View Full Version : Karakalpakistan cumhuriyeti.
Administrator
02-23-2006, 02:06 PM
ozbeksitan cumhuriyeti sinirlari icinde bulunan ve otonom devlet olan karakaplakistan cumhuriyeti nufusunda etnik olarak olarak 30% gecmeyen karakaplaklar(ozbeklerde o kadar belki dah coktir ) bu cumhiruyeti ozbekistandan bagimsiz olmasi mevzusunu konushmasini cok seviyorlar.
kazaklarda bu bolgeye goz latina almishki cok kazakalrda bu cumhuriyeti kazaksitana ayit olmasini arzu ediyor.
ben bu karkalpakistani ayri bir otonom devlet yapilmasini sacmalik oldugu dusunuyorum,bir gun bu karakalpaklari kazakistan destegi ile ellerine silah alarak bagimsizli savashin bashlatma riski var oldugunu dusunerek bu devletin otonom statusini iptal edilmesi acil yapilmasi gerek olan ish oldugunu dusnuyorum siz ne dusunuyrsunz?
mustafa06
02-23-2006, 02:29 PM
Ne gibi gerekche ile otonomi verilmish o bölgeye. Ruslar bilerekmi bu ayrımı yapmıshlar yoksa bashka sebeplerimi var.
bildiğim kadar karakalpak nüfusuda fazla değil. Bash shehir nukus sıradan bir kasaba görünümünde bir yer. Aral ile sınırı ve amuderyanın gechtiği havza olmasa tamamı chöl.
Eyaletler, özerk bölgeler gelishmemish ülkelerde gelecekte parchalanma tehlikesinin isharetleri gibiler. emperyalistlerin birgün koz olarak kullanmak üzere ellerinin altında hazır tuttukları jokerlerdir.
Türkiyede de bazı Dangalaklar (dısharıdan destekli) eyalet sistemini savunurken arkasında gizledikleri amachları da budur. yani ön hazırlık
tabiki özbekistanın bölünmesini hich bir aklı selim insan istemez.
isteyenler ancak o ülkenin düshmanlarıdır.
Cimkent
02-24-2006, 01:52 AM
ozbeksitan cumhuriyeti sinirlari icinde bulunan ve otonom devlet olan karakaplakistan cumhuriyeti nufusunda etnik olarak olarak 30% gecmeyen karakaplaklar(ozbeklerde o kadar belki dah coktir ) bu cumhiruyeti ozbekistandan bagimsiz olmasi mevzusunu konushmasini cok seviyorlar.
kazaklarda bu bolgeye goz latina almishki cok kazakalrda bu cumhuriyeti kazaksitana ayit olmasini arzu ediyor.
ben bu karkalpakistani ayri bir otonom devlet yapilmasini sacmalik oldugu dusunuyorum,bir gun bu karakalpaklari kazakistan destegi ile ellerine silah alarak bagimsizli savashin bashlatma riski var oldugunu dusunerek bu devletin otonom statusini iptal edilmesi acil yapilmasi gerek olan ish oldugunu dusnuyorum siz ne dusunuyrsunz?
iptal edilmeli bence, chunki otonom olmaya gerchekten hakli olanlarin (shayet varsa) yaninda o bolgenin hich bir ustunlugu yok. kazakistan kurcalamaz bu konuyu, ancak shahislar yapar. Yok eger devlet olarak kurcalarsa buyurun chimkentte de bir Ozbek ozerk bolgesi olushturma kozu var Ozbekistanin. Ama ben her ikisine de karshiyim. Chunki bir kere bunlarin ayri dil ve ayri millet olduklarini kabul etmiyorum. Musait olup ta onemine tam karar verdigim gun bir tez bile hazirlardim. bir dilini mustakil dil omasi veya diger benzerleri arasinda ayri bir isimle anilabilmesi ichin sahip olmasi gereken bellli bashli ozellikleri olur.
ama dilcilerin chogu bunun farkinda da olsa kimse yanashmiyor boyle bir chalishmaya. zaman kazanmak istiyorlar. chunki zaman gechtikche bu sozde diller daha da farkli yonlerde gelishim gostererek ayri bir dil oma yolunda onlarin lehine chalishmaktadir.
Scofield
02-24-2006, 02:06 AM
Özbekistan kuruldugu gibi olmalidir, ne önceden topraklarda parcalanma olmus ne de sonra olur. Ispanya'nin Bask bölgesi gibi birsey mi bu?
Administrator
02-24-2006, 12:11 PM
http://karakalpak.homestead.com/
karakalpak = black hat :wink:
hakan
02-24-2006, 01:37 PM
özbekistanda milliyetçi düşüncenin eksikliğinden kaynaklanıyor bana göre. Azerbaycanda Nahçıvan bağımsızlığını ilan etmek istiyormu ?
Administrator
02-24-2006, 02:11 PM
ama bu karakalplak milliyetci dusuncenin gereginden artik yuksek oldugudur
hakan
02-25-2006, 12:09 AM
evet karakalpaklar öyle özbekistan genelinde böyle değil
Qizilbash
02-25-2006, 06:41 AM
Bence iptal edilsin. Ne gerek var otonom olmaya. Özbekler türk karakalpaklar türk. Karışsınlar bir birleriyle. :) Azerbaycanda Ahıska türkleri var. Ben istiyorum ki Azerbaycan türkleri ile Ahıska türkleri karışsınlar. Anew demişken bol bol evlilik yapılsın.
borcugin
02-25-2006, 10:28 AM
özbekistanda milliyetçi düşüncenin eksikliğinden kaynaklanıyor bana göre. Azerbaycanda Nahçıvan bağımsızlığını ilan etmek istiyormu ?
S.A.
Ben Azerbaycan forumlarında bu konunun uzun uzun tartışıldığına şahit oldum. Buradan çıkan karar istinasız hep birlikte Birlik olmak Dirlik olmak üzereydi. hakan doğru bir konuya dem vurmuş. Belki Karakalpak Türklerinde Milliyetçilik duygusu çok ama Özbek Türklerinde bu hemen hemen hiç yok. Azeri Türklerinde Milli Bilinç çok ama çok yüksek. Akıllı adamlar...
Selametle.
mustafa06
02-25-2006, 11:20 AM
Azerbaycanda nahchivanın durumu zorunluluktan dolayı özerklik var, karabağ bölgesinin ne hale geldiği ortada.
Türkiyenin Üniter yapısını koruma chabasının amacı shimdi daha iyi anlashılıyor.
özbeklerde gelecekte bir oldu bitti ile karshılashmak istemiyorsa shimdiden tedbirlerini almalıdır. özbekistanın birliğinin korunması hem özbekler ichin hemde karakalpaklar ichin faydalı olacağına inanıyorum.
hepimiz Türklerin birliğini savunurken, shu anda birlikte olanların küchük parchalara ayrılması, bizlere değil emperyalistlere fayda sağlayacağını görmek gerekir.
karakalpaklar adlarının milliyetchiliğini yapıyorlarsa, özbeklerin ishi gerchekten chok zor. bu ayrım dahada derinleship vakit gech olmadan uzun vadeli chözümler aranmalıdır. belki bir örnek olabilir; ayrımı ortadan kaldıracak ortak bir kimlik bulunabilir. Bu kimlik üst kimlik olarak kabul edilebilirse ve onun etrafında toplanılabilirse ayrımcıların önü kesilebilir diye düshünüyorum. Türklük adı en pratik yol gibi geliyor bana
Birlikten kuvvet doğar
Administrator
02-25-2006, 01:18 PM
S.A.
Ben Azerbaycan forumlarında bu konunun uzun uzun tartışıldığına şahit oldum. Buradan çıkan karar istinasız hep birlikte Birlik olmak Dirlik olmak üzereydi. hakan doğru bir konuya dem vurmuş. Belki Karakalpak Türklerinde Milliyetçilik duygusu çok ama Özbek Türklerinde bu hemen hemen hiç yok. Azeri Türklerinde Milli Bilinç çok ama çok yüksek. Akıllı adamlar...
Selametle.
yanlsih,ozbeklerde miliyetcilik ruhu karakalpak ve diger kipcak halklarina gore daha cok yusektir. karkaplaklarda kazaklar gibi rusfisyonlashan milletlerdendir.onalrin bagimsiz lik istemesi ise iste ozbekler gibi ulkelrini kendileri yonetmek istemeleri olup cogu ise karakalpakistani kazakistan otonomi yapmak gerektiginide soyluyor.
mustafa06
02-25-2006, 01:54 PM
Özbek milliyetchiliğide enaz diğerleri kadar vardır belki fazla bile.
ben kazakların karakalpaklara göz kırptığına kesinlikle inanmıyorum
Belki kazak ekonomisinin son yıllarda chok hızlı gelishiyor olması, karakalpaklara sınır olması, sanayi kentlerinin (örneğin Aktau gibi) kısmen yakınlığı ve tren yolu bağlantıları ile ulashımın kolay olması, (bilmiyorum ama oralarda chalıshma imkanı da buluyorlarsa) ekonomik ilishki ve karakalpakistanın bu günkü ekonomik durumu kazakistanı o insanların gözünde cazibe merkezi yapıyor olabilir.
Bu durum fanatik milliyetchilik ruhuna sahip olanların ishlerini kolaylastırır.
Administrator
02-25-2006, 02:03 PM
ben kazakların karakalpaklara göz kırptığına kesinlikle inanmıyorum
ham kazah forumlarin ara sira giriyordum bir zamnalar onlarda burlara geliyordu ve postlarindan ne istedikleri gayet anlashiliyordu. :wink:
gurkan
02-25-2006, 04:02 PM
Ayrılık ölümcül hastalıktır. İlacı birliktir ...
borcugin
02-26-2006, 12:50 AM
yanlsih,ozbeklerde miliyetcilik ruhu karakalpak ve diger kipcak halklarina gore daha cok yusektir. karkaplaklarda kazaklar gibi rusfisyonlashan milletlerdendir.onalrin bagimsiz lik istemesi ise iste ozbekler gibi ulkelrini kendileri yonetmek istemeleri olup cogu ise karakalpakistani kazakistan otonomi yapmak gerektiginide soyluyor.
S.A.
Ben Azeri Türklerini uzun yıllardan beri tanımaya çalışıyorum ve Bakı'da bulundum. Özbekistan Türklerini yalnızca bu forumla tanımaya çalışıyorum ve gördüğüm kadarıyla dediğim doğru gibi. Forumda kopan fırtınalara kim bakarsa baksın bu karara varır. Tabi ki yanılıyor olabilirim. Çünkü bu forumlarda yazılanlar ve katılımcılar Özbekistan Türklerini temsil edemeyeceğine göre haklı olabilirsiniz.
forum.uz'da Özbek Türkü soydaşlarımın çoğunu Ümmetçi olarak anımsayacağım, Ulusçuluk bilincinin Rusların yaptığı asimilasyon ve kültür emperyalizmi sayesinde köreldiğini ama yavaş yavaş yeşermeye başladığını görüyorum. Ümmetçilik deyimim yine yanlış anlaşılmaz umarım; kendini tanıyıp, geliştirip, güçlendikten sonra ütopya olmaktan çıkmış, herkesin hakça ve hakkaniyetlice temsil edildiği bir İslam Birliği olarak algılıyorum.
Selametle.
panturkist
02-26-2006, 03:47 AM
1925 Nisanında Kazaklara bağlıydı Karakalpakistan sonra özerk muhtar devlet oldu. 1936 da özerk bölge olup Özbekistana bağlandı.
Unutmayalım ki Sovyetler burayı ilk işgal ettiğinde ve Rus Milliyetçiliği sevdasına düşmeden önce Tek bir muhtar cumhuriyet ilan etmiş adına da Türkistan Muhtar Cumhuriyeti demişti. Sonra baktı ki bu Türkistan kolay paraçalanbilecek bir yapıya sahip ,halk genelde cahil ve milli bilinç yok .Sonra da böldü bölebildiği kadar.
Karakalpakistan'ın ayrı bir devlet olmasını savunmak sovyet mantığında yürümek olur .Üstelik karakalpaklar sadece Türktürler. Onlar daha önceki dönemlerde Karakalpak giydiklerinden bu ismi almışlardır. Ancak Türklerin karakalpak diye bir bölümü yoktur. Karakalpaklarlar biraz Oğuz çoğunlukla Peçenek menşeli ,Kıpçak Türkçesi konuşan bir topluluktur.
Ancak Özbek devleti bu insanlarla birleştirici unusuru kullanmassa bu iptalin gerçekleşmesi ancak Özbekistan'a huzursuzluk verir. Nedir bu birleştirici unsur. Elbette Türklük. Ancak Özbek devletinin böyle bir açılımı yapabileceğini sanmıyorum ,o yüzden ordaki soydaşlarımız için doğru olan hali hazırdaki durumun korunmasıdır.
Turcos
02-26-2006, 10:11 PM
Tabii ki de iptal edilsin,çünkü bölünmenin temelidir,Özbekeli bölünmesin!!!!! Zaten Turanı kuramadık hala... Birde bir Türk devleti daha bir Türk devletinden ayrılırsa bileştirilmesi gereken daha çok Türk devleti olucak ve bu böyle devam ederse de Turan işi iyice zorlaşıcak! :(
Administrator
02-27-2006, 12:19 PM
S.A.
Ben Azeri Türklerini uzun yıllardan beri tanımaya çalışıyorum ve Bakı'da bulundum. Özbekistan Türklerini yalnızca bu forumla tanımaya çalışıyorum ve gördüğüm kadarıyla dediğim doğru gibi. Forumda kopan fırtınalara kim bakarsa baksın bu karara varır. Tabi ki yanılıyor olabilirim. Çünkü bu forumlarda yazılanlar ve katılımcılar Özbekistan Türklerini temsil edemeyeceğine göre haklı olabilirsiniz.
forum.uz'da Özbek Türkü soydaşlarımın çoğunu Ümmetçi olarak anımsayacağım, Ulusçuluk bilincinin Rusların yaptığı asimilasyon ve kültür emperyalizmi sayesinde köreldiğini ama yavaş yavaş yeşermeye başladığını görüyorum. Ümmetçilik deyimim yine yanlış anlaşılmaz umarım; kendini tanıyıp, geliştirip, güçlendikten sonra ütopya olmaktan çıkmış, herkesin hakça ve hakkaniyetlice temsil edildiği bir İslam Birliği olarak algılıyorum.
Selametle.
hm foruma gore bir sey diymezsin en iyi bu ulklere tesrif buyurmen ve gzmen gerek , o zman ne demek istedigimi anlarsin.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.