View Full Version : Dogal Gaz
Turkiye dunyada en pahaliya dogal gaz alan (Mavi Akim) ikinci ulke. 1000 metre kup dogal gaz icin 260 dolar oduyor.
Bu konuda neler dusunuyorsunuz?
Nukleer Enerji zamani geldi mi yoksa Trans-Hazar artik bir milli mucadeleye mi donusmeli de gerceklesmeli?
Yoksa kombileri mi kismaliyiz? (Pek ise yariyacagini zannettmiyorum cunku anlasmalar al yada ode usulu yapilmis.)
Yoksa Mesut Yilmaz'a ve Cumhur Ersumer'e sicak selamlar mi yollanmali?
ne yapsam ne yapsam
bir hamak alıp sallansam
kurtulurmuyum bunalımdam
hamakta sallansam
ne kadar enteresan
Bilge_Kagan
01-05-2006, 05:52 AM
Daha ilginci, Rusya Avrupa'ya 230 dolara dogal gaz teklif etmesine karsin avrupa bunu kabul etmezken, hukumet "cok cetin muzakereler sonucu" elde ettiklerini iddia ettigi fiyatin en yuksek ikinci fiyat oldugunu bilmiyor... ( mu acaba ?... )
Nukleer enerjiye gecilecek. Tabii kaynaklar bakaninin aciklamasina gore " Bu Turkiye icin bir zaruret ve 2015 yilina kadar kurulacak bu nukleer santral uzun vadede Turkiye'nin cok buyuk kara gecmesini saglayacak ". Ancak her konuda adam akilli is yurutemeyen Turkiye'nin bu gibi tehlikeli bir isin altindan kalkmasini nasil saglayacaklar onu bilmiyorum. Daha onemlisi, basimizdakilerin ihmalkarliginin sonuclarinin altindan, bizler nasil kalkacagiz.. ?
Turkmen dogal gazina ne oldu peki ? Bu mavi akim olayi baslamadan once " Turkmenistani kusturmeden nasil Rusyadan gaz aliriz " diye dusunen insanlar vardi, neden Turkmen gazi secilmedi ?
Seckjin Khan
01-05-2006, 06:50 AM
İlk önce Mesut Yılmaz ve Cumhur Ersümer'e sımsıcacık Selamlar ;)
Wallaha Türkiye'nin Avrupa'da doğal gaz alım fiyatı açısından Romanya'nın ardından 2.gelmesi çok garip bir durum,gerçi diğer ülkelerle üç aşağı beş yukarı yakın rakamlar ama olsun...
Doğal Gaz olayına biraz uzağız çünkü hala İzmir'de doğal gaz yok yani evlerde ısınma problemi de çok fazla yaşamıyoruz ama Türkiye'nin bu kadar bağımlı olmasına üzüldüm,bence her enerji politikasının mutlaka alternatif planı olmalı göründüğü üzere Türkiye'nin alternatif planı yok ve tamamıyla Rusya'ya bağımlıyız.
Bence R.Tayyip Erdoğan'ın bu bağımlılığı ortadan kaldırıcı çözümler araması şart ama çıkarları varsa sineye çeker ve bağımlılığımızı arttırır o'nunda cebine ve çevresine paralar yağar.
Tüpgaz kuyruklarında çok bekleme bitti,tüpü sallayıp bi on dakka daha idare etme devri bitti,banyoda sabunlu vaziyette kalma devride bitti,bide üzerine pazar günleri tüpçü arama devride bitti,bide bide çakmak ile tüp kaçırıyormu kontrolleride bitti;)
Bir başka açıdan ise yarın birgün rusya ile gemilerimizi yaktığımız zaman bir b palanımız yoksa kalırız ortada bu büyük bir sorun !:shock:
Bir taraftan ise enerji geçiş hatlarının kesişme noktasında olan bir ülkenin doğalgaza en fazla para veren ülkelerden biri olduğunu görmekte düşündürücü:cool:
Sonuçta alternatif enerji kaynaklarınıda hayata geçirmek gerektiğini düşünüyorum,Nükleer enerjide dahil...
Colpan
01-05-2006, 11:14 AM
Türkmenistan doğalgazını neden almadığımızı gerçekten merâk ediyorum. Belki Kazakistan doğalgazı da ülkemize gelirdi, biz de bu gazın dünyâya satılmasına aracılık ederdik ama adamlarda (bizi yönetenlerde) vizyon yok.
Türkmenbaşı'nın Ersümer'e çıkışması geldi aklıma.
Trans-Hazar'in gerceklesmemesinde onemli birkac unsur var.
1. Hazar denizinin statusu. Hazar denizi(golu) Sovyetler Birligi dagildiktan sonra tam olarak paylasilmis durumda degil.
2. Yine Hazar denizinin statusunden kaynaklanan Turkmenistan ile Azerbeycan arasindaki petrol yataklari anlasmazliklari.
3. Iran'in ve Rusya'nin shu anda Turkiye'ye yanilmiyorsam 200 dolarin ustunde bir parayla dogal gaz satiyor olusu.
4. Rusya'nin Turkmenistandan yanilmiyorsam dogal gazi 44 dolara aliyor olusu ve simdi 65 dolara aliyor olusu.
Bilge_Kagan
01-05-2006, 05:04 PM
Bu GazProm krizi ortaya ciktiginda Ukrayna "Rusya uzerinden gelen Turkmen gazi aldiklarini" iddia etmisti, onun gercekligi nedir peki ?
Aslinda Gazprom'un Ukrayna'ya dogal gazi kesmesi sacmalikti. Cunku ayni boru uzerinden Turkmen gazinin da tasindigini dusunuyorum ve yine ayni boru uzerinden Avrupa'ya sattigi gazi tasiyor. Hadi Ukrayna'ya verdigin gazi kestigini dusunelim. Bu sefer Avrupaya verdigi gazi ve Turkmenistan'in Ukraynaya sattigi gazi da kesmesi gerekiyordu. Yani borudaki basinci dusurdugunde dogal olarak bu herkesi etkiliyordu.
Shu anda Ukrayna dogal gazi 95 dolara aliyor, diretmelerinin neticesinde. Ama Gazpromda diretmelerinin neticesinde 230 dolara satiyor. Shu sekilde oldu bu. Rusukrenergo denen araci bir sirket Gazpromdan dogal gazi 230 dolara aliyor. Bunu da ucuz Turkmen gazi ile dengeliyor ve Ukrayna'ya 95 dolara satiyor.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.