View Full Version : Türkmen miyim Türk mü?
panturkist
02-27-2006, 04:42 PM
Bazı sitelerimizde Türkiye Turancıları için yakın hedef olan Türkmenbirlikçilik (Panturkmenism) düşüncemizle Türkmen sözünü sık kullanmamız ve bu konuda ortaya çıkan tartışmalar üzerine gelen tepkilere binaen .
Soru: Türkmen-Türk ayırımı mı yapılıyor?
Bizim bu türde bir ayrım yapmamız söz konusu bile olamaz. Ancak kimseden kendisini inkar etmesini de bekleyemeyiz. Ne yazık ki Türk devletleri bağımsızlıklarını kazanır kazanmaz büyük bir aşkla Atavatana koşanlar ,Soydaşlarımıza cahilce ,bilgisizce "Siz Türkmen falan değilsiniz ,siz Türksünüz .Bu Türkmen lafını Sovyetler uydurdu " gibi ipe sapa gelmez propaganda sözleri kullandılar. Tanrım bu ne cehalettir.Üstelik bu sözleri söyleyenler Cumhuriyetimiz kurulup Milli bilinç yerleştirilene kadar kendine Türkmen diyenlerin torunlarıydı. Halbuki ne Türkmen sözünü ne Kırgız sözünü ne de Özbek sözünü Sovyetler uydurmadı. Bu isimler yüzlerce yıldır vardı. Ancak bütün bunlar binlerce yıllık bir Tarihe sahip Türk Milletinin çeşitli dönemlerde oluşmuş alt gruplarıydı. İşte sovyetler bu sözleri millet ismi haline getirdi. Bu sayede "Türkistan'ın başbuğuyum ,Türklerin önderiyim " diyen Timur'un torunları Özbekler Türklüklerini reddeder oldular.
Bugün ise Alt grup adlarımızı reddederek bir milli bilinç oluşturulması söz konusu bile olamaz.Çünkü Sovyetlerce kaybettirilen ,belki bazı yerlerde ne yazık ki hiç oluşmamış olan milli bilinç ,bu isimlerin Türk boylarının isimleri olduğu gösterilerek sağlanabilir. Bu da kısa vadede köy köy dolaşıp insanlara anlatmakla değil ,ancak planlı bir eğitimle olur.
Uzun vadede ise oluşacak sonuçlardan şüphemiz yok.Devletler ne politikalar güderse gütsün ,Özbek tarihini ,Kazak tarihini araştıran bir tarihçi bir zaman sonra Türklüğünün farkına varmakta ve hemen Türkolojiye merak sarmaktadır. Demek ki Tarih ve dil bilinci ilkokullara kadar indiğinde verilmek istenen ister Özbeklik ,ister Kırgızlık şuuru olsun Türklük şuuru kendiliğinden doğacaktır.
Bilim bizim yanımızdadır. Bize düşen Türkbilimi gün işığına çıkarmak ve Kardeş topraklara ulaşmasını sağlamaktır.Unutmamalı ki Türklüğünü unutmakla yüzyüze gelen Türkiye Türklerine Türklüklerini hatırlatan Kazan ,Kırım ,Türkistan ve Azerbaycan Türkleridir.
panturkist
02-27-2006, 04:43 PM
Türkler Türkmendir, Türkmenler Türk
Dünya üzerinde yaşayan belli başlı ırklar vardır. Slavlar ,Latinler ,Han(Çinliler), Anglo -Saksonlar ,Araplar gibi.Türk ırkı da böyle bir ırktır. Slavlar ,Rus ,Slovak ,Sırp ,Ukrain gibi bölümlere ayrılmıştır. Latinler ,ispanyol ,İtalyan ,Potekizli gibi alt gruplara bölünmüşlerdir. Bunların lehçeleri iyice farklılaştığından bunların dilleri artık ayrı diller gibi kabul görür.Ancak bu dilllerden birini öğrenenin diğerini öğrenmesi çok kısa bir zaman alır. Türk(Turkic) Irkının tili Türkçedir(Turkic) .Batı da bir de "Turkish" kelimesi kullanılır ki bu ikilik Türkiye Türklerini de bir alt grup haline getirip, Türkler arasında ayrılığı kuvvetlendirmek içindir. Aynı Arapların , Moğolların ,Çinlilerin olduğu gibi Türk ırkının da alt grupları vardır. Türkmen ,Kazak ,Kırgız ,Uygur ,Kıpçak gibi.
Peki Anadolu Türkleri dediğimiz Türkler hangi gruptandır .Şüphesiz ki Türkiye Türkleri ,Türkmendir. Anadolu köylerinde halen Türkmen sözü çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkmenlik bazılarının dediği gibi unutulmuş falan da değildir. Türkiyedeki Türkmenler ,Türkiyedeki Türkmen olmayan gruplardan kendilerini ayırmak ihtiyacı duyarlarsa bu kelimeyi halen kullanırlar. Örneğin Tatarların ve Türkmenlerin bulunduğu Anadolu coğrafyasının bazı bölümlerinde köyler Türkmen köyü ,Tatar köyü olarak sınıflandırılır.
Aslında bu sınıflandırma Türkiye'nin kuruluş amacına ve mantığına terstir. Çünkü Türkiye tüm Türklerin devleti olarak kurulmuştur. Irk ismini Millet ismi yapmıştır. Türkiye kurulana kadar Türk boylarının arasındaki ayrım ,bir kabile ya da aile arasındaki ayrımdan farksızdır.Türkiye Devleti ,bu farkları yok etmiş ve tüm aşiret ve kabileleri mankurtluktan kurtarmış ,millet olma bilinciyle birleştirmiştir.
Tarihe baktığımızda kurulan devletlerin hiçbirisi bugün Kazak devleti ,Özbek devleti olarak isimlendirilememektedir. Çünkü bu devletler Türk devletleridir. Bu devletlerin içinde her Türk boyundan insanlar ,kurucu hanedanın çevresinde bulunmuşlardır. Bilimsel açıdan da dünyada hiç kimse Kazakoloji ,Türkmenoloji diye bir bilim dalını kabul etmez. Türkoloji tüm Türklerin bilimidir.
Yıllar evvel ,Sovyetler dağılmadan önce Almanyaya giden sözde Kazak ,aslen Rus bir kazakistanlı yetkili tüm Orta Asya kültürünün Türkkoloji adı altında incelenmesinin Pantürkizme zemin hazırladığını söyleyince , Türkoloji bölümü başkanı "Sovyetlerin yaptığı gibi bir ayrım yapmaya kalkarsak ve hepsi için bir bilim dalı oluşturmaya kalksak ,o zaman tüm bilimi Türkiyelilere kanalize etmemiz gerekir ki ,diğerleri(Kazak ,Kırgız ,Özbek ,Türkmen ,Kıpçak ,Uygur ) 1900 lerin başında gökten inen milletler gibi olurlar.Böyle bir bölünmeyi kabul etmemiz her dalı ağaç kabul etmek olur ki ,böyle bir bilim olmaz. " demiştir. Bir Macar Türkbilimci ise benzer bir konu üzerine "Tarihe baktığımızda Türkiye Türkleri dışındaki Altaylıların kurdukları ,Türk unsuru yokmuş gibi görünen devletler vardır .Ancak bu toplulukların daha sonraki kurdukları devletlerde görülen Türk unsuru bizzat kendileridir. Örneğin Kırgızlara ve Uygurlar Türkolojinin dışına çıkarmaya kalksak ,bu toplulukların tarihlerini , kendi içlerinde de bölmemiz gerekir. Örneğin uygurlar için bir dönem kurdukları devleti Türk devleti saymazken ,sonraki dönemde aynı sülalenin kurduğu bir hanlığı Uygur devleti saymamamız ,Türk devleti saymamız gerekir. "
Ancak Oğuzların , Türklüğü bilim çevrelerinin tartışılamayacak mevzularındandır. Oğuzlar Türkiye Türkleri ,Azerbaycan türkleri ,Horasan Türkleri ,Gagauz Türkleri ve Türkmenistan daki beş milyon kardeşimizden oluşur. İranda da iki milyon kadar kendini Türkmen olarak niteleyen Türk vardır. İrandaki bir milyona yakın Horasan Türkmeniyse kendini yalnızca Türk olarak tanımladığından BM bunların dillerini "Turkmen" değil "Turkish" olarak kullanmaktadır. Kısacası dünyada kendini Türk olarak tanımlayan yaklaşık (55-60 Türkiye +40 Azerbaycan +4.5 Horasan Türkü +gagauz +kıbrıs+balkanlar +ırak türkmenleri) 100 milyon Türkmen vardır. Kenidini Türkmen olarak tanımlayan yaklaşık (4.5 Türkmenistan +2000000 İran) 7 milyon Türk vardır. Türk topluluklarının Sovyetler yüzünden birbirinden koparıldığı tezine bir çok Türkmen arkadaş karşı çıkar .Halbuki bu durum bile Sovyetlerin ne derece başarılı bir politika izlediğinin göstergesidir. Bir diğer örnek vermek gerekirse, yıllarca İranın baskısına maruz kalmış olan Güney Azerbaycan Türkleri , kendileri halen Türk olarak tanımlarlar.Bağımsızlık amacındaki Güney Azerbaycanlı kardeşlerimizin en dikkat çeken propaganda sözü "Biz Azeri değiliz ,Biz Türküz " sözüdür. Öte yandan müstakil Azerbaycanda "Azeri" sözü kabul gördüğü gibi her ne kadar tarih ve bilim Türklükleri konusunda bir şüphe bırakmasa da "Türk " sözünü kullanmada bir hayli güçlük çekmektedirler.
Sözün özü :Türkiye Türkleri ,Türklerin Türkmen unsurunun en büyük bölümünü oluştururlar. Türkmenistan'daki Türkmenlerde birebir Türkiye'dekilerin akrabalarıdır. Sonuç olarak Türkiye deki Türkler büyük oranda Türkmendir, Türkmenistan'dakiler ise şüphesiz Türk.
Administrator
02-28-2006, 12:29 PM
iyidde panturkist ama bu bilgilerin ve bask turluge alakali konularin en azdan ingluizce yazmani istiyorum sebebi ,turkce yazmanin mantigi yok cinku andolulu arkadashlar bu konulari iyi biliyorlar ve amac bu bilgileri orta ays turklerine ulasmaktir turkiye turklerine bunlari hepkonushup durmayi mantig olmadigin sayiyrum ve ozbekler turkce anlmadigi ve yazsanda gene habersiz kalacaklarini inabete alara ozbekce,ruscha veya inglzice yazmani istiyordum..
Orkhun
02-28-2006, 03:08 PM
neden Türkler ile Türkmenler isim olarak farklıdır hala anlamış değilimdir zaten
panturkist
02-28-2006, 03:32 PM
Anadolulu arkadaşların bunu iyi bildiğini mi sanıyorsun? En azından bu forumdakilerin iyi bildiğini düşünüyorsun herhalde. Ama ben hiç sanmıyorum . Dedesi kendine "Türkmen " derken ,Türkmenlere "Türkmen lafını sovyetler uydurdu " deyip propaganda yapan ,doğal olarak ta tepki çeken adam ancak cahildir.
Yazımı başka dillere çevirme hususunda çok haklısın . Ne yazık ki bu yazıyı ancak Türkmenceye çevirebilirim ki onu da yapıyorum .Türkmence uzun yıllar Kıpçakçanın ve Karlukçanın etkisinde kaldığından ,Türkçe ise batı dillerinin dilbilgisi ve kelime yönünden etkisinde kaldığından ,bugün Türkmence Türkçeyle aynı alt gruba sokulsa da Özbekçeye daha yakındır. Türkmence olarak yayınladığımda soydaşlarım anlarlar umarım.
İyi derece İngilizce biliyorum ancak biz Altaylılar arası iletişim dili İngilizce olacağına Rusça olsun daha iyidir.
panturkist
02-28-2006, 03:37 PM
neden Türkler ile Türkmenler isim olarak farklıdır hala anlamış değilimdir zaten
Türk -iman (En çok kabul gören görüş )
1- Türkiye ve Batıda kabul gören görüşe göre Müslüman Türk demektir.
2- Türmenbaşı da Türk -iman sözünden Türkmen sözünün türediğini söylese de Türk 'ün "Asıl " manasına gelidiğibi ,İman'ın ise "Nur" demek olduğunu dolayısıyla Türkmen 'in "Asılnur " manasına geldiğini söylüyor.
Administrator
02-28-2006, 10:27 PM
Anadolulu arkadaşların bunu iyi bildiğini mi sanıyorsun? En azından bu forumdakilerin iyi bildiğini düşünüyorsun herhalde. Ama ben hiç sanmıyorum . Dedesi kendine "Türkmen " derken ,Türkmenlere "Türkmen lafını sovyetler uydurdu " deyip propaganda yapan ,doğal olarak ta tepki çeken adam ancak cahildir.
Yazımı başka dillere çevirme hususunda çok haklısın . Ne yazık ki bu yazıyı ancak Türkmenceye çevirebilirim ki onu da yapıyorum .Türkmence uzun yıllar Kıpçakçanın ve Karlukçanın etkisinde kaldığından ,Türkçe ise batı dillerinin dilbilgisi ve kelime yönünden etkisinde kaldığından ,bugün Türkmence Türkçeyle aynı alt gruba sokulsa da Özbekçeye daha yakındır. Türkmence olarak yayınladığımda soydaşlarım anlarlar umarım.
İyi derece İngilizce biliyorum ancak biz Altaylılar arası iletişim dili İngilizce olacağına Rusça olsun daha iyidir.
hayir ozbekler turkmenceyi anlamazlar.
bacha
02-28-2006, 10:31 PM
Nichin anlamazlar? Nerden aldin? Ben, uzbekche ikkinci dilim olan adam, turkmenleri anlayabilirim, uzbekler anlamazlarmi? Shimdin internette turkmancha bir shey bulacam, ve sana translationini verecem. Bir dakika :)
bacha
02-28-2006, 10:36 PM
Help me-mana kemek edin.
Please-bash ustune
Good-yagshi
Bad-yaman
Top-ekari
Bottom-ashak
Bu siteni gorebilirsin: http://www.xs4all.nl/~iamback/turkic/TR-basic.html
Eger biraz mantikini chalishtirsan yus faiz anlayabilirsin turkmenchei.
Colpan
03-01-2006, 01:51 AM
Anadolu Türklerinden özellikle Güneydoğuda yaşayanlar kendilerine Türkmen der. Bana da nereli olduğum sorulunca "Amasyalıyım, Türkmenim." derim.
kurshad
03-01-2006, 02:09 AM
Siz "Altaylilar" iletisim dilini ne olarak sectiniz? Biz dunyalilar farkli diller kullaniliriz :D
panturkist
03-01-2006, 04:21 PM
Siz "Altaylilar" iletisim dilini ne olarak sectiniz? Biz dunyalilar farkli diller kullaniliriz :D
neyle dalga geçtiğini açıkçası anlamadım .İngilizceyi iletişim dili saymadığım için mi tepki verdin yoksa Altaylı olduğum için mi ? Valla kardeş ben Altaylıyım.
Sen Dünaylıymışsın. Kürşat namını bir Beynelminelciye(Enternasyonalist) ve millet düşmanına pek uygun bulmadım. Yoksa ben seni yanlış mı anladım.
kurshad
03-02-2006, 01:31 AM
Valla kardeş ben Altaylıyım.
Izmir, Altay herhalde..
Sen Dünaylıymışsın. Kürşat namını bir Beynelminelciye(Enternasyonalist) ve millet düşmanına pek uygun bulmadım. Yoksa ben seni yanlış mı anladım.
dunyaliyiz dedik diye millet dusmani mi olduk ,askolsun? Anlasilan uzayli olmak gerek milliyetcilik icin :)
Kizma canim takiliyorum biraz ;) Yok kotu bir niyetim..
BOZ-OK
03-02-2006, 07:46 AM
Türk diline kimseler bakmaz idi
Türklere hergiz gönül akmaz idi
Türk dahi bilmez idi bu dilleri
İnce yolu ol ulu menzilleri
Hoca Ahmet Yesevi
Demekki kimmishiz biz? Hepimiz Turk'mushuz......Yigit namiyla anilir.....;)
panturkist
03-02-2006, 02:52 PM
Izmir, Altay herhalde..
dunyaliyiz dedik diye millet dusmani mi olduk ,askolsun? Anlasilan uzayli olmak gerek milliyetcilik icin :)
Kizma canim takiliyorum biraz ;) Yok kotu bir niyetim..
Takıl kardeşim takıl .Canın sağolsun. Ne deyim.
DiPLoMaSi
03-02-2006, 03:26 PM
Yeterki hepimiz özümüzü belleyip,beraberlikten ayrılmayalım!
DiPLoMaSi
03-02-2006, 07:00 PM
zavallı daga kimligini bilmeyor
Kimlik bayragımda! Kimlik yasadıgım toprak parcasında! Kimlik atalarımdan bana miras kalan Cumhuriyette!
Peki Sizin Bayrağınız Nerde? Peki Toprağınız Nerde? Peki Cumhuriyetiniz Nerede?
Seckjin Khan
03-02-2006, 07:12 PM
zavallı daga kimligini bilmeyor
Allah Allah ben sizin kimliksiz olduğunuzu düşünüyordum ama :)
neyse hadi öğreneceğimiz çok şey :D
hakan
03-03-2006, 09:31 AM
NE KADAR TÜRKÜM?
Sekiz yaşındayım. Atalarım KIRIM’dan gelmiş. Evimizde, akrabalarımızda,
heryerde KIRIM ve KIRIM TATARLARI konuşuluyor. Bir gün ‘felç’ hastası
olan merhum dedeme sordum. ‘Dede, biz ne kadar TÜRKÜZ?’ O felçli ve
kendine dermanı azalmış insan gitti de sanki yerine bir kartal geldi. ‘Tut
elimi!’ diye bağırıp beni üst katın merdivenlerine sürükledi. En üst
kata çıktık, zar zor. Hiç kimseye açmadığı bir küçük odayı belinde
taşıdığı anahtarla açtı. Sonra da odadaki sandığı. Dibinden, kan kırmızı
atlas kumaştan bir bohça çıkarttı. Yere çöktü, bohçayı açtı. İçinden resmi
yazılar, Arapça yazılar ve madalyalar döküldü. Dedemler 12 kardeşti.
Yaşayan dedem ve kız kardeşiydi, diğer 10 kardeşi hiç görmemiştik.
Başladı saymaya, “bu madalya şu dedenin şehadetten, bu madalya diğerinin
şehadetten, bu madalya da öbür dedenin gazilikten. Bu belgeler de üç
kardeşimin savaştan sonra ölüsüne de dirisine de ulaşılamadığının, ‘kayıp’
belgesi’. Şu deden bu kağıtta yazılı esir kampında öldü. Ahmet deden,
savaştan sonra aklını yitirdi ve öldü. Ölen iki kardeşimde kızdı. İşte
sen bu kadar Türksün! Sen önce TÜRKSÜN, sonra da TATAR. Dedelerin KIRIM
için değil TÜRKİYE için şehit oldu, gazi oldu. Bir gün sana ‘YEŞİL
KİTAP’ın nöbeti düşerse, O kitaptaki maddeleri bir bir okur her şeyi daha
iyi öğrenirsin.”
Yeşil Kitap: Kırım Türkleri’nin Anayasası’dır. Emin insanlar tarafından
muhafaza edilir. Birinci maddesinde de: “KIRIM TÜRKLERİ’nin davası;
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kıyamete kadar, aile onurları, örf ve
adetlerine bağlı kalarak, son ferdi toprağa düşünceye kadar sadık nöbetçisi
ve koruyucusu olmaktır” yazar.
TÜRKLÜĞÜ tartışmaya açanlara ithaf olunur…
Cem YAREN
cemyaren@hotmail.com
panturkist
03-04-2006, 06:43 AM
Hakan kardeşim 8 Mart Türk dünyasının büyük fikir adamı ,Türkçülüğün Atası İsmail Gaspıralının doğum günü.Gaspıralı 155 yaşında .Kırımlı kardeşlerimiz bunun için bir etkinlik yapacaklar mı?
korkut31
03-04-2006, 02:39 PM
kaşgarlı mahmutun sözlügünde TÜRKMENİN NE DEMEK OLDUGU ACIKÇA YAZAR....ANLAMI TÜRK MEN TÜRK BEN BEN TÜRKÜM DEMEKTİR..ANADOLU TÜRKLERİNİN COGUNLUGUDA OGUZDUR TÜRKMENDİR....
korkut31
03-04-2006, 02:48 PM
SELAMIN ELEYKÜM ARKADASIM..NE İNGİLİZCE OLSUN NE RUSCA.HELE HELE RUSCA HİÇ OLMASIN..TÜRKLERİN BİRBİRİNİ ANLIYAMAMASI ZATEN BU MOSKOFLARIN YEDİGİ NANE DEGİLMİ...BEN BİR TÜRKÜ RUSACA KONUSURKEN DUYSAM VEYA RUSLAR HAKKINDA Bİ SEMPATİSİ OLDUGUNU DUYSAM İÇİM PARCALANIR..KIRIMDA KARABAGDA HOCALIDA DOBLUCADA KIRCAALİDE SARIKAMISTA DAHA SAYAMIYACAK KADAR COK VATAN TORAGINDA BU İTLER YÜZÜNDEN CAN WERMİŞ ATALARIMIN KEMİKLERİİ SIZLAR...TÜRKÇE OKNUSUN ANLAMAKTA BAZI SÖZCÜKLERİİ KONUSALIMM TÜRÇE İLİMİZİ TÖRMİZİ KİMSE BOZAMAZ BAK ATAM 2000 YIL ÖNCE SÖLEMİŞ DEMİİİ...TİTREYİN ARKADASLAR KENDİNİZE DÖNÜN..2 AYDA TÜRKMENİSTAN TÜRKMENLERİ İLE 3 AYDA ÖZBEKLERLE VE KIRGIZLAR İLE 2 HAFTADA AZERİLER İLE 2 AYDA KAZAKLAR İLE COK RAHAT ANLASABİLİRSİNİZ...ALLAH ASKINA KUŞ DİLİİ KONUSUN AMA KONUSMAYIN RUSCA ...KONUSTUMAYIN..
korkut31
03-06-2006, 09:39 AM
"bacha" arkadasım ....bu senın avatar ne anlama geliyo bi acıklasana bana...kimin bayragı bu????????whose flag is the picture you use as your private avatar??? from where did you take it???tell me right now.pleaseeeee...
SAKIN O BAYRAK KÜRtİSTAN BAYRAGI OLMASIN???
is it kürtistan's dirty flag???????
http://img445.imageshack.us/img445/1117/00216jj.jpg (http://imageshack.us)
Administrator
03-06-2006, 11:42 PM
SELAMIN ELEYKÜM ARKADASIM..NE İNGİLİZCE OLSUN NE RUSCA.HELE HELE RUSCA HİÇ OLMASIN..TÜRKLERİN BİRBİRİNİ ANLIYAMAMASI ZATEN BU MOSKOFLARIN YEDİGİ NANE DEGİLMİ...BEN BİR TÜRKÜ RUSACA KONUSURKEN DUYSAM VEYA RUSLAR HAKKINDA Bİ SEMPATİSİ OLDUGUNU DUYSAM İÇİM PARCALANIR..KIRIMDA KARABAGDA HOCALIDA DOBLUCADA KIRCAALİDE SARIKAMISTA DAHA SAYAMIYACAK KADAR COK VATAN TORAGINDA BU İTLER YÜZÜNDEN CAN WERMİŞ ATALARIMIN KEMİKLERİİ SIZLAR...TÜRKÇE OKNUSUN ANLAMAKTA BAZI SÖZCÜKLERİİ KONUSALIMM TÜRÇE İLİMİZİ TÖRMİZİ KİMSE BOZAMAZ BAK ATAM 2000 YIL ÖNCE SÖLEMİŞ DEMİİİ...TİTREYİN ARKADASLAR KENDİNİZE DÖNÜN..2 AYDA TÜRKMENİSTAN TÜRKMENLERİ İLE 3 AYDA ÖZBEKLERLE VE KIRGIZLAR İLE 2 HAFTADA AZERİLER İLE 2 AYDA KAZAKLAR İLE COK RAHAT ANLASABİLİRSİNİZ...ALLAH ASKINA KUŞ DİLİİ KONUSUN AMA KONUSMAYIN RUSCA ...KONUSTUMAYIN..
bi az allah veren kafayi calsistirip yazsak iyi olurdu. zaten niye en turkiyenin orta asya icin tehlilei ve cok zararli oldfugunu dusundugum bir sebebide budur,turkiyde panturkizminden sadece nefrete dagilmaktadir...bu iyi degil..
stalin katlimlarinda genelde yonetmenler grucin yahudiydi rus degil onlarin en cok oldurdukleri milletde etnik olarak ruslarin kendisidir.
bachanin bayragi bu tajikistanin bayragidir.
bacha:
evet cok kelimeler benziyor amam genelde konushunca anlashilmaz tipki turkce gibi.
ben veya sen anlayabilriz ama forumun turkce bilmeyen kismi icin konushtum,
MUHLIS
03-07-2006, 12:07 AM
Nasil anlamazlarki? Ben evet turkmen dili mutehesisi deilim, ama saniyorumki Turkmence (Turkceden) Ozbekceye daha yakin.
Fikr verdinizmi burda bir arkadasimiz Mahtumkuli siirini koymusti, ve o siir en cok Ozbekceye benziyordi....
Umar Hayyom
03-07-2006, 02:09 AM
Kimlik bayragımda! Kimlik yasadıgım toprak parcasında! Kimlik atalarımdan bana miras kalan Cumhuriyette!
Peki Sizin Bayrağınız Nerde? Peki Toprağınız Nerde? Peki Cumhuriyetiniz Nerede?
Mirasa ne kadar sahip çıkabildin...
Umar Hayyom
03-07-2006, 02:11 AM
"bacha" arkadasım ....bu senın avatar ne anlama geliyo bi acıklasana bana...kimin bayragı bu????????whose flag is the picture you use as your private avatar??? from where did you take it???tell me right now.pleaseeeee...
SAKIN O BAYRAK KÜRtİSTAN BAYRAGI OLMASIN???
is it kürtistan's dirty flag???????
http://img445.imageshack.us/img445/1117/00216jj.jpg (http://imageshack.us)
Bildiğim kadarıyla bu Osmanlı bayrağı, hakaret hiç yakışmamış, bide burda keşke biraz seviyeli olsak!
evgin
03-07-2006, 04:37 AM
böyle laf atmalar pek yakışmamış kardeşler bence.Türkmen'in sözlük anlamını anlatmış arkadaş.Türkmeler göçebe geleneğini sürdüren müslüman Türk halklarıdır ve haliyle Türklük ve Türkmenliği ayrıştırmaya da hiç gerek yok.
evet sovyetler orta asya Türk halklarına bu isimleri vermemiştir fakat bu isimleri farklılıkları körüklemek için sıkça kullanmıştır.üzerinde durulması gerekende budur.olivier roy die bi fransız kitabında aslında Türkmenlik diye bir millet yoktur demiş.bu da aslında sovyet mantığıyla örtüşüyor.Biz nasıl ki Türkiye'de Türklüğü Türkiye Cumhuriyetini kuran Türk halklarına Türk Milleti diyorsak Türkmenistan'ı kuran Türkmen halkı da Türkmen milletidir.
dil farklılıklarından bahsedilmiş...yine sovyetlerden önce bildiğim kadarıyla tüm Türk Halkları yerel Türkçlerini kullanarak birbirleriyle rahatça anlaşabiliyorlardı.bence yapılması gereken dilde birlik için çalışmalarda bulunmak ve hiçbir yatırımdan kaçınmamaktır.Ayrıca her Türk diğer akraba Türk halklarının dillerini öğrenmeye gayret gösterse meraklısına bu Türki dilleri öğretmeye yönelik kurslar teşvik edilmeli.
Colpan
03-07-2006, 05:30 PM
Bacha'nın atılması konusunda hemfikîrim ama burası babamızın çiftliği olmadığı için bu herfi de atılamıyor.
Arkadaslar aranıza yeni katıldım...
yazdıklarınızı ilgiyle okuyorum, Sayenizde bircok bilgiye ulastım.
Sunu belirtmek isterim.
Benim büyüklerimden duydugum kadarıyla.
Horasan dan gelme Deveci Türkmeniyim...
Gobustan
07-09-2006, 01:53 AM
Özbek, Türkmen, Uyğur, Tatar, Azer bir boydur,
Qaraqalpaq, Qırğız, Qazaq, bunlar bir soydur.
Özbekistan, Türkmenistan adın koygenler,
Ana yurdum Türkistanı bölüp koygenler...
Türkmen Türktür. Ama yazıklar olsun ki, onlarda böyle bir düşünce var ki, Türkmenlerle Türkler ayrı milletdir...Bu yanlış...Biz hepimiz Türküz...
Ama sizlerden bir ricam var...Türkiyede yaşayan Türkleri hep Türk, lehçeyi de Türkçe adlandırıyorsunuz...Ama burda küçücük bir yanlışlık var. Tabii ki, hepimizin bir dili var - Türkçe. Bu diğer lehçelere bölüner - Azerbaycan Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Özbekistan Türkçesi....
Ama eğer siz Türkiye Türkçesi (lehçesi) hakkında söz ediyorsanız, o zaman ona Türkiye (ve ya İstanbul, ya Anadolu) Türkçesi adını verin...Sadece Türkçe demek bir az karışıklık yaratıyor..Sanırım beni anladınız...
Türkmenlerin Türkçesi hem Azerbaycan, hem Türkiye, hem de Özbekistan Türkçelerine çok yakındır. Tabii ki, bir çok husuiyyetlerine göre Oğuz dili ailesine ait. Ama Özbek Türkçesine de yakınlığı vardır.
Mesela, Kırım Tatarlarının Türkçesi gibi...Hem Oğuz, hem de Kığçak Türkçelerine çok yakındır...
Türkmen Türkçesi de aynen öyle...
Aslında Karluk dil ailesine ait olan Özbek Türkçesinin Oğuz ailesine yakınlığı çok fazladır diye bilirim..Genelde alifba farklılıkları vardır (onların düzeltilmesi gerekir) , Özbek Türkçesini anlamak zor değildir...aynı sözler binlerce...
guldenci
07-09-2006, 09:39 AM
ben türküm...
Demir Kağan
07-09-2006, 12:51 PM
Türk'üm, Türkmen'im, Uygur'um, Özbek'im, Tatar'ım, Kırgız'ım, Kazak'ım..
mustafa06
07-10-2006, 12:51 PM
Gobustan,
Ama sizlerden bir ricam var...Türkiyede yaşayan Türkleri hep Türk, lehçeyi de Türkçe adlandırıyorsunuz...Ama burda küçücük bir yanlışlık var. Tabii ki, hepimizin bir dili var - Türkçe. Bu diğer lehçelere bölüner - Azerbaycan Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Özbekistan Türkçesi....
Ama eğer siz Türkiye Türkçesi (lehçesi) hakkında söz ediyorsanız, o zaman ona Türkiye (ve ya İstanbul, ya Anadolu) Türkçesi adını verin...Sadece Türkçe demek bir az karışıklık yaratıyor..Sanırım beni anladınız...
Ben, Hemde chok iyi anladım.
Dilde böyle bir isimlendirmeyi benimsemek, Yani sürekli olarak hepimizin konushtuğu dilin Türkche olduğunu vurgulamak,Türkchenin lehchelerini konushanların Türklüğünüde vurgulamak olur.
Özbekcheyi konushan, özbektir. dendiğinde ; özbekcheyi ayrı bir dil, özbeğide ayrı bir millet gibi kabul etme görüntüsü ortaya chıkmaktadır.
halbuki; usanmadan ve erinmeden
Özbek türkchesini konushan, Özbek Türküdür.
Azeri Türkchesi konushan, Azeri Türküdür . gibi kullanımlara özen göstermek gerekir
Kelime kullanımına gerchekten dikkat etmek gerekiyor.
sevgi ile
borcugin
07-10-2006, 01:18 PM
S.A.
Oh be mustafa abi, yıllardır söylediğimiz şey bunlar. Ağzına sağlık. Ben bir Türkmenistan Türkü ile saatlerce tartıştım, onu kırmamaya çalıştım, adamın beynine öyle bir işlemişler ki; Türk sizsiniz, Türkçe konuşan sizsiniz diyordu başka bir şey demiyordu. Biz Türkmeniz, Türkmence konuşuruz diyordu. En sonunda nasıl oluyorda ayrı milletiz de İngilizce ve Rusça dışındaki bir lehçeyle anlaşabiliyoruz dediğimde bu sorumu yanıtlayamamıştı. Türkmenlik kavramı Ruhname ile ortaya atılan, yapay, sunni bir kavram. Türkiye de bile bazen insanlar Türkmenim derler. Bu denilen şey başka biz Türkmeniz Türk değiliz demek başka. Türkmence Türk lehçesi demek değildir çok başka. Bunlar yanlış şeyler. Dil bilimciler, tarihçiler öyle demiyor, siz ne kadar inat ederseniz edin bilimsel gerçekler asla değişmez.
Kısacası hepimiz Türk soyluyuz ve hepimiz Büyük Türk Dilinin çok farklı olmayan lehçelerini konuşuyoruz. Bunu kabul edince ölüyor muyuz? Kimliğimiz mi değişiyor bunu bir türlü anlayamadım.
Selametle.
mustafa06
07-10-2006, 01:50 PM
Bu konuda birileri ile tartıshmaya girmek, bazen ters etkide yaratabilmektedir. Bu nedenle mecbur olmadıkcha tartıshmamak en güzelidir.
Ancak Bu tarz forumlarda ileti yazarken cümleler ichinde ısrarla (örneğin; özbekche yerine, özbek türkchesi veya türkmen kelimesi yerine Türkmen Türkü , vs. ) gibi kelimeler kullanmak bence daha verimli ve bilinch altı etkisi fazla olabilir.
mustafa06
07-10-2006, 02:01 PM
Sizler Özbekistandan bir anımı anlatmak istiyorum;
Özbek Türkchesinde Baba'nın karshılığı ATA 'dır.
Biz ortaasya ichin konushmalarımız ichinde atayurdumuz diye bahsederiz.
Bu sözümüz oradaki bir dostumuzun dikkatini chemish. Yaklashık 15 kishinin bulunduğu bir ortamda bana sordu;
-Abi burası neden sizin ata yurdunuz
Ben tarihi anlatmak yerine basit bir soru cevap konushmasına bashladım.
- sen Türkche biliyormusun?
diye sorduğumda
-hayır diye cevap verdi.
- Bende özbek dilini hich bilmiyorum dedim ve ekledim.
- peki benim konushmalarımı anlayabiliyormusun ?
-evet
-Türkche bilmiyorsan nasıl anlıyorsun dediğimde
biraz düshündü ve dudağını bükerek bilmem der gibi bir hareket yaptı.
-Peki ben ingiliz veya fransız dilinde konushsam yine anlarmıydın dediğimde
-hayır. dedi
o zaman ben tarihi anlatmaya bashladım ve sonucta 1000 yılı ashkın bir süre gechmesine rağmen bak dilimiz aynı , chünkü biz kardeshiz. dedim. Bu konushmamız oradaki herkesi etkilemishti.
Ali shir nevai ve diğer tarihi shahsiyetleri sordular. Bu kishileri siz biliyor ve tanıyormusunuz dediler. gereken cevaplar tabiki verildi.
devam eden ve uzayan sohbetlerle daha bir yakınlashmıshtık.
Ben o ortamdan ayrıldıktan sonra, onlarla chalıshan Türk arkadashlara, ''Bu abi ne güzel sheyler anlatıyor'' diye bahsetmishler. O insanlarla bir araya geldiğim zaman daima saygı ve ilgi görmüshtüm.
sevgi ile
Gobustan
07-13-2006, 02:41 AM
Gobustan,
Ben, Hemde chok iyi anladım.
Dilde böyle bir isimlendirmeyi benimsemek, Yani sürekli olarak hepimizin konushtuğu dilin Türkche olduğunu vurgulamak,Türkchenin lehchelerini konushanların Türklüğünüde vurgulamak olur.
Özbekcheyi konushan, özbektir. dendiğinde ; özbekcheyi ayrı bir dil, özbeğide ayrı bir millet gibi kabul etme görüntüsü ortaya chıkmaktadır.
halbuki; usanmadan ve erinmeden
Özbek türkchesini konushan, Özbek Türküdür.
Azeri Türkchesi konushan, Azeri Türküdür . gibi kullanımlara özen göstermek gerekir
Kelime kullanımına gerchekten dikkat etmek gerekiyor.
sevgi ile
Çok güzel.
Zaten benim demek sitediğim bu. Ama bir yanlışlığı düzeltmek istiyorum.
Azeri Türkçesi (ve ya Azeri Türkü), DEĞİL, Azerbaycan Türkçesi (Azerbaycan Türkü) demenizi rica ediyorum. Doğru ad budur.
Gobustan
07-13-2006, 02:46 AM
Sizler Özbekistandan bir anımı anlatmak istiyorum;
Özbek Türkchesinde Baba'nın karshılığı ATA 'dır.
Biz ortaasya ichin konushmalarımız ichinde atayurdumuz diye bahsederiz.
Bu sözümüz oradaki bir dostumuzun dikkatini chemish. Yaklashık 15 kishinin bulunduğu bir ortamda bana sordu;
-Abi burası neden sizin ata yurdunuz
Ben tarihi anlatmak yerine basit bir soru cevap konushmasına bashladım.
- sen Türkche biliyormusun?
diye sorduğumda
-hayır diye cevap verdi.
- Bende özbek dilini hich bilmiyorum dedim ve ekledim.
- peki benim konushmalarımı anlayabiliyormusun ?
-evet
-Türkche bilmiyorsan nasıl anlıyorsun dediğimde
biraz düshündü ve dudağını bükerek bilmem der gibi bir hareket yaptı.
-Peki ben ingiliz veya fransız dilinde konushsam yine anlarmıydın dediğimde
-hayır. dedi
o zaman ben tarihi anlatmaya bashladım ve sonucta 1000 yılı ashkın bir süre gechmesine rağmen bak dilimiz aynı , chünkü biz kardeshiz. dedim. Bu konushmamız oradaki herkesi etkilemishti.
Ali shir nevai ve diğer tarihi shahsiyetleri sordular. Bu kishileri siz biliyor ve tanıyormusunuz dediler. gereken cevaplar tabiki verildi.
devam eden ve uzayan sohbetlerle daha bir yakınlashmıshtık.
Ben o ortamdan ayrıldıktan sonra, onlarla chalıshan Türk arkadashlara, ''Bu abi ne güzel sheyler anlatıyor'' diye bahsetmishler. O insanlarla bir araya geldiğim zaman daima saygı ve ilgi görmüshtüm.
sevgi ile
kardeş, tüm bunlar hepsi bilimsizlikden ileri geliyor. Yüzyıla kadar rus asareti altında yaşadık....her gün, her saat assimile olunduk..Bundan daha iyi ne beklemek olur ki?? Tabii ki, her şey zamanınca hallini bulucaktır.
Tanrı Türkü Qorusun ve Yüceltsin!
Tangri Turklerga yor bo'lsin!
P.S. Türkiye Türkçesinde olan baba sözünün Azerbaycan Türkçesinde de karşılığı ATA dır. ;)
borcugin
07-13-2006, 06:01 AM
P.S. Türkiye Türkçesinde olan baba sözünün Azerbaycan Türkçesinde de karşılığı ATA dır. ;)
S.A.
Türkiye Türkçesinde de bazı yörelerde babaya Ata veya Ağa denilir. Bir düzeltme daha yapayım, yalnızca Azerbaycan Türkçesinde değil Doğu Türkistan Türkleri de Ata diyor diğer Türk Lehçelerinde de Ata denildiğini öngörüyorum.
Selametle.
Destankutluhan
07-13-2006, 08:46 AM
Bu basliga daha once bakma firsatim olmamisti.
Bizim ortak bir terminoloji yakalayi onu kullanmamiz gerekiyor, hem de israrla, Turk, Turkiye Turkcesi, Oteki Turk dilleri, Turkistan cografyasinin fiziki tanimlanmasi, Turan algilamasi,..... Genel bir karmasa oldugu muhakkak.
Gobustan
07-17-2006, 02:55 AM
S.A.
Türkiye Türkçesinde de bazı yörelerde babaya Ata veya Ağa denilir. Bir düzeltme daha yapayım, yalnızca Azerbaycan Türkçesinde değil Doğu Türkistan Türkleri de Ata diyor diğer Türk Lehçelerinde de Ata denildiğini öngörüyorum.
Selametle.
Kazak ve Özbek Türkleri de ATA diyor.
sehbir
07-21-2006, 12:23 AM
Unutmamalı ki Türklüğünü unutmakla yüzyüze gelen Türkiye Türklerine Türklüklerini hatırlatan Kazan ,Kırım ,Türkistan ve Azerbaycan Türkleridir.
İKİ CÜMLE YAZMIŞSIN BOYUNDAN BÜYÜK. AŞAR SENİ ORALAR TÜRKİYE TÜRKÜ OLMAZ İSE SENDE OLMAZ İDİN.
ben tum türk topluluklari icin Türkiye türklerinin avrupanin amerikası ne ise türkiyeninde o oldugunu dusunuyorum nasılki tum avrupa amerika kazanı icinde kaynaştı tüm türk topluluklarida türkiyede kaynastı uzbek,i türkmeni nogayı karakalpakı azerisi kırgızı mesala benim baba tarafım tekeli anne tarafım kınık daha nice karışmalar olmustur tarih sürecinde saygılarimla
doranos
07-26-2006, 04:26 PM
türkmenlerin kim olduğuna dair küçük bir bilgi:türkmenler müslüman oğuz boylarına verilen isimdir.
ben tum türk topluluklari icin Türkiye türklerinin avrupanin amerikası ne ise türkiyeninde o oldugunu dusunuyorum nasılki tum avrupa amerika kazanı icinde kaynaştı tüm türk topluluklarida türkiyede kaynastı uzbek,i türkmeni nogayı karakalpakı azerisi kırgızı mesala benim baba tarafım tekeli anne tarafım kınık daha nice karışmalar olmustur tarih sürecinde işte şimdi bu karışıma türk diyorlar
zaten türkiye türklerinin % 70 i türkmen % 30 u diyer türk boylarından
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.