View Full Version : Iran'a saldiri medeniyetler savasına donusebilir
Ortadogu'da tehlikeli bir oyun oynaniyor, bu oyunu durdurmak icin acilen diplomatik adimlar atılmazsa her an yikici bir bolgesel savasin patlak vermesine yol acilabilir.
Richard Falk (*) (http://zaman.com.tr/?bl=yorumlar&alt=&trh=20060117&hn=247402)
ps: (*) Bu yaziyi Zaman icin kaleme alan Ord. Prof. Falk, dunyaca unlu uluslararasi iliskiler hocasidir. Princeton Universitesi ogretim uyesi olan ve Filistin Raporu buyuk yanki uyandiran Falk, degisik dillerde yayinlanmis cok sayida kitap ve makalesiyle biliniyor.
zamon -ozbekistan gazeti haliyam bosilyaptimi? O'zbekistonda siyosatshunoslar nima deyishmoqda bu haqda? yana amerika tarafiga o'tib turishmas bu safar. endi buyuk og'amiz rossiya ku. endi eronni qo'llab quvvatlaydigan chiqishlar qilishsa kerak?
Ben de cok endiseliyim. Bolge nukleer cehenneme donusebilir diye korkuyorum. :(
Kaptan-i Derya
01-18-2006, 05:14 AM
Turkiye tarafsiz kalamaz orda, ya abd'den bi bomda duscek yada irandan. Keske iranla Turkiye uzlasabilse ve su Allah'in belasi abd'ye karsi gelebilse...
Bizimkilerde Iran'a karsi anti-raket savunmasini alcaklar...
KURDEXA
01-19-2006, 09:51 PM
Yanlışım yoksam dost amrikan hukumeti Persiadaki Kurdlere ve Türklere para veriyormuş devlet falan kursunlar diye helal olsun amrika büyükdür
Türkiye'nin taraf olması gerektiğine inanmıyorum.
Scofield
01-20-2006, 01:33 AM
Yanlışım yoksam dost amrikan hukumeti Persiadaki Kurdlere ve Türklere para veriyormuş devlet falan kursunlar diye helal olsun amrika büyükdür hadi ordan sen de!!!! ozbek oldugunu biliyoruz cok oyun oynadin sen de...
Amerika kimseye para mara vermez. Buyuk de degildir. Kurtlerde zavalli gibi "aha iraka girdiler bize demokrasi getirdiler ozgurluk verdiler" diye agizlarinda cigneyip duruyorlar ki, halbuki isin otesinde bu savastan milyonlar kazanan tuccarlar var... Amerikan Savas Tuccarlari... George Bushun da hissesi buyuktur. Asil parayi savas tuccarlari Baba ve ogul George Busha verirler.
Kurtler de orada oturup kendilerini avutsun.
Scofield
01-20-2006, 01:35 AM
Türkiye'nin taraf olması gerektiğine inanmıyorum. turkiyenin oncelikli olarak komsulari ile iyi olmasi gerektir bence. Cunku iran sadece bize degil azerilere de komsu. Burnumuzun dibinde bir dusman kazanacagimiza millerce otede okyanusun obur tarafinda olsun daha iyi ;)
MUHLIS
01-20-2006, 02:38 AM
Turkiye'nin Islam ulkerinin yaninda olmasina ihtiyaci yoktur. Bu bir Nato savasi olacak, din savasi degil. Turkiye bir Nato ulkesidir, Islam Birlikleri ulkesi degil. Turkiye'nin ordusu laiktir, dinci degil. Turkiye'deki sivil toplumun dini ile askerin dini degisiktir. Turk askerinin dini Ataturk'un ilkeleridir. Iran havaya ucacak, Turkiye'ye terorist yollayan pis bir ulke batmaya mahkumdur!
Turkiye Islamdan vazgechsa o daha biza deil daha hristianlara kardash olajak.
sheref , millyetchilik ve haysiyet islamdadir (dindedir). islamin/dinin dishindaki de sherefsizlik, soysuzluk ve haysiyetsizliktir.
asker peygamber ocagidir, kizil ordu degildir
Kaptan-i Derya
01-20-2006, 03:00 AM
Burada hiristiyanlik veya muslumanlik diye birsey yok! Butun Nato ulkeleri laiktir. Herseyden once askerin dini yoktur. Asker sadece topragini ve ulusunu dusunur. Su din mefhumunu kafanizdan cikartin! Asker dinci olmaz! Dinci olan da asker olamaz! Askerlik milliyetciliktir, sereftir, haysiyettir. Dincilik de teroristliktir. butun nato ulkeleri laik digildir, bi fransa ve Turkiye laiktir. Sen pek fazla yuksekten ucuyon be kardesim...
Administrator
01-20-2006, 04:59 AM
dinsiz ordu olamaz!
Administrator
01-20-2006, 05:01 AM
ben bu turkiyedeki laiklik lafina her zman gecici bir donem olark bakmishtim gun gelir tukiye uyanir !anadolu halki uyanir!!
kurshad
01-20-2006, 05:06 AM
Sen istersen laikligin anlamina bir daha bak bakalim. Hangi NATO ulkesinin yonetimine din karismis?! Laiklik bir devlet yonetim seklidir. Inanc baskadir, yonetim sekli baskadir. Askerler sivil bir toplum degildir.
Tek bir ornek verecegim; Yunanistan..
Yunan ordusuna giren acemi erin yemin toreninde papaz da hazir bulunur ve takdis eder. Yunanliya milli suuru veren en buyuk muessese ortodoks kilisesidir.Milli strateji ve hedefler kilisenin yardimiyla halka nufuz ettirilir. Yunan isyanlarinin basinda herdaim kilise mensuplari olmustur. Mora isyaninda, 1900 lu yillarin basindaki pontus devleti kurma girisiminde, giritten turklerin temizlenme operasyonunda ve hatta bati trakyada yaklasik 20 yil once olan Turk dukkanlarinin cam ve kepenklerinin yunan halki tarafindan kirilma isinde dahi papazlar basta olmustur.
Scofield
01-20-2006, 07:41 AM
Turkiye'nin Islam ulkerinin yaninda olmasina ihtiyaci yoktur. Bu bir Nato savasi olacak, din savasi degil. Turkiye bir Nato ulkesidir, Islam Birlikleri ulkesi degil. Turkiye'nin ordusu laiktir, dinci degil. Turkiye'deki sivil toplumun dini ile askerin dini degisiktir. Turk askerinin dini Ataturk'un ilkeleridir. Iran havaya ucacak, Turkiye'ye terorist yollayan pis bir ulke batmaya mahkumdur!
Nato hakkinda bilgi topla arkada ;) Nato'ya Turkiyenin uye olmasi tamamen 90'lar öncesi komunist Ruslara karsi idi. artik rusya federasyonu yok, natoya da ihtiyac yok... Nato'nun hivbir faydasi da yok
Nato hakkinda bilgi topla arkada ;) Nato'ya Turkiyenin uye olmasi tamamen 90'lar öncesi komunist Ruslara karsi idi. artik rusya federasyonu yok, natoya da ihtiyac yok... Nato'nun hivbir faydasi da yok
Ne diyorsun ya :D
Rusya Federasyonu artik var eskiden yoktu. Eskiden Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birligi vardi!
İran'ın silahlı kuvvetleri ile ilgili bir link
http://www.globalsecurity.org/military/world/iran/weapons.htm
borcugin
01-20-2006, 09:10 AM
S.A.
Türkiye Türkleri Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) adını pek koymazlar. Asker ocağı Türkiye Türklerinin kültüründe bir peygamber ocağıdır ve dünyada hiç bir ulus ad koymadığı halde Türk Ulusu askerine Mehmetçik (peygamber efendimizin adı) der.
Bu forumda yine uçanlar, kaçanlar, atanlar, tutanlar arttı. Ama bu yukarıdaki saydığım kültürü bunun gibi Siyah Propaganda Yardakçıları daha da geliştiriyor ve sağlamlaştırıyor. Söylediklerinin hiç biri doğru değil. Ben bu sözü söyleyenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğundan bile kuşkuluyum.
Selametle.
gurkan
01-20-2006, 01:40 PM
Burada hiristiyanlik veya muslumanlik diye birsey yok! Butun Nato ulkeleri laiktir. Herseyden once askerin dini yoktur. Asker sadece topragini ve ulusunu dusunur. Su din mefhumunu kafanizdan cikartin! Asker dinci olmaz! Dinci olan da asker olamaz! Askerlik milliyetciliktir, sereftir, haysiyettir. Dincilik de teroristliktir.
BELKİ SENİN DİNİN YOKTUR. BURADA DİN DÜŞMALIĞI YAPMA. MİLLETİN GEÇMİŞİNE DE SÖVME. BEN BU MİLLETİN VATANPERVER VE ASKERLIĞİNİ YAPMIŞ MÜSLÜMAN BİR EVLADIMIYIM. BU MİLLETİN NİCE ŞEHİT MÜSLÜMAN EVLADI VARDIR. VE OĞLUNU BU MEMLEKETE ŞEHİT VERMİŞ NİCE MÜSLÜMAN ANASI.BENİM DEDEM RAHMETLİ DİN VATAN BAYRAK VE NAMUS UĞRUNA KURTULUŞ MÜCADELESİ VERMİŞTİR. ABİM HALEN GAZİDİR. BU MİLLET MÜSLÜMADIR. (%99) VE BU MİLLETİN ASKERİDE MÜSLÜMANDIR. BU MİLLET İÇİNDE DİN VE MEZHEP KIŞKITICILIĞI YAPMA. DİNSİZSEN İÇİNDE KALSIN LAKİN MİLLETİN HASSAS İNAÇLARI HAKKINDA ASLA... GİT PROPAGANDANI İÇİNDE YAP... ARAMIZDAN AYRIL....
Kaptan-i Derya
01-20-2006, 02:02 PM
Belki duymamissinizdir ama Genelkurmay bir kac yil once en onemli kitab olarak (tarihi degeride olan) Kuran'i Kerimi ilan etmisti...
Mesud_Barzani
01-20-2006, 02:16 PM
Ben bir Hun Turk'uyum, ben sizin gibi Arap kirmalarina topraklarimi birakmam. Benim atalarim bu ulkenin ismini butun dunyayi fethederek yapti. Siz ne yaptiniz? Tuvaletten gotunuzden bir avuc bokla ciktiniz. Siktirin gidin benim ulkemden, defolun Arabistan'a. Siz Turk degilsiniz, nereden geldiyseniz oraya geri gidin; camilerde domalan, arkadakinin burnuna osuran, gotunu imama veren toplum. Afganistan'a mi, Hindistan'a mi Arabistan'a mi, nereye isterseniz oraya defolun.
oguz sen bun esegin IPsina ban ver..... :rolleyes: artik giremesin foruma
gurkan
01-20-2006, 02:17 PM
Şahsim Beddua Etmemek Taraftariyim.
Lakİn Bunu Hakettİn. ÖlÜm Sana GeldİĞİnde AcİzlİĞİnİ Ve KÜfrÜnÜ Hatirlayacaksin. Ve KurtuluŞunda Olmayacak. ÖlÜm Haktir İnkar Et Bak GÖreyİm Senİ Acİz. Etİn Ve O KÜfÜrbaz AĞzin Yakiti İnsanlarla TaŞ Olan O Cehennemde Yanacak. O Cehennem Ne KÖtÜ Yerdİr. Allah Sana O Zaman Bu SÖzlerİnden ÖtÜrÜ Merhamet Etmesİn. O GÜn İnkar Edeceksİn Lakİn Bu SÖzlerİne Şahİtlİk EdeceĞİm İŞte O GÜnden Kork İkİ Elİm Yakanda Olsun. (amİn)
borcugin
01-20-2006, 02:19 PM
Ben bir Hun Turk'uyum, ben sizin gibi Arap kirmalarina topraklarimi birakmam. Benim atalarim bu ulkenin ismini butun dunyayi fethederek yapti. Siz ne yaptiniz? Tuvaletten gotunuzden bir avuc bokla ciktiniz. Siktirin gidin benim ulkemden, defolun Arabistan'a. Siz Turk degilsiniz, nereden geldiyseniz oraya geri gidin; camilerde domalan, arkadakinin burnuna osuran, gotunu imama veren toplum. Afganistan'a mi, Hindistan'a mi Arabistan'a mi, nereye isterseniz oraya defolun.
S.A.
Bakın sevgili Uzbek Türkü Soydaşlarım!
İşte sizler bu gibi ne idüğü bilinmezleri öne sürerek, Türkiye Türklerinin hep bu gibi kişiler olduğunu sanıyorsunuz. Bu iletiyi iyi okuyun lütfen. Bu ileti Türk olmayan, Müslüman olmayan, Hıristiyan olmayan hatta hiç bir şey olmayan basit bir provakatör. İçinizde Hıristiyan biri olsa bile, biz Tanrının kuluyuz, Türk Soyluyuz. Sizlerde öyle. Bunlar şeytanın çocukları.
Selametle.
Ya tamam biz Türk değiliz sen Türksün. Biz Arabız ve senin toprağını işgal ettik. Kahraman Amerikan askerlerine söyle sana yardım etsinler.
Defol git bu forumdan. İran'a girmek isteyen Amerikalıların forumlarına git bakalım onalrın gözünde bir İranlı'dan, Hintli'den, bir Arap'tan farkın var mı? Ama yeter ki git, defol git bu forumdan.
Mesud_Barzani
01-20-2006, 02:35 PM
S.A.
Bakın sevgili Uzbek Türkü Soydaşlarım!
İşte sizler bu gibi ne idüğü bilinmezleri öne sürerek, Türkiye Türklerinin hep bu gibi kişiler olduğunu sanıyorsunuz. Selametle.
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: yok canim oyle degil
Colpan
01-20-2006, 02:42 PM
Ben bir Hun Turk'uyum, ben sizin gibi Arap kirmalarina topraklarimi birakmam. Benim atalarim bu ulkenin ismini butun dunyayi fethederek yapti. Siz ne yaptiniz? Tuvaletten gotunuzden bir avuc bokla ciktiniz. Siktirin gidin benim ulkemden, defolun Arabistan'a. Siz Turk degilsiniz, nereden geldiyseniz oraya geri gidin; camilerde domalan, arkadakinin burnuna osuran, gotunu imama veren toplum. Afganistan'a mi, Hindistan'a mi Arabistan'a mi, nereye isterseniz oraya defolun.Hun Türküymüş, sevsinler.
Bu adam Türk falan değildir. Türkler dîne ve atalarına küfür etmezler. Hele hele ortalık yerde kimsenin anasına sövmezler.
Uzbekistonlik singillar ve biroderlar,
Biz böyle şerefsiz değiliz. Sizden farkımız Rusça bilmememizdir.
Arapların kölesi değiliz çok şükür. Ama senin gibi Amerikan köpeği hiç değiliz.
gurkan
01-20-2006, 02:55 PM
Sanli Turk ve Amerikan askeri, terorist Iran'a oldurucu bombalari atacagi gun cok yakindir. Benim Turkiye'm hicbir zaman Iran kopeginin oyuncagi olamaz! Bunu gozlerinizle goreceksiniz. Ben bu forumdan atilsam bile,Turk milleti hic bir zaman bir Arab'in kolesi ve kopegi olmayacaktir. Araplar Ataturk dusmani olan nankor bir millettir. Siz de bu nankor milletin kolelerisiniz. Soylediklerimin Allah ile ilgisi yoktur. Sozum Arap irkinadir! Iran'nin anasini s..kecegiz. Ayni Irak'in anasini s..tigimiz gibi!
UÇACAKSIN UÇACAKSIN
AYAĞINI YERDEN KESECEKLER DAĞLARA KAÇACAKSIN
SENİN FOYANI TÜRBAN YASAĞI BÖLÜMÜNDEN DÜŞÜRMÜŞTÜ ANEW KARDEŞİM
OĞUZ KARDEŞİM GÖNDERMİŞTİ. BAK ŞİMDİ BİLGE KAĞAN KARDEŞİM GÖNDERECEK SIĞINACAK DELİK BULAMAYACAKSIN
(İNGİLTEREYE SIĞINMIŞ ADİ BÖLÜCÜ KÜFÜRBAZ KÜRD)
Bilge_Kagan
01-20-2006, 03:03 PM
Uye simdilik uc gunlugune gezintiye cikti. Geri dondugunde akillanmis olmazsa, semâya yolculuk bileti elimizde hazir bekliyor.
Iyi sohbetler.
Mesud_Barzani
01-20-2006, 03:17 PM
Hun Türküymüş, sevsinler.
Bu adam Türk falan değildir. Türkler dîne ve atalarına küfür etmezler. Hele hele ortalık yerde kimsenin anasına sövmezler.
Uzbekistonlik singillar ve biroderlar,
Biz böyle şerefsiz değiliz. Sizden farkımız Rusça bilmememizdir.
Colpan kardesim kandasim, turk kardesler biz size inaniyoruz...
borcugin
01-20-2006, 03:21 PM
S.A.
Mesud_Barzani itiraflarına, Türk olduğuna ve iyiniyetine güveniyorum. Umarım bundan sonra kendin gibi yazar ve sevgi saygı görürsün bizden. Umarım bize de :( Uzbek Türkçesini öğretirsin.
Selametle.
Ben Ahmedinecad in amerikan ajani oldugunu dusunuyorum yada dengesiz diye amerika el altindan desteklemiste olabilir bu adam Iran in basini yakacak amerika vurmak icin firsat ararken adam dupeduz davet ediyor amerika yi isgale
yazik yine biz zarali cikacagiz bu isten Irakta da oldugu gibi .
Mesud_Barzani
01-20-2006, 03:36 PM
S.A.
Mesud_Barzani itiraflarına, Türk olduğuna ve iyiniyetine güveniyorum. Umarım bundan sonra kendin gibi yazar ve sevgi saygı görürsün bizden. Umarım bize de :( Uzbek Türkçesini öğretirsin.
Selametle.
ozbekistonda 100 cesit lahce var.....:)
ben qipchaq ve oguz karisik bir ozbegim... benim dilim ozbek edebiy dilininnen biraz farkli...
Ozbekche Turkce Harezmche
keldi galdi galdi
ketdim gittim gettim
nima? ne? novvi?
u kim o kim o kim
ha evet ava
noski corap corrab :)
tort dort dort
mening ismim Ahmet
Benim adim Ahmet
Mani adim Ahmet
men maktabga ketdim
ben okula gittim
man maktaba getdim
Colpan
01-20-2006, 03:41 PM
Ben Ahmedinecad in amerikan ajani oldugunu dusunuyorum yada dengesiz diye amerika el altindan desteklemiste olabilir bu adam Iran in basini yakacak amerika vurmak icin firsat ararken adam dupeduz davet ediyor amerika yi isgale
yazik yine biz zarali cikacagiz bu isten Irakta da oldugu gibi .ben yazacaktım ki, siz yazmışsınız bunları.
gurkan
01-20-2006, 03:49 PM
Colpan kardesim kandasim, turk kardesler biz size inaniyoruz...
bu düşünce de olursan saygı bizden eyvaallah
Bilge_Kagan
01-21-2006, 09:45 AM
Bu soylediklerin eskidendi! Biz 21.yuzyildayiz, tarihleri karistirma arkadasim! Bir asker oldurmek icin egitilir ve yasar. Allah'in ismini kullanarak insan oldurulmez. Bunu yapan seytan'a tapiyordur. Askerler dinci olamaz. Ben bunu bilir ve bunu soylerim.
Cok kesin konustunuz. Peki "Cihâd" icin ne dusunuyorsunuz ? Ya Osmanli ?
Kıbrıs'ta o kadar masumun kanına giren canilerin lideri Makaryos da bir papazdı.
Kuran'ı hiç okumadığın belli. Hadisten anlamadığın da. Cihad iki türlüdür:
1-Cihad-ı Sağir (küçük cihad, savaş alanında savaşma)
2-Cihad-ı Kebir (Büyük cihad, insanın nefsine karşı savaşması)
Allah öldürmeyi emretmez diye bir şey yok. Hz Muhammed de düşmanlarını öldürdü, sahabeler de. Hepsi de dinine bağlı insanlardı. Demek Hz Muhammd yobazdı ha :lol::lol::lol::lol::lol:
Anlamadığım bir şey var. Sözkonusu dinin kaynakları Arapça. Biz de Türküz. "Struggle for Victory" gibi bir terimin ne işi var bu tartışmada? Uygulamalı İngilizce dersi mi yapıyoruz burada?
Konunun icine etmis bazilari.
Neyse. Irana saldiri hadi nukleer bir felaket dogurmadi diyelim. Bu seferde petrol fiyatlari firliyacak. Ondan sonra gorun siz kargasayi, krizleri. Iran az petrol uretmiyor.
gurkan
01-21-2006, 12:27 PM
Bu soruyu bana sormaniz, Kuran ve Islam hakkinda pek bilginiz olmadigini gosteriyor. Kuran'da sozu edilen 'CIHAD' insanoglunun savasip, birbirini oldurmesi anlamina gelmez.
Cihad, inancin icin, kendin ve inanmayanlar arasinda, sadece nefsin ile yaptigin bir savastir. Ingilizcesi 'struggle for victory' anlamina gelir. Bu savas sadece nefis ile yapilir.
Allah savasmayi ve oldurmeyi emretmez. Bu yuzden dinine bagli bir insan 'asker' olamaz! Bir asker sadece oldurmek icin yasar. Islam dininde oldurenler ise, yobaz denilen asiri dincilerdir. Seytan, Kuran'nin surelerini kullanip, bu insanlari/yobazlari Allah'in yolundan cikarir. Seytan, Kuran'nin surelerini kullanmakta cok basarilidir.
saçmalamışsın....buyrun Allahın emirleri (c.c)
Sizinle harb edenlerle Allah yolunda çarpışın ama ileri gitmeyin. Çünkü Allah aşırı gidenleri sevmez(bakara süresi 190.ayet)
Haram ay,haram aya karşılıktır.(O ayda onlar sizinle nasıl çarpıştılarsa, sizde onun gibi bir ayda onlarla çarpışın!)Bütün hürmetler karşılıklıdır. O halde kim size saldırırsa, sizde ona aynen size yaptığı tecavüz gibi saldırın. Ama Allahtan korkun. Ve bilin ki; Allah takva sahipleri ile beraberdir.(Bakara 194. ayet)
(Ey müminler!)Hoşunuza gitmediği halde savaş size farz kılındı. Ama olur ki; bir şey hoşunuza gitmediği halde sizin için daha hayırlıdır. Ve olur ki;bir şey sevdiğiniz halde sizin için şer olur. Allah bilir, siz bilmezsiniz(Bakara 216.ayet)
Gerçekten iman edenlerle muhacirler ve Allah yolunda savaşanlar(yok mu?) işte Allahın rahmetini ümid edenler bunlardır. Allah çok bağışlayıcı ve merhametlidir.(Bakara 218.ayet)
gurkan
01-21-2006, 03:15 PM
Bir insan Kuran'nin surelerini istedigi sekilde yorumlayabilir. Yukaridaki sureler oldurmeyi soylemiyor. Allah baskasini oldurun demez! Oldurmeyi emreden Allah degildir. O seytandir.
Türban Tartışmasında konuştuk senle bunları burada saçmalayıp durma artık istersen konu başlığına uygun tartışalım burada konu din veya şeytan değil....
Turk, sizin sacma sapan yazilariniza cevap verip, vaktimi harcayamam. Daha once yazdiklarinizi okudum. Sacma sapan, demogajilerle ugrasacak vaktim yoktur. Benim zamanim benim icin degerlidir. Benim yazdiklarimla ilgilenmeyin. Bu forumda yazdiginiz, kendini kulturlu ve akilli gosterme demogajileriyle ugrasamam.
Benim saçma sapan yazılarıma vereceğin aklıbaşında bir cevap şu yukarıda alıntıladığım paragraftan daha uzun olmazdı :lol:
Ama maalesef basit ve yerinde bir cevabı veremeyecek kadar cahilsin. Hani, İngilizlerin bi lafı var biliyon mu? ôàê þ
gurkan
01-22-2006, 05:36 AM
Sizinle harb edenlerle Allah yolunda çarpışın ama ileri gitmeyin. Çünkü Allah aşırı gidenleri sevmez(bakara süresi 190.ayet)
Haram ay,haram aya karşılıktır.(O ayda onlar sizinle nasıl çarpıştılarsa, sizde onun gibi bir ayda onlarla çarpışın!)Bütün hürmetler karşılıklıdır. O halde kim size saldırırsa, sizde ona aynen size yaptığı tecavüz gibi saldırın. Ama Allahtan korkun. Ve bilin ki; Allah takva sahipleri ile beraberdir.(Bakara 194. ayet)
(Ey müminler!)Hoşunuza gitmediği halde savaş size farz kılındı. Ama olur ki; bir şey hoşunuza gitmediği halde sizin için daha hayırlıdır. Ve olur ki;bir şey sevdiğiniz halde sizin için şer olur. Allah bilir, siz bilmezsiniz(Bakara 216.ayet)
Gerçekten iman edenlerle muhacirler ve Allah yolunda savaşanlar(yok mu?) işte Allahın rahmetini ümid edenler bunlardır. Allah çok bağışlayıcı ve merhametlidir.(Bakara 218.ayet)
[/quote]
Originally Posted by ataturk
Bu soruyu bana sormaniz, Kuran ve Islam hakkinda pek bilginiz olmadigini gosteriyor. Kuran'da sozu edilen 'CIHAD' insanoglunun savasip, birbirini oldurmesi anlamina gelmez.
Cihad, inancin icin, kendin ve inanmayanlar arasinda, sadece nefsin ile yaptigin bir savastir. Ingilizcesi 'struggle for victory' anlamina gelir. Bu savas sadece nefis ile yapilir.
Allah savasmayi ve oldurmeyi emretmez. Bu yuzden dinine bagli bir insan 'asker' olamaz! Bir asker sadece oldurmek icin yasar. Islam dininde oldurenler ise, yobaz denilen asiri dincilerdir. Seytan, Kuran'nin surelerini kullanip, bu insanlari/yobazlari Allah'in yolundan cikarir. Seytan, Kuran'nin surelerini kullanmakta cok basarilidir.
Sayın Atatürkü nikiyle yazan arkadaşım ilk sözleriniz devamında üstte ben ayeti Kerimeleri mealen verdim.ilk sözleriniz ve Bakalım sonra ne söylemişsiniz.
Bir insan Kuran'nin surelerini istedigi sekilde yorumlayabilir. Yukaridaki sureler oldurmeyi soylemiyor. Allah baskasini oldurun demez! Oldurmeyi emreden Allah degildir. O seytandir.
sonrasında da bu satırları karalamışsınız. Şimdi soruyorum Önce yazdıklarınız ile sonrakiler arasındaki çelişkiyi acıklarmısınız ?
Turban tartismasinda ben size blof yapmistim. Blofumu yemediniz. Ben sizinle inancimin derecesini tartisamam. Dogruyu zaten siz bilemezsiniz. Dogrulari yanlizca Allah bilir. Eger bana 'Allah oldurmeyi emrediyor' diye birsey soylerseniz, bana Kuran'dan ispatini yapmaniz gerekir. Biraz once gosterdiginiz sureler oldurmekten bahsetmiyordu.
gurkan
01-22-2006, 06:21 AM
Turban tartismasinda ben size blof yapmistim. Blofumu yemediniz. Ben sizinle inancimin derecesini tartisamam. Dogruyu zaten siz bilemezsiniz. Dogrulari yanlizca Allah bilir. Eger bana 'Allah oldurmeyi emrediyor' diye birsey soylerseniz, bana Kuran'dan ispatini yapmaniz gerekir. Biraz once gosterdiginiz sureler oldurmekten bahsetmiyordu.
İlk söylemleriniz ile sonraki söylemleriniz arasındaki çelişkiyi verdim. Arkadaşım Bu tartışmanın yeri burası olmamalıydı. Konu bu değil lakin İranın kendini savunma noktasındaki tezinin delilidir. Nasıl İsrail Nükleer güce sahip olma hakkı varsa(Kim vermiş ki bunlara bu hakkı nüklüer güçle dünyayı yok edecekler) İranında vardır. Yoksa ikisinde yoktur. Bu dünya bu kadar iki yüzlüdür. Bu konuyu dağıttın bundan dolayı arkadaşların hakkı geçti.
Arkadaşım çok tehlikeli bir çizgide tartıştığını ve savunma yaptığını belirteyim. Savaşmak Cihat için Allah tarafından inananlara istemedikleri halde emrolundu. Burada Allah tan bir hikmet vardır.
Allahın Ayetleri mealini eleştirirken çok araştırmalı çok bilmeli.(bu bilmemenin verdiği bir cehalettir ve insanı dinsiz yapabilir.?) Allah noksan sıfatlardan yoksundur. Onun Bilgisi tamdır. Sahsım Bana Allahın öğretmesi neticesinde Öğrettiği derecesinde bilirim. Yani insanların bilgisi eksiktir. Allahın tam bilgi sahibi olduğu için savaşmayı cihat için hüküm vermiş. Bu ne cüret eleştirip değiştirmek ? Şahsım eksik bilgim ve de aciz varlığımdan dolayı hatalarımdan Allah sığınırım. Sen de ki ne cüret ? Bu MÜNAFIKLIĞIN özelliğidir.Sende Sabateistlerin özelliklerini de görüyorum. Bence Eğer inanmıyorsan açıkça söylemen. Müslüman gibi gözüküp dine saldıranların cezası (Münafık) Allah katında en ağır ceza olan Cehennemin en alt tabakasıdır. Orası ne kötü yerdir.
Müslümanlara Allah tarafından islam dinini tebliğ etmeleri emrolundu. Tebliğ yapılan kişi Bu davete inanıp inanmamakta özgürdür. Hesabını Allaha verecektir. İnanmıyor diye kimse onu öldürme hakkına sahip de değildir. Eğer davete icab eder müslüman olursa Allahın Kuranı Kerimde ki Tüm ayetlerine iman etmiş(inanmış) olmalıdır. Bir tanesi inkar etse ya da değiştirirse dinden çıkar(Kafir olur)
Gelelim İnanmadığı duruma İnanmazsa ve de müslümanlara bir saldırıda bulunmazsa düşmanlık ve nifak tohumu olmazsa dininde özgürdür. Bu nokta daki hüküm Benim dinim bana inanmayanın dini de inanmayanadır. Eğer Müslüman tebaa içinde yaşıyorsa inanç ve hak hukuk bütün bu özgürlüklere sahiptir. Kimse Onu inanmıyor diye öldüremez. Allah bunu yasaklamıştır. Allah ancak buna Senin içinde rahat durmaz dine müslümanlara saldırı da bulunursa. İşte Allah bunlarla savaşın diyor. Buradaki savaş din ve islam için olmalıdır. Eğer bu savaşta müslüman olmayan gayri müslim kişi yenilir ve aman dilerse öldürülmez. Savaş dünyalık mal ganimet nam ve şan için de olamaz.(Ya islamı yaymak için; Ya da islama ve müslümanlara gelen saldırıyı önlemek için yapılır ). Allah Cihad için (islamı yaymak için ) savaşmayı emretmiştir. Amaç islamı yaymak ve Bu uğurda Allahın rızasını kazanmak ise savaş esnasında senin karşına seni öldürmek için çıkanı öldürmek caizdir. Lakin savaşanların amacı islamı yaymak ya da kendilerine karşı yapılan saldırıları men etmek değilse onun yaptığı cihad olmaz. Yaptığı cihat değilse Allah katında hesabı çok ağırdır. Bu ince nokta çok önemli.
Şimde sana acize önerim. Kuranı Kerimi Çok Okuman olacaktır.Meal olarak ta dinayetin mealini önerebirim. Ve Peygamber efendimizin sünnetine uymam olacaktır. Hatalarımız ve Günahlarımız içinde Allahtan biz günahkar kullarının af dilemesi olacaktır.
Selametle
MUHLIS
01-22-2006, 11:48 PM
Burada hiristiyanlik veya muslumanlik diye birsey yok! Butun Nato ulkeleri laiktir. Herseyden once askerin dini yoktur. Asker sadece topragini ve ulusunu dusunur. Su din mefhumunu kafanizdan cikartin! Asker dinci olmaz! Dinci olan da asker olamaz! Askerlik milliyetciliktir, sereftir, haysiyettir. Dincilik de teroristliktir.
San bu so'zlerini gedib NATO to'plugunda olan olkelere konush. Git bu so'zlerini Busha ko'nush, senin bu yazdiklarin onlara tesir etarmiki hich ajaba!!!
borcugin
01-23-2006, 08:13 AM
S.A.
Muhlis kardeşim bu konunun gerisine gidersen bir çok arkadaşım bu gibi kişilerin hem Türkiye'yi hem de Türkiye Türklerini temsil etmediğini, tam tersine bizleri sizlere kötü tanıtmak amacıyla yazdıklarını ısrarla vurguladık. Bu görüşler kişinin kendisine aittir ve Türkiye Türklerini yaftalamak için çok çaba sarfetmektedir ama kimse bu oltaya gelmemiştir.
Selametle.
Afrasiyab
01-23-2006, 09:04 AM
Iraklı Şii lider, İrana yapılacak bir müdahale de, büyük bir Ordu ile İran ın yanında olacağız dedi.
XWOLFX
01-23-2006, 11:24 PM
Yanlışım yoksam dost amrikan hukumeti Persiadaki Kurdlere ve Türklere para veriyormuş devlet falan kursunlar diye helal olsun amrika büyükdür
tabiatiniz geregi zaten size para veren büyüktür...saddam döneminde bize gelip kapımızdan para pasaport silah yardimi alırkende biz büyüktük...ne diim sevmiyorum kardeşim ırkını nankör ırksınız okadar.ver hesap numarası bende sana para veriyim bide ben büyük oliim
Shu amerikadan hesap soracak ulke varmi? ben var diyorum ama ichimizdeki satilik yoneticiler hep amerikanin ekmegine yag suruyor. Hakliyken milletimizi veya kendi ulkesini haksiz duruma dushuruyor bir sachmasiyla.. ne zaman bizden biri bizi yonetecek???
Afrasiyab
01-24-2006, 04:02 AM
Shu amerikadan hesap soracak ulke varmi? ben var diyorum ama ichimizdeki satilik yoneticiler hep amerikanin ekmegine yag suruyor. Hakliyken milletimizi veya kendi ulkesini haksiz duruma dushuruyor bir sachmasiyla.. ne zaman bizden biri bizi yonetecek???
Türkler derin uykularından uyandıkları zaman, islamiyete ve Türklere saldıran herkesden hesap soracak.
Ama bu uyanış inşallah çok geç olmaz!!!
Hedef İran Mı Türkiye Mi?http://www.digimedya.com/img/news/90707/system//90707-SP.jpg Bunu Bir kenara Yazın!
Murat Çabas Yazdı…
ABD’nin İran meselesi Türkiye ile alakalıdır. Gerçekte ABD’nin tek başına İran diye bir derdi yok. İran meselesi, ABD, Türkiye üzerinden bir müdahale yapabilirse var.
Eğer Türkiye İran konusunda ABD’ye ve İsrail’e herhangi bir destek vermezse, emin olabilirsiniz ki, böyle bir müdahale de asla olmayacaktır.
Çünkü İran meselesindeki asıl amaç Türkiye’dir, Türkiye’nin yıpratılmasıdır.
İran, geçtiğimiz yıl, nereden ülkesine bir saldırı yapılırsa orayı vuracağını açıklamıştı. Yani İran için ülkesini kimin bombaladığı kadar, nereden bombalandığı da önemli. hatta daha önemli.
Bu durum, eğer İran’a muhtemel bir hava saldırısı için Türkiye toprakları kullanılırsa, Türkiye’nin direkt olarak sıcak çatışmaya girebileceğini göstermektedir. ABD ve İsrail’in talepleri de bu doğrultudadır. Çünkü hem bir taşla iki kuş vurulmuş olacak, hem de Anadolu’nun kapısı ardına kadar açılacaktır.
Ortadoğu’da çok ciddi bir oyun oynanıyor ve “Oyun Türkiye üzerine oynanıyor”. Asıl hedef her zaman Türkiye olmuştur. ABD ve en yakın müttefiki İsrail bu gerçeği son noktaya gelmeden asla itiraf etmezler, çünkü bunu yaparlarsa “kral çıplak” misali her şey gün yüzüne çıkar, dünyanın dengeleri bir anda bozuluverir. Bu gerçeği gizleyebilmek için oynanan oyun son derece planlı bir şekilde devreye sokulmaktadır.
1800’lü yılları hatırlayalım. İngilizlerin Ortadoğu’daki hedefi Arapları Osmanlı’dan tamamen koparmaktı. Araplar ile Osmanlı arasındaki en güçlü bağ dindi. Muhammed bin Abdulvahhab’ı kullanarak “Vahhabilik” mezhebini oluşturdular ve dini açıdan ayrılık tohumlarını ektiler. Daha sonra da çöl bedevilerine yatırım yaptılar, silah desteği de sağlayarak ordular oluşturdular ve Osmanlı’yı arkadan vurdurdular. Osmanlı Anadolu’ya çekilmek zorunda kaldı. Oyun Osmanlı üzerinde oynanmıştı. Şimdi de İngilizlerin mirasını devralan ABD, Osmanlı’nın mirasını devralan Türkiye için benzer oyunlar sergilemektedir.
Bir taraftan “Dinlerarası Diyalog” ve misyonerlik faaliyetleriyle Türk toplumu içeriden oyulmaya çalışılırken, bir taraftan ekonomik bir takım yaptırımlarla ekonomimiz çökertilirken, diğer taraftan Irak’ın kuzeyinde, Türkiye’nin güneydoğu sınırlarına yakın sürekli güçlendirilen bir peşmerge ordusu oluşturulmaktadır.
İşin vurucu noktası bu güçler kendilerini “Güney Kürdistan” olarak dünyaya tanıtmaktadır. Yani bu silahlı güçlerin kuruluş gayesi belli. Bu gücün oluşmasını da bir hatırlayalım.
ABD, Irak eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’i hedef almıştı. 11 Eylül’ü ve kitle imha silahlarını bahane ederek işgali gerçekleştirdi. Ama ne kitle imha silahı bulunabildi, ne de Saddam’ın 11 eylül’le bir bağlantısı.
Neticede Saddam hala hayatta, ama ABD tarafından konuyla uzaktan yakından alakası olmayan 150–200 bin masum insan dünyanın gözü önünde katledildi. Adeta bir gözdağı verildi ve gelecekte ABD ve İsrail’in paralı askerliği için hazırlanan bir güce direnç koyabilecek unsurlar bir bir ortadan kaldırılmış oldu, hala da kaldırılıyor. Seçimler onlar için yapılıyor, anayasa onların önünü açıyor, petrol ve kan onlar için akıtılıyor. Onlar için 3 milyon Türkmen varlığı tamamen yok kabul ediliyor. Bu gerçekler, milli bir duruş sergilemediğimiz takdirde, gelecekte bizim başımıza da neler gelebileceğinin göstergesidir.
Bütün bu tehlikeli gelişmeler yaşanırken, Türkiye’nin her açıdan belini bükebilecek başka adımlar da atılıyor. Bu yıl için bir İran saldırısı gündemde. ABD yine aynı uyduruk bahaneleri saymaya devam ediyor. İran’ın terörist bir devlet olduğunu, nükleer silah üretirse bu bütün dünya için tehdit olacağını dünyaya kabul ettirmeye çalışıyor. Peki herhangi bir delil var mı? Yine yok.
Halbuki dünyada nükleer silah kullanan tek devlet ABD’dir ve ABD’nin teröre katkıları herkesçe malumdur. Gerek Vietnam, gerekse Irak işgallerinin sebeplerinin fos çıktığını, milyonlarca insanın boşu boşuna öldüğünü kendileri itiraf ediyorlar. İran’ın ise böyle bir sicili yoktur. İran genel olarak dış ilişkilerde kavgayı değil, diplomasi yolunu tercih etmektedir. Tarihine bakılırsa, ABD’den daha derin bir geçmişi vardır.
Olayın diğer boyutu ise, ABD’nin İran meselesi Türkiye ile alakalıdır. Gerçekte ABD’nin tek başına İran diye bir derdi yok. İran meselesi, ABD, Türkiye üzerinden bir müdahale yapabilirse var. Eğer Türkiye İran konusunda ABD’ye ve İsrail’e herhangi bir destek vermezse, emin olabilirsiniz ki, böyle bir müdahale de asla olmayacaktır. Çünkü İran meselesindeki asıl amaç Türkiye’dir, Türkiye’nin yıpratılmasıdır.
İran, geçtiğimiz yıl, nereden ülkesine bir saldırı yapılırsa orayı vuracağını açıklamıştı. Yani İran için ülkesini kimin bombaladığı kadar, nereden bombalandığı da önemli. hatta daha önemli.
Bu durum, eğer İran’a muhtemel bir hava saldırısı için Türkiye toprakları kullanılırsa, Türkiye’nin direkt olarak sıcak çatışmaya girebileceğini göstermektedir. ABD ve İsrail’in talepleri de bu doğrultudadır. Çünkü hem bir taşla iki kuş vurulmuş olacak, hem de Anadolu’nun kapısı ardına kadar açılacaktır. Uzun yıllar süren ABD kışkırtmalı İran–Irak savaşını hatırlayalım. Yıllarca hep ABD’nin Irak’ın yanında olduğunu zannettik, ama “İrangate” skandalı yani ABD’nin İran’a da silah sattığı gerçeği ortaya çıkınca ve de Irak’ın bugünkü geldiği noktayı görünce perde arkasının hiç de öyle olmadığını gördük. Hedef İran gözükebilir, ama Türkiye bir oyunla sıcak savaşa çekilirse, ABD’nin kimin yanında olacağı ya da kime ne destek vereceği belli olmaz.
Irak seçimlerinde hep Şiilerin önünü açmaya çalışan ABD, Sünnileri ikna ederek –hem de Türkiye’de– Şiilerin etkisini azalttı ve Sünnileri onların karşısına bir siyasi rakip olarak dikti. Geniş tabanlı bir koalisyonun önü açıldı. Önümüzdeki dönemlerde Şii–Sünni çatışmaları körüklenecek, Irak’ın Kuzeyi ise parsayı toplamaya devam edecek. Yani ABD’nin ne söylediği, neyi gündem ettiği değil, asıl hedef ve niyetinin ne olduğu önemlidir.
Nasıl olsa arkamda ABD var diye “Don Kişot”luk yaparsın ama bir bakmışsın sonun Irak gibi oluvermiş.
Hedef İran Mı Türkiye Mi?http://www.digimedya.com/img/news/90707/system//90707-SP.jpg Bunu Bir kenara Yazın!
Murat Çabas Yazdı…
ABD’nin İran meselesi Türkiye ile alakalıdır. Gerçekte ABD’nin tek başına İran diye bir derdi yok. İran meselesi, ABD, Türkiye üzerinden bir müdahale yapabilirse var.
Eğer Türkiye İran konusunda ABD’ye ve İsrail’e herhangi bir destek vermezse, emin olabilirsiniz ki, böyle bir müdahale de asla olmayacaktır.
Çünkü İran meselesindeki asıl amaç Türkiye’dir, Türkiye’nin yıpratılmasıdır.
Bu durum, eğer İran’a muhtemel bir hava saldırısı için Türkiye toprakları kullanılırsa, Türkiye’nin direkt olarak sıcak çatışmaya girebileceğini göstermektedir. ABD ve İsrail’in talepleri de bu doğrultudadır. Çünkü hem bir taşla iki kuş vurulmuş olacak, hem de Anadolu’nun kapısı ardına kadar açılacaktır.
Ortadoğu’da çok ciddi bir oyun oynanıyor ve “Oyun Türkiye üzerine oynanıyor”. Asıl hedef her zaman Türkiye olmuştur. ABD ve en yakın müttefiki İsrail bu gerçeği son noktaya gelmeden asla itiraf etmezler, çünkü bunu yaparlarsa “kral çıplak” misali her şey gün yüzüne çıkar, dünyanın dengeleri bir anda bozuluverir. Bu gerçeği gizleyebilmek için oynanan oyun son derece planlı bir şekilde devreye sokulmaktadır.
1800’lü yılları hatırlayalım. İngilizlerin Ortadoğu’daki hedefi Arapları Osmanlı’dan tamamen koparmaktı. Araplar ile Osmanlı arasındaki en güçlü bağ dindi. Muhammed bin Abdulvahhab’ı kullanarak “Vahhabilik” mezhebini oluşturdular ve dini açıdan ayrılık tohumlarını ektiler. Daha sonra da çöl bedevilerine yatırım yaptılar, silah desteği de sağlayarak ordular oluşturdular ve Osmanlı’yı arkadan vurdurdular. Osmanlı Anadolu’ya çekilmek zorunda kaldı. Oyun Osmanlı üzerinde oynanmıştı. Şimdi de İngilizlerin mirasını devralan ABD, Osmanlı’nın mirasını devralan Türkiye için benzer oyunlar sergilemektedir.
Bir taraftan “Dinlerarası Diyalog” ve misyonerlik faaliyetleriyle Türk toplumu içeriden oyulmaya çalışılırken, bir taraftan ekonomik bir takım yaptırımlarla ekonomimiz çökertilirken, diğer taraftan Irak’ın kuzeyinde, Türkiye’nin güneydoğu sınırlarına yakın sürekli güçlendirilen bir peşmerge ordusu oluşturulmaktadır.
İşin vurucu noktası bu güçler kendilerini “Güney Kürdistan” olarak dünyaya tanıtmaktadır. Yani bu silahlı güçlerin kuruluş gayesi belli. Bu gücün oluşmasını da bir hatırlayalım.
ABD, Irak eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’i hedef almıştı. 11 Eylül’ü ve kitle imha silahlarını bahane ederek işgali gerçekleştirdi. Ama ne kitle imha silahı bulunabildi, ne de Saddam’ın 11 eylül’le bir bağlantısı.
Neticede Saddam hala hayatta, ama ABD tarafından konuyla uzaktan yakından alakası olmayan 150–200 bin masum insan dünyanın gözü önünde katledildi. Adeta bir gözdağı verildi ve gelecekte ABD ve İsrail’in paralı askerliği için hazırlanan bir güce direnç koyabilecek unsurlar bir bir ortadan kaldırılmış oldu, hala da kaldırılıyor. Seçimler onlar için yapılıyor, anayasa onların önünü açıyor, petrol ve kan onlar için akıtılıyor. Onlar için 3 milyon Türkmen varlığı tamamen yok kabul ediliyor. Bu gerçekler, milli bir duruş sergilemediğimiz takdirde, gelecekte bizim başımıza da neler gelebileceğinin göstergesidir.
Bütün bu tehlikeli gelişmeler yaşanırken, Türkiye’nin her açıdan belini bükebilecek başka adımlar da atılıyor. Bu yıl için bir İran saldırısı gündemde. ABD yine aynı uyduruk bahaneleri saymaya devam ediyor. İran’ın terörist bir devlet olduğunu, nükleer silah üretirse bu bütün dünya için tehdit olacağını dünyaya kabul ettirmeye çalışıyor. Peki herhangi bir delil var mı? Yine yok.
Halbuki dünyada nükleer silah kullanan tek devlet ABD’dir ve ABD’nin teröre katkıları herkesçe malumdur. Gerek Vietnam, gerekse Irak işgallerinin sebeplerinin fos çıktığını, milyonlarca insanın boşu boşuna öldüğünü kendileri itiraf ediyorlar. İran’ın ise böyle bir sicili yoktur. İran genel olarak dış ilişkilerde kavgayı değil, diplomasi yolunu tercih etmektedir. Tarihine bakılırsa, ABD’den daha derin bir geçmişi vardır.
Olayın diğer boyutu ise, ABD’nin İran meselesi Türkiye ile alakalıdır. Gerçekte ABD’nin tek başına İran diye bir derdi yok. İran meselesi, ABD, Türkiye üzerinden bir müdahale yapabilirse var. Eğer Türkiye İran konusunda ABD’ye ve İsrail’e herhangi bir destek vermezse, emin olabilirsiniz ki, böyle bir müdahale de asla olmayacaktır. Çünkü İran meselesindeki asıl amaç Türkiye’dir, Türkiye’nin yıpratılmasıdır.
Bu durum, eğer İran’a muhtemel bir hava saldırısı için Türkiye toprakları kullanılırsa, Türkiye’nin direkt olarak sıcak çatışmaya girebileceğini göstermektedir. ABD ve İsrail’in talepleri de bu doğrultudadır. Çünkü hem bir taşla iki kuş vurulmuş olacak, hem de Anadolu’nun kapısı ardına kadar açılacaktır. Uzun yıllar süren ABD kışkırtmalı İran–Irak savaşını hatırlayalım. Yıllarca hep ABD’nin Irak’ın yanında olduğunu zannettik, ama “İrangate” skandalı yani ABD’nin İran’a da silah sattığı gerçeği ortaya çıkınca ve de Irak’ın bugünkü geldiği noktayı görünce perde arkasının hiç de öyle olmadığını gördük. Hedef İran gözükebilir, ama Türkiye bir oyunla sıcak savaşa çekilirse, ABD’nin kimin yanında olacağı ya da kime ne destek vereceği belli olmaz.
Irak seçimlerinde hep Şiilerin önünü açmaya çalışan ABD, Sünnileri ikna ederek –hem de Türkiye’de– Şiilerin etkisini azalttı ve Sünnileri onların karşısına bir siyasi rakip olarak dikti. Geniş tabanlı bir koalisyonun önü açıldı. Önümüzdeki dönemlerde Şii–Sünni çatışmaları körüklenecek, Irak’ın Kuzeyi ise parsayı toplamaya devam edecek. Yani ABD’nin ne söylediği, neyi gündem ettiği değil, asıl hedef ve niyetinin ne olduğu önemlidir.
Nasıl olsa arkamda ABD var diye “Don Kişot”luk yaparsın ama bir bakmışsın sonun Irak gibi oluvermiş.
gurkan
01-24-2006, 10:10 AM
Amerika, Türkiye’yi Kuşatma Stratejisini Tamamlamak Üzere
ABD, Romanya ve Bulgaristan’da askeri üs kurma konsunda taraf ülkelerle bir anlaşmaya vardı. Böylece Yunanistan ve Ermenistan’ın yanısıra işgal edilmiş Irak’la, CIA organizasyonu bir darbeyle kontrol altına alınan Gürcistan ve Ukrayna’dan sonra Romanya ve Bulgaristan’la yapılan askeri anlaşmalarla, Türkiye etrafındaki ABD kuşatması tamamlanıyor. Yunanistan, Ermenistan, Gürcistan ve bölücü Kürtler (Irak) Türkiye’den toprak talep ediyor. Be nedenle Türkiye, eğer şimdiden karşı önelemlerini almazsa, bir zaman sonra , aynı anda 3-5 cephede birden savaşa girmek zorunda kalabilir.
Amerika, Romanya ve Bulgaris -tan’da askeri üs kurma konsun- da taraf ülkelerle bir anlaşmaya vardı. Böylece Yunanistan ve Ermenistan’ın yanısıra işgal edilmiş Irak’la, CIA organizasyonu bir darbeyle kontrol altına alınan Gürcistan ve Ukrayna’dan sonra Romanya ve Bulgaristan’la yapılan askeri anlaşmalarla, Türkiye etrafındaki Amerikan kuşatması tamamlanıyor. Amerika ayrıca, Romanya’da askeri üs kurmakla hem Balkanlara ve hem de Kafkasya’ya çok daha yakın olacak. ABD, doğal müttefiki Yunanistan ve yeni stratejik ortakları Bulgaristan ve Romanya’yla, Türkiye’yi Batı’dan da kuşatma planını tamamlamış olacak. Bulgaristan ve Romanya’nın ekonomik ve askeri açıdan zayıf olması, Pentagon’un işini daha da kolaylaştıracak. Bir diğer ifadeyle; Türkiye, Güney’den Irak’la, Doğu’dan Ermenistan’la, Kuzey’den Gürcistan ve Ukrayna’yla ve Batı’dan da yeni ortaklar Bulgaristan ve Romanya’yla çembere alınmış olacak.
Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı, Yunanistan’a yaklaşık 3,1 milyar dolar değerinde 40 adet modern F-16 savaş uçağı satılmasına ilişkin planı onayladı. Block 52 tipi F-16’larla birlikte Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne, uçakların gelişmiş radarları, gece görüş cihazları, yer istasyonları ve silah sistemleri de sağlanacak. Amerikan ordusu, yeniden yapılanma planları çerçevesinde Doğu Avrupa’daki askeri yapısını değiştiriyor. Bulgaristan ve Romanya’daki ABD askeri üslerinde, gelecek yıldan itibaren 5 bin asker konuşlandırılacak. Asker sayısı istendiğinde artırılabilecek. Bulgaristan’ın ABD Büyükelçisi Yardımcısı, 25 Ekim 2005 günü, Savunma Bakanlığı’nın Doğu Avrupa’da yeni ve esnek yapılı üsler kurma planının bir parçası olarak, ABD askerlerinin konuşlandırılmasına karar verildiğini açıkladı. 5 bin askerin 2700’ü Bulgaristan’da, geri kalanıysa Romanya’da konuşlandırılacak. Bu üslere yerleştirilen askerlerin belirli aralıklarla değiştirileceği belirtildi. Romanya’da gelecek dönemde yeni Amerikan askeri üslerinin açılması da gündemde. Romanya Devlet Başkanı, Washington yönetimi ile Karadeniz kıyısındaki Babadağ, Köstence ve Feteşti’de üs kurulması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.
Romanya kıyısına ABD üssü
ABD ile Romanya, Karadeniz kıyısında ABD askeri üssü kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu, ABD’nin Karadeniz kıyılarında askeri üs kurması konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtti. Basescu, Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, askeri üsler için Karadeniz kıyısında üç nokta belirlendiğini söyledi. Basescu, ABD üslerinin, Babadağ, Köstence ve Feteşti bölgelerinde kurulabileceğini ifade etti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Cumhurbaşkanı Traian Basescu ile 23 Ekim Pazar günü görüştü. Romanya’da kurulması planlanan askeri üslerin, Pentagon’un yurtdışında bulunan birliklerini yeniden düzenleme projesinin bir parçası olduğu belirtiliyor. Son yıllarda ABD yönetiminin izlediği politikalara verdiği destekle dikkat çeken Romanya’nın, Irak’ta 860, Afganistan’da da 700 askeri bulunuyor.
Bulgaristan Meclisi’nde Amerikan Üslerinin Onaylanması
Bulgar Meclisi, ülkede olası Amerikan ve NATO askeri üslerinin kurulmasını destekleyen bir bildirgeyi 19 Aralık 2003 günü onaylamıştı. Onay, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Douglas Feith’in Amerikan askeri üslerinin Doğu Avrupa’ya kaydırılması olasılıklarını görüşmek üzere Sofya’ya gelmesinden birkaç gün sonra gerçekleşmişti. 19 Aralık Cuma günü tartışmasız onaylanan bildirge, Bulgaristan’ın tek kamaradan oluşan meclisindeki 240 milletvekilinin 200’ü tarafından desteklenmişti. Bulgar Sosyalist Partisi önderliğindeki Bulgaristan İçin Koalisyon’a üye üç milletvekili, hükümetin ülkenin NATO’ya katılımını hızlandırma çabalarına destek vermesi anlamını da taşıyan önleme karşı oy kullanmıştı. Meclis onayını memnuniyetle karşılayan Bulgaristan Dışişleri Bakanı Solomon Passy, bu hareketin konu üzerinde uzun zamandır süregelen tartışmaya bir son verdiğini ve ülkenin güvenilir bir dış politikaya sahip olduğuna dair açık bir mesaj gönderdiğini ifade etmişti.19 Aralık Cuma günü Özgür Avrupa Radyosu/Özgürlük Radyosu’nun aktardığı sözlerinde Passy şöyle konuştu: “Bulgaristan’da Amerikan üssü kurulması üzerine neredeyse beş yıldır süren tartışmaya son veren bu karar, 11 Eylül saldırıları sonrasında Bulgar toplumu ve mecliste oluşan uzlaşmanın sonucudur.”
Meclisin deklarasyonu, Feith’in Bulgaristan ve Romanya topraklarında Amerikan üsleri kurulması olasılığı konusunda görüşmek üzere bu ülkelere yaptığı ziyaretten sonra, on günden kısa bir süre içinde gerçekleşmişti. Her iki ülke de Irak savaşı sırasında hava sahalarını ABD’ye açmış ve ABD üslerine ev sahipliği yapma teklifinde bulunmuştu.Feith, Sofya’ya yaptığı ziyarette aralarında Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov, Başbakan Simeon Saxe-Coburg, Passy ve Ordu Genelkurmay Başkanı Nikola Kolev’in de yer aldığı üst düzey savunma yetkilileri ve siyasilerle görüşmelerde bulunmuştu. Feith, “Strateji seviyesi ve geniş askeri kavramlar üzerinde konuştuk,” demişti. Agence France Press’in arşiv haberlerine göre ABD’li uzmanlar o günlerde Bulgaristan’da pek çok yere ziyarette bulundular. Bu yerler arasında güneydoğuda Koren ve Bezmer, doğuda Novo Selo ile güneyde Plovdiv yakınlarındaki Graf Ignatievo yer alıyor. ABD güçleri, Irak’a ilk saldırılarında uçaklarının yakıt ikmallerinde Bulgaristan’ın Sarafovo Karadeniz üssünü kullanmışlardı.
Adını açıklamadığı kaynaklardan edindiği bilgileri aktaran Washington Times gazetesi 22 Aralık 2003 günü, Pentagon’un Sarafovo’da bir hava üssü kurmaya sıcak baktığına dair haber yayınlamıştı. Analistler, üsleri barındırmanın 2007’de AB’ye katılma umutları besleyen Bulgaristan ve Romanya’ya ekonomik faydalar sağlayacağına inanıyor. Ancak ABD, Batı Avrupa’daki büyük üslerden çok kuvvetlerini Avrupa’ya hızla yerleştirebilmesini sağlayacak küçük ve esnek üsler kurmayı planladığını vurguluyor.
Bush-Basescu Görüşmesi
Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu siyasi, askeri ve ekonomik işbirliğini güçlendirme yollarını görüşmek üzere Çarşamba günü ABD’li muadili George W. Bush ile bir araya geldi. ABD Başkanı George W. Bush, 9 Mart 2005 Çarşamba günü Romen muadili Traian Basescu ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşme sonrasında Romanya’nın ABD ve NATO’nun güçlü bir ortağı olduğunu söyledi. Basescu-Bush görüşmesine ABD Başkan Yardımcısı Richard Cheney, Dışişleri bakanı Condoleezza Rice, Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ve diğer yetkililer de katıldı.En Üst düzey bu katılım, son derece dikkat çekici... Basescu’nun, Aralık ayında cumhurbaşkanı olmasından bu yana yaptığı ilk dış gezi olan üç günlük resmi Washington ziyareti siyasi, askeri ve ekonomik işbirliğini güçlendirme yollarını görüşme amacını taşıyordu. Liderin başkanlık ettiği heyette dışişleri ve savunma bakanları Mihai-Razvan Ungureanu ve Teodor Atanasiu, Romanya Merkez Bankası Müdürü Mugur Isarescu ve diğer danışman ve yetkililer yer aldı. Basescu-Bush görüşmesine ABD Başkan Yardımcısı Richard Cheney, Dışişleri bakanı Condoleezza Rice, Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ve diğer yetkililer de katıldı. Gündemde Karadeniz bölgesindeki güvenlik, Romanya’nın batı komşusu Moldovya’daki durum ve Orta Doğu konularına yer verildi. Çarşamba günü ilerleyen saatlerde Basescu ile görüşen ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Bill First, kendisi ve diğer senatörlerin Romanya’nın Karadeniz’deki en büyük limanı olan Köstence’de bir Amerikan askeri üssü kurulması fikrini desteklediklerini ifade etti.
ABD vatandaşlarını Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne iade edilmekten muaf tutan anlaşmaya imza atan ülkeler arasında Romanya’da bulunuyor. ABD, 30’dan fazla ülkeye yapılacak toplam 47 milyon dolarlık askeri yardımı 2 yıl önce askıya almıştı. Söz konusu önlem, ICC’ye (Uluslararası Ceza Mahkemesi) karşı dokunulmazlık anlaşmasını 1 Temmuz 2003’ ten önce imzalamayan ülkelere yapılacak yardımların askıya alınmasını öngören ABD yasası tarafından otomatikman alınmıştı. Karardan Bulgaristan, Hırvatistan ve Sırbistan-Karadağ etkilenmişti. Başkan George W. Bush, anlaşmayı imzalayan fakat henüz onaylamayan Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya ve Romanya’ya ayrıcalık tanınmasını kabul etmişti. NATO üyesi ülkelerle “önde gelen, NATO dışı ABD müttefikleri” olarak tanımlanan bir grup ülke ise uygulamadan otomatikman muaf tutulmuştu.
DEVAM ETMEKTEDİR.
gurkan
01-24-2006, 10:13 AM
ABD-Bulgar-Romen Tatbikatı
ABD-Bulgaristan ortak piyade askeri tatbikatı 13 Temmuz 2004 Salı günü Sliven kenti yakınlarındaki Novo Selo poligonunda yapıldı. Tatbikata Illinois Ulusal Muhafız birliğinden 900 ABD’li asker ve 200 Bulgar piyadesi katıldı. Tatbikatla NATO üye ülkeleri askerleri arasındaki uyumluluğun artırılmasının hedeflendiği açıklandı. Öte yandan Bükreş’teki Romanya Savunma Bakanlığı tarafından 3 Ağustos 2005 günü yapılan açıklamaya göre, 1.600 ABD’li ve 500 Romen askerinin yer aldığı Romen-Amerikan ortak askeri tatbikatı 2 Ağustos Salı günü başarılı bir şekilde tamamlandı. Karadeniz yakınlarındaki Babadağ ve Mihail Kogalniceanu hava üslerinde son iki haftadır sürmekte olan tatbikatın amacı, terör, bölgesel krizler ve baş gösteren diğer tehditlerle başa çıkmada daha fazla esneklik kazanmak olarak belirtildi.
General Richard Myers ve General Sylvester, Bulgaristan’da
ABD’nin Avrupa Kuvvetler Komutanlığı Genelkurmay Başkanı General John B. Sylvester 26 Temmuz 2004 Pazartesi günü Bulgaristan’a geldi. Sylvester savunma sektöründeki reformların ilerleyişini tartışmak amacıyla Başbakan Yardımcısı Plamen Panayotov’la görüştü. Sylvester’a ziyareti sırasında Bulgaristan’ın Stratejik Savunma Revizyonu hakkında bir de brifing verildi. ABD Müşterek Kurmaylar Başkanı General Richard B. Myers da, iki günlük bir ziyaret için 28 Temmuz 2004 Çarşamba günü Sofya’ya geldi. Myers burada Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov, Başbakan Simeon Saxe-Coburg ve Genelkurmay Başkanı Nikola Kolev ile Bulgaristan’da olası ABD askeri üslerinin kurulması konulu görüşmelerde bulundu.
Powell, Amaca İşaret Etmişti
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da 15 Mayıs 2003 Perşembe gün Bulgaristan’a gelmişti. Bulgaristan’da olası ABD üslerinin konuşlandırılması hakkında bir soru uzerine Powell, “Sovyetler Birliği’yle değil, terörizm ve dünyanın diğer bölgelerindeki krizlerle uğraşmak şeklinde değiştirdiğimiz yeni NATO stratejisi çerçevesinde, başka ülkelerdeki eğitim bölgelerine erişebilmemizi sağlayacak veya kuvvetlerimizin Avrupa’dan geçerek dünyanın başka bölgelerine ulasmasini kolaylaştıracak tesisler kurmak isteyebiliriz,” demişti.
Bulgar Borissov CIA’yı Ziyaret Etti
Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Boyko Borissov, 15 Haziran 2004 Salı günü yeni CIA Direktörü John McLaughlin ile Washington’da bir araya gelmiş iki yetkili teşkilatları arasında işbirliğini ele almışlardı.
Pentagon’dan Atina’ya 40 F-16
ABD Savunma Bakanlığı, Yunanistan’a yaklaşık 3,1 milyar dolar değerinde 40 adet modern F-16 savaş uçağı satılmasına ilişkin planı onayladı.Pentagon, bu konudaki kararını son onay makamı olan ABD Kongresi’ne gönderdi. Kongre’den 15 gün içinde plana itiraz gelmezse, satış otomatikman kesinleşecek. Uzmanlar, Kongre’de Yunanistan’a F-16 satışına itiraz edilmesinin beklenmediğini belirtti.Pentagon’un ilgili biriminden yapılan açıklamada, Yunanistan’a F-16 satışının, ABD’nin dış politikasına ve ulusal güvenlik amaçlarına katkıda bulunacağı, Kıbrıs’ta çözüm çabalarını ise etkilemeyeceği vurgulandı.Yunanistan’in ABD’den 40 adet yeni F-16 savaş uçağı almasına yönelik ilke anlaşması yaz aylarında yapılmıştı. (AA-27 Ekim 05)
Kaynak : Dünya Gündemi
İran, Blair'ın önerisine kulak verdihttp://www.digimedya.com/img/news/91027/system//91027-SP.jpg Nazi kamplarını inceleyecekler...
İran, Avrupa'daki eski Nazi kamplarını ziyaret etmek üzere bağımsız araştırmacılardan oluşan bir ekip göndermeye hazır olduğunu belirtti.
Resmi IRNA Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, "İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Holokost (Yahudi soykırımı) yerlerini gezme yönündeki önerisini memnuniyetle karşıladık. Bu yerlere bağımsız araştırmacılardan oluşan bir ekip göndermeye hazırız" dedi.
Blair, önceki gün, İran'ın Holokost'u sorgulayan bir konferans düzenleme yönündeki planını, "şok edici, komik ve aptalca" olarak nitelemiş ve Ahmedinecad'ın Avrupa ülkelerine gidip Holokost'un kanıtlarını kendi gözleriyle görmesi gerektiğini söylemişti.
Muttaki ayrıca, Blair'in kullandığı "uygunsuz dilden" dolayı üzgün olduğunu söyledi.
Nükleer Satranç…http://www.digimedya.com/img/news/91684/system//91684-SP.jpg İran, ABD ve Türkiye…
ABD’nin 2006 içinde İran’ı vuracağına dair iddialar giderek güçleniyor. Bu iddia büyük ölçüde uluslararası arenada yaşanan karşılıklı hamlelere dayanıyor. ABD’nin gerek Türkiye’den Irak Savaşı öncesindeki müzakere sürecinde talep ettiği işbirliğinin çerçevesinin, Irak’tan ziyâde İran’a olası bir harekâtı çağrıştırması gerekse ABD’nin İran’ı çevreleyen komşu ülkelerin çoğunda askerî üsse sahip olması da aynı iddiaları destekliyor.
İran’ın Fotoğrafı…
İran dünya devletler sisteminde farklı bir konuma sahip. Şah sonrası dönem, soğuk savaşta bölgedeki dengelerin köklü bir şekilde değişmesine yol açtı.
ABD’nin etki edemediği tek Orta Doğu ülkesi olarak, sahip olduğu yer altı zenginlikleri sayesinde, Irak ile savaşa rağmen rejimini korudu. Çıkar sahası olarak gördüğü bölgelerde “devrim ihracı” denemeleri ile etkili olmaya çalıştı. Bu arada “düşman” kabûl ettiği güçlere karşı, asimetrik bir mücâdele verdi ve başta Lübnan olmak üzere birçok bölgede silâhlı yer altı gruplarını destekledi.
Daima İsrail karşıtı katı bir tutuma sahip oldu. İran’ın İsrail’e bakış açısı Humeyni’den Ahmedînecad’a kadar hiç değişmedi.
Nükleer Mollalar…
Sorunun temelinde İran’ın nükleer güç olması veya olmaması bulunduğuna göre, öncelikle İran’ın nükleer güç olmasının pratikte ne anlama geldiği üzerinde durmak gerekiyor.
İran’ın nükleer enerji üretiminin devâmında –ve belki de hemen başında- nükleer silâh sahibi olmasının, Tahran rejimine kitle imha kabiliyeti kazandırmasından endişe ediliyor.
Pakistan ve Hindistan arasında yaşanan ve ağır baskı altında tutulan nükleer meydan okumaların çok daha büyüğü ve tehlikelisi İran ile İsrail arasında yaşanabilir. İran’ın elinde nükleer silâh bulunması, bölgede ve yerkürede yeni bir dehşet dengesi kurabilir ve iki ülke arasında “nükleer düello” başlayabilir.
Böyle bir durumda “atom pokeri” bir an da “nükleer rulete” döner ve ondan sonrasında yaşanacakların neler olabileceği tahmin edilemez. Aslında tahmin etmenin de değeri kalmaz.
İran yandaşı olan ve şiddete başvurmakta mahsur görmeyen örgütlere daha açık bir destek verebilir. Nihâyetinde elinde nükleer güç olan bir ülkenin her sahada hareket serbestisi daha fazla olabilir. Kuşkusuz söz konusu gruplar da İran’ın bu imkânından istifade edebilir.
İran kendisine yakın olan ülkelere de bu konuda teknoloji desteği sunabilir.
Persler Vadisi- Baasçılar Vadisi
Persler Vadisinde İran Anayasa Muhafızları Konseyi, Baasçılar Vadisi’nde Irak Devrim Komuta Konseyi’nin işlevini görüyor. Bir diğer deyişle, her iki vadide de konsey aynı işleve sahip. Şâyet Irak’ta sistem müsaade etseydi, Irak Devrim Komuta Konseyi adaylarda ve sonuçlarda doğrudan veya dolaylı etkiye sahip olurdu.
Nitekim İran Anayasa Muhafızları Konseyi himâyesindeki Mahmud Ahmedînecad, seçimlere hile karıştığı iddiaları arasında %61.69'luk oy nispeti ile zafer kazandı.
Batı basını Mahmud Ahmedînecad’ın “İslâmcı” ve “popülist” olduğu görüşünü dile getiriyor. Bununla birlikte sade yaşantı tarzı, iyi eğitim alması,mazisinin halka dayanması ve dürüst politikacı imajı, İran’ın en çok ihtiyaç duyduğu özelliklerin bir araya gelmesi anlamını taşıyor.
Yani halktan kopuk, paraya düşkün, gösteriş meraklısı, yolsuzluğa batmış, sistemin çürüyen yüzü olmayan bir lider.
Olası Harekâtın Muhtemel Çekinceleri…
Türkiye’nin bulunduğu konumdan bakıldığında, kışkırtılan Kürt millîyetçiliği, Irak’ın ardından Suriye ve İran’da da azdırıldığında Orta Doğu’da kalıcı ve çözüm olanağı zayıf yeni sorunlar gündeme gelebilir. Nihâyetinde Suriye ve İran da, Irak’ta yaşanan gelişmeleri büyük ölçüde bu nedenle tedirginlikle izliyor.
Sınırların değişmezliği ilkesinin giderek inceldiği şu dönemde, İran gibi çok kimlikli ve farklı etnik kimliklerin bir arada bulunduğu bir ülkeye müdahale –görece daha az heterojen olan Irak’a kıyasla- daha büyük müşkülatlar doğurabilir.
Savaşın son çare olması gerektiği gerçeği bir yana bırakılsa dahi, İran’a olası bir müdahâlenin hukukî altyapısının ne olabileceği konusunda da kaygılı olmak gerekiyor. Çünkü İran’a isnat edilen “suçlar”, belgeli veya ispatlı değil.
Olası Harekâtın Muhtemel Gerekçeleri…
Ancak çekinceler kadar gerekçeler de önemli. İran nükleer kabiliyete sahip olursa, bunu askerî teknolojilere tahvil edeceği kesin. İran her ne kadar “barışçıl amaçlara” öncelik verse de, “can düşmanı” kabûl ettiği ülkelerin sahip olduğu imkânlara erişmeye çalışacaktır. İran’ın bunu başarması, dünyada yeni bir “dehşet dengesi” kurabileceği gibi, “nükleer savaş” da doğurabilir.
İran 9/11’in değiştirdiği şartlar nedeniyle gem vurduğu bazı mücâdele yöntemlerine daha sık ve daha sert amaçlarla başvurabilir. İran’ın savunma reflekslerinin nasıl komplikasyonlara yol açabileceğini önceden tahmin etmek zor. Ancak “barışçıl politikaları” ile tanınmayan İran’ın “barışçıl nükleer programı” ile ilgili açıklamaları tatminkâr değil.
İdeal Çözüm…
İran ile ilgili sorunun savaş aşamasına gelmeden kapanması için, öncelikle İran’ın bazı adımlar atması şart. Nükleer projeleri konusunda uluslararası dengelere uygun hareket etmesi gerekiyor. İran’ın nükleer silâh gibi bir kaygısı geçekten yok ise, barışçıl amaçlı nükleer enerji üretimi konusunda şeffaf olması ve bölge ülkeleri ile kapsamlı, kalıcı ve kurumsal işbirliğine yönelmesi lâzım.
Bugünkü dengeler itibariyle, hiçbir ülkenin bir diğer ülkenin “haritadan silinmesini” veya “liderinin ölüm haberinin gelmesini” istediğini deklare etmesi kabûllenilmesi çok zor bir durum.
İran bu açıklamaları ile kendisine karşıt konumda olan ülkelere yönelttiği gizli gündem suçlamalarının bir benzerinin kendisi için de geçerli olduğunu, kendi açıklaması ile belgeliyor.
İsrail, İran için tahammül edilmesi zor bir ülke olabilir. Ama İran’ın karşıtlarını provoke etmesi ve önleyici hamleye zorlaması doğru değil. Bundan başka İran’ın İsrail’e ilişkin tutumu uluslararası hukuk ile de bağdaşmıyor.
Şâyet İran uluslararası hukuka karşı menfî tutumunu sürdürürse, daha sonra gerektiğinde uluslararası hukuktan çare umamaz. İran’ın bu konuda geri adım atmaktan başka seçeneği yok.
Olası Harekâtın Muhtemel Seçenekleri
İlk akla gelen seçenek aralarında Devrim Muhafızlarının ağırlıklı olduğu bir dizi hedefin vurulması ve bu şekilde “sınırlı bir harekât” ile sonrasında yaşanabilecek gelişmeler konusunda İran’a mesaj verilmesi. Gecenin karanlığında uzak mesafelerden füzelerle ve güvenliği yüksek uçaklarla yapılabilecek bu harekât başarılı olabilir. Ama Tahran’ın İsrail’i vurması hâlinde, çok büyük bir coğrafya kontrolsüz kalır.
Böyle bir durumda İran’ın elinde gerçekten kimyasal ve biyolojik savaş başlığı olup-olmadığı tecrübe ile görülebilir. O takdirde İsrail’in de gerçekten bütün Arap ülkelerini aynı anda nükleer silâhla vurup-vuramayacağı da aynı şekilde tecrübe edilebilir.
Irak’ta olası bir Şiî ayaklanması ve Güney Körfez ülkelerinde yankı bulması büyük ölçüde refleks ile gelişebilir. İran’ın petrol fiyatlarını ise azamî noktaya çekeceğine kesin gözüyle bakılabilir.
ABD kaynakları İran’da 125 nükleer, biyolojik ve kimyasal silâh tesisi olduğunu rapor ediyor. Fevkâlade iyi korunan bu tesislerin yanı sıra, söz konusu tesislere ulaşabilmek için 175 dolayında başka hedefin vurulması gerektiği şeklinde değerlendirmeler var.
Ayrıca İran’ın yer altında da 20 dolayında stratejik tesisi bulunduğu yönünde iddialar var. İran birinci seçenekteki misilleme imkânlarına aynen başvurabileceği gibi, bekasının tehlikeye girdiği anda, savaşı mümkün olan en geniş satha yayabilir. İkinci seçenek birincisinden daha kapsamlı olduğu için, İran da daha kapsamlı darbeler vurmaya yönelebilir.
Üçüncü seçenekte ise –ilk iki seçenekle de beraber veya ayrı olarak- İran’daki rejim yıkılması olabilir.
Türkiye’nin Konumu…
Türkiye açısından İran’ın dostluğu ve uluslararası hukuk ile istikrar öncelikli öneme sahip. Ayrıca Türkiye açısından Irak’taki buhranın yayılması ve Musul’dan Tebriz’e kadar uzanan hattın, “istikrarsızlık sınırı” hâline gelmesi hazım kapasitesinin üzerinde bir durum.
Türkiye muhtemelen önceliğini, sorunun savaş aşamasına gelmeden çözülmesine verecektir.
(HAKİMİYETİMİLLİYE)
Seckjin Khan
01-28-2006, 02:20 PM
Türkiye bir taraf olmalı bence,Irak savaşında da Savaş istemiyoruz dedik ama savaşa girmiş kadar zarar gördük ve hala da görüyoruz.
Iran ile yakında problemlerimiz artacak,Doğalgaz olayı büyüğecek göreceksiniz İran da Türkiye'nin bir taraf olmasından yana.
bence Türkiye oturup ciddi ciddi düşünmeye başlasın ha Medeniyet Savaşına dönüşür mü?
Bence HAYIR
Medeniyet Savaşı diye bir şey yok. Bu tarz bir savaşta (savaşın menfî yönlerini kastederek söylüyorum) medenîler değil medeniyetsizlerdir savaşan. ABD ve İran ikileminde de medenîler İranlılardır. Amerikalılar da barbarlar.
Tabriz_Han
01-30-2006, 03:24 AM
Su an Turkiye chok iyi izlemek ve dusunmek zorunda, chok iyi tasarlamak lazim, "stratejisini" kurmali su an beklemekte ve birsey yapamaz elleri bagli ama simdiden ne yapacagini bilmeli.
Bak Irakda ne oldugunu, sanki savas olacagini bilmiyorduk gibi uzaktan seyretik, bizim ichin bu savash hic de yahsi degil, masum Irak halki zulum altinda hele biz? savasha girmedik ama sanki girdik gibi geliyor, ekonomizi dukunuyor, halkimiza dokunuyor, Turkmen halkimizi yardim etmemiz lazim ama gerekince "stratejiyi" kurmasan bunun gibi seyler olablilir, yani duruma bizim menfaatimiza cikirmamiz lazim, Turkmenleri gizli teshkilatlar silahli mucadelle....... kim bilir, ama bizimkiler "Kurnaz"dir, herhalde gizli tutugu "stratejileri" vardir, Poker oynayinca hich kimse tum Kartlarini gostermez tabi.
Ama Iranda olacagini, ya Turkiye Irana destekleyecek, yada savasa girmeyecek, ama en onemlisi sonrasini dushunmek.
Orada Iran Turk halkla teshkilatlar, kurumlar kurulmasi lazim hele hele bunlar vardir ama sonrasini hazir olmali chunki bunu bilin, Kurtler orada bekliyor savas gunu ichin bekliyor onlar saniyorki hershey onlar ichin chok yahsi olacagini Amerikan Babalari onlar sozde "toprak" verecekmis. Ha, Turkiye bunu gormeli ve Azerbaycanda gormeli ve Turkmenistan'da gormeli, beraber "strateji" kurmaliyiz ve hazir olmaliyiz eger orada birshey olursa Iran Turkleri hucum etmeye ve "stratejisini" bilmeli, oraya kushaltarak, Guney Azerbaycana, Turkiyeye ve Turkmeneliye baglayip ve Turkmen Al-Sahra bolgesine uzatmak.
Neyse, bunlar ust seviyelerde oluyor, ama halk arasinda baglarda kurulmali ve yer alti teskillatlarin boyuq onemide var.
http://www.haberturk.com/foto2/mansetbushahmedinejad19.jpg
İran Cumhurbaşkanı Mahmud
Ahmedinejad, ABD Başkanı George Bush'a gönderdiği mektupta, iki ülke
arasındaki güveni yeniden tesis etmek amacıyla dini ilkelere saygı
duyulmasını önerdi.
AFP'nin bir kopyasını ele geçirdiği İngilizce kaleme alınmış 18
sayfalık dini referanslarla süslü mektupta, İran Cumhurbaşkanı'nın
''Bu daveti kabul etmez misiniz?'' dediği belirtildi.
Tahran'ın Washington'a karşı sitemlerinin de yer aldığı mektupta,
Ahmedinejad'ın, ''Bu, Allah ve peygamberlerine itaatin ve insanlık
haysiyetinin muhafaza edilmesi için peygamberlerin öğretilerine,
tektanrılılığa ve adalete gerçek dönüşü simgeliyor'' ifadesine yer
verdiği kaydedildi.
AFP'nin ele geçirdiği mektupta Ahmedinejad, İran'ın nükleer
programından vazgeçmesi için BM Güvenlik Konseyi'nin karar çıkarmaya
hazırlandığına atıfta bulunarak, ''Dünya halkları, statükodan memnun değil ve nüfuzlu bazı liderlerin sözleri ve yorumlarını çok az dikkate
alıyor. Dünya halkları, uluslararası örgütlere inanmıyor, çünkü
hakları bu örgütlerce savunulmuyor'' diyor.
İki ülkenin 26 yıldır doğrudan temasta bulunmadığı biliniyor. Bu
mektubu Bush'a göndererek, 26 yıldır ilk kez ABD ile doğrudan temas
kuran Ahmedinejad'ın, Bush'a dünyadaki mevcut kırılgan koşullardan
kurtulmak için yeni öneriler sunduğu açıklanmış, ancak Amerikalı üst
düzey yetkililer, mektupta yeni unsurlar bulunmadığını söylemişti.
narcoleptic
05-09-2006, 08:44 AM
3. ya da 4. (zaman gösterir)Dünya Savaşı Doğu medeniyetlerinn kesin zaferiyle noktalanacak.
Emrah
05-09-2006, 10:35 AM
Ben irana demokratik , kadınlara eşit haklar tanıyan, düzgün bir rejim gelmesini istiyorum ama bu gerçekleşirken iran halkının çok büyük acılar çekmemesini dilerim.
yavuz
05-10-2006, 01:28 PM
bana kalırsa iran saldırısı medeniyetler savaşından çok vietnam savaşına dönüşür :) inşallah öyle bir cehennemin her iki tarafında da biz olmayız...
Administrator
05-10-2006, 05:02 PM
peki iranda savash bashlarsa nasil iran ordusuna basvuru edebiliriz ?
bana kalırsa iran saldırısı medeniyetler savaşından çok vietnam savaşına dönüşür :) inşallah öyle bir cehennemin her iki tarafında da biz olmayız...
O cehennemin iki tarafinda da biz oluruz. Irana yapilan saldiri, komsu olarak en cok turkiye zararli cikar, hem ekonomik hem siyasi...
Administrator
05-10-2006, 05:32 PM
Ben irana demokratik , kadınlara eşit haklar tanıyan, düzgün ......
blah ..blah ..blahh..ne ne ne?
yaw cok kmiksin ya emrahcigim....demokratik memokratik akdin esitlig filan masallarina bos ver artik ya ,turkiye laik olmaya calsiyir paki ne oldu ?bati teknolojis gelmedi ama giyimi geldi kizlar bozuldu ..cemayet tubanliga gitti ..
narcoleptic
05-10-2006, 05:50 PM
blah ..blah ..blahh..ne ne ne?
yaw cok kmiksin ya emrahcigim....demokratik memokratik akdin esitlig filan masallarina bos ver artik ya ,turkiye laik olmaya calsiyir paki ne oldu ?bati teknolojis gelmedi ama giyimi geldi kizlar bozuldu ..cemayet tubanliga gitti ..
Administrator
şekle değil içeriğe bakmak gerek.ne türbanlılar gördüm orası burası adem elması gibi açık .başı yazmalı ya da başı açık ne kadınlar gördüm içi pırıl pırıl.
bence şekle değil içeriğe bakmak gerek.bahsettiin mesajı yazan arkadaşın düşüncesini de tasvip etmiyorum bu konuda.
amma velakin ar ve namus açısından benim milletime dil uzatamazsın sen.bu hakkı vermem sana.
selametle.
evgin
05-11-2006, 02:54 AM
arkadaşlar konuya ilişik bilgilendirici bi kaç yazı yazmışlar zaten,ama benim bu thread'in başlığında yer alan medeniyetler savaşına bakış açım gereği pek inanmam medeniyetler savaşına.
medeniyetler tarih boyunca savaşa gelmişlerdir ve genellikle bu savaşlar kutsallar adına yapılmıştır.örneğin Kudüsü fethe giden haçlıları düşünün.bu savaşlarda sıradan avrupalıları bu dini duygularla kandırmışlar ve destekleri sağlanmştır.
oysa asıl amaç Kudüs ve Kudüse giden güzergahı kendine bağlayıp daha da zenginleşmekti toprak sahipleri ve diğer odönemin siyasi aktörleri için.günümüzde de senaryo aynı.sanırım 93 idi bu huntington denen adam yeni toynbee triplerinde bir kitap yazıyor ve medeniyetler çatışıyor hepte islam ülkeleri yüzünden diyor ve herşeyin suçlusu islam olarak nitelendiriliyor nerdeyse.
fakat mesele medeniyetlerin çatışması veya kutsallar değil "petrol"dür ve petrol kutsal değil zenginlik kaynağıdır.İran'a saldırı ise yine bir medeniyetler çatışması yaratmaz yaratmamalıdır yaratılırsa bu oryantalistler ekmeğine yağ sürülür.
İran üzerindeki oyunun amacı new world order denen projede İran'ın kilit öneminden kaynaklanıyor.ABD bu bölgedeki denklemi dönüştürmedikçe kafkasya,orta asya,orta doğu ve küçük asyadaki kendi lehine işleyen düzeni uzun zaman sürdüremeyeceğinin farkındadır.
aslında yalanlarla istila edilen Afganistan ve Irak'ın haritadaki yerine bakıldığında asıl amacın en başından beri İran olduğu görülebilir.sonraki hedef ise (komplo teorisyenliğini pek sevmem ama) bence Türkiye'dir.kaldıki Brzezinski de satranç tahtasının son karesinin Türkiye olduğunu belirtmiştir.
etrafı kuşatılmış bir Türkiye'ye neden benzeri bir saldırı yapılsın diye sorabilirsiniz haklı olarak.onun da cevabını İzzetullah İzzeti (http://www.kitapyurdu.com/yazar/default.asp?id=33755&session=35711206581215412719&LogID=) veriyor.
Orta Doğu tek başına Avrasya kıtasının toplam jeopolitik önemine haidir.Türkiye ise tek başına Orta Doğunun toplam jeopolitik önemine eş değer bir coğrafyadır.
saygılar...
Administrator
05-12-2006, 03:45 PM
o zaman ciplak de gezebilirler cunki bazi ciplak gezen kadinlarin icleri bazi turbanli kadinlardan daha iyidir :wink:
SerkanK
05-13-2006, 08:30 AM
o zaman ciplak de gezebilirler cunki bazi ciplak gezen kadinlarin icleri bazi turbanli kadinlardan daha iyidir :wink:
Amacın nedir ?.. bir milletin namusuna Dil uzatmak ?
Aynı şekilde bir karşılıkmı Bekliyorsun ?
arkadaslar mevzuya bakin da, oyle yazin postlari, saniyorum bu postlari yanlis thread e yolliyorsunuz...
"ABD sınırımıza 1 tugay asker dizdi"http://www.digimedya.com/img/news/123555/system//123555-SP.jpg İran tetikte bekliyor...
İRAN, Irak’taki Amerikan askerlerinin Fav bölgesinde askeri yığınağını sürdürdüğünü, bölgeye kaydırılan 700 askerle birlikte buradaki ABD askeri gücünün tugaya dönüştüğünü öne sürdü.
Tahran Radyosu, ABD askerlerinin Irak’ın Umul- Kasr Limanı'nda konuşlanırken İngiliz deniz donanması askerleriyle birlikte bölgedeki askeri denetim ve güvenliğinin arttırdığını savundu. ABD güçlerin Irak’ın Fav yarımadasındaki asker sayısını 2 katına çıkarttığı iddia edilirken, bölgeye gönderilen 700 ABD askerinin katılımıyla birlikte bölgedeki Amerikan asker sayısının 1400’e ulaştığı savunuldu.
Aynı zamanda Amerikan hava birliklerine ait Apachi helikopterlerinin Ervendrud Nehri suyunun 100 metre yüksekliğinde çok sayıda uçuşlar yaptığı belirtildi. ABD birliklerinin başta Ervendrud nehri kıyıları, Hur Abdullah ve Fars körfezi olmak üzere Basra’nın güneyindeki asker sayısındaki artışına paralel olarak İngiliz deniz piyadeleriyle birlikte bölgedeki askeri denetim ve güveliklerini ciddi bir biçimde arttırdıkları belirtildi.
İRAN: İZLİYORUZ
Tahran Radyosu, İran’ın sınır muhfazıları ve diğer güvenlik güçleri denetimlerini sürdürdüklerini, ABD güçlerinin bütün hareketlerini detaylı bir biçimde kontrol altında tuttuklarını bildirirken, İran’ın Huzistan Eyaleti’nden bir yetkili, ABD güçlerin İran’ın güneyinde Abadan ve Horam şehir yakınlarındaki askeri konuşlanmasının Irak’ın iç güvenliğiyle ilgili olduğunu İran’a yönelik her hangi bir tehdit içermediğini kaydetti.
SerkanK
05-13-2006, 09:28 AM
Ben Bir çinli ile konuşmuştum Çin Hukumeti Abdnin irana Girmesine izin Vermicek diyordu?
Peki Orta asyada yasayan arkadaslar ne dusunuyoru Cin ve Iran hakkında ?
Qarama
05-13-2006, 10:04 AM
off topic: Arkada$lar beddua günahmidir? $u amerikanlar varya...
Yamtar
05-17-2006, 12:07 PM
Benim sizin hepinize bir sorum. Bir IRAN savasi cikdigi zaman yani fark etmez IRAN - Amerika arasi olsun yada Türkiye - Iran arasi. Benim bilmek istedigim bu dur. Türkiye ve Azerbaycan birlesip Güney Azerbaycani kendine baglaya bilecek mi yada bir Sünni - Sii savasi cikarmi? ögle bir savas mantikli olmaz cünkü azerilerin cogu sii ve Türkiye'deki Aleviler'de sii gözüküyor. Iran'da yaklasik 40 Milyon Türk yasiyor (Azeri, Kackay,Türkmen..) Simdi bir bögle bir savas bir kilit savas olurmu Türk Dünyasi icin ve ögle bir savas'da bence büyük adimlar atmak münkünmü TURAN'A dogru?
Bence bögle bir savasda cok ciddi bir sekilde adim ata bilecegemizi inaniyorum. Bilmiyorum ama biz hem IRAK-Türkmenlerimizi hemde Iran daki Türk bölgeleri Azerbaycan ve Türkiye topraklarinla birlesecegini inaniyorum. En mühüm ülke TURAN gerceklesmesi icin Azerbaycan'dir! Türkiye güclü ola bilir ama kilit oradan gecer ;)
Benim sizin hepinize bir sorum. Bir IRAN savasi cikdigi zaman yani fark etmez IRAN - Amerika arasi olsun yada Türkiye - Iran arasi. Benim bilmek istedigim bu dur. Türkiye ve Azerbaycan birlesip Güney Azerbaycani kendine baglaya bilecek mi yada bir Sünni - Sii savasi cikarmi? ögle bir savas mantikli olmaz cünkü azerilerin cogu sii ve Türkiye'deki Aleviler'de sii gözüküyor. Iran'da yaklasik 40 Milyon Türk yasiyor (Azeri, Kackay,Türkmen..) Simdi bir bögle bir savas bir kilit savas olurmu Türk Dünyasi icin ve ögle bir savas'da bence büyük adimlar atmak münkünmü TURAN'A dogru?
Bence bögle bir savasda cok ciddi bir sekilde adim ata bilecegemizi inaniyorum. Bilmiyorum ama biz hem IRAK-Türkmenlerimizi hemde Iran daki Türk bölgeleri Azerbaycan ve Türkiye topraklarinla birlesecegini inaniyorum. En mühüm ülke TURAN gerceklesmesi icin Azerbaycan'dir! Türkiye güclü ola bilir ama kilit oradan gecer ;)
bana cok, mantiktan ziyade duygusal geldi,
Amerika gelsin vursun, biz de nasiplenelim, oyle olmaz.
bu savastan en cok zarar gorecek ulke turkiye olacak!!!
ps:tabiki irandan sonra;)
Tabriz_Han
05-17-2006, 12:22 PM
Yamtar
yada bir Sünni - Sii savasi cikarmi?
Cikmaz, o donemler bitti, bugun Azerbaycanin cogu Sii ama Turkiye ve Turkler, Farslardan bize cok daha yakin ya biz ayni Milletiz.
Irandaki Turklere karsi baski boyle devam ederse, Guney Azerbaycan hareketi buyucek ve Kuzey Azerbaycanla birlesmek isteyecek.
Su an sizin bilinmediginiz olaylar oluyur oralarda (bilenler bilir), halk Turk kimligini tanimak istiyor, Milliyetcilik cok artiyor Urmiye gibi bolgelerde ve bu cok onemli, bunu cok dedim ama bir defa diyecem!
Urmiye kilit noktasi, su an ve herzaman cogunlukla Turk yurdudu ama bazi Kurt gucleri oraya Kurt olarak taniyor ve bolgeye onlarin eline gecirmeye calisiyorlar ama Turkler orada onlara karsi diriniyor.
Urmiye tam Turkiye sinirinda, Kurtler oraya istiyorki, Turkiye ve Guney Azerbaycan birbirinden ayri kalsin diye bunu asla izin veremeyiz, orasi cok cok cok onemli ve onun icin o bolgede su an Turk milliyetciligi o bolgede yogundur.
Savas cikarsa, Turkiye yine Irakta gibi gormemezlik yaparsa yine Turk milleti ve Turkiye zarar gorucek.
Su an kac program seyretim Turk Televizyonda, Iranli farslar nasil su Turkiyeyi yaliyorlar bizi cok seviyorlasmis, cok yakinmisiz v.s v.s ha Turkiye kotu durumda olunca hepimiz onlarin davranislarini hatirliyoruz ve unutmadik.
gurkan
05-17-2006, 12:36 PM
PKK VE İRAN'A KARŞI ASKERİ SEÇENEK YOK
http://www.haber10.com/haber/29873/news_a.jpgABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı bir kuvvet kullanma durumunda olmadıklarını bildirirken, ABD’nin önceliğinin Irak’ta güçlü bir hükümetin kurulması olduğunu, PKK ile etkin mücadeleyi kurulacak hükümetin yapacağını ifade etti.17.05.2006 20:10Gittigidiyor (http://www.gittigidiyor.com)Ross Wilson, TBMM Dışişleri Komisyonu’nu ziyaret ederek milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Wilson, ABD ile Türkiye arasında ilişkilerin daha iyiye gitmesi için her iki tarafın da üzerine düşeni yaptığını ve bu konuda çaba harcadığını söyledi. Stratejik Vizyon Belgesi üzerindeki çalışmaların sürdüğünü anımsatan Wilson, "Belge ile ilgili çalışmalar tamamlandığında kamuoyu ile de paylaşacağız. Bu belge, bir anlaşma niteliği taşımıyor. Önümüzdeki hafta Türk Dışişleri heyeti ABD’ye gidecek ve üst düzeyde diyalog güçlendirilecek" dedi.
İRAN’A ASKERİ MÜDAHELE YOK
Wilson, İran’a karşı askeri bir müdahaleyi kesinlikle düşünmediklerini belirtirken, sorunları diyalog ile çözme taraftarı olduklarını kaydetti. Kendilerini orada nükleer silah yapılıp yapılmadığının ilgilendirdiğini anlatan Wilson, "İleriki süreçte nükleer silah imal edilirse olayın güvenlik boyutu da ön plana çıkar" dedi. Wilson, Türkiye’nin İran konusunda verdikleri mesajları olumlu bulduklarını ve desteklediklerini söyledi.
Milliyet
bacha
05-17-2006, 12:38 PM
Kurtlar bir arslanin kopeklerle savashabildigini goruyorlarda, kendi kendilerine konushuyorlar, ben arslanin elini yiyecem, bashkasi diyorki, hayir, arslanin kafasi chok tatli. Ama, realist olsaydiniz, hemde dunya siyasetinden haberi olan insan biliyorki, bir yeri bashkasindan alip, kendisine baglamak demek shey altmish yildir, hich kimse yapamadi. Baglayan ulkelerse, shimdiya kadar dunyanin hich bir memleketi kabul edemiyor. Masale, Karabagi dunya Armenianin bir parchasi gibi hich kabul edemez, chunku bu ish dunyada yasakdir shimdilikde.
In English, no country can easily invade and make a part of its own a territory that belongs to another country. Nowadays, it is an extremely difficult, if not impossible task. It is from one hand, from the other this task is much more difficult for Azerbeijan and Turkey, as both of these countries have very arguable borders themselves. Half of Turkey is seen by its own citizens, kurds, as part of their historical state. The whole territory of Azerbeijan is argued to belong to Armenians and Iran.
Reading your topics one wonders, how naive some people can be. First have normal states with democratic developed systems, and then give yourself into mythical dreams of Turkish unity. It is funny how in your dreams about unity, you see tatars of Russia, Kazahs and us, uzbekistanis eager to be with you. Why don't you ask them, if they want? Oh no, it was a dream. Ok then, do not stop dreaming, go on...
Seckjin Khan
05-17-2006, 01:48 PM
Türk Dünyası ne zaman birleşti de İran'da ki iç olaylara direk bağlantı kurup çıkar sağlayabilecek???
Söylediklerin birer fanteziden ileri gidemez bence...
Seckjin Khan
05-17-2006, 01:50 PM
Bu fikirler gerçekten güzel ve olmasını bende çok isterim inanın ama buna ne Rusya ne Abd ne de başka ülkeler izin verir
Tabriz_Han
05-17-2006, 01:57 PM
:lol:
Sen rezil omaktan bikmiyormusun?
This isn't about Invasion etc, it was clearly stated, if there is a war between Iran-America what will Turkey-Azerbaycan's response be.
As there are 30 million Turks in Iran to sit back and watch your nation get slaughtered is not an option and therefore if Iran was invaded and division's occured it would be necessary to ensure South Azerbaycan where the Azeri Turks live would be free ie not occupied because they are Turks and if they ruled themselves it cannot be called or justified as occupation.
Yukardakinin Turkcesi
Bu Turkiyenin savas acmasi topraklarini isgal etmesiyle ilgili deyil, TUrkiyenin oyle bir niyete yok.
Ama eger Amerika girerse Turkiye oraya bakip birakamaz, orada 30 milyon Turk var ve onlarin topraklarini el koyulursa muhakak onlari yardim etmek gerekli. Ve Guney Azerbaycan kurulursa o Isgal olarak sayilmaz cunku kendi Milletin seni yonetirse onun isgale alakasi yok.
In addition, your silly claims about Iran or Armenia thinking it can rule Azerbaycan is very funny and a clear example that you lack any concept of Real Politik.
Now there have been major developments.
20-30 years ago Turkey was surrounded by enemies. The Soviets on its Eastern border were funding Terrorism ie DHKP/C and Pkk Terrorism and trying to establish a Marxist state in Turkey.
Syria was funding Terrorism against Turkey and trying to take Hatay area aswell as destroy and divide the country.
Bulgaria was busy trying to get rid of its 1 million Turks and funding these organisations against Turkey.
Greece was funding Terrorism.
Iran was funding Terrorism and trying to overthrow and destroy Turkey.
So you see every border was funding and supporting the destruction of Turkey.
However, the collapse of the Soviet Union has been somewhat of a Blessing.
Now there is Azerbaycan a brother country, a passive Bulgaria with 1 million Turks who are high in the pollitical system. Syria is kissing ass because America wants to wipe it out. Greece has toned down its voice as its now surrounded by hostile forces ie Albania, Macedonia etc, Georgia is an ally.
So the Kurds who were just pawns and a playing card find their time running out, that movement has gone through its golden age and is decaying as we can all see.
Now, Iran has really changed its tone now aswell, its funny how everyone has changed their tone these days.
The only mythical dream is Aryan Unity :lol: and that really, really hurts you doesn't it Bacho.
There are 7 Turkic states, its a mater of Economics today, if we become economically powerfull and stable there's no obstruction to stop a logical pollitical union, nothing scary is it this so-called Pan-Turkism ;)
Dylan, su an Amerika iste bunu istiyor.
Gunaz Tv, Azeri Turk orgutlere buyuk para ve destek veren Amerikadir.
Rusya tabiiki istemez ve buna karsi olarak tabiki Amerika destekler.
Amerika ve Bati simdi gozunu Turkiyeden cekerek Iranda bolucu faaliyetlere desteklemeye basliyorlar.
Indi, Turkiyeyi 80 senedir her tarafdan bolmeye calistilar ama basaramadilar.
Acaba Iran dayanabilirmi? onlara karsi oyun indiden basliyor, eger dayanamasa muhakak Guney Azerbaycani ve Turkmenistani, Azerbaycan, Turkiye ve Turkmenistan hazir olmali!
Yani bu yakin zamanda herhalde olmaz ama bir kac sene sonra citti olabilir, en iyisi hazir olmak.
SerkanK
05-17-2006, 02:02 PM
Irak Savasında Turkmenler hiçe sayıldı. Amerikanın desteği ilede Kürtler Türkmenleri yasadıkları yerleden çıkartıp kendilerini yerleştirdiler. Nufus ve Tapu Kayıtlarının oldugu Binalar yagmalandı. Amerika Kurtlere En buyuk destegi verdi..
nedeni Amerika Turkleri istemiyor Turk Cıkarına olacak hiç bir işi yapmaz.
irandada savas cıkarsa Aynı şeyler olur.. O bölgedeki turkleri azınlık sayarlar bir oldu Bitti yaparlar.
ayrıca turkiye ırak savaşına girseydide hiç birşey kazanamıcaktı Yine turkmenleri hiçe sayacaklardı..
turkiye PKK ile savasırken turkiyedeki Amerikan ustlerinden ucaklar ve helikopterlerden PKK ya yardım Yapılıyormus. Emekli generallerin Soylediklerine Gore amerikan ustlerinde turkler once Gizlice ucak ve helikopterlerin motorları sıcakmı kontrol ediyormus ondan sonra PKK ya operasyon yapılıyormus.
Amerika bir cok ulkede Teroru destekleyip O ulkenin zayıflamasını Saglayıp Somuruyor. amerikanın oyunu bu.
Simdi Kurtleri Oranın Lideri yaptılar bir 10 yıl sonrada Kurtlere Siz Teroristsiniz diye saldırıcak Boylece Iragın kaymagını herzaman Onlar yiyicek. Ayrıca irak Bir Petrol savası nedeni ile yapılmadı. Ameriaka Ortadoguda Serbestce hareket edebilecegi alanlar ve ustler acmak istiyor. Amerikanın ortadogudaki En Statejik ussu turkiyedeki incirlik üssüdür. ama Ameriaka o usttu Serbetce kullanamıyor. Ortadoguda Kendine Serbestce hareket edebilecegi bir ust Bulmaları amerikanın Dünyayı daha iyi yonetmelerini sağlıcak Cunku Ortadogu Avrupa ve Asya ya Cok yakındır. Amerikanın orayı elegecirmesi Rusya , Cin Ve Avrupa birliginin Bile amerikanın buyrugu altına sokmaları icin Yeterli olur.
bacha
05-17-2006, 02:04 PM
Tabriz Han, lets not start using offending language and show our illitiracy.
As of your blaming me of being a pro-aryan, so be it. I am a nazi. Does it make you feel better? :)
Tabriz_Han
05-17-2006, 02:11 PM
Your Warnin Levels is 10
Mine is 0
I don't insult, promote Racist Ideals or act in a two-faced deceptive manner unlike some here.
Regards.
p.s I don't care if your a Nazi supporter or not, its a free world we all make our own choice's, life's too short to hate, try and enjoy it while it lasts ;)
bacha
05-17-2006, 02:21 PM
Your Warnin Levels is 10
Mine is 0
I don't insult, promote Racist Ideals or act in a two-faced deceptive manner unlike some here.
Regards.
p.s I don't care if your a Nazi supporter or not, its a free world we all make our own choice's, life's too short to hate, try and enjoy it while it lasts ;)
Whatever man, I find it frustrating explaining you anything. Your relentless struggle for freedom of Azeris in Iran(as if they want it, or as if the word freedom is applicable), your idea of turkish unity(including even the ones in Bulgaria), and your desire to see Iran partitioned is sufficient to comprehend that you are away from reality, and it is useless to argue with you. Good luck :)
SerkanK
05-17-2006, 02:36 PM
Hayırdır ? neyi Tatışıyorsunuz ?
Tabriz_Han
05-17-2006, 02:37 PM
Excuse me but I have a reason fro supporting Azeri TURKS of Iran do you know what that reason is? yep cos I am one so that gives me a pretty good excuse wouldn't you say and I don't call for the end of Iran etc I;m just being a realist if the Western Forces get their wishes and Iran fragments that affects me and my people there so I'm bound to be worried.
Ideally Iran would reform and become democratic, relax its tough laws and grant freedom's and everyone would be happy but unfortunately that's not the way thing's are currently going.
However, YOU have no right or reason to support Armenians, Kurds or anyone else you are not one of them or part of them and they don't look upon Tajiks as their long lost Aryan brother's.
So please don't come here being two-faced pretending to sit on your moral high horse while your extremely bias when it suits you, I don't like double standards sorry.
Do you know anything about Bulgaria? do you think I'm just making it up that there are TUrks there.
Well there is 1 million and currently Bulgaria allows them their rights and they are in pollitics so Bulgaria is their country and I hope it prospers as it will be a good ally in a strategic reason.
Sometimes having a few friendly dependant on one another countries is better than a unified mass run by central government ;)
Administrator
05-17-2006, 03:40 PM
bu topikleri okudugumda ben gercekten bu milletchilik bati tarafindan uydurulup islam alemini bolmek icin cikarlimish bir potensial guc olduguna ,simdi bizim sorumuz aslina "eger amerika irani saldirirsa turkiyelik olarak nasil irana yardim verbeliriz ?" seklinde olmasi gerekti ama burda ki sorumuz "irani istila etmede nasil ADB ye yardim verebiliriz" seklindedir..ya utanin arkadashlar sizce kuffarlarin elindeki kukla olmak gibi igrench halinizdan utanmiyormusuz?
Tabriz_Han
05-17-2006, 03:53 PM
Lutfen kendimizi kandirmayalim.
Azerbaycan saldiri altinda olunca, Azerbaycani nasil yardim edebiliriz diyen Iran NEREDEYDI.
Hadi bunlari sorulastirmak lazim.
ABD yada Iran bana fark etmez, Iran bize nezaman yardim etiki, niye Irana savunim bunu anlamiyorum, Musluman oldugu icinmi, onlar Ermenistanin Musluman oldugu icinmi yardim ediyorlar :lol: Ruslari Cecen ve Dagistani karsi Musluman icinmi yardim ediyorlar :lol:
Indi bana gosterin, Turkiye nezaman Musluman olmayanlari Muslumanlara karsi destekledigine?
Kaffir kimmis acaba.
Men Iran halkin yanindayim, hukkemetin yaninda deyilim.
Hic bir sevgim kalmadi o rejime karsi, Turkiyeye karsi Teror destekliyince, Azerbaycani haritadan silmeye calisinca biz ne acilar cektiginizi bilmiyorsunuz.
Yani milleti kandirmak bukadar kolaymi, Adini Islami Cumhurriyeti yap, git Muslumanlara karsi zulumlere destekle ve isler kotuye gidince aah men Islami Cumhurriyetiyim Kaffirler bize karsi haaaaaydi yallah yardim ediniz.
Yok oyle birsey.
Bu gercek dunya, gercek dunyad iki buyuk guc var, Rusya ve A.B.D biz onlari kulanamasak onlar bizi kulanir, A.B.D Irana karsi oyunu baslatacak her tarafdan bolmeye calisacaklar, Turkiyeye bir bakiniz, Asala-DHKP/C-Pkk nasil birden cikmis kim cikartmis hepimiz biliyoruz.
Bunlar "Dirty War" denilen seyler, Irani yikmaya calisacakla