PDA

View Full Version : Faaliyet Düşüncesi

Türkoğlu
05-04-2006, 11:12 AM
Değerli Soydaşlarım,

Tartışma alanlarında okumuş olduğum yorumlara bakılırsa, bir birlik oluşturma düşüncesini taşıyan insanlar yoğunlukta. Bu nedenle, artık sadece yorum yazmakla kalmamalıyız. Faaliyete geçmemizin zorunlu bir durum olduğuna inanıyorum.

Aramızda bir birliğin oluşması için, evvela kullandığımız dili bütünleştirmemiz gerekmektedir. Öncelikle, Rus harflerinin kullanılmaması gerektiğini düşünmekteyim.

"Türklüğün vicdanı bir, dini bir, vatanı bir.
Fakat hepsi ayrılır, olmazsa lisanı bir..."
Ziya Gökâlp

Bu nedenle, latin harflerinin kullanılması daha faydalı olacaktır. Ayrıca, Latin Alfabesi diye bilinen kavramın, aslında Ertürskler tarafından bulunmış olduğu ve Ertürsklerin de Türk olduğu yönünde araştırma bildirileri yayınlanmış bulunmaktadır. Merhum Selahi Diker'in yazmış olduğu kitaplardan, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek mümkündür. Latin harfleriyle de yazımı gerçekleştirdikten sonra, lehçe farklılığından doğan ufak sorunlar olabilir. Bu konuyla ilgili de, her iki lehçeyi bile soydaşlarımız yardımcı olmalıdır diye düşünüyorum. Zamanla, her lehçeye alışabileceğimizi ve yabancı dillerden uzak kalarak iletişim kurabileceğimizi düşünüyor ve buna yürekten inanıyorum.

Türklerin, kendi memleketileri hakkında, güvenilir kaynaklar göstererek, bilgi vermelerinin faydalı olabileceğini düşünüyorum. Böylelikle, her Türk Cumhuriyeti hakkında bilgi sahibi olabilir, akabinde ortak çalışmalar düzenleyebiliriz.

Üşenmeden, istek ve inançla çalıştığımız takdirde, her türlü sorunun üstesinden gelerek, bağlarımızı pekiştirebileceğimizden eminim. İleriki zamanlarda, aynı yörelerde bulunan insanlar arasında toplu görüşmelerin, tanışmaların düzenlenebileceği konusunda inançlıyım.

Bu tartışma alanını bizlere kazandıran herkese çok teşekkür ederim. Bu ve benzeri sayfaların (www.evedonus.com (http://www.evedonus.com)) yöneticileri arasında bir iletişim sağlanmalı ve ortak olarak hareket edilerek daha kalıcı faaliyetlerin düzenlemesi gerektiğine inanıyorum.

Konuyla ilgili olarak fikirlerinizi öğrenmek isterim. Her türlü özel iletinize de, yanıt vereceğimi önemle belirtmek isterim.

Saygılarımla,

TÜRKOĞLU

"NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE!"

Bilge_Kagan
05-05-2006, 12:41 AM
Oncelikle; www.gaspirali.net hali hazirda Forum.uz Turkistan Bolumu tarafindan desteklenmekte olan, iyi bir kadroya sahip "birlesme" projesidir. Henuz yeni baslanmis olsa da icerik acisindan incelemenizi tavsiye ederim.

Öncelikle, Rus harflerinin kullanılmaması gerektiğini düşünmekteyim.

Kril abecesi, oyle ya da boyle Turkistan cografyasi Turk halklari arasinda onemli bir yer tutmustur. Bunu "pat" diye ortadan kaldirmak mumkun olmadigi gibi, biz Turkistan Forumu yoneticileri/uyelerinin de en azindan forum icin boyle bir karar verme yetkisi yoktur. Dolayisiyla ilk etapta basariya ulastirilamayacak bir istek bu.

Bu nedenle, latin harflerinin kullanılması daha faydalı olacaktır

Sitede hali hazirda Kril ve Latin abeceleri birlikte kullanilmaktadir, bu konuda herhangi bir kisitlama yoktur ve getirilebilmesi de sozkonusu degildir.

, Latin Alfabesi diye bilinen kavramın, aslında Ertürskler tarafından bulunmış olduğu

Latin Abecesi tek uygarlik tarafindan ortaya konmus birsey degildir, Fenikelilere kadar dayanir, ustelik Latin abecesinin Etruskler tarafindan bulunmus olmasi birsey ifade etmez bugun icin.

Ertürsklerin de Türk olduğu yönünde araştırma bildirileri yayınlanmış bulunmaktadır

Ancak herhangi bir delile dayanmamaktadir. Altayik bir ulus olduklari dogrudur ancak, Turk olmadiklari muhtemeldir zira Turkler o donemde ( ki adlari henuz " Turk " bile degildi ) kuzeydeki taygalarda yasamaktalardi ve taygalardan ciktiklarinda guneye goc ettiler.

Zamanla, her lehçeye alışabileceğimizi ve yabancı dillerden uzak kalarak iletişim kurabileceğimizi düşünüyor ve buna yürekten inanıyorum.

Ozbekce Turkceye yakin oldugundan belki Ozbekceyi goz asinaligiyla anlayabilirsiniz ancak ornegin Kirgizca icin ayni sey sozkonusu olamaz. Turki lehceler hali hazirda birbirine cok farklilasmistir ( kimileri birbirine daha yakindir, Kirgizca-Kazakca ya da Uygurca-Ozbekce gibi ) ve bunlarin hepsini birden goz asinaligiyla anlayabilmek imkansizdir. Sansinizi Ozbekceyle denemek isterseniz diger bolumlere katilmanizi da bekleriz.

Türkoğlu
05-06-2006, 08:09 PM
Efendiler;

Lütfen yazdıklarım yanlış değerlendirilmesin. Ben, bir çabanın olması gerektiğine inanıyorum. Bu durumlar, bir anda değişecek şeyler değildir, katılıyorum.

Vatan için, Türklük için her faaliyet düşüncesine ve yorumuna açığız. Yeter ki, istek, gayret ve niyet olsun.

Ayrıca, Ertürskler konusunda, bahsetmiş olduğum üzere, Merhum Selahi Diker'in kitaplarını okumanızı tavsiye ederim.

Saygılarımla,

Türkoğlu