoksa Osmanlı İmp.'da mı anlamadık :?

Ulemalıkla ilgili birşey yok ki Dini açıdan sorgulanmıyor bu olay devletin kademesinin sorunu bu ...

Bu açıklamayı Türkiye de yapamazdı zaten dikkat edin bu türk çıkışların hepsi yurt dışında veriliyor dikkat edin!

4twelve
11-16-2005, 03:29 AM
Dylan sol taraftaki haberin icin yorumun nedir????

asena
11-16-2005, 04:06 AM
ulema olarak Diyanet isleri Baskanligini dusunebiliriz
Islamda kapanma hukmunun oldugunu Diyanet Isleri Baskanligi pekala aciklayabilir
Hatta kimseye gerek yok.Kur'anda acik secik yazilmis durumda,bas ortulmelidir diye.Bu hukmu yerine getirmek isteyenin getirmesinin onu kesilmemeli.

Ne oldugunu anlayamuiyorum.Ben 1999da mezun oldum universiteden,Birakin basortusunu,turbanin en alasini giyenler,sakalini sunnetin ustunde tutanlar rahatca okudular.Onlarin da duzeyli flortleri oldu,onlarla da sinemaya,tiyatroya gittik.Onlarin niyeti (en azindan benim muhattap olduklarim) seriattan bahsetmezlerdi.
Ancak benim donemimde komunist seklinde okula girenlere biraz ses cikarilmaya baslanilmisti.Karsi tepki olabilir belki de.Onlari kisitlayim derken dini sekli kisitlamak zorunda mi kaldiìlar bilmiyorum ama dedigim gibi benim zamanimda hersey serbestti ve kimse kimseye karismazdi.

4twelve
11-16-2005, 04:15 AM
ulema olarak Diyanet isleri Baskanligini dusunebiliriz
Islamda kapanma hukmunun oldugunu Diyanet Isleri Baskanligi pekala aciklayabilir
Hatta kimseye gerek yok.Kur'anda acik secik yazilmis durumda,bas ortulmelidir diye.Bu hukmu yerine getirmek isteyenin getirmesinin onu kesilmemeli.

Ne oldugunu anlayamuiyorum.Ben 1999da mezun oldum universiteden,Birakin basortusunu,turbanin en alasini giyenler,sakalini sunnetin ustunde tutanlar rahatca okudular.Onlarin da duzeyli flortleri oldu,onlarla da sinemaya,tiyatroya gittik.Onlarin niyeti (en azindan benim muhattap olduklarim) seriattan bahsetmezlerdi.
Ancak benim donemimde komunist seklinde okula girenlere biraz ses cikarilmaya baslanilmisti.Karsi tepki olabilir belki de.Onlari kisitlayim derken dini sekli kisitlamak zorunda mi kaldiìlar bilmiyorum ama dedigim gibi benim zamanimda hersey serbestti ve kimse kimseye karismazdi.
Tam cikiyodumki!!!!

28 Subat oldu...Subat ayazi oldu,Bir Ihtilal daha oldu ee taabi bu konuda bunu cagiran Erbakan Beyinde cabalari unutulamaz.....

Destankutluhan
11-16-2005, 04:15 AM
Turban'nin nasil dinci siyasetin bayragi yapildigini universite yillarimizda gorduk, tanik olduk ve yasadik. Gosteri ve yuruyuslerde sakalli dedelerin nasil kizlarimizi one surdugunu de gorduk. Kahrolsun TC.... diyenleri cok duyduk.

Konunun insan haklari temeline kaydirilip o sekilde savunulmasi da tamamen siyasidir. 1980 lerde tek tuk gordugumuz Turban, carsaf, kaftan, sarmalar bugun Turkiye'nin aynasi olarak karsimiza cikmissa bunun siyaset degil de baska ne ile alakasi vardir ? Iran'da, Suudi'de vs egitim ve maddi destek alan ajan ve masalarca, universitelerde camilerde " kafir" Turkiye Cumhuriyeti'nin yikilmasi, yerine islam devleti kurulmasi icin neler yapilmadi ? Bugun bile bunlarin olmadigini kim inkar edebilir ?

Simdi de Turkiye Cumhuriyeti'nin demokratik bir evrime tabii tutularak, "dini inanislar" ve "insan haklari" adi altinda "Ilimli " ve "demokratik" bir Islami Cumhuriyete donusturulmesi cabalari devam ediyor. O yuzden, Asiri dinci odaklarin digerleri gibi Turk milletinin kalbine soktuklan binlerce hancerden biri de bu iste bu " turban"dir.

Turban takanlarin icerisinde bugun gercekten iyi niyetiyle takanlar oldugu kuskusuzdur. Kimi zaten koca baskisindan, kardes baskisindan, cevre baskisindan takiyor. Arkadaslar hep okula alimayanlardan bahsediyorlar. Ama basina zorla veya arzuyla Turban taktirilanlarin ugradiklari baski ve zulumu goren yok. Okula gonderilmeyenlerden bahseden yok. Sorsan " hasa ! onlar anamiz , bacimiz... " deyiveririz. Sonra da yemek yapsin, temizlik yapsin, camasir yikasin, orgu orsun, cocuk dogursun, kuma gitsin....Olur mu yani ! Insan haklarina once evimizde baslayalim.

Basini ortmedigi icin taslanan, evlere tikanan, herturlu baskiyi uygulayan o
" musluman" ulkelerden ise ornek vermeyecegim.

Bizim yuzbinlerce sehit vererek kurdugumuz Turkiye Cumhuriyeti'ne kafir devlet diyen, Yuce Ataturk'e " Kafir basi" diyen, Heykellerini taslayip yikan, karacarsafi, Turbani bayrak eden, Hilafet bayraktarligi yapan, Osmanlidan sonrasini 80 kusur yillik istibdat diye niteleyen, eline firsat gectigi anda ne yapmak istedigi malum " o " Siyasi Islam'i yok sayamayiz. Bu insanlarin ozellikle Turban'i kullandigini da yok sayamayiz. Turban meselesinde mucadele iste bunlarladir. Onlar varligini surdurdukleri surece de olacaktir. Sorun din ve haklar sorunu degil, devlet bicimi ve anlayisi sorunudur.

Saygilar

4twelve
11-16-2005, 04:18 AM
Turban'nin nasil dinci siyasetin bayragi yapildigini universite yillarimizda gorduk, tanik olduk ve yasadik. Gosteri ve yuruyuslerde sakalli dedelerin nasil kizlarimizi one surdugunu de gorduk. Kahrolsun TC.... diyenleri cok duyduk.

Konunun insan haklari temeline kaydirilip o sekilde savunulmasi da tamamen siyasidir. 1980 lerde tek tuk gordugumuz Turban, carsaf, kaftan, sarmalar bugun Turkiye'nin aynasi olarak karsimiza cikmissa bunun siyaset degil de baska ne ile alakasi vardir ? Iran'da, Suudi'de vs egitim ve maddi destek alan ajan ve masalarca, universitelerde camilerde " kafir" Turkiye Cumhuriyeti'nin yikilmasi, yerine islam devleti kurulmasi icin neler yapilmadi ? Bugun bile bunlarin olmadigini kim inkar edebilir ?

Simdi de Turkiye Cumhuriyeti'nin demokratik bir evrime tabii tutularak, "dini inanislar" ve "insan haklari" adi altinda "Ilimli " ve "demokratik" bir Islami Cumhuriyete donusturulmesi cabalari devam ediyor. O yuzden, Asiri dinci odaklarin digerleri gibi Turk milletinin kalbine soktuklan binlerce hancerden biri de bu iste bu " turban"dir.

Turban takanlarin icerisinde bugun gercekten iyi niyetiyle takanlar oldugu kuskusuzdur. Kimi zaten koca baskisindan, kardes baskisindan, cevre baskisindan takiyor. Arkadaslar hep okula alimayanlardan bahsediyorlar. Ama basina zorla veya arzuyla Turban taktirilanlarin ugradiklari baski ve zulumu goren yok. Okula gonderilmeyenlerden bahseden yok. Sorsan " hasa ! onlar anamiz , bacimiz... " deyiveririz. Sonra da yemek yapsin, temizlik yapsin, camasir yikasin, orgu orsun, cocuk dogursun, kuma gitsin....Olur mu yani ! Insan haklarina once evimizde baslayalim.

Basini ortmedigi icin taslanan, evlere tikanan, herturlu baskiyi uygulayan o
" musluman" ulkelerden ise ornek vermeyecegim.

Bizim yuzbinlerce sehit vererek kurdugumuz Turkiye Cumhuriyeti'ne kafir devlet diyen, Yuce Ataturk'e " Kafir basi" diyen, Heykellerini taslayip yikan, karacarsafi, Turbani bayrak eden, Hilafet bayraktarligi yapan, Osmanlidan sonrasini 80 kusur yillik istibdat diye niteleyen, eline firsat gectigi anda ne yapmak istedigi malum " o " Siyasi Islam'i yok sayamayiz. Bu insanlarin ozellikle Turban'i kullandigini da yok sayamayiz. Turban meselesinde mucadele iste bunlarladir. Onlar varligini surdurdukleri surece de olacaktir. Sorun din ve haklar sorunu degil, devlet bicimi ve anlayisi sorunudur.

Saygilar
Tam kapiyo dogru gidiyordumki!!!
Iste bir ajitasyon ornegi...Dezenformasyonun en tehlikelisi 2 dogrunun arasina 5 yanlis sikistirdinmi .Oldu bitti her sey tamamm..Iste 28 Subat
'

Seckjin Khan
11-16-2005, 05:00 AM
Dylan sol taraftaki haberin icin yorumun nedir????

Yazdığımı düşünüyorum ama yine yazayım...

Ulema ile ne alakası var bu olayın,sonuçta dini açıdan herşey normal yani baş örtüsü bunu devletle alakalı birşey bu.Dini açıdan sorun teşkil etmiyor o zaman diyanet başkanlığı bu işe bakarsa ve dini kurallar devlet in yönetim şekli oluyorsa o zaman bu devletin yönetim biçimi şeriattır!

Devlet Laikse bu zaten sorun yoktur ortada...

asena
11-16-2005, 05:35 AM

Turbanin sekil olarak politikada kullanildigi,sakal da dahil goruluyor(her turbanli sakalli degil ama bazilari bunu kullaniyor)
Buna karsiyim.Ancak turbanli olan herkes,bunu siyasete karistiran da karistirmayan da,bunu dini geregi olarak yapiyor.bir kismi politik nedenlerle dayatma yapiyor.

Madalyonun diger yuzune bakalim.

Jimmy Hendriz saclar ve pis sakal+elinde envayi cesit komunist kitaplarla komunizmin reklamini yapan ve bu sekilde ellerinde pankartlarla yuruyen komunist politikaci gencler de ayni sonuca cikiyor.Onlara politika hak ise,dini sekliyle bir insanin da hakki olmali.

veyahut ikisi de olmamali.

kiyafet ile okula alinilmamasi hatali.ama kiyafet ile politika yapmak hatali.Bu cizgiyi belirlemek gerekir.

Destankutluhan
11-16-2005, 05:54 AM
Tam kapiyo dogru gidiyordumki!!!
Iste bir ajitasyon ornegi...Dezenformasyonun en tehlikelisi 2 dogrunun arasina 5 yanlis sikistirdinmi .Oldu bitti her sey tamamm..Iste 28 Subat
'

28 Subat bazi aymazlara karsi yapilan dogru bir uyariydi. Oralarda boy gosteren koyu musluman "unlu kudus savascisi" doktor bir arkadasimizin evine gittigimizde , yine sinif arkadasimiz olan bir bayan'i mutfaktan bile cikartmamisti. Kizcagiz, sonradan bizi "musaid" bir zamanda telefonla arayip aglayarak bizden ozur dilemisti. Benim karsi oldugum iste bu zihniyettir. Bu zihniyetin savunulacak tarafi yoktur.

Insanlarimizin dini inanci siyasi emeller ugruna yanlis sekilde somurulmektedir. Amac nedir ? Turkiye'yi tarihten beri en guclu noktalarindan biri olan inancinda da bolmek. Neden bu konu herseyin onune cikariliyor ? Turkiye'nin icinde bulundugu bu en kritik noktada bu isler neden durmadan alevleniyor? Basbakan kalkar ulemadan bahseder, Meclis baskani kalkar "Turbani siz secin der ", oburu kalkar " birgun, birgun.." diye
tutturur. Super asirilari zaten biliyoruz. Insan dusunmeden edemiyor ; Acaba Turkiye Cumhuriyeti icin de 3 bolge mi dusunuluyor ?

Kimsenin dine imana, islama karsi oldugu yok, cogumuz musluman ailelerin cocuklariyiz, vatan ve millet ugruna sehid dusenlerin torunlariyiz. Bu ulkenin camisinden ezan sesi, kapisindan mumini eksik olmadi, olmaz. Turban takan musluman da takmayan "kafir" mi ! Olur mu boyle sey !

Arabin taktigini takmak, giyidigini giyimek zorunda miyiz biz ! Turkun kendi gelenek ve gorenekleri, giyim kusamlari yok mudur hic ! 1400y onceki giyim, kusam, cografi sartlar, yasam sartlari, gelismislik durumu, saglik durumlari vb bugunkuyle ayni miydi da onlar dikkate almadilar ! Nasil bazi insanlarimiz hala bu kadar cahil olabilirler insanin akli hayali almiyor.

Bir de "kuran'da " oyle buyrulmus deniyor. Is, donup dolasilip,dolayli olarak, inaniyorsak illa da ortunecekmisiz zorlamasina getiriliyor. Bunun sonu nereye kadar ?

Bir de rica ediyorum, Kuran'daki o buyruyu buraya alinti yapin da gorelim, bakalim nasil buyrulmus. Ne zaman, hangi sartlarda, kimin karsisinda olmak uzeredir bu buyruk, ortunmek sadece bayanlara mi ozguymus, ortunurken neler takinmak veya surunmek gerekiyormus hepimiz yeniden hatirlayalim?

Allah (cc) kimseyi kendi vataninin ve ulusunun dusmani yapmasin.

Saygilar,

borcugin
11-16-2005, 08:15 AM
Bende senin adına üzüldüm. Gözlerindeki perdeyi aralayamıyorsun.
S.A.
Sevgili kardesim, sizinle fikirlerimizi paylasabilmemiz icin ortak paydalarda bulusmamiz gerekir. Sunu demek istiyorum, eger siz basortusu-turban-sikmabas adini ne derseniz deyin, bunun yasaklanmasinin bir insan hakki ihlali olmadigini dusunuyorsaniz, cok uzgunum sizinle alip verebilecegimiz bir seyler olamaz. Cunku birbirimizi kirariz. Ama dersen ki; bu bir insan haklari ihlalidir, tamam o zaman uzun uzun tartisiriz. Tamam mi? Once bu sorumu yanitlamini istirham ediyorum, gerisini yazarim.
Selametle.

oğuz
11-16-2005, 08:19 AM
"Human Rights Watch'tan türbana serbestiye destek

NEW YORK (ANKA)

Türban yasağına bir tepki ABD’den de geldi. Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Komitesi (Human Rights Watch), türban yasağının binlerce kadının yüksek eğitime ve bir mesleğe erişimini engelleyeceğini belirterek "Türkiye’deki türban yasağı, dini uygulama ve ifade hakkını açık bir biçimde ihlal ediyor" dedi. "

yorumsuz

Seckjin Khan
11-16-2005, 09:47 AM
İşte Başbakanın ilginç Ulema çıkışının videosu : http://www.milliyet.com.tr/2005/11/16/son/resim/film.wmv

Kaynak:Milliyet İnteraktif

Seckjin Khan
11-16-2005, 09:58 AM
Başbakanın ilk birkaç sözü çok açık ve net: ''Mahkemenin Söz Söylemeye Hakkı Yoktur!Bu konuda söz söyleme hakkı Din Ulemasınındır.''

Yorum getirecek bir husus yoktur,açık ve net Anayasal Düzeni Tanımıyorum mahiyetindedir...

arsilan
11-16-2005, 10:37 AM
Bizim yuzbinlerce sehit vererek kurdugumuz Turkiye Cumhuriyeti'ne kafir devlet diyen, Yuce Ataturk'e " Kafir basi" diyen, Heykellerini taslayip yikan, karacarsafi, Turbani bayrak eden, Hilafet bayraktarligi yapan, Osmanlidan sonrasini 80 kusur yillik istibdat diye niteleyen, eline firsat gectigi anda ne yapmak istedigi malum " o " Siyasi Islam'i yok sayamayiz. Bu insanlarin ozellikle Turban'i kullandigini da yok sayamayiz. Turban meselesinde mucadele iste bunlarladir. Onlar varligini surdurdukleri surece de olacaktir. Sorun din ve haklar sorunu degil, devlet bicimi ve anlayisi sorunudur

Valla haklısın bu kızların hepsi senin yukarda yazdığın tiplerden. Bugün Üniversiteye girerlerse bu şekilde kesin şeriat gelir. Oysa başlarını açıp girince bu tehlike olmuyor Allahtan. Bu tehlikeli insanları Üniversiteye almamak da çözüm değil. Çünki yurtdışında falan yasağı deliyorlar. İlk fırsatta bir darbe yapıp hepsini yoketmeli saygıdeğer talibanın zıt versiyonu kardeşim.

TANRIDAĞLI
11-16-2005, 06:14 PM
S.A.
Sevgili kardesim, sizinle fikirlerimizi paylasabilmemiz icin ortak paydalarda bulusmamiz gerekir. Sunu demek istiyorum, eger siz basortusu-turban-sikmabas adini ne derseniz deyin, bunun yasaklanmasinin bir insan hakki ihlali olmadigini dusunuyorsaniz, cok uzgunum sizinle alip verebilecegimiz bir seyler olamaz. Cunku birbirimizi kirariz. Ama dersen ki; bu bir insan haklari ihlalidir, tamam o zaman uzun uzun tartisiriz. Tamam mi? Once bu sorumu yanitlamini istirham ediyorum, gerisini yazarim.
Selametle.

Başkalarına zarar vermeden herşeyi yapabilmeye özgürlük denir. Elbette onların bir özgürlüğüdür. Ama bir başka olgu da var ki ucu fena görünüyorsa, Şeriat tehlikesi varsa, özgürlük değildir. Çünkü Devletin düzenine, başkalarının haklarına, özgürlüğüne giriyor demektir.

4twelve
11-16-2005, 08:40 PM
Başbakanın ilk birkaç sözü çok açık ve net: ''Mahkemenin Söz Söylemeye Hakkı Yoktur!Bu konuda söz söyleme hakkı Din Ulemasınındır.''

Yorum getirecek bir husus yoktur,açık ve net Anayasal Düzeni Tanımıyorum mahiyetindedir...

Midir acaba..Su asagidaki yaziyi okuyup bi daha dusunseek olmazmi????;)

“Artık yazmayacağım..” diyorum, ama bırakmıyorlar..

Şimdi siz bu cümleden ne anlıyorsunuz?

Bu cümleyi, “Yazar, köşe yazarlığından sıkıldı, ayrılmak istiyor ama Hadi Özışık bırakmıyor..” diye mi anladınız?

Yoksa, “Yazar, bir konu hakkında yazı yazmaktan sıkıldı, ama o konu hakkında o kadar saçma sapan yazılar yazılıyor ki, yazar bu konuya tekrar girmeye kendini mecbur hissediyor..” diye mi anladınız?

Tamam, bu cümleden her iki anlam da çıkabiliyor..

Peki, “Üniversitelerde uygulanan yasağın bir parçası olan başörtüsünün dini emir olup olmadığına ulema karar verir..” cümlesinden ne anlıyorsunuz?

Bu cümleden, “Başörtüsünün en azından üniversitelerde yasaklanıp yasaklanmayacağına mahkeme değil, din alimleri karar verir..” yargısını mı çıkarıyorsunuz?

Yoksa, “Başörtüsü ile ilgili olarak mahkeme karar vermişse, bu karara uymak zorundayız; ama mahkeme, başörtüsünün dini bir anlam taşımadığına dair bir karar verirse, bu, eksik inceleme nedeniyle yanlış bir karar olur; bunu tespit edecek olan din ulemasıdır..” hükmüne mi varırsınız?

Evet görünen ve kışkırtılan o ki, tıpkı Turgut Özal’a atfen söylenen “Ben zenginleri severim..” cümlesi ile Necmettin Erbakan’a atfen dillendirilen “Şeriat gelecek ama bu kanlı mı olacak kansız mı, bilemiyorum..” cümlesinin yıllardır speküle edilmesinde olduğu gibi, Tayyip Erdoğan’ın ağzından çıktığı söylenen “Başörtüsüne din uleması karar verir..” cümlesi, iflah olmaz hamakat ve sakalet simsarları tarafından Tayyip Erdoğan’ın siyaset defterine mutlaka yazılacaktır..

Ve bunu da "ulema"nın ne olduğunu dahi bilmeyen ama kendini "allame" sanan insanlar yapacaktır..

Peki, “insaf” denilen o muazzez duygu ne olacaktır?

Bir cümleyi alıp bu cümleye takla attırarak, bunu siyasi bir ranta devşirmek, kişisel egosunu tatmine yarayacak intikam hissini devreye sokmak çok mu matah bir şeydir?

Hayır, bu yazı Başbakan Erdoğan’ı savunma yazısı değildir; zira kendisinin avukatı değilim..

Bu yazı, genelde din, özelde İslam’ı analiz etme yazısı hiç değildir; zira ben “ulema” değilim..

Bu yazı, "mugalata" sanatından enstantaneler sunma konusunda mahir olan insanların yırtılan kişiliklerini, sırıtan egolarını tahlil edip, "Biraz da ahlak.." demek için yazılmış bir yazıdır..

Başbakan Erdoğan’ın “Başörtüsünün yasaklanıp yasaklanmamasına dair karar verecek olan bir mahkeme yasak koyarsa buna uymak gerekir; ama mahkeme dini yönden tam donanımlı bir bilirkişinin görüşüne başvurmadan ‘Başörtüsü dinin bir emri değildir; bu siyasi ve ideolojik bir saldırı aracıdır..’ diye bir gerekçeye dayanarak yasağa hukukilik izafe edemez..” mealindeki sözlerinin neresinde garabet ve vahamet var?

Tayyip Erdoğan, “Dini içerik de taşıyan konularda mahkeme değil, din uleması tam yetkilidir..” demiyor ki..

Başörtüsü dini bir emirdir veya değildir; bu konuda bir köşe yazarı çıkıp “Hayır, bu bir dini emir değildir..” diyebilir ve bu kişisel yargısına müdahale etmek veya onu dinsizlikle itham etmek doğru değildir..

Ama, “Başörtüsü, benim inancıma göre dini bir emirdir..” diyen birisinin eğitim hakkını elinden almak hiç kimsenin, bu arada mahkemenin de haddine değildir..

Mahkemenin aldığı karar yanlış olsa dahi, buna uymamak da kimsenin haddi değildir..

Mahkemenin vermiş olduğu bir kararı “son nokta” olarak telakki etmek ise, demokrasiye kafa tutmaktır..

Çünkü demokrasi, tıpkı Kemalizm gibi, tıpkı İslam gibi bir araçtır..

Takılmış plak gibi, "Bunlar, demokrasiyi tramvaya benzetiyor; ilk istasyonda inip şeriatı getirecekler.." cümlesini kullanmaktan bıkmayan, tahlil kabiliyeti sıfır olan insanların bu memlekette el üstünde tutuluyor olması, kahrolmanın tetikleyici unsuru haline geldi..

Örneğin, çorba içmek araç ise; doymak amaçtır..

Hatta doymak bile araçtır; amaç, sağlıklı olmaktır..

Hatta ve hatta, sağlıklı olmak bile bir araçtır; amaç, yaşamaktır..

Yani birisi kalkıp “Allah yoktur..” bile diyebilecek; ki bu, din ve vicdan özgürlüğünün bir gereğidir; o kadar ki, bu inkarın cezasını verme yetkisi sadece Cenab-ı Allah’a aittir..

Ama öte yandan birisi kalkıp “Başörtüsü bir emirdir..” diyecek, bir başkası “Hayır, emir değildir, sen böyle düşünemezsin, bu kafayla üniversitede okuyamazsın..” diyecek; bunun adı da laiklik olacak, öyle mi?

İlkokuldan beri bize şu belletildi: "Laiklik dinsizlik değildir.."

Doğru; laiklik dinsizlik değildir..

Peki, laiklik din midir?

Yoksa, tüm dinlerin güvence altına alınması için getirilen, modern dünyanın ihtiyaçlarına cevap veren bir beşeri sistem midir?

Evet daha da ileri gidersek; dünyanın bütün İslam uleması toplansa ve “Kuran-ı Kerim’de başörtüsü mecburiyeti yoktur..” dese dahi, başörtüsünün dini bir emir olduğuna inanan tek bir genç kız bile olsa, o kızın üniversite eğitimi alma hakkını kimse elinden alamaz..

FIKRI AKYUZ
INTERNETHABER

Turcos
11-16-2005, 10:58 PM
Laikim ben laik! Turban bence dogru degil! Sadece siyasi bir sembol ve ulkemizde de siyasi amacla kullaniliyor!

Destankutluhan
11-17-2005, 01:26 AM
Bizim yuzbinlerce sehit vererek kurdugumuz Turkiye Cumhuriyeti'ne kafir devlet diyen, Yuce Ataturk'e " Kafir basi" diyen, Heykellerini taslayip yikan, karacarsafi, Turbani bayrak eden, Hilafet bayraktarligi yapan, Osmanlidan sonrasini 80 kusur yillik istibdat diye niteleyen, eline firsat gectigi anda ne yapmak istedigi malum " o " Siyasi Islam'i yok sayamayiz. Bu insanlarin ozellikle Turban'i kullandigini da yok sayamayiz. Turban meselesinde mucadele iste bunlarladir. Onlar varligini surdurdukleri surece de olacaktir. Sorun din ve haklar sorunu degil, devlet bicimi ve anlayisi sorunudur

Valla haklısın bu kızların hepsi senin yukarda yazdığın tiplerden. Bugün Üniversiteye girerlerse bu şekilde kesin şeriat gelir. Oysa başlarını açıp girince bu tehlike olmuyor Allahtan. Bu tehlikeli insanları Üniversiteye almamak da çözüm değil. Çünki yurtdışında falan yasağı deliyorlar. İlk fırsatta bir darbe yapıp hepsini yoketmeli saygıdeğer talibanın zıt versiyonu kardeşim.

Dogrusu pes yani. Ben ne yazmisim siz ne cevap vermissiniz ...! Benim hangi sifatlardaki insanlara karsi oldugumu iyi not etmemissiniz. .. "Hespini yok etmeli " , " taliban'nin zirt versiyonu " gibi nemenem benzetmelere ne demek lazim ! Siz en iyisi bir daha okuyun.

Ahde Vefa
11-17-2005, 04:36 AM
Laikim ben laik! Turban bence dogru degil! Sadece siyasi bir sembol ve ulkemizde de siyasi amacla kullaniliyor!

saçmalama...

Allahin hukmu herseyden ustundur.
Okulun istemesi basortu hukmunu kaldirmaz.

Seckjin Khan
11-17-2005, 05:09 AM
saçmalama...

Allahin hukmu herseyden ustundur.
Okulun istemesi basortu hukmunu kaldirmaz.

Asıl sen saçmalama...

Allahın Hükmünü tartışmıyoruz bende müslümanım diyorum anlamıyormusun?Devlete bağlı her yerde turban yasaktır ve yasak olmalıdır...

arsilan
11-17-2005, 05:54 AM
Devlet bağlı olan yerler;
1)hastanelerve bahçeleri 2)tüm ilk ve ortadereceli okullar ve bahçeleri 3)Belediye otobüsleri ve bunlara ait park yerleri 4)adliyeler ve bahçeleri 5)karayolları deniz ve hava yolları 6)Denizden 100 metreye kadar olan sahil şeridi 7) tüm ormanlar, sokaklar ve caddeler 8)hemen hemen her yer. Buralarda başörtüsüyle dolaşılması acilen yasaklansın laiklik elden gitmeden. Sonra İran oluruz ha paranoyak kardeşlerim.

Aybike
11-17-2005, 07:48 AM
Kapanmak..ALLAHIN emridir...ALLAHIN emrini ise mahkemeler sorgulayamaz.
Ama din inananlara kalsın karışılmasın artık.Politikaya alet edilmesin..Ben okudum isteyen herkes okuyabilir.

(Not: bu yorum benim nikim altında,baş örtülü arkadaşım teknik ressam seldaya aittir)

oğuz
11-17-2005, 07:56 AM
Kapanmak..ALLAHIN emridir...ALLAHIN emrini ise mahkemeler sorgulayamaz.
Ama din inananlara kalsın karışılmasın artık.Politikaya alet edilmesin..Ben okudum isteyen herkes okuyabilir.

(Not: bu yorum benim nikim altında,baş örtülü arkadaşım teknik ressam seldaya aittir)

Siz bu yoruma katılıyormusunuz ? madem katılıyorsunuz niye araya reklam aldınız ! eğer katılmıyorsanız,maddeler halinde sebeplerini alalım:rolleyes:

Aybike
11-17-2005, 08:16 AM
Siz bu yoruma katılıyormusunuz ? madem katılıyorsunuz niye araya reklam aldınız ! eğer katılmıyorsanız,maddeler halinde sebeplerini alalım:rolleyes:

Katılıyorum...Bazen düşünüyorum oğuz..Biz burada yok o olmasın şu olmasın diye ahkam kesiyoruz ya...BİRİNİN BİZİ GÖZETLEDİĞİNİ unutuyoruz..
Tv ci anlayışı ile baktığımızda..Heryer kameralar dolu..Sağda ve solda iki kameraman iyi çalışıyor..Kare atlamadan..Ve bu Dünya deden BÜYÜK SAHNE kapandığında,oyuncuların ödül töreninde çekilen filmler onlara seyrettirilecek ve yorumculara sıra gelecek..Ve sorulacak soru sadece şu olacak gibime geliyor..

-Eeeeeeeeeeeeeeee??????

Cevaplar ise bunlar olabilir Mİ?
-Valla biz sadece arkadaşız..
-Benlen raiting yapmaya çalışmış..
-Ama ben o kadar hacca gittim..
-Başım secdeden hiç kalkmadıydı..
-Aaa bize laik olun demişlerdi ben ondan böööle açık giyindim..
-Hani kefenin cebi yoktu ,ben ondan har vurdum harman savurdum.Barlarda yedim.
-Valla bize