PDA

View Full Version : Aleviler???

Pages : 1 [2]

Utku
07-10-2007, 05:38 AM
Utku kardeşim, irtica başkadır; bölücülerle işbirliği yapmak, onlarla yoldaşlık yapmak ayrıdır. Alevilik Şamanizm'den kalma izleri taşır, Alevilik İslam'ın Türk'e göre yorumlanışıdır demeyi biliyorsak eğer, Alevilik'i bu yoldan çıkartmayı da bilmeliyiz.

Tamam O Zamanda Aleviliğin İslamin Turklere Göre yorumlanişidir Dedin Peki Kurtlerle Boluculerle İşbirliği Yapmayi Bu konuya Göre Nasil Çikardin Onu Soruyorum..

Utku
07-10-2007, 05:42 AM
Cık cık cık cık,Alevilik Turk'un İslam'ı yorumlayıs bicimi olsaydı Turk'lerin ezici cogunlugu Alevi olurdu.Eski dinimiz Samanizm'den izler var diye,ırki dinimiz Samanizm diye dogru yoldan sapamayız!
Turk İslam'ı bizi diger Musluman Milletler'den ayıran ozelliklerdir.Bunu acıklamıstım sanırım onceleri.

Sen Ne Diyon Be Otmeyi Mi Oğreniyon.. Senin Soylediğini Gorduk Zerduşlukmuş..
Allah Senin Gibi Gericilerden Korusun Gerçek Muslumanlari..
Daha Okumadan, Birşey Gelmeden Gelip Tartişiyorsun Ya..
Kac Tane Alevi Tanidin, Kaç Kere Alevi İbadet Ederken İzledin?

Butun yozlara ve yobazlara inat ALEVİYİZ!

METE
07-10-2007, 05:42 AM
Uzbey sen once tarih oku zaten eskiden herkes alevi idi zorla sunnilestirildiler bugun kendine sunni deyipte aleviden farki olmadan(cagdas moder ileri goruslu )olarak yasayanlar eski alevi turkmenlerdir keske kimse kimseye dinini mezhebini soylemese kimse kimseye sormasa herkes ibadetini kendine saklasa kimse kendi dinine gore delet yonetmeye calismasa herkes ulkesi icin calissa insana vatana onem verilse ilk once .

Demir Kağan
07-10-2007, 05:47 AM
Ayrıca insanlara adam olun veya bilgili olun demiyorum,ama sozlerimden bu anlasılıyorsa,mesaj uygun yere gidiyorsa da guzel olmus.
Yok bunu diyen sen değilsin, yavuz. :)

Ey Yobaz Ne Güzel Özetlemişsin Ben Yobazim Terbiyesizim Diye..
Daha Kalkmiş Bana Benim Aleviliğimi Sorguluyorsun Zerdüşlük Diyorsun..
Zerdüş Senin Gibi Cahillerdir Arap Özentisi..
Benim Senin İnancini Sorgulama Bir Şeyim Yok Onu Allah Yapicak Sen Merak Etme,Bizim Bir Endişemiz yok Sizinki Niye ? Bizi Neden Sürekli Sorguluyorsunuz..
Bizim Doğrumuz Bu Biz Olene Kadar..
Size Göre Yanlişsa Yanliş Beni Ne İlgilendirir Ben Kendi Doğru Bildiğimi Yaparim..
İslam Dini hoşgörü Dini Değilmi Hani Sizin Hoşgörünüz..Bize Musluman Değilsiniz Diyorsunuz Ya O Zaman İşte Siz Değilsiniz Müslüman Falan..
Nasil Senin Baban Zamaninda Sunniliği Googleden Bulup Seçmediyse Bizde Öyle Seçmedik...

Sendemi Şair Oldun Eş..

Hiyanet Eden, Kardeşliği Bozan Biz Alevilermi Olmuşuz Yoksa Bakin Cumhuriyet Tarihine Sizin Gibi Yobazlar, İrticacilarmi..
Fazla Düşünmeye Gerek Yok Sanirim..
Forumda hakarete prim vermeyeceğimi söyledim. Bu sebeple bir uyarı aldınız.

Tamam O Zamanda Aleviliğin İslamin Turklere Göre yorumlanişidir Dedin Peki Kurtlerle Boluculerle İşbirliği Yapmayi Bu konuya Göre Nasil Çikardin Onu Soruyorum..
Alevi forumlarından çıkarttım.

---

Uzbey, bu ülkedeki sünnilerin çoğu sonradan sünni olmuştur. Misal Karadeniz'e yerleştirilen Türkmenler.

Uzbey
07-10-2007, 05:50 AM
Ey Yobaz Ne Güzel Özetlemişsin Ben Yobazim Terbiyesizim Diye..
Daha Kalkmiş Bana Benim Aleviliğimi Sorguluyorsun Zerdüşlük Diyorsun..
Zerdüş Senin Gibi Cahillerdir Arap Özentisi..
Benim Senin İnancini Sorgulama Bir Şeyim Yok Onu Allah Yapicak Sen Merak Etme,Bizim Bir Endişemiz yok Sizinki Niye ? Bizi Neden Sürekli Sorguluyorsunuz..
Bizim Doğrumuz Bu Biz Olene Kadar..
Size Göre Yanlişsa Yanliş Beni Ne İlgilendirir Ben Kendi Doğru Bildiğimi Yaparim..
İslam Dini hoşgörü Dini Değilmi Hani Sizin Hoşgörünüz..Bize Musluman Değilsiniz Diyorsunuz Ya O Zaman İşte Siz Değilsiniz Müslüman Falan..
Nasil Senin Baban Zamaninda Sunniliği Googleden Bulup Seçmediyse Bizde Öyle Seçmedik...

Sendemi Şair Oldun Eş..

Hiyanet Eden, Kardeşliği Bozan Biz Alevilermi Olmuşuz Yoksa Bakin Cumhuriyet Tarihine Sizin Gibi Yobazlar, İrticacilarmi..
Fazla Düşünmeye Gerek Yok Sanirim..

Zerdust demek Essek demektir.Kimin sair oldugu apacık ortada :lool:

Ayrıca Alevilige Zerdustluk demedim,bize sunni hanefilik ogreten okullarda biraz Turkce dersine ilgili olsaydın,noktalama ve vurguya dikkat edip Sialıgın Zerdustlukten etkilendigini soyledigimi anlayabilirdin.

Ben Alevilere laf etmiyorum akıllı bıdık.Sana ve selengeyedir sozum.Daha onu bile okumuyorsun,gelmis bana laf anlatıyorsun!
Aleviler kardesimizdir diyorum,okumuyorsun.

Eger terbiyesiz olsaydım,sana soyleyecegim laflardan oturu "Allahım,beni nasıl bu belaya surukledin,neler diyor bu" deyip bir daha foruma girmezdin.
Eger hala yazdıklarımı okumadıysanm,yazdıklarımın sen ve "equiry"in ve size benzeyenler ile ilgili oldugunu anlayamadıysan,evet yobazım.Hatta fasistim,sizin gibilerden temizlenmesi gerek bu memleketin,Zulfikarı Topkapı'dan calıp tek tek boynunuzu uracam!Oldu mu?Yobazlıgım ve cahilligim pekisti mi simdi?

Ben kimsenin Aleviligini sorgulamıyorum,Aleviligi tartısıyorduk,fırladınız ortaya basladınız konuyu saptırmaya.Ama benim kontrgerillalık yapmıslıgım da vardır,iyi bilirim sorgulama yontemlerini.Adımını denk at!(Nasıl,Sunniligimin verdigi baskıcılık ve zalimlik,boluculuk tam yerine oturuyor degil mi?

Yok size hosgoru falan!Hepinizi asmalı kesmeli yerlerde suruklemeli!(İyi gidiyorum iyi,Siz benim dediklerimi anlamıyorsunuz,size bu dil gerek demek ki)

Biz yanlısı duzeltmeye calısıyoruz,senin dedigin gibi senin dinin sana benimki bana anlayısı dogru olsaydı,İslam bosuna cihad yapmıs bunca sene,bosuna Hz. Ali Musluman yapmıs o kadar insanı:
İslam insanlıga dogruyu ogretmek icin indirilmistir.(Aaaa burda cahilce konusmuyorum,Hz.Ali falan dedim,Alevilige mi kayıyorum ne!)

Sizin dogrunuz olene kadar dogrudur,dogru soylemissin,ama bizim dogrumuz oldukten sonra da dogrudur!:cool:Ahrette gorusuruk kardas!

Demir Kağan
07-10-2007, 05:54 AM
Bu arada, alevi dostlar; bu başlık kimseye hakaret etmek için açılmadı ve şu son iki güne kadar da kimse kimseye hakaret etmedi. Lütfen biraz daha dikkatli olalım. Alınmaya kırılmaya gerek yok. Emin olun birisi çıkıp mum söndü olayını bile sorabilir. Sizin yapmanız gereken kanıtlarıyla Alevilik'in ne kadar güzel bir şey olduğunu ve İslâm'ın içinde olduğunu anlatmaktır.

Uzbey
07-10-2007, 05:56 AM
Sen Ne Diyon Be Otmeyi Mi Oğreniyon.. Senin Soylediğini Gorduk Zerduşlukmuş..
Allah Senin Gibi Gericilerden Korusun Gerçek Muslumanlari..
Daha Okumadan, Birşey Gelmeden Gelip Tartişiyorsun Ya..
Kac Tane Alevi Tanidin, Kaç Kere Alevi İbadet Ederken İzledin?

Butun yozlara ve yobazlara inat ALEVİYİZ!

Aminnnn!

Ben Alevileri degil de sizi kullanan norveclileri,isveclileri,fransızları,almanları,kar en foggcuları gordum ibadetlerinizde!:cool:

Okumayan belli yigidim,zerdustlugu Sialıga soyledim Alevilige degil,"Yaradan Rabbi'nin adıyla Oku!"

Utku
07-10-2007, 05:59 AM
Yok bunu diyen sen değilsin, yavuz. :)

Alevi forumlarından çıkarttım.

---

Sünni forumlarindan Çikartaçağin Çok Şey Var Tabi Bakarsaniz..
Bahsettiklerimi Görmek Hiçde Zor Deil..

Uzbey
07-10-2007, 06:00 AM
Bu arada, alevi dostlar; bu başlık kimseye hakaret etmek için açılmadı ve şu son iki güne kadar da kimse kimseye hakaret etmedi. Lütfen biraz daha dikkatli olalım. Alınmaya kırılmaya gerek yok. Emin olun birisi çıkıp mum söndü olayını bile sorabilir. Sizin yapmanız gereken kanıtlarıyla Alevilik'in ne kadar güzel bir şey olduğunu ve İslâm'ın içinde olduğunu anlatmaktır.

Demir sence bu dostlar iyi niyetli mi?Dun gelip alakasız alakasız konusup ortalıgı karıstırdılar da!
Baskalarının aldıgı uyelik ya da forumu karıstırmak icin yapılan birsey olmasın sakın!
Azınlıga hosgoru edecegiz diye kendimize hakaret mi etirecegiz Demir?Ben bu dostların samimiyetine inanmıyorum!

Utku
07-10-2007, 06:02 AM
Aminnnn!

Ben Alevileri degil de sizi kullanan norveclileri,isveclileri,fransızları,almanları,kar en foggcuları gordum ibadetlerinizde!:cool:

Okumayan belli yigidim,zerdustlugu Sialıga soyledim Alevilige degil,"Yaradan Rabbi'nin adıyla Oku!"

Nasil İzledin Ya, Nerden İzledin Güveniyosan Kendine Beraber Gidelim Alevi Cemine..
Duyduklarin Sana Çokmu Farkli Gelicek..

Demir Kağan
07-10-2007, 06:03 AM
İyi niyetli olduklarına inanıyorum. Tek sorunları hakaret etmek. Onu da yapmazlarsa sorun çıkmadan Alevilik'i anlatabilirler.

Utku, sünni forumlarını da biliyoruz kardeşim, onlara da demediğimizi ve yapmadığımızı bırakmıyoruz.

Uzbey
07-10-2007, 06:14 AM
Nasil İzledin Ya, Nerden İzledin Güveniyosan Kendine Beraber Gidelim Alevi Cemine..
Duyduklarin Sana Çokmu Farkli Gelicek..

Dostum anahaberlere konu oldunuz 5 seneden beri kac defa,orda izledim.

Yav kendine guvenmekle ne alakası var?Ben Alevilerle kardesim!Arkadaslarımın cogu Aleviler'e saldırırken ben korurum Alevileri!Aleviligin de yanlısları oldugunu,saptırıldıgını,yanlıs anlasıldıgını anlatırım!
Ama sizin gibiler oldukca ben de Alevilige onların gozunden bakmaya mecbur kalıyorum!

Utku
07-10-2007, 06:23 AM
Dostum anahaberlere konu oldunuz 5 seneden beri kac defa,orda izledim.

Yav kendine guvenmekle ne alakası var?Ben Alevilerle kardesim!Arkadaslarımın cogu Aleviler'e saldırırken ben korurum Alevileri!Aleviligin de yanlısları oldugunu,saptırıldıgını,yanlıs anlasıldıgını anlatırım!
Ama sizin gibiler oldukca ben de Alevilige onların gozunden bakmaya mecbur kalıyorum!

YA BU KADAR ONYARGILI OLDUGUNUZ SURECE HICBIRSEY OLMAZ GERİCİ İRTİCACİ İNSANLARİN DİNDAR MUSLUMANLARI KULLANDIGI GIBI,BIZIMKILERIDE KULLANMAK ISTEMISLERDIR DOGRUDUR..
AMA ALEVILER GECMISTEDE OLDUGU GIBI BU OYUNA GELMEYECEKTİR CUMHURİYETİMİZİN BEKÇİSİYİZ..

Uzbey Arkadaşim Sende Artık Bırak Senden Senin Gibilerden Demeyi Bu Uslupta Tartişarak Bir Yere Varamayacağimiz Açik..

Hanedan
07-10-2007, 06:29 AM
Bazı Alevi arkadaşlar alevi olununca sanki başkaları tarafından saldırı odağı olacağı gibi bir duygu içerisindeymiş gibi algıladım. Değerli arkadaşlar her kez inancını yaşar, onunla iftihar eder. Kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takva iledir. Kimin yobaz kimin ilerici olduğu mesheple değil adamlıkla olur.

khanoghuz
07-10-2007, 06:37 AM
her inancın kendine göre bir ibadet şekli vardır.
hangisinin doğru olduğuna kimse karar veremez. o ancak Allah katında belli olur. herkesin ibadeti kendinedir.

khanoghuz
07-10-2007, 06:51 AM
aleviliğin iran kültüründen biraz etkilendiği doğrudur. bu orta asyadan anadoluya göçen türklerin bir süreliğine iranda konaklamaları yüzünden olmuştur. bu doğal bir sonuçtur. tabiki kültürler birbirinden etkilenir. tersi olarak türkler de iranlıları etkilemiştir. ancak asla diyemezsiniz ki alevilik bir zerdüştlük yoludur veya ondan gelmiştir. kesinlikle bu bir yalandır. alevilik has ve has bir türk kültürüdür. içerisinde türkün derin köklerini bulursun. ibadetini türkçe olarak gerçekleştirir. eğer zerdüştlükten türeseydi farsça olarak ibadet edilmez miydi? ama öyle değil aksine türkün islamı yorumlayış şeklidir.

Uzbey
07-10-2007, 06:54 AM
Uzbey sen once tarih oku zaten eskiden herkes alevi idi zorla sunnilestirildiler bugun kendine sunni deyipte aleviden farki olmadan(cagdas moder ileri goruslu )olarak yasayanlar eski alevi turkmenlerdir keske kimse kimseye dinini mezhebini soylemese kimse kimseye sormasa herkes ibadetini kendine saklasa kimse kendi dinine gore delet yonetmeye calismasa herkes ulkesi icin calissa insana vatana onem verilse ilk once .

Sen de once tavsiye etmeyi ogren!

Sanırım Hacivat ve Karagoz bik bik bik filmindeki Musluman olma sahnesini izleyip inanan tarihcilermizdensin sen de!

Hic sevmem ben boyle bilgiliyim sunları okudum demeyi!Kısır cekismeye girer olay cunku!

Evet ben Sunni oldugum icin gericiyim,yobazım,ve inan ki cagdaslıktan ve modernizmden nefret ederim.
Senle bunun tartısmasını da yaparım ama git once felsefe veya sosyoloji oku(.misilleme.,guzel olmuyor degil mi insanlara boyle laflar soylemek)

Once yanlıs zihniyetler temizlenecek ki,devlete,vatana,millete hizmet edilsin!
İnsanlar dinini soyleyemezse korkak olurlar!Bu korkaklıktır!Ama insanları dinine gore ayırmak ayıptır!
Dinine gore devleti yonetmeye calısmak,Turk İslamı ile yonetmekse yonetilsin!

Turkmenlerin bir kısmı Alevi diye kimse herkes Aleviydi diyemez.Sunnilik 751'de geldi zaten,sunnilik gercek İslam'dır.
Eger zorla sunnilestirilmis olsak bile,iyi ki oyle olmusuz!

Uzbey
07-10-2007, 06:56 AM
Uzbey Arkadaşim Sende Artık Bırak Senden Senin Gibilerden Demeyi Bu Uslupta Tartişarak Bir Yere Varamayacağimiz Açik..

Keske bunu tartısmayı baslattıgın ilk iletide kendine soyleseydin!

black_cat arkasımızdan ozur dilemenizi tavsiye ederim,senin de selenge'nin de!

khanoghuz
07-10-2007, 06:57 AM
demire bu konuda katılıyorum. bence de bu başlık buradan kaldırılmamalıdır. yanlış bir şekilde sorular sorularak başlamasına rağmen bu başlık insanların bazı şeyleri öğrenebilmeleri için bir fırsat olmuştur. tabiki saygı kurallarına uyarak ve birbirlerine hakaret edilmeden tartışılmalıdır. bu sayede bu konuda bilgisi olmayan arkadaşlar bazı şeylerin farkına varabilir ve doğruları öğrenebilir. ancak bize düşende bunu sağlayacak onları bilgilendirecek bir ortam yaratıp bilinmeyenleri ortaya çıkarmaktır.

Uzbey
07-10-2007, 06:58 AM
lütfen hakaret etmeyelim. her inancın kendine göre bir ibadet şekli vardır.
hangisinin doğru olduğuna kimse karar veremez. o ancak Allah katında belli olur. herkesin ibadeti kendinedir.

Dostum konudaki son 4 sayfayı okursan bunu niye yazmak zorunda kaldıgımı anlarsın!

Demir Kağan
07-10-2007, 07:01 AM
Uzbey, hâlâ bir şeyleri dayatmanın peşindesin. Sen kendi mezhebinin gerçek islam olduğunu savunursan, o da kendi mezhebinin gerçek islam olduğunu savunacaktır.

khanoghuz
07-10-2007, 07:08 AM
Dostum konudaki son 4 sayfayı okursan bunu niye yazmak zorunda kaldıgımı anlarsın!

merak etme bu konuda ki her iletiyi teker teker okudum. ancak ne sebeble olursa olsun ister sen de hakarete uğra ancak bu senin başka inançları küçük görmeni geçerli kılmaz. söylediklerin benim içn aşağılayıcı bir laftı ama bu konuda sana asla hakaret etmem çünkü bu benim için bir kayıp olur.ancak bu konuda yanlış düşünüyorsun derim ve doğrusunu anlatmaya çalışırım.

Uzbey
07-10-2007, 07:09 AM
Uzbey, hâlâ bir şeyleri dayatmanın peşindesin. Sen kendi mezhebinin gerçek islam olduğunu savunursan, o da kendi mezhebinin gerçek islam olduğunu savunacaktır.

Yav niye karıstırıyorsun ortalıgı!:D

Kimseye birsey dayadıgım falan yok,,bana kalırsa ben mezhepsizim,sadece sizin kavramlarınızı kullanarak olayı anlamak icin kolaylastırıyorum.
İslam yolu sunnettir,Sunnet ehliyim,Hanefiyim size gore.Ama ben Muslumanım!

Tabriz_Han
07-10-2007, 07:11 AM
Uzbey http://forum.arbuz.com/images/buttons/viewpost.gif[/IMG][/URL]
[I]Alevilik zerdust dininden ayrılamayan,İslam kulturu altında ezilip kibir yapan İran'ın Sia'sından etkilenmis bir yoldur.

Kim bu sacma sapan hikayeleri sana anlati?
Alevinin yolu Bektasidir, Bektasinin koku Pir-i Turkistan Ahmad Yesevidir. Yesevi ocaklarindan cikan buyuk aydinlari Bati Turkelin arasina Islama yaymaya gonderildi, hem Turklugu hemde ayni zamanda musluman olan felsefeyiyle Kuzey Iran, Azerbaycan, Turkiye Turklestirildi. Alperenler Anadoluyu aldi, anadoluyu Turklestirdi ve TUrk devletin gucuyduler.

Bilge_Kagan
07-10-2007, 07:20 AM
Birisi Sizin İnancinizi Peygamberinizi Allahizi Sorgularsa Sizin Tepkiniz Ne Olurdu? Yine Boyle Sakin Kalabilirmiydiniz ?..

Evet.

Bu black_cat Cok Ogrenmek Istıyorsa Bir Kitaba Bakabilirdi..
En Basitinden Arama Motorunda Alevilik Yazmasi Yeterliydi..

Boyle yazdiginda PKK'yi goklere cikaran, Turklugu yerin dibine sokan it soylarinin siteleri de cikabiliyor yalniz, dikkat ettin mi bilmiyorum ? Bu basligin ilk sayfalarindan birinde boyle bir site vardi ornegin. Google gibi neresinden ne cikacagi belli olmayan bir kaynak yerine, guvenilir buldugu bizlerden ogrenmek istemis, ne var bunda ?

Veya Actiği Konuda Sadece Alevilik Nedir? Diye Bir Yazi Yazsa Biz Onun Birşey Bilmediğini ve Aydinlatmamiz Gerektiğini Anlardik,

O ozellikle dogrulugu-yanlisligini ogrenmek istedigi noktalari yazmis. "Boyle duydum gercek mi" deniyorsa, bunda art niyet aramanin alemi yoktur. Art niyet varsa bile, sizin goreviniz kendinizi sinirlenmeden, adam akilli anlatip hem art niyetli kisiye en iyi cevabi vermis olmak hem de diger okuyuculari dogru durust aydinlatmaktir. Boyle kahvede bagirir cagirir gibi yazmakla olmuyor yazik ki.,

Ama Bunun Bu Kadar Sacma ve Kırıcı Şeylerle Buraya Bunlari Yazmasinda Ben Bir Art Niyet Ariyorum? Bu Kadar Cahil Olamaz Kimse Ya..

Olabilir neden olmasin ? Senin Sunnilik hakkinda bilgin nedir ki ? Varsa bile simdiye kadar "yurtdisinda" bununla alakali bilgilenmedi diye kimseyi suclayamazsin.

Burasi Herkesin Her Duyduğunu Doğruluğunu Yanlışliğini Bilmeden Anlattiği Bir Forummu ? Ya Bu Kadar Basitleştirmeyin Herşeyi !!

Anlattigi degil belki ama "sordugu" bir forum. Carpitmayin.

Hanedan
07-10-2007, 07:20 AM
Pekiyi. Ahmed Yesevi zamanındaki alevi inancı günümüze gelene dek bir değişim yaşamışmıdır.

Demir Kağan
07-10-2007, 07:39 AM
Yaşamasaydı "Ateist de Alevi olur" diyenler, "Ne Türk'üm, ne Kürt, Aleviyim diyenler" çıkmazdı. :)

Uzbey
07-10-2007, 08:47 AM
O halde bilinen alevilik de Yesevilik'ten saptırılmıstır!

Uzbey
07-10-2007, 08:49 AM
Kim bu sacma sapan hikayeleri sana anlati?
Alevinin yolu Bektasidir, Bektasinin koku Pir-i Turkistan Ahmad Yesevidir. Yesevi ocaklarindan cikan buyuk aydinlari Bati Turkelin arasina Islama yaymaya gonderildi, hem Turklugu hemde ayni zamanda musluman olan felsefeyiyle Kuzey Iran, Azerbaycan, Turkiye Turklestirildi. Alperenler Anadoluyu aldi, anadoluyu Turklestirdi ve TUrk devletin gucuyduler.

Yesevi hepimizin hocasıdır.Hace,Turklerin imanına yeni bir soluk getirmistir.2 gunden beri hayatından birseyler okuyorum.
Ama Yesevi'yi Alevilige mal etmek yanlıstır.

Alevilige zerdustluk demiyorum,yanlıs anladı herkes dedigimi,İran Sia'sı zerdustlukten gelmektedir.Ama Alevilik de İran'dan etkilenmistir diyorum.Etkilenmistir

Yav kardesim biz bolucu degiliz,Irak'ta mezhep catısması olurken,Sii ve Sunni Turkmenler kol kola camiye girip namaz kılıyorlar.Bizim kanımızda yoktur boyle ayrımcılık.

yavuz
07-10-2007, 09:55 AM
Tartisma adabi icinde diyorum;

1-Alevi'ye "gik" desen, asagilik kompleksinin de etkisiyle, kufretmeye baslar...

2-Namazin, orucun FARZ ibadetler oldugunun farkinda degiller...

3-4-5-6-7-Alevi'yim deyip foruma gelenler, Aleviligin bir ustunluk verdigini saniyorlar...

8-"Edep Ya Hu" :cool:

Bilge_Kagan
07-10-2007, 09:58 AM
1-Alevi'ye "gik" desen, asagilik kompleksinin de yardimiyla, kufretmeye baslar...

1. Bu yaptiginin adina fasistlik denir. Bir iki kisiye bakip tum bir toplulugu etiketleyemezsin.

2. Alevilerde, hem de hepsinde "asagilik kompleksi" oldugunu nereden cikardin. Gercekten boyle birsey olsa bile, tarihsel surec icerisinde bunun ortaya cikmasina neden olanlari biliyor musun ? Biliyorsan ne diye bunun hakkinda ileri geri konusuyorsun ? Bilmiyorsan neden hakkinda herseyi bilmedigin konular hakkinda kesin hukumler veriyorsun ?

yavuz
07-10-2007, 10:04 AM
1. Bu yaptiginin adina fasistlik denir. Bir iki kisiye bakip tum bir toplulugu etiketleyemezsin.

2. Alevilerde, hem de hepsinde "asagilik kompleksi" oldugunu nereden cikardin. Gercekten boyle birsey olsa bile, tarihsel surec icerisinde bunun ortaya cikmasina neden olanlari biliyor musun ? Biliyorsan ne diye bunun hakkinda ileri geri konusuyorsun ? Bilmiyorsan neden hakkinda herseyi bilmedigin konular hakkinda kesin hukumler veriyorsun ?

Bu ilk degil forumda dikkatini cekerim Bilge Kagan... Her gelene en ufak bir soru sorsan, "yobaz"dan tut, "hiyar inanisli"ya kadar varan laflar ediliyor. Asagilik kompleksi diye iste buna denir. Etmedigin laflar yuzunden yargilanirsin.

Forumdaki pek cok abimiz "katisiksiz kan" gibi sacma sapan sebeplerle Alevilere ustunmus gozuye bakiyor. Suclu da hemen karsi taraf oluyor. Bunlari yasadik-gorduk. Yeni tartismaya girmek derdinde degilim ben. Utku ve diger mikser arkadasimizin benim elestirdikleri yazimi bir oku bakalim, ettikleri laflari hak ediyor mu? Ben daha ne diyeyim bu adamlara? Aleviligi bir Allah'in kulu da kendi kafasindaki gibi anlatayim demedi bunlarin icinden. Hepsi de, "benim inancimdan sana ne" diyor. O zaman edilen laflari hazmetmeyi bileceksin. Sen anlatmazsan nereden ogrensin bu millet?

Haksizsam haksizsin de. Kesin hukum vermek istemiyorum, mecbur birakiyorlar. Alevi kelimesi gecen herhangi bir basligi acan basliyor dert yakinmaya. Bu ne is, anlamadim yahu.

yavuz
07-10-2007, 10:20 AM
Alevilere genel yaklaşım hoş değil.sizinki mezhep değil,sizinki şöyle değil,sizinki böyle değil....
Sizin aslınız buda siz sonradan bu oldunuz....

Dayatmaları bıraktığınız gün,anlamaya çalıştığınız gün,iğneyi kendinize batırdığınız gün bu saydığınız problemlerin hepsi ortadan kalkacak...

Igneyi kendimize batirirsak, cuvaldiz "hani bana hani bana" der. :cool:

METE
07-10-2007, 10:48 AM
Yavuz sen degilmiydin alevilere sapkin diyen simdide zeytinyagi gibi uste cikiyorsun efendim bana hiyar inanci dediler diye sen sapkin sapik dersen bende sana hiyar inancli derim alevi inanci ve gelenekleri sana ne kadar sacma ve kabul edilemez geliyorsa sunni inancida ayni oranda alevilere sacma ve kabul edilemez geliyor sonucta Allah ortaya cikip hak din mezhep sudur demedigi icin senin inancinin benim inancimdan dogru oldugunu soyleyemez kanitlayamazssin bu durumda yapacagin tek sey saygi gostermektir o zaman sende saygi gorursun bu konuya karismayacaktim laf atiyorsun cevap hakki doguyor .

yavuz
07-10-2007, 10:53 AM
Yavuz sen degilmiydin alevilere sapkin diyen simdide zeytinyagi gibi uste cikiyorsun efendim bana hiyar inanci dediler diye sen sapkin sapik dersen bende sana hiyar inancli derim alevi inanci ve gelenekleri sana ne kadar sacma ve kabul edilemez geliyorsa sunni inancida ayni oranda alevilere sacma ve kabul edilemez geliyor sonucta Allah ortaya cikip hak din mezhep sudur demedigi icin senin inancinin benim inancimdan dogru oldugunu soyleyemez kanitlayamazssin bu durumda yapacagin tek sey saygi gostermektir o zaman sende saygi gorursun bu konuya karismayacaktim laf atiyorsun cevap hakki doguyor .

Misal olarak verdim, laf atmak istemezdim. ;)

Zaten seninle tartismak istemiyorum, sonucta Din bolumu altinda, Aleviler diye bir baslik. Senin ne isin var METE, hadi cik bakiyim girdigin gibi. ;)

METE
07-10-2007, 11:10 AM
Ne alaka ne diye din bolumunde ne isin var diyorsun ?

METE
07-10-2007, 11:33 AM
Allah in hangi dini ve mezhebi hak olarak kabul ettigini bilemeyiz gordunmu sen kuran inerken ?

METE
07-10-2007, 11:37 AM
Dersenki alevilik nasil islam turk islamidir. islami kendi kulturune gore yorumlanip sentezlenmis halidir , ister begen ister begenme zaten kimseye alevi olun demiyoruz dolayisi ile tartismak yersizdir .

Demir Kağan
07-10-2007, 11:41 AM
Namaz farz da seklinde bir sorun var sanki.. Hele de "namaz kilma"nin "dua etmek" anlamina geldigini dusununce..

Uzbey
07-10-2007, 11:44 AM
Allah in hangi dini ve mezhebi hak olarak kabul ettigini bilemeyiz gordunmu sen kuran inerken ?

Evet gordum,senin gibiler inanmaz ve anlayamaz ama gercekten gordum.Askımla,sevgimle,ruhumla gordum.
Hergun Allah'a dua ederken gordum.Hz.Muhammed'e salat u selam ederken gordum.Garibana sadaka verirken gordum.Tanımadıgım bir cocuga simidimin yarısını verirken gordum.Topkapı Sarayı'nda 24 saat Kur'an okuyanları gorunce gordum.

Bir Cuma sabahı Allaha karşı
Malazgirt’te elli dört bin er
Bestelediler en güzel marşı
Allahü ekber, Allahü ekber
Bayrak bayrak Fetih müjdesi
Parça parça Diyar-ı Urum
İlk denizlerde ilk seccadesi
Alparslan ordularının Anadolum
Geliyor ışıktan kopmuş askerler
Allah’a uzanmış eller geliyor
Kalk ayağa kubbe ol ey yer
Göklerce minareler geliyor
Onlar ki ilahilerle yıkandılar
Kırklarca okunmuş bir namazlı su
Vaktiyle dağlardan inen bozkurtlar
Şimdi son peygamberin ordusu

Bunu okurken gordum.

Dağlar ile taşlar ile
Çağırayım mevlâm seni
Seherlerde kuşlar ile
Çağırayım mevlâm seni

Gökyüzünde İsa ile
Tur dağında Musa ile
Elimdeki âsa ile
Çağırayım mevlâm seni.

Bunu okurken gordum!

Ayinedir bu alem Hersey Hak ile kaim
Mirat ı Muhammed'den Allah gorunur daim

dizelerini okuyunca gordum.

Hasa mine el huzur,o Kur'an bana indirilseydi de kalbime bir katre nur dusmeseydi neye yarardı?
Onemli olan bunu gonlunun gormesi!

METE
07-10-2007, 11:51 AM
iki saattir bunlarimi yazdin ? 24 saat incil tevrat okuyanda var iyiki onlari gormemissin yahudi falan olurdun sonra .
Garibana bende sadaka verdim ac bir adama gidip yemekte yedirdim cemevlerine git durumu iyi olanlar kurban kesip orada birakirlar bizde biraktik fakir fukara yesin diye .
Nasil boyle seyleri kendi tekeline alip bunlari gorurken kuran in gercek oldugunu gordum diyebiliyorsun verecegin cevap bumu benim inancim humanizm'dir benim icin kutsal insandir dunyadir dogadir savasmamaktir indigini gormedigim bir kitap incin insanlari ayirmam .Sen 24 saat kuran oku beynin sulansin herseyi gorursun .

Demir Kağan
07-10-2007, 11:56 AM
METE, eger musluman degilsen; Aleviyim de deme cunku degilsin.

METE
07-10-2007, 12:01 PM
Alevilik sadece din degildir yasam bicimidir turk kulturudur neye gore benim alevi olmadigimi soyleyebiliyorsun ?
Sen dun deistim diyordun bugun musluman geciniyorsun ben seni sorguluyormuyum senin hala deist oldugunu biliyorum ama sirf karsi tarafa hos gozukmek adina bana laf atmani kiniyorum .

Demir Kağan
07-10-2007, 12:05 PM
Alevilik zaten din degildir, Islam dininin bir koludur. Musluman degilsen, Alevi de olamazsin cunku Alevilik ne etnik kokenden ustundur ne de dinden. Ateist Alevi, ivir Alevi, zivir Alevi olmaz.

Ne size ne de onlara hos gorunmek gibi bir derdim yok. Dun deisttim, bugun muslumanim. Bunu sorgulamak ne sana ne de baskasina duser.

METE
07-10-2007, 12:07 PM
Sende sorgulama o zaman ben bu yazdiklarimi alevi forumlarindada yaziyorum kimse bana alevi degilsin demedi .

Uzbey
07-10-2007, 12:13 PM
iki saattir bunlarimi yazdin ? 24 saat incil tevrat okuyanda var iyiki onlari gormemissin yahudi falan olurdun sonra .
Garibana bende sadaka verdim ac bir adama gidip yemekte yedirdim cemevlerine git durumu iyi olanlar kurban kesip orada birakirlar bizde biraktik fakir fukara yesin diye .
Nasil boyle seyleri kendi tekeline alip bunlari gorurken kuran in gercek oldugunu gordum diyebiliyorsun verecegin cevap bumu benim inancim humanizm'dir benim icin kutsal insandir dunyadir dogadir savasmamaktir indigini gormedigim bir kitap incin insanlari ayirmam .Sen 24 saat kuran oku beynin sulansin herseyi gorursun .

Ben;senin gibiler buna inanmaz ve anlamaz demistim.

METE
07-10-2007, 12:18 PM
Ben;senin gibiler buna inanmaz ve anlamaz demistim.
Beni ikna edemedin hakli oldugunu ispat edemedin simdire camura yatip senin gibiler anlayamaz diyorsun hemen hakarete dondun kanitlayabilseydiniz dogrulugunuzu bugun bizde sizin gibi olurduk daha bana birsey soyleme uslubun basitlesmeye basliyor .

Uzbey
07-10-2007, 12:19 PM
Alevilik sadece din degildir yasam bicimidir turk kulturudur

Bu dedigin Alevilik degil,İslam'dır.
İslam sadece bir din degildir,yasama bicimidir.;)
Eger boyle olmasaydı Omer Laciner gibi birisi ya da Aziz Nesin gibi bir marksist "Kultur Muslumanıyım" demezdi.
Ama sana ne anlatsam anlamayacaksın,inandıgın gibi de dusunmeyeceksin,cunku sen inanmadıgı gibi dusunenlerdensin.

Gafile kelam,nafile kelam.

yavuz
07-10-2007, 12:19 PM
Namaz farz da seklinde bir sorun var sanki.. Hele de "namaz kilma"nin "dua etmek" anlamina geldigini dusununce..

Batini ilimlere el atacak kadar ilerlemisiz Demir Bey gormeyeli... Zahiri kismiyla ilgilenmek isine gelmiyor, dua et yeter. Oh ne alaka memleket! Biraksana Allah askina ya.

Uzbey
07-10-2007, 12:26 PM
Beni ikna edemedin hakli oldugunu ispat edemedin simdire camura yatip senin gibiler anlayamaz diyorsun hemen hakarete dondun kanitlayabilseydiniz dogrulugunuzu bugun bizde sizin gibi olurduk daha bana birsey soyleme uslubun basitlesmeye basliyor .

Sen Hakk'ın hakkaniyetini anlamıyorsun,ben mi haklı olucagım senin gozunde?
Bu sozu soylememi bile camura yatmak olarak anlıyorsun,yani yine anlamıyorsun.
Sozumun nereseinde hakaret var acıklayabilir misin?Eger ben camura yatıyorsam,sen de camur atıyorsun.Senin dedigine gore en azından ben kendimi camura atıyorum,baskalarına atmıyorum camuru.
Milyonlarca insan senin reddettiklerine inanmıs fakat Ebu Leheb ve Ebu Cehil inanmamıs,hem de Hz.Muhammed hayattayken,yani insan ikna olmayabiliyormus degil mi!
Uslubumu basitlestiriyorum,cunku dediklerimi anlamıyorsun.Hissettiklerimi hissedemiyorsun.Felsefemi cozemiyorsun.

METE
07-10-2007, 12:37 PM
Hz muhammed in hayatta olmasi ile ne alakasi var indigini gorup gormemekle alakasi var inanip inanmamanin .
Miyonlarca hristiyan budist yahudide var o kadar insan hristiyan budist yahudi diye onlarin dogru oldugu anlaminami geliyor bu ? Sen anlamazssin anlayamazssin kisir dongu icinde kalmissin .

yavuz
07-10-2007, 12:39 PM
Ne alaka ne diye din bolumunde ne isin var diyorsun ?

Aleviligi dini acidan ele alirsak, sana ters dusuyor ya... ;)

khanoghuz
07-10-2007, 12:48 PM
Tartisma adabi icinde diyorum;

1-Alevi'ye "gik" desen, asagilik kompleksinin de etkisiyle, kufretmeye baslar...

2-Namazin, orucun FARZ ibadetler oldugunun farkinda degiller...

3-4-5-6-7-Alevi'yim deyip foruma gelenler, Aleviligin bir ustunluk verdigini saniyorlar...

8-"Edep Ya Hu" :cool:

1- alevilikle ilgili bu kadar laf edilmesine karşın yine de kimseye en ufak hakaret veya küfür etmedim. kendimde aşağılık kompleksi de duymuyorum. bu forum içerisinde kimseye karşı en ufak kötü sözüm yoktur sırf bu konu yüzünden.
2- hala bazı dayatmalar içerisindesin.
3-4-5-6-7- asla kimseye karşı herhangi bir üstünlük duymam kimseyi de sen alevi değilsin ya da sen türk değilsin gibi aşağılamam. zaten ben bu foruma üye olurken diğer türk dünyasındaki kardeşlerimizle buluşmak onlarla düşüncelerimizi paylaşmak niyetindeydim. asla kimseye karşı aleviler herkesten üstündür diye de bir dayatmada bulunmadım.
bana diyebilirmisin ki bu forum içerisinde her hangi bir kişi sırf alevi olduğu için göklere çıkarılmış herkesten daha fazla saygı görmüş?

yavuz
07-10-2007, 01:00 PM
bana diyebilirmisin ki bu forum içerisinde her hangi bir kişi sırf alevi olduğu için göklere çıkarılmış herkesten daha fazla saygı görmüş?

Herhangi bir kisi? METE!..

Bana kufrettigi halde goklere cikarildi. Cikarilmadi mi? Kayitlarda mevcut. :lol:

Sozum sana degildi.

Senin Alevi oldugunu bile bilmiyorum. Alevi derken kimleri kast ettigimi soylesem daha iyi olurdu. Ozur dilerim...

Sahsindan ozur dilerim, ama gordugum, daha dogrusu ozellikle Alevi kimligi gorunenler dediklerime bire bir uyuyor. Senin Alevi oldugunu bile bilmiyordum, dedim ya.

chepny
07-10-2007, 01:35 PM
Sene 2000 ramazan ayıydı. Oruçluydum. Okul avcılardaydı evim ise beylikdüzünde.
İftar'a 1-2 saat vardı. Yorgundum. Açlıktan başım ağrıyordu biraz.
Eve gitmektense avcılar da oturan alevi bir arkadaşın yanına gideyim dedim.
İftarımı avcılarda yaparım, bir ağrı kesici atıp kendime geldikten sonra eve giderim diye düşündüm.
Arkadaşın yanına vardığımda sigara içiyordu. Keş olduğumu bildiği için bana da uzattı:D
Oruçlu olduğumu söyleyip sigarayı reddettim.
Biraz yorgun olduğumu iftara kadar biraz kestirmek istediğimi söyledim. İftar saatine yakın beni uyandırmasını söyledim. Birkaç sokak aşağıdaki kır pidecisinde birkaç pide yiyip eve giderim diye düşünüyordum.
Bana kestirebileceğim bir kanepe gösterdi.

İftar saatinde alevi arkadaşım beni uyandırdı. Baktım dışarısı karanlık iftar olmuş.
Hemen kalktım. Bir bardak su içip sigaramı da yakıp pideciye gitmeyi düşünüyordum.
Su içmek için mutfağa girdiğimde baktım ki;
Çayım demlenmiş, bir öğrenci mutfağının zenginliğine yakışır güzel bir sofra hazırlanmış,
Acayip duygulandım...
Ömrümde ilk defa sadece bana özel bir iftar sofrası hazırlanmıştı.
Hazırlayan kişi bir aleviydi.

Çayı da içtikten sonra masa tenisi oynamaya gittik. Yendi beni pust... :D:D:D
Kendi evime geceyarısı vardım.

Demir Kağan
07-10-2007, 04:01 PM
Sende sorgulama o zaman ben bu yazdiklarimi alevi forumlarindada yaziyorum kimse bana alevi degilsin demedi .
Siz cemevinde kime ibadet ediyorsunuz? Deyişleriniz kim için okunuyor? 'Allah', o halde daha hâlâ neyi tartışıyorsun?

Batini ilimlere el atacak kadar ilerlemisiz Demir Bey gormeyeli... Zahiri kismiyla ilgilenmek isine gelmiyor, dua et yeter. Oh ne alaka memleket! Biraksana Allah askina ya.
Yavuzcuuum bak, işte senin iletilerinin çoğunu bu sebepten es geçiyorum; insanlara akılcı ve mantıklı bir şey söylemiyorsun, vur kaç yapıp çekiliyorsun. :)

Bu ülkede Alevi Türkmenlere çok eziyet edildi. Katledildiler, kesildiler, Alevilerin karıları kızları size helaldir diye fetvalar verildi. Bunların hiçbirisini gözardı etmeden Alevileri incelerseniz onların neden bu halde olduklarını, neden içe kapanık olduklarını anlayabilirsiniz. Ulan kimin hakkı ki bu ben 4 yıllık sınıf arkadaşımın Alevi olduğunu lise sonda öğreniyorum? Ne halt etmeye saklıyor? Neden çekiniyor o adam?! Bunları düşündünüz mü de Alevilere saldırıyorsunuz?

Tabriz_Han
07-10-2007, 08:11 PM
Uzbey
Yesevi hepimizin hocasıdır.Hace,Turklerin imanına yeni bir soluk getirmistir.2 gunden beri hayatından birseyler okuyorum.
Ama Yesevi'yi Alevilige mal etmek yanlıstır.

Niye yanlistir?
Yesevilik Sufi-Tasawufi bir felsefe anlayisidi, Turkleri gore gelisti, Turklerin kulturunu koruyarak ve onu dislamaya karsi olan bir gorus olarak kuruldu.
Alevi'de Sufi-Tasawfui bir felsefedir. Alevi'nin koku Alperenlerdir, Haci Bektas Veli, Alperen Ocaklarindan cikan buyuk Islam aydinidi.
Gercek Bektasi-Alevi denilen felese, Anadoluya yayilan o topluma uygun Yesevi gorusleridir.

Ayni zamanda, Turklerde Maturidi-Hanafi goruse cok onemde verdi.

Bu Alevi-Sunni filan sorunlar kendi tarhimizi ve dinimizi pek iyi bilmedigimiz icin ortaya cikiyor. Sonucta hepimiz Turkuz hepimiz muslumaniz. Kazak Turku'de Turk, Kibris Turku'de Turk, ikisinin aralarinda tabiki fark var ama ikisi ayni millete baglidir ve onemli olan iste budur.
Ayni sekilde, Naqsibandi yolunda olan var, Yesevi yolunda, Caferi, Geylani yolunda olanlar var ama hepimiz muslumaniz, iste bizim dusmanlarimiz birbirimize kirmamizi istiyor, bolmek ve catismaya ugramak istiyor.

Uzbey
Alevilige zerdustluk demiyorum,yanlıs anladı herkes dedigimi,İran Sia'sı zerdustlukten gelmektedir.Ama Alevilik de İran'dan etkilenmistir diyorum.Etkilenmistir

Iran Sia'si Zerduslukden gelmedi dostum, Iran Safevi donemine kadar Sii bile degildi tamamem Sunni;di. Sii merkezleri Misir ve Dogu Akdenizdi.

Iran Sii anlayisina Zerdustluk etkileri gorunebilir.

Ayni sekilde, Turklerde Samanlikin etkileri oldugu gibi, bu Islam oncesi Turk kulturun bugune kalan orf ve adetler. Mesela, Turbe ve ziyarerleri, agaca ip baglamak, kursun dokmek v.s v.s

Uzbey
Yav kardesim biz bolucu degiliz,Irak'ta mezhep catısması olurken,Sii ve Sunni Turkmenler kol kola camiye girip namaz kılıyorlar.Bizim kanımızda yoktur boyle ayrımcılık.

Sana katiliyorum, daha bir kac gun once 150 Turkmeni katletiler, bu habere cok uzuldum, olenler Sii'mis Sunnimis onemli degil ikisi musluman ve Turkdur.

Ama din boluculuk cok tehlikelidir. Irlandada, Irladali asirlarca birbiriyle savasti, bugunde Araplar birbirini bunun yuzunden olduruyor.
Biz Sunni-Sii ayrimi birlestirelim, bazilari gidip "DINLER ARASI DIYOLOG" yapar, ama gidip Sunni buyuklerini Ayatollahlar bag kurun demiyor!

Eger Turkiye devleti Alevi Islam anlaysina zamaninda daha onem verseydi, Alevi anlayisi temsil edenleri "Dedeler" kabul etseydi ve onlarin guzel sozlerini sahip ciksaydi bu Pkk'ci/bolucu/Avrupadan cikan Alevi Islam degil v.s gibi ITLERE firsat verilmezdi ve bugun Alevilerin hakkinda bu cahilik olmazdi!

yavuz
07-11-2007, 04:52 AM
Bu ülkede Alevi Türkmenlere çok eziyet edildi. Katledildiler, kesildiler, Alevilerin karıları kızları size helaldir diye fetvalar verildi. Bunların hiçbirisini gözardı etmeden Alevileri incelerseniz onların neden bu halde olduklarını, neden içe kapanık olduklarını anlayabilirsiniz. Ulan kimin hakkı ki bu ben 4 yıllık sınıf arkadaşımın Alevi olduğunu lise sonda öğreniyorum? Ne halt etmeye saklıyor? Neden çekiniyor o adam?! Bunları düşündünüz mü de Alevilere saldırıyorsunuz?

Muhterem Alevi'nin biri arkadasinin istegi uzerine camiye gider, namaz kilarlar... Arkadasi "abdest almis miydin?" diye sorar. O da "sen demedinki" der. Oburu de "olmaz boyle" der. Alevi'nin cevabi: "Ben kildim oldu..."

???

Alevilik yorumdur diyorsunuz... Hanefilik de yorumdur, Hanbelilik de oyle... "Yorum"dan oteye gitmiyor mu Aleviler'deki? Farz ibadetlerin yerine getirilmeyisi mesela?

Goktanri inancindan tam olarak kopamamis olmalari, size zenginlik gibi geliyor. Zenginlik mi peki?

Fifti-fifti; Islam-Samanizm?..

METE
07-11-2007, 04:56 AM
Sanane bundan gunahsa biz gunaha giriyoruz size bizim gibi olunmu diyoruz sanane bizim goktari inancinan kopmamamizdan ?

yavuz
07-11-2007, 04:59 AM
Sanane bundan gunahsa biz gunaha giriyoruz size bizim gibi olunmu diyoruz sanane bizim goktari inancinan kopmamamizdan ?

Degistirdigin din, benim dinim!

Hem sen ne karisiyorsun be? "Musluman'im" demeye cesareti olmayan adamlarla Aleviligi mi konusacagiz burada? :twisted:

METE
07-11-2007, 05:06 AM
Sende milliyetcilik yok o zaman sende din bolumu disinda yazi yazma ankettede goruldu vatan milletten once senin icin din onemli yunanlilarda senin gibileri bildiklerinden istanbul ve izmirin isgalinde haci hoca tayfasina hos gorunmek icin milleti kahvelerden toplayip camiiye gotururlerdi din yeter size vatan bolunmus onemlimi gidip inanci senden farkli diye alevilere karsi boluculuk yapip dusmanlik besliyorsun .

Yazimi editledim sirf senin yuzunden baskalarina saygisizlik olmasin diye soylenecek cok sey var aslinda ...

khanoghuz
07-11-2007, 05:16 AM
Muhterem Alevi'nin biri arkadasinin istegi uzerine camiye gider, namaz kilarlar... Arkadasi "abdest almis miydin?" diye sorar. O da "sen demedinki" der. Oburu de "olmaz boyle" der. Alevi'nin cevabi: "Ben kildim oldu..."

???

Alevilik yorumdur diyorsunuz... Hanefilik de yorumdur, Hanbelilik de oyle... "Yorum"dan oteye gitmiyor mu Aleviler'deki? Farz ibadetlerin yerine getirilmeyisi mesela?

Goktanri inancindan tam olarak kopamamis olmalari, size zenginlik gibi geliyor. Zenginlik mi peki?

Fifti-fifti; Islam-Samanizm?..

ibadet etmediğimizi nereden çıkarıyorsun ki? ibadet olmadan inanç olur mu? ibadet ederiz ama senin anladığın şekilde değil. bizim ibadet şeklimiz farklıdır.
senin düşünce tarzına göre illaki sadece bir şekilde ibadet edilir onun dışındaki ibadet şekilleri yanlıştır.
bizce böyle değildir. bizde önemli olan nasıl ibadet ettiğin değil ibadet ederken niyetinin ne olduğudur. yani Allaha tapmandır. eğer gonlünde yüce yaratan yoksa yaptığın ibadet boştur. ister senin ibadet şeklinle ister benim ibadet şeklimle isterse de başkasının ibadet şekliyle olsun Allaha iman etmiyorsan, yüreğinde onu anmıyorsan hangi hareketi yaparsan yap, hangi şekilde durursan dur o ibadet ibadet değildir.
yani demek istediğim önemli olan şekil değil niyet ve amaçtır

Demir Kağan
07-11-2007, 05:24 AM
yavuzcuuum, Aleviler, göğe torpağa, suya, dağa değil Allah'a inanıyorlar ve Allah'a ibadet ediyorlar. ;)

yavuz
07-11-2007, 06:25 AM
Islam'da ibadet, NAMAZ'dir... Bir de tarikat gerekleri, gelenekleri, dualar vardir. Aleviler, tarikat kismini, fikiha yamamislar!

Demir Kağan
07-11-2007, 06:39 AM
Namazin da anlami duadir. :)

yavuz
07-11-2007, 06:43 AM
Namazin da anlami duadir. :)

"Namaz" ve "Dualar" derken neler demek istedigimi biliyorsun Demir...

Not: Ben Aleviligi kotulemek istemiyorum, bilinclendirilmeleri gerektigini savunuyorum. Gelenek-kultur-toplum faso-fiso; onemli olan Islamiyet'tir.

Demir Kağan
07-11-2007, 07:26 AM
Bilinclendirme degil dikte etme. :)

Cunku Haci Bektasi Veli'nin, Hoca Ahmet Yesevi'nin yorumlari bilincsizce yapilmis yorumlar degil. ;)

BOZ-OK
07-11-2007, 08:01 AM
Yine koca Yunus raconu kesmis... :-)

Bana namaz kilmaz diyen
Ben kilarim namazimi
Kilarisam kilmazisam
Ol Hak bilir niyazimi

Hak'tan ayri kimse bilmez
Kafir müselman kimdürür
Ben kilarim namazimi
Hak geçirdiyse nazimi

Ol nazi dergahtan geçer
Ma'ni sarabindan içer
Hicabsiz can gözüm açar
Kendisi siler gözümü

Gizli sözü serheyleyip
Türlü nükteler söyleyip
Degme arif serhetmeye
Bu benim gizli razimi

Sözüm ma'nisine erin
Bi-nisandan haber verin
Dertli asiklara sorun
Bu benim dertli sözümü

Dost isteyen gelsin bana
Göstereyim dostu ona
Budur sözüm önden sona
Ben bilirim kendözümü

:-)

Ask imamdir bize, gönül cemaat
Kiblemiz dost yüzü daimdir salat
Dost yüzün göricek, sirk yagmalandi
Anincun kapida kaldi seriat

Gönül secde kilar, dost mihrabinda
Yüzün yere vurup kilar münacat
Münacat gibi vakt olmaz arada
Kim ola dost ile bu demde halvet

Seriat eydur, sakin sarti birakma
Sart ol kisiye kim ede hiyanet
Erenler nefesi devletli rumuz
Onunla fitneden olduk selamet
"Beli" kavlin dedik evvelki demde
Henuz bir demdir, ol vakt u bu saat

Derildi besimiz, bir vakte geldi
Besi bir eyleyip, kim kila taat
Biz kimse dinine hilaf demeziz
Din tamam olucak dogar muhabbet

Dogruluk bekleyen dost kapisinda
Gümansiz ol bulur ilahi devlet
Yunus ol kapida kemine kuldur
Ezelden ebede dektir bu izzet

Tabriz_Han
07-11-2007, 09:38 AM
Yavuz
Goktanri inancindan tam olarak kopamamis olmalari, size zenginlik gibi geliyor.

Turkler zaten Islama kendi dinine yakin oldugu icin kabul etti. Tek tanriya zaten inaniyordu, insanlar istedigi isimleri yaratabilir, onlar sadece kelemedir onemli olan tek Allaha inanmak.

Islam oncesi Turk kulturunu sen Goktanricilik olarakmi goruyorsun? Islam oncesi Turk orf ve adetler, ister Yesevi ister Maturidi goruslere gore dine karsi degildi, Turkler ise Islamiyete gecerek, kendi geleneklerini korudu ve buyuk Turk din alimleride buna savunuyordu.

Araplar eski Arap kulturunden tam olarak koptumu? Araplar Islam oncesi Kara Carsaf giyordu, kadinlari ikinci sinif vatandas olarak goruyordu, ve bugun bazi siirler filan okuyor.

Islam kulturlere karsi degil, hatta onlari koruyor, ama bazi Arapcilar bunu israrla anlamak istemiyor ve halen Umayed anlayisini yasatmaya calisiyor.

Uzbey
07-11-2007, 11:59 AM
Turkler zaten Islama kendi dinine yakin oldugu icin kabul etti. Tek tanriya zaten inaniyordu, insanlar istedigi isimleri yaratabilir, onlar sadece kelemedir onemli olan tek Allaha inanmak.

Yanlıs anlama Tebriz Han kardesim,sana karsı bir cevap degil,soyledigine ek bir sey ilave ediyorum.
Turkler sadece İslam kendi dinlerine yakın diye Musluman olmadılar.Lise kitaplarında bile boyle yazıyor maalesef.
İslam bir cagrıdır,kardeslik,dostluk,muhabbet cagrısıdır,ve bu cagrıya kulak veren,bu cagrıyı en iyi anlayan millet Turk Milleti'dir.
Suleyman Hilmi Tunahan'ın da dedigi gibi;Turkler "sultan kavim"dir.Bu dunyaya vazifeli olarak gonderilmislerdir,yani Turklerin İslam'dan onceki yasayıslarının ve dinlerinin İslam'a benzmesi tesaduf degildir.
Bu kesinlikle Yahudilerinki gibi secilmis ırk dusuncesi degildir,zaten eger oyle olsaydı su an dunyada Turk'ten baska bir millet bırakmazdık.
Bu İlahi kudrete ve O'nun hizmetine bir milletinin varını yogunu vermesidir.Dunyaya nizam vermektir.

khanoghuz
07-11-2007, 02:31 PM
"Namaz" ve "Dualar" derken neler demek istedigimi biliyorsun Demir...

Not: Ben Aleviligi kotulemek istemiyorum, bilinclendirilmeleri gerektigini savunuyorum. Gelenek-kultur-toplum faso-fiso; onemli olan Islamiyet'tir.
Neden bilinçlendirilelim ki? bizler inançlarımızı Yesevi'den, Hacı Bektaş'tan beri yüzyıllardır güzelce yaşıyoruz. ve inancımızın İslama uygun olduğunu düşünüyoruz ve Allah yolunda ilerliyoruz.
hadi diyelim bilinçlendirilme yapılması gerekiyor. peki bu bilinçlendirilme neye göre olacak? nasıl yapılacak? kime göre yapılacak? senin inancına göre mi yoksa bir hintlinin veya bir arabın islamı anladığı şekle göre mi? örneğin arabın yolunu takip ettik. yarın bu hintli siz islamı yanlış biliyorsunuz doğrusu bizim yolumuzdur derse bir de hintlilere göre mi bilinçlendirileceğiz.
bizler islamı Türklerin anladığı şekliyle yaşıyoruz bu yüzden Türk örf ve adetine göre yaşıyoruz. çünkü bizler Türküz.

khanoghuz
07-11-2007, 02:52 PM
bazı alevilerin eğitim almaları gerektiği doğru ancak bu gene aleviler tarafından yapılmalı başka inançlar ve düşünceler dikte ettirilmemelidir.
aleviliği gerçekten anlamayan aleviler var. bunun sebebi bu insanların bu konuda eğitim görmelerine fırsat verilmemesidir.
eskiden aileler bu konuda çocuklarına eğitim veriyorlardı. ancak son dönemde geçim derdine düşen aileler bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmiyorlar.
kimi aileler de korktuklarından alevi kimliklerini gizlemekte ve bu kimliklerini çocuklarına yansıtamamaktadır.
eğitim almayan bu insanlar iyice benliklerini unutacak belki de ileride dinsizleşeceklerdir.
işte asıl önemle durulması gereken nokta burda. bu benliklerini yitirecek veya dinsizleşecek insanlardan asıl korkması gereken sizsiniz.
çünkü dinsiz ve Allaha inanmayan bir insandan kendi adınıza yarar bekleyebilirmisiniz? bir değere sahip olmayacak olan bu insanlardan İslam veya vatan için çabalamalarını bekleyebilir misiniz?
söyleyin bakayım karşılaştığınız zor bir durumda Allaha inanmayacak bu insanlar size yardım ve merhamet göstererir mi?
şimdi tercihinizi yapın: benliğini yitirecek, bir değere sahip olmayacak ve Allaha inanmayacak dinsiz bir insan mı yoksa Allaha inanan bir alevi mi?

yavuz
07-12-2007, 02:07 AM
"Haci Bektas-i Veli'nin, Hoca Ahmed Yesevi'nin kemikleri sizliyor" demiyorlar da, "inancimiz onlardan geliyor" diyorlar. Hadi ya... :lool:

yavuz
07-12-2007, 02:28 AM
Tamam, Oguz Abi;

Haci Bektas, Ahmed Yesevi, 12 Imam namaz kiliyorlardi... Butun namazlarda imamlik yapiyorlardi... Toplum uzerinde etkili insanlardi.

Bugun, Aleviler namaz kilmiyorlar; bunu Enbiya'ya bagliyorlar. Sanki Ahmed Yesevi bu sekilde yorumlamis da, bunlar devam ettiriyorlar. "Hadi ya" dememek elde mi?

O zaman Aleviler'in liderleri, bes vakit namazlarinda, cepheye asker gonderen, ezan sesiyle mest olan adamlardi. Bugun ne oldu? Aleviler icerisinde onemli bir yeri olan zat-i muhteremin biri cikip "Alevilik Islamiyet'in icinde degildir" dedi.

Evet;

Hoca Ahmed Yesevi'nin, Haci Bektas-i Veli'nin kemikleri bu yuzden sizliyordur...

khanoghuz
07-12-2007, 06:49 AM
"Haci Bektas-i Veli'nin, Hoca Ahmed Yesevi'nin kemikleri sizliyor" demiyorlar da, "inancimiz onlardan geliyor" diyorlar. Hadi ya... :lool:

nerden bilebilirsin ki onların kemiklerinin sızladığını. kendileriyle oturup konuştun mu?
sen önce bir önceki iletimde yer alan soruya bir cevap ver.
tüm değerlerini yitirecek, Allaha inanmayacak bir dinsizi mi yoksa Allaha inanan bir Aleviyi mi tercih edrsin?
önce buna cevap ver!

yavuz
07-12-2007, 08:10 AM
tüm değerlerini yitirecek, Allaha inanmayacak bir dinsizi mi yoksa Allaha inanan bir Aleviyi mi tercih edrsin?
önce buna cevap ver!

Cevap verilecek bir soru mu bu? Elbette imansiz olani... :lool:

Saka bir yana, tabii ki de Allah'a inanan "o" veya "bu"nu tercih ederdim.

Tabriz_Han
07-12-2007, 01:45 PM
Turkiye'de Alevi Islam felsefesi okutulmadigi icin malesef bugun bazi Alevi kendini musluman sanmiyor ve bazi Sunni onlarin hakkinda dedikodulari inaniyor.

Alevi-Bektasi, Alpereninlerin getirdigi Yesevi anlayisidir, bu bir tarihi gercekdir.

Bunlari duyanlar bazen sasiriyor, ama sadece orada bitmiyor.
Orta Asya-Turkistan, Islamiyeti yaklasinca, Imamlar degil eski Samanlar yani "Bakshyler" din alimleri oldu.

Zaman gecti, Orta Asya'da buyuk Islam alimleri yetismeye basladi bunlarin en buyukleri, "Hocagan/Hocakagan" olalarak adlandirilir. En buyuklerinden biris "Ahmed Yesevi'dir".
Diger birisiyde, Yusuf Hamdanidi, o Yeseviyle birlikde calisti.
Sonra Malatyadan, Abdul Gacadvani, onlarin egitiyle buyuk Hoca olmustu.
Ilginc olanda, son zamanlarin buyuk Naqsibendi alimi "Idris Shaha" gore, Naqsibendi yolu Yusuf Hamdani ve Ahmed Yasavin cizgisindedir ve koku onlardandi.

selenge
07-12-2007, 03:24 PM
iyide bunnari onlar bilmek istemirler. kabaklarinda bir alevi kimligi yaratmislar vur babam vur

Tabriz_Han
07-12-2007, 05:44 PM
Isterler dostum, herkesi hor gorme, hepimiz Turkuz ve cogumuz muslumaniz, farkliliklarimiz zenginlikdir.

khanoghuz
07-13-2007, 05:56 AM
Cevap verilecek bir soru mu bu? Elbette imansiz olani... :lool:

Saka bir yana, tabii ki de Allah'a inanan "o" veya "bu"nu tercih ederdim.
eğer gerçekten bu düşüncende samimi isen bana bu konuda hak ver. devletimiz aleviliği resmen tanımalı artık. alevilerin kendi inançlarını yerine getirebilmeleri için artık hukuki olarak bazı şeyleri kabullenmesi gerekir (cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi gibi).
aynı şekilde bu insanların kendi inançlarını doğru şekliyle öğrenebilmesine olanak sağlamalıdır. okullarda alevi öğrencilere din derslerinde alevilik öğretilmesi gibi.
eğer bu insanlar bu konuda eğitimden yoksun bırakılırsa ileride o dediğim konuma gelecek bundan en çok türk toplum yapısı zarar görecektir. bu insanlar arasında yanlış fikirler ortaya çıkacak toplum içerisinde bir bölünme yaşanacaktır. çok geç olmadan bunlar sağlanamazsa bu insanlar kendi inançlarını,değerlerlerini, vatan millet sevgisini yitireceklerin gibi sunni vatandaşların da kendi inançlarını yerine getirebilmelerine engel olmaya çalışacaklardır. Allaha inanmayan bir kişiden bunu bekleyebilirsiniz.
ancak aksine aleviliği öğrenen ve kendi değerlerini yitirmeyen alevi vatandaşlar ise sünni vatandaşlar ile hoşgörü ortamında beraber yaşayabileceklerdir.
bu konuda haksızmıyım?

khanoghuz
07-13-2007, 06:00 AM
bir önceki iletimde saydığım haklar alevi vatandaşların anayasaca tanınmış haklarındandır. ben devletin yerine getiremeyeceği çok aşırı isteklerden bahsetmedim. belirttiğim sadece anayasada var olan ve devletimizce kabul edilen haklardır. yani devletin olmayan bir şeyi gerçekleştirmesine gerek yok. yapması gereken sadece tanıdığı hakları uygulamaya geçmesidir.

yavuz
07-13-2007, 08:03 AM
Sizin anlayamadiginiz su ki; Alevilik fikihla ilgili bir durum degildir. Yani mezhep degildir. Isin fikihla ilgili kisminda Alevilik'le benzer olan Siilik'tir. Alevilik, daha dogrusu Bektasilik tarikattir. Cem Evleri de Cami ile degil; Mevlevihane'lerle, Tekke'lerle, Dergah'larla es tutulabilir. Baska turlu ibadethane sayilmalari kabul edilemez. Tarikat geleneklerinin yerine getirilmesine karsi cikmak yobazlik, Allah'tan korkmazlik, kuldan utanmazliktir. Boyle birsey samimiyetimle soyluyorum kabul edilemez.

Alevilik ve Sunnilik dediginiz seylerin normalde var olmadiklarini da bir kez daha hatirlatirim. Alevi, Hz.Ali'yi sevense; Sunni de, sunnete bagli olandir. Birbirini tamamlayan iki vasiftir bunlar. Birisi olmazsa digeri de olmaz. Bu yuzden tekrar ediyorum; mezhepsel bir ayrilik soz konusu degildir. Peygamber'in kildigi sekilde namaz, Sunni'ye oldugu kadar Alevi'ye de farzdir. Yani bu konu fikih icerigindedir. Diger yapilanlar seriat basligi altinda incelenir ki; onlar da tarikat gelenek ve gerekleridir.

Okullarimizda verilen egitime gelince; mezhepler goz onune alinarak bir ayrim yapilmiyor. Oyle olsa bile, Alevilik mezhep olarak kabul edilemeyeceginden, bu konuyu tartismak yersiz olur. Ancak belirtmek isterim ki; okullarda verilen egitim Islam'in ozudur, degistirilemez...

Bu arada Tabriz Han; Naksibendiligin ozu elbette Yusuf Hemedani'lere, Ahmed Yesevi'lere dayanir. Bunda sasilacak bir durum yok. ;)

Tabriz_Han
07-13-2007, 11:46 AM
Bak, eger Alevi Islam anlayisin ogretilmesi serbest olsa ve sahip cikilsa ilerde, "Alevi Islam disidir", "Aleviler muslumanlarin dusmanidir", "Aleviler Kurtdur", "Aleviler milliyetci, vatansever v.s olamaz", "Aleviler Turklugu karsidir ve hic bir alakasi yok" v.s v.s gibi sacma sapan hikayeler YOK olacakdir cunku gercekler ogretilecek, bolucu hainlerin yaratilmis yalanlar degil.

Musluman olarak buna nasil karsi olabiliriz.

selenge
07-13-2007, 01:18 PM
Bak, eger Alevi Islam anlayisin ogretilmesi serbest olsa ve sahip cikilsa ilerde, "Alevi Islam disidir", "Aleviler muslumanlarin dusmanidir", "Aleviler Kurtdur", "Aleviler milliyetci, vatansever v.s olamaz", "Aleviler Turklugu karsidir ve hic bir alakasi yok" v.s v.s gibi sacma sapan hikayeler YOK olacakdir cunku gercekler ogretilecek, bolucu hainlerin yaratilmis yalanlar degil.

Musluman olarak buna nasil karsi olabiliriz.

Tabriz kan

men sii sia alevi haqda turkiyalik yobazlar kadder cahil cuhela ukala densiz kufurbaz cemi netice qordik ademler gormemisem, hi araplar bilem bunlardan aydindi.

Karayılan
07-13-2007, 01:45 PM
devletimiz aleviliği resmen tanımalı artıkYok bizim devletimiz kurd kimligini tanir Alevi kimligini tanimaz...

Alparslan
07-14-2007, 04:44 AM
Sen Aleviyim de cik ortaya bende Sunniymisim diyeyim...Sen saldir Turk olsa bile Yavuz'a ben Sah Ismaile kufur edeyim...Sen ateistlerle kolkola bana yobazlari cok gorme...Dunyada ne kadar sorun varsa, sen benden ben senden bileyim.

Aha size alevisi-sunnisi... Birde hristiyan falan olsa aramizda yada yahudi bak nasi cebellesiyoduk...Birakin Allasen baska isiniz mi kalmadi bea?

yavuz
07-14-2007, 05:41 AM
Yok bizim devletimiz kurd kimligini tanir Alevi kimligini tanimaz...

Alevilik, ayri bir din mi?

Aleviler, ayri bir millet mi?

"Kurtler, Turk'ten ayridir" diyorsunuz, tanimaya gelince, olmaz diye uste cikiyorsunuz.

O halde, sizin mantiga gore; ayri olanin kimligi taninmayacak, ayni olan taninip ikilik olusturulacak... Oyle mi?

khanoghuz
07-14-2007, 05:49 AM
ben de istemezdim böyle olmasını ama illaki ikilik çıkaracaklar.
1-önceleri alevilere siz türk değilsiniz diyorlardı. bir şekilde bunun doğru olmadığını anlattık. herkes gerçeği gördü.
2- sonraları siz müslüman değilsiniz dediler. neyseki aleviler bunu da aşmayı başardı. alevilerin de islamın içerisinde yer aldığını yavaş yavaş gördüler.
3- şimdilerde ise siz saptırılımışsınız ve bilinçlendirilmeniz gerekiyor diyorlar. eğer Allah izin verirse bunun da gerçek omadığını anlatacağız ilerde.
4- Allahtan siz insan değilsiniz demediler yoksa nasıl ispatlardık insan olduğumuzu yaaaa?

Karayılan
07-14-2007, 09:55 AM

"Kurtler, Turk'ten ayridir" diyorsunuz, tanimaya gelince, olmaz diye uste cikiyorsunuz.

O halde, sizin mantiga gore; ayri olanin kimligi taninmayacak, ayni olan taninip ikilik olusturulacak... Oyle mi?Cok bos konusuyorsun yavuz...

Tabriz_Han
07-14-2007, 02:15 PM
yavuz http://forum.arbuz.com/images/buttons/viewpost.gif (http://forum.arbuz.com/showthread.php?p=766492#post766492)

Eger Alevi Islam felsefesi ogretilmese, iste ozaman bolucu/pkk'ci/avrupadan gelen misyonerler ve tum it surusu gelip sonunda istedigi basarirlar, Alevinin degisik "din" oldugunu kabul etirirler ve Alevilerin ayri bir millet oldugunu kabul ederler.

Bunu anlatmak istiyoruz!

Alevi Turklere sahip cikilmali, dislayarak kenara iterek cahilik ve bilincsizlik yaratiliyor. Bu durmali, Alevi Turklerin, Turklugu ve muslumanligi ogretilmeli, Dedelere guc verilmeli.

selenge
07-14-2007, 04:44 PM
ben de istemezdim böyle olmasını ama illaki ikilik çıkaracaklar.
1-önceleri alevilere siz türk değilsiniz diyorlardı. bir şekilde bunun doğru olmadığını anlattık. herkes gerçeği gördü.
2- sonraları siz müslüman değilsiniz dediler. neyseki aleviler bunu da aşmayı başardı. alevilerin de islamın içerisinde yer aldığını yavaş yavaş gördüler.
3- şimdilerde ise siz saptırılımışsınız ve bilinçlendirilmeniz gerekiyor diyorlar. eğer Allah izin verirse bunun da gerçek omadığını anlatacağız ilerde.
4- Allahtan siz insan değilsiniz demediler yoksa nasıl ispatlardık insan olduğumuzu yaaaa?
tek kelime ila mukemmel aga, ona gore sagolasin.
Eger Alevi Islam felsefesi ogretilmese, iste ozaman bolucu/pkk'ci/avrupadan gelen misyonerler ve tum it surusu gelip sonunda istedigi basarirlar, Alevinin degisik "din" oldugunu kabul etirirler ve Alevilerin ayri bir millet oldugunu kabul ederler.

Bunu anlatmak istiyoruz!

Alevi Turklere sahip cikilmali, dislayarak kenara iterek cahilik ve bilincsizlik yaratiliyor. Bu durmali, Alevi Turklerin, Turklugu ve muslumanligi ogretilmeli, Dedelere guc verilmeli.

ela tespit. amma velakin bunnari turkiyalik sunni cahil irkcilarinin anlamasi icun nece asir daha beklemek gerekdi?

khanoghuz
07-16-2007, 06:05 AM
tek kelime ila mukemmel aga, ona gore sagolasin.

ela tespit. amma velakin bunnari turkiyalik sunni cahil irkcilarinin anlamasi icun nece asir daha beklemek gerekdi?
her şey zamanla aşılır. yeter ki insanlar birbirlerini iyice tanısın.

Uzbey
07-17-2007, 07:58 AM
selenge,
sen cahil ırkcı yobaz gerici kufurbaz vs. vs. sunniler derken tum sunnileri mi kastediyorsun,yoksa sadece saydıgın ozelliklere sahip sunnileri mi?
Yazdıgın her yazıda sunnileri assagılıyorsun.
Alevilere laf soyletmemeye calısan birisinin bunu yapması kendi felsefesine uymuyor!
Yok eger "sunnilerin cahilleri" babında belirli bir kısmı niteliyorsan,o zaman bizi yanlıs anlamaya mahal vermeyecek sekilde aydınlat!
Her ne olursa olsun,Alevi Sunni ayrımını engellemeye calısıyorsun,fakat her yazında "bilmemne bilmemne.... sunniler" deyip duruyorsun,bunu yapmak en buyuk ayrımcılık degil mi?Fikrinle zikrine ters degil mi?Madem ayrımcılıgı onlemek istiyorsun,o halde sadece cahiller,yobazlar... de.Her iletinden sunniligin uzerine vurgu yapmaya calısma.

Bilge_Kagan
07-17-2007, 03:47 PM
O degil de selenge Senem'i forumdan kacirdi ! :lool:

selenge
07-17-2007, 04:11 PM
selenge,
sen cahil ırkcı yobaz gerici kufurbaz vs. vs. sunniler derken tum sunnileri mi kastediyorsun,yoksa sadece saydıgın ozelliklere sahip sunnileri mi?
Yazdıgın her yazıda sunnileri assagılıyorsun.
Alevilere laf soyletmemeye calısan birisinin bunu yapması kendi felsefesine uymuyor!
Yok eger "sunnilerin cahilleri" babında belirli bir kısmı niteliyorsan,o zaman bizi yanlıs anlamaya mahal vermeyecek sekilde aydınlat!
Her ne olursa olsun,Alevi Sunni ayrımını engellemeye calısıyorsun,fakat her yazında "bilmemne bilmemne.... sunniler" deyip duruyorsun,bunu yapmak en buyuk ayrımcılık degil mi?Fikrinle zikrine ters degil mi?Madem ayrımcılıgı onlemek istiyorsun,o halde sadece cahiller,yobazlar... de.Her iletinden sunniligin uzerine vurgu yapmaya calısma.
indi men diyer sunnileri tenzih edirem. andan bunu annamisseniz esef edirem. siz ve sizin gibiler ad vermek mohim deyildir yane black_cati mudafaa eyleyenler toplandiniz, mene dana deyip inek yapti, kayarim koyarim deyip edepsizlik yapti, bu postinglerinizgi oguz begaga sildi, bax indi sor oguz agaya o sahidimdir menim, hic bir sey yokmus gibi indi gelmissen burada sutten cikmis ak kasik gibi yine hic bir sey olmamis masum gibi yalan konusuyorsun! men ozum de hanefiyem diyerum. biz sia dostimle bu sayta girdik, black_cat'in yazisini okudu ve bu ya irkci, tarafqar, yobaz, cahil bir sunni, ya turkiyaliktir veyya uzbek tir deyip cok pis oldu. yuzu kizardi, aldirma dediyimde, honnorum ve sherrefim incindi, bu sual etme bilgi fikirleshme deyil dupeduz ukalalikin yobazligin arsizca sozleri dedi. qanaatimce duz deyirde hakliydi. siz purada yok oyle deyin yok boyle deyin yok o qadin melekti deyin ne ben nede bu suale muhatap olan kisilerin hakki halal deyildir hem vexit onur kiricidir. bu sayttan skren alip bu fikirleshmelerinizi yuniversitelerin elahayat, teoloci kisimlarine yollayacaz. siz hala masum yuruyusleri yapin, hic bir sey yok kimi inceden inceye kisilerin onurunu kirin, onlari asagilayin, kendi kendinize sii sia alevilik haqta hic bir bilish bilmeden atip tutun savurun bu sizi menim nazarimda ehil, elm sahibi, ihlasli bir muselman yapmiyor yapmiyor yapmiyor. o sebeb iladir ki sizlerin hamisina hakkimi hala edmeyip sizlara hayyyyyyy ozunuze gelin lutfen deyeyorum, de hadi anlayin artik, dalga gecemeyin, emi?

selenge
07-17-2007, 04:12 PM
oy bilgeli elm sahibi moderatar

bu indi nece dimek olar? :?:shock:

Bilge_Kagan
07-18-2007, 05:40 AM
Geldiginden beri Aleviler ??? basligi ve kendi actigin Sunniler ??? basligi disinda hicbir basliga katilmadin neredeyse. Burada yazdiklarinla da sana defalarca birseyler aciklamis oldugumuz halde black_cat'in yazdiklarini hakaret etmek maksadiyla kasitli yazdiginda israr edip durdun, sonuc: black_cat birkac haftadir forumun yanindan gecmiyor. ( tabii tatilde olup da "bana ne haci forumdan, mis gibi deniz kum gunes" demediyse, orasi ayri :lol: )

METE
07-18-2007, 06:13 AM

Senem forumdan kaçmadi istanbul'da ve internete giremiyor .
Selenge sende abartma black cat meraktan sordu kotu niyeti yok bir alevi olarak soyluyoruım bunu .

Uzbey
07-18-2007, 10:27 AM
indi men diyer sunnileri tenzih edirem. andan bunu annamisseniz esef edirem. siz ve sizin gibiler ad vermek mohim deyildir yane black_cati mudafaa eyleyenler toplandiniz, mene dana deyip inek yapti, kayarim koyarim deyip edepsizlik yapti, bu postinglerinizgi oguz begaga sildi, bax indi sor oguz agaya o sahidimdir menim, hic bir sey yokmus gibi indi gelmissen burada sutten cikmis ak kasik gibi yine hic bir sey olmamis masum gibi yalan konusuyorsun! men ozum de hanefiyem diyerum. biz sia dostimle bu sayta girdik, black_cat'in yazisini okudu ve bu ya irkci, tarafqar, yobaz, cahil bir sunni, ya turkiyaliktir veyya uzbek tir deyip cok pis oldu. yuzu kizardi, aldirma dediyimde, honnorum ve sherrefim incindi, bu sual etme bilgi fikirleshme deyil dupeduz ukalalikin yobazligin arsizca sozleri dedi. qanaatimce duz deyirde hakliydi. siz purada yok oyle deyin yok boyle deyin yok o qadin melekti deyin ne ben nede bu suale muhatap olan kisilerin hakki halal deyildir hem vexit onur kiricidir. bu sayttan skren alip bu fikirleshmelerinizi yuniversitelerin elahayat, teoloci kisimlarine yollayacaz. siz hala masum yuruyusleri yapin, hic bir sey yok kimi inceden inceye kisilerin onurunu kirin, onlari asagilayin, kendi kendinize sii sia alevilik haqta hic bir bilish bilmeden atip tutun savurun bu sizi menim nazarimda ehil, elm sahibi, ihlasli bir muselman yapmiyor yapmiyor yapmiyor. o sebeb iladir ki sizlerin hamisina hakkimi hala edmeyip sizlara hayyyyyyy ozunuze gelin lutfen deyeyorum, de hadi anlayin artik, dalga gecemeyin, emi?

Sana cevap vermek bile haram.Cunku hala aynı teraneleri okuyup duruyorsun.

METE
07-18-2007, 02:46 PM
Ulaşabilirseniz selamlarımızı iletin...
Ulasinca getiricem zaten konustuk forum uyeleriyle birlikte toplanti yemek vs biseyler yapariz.

selenge
07-19-2007, 09:45 AM
Sana cevap vermek bile haram.Cunku hala aynı teraneleri okuyup duruyorsun.
yobaz gine fetva verip! :lol: gine uydurukladigi goya islam hukumlarini kendi cikarlarina uygunlayip! :D

teginalp
07-19-2007, 11:27 AM
selene,
pek söylediklerin anlashilmayip. Okuduklarını muteala edip etmeyishin de muallakta kalıp. sonra da bu lisanla dardiship biraz garip olmuyor mu sence?
Formda her iki tarafın da fikirleri hakkında yeterince bilgi var. Eger vaktin de varsa bence onları bir oku, kim neyi savunur, neye karshi durur bir anla sonra sen de yaz.
Uygun bir lisanla yaz ki yazdıklarına deger verilip okuna.

selenge
07-19-2007, 11:47 AM
agabegciyim, (rassimlarinden taptim, boyuksun menden, men hocalara, eyitim emekchilarina sonsuz saygılıyım bardir)

indi menim anam uzbek, rahimetli oldu 2 il evvel. atam hapislikte. siyasat hukmu geydi, 4 il yatacak. indi 2 ili kaldi. men usaqligimde Baki'de togulkandim, orta ekelestim, sonra uzbekstanta yasadim. bu ahveldeykan moldovada kaldim atamin vazaifi icun, Neysa ne, zor kunler kecirdim, sonra moskowda computer elmi tahsil eyledim, borcugin hocam evvelinde bu sayta takilirdi, onu tanirsiniz mi? o sagolsin yuksek lisans icun eskisehir deyim, eskisehir viloyetinde ish buldular, men orada hem okuyor hemi de ishleyirim. sozun kissasi men, moldova, rusica, qipşak-kakauzika-uzbak-azer turkcalarini bir az bilirem. indi sul sul turkiya turkcasine oyrenmeye calisirem, hec bir dil veyya lisani tam bilemedim, onun icun ozr diler meni mazurat goreceyinize haval eylerem. ellerinden operim ogretmen agabegciyim.

teginalp
07-19-2007, 02:29 PM
agabegciyim, (rassimlarinden taptim, boyuksun menden, men hocalara, eyitim emekchilarina sonsuz saygılıyım bardir)

indi menim anam uzbek, rahimetli oldu 2 il evvel. atam hapislikte. siyasat hukmu geydi, 4 il yatacak. indi 2 ili kaldi. men usaqligimde Baki'de togulkandim, orta ekelestim, sonra uzbekstanta yasadim. bu ahveldeykan moldovada kaldim atamin vazaifi icun, Neysa ne, zor kunler kecirdim, sonra moskowda computer elmi tahsil eyledim, borcugin hocam evvelinde bu sayta takilirdi, onu tanirsiniz mi? o sagolsin yuksek lisans icun eskisehir deyim, eskisehir viloyetinde ish buldular, men orada hem okuyor hemi de ishleyirim. sozun kissasi men, moldova, rusica, qipşak-kakauzika-uzbak-azer turkcalarini bir az bilirem. indi sul sul turkiya turkcasine oyrenmeye calisirem, hec bir dil veyya lisani tam bilemedim, onun icun ozr diler meni mazurat goreceyinize haval eylerem. ellerinden operim ogretmen agabegciyim.

Sevgili kardeşim,
Allah anana rahmet eylesin, atanı tez kurtarsın inşaallah. Çok meşakkatlı bir hayatın olmuş ama yılmamış gayret göstermişsin. Allah gayretini daim eylesin. Borcugin hocamı da formdan tanırım. Yüreği tertemiz bir kardeşimizdir. Gördüğünde selamımı ilet.
Belki hiç bir lisanı tam bilmiyorsun ama meramını anlatabilecek bir sürü dilin var. Üstelik yüksek lisans yapıyorsun. Başarılarının devamını dilerim.
Benim demek istediğim, derinlemesine bilmediğin bir dil ile derin tartışmalardan bir sonuç çıkmaz. Sen insanları yanlış anlayabilirsin, insanlar seni yanlış anlayabilir, anlaşmazlıklar olur. Bu nedenle genel konularda yaz. Biz seni tanıyalım, sen bizi tanı. Bilgi-kültür alışverişimiz olsun.
Gözlerinden öperim güzel kardeşim.
Allah yardımcın olsun.

Uzbey
07-20-2007, 12:24 PM
yobaz gine fetva verip! :lol: gine uydurukladigi goya islam hukumlarini kendi cikarlarina uygunlayip! :D
...:lool:

Bundan sonra benim adım:

Halifet ul Bagdad,Seyh ul İslam,Emir ul Muminin,Zillulah ı fil alem...El Yobaz El Sunni El kufurbaz El cahil El softa El elden ustundur.