PDA

View Full Version : Türk Egitim Sistemi Nasil Düzelir?

konyali
01-07-2006, 01:41 AM
Memleketin belkide en önemli ve can alici sorunu: Egitim
Türk Egitim Sistemi Nasil Düzelir?

1) Ilkin egitimin sorunlari nelerdir?
2) Egitim milli degil midir?
3) Egitim ne zaman bozulmustur?
4) Niye bozulmustur?
5) Bozulmasinda dis gücler rol oynamis midir, yoksa sadece kendi beceriksizligimiz midir?
6) Yabanci dilde egitim iyi midir? Özel okullar hakkinda ne düsünüyorsunuz?
7) Sistem nasil düzelir?
8) Universite egitimi nasil olmalidir?
9) Neleri hedeflemelidir? Nasil egitmelidir?
10) Egitim felsefesi nasil olmalidir? Egitim nedir?
11) Diger egitim sistemleri ile Türk sistemlerini karsilastirabilir misiniz?(Bildiginiz diger bir sistem varsa)

konyali
01-07-2006, 03:38 AM
egitim göstergeleri

http://www.erg.sabanciuniv.edu/egitimgostergeleri.PDF

Qarama
01-07-2006, 04:03 AM
egitim bence cok önemli bu sorumu cözebilsek cok zengin bir millet oluruz.

Qizilbash
01-07-2006, 11:20 AM
Memleketin belkide en önemli ve can alici sorunu: Egitim
Türk Egitim Sistemi Nasil Düzelir?

1) Ilkin egitimin sorunlari nelerdir?
2) Egitim milli degil midir?
3) Egitim ne zaman bozulmustur?
4) Niye bozulmustur?
5) Bozulmasinda dis gücler rol oynamis midir, yoksa sadece kendi beceriksizligimiz midir?
6) Yabanci dilde egitim iyi midir? Özel okullar hakkinda ne düsünüyorsunuz?
7) Sistem nasil düzelir?
8) Universite egitimi nasil olmalidir?
9) Neleri hedeflemelidir? Nasil egitmelidir?
10) Egitim felsefesi nasil olmalidir? Egitim nedir?
11) Diger egitim sistemleri ile Türk sistemlerini karsilastirabilir misiniz?(Bildiginiz diger bir sistem varsa)

Bana öyle geliyor ki Türkiyede eğitim çok yaxşı seviyyededir.

volvaren
01-21-2006, 01:47 PM
S.A.
Eğitim işi çetrefilli bir konu. Ben de biraz doluyum. Bana göre kısaca durum şöyle:
Eğitim, en basit şekliyle birinin davranışında bir değişiklik yaratma işlemidir. Bu bağlamda; birine hırsızlık temel becerilerini kazandırmak da bir eğitimdir, çingenelerin ayılarına kızgın saç üzerinde oynamayı öğretmeleri de bir eğitimdir, yerlere tükürmeme, çimenlere basmama da bir eğitimdir. Eğitimin sonucunda insan, bazı beceriler kazanarak kendi kişiliğini ve karekterini oluşturur.
Missisipi nehrinin debisi, Fujiyama dağının yüksekliği ise sadece birer öğretim konusudur.
Bu nedenle de bizde bu görevi üstlenen bakanlığın adı Milli Öğretim Bakanlığı değil Milli Eğitim Bakanlığı'dır.
Ancak, bakanlığın eğitim işiyle ilgilenip ilgilenmediği konusu mechuldur.
Eğitim işi, memlekette 15-20 yıl sonra nasıl bir insan profili yetiştirmek istediğine karar vererek başlar. Çizdiğin bu tipin sahip olmasını istediğin bilgi ve becerileri sıralar; sonra da bu becerileri hangi yaşlarda, hangi ortamlarda kazanacağını belirleyip uygulamaya başlarsın.
3-4 yılda kazanılabilecek bilgi ve becerileri 8 yıla yayarak; gençlerimizin tam kişiliklerinin oluşacağı çağda başıboş, sorumsuz ve amaçsız kalmalarına neden olunmuştur. Üstüne üstlük, her yıl çıkarılan anlamsız aflar ve bu yıl da 4 yıllık lise eğitimi nedeniyle lise 1. sınıflara tümüyle af uygulaması; yani çalışanla çalışmayan, becerenle becermeyen, iyiyle kötünün aynı kefeye konması çok kötü bir eğitim örneğidir ve çocuklara hiçbirşey yapmadan, bütünsene dalga da geçip hatta öğretmenlerinle kavga edip hakaret de etseler seneye bir üst sınıfa geçeceklerini öğretir. Hiç bir gayret göstermeden her yıl sınıfını geçen öğrenci de sonunda çalışmadan yaşamayı, gayret göstermeden kazanmayı öğrenir.
Üniversiteler ise bizde tamamiyle anlamını değiştirip neredeyse ticari kurumlar haline dönüşmüştür. Ticari kurumlarındaki TAM BAĞIMSIZ (bunu özellikle yazdım çünki Van olayından sonra gördük ki YÖK izin vermediği sürece hiç bir üniversitenin kapısından Devlet giremez, kanunlar geçerliliğini yitirir.) yöneticiler, (GÖREVİNİ LAYIKIYLA YAPMAYA ÇALIŞANLAR MÜSTESNADIR) binbir dalevere ile kaptıkları köşelerini başkalarına kaptırmamak için herşeyi göze alırlar, gözden çıkarırlar.
Anlayacağınız gibi içimi yakan bir konuya parmak basmışsınız. Ne yazık ki bu konunun çözümü pek kolay değil. Üstelik, insana yapılan yatırım kendini 15-20 sene sonra göstereceği için çözüp çözmediğinizi de anlayamazsınız. Şu meşhur Grbiçovlu, Bushlu, Azrailli fıkradaki gibi "Ben göremiyeceğiiim, ben göremiyeceğiim" diye bağırarak ağlamak geliyor içimden ama çıkmadık candan umut kesilmez, insanlar illa ki okullarda yetişmez, Temiz kalpli, temiz kanlı insanlarımız bir şekilde yollarını bulur (Bu, zamanın moda deyimi olam benim memurum anlamında değil. Kendisi, Ülkesi, Halkı için doğru olan yolu anlamında) ve basit farklılıklar için parçalanmak yerine temel ortak paydalar için bir araya gelmenin önemini görüp bütünleşirler diye bekliyorum.
Allah yardımcımız olsun.
Kalın sağlıcakla.

evgin
03-07-2006, 12:49 PM
eğitim sistemi Türkiye'de bırakın iyi olmayı tam bi felaket.hindistan ingiliz sömürgesiyken hint çocuklara trigonomi cetvelini falan ezberletirlermiş aynı ezberci zihniyet tam gaz devam ediyor burda.utanmasalar Milli eğitim bakanlığının adından çıkartcaklar milli ibaresini...

borcugin
03-07-2006, 01:13 PM
S.A.

Eğitim, Savunma, Ekonomi Milli olmalıdır! Kimin sözü? Ha aklıma gelmişken basın zaten olamazda. :)

Selametle.