View Full Version : Türk Seçim Sistemi ve Meşruiyet Sorunu
evgin
03-09-2006, 12:12 PM
Bi arkadaşın siz istesenizde istemesenizde AKP'yi Türklerin çoğunluğu seçmişitri siz kaybedensiniz yorumundan yola çıkarak açtım bu konu başlığını.
1-demokratik bir ülkenin yürütme organının oyların %30küsürünün oyuyla seçilen bir parti tarafından temsili bir meşru boşluk değil midir?
2-geriye kalan kesimin demokratik katılımı nasıl arttırılabilir?
3-seçim sisteminde ne gibi değişiklikler yapılabilir?
yorumlarınızı bekliyorum,saygılar...
mehmet_2006
03-09-2006, 12:21 PM
*Değildir.
*2-3 Aynı cevap, bu şartlarda Türkiyede herhangi bir değişiklik yapılamaz.
evgin
03-09-2006, 12:27 PM
1-neden değildir?
2-bu şartlarda derken?
gurkan
03-09-2006, 12:32 PM
1-) daha fazla oy alan olmadığı için en çok oy alan partinin yönetmesi doğal. Teknoloji ürün eğrilerinin 3 aya kadar düştüğü bilgi ekonomilerde etkin ve hızlı karar ve kanun çıkarabilecek yönetimlere ihtiyaç var. Bu da parlemanter çoğunluğu gerektiriyor.
2-) Katılıp katılmamaları da demokratik bir tercih
3-) Yapılması gerekli mi ? bence değil çünkü bölünmeyi koalisyon yönetimlerini sevmiyorum. Güçlü Türkiye için İstikrar ve Tek Başına Hükümet yönetimlerine ihtiyaç var...
SELAMATLE...
evgin
03-09-2006, 12:58 PM
meclisi by-pass etmemek ve muhalefet denetiminden kaçmamak suretiyle tabi ki tek parti hükümetleri karar alma mekanizmalarının hızlandırılması konusunda tabi ki elzem fakat hükümetin istediği gibi at sürdüğü bir yapının demokratikliği tartışılır bence.demokrasiden bahsetmek için demokrasinin temeli olan millet-egemenliğinin sembolü olan parlementoda çeşitli yurttaş düşüncelerinin o parlementoya katılımı mümkün oldukça yüksek tutlmalıdır.
katılıp katılmamaları bir tercihtir tabi ama benim kastettiğim seçime katılıp katılmama meselesi değildi.katıldıkları halde seçmenin büyük kısmının oyları heba olmakta.bunun birincil sebebi ise %10 barajı.bu baraj ve seçim sistemi günümüz etnik-ayrılıkçı oluşumları göz ardı etmeden revize edilmelidir.
açıklamalı reply'ından ötürü teşekkür ederim kardeşim bu arada.
mehmet_2006
03-09-2006, 01:28 PM
1-neden değildir?
2-bu şartlarda derken?
1-Koalisyon hükümetlerini gördük sonuç denize düşen yılana sarılır misali oldu.
2-Türkiyenin okadar cok düşmanı var ki beklentilerinden bir tanesi bahsi geçen konuda kazanım elde edebilmek.
Seckjin Khan
03-09-2006, 02:11 PM
Açıkçası oyumu herzaman BOŞ attığım için birinci konu Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının tümünün bu seçime dahil olması gerekir.
1)Seçim barajı'nın biraz daha düşürülmesi gerekiyor ama bu düşüş Ülkesel İstikrarı tehdit eder gerekçesiyle gerçekleştirilemiyor.
2 ve 3.cü soruların cevapları çok benzer.Seçim sistemi ve geri kalan kesimin oyları nasıl dengelenir ve katılımı gerçekleşir bilmiyorum ama 1.soruya da cevap verdiğim gibi istikrar kaygısının düzelmesi gerekiyor ve tehditlerin ortadan kalkması şart
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.