View Full Version : kazakistanda kurd okullari..
Administrator
01-22-2006, 03:44 PM
http://www.dumaem.ru/index.php?iq=st_show&pr_id=0&rm_id=0&tm_id=0&st_id=255&lid=0&page=1
Ñóùåñòâóþò ëè â Êàçàõñòàíå ðåàëüíûå ïðåäïîñûëêè äëÿ ïîëèòè÷åñêîãî òåððîðèçìà, èñ÷åðïûâàþùå îòâåòèòü íåâîçìîæíî.  îòëè÷èå îò Òàäæèêèñòàíà è Óçáåêèñòàíà â Êàçàõñòàíå òàê è íå ñôîðìèðîâàëàñü èñëàìñêàÿ îïïîçèöèÿ, à åñëè áðàòü â ïðèìåð Òóðêìåíèñòàí, òî Íàçàðáàåâ â ïðîòèâîâåñ ñâîåìó òóðêìåíñêîìó êîëëåãå îñòàâëÿåò ïîëèòè÷åñêèì îïïîíåíòàì íåáîëüøîå ïîëèòè÷åñêîå ïðîñòðàíñòâî. Êîíå÷íî, ñ îáúÿâëåíèåì Âåðõîâíûì ñóäîì ÐÊ â êà÷åñòâå òåððîðèñòè÷åñêèõ îðãàíèçàöèé «Êóðäñêîãî íàðîäíîãî êîíãðåññà» è óéãóðñêîé «Èñëàìñêîé ïàðòèè Âîñòî÷íîãî Òóðêåñòàíà» Íóðñóëòàí Íàçàðáàåâ îáðåë âðàãîâ ñðåäè ìíîãî÷èñëåííîé êóðäñêîé è óéãóðñêîé äèàñïîð.
Õîòÿ è â ýòîì ñëó÷àå Êàçàõñòàí ñòàðàåòñÿ ñîõðàíÿòü íåéòðàëüíûå ïîçèöèè â îòíîøåíèè íàöèé, âåäóùèõ âîîðóæåííóþ áîðüáó íà ñâîåé èñòîðè÷åñêîé ðîäèíå. Óéãóðñêèõ áåæåíöåâ óæå íå âûñûëàþò â Êèòàé, à êóðäû, íåñìîòðÿ íà ïðîòåñòû Òóðöèè, îáó÷àþòñÿ íà ðîäíîì ÿçûêå è èìåþò âîçìîæíîñòü äëÿ ïðîâåäåíèÿ íàöèîíàëüíûõ ïðàçäíèêîâ è âûïóñêà ïå÷àòíûõ èçäàíèé.
bold yazilan yaziya gore turkiyenin protestlerina ragmen kazakistanda kurdler anadilinde okuyabiliyor milliy bayramlarinin kutlyabiliyor ve kendi baskisa bile sahip mish..bu hakkinda detayli bilgisi oolan varmi,yani kurdeler kendi anadilinde okuyor derken sovetler doneminde kurulan okullarmi yoksa sonradan mi yapildi(zaten sovetler zaminda kalmish okullar olsaydi turkiyede protesto etmezdiki.)
Afrasiyab
01-22-2006, 03:57 PM
kazakıstan da ki kürtlerin sayısı nedır?
kurshad
01-23-2006, 04:22 AM
kazakıstan da ki kürtlerin sayısı nedır?
1944 yilinda Stalin tarafindan Kafkasyadan Kazakistan'in Cambul bolgesine iskan edilmis kurdlerin sayisi hakkinda kesin rakam vermek pek mumkund degil. Birkac onbin seviyesinde oldugunu ben tahmin ediyorum.
Seckjin Khan
01-23-2006, 04:22 AM
İyi çok güzel okusunlar adam olsunlar devletlerine karşı terör faaliyetlerinde bulunmasınlar...
turkiyenin protestlerina ragmen
Niçin Türkiye protesto ediyor !!!(gocaman bi soru işareti )
Scofield
01-23-2006, 05:36 AM
kazakıstan da ki kürtlerin sayısı nedır?ben diyeyim sana 8 sen de bana maksimum 15 =))
Stalinin Kuklalari. Bushun Kuklalari da Irakta =)) bu kuklalar bu sekilde yasamis ve boyle devam edecekler ;) Kukladan ciddi zarar gelmez kimse korkmasin
Afrasiyab
01-23-2006, 07:17 AM
Kürtçe de zaten kaç kelime var da eğitim dili olacak?
Kürtçe de zaten kaç kelime var da eğitim dili olacak?
o kadar da on yargili olmiyalim, kurtce fars dili kokenli oldugu icin cok cok zengin tabana sahiptir, farscada yazilmis eser kadar turkcede bulamazsin...
tarihin edebiyat dilidir...
biraz farsca bildigim icin kurtceyide az az anliyorum ve cok zengin bir dil oldugunu tahmin ediyorum...
ps: ne demisler, yigidi oldur ama hakkini yeme.
Türkiye'deki Kürtler için konuşmak gerekirse, hâkim lehçe Kurmançi fakat bunun onlarca farklı şîvesi var. Ayrıca, Kurmançi'den ayrı olarak Irak ve Suriye gibi ülkelerde Sorani ve diğer birkaç farklı lehçeler konuşanların birbirini anlamasını bırakın, Kurmançi konuşanlar bile birbirlerini anlamıyorlar. Bir ara, ('99 yılında) çevremde Kürtçe konuşanlara, bir dilde esâs teşkil eden kelimelerden bâzılarının Kürtçe karşılıklarını bana söylemesini istemiş ve bunları listelemiştim. (Keşke saklasaydım o notları). Sayılar, zamirler, edatlar, vs... Danıştığım kişiler 5 kişi idi. Biri Diyarbakırlı, biri Erzurumlu, biri Bitlisli ve ikisi de Malatyalı idi. Malatyalı olanlardan biri, şimdiki resmî adı Battâlgâzi olan fakat ahalinin ısrarla Eski Malatya diye andığı ilçeden, diğeri de Akçadağ ilçesindendi. Bu beş kişinin söyledikleri birbirini tutmadığı gibi, iki Malatyalı'nın söyledikleri de birbirinden oldukça farklıydı. Anladım ki bu dil standardı olan bir dil değil. Zâten bir standardı olması için şîvelerden birinin yazı dili olarak kabul görmesi ve bu şekilde dilin işlenmesi lâzım. Babam Kürtçe'yi neredeyse tamamen unuttu. Akrabalarıyla dâhi Kürtçe olarak iletişim kuramıyor. Bir ara müşterilerinden biri babamın Kürt olduğunu öğrenince (Batmanlı idi bu müşteri) babamla Kürtçe konuşmaya çalışmıştı ama anlaşamamışlardı. Yine, birkaç yıl sonra Kürtçe neşriyât yaygınlaşmaya yeni başladığında şu teröristlere yakın duran mevkûtelerden birini okumaya çalışan bir Kürtle karşılaşmıştım. Okumaya çalıştığı şeyi bana tercüme etmesini istemiştim ama becerememişti. Sonra itirâf etti ki, kendisi de anlamıyor fakat Kürtçesini geliştirmeye çalışıyordu. Geçenlerde Yılmaz Erdoğan bir televizyon kanalında sohbet programına katılmıştı. "Kürtçe şiir de yazıyor musunuz?" diye sorulunca, Kürtçe'yi o kadar iyi bilmediğini itirâf etmişti. Yine hatırlıyorum, 5 veya 6 sene önce Yeni Şafak gazetesinde bir yazar, ülkemize gelen Japon dilbilimcilerin Kürtçe üzerine yaptığı çalışmalar neticesinde, her 10 kilometrede farklı gramer yapılarına rastladıklarını söylediğini nakletmişti.
Ezcümle, Kürtçe diye bir dil yoktur demek akıl kârı olmasa da, (Türkiye için konuşuyorum) eğitim dili olamaz bu dil. Bir ara Taksim Atatürk Kitaplığı'nda dillerle ilgili kitapları karıştırırken Kürtçe Dilbilgisi diye bir kitaba rastlamıştım. Alıp inceledim bir saat kadar. Bedirhan bilmemne (bu isim yabancı gelmedi bana?) denilen bir adam tarafından Paris Kürt Enstitüsü'nde bâzı Fransız elemanlarla birlikte hazırlanmış bu kitap. Gramer ve sentaksı Latin dillerininkine ve kısmen de Almanca'nınkine benziyor. Ama farkettim ki kelimelerin büyük bir kısmı Farsça'dan aparılmış. Yâni, bu dil İbrânice gibi kasma bir dil. Bu dilde yapılan eğitimin Esperanto dilinde yapılan eğitimden bir farkı olmaz diye düşünüyorum. Ama işin içine siyâset ve Avro-Amerikan işbirlikçiliği girerse neden olmasın.
bacha
01-23-2006, 08:23 AM
Kürtçe de zaten kaç kelime var da eğitim dili olacak? Boyle bir sheyi bir turk soyledig'i chok komik. Turk sozcusunu achda bak, turkie turkchesinde arapcha, farscha ve fransizcha sozlerin sanina bak. :) Diliniz fakir demiyorum, chunku dilinizi seviyorum, ama diliniz chok bir kach dillerin karishtirmasidir. Ozbek dili hakkinda shoyle bir sheyi soylayamam, ozbekche bashka dillerden chok kelimeleri aldig'ina rag'men, oricinal turk dilinide saklamish.
Afrasiyab
01-23-2006, 08:43 AM
Boyle bir sheyi bir turk soyledig'i chok komik. Turk sozcusunu achda bak, turkie turkchesinde arapcha, farscha ve fransizcha sozlerin sanina bak. :) Diliniz fakir demiyorum, chunku dilinizi seviyorum, ama diliniz chok bir kach dillerin karishtirmasidir. Ozbek dili hakkinda shoyle bir sheyi soylayamam, ozbekche bashka dillerden chok kelimeleri aldig'ina rag'men, oricinal turk dilinide saklamish.
Ben ne yazmışım sen ne yazmışsın ?
Konu Kürtçe , Türkçe değil. Ayrıca Türkiye Türkçesinde Farsça Arapça kelimlerinin olmadığını iddia etmek, senin sorulara verdiğin cevaplar kadar saçma olur. Zaten Cumhuriyetin kuruluşundan beri Farsca Arapca kelimeleri yok etmek gibi bir düşüncede olmamış. Sadece türkçesi olan kelimeler dilden ayıklanmış, arapca ve farsca kaideler dilden kaldırılmıştır.
Neyse konumuza dönelim , Turk kullanıcı adlı arkadaş, Kürtçenin niye eğitim dili olamayacagı hakkında yazısını yazmış zaten. İller arasında bile Kürtçe değişik konuşuluyor, kelime sayısı çok az. Yeditepe Universitesi kurucusu Bedrettin Dalan'ın bununla ilgili bir kitabı vardı, özeti Kürtçe nin Eğitim dili olamayacağıydı.
Tabriz_Han
01-23-2006, 08:46 AM
Uki
o kadar da on yargili olmiyalim, kurtce fars dili kokenli oldugu icin cok cok zengin tabana sahiptir, farscada yazilmis eser kadar turkcede bulamazsin...
biraz farsca bildigim icin kurtceyide az az anliyorum ve cok zengin bir dil oldugunu tahmin ediyorum...
Men Iranda cocuken Kurt arkasim vardi ve biraz Kurtce bilirem:P
Ama Uki chok yanlisen, Kurtler 80 km uzaktaki Kurtu anlayamiyor, chok ilginc gercekten zor analshaliyor,
Kurtche dili Fars kokenli olabilir ama Zagros taraflari chok Daglik ve zor gecitler var, belki chok eski bir Fars lehchesi olabilir, ama Farsca arasinda chok buyuk farki var. Mesala Turkiyedeki Kurtlerin dilleri Turkcheyi Farshcacan daha benzeri.
Yazili dil olmadigi ichin, ve chok edebiyati ve boyuq calishmalar yaptmadigi ichin Kurt dileri pek gelishmedi.
En boyuq onemi, Kabiler ichindi, diller maksuzdan deyisiktir chunku Agalar onlarin ichin chalasanlari ve karshi Kabilelerin adamlarin birbirini anlamak istemiyorlar onun ichin chok bolukler.
Ve Kabile kurallari chok farklidir Turk Kabillerinden. Turk Kabillerde Tore chok onemli ve Kaan'a karshi gelebilirsin, chok gelishmis ve kuvvetli sistemi var, mesala Afshar/Qaskay Kabileyi tanirmisiniZ? Iranda 2 million uzerinde Turk Kabillesi var, chok gucluler ve TAM Kabilleler, sayilari chok hizli artiyor ve Pers Dovleti bile onlari artik birakti uzun zamandir savashtilar ve Persin anasini aglatilar hehe.
Turkiyedekiler cogu Kirmanci lehceler konushur, Irakda Bahdani, Sorani, Iranda chok Gorani konushanlar var.
Herzaman dushundum, Kurtler birbirlerine chok yakin yashalar, ama birbirlerini anlamazlar ve chok farklari var.
Mesala, Men Balkanlardan, Anadolu, Kafkasya, Turkmenista Turkleri 100% anliyorum, Ozbeki 90/95% ve Uygur'da anyi, Kazak ve Kirgizda anlashaliyor, nasil halen dilimiz ayni ve bukadar yakin kaldigini gercek hayranim, asinda chok boyuq bashari, bu yeni Cagda kuculeshen dunyada biligi kolay saglacaniza eminim, 1000/2000 bin sene taa cinden, Balkana kadar Turkler birbirine alabiliyorsa bu gercekten bir bashari:D
Ve bir soru daha, Kurtcheyi okulda ogreticeksen hangi Kurtce dili ogretecekler? kavgi baslatir chunku Kabileler herzaman onlarin dilini ister, hangi Dil ogreniyor bunu bilmek isterim
Ve baska bir soru, niye Kurtler Perslerden nefret ediyor? ayni Iranic insanlar sonunda ama Iranic/Aryan aralarinda boyuq nefret var, bu Aryan Irkchiligi dogru, birbirine kabul etmesler ve herzaman boyuq siniflama ve "superiority""Inferiority" var, mesele Hindi'erde Siniflama var, Beyaz olan kara olandan daha iyidir onlarin kulturlerinde, chok ilginc sheyler.
bacha
01-23-2006, 08:49 AM
Ben ne yazmışım sen ne yazmışsın ?
Konu Kürtçe , Türkçe değil. Ayrıca Türkiye Türkçesinde Farsça Arapça kelimlerinin olmadığını iddia etmek, senin sorulara verdiğin cevaplar kadar saçma olur. Zaten Cumhuriyetin kuruluşundan beri Farsca Arapca kelimeleri yok etmek gibi bir düşüncede olmamış. Sadece türkçesi olan kelimeler dilden ayıklanmış, arapca ve farsca kaideler dilden kaldırılmıştır.
Neyse konumuza dönelim , Turk kullanıcı adlı arkadaş, Kürtçenin niye eğitim dili olamayacagı hakkında yazısını yazmış zaten. İller arasında bile Kürtçe değişik konuşuluyor, kelime sayısı çok az. Yeditepe Universitesi kurucusu Bedrettin Dalan'ın bununla ilgili bir kitabı vardı, özeti Kürtçe nin Eğitim dili olamayacağıydı.
Arkadash, bir bashka dil eg'itim dili olmayacak demek o dilde konushan insanlara kavga etmek deg'ilmi? Bu dunyada eg'itim dili olamayan dil varmi shimdi? Vardir, afrikanin sivilizasyonu gormeyen bazi bir kavmlari, ama kurdlerin sani dunyada 60 000 000 dur, ve hep bu insanlarin dili shu kadarda fakirki o dilde eg'itim olamayacaksiniz demek, senin eg'itim olan dilin, yada eg'itim sisteminin fakirlig'idir.
Afrasiyab
01-23-2006, 08:59 AM
Arkadash, bir bashka dil eg'itim dili olmayacak demek o dilde konushan insanlara kavga etmek deg'ilmi? Bu dunyada eg'itim dili olamayan dil varmi shimdi? Vardir, afrikanin sivilizasyonu gormeyen bazi bir kavmlari, ama kurdlerin sani dunyada 60 000 000 dur, ve hep bu insanlarin dili shu kadarda fakirki o dilde eg'itim olamayacaksiniz demek, senin eg'itim olan dilin, yada eg'itim sisteminin fakirlig'idir.
Kürtçenin eğitim dili olmayışıyla, Türk eğitim sisteminin fakirliği arasında nasıl bir bağlantı var? Senin beynin biraz farklı çalışıyor sanırım. Ya çok küçüksün, yada ilkokul mezunu falansın?
Bir mesaja cevap verirken, illa ki sataşmak zorundamısın konu ile alakasız?
Sana kürtçe nin niye eğitim dili olamayacağı hakkında bilgi verdim. Kürtler birbirini anlamıyor, ve kelime sayısı kısıtlı. Sence hangi yörenin kürtçesine göre eğitim verilecek?
Birçok Kürt arkadaşım oldu. Hem de bunlar hep, Güneydoğuda ki Aşiret çocukları. Bunlar aralarında kürtçe konuşamuyorki. Eğitim dilleri kürtçe olsun.
Tabriz_Han
01-23-2006, 09:04 AM
Bahcha
ama kurdlerin sani dunyada 60 000 000 dur
Chok Abartiniz, belki 30/35 milyondur, ve unutma Asiret Asiretler, Asiret kendisini bash goruyor ve ovur Asiretle ayni gormez kendisini, menim biraz once yazdigimi okuyun.
Afrasiyab
01-23-2006, 09:15 AM
Bu arada Bedrettin Dalan'ın Zaman gazetesindeki yazısından alıntı yapıyorum.
“- Benim annem babam Kürt’tür. Beni dövecekleri zaman, aralarında Kürtçe konuşurlardı; ama araya iki tane Türkçe kelime sokmak zorunda kalırlardı. Çünkü, o kelimeler Kürtçe’de yok. Kürtçe’yi zengin bir dil olarak iddia edenler ki, 100 bin kelime var diyorlar, 50 bin kelime ile bir kitap yazsınlar, bastırması ve dağıtması bana ait. Hodri meydan.
- Yaşar Kemal, bana “100 bin kelime var Kürtçe’de” deyince, herkesin içinde ona dedim ki, “Yaşar, 100 bin kelimeden vazgeçtim, 50 bin kelimeden de vazgeçtim, 30 bin kelimelik bir Kürtçe roman yaz. Bastırması da, dağıtımı da bana ait. Eğer 30 kişi senin romanını okuyup anlarsa, senden herkesin içinde özür dileyeceğim.”
- Ben Türk’üm. Annem babam Kürt’tü. Onlarla da gurur duyarım. Ayrı bir dil, ayrı bir millet oluşturmaya kalkanlar bölücüdür. Onun için Yaşar Kemal’e teklif ettiğimin aynısını Kemal Burkay’a da teklif ediyorum, akrabam Melik Fırat’a da teklif ediyorum. Hadi yazsınlar bakalım 50 bin kelimelik bir roman.”
bacha
01-23-2006, 09:28 AM
Chok Abartiniz, belki 30/35 milyondur, ve unutma Asiret Asiretler, Asiret kendisini bash goruyor ve ovur Asiretle ayni gormez kendisini, menim biraz once yazdigimi okuyun.
Tu forsi baladi? Agar baladi, harf bizan, bibinem. 35 milyon, yo 30 milyon odamro zabonashon loiq nest baroi dar maktab hondan megui? Agar dar borai lahja harf zani, kadum zabon lahja nadorad? Zabuni forsii Iron az zaboni forsii Afg'oniston va Tojikiston farq dorad, ammo vaqteki Eroni, Afg'on va Tojik adabiy harf mezanand, hammashon yakdigarro mefahmand. Kurdho lahjahoi bisyore dorand, ammo az in lahjaho metavonand yak zaboni hashange sozand.
Afrasiyab, Turkie turkchesi Ozbekistan turkchesinden farklidir. Nichin turkie Kurdinin dili Iranli kurdun dilinden farkli olmasin?
Hich bir dilde olurmu ki kelimeler eksik olsa? Sizin dilinizde bak binlerce farscha ve arapcha kelimeleriniz var, kurdlarda eger dilleri eg'itim dili olursa, hich problemsiz bir buyuk ve gozel dil yapabilirler. Onlarin dilinde eg'itim kitabi yok demek, onlarin dilide fakir demed deg'ildir. Benim televizyonimde bir kurdcha channel var, onlar peki hangi dilde konushuyorlar?
Benimce, kurdcha chok zengin bir dil. Sizlerin yazdig'iniz sheyleri okurken shimdi turkiedeki kurdlarin separatistlik hissiyatlerini chok iyi anliyorum ve bir chok simpatim var onlara.
Tabriz_Han
01-23-2006, 10:17 AM
Bacha
forsii Iron az zaboni forsii Afg'oniston va Tojikiston farq dorad...........
Benimce, kurdcha chok zengin bir dil. Sizlerin yazdig'iniz sheyleri okurken shimdi turkiedeki kurdlarin separatistlik hissiyatlerini chok iyi anliyorum ve bir chok simpatim var onlara.
Meni anlamadin herhalde, men Iran Turkuyum, Kurtleri karshi deyilim, Kurt dostlarim var Basha sen Kurt tanimasin men iyi bilirem Kurtleri.
Shimdi Afgan Dari ve Farsi yakindir, Tajik Turk dilerin etkisi altinda kaldi.
Kurtler Iran ichinden ve Perslere chok yakin mesaferde yasharlar, hic kendileri Pers demezler ve benzetmezler, onlar derki onlar Med ve Persler Pers iki ayri Millet ve DIL bunu bilin, sen anlimasin ama senin yaptigin Kurte kufur gibi gelir, onlarin dilini Farsi gibi benzetmesi ve Perslere benzetmek bunu bilin.
Kurtler daglik bolgede yashadigi ichin uzun zamandir Asiret koyu/kasabbasi bashka asiret gormezler, hele hele Kishin ozelikle bu olur chunku aylardir hich kimse oralara giremez.
Shimdi Kurdi dilleri hic yazilmamis ve alfabesi yaratilmadi chunki Asiretlerin deyisik dilleri vardir ve aralarinda boyuq catishmalar chikiyor.
Kurtler birbirine chok yakin yashadiklari ragmen birbirlerini hich anlamazlar bunu bilin. Irakda dagdan inenler boyuq Asireti ve bunlar ayni Lehcheyi konusur, iki boyuq asireti Bahdaniler ve Sorani konushanlar.
Kurtler Irankik'dir bir kesimi ama ichinde Turk'de var ve Arapda boyuq karishma var.
Men diyorum ki, Okullda hangi Kurdi dilli okucaklar? ve ne okuyacaklar, Atalari yazi ve edebiyat yaratmadi ve Millet birligi yapmadi.
Ozbekistan ve Turkiye arasinda daglar, Khazar Denize binlerce Km var ama halen chok iyi anlashaliyor, men Ozbek Tv ve Musiki iki hafta dinledim ve shimdi tamamen anliyorum, sizin "aksen" Azerbeycan Turklerinkine yakin.
Kurtlerde "Kurtce" diye dil yok, Sorani/Bahdani/Gorani/Kirmanci....... hangisini ogreteceksin,
Bacha Kurtlerin hakkinda konushacaksan once Kurtleri arastir ve Kurtlerle konush ozaman anlarsin.
Kurtler bolgelerinde chok yaxshi yasharlar, doga hayatini tam uydular, onlarin Ata sozu, 'DAGLAR DOSTUMUZDUR', yani men onlarin dagda yashadigini dedim zaman o bir kotu laf deyil, ve men hayranim onlar daglarda nasil geciniyorlar chok guzel dag hayati yaratilar. Kurt arkadashim koyune gittim Iranda, Her kes gibi, iyileride var kotuleri'de var.
bacha
01-23-2006, 10:28 AM
Tabriz Han, sen iran turku deg'ilsin. Chok yazdig'in sheyi okudum, ve ben aminim ki sen azerbeicanlisin, ve insanlara yalan soyluyorsun. Ben sana farschada yazdig'im sheyi hich anlamadin, ve cevapta veremiyorsun. Sana bu yalaninda ne kar? Bashka bir ulkenin, Irani ve farslari kazanacag'iz diyorsun, ve hemde onlarin yari yerini Azerbeican yapmak istiyorsun. Bak Iraqa, shialar ve kurdler chokmu mutlular Amarikanlarin onlara "yardimindan". Ne sana, neda iranli azerilere senin yalan provokasyoninden hich fayde yokdur.
Arkadaşım, bir ülkede tek bir dilde eğitim yapılması, ülkenin tek bir resmî dilinin olması neden kavga etmek olsun? Bu ülkede sâdece Türkçe ve Kürtçe değil, Ermenice, Rumca, İspanyolca, İtalyanca, Arapça, Boşnakça, Lehçe, Zazaca, Lazca, Gürcüce ve daha bir sürü dili anadil olarak konuşan topluluklar var. Eğer Kürtçe eğitim dili olursa, Laz demez mi ben de anadilimde eğitim istiyorum.
Ben Kürt asıllıyım. Çocukken bâzı akrabalarımın Kürtçe konuştuğunu farkettiğimde, ben de bu dili öğrenip konuşmayı arzu etmiştim ama ailem buna şiddetle karşı çıkmıştı. Şimdi anlıyorum ki maksatları memleketimizde tevhîde halel gelmesini engellemek, evlâtlarının bölücülerin oyunlarına kurban olmasının önüne geçmek imiş. Ha, eğer Laz olsaydım belki ailem beni desteklerdi ve bunun bir sakıncası da olmazdı. Ama, eğer ülkemde Kürtçe eğitim görmüş olsa idim, Türkçe'yi yeterince güzel konuşamayacaktım, ve mübâlağalı bir farz-ı misâl ile diyelim ki Kürtçe mükemmel bir dil, o hâlde yine Türkçe'nin güzelliklerinden mahrum kalacaktım. Türkiye'de zâten Türkçe'nin kendi meseleleri var. Yanlış dil siyâseti yüzünden dilimiz mahvolmuş durumda ve okullarımızda yabancı dilde eğitim modası yüzünden gençler Atatürk'ün Nutuk'unu anlayamaz hâle gelmişler.
Geçen sene, kardeşim o günlerde basında sıkça sözü geçen AB'nin "Âkil Adamları" ile ilgili haberleri okuyunca, bana sormuştu "Âbi, 'akil adam' ne demek?' diye. Dedim ki, "O kelime akil değil, âkil diye okunur. A harfini uzatarak okuacaksın. Dangalak kardeşim, özel bir üniversitenin Fizik bölümünde burslu okuyan başarılı bir öğrenci idi geçen sene. Ama, "âkil" kelimesini hiç duymamıştı. O neyse de, bu kelimenin televizyonlarda da bu şekilde telaffuz edildiğini söylediğinde memleketin vardığı bu hâle öyle üzülmüştüm ki. Yazılı-boyalı basında bile imlâ kurallarını hiç kimse umursamıyor. Onu da geç, âkil kelimesini ne anlama geldiğini insanlar bilmiyor :(
Şimdi bunlara ilâveten, bir de Kürtçe eğitime geçildiğini düşünsene. Diyarbakır'da bir çocuk ilkokula gidecek, Kürtçe. Eve gelecek, zâten Kürtçe. Bakkaldan ekmek alacak, Kürtçe. Okulda ikinci dil olarak Türkçe dersleri alacak liseyi bitirene kadar. Sence bu çocuk üniversiteyi kazanıp da Manisa'ya gidince ne olacak? Eyvah eyvah, bir de bu üniversitede eğitim dili İngilizce ise, afbuyur, içine edeyim ben böyle eğitimin.
Peki bir de Lazca, Süryanice, Arapça, Rumca eğitim yapıldığını düşün. Sen kendi ülkende ilkokul çocuklarının farklı farklı şarkılarla tekerlemelerle hayata başladığını ama yetişkinliğe gelince birbirlerii anlamadığını düşünsene. Daha tek dilde eğitim yapamıyoruz, bir de diğer dillere mi geçelim. Zaten İngilizce, Fransızca, Almanca eğitim veren üniversiteler yüzünden üniversite gençlerinin büyük bir kısmı Türkçeyi yeterince güzel kouşamıyorlar, bir dilekçe yazmayı bilmeyen öğrencicikler var kampüslerde :(
Ben çok renkliliğe karşı değilim. Tabîi ki insanlar kendi anadillerinde şarkılar söylesinler, edebî eserler versinler. Neden rahatsız olayım Kürtçe roman yazılmasından. Ülkemizde iki dilde de zengin bir edebiyat var diyelim. Yazsınlar ama, önce bizi bir arada tutan şeylerin hakkını verelim.
Son yıllarda, roman diye piyasaya sürülen şeylere bakıyorum, adamlar Türkçe konuşmayı bilmiyorlar. Tetebbu kelimesini duymamış adam kalkmış roman yazıyor.
Kürtçe'nin eğitim dili olarak kifâyeti meselesine gelince, bu siyâsi bir mesele. İnsanlar sokakta anlaşamadıkları bir dil ile nasıl eğitim yapacaklar? Edebiyatı olmayan, nüansları olmayan, konuşulmayan, Paris'teki laboratuvarlarda hazırlanmış bir dil, Kürtlerin konuştuğu dil değildir. Bence iz'an sâhibi bir Kürt, insâf sâhibi bir Kürt, bu gerçeği görmeli. Ki bence çoğunluğu görüyorlar da.
Birkaç sene evvel, Güneydoğu'da (yanlış hatırlamıyorsam Siirt'te idi) bir muhâbir insanlara soruyordu, "Kürtçe eğitim verilmeli mi?" diye. Herkes "evet"
diyordu. Ama, "Çocuklarınızı hangi okula gönderirdiniz, Türkçe eğitim veren okula mı, Kürtçe eğitim veren okula mı?" diye sorulduğunda istisnâsız hepsi
"Türkçe eğitim veren okula." diyordu.
Özetle, bu siyâsi bir mesele, arkadaşım. Ben insanların dillerine, kültürlerine, kısacası farklılıklarına düşman değilim. Bilâkis dostum. Ama farklılıkların bizi zayıf kılmasını amaçlayan oyunlara da gelmem.
Vesselam.
Bir alıntıyı buraya aktarmak istiyorum
Avrupa Parlementosu ve AB ülkeleri Türkiye’de Kürtlerin, kendi dillerinde konuşmalarına, eğitim yapmalarına ve kültürlerini yaşamalarına izin verilmediğini söylüyorlar. Kürt sorunu diye adlandırılan sorunun çözümlenebilmesi için etnik hak olarak Kürtçe’nin kullanılmasının serbest bırakılmasını istiyorlar. Kürtçe’yi Anadolu’nun Güneydoğusunda ve doğusunda yaşayanların kimliğinin temel unsuru sayıyorlar.”1
Halbuki, “Türkiye-Irak-İran üçgeninde yerleşik bulunan çeşitli etnik toplulukların (Zaza, Goran, Lur, Kelhur, Beluci, Asuri, Dürzi, Feyli, Hawramani, Bahtiyari, vb.) ‘Kürt’ adıyla adlandırılmaları ne kadar yanlış ise, bu toplulukların, dilbilimsel açıdan birbirlerinden farklı dillerine, genel bir ifade ile “Kürtçe” denilmesi de o derece yanlış ve hatalıdır.
“1597 tarihinde, Bitlis Sancağı Beyi Şeref han tarafından yazılan Şerefname’de, ‘Kürt’ diye nitelendirilen topluluklar, konuştukları dillere göre; Kurmanci, Lor, Kelhur, Goran (Şeref Han, Şerefname, Çev. M. Emin Bozarslan, İst.-1971, s:22) şeklinde tasnif edilmişlerdir.
“Tasnifi yapılan dillerin her biri de kendi içerisinde çeşitli konuşma gruplarına (lehçe, şive, ağız) ayrılmaktadır.”2
Rojgi denilen Bitlis Kürtlerinin kendi aralarında kullandıkları sözler vardır ki bunları diğer yerlerdeki Kürtler anlayamazlar.3
XVI. asrın meşhur seyyahı Evliya Çelebi, bölgeye ait izlenimlerini aktarırken: “Burada çeşitli (16 farklı) diller konuşulmakta olup bunlar: Zaza, Lulu, Hakkari, Avniki, Mahmudi, Şirvani, Cezrevi, Pesani, Sencari, Hariri, Erdelani, Sorani, Halifi, Cenvani, İmadi ve Roziki lisanlarıdır.” der.4
“Diyarbakırlı Sosyolog Ziya Gökalp de, 20. yüzyılın başlarında bu konuyu irdelerken; Kurmanci, Zaza, Soran, Goran, Lur, Bahtiyari, Kelhur, Feyli, Lek gibi dil/lehçeleri saydıktan sonra, şu değerlendirmeyi yapar:
“ Kürtçenin birbirinin mensupları tarafından kat’iyyen anlaşılmayan dört muhtelif lisana (Kurmanc, Zaza, Soran, Lur) alem olduğu anlaşılıyor. Bu dört lisanın sahipleri birbirinin dillerini anlamazlar. Dolayısıyle aradaki farklar lehçe farkları değil, lisan farklarıdır. Bu dört dilin herbiri, lisaniyet itibariyle müstakil bir lisandır. Herbiri müteaddid (çeşitli) lehçelerden de mürekkeptir. (Ziya Gökalp, Kürt Aşiretleri Hakkında Sosyolojik Tetkikler (Haz. Şevket Beysanoğlu), İst.1992, s.24,25,95,96.)
“Irak Kürtlerinden Prof. Tevfik Vehbi’nin tasnifi ise; 1. Zaza, 2. Gorani (Hawrani, Zengene, Kakeyi, Bajelan), 3. Lurhi (Mamesani, Kelhori, Feyli, Laki, Baxtiyari), 4. Kurmanci (Bahdinan, Hekari, Asthi, Bohtan, Beyazid), 5. Sorani (Seneyi, Suleymani, Mukri) (Tori, Ferheng, Kurdi-Tırki, İst.-1992, s.6,7.) şeklindedir.
“Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi eski Genel Sekreteri Dr. Şıvan da; Kurmanci, Sorani, Zazaki, Gorani, Hevramani lehçelerini saydıktan sonra, ‘Bunların yanı sıra, büyük aşiretlerin ve vadilerin de kendilerine özgü birtakım şiveleri vardır.’ (Dr. Şıvan, Zmane Kurd/Kürt Dili, İstanbul-1976, s.28,29.) demektedir.
“Nitekim, yine Kürt orijinli olan Mesud Fani’nin; ‘Kürtçe bir göçebe dili sınırını aşamamış, bunun yanı sıra da, biri diğerinden farklı bir çok lehçe meydana gelmiştir. (Messoud Fany, La Nation Kurde et son Evolution Sociale, Paris 1933, s.85,86; Türkçe Basım: Mesud Fani (Bilgili), Kürtler ve Sosyal Gelişimleri; Ankara 1933, s.44)’ şeklindeki sözlerinin üzerinde de düşünülmesi gerekmektedir.
“Öte yandan; bazı Kürtçü ideologların politik çıkarlar gereği ‘Kürtçe’ye dahil ettikleri bazı dilleri (Zazaca, Goranice, Lurca, v.s.); V. Minorski, David N. Macenzie, Joyce Blau, Karl Hadank, Oskar Mann, Meyer Benedictsen, Peter Alford Andrews vb. Gibi tanınmış bilim adamlarının yanı sıra, bazı Kürt yazarları da Kürtçe’nin dışında tutmuşlardır.
“Örneğin; Şeref Han, Kamuran Ali Bedirxan, Ciğerxwin vb. Gibi bazı Kürt tarihçi ve dilcileri, Zaza dilini Kürtçe’den ayırmışlardır. Ayrıca, Zaza orijinli yazar ve araştırmacılar da Zazacanın Kürtçe’den ayrı ve bağımsız bir dil olduğu görüşündedirler.
“Mesud Fani’nin deyişiyle; ‘bir göçebe dili sınırını aşamamış olan Kürtçe’nin, onlarca lehçe, yüzlerce şive ve ağız farklılığı yansıtan özelliği, onun ‘eğitim dili’ olmasına imkan vermemektedir.
“Kürt dili için hangi lehçenin temel alınacağı konusu da öteden beri Kürt yazarları arasında tartışma konusu olmuştur. Örneğin, Iraklı Kürtler Soranice’de ısrar ediyorlar. Celadet Bedirxan, kendi dili olan Kurmanci’nin Botan şivesini öneriyor. Kürt tarihçi M. Emin Zeki ise Mukri lehçesinde ısrar ediyor ve şu gerekçeyi sunuyor: ‘Etnografik, filolojik, coğrafik durumlar, tarihi belgeler, rivayetler, toplumsal kanıtlar gösteriyor ki, Sabalah bölgesindeki Mukri Kürtler’nin lehçelerini Kürt dili için temel almamız gerekir (M. Emin Zeki, Kürdistan Tarihi, İstanbul-1977, s. 174).’Başka Kürt yazarları da daha başka lehçeleri öneriyorlar.
“Bir ‘kabile dili’ özelliğine sahip bulunan ve adına ‘Kürtçe’ denilen ‘Kurmanci’yi öne çıkararak, bunu yazı dili haline getirme gayreti içerisinde bulunan çevrelerin yazdıklarını halk okuyamamakta ve anlayamamaktadır. Çünki, en gelişmiş lehçe olarak kabul edilen Kurmanci bile yazı diline uyarlanamamktadır. Kurmanci’de karşılığı bulunmayan kelimeler, başka dil ve lehçelerden alınarak dildeki yetersizlik giderilmeye çalışılmaktadır.
“ ‘Kürtçe’ adı altında birleştirilmek istenen Kurmanci, Sorani, Gorani, Luri, Zazaki vb. Gibi kabile dillerinin eğitim-öğretim dili olamayacağı gerçeğini, Kürt orijinli yazar, eğitimci ve politikacılar da kabul etmektedırler.
“Bölgenin coğrafi şartları, konuşma çeşitlerini birbirlerinden büyük farklılıklar gösteren bir biçimde kesin sınırlarla ayırıştır. Öyle ki, bazı yörelerde, bir köyde konuşulan diyalekt ile komşu köyde konuşulan diyalekt arasında bile anlaşılırlığın olmadığı görülmüştür. Her bir konuşma çeşidi, fonetik ve morfolojik bakımdan ancak kendi içlerinde ortak noktalar ihtiva eden diyalektler grubudur. Herbir diyalektin, bir bölgede veya komşu bölgelerde çok dar bir alanda kendi içinde anlaşılırlığı söz konusudur.
“Tabii ki dili anlaşılmaz hale getiren bu duruma halk da tepki göstermektedir. Bunun da ötesinde asıl sorun, Kurmanci’nin diğer dil veya lehçeleri (Zazaki, Gorani, Luri, Sorani, Bahtiyari, Feyli, Leki, Kelhuri, Mukri, Şexbızıni, vb.) konşanlara dayatılmasında yaşanmakta, bölgedeki diğer dilleri/lehçeleri konuşanlar, Kurmanci konuşup yazmaya zorlanmaktadır.
Oysa “gerçek dil, kullanıma hazır geniş bir kelime hazinesi olan yazılı-eğitim dilidir.
“Kelime hazinesi çoğunlukla başka bir dile ait ise, cümle teşkili ve ifade şekli başka bir dilden alınmışsa, morfoloji sistemi dengesizse, kendine ait ve dilin özelliklerini koruyan bir alfabesi yoksa, edebiyat ve eğitim düzeyine geçememişse, konuşulduğu yöreye göre değişiklikler arzediyor ve o belirli yörede sınırlı kalıyorsa, bu, ilkel anlaşma dillerinden birini tanımlıyor demektir. Bu iletişim şekilleri, sadece vernaküler olup, eğitim ve kültür dili olamazlar. (Prof. Dr. Mehlika Aktok Kaşgarlı, Kürt Uygarlığı ve Ağızları hakkında Düşünceler, Ankara, 1991, s.20-21.) ‘Kürtçe buna en güzel örnektir.
“İstanbul’da kurulan Kürt Terakki ve Teavün Cemiyeti (1908) ve Kürdistan Teali Cemiyeti (1918) ile Lübnan’da teşkil edilen Hoybun Cemiyeti’nin (1927) kurucuları arasında yer alan Diyarbakır/Erganili Dr. Mehmet Şükrü Sekban, 1933’te yayınlanan kitabında; Irak’ta Kürtçe konuşulan Süleymaniye ve diğer bazı kentlerde, Kürtçe eğitim yapılmasına rağmen hiçbir olumlu neticenin alınmadığını, çünki Kürtçenin en temel ihtiyaçlara bile kafi gelmeyen bir dil olduğunu ve bununla kültürde ilerleme sağlanamayacağını (Dr. Mehmet Şükrü Sekban, ...Türkçe basım: Kürt Sorunu, İstanbul 1970, s.24-25.) belirtmiştir.
“Fransa/Strasbourg Üniversitesi’nde dilbilimi profesörü olan Japon asıllı Goichi Kojima, 1970-1986 yılları arasında Türkiye’ye hemen her yıl yapmış olduğu seyahat ve incelemelerinden edindiği izlemimlerini anlattığı kitabında;
“ ‘Kürtçenin bir dil değil, ancak bir diyalektler topluluğu olduğunu, Kurmançca ve Zazacanın gramatik özellikleri ve kökeni itibariyle büyük farklılıklar gösterdiğini ve pek çok alt diyalekte ayrıldığını, dolayısıyle bölge insanının tamamının birbiriyle anlaşmasını sağlayabilecek ortak iletişim yaratma özelliğinden yoksun olduğunu, Türkiye’de 3 grup Zazaca, 5 grup Kurmançca konuşulduğunu, bunların birbirlerini hiçbirşekilde anlamadıklarını, aslında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da her 40-50km’de yeni bir ‘Kürtçe’ oluştuğunu, tüm bu dillerin yazılı şekli olmadığı gibi, edebiyat ve kültür dili düzeyine de ulaşmadıklarını, bu nedenle eğitimde, ‘Kürtçe’lerden birini seçip öteki gruplara dayatmanın ne pratik ne de insan haklarına uygun bir iş olamayacağını’ (Prof. Dr. Goichi Kojima, Türkiye’nin Bir Başka Vechesi, Japonya 1991, 200 s.) ifade etmiştir.”5
“Japon asıllı büyük dilci Kojima...Türkçeyi aksansız konuşuyor. Ayrıca 25 civarında dili şarkılarıyla, masallarıyla biliyor. Üç ayda bir dil öğrenebiliyor.
Yukarıdaki alıntının devamı:
“Türkiye’deki diller konusunda yazdığı 11.9.1986 tarihli raporun bir nüshası bende de var. Kendisi o zaman Lyon Üniversitesi’nde öğretim üyesiydi. Tanıştığı dönemim Lyon Başkonsolosu Büyükelçi Özcan Davas’a bu raporu vermiş.
“Yıllar süren bir çalışmadan sonra 1985 yılına gelindiğinde Kojima, Türkiye’nin yaklaşık yüzde 80’inde konuşulan dilleri ve diyalektleri 56 olarak saptamıştı.
“Dolaşmadığı yüzde 20’lik bölümde de aynı oranda dil olması halinde ülkede 70-71 civarında dil olabileceğini iddia ediyordu.
“Kojima’nın bulgularına göre Kürtçe diye tek bir dilden söz etmek doğru değil. Olsa olsa Kürtçeler grubu var. Bu grubun içiğnde sayılan Zazaca ve Kirmançi iki ayrı dil. Yani zazaca Kürtçrnin bir kolu değil. Zazaca ve Kirmançi gruplarının temel kelime hazineleri karşılaştırıldığında ortak hiçbir kelime yok.
“Ayrıca Zazaca kendi içinde üç, Kirmançi beş alt gruba ayrılıyor. Bu alt gruplara mensup olanlar da kendi aralarında adeta tümüyle farklı diller konuşuyorlarmış gibi anlaşamıyorlar.
“Kojima aslında her 40 ila 50 kilometrede yeni bir Kirmançi oluştuğunu, bu nedenle sözgelimi Kirmançi’nin 50 çeşidinin türediğini, bölgenin dağlık olmasının buna yol açmış olabileceğini söylüyor.
“Paris’teki Kürdoloji Enstitüsü’nün Zazaca yazılı metinleriyle Kirmançi’nin gerçekten tek yazılı türü olan Süleymaniye Kirmançi’siyle yazılmış metinleri Anadolu’da kime okuduysa anlamamış.
“Raporunda Kirmançi diyelektlerinin yeterli kelimeye sahip yazı dilleri olmadıklarından eğitime de elverişli olmadıklarını yazıyor. Bunlardan bir eğitim dili yaratmak için bir Kirmançiyi seçip yoğun biçimde Türkçe kelimelerle doldurduktan sonra, adeta yabancı bir dil gibi diğer Kirmançi bölgelerine dayatarak öğretmek gerekeceğini vurguluyor.”6
“Kojima’nın raporunda dendiği gibi, Kirmançi ve Zazaca iki ayrı dil grubuysa, Zazaca ve Kürtçe değilse, Kirmançi kendi içinde birbirleriyle anlaşamayan beş alt gruba, her alt grup da kendi içlerinde hiç veya tam anlaşamayan sayısız gruplara ayrılıyorsa, bunların hiçbiri yazılı eğitim dili değilse ve Türkiye’de böyle 70 civarında dil varsa, bu bulguların ‘Kürt sorunu’ üzerinde çok önemli etkileri olacağı açıktır.
“Nitekim Kojima’nın Le Monde’a 30 Kasım tarihli mektubu, Türkiye’de toplumun Türkler ve Kürtler olmak üzere ikiye ayrılamayacağını, zira böyle oluşturulan Türk ve Kürt grupların altında çok sayıda birbiriyle anlaşamayan dil ve diyalekt bulunduğunu teyit ediyor.
“Sorun, Kojima’nın işaret ettiği gibi, Kirmançi diyalektlerinin neredeyse sayısız parçaya bölünmüş olması ve temel kelime hazinesinin yetersiz bulunması dolayısıyle, dilbilim açısından yarattığı olağanüstü güçlüklerden kaynaklanııyor.”7
“1996 Mart ayında Başbakan Mesut Yılmaz’ın Iğdır’da yaptığı konuşmadaki açılımından sonra, Kojima’yı Türkiye’ye, Dışişleri Bakanlığı’na davet ettim ve kendisine beş Kirmançi alt grubu için ortaokullarda haftada bir kaç saat okutulacak seçimlik ders kitapları hazırlayıp hazırlayamayacağını sordum. Gülerek buna imkan olmadığını, zira her alt grubun altında da çok sayıda birbiriyle anlaşamayan diyelektler bulunduğunu söyledi.”8
“Bütün bu açıklamalar çerçevesinde söylenebilecek husus şudur: Herşeyden önce, onlarca dil/lehçe/diyalekt ile yüzlerce şive ve ağzı ‘Kürtçe’ adı altında toplamak, bilimsel gerçeklere aykırıdır. Bununla birlikte, Kürt politik çevrelerince öne çıkarılmak istenen ‘Kurmanci’ dilinin, eğitim-öğretim için yetersizliğinin yanı sıra, diğer dil/lehçe/diyalekt ve şiveleri konuşanların da bu dilden (Kurmanci) eğitime tabi tutulmak istenmesi, eğitim dili yaratmak adına yapılan bir zorlamadan ibarettir ve aynı zamanda bölgede diğer dil ve lehçeleri ‘konuşan’ geniş kitleleri de yok sayan antidemokratik bir yaklaşımdır.”9
Naklettiğimiz bilgiler doğrultusunda, Genelkurmay’ın açıklamasındaki isabet derecesi, her türlü takdirin üstündedir:
“Kürt diliyle eğitim ve TV yayınlarının uygulama alanına konulması pratikte mümkün değidir. Bu zorluk beş lehçe ve çok miktarda ağız farklılığından ileri gelmektedir. Ayrıca Türkiye’de Türk kimliğiyle bütünleşmiş bir çok değişik köken aleyhine Kürt kökenli vatandaşlara ayrıcalık tanınması Anayasa’nın eşitlik ilkesiyle bağdaşmayacağı gibi, eğitim birliği yasasıyla da bağdaşmaz.
“Genelkurmay’ın açıklamasında, Batılı ülkelere (de) şu uyarıda bulunuldu:
“...Türkiye’deki devlet görevleri ve kademelerinin, köken farkı gözetmeden herkese açık olduğuna dikkat çekilen açıklamada: ‘Hangi kökenden gelirse gelsin, vatandaşlarımız istediği okula gidebilir, istediği mesleği seçebilir’ denilerrek şu görüşlere yer verildi: ‘Hiçkimseye, hiçbir yerde ve hiçbir alanda yaşamö can ve mal güvencesi, hukuk ayrımı yapılmaz. Dillerini, konuşma ve isim koyma gibi kültürel içerikli konularda hiçbir kısıtlama yoktur.’”10
Sonunda, bu gerçeği kavrayanlarda biri olan mezkur “Dr. Şükrü Mehmet Sekban, 1881’de Ergani’de doğmuştur. 1903 yılında Yüzbaşı rütbesi ile Askeri Tıbbiye’den mezun olmuştur.
“...Emperyalist devletlerin el altından destekledikleri Kürtçülük akımı ülkemizde başlamıştı. Kürtçü çevrelerle temas kuran Dr. Sekban, 1908 İkinci Meşrutiyeti’nden sonra kurulan Kürt Teavün ve Terakki Cemiyeti kurucuları arasında bulunmuş, Kürtçülük davasının bir numaralı savunucularından olmuştur.
“Dr. Sekban, ayrıca 1912’de kurulan Kürt Üniversite Öğrencileri Derneği olan Hevi Cemiyeti’nin Kurucularından olmuş, bu cemiyeti yönetmiştir. Daha sonraki yıllarda, mayıs 1918’de Seyid Abdülkadir’in başkanlığında kurulan Kürt Teali Cemiyeti’nde de yönetim kurulu üyesi olarak bulunmuştur. Dr. Sekban, Seyid Abdülkadir, Emin Ali Bedirhan ve cemiyetin diğer üyeleriyle birlikte yabancı elçiliklere gitmiş, muhtariyet için muhtıralar vermiştir..18 Aralık 1923 tarihinde Beyrutta ve yine bu sıralarda Kahire’de yayınlanan iki mektubu ile de Kürtlere muhtariyet verilmesini ve Kürtçe’nin resmi dil olmasını savunmuştur.
“Hoybun Komitesi’nin başkanlığını da yapan Dr. Sekban, Cemiyet-i Akvam’a Kürtler hakkında bir mektup göndermiştir.
“Ancak, derin araştırmalar sonucunda gerçeği gören Dr. Şükrü Mehmet Sekban, 1933 yılında Paris’te Fransızca olarak “La Question Kurde” (Kürt Meselesi) adlı kitabını yazmıştır...1960 yılında, İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur.
“Araştırmasında, Kürtlerin Türk olduklarını ilmi delilleriyle ortaya koyan Dr.Sekban, ayrıca Kürtçe’nin eğitim için yeterli bir dil olmadığını ve Irak’ta Kürtçe eğitim yapıldığı halde hiçbir sonuç alınamadığını da kaydetmektedir.
“Ömrünü, emperyalist devletlerin çıkardıkları mesele uğruna harcamış, ancak, aklının ve vicdanının sesine kulak vererek, hiçbir tesire kapılmadan yaptığı derin araştırmalar sonunda hakikati görmüş bir ilim adamı olarak, Dr. Sekban’ın Araştırması, hepimize rehber olmalıdır.”11
Eğitim dili gerçeği ve Kütçe konusunu yakın tarihten bir tesbitle noktalayalım:
(Muş eski milletvekili Gıyasettin Emre’nin, Menderesle ilgili hatıralarından bir bölümünün özeti:)
“Menderes’in Kürtçe konusundaki tavrı:
“Günümüzden tam 40 yıl önce...Başbakan Adnan Menderes, ilk defa ziyaret ettiği Muş’ta görülmemiş bir kalabalık tarafından karşılanıyor ve tren istasyonu yanında kurulan kürsüde, çok heyecanlı, coşturucu bir konuşma yapıyor.
“Onun ardından, Meclis Başkanı Refik Koraltan halka hitap etmektedir. Birdenbire vali, emniyet müdürü, koruma görevlileri ve polisler paniğe kapılıyor. Çünkü, Menderes ortadan kaybolmuştur. Neden sonra, kan-ter içindeki koşuşturmalar noktalanıyor ve herkes rahat bir nefes alıyor. Menderes, miting alanında hayli uzak bir bostanın çadırı altında, bir vatandaşla sohbet ederken bulunmuştur.
“O sırada, bostan sahibi vatandaş, radyo yayınlarını ve Menderes’in konuşmalarını anlayamadıklarından yakınmaktadır. Çünki 7-8 kişilik ailesinde, kendisinden başka Türkçe bilen yoktur. Çevredeki tablo da o durumdadır. Kısacası adam Kürtçe yayın istemektedir.
“Menderes, Kürtçe’nin 4 lehçesi (Kurmançi, Gorani, Sorani, Dımıli) olduğunu, bu ayrı lehçeleri konuşanların birbirlerini zaten anlamadıklarını izah eder. “Müşterek bir diliniz yok mu?” sorusuna “Türkçe” cevabını alınca da: ‘O halde, müşterek dili bir yaygınlaştıralım, herkes öğrensin. Bunun için okullar açalım, böylece birbirimizle rahatça konuşuruz. Dolayısiyle, çocuklarınızın Türkçeyi öğrenmesi daha iyi olacaktır.’ der. Ve vatandaşı ikna eder.
“Kürtçe eğitim, Kürtçe televizyon tartışmaları günümüzde oldukça yaygın. Önüne gelen, aklına estiği şeyi söylüyor.
“Aynı konuda, 40 yıl önceki sorumlu devlet adamının yaklaşımı işte böyleydi. (Yeni Asya, 5 Ağustos)”12
Yani rahmetli Menderes, ta o zamanlarda bile, vatanın birlik ve dirliğini ancak Dil Bayrağımız olan Türkçe’nin sayesinde ve gölgesinde mümkün görüyor.
1. Gündüz Aktan, Goichi Kojima ya da Kürtçeler, Radikal, 23.12.1998, 11.
2. Ziya Baran, Eğitim Dili Gerçeği ve Kürtçe, Zaman, 12. Ocak. 1999, 15.
3. Mehmet Zıllioğlu Evliya Çelebi, Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Cilt: 3-4, Üçdal Neşriyat, İstanbul-(Tarihsiz), s.1168.
4. a.g.e. s.1152.
5. Ziya Baran, Eğitim Dili Gerçeği ve Kürtçe, Zaman, 12. Ocak. 1999, 15.
6. Gündüz Aktan, Goichi Kojima ya da Kürtçeler, Radikal, 23.12.1998, 11.
7. Gündüz Aktan, Kojima’nın Düşündürdükleri, Radikal, 30.12. 1998, 11.
8. Gündüz Aktan, Goichi Kojima ya da Kürtçeler, Radikal, 23.12.1998, 11.
9. Ziya Baran, Eğitim Dili Gerçeği ve Kürtçe, Zaman, 12. Ocak. 1999, 15.
10. Ankara-Reuters, Milliyet, 5.12.1998, 15.
11. Prof. Dr. İsmet Miroğlu, Tarih ve Medeniyet, Ekim 1996, s.4.
12. Tarih ve Medeniyet , sayı: 30, Ağusos-Eylül 1996, s. 69.
Tabriz_Han
01-23-2006, 11:22 AM
Men Turkum dilim TURKCE, Pers deyilim ve FARSI ASLA AMA ASLA KONUSHMAM.
Iranda Turkler cogunluk nufusdur 35 milyon uzeri, PERSLER AZINLIKDIR.
Sen gel Tabriz taraflarina, ve gorun halk evinde ve sokakta HANGI DILE KONUSHTUGUNU.
Meni 6 yashinda okula gonderdiler, Muallim Farsi konushurdu sinif Turkce bilirdi, bize yabanci dil zorlan ogretiyorlardi hich anlashilmiyordu.
13 yashinda Turkiyeye goc ettik, sulaylem halen orada, gelin yazin Babek Qalaya chikalim kendi GOZLERIYLE IRANI GORUN.
Bacha Iranda Persler azinlik anlamiyormusun, INGLIZ IMPERIYALISTLER ONLARA BASHA KOYDU.
Ne Kurt, ne Turk ne Arap bundan mutlu Iranda.
Men Irani chok iyi bilirem Tabrizda sulaylem yashamakta, Tehranda amcam var git SattarKaan Mahallesine Shahara Caddesini ve gorushun ve etraflara bakin Bati Tehranda ve Tehranda cogunluk kim acaba;)
Bacha gel sana gercek Kurtde gosterebilirim, sanmaki chunki siz "Iranik" insansiniz onlar sizi seviyor, Kurtlere soyle bakalim sizin koku "Iranic" insandir ve Afganlara yakinsin, kavga chikar kavga, onlarin Pers oluduguna soylersen bile savas chikar tamam mi :P
Sev Bas Bira? Biji Turkestan i Turk Dunyasi Spaz:P
Bu makâleyi turktarihi.net sitesinden çaldığımı da kaydedeyim :)
http://www.turktarihi.net/forum/viewtopic.php?t=564
Afrasiyab, Turkie turkchesi Ozbekistan turkchesinden farklidir. Nichin turkie Kurdinin dili Iranli kurdun dilinden farkli olmasin?
Zâten hiç kimse Özbekçeyi Türkiye Türkçesi ile birleştirip Özbek lehçesini yok etme gâyesi gütmüyor burada.
Hich bir dilde olurmu ki kelimeler eksik olsa? Sizin dilinizde bak binlerce farscha ve arapcha kelimeleriniz var, kurdlarda eger dilleri eg'itim dili olursa, hich problemsiz bir buyuk ve gozel dil yapabilirler. Onlarin dilinde eg'itim kitabi yok demek, onlarin dilide fakir demed deg'ildir. Benim televizyonimde bir kurdcha channel var, onlar peki hangi dilde konushuyorlar?
Kürtçe diye bir dil yok diyen yok burada. Sâdece, Jön-Kürtler'in Kürtçe'de olmayan kelimeleri Farsça'dan ikâme ettiklerini söyledik. Aynısını İstanbul'da yaşayan Kürtler Türkçe'den kelime ithâl ederek yapıyorlar.Bir kelimenin Kürtçesi'ni bulamadıklarında Türkçesi'ni kullanıyorlar. Jön-Kürtler'in gâyesi, Kürtçe'ye farklı bir veche kazandırıp Kürtçe'nin İran dil âilesinin gelişmiş bir üyesi olduğu intibâını verip Türkçe'den uzaklaştırmak ve buna paralel olarak Kürtleri Türklerden uzaklaştırmaktır. Elli defâ söyledim, bu siyâsi bir mesele. Kültürel değil.
İstediğin kişiye sempati duyabilirsin. Ama bölücülerin faâliyetlerinden haberdâr olsa idin, insanlığından utanırdın.
Colpan
01-23-2006, 12:05 PM
Kurcha talim tili emas. Eng gashshoq Turkiy tilda 150 mingdan ortiq so'z bor. Lokin kurdchada 8 ming so'z bor.
Ishbu misol ispotlar ki kurdcha talim tili emas.
Bu arada Bedrettin Dalan'ın Zaman gazetesindeki yazısından alıntı yapıyorum.
“- Benim annem babam Kürt’tür. Beni dövecekleri zaman, aralarında Kürtçe konuşurlardı; ama araya iki tane Türkçe kelime sokmak zorunda kalırlardı. Çünkü, o kelimeler Kürtçe’de yok.
benim annem babam ozbektir, ama kendi aralarinda konusurken iki de bir ruscha kelimeler karisiyor...
bu demek degildirki bu kelimeler ozbekcede yok, anne babamin okulda uni. de rusca egitim gormesindendir...:D :D :D
alamnyadaki turkler iki de bir alman kelimelerini kullaniyorlar bu da demek degildir ki turkcede o kelimeler yok, turkce zayif bir dildir...
bu sadece ve sadece egitimle alakali bir seydir. Onun da anne ve babasi turk okullarinda egitim almislardir...:)
bacha
01-23-2006, 09:34 PM
Kurcha talim tili emas. Eng gashshoq Turkiy tilda 150 mingdan ortiq so'z bor. Lokin kurdchada 8 ming so'z bor.
Sen zaten hastasin, milletchi hastasin. Deff ol!
TabrizHan, ben besh senedir iranli azerilerle chalishiyorum, onlarin lehchesinide chok iyi bilirim, senin lehchen azerbeijan azerilerinin lehcesidir, va bu yalanlar turklarlar chalishir, benimle chalishmas. Sen azeri milletchisini, ve buna hich bir shey yapamazsin.
Iranli turklar kendilerini once iranli bilirler, ve sonra azeri. 35 millyonu nerden aldin, Allah bilir, bu senin kendi vicdanina.
Senin provokasyonun burda sadece sen ve sen gibi irkchi ve milletchi turklari mutlu edecek, ama ben iranli azerilari iyi bildigim ichin, soyleyebilirimki Iran Azerbeicani hich separatistlik yapmaz ve onlar Irani seviyorlar, ve farslarla yashadiklarina ragmen, mutlular.
Turk once soylemishtimki dunyada bir dil yokki o dilde hich bashka dillerden kelimeler olmassa. Kurdlar bizler, tacik farslar gibi rakamlari vardi, ama Hindistandada bizim gibi rakamlar oldugu onlari fars yapamaz, ve onlarin dillerini fakirda yapamaz. Bizlerin hep dillerimiz ayni grupdan oldugu ichin shoyle.
Farscha: yak, du, se, chor
Hindu ve Urdu dillerinde: ik, du, si, char
Hurmetsizlik ediyorsunuz kurdlara, kavga onlari yapiyorsunuz. Allah siz milletchi ve irkchileri affetsin. Uzbekler sizler gibi oldugunu hich hosh gormem.
Oriyon_farr
01-24-2006, 12:50 AM
Turkcede 150 bin soz varsa ondan en az yarisi arab, fars (tacik) ve kurd sozlerdir.:)
Administrator
01-24-2006, 01:04 AM
arkadashlar ,,kavga etmeyi birkairsaniz lutfen birde sovetlerde yashayan kurdlarin iyi tarafin yoksa kotu tarafinmi konushacaksiniz onlaro tukiyede kurdler ile ayni seviyeye koymaniz bence yanlsihtir.
Kurdler kendi dilnde egitim gorme haklari varmi yokmi bunu kendilerini birakin bu onlarin ishidir. meseln harezm ozbekchesi ile tashkent ozbekchesi cok farklidir bazen harezmchayi anlmak zor geliyr ama buna ragmen ozbekce dilde egitim goruyoruz.
Kazakistan'daki kurtler ne yapiyor bu arada acaba, burda onlar hakkinda tartishilirken???
birileri insan haklari mahkemesi maskesi altinda chalishmalarina devam ediyor, mashallah..
Afrasiyab
01-24-2006, 02:37 AM
benim annem babam ozbektir, ama kendi aralarinda konusurken iki de bir ruscha kelimeler karisiyor...
bu demek degildirki bu kelimeler ozbekcede yok, anne babamin okulda uni. de rusca egitim gormesindendir...:D :D :D
Bedrettin Dalan eski İstanbul Belediye Başkanıdır. Kendisi en az 60 yaşında olacagını farz edersek. 1945 doğumludur. Ana babası da en erken 20 yaşında çocuk sahibi oldularsa, en az 1925 dogumlulardır. Bu tarihte Türkiye' de 1925 dogumlu kaç kişi okula gitmişde, Onun anne babası da okula gidip Türkçe eğitim alsın?
Senin bu dediğin yeni nesil kürtler için geçerli olabilir ama eskiler için asla.
Buradaki Kürt sevdasını da anlayabilmiş değilim. Ancak Türkiye ' de yaşıyorum. Birçok Kürt arkadaşım oldu. Tek tuk içlerinde kötü ye rastladım, o da bölücü anlamında değil. Hepsini çok sevdim. Özellikle Aşiret çocukları Devletine bağlı. Güneydoğu da Teröristlerle savaşan çok sayıda Kürt korucu ve aşiret de var. Kürtlerin tamamına kötü ve terörist demeyi kabul etmiyorum. Ancak Kürt arkadaşlarımın içinde bile Kürtler hakkında ağıza alınmayacak şeyler söyleyenlerde var.
En büyük sorun Irak ve İran(güneydoğu) a yakın yerlerde yaşayan kürtler. Burada halkın %50 si teröristlerin partisine oy veriyor. Bu da Türk leri sinirlendiriyor, ve Kürt düşmanlığına yol açıyor.
Bunun dışında İstanbul da suç işleyenlerin birçogu malesef Kürt kökenli vatandaşlar. Hatta aylık 100 milyon( 80 dolar) a çocuklarını kiralayarak, İstanbula gönderiyorlar ve orada hırsızlık yaptırıyorlar. Daha 2 hafta önce Polis böyle 10 çocuk yakalayarak Diyarbakır a ailelerinin yanına gönderdi.
Bilge_Kagan
01-24-2006, 04:31 AM
Turkcede 150 bin soz varsa ondan en az yarisi arab, fars (tacik) ve kurd sozlerdir.
Fars'i kabul ettik, 1000 sene topraklariniza hukmettik, siz yerlesik oldugunuzdan kelimeler gecmis olmasi normal.
Arap'i da kabul ettik, Islamiyeti kabulle birlikte elbette Arapca kelimeler gececektir.
Ama, Kurd diline nereden bulastiniz ? Kurtler hicbir zaman ne "yerlesik" bir medeniyet kurdular ne de "dominant" bir guc oldular, kimi nasil etkilesinler ?
Bence sen burada acik bicimde Fars milliyetciligi yaptin.
Kimi nereden kovuyorsun, sorabilir miyim acaba ?
Ifadelerinize ceki duzen verin.
mustafa06
01-24-2006, 05:23 AM
Turkcede 150 bin soz varsa ondan en az yarisi arab, fars (tacik) ve kurd sozlerdir.:)
Türkche, Arab ve farschadan kelime almish ve onlarada kelime vermishtir.Kürt dilinden kelime alması mümkün değil,aksine kelime vermishtir.
Kürtche ile ilgili chevremdeki kürt kökenlilerden duydularımı ve gözlemlerimi aktarmak istiyorum.
Malatyalı kürt kökenli milliyetchi dinine bağlı bir arkadashımın anlatımını özetlersem; Kürtche kelımelere dikkat edin.Türkche, arabcha,farscha, fransızcha,hatta ingilizce kelimelerden olushmush bir dildir,yani bizim dil biraz kırma dildir diye de esprili anlatırdı.
İlk defa özbekcheyi duyan bir türk konushmayı birebir anlayamaz ama konunun ne olduğunu anlayabilir.
halbuki bashka ülkelerdeki değil Türkiyede yashayan kürtlerde iki köy birbirini hich anlayamıyor.bu anlashmazlık lehcheler arası değil kırmancı ichindede zazalar ichinde de vardır.ilginchtir... Polatlı, kulu bölgesinde yashayanlar güneydoğuda yashayanlarla hich anlashamadıklarını söylerler.
Böylesine toplama bir dil bashka dillere özelliklede türkcheye hangi kelimesini verebilir.
Tabriz_Han
01-24-2006, 06:04 AM
BilgeKaan
Bence sen burada acik bicimde Fars milliyetciligi yaptin
Tabbi, Men bashindan soyledim, Fars'larin bir kisimi boyle, Iran'dan bunu chok iyi bilirem. Bunlar "Pan-Iranist/Pan-Aryanist" ama acik acik pek soylemezler chunki bundan daha sacma sapan hikaye duyamasin.
Bunlara gore, tum "Iranic"ler bir olmali, ama sorun var, Kurtler Perslerden Nefret ediyor, Afgan Dari konushanlar Persleri ve Tajjikleri pek sevmez, Ossetiler Hristiyan ve hayata kendini Fars gormez, Kafkasyada hich kimse kendini "Iranic" gormuyor.
Ve shimdi ishin en komik noktasi, "Iranic"ciler'in EN CHOK KIZIDIGI VE NEFRET ETIGI KISHILER ishe menim:lol: Iranin Turkleri, 80 sene bize yok saymayi chalistilar chunki Iranin Cogunlugu Turk, bu ne demek? bu demek ki, Iran "Iranic" degil, chunki Turkler "Iranic" degildir bu da demeki Irana pek bagimiz yok, Guney Azerbaycana, Afhsar bolgesini ve Turkmen-Al Sahra daha onemli.
Bu gibi Pers dushunenler, IRAN ICHIN EN TEHLIKELI INSANLAR, chunki eger Milliyetchiligi gitirseler Irana, hemen choker, chunki Persler azinlikdir, Kurt'ler Pers'den nefret eder, Iranda cogunluk Turk nufusu var, shimdi korkularini anla.
Pan-Iranists, Farsi konusmadigi, kendini "Iranic" yada "Pers" gormeyen insanlara birleshtirmeye chalisir, ama bu "Nazi"lige benzer chunki Pan-Iranist istedigi topraklarda yashayanlar kendini asla Iranic/Aryan/Pers gormuyor.
Bunun ichin, Turklerden kiskanirlar ve kizarlar, Onlar her gun yazi ve rapor yazarlar aaaah su Torke Birligi chok kotu, olamaz, imkansiz :lol: butun gun hikaye yaratirlar ama sadece bosh have konushurlar, hich biri duz konushmuyor, boyuq kiskanclik var chunki Turklerin Dovlet birligi istekleri mantikli, Turkce konushan insanlar, Turk olan ve kendini Turk/Turk boylardan goren, tarihi, kulturel yakinlikligi goren ve boyuq sevgi ve kardashlik goren Milletdir, 7 Turk Dovleti var shu an Dunyamizda, bizin birleshmemiz hich hayal degil, chok mantikli ve gerchekchi bir dushunce.
Perslerin korkusu, bu birligi kurulunca, Iran Turkleri katilmak ve ilishkiye girmek ister, Pers ozaman gucunu kayib eder Iranda, sonrasini siz dushunun.
Biris bunu dedik zaman fars (tacik) anla onlarin boyle dushundugu,
Onlar bazen Turke laf atar chunki birleshmek isteriz, ayni zamanda boyle sitelerde bulunurla :rolleyes:
http://nejhadegan.blogspirit.com (http://nejhadegan.blogspirit.com/)
ozturkce
01-24-2006, 02:26 PM
Türk tarih boyunca birbiriyle savaşmış durmuş zaten.Tüm Türkleri bir araya getirecek bir lidere ihtiyacımız var ancak bu şekilde bir oluruz
Türk tarih boyunca birbiriyle savaşmış durmuş zaten.Tüm Türkleri bir araya getirecek bir lidere ihtiyacımız var ancak bu şekilde bir oluruz
Lidere ihtiyac yok. Sadece daha cok egitime ve inanca ihtiyac var.
Tabriz_Han
01-24-2006, 05:12 PM
Anew
Duz konushtum iste, 100% katiliyorum Anew bey, eger Halka tam anlatsak kim karshi gelebilirki niye karsi gelsin, Boyuq Turk Dovlet Birligi hepimiz ichin chok mantikli ve mantiklidir, hepimiz faydalaniriz.
Mence yavas yavas taslar yerine koyuluyor, temeli saglamlastiriyoruz, bu artik fikir yada dusunce degil, bu bir gerceki Turk Dovletler birleshme yoluna henuz basladilar, yolumuzu biliryoruz, simdi yolun sonuna varmak lazim birlesmeye dogru yolumuz basladi hepimiz yardim etmeli:cool:
KURDEXA
01-24-2006, 05:36 PM
Lidere ihtiyac yok. Sadece daha cok egitime ve inanca ihtiyac var. aferin anaw bende katılmaktayım buna.
Tabriz_Han
01-24-2006, 06:30 PM
Kurdi sev bas, lutfen Kurtceyi ogren:lol: chunki alt yazin Kurdi tillerinden degil gardas.
Talabani Kurtleri sati, Irak ichin chalisir simdi, Kurdestan'i birakti, artik boyuq Irak Reisi oldu, kuchuk daglik parchasi onun ichin ne, shimdi tum Irak onun, Kurtden ona ne;) Esas Kurt Milliyetchisi hich bir zaman Talabaniyi sevmez bunu bil.
dedigin dogruda, ama tarihe baktigin zaman, Allah(c.c) bir milleti ayaga kaldiracak olursa, aralarina siratul mustaqimda emin bir lider nasip eder...
Allah(c.c) boyle bir liderlerden bizi eksik etmesin...
Qizilbash
01-27-2006, 03:14 PM
Asıl milliyetçi sensin!!! Her mesajında bu gözüküyor. Demin de kürt separatistlere sempatin olduğunu söylemiştin. Ama terror etmeğen İran azerileri hakkında aynı düşünmüyorsun.
Bir de İran azerileri İranı seviyor gibi yalanlarını bırak. Benim bir çok arkadaşlarımın İranda akrabaları var. Oradakı insanların düşünceleri bana malumdur.
perde.arkasi
02-28-2007, 05:18 AM
Ali Tayyar Önder - Türkiyenin Etnik Yapısı
Tarihte ilk defa bir boy olarak Kürt kelimesine Türklerin Anayurdu Orta Asya Yenisey'deki Göktürk Kitabelerindeki ELEGEŞ yazıtında rastlanmıştır. Burada bahsedilen Kürt Uruğu, Göktürkler içinde yaşayan bir Türk topluluğuna verilen isimdir. "Kürt" kelimesi, günümüzde çeşitli Türk Devlet ve toplulukları arasında yaygın olarak kullanılmakta ve çok zengin manâlar ifade etmektedir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür; Kalın kar yığını, Yeni yağmış kar, Çığ, Kar denizi/çölü, Karların dağda teşkil ettiği saçak şeklindeki çıkıntı şeklindedir. Arap kaynaklarında yerleşik düzene geçmemiş göçebe Türkmenleri diğer Türk topluluklarından ayırmak için bunlara 'Kürt' veya 'Ekrad' ismi verilmiştir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine ait Osmanlı arşiv belgelerinde ve bilhassa il ve ilçelerin Tapu Sicil kayıtlarında yer alan 'Kürt' terimi ile; yerleşik düzene geçememiş ve tamamen hayvancılıkla uğraşan göçebe Türk toplulukları kastedilmiştir. Genel olarak 'Kürt' terimi; Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaşayan Müslüman Türk, Arap ve Fars toplulukların bölgede konar / göçer olarak yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan Türkmen aşiretlerine ortaklaşa verilen bir isimdir. Bu isim yüzlerce yıldır değişmeden günümüze kadar intikal etmiştir!!!
internettrash.com/users/pkk/a-krtler.html
Demir Kağan
02-28-2007, 05:28 AM
Baskın Oran : Böylece, Orta Asya Türkleri de Kürt, tövbe tövbe, Kürtler Orta Asya Türkü oluyorlar. Ben bu konuyu yıllar önce emekli profesör Talat Tekin hocaya sormuştum, gülmüştü: “O öyle okunmaz ki, yanlış okumuşlar, ben bunu Türk Dilleri Araştırmaları dergisinde “Elegest (Körtle Han) Yazıtı” adıyla yayınladım (cilt 5, 1995, s.19-32), doğru okunuşu Men Körtle Han Alp Urungu’dur; Körtle ‘güzel’ demektir, İkinci Elegest yazıtında da geçer” dedi.
daturkishulan
02-28-2007, 06:41 AM
ps: ne demisler, yigidi oldur ama hakkini yeme.
bi de kürtçe diye bi dil yok diyenler şunu anlasa...
daha hala kürtler türktür diye zırvalayanlar var
daturkishulan
02-28-2007, 06:56 AM
http://www.dumaem.ru/index.php?iq=st_show&pr_id=0&rm_id=0&tm_id=0&st_id=255&lid=0&page=1
bold yazilan yaziya gore turkiyenin protestlerina ragmen kazakistanda kurdler anadilinde okuyabiliyor milliy bayramlarinin kutlyabiliyor ve kendi baskisa bile sahip mish..bu hakkinda detayli bilgisi oolan varmi,yani kurdeler kendi anadilinde okuyor derken sovetler doneminde kurulan okullarmi yoksa sonradan mi yapildi(zaten sovetler zaminda kalmish okullar olsaydi turkiyede protesto etmezdiki.)
1.sorum>tc neden herhangi bi ülkedeki kürtçe eğitime karşı??kürtlerle alıp veremediği ne??
2.sorum> kürtlerin türkistan'da ne işi var???tcyi kürdistana çevirdiler zaten,şimdi sıra türkün özyurdunda mı?????
Alparslan
02-28-2007, 07:08 AM
Boyle bir sheyi bir turk soyledig'i chok komik. Turk sozcusunu achda bak, turkie turkchesinde arapcha, farscha ve fransizcha sozlerin sanina bak. :) Diliniz fakir demiyorum, chunku dilinizi seviyorum, ama diliniz chok bir kach dillerin karishtirmasidir. Ozbek dili hakkinda shoyle bir sheyi soylayamam, ozbekche bashka dillerden chok kelimeleri aldig'ina rag'men, oricinal turk dilinide saklamish.
Sen YOGURT nedir bilin mi? Bi de GODUMMU BEYNUNUN BEKMEZUNU AHITURUM, TEPENU ZINGILDATURUNG, derler....Bak bakalim bu gunluk diyalogda tek kelime yabanci bulabilcen mi? :cool:
bacha
02-28-2007, 07:31 AM
Sen YOGURT nedir bilin mi? Bi de GODUMMU BEYNUNUN BEKMEZUNU AHITURUM, TEPENU ZINGILDATURUNG, derler....Bak bakalim bu gunluk diyalogda tek kelime yabanci bulabilcen mi? :cool:
Turkcheden bashkalar kelimeler almadi diye bir shey soyledimmi? Adamlar kurd demish dil yok dedi, farschanin bir lehchesi dedi, shuna soylemishtim o sheyleri. Aslinda kurd dili ve milleti chok eskidir, ve zengin hemde gozel tarihi var bu milletin.
Karayılan
02-28-2007, 08:08 AM
Turkcheden bashkalar kelimeler almadi diye bir shey soyledimmi? Adamlar kurd demish dil yok dedi, farschanin bir lehchesi dedi, shuna soylemishtim o sheyleri. Aslinda kurd dili ve milleti chok eskidir, ve zengin hemde gozel tarihi var bu milletin.Anlat da dinleyelim hele? Nasilmis tarihleri...
bacha
02-28-2007, 08:15 AM
Anlat da dinleyelim hele? Nasilmis tarihleri...
Tarihlerimi, uch bin yil once iranli bir shahin annesi Kurdmush, babasi Fars. O da birinci buyuk Iran emparatorlugunu yasamish bu ikki milletten.
Tarihlerini chok og`renmek istersen, kitaplari ach, oku.
Karayılan
02-28-2007, 08:22 AM
Tarihlerimi, uch bin yil once iranli bir shahin annesi Kurdmush, babasi Fars. O da birinci buyuk Iran emparatorlugunu yasamish bu ikki milletten.
Tarihlerini chok og`renmek istersen, kitaplari ach, oku.Ayrica Med imparatorlugu kurdlerin atalariymis!!!(Yalana bak) Bir de Malazgirt Savasi'nda kurdler Alpaslan'in ordusunda savasmislar. Vay be savasabiliyormus kurdler!!!
Sana gercegini soyleyeyim bu adamlar Farisi irkinin bir koludur. Dogu Anadolu ve Iran'ın daglik bogelerinde yasarlar. Uygarligi bolgeye yerlesen diger soylardan ogrendiler. Daha dogrusu hala ogrenemediler... Hic devlet kurmadilar her zaman baska milletlerin usagi olarak yasadilar. Teslimyetcilerdir. Savasmaz kacarlar. Lider dedikleri kopek a.p.o yakalandiktan sonra az kalsin bizim ajanlarin elini opecekti. Eee osuran klavuzun cemaati nasil olur sen karar ver...
Demir Kağan
02-28-2007, 08:24 AM
Mişmuş yok bacha, ayrıca şu Kürt tarihi üzerinde bir anlaşma yapamadınız. Birilerinin yazdığı gibi Orta Asya'dan mı gelmeler yoksa Farsiler mi? :) Lâkin tiplerine bakınca Farsi olmadıklarını düşünmemek işten bile değil.
BOZ-OK
02-28-2007, 08:26 AM
Turkcheden bashkalar kelimeler almadi diye bir shey soyledimmi?
Soylesen ayip olurdu zaten Bacha...;)
Adamlar kurd demish dil yok dedi, farschanin bir lehchesi dedi, shuna soylemishtim o sheyleri. Aslinda kurd dili ve milleti chok eskidir, ve zengin hemde gozel tarihi var bu milletin.
Kurdce diye bir dil vardir ve Kurd dili Fars dili kadar eskidir cunku Farsca ve Kurdce ayni dil ailesinin birer koludurlar... Yeryuzundeki butun guvenilir dil bilimi kaynaklari Kurceyi ve Farscayi Iran dil ailesinin birer kolu olarak gosterirler, ayni Tacikce gibi...
Karayılan
02-28-2007, 08:28 AM
Dilbilgisi yapisi Farscadan
Sozcukler Turkce Arapca Farsca Mogolca...
Bunlar ne uremisler de dil olmus?
bacha
02-28-2007, 08:30 AM
Ayrica Med imparatorlugu kurdlerin atalariymis!!!(Yalana bak) Bir de Malazgirt Savasi'nda kurdler Alpaslan'in ordusunda savasmislar. Vay be savasabiliyormus kurdler!!!
Sana gercegini soyleyeyim bu adamlar Farisi irkinin bir koludur. Dogu Anadolu ve Iran'ın daglik bogelerinde yasarlar. Uygarligi bolgeye yerlesen diger soylardan ogrendiler. Daha dogrusu hala ogrenemediler... Hic devlet kurmadilar her zaman baska milletlerin usagi olarak yasadilar. Teslimyetcilerdir. Savasmaz kacarlar. Lider dedikleri kopek a.p.o yakalandiktan sonra az kalsin bizim ajanlarin elini opecekti. Eee osuran klavuzun cemaati nasil olur sen karar ver...
Sen ne istersen soyleyebilirsin, hich devletleri yok, dilleride yok, kendileride aslinda yok diyebilirsen.
Ama tarih bashka bir shey soyleyecek.
Medler hakkinda; Kurd milleti bashka milletler gibi chok karishmish biridir. Medlerinde emparatorlugu, ve kendileri bile kurdlarin babalaridir, ama gonumuzdeki kurd milletinin ortaya gelmesine bashka chok milletlerde sebebci.
Kurdlar farsilarin bir kokunu olamazlar. Fars dili, bashka iranli dillerden daha yenidir. Once iranliler, gonumuzdeki fars, tajiklar bashka dillerde konushmushlar, farschadan once. Biz pahlavi dilinde konushurken, kurdlarin kendi milleti, kendi dili vardi. Shu sebebten, fiziksel bile kurdlar farslarin bir kokunu olamazlar.
bacha
02-28-2007, 08:34 AM
Soylesen ayip olurdu zaten Bacha...;)
Kurdce diye bir dil vardir ve Kurd dili Fars dili kadar eskidir cunku Farsca ve Kurdce ayni dil ailesinin birer koludurlar... Yeryuzundeki butun guvenilir dil bilimi kaynaklari Kurceyi ve Farscayi Iran dil ailesinin birer kolu olarak gosterirler, ayni Tacikce gibi...
Evet, ayni aileden bu ikki dil. Ama osetin, tat, ve bashka bir chok diller iranli dil grubundan olmasi, onlaring hepleri Farslarin kokeni demeye sebeb olabilirmi? Mesela, kafkasyadaki yahudiylar tat dilinde konushurlar. Tat dili farschaya chok benzer, ama o yahudiylar farslarin bir kokunu mu olacaklar? Aslinda, dillerin iranli grubunda, fars dili yeni bir dildir. Gonumuzde fars dilinde konushan milletler, once pehlevi dilinde konushmushlar.
Karayılan
02-28-2007, 08:34 AM
Ornegin Kazakca Turkce'nin(Buyuk Turkce)Merkezi kolundan bir lehcesidir. Bizim konustugumuz lehce Turkce icerinde guney kolunun(Oguz) Anadolu lehcesi olarak bilinir.
Simdi sen Kazakca ve Oguzca birbirinden ayri diller diyebilir misin?
Ayni sey Iran dilleri icinde gecerli anladin mi simdi?
Kurdce Fars dilinin bir koludur. Iran ailesi icindedir.
bacha
02-28-2007, 08:38 AM
Ornegin Kazakca Turkce'nin(Buyuk Turkce)Merkezi kolundan bir lehcesidir. Bizim konustugumuz lehce Turkce icerinde guney kolunun(Oguz) Anadolu lehcesi olarak bilinir.
Simdi sen Kazakca ve Oguzca birbirinden ayri diller diyebilir misin?
Ayni sey Iran dilleri icinde gecerli anladin mi simdi?
Kurdce Fars dilinin bir koludur. Iran ailesi icindedir.
Anlayamadin. Kurd dili shekllenmesi, adamlarin fars dilinde konushmaya bashladiklarindan once bashlamish. Iranli grubundaki hep milletler farsmi olacaklar? Yine bir defa tekrar edecem, fars dili iranli grubtaki dillerden yeni birisi. Kurd dilinde pehlevi, daha onceki dilimizden chok elemanlar kalmish. Kurd dili bashka bir dildir, ve onun tarihi, hemde kurd milletinin bile tarihi farslardan chok farklidir.
daturkishulan
02-28-2007, 08:56 AM
Mişmuş yok bacha, ayrıca şu Kürt tarihi üzerinde bir anlaşma yapamadınız. Birilerinin yazdığı gibi Orta Asya'dan mı gelmeler yoksa Farsiler mi? :) Lâkin tiplerine bakınca Farsi olmadıklarını düşünmemek işten bile değil.
allahını seven şu kürtler için ortaasyadan geldiler türktüler demesin:evil:
Demir Kağan
02-28-2007, 08:57 AM
allahını seven şu kürtler için ortaasyadan geldiler türktüler demesin:evil:
Kürtler Orta Asya'dan geldiler. Aslında onlar da Türk. Dağda kart kurt sesler çıkartmaları sebebiyle Kürt dendi onlara.
:lol:
bacha
02-28-2007, 09:01 AM
Kürtler Orta Asya'dan geldiler. Aslında onlar da Türk. Dağda kart kurt sesler çıkartmaları sebebiyle Kürt dendi onlara.
Midam bosh oldug`u zaman türrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrk diye ses cikartiyor, shumu bir milletin ortaya gelmesi sebebi diye shimdi dushunuyorum. :lool:
BOZ-OK
02-28-2007, 09:05 AM
Evet, ayni aileden bu ikki dil. Ama osetin, tat, ve bashka bir chok diller iranli dil grubundan olmasi, onlaring hepleri Farslarin kokeni demeye sebeb olabilirmi? Mesela, kafkasyadaki yahudiylar tat dilinde konushurlar. Tat dili farschaya chok benzer, ama o yahudiylar farslarin bir kokunu mu olacaklar? Aslinda, dillerin iranli grubunda, fars dili yeni bir dildir. Gonumuzde fars dilinde konushan milletler, once pehlevi dilinde konushmushlar.
Bacha,
Eger Kurd dilinden degil de irk olarak Kurd milletinden bahsediyorsan, sana sunu soylemek isterim; Kurdler bir sınır toplulugudur, yani bu gun mevcut olan ve Kurd milleti diye adlandirdigimiz topluluk irki olarak Turk, Fars, Arap ve daha baska bir cok yerel milletin karisimindan ortaya cikmislardir... Kurdler bu sozunu ettigimiz milletlerin hic birisi degildir fakat belki de hepsinin karisimidirlar... Dillerine gelince, az evvelce de sozunu ettigim gibi, Farsca ile ayni dil grubundandir... Kurdceyi olusturan kelimeler de Farsca,Arapca, Turkce ve Mogolca dillerinden mutlaka birisine aittirler... Universitede Kurd bir sinif arkadasima her zaman yaptigim bir meydan okumayi sana da yapayim, bana bir tek "oz Kurdce" kelime goster ki, Farsca, Arapca, Turkce veya Mogolca dillerinden birisine ait olmasin... Bu arkadasim yillarca tek bir ornek veremedi, sen verebilirsen sevinecegim...
bacha
02-28-2007, 09:11 AM
Bacha,
Eger Kurd dilinden degil de irk olarak Kurd milletinden bahsediyorsan, sana sunu soylemek isterim; Kurdler bir sınır toplulugudur, yani bu gun mevcut olan ve Kurd milleti diye adlandirdigimiz topluluk irki olarak Turk, Fars, Arap ve daha baska bir cok yerel milletin karisimindan ortaya cikmislardir... Kurdler bu sozunu ettigimiz milletlerin hic birisi degildir fakat belki de hepsinin karisimidirlar... Dillerine gelince, az evvelce de sozunu ettigim gibi, Farsca ile ayni dil grubundandir... Kurdceyi olusturan kelimeler de Farsca,Arapca, Turkce ve Mogolca dillerinden mutlaka birisine aittirler... Universitede Kurd bir sinif arkadasima her zaman yaptigim bir meydan okumayi sana da yapayim, bana bir tek "oz Turkce" kelime goster ki, Farsca, Arapca, Turkce veya Mogolca dillerinden birisine ait olmasin... Bu arkadasim yillarca tek bir ornek veremedi, sen verebilirsen sevinecegim...
BOZ OK,
Eger Turk dilinden degil de irk olarak Turk milletinden bahsediyorsan, sana sunu soylemek isterim; Turkler bir sınır toplulugudur, yani bu gun mevcut olan ve Turk milleti diye adlandirdigimiz topluluk irki olarak Mongol, Fars, Arap ve daha baska bir cok yerel milletin karisimindan ortaya cikmislardir... Turkler bu sozunu ettigimiz milletlerin hic birisi degildir fakat belki de hepsinin karisimidirlar... Dillerine gelince, az evvelce de sozunu ettigim gibi, Mongolca ile ayni dil grubundandir... Turkceyi olusturan kelimeler de Farsca, Arapca, Kurdce ve Mogolca dillerinden mutlaka birisine aittirler... Universitede Turk bir sinif arkadasima her zaman yaptigim bir meydan okumayi sana da yapayim, bana bir tek "oz Kurdce" kelime goster ki, Kurdca, Arapca, Farsca veya Mogolca dillerinden birisine ait olmasin... Bu arkadasim yillarca tek bir ornek veremedi, sen verebilirsen sevinecegim...
BOZ-OK
02-28-2007, 09:39 AM
BOZ OK,
Eger Turk dilinden degil de irk olarak Turk milletinden bahsediyorsan, sana sunu soylemek isterim; Turkler bir sınır toplulugudur, yani bu gun mevcut olan ve Turk milleti diye adlandirdigimiz topluluk irki olarak Mongol, Fars, Arap ve daha baska bir cok yerel milletin karisimindan ortaya cikmislardir... Turkler bu sozunu ettigimiz milletlerin hic birisi degildir fakat belki de hepsinin karisimidirlar... Dillerine gelince, az evvelce de sozunu ettigim gibi, Mongolca ile ayni dil grubundandir... Turkceyi olusturan kelimeler de Farsca, Arapca, Kurdce ve Mogolca dillerinden mutlaka birisine aittirler... Universitede Turk bir sinif arkadasima her zaman yaptigim bir meydan okumayi sana da yapayim, bana bir tek "oz Kurdce" kelime goster ki, Kurdca, Arapca, Farsca veya Mogolca dillerinden birisine ait olmasin... Bu arkadasim yillarca tek bir ornek veremedi, sen verebilirsen sevinecegim...
Analoji yapmaya calismissin ama olmamis Bachacigim...:lol:
Cunku genetik ve dil bilimi benim Kurdler hakkinda soylediklerimi tamamen dogrularken, senin Turkler hakkinda soylediklerini yalanliyor... Bu arada kas yapayim derken goz cikarmissin ve dil konusundaki analojide cuvallamissin... Simdilik seninle bu konuda alay etmek istemiyorum, ama daha sonra keyfim gelince alay etme hakkimi da sakli tutuyorum...:lol:
Alparslan
02-28-2007, 10:15 AM
BOZ OK,
Bizde bu durum icin 'Z.cmissin, hemde civik' yada 'Cafer z.cti bez getirin, civik z.cti tez getirin' deyimleri kullanilir. Birde CUK OTURMAK deyimi vardir, artik onuda bi dahaki sefere.CAFER-BACHA kardes.
Karayılan
02-28-2007, 11:07 AM
Baca sacmalama sinirini asmis yine Turkcedeki sozcuklerin yuzde doksani Turk kokenlidir ayrica Turkce'nin kendine ait devasa bir dilbilgisi vardir. Bu dil oyle bir dildir ki yuzlerce ayri sekli vardir. Simdi sen Turklerin baska halklarin dillerinden alinti yaparak bir dil olusturduklarini soylersen sana kisaca 'cahil' derler. Bununla birlikte kurdce gibi toplama bir dil ile Turkce'yi karsilastiramazsin. Zaten o dedigin dilin yarisi Turkce'den alintidir...
Sana onerim kurdleri savunak icin bu kadar sacmalama. Cunku onlar kendi kendilerini bile savunmaktan acizler. Savunulacak bir seyleri yok ki...
Tabriz_Han
02-28-2007, 11:17 AM
Kurtce diye bir dil yok.
Sorani, Kirmanji, Kurmanji, Bahdani, Gorani diye diler var.
Irak Kurdistan bolgesinde resmi bil "Sorani", Turkiye, Suriye ve Iran Kurtleri bunu anlamiyorlar.
Hepsine Kurtce saymak, tum Kafkaz dilerini ayni bir Kafkazca gibi saymaktir.
Karayılan
02-28-2007, 11:19 AM
Kurtce diye bir dil yok.
Sorani, Kirmanji, Kurmanji, Bahdani, Gorani diye diler var.
Irak Kurdistan bolgesinde resmi bil "Sorani", Turkiye, Suriye ve Iran Kurtleri bunu anlamiyorlar.
Hepsine Kurtce saymak, tum Kafkaz dilerini ayni bir Kafkazca gibi saymaktir.o da apayri bir boyut. Ama bir yanlisin var Kirmanci ve Kurmanci aynidir. Bazi yerlerde Kirmanci yada Kirmanc bazi yerlerde Kurmanci derler.
Bir de zazaca var. Bir zamanlar kurdler bunlari da kendilerinden saydilar ancak dil bilimciler sag olsun bunun uydurmaca oldugu anlasildi.
daturkishulan
02-28-2007, 01:12 PM
:lol:
evet biz bunlara gülüyoruz belki ama ,inananların da sayısı az değil:?
Karayılan
02-28-2007, 01:50 PM
Onlar oguz boyundan be yalan atmayin :D :D
benay
02-28-2007, 02:14 PM
Bi kurtler eksik'di !!
Arkadaslar, birakin bu isi, igrenc insanlardir, Kurtlerin Turk kokunden diye bir yalani inandirmaya calismayin, sevinclerinden hava'ya ucmuslardir, onlar saygiya bile laik insanlar degildir ! Satilik millet !
Demir Kağan
02-28-2007, 02:15 PM
Beş parmağın beşi bir olmadığı gibi bir milletin her ferdi de bir değildir. Irkçılığa gerenk yok lâkin sanki kurunun yanında yaş da yanacak gibi.
Ahde Vefa
02-28-2007, 02:26 PM
Ben istanbulda okadar iyi kurtler gordum ki, birak kurtleri, iyi olan ermeniler bile gordum.
Bir insana sirf irki senden ayri oldugu icin hayvan muamelesi yapamazsin, boyle bir hakkin yoktur, bukadar basit. Ha, burda benay gibi klavye-bilgisayar-irkcilik yapabilirsiniz, ama yemeyiz ... :)
Ben ermeniler-kurtler-nurcular ve ulkuculer arasında buyudum ve buyuyorum. Daha once de soylemistim. Ben nice Turkler gordum bir kurt, bir ermeni kadar bu ulkeye hizmet edememis...
Ahde Vefa
02-28-2007, 02:39 PM
Bende ulkuculerin arasinda buyudum, Hollandaya geldim kurtlerle tanistim, istanbulda ermenilerle tanistim. Hepsi de nekadar guzel insanlar, hepsi de Yuce Allahin kullari, hepsi de Cennet Vatanimizi seven ve onun icin seve seve canini vermek isteyen kisilerdi. Nekadar da kotu ve bolucu kurt varsa, bana kimseye demesin butun kurtler kopektir diye, vallahi kizarim.
Ayrica ulkuculuk kurtlere, ermenilere tas atmak degildir.... Ulkuculuk ALLAH yoludur..
benay
02-28-2007, 02:41 PM
Kurt insan olsun ki sevelim, ayagimi open Kurt'u severim...
Hepimiz irkciyiz !! Dunya'da irk olmasa'di, irkci olmazdik, ama cok sukur Turk irkcisiyiz, daha farklidir, en azindan irki'ni seven insan, onun korunmasina buyuk onem verir...
Kurtler, Ermeniler kadar nefret edilmeli...
Anlasilan Kurtleri cok seviyorsunuz, size mutluluklar dilerim...
Ahde Vefa
02-28-2007, 02:46 PM
Ben bu dunyaya Irkci olmak icin degil, ALLAHa kulluk etmek icin geldim. Tipki senin gibi .... ;)
Kurt insan olsun ki sevelim, ayagimi open Kurt'u severim...
Hepimiz irkciyiz !! Dunya'da irk olmasa'di, irkci olmazdik, ama cok sukur Turk irkcisiyiz, daha farklidir, en azindan irki'ni seven insan, onun korunmasina buyuk onem verir...
Kurtler, Ermeniler kadar nefret edilmeli...
Anlasilan Kurtleri cok seviyorsunuz, size mutluluklar dilerim...
Benay git bizim tarihimizi arastır. Diger etnik gruplara ırkcılık mı yapmısız yoksa hosgoulu mu davranmısız arastır. Sen ırkcılık yapıp sonra da Turk'um mu diyeceksin ? Senin atalarının yapmadıgını yapıp sonra Turk'um diyip dolasacak mısın? Senden daha Turk KUrtler biliyorum.
Ahde Vefa
02-28-2007, 02:50 PM
Gayr-i Turk ve Gayr-i Muslim olan Balkanlilarin uzumlerini yedigimiz icin karsilik olsun diye altin veren biz degil miydik? irkcilik diye birsey yoktur damarimizda, biz Yuce Allahin askerleriyiz, necip Turk milleti irkci degildir!
Karayılan
02-28-2007, 02:52 PM
bosverin kurdleri arkadaslar abiler ablalar. Biz kendimize bakalim.
kurdleri bir sorun olarak bile gormuyorum. Cok sesleri cikarsa gunde bir Osmanli tokadi cilde iyi gelir yerlerse :D
daturkishulan
02-28-2007, 02:55 PM
bu kürt sözü edilince neden yanında -şu ırk üstün yok öbürü ondan aşağı- konusu açılıyor??
benim demek istediğim kürtler türk değildir(bu forumda bu yazıları yazacağım aklıma bile gelmezdi ama içimizde körcahiller dolu).o kadar...kimsenin kimseyi küçük görmemsi gerek hele ırk konusunda.
kurdleri bir sorun olarak bile gormuyorum. Cok sesleri cikarsa gunde bir Osmanli tokadi cilde iyi gelir yerlerse :D
Yahu siz Kurt gomemissiniz, Ermeni gormemissiniz. Gelin bir ara Malatya'ya sizi iki sehit mezarlıgına gotureyim. 70 yaslarında ki Ermenilerden su soykırım denilen haltı dinleyin. Yazılan mektupları okuyun bozulmamıs hikayelere sahit olun. Oyle adamlar gosteririm size Turklugunuzden utanırsınız.
daturkishulan
02-28-2007, 03:00 PM
yani...geçenlerde turan,türk birliği hakkında konuşuyoruz.birileri hala kürtleri oraya yamamaya çalışıyor,neymiş onlar da türkmüş:x
işte bi harita çizmiş afrikaya kadar!!!
belki başlıkla ilgisi yok dediklerimin ama türk birliğinin yalnızca türklerden oluşması gerektiğini düşünüyorum,hatta tc nin bile bu birliğe girmesinden yana değilim.çünkü tc türklüğü değil onun yerine sayısız saçmasapan benlikleri benimsemiş bi ülkedir...ve kangran olan kolu naparlar bilirsiniz.bu nedenle tc türk birliğine girmeyi haketmiyor zaten onu birliğe alan da yok!gitsin yanıp tutuştuğu avrupa kapısının eşiğinde dilensin!:evil:
not:ben de türkiye türküyüm
Demir Kağan
02-28-2007, 03:07 PM
Senin avatarın ekstra hastasıyız daturkishulan. :) Bırakalım kürtleri, ıvırları zıvırları, foruma gelme amacımıza dönelim, bu konuları da tartışalım tabii ki ancak ırkçı çizgiye kaymadan, başka milletleri küçük görmeden. Nitekim biz de onlardan birisi olabilirdik. :)
Karayılan
02-28-2007, 04:05 PM
Demir Kagan yapma abi ya. Extra ne demek abi? Lutfen... Gecen ben "bowling" dedim dalga gectiler. Turkcesi olsa demezdim. Once bunlara ozen gosterelim.
Demir Kağan
02-28-2007, 04:11 PM
Al işte bu da dilde ırkçılık yapıyor. :lol:
(Kıvıııır) :lol:
Karayılan
02-28-2007, 04:42 PM
Al işte bu da dilde ırkçılık yapıyor. :lol:
(Kıvıııır) :lol:Bunun adi dilde irkcilik mi oluyor? Boyle sacma tanimlar yapmana gerek yok ben zaten soycu oldugumu belirttim. Once sen bir kivir kardes sana uyup arkandan kiviran cok olur.
Bu arada dalga tutacagin zaman haber ver ben sana EXTRA dalga yaratirim.
Demir Kağan
02-28-2007, 04:47 PM
Bu "soycular" şakaya da gelmiyor.
Sanırım benim de posta koymam gerekiyor.
Hmm..
Koysam mı ki acep?
Yoksa should I keep going on like this?
Sanırım..
Yeah!
Karayılan
02-28-2007, 05:02 PM
No I think you should attach more importance to your language. It is about respect and your feelings. You could say that you are sorry for using that word but you prefer to fool with me. Whereas, I just wanted to you use correct words while you are writing. Then, it is up to you. If you want I can also write like this.
I guess you got it!!! My beatiful lovely butterfly :D
Demir Kağan
02-28-2007, 05:07 PM
No I think you should attach more importance to your language. It is about respect and your feelings. You could say that you are sorry for using that word but you prefer to fool with me. Whereas, I just wanted to you use correct words while you are writing. Then, it is up to you. If you want I can also write like this.
I guess you got it!!! My beatiful lovely butterfly :D
Honey, you are not more nationalist than me or others here. Your nationalism has its borders as fanatism. And also at that time when I used "ekstra" I didn't remember the Turkish of that word, so I used it as how I remembered it. There is nothing to be corrected, there is just something which can be replaced.
So, go get some sleep, it's 02:06 here. Take a deep breath. Try to take a shower and having a great sleep. Btw, I don't mind which language you do prefer to use. But I prefer Uzbek language here. ;)
Karayılan
02-28-2007, 05:17 PM
You can use lots of Turkish words instead of EXTRA. I just wanted to remind you. I haven't decide sleeping yet. I have to write an essay for tomorrow. Have a nice sleep babe. Dream me and my fanatic ideas. :D
and don't forget you should use your mother tongue correctly before you learn Uzbek language.
Sanirim bu kadar ingilizce ile zevkin doruklarina ulastin daha benim dort sayfalik odevim var doyamadim ingilizce denen lanet seye :D :D
Demir Kağan
02-28-2007, 05:18 PM
Hocam anlamıyorsun galiba, aklıma gelmedi o an. :)
Dediğim gibi, git yat biraz, dinlen, derin nefes al ver falan.
İyi gelmemiş ödevler anlaşılan. :)
Karayılan
02-28-2007, 05:19 PM
Ha iste sunu bastan soyleyecektin bu kadar yazmayacaktik. Bastan kiviiiir dersen ben sana ne diyeyim guzel kardesim. O zaman sana dalgan benden derim :D
Demir Kağan
02-28-2007, 05:21 PM
Ha iste sunu bastan soyleyecektin bu kadar yazmayacaktik. Bastan kiviiiir dersen ben sana ne diyeyim guzel kardesim. O zaman sana dalgan benden derim :D
O "kıvıııır"ı kendime yazmıştım.
Hemen sinirlenmek yerine, "Ne demek istemiş bu şimdi burada? Dur bir daha okuyayım." deseydin böyle olmayacaktı ki İngilizce yazımda da söyledim. :)
Karayılan
02-28-2007, 05:30 PM
Iyi o zaman yanlis bende ise affet beni. (sorry desem olmaz mi? :D :D) Ayrica sen de bana hak ver kardesim sabah aksam Turkce Ingilizce melezi bir dil konusan "tiki" kizlarin ve erkeklerin arasindayim. Biktim artik bezdim usandim cildiriciiiim. :D
Demir Kağan
02-28-2007, 05:59 PM
Iyi o zaman yanlis bende ise affet beni. (sorry desem olmaz mi? :D :D) Ayrica sen de bana hak ver kardesim sabah aksam Turkce Ingilizce melezi bir dil konusan "tiki" kizlarin ve erkeklerin arasindayim. Biktim artik bezdim usandim cildiriciiiim. :D
Sorun değil, ancak demek ki neymiş? Karşıdakini iyi anlamak gerekiyormuş. Bunu da böylece bir kez daha hatırlatalım. :cool:
Bu arada tiki mevzusu için kocaman bir geçmiş olsun diyor, Allah'tan sana peygamber sabrı vermesini niyaz ediyorum.
perde.arkasi
03-02-2007, 03:55 AM
:rolleyes: Iste sana kürt/EKRAD Dili
kuvvaimilliye.net
Birbirlerine 50 kilometre uzaklıkta olan iki köylü dahi birbiri ile anlaşamaz. Anlaştıkları ortak dil her zaman Türkçedir. Hele birkaç yüz kelimeyi geçmeyen ortak sözcüklerle Kürtçe eğitim yapmamız asla mümkün değildir.
İlk kurulanlar içinde bulunan ve en büyüklerinden biri olan "Saint Petersbourg Kürdoloji Enstitüsü"nün hazırlayıp yayınladığı KÜRTÇE- RUSÇA ve KÜRTÇE - ALMANCA lügatlerine bakalım. Lügatlerde bulunan ve Kürtçe olarak adlandırılan 8000 civarındaki kelimenin; takriben % 70 'i Orta Asya ve İç Anadolu Bölgelerimizde kullanılan Türkçedir. %25'i Arapça ve Farsça ile bu dillerin deforme edilmiş haldeki kelimelerdir. % 5'i ise Ermenice, İbranice, Fransızca, İngilizce ve 250 kadar da uydurulmuş kelimelerdir. Yani iddia edildiği gibi bu dil; ne Hintçeye ve ne de Avrupa Dillerine benzemektedir.
Ahde Vefa
03-02-2007, 08:10 AM
Sair diyorki:
Simdi karadeniz'de bir gurcuye bir laza Turk degilsin de de gor, gelir bogaz bogaza, istersen paluya git zazada ayni zaza, bunlar size gelipte kimlik mi dilendiler? Turkiyede tek kimlik TURKLUKtur efendiler.
Erzurumda dadaslar, Elazigda gaggoslar Turklugune laf etsen yedi ceddinden baslar, kufurle de birakmaz... haslar adami haslar! Onlar TURKun yumrugu ne baslara indiler. TURKIYEDE TEK KIMLIK TURKLUKTUR EFENDILER..
daturkishulan
03-02-2007, 01:43 PM
:rolleyes: Iste sana kürt/EKRAD Dili
perde-arkasi.blogspot.com/2006/11/krt-kimlii.html
%75i türkçe demişler,1 tane bile örnek koyamamışlar!!!
bundan 100 yıl önce osmanlıcanın %85i arapçaydı.sen arap mısın????:o
dilde bulunan sözcüklerle dilbilgisi aynı şey değildir.kürtçe hint-avrupa dilbilgisine sahiptir ve zaten kürtler ermeniler yani asuriler aryandır,avrupalılar ya da farslar gibi.farslarla avrupalılar da akrabağdır bizim japonlarla akrabağ olduğumuz gibi.ama verdiğin bağlantıda 1 tane bile örnek verilmeden laf salatası yöntemi uygulanmış artı+ tarihi türk yazıtlarına iftira atılmış ve açık açık körtül yazıldığı halde -kürt yazıyor kürt- diye millete yalan söylenilmiştir.naapsın,ocaklar kürt kaynıyo,onlara sekterget diyemiceklerine göre sıırrffffff oy kaybetmemek uğruna kürtler de türktür yalanı uydurulmuştur bazı çevrelerce ve bu insanlar da sözde milliyetçiliği tekelinde bulunduran yüce şahsiyetler.kimse onlar kadar sevemez bu ülkeyi...gördük ne kadar sevdiklerini daha hala foyası meydana çıktığı halde bilerek yalan söylemeye devam ediyorsunuz:evil:
ne diyim allah yalan söyleyip milleti kandıranların ve onlara maşa olanların belasını versin!
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Karayılan
03-02-2007, 02:27 PM
Sair diyorki:
Simdi karadeniz'de bir gurcuye bir laza Turk degilsin de de gor, gelir bogaz bogaza, istersen paluya git zazada ayni zaza, bunlar size gelipte kimlik mi dilendiler? Turkiyede tek kimlik TURKLUKtur efendiler.
Erzurumda dadaslar, Elazigda gaggoslar Turklugune laf etsen yedi ceddinden baslar, kufurle de birakmaz... haslar adami haslar! Onlar TURKun yumrugu ne baslara indiler. TURKIYEDE TEK KIMLIK TURKLUKTUR EFENDILER..O sozu birde Diyarbakir'da soylesene.
umo1974
03-03-2007, 01:40 PM
kürt için değmez bu tartışma , önemli olan büyük TÜRK üküsü
Demir Kağan
03-03-2007, 02:02 PM
No ırhçılıh, yes gardaşlıh. ;)
Doğan Can
03-23-2007, 11:36 AM
kürt için değmez bu tartışma , önemli olan büyük TÜRK üküsü
bence de önemli olan bu.
Son Osmanli
03-26-2007, 03:22 PM
Ya birakin okusunlar. Turkiye'nin butun protestolarina ragmen ne demek ya. Onlar da insan. Biz Irkci miyiz kardesim? onlarin hayatta kalma hakki yok mu?
Kurd Turk kardestir. Bunu bozan kallestir...
Bu arada Turkce Israildeki universitelerde modern bati dilleri arasinda okutuluyor. Dilbilimciler ise, Turkce'nin gelecek yuzyilda Dunya'nin en onemli ve yaygin dillerinden biri olacagini soyliyor. 3 dil biliyorum. Turkce'ye hayranim.
perde.arkasi
05-21-2008, 04:29 PM
%75i türkçe demişler,1 tane bile örnek koyamamışlar!!!
Kitap yazmadilar nereye koyacalardi örnekleri.....
Örnek istiyorsan A.Haluk Cay - Her Yönüyle Kürt Dosyası
perde.arkasi
05-21-2008, 04:32 PM
Kurd Turk kardestir. Bunu bozan kallestir...
Ekrad
Arap tarihçisi Mesudi, 10. yüzyılda Kürt kavimleri, Kürd ü n çoğulu olan bir kelimeyle 'ekrad' olarak tanımlamıştır.Daha sonraki araştırmalar göstermiştir ki Araplar ekrad kelimesini esas itibariyle "konargöçer" topluluklar için kullanmış lardır.
Osmanlılarda ekrad tanımlamasını 'konargöçer"aşiretler için kullanmışlardır. Yavuz Sultan Selim zamanında tutulma*
ya başlanan tahrir defterlerinde ekrad tabiri Türk olduğu kesin olan birçok konar göçer Türk aşireti için kullanılmıştır. Sadece birkaç örnek olmak üzere konar göçer Kılıçlı, Döğer, Avşar, İgirmidörtlü aşiretleri sayılabilir. İranlılar, Araplar da ekrad kelimesini aynı anlamda kullanmışlardır.
Söz k o n u s u aşiretlerin b u l u n d u ğ u yörelerde tahrir def*
terlerinde çoğunlukla öz Türkçe isimler ve yöre adları tesbit edilmiştir.
Ali Tayyar Önder
perde.arkasi
05-21-2008, 04:37 PM
Bi soru sana! Ekrad=Kürt (=Konar Göcer Asiretler ;) ) kimler icin kullanıldı?
KOYUNCU
05-22-2008, 03:33 AM
oha orda ne arar kurtler be
00issi
05-29-2008, 04:40 PM
Ben şunu söyleyeyim bazı kimselere; kürtlerin yaşadığı yerler derseniz hep ipek yolulunun üzerinde veya çevresindeler ve buralar eski zamanlarda nüfus hareketlerinin en yoğun olduğu bölgeler.Buna göre eskiden pasaport diye bir şey de olmadığına göre insanların hareket imkanları coğrafi olarak daha serbestti.Bugün bile kız alıp vermelerde bir sürü etkileşimler oluyor, neden eski zamanlarda bunun daha olanaklı olduğunu kavramak istemiyorsunuz anlamıyorum.
Milliyetçilik denen akım fransız ihtilalinin bir sonucuydu ve bir devirdi geldi geçti(yerinde sayanlar hariç).Daha eskilerde insanlar milliyetten çok özellikle anadolu için ehli sünnet olup olmadıklarına bakarlardı(acemlik meselesi).Bu da bırakın arapları falan azeri türkleri ile bile çok büyük ayrılık yarattı.Yani bir de tüm türk boyları tek yumruk değildi ki.İran osmanlı savaşlarında azeri türkleri iran(şah ismail) tarafındaydı bu durumlar belki bir çok iranlı türk ü fars kültürüne itti ve yine belkide bazı türk aşiretleri bu durumu daha fazla yaşadı ve yarı yarıya asimile oldular.
Bugün almanyadaki 3. 4. kuşak türklerin çoğu anadilini doğru dürüst konuşamıyor.Türkçe konuş denince almanca,ingilizce,türkçe karışık