View Full Version : Msn kullananlara...
farklı lehçelerde konuşan gardaşlarımızla , messenger vasıtasıyla konuşmak isterim. olan versin de muhabbet edelim biraz...
benimki : csm.61@hotmail.com
ben cüneyt İstanbul dan...
katılımlarınızı bekliyorum...
Qarama
05-03-2006, 05:31 PM
selam csm kendini burdada http://www.forum.uz/showthread.php?t=22440&page=21 tanitabilirdin
farkli lehcelerle ne demek istiyorsun? lazcami? ege deki lehcemi? ankara lehcesimi?
özbekce demek istiyorsan özbekce bir lehce degildir :)
wolfie
05-03-2006, 05:54 PM
farkli lehcelerle ne demek istiyorsun? lazcami? ege deki lehcemi? ankara lehcesimi?
özbekce demek istiyorsan özbekce bir lehce degildir :)
Yanlış, egede konuşulan Türkçe, ankara'da konuşulan Türkçe: Ağızdır,
Özbek Türkçesi, Kazak Türkçesi: Şivedir,
Çuvaşça, Yakutça: Lehçedir,
borcugin
05-03-2006, 08:05 PM
S.A.
farklı lehçelerde konuşan gardaşlarımızla , messenger vasıtasıyla konuşmak isterim. olan versin de muhabbet edelim biraz...
benimki : csm.61@hotmail.com
ben cüneyt İstanbul dan...
katılımlarınızı bekliyorum...
Bu konuyla ilgili olarak oluşturduğumuz ağeline bekleriz kardeşim.
farkli lehcelerle ne demek istiyorsun? lazcami? ege deki lehcemi? ankara lehcesimi? özbekce demek istiyorsan özbekce bir lehce degildir
Yanlış, egede konuşulan Türkçe, ankara'da konuşulan Türkçe: Ağızdır, Özbek Türkçesi, Kazak Türkçesi: Şivedir, Çuvaşça, Yakutça: Lehçedir,
:lol::lol::lol:Hepsi ama saydıklarınızın hepsi Türk Dili. Bir kısmı Batı Oğuz Türkçesi bir kısmı ise Doğa Çağatay Türkçesinin değişik lehçeleridir. Yoksa yeni bir bilimsel tez mi çıktı?:rolleyes:
Selametle.
Qarama
05-04-2006, 09:01 AM
Allahallah anadolu türkcenin $ivesimidir özbekce?
benim bildigim $ive mesala ege türkcesidir örnek: ne ediveceng? $eyettirivecengmi? :D anadoludaki hepsi türkce tek $iveleri degi$ik olur.
borcugin
05-04-2006, 12:33 PM
S.A.
Bakma kardeş, ben böyle öğrendim ve böyle bilirim. Türk Dili aslında üç ana kola ayrılır ancak en geçerli olanı iki kol olarak kabul edilir. Türkçe Çağatay ve Oğuz Lehçeleri olarak ikiye ayrılır. Azerbaycan Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Gagauz Türkçesi Batı Oğuz Lehçeleridir. Kırgız Türkçesi, Uzbek Türkçesi ve diğerleri de Çağatay Lehçesidir.
Yani Türk Dili bir tanedir, Uzbek Türkçesi denildiğinde, Çağatay Lehçesi yani Uzbek Lehçesi anlaşılır. Türkiye Türkçesi denildiğinde ise Oğuz Lehçesi yani Türkiye Lehçesi anlaşılır.
Dünya üzerindeki her 15 kişiden birisi Türk Dili ile konuşmakta, her 5 Türk Dili ile konuşanlardan 1'i Batı Oğuz Lehçesi diğer 4'ü ise Doğu Çağatay Lehçesiyle konuşmaktadır araştırmalara göre.
Sizin söz ettiğiniz Ege, Karadeniz, Erzurum gibi farklılıklara ise biz örneğin Erzurum şivesi ya da Erzurum ağzı deriz. Lehçe dediğiniz zaman bu yanlış olur. Lehçe büyük Türk Dilinde iki tanedir ve onlarda kendi aralarında alt lehçelere ayrılır.
Selametle.
Tabriz_Han
05-04-2006, 12:54 PM
Bakma kac defa bunu anlatmak lazim.
Sanmayinki, Turkce sadece Turkiyede konusuluyor.
Azerbaycan ve Iran Turklerin dilli nedir? Azerice, Kaskayca, Khorasancami? HAYIR! dilin adi TURKCE, halk arasinda ismi Turkcu, resmi adi Turkce, ve Turkiyenin Turkcesini anliyoruz ve siz bizi anlayabiliyorsun.
wolfie
Iste budur.
Ozbek Turkcesi, Sivedir, Cagatay Turkcesi, Turkmenistan-Iran-Azerbaycan-Turkiye-Balkan-Kibris Turkcesi, Sivedir.
Ayri dil degildir, Amerikada ve Kareblerde konusunal dil Inglizce deyilmi? siz Karrib Inglizceyi iyi anlayabiliyormusun baya farkliliklar var, Amerikanin guneyinde farkli konusma sekileri var, hele Ingleternin kuzeynine gidin Newcastle taraflarina onlari anlayamasin.
Ama bunun hepsi Ingliz dilin bir parcasidir.
Qarama
05-04-2006, 12:59 PM
oguz lehcesi ba$ka türkce lehcesi ba$ka ne demek istediklerinizi önceden deseydiniz daha kolay olurdu :)
hinci bakin bi :D bana özbekce bir $ivedir denilirken ben nasil dü$ündüm biliyonguzmu? sanki özbekce anadolu türkcesinin bir $ivesi anlatabildim mi`?
ters anla$ilma olmu$.
korishguncha!
csm61
05-15-2006, 11:36 AM
gardaşlar geç cevap verdiğim için özür dilerim, yeeni üyelik almak zorunda kaldım. cevabımı da hemen vereyim. diğer tanışma sayfasında msn ler verilmiyordu. bende ayrı bi tane açtım. ayrıca lehçe meselesine gelince, evet yanlış kullandım. amacım, kazak,özbek,kırgız,uygur,azeri, daha doğrusu bütün Türklerle konuşabilmek. Türkçe olarak anlaşabilmekti amacım. zaten bir arkadaşım da oldu (uygur). başka da beklerim tabii. :D
csm61
05-15-2006, 11:41 AM
özde bir Türkçe vardır. doğduğu yer Türkistan'dır, Ötüken'dir... sonradan boylar dağılarak göç etmiş. dilimiz kimi yerlerde yayılmış, yerleşmiş; kimi yerlerde ise yozlaşmıştır.
ama ne Özbekçe Anadolu Türkçesi nin, ne de Anadolu Türkçesi Özbekçe nin lehçesi değildir. ikisi de Özdeki Türkçe'nin bir koludur. ikisi de Türkçe'nin can damarıdır.
bundan sonra kısmet olursa, daha sık katılmaya çalışacağım forum.uz a... inşallah :D
csm61
05-15-2006, 11:44 AM
ayrıca kimse katkıda bulunmamış. Türkiye dekiler de olur tabii ama daha çok Türkistan da Özbeksitan'da yaşayan gardaşlarımız lütfen yazsın buraya messenger adreslerini...
vBulletin® v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.