View Full Version : Hotel Ruanda
kurtbilal1985
04-28-2006, 07:35 AM
Gecen günlerde "Hotel Ruanda" isminde bir film seyrettim. bu filmde ruandada yasanan soykirimin bir özeti anlatiliyordu. 100 günlük gibi kisa bir sürede yaklasik bir milyon insan öldürülmüs bu kücük ülkede. diger bir deyisler günde ortalama 10.000 kisi katliama kurban gitmis. bir cogu satir ve bicaklarla yada sopalarla öldürülmüs. bu filmi seyredenler insanin kanini donduran görüntülerle karsi karsiya kaliyor.
biircogunuzun bildigi gibi cogunluktaki hutu kabilesi azinliktaki tutsi kabilesine karsi etnik milliyetcilik yaparak onlari katletmeye baslamis, akabindede tutsiler katliama katliamla karsilik vermisler.
bir düsünür "kötülügün en büyügü ic savastir" der. irka dayali bir milliyetcilikte, ic savasi körükleyen en büyük etkendir. irkci bir milliyetcilik anlayisinin en büyük örnegi ruandadir. insanligin, bu ülkeden alacagi cok büyük dersler vardir.
ilginc olan birseyide burada aktarayim. ruandada öldürülen insanlarin bir cogu kilisede vede daha kötüsü kilisenin rahipleri yada rahibelerin yardimiyla öldürülmüslerdir. hutu kabilesine mensup rsahipler ve rahibeler bizzat tutsilerin nerede yasadigini yada kilselerine siginan tutsileri bizzat hutulara teslim edildigi belirlenmistir. bu yüzden bu ülkede hiristiyanlik büyük ölcüde yara almistir.
oysa ruandada yasayan müslümanlar, özelliklede hutu kabilesindeki müslüman mahallelerindeki müslümanlarin bir cogu tutsi kabilesine (dinine bakmadan) mensup insanlari saklayarak hutulu milliyetci milislerin elinden kurtarmistir. müslümanlarin evlerine siginarak katliamdan kurtulan bir cok insan müslümanlarin yasam tarzina hayran kalmislar, onlarin korktuklari tek seyin kurani kerim oldugundan, kendileri hutulu olduklari halde, kendilerini neden hutulu milislere vermedigini arastirmislar sonuctada böyle bir sey yaptiklari taktirde, kurani kerim böle bir seyin hesabini onlara ahirette cektirecegini anlamislardir. son 200 yilda sadece %6 olan müslümanlar birden bire 10 yil icinde %15 lere kadar cikmistir.
bu ruanda katliami, burada hala irka dayali bir milliyetcilik anlayisi olan arkadaslarin belki kulaklarina küpe olur!!!
evgin
04-29-2006, 08:05 AM
Ruanda'daki bildiğim kadarıyla kabile milliyetçiliğinden öte değil,böyle arkadaşlar forumda var mı yok mu bilmem,Ruanda hakkında bilgim de bir iki makaleden öteye geçmez ama niyet Türkiye'ye "bakın siz milliyetçiler yüzünden biz de böyle olacağız" mesajı vermekse yanlış bir örnekleme bence...
Belçikalı babaları giderken burda huzursuzluğun hiç bitmemesi için azınlığın çoğunluğu yönetecek ve iki kabile arasında yüzyıllarca sürecek nefretin tohumunu attılar...
Çoğunluk bir süre sonra güç dengesini bozunca iç savaşta ister istemez başladı...
Bu iç savaştan Müslüman/Hristiyan karşılaştırması yaparak puan alınmasını ise "Reklamları izledik" diyorum...:cool:
kurtbilal1985
04-29-2006, 11:22 AM
Ruanda'daki bildiğim kadarıyla kabile milliyetçiliğinden öte değil,böyle arkadaşlar forumda var mı yok mu bilmem,
milliyetciligin bir cok kolu var. eger konu ülke milliyetciligi ise buna kimsenin bir sey diyecegini sanmiyorum. ama burada benim bahsetmek istedigim irk milliyetciligidir ve en korkunc milliyetcilik seklidir. o kisiler burada var baska yerlerdede var. benim anlatmak istedigim irk milliyetciligidir. kendi irkini sevmenin ötesinde, baska irklardan nefret etmektir.
Ruanda hakkında bilgim de bir iki makaleden öteye geçmez ama niyet Türkiye'ye "bakın siz milliyetçiler yüzünden biz de böyle olacağız" mesajı vermekse yanlış bir örnekleme bence...
bence bundan daha güzel bir örnek olamaz. irka dayali bir milliyetciligin bir ülkeyi ne kadar yikima sürükledigi, yüzbinlerce insani bir cirpida nasil ölüme götürdügü gün gibi ortada.
eger daha fazla örnek istiyorsan iste hitler milliyetciligi, yada yahudi milliyetciligi. yahudiler kendilerine yapilanlari irk milliywetciliginden dolayi yapildigini söylerken ayni irk milliyetciligini bugün filistin halkina soykirim yaparak göstermektedir.
bizim bu sapik irk milliyetciliginden kurtulmamizin tek yolu islama yönelmemizdir. islam mana itibari ile baris ve selametdir. ana ilkesi tevhid olan bu din, zulmü ve kavgayi hos görmez.
islam insanlari siniflara ayirmaz. yaradilis hükmüyle toplumda olusan tabi siniflar arasinda dayanisma, merhamet ve yardimlasmayi tesvik eder ve sinif catismalarini önler.
kurtbilal1985
04-29-2006, 11:30 AM
Bu iç savaştan Müslüman/Hristiyan karşılaştırması yaparak puan alınmasını ise "Reklamları izledik" diyorum...:cool:
ortada bir istatistik var, bunlari göz ardi edilemez. bu olaylari yasayan insanlar kendi agizlarindan yasanan olaylari ve nasil kurtulduklarini anlatiyorlar. bir müslümanin nicin kendi dininden ve irkindan olmayan bir insani korudugunun, ona yardim ettiginin bence evrensel boyutu vardir. bu evrensel boyutuda kurani kerimin verdigi kesin emirlerdir.
Colpan
04-29-2006, 12:34 PM
Sayın kurtbilal,
Bunları kürd kardeşlerinize anlatın. Sırf kötü olmamak için dünyânın en gereksiz toplumunu tepemize çıkaracak değiliz.
evgin
04-30-2006, 09:55 AM
Ruanda'daki bildiğim kadarıyla kabile milliyetçiliğinden öte değil,böyle arkadaşlar forumda var mı yok mu bilmem,
milliyetciligin bir cok kolu var. eger konu ülke milliyetciligi ise buna kimsenin bir sey diyecegini sanmiyorum. ama burada benim bahsetmek istedigim irk milliyetciligidir ve en korkunc milliyetcilik seklidir. o kisiler burada var baska yerlerdede var. benim anlatmak istedigim irk milliyetciligidir. kendi irkini sevmenin ötesinde, baska irklardan nefret etmektir.
Ruanda hakkında bilgim de bir iki makaleden öteye geçmez ama niyet Türkiye'ye "bakın siz milliyetçiler yüzünden biz de böyle olacağız" mesajı vermekse yanlış bir örnekleme bence...
bence bundan daha güzel bir örnek olamaz. irka dayali bir milliyetciligin bir ülkeyi ne kadar yikima sürükledigi, yüzbinlerce insani bir cirpida nasil ölüme götürdügü gün gibi ortada.
eger daha fazla örnek istiyorsan iste hitler milliyetciligi, yada yahudi milliyetciligi. yahudiler kendilerine yapilanlari irk milliywetciliginden dolayi yapildigini söylerken ayni irk milliyetciligini bugün filistin halkina soykirim yaparak göstermektedir.
bizim bu sapik irk milliyetciliginden kurtulmamizin tek yolu islama yönelmemizdir. islam mana itibari ile baris ve selametdir. ana ilkesi tevhid olan bu din, zulmü ve kavgayi hos görmez.
islam insanlari siniflara ayirmaz. yaradilis hükmüyle toplumda olusan tabi siniflar arasinda dayanisma, merhamet ve yardimlasmayi tesvik eder ve sinif catismalarini önler.
Türkiye'de ırk milliyetçiliği yapan tek parti biliyorum o da kürt milliyetçiliği yapar,çok etnikli devletler tarih boyunca eksik olmamıştır ve bu etnitisitelerin aynı dini paylaştığı bir çok örnek bulunabilir,ama ortak din çatışmaları önleyememiştir.
Osmanlı yıkılmaya yüz tutmuşken üç akım vardı: İslamcılar,Türkçüler,Batıcılar.bu politikalardan üzerinde en çok tutulanı olan İslamcılık olmuştur,hatta Enver Paşa bile bir Türk milliyetçisi olmasına rağmen ülkeyi bir arada tutmak adına ortak payda olarak İslam üzerinde durma gereği duymuştur.
fakat ortak dini paylaşan Osmanlı milletleri Birinci Dünya Savaşında birbiriyle çatışmışlardır.(bkz.Şerif Hüseyin).demek istediğim şudur ki,İslam ya da diğer dinler bireysel ve toplumsal düzeyde bir ortak payda olagelmiştir fakat toplumsal-devletsel boyutta eğer devlet zayıf düşerse etnik milliyetçiliği önleyememiştir.
burda işaret etme niyetinde olduğun Türk milliyetçiliği ise hiç bir zaman ırk esasına dayanmaz.bu yüzden Türk milliyetçiliğini ben bir tehlike veya iç savaş sebebi olarak görmüyorum,bu yüzden örneklemeni yanlış buluyorum
volvaren
04-30-2006, 03:19 PM
* AKBANKA MI HÜSAMETTİN EFENDİ
* HAYIR AKBANKA GİDİYORUM
* HAA BEN DE AKBANKA GİDİYORSUN SANDIM
Bir zamanlar çok güldüğüm bir reklamdı.
Sağırların ne kadar da güzel anlaşamadığını anlatırdı.
Birden onu hatırladım nedense.
evgin
04-30-2006, 03:25 PM
nasip kısmet...
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.