View Full Version : Akraba Evlilikleri
Destankutluhan
05-03-2006, 12:55 AM
Benim en siddetle karsi oldugum konulardan biri de Akraba Evlilikleri. Benim sulalemde de ne yazik ki bu olgu mevcut.
Ben bunu gelecegimizi tehdit eden bir anlayis olarak goruyorum:
1. Dogan cocuklarin sakat olma ihtimalinin yuksekligi
2. Dogan cocuklardaki gen bozuklugunun onun cocuklarinda ortaya cikma
riski.
3. Aile icindeki huzursuzluklarin kaynaklarindan bir haline gelmesi.
4. Topluma saglik ve piskolojik acidan yukledigi yukler
5. Toplumsal kaynasmayi engelleyici faktor olmasi
6. Soru : etik mi ? Bir insan cok yakin akrabasiyla nasil evlenebilir !
Sizlere sorular :
1. Sizce bunun nedeni nedir ?
2. Neden musluman ulkelerde bu olgu daha fazladir ( kavga yok, ciddi ciddi
soruyorum ).
3. Islam buna gercekten musade ediyor mu ?
4. Orta Asyadaki Soydas ulkelerde Akraba Evlilikleri cok mu ? Nedeni ?
5. Araba Evlilikleri yasaklanmali midir ?
Saglicakla
Benim en siddetle karsi oldugum konulardan biri de Akraba Evlilikleri.
...
Soru : etik mi ? Bir insan cok yakin akrabasiyla nasil evlenebilir !
1. Sizce bunun nedeni nedir ?
2. Neden musluman ulkelerde bu olgu daha fazladir ( kavga yok, ciddi ciddi
soruyorum ).
4. Orta Asyadaki Soydas ulkelerde Akraba Evlilikleri cok mu ? Nedeni ?
5. Araba Evlilikleri yasaklanmali midir ?
Çok önemli bir konuya dikkat çekilmiş. sağol.
dinimizde teyze ve amca çocuklarının kendi aralarında evlenmesi tenzihen mekruhtur.
yani dinimiz de bu derecedeki akrabaların evliliğine kerih diyor...
Şahsi gözlemlerim, sakat çocukların ezici çoğunluğu bu tür evliliklerde görülüyor.
Müslüman toplumlarda teyze ve amca çocuklarından daha uzak olan akrabaların evlenmesinin başlıca sebepleri akrabalıkları pekiştirmek ve de tanıdık, anası babası, ailesinin halini iyi bilmekten geçse gerek.
bir de kız evinin de kızlarının gelin gideceği evin uzaktan da olsa akraba olması ilk tercihi olacaktır.
Orta Asyadaki soydaş ülkelerde bir tek Kazaklar hem dinimizin hem de kendilerine özgü gelenek icabı yedi ataya kadar olan akrabalar arasında nikah kıymazlar...
Özbeklerde, türkmenlerde, taciklerde akraba evliliğii var. Tabi burda bir dinimizin belirlediği akrabalık sınırı ile toplumların kabul ettikleri akrabalık sınırına dikkat etmek gerekir.
bu akraba evlilikleri dinimizin nikahı düşmez veya kerihtir dediği akraba sınırının dışında kalan akraba evliliği idi.
ama son asırda her taraftan bişr boşvermişlik yaşadığımız bu toplumlarda dini vecibelerden ziyade şahsi tercihler ön planda olduğundan, bu nikah olayları artık kerahet sınırları içerinde bile sık görülmeye başladı.
Özellikle Özbekistan'da sakat çocuklar problemi devlet kademelerinde görüşülerek, en son akraba evliliğine kanunen yasak getirildi.
hatta bu olayı Kazakistan medyası bir hafta malzeme yapmıştı. Bakın özbekler bizim atam zamandan beri uyguladığımız adetlerimizi daha yeni buldular diye...
İşin ilmi ve bilimi kısmını bilmem...
Lakin bu konuda söyleyebileceğim tek bişi var !
Genelde bu uygulama mal bölünmesin babında yapılan uygulamadır...
kurtbilal1985
05-03-2006, 03:52 AM
Genelde bu uygulama mal bölünmesin babında yapılan uygulamadır...
bence mal bölünmesin düsüncesi bu uygulamayi yapan ailelerin seceneklerinden sadece bir tanesi. kanimca en büyük sebep soy birligi, dayanisma ve aile icindeki siyasal ve kültürel baglardir. bunun yanisira´, ciflerin ailelerinin birbirini iyi tanimasi ve cografi durumda bu evliliklerde en büyük etkenlerden bir tanesidir. sadece islam ülkelerinde degil gelenksel yapilarini koruyan ülkelerdede bu evlilik türü cok yaygin olup japonyada yüzde 8 lere kadar ciktigi söylenmektedir. helede japanyanin ada bölgelerinde bu oran cok daha fazladir.
insanin kültürel ve egitim düzeyiyle ilgili olmakla birlikte en büyük etken din etkisidir. islam dininde ise bu tür evlilikler kesinlikle yasaklanmamistir. Hz. Muhammet, Hz Ali, Hz. Ebubekir, ve daha nice islam büyüklerindede bur tür evlilikler oldukca yaygindir.
kurani kerimde su kisilerle evlilik yasaklanmistir:
"Size (şunlarla evlenmeniz) haram kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren analarınız, süt bacılarınız, karılarınızın anaları, birleştiğiniz karılarınızdan olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız - eğer onlarla henüz birleşmemişseniz, (kızlarını almaktan ötürü) üzerinize bir günah yoktur - kendi sulbünüzden gelen oğullarınızın karıları ve iki kız kardeşi bir arada almanız. Ancak geçmişte olanlar hâriç. Şüphesiz Allah, çok bağışlayan, çok merhamet edendir" (Nisa-23)
haram olmayan evlilik türleri ise kurani kerimde söyledir:
"Ey peygamber, biz, ücretlerini (mehirlerini) verdiğin eşlerini, Allah’ın sana ganimet olarak verdiği (savaş esirlerinden) elinin altında bulunan (cariyeleri), amcanın, halalarının, dayının ve teyzelerinin seninle beraber göç eden kızlarını sana helâl kıldık. Bir de kendisini (mehirsiz olarak) peygambere hibe eden ve peygamberin de kendisini almak dilediği inanmış kadını, diğer mü'minlere değil, sırf sana mahsus olmak üzere (helal kıldık). Biz, eşleri ve ellerinin altında bulunan (cariyeleri) hakkında müminlere ne farz ettiğimizi bildik (onların bu hususta ne yapması lâzım geldiğini açıkladık) ki, sana bir zorluk olmasın, (sen bir sıkıntıya, güç bir duruma düşmeyesin). Allah, çok bağışlayan, çok merhamet edendir." (Ahzab/50)
simdi öyleyse sunu bir sormamiz lazim kendi kendimize. akraba olan evliliklerde ve akraba olmayan evliliklerde sakat dogum orani nedir. yani aradaki fark gercekten cok mu? bilimsel kitaplar bu riskin akraba evliliklerinde daha cok oldugunu söylüyor ama gercekten bu oranin ölcüsü nedir. yani akrabasi ile evli olanlarda sakatlik riski su kadardir yada yabancilarla evli olanlarda sakatlik riski su kadardir diyen bilimsel bir arastirmadaki oranlar nelerdir.
akraba evliliklerinin yasaklanmasindan ziyade onlara yeterli bilgi verilmesinden yanayim. günümüzün teknolojileride her türlü kan testi yapilarak bu tür olumsuzluklarin önüne gecilebilir.
evgin
05-03-2006, 03:54 AM
Ben çok tasdik etmemekle beraber çok muhalif de değilim,tıbbi tedbirler alındıktan sonra bi sakıncası olmaz,aldığın kızın geçmişinden şüphen olmaz bari...
aldığın kızın geçmişinden şüphen olmaz bari...
Çok bilen çok yanılırmış ;)
Destankutluhan
05-03-2006, 08:07 AM
Eski Turklerde akraba evlilikleri pek olmazmis. Bugun Uzak Aysa'daki pek cok Turk soylarinda, Mogollar da dahil bu tur evlilikler yasaktir. Kazaklarda da oyle.
Islamiyetten sonra bunun yayginlasmasi bence cok kotu olmus. Dinimiz bunu emretmemis, ama yasaklamamis da , yasakalayamazsiniz da dememis. O nedenle yasaklanmasinda dinen zaten bir sakinca yok.
Benim icin en onemli olan husus toplumsal entegreasyonun onundeki onemli engellerden biri olmasi. Eger zamaninda yasaklanmis olsaydi bugun etnik catismanin belki olmayacagini bile dusunuyorum. Ikincisi daha cagdas bir aile yapilanmasina ( feodal aolmayan anlaminda) sahip olurduk diyorum.
Ben yasaklanmalidir diyorum.
gurkan
05-03-2006, 08:11 AM
Dinimiz akraba evlilikleri hoş görmez...
ben de hoş görmüyorum...
evgin
05-03-2006, 08:16 AM
Çok bilen çok yanılırmış ;)
bilsen de bilmesen de çok birşey farketmiyor bu devirde,Kinder Süpriz gibi ne çıkacağı belli olmuyor içinden:)
Destankutluhan
05-03-2006, 08:27 AM
Velhasil Turk Milletine yakismadigini dusunuyorum bu isin.
mustafa06
05-03-2006, 12:40 PM
ya Yapmayın arkadashlar
ayvayı yedik galiba
Türk milletine yakıshıyor veya yakıshmıyor ama;
genchlikte bi hata yaptık, akraba kızı ile evlendik. hatadan dönmek ichin 32 yıllık hatundan ayrılayım mı? yani
gurkan
05-03-2006, 12:48 PM
ya Yapmayın arkadashlar
ayvayı yedik galiba
Türk milletine yakıshıyor veya yakıshmıyor ama;
genchlikte bi hata yaptık, akraba kızı ile evlendik. hatadan dönmek ichin 32 yıllık hatundan ayrılayım mı? yani
geçmişler istisnaa... :)
Yasaktan ziyade gelecek nesillere akraba evliliğinin zararlı sonuçlarını eğitimle öğretilmesini teşvik edilmesi isterim...
dinimizde iman edip müslüman olanın geçmişini affettiği gibi...
mustafa06
05-03-2006, 01:12 PM
geçmişler istisnaa...
...
İstisnalar kaideyi bozmaz derler :lol:
Bende o istisnaya giriyorum, ama doğru olan kurala uymak gerek
Bizim ki ne mal bölünmesin , nede ailelerin isteği idi.
herkese rağmen benim isteğimle olmush bir evliliktir. Chok shükür Mutluyum
Allah herkese dirlik ve düzenli evlilikler nasip etsin
Demir Kağan
05-03-2006, 01:35 PM
Ediyor, etmeli, peygamber yaptığıyla çelişmemeli değil mi? Hz. Ali ile Hz. Fatma evlenmedi mi? Amca çocukları değiller mi? Hz. Ali ile Hz. Muhammet amca çocukları, Hz. Fatma da o'nun çocuğu ve kan bağı var.
gurkan
05-03-2006, 01:47 PM
Ediyor, etmeli, peygamber yaptığıyla çelişmemeli değil mi? Hz. Ali ile Hz. Fatma evlenmedi mi? Amca çocukları değiller mi? Hz. Ali ile Hz. Muhammet amca çocukları, Hz. Fatma da o'nun çocuğu ve kan bağı var.
Bu ölçü güzel örnektir...
Colpan
05-03-2006, 02:04 PM
Ediyor, etmeli, peygamber yaptığıyla çelişmemeli değil mi? Hz. Ali ile Hz. Fatma evlenmedi mi? Amca çocukları değiller mi? Hz. Ali ile Hz. Muhammet amca çocukları, Hz. Fatma da o'nun çocuğu ve kan bağı var.Ama, bizzât amcasının kızıyla evlenmemiştir. Bu gelenek (akrabâ evliliği) Orta Doğu geleneğidir. Bizde aslen yoktur ama sonradan geçmiştir. Bir çok genetik hastalıkta ülkemiz birinci, geri kalanlarında da büyük oranda ilk üç içinde. Bunun tek sebebi de akrabâ evliliği. Genetik hastalıklar genellikle çekiniktir, başka bir deyişler, hastalığın genini hem anneden hem de babadan almazsanız hasta olmazsınız. Bu yüzden, iki akrabânın aynı andan hastalık taşıyıcısı olma olasılığı çok yüksektir ve bu da iki bozuk genin birleşerek hastalığın görülme olasılığını arttırır.
Akrabâ evliliklerinden doğan çocukların genetik olarak sakat doğma olasılıkları diğer çocuklara göre kat be kat fazladır.
Olayın bir de sosyal yönü var ki o benim alanım değil. Yazacaklarım entel zevzekliği olur.
Destankutluhan
05-03-2006, 10:47 PM
Oncelikle bu sorunun dini acidan ele alinmasi ve bu vesileyle dogrulugunun vurgulanmasi yanlistir.
Nihayetinde tibben gercek olan; bu tur evliliklerin buyuk saglik sorunlarini da beraberinde getirdigidir. O nedenle bulundugumuz her ortamda insanlarimiza bu tur evliliklerin dogru olmadigi, yakin akrabalarin zaten kardes olduklarini israrla anlatmaliyiz.
Her ne kadar Mustafa06 feryad etse de en azindan onun bu dusunceyi kendi cocuklarina asilamasi lazim. Bize ancak Allah Mutlulugunuzu eksik etmesin demek duser artik.
Allah korusun cocuka bu nedenle birsey oldugunda tum aileye, sulaleye ne tur fazladan acilar getirecegini dusundunuz mu ? Bilebile de olmaz ki !
Benim yakin bir arkadasimin abisi yakin bir akrabasiyla evlenmisti, cocuklari 9 yasinda aniden hastalandi ve sonrasinda uzun tedavilere ragmen eriyip gitti. Yanlis hatirlamiyorsam bakir ekiskligimi ne demislerdi. O kiz cocugu cok guzeldi ve ben de cok seviyordum onu.
Bu evliliklerin toplumumuza getirdigi olumsuzluklar tartismasizdir. Sagligin yanindaki en onemli konuda feodal aile baglarinin devamina neden olmasidir ki bu da toplumsal butunlesmenin onundeki en buyuk engellerden biridir. Ozelikle doguda bu durum akil almayacak bir seviyededir.
Akrabalar birbiriyle evlenir durur. Konu sadece mal iceride kalsin sorunu da degil, kiminin baslik parasi yoktur, yoksuldur, elleri baska kiz eline degmemistir, kiminin baska da bildigi dunya yoktur zaten, kimi verilen emri dinliyordur, yani akliniza ne gelirse....Ortaya ise korkunc bir OEM cocuk olayi cikar. Zihinsel olarak ozurlu cocuklar, fiziksel olarak sakat olanlar... bunlarin ailelere ve topluma getirdigi ekonomik ve piskolojik yukler...
Nufus patlamasinda bile bu akraba evliliklerin, bilincsiz, sirf buyudu birsey yapsin diye zorla evlendirmelerin de buyuk payi vardir. Bunlar birbiriyle baglantili hususlardir.
O nedenle hayir!
Asla ve asla " efendim, peygamber efenedimiz de akrabasiyla evlenmis, biz niye evlenmeyelim " lafinin arkasina siginip da toplumsal sorumluluklarinizdan kacmayin, baskalarina da kacmamalarini soyleyin. Cunku bu bir din degil, gelecek nesil meselesidir. "Farketmez, topu hasta olsa , zeka ozurlu olsa ne yazar" diyorsaniz ;o zaman, zaten gecmis olsun onu diyene ve de bizlere !
Siz hic dusundunuz mu eger zamaninda Antepteki cikip Sivastaki ile, Karstaki gidip Vandaki ile, oradaki Urfalisi ila, oradaki Edirnelisi ile evlenmis olsaydi... Ya da evlilikler yoluyla baska kultur cevresiyle yasamak durumuna gelseydi, bugun durum nasil olurdu diye ? cok ama cok farkli olurdu.
Akraba evliliklerinin Turkiye'de de yasal olarak yasaklanmasi gerekir. Ya da akraba evliligi yapanlara cocuk sahibi olmamalari sarti getirilmelidir.
gurkan
05-03-2006, 11:58 PM
Sakın Yukardıda ki örnek şöyle anlaşılmasın... Allah-u Teala Ayetleriyle sınırlanı çizmiştir... Allah evliliğe razı olduğu asgari sınırlarıları koymuş... Bu sınırlarda amel etmeyi tavsiye etmemiştir...Dinimizde sınırlarda amel etmek doğru kabul edilmez bunun ilerisi ise takvadır(Akraba olmayanlar ile evlenmek dinimizde daha doğrudur...)... Bunu da Peygamber efendimizin kızını amcasının oğluna vermesi örneğide var tabi...(kendileri amca çocukları ama Hz. Ali Amcasının oğlunun kızını alıyor... Yani ikinci nesilde evlilik gerçekleşiyor...)
Kan bağının Hepsini de yasaklayalım derseniz... Sonuçta Hz. Ademden Kan bağımız vara çıkar... :)
Allah Alimdir... Her şeyi en iyi bilendir... Onda zaman da mekan da hata yoktur...
Selametle...
Destankutluhan
05-04-2006, 08:48 AM
Konuyla ilgili oldugu uzere Sn. Taha Akyol'un tam da bugun Milliyet'te cikan onemli yazisini konuyu genisletmek ve zengislestirmek babinda buraya asmak istedim;
İslamda hukuk ve din
Taha Akyol
İLMİHAL kitaplarında ciddi sorunlar var; "delil" diye eski zamanlara ait fetvaların nakledilmesi, ya taassuba veya tepki olarak din-karşıtlığına, neticeten gerilimlere sebep oluyor.
Birçok ilmihal kitabında kadınla erkeğin tokalaşması uygun görülmez mesela. Halbuki, zamanımızda Prof. Hayreddin Karaman gibi saygın din âlimlerinin yazdığı Diyanet'in "İlmihal"ine göre, kadınla erkeğin tokalaşmaması eski bir âdettir, dinî bir kural değildir, örf ve âdetlerle ilgilidir, bireysel tercih meselesidir. (1)
9 yaşında evlenmek?!
Evlenme konusunda "kızlar için 9, erkekler için 12 yaş" meselesi... İslam, ergenlik çağından önce evlenmeyi gerçekten yasaklamıştır. 'Fakih' dediğimiz hukukçular da "ergenlik yaşı"nı tartışmışlar, o zamanki ataerkil kültürlerin etkisiyle ve bilhassa yaşadıkları sıcak iklimde hızlı biyolojik gelişme sebebiyle, "kızlar 9 yaşını, erkekler 12 yaşını doldurunca" ergenliğe girmiş olacaklarını yazmışlardır. Bunun "tarihsel" olduğunu belirtmeden sanki din hükmüymüş gibi bugünkü ilmihallere yazınca kafalar karışıyor.
Halbuki, evlenme yaşı dinî bir mesele değildir. Karaman Hoca'nın belirttiği gibi, "evlenme yaşının tayin edilmesi ırkların ve coğrafi şartların vasıflarına" bağlıdır ve "müspet hukuk", yani kanun koyucu sosyal ihtiyaçlara göre tespit etmelidir. "Evlenme ehliyeti" yaşının kızlarda 17, erkeklerde 18 olduğunu, bundan küçük olanların ancak hâkim izniyle evlendirilebileceğini hükme bağlayan reformist Osmanlı "Hukuku Aile Kararnamesi" isabetli bir düzenlemedir. (2)
Modern hukuklarda da aşağı yukarı böyledir.
Türkiye'de bugün ortalama evlenme yaşı 21'dir, GAP bölgesinde bu 17'ye düşüyor, Marmara bölgesinde 22'ye çıkıyor; dinle değil, 'aşiret' kültürünün etki düzeyiyle ilgili...
Din-hukuk farkı
Akraba evlilikleri zararlı olsaymış İslam yasaklarmış! Böyle bir mantık olamaz.
Kuran, Müslüman erkeklerin gayrimüslim kadınlarla evlenmesine izin veriyor; demek ki bu evlilikler zararsız! Ama Hz. Ömer, Müslüman kadınların kocasız kalmasının doğurduğu zararlara bakarak bunu yasaklıyor! İslam dini değişmez ama İslam hukukunda zamana göre "hükümlerin değişmesi" çok önemli bir kaidedir. (3)
Prof. Cemal Sofuoğlu, yazdığı ilmihalde "akraba evlilikleri"nin tıbbi yönünü iki tıp profesörüne yazdırmış; böylece ilmihal yazımında çok güzel bir örnek vermiştir. (4)
Dört kadınla evlilik, "yaratılışa uygun"muş! Peki niye "yaratılış"ta kadın ve erkek nüfusu aşağı yukarı eşit öyleyse? Kuran da zaten tekeşliliği tavsiye ediyor.
Doç. Dr. Abdurrahman Kurt'un arşivlerde yaptığı araştırmaya göre, Osmanlı döneminde iki karısı olanların oranı Bursa'da yüzde 1, o zaman daha 'kırsal' olan Ankara'da yüzde 5 idi. Üç eşli olanlar binde bir iki küsurdu! Demek ki "yaratılışa uygun" olan tekeşliliktir; çokeşlilik tarihte bile marjinaldir. (5)
Tarihi içtihatlar ebedi din hükümleri gibi ilmihallere aktarılmamalı, aktarılırsa, "zamanımıza göre" doğrusu belirtilmelidir. Nitekim ilahiyatçı Prof. Ahmet Yaman, "kızlar için 9, erkekler için 12 yaş" görüşünün zamanımızda geçerli olamayacağını, asgari ve normal evlenme yaşı olarak "kızlar için 17, erkekler için 18" hükmünün doğru olacağını yazmıştır.(6)
Netice: Din, tarih ve hukuk arasındaki etkileşim iyi bilinmeli, asla birbirine karıştırılmamalıdır. İslam hukuk teorisinde de "diyanî" (dinsel) olanla "kazaî" (yargısal, hukuki) olan ayrıdır!
Bu ayrım İslamda hukukun laikleşmesine kapıyı açar. Yukarıdaki marjinal tavırlardan da 'irtica' çıkmaz, laiklik elden gitmez!
1) İlmihal, İSAM yay. cilt 2, sf. 476-478.
2) Hayrettin Karaman, Mukayeseli İslam Hukuku, cilt 1, sf. 300, vd.
3) Mehmet Erdoğan, İslam Hukukunda Ahkâmın Değişmesi, Marmara İ.F., 1994.
4) C. Sofuoğlu, İslam Dini Esasları, sf. 511, vd.
5) A. Kurt, Osmanlı Ailesi, Uludağ Üniv. 1998.
6) A. Yaman, İslam Aile Hukuku, Konya 2002, sf. 32.
gurkan
05-04-2006, 09:00 AM
Prof.Dr.Hayrettin karaman Hoca islam Hukukunda dahidır... Diyanette çok önemli bir yeri var... Diyanetin mealinde imzası olnalardan biri... Görüşlerine değer verir ve takip ederim...
Eline sağlık diyeyim... Makale de güzel ve yerinde tespitler var...
cengizhan
05-06-2006, 12:08 AM
Bu ölçü güzel örnektir...
Hz. Peygamber'in Soyu Ancak BöyLe Dewam Ettirilmishtir. Çünkü Hz. Muhammed (a.s.m) Efendimizin ÇocukLarı Küçük yaşta Vefat Etmiştir. Onca Kız Warken Gidip Amcanın Dayının Kızını aLmaya Ne Gerek War Miras İçin mi :)
Destankutluhan
05-06-2006, 12:37 AM
Hz. Peygamber'in Soyu Ancak BöyLe Dewam Ettirilmishtir. Çünkü Hz. Muhammed (a.s.m) Efendimizin ÇocukLarı Küçük yaşta Vefat Etmiştir. Onca Kız Warken Gidip Amcanın Dayının Kızını aLmaya Ne Gerek War Miras İçin mi :)
Konu sadece Islami acidan veya Peygamber Efendimizin o zamanki evlilikleri acisindan ele alinmiyor. Dikkat edersen buradaki pekcok arkadas bu tur evlilikleri zaten tasvip etmiyor.
Bu arada, "yakisiksiz" benzetmelerden ozellikle kacinilmasi yerinde olur.
"w" Turkiye Turkcesinde kullanilmaz.
Saglicakla,
Demir Kağan
05-06-2006, 03:26 AM
Peygamber'in ve Ehl-i Beyt'in yaptıkları dikkate alınacağına göre, ölçü bu olmalıdır bana göre İslam dininde.
Başka milletlerle evliliğe nasıl karşıysam, akraba evliliğine de öyle karşıyım.
Başka milletlerle evliliğe nasıl karşıysam
Böyle düşünmeniz için gerekçeler nelerdir ? Olduda birgün hiç ummadığınız bir ortamda bir elektiriklenme oldu ve bir gayrı müslimle yakınlaştınız.Nasıl bir şartlar oluşmaliki onu zevceliğe kabul etmek için ?
Demir Kağan
05-06-2006, 04:14 AM
Bu benim kişisel düşüncem, kimseyi bağlamaz. Kaldı ki çok sevdiğimiz devlet önderleri de başka milletlerden kadınlarla evlilik yapmışlar veya sevmişler, ancak bu benim sorunumdur.
Gayri müslimden kastınız her halde diğer milletlerdi, nitekim ben müslümanlığa şuna buna bakmıyorum.
Bu benim kişisel düşüncem, kimseyi bağlamaz. Kaldı ki çok sevdiğimiz devlet önderleri de başka milletlerden kadınlarla evlilik yapmışlar veya sevmişler, ancak bu benim sorunumdur.
Gayri müslimden kastınız her halde diğer milletlerdi, nitekim ben müslümanlığa şuna buna bakmıyorum.
Düşüncelerinize saygı gösteriyorum yanlış anlaşılmasın.Açıklamak isterseniz sadece gerekçelerini merak ettim...
Selamlarla
Demir Kağan
05-06-2006, 04:23 AM
Düşüncelerinize saygı gösteriyorum yanlış anlaşılmasın.Açıklamak isterseniz sadece gerekçelerini merak ettim...
Selamlarla
Peki, bir büyüğüm olduğunuz için merakınızı gidermek istiyorum. Benim için her şeyden önce Türklük önemli, başka milletlerle evliliğe karşıyım evet, ancak olamaz demiyorum. Türklüğün kandan geçtiğine inanıyorum, -siyasi arenada değişir- bu yüzden bunun bozulmasını istemem.
Benim için Türk demek her şey demektir, dürüstlük, ahlak, nezaket, bilgi, kültür ve her şeyden önemlisi insanlık demektir. Diğer milletlerde yok mudur böyleleri? Tabii ki vardır, işte bunlarla evliliğe karşı değilim.
Aslında aradığım cevaplar çok farklı idi...
Yani;Dil sorunu,uyum sorunu,din sorunu,aynı şeylerden haz alamama durumu,çocukların dini eğitimi,onların hareket serbestliliği ile bizimkinin örtüşmemesi gibi konulardı benim merak ettiğim...
yinede teşekkürler...
Aybike
05-06-2006, 08:13 AM
Ben aralarından büyük bir aşk olmadıkca evliliklerine karşıyım.
İnsan başka ailelerle tanışmalı akraba olmalı ve genişlemeli.
Peygamberimiz zamanında,müslüman az idi ve gayri müslüme verilecek kız yoktu.Hz Aişe ile olan evlilikte zaten kızın gayri müslüm olan nişanlısından kurtarılması içindi.Eğer bu evlilik illa olacaksa muhakkak DR kontolünden geçildikten sonra yapılmalı.Birde Peygamberimiz kızını amca oğluna verdi ama bu son oldu torunları ve diğer akrabaları hep yabancı ile evlendiler.Yani bence arada bir tane olabilir ama hepsi akraba olursa kan bağı dolayısı ile bir kaç nesil sonrası sakat olma ihtimali çok yüzde yüz..Düşünün kan hep aynı kalıyor hiç bir değişim olmadan..El insaf yani...
Mustafa kardeş sen sevdin evlendin..Ama çocuklarını sakın akraba ile evlendirme..
Düşün kızını kardeşinin oğlu ile evlendiriyorsun ve oğlan manyak..Ayırmak istesen tüm sülale küsecek.ayırmasan kızın eziyet çekecek.Zor durum zor..
mustafa06
05-06-2006, 08:21 AM
Ben aralarından büyük bir aşk olmadıkca evliliklerine karşıyım.
Mustafa kardeş sen sevdin evlendin..Ama çocuklarını sakın akraba ile evlendirme..
Aybike hanım sizin sözlerinize katılıyorum. bunun din ile vs ilgisi yok, bilimsel sakıncaları var Bu uyarıları herkesin dikkate alması gerekir
aslında bizde de chok yaygın değil ama;
Ben evlendiğimde bizi böyle uyaranlar olmamıshtı. ama shükrediyorum ki chocuklarımda bir problem yashamadım. yıllar sonra bu tarz evliliklerin sakıncalarını gördükche ishin gercheği korktum.
chocuklarımda öyle bir düshünce yok, artık hersheyi herkes biliyor chocuklarım üniversite okumush insanlar benden daha iyi düshünüyorlar ama yinede olsada ben karshı chıkarım.
ilk gelinim göchmen. inshaallah diğerleride akraba olmayacak.
Destankutluhan
05-06-2006, 08:39 AM
Peki, bir büyüğüm olduğunuz için merakınızı gidermek istiyorum. Benim için her şeyden önce Türklük önemli, başka milletlerle evliliğe karşıyım evet, ancak olamaz demiyorum. Türklüğün kandan geçtiğine inanıyorum, -siyasi arenada değişir- bu yüzden bunun bozulmasını istemem.
Benim için Türk demek her şey demektir, dürüstlük, ahlak, nezaket, bilgi, kültür ve her şeyden önemlisi insanlık demektir. Diğer milletlerde yok mudur böyleleri? Tabii ki vardır, işte bunlarla evliliğe karşı değilim.
Demir Kagan,
Bence buyuk konusma, gonul isi bu belli olmaz. "Gonul Ferman dinlemez" lafi, 3, 5 gunluk laf degil. Oyle bir guzel gorur ki gonlun shappadanak kapilir gidersin. Muslumansa ne ala, degilse, bir caresine bakacan.
Turk olmayanlar ile evlilikte esas sorun Kulturel anlasmazliklar olacaktir.
Hatta Turkiye'de bir Gurcu, Cerkez vb bile evlenseniz, arada farkli kulturlerden gelen yanlis anlamalarin daha cok olmasi kacinilmaz ( bunu Gurcu asilli bir vatandasimizdan biliyorum).
Bu arada Turk derken Turkiyedekileri mi kastediyorsun yoksa tum Turan ulkesindeki Turkleri mi ?
Ben sadece akraba evliliklerine karsiyim. Cunku neslimizi tehlikeye sokmakta olan, dertleri cok, topluma ve insanlarimiza getirdigi yuk hayli buyuk bir evliliktir bu akraba evliligi. Dini bir zorunluluk zaten soz konusu degildir. Taha Akyol bunu usteki yazisinda gayet guzel bicimde ifade etmis.
Hm neden daha saglikli bir neslimiz olmasin ki !
Aklima gelmisken belirteyim, bilim adamlari ( Yurtdisindaki bir TV programindan) memeli hayvanlar arasinda, koyun vb gibi, gensel bozulmanin en aza indirilmesi icin en az gereken hayvan sayisinin 2000 oldugunu aksi takdirde hayvanlarda cok kisa surede genetik bozulmalarin ve hastaliklarin gorulecegini soyuyorlardi. Olasilik hesaplamasini dusunun.
Bir sulale kac kisi ?
Demir Kağan
05-06-2006, 08:59 AM
Türk'ten kastım bütün dünya Türkleridir.
Büyük konuşmuyorum zaten, sadece karşıyım. Olmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Türk'ü, Türk'ten başkası anlayamaz, anlayamıyor. Dilimi uçuklattıracak bir güzel görürüm, deli gibi aşığı olurum, evlenirim ama yine de karşıyım. :)
Destankutluhan
05-06-2006, 09:23 AM
Türk'ten kastım bütün dünya Türkleridir.
Büyük konuşmuyorum zaten, sadece karşıyım. Olmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Türk'ü, Türk'ten başkası anlayamaz, anlayamıyor. Dilimi uçuklattıracak bir güzel görürüm, deli gibi aşığı olurum, evlenirim ama yine de karşıyım. :)
Sen gulmekten kirdirmak mi istiyorsun bizi !
Evlenmem , evlenmem Turkusu gibi oldu seninki simdi !
Hem dudagin degil, dilin ucukluyor !
Hem,
Hicbir Turk yoktur ki guzel gorup de dizlerinin bagi cozulmesin !
:cool:
Demir Kağan
05-06-2006, 09:35 AM
Ahaha. Aklım dile gitmiş, dudağım uçuklayacaktı dilim değil. :) Ayrıca katılıyorum, biz Türkler savaşta usta, güzele hastayız. :)
gurkan
05-06-2006, 12:24 PM
Ah katerina Yaktın beni !!!(Baltacı Mehmed Paşa)...:)
narcoleptic
05-06-2006, 12:39 PM
akrabalar evlenmemelidir.
hem fizyolojik
hem biyolojik
hem psikolojik
hem sosyolojik
bi ton problemin ortaya çıkmaması için evlenmeleri yasaklanmalıdır.
borcugin
05-06-2006, 12:47 PM
S.A.
Bir domografi nüfus bilimcisinden duymuş veya okumuştum. Uzun uzun yıllar önce. Hıristiyanlarda akraba evliliği kesinlikle yasakmış, bilemiyorum tabi ki. Akraba evliliği yapan en çok Yahudiler ile Müslümanlarmış. Dikkat bomba geliyor, akraba evliliklerinden sakat çocuk doğması ihtimali yüksekmiş ama dünyanın ender olarak en zeki insanları da bu akraba evliliklerinden çıkıyormuş. Yanlış hatırlıyor olmam ihtimal değil ama bu konularda bir bilgisi olan var mıdır?
Selametle.
mustafa06
05-10-2006, 12:48 PM
özbekistan sağlık bakanlığından Dr Madina Sharipova'nın akraba evlilikleri ile ilgili görüshleri,
— Ota-onalardagi hastalık genleri Har bir bola o‘z genlarining yarmini onadan, qolganini esa otadan oladi.
Agar insonda bitta «hastalık» geni mavjud bo‘lsa, u hasta bo‘lmaydi, chunki unda ikkinchi «sog‘lom» gen ham mavjud bo‘lib, bunda inson hastalık genini tashıyıcı hisoblanadi.
Tabiiyki qarindoshlar orasidagi nikohda «hastalık» genlarining uchrash ehtimoli yuqori bo‘ladi. Qarindoshlik qancha yaqin bo‘lsa hastalığın yuzaga kelishi ehtimoli shuncha yuqori bo‘ladi. Shu bois farzandlaringiz kelajagini, ularning sog‘-salomat, barkamol bo‘lishini istasangiz qarindosh-urug‘lar o‘rtasidagi nikohdan voz kechish maqsadga muvofiq.
''net anlashıldığı ichin tercümeye gerek yok diye düshündüm''
Destankutluhan
05-11-2006, 09:06 AM
Hep merak etmisimdir; acaba bazi insanlar kasitli mi yazar bazi seyleri ?
Dertleri Islami yazar gibi yapip da kotu mu gostermek ?
Bunlar seytanin ordulari mi yoksa ?
Ben herzaman suna inandim: Islam duragan bir din degildir. Aksi halde calisma ve ogrenmeye, hep iyiyi aramaya bu kadar oncelik vermezdi. Calismayana selam vermeyen bir dini Kureyshin zalimlerinin kurallariyla aciklamaya kalkmak bana ihanetmis gibi geliyor. Ya da zamaninda vukuu bulmus, o donemde cozume ulsatirilmis konulari tutup da aynen bugune uyarlamak, o gun oyle olmus oyleyse simdi de oyle olabilir demek, benim mantigima sigmiyor, kabul etmem mumkun degil.
Asagidakilerini tartismak icin asmadim, ama benim icin moral bozucu, bizler de coluk cocuk sahibiyiz ! Ustelik bu kitap dagitiliyormus da !
Kitabi okumadim ama iceriginde bunlar varsa ve Turkiye'de bunlarin uygulanmasi savunuluyorsa bence kabul edilebilir degil.
Kitabın adı: Delilleriyle Aile İlmihali.
Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren imzasını taşıyan 635 sayfalık kitapta, dokuz yaşında evlendirilecek kız çocukları dışında da "imkansiz, olamaz " diyecegimiz yuzlerce konu ve bilgi varmis.
İslam toplumunda medeni kanunla çelişen durumlarda şeriat hükümlerinin uygulanması gerektiği anlatılan kitapta neler asagidaki konular carpici:
Kadından ve ''gâvurdan'' şahit olmaz: Şahitlerin iki erkek veya bir erkek iki kadın olmasıgerekir. Şahitler Müslüman olmalıdır...
- Akraba evliliği caiz: Akraba evliliği öne sürüldüğü gibi önemli zararlar meydana getirecek nitelikte olsaydı bunu İslam yasaklardı...
- Doğum kontrolü yasak: Gaye neslin sürdürülmesi olduğuna göre evli çiftler gebeliği önleyen yöntemlere başvurmamalıdırlar...
Kadını iz bırakmadan döv: Kadının yatakta yalnız bırakılması da bir yarar sağlamazsa o, bir çeşit disiplin ve eğitim amacıyla, bedeninde iz bırakmayacak şekilde dövülebilir...
- Değnek cezası ve kölelik: Bekârların zinasında yüz, kadına zina iftirası atana seksen, içki içene seksen değnek cezası örnektir. Suçu işleyen köleyse cezalar yarı yarıya iner...
gurkan
05-11-2006, 02:22 PM
Hep merak etmisimdir; acaba bazi insanlar kasitli mi yazar bazi seyleri ?
Dertleri Islami yazar gibi yapip da kotu mu gostermek ?
Bunlar seytanin ordulari mi yoksa ?
Ben herzaman suna inandim: Islam duragan bir din degildir. Aksi halde calisma ve ogrenmeye, hep iyiyi aramaya bu kadar oncelik vermezdi.
ne kadar zor bir konu değil mi ??? Sorularınızda farkettim zorluğu ???
sorularınıza cevap vermeyeceğim... Yanlız size bakış açısını sunmaya çalışayım...
Kuran'ın ahkam ayetleri değişmez hükümlerdir... Neden mi ??? Çünkü onlar Allah'ın sözleridir... Allah ise noksan sıfatlardan münezzehtir... Onda hata ve eksiklik olamaz.... Tam bilgi sahibir... Zamanlama ve mekan hataları da olamaz... Alemleri yoktan var eden yöneten nizam koyan odur...
Peygamber efendimiz ise onun elçisidir... Ve bizlere rehber ve öğreticidir...
Yani islamın başvuru kaynakları Kuran ve sünnettir...
İlmihal bilgisi ise ayrıdır.... Burada ölçü Kuran ve sünnet olmalıdır... Ama değişen şartlara göre Kuran ve Sünnete aykırı olmayacak şekilde içtihat açıktır... sanırım yenilikten kastınız değişen şartlara göre İslam HukuKunun yönü hakkında dadır... İşte ilmihal bilgisinin çoğu bugünun değişen şartlarına uygulanamamaktadır... sanırım buna işaret ediyorsunuz... İşte bugünün islam alimleri bu değişen şartlara göre Kuran ve sünnetin ışığında bugünün şartlarına göre içtihat yapmalıdırlar... Size Hayrettin Karaman ve Mustafa İslamoğlu'nu önerebilirim...
Hüküm vermek şahsımın işi olamaz çünkü ben çok eksik bilirim...
Selametle...
Colpan
05-11-2006, 02:41 PM
S.A.
Bir domografi nüfus bilimcisinden duymuş veya okumuştum. Uzun uzun yıllar önce. Hıristiyanlarda akraba evliliği kesinlikle yasakmış, bilemiyorum tabi ki. Akraba evliliği yapan en çok Yahudiler ile Müslümanlarmış. Dikkat bomba geliyor, akraba evliliklerinden sakat çocuk doğması ihtimali yüksekmiş ama dünyanın ender olarak en zeki insanları da bu akraba evliliklerinden çıkıyormuş. Yanlış hatırlıyor olmam ihtimal değil ama bu konularda bir bilgisi olan var mıdır?
Selametle.Sonuçta, akrabâ evliliklerinde çekinik genlerin bir araya gelerek özelliklerini gösterme olasılıkları artıyor. Buna göre, fiziksel olarak güçlü, güzel, zekî bireyler doğabilir akrabâ evliliklerinde. Ama, sakat doğum riski de fazladır.
gurkan
05-11-2006, 02:45 PM
Sonuçta, akrabâ evliliklerinde çekinik genlerin bir araya gelerek özelliklerini gösterme olasılıkları artıyor. Buna göre, fiziksel olarak güçlü, güzel, zekî bireyler doğabilir akrabâ evliliklerinde. Ama, sakat doğum riski de fazladır.
Sen bir Tıpçısın .... Borcugin kardeşten okuyunca şaşırdım... Sende doğrulayınca.... Bilgi dağırcığıma bir not düştüm...
Ben Kardeşlerimi seviyorum...
Selametle...
Colpan
05-11-2006, 03:43 PM
Bunun en iyi örneklerini ise yahudîlerde görürüz. Onlarda akrabâ evlilikleri daha da yaygın, üstelik dayılarıyla, amcalarıyla, teyzeleriyle evlenmekte de bir be'is görmüyorlar. Süper zekî bir yahudînin genetik özürlü, geri zekâlı kardeşleri olabiliyor ve bu çok yaygındır.
Demem o ki, akrabâ evliliğinin zararı, yararından kat be kat fazladır.
Destankutluhan
05-11-2006, 10:27 PM
ne kadar zor bir konu değil mi ??? Sorularınızda farkettim zorluğu ???
.................
..................
İlmihal bilgisi ise ayrıdır.... Burada ölçü Kuran ve sünnet olmalıdır... Ama değişen şartlara göre Kuran ve Sünnete aykırı olmayacak şekilde içtihat açıktır... sanırım yenilikten kastınız değişen şartlara göre İslam HukuKunun yönü hakkında dadır... İşte ilmihal bilgisinin çoğu bugünun değişen şartlarına uygulanamamaktadır... sanırım buna işaret ediyorsunuz... İşte bugünün islam alimleri bu değişen şartlara göre Kuran ve sünnetin ışığında bugünün şartlarına göre içtihat yapmalıdırlar... Size Hayrettin Karaman ve Mustafa İslamoğlu'nu önerebilirim...
Hüküm vermek şahsımın işi olamaz çünkü ben çok eksik bilirim...
Selametle...
Evet.
Sadece soz konusun yazidan yola cikarak, uygulamalarin gunumuzde hala bu sekilde yorumlanmasini ve tavsiye edilmesine olan karsitligimi soyledim. (Akraba Evliliklerine de bahane edilmesi gibi. Peygamber efendimiz evlenmis oyleyse caizdir deyip bugunku tibbi olasikliklari gozardi etmek ne kadar dagru gibi)
Bana oyle geliyor ki pek cok insan gunahlarini Kuran ve uygulamalari arkasina siginarak isliyor, bunlar da "Seytan'in Ordulari".
Onlar en zor dusmandan daha tehlikelidirler, cunku bizzat yanindadirlar.
Tum bunlara karsin dini konularda kalem oynatacak bir bilgim olmadigini da itiraf etmem lazim.
Saglicakla,
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.