View Full Version : Neden Kril Alfabesi??
cylmz35
01-11-2006, 05:05 PM
Madem burada herkes Türk, Madem Asyanın büyük çoğunluğu türkçe konuşuyor..
Fakat neden Kril alfabesinden birtürlü vazgeçilemiyor?
Bunu bir türlü anlamış değilim. Bana kısa ve mantıklı bir açıklamasını yapabilecek bir Özbek, Kırgız, Türkmen veya Kazak varmı?
Colpan
01-11-2006, 05:10 PM
İnsanlarını bir anda yüz yıllık alışkanlıklarını terk etmeleri çok zor ve bir o kadar da saçmadır. Hattâ zararlıdır. Yangından mal kaçırır gibi alfabe değişirse halk bir anda câhil kalır. Düşünsenize, bir anda milyonlarca kişi gazete dahi okuyamıyor.
cylmz35
01-11-2006, 05:12 PM
Neden Latin alfabesi?
Felsefeye gerek yok..!
Neden Latin alfabesi sorusunun cevabını çok iyi biliyorum.. Benim soruma bir cevabın yoksa lütfen bu sorunu farklı bir konu açarak sende ayrıca sorabilirsin.. bende orada cevabını yazarım.
hatta neden arap alfabesi değil diye bile sorabilirsin...!;)
Bilge_Kagan
01-11-2006, 05:18 PM
Madem burada herkes Türk, Madem Asyanın büyük çoğunluğu türkçe konuşuyor..
Fakat neden Kril alfabesinden birtürlü vazgeçilemiyor?
Dillerin Abecelerle o kadar da buyuk bir bagi yok. Biz Arap abecesi kullanirken arap, sogdak abecesi kullanirken fars, latin abecesi kullanirken latin olmadiysak, buradaki dil de Turkce ( Ozbekce ) diye abecenin Gokturk abecesi olmasina gerek yok ( olsa da olmazdi zaten... ). Latin abecesinde ise zaten "Turk"lere ait hicbirsey yok. Oyleyse Kril abecesi yerine Latin abecesini, "Turkce konusuluyor" diye istemek, sacma geliyor bana.
cylmz35
01-11-2006, 05:23 PM
Dillerin Abecelerle o kadar da buyuk bir bagi yok. Biz Arap abecesi kullanirken arap, sogdak abecesi kullanirken fars, latin abecesi kullanirken latin olmadiysak, buradaki dil de Turkce ( Ozbekce ) diye abecenin Gokturk abecesi olmasina gerek yok ( olsa da olmazdi zaten... ). Latin abecesinde ise zaten "Turk"lere ait hicbirsey yok. Oyleyse Kril abecesi yerine Latin abecesini, "Turkce konusuluyor" diye istemek, sacma geliyor bana.
O zaman dilde birlik nasıl sağlanacak?
konuştuğumuzu anlayacağız ama iş yazıya dökülünce tercümanmı çağıracağız?
madem yazının bir önemi yok, dünyada en çok kullanılan ve uluslararası yazım dili olan bir dilde yazılmış olması daha uygun olmaz mı?
Vermiş olduğunuz cevap tatmin edici değil..
Netice itibarıyla bu soruları çoğaltabilirim..!
bildiğim kadarıyla; Türkiye'den başka Gagauzlar, Azerbaycan,Türkmenistan ve Özbekistan latin alfabesi kullanıyor. Geriye fazla bir Türk Cumhuriyeti kalmıyor ama nedense!!!!! ısrarla komünizmden kalma alfabede kalmaya kararlı gibiler.!!
Bilge_Kagan
01-11-2006, 05:43 PM
O zaman dilde birlik nasıl sağlanacak?
Sadece bizim kril abecesine gecmemiz, onlarin hepsinin latin abecesine gecmesinden cok daha az sancili olacaktir. Madem dilde birlik istiyorduk, daha en basta biz krile gecmedik ?
madem yazının bir önemi yok, dünyada en çok kullanılan ve uluslararası yazım dili olan bir dilde yazılmış olması daha uygun olmaz mı?
"Dil" degil, "abece", hatana dikkat et.
Latin abecesinin uluslararasi olmasi, su son 2 yuzyila dayaniyor, ondan once Latin abecesinin "uluslararasi" bir gecerliligi var miydi ? "Baskalari kullandigi icin biz de kullanalim" mantigi sacma geliyor bana.
Ha ote yandan, Latine gecilmesi, dildeki bircok sesli harfin ( bu aslinda daha cok halen Rus egemenligi altinda olan Turki halklar icin gecerli. Yakutlar, Tatarlar gibi... ) korunmasi icin onemli. Ancak Latin abecesini bir dayatma haline getirmek mantiksiz.
Bugun Israilliler, yaklasik 2000 senedir hicbir ulkede kullanilmayan abecelerini ve dillerini diriltip, "uluslararasi" olmayisini onemsemiyorlarsa, bizim burada bunun tartismasini yapmamiz gereksiz diye dusunuyorum..
konuştuğumuzu anlayacağız ama iş yazıya dökülünce tercümanmı çağıracağız?
Kril ogrenmek on dakikanizi almaz. "Rusca" basligini incelerseniz eger ( forumun 2. sayfasinda bulunuyor su an yanilmiyorsam. ), orada ben ve diger uyeler gerekli bilgilendirmeyi yaptik. Lehce ogrenmiyorsunuz, bari abece ogrenin birkac dakika ayirip da.
Netice itibarıyla bu soruları çoğaltabilirim..!
Buyur bakalim...
Türkiye'den başka Gagauzlar, Azerbaycan,Türkmenistan ve Özbekistan latin alfabesi kullanıyor
Onlar da geceli cok olmadi. Sosyal hayatta pek cok yerde Krilin gecerliligi korunuyor.
ısrarla komünizmden kalma alfabede kalmaya kararlı gibiler.!!
Rus isgali, dolayisiyla Kril abecesinin kullanimi, komunizmden cok onceye dayaniyor.
vBulletin® v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.