PDA

View Full Version : Aleviler???

Pages : [1] 2

black_cat
03-06-2006, 02:52 AM
Alevi olan varmi aranizda? Varsa bi kac soru sormak isterdim:D

1. Siz Muhammed (s.a.v) degil de Aliye inaniyorsunuz bildigim kadariyla, neden?
2. Kuranda Muhammedin peygamberimiz oldugunu yaziyor Kurana inaniyormusunuz?
3. Kurana inanmiyorsaniz nasil Allaha inaniyorsunuz?
4. Allaha inanmiyorsaniz muslumanmisinizki?

Bunlari sadece ogrenmek isterdim, bazi arkadaslarim cok anti-alevi, bunun nedeni ne acaba, aramizda okadar cok farkimi var?

Afrasiyab
03-06-2006, 04:52 AM
Alevi arkadaşları bu soru incitir kanaatindeyim.

Hz Muhammed ' e , Kuran ' a veya Allah' a inanmamak gibi bir durum söz konusu değil.

hepimiz müslümanız, dinimiz bir , kitabımız bir ve Allah ımız bir.

black_cat
03-06-2006, 05:14 AM
Incitiyorsa ozur dilerim , sadece bilmek istiyorum cunku bu dort soru birbirine bagli..

hakan
03-06-2006, 09:10 AM

Bunlari sadece ogrenmek isterdim, bazi arkadaslarim cok anti-alevi, bunun nedeni ne acaba, aramizda okadar cok farkimi var?

Ben alevi değilim ama alevi olan bir kişiyle bazı konuları konuştum

3. Evlerinde Kuran vardır ama özellikle Türkçe meailini okurlar
4. Aleviler kendilerini müslümanım diye nitelendirmezler dinim islam der

Bana göre bu ayrıma sebeb tamamen tarihsel gelişmelerdir.. Bu konuyu dini inaçlarına baskı yaparak çözmek saçma olur Osmanlı zamanında çok baskı gördüklerini nitelendiyorlar.(Benim fikrim bu kadar hristiyan Osmanlı Zamanında müslüman olduysa bu kadar Türkde Sunni Müslüman olabilirdi.) Ve düşünce olarak bir değişim söz konusu değil . Karışılıklı düşünce aktarımları sayesinde daha iyi bir iletişim gerçekleşebilir.

BOZ-OK
03-06-2006, 12:57 PM

Cerag Gulbanki her seyi guzelce soyler....

“Allah!.. Allah!... Akşamlar hayrola, hayırlar fethola, şerler defola. Hizmetleriniz kabul ola. Muratlarınız hasıl ola. Hazır, gaib, zahir, batın âyin-i cem erenlerinin nur cemallerine aşkola. On sekiz bin âlemle birlikte mümin –Müslim cümle kardaşlarımızı Muhammet– Ali gülbanginden mahrum eylemeye. Allah cümlemizi didar-ı Ehlibeyt’e, meşreb-i Hüseyin'e nail eyleye. Muhammed-el-Mustafa, Aliyye-l-Murtaza, Cebrail-ül-Musaffâ, Gözcü Er Mustafa, Gûlam Kanber, Çerağcı Cabir Ensari, Selman Farisi, Bilal Habeşi, Kunbancı Mahmut'el Ensâri, Gulam Kisani, Semahcı Ebu-Zer-Gıfari, Fatıma bacı, Amr-ı Eyyar ve İznikçi Hûzeyme'nin hüsnü himmetleri üzerinizde ola, saklaya bekleye... Dil bizden, nefes Kutb-ül Arifin, Gavs-el Vasilin Hünkâr Hacı Bektaş Veli'den ola. Nur-ı Nebi, Kerem-i Ali, gülbang-i Muhammed, dame-i Pir, Hünkâr Hacı Bektaş Veli gerçek erenler demine hu...”

Selametle...:)

BOZ-OK
03-06-2006, 01:24 PM
Bu da pek zarif bir gulbanktir...:)

“Allah... Allah... Cümle âlemi yaradan nûr-ı mutlak ya Allah, ya Allah, ya Allah!... Nûr-ı Nübüvvet, yâ Muhammet, ya Muhammet, ya Muhammet... Nûr-ı Velâyet, ya Ali, ya Ali... Ekber-i Ümmehât Hatice ve Fatıma analarımız, Hasan, Huseyn, Zeynel, Bâkır, Ca'fer, Mûsa, Rızâ, Takî, Nakî, Askerî ve Mehdî cümle imâmeyn, Kutbü'l-Ârifîn, gavs-el vasılîn Seyyid Muhammet Hünkâr Hacı Bektaş Velî hürmetine yaptığımız ibadetler, okuduğumuz gülbanklar, samahlar ve cümle hizmetler hûzur-ı Bâri'de kabul ola... Allah cümle kusur ve günahlarımızı bağışlaya... Doğru yoldan ayırmaya... Şeytan şerrinden, münâfık mekrinden koruya... Kötülere eş etmeye... Eşimize, dostumuza, komşumuza, çocuklarımıza yeryüzündeki cümle mümînlerle beraber hayırlı işler, hayırlı ameller, hayırlı düşünceler nasîb ve müyesser eyleye. Dîdar-ı Ali'den ve meşreb-i Hüseyn'den mahrum etmeye. Bilerek bilmeyerek yaptığımız günahlara geri döndürmeye... Samah yapan bacı ve kardeş, miraçlama söyleyen zakirler, hizmetlerinin pîrinden şefaat bulalar. Dil bizden, nefes Hünkâr Hacı Bektaş Veli'den ola... Nûr-ı Nebi, Kerem- Ali, gülbank-ı Muhammet, Hünkâr Hacı Bektaş Veli, dem-i pîr, kerem-i evliyâ, gerçek erenler demine hu...”

Ne dersin? Kitap, peygamber tanimaz Allahsiz kafirlermiymis Alevi-Bektasiler? :)

Arkadaslarina de ki, insan ezelden beri bilmedigine dusmandir....;)

mehmet_2006
03-06-2006, 02:35 PM
http://www.aleviforum.com

Ayrıca bizde Bi tj belasi vardi ne yazikki oradada aynı b. yyo.

Aleviler türklügünü tartışıyor şimdi

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=5798&page=12

mehmet_2006
03-06-2006, 02:42 PM
Incitiyorsa ozur dilerim , sadece bilmek istiyorum cunku bu dort soru birbirine bagli..

Kardeş sen bir kişiden cevap bekleme

al bir gir ve kim gör

Yalnııız ayrılıkçı şerefsizlerede de sakın kanma

Bilki aleviler Osmanlida dahil hiç bir zaman kan dokmemişlerdir hiçbir şiddete karışmamışlardır.

Ön yargılı olma o yeter.. bir de buraya bak

http://www.hubyar.org

mehmet_2006
03-06-2006, 02:46 PM

Hz Muhammed ' e , Kuran ' a veya Allah' a inanmamak gibi bir durum söz konusu değil.

Kısaca cevab budur.

Teşk. ederiz.

Not: Ben Alevi Sirac Türküyüm.

Colpan
03-06-2006, 02:49 PM
http://www.aleviforum.com

Ayrıca bizde Bi tj belasi vardi ne yazikki oradada aynı b. yyo.

Aleviler türklügünü tartışıyor şimdi

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=5798&page=12
Bu çakal az daha bizim târîh forumuna da farklı bir takma adla üye oluyordu. Bunu fark etmemi bu bağlantıya borçluyum. Cân, çok sağ olun. Aşk-ı niyâz ederim. Muhammed Mustafa (sav), İsna Aşeriyye, Üçler, Kırklar, yediler yanınızda olsun.

Colpan
03-06-2006, 02:56 PM
Bir sırrımı daha vereyim. Orta 1'den beri boynumda Zu'l-fiqar kolyesi vardı. Her önemli işimden önce onu öperdim ve bana uğur getirdiğine inanırdım. ÖSS'ye de onunla girdim. Okulu kazanınca çevremde sınava girecek olan insanlar sınav sırasında kullandığım kalemleri, silgileri vs. topladı. Çok sevdiğim bir arkadaşım benden kalem istedi, ben de kalem kalmadığı için kolyemi verdim ona. Sonra o da beklediğinin çok üstünde bir puan aldı. ODTÜ İktisat'ta.

Ahde Vefa
03-06-2006, 11:36 PM
Alattigin her sey ALLAHtandir Colpan, sana ve arkadasina güc veren ALLAH idi, zülfikar degil.

Administrator
03-07-2006, 05:22 AM
forumun alevilerine ciddiy soru:
tamamda herkez kandisi istedigi seye inanir da ama hazret aliye peygembar deyip kurana

laf atamak kendiniz icin de sacma bir sey olarak gelmiyormu?
yani kiyametde bunun cevabini nasil verirsiniz?

meslen mehmet 2006 kardesim sen nasil hazret Aliyi peygember olduguna inanip hazreti muhhamedi red ediyorsun?

rockncoke2006LP
03-07-2006, 05:53 AM
tamamda herkez kandisi istedigi seye inanir da ama hazret aliye peygembar deyip kurana

meslen mehmet 2006 kardesim sen nasil hazret Aliyi peygember olduguna inanip hazreti muhhamedi red ediyorsun?iide alevilerde hz. muhammede inanıo ancak dier halifeler arasında hz. aliyi daa büyük daa yüce görüo bir çok alevi arkadasım var hiç biride kurana laf atmıyo nerden çıkıyor böyle seyler anlamıyorum

Han
03-07-2006, 06:13 AM
iide alevilerde hz. muhammede inanıo ancak dier halifeler arasında hz. aliyi daa büyük daa yüce görüo bir çok alevi arkadasım var hiç biride kurana laf atmıyo nerden çıkıyor böyle seyler anlamıyorum

admin iran shiilerinin bazi firkalari ile turkiyedeki alevileri karishtirmish olabilir. Adminin dedigi gibi Kurani kerimi tanimiyan, hazreti Aliyi peygamber bilen shiiler de maalesef var.
ama turkiyedeki alevilerin en uc noktasinda olanlarinda da Hz. Aliye peygamber diyenleri yoktur. turkiyedeki Alevilik bence artik folklorlashmish gibi. yani bir kultur gibi. dini bir firka veya mezhep olmaktan chikmishtir. Sanki bir farkli turk boyu gibi geliyor bana. Tabi turkiyeli omadigim ichin fazla da vakif olmadigimdan boyle dushunuyor olabilirim. Yalniz onlari dini bir grup olarak algilamayi uygun bulmuyorum.

BOZ-OK
03-07-2006, 06:25 AM

meslen mehmet 2006 kardesim sen nasil hazret Aliyi peygember olduguna inanip hazreti muhhamedi red ediyorsun?

Bu mesele fazla sakiz oldu, ufak ufak kizmaya basliyorum artik....

Yukarda gonderilmis olan iletilerin icerigine bir kere bile bakmayip, bilir bilmez konusup duruyorsun.....Git oku bakalim Alevi-Bektasilerin en onemli iki gulbankinda ne yaziyor.....

“Allah... Allah... Cümle âlemi yaradan nûr-ı mutlak ya Allah, ya Allah, ya Allah!... Nûr-ı Nübüvvet, yâ Muhammet, ya Muhammet, ya Muhammet... Nûr-ı Velâyet, ya Ali, ya Ali........

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“Allah!.. Allah!... Akşamlar hayrola, hayırlar fethola, şerler defola. Hizmetleriniz kabul ola. Muratlarınız hasıl ola. Hazır, gaib, zahir, batın âyin-i cem erenlerinin nur cemallerine aşkola. On sekiz bin âlemle birlikte mümin –Müslim cümle kardaşlarımızı Muhammet– Ali gülbanginden mahrum eylemeye. Allah cümlemizi didar-ı Ehlibeyt’e, meşreb-i Hüseyin'e nail eyleye. Muhammed-el-Mustafa, Aliyye-l-Murtaza, .......

Shaka gibi arkadas yahu, kimse yazilanlari okumayip abuk sabuk konusuyor, Allah Allaaahhh....Sabir ihsan eyle....

mehmet_2006
03-07-2006, 12:29 PM

Hasha, Ya nereden chikaririsiniz böyle sefsete* leri. Admin kardesh biri sana chok kötü bir şaka yapmış;) . Ben bir Alevi Musluman olarak bunu ilk senden duyuyorum.:lol:

Yok böyle sheyler. Kuran-i l eksik olarak niteleyenler var sadece.(bazi ayetleri)

Bizler Türk kültüründen aşırı etkilenmiş muslumanlarız.:D

Kiyamete gelince; boyle dushundugun icin once sen bir cevap bulsan iyi olur.:twisted:

Administrator
03-07-2006, 12:41 PM
Yok böyle sheyler. Kuran-i l eksik olarak niteleyenler var sadece.

estafrullah...
meselen sen shahsen boyle dusunuyormusun? yani kuranin bazi ayetlerini eksik diye..?

borcugin
03-07-2006, 12:53 PM
S.A.

Alevi olmamakla birlikte, eğer bu forumda yine Allah ile kul arasına girerek, kendinize başka bir sıfat yükleyerek, birilerini kafir, birilerini müslüman ilan edecekseniz, yaşam ve din felsefesi bağlamındaki görüş ayrılıklarını derinleştirerek, bu konuda bin yıllık tarihi inkar ederek, bu ülkenin kaderinde sünni müslümanlarla bir olmuş bir kitleyi inkar etmeye kalkarsanız, sonuç olarak bir müslüman gibi değil de Arap Vahabi'cilik felsefesi güdecekseniz, ben Aleviyim!

Hz. Ali'ye sevmek ne zaman birilerinin tekelinde oldu? Acaba Hz. Ali ile ilgili Kur'an-ı Kerim'de neler var? Sosyolojik ve Teolojik Alevi Bektaşilik ile ilgili kaç bilimsel eser okudunuz? Alevileri ayırt etmek ya da Alevi ırkçılığı yapmak bize ne getirir ve ne götürür?

Bu tartışmayı kesmek hayırlıdır bence vesselam...

Selametle.

mehmet_2006
03-07-2006, 12:55 PM
Ben din bilinci değilim. sadece duyduklarımı yazdim-ki falanca(?) kadar daha ayeti varmish diye.

Ben Hanefi meshebi eğtimi aldim ama onuda tam bilmiyorum.

mehmet_2006
03-07-2006, 01:02 PM
Yok tartiştiğimiz konuya tam hakim olsak problem değil. kör topal işi olacak.

Link veriyorum verdiğim linkleri bölücüler mesken tutmuş şerefsizler.

Haliylede admin gibi konuya uzak olanlar böyle sorular sorabiliyorlar okuyunca.

Administrator
03-07-2006, 01:04 PM
neyse ,istedigunze inanin ama kurani ayetlerini eksik oldugunu dusunmek bu cahilliktir,ve cevabi vardir.

borcugin
03-07-2006, 01:04 PM
S.A.

Dedim ya; konuyu kapatmak daha hayırlıdır diye.

Selametle.

mehmet_2006
03-07-2006, 01:12 PM
Yok böyle sheyler. Kuran-i l eksik olarak niteleyenler var sadece.

estafrullah...
meselen sen shahsen boyle dusunuyormusun? yani kuranin bazi ayetlerini eksik diye..?

SAna acik yazacagim.
Gecmish donemde bu sorunun cevabını dusunmedım ama senin icin simdi düşünüp yaziyorum. Eksik veya fazla olmasini kendime sorun yapmiyorum.Olanlar inanmama yetiyor.

mehmet_2006
03-07-2006, 01:55 PM
DIYARBAKIR’DA YASAYAN ALEVILERIN KISACA TARIHCESI (alinti)

Diyarbakir’da yasayan Alevilerin Orta Asya Türklerinden , Hazar Denizinin güneyinden
göc eden ve Horosan dolaylarina yerlesen Türkler oldugu ve Türkmen asiretlerinden olustugu tarihi bilgilerle sabittir.
Kerbela olayindan sonra Ehlibeyt (Hz. Muhammet, Hz. Ali ve onun evlatlari)’ ten olan tüm seyitlere baski ve zulüm yapildigi Emevi mezaliminden kacan Ehlibeyt evlatlari anca Türklere siginmis ve Türkmenler tarafindan da benimsenmistir. Mesela 9. Imam olan Imam Riza’nin kabride Horosan’da oldugu oldugu herkesce bilinmektedir. Emevilerin yikilisi Eba Müslim-i Horosani tarafindan sona erdirilerek Ehlibeytle amcazade olan Abbasiler hilafete gelince, Türkmen asiretleri de Dicle ve Firat boylarindan baslamak üzere Musul, Kerkük, Diyarbakir, Urfa, Adana, Toroslardan Ege kiyilarina ve Ege kiyilarindan da bugünkü Kaz Dagi Edremit Ida Dagina kadar ayni asiretin mensuplari göc etmislerdir.
Iste bu göc yolunda Dicle boyundan Diyarbakir’a kadar 300 pare Türkmen Alevi köyü kuruldugu ayrica Diyarbakir tarihinde de mevcuttur. Bu türkmen Alevi köyleri daha sonralari asimile olarak Sünni ve Kürtlesmislerdir. Bunun en basit örnegi ise Bismil merkezdir. Bismil’e bagli Köselli ve Tezekli (Aralik) köyleridir. Halen de ana dilleri Türkce oldugu halde sünnilesmistir. Yine Bismile bagli Yukari Darli(ilk ismi Aktas’tir), Asagi Darli (Herkes bu köyü bu adla bilir. Bu köyün ismi sonra Türkdarli ve sonrada simdiki ismiyle Ulutürk köyü olmustur), Seyithasan(su andaki ismi Bakacak), Türkmenhaci ve Bismil merkezde 1 mahalle (Dumlupinar Mahallesinde yasayanlarin bir kismi) Türkmen Alevidirler. Fakat su anda Yukari Darli köyü disaridan gelen Sünnilerin de yerlesimiyle tamamen göcmüstür. Eski huzurun kalmayacagini düsünen canlar, tüm varliklarini satip disariya göc etmek zorunda kalmislardir. Su anda bir tek Alevi can kalmamistir. 1989 yilindan itibaren buradaki Aleviler diger sehirlere göc etmeye baslamislardir. Asagi Darli köyünün cogu, ve Yukari Darli köyünün tamami Izmir, Adana, Bursa, Mersin, Istanbul gibi sehirlere yerlesmis ve hayatlarina orada devam etmektedirler. Diyarbakir merkeze bagli Sarabi (Nahirkiraci) ve Kadiköyü tamamen göce zorlanmis su anda da bir tek Alevi kalmamistir. Sadece Diyarbakir’in Cinar ilcesine bagli Sükürlü köyü yari yariya Sünni-Kürt , Alevi-Türkmenler tarafindan halen yasama devam etmektedirler. Anlasilacagi üzere Diyarbakir’a bagli 7 Alevi köyü vardir. 2’si Diyarbakir merkeze bagli, 4’ü Bismil’e bagli ve 1 tanesi de Cinar’a baglidir. Bismil merkezde de 1 mahalle.
Bir de sunu belirtmekte fayda vardir. Önceleri köy durumunda olan Bismil, bir ara nahiye olmustur. Sonra bu teskilat dagitilarak adi Sark olarak belirlenen bu nahiye, merkezden idare olunmustur. 1926 yilinda yapilan idari bölünmede Sark nahiyesinin merkezi bu sefer Seyithasan köyü yapilmis, Bismil ise buraya baglanmistir. Daha sonra Bismil nahiyesi olusturulmus ve Seyithasan köyü buraya baglanmistir. 1936 yilinda ise Bismil Diyarbakir’in ilcesi olmustur.
Diyarbakir merkez yerlileri, Ergani merkez, Cermik merkez, Cüngüs mekez, Siverek merkez, Urfa’nin bir cok köyü halen Türkmence konusmaktadir. Irak Türkmenlerinin konustugu ve Azerbaycan’da konusulan Türkceyi yer yer andirmaktadir. Özellikle bu Diyarbakir, Bismil ve Cinar Alevi köylerinde konusulan sadece ve sedece Türkcedir. Yaslilarin bir kismi az da olsa kürtce bilirler. Onlarda buradaki kürtlerden ögrenmislerdir.
Diyarbakir Türkmen Alevilerinin Alevilik sürecleri Allah, Muhammet, Ali üclemesiyle baslamaktadir. Ibadetleri Ehlibeyt soyundan gelen Dedeler tarafindan yürütülmektedir. Bu Dedeler Cet olarak Imam Zeynel Abidin evlatlari, Kucuroglu evlatlari ve Erseyfil evlatlaridir.
Suanda Hakka yürümüs olan SeyitHasan köyünün Dedesi olan Cafer Dede Zeynel Abidin evlatlarindan, Asagi Darli köyünün Dedesi olan Ali Dede de o ocaga baglidir. Fakat Hoca Dede Kucuroglu elatlarindandir. Bu üc Dede de Hakka yürümüstür. Cafer Dedenin görevini oglu Abbas Dede, Ali Dedenin görevini ise oglu Mehdi Dede yürütmektedir. Mehdi Dede de su anda Izmir’de ikamet etmektedir. Sarabi’deki Dedeler Aguicen (Avucan) evlatlari, Türkmen Haci köyündeki Dedeler ise Beyazi Bestami ve Erseyfil evlatlarindandir. Su anda Seyithasan köyünü ve Asagi Darli köyünü Cafer Dedenin oglu olan Abbas Dede, Türkmenhaci köyünü Kazim Dedenin oglu Hasan Dede ve de Diyarbakir merkezde olan Hidayet Gercek Dede(Sarabi’li) dedeliklerine devam etmektedirler.
Türkmenhaci köyünde Kabasakal, Sarisakal ve Yedikizlar türbeleri ,Seyithasan Köyünde Abbas Dede türbesi , Sarabi köyünde Kuyudami ziyareti ,Asagi darli köyünde ise Sulak ziyreti ve Karababa ziyaretleri bulunmaktadir.
Ibadetlerini saz ve semah esliginde Mü’min kardes-Müslim baci yürütmekte, her türlü problemlerini kendi iclerinde yol erkan üzere özelestiri ve hosgörüyle halletmektedirler. El ele el Hakka, insani Kabe gören Allah’i kendinde tecelli edebilecek terbiye ve tasavufta aramaktadirlar. Yaradilani sev Yaradandan ötürü felsefesiyle bütünlesmislerdir.
Buradaki Aleviler hayatlarini tarimcilikla sürdürmektedirler. Burada yasayan Aleviler Sünnilere „LEK“ Sünniler de Alevilere „EKINCI“ diye hitap ederler. Bu deyimin yani sira Sünniler Alevilere “Rafizi – Kizilbas – Bektasi” gibi deyimleri de *** *** kullanmakta olup ve onlari hor gören bir edayla söylemektedirler.
Böyle bir bagnaz düsüncenin arasinda buradaki Aleviler son derece Atatükcü, Cumhuriyetci, Laik, cagdas, Demokrat, ileri görüslü, modern, uysal, hürmetkar, alcakgönüllü… insanlardirlar. Adli olarak bir suc islememislerdir. Ufak tefek kiginliklar da edep-erkan usuli halletmislerdir. Kadinlara , kizlara deger verir ve okutulmasindan yana olmuslardir. Cemlerde de kadin erkek yan yana hep beraber ibadet etmislerdir. Buralardan yetisenler ise Ögretmen, Polis, Saglik memuru , Hemsire, Mühendis, Subay olup Devlet görevinde bulunmuslardir. Ayrica ozan, asik.sair, sanatcida yetismistir.Ticaretle ugrasan insanlar da bulunmaktadir. Güneydogu ve özellikle Diyarbakir denilince insanin aklina ilk olarak Kürtler geliyor. Oyasaki Diyarbakir ilk olarak Türkmenler tarafindan kurulmustur. Suan anda orada yasayan Aleviler (dönenleri saymazsak) Türkmendirler. Kürtlükle uzaktan yakindan hic bir alakalari yoktur.Öz be öz Türktürler. Ana dilleri de Öz Türkcedir. Bu bircok Devlet arsivinde de yer almaktadir.
Burada kisaca o yöreyi, insanlari, ibadetleri, tarihi… anlatmaya calistim. Bu bilgilere de basvururken destegini ve bilgisini esirgemeyen degerli emekli ögretmen dayim Sayin Muhsin Özdemir’e de saygilarimi sunuyor tesekkürü bir borc biliyorum. Suanda hayatta olmayan tüm büyüklerime Hak’tan rahmet diliyorum. Hayatta olanlara da can sagligi diliyorum. Ayrica zahmet edip zamaninizi ayirdiginizdan dolayi da sizlere de tesekkür ediyorum. Sorulariniz olursa da elimden geldigince bilgilerim dogrultusunda yardimci olmaya calisacagim. Kendi yazmis oldugum bir siiri de asagida sizinle paylasmak istiyorum. Herkese bir nebze de olsa bir bilgide bulunabildiysem ne mutlu.Hak yardimcimiz ola. Hüüüüüüüüüü dost....!!!!

mehmet_2006
03-07-2006, 01:57 PM
Kürt diye bilinen alevilerin hepsi aslında Türktür.

black_cat
03-08-2006, 03:08 AM
S.A.

Alevi olmamakla birlikte, eğer bu forumda yine Allah ile kul arasına girerek, kendinize başka bir sıfat yükleyerek, birilerini kafir, birilerini müslüman ilan edecekseniz, yaşam ve din felsefesi bağlamındaki görüş ayrılıklarını derinleştirerek, bu konuda bin yıllık tarihi inkar ederek, bu ülkenin kaderinde sünni müslümanlarla bir olmuş bir kitleyi inkar etmeye kalkarsanız, sonuç olarak bir müslüman gibi değil de Arap Vahabi'cilik felsefesi güdecekseniz, ben Aleviyim!

Hz. Ali'ye sevmek ne zaman birilerinin tekelinde oldu? Acaba Hz. Ali ile ilgili Kur'an-ı Kerim'de neler var? Sosyolojik ve Teolojik Alevi Bektaşilik ile ilgili kaç bilimsel eser okudunuz? Alevileri ayırt etmek ya da Alevi ırkçılığı yapmak bize ne getirir ve ne götürür?

Bu tartışmayı kesmek hayırlıdır bence vesselam...

Selametle.

HERKESE BILGILERI ICIN THX

Hz. Aliyi sevmek gunah degil asla, sevgi gunah degil bilirsin... Ama peygamberi red etmek gunah: cunku bildigim kadariyla oyle diyorsunuz...
herneyse sadece ogrenmek istemistim..:D

Colpan
03-08-2006, 03:22 AM
HERKESE BILGILERI ICIN THX

Hz. Aliyi sevmek gunah degil asla, sevgi gunah degil bilirsin... Ama peygamberi red etmek gunah: cunku bildigim kadariyla oyle diyorsunuz...
herneyse sadece ogrenmek istemistim..:DBunları hangi müfterî softadan duyuyorsunuz?

Bir kaç ateist Alevî dışında (O da 'a'ileden gelen bir şey değil, kişilerin kendi seçimi) tüm Alevîler Allâh'a (cc), peygamberlerine inanırlar. Sünnîlerden inanç olarak tek farkları Hz. Peygamber'den (sav) sonra sırayla on iki imamın idâreye gelmesi gerektiğidir.

Colpan
03-08-2006, 03:27 AM
Burada Alevîlerin en harâretli, şedîd müdâfîleri Sünnî Türkçüler. Neden olabileceğini bir düşünün. Sakın onların İslâm ve Türk Kültürünü berâber mükemmelen yaşamalarına gıpta ediyor olmasınlar?

borcugin
03-08-2006, 03:56 AM
HERKESE BILGILERI ICIN THX Hz. Aliyi sevmek gunah degil asla, sevgi gunah degil bilirsin... Ama peygamberi red etmek gunah: cunku bildigim kadariyla oyle diyorsunuz... herneyse sadece ogrenmek istemistim..:D
S.A.
Beni bir yerlerin içine çekmeye çalışmayın lütfen. Ne dediğim ortada. Anlayamıyorsanız sorun sizde bende değil. Bu tartışmanın bizi yıpratmasından ve ortaya atılışından kuşkuluyum. Uzatmamak gerek diye yazıp duruyorum. Benim de bu konuda son iletim.
Selametle.

Seckjin Khan
03-08-2006, 04:04 AM
Ben Alevi değilim ama yakın arkadaşım alevi ve Hz.Muhammed'e red etmiyorlar nereden çıktı şimdi bu?

Edenler varsa bile bu tüm Aleviler kapsamaz bence...

gurkan
03-08-2006, 04:30 AM

black_cat Kardeş;

bu soruların Alevi kardeşlerimizi incitebileceğini düşünseydin keşke ve sorularını yapıcı bir şekilde sorsaydın.

1-) Birinci soruda gümledin Hz. Muhammed Alevi Müslümanların da peygamberi. Bu konuda arkadaşlar da ifade etti. Halife seçimlerine itirazları var. Hz. Ali Ve sonraki on iki imamla ilgili. Alevilerde Hz. Ali Ve sonrası on iki imam ve de bu imamların izindeki İslam Alimlerinin görüşleri önemli Aleviler için.

2-) Kurana inanıyorlar. Kuranın Eksik olduğu düşüncesi Hz. Ali ve de Salim Alevi Alimlerince kabul görmeyen bir düşüncedir.

3-) Allah'a bütün semavi dinler dediğimiz bozulmuş dinlerde inanırda. Nasıl inanırlar ?. Allah indinde tek kabul olunacak din İslamdır. Alevi kardeşlerimizin Allah inancı elbette mevcut. Bu bir yana amel noktasında Kuran ve sünnet yolunda olan çok sayıda alevi kardeşlerimiz var.

4-) Elbette Allah'a inanıyorlar ve müslümanlar.

Ayrılıklar inanç noktasında birleşiyor. Amel noktasında ayrılıyorlar. İşin özü bu cümledir.

İnanç noktasında ayrılanları olmakla birlikte genel değil. Onlar şahsımca Alevi de değiller.(İnş. Bu sözümden ötürü Alevi kardeşlerimi incetmem. Ama bu noktalar Hz. Ali On iki imam ve Alevilerin Örnek Aldıkları Salim Alevi alimlerince kabul görmeyen düşünceler.)

Şimdi düşüncem odur ki belki iyiniyetinizle açtınız bu konuyu ama tespitleriniz doğru değil genelede siyaret etmiyor.. Her yerde istisnai batıl inanç ve düşünceler mevcut. Ama bu genellenemez. Alevi müslümanların itirazları ya da ayrılık noktaları bu dört soru da değil ...

Bir An Bir Alevi kardeşimizn yerine koydum kendimi bu sorulara şahsım olarak bende kızardım.

Şahsım bu konunun bu sorular çerçevesinde tartışılmasının bir yararı olmadığı düşüncesindeyim. Bu Sünni Alevi kardeşliğini zedeler düşüncesindeyim. Diyeceksiniz sen Alevi misiniz ? Değilim(Hz.Ali'yi sevenler açısından Aleviyim:D ) ama alim olmaya da gerek var mı ?:?

selametle...

volvaren
03-08-2006, 07:05 AM
S.A.
Bu konuya ucundan kenarından girmiştik daha önce bu nedenle mümkün olduğu kadar okuyucu bazında kalmaya gayret ettim ama bazı konuları açıklığa kavuşturamasak da uslubu korumak şartıyla tartışmakda fayda görüyorum.

Originally Posted by Colpan
Sünnîlerden inanç olarak tek farkları Hz. Peygamber'den (sav) sonra sırayla on iki imamın idâreye gelmesi gerektiğidir.

Herhalde başlangıç noktası da burası olmalı. yorum kabiliyeti olan arkadaşlarımızdan bu konuyu sosyolojik, etimolojik ve kronolojik açıdan betimlemelerini rica etsek? (Bilmediğim kelimeleri sıralarken inşaallah saçmalamamışımdır)
Tablo şöyle: Muhammed (SAV) Rabbisine kavuşmuş ama O'nu sevenler Rablerinden sonra en çok sevdiklerinden ayrılmış olmanın verdiği üzüntü ile krizdeler. Hanedeki herkes avazı çıktığı kadar bağırarak ağlıyor. (O sahneyi her kafamda canlandırdığımda ben de aynı isteği duyarım)
Her nasılsa Ebu Bekr Sıddık, durumdan haber almak isteyen diğer müslümanları toparlayıp o meşhur konuşmayı yapıyor ve halkı sakinleştiriyor. Sonra oradaki tartışmaların sonucu Ebu Bekr Sıddık, hilafet temsilciliği ile görevlendiriliyor ve orada bulunan herkes (burada Hz. Ali de dahil demeye gerek var mı bilmiyorum) biat ediyor.
Ayrılıkçılar tohumları taa.. bu noktaya atıyor.
Muhammed (AS) dan duyduğu her şeye "Peygamber söylüyorsa doğrudur" diyerek hiç düşünmeden itaat ettiği için "Sıddık" lakabı ile anılan ve Ali ile birlikte sağlığında CENNET ile müjdelenen on kişiden biri olan Ebu Bekir için "Daha peygamberin cenazesi ortada iken hilafet kavgasına düştüler, aslında hilafet Ali'nin hakkı iken..." gibi yorumlarla peygamber hanesini lekeleyip, hilafeti bir görev değil bir hak olarak yorumlayan bir zihniyetin ektiği ayrılık tohumları bu gün bile müslümanlar arasında nifak sokmaktadır ki bu sebeple müslümanlar bölündükçe bölünmekte, birleşme ihtimali gün geçtikçe ortadan kalkmaktadır.

Originally Posted by Colpan
Burada Alevîlerin en harâretli, şedîd müdâfîleri Sünnî Türkçüler. Neden olabileceğini bir düşünün. Sakın onların İslâm ve Türk Kültürünü berâber mükemmelen yaşamalarına gıpta ediyor olmasınlar?

Bence dostum, Müslüman Türk imajını çok iyi taşıyan dostlarından ayrılmak istemedikleri için alevi dostlarıyla ilişkilerini kesemiyorlar fakat Ali'yi sevdikleri kadar Ebu Bekiri, Osmanı ve Ömeri de sevdikleri için soyuna sopuna lanet yezide küfrederken islamın altın çağını yaşatan dört halifeye rahmet okudukları için, sonradan hilafet makamını Osmanlının şerefle temsil ettiğini düşündükleri için bu birleşme bir türlü tamamlanamıyor.
Bu konulardaki yorumlarınızı bekliyorum.
Kalın sağlıcakla.

Colpan
03-08-2006, 12:24 PM
Açıkçası, 'Arabların geçmişte yaptığı kavgalar yüzünden ikiye bölünmemiz bana çok çok saçma geliyor.

mehmet_2006
03-08-2006, 01:09 PM
Bir Alevi olarak bu konunun artık yarar getirmeyeceğine inanıyorum.

Son nokta;

* Ayrılıkçılar Alevilerde diyer mesheplerden daha fazla değildir. meslen * pkk

* İtam edilen ataistlik, en ünlü ataist yazarlar alevi kökenli değildir (aziz nesin) (Turan dursun - kendisi imam hatip mezunuydu)

*Aleviler Osmanlida dahil hiçbir şiddetin- ayaklanmanın içinde yer almamışlardır.

* Arab kültüründen en az etkilenmişlerdir hatta siraçlar hic etkilenmemişlerdir.(çok kapalı olukları için)

*Türkiyede Laik Demokratik Cumhuriyetin ve Kahraman ordumuzun en büyük destekcileri ve bekçileridir.

*Alevilerin ibadetleri ile ilgili kendileri tartışıyorlar zaten, bırakalımda bir sonuca varsınlar-ki yakında diyanette temsil edilecekleri için ibadet şeklinide oradan öğrenebiliriz.

*Burada Alevilerle ilgili konuşabilecegimiz tek konu Türk yönleridir. Diyer tartışmalar yanlış anlamalara yol açabiliyor.(birileride bizi dinsizlikle suçluyor)

*Hiç bir cevaba, cevapla karşık vermeyeceğim.Özelden mesaj atın lütfen.

Amacım kimseyi suclamak veya itham etmek değil.

black_cat
03-09-2006, 01:14 AM
black_cat Kardeş;

bu soruların Alevi kardeşlerimizi incitebileceğini düşünseydin keşke ve sorularını yapıcı bir şekilde sorsaydın.

1-) Birinci soruda gümledin Hz. Muhammed Alevi Müslümanların da peygamberi. Bu konuda arkadaşlar da ifade etti. Halife seçimlerine itirazları var. Hz. Ali Ve sonraki on iki imamla ilgili. Alevilerde Hz. Ali Ve sonrası on iki imam ve de bu imamların izindeki İslam Alimlerinin görüşleri önemli Aleviler için.

2-) Kurana inanıyorlar. Kuranın Eksik olduğu düşüncesi Hz. Ali ve de Salim Alevi Alimlerince kabul görmeyen bir düşüncedir.

3-) Allah'a bütün semavi dinler dediğimiz bozulmuş dinlerde inanırda. Nasıl inanırlar ?. Allah indinde tek kabul olunacak din İslamdır. Alevi kardeşlerimizin Allah inancı elbette mevcut. Bu bir yana amel noktasında Kuran ve sünnet yolunda olan çok sayıda alevi kardeşlerimiz var.

4-) Elbette Allah'a inanıyorlar ve müslümanlar.

Ayrılıklar inanç noktasında birleşiyor. Amel noktasında ayrılıyorlar. İşin özü bu cümledir.

İnanç noktasında ayrılanları olmakla birlikte genel değil. Onlar şahsımca Alevi de değiller.(İnş. Bu sözümden ötürü Alevi kardeşlerimi incetmem. Ama bu noktalar Hz. Ali On iki imam ve Alevilerin Örnek Aldıkları Salim Alevi alimlerince kabul görmeyen düşünceler.)

Şimdi düşüncem odur ki belki iyiniyetinizle açtınız bu konuyu ama tespitleriniz doğru değil genelede siyaret etmiyor.. Her yerde istisnai batıl inanç ve düşünceler mevcut. Ama bu genellenemez. Alevi müslümanların itirazları ya da ayrılık noktaları bu dört soru da değil ...

Bir An Bir Alevi kardeşimizn yerine koydum kendimi bu sorulara şahsım olarak bende kızardım.

Şahsım bu konunun bu sorular çerçevesinde tartışılmasının bir yararı olmadığı düşüncesindeyim. Bu Sünni Alevi kardeşliğini zedeler düşüncesindeyim. Diyeceksiniz sen Alevi misiniz ? Değilim(Hz.Ali'yi sevenler açısından Aleviyim:D ) ama alim olmaya da gerek var mı ?:?

selametle...

Allah Allah, bilgi toplada oyle konus diyorsunuz, ya ben ZATEN HIC BILGIM OLMADIGI ICIN SORDUM HERHAL...kisaca sordum, kirilcaksan.., oyle bakicaksan kirilacak cok sey bulursun zaten...Bundan daha NAZIK yazamiyorum kusuruma bakmayin...:rolleyes:

gurkan
03-09-2006, 04:44 AM
Şahsım müslümanım (Sünni) bundan ötürü bir kırıklığım ve alınganlığım soruların için olmaz. Ama bu sorular Alevi kardeşlerimiz için de böyle mi ? Yazılanlara göre değil. Bilakis biz günlük hayatı birlikte yaşamaktayız. (Sünni-Alevi ayrılığı değil birlikteliliği oluyor çoğunlukla). Lakin İnanç noktasında değil de amel noktasına inerseniz Bu çok karmaşıktır. Dikkatinizi çekerim amellerin doğruluğunu ve yanlışlığını konuşmuyorum.

Sorularınız da ilginç noktalar dikkatimi çekti.

Anladığım kadarıyla siz Türkiye'de ikamet etmiyorsunuz. Doğru mu ?

Arkadaşlar kim uyduruyor bu iddiaları diye soruyorlar haklı olarak !

Siz kimden duydunuz bu durumun böyle olduğunu ?

AB nin Aleviliği islam dışına çıkarma çabaları ya da oyunu var diyeyim. Bu tez Alevi ileri gelenlerince kabul edilmedi. Aleviliği dinsizleştirmek mi (Ateistlik) ya da Olmadı Hristiyanlaştırma çabaları mı ? Lozan'a koca bir delik çabası mı ? Oyun oynanıyor bakalım.

Acaba Çevreniz de Alevileri size nasıl anlattılar ? Ateistlerin görüşleri sorularınıza yansımış. Acaba diyorum Bu Ateistler bu dinsizlik propagandalarını Bazı yerlerde Alevilerin sırtından mı Yapıyorlar ?

benim de aklıma bu sorular takıldı...;)

Mgas
05-06-2007, 11:30 AM
Ya ben Alevi ya da Sunni degilim. Gorus meselesi kardesim soy meselesi degil ne de olsa.

Demir Kağan
05-06-2007, 02:04 PM
Acmasana birader eski konulari, aaaaaaaaaaaa. :D

Mgas
05-06-2007, 02:17 PM
Acmasana birader eski konulari, aaaaaaaaaaaa. :D

Eylemlerimiz devam edecek :)

economist
05-06-2007, 03:26 PM
yok acmaniz iyi oldu.tsk mgas kardesim.son gunler bu konu kafama takilmisdi.burani okuduktan sonra bikac arama yaptim hersey aydinlasdi :) cok sey ogrendim. tsk ve hormetler...

teginalp
05-07-2007, 09:22 AM
Konuyla ilgilenenler için Reha Çamuroğlu ile yapılan söyleşiden değişik bakış açıları. (http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=27263)

borcugin
05-07-2007, 11:54 AM

S.A.

Soru sorma adabından uzak, hüküm verici, aşağılayıcı, baştan hükümü vererek kendini ileri zekalı sanan bir üslup, gelişmemiş, cahil, cühela ve 12 yaş grubu bir ileti.

Sahibini yüksetmeyeceği kesin bu tür soylemleri şiddetle kınıyor, ağır itham ve hakaretlerle dolu bu konunun kapatılmasını arz-ı niyaz eyliyorum. Siz rahatsız olmuyorsanız bütün kabahat benimdir.

Selametle.

Mgas
05-07-2007, 12:08 PM
Soru sorma adabından uzak, hüküm verici, aşağılayıcı, baştan hükümü vererek kendini ileri zekalı sanan bir üslup, gelişmemiş, cahil, cühela ve 12 yaş grubu bir ileti.

Ustadım n'apıyorsun sen boyle ya!

Ya bilmiyordur normaldir aslını ogretirsiniz olmaz ki boyle. :(

Demir Kağan
05-07-2007, 12:18 PM
S.A.

Sahibini yüksetmeyeceği kesin bu tür soylemleri şiddetle kınıyor, ağır itham ve hakaretlerle dolu bu konunun kapatılmasını arz-ı niyaz eyliyorum. Siz rahatsız olmuyorsanız bütün kabahat benimdir.

Selametle.

Black Cat Türkiye Türk'ü değil, Özbektir. Duyduklarından yola çıkarak soruyor abi.

borcugin
05-07-2007, 12:52 PM
S.A.

Ben Alevi değilim ama çok rahatsız oldum. İnşallah yanıldım, inşallah öyledir. :(

Selametle.

METE
05-07-2007, 01:01 PM

Ne diyor senin anti-alevi arkadaslarin ?

yavuz
05-07-2007, 01:41 PM
METE!..

Madem ki; Alevilik dini değil kültürel bir mevzudur, o halde "Din" bölümündeki bir "Aleviler" başlığını açıp bakmış olmanı dahi kınıyorum. :rolleyes:

"O halde Müslüman mısınızki?" diye birşey yazmış herhalde o arkadaşımız. Hadi cevap versene... "Değilim" desene. Değilsen bu sorunun muhattabı da, Alevi de değilsin demektir.

teginalp
05-07-2007, 02:37 PM
S.A.

Selametle.

Hocam, bir arkadaşın (sadece dil meselesinden dolayı) "Karılarınızı vurun" dediği gibi "Alevileri Vurun" diye de gelebilirdi tercüme.
Ben, senin bu konuya yaklaşımını fazla hassa buluyorum. Arkadaşlarımızı incitmek, eleştirmek gibi bir düşüncemiz elbette yok ama bu konunun istismar edildiği de bir gerçek.
Reha Çamuroğlu'nun yorumlarına bir yorum getirmeni istesem mümkün mü?

BOZ-OK
05-07-2007, 03:02 PM

Onun ellerine saglik, o soylesideki hemen her sozunun altina imzami atarim...

METE
05-07-2007, 03:08 PM
METE!..

Madem ki; Alevilik dini değil kültürel bir mevzudur, o halde "Din" bölümündeki bir "Aleviler" başlığını açıp bakmış olmanı dahi kınıyorum. :rolleyes:

"O halde Müslüman mısınızki?" diye birşey yazmış herhalde o arkadaşımız. Hadi cevap versene... "Değilim" desene. Değilsen bu sorunun muhattabı da, Alevi de değilsin demektir.

Sana cevap vermiyorum artık

benay
05-07-2007, 03:14 PM
Simdi benim bildigime gore 3 bolume ayirtabilecegimiz bir din bolumu :

1) Islam'a yakin
2) Az yakin
3) Tamamen kopmus ve ateistlige girmis

Benim atalarimda aslinda alevi ama aylemden bazilari sunnilige girmis, bazilari ateistlige bazilari hic bir dinle ilgilenmiyor.

Kurt aleviler var onlar nerden alevi olduklarini hic anlayamadim dogrusu...

Mgas
05-07-2007, 03:18 PM
1) Islam'a yakin
2) Az yakin
3) Tamamen kopmus ve ateistlige girmis

Tamamen kopup deistlige de girebilirsin :)

BOZ-OK
05-07-2007, 03:30 PM
Tamamen kopup deistlige de girebilirsin :)

Veya onun da otesinde iyice kopup kopukluga da girebilirsin... Kopukluktan ote koy yok.... :cool:

borcugin
05-07-2007, 04:56 PM
Hocam, bir arkadaşın (sadece dil meselesinden dolayı) "Karılarınızı vurun" dediği gibi "Alevileri Vurun" diye de gelebilirdi tercüme.
Ben, senin bu konuya yaklaşımını fazla hassa buluyorum. Arkadaşlarımızı incitmek, eleştirmek gibi bir düşüncemiz elbette yok ama bu konunun istismar edildiği de bir gerçek.
S.A.

Hocam bu dil bilmeme, yetersiz olmama gibi görünmüyor bu. Eğer öyleyse yanılayım ben, yeter ki ben yanlış anlayayım. Ama hiçte öyle görünmüyor. Cümleler düzgün, yapılar sağlam ve az dil bildiğine dair biçimsel bir eksiklik yok. Ben belki de bu konularda hassas olduğum için ön yargılı olabilirim. Siz önyargılı olmadığınıza eminseniz sizin emin olmanız benim için önemlidir. İnanırım. Amma sevgili hocam bu ya yuvadan öğütlü guguk kuşu söylemleri ya da Türkistanlı Kardeşlerimiz bütün Alevi ve Şiileri böyle tanıyorlar. Sence hangisi. Türklükten daha önemli olan Müslümanlık diyen, Müslüman için canımı kanımı veririm diyen, ikisini bir arada yarıştırmaya kalkışan arkadaşlarda bir ömür boyu şunu görmüşümdür ki onu da seninle paylaşayım. Alevi, Bektaşi, Şii, Terekeme, Karapapak gördüler mi işler değişip hemen bir kıvırma hareketi başlıyor. Yahu kardeşim, inanç kültürün bir parçası ise kültürde inancın bir parçasıdır ve içindedir, belki değişik oranlardadır, bunu birazda sosyololojik olarak algılamak gerek. Nerede kaldı kardeşşşşş Müslümanlıkkkkkk nerde kaldı ümmet-i Muhammed? İşte hocam bu yüz karaları ortalıkta borazan olduğu sürece kimse bunlara inanmıyor en acısı da maalesef bu. Dünya Müslümanlığının Şiisini, Alevisini, Bektaşini, Terekemesini, Karapapakını yargılayıp Müslüman dır ya da değildir yetkisini ele alan kişiler her zaman münafığın önde gidenidir. Yazıktır, günahtır, ayıptır ve yakışıksızdır. Ben hiç bir Alevi görmedim ki, Hz. Ali Peygamber desin! Nerelerinden uydurup uydurup söylüyorlar bunları, bu nasıl bir yaklaşım ve arlanmazlıktır. Acaba bunu duyan Aleviler nasıl hissederler kendilerini.

Hocam, Osmanlı'nın yanlışlarından birisi de Alevi Politikalarındaki yanlışlarıdır ve bu yanlışlık hala devam etmektedir. Bir an önce ülkemizin kültür, sanat, diyanet politikalarında bu insanların her türlü inanç de kültür de hakları verilmelidir. 5. sınıf kitaplarından VATAN ve MİLLET kavramını çıkartanlar ve üstelik bunlar soyut kavramlardır diye car car carlayanların Ümmet-i Muhammed olması, bütün Müslümanları kucaklaması nasıl beklenemez ise, hocam nasıl 200 bin Türk ve Müslüman'ın katlinin planlandığı Akdaman Kilisesi için ayrılan gayret, para, çaba Cem Evleri için ayrılamazsa, işte o nasıllar yüzünden bu insanların Müminler içinde yeri de olmayacaktır. Ve benim gibi düşünenler, katılır ya da katılmazsınız, bu zulümler, kısıtlamalar, yanlılıklar devam ettikçe mazlumun yanında yer almaktan başka daha salih bir amel yapmayacaklardır. Zımnilere kötülük edenlerin hem bu dünyada hem de ahirette iki elim yakalarında olacaktır diyen Peygamberimizin öğüdüdür bu. Hocam bu noktada işte ben Alevi kardeşlerimin yanındayım. Böyle davranınca kendimi daha onurlu hissediyorum. Lütfen yanlış anlamayın. Lütfen. Benim bu topraklarda ne kadar hakkım varsa Alevilerinde en az benim kadar hakkı vardır ve bu insanlar hiç bir zaman ihaneti vataniye amelinde bulunmamışlar bu topraklarını senin benim atalarım gibi kanlarıyla sulamışlardır. Mazlum olan hak, hak olan ise adalet, hakkaniyet, şapkayı öne alıp yürekli bir biçimde Mümin gibi düşünebilmektir sayın hocam. Herkes hepimiz ermeniyiz diyebilir tek başıma da kalsam ben bu noktada Aleviyim!

Selametle.

teginalp
05-08-2007, 08:04 AM
Sayın Hocam,
arkadaşın yazdıkları, soruş biçimi ve üslubu biraz damdan düşer gibi olmakla beraber ben lisan problemine bağlamanın uygun olacağını düşünüyorum. Burada iyi niyeti kullanmak ama her iki tarafa karşı da iyi niyetli olmak adalete daha yakın bir kavram olur kanısındayım.
Sırf bu niyet ile forumun eski kayıtlarını biraz kurcalamak istedim. Eskiye ait hatırladığım bazı yazılar vardı formda. Onları bulup bir defa daha okuyup iyi niyet çerçevesinde yeniden değerlendirmek gerekir dedim fakat söylenenler o kadar daldan dala olmuş ki, dışarıdan bakan birinin olayı tam olarak kavrayamaması veya bazı satırlara bakarak yanlış yorumlara varması işten bile değil.
En son Demir kardeşimin şu yazısındaki (http://forum.arbuz.com/showpost.php?p=550441&postcount=146)

"Hak Muhammed buyurdu ki: "Yektir Ali, bir." Dedi.
"Hem evveli, hem ahiri, her şeye kadir." dedi.
Ali´ye şirk koşanlar mutlaka kafir" dedi."

beyitini de okuduktan sonra bu konuda yorum yapmamamın daha uygun olacağını düşündüm.
yazının
"Benim bu topraklarda ne kadar hakkım varsa Alevilerinde en az benim kadar hakkı vardır ve bu insanlar hiç bir zaman ihaneti vataniye amelinde bulunmamışlar bu topraklarını senin benim atalarım gibi kanlarıyla sulamışlardır. Mazlum olan hak, hak olan ise adalet, hakkaniyet, şapkayı öne alıp yürekli bir biçimde Mümin gibi düşünebilmektir"
bölümünde söylediklerinin hepsine gönülden katılıyorum. Zaten hatırladığım kadarıyla Alevilerle temel problemlerimiz inanç bazında yaşanmıştır. Bunun yarattığı zıtlaşmalar da alt problemler olarak sınıflandırılabilir.
Son günlerde, Alevi kardeşlerimiz kendilerini tanımlama konusunda hayli önemli adımlar atmıştır.
Taşlar tam anlamıyla yerine oturduğunda daha fazla ortak paydada birleşip bir arada ve mutlu yaşanabileceğini (eskiden olduğı gibi) herkese gösterebileceğimizi ümit ediyorum.
Sağlıcakla...

khanoghuz
05-27-2007, 09:46 AM
başlıkta yer alan bütün iletileri okuduktan sonra izin verirseniz bir alevi olarak düşüncelerimi belirtmek istiyorum.
blackcat ve adminin soru ve düşünceleri kendilerinin alevileri hiç tanımamış olmaları ve bildiklerinin de ordan burdan duyduklarından kaynaklanmaları.
bu konuda merak etmeyin hiç incinmedim ve alınmadım. çünkü her zaman böyle yakıştırmalar ve önyargılarla karşılaştım. ama bizleri tanıdıkça insanların düşüncelerinin de değiştiğini gözlemledim.
bu yüzden bu konunun açılması bence iyi olmuştur. en azından bir parça bir bilgi edinmeleri bile olumlu bir adım olur.

khanoghuz
05-27-2007, 10:01 AM
alevilik nedir diye sorarsanız, bence alevilik islamiyetin tamamıyla türkler tarafından yorumlanış biçimidir. düşünce yapısı, tasavvuf, ibadet ve inanç itibarıyla içerisinde eski türk kültürünü bulursunuzu. yani islamiyetin türk kültürüyle harmanlaması.
sorulara gelecek olursam; 1- biz hz. Muhammedin islamın peygamberi olduğuna inarız. ancak hz. Ali de bizim için çok kutsal bir varlıktır. onu tanrılaştırma kesinlikle yoktur.
2- Kuranı inkar etmemiz söz konusu değildir.
3- Allah inanmama konusu ise tam bir safsatadır. Allaha inanç aleviliğin temelinde yer alır.
bunun dışında aleviler hakkındaki yanlış bilgiler her zaman türkleri bölmek isteyenler tarafından yayılır. güçle yapamadıklarını bizi birbirimize düşürerek yapmak istiyorlar. bu yüzden insanları asla sahip oldukları inançları yüzünden yargılamayın. insanları ancak Allah yargılar. bölücülerin ekmeğine yağ sürmeyin.

khanoghuz
05-27-2007, 10:09 AM
Aleviler arasında artık inançları değişen, ateist olanlar olduğunu ben de kabul ediyorum. ama şunu söylemeliyim ki bunun sebebi bu insanların alevilik hakkında eğitim görmemiş veya ailelerinde artık aleviliğin öğretilmemiş olmasındandır. eğer sünni bir kişide islamla ilgili eğitim görmezse o kişide ateist olabilir ve dinini değişteribilir. buna örnek almanyadaki bozulan bazı türk gençliği. yani bu durumun alevilikle ilgisi yoktur.
bu konuda yapılması gereken devletin aleviliği de tanıması ve bunla ilgili eğitime izin vermesi.

khanoghuz
05-27-2007, 10:40 AM
bu forumdaki herkese şunu sormak istiyorum. düşünün ki bir başka ülkenin vatandaşısınız . o ülkede size islamiyeti veya hangi inançtaysanız onu öğrenmenize izin vermiyorlar. ibadet yeri açmanıza izin vermiyorlar ve ibadet ettiğiniz yerleri cümbüşhane olarak niteliyorlar. size ve çocuklarınıza başka bir dini öğretiyorlar. ayrıcada o ülkede tarih içerisinde sizin inancınızdaki kişiler katledilmiş sürgün edilmiş ve sürekli olarak haksızlığa uğramış. bu ülkede ülkenin her yerine yatırım yapılmış ama sizinkilerin çoğunlukta olduğu yerler hep fakir bırakılmış vb... yani kısacası siz bu ülkede hiç tanınmamışsınız.
şimdi asıl soruya geliyorum.
-siz olsanız bu ülkeyi sever miydiniz?
-bu ülke için savaşıp canınızı verir miydiniz?
-bu ülkeyi korur muydunuz?
şimdi birde bu durumu aleviler için uyarlayın ve durumun onlar için nasıl olduğunu düşünün.
açıkça şunu söyleyeyim aleviler bu ülkeye hiçbir zaman ihanet etmemiş aksine bu ülke için canlarını kanlarını vermiş onu korumak için ölmüşlerdir.çanakkale ve kurtuluş savaşlarındaki gibi.
aleviler hakları olmalarına rağmen neden türkiyeden ayrılmamış başka bir ülke kurmamışlar da cumhuriyeti korumak için çabalamışlar?
neden bütün cemevlerinde Atatürkün resimleri hz. Ali ile Hacı Bektaş Veli ile beraber asılıdır? neden Atatürkün ismini Dualarında anarlar?
neden Türk ordusunu sahiplenirler? onu milletin koruyucusu olarak görürler?
bunun sebebi alevilerin bu ülkenin asli kurucuları arasında yer almaları ve Türkiyeyi vatanları olarak görmeleri. böyle olmasaydı, tüm dünyayı karşısına alan Atatürk için savaşırlar mıydı? onunla beraber cumhuriyeti kurarlar mıydı?

khanoghuz
05-27-2007, 10:45 AM
olumlu düşünceleri ve belirttiği gerçek tespitler için borcugin abiye teşekkür ederim.
onun gibi akılcı düşünce yoluna sahip, gerçek vatansever olanların bu ülkede her zaman var olacağına inanıyorum. onun gibi insanlar sayesinde türkler birarada kalıp ileriye yönelebilirler.

daturkishulan
05-27-2007, 04:52 PM

dinimiz bir kitabımız bir allah ımız bir AMA 4 TANE MESHEP VAR!!!

dine meshep zırvası sokanların elleri kırılsın!

Kur_Sad
05-27-2007, 05:26 PM
İslam'daki mezhepleri Hristiyanlıktakilerle bir tutmak çok saçmadır!

İslam'daki mezhepler (Hak olanlar) ayrımdan öte kolaylaştırma amaçlıdır.Mezheplerin doğuşunu bilmeden konuşmak saçma olur.Şimdi ben Alevi değilim diye Yezid'e sövmüyor muyum?Şimdi ben Alevi değilim diye Kerbela yakmıyor mu yüreğimi?Şimdi ben Alevi değilim diye Hz.Ali'yi sevmiyor muyum?

Cemel Vakasında iki taraftan gidenler de şehit olmuştur.Hz.Ayşe yanlışını anlayarak dönmüştür sonradan...

Şia sapıklıktır!Alevilik farklıdır!Alevilik Anadolu-Türk kültürüne hastır!Türk olmayan Alevi olamaz bu doğa kurallarına aykırı bir olay!Anacak Aleviler içinde çok farklı anlayışlar vardır.Bu cehalettendir.Hz.Ali'ye haşa Allah diyen de vardır 5 vakit namaz kılanı da...

Ben ne olursa olsun Alevilerin kucaklanması taraftarıyım.

Bilge_Kagan
05-28-2007, 06:12 AM
Iyi niyetli olarak yazdiklarinizi duzenledim. Forum ortaminda oldugunuzu ve bu forumda bayanlarin da oldugunu unutmadan yazin ne yazacaksaniz.

Kur_Sad
05-28-2007, 07:20 AM
Iyi niyetli olarak yazdiklarinizi duzenledim. Forum ortaminda oldugunuzu ve bu forumda bayanlarin da oldugunu unutmadan yazin ne yazacaksaniz.

kötü niyetle yazılmış birşey değildi kinayeli birşey de değildi ama yanlış anlaşılmaya açıktı haklısınız.Ayrıca bayanlar kousunda da dikkatli olduğumu düşünüyorum zaten...

Bilge_Kagan
05-28-2007, 07:27 AM
yavuz'un yazdigini gormemis olmalisin :lol:

yavuz
05-28-2007, 07:31 AM
Altı üstü, "ortalık yerde yapma" dedik be... :( Ağlarım bak. :cry:

Kur_Sad
05-28-2007, 07:38 AM
Ha ben kaçırmışım orayı kusura bakmayın :)

Gönül işte uslu durmuyor kanımızın da deli aktığı zaman tam :D

Bilge_Kagan
05-28-2007, 07:48 AM
Ankara'da, hele de ODTU'de yasamaya calisiyorsan, kaninin deli akmasina sasirmam. Bir ara buralara dogru gel de alalim senin heyecanini :lol:

raltay
05-28-2007, 12:42 PM
Son günlerde aday adaylığı ile dikkatleri üzerinde toplayan ALEVİ kökenli REHA CAMUROĞLU ile yapılan röportajda bazı kesimler ve siyasetcilerin, ALEVİLER ve ALEVİLİĞE yaklashımları ile ilgili farklı tespit ve görüshlerini sizlerle paylasmak istedim;

RÖPORTAJ,
Alevileri gayri müslimleştirmek istiyorlar
Arka plan...Kürt siyaseti olur da Alevi siyaseti olmaz mı? Sayıları 20 milyonu bulan Aleviler bugün siyasette ne kadar temsil ediliyorlar? “Alevi siyasetçi” doğru bir tanım mıdır?

Perşembe günü Ankara’da son günlerin tartışılan ismi Reha Çamuroğlu ile bu ve benzeri soruların cevaplarını aradık. Çamuroğlu son günlerde çapraz ateş altında. AKP’den adaylık teklifini kabul ettiği için Alevi Meclisi ve Avrupa’daki Alevi Diasporası tarafından aforoz edilen, Alevilerin tabiriyle “düşkün” ilan edilen bir isim. Ama o eleştirilere prim vermiyor. ‘Bilerek ve isteyerek AKP’ye girdim, çünkü Türkiye’yi normalleştirecek tek parti o’ diyor ve Alevi siyaseti yapmayacağını, üzerine basa basa söylüyor. Çamuroğlu’na göre bugün Alevileri gayri-müslim’leştirmek isteyen laikler var ve bunlara CHP de dahil. Bu yüzden Alevilerin de iki gözü, iki kulağı olan normal Türk vatandaşları olduğunu ve en önemli sorunlarının cemevleri olmadığını anlatmak lazım.

Alevileri gayri müslimlestirmek istiyorlar

Araştırmacı yazar Reha Çamuroğlu, AKP’nin adaylık teklifini kabul ederek Alevi çevrelerin tepkisini çekti. Çamuroğlu, CHP’nin içinde bulunduğu bazı laik grupların bugün Alevileri gayri- müslimleştirme çabası içinde olduğunu ileri sürüyor. Türkiye’nin normalleşmesine sağlayacak tek partinin AKP olduğuna inanıyor

Neden AKP?

Çünkü bu süreçte Türkiye’nin normalleşmesine katkı sağlayacak tek parti olarak ben AK Parti’yi görüyorum.

Başka bir partiden teklif gelseydi ne cevap verirdiniz?

Geldi zaten. Merkez sağda bulunan bütün partilerden teklif geldi.

Yani Anavatan ve DYP’den mi?

Evet. Hem ayrı ayrı hem de birleştikten sonra. Ama ben bilerek isteyerek AK Partili oldum.

Bu yüzden de çok eleştirildiniz. Geçtiğimiz hafta Ankara’da yapılan bir toplantıda CHP dışından siyasete girmek isteyen Alevilerin “yol düşkünü” sayılması yani Alevilikten aforoz edilmesi istendi. AKP’ye girme kararınız yüzünden cemaatinizin dışına mı itildiniz?

Laik olduklarını söyleyen bir takım dernekler dini kurallarla siyaseti iç içe sokuyorlar. Bunlar laikliği kimseye bırakmayan gruplar. İşte bu gruplar getirdi böyle bir öneri.

Bu grupların ana hedefi de sizsiniz.

Tabii, onların klişelerini yıkıyorum ne de olsa.

Kim bu gruplar?

Alevi diasporası.

MARKSİZM’LE HESAPLAŞMADILAR

Yani yurtdışındaki Aleviler mi?

Tümü değil. 90’larda Alevi liderler hep sol gelenekten gelen insanlardı. Bunların bir kısmı Marksizm’le hesaplaşmalarını yapabildiler, bir kısmı ise yapamadı. Yapamayanlar Marksizm’in terimleriyle Aleviliği iç içe geçirip senteze ulaşmak istedi. Ortaya ne olduğu belli olmayan bir şey çıktı. İşte bu gruplardan bahsediyorum.

Aleviliğin İslam dışı olduğunu savunanlar bunlar mı?

Evet. Bunlar Alevileri yönetmeye çalışıyorlar.

Bu grubun Türkiye ayağında kimler var?

AIevi Bektaşi Federasyonu diye kaç üyesi olduğu belli olmayan bir örgütlenme var. Genel başkanı ortaokul mezunu. Alevilik hakkında tek eser vermiş üyeleri yok.

Kaç kişiden bahsediyorsunuz?

Yaklaşık 35 bin kişi. Türkiye’deki Alevi sayısı ise 20 milyon!

20 milyonun ne kadarı bu grubun otoritesini kabul ediyor?

Çok az bir kısmı. Alevilerin çoğu oy kullanmak söz konusu olduğunda “Ben Aleviyim. Oyumu bu yönde kullanayım” demez.

TEK MESELE CEMEVLERİ DEĞİL

Ne der?

Benim yaşamsal sorunlarım ne ve bunları kim karşılar der. Diğer vatandaşlar gibi.

‘Ben Alevi’yim oyumu bu yönde kullanmak istiyorum’ dese ne yapar ki?

Öyle dese belki Alevi meseleleri ile en çok uğraşan parti hangisi diye sorar kendi kendine.

Hangisi?

Valla CHP değil, onu söyleyebilirim. Bir kere Aleviler diğer vatandaşlar ile ortak sorunlara sahip. Alevilerin tek meselesi cemevlerinin ibadethane sayılması değil ki!

Ama öyle gösterilmek istendiğini ima ediyorsunuz sanırım. Toplumdan Alevileri soyutlama çabası mı var?

Evet, bizi sanki iki gözü, iki kulağı olmayan farklı yaratıklar gibi gösterme çabası var.

Bu çabanın amacı ne?

Alevileri militan olarak tutmak.

Bundan çıkarları ne olur?

Kendilerine lokal iktidarlar yaratıyorlar. Mesela zamanında komünizme karşı İslam çıkmıştı, sonra İslam’la baş edemediler. İslam’ın karşısına bir şeyler çıkarmak istiyorlar.

Yani Alevileri İslam’ın karşısına mı çıkarmak istiyorlar?

Evet, bir takım laik gruplar Alevileri gayrimüslimleştirme politikası güdüyorlar. Bunların içinde CHP de var.

CHP Alevilerin marjinalleşmesi taraftarı mı?

Tam olarak değil. CHP biraz önce bahsettiğim şeyi kaşıyor. Laikiliği güçlendirmek için gayrimüslüm Alevilik projesi bunun adı. Oysa laiklik tüm TC vatandaşlarının savunması gereken bir değer olmalı.

Ben hepsinden daha soldayım

Siyasete bir Alevi olarak mı yoksa sadece Reha Çamuroğlu

olarak mı giriyorsunuz?

Sadece Reha Çamuroğlu olarak. Bana Alevi yazar diyenlere

sinirleniyorum. Neden Orhan Pamuk’a Sünni

yazar denmiyor o zaman?

Yani Alevi kimliğinizi siyasette ön planda tutmayacak mısınız?

Kesinlikle tutmayacağım. Ben TC vatandaşıyım. Alevilik benim intikabım. Bu nedenle Alevi meselelerine kulağım biraz daha açık olabilir ama ben küresel ısınmayı Alevilik meselesinden daha önemli görüyorum. Alevi siyaseti yapmayacağım. Zaten böyle bir siyaset yoktur ve olamaz. Alevilik bir inançtır.

Yani artık sol’u sol bulmuyor musunuz?

Ben hepsinden daha soldayım.

Ama siyasi çizginiz öyle demiyor. Marksist gelenekten gelmenize rağmen DYP genel başkan yardımcılığı yaptınız. Bir dönem de isminiz MHP ile birlikte anıldı. Şimdi ise AKP.Alevi cemaatinin ileri gelenleri ‘Reha Çamuroğlu bize açıklasın bu çizgi değişikliğini’ diyorlar.

Siyasetle uğraşıyorsanız herkesle isminiz anılabilir. DYP’ye büyük bir dönüşüm için gitmiştim ama gerçekleşmedi. Ben de istifa ettim. MHP ile ise bir entelektüel olarak görüşüyordum. AK Parti ile ilgili görüşlerimi zaten söyledim.

Kendinizi hâlâ solcu olarak görüyor musunuz yani?

Kendimi hürriyetçi muhafazakâr olarak tanımlıyorum. Solla vedalaşmamı

‘İkiilebir’ adlı kitabımla yaptım. Sağ sol diye tanımlamalar artık doğru olmuyor.

Eski DYP’li

Reha Çamuroğla Boğaziçi Üniversitesi’nde tarih okudu. ‘Efendisiz’ ‘Cem ve ‘Nefes’ dergilerinde yazı işleri müdürlüğü ve ansiklopedi yazarlığı yaptı. Açık Radyo’da program sundu. Roman ve deneme kitapları bulunan Çamuroğlu ‘İkiilebir’ adlı romanı ile 2001 Türkiye Yazarlar Birliği En İyi Roman Ödülü’nü aldı. DYP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu.

Nagehan ALÇI

Kur_Sad
05-28-2007, 02:33 PM
Ankara'da, hele de ODTU'de yasamaya calisiyorsan, kaninin deli akmasina sasirmam. Bir ara buralara dogru gel de alalim senin heyecanini :lol:

Geliriz kısmetse de burada da işler karıştı hayırlısı bakalım...

Güzin Amca
05-28-2007, 04:21 PM
Alevi olan varmi aranizda? Varsa bi kac soru sormak isterdim

Ben de Hacıbektaş'lıyım.

İsteyen istediği şekilde inanır. Sorgulamak yersiz.
Soruyu sordun. Demek ki bende sorsam,rahatsız olmayacaksın.

Sen kendi dinini tam olarak eksiksiz yaşıyormusun? Mesela tek kuruş faiz almadan, mesela asla yalan söylemeden? Tüm ibadetlerin tam mı? Harama bakmıyorsun bile değil mi? İslam hukukuna göre mi evlendin/evleneceksin? Mozambiktekileri, hatta ermeni soykırımını kabul eden Lübnanı bile kardeş belliyormusun? Ya Türklerin karnını deşen din kardeşlerini?

Mgas
05-28-2007, 04:32 PM
Ben de Hacıbektaş'lıyım.

İsteyen istediği şekilde inanır. Sorgulamak yersiz.
Soruyu sordun. Demek ki bende sorsam,rahatsız olmayacaksın.

Sen kendi dinini tam olarak eksiksiz yaşıyormusun? Mesela tek kuruş faiz almadan, mesela asla yalan söylemeden? Tüm ibadetlerin tam mı? Harama bakmıyorsun bile değil mi? İslam hukukuna göre mi evlendin/evleneceksin? Mozambiktekileri, hatta ermeni soykırımını kabul eden Lübnanı bile kardeş belliyormusun? Ya Türklerin karnını deşen din kardeşlerini?

Güzin Amca;

Birilerinin yaptıgı bir seyi tum millete yayamazsın.

Güzin Amca
05-28-2007, 04:40 PM
Millet? Ne milleti? Arap milleti?
Sevmem. Bir kısmı mok içinde yüzüyor,bir kısmı altın klozetlerde hacet gideriyor. Kendilerine hayırı yok onların.
Urdun'e gittim. Dünyanın en savurgan memleketi. Oradaki coplerle günde 40 Filistin kurulur emin ol.

İnanç sorgulanmaz. İki kişi arasındaki inanç bile birbiri ile örtüşmez. Demek istediğim bu.

Mgas
05-28-2007, 04:55 PM
Millet? Ne milleti? Arap milleti?
Sevmem. Bir kısmı mok içinde yüzüyor,bir kısmı altın klozetlerde hacet gideriyor. Kendilerine hayırı yok onların.
Urdun'e gittim. Dünyanın en savurgan memleketi. Oradaki coplerle günde 40 Filistin kurulur emin ol.

İnanç sorgulanmaz. İki kişi arasındaki inanç bile birbiri ile örtüşmez. Demek istediğim bu.

Irkclılıgın guzel yanı olmaz Guzin. Bunu araplarada degil Danlara da yapsan aynı seyi soylerdim.

Birilerinin yaptıgını tum millete yaymayın.

Güzin Amca
05-28-2007, 05:02 PM
Millet derken kastın ne onu sordum. Arap milleti mi? Evet ise,örneklerle açıkladım. Hayır beklenmez onlardan. Kendine hayrı yok. Kendi babasını satan adamlardan ne hayır gelir. Türklere hangi iyiliği oldu onların? Bana tek düşünen,üreten (üreten derken amerikanın çıkardığı benzini götüren değil) bir arap gösteremezsin. Nerede üç kuruş para kokusu alırsa oraya çöreklenirler. Filistin bile İsrailden aldığı sadaka para olmasa aç kalıyor.
Arap felsefesi: İki kardeş birbirine düşman,iki kardeş birden babasına düşman. Babası ile birlikte annesine düşman. Tüm aile komşularına düşman. Tüm sokak ülkesine düşman, tüm ülkesi başka ülkelere düşman..
Adam olmazlar.
Türkiye'de neden köpek isimlerinin çoğu ''arap'' tır düşündün mü?
(Bkz. Tırrı mırrı arap sırrı)
(Bkz. Ecyad kalesi)
(Bkz. Norfolk terrier)
(Bkz. arap gel oğlum)

Mgas
05-28-2007, 05:14 PM
Millet derken kastın ne onu sordum. Arap milleti mi? Evet ise,örneklerle açıkladım. Hayır beklenmez onlardan. Kendine hayrı yok. Kendi babasını satan adamlardan ne hayır gelir. Türklere hangi iyiliği oldu onların? Bana tek düşünen,üreten (üreten derken amerikanın çıkardığı benzini götüren değil) bir arap gösteremezsin. Nerede üç kuruş para kokusu alırsa oraya çöreklenirler. Filistin bile İsrailden aldığı sadaka para olmasa aç kalıyor.
Arap felsefesi: İki kardeş birbirine düşman,iki kardeş birden babasına düşman. Babası ile birlikte annesine düşman. Tüm aile komşularına düşman. Tüm sokak ülkesine düşman, tüm ülkesi başka ülkelere düşman..
Adam olmazlar.
(Bkz. Ecyad kalesi)
(Bkz. Norfolk terrier)
(Bkz. arap gel oğlum)

Guzin;

Ahmed'in Mehmed'in bilmem kimin yaptıgını tum arap milletine yaymanız dogru degil.

Bugun PKK bircok Kurtden olusuyor diye tum Kurtler PKK dır demenin mantıgı nedir?

Eger bu mantıklıysa gavur bugun "tum muslumanlar teroristdir" diyerek dogru bir sey yapmıs mı oluyor?

Sap ile samanı birbirinden ayıralım lutfen.

Güzin Amca
05-28-2007, 10:48 PM
Tüm müslümanlar terörist denemez. Türklerin önemli bir kısmı müslüman. Türklerin bir terör örgütü hiç bir zaman olmadı.
Irkçı bakışı savunmuyorum. Olayı biraz genelliyorum. Diyorum ki, bana Türkiye'ye bağlı,faydalı bir arap toplumu gösteriniz. Diyorum ki son 10 yüzyıla ait bir arap düşünürü, bilim adamı, vs. gösteriniz. Neden onların bir Atatürk'ü yok? Hadi onu geçelim,Atatürk dünyaya ait bir dehadır, bunların insanlığa yararlı bir icatlarını gösteriniz. Yaralı parmağa işedikleri bir durumu gösteriniz. Yok. Aynı durum onlarla kan bağı olan kürtlerde de vardır. Tek kürt aydını vs. yoktur. En akıllısı bile ortalamanın aşağısındadır.

Irkçı pencereden hiç bir arap bakamaz. İşine gelmez. Çünkü işin içine ırkçılık girerse yahudiler ve araplar aynı soya ait kan kardeşleridir. Yani israil=filistin. Yani arap=yahudi. Görünümleri bile aynıdır. Onun içindir ki araplar ırkçılığı reddeder. Fakat bu kan bağını yadsımaz.
Irkçı bakışı tamamen reddederek olaya bakarsak, komedi olur. Thomas Edison da insandır, arap da insandır. Thomas Edison=araptır.

(Bkz. anladıysam arap olayım)
(Bkz. Ampulun icadı)

Mgas
05-29-2007, 01:51 AM
Tüm müslümanlar terörist denemez. Türklerin önemli bir kısmı müslüman. Türklerin bir terör örgütü hiç bir zaman olmadı.
Irkçı bakışı savunmuyorum. Olayı biraz genelliyorum. Diyorum ki, bana Türkiye'ye bağlı,faydalı bir arap toplumu gösteriniz. Diyorum ki son 10 yüzyıla ait bir arap düşünürü, bilim adamı, vs. gösteriniz. Neden onların bir Atatürk'ü yok? Hadi onu geçelim,Atatürk dünyaya ait bir dehadır, bunların insanlığa yararlı bir icatlarını gösteriniz. Yaralı parmağa işedikleri bir durumu gösteriniz. Yok. Aynı durum onlarla kan bağı olan kürtlerde de vardır. Tek kürt aydını vs. yoktur. En akıllısı bile ortalamanın aşağısındadır.

Irkçı pencereden hiç bir arap bakamaz. İşine gelmez. Çünkü işin içine ırkçılık girerse yahudiler ve araplar aynı soya ait kan kardeşleridir. Yani israil=filistin. Yani arap=yahudi. Görünümleri bile aynıdır. Onun içindir ki araplar ırkçılığı reddeder. Fakat bu kan bağını yadsımaz.
Irkçı bakışı tamamen reddederek olaya bakarsak, komedi olur. Thomas Edison da insandır, arap da insandır. Thomas Edison=araptır.

Güzin Amca;

Zamanında "Araplar İspanya adasında ısıklı yollar yaparken Londra daha bir koydu"

"Yanlıs hesap Samdan donermis" derler hic bunun anlamını arastırdın mı?

Neyse bu sekilde kimseyi savunmayacagım. Yaratan bizi Turk O'nu kurt digerini Arap yaratmıs. Hepimiz esitiz.

Uzbey
05-29-2007, 03:58 AM

(Bkz. anladıysam arap olayım)
(Bkz. Ampulun icadı)

Guzın Amca afedersin ama sen tarih bilmiyorsun,kultur bilmiyorsun,hele hele insanlık hic bilmiyorsun.

ingilizlerin Ataturk'u var mı,Almanlar'ın Ataturk'u var mı da Araplar'ı sorguluyorsun?Hic bir milletin Ataturk'u olmamıstır,olamaz da!Fakat bizim de Konficyusumuz yok!Her millete boyle buyuk adamlar gelir,fakat hepsi farklıdır!Birisi dese ki Hz. Muhammed(S.A.V) Turk muydu?Arap'tı.O halde siz cahilsiniz,insan degilsiniz hosuna gider mi?

Sen Arap Medeniyeti'ni ogrenmeye bak bence!İbni Haldun,Cabir kimdir nedir ogren?Sabunu kim bulmus,matematigi tıbbı kim ilerletmis?Endulus'u yakıp yıkmasaydı barbarlar,uzayda evimiz olurdu denildigini ogren,Endulus kutuphanesinde kac tane kitap varmıs onu ogren!Hepsini yazmayalım buraya!Ayrıca belirteyim ben Arap hayranı degilim,Turk Milliyetcisiyim fakat Araplar'ın gecmisine de yok yere laf soyletmem.

Kurtlere gelince,ırkcı degilim diyorsun fakat maalesef istemeden de olsa soylemlerin oraya varıyor bence.Bak mesela Hallacı Mansur ve Selahaddin Eyyubi Kurt'tur.Ben bunları biliyorum yalnızca istersen daha var mı arastırırsın.

Deniz Baykal da senin gibi sacma bi cumle kullandı gecenlerde:"AKP bizi Arap Medeniyeti'ne surukluyor!" diye,koskoca CHP'nin baskanı,yılların siyasetcisi,daha Arap Medeniyeti ile Arap Cahiliye Devrini bilmiyor,haklı elestirisinde cahil konumuna dusuyor.Buna en guzel cevabı da 2 hafta onceki Kalemler ve Kılıclar programında Yalcın Kucuk verdi,o programı bulup izlemeni tavsiye ederim.

Sunu da belirteyim ki yazdıklarını anlamak epey zor is ozellikle son paragrafını cozemedim...

Uzbey
05-29-2007, 04:05 AM
http://daideruni.wordpress.com/2007/02/08/samanist-turkler/

Bakın bu da Guzin Amca'nın Arap versiyonu!

Demir Kağan
05-29-2007, 04:20 AM
http://daideruni.wordpress.com/2007/02/08/samanist-turkler/

Bakın bu da Guzin Amca'nın Arap versiyonu!

Şöyle bir durum var, bu Arap bizim karşımıza çıkıp konuşamaz!

Bilge_Kagan
05-29-2007, 05:01 AM
Bak mesela Hallacı Mansur ve Selahaddin Eyyubi Kurt'tur

Hallaci Mansur kimdir bilmem, menseini de bilmem ancak Selahaddin Eyyubi kesinlikle Kurt degildir, hatta kesinlikle Turk'tur. Bunun tartismalarini gerek turktarihi.net'te gerek burda cok yaptik daha once, vardigimiz tek sonuc bu. Selahaddin Eyyubi'nin Kurt oldugu iddiasi emperyalist amaclara hizmet eden kaynaklarin uydurmasidir ( Ana Brittanica gibi ). Zira ayni kaynaklar bundan yuz yil kadar once de Selahaddin Eyyubi'nin Arap oldugunu iddia ediyorlardi.

Selahaddin Eyyubi'nin Kurt oldugu iddiasi, bolgede Amerikan cikarlarini koruyacak ve hizmet edecek bir Kurt devleti kurulmasini saglamak icin Kurt milliyetciligini korukleme amaci tasir. Kendini tarih icinde bir yere konumlandiramayan Kurt halkinin bati hamiliginde buna baliklama atlamasi gayet tabiidir haliyle ( Medleri de sahiplenirler bu konu hakkinda bir iki yazi okumus olanlari ornegin ). Onlarin atlamasi tamam da, en azindan sizler alet olmayin bu gibi sacma dusuncelere.

http://daideruni.wordpress.com/2007/...anist-turkler/

Bu herif kesinlikle hicbirsey bilmiyor. Lise tarih kitaplarini okuyup makale yazmaya kalkismis o kadar.

deyrambel
05-29-2007, 05:19 AM
Adam olmazlar.
(Bkz. Ecyad kalesi)
(Bkz. Norfolk terrier)
(Bkz. arap gel oğlum)
bizim koyde arab adiyla bir kopek vardi cok akilliydi* arab arab dedin mi gelirdi

Bilge_Kagan
05-29-2007, 05:28 AM
bizim koyde arab adiyla bir kopek vardi cok akilliydi* arab arab dedin mi gelirdi

Aksiyon firtinasi.

Macerayi okurken oyle heyecanlandim ki kalbim duracak sandim. :rolleyes:

khanoghuz
05-29-2007, 06:47 AM
bu durum neden arab tartışmasına döndü anlamadım.

Güzin Amca
05-29-2007, 09:46 AM

Ancak onu yapabilir. Biraz daha akıllıları ''Biz din kardeşiyiz,Boğazdaki arsaları bize satın'' derler. (Bu zenginler osursa 100 tane filistin kurtulur.)

Irkçı değilim. Dünyaya gelirken dilekçe vermedik. Şansa Türk doğduk,mutluyuz. Fakat tarih bize göstermiştir ki arabın ipiyle kuyuya inilmez. Arap derken,onların öz kan kardeşi israil yahudilerini de katıyorum.
Konuyu değiştirmeden konuya dönersek; alevilerin veya diğerlerinin inancını sorgulayacak adam,her şeyi ile kendisi dört dörtlükmü ona baksın önce.

Güzin Amca
05-29-2007, 10:33 AM
Güzin Amca;

"Yanlıs hesap Samdan donermis" derler hic bunun anlamını arastırdın mı?

Şam'dan değil, yanlış hesap Bağdat'tan döner.
Bu sözün çıkıs noktası,arabın övülmesi değildir.
Şair Nev'i, yanlışlıkla Bağdat'a kadı olarak atanır. (Biliyorsun bütüün buralar bizimdi) Yanlışlık farkedilince Bağdat'tan geri çağırılır. Olay odur.

Şam ile ilgili olan bu:
''Ne Şam'ın şekeri,ne arabın yüzü''
Şamın şekerini yemeğe değmez. Çünkü arabın yüzünü görecekler.
Benden uzak,Allah'a yakın olsunlar manasında.

(Bkz. Konu arap saçına döndü. Yani kirlendi.)
(Bkz. Arap tut oğlum tut. tutututu)

Mgas
05-29-2007, 10:42 AM
Şam'dan değil, yanlış hesap Bağdat'tan döner.

Hakikaten Sam nereden cıktı :)

Guzin Amca;

İnsanlar bir taragın disleri gibi esittir. Kisi arap dogu diye gunahı ne?
Irkcı degilim diyorsun halen arap diyorsun.
Yahu birilerinin yanlısını bir millete yıkamazsın.

Güzin Amca
05-29-2007, 10:52 AM
Hakikaten Sam nereden cıktı :)

Guzin Amca;

İnsanlar bir taragın disleri gibi esittir. Kisi arap dogu diye gunahı ne?
Irkcı degilim diyorsun halen arap diyorsun.
Yahu birilerinin yanlısını bir millete yıkamazsın.

Irkçı değilim,yazdım. Ben şansa Türk doğdum,bu yüzden mutluyum. Ben dünyaya gelirken istekte bulunmadım. Bana göre kendisini Türk hisseden herkes Türktür.
Arap kökenlilere saygı duyuyorum. Türkiye'de yaşayanların arapların zaten alâkası yoktur yukarıdaki şeylerle. Bir çoğu Türk hissiyatındadır.
Eşit değildir insanlar Mgas. Ben ermeniyle eşit değilim. Arapla olmadığım gibi. (Eşit olan arap=yahudi dir) Sen kendini eşit addedersende saygı duyarım. Görüşündür. (Öylesin demek istemiyorum) Asla aşşağılamam. Fakat Türk milletinin bilincinde anti-ermenicilik kadar anti-arapçılık ta var. Pis,tembel insanlar. Ben temiz diyince düzeleceklerini bilsem temiz derim.

(Bkz. Yağmur yağıyor seller akıyor arap kızı camdan bakıyor)

Mgas
05-29-2007, 11:11 AM
Irkçı değilim,yazdım. Ben şansa Türk doğdum,bu yüzden mutluyum. Ben dünyaya gelirken istekte bulunmadım. Bana göre kendisini Türk hisseden herkes Türktür.
Arap kökenlilere saygı duyuyorum. Türkiye'de yaşayanların arapların zaten alâkası yoktur yukarıdaki şeylerle. Bir çoğu Türk hissiyatındadır.
Eşit değildir insanlar Mgas. Ben ermeniyle eşit değilim. Arapla olmadığım gibi. (Eşit olan arap=yahudi dir) Sen kendini eşit addedersende saygı duyarım. Görüşündür. (Öylesin demek istemiyorum) Asla aşşağılamam. Fakat Türk milletinin bilincinde anti-ermenicilik kadar anti-arapçılık ta var. Pis,tembel insanlar. Ben temiz diyince düzeleceklerini bilsem temiz derim.

Kimseyi kendimden asagı gorme gafletine dusmem.

Demir Kağan
05-29-2007, 01:51 PM
Kimseyi kendimden asagı gorme gafletine dusmem.

Alcakgonulluluk soylu ikiyuzluluktur. ;)

Karayılan
05-29-2007, 02:10 PM
Ustunluk yapilan is ile olculur!!!
Is yapmayan kisi asagidir. Bu kadar!

Güzin Amca
05-29-2007, 04:10 PM
Bir deyiş ile konumuza dönelim:

Gafil kaldır şu gönlünden gümanı
Bu mülkün sahibi Ali değil mi
Yaratmıştır on sekiz bin alemi
Rızıkların veren Ali değil mi
(Pir Sultan)

nesterin
05-30-2007, 07:24 AM

Sizin bu soruları sorma hakkınız varmı diye sorsam.
Mesela,
ALEVİLER size 5 vakit namaz kılıyormusunuz diye bir soru yöneltse.
Din konuları her zaman sevimsiz tartışmalar yaratır onun için yazdım,

yoksa ben alevi değilim
Herkesin inancına saygılıyım o allah ile kul arasındaki mevzudur bizi ilgilendirmez.

Güzin Amca
05-31-2007, 12:12 PM
Bir deyiş daha

Yeri göğü arşı kürsü yaradan
Men Ali'den başka Tanrı görmedim
Yaradub kulunun kısmetin veren

Bin bir ismi vardır bir ismi Allah
Eğer inanmazsan hem vallah billah
Ademi görmüşüm elhamdülillah

Cennet-i alanın altundur taşı
Her ne görür isen hikmettir işi
Yüz yiğirmi dört bin nebiler başı

Ali gibi er gelmedi cihane
Ana da buldular dürlü bahane
Yedi kez uğradım ulu divane

Derviş Ali'm bu ikrara beli dir
Dilim söyler ama kendim delidir
Allah bir Muhammed Tanrı Ali'dir
Men Ali'den başka Tann görmedim

jumparound
06-02-2007, 07:32 PM
Alevi olan varmi aranizda? Varsa bi kac soru sormak isterdim

Evet var. Ben bir Aleviyim.

Sadece Ali'ye değil yaratılan her türlü varlığa inanıyor Aleviler. Ali'nin mükemmel ve ince düşünür karakteri olduğuna inanılır. Bunun için de Ali'yi severler. Ama bu sevmek tapmak anlamında değil, büyük saygı gösterme anlamındadır.

Bu umarım görüldüğü ve anlaşıldığı gibi eski Türk inancı olan Şamanizmin İslam'a yorumlanmasıdır.

Kuran'nın Aleviler için çok bir önemi yoktur - 4 kitaptan birisidir. Çünkü dediğim gibi Aleviler her türlü varlığa saygı gösterirler ve bunun içinde insanı tanrısal bir olgu olarak görürler.

İnsan Tanrısal bir olgu çünkü tanrı insanı kendine benzeterek yaratmıştır. Bunun içindir Aleviler insana karşı şiddeti, cinayeti, kan davasını bilmezler veya bilmek istemezler.

Kuran ve Allah'ı eşit koymaz Aleviler. Kuran insan tarafından yazılmış bir kitaptır (Allah tarafından gönderilen örneği var mıdır, nerde bulunur?). Kuran'ı sorgulamak, araştırmak, yorumlamak, eleştirmek bir Alevi için serbesttir. Dogmacılığa yer bırakmaz Alevilik.

İster Allah de, ister Tanrı de, ister Yaratıcı de. Bunlara elbette inanır Aleviler ve İnsanlara baktıklarında Allah'ı eserin hatta kendisini görürler. Bu da bize doğa ile insanın bir olduğunu öğreten Şamanizmden bir mirastır.

Alevi düşmanlarına genelde kendi soy-ağaçlarını araştırmalarını tavsiye ederim. Çünkü bu öz be öz Türk inancına saygısızlık, bırak Alevileri bir yana Türklüğü saygısızlıktır.

Ben de eleştirelecek bir konu ekleyeyim:

Aleviler bütün ama bütün dualarını ve ainlerini Türkçe ve sadece Türkçe kullanarak tutarlar (bir kaç Kürtçüler bunu yeni yeni değiştirmeye başladı, onlar hariç).

Köroglu
06-02-2007, 07:45 PM

Ben ALEVIYIM. Sorularini yanitliyim....
1. Ne diyosun ya???? Allahtan kork:lol:
Ali bizim şahımız ,
Kabe kıblegahımız
Mir'ac'taki MUHAMMED
O BIZIM PADISAHIMIZ ..

2. E tamam iste biz ne dedik?????

3. Allahalaaaahhhhhh yaw inaniyoz dedik yaa.....

4. ... Ne???? ...... Sen bisey mi ictin:shock: :shock:

jumparound
06-02-2007, 07:48 PM
Ben ALEVIYIM. Sorularini yanitliyim....
1. Ne diyosun ya???? Allahtan kork:lol:
Ali bizim şahımız ,
Kabe kıblegahımız
Mir'ac'taki MUHAMMED
O BIZIM PADISAHIMIZ ..

2. E tamam iste biz ne dedik?????

3. Allahalaaaahhhhhh yaw inaniyoz dedik yaa.....

4. ... Ne???? ...... Sen bisey mi ictin:shock: :shock:

Numara 1 Şah Hatayi deyişidir! Ve bütün Hatayi deyişleri İslamidir.

Köroglu
06-02-2007, 07:53 PM
Numara 1 Şah Hatayi deyişidir! Ve bütün Hatayi deyişleri İslamidir.
Bu da Aleviligin ISLAM dinine ait oldugunu kanitlar ;)

sURAYADA MUTLAKA BIR GÖZ ATIN:
http://membres.lycos.fr/babaishak/

jumparound
06-02-2007, 08:03 PM
Bu da Aleviligin ISLAM dinine ait oldugunu kanitlar ;)

Alevilik sadece Şah Hatayi nefeslerinden ibaret değildir. Şah Hatayi'nin değişleri bazen Hacı Bektaş ile çelişir.

Örnek vermek gerekirse, o verdiğin nefesteki bir satırı inceleyelim istersen. Ne diyor Şah Hatayi:

'Kabe kıblegahımız'

Peki Hacı Bektaş-ı Veli (Aleviliğin kurucusu ve önderi) ne diyor:

'Her ne ararsan kendinde ara Kudues’te, Mekke’de, Hac’da değildir!'

BOZ-OK
06-02-2007, 09:29 PM
Jumparound "teshbihde hata olmaz" sozunu duymamis anlasilan....:cool:

Not: Aleviligi oldugu yerden alip "donusturme" ve "farkli bir seymis gibi gosterme" gayretleri itinali bir sekilde yere calinacaktir, bilmem anlatabildim mi... :rolleyes:

jumparound
06-02-2007, 09:46 PM
Jumparound "teshbihde hata olmaz" sozunu duymamis anlasilan....:cool:

Not: Aleviligi oldugu yerden alip "donusturme" ve "farkli bir seymis gibi gosterme" gayretleri itinali bir sekilde yere calinacaktir, bilmem anlatabildim mi... :rolleyes:

Aleviliği olduğu gibi algılamak herkesin yararınadır. Bir Alevi kendini Müslüman olarak görüyorsa, öyledir mutlaka.

Ancak Aleviliğin gerçeklerini ve kökenini de inkar etmemekte fayda var.

Hacı Bektaş-ı Veli kimdir, kimin öğrencisidir ve neden bir önemli şahsiyettir bunları araştırmak lazım.

Alevilikte Hacı Bektaş-ı Veli olmazsa olmazlarındandır.

Yere çakılacak olacak tek şey önyargılardır ve umarım ki önyargıların üzerinden gelebiliriz. ;)

Kur_Sad
06-02-2007, 10:25 PM
Hacı Bektaş-ı Veli hazretleri Alevi miydi?

Aleviliğin kurucusu o ise Şiilerle yolları nerede kesişti Alevilerin?

sorularıma cevap verirseniz sevinirim...

Bir de onca Alevi gördüm hepsi farklı anlatıyor Aleviliği.Kimi Hz.Ali'yi tanrılaştırıyor kimi peygamberleştiriyor kimi de doğru algılıyor.Kimine göre Kur'an önemli kimine göre önemsiz.Kimi ibadet/ayin vardır diyor kimi yoktur...Galiba Alevilik bir kimlik bunalımı geçiriyor.Sonu hayır olur inşallah...Aleviler de bizim kardeşimiz...

jumparound
06-02-2007, 10:52 PM

Hacı Bektaş-ı Veli zamanında Alevililk diye birşey yoktu. Hatta Alevi kelimesi dahi bir Osmanlı yakıştırmasıdır. Aslında Bektaşi -kurucusuna göre- demek lazımdır. Ama bugünlerde ikiside aynı manada kullanılır.

Bu sorunun cevabı çok basit. Türklerin İslamla tanıştığı veyahut kesişitıği andan itibaren diyebiliriz. Türkler İslam konusunda İranlılardan almıştır dini terimleri. Bu abdest/aptes olsun, oruç olsun vs. vs.

Alevilikte bu inanç Şah İsmail zamanında daha da güçlenmiştir.

Bir de onca Alevi gördüm hepsi farklı anlatıyor Aleviliği.Kimi Hz.Ali'yi tanrılaştırıyor kimi peygamberleştiriyor kimi de doğru algılıyor.

Kime göre doğru algılanıyor? Yanlış ve doğruyu kim belirliyor?

Herkesin kendine göre doğruları ve yanlışları vardır.

Kimine göre Kur'an önemli kimine göre önemsiz.Kimi ibadet/ayin vardır diyor kimi yoktur...Galiba Alevilik bir kimlik bunalımı geçiriyor.Sonu hayır olur inşallah...Aleviler de bizim kardeşimiz...

Aleviliği maalesef Osmanlı'daki başdin Sünnilik gibi kurumsallaşmadan geçememiştir. Hatta daha halen kurumsallaşması önlenmek istenmektedir. Durum böyle oldukça elbette yanlış algılamalar veya söylemler doğacaktır. Ama bu Aleviler örgütlendikçe - ki örgütleniyorlar, Almanya'da Alevilik derseler bile veriliyor - giderilecektir.

Kur_Sad
06-02-2007, 11:10 PM
Hacı Bektaş-ı Veli zamanında Alevililk diye birşey yoktu. Hatta Alevi kelimesi dahi bir Osmanlı yakıştırmasıdır. Aslında Bektaşi -kurucusuna göre- demek lazımdır. Ama bugünlerde ikiside aynı manada kullanılır.

Demek istediğim şimdiki Alevilerle Hacı Bektaş-ı Veli'nin inançları ve fiiliyatı örtüşüyor mu gerçekten?O da Hz.Ali'yi tanrılaştırıyor muydu?O da ibadeti gereksiz mi görüyordu?O da Kur'an'ı önemsiz mi görüyordu?

Bu sorunun cevabı çok basit. Türklerin İslamla tanıştığı veyahut kesişitıği andan itibaren diyebiliriz. Türkler İslam konusunda İranlılardan almıştır dini terimleri. Bu abdest/aptes olsun, oruç olsun vs. vs.

Alevilikte bu inanç Şah İsmail zamanında daha da güçlenmiştir.

Yeterli ve tutarlı bir cevap değil bence

Kime göre doğru algılanıyor? Yanlış ve doğruyu kim belirliyor?

Herkesin kendine göre doğruları ve yanlışları vardır.

"bana göre" yazmayı unutmuşum...ya da hz.Ali'ye göre desek de olur...

Aleviliği maalesef Osmanlı'daki başdin Sünnilik gibi kurumsallaşmadan geçememiştir. Hatta daha halen kurumsallaşması önlenmek istenmektedir. Durum böyle oldukça elbette yanlış algılamalar veya söylemler doğacaktır. Ama bu Aleviler örgütlendikçe - ki örgütleniyorlar, Almanya'da Alevilik derseler bile veriliyor - giderilecektir.

Dediğim gbi hayırlı bir sonuç çıkar umarım...

jumparound
06-02-2007, 11:17 PM
Demek istediğim şimdiki Alevilerle Hacı Bektaş-ı Veli'nin inançları ve fiiliyatı örtüşüyor mu gerçekten?O da Hz.Ali'yi tanrılaştırıyor muydu?O da ibadeti gereksiz mi görüyordu?O da Kur'an'ı önemsiz mi görüyordu?

Elbette, ama bunun nedenini eski Türk Dini olan Şamanizm'de aramalasın.

Yeterli ve tutarlı bir cevap değil bence

Türkmen boyları İran Horasan üzerinden Anadolu'ya göç etmiştir. Umarım bu biraz daha tutarlı bir cevap olur. Yani bir dış etkileme unsuru vardır.

"bana göre" yazmayı unutmuşum...ya da hz.Ali'ye göre desek de olur...

Dediğim gbi hayırlı bir sonuç çıkar umarım...

Ben de aynısını ummakla yetiniyorum.

BOZ-OK
06-03-2007, 11:54 AM

Bir de onca Alevi gördüm hepsi farklı anlatıyor Aleviliği.Kimi Hz.Ali'yi tanrılaştırıyor kimi peygamberleştiriyor kimi de doğru algılıyor.Kimine göre Kur'an önemli kimine göre önemsiz.Kimi ibadet/ayin vardır diyor kimi yoktur...Galiba Alevilik bir kimlik bunalımı geçiriyor.Sonu hayır olur inşallah...Aleviler de bizim kardeşimiz...

Alevilik hakkinda duydugun birbirinden farkli tanimlamalarin ve "Alevi" olarak adlandirilan kisilerden duydugun farkli anlatimlarin iki temel nedeni vardir, bunlarin birincisi Alevi dedelerinin cogunun elinde bir "erkanname" olmamasi, digeri ise Alevi anne-babadan dogan cocuklarin Alevi sayilmasidir... Bu sebeplerden dolayi farkli Alevi dedelerinin kendilerine gore tuttuklari cok farkli yollar vardir ve iclerinde cok bilgili olanlar olsa da, maalesef hepsinin ehil oldugunu soyleyebilmek de mumkun degildir, ote yandan dogustan mensubiyet dolayisiyla Ateist Alevilere bile rastlanabilmektedir... Zaten Bektasilik ile Alevilik arasindaki en buyuk fark da burada yatar, Bektasilik tamamen kurumsaldir ve cok kesin sinirlarla belirli bir erkannamesi vardir, ayrica Bektasilik inanc ve gonul isidir, arzu eden kisiye nasip verilir, kimseye "gel Bektasi ol" denmez...

Asagida verecegim linkte sanirim kafani kurcalayan sorularin en yetkili agizdan verilmis saglikli yanitlarini bulabilirsin...

http://www.bektashi.net/turkce-aydin.html