View Full Version : Japonya'da 5000 kişi Türkçe konuşuyor...
Seckjin Khan
05-07-2006, 01:45 PM
Herzaman Japonlara ve Japonya'ya karşı hep bir ilgim olmuştur.Halklar arasında oluşan bu bağın çıkar amaçlı olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim...Bugün gezdiğim bir sitede Japonya'da 5000 bin kişinin Türkçe bildiğini ve kurslara akın ettiğini öğrendim.Sadece Dilimizi değil Kültürümüzü de öğrenme çabası içindeler ama sizlere ilk önce Türk-Japon ilişkilerin temeli olan olayı aktarayım...
"Japonya Başbakanı Juniçiro Koizumi, İran-Irak Savaşı sırasında Tahran'da mahsur kalan 215 Japon'u kurtararak tarihe geçen Türk pilot Ali Özdemir'e bugün ülkesi adına 'teşekkür' edecek. Resmi bir ziyaret için Türkiye'ye gelen konuk Başbakan, 21 yıl önce yaşanan olayın kahramanını unutmadı. 21 yıl once, takvimler 1985 yılının Mart ayını gösteriyordu; tarihin karanlık sayfalarından biri daha açıldı. Irak, bir gece yarısı İran'a bombardımana başladı, yıllarca kan ve gözyaşının süreceği korkunç savaş başladı. Tahran'a düşen ilk bomba İran'ın kalbini vurdu, tüm dünyayı sarstı. Japonların kalbi ise bir başka sarsıldı. İran'da çeşitli Japon şirketlerinde çalışan 450 Japon yaşıyordu. 235 şanslı Japon ilk anda uçaklara binip ülkelerine dönmeyi başardı.
SADDAM TEHDİT ETTİ: VURURUM
Ancak, Saddam sivil uçakları da vuracağı tehdidi savurunca, Tahran'a tüm uçuşlar durdu. 215 Japon, bombardımanın gölgesinde Tahran Havalimanı'nda umutsuz bir bekleyişe girdiler. Japon Hükümeti diplomatik bir trafik başlattı; ancak diğer devletler gibi, Japonya'daki uçuş şirketleri bile Tahran'a gitmeyi göze alamayacağını bildirdi. Tahran'daki Japonya Büyükelçisi Yutaka Nomura, tüm Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi İsmet Birsel'den yardım istedi: "Türk Hava Yolları, Tahran'a özel sefer yapabilirmi?" Büyükelçi Birsel, konuyu dönemin Başbakanı Turgut Özal'a iletti. Özal tehlike nedeniyle tereddüt yaşadı. Ancak eski dostu olan İtoçu firmasının Türkiye şubesinde çalışan Takaşi Morinaga da aynı ricayı tekrarlayınca, Özal kararını verdi ve "kurtarma operasyonu" için düğmeye basıldı.
JAPONLAR ALKIŞLADI: KAHRAMAN
Ankara'dan Tahran'a gidecek ve Japonlar'ı alıp Ankara'ya getirecek kurtarma operasyonunun kaptanlığına Pilot Ali Özdemir seçildi. Özdemir'e, THY'nin özel seferinde Pilot Koray Gökberk ile 8 kişilik uçuş ekibi eşlik edecekti. Uçak, Geceyarısı tüm hazırlıklarını tamamlayan ekip, 15 Mart 1985'te, günün ilk ışıklarıyla, Amerikalılar'ın Japonlar için tasarladığı DC 10 Tipi uçakla yola çıktı. Van'ı geçtikten kısa süre sonra Tahran Havalimanı'nın kapatıldığı bildirildi. Kaptan Pilot Özdemir, geri dönmek için harekete geçerken ikinci bir haberle havalimanının açıldığı bildirildi. Tahran'a yönelen uçak, Saddam'ın "sivil uçakları vurma" tehdidine rağmen Tahran Havalimanı'na ulaştı. Kapısı açılır açılmaz, çocuk çocuk 215 Japon uçağa doluştular. İran Kulesi'nin yönlendirmesiyle, THY uçağı 15 dakika sonra kalktı ve 9.5 saat süren yolculuğun ardından Ankara'ya indi. Pilot'un "Welcome to Turkey" anonsu üzerine, Japonlar sevinç çığlıkları attılar."
işte bu olayla Japonlar ve Türkler arasında çıkarsız bir sevgi ve saygı başladı...
Gelelim sizinle paylaşmak istediğim yazıya.Lütfen okuyun ve nasıl birşeyle karşıkarşıyayız birde siz görün ;)
Japonya'da 5000 kişi Türkçe konuşuyor
İpekten bir dilin iki ucu; Japonca ve Türkçe
Japonya’da Türk Kültür Merkezi
Bütün bunların yanında Japonların Türkiye’ye olan ilgilerinin artmasında rol oynayan bir unsur daha var: Türk Kültür Merkezi. 5 yıl önce Aralık 1997’de Tokyo’da kurulan merkez, Türk kültürünün Japon halkına tanıtılmasında öncü rol oynuyor. Günde en az 5 milyon insanın önünden geçtiği Shinjuku''da kurulan ve daha sonra Nagoya, Sendai, Okayama ve Osaka şubelerinde hizmet veren merkezlerde, Türk yemekleri kursu veriliyor, aylık toplantılar yapılıyor, folklor oyunları öğretiliyor, Türk enstrümanlarından ney, ud, saz ve tambur kursları veriliyor. Öyle ki merkezin amatör takımda mücadele eden bir futbol takımı bile mevcut.
5 bin Japon, Türkçe biliyor
Şu an Japonya’da Türkçe konuşabilen insan sayısı ne kadar dersiniz? Türkiye’de Japonca bilen insan sayısından neredeyse iki-üç kat fazla. 5 yıldan bu yana tam 5 bin Japon, Japon-Türk Kültür Merkezlerine gelerek Türkçe öğrenmiş. Tabii sadece Türkçe öğrenmekle kalmayıp Türklerle kurdukları ilişkilerle sağlam dostluklar kurmuşlar. Japon-Türk Kültür Merkezi’nin Türkçe öğretmeye başlamasının hikâyesi ilginç: Japonya’da daha çok İngilizce ağırlıklı bir dil okulu açmaya karar veren Serkan Çağla ve Recep Özkan’la birlikte birkaç Türk, İngilizce Dil Kursu tabelasının köşesine küçük harfle Türkçeyi de eklerler. Neredeyse görülmeyecek bir şekilde yazılan ''Türkçe öğretilir'' ibaresini kısa bir süre sonra değiştirmek zorunda kalırlar. Çünkü o ay kurs için başvuran 100 Japon’un hepsi de Türkçe öğrenmek istediğini söyleyerek kursa katılırlar. Böylece tabela 15 bin dolar harcanarak, büyük harflerle ve sadece “Türkçe dil kursu” tabelasıyla yer değiştirir. Gelen giden insanlara Türk işi un kurabiyesi ve çayı ücretsiz ikram eden merkez, kısa bir süre sonra birçok Japon’un uğrak yeri haline gelir. Hatta kültür merkezleri Türkler yanında Japonların da birbirleriyle tanışıp dostluklar kurduğu sıcak bir atmosferi ortaya çıkarır.
“Japonların Türkçeyi, Türklerin Japoncayı öğrenmesi çok kolay.”
Japonya’da bulunan ve sabah 10’dan gece 10’a kadar açık olan kültür merkezinin organizatörü ve kurucusu Recep Özkan, “Şu an Japonya’da İngilizce''den sonra ikinci bir dile en büyük aday dilin Türkçe olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Japonlar’ın en kolay öğrendiği dil Türkçe. Çünkü iki dilde Ural-Altay dil grubundan. Buna karşılık Türklerin de en kolay öğrenebilecekleri dil Japonca’dır. Biz Japonya’da Türkçe öğreten tek markayız. Şu an kayıtlı olan ve Türkçe öğrenen 230 öğrencimiz var.” diyor. Bugüne kadar Boğaziçi mezunu öğretmenleriyle 5 bin Japon’a Türkçe öğreten merkezlerde Japonlar günde ortalama 1 saat süreyle ders görerek 3 ay içerisinde Türkçe öğrenebiliyorlar.
“İpekten bir yolun iki ucuyuz.”
Japonların, Türkçeye ve Türkiye’ye olan ilgisini ‘Türklerle birlikte olmaktan keyif alıyorlar.’ şeklinde özetleyen Özkan’a göre bunu tarihi perspektifte de aramak lazım. “Japonların şuur altında bize karşı bir sevgi var. Japon gazetelerinde vs. ‘Asyanın şerefli temsilcisi Osmanlı İmparatorluğu’ diye bahsedilir mesela. Bizler gibi fatih bir millet Japonlar. Tabii onlardaki Asyacılık fikri de bu ilgide rol oynuyor. Onların çektiği Silkroad (İpekyolu) belgeselinden dolayı da Türkiye’yi tanıyorlar. Belgeselin geçtiği yol zaten bütün Türk ırklarına uğruyor. İpekten yapılmış yolun bir ucunda onlar var bir ucunda da biz.”
Japonya’nın Türkler tarafından da tanınmadığını belirten Recep Bey, Japonya’yı sessiz, sakin ve kocaman bir aysberge benzeterek, “Türkler Japonya’yı, Japonlar Türkiye’yi keşfetmeliler.” diyor.
“En az 50 bin fan’ımız var.”
Bakanlık düzeyinden bile Türkçe öğrenmek için başvuruların olduğu Türk Kültür Merkezlerine dil öğrenme dışında sema gösterilerine, konferans, yemek kursu ve aylık partilere katılan, Türk müziği enstrümanlarını kullanmak için gelen 20-50 yaş arası birçok Japon bulunuyor. Zaten Japonların müzik aletleri birçok bakımdan sound olarak bizimkilerle benzerlikler arz ediyor. Mesela Budist rahiplerinin çaldığı Shakuhachi neye, telli çalgıları Biva uda, Koto ise kanuna benziyor. “Bizim sayemizde Türkiye’ye ilgi öyle fazlalaştı ki, bir etkinlikte en az 50 bin Japon’u bir araya toplayabiliriz, 50 binden fazla fanımız var. Japonya’da Türkiye’yi gündeme getirmek bizim açımızdan çok önemli.” diyen Recep Özkan, düzenledikleri homestay programlarıyla da iki kültürün birbirleriyle kaynaşmalarına yardımcı oluyorlar. Homestay, Japonların Türkiye’de Türk ailelerin yanında kalmaları yönünde yapılan bir program. Daha çok bayan kursiyerlerin ağırlıkta olduğu bu dil kursları ve homestay programında buraya gelen Japonlar belli şartlara sahip ailelerin yanında Türk kültürünü yakından izleme ve tanıma fırsatı buluyorlar. Gelenlerin hepsi de Türklerin misafirperverliklerinden, güler yüzlü, cana yakın ve nazik tavırlarından etkilenmiş olarak ülkelerine dönüyorlar.
Türkçe bilen 5 bin Japon ne işe yarar?
Japonlarla Türkiye’de diyalog kuran ve onlara her türlü desteği sağlayan Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD), daha çok aracı bir kurum gibi çalışıyor ve gelen insanları karşılama ve aileler yanına yerleştirme işlemlerinde yardımcı oluyor. Aynı zamanda buradan Japonya’ya gitmek isteyen kimselere de danışmanlık hizmeti veriyorlar. PASİAD Kültür Sanat Koordinatörü Şeref Koçak, Türkiye’ye gelen Japonlar için sıcak bir altyapı oluşturduklarını belirterek, “Japonya’dan gelen akademisyenler, gazetecilerle ilgili sipesifik görüşmeler ayarlıyoruz. 2 yıl önce deprem bölgesine gelen ve çadırda kalarak bizlere yardım eden Peace Boat (Barış Botu) üyeleri gemiyle turistik amaçlı bir dünya turu yapacaklar. Yaklaşık 1000 kişinin olduğu gemi Eylül 2002’de İstanbul’a gelecek. Bunun organizasyonunu da biz yürütüyoruz.” diyor. Peki Türkçe bilen 5 bin Japon ne işe yarar? Bu sorumuza Koçak, “Bu uzun vadede bir Türk lobisidir. 5 bin Türkçe bilen Japon az bir sayı değil. Bunlar Türkiye’yi takip ediyorlar ve Türk dostu oluyorlar. Çok şey yapılabilir.” diye cevap veriyor.
“Sultanahmet’te Japonca bilen Türk sayısı, Japonyadakinden daha çok.
Kaynak: Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve iktisadi Dayanışma Derneği http://www.pasiad.org
Seckjin Khan
05-07-2006, 01:50 PM
Zaten uzun zamandır Japon Dil Kursuna gitmeyi düşünüyordum artık eminim,Japon Kültür Derneğine gidip bu dili öğreneceğim ve inşallah bir fırsatını bulup japonya ya da gideceğim :D
Masanori
05-07-2006, 01:57 PM
bizde konushuyoruz :)
TURKiSTAN
05-07-2006, 03:51 PM
Ekteki resimi,Koizumisan Ankara'ya gelip,bizim sınıfı ziyaret ettiği zaman çekmiştim.
Boyu kısacık ama ilk bakışta büyük saygı uyandırıyor.O da Türkçe'nin ve Japonca'nın birbirine ne kadar benzediğinden bahsetmişti.
Ancak tam olarak aynı dil grubuna dahil değiliz.Japonca,Altay dil grubundan etkilenmiş ama tam da Altay'dan gelme değil.Polenezya dillerine de benziyor.Ayrıca ne şekilde Altay dil grubundan etkilendiği belli değil.Bir görüşe göre Japonca aslında Polenezya dil grubundan ama Altay'lıların adaya gelmesiyle,yerli halkın dili,baskı sebebiyle Altayca'dan etkilenmiş.Bazı bilim adamları da direkt Altay dil grubuna ait olduğunu söylüyor.Ama hangi dil grubuna ait olursa olsun gerçekten öğrenmesi diğer dillere nazaran çok daha zevkli ve daha kolay olan bir dil bana göre.Kanji hariç tabiki :lol: 10 senede anca öğrenebilirim herhalde...
Ayrıca Türk-Japon Vakfında bazen ziyarete gelen Japonlarla konuşma imkanım oluyor.Hepsi de Türk'leri ve Türkiye'yi ne kadar sevdiklerinden bahsediyorlar.Ben de Japon'ları gayet seviyorum.Tamam güzel,birbirimizi seviyoruz ama bunun sebebi bence ülkelerimizin birbirlerine çok uzak olması.Japonya'nın komşularından hiçbiri Japonya'yı sevmiyor :).Acaba biz de yakınlarda bir yerde olsaydık bizi severlermiydi? Mesela ,Moğol sumocu Asashoryu'dan(Japonca takma adı) bile nefret ediyorlar.Aşırı bir milliyetçilik var...
Bir de Japonya'nın Türkistan'a büyük bir ilgisi var.Acaba tamamen duygasal sebeblere mi dayanıyor bu ilgi :)Zaten Doğu Türkistan'a da desteklerini açıkca ifade ediyorlar.
Ne olursa olsun ben bilmediğim bir sebebten dolayı Japonları seviyorum.Belki izlediğim animeler sebebiyle,belki samuraylar sebebiyle :).Belki de tamamen içgüdüsel... Şu güzel resimlere de bi bakın bakalım :)...
http://sisikaikan.at.infoseek.co.jp/607hamo/1812807684.jpg
http://sisikaikan.at.infoseek.co.jp/607hamo/toruko1.jpg
Bir de KashiwazakideTürk Kültür Köyü var.Resmen köy.Bir tek Türk'lerin böyle bir yeri var.. Tüm resimleri koymayayım.Köyün bir resmini ekleyeyim,gerisine verdiğim linkden bakarsınız.
http://www7.ocn.ne.jp/%7Ej.h.abe/toruko.jpg
Köyden daha fazla resim için:
http://community.webshots.com/album/50811890HoHsAq
Kaptan-i Derya
05-07-2006, 04:00 PM
Bende japonlari ve g. korelileri seviyorum ama nedenini bi turlu bilemiyom, birbirimize bi yakinlik var ama ne...
Afrasiyab
05-07-2006, 04:02 PM
Japonlara en çok ilgi gösteren kişi, Ulu hakan Abdulhamid Han'dır. Japonlarla yakın temaslar kurmuştur. Hayatındaki en büyük üzüntülerinden bir tanesi Japonların kendisinden istediği, onlara müslümanlığı öğretecek bir din alimi bulup japonyaya gönderememesidir.
TURKiSTAN
05-07-2006, 04:07 PM
Japonlara en çok ilgi gösteren kişi, Ulu hakan Abdulhamid Han'dır. Japonlarla yakın temaslar kurmuştur. Hayatındaki en büyük üzüntülerinden bir tanesi Japonların kendisinden istediği, onlara müslümanlığı öğretecek bir din alimi bulup japonyaya gönderememesidir.
Japonların böyle bir din alimi isteyebileceğini hiç sanmıyorum Afrasiyab.
Sen nereden okudun istediklerini?
Afrasiyab
05-07-2006, 04:10 PM
Mehmet Akif'in de Japonya ile ilgili çok güzel bir şiiri vardır. Japonları gerçek müslüman olarak gösterir.
Çok geç oldu, yarın sabah erken kalkacam. Yarın akşam Allah kısmet ederse yazarım şiirin tamamını buraya.
Afrasiyab
05-07-2006, 04:12 PM
Japonların böyle bir din alimi isteyebileceğini hiç sanmıyorum Afrasiyab.
Sen nereden okudun istediklerini?
Necip Fazıl'ın Ulu Hakan Abdulhamid adlı eserinde okumuş olabilirim. Çok kaynak var Abdulhamid ile ilgili. Eğer bulabilirsem kaynağı yazarım buraya.
Hatta Abdulhamid diyorki, Japonların istediği alimi bulsam önce kendi devletimi kurtarırım.
Hayırlı geceler dilerim. Kaynağı yarın akşam bulmaya çalışıcam.
TURKiSTAN
05-07-2006, 04:26 PM
Necip Fazıl'ın Ulu Hakan Abdulhamid adlı eserinde okumuş olabilirim. Çok kaynak var Abdulhamid ile ilgili. Eğer bulabilirsem kaynağı yazarım buraya.
Hatta Abdulhamid diyorki, Japonların istediği alimi bulsam önce kendi devletimi kurtarırım.
Hayırlı geceler dilerim. Kaynağı yarın akşam bulmaya çalışıcam.
Tamam hem şiiri hem de kaynağı bekliyorum bulabilirsen inşAllah.Çok merak ettim.
Ayrıca Nazım Hikmet'i de ve şiirlerini de çok seviyorlar.Ben de Japonlarla ilgili yazdığı şiirlerinden bir kaç tanesini ekleyeyim...
Ben de yatsam hiç fena olmayacak.Herkese hayırlı qeceler...
BiR KIZ VARDI JAPONYADA
Bir kiz vardi Japonyada
ufacik, tefecik bir kiz,
Bir bulut vardi dunyada
isi: oldurmekti yalniz.
Bu bulut bu kizcagizin
oldurdu ninecigini,
kulunu goge savurdu,
sonra, yine apansizin
gelip babasini vurdu,
sonra da kizin kendisini.
Ve doymadi ve doymadi
yeni kurbanlar ariyor.
Atom olumudur adi,
karanlikta bagiriyor.
Buyuk bir birlik kuralim,
canavari susturalim.
Savas cengine gidelim,
canavari yok edelim.
KIZÇOCUĞU
Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.
Hiroşima'da öleli
oluyor bir on yıl kadar.
Yedi yaşında bir kızım,
büyümez ölü çocuklar.
Saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.
Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki
kâat gibi yanan çocuk.
Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.
JAPON BALIKÇISI
Denizde bir bulutun öldürdüğü
Japon balıkçısı genç bir adamdı.
Dostlarından dinledim bu türküyü
Pasifik'te sapsarı bir akşamdı.
Balık tuttuk yiyen ölür.
Elimize değen ölür.
Bu gemi bir kara tabut,
lumbarından giren ölür.
Balık tuttuk yiyen ölür,
birden değil, ağır ağır,
etleri çürür, dağılır.
Balık tuttuk yiyen ölür.
Elimize değen ölür.
Tuzla, güneşle yıkanan
bu vefalı, bu çalışkan
elimize değen ölür.
Birden değil, ağır ağır,
etleri çürür, dağılır.
Elimize değen ölür...
Badem gözlüm beni unut.
Bu gemi bir kara tabut,
lumbarından giren ölür.
Üstümüzden geçti bulut.
Badem gözlüm beni unut.
Boynuma sarılma, gülüm,
benden sana geçer ölüm.
Badem gözlüm beni unut.
Bu gemi bir kara tabut.
Badem gözlüm beni unut.
Çürük yumurtadan çürük,
benden yapacağın çocuk.
Bu gemi bir kara tabut.
Bu deniz bir ölü deniz.
İnsanlar ey, nerdesiniz?
Nerdesiniz?
Nazim Hikmet Ran
Seckjin Khan
05-07-2006, 04:45 PM
Abi bi konuyu da dinle ilişkilendirmesek olmas... :(
Japonlar inançsız insanlardır bildiğim kadarıyla
Beni oraya çeken birşey var arkadaşlar yaklaşık 5 senedir Japonya'ya gitmeyi planlıyorum ama hep engel çıktı :(
kurtbilal1985
05-07-2006, 04:48 PM
bizde konushuyoruz :)
masanori, nagoyada yaklasik 10.000 fatsali türkün yasadigini duymustum. türkceyi onlardan ögrenmis olabilirmisin?
Afrasiyab
05-08-2006, 01:07 AM
Ulu Hakan Abdulhamid kitabını bir arkadaşıma vermiştim.Onda varmı alınca bakacam ama internetten bunu buldum.
----------
Japon İmparatoru ve AbdüIhamid Han
Japon İmparatorunun Sultan Abdulhamid' den:İslam dininin bilhassa tefekkür, gaye, felsefe ve manevi terkibi üzerinde şahsen kendisine izahat vermek için japonca bilen yoksa tercihen İngilizce Fransızca ve Almancası kifayetli Osmanlı alimleri, istemesi üzerine. Ulu Hakanın çaresizlik içinde, karşı tarafa menfi müsbet arası, zaman kazandıran dolaylı bir cevap verdiğini...
Abdülhamid Han'ın kalbinde yara olan bu hadise hakkın da, daha sonraları(sürgün yıllarında) Ali Fethi Bey'e: "Eğer ben, Japon İmparatorunun istediği kıymette din ve maneviyat şahsiyetleri bulabilseydim evvela kendi memleketimi kurtarırdım " dediğini...(124)
--------------
Afrasiyab
05-08-2006, 01:53 AM
Abi bi konuyu da dinle ilişkilendirmesek olmas... :(
Japonlar inançsız insanlardır bildiğim kadarıyla
Beni oraya çeken birşey var arkadaşlar yaklaşık 5 senedir Japonya'ya gitmeyi planlıyorum ama hep engel çıktı :(
Dylan din ile ilişkilendirmiyorum. Akif'in gerçek müslüman dediğinden kasıt onların müslüman olması değil zaten.
Ahlaki durumları ve çalışkanlıkları.
Şiiri akşam nasip olur da yazarsam daha iyi anlarsın ;)
Tabriz_Han
05-08-2006, 05:38 AM
Japonlar inancsiz olurmu, onlarin dinleri Budhisime yakindir, Zen'dir herhalde? neyse, cok efendi ve cana yakin insanlardir, bizim kulturumuze uygun ve anlayabilecegemiz bir halktir. Kendi deyerlerini tutarak, dunyanin En Akili, Modern ve usten Teknolojiyi Yaratan ve kulanan Milletidir, bize Ders olsun!!! MODERNLIK, TEKNOLOJININ GELISMENIN ICIN, AVRUPALI GIBI GIYINMEM, AVRUPALI GIBI DAVRANMAK HIC BIRSEY DEMEKTIR, dis gorunusdur sadece, kendi deyerlerini tutarak modernlesebilirsin Japonlar bunun ispati iste.
Afrasiyab
05-08-2006, 09:45 AM
Sorunuz, şimdi, Japon’ lar da nasıl millettir?
Onu tasvire zafer-yâb olamam, hayrettir!
Şu kadar söyliyeyim: Dîn-i mübînin orada,
Rûh-u feyyazı yayılmış, yalınız şekli: Buda.
Siz gidin, safvet-i İslâmı Japonlarda görün!
O küçük boylu, büyük milletin efradı bugün,
Müslümanlıktaki erkânı siyânette ferîd;
Müslüman denmek için eksiği ancak tevhîd.
Doğruluk, ahde vefa, va'de sadâkat, şefkat;
Âcizin hakkını i'lâya samimî gayret;
En ufak şeyle kanâat, çoğa kudret varken;
Yine ifrat ile vermek, veren eller darken;
Kimsenin ırzına, namusuna yan bakmıyarak,
Yedi kat ellerin evlâdını kardeş tanımak;
«Öleceksin!» denilen noktada merdâne sebet;
Yeri gelsin, gülerek, oynayarak terk-i hayat,
İhtirâsât-ı husûsiyyeyi söyletmiyerek,
Nef'-i şahsîyi umûmunkine kurbân etmek...
Daha bunlar gibi çok nâdire gördüm orada.
Âdemin en temiz ahfadına mâlik bir ada.
Medeniyyet girebilmiş yalınız fenniyle...
O da sahiplerinin lâhik olan izniyle.
Dikilip sahile binlerce basiret, im'ân;
Ne kadar maskaralık varsa kovulmuş kapıdan!
Garbın eşyası, eğer kıymeti hâizse yürür;
Moda şeklinde gelen seyyie gümrükte çürür!
Gece gündüz açık evler, kapılar mandalsız;
Herkesin sandığı meydanda, bilinmez hırsız.
Ya o mahviyyeti insan göremez bir yerde...
«Togo» nün umduğunuz tavrı mı vardır? Nerde!
«Gidelim!» der, götürür! sonra gelip tâ yanıma;
Çay boşaltırdı ben içtikçe hemen fincanıma.
Misyonerler, gece gündüz yeri devretmedeler,
Ulema, vahy-i İlahiyi mi bilmem, bekler?
Mehmet Akif Ersoy
Qarama
05-08-2006, 12:10 PM
ben japonlari severim bilemiyecem neden hmm belki kücükken cok godzilla filimleri seyrettigim icin :)
birde akilli ve cali$kan bir millettir japonlar.
TURKiSTAN
05-08-2006, 12:13 PM
Teşekkür ederim Afrasiyab kardeşim.Sayende bir güzelliği daha öğrenmiş oldum.
Hemen sensei e soracağım bu şiiri bilip bilmediğini.Nazım'ı tanıyorlar ama güzel insan Akif'i tanımıyorlar.Onlar için bir eksiklik tabiki...
lalegul
05-08-2006, 12:34 PM
istiklal marşımızın şairi olan Mehmet akif Ersoy'un bu şiirini bir müslüman eğer çevrilmemisse allah rızası için japoncaya cevirip elçiliğin önüne assın. işlesin, yazsın,
gurkan
05-08-2006, 12:54 PM
Efendim Dylan Kardeşime teşekkür ederim şahsınız da ... Güzel bir konuyu gündeme aldığı için...Konu çok değerli ve güzel... Buraya Kadar Tüm yazılanları zevkle okudum... Uçakla ilgili yaşanan dostluk hikayesini bilirim yıllaraca dostluğun örneği olarak işlenir... İyi ki yaşanmış bu örnek...
Efendim nedendir bilinmez Japonları çok severim... Belki Çekiç gözlerinden... Şiirini bile karaladım... İstemeyin aktaramam... Biraz özel...
En çok ta emperyalizme karşı duruşları kültürleri ananeleri korumaları benim için örnek... Demek ki ikisi bir arada oluyor... Biz bunu yapamıyoruz... Batının ilmi fenni olsun da kültürü olmasın diyenlerdenim... Ve bir çok eser okumuştum... Japonya da ki ilk müslümanlar dan Abdülhamitin olayına kadar doğrudur... Ekomomik değerlendirmeleri ve konferansları mesala... lakin ciddi bir birliktelik oluşturamadık Japonlarla Halbu ki onların bizden bizlerin onlardan çok öğreneceği güzel şeyler var... İlgi duyduğum ülkedir... Şunu Söyleyebilirim Japonların Türkiye üzerinde Jeopolitik oyunları yoktur... Türkiye ile Japonya Bu çoğrafta da ortak çalışırsa İki ülkeninde çıkarınadır... diyebilirim...
Toplam Kalite felsefesiyle insanı önemli yapmaları... Yatırımlarını insana yapmaları ve çoğu alanda Batıyı dize getrimeleri çok güzel örneklerden...
Türkiye de çoğu büyük yatırımlarda Japon izleri var mesela...
PS: Türkistan Kardeşim ve Afrasiyab kardeşim inşaallah bayrağı bizlerden sizler alacaksınız ? Sizin yazılarınızı ve yorumlarınızı zevkle okumaktayım...
Selametle...
kurshad
05-08-2006, 01:22 PM
masanori, nagoyada yaklasik 10.000 fatsali türkün yasadigini duymustum. türkceyi onlardan ögrenmis olabilirmisin?
Hocam, Fatsa'nin toplam nufusu 10.000 degil... :)
Afrasiyab
05-08-2006, 01:23 PM
Teşekkür ederim Afrasiyab kardeşim.Sayende bir güzelliği daha öğrenmiş oldum.
Hemen sensei e soracağım bu şiiri bilip bilmediğini.Nazım'ı tanıyorlar ama güzel insan Akif'i tanımıyorlar.Onlar için bir eksiklik tabiki...
Akif'i tanımamaları elbette ki bir eksiklik ama suç onlarda değil bizde. Kaçımız biliyor Akif'in bu güzel şiirini. Bize öğretilen tarih ve edebiyat bu malesef.
istiklal marşımızın şairi olan Mehmet akif Ersoy'un bu şiirini bir müslüman eğer çevrilmemisse allah rızası için japoncaya cevirip elçiliğin önüne assın. işlesin, yazsın,
Orhan Pamuk olsaydı çoktan çevrilmişti. Akif' i çevirmezler.
gurkan
05-08-2006, 01:28 PM
Ustad nerelere kayboldun... Sen yokken atıp tutuyor alem göster kendini...:D
TURKiSTAN
05-08-2006, 01:59 PM
Gürkan abi teşekkür ederim,sau bol :).
Geçenlerde cnnturk de bir program vardı."Sayanoura Fatsa".Program çok güzeldi.Biraz anlatılanlardan bahsedeyim.
Japonyada 5000 civarında Türk yaşıyormuş.Bunların çoğu Ordu'lu ama asıl çoğunluğu Fatsa'lılar oluşturuyor. Fatsa'da herkesin en az bir akrabası Japonya'da bulunmuş.Sokaklarda herkes Japonca biliyor.Taksiciler şakır şakır Japonca konuşuyor :). Sonra Fatsa'dan Japonya'ya geçti. Oradaki Türk'lerle konuştu. Bir vatandaşımız anlatıyor "Eskiden Japonlar,"Türk" lafını duyar duymaz ceketlerini iliklerlerdi.Ne zaman bir restorana gidecek olsam,Türk olduğumu duyduklarında hiçbir şekilde hesap ödettirmezlerdi.Bir Türk'ün burada yemek yemesi bizim için şeref derlerdi.Ancak son zamanlarda ülkemizin farklı yerlerinden gelenlerle birlikte imajımız biraz sarsıldı."
Evet ilişkilerimiz güzel,Japonlar güzel insanlar ama aramızdaki mesafe bu kadar uzak olmayıp komşu olsaydık acaba bu şekilde düşünebilirmiydik :)
Bence aslında yeteri kadar birbirimizi tanımıyoruz.Ben Japonlar hakkında hiç inanamayacağım özellikler işittim.
Din konusu ise ,Japonlarda biraz karışık.Egemen dinler Şinto ve budizm.Din hakkında fazla konuşmak istemiyorlar.Neden bilmiyorum.Afrasiyab'ın yolladığı Akif'imizin şiirinde belirttiği gibi "tevhid" inancı olmayınca işler biraz karışıyor.Din adamlarına da "kami" diyorlar.Bizdeki "kam" ile aynı kökten geldiği sanılıyor.
Japon gençleri ise hiç de sanıldığı gibi geleneklerine bağlı değillermiş.Japonlar da bundan epeyce şikayetçi.Küreselleşmenin etkisi,MTV kültürü bir zehir gibi onlara da bulaşmış.Sokakta acaip acaip tipler varmış.Göz ameliyatı olup gözlerini avrupalılar gibi yapanlardan tutunda,alkoliklerin artmasına,tembelliğe kadar... "Samurai'lar işbaşına" diyelim artık :)
Bir de size ilginizi çekecek benzer kelimelerden ve cümlelerden örnekler vereyim:
Türkçe Japonca
iyi ii
yahşi yoshi
tepe teppen
yabancı yabancin
çay ça
daha vardır aklıma ilk gelen bunlar...
Mesela bizdeki yaklaşma eki "-e" aynı anlamda
Yarın Bişkek'e gideceğim.
Ashita Bishkeke iku.
Bulunma eki "-de" de aynı :)
Evde televizyon izliyorum.
Uchide terebio mimasu.
Ahde Vefa
05-08-2006, 02:00 PM
Japonlularin dîn'i Sintoizm degilmiydi?
kurshad
05-08-2006, 02:37 PM
Ustad nerelere kayboldun... Sen yokken atıp tutuyor alem göster kendini...:D
Geldik evvelallah ustad :D
gurkan
05-08-2006, 02:39 PM
Geldik evvelallah ustad :D
hoşgeldin Ustad:D
japonlarin buyuk cogunlugunun inanci sintuizm'dir, ancak gercek anlamda bir din olmadigi gibi, tanri inanci da barindirmaz. sintuizm, insan ruhunun olmedigine ve yasayanlarla birlikte dolastigina yonelik bir inanctir. tapinaklari, daha once yasamis buyuk insanlarin ruhlarina saygi amaci ile yapilmis ve onlarin adini tasiyan yerlerdir. zaten ansiklopedilerde japonlar ateist olarak tarif edilir. bunun disinda en buyuk dinsel grup, budistlerdir. cok kucuk bir hristiyan nufus ile daha da kucuk (cogu turklerden olusan) musluman grup da vardir.
japon insani, toplumumuzda yerlesik olan dusuncenin aksine inanclarina ve geleneklerine bagli degildir. caliskan olduklari dogrudur. ancak geleneklere bagli olmak yerine ulkelerini gelistirebilecek ne varsa alip kullandiklari da dogrudur. bu anlamiyla pragmatist bir yasayis icinde olduklari soylenebilir.
hele de bugunku japon gencligi, bati toplumlarindan daha fazla akla ziyan bir hal sergilemektedir. bunun yaninda intihar oraninin da en yuksek oldugu ulkelerdendir.
ilgilisi icin, bbc'nin hazirladigi 6 bolumluk "japonarama" belgeselini izlemesini tavsiye ederim.
ayrica japonlar, bolgenin en acimasiz ve somurgeci toplulugu olmuslardir. bolgedeki diger toplumlar genel olarak japonlardan nefret eder. bu nefretin en buyugu kore'lilerde gorulur. kore'nin kuzeyi de guneyi de japonlardan derin bir nefret duyar. birkac sene once yaklasik 50 yil aradan sonra guney kore'yi ilk ziyaret eden japon basbakanini, koreli ogrenciler havaalaninda kus parmaklarini keserek karsilamislardir. (bu japon yakuza'sinin unutmamak uzere yaptigi bir ritueldir.) korelilerin bu nefretinin ardinda 2. dunya savasi sirasinda ulkeyi isgal eden japon askerlerinin irzina gecilmedik koreli kadin birakmamasi yatmaktadir. mehmet akif'in "gercek musluman" dedigi de bu japonlardir.
her turk gibi benim de japonlara sevgim ve sempatim oldugu bir gercek. ama konusurken ne dedigimizi bilmek icin de, konustugumuz hakkinda bilgi sahibi olmaliyiz. bu siralar bizim kadar bati entelektuellerinde de bir japon sempatisi gorulmektedir. ozellikle sinemada japon kulturunun cesitli etkilerini gormek mumkun.
kurtbilal1985
05-08-2006, 06:30 PM
kürsat, demekki adamlar japonyaya bir sarilmislar bir daha birakamiyiyorlar. bir ay önce cnn türkte izlemistim, programin ismi "japonyadaki fatsalilardi" galiba. 1986 yilinda bir gemici kisi, tesadüfen gitmis oraya, orada kacak olarak calismis ve yerlesmis. bir gün yakalanip sinirdisi edilmis. adam memlekette ismini degistirmis, vize olmadigi icinde rahatlikla girebiliyormus, bu sefer yaninda bir kac kisi daha götürmüs. her gelen akrabalarindan bir kac kisi götüre götüre sayilari 10.000 kadar olmuslar. japonyadaki fatsalilarin hikayesi kisca bu......
Seckjin Khan
05-09-2006, 11:52 PM
Ben her alanda Japonlarla birlikte çalışmaktan yanayım.Zaten sadece teknoloji alanında birlikte çalışsak bile yeterli :D
Keşke Devlet politikaları ve Özel Sektör de böyle düşünse.Halklar zaten birbiriyle kaynaşmış durumda bu da çok güzel birşey...
BuyukTuran
05-10-2006, 05:33 AM
şu sinopta yapılması planlanan nükleer gücün teknolojisi japonyadan alınacakmış sanırım firmada toshiba firması en yüksek teknoloji oymuş ilişkilerimiz inşallah daha iyi olur ama Türklere karşı olan imajlarının değişmesi kötü oldu :(
Seckjin Khan
05-11-2006, 05:03 AM
Japonlar Türk halkına sempatiyle bakıyor
Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu'nun düzenlediği "5. Uluslararası İlişkiler Kongresi" kapsamında yer alan "Uzakdoğu ve Japonya" adlı konferansta konuşan Japonya Büyükelçiliği Ankara Müsteşarı Katsuyoshı Hayashı, Japonların Türk halkına sempatiyle baktığını açıkladı. Japonların teknik alt yapıya ciddi paralar harcayarak yatırım yaptığını belirten Hayashı, Türkiye'nin Ar-Ge'ye ve teknik alt yapıya para harcamadığını söyledi. Japonların Uzakdoğu ülkeleri içinde ekonomik alanda moderatör konumunda olduğunu vurgulayan Hayashı "Japonya ekonomide bağımsız, özgür bir ülkedir. Bizde demokrasi ve global alandaki güvenlik çok önem taşır" diye konuştu.
Kaynak:Kentyaşam http://www.kentyasam.com
Kaptan-i Derya
05-11-2006, 10:38 AM
ayrica japonlar, bolgenin en acimasiz ve somurgeci toplulugu olmuslardir. bolgedeki diger toplumlar genel olarak japonlardan nefret eder. bu nefretin en buyugu kore'lilerde gorulur. kore'nin kuzeyi de guneyi de japonlardan derin bir nefret duyar. birkac sene once yaklasik 50 yil aradan sonra guney kore'yi ilk ziyaret eden japon basbakanini, koreli ogrenciler havaalaninda kus parmaklarini keserek karsilamislardir. (bu japon yakuza'sinin unutmamak uzere yaptigi bir ritueldir.) korelilerin bu nefretinin ardinda 2. dunya savasi sirasinda ulkeyi isgal eden japon askerlerinin irzina gecilmedik koreli kadin birakmamasi yatmaktadir. mehmet akif'in "gercek musluman" dedigi de bu japonlardir. Sana katiliyorum, her ne kadar sevsek'de, hosgörûyle baksakta onlara, onlarin eksik, kara tarafinida bilmemiz lazim, gül'ü seven tikene katlanir gibi.
Sadece koreliler degil, cinlilerde onlara derin nefret besleyenlerdendir, hatta japon basbakan 2.ci dunya savasinda cin'de görev yapan general'in mezarini ziyaret ettiginde cin'de büyük gösteriler oldu.
Japonlar ile Cinliler geleneksel dusmandir Turklerde eskiden cin ile sayisiz savaslar yapmisti hatta korkumuzdan cin seddini bile yaptilar bu olay japon larin bize saygi ve sevgi duymasina sebeb olmustur .Ayrica japonlar turkceyi bizim gibi konusabilirler kendi dil yapilari bizimkine cok benzer konusurken bir yabancinin turkce konusmasi komik olur ama japonlar turkce konustugunda bu sorunu yasamazlar ayni sekilde turklerde japoncayi ayni sekilde konusabilir.
Colpan
05-11-2006, 12:24 PM
ayrica japonlar, bolgenin en acimasiz ve somurgeci toplulugu olmuslardir. bolgedeki diger toplumlar genel olarak japonlardan nefret eder. bu nefretin en buyugu kore'lilerde gorulur. kore'nin kuzeyi de guneyi de japonlardan derin bir nefret duyar. birkac sene once yaklasik 50 yil aradan sonra guney kore'yi ilk ziyaret eden japon basbakanini, koreli ogrenciler havaalaninda kus parmaklarini keserek karsilamislardir. (bu japon yakuza'sinin unutmamak uzere yaptigi bir ritueldir.) korelilerin bu nefretinin ardinda 2. dunya savasi sirasinda ulkeyi isgal eden japon askerlerinin irzina gecilmedik koreli kadin birakmamasi yatmaktadir. mehmet akif'in "gercek musluman" dedigi de bu japonlardir.Hazır Uzak Doğu'daki sömürgecilik ve vahşetten bahsetmişken, Çin Halk Cumhûriyeti'nin Doğu Türkistân, İç Moğolistân, Tibet gibi yerlerde yaptıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?
TURKiSTAN
05-11-2006, 02:53 PM
TÜRKİSTAN’IN RESMİ YOK
Dr. Oğuz DOĞAN
Bir bak...!
Çatlamazsa kafan dehşetinden vahşetin
Ve boşalmazsa gözünden Altay’ın kanlı yaşı
Kör olmazsa korkunçluğun zirvesinde gözlerin
Dursun yine dostum, yerinde bırak.
Gerekmezsin...
Çünkü şehidimin mezarında bir kefen tozu kadar
Etmezsin...
Resmin yok ata yurdum... Resmin yok esir yurdum... Toprağa düşen Türkistanlım, kan kardeşim, gücü bitmiş, gözyaşı tükenmiş ninem resmin yok senin de...
Çekmemiş küresel kameralar acını; kanının kızılını ayırt edememiş global teknoloji mazlum yavrum... Bebekten şehit düşmüş çekik gözlüm, yok resmin senin de...
Ey Kaşgar, ey Karabağ, ey Hocalı, ey Altay... Yoksun, yoksun, yoksun... Emperyalizm için çoksun mazlum ırkım.
Senin kanın kan değil. Senin canın can değil.
Anlayabildin mi terk edilmişliğin ne idüğünü? Kavrayabildin mi gerçek acıyı şimdi?! Ağladı dünya Bosna’ya, kadınlar saçlarını yoldu Çeçenya için, Filistin’de yurdunu satanların yolunda “ah” çekti kavmi beşer. Türkistan! Söylesene, senin çilen dolmadı mı? Söyle bana Odlar Yurdu, acın yeter olmadı mı?
Ya tarihin yeliyle savrulan kardeşlerin Urumeli’ne? Vicdanı Akdeniz’le Karadeniz arasına sıkışan, “acı”yı bile ezbere, “zulm”ü bile banttan hisseden soydaşların? Onları da gördün mü esir dostum? Gördün mü, ağabeyleri resmini çekmiş Filistin’in. Gördün mü, satkınlara ağlıyorlar günlerdir. Geceleri kalkıp dualar gönderiyorlar. Sağ ve Sol eller havada, “Filistin’e Özgürlük” sloganları atıyorlar. Seni görmeyenleri gördün mü?! Senin kanını içenlere madalya takanları; senin her gün biraz daha bitişini seyir eden, ağlamayan, yaşarmayan gözleri gördün mü?..
Ama sen ey Türk’ün bozulmamış vicdanı, ey sen esarette pişmiş büyük öfke, ey Türkistan, ey Ateşlerin Yurdu... Sen yanarsın Filistin’deki Arab’a da bilirim, kahrolursun kim düşse toprağa suçsuz. Kin tutmazsın, tutmadın bir an olsun seni unutanlara da.
Ama ey karındaşlar, ama ey milletim! Birce sözüm var sizlere. Reva mıdır, Adalet midir bu Tanrı aşkına? Gerçekten samimi misiniz Filistin için çıktığınız meydanlarda attığınız naralarda? İçinizden gele gele mi yapıyorsunuz bunu? Oysa her haber bülteninde, iyi hazırlanmış bir tiyatro oyunu ve rolüne inanmış insanlar yığınını seyrediyor gibiyim. Yani nasıl? Yıllardır katil Çinli, milyonlarla ırkdaşınızı gömerken Tarım havzasına; gaddar Ermeni emerken Azeri çocuklarının kanını daha düne kadar, MEYDANLARA ÇIKMAYAN SİZ; YİNE AYNI SİZ MİSİNİZ?!!!
Ne olur, biraz olsun aklı yerinde kalan biri varsa kurtarsın benim aklımı da! Allah için kurtarın çıldırmaktan beni de.
Irkçılık yapmış olmayalım; Türk olmanız falan şart değil... Ama ey Ademoğulları, size göre Türk’ün kanı daha mı az kırmızı? Hepinize göre mi böyle? Ey Müslümanlar! Uygurlar ve Azeriler daha az mı Müslüman?
Unutmayın ey insanlar! Türkistanlılar, Karabağlılar kendilerine acınması falan istemiyor, istemediler de. Ama sizlerdeki nasıl bir yüzdür ki “iki yüzlülük” kavramının sınırlarını bu denli zorlayabiliyor?
Binlerce Mehmetçiği arkadan vurmuş olsalar da, Türk’ü hatırlatacak en ufak belirtiye dahi tahammül gösteremeyecek kadar size düşman olsalar da, kutsal toprakları resmen satsalar da, kimse size onlara üzülmeyin, ağlamayın ölenlerine demiyor. İnsan olanın, önünde can veren bir havyan için bile acı duymaması mümkün mü? Üzülmemek mümkün mü? AMA NEDEN BU ÇİFTE STANDART...?
Söyleyeyim ister misiniz?
Çünkü Türkistan’ın resmi yok.
Çünkü çekilmemiş görüntüleri şehidimin.
Çünkü görmek istememişsiniz Türk’ün kızıl kanını.
ÇÜNKÜ GÖZDEN IRAK OLAN, GÖNÜLDEN DE IRAK...
Eğer varsa, kaldıysa bu sözüme ün katacak
Çaresizim... ne olur gelin dostlar, buluşalım Altay’da:
Ağlayalım ve Ölelim... Yaşanmaz bu dünyada...
-----------------------------------------------------------------------------------
Sizi bilmem ama ben onlara da üzülüyorum tıpkı bu yazıyı okuyup,gözümden Altay'ın kanlı yaşı gelerek vatanımın esaret altındaki doğusuna üzüldüğüm gibi.
ALLAH BİZ BİLAN...
gurkan
05-18-2006, 12:22 AM
Japonya,Turgut Özal'ı unutmadıİran-Irak savaşı sırasında İran'ın başkenti Tahran'da mahsur kalan Japon vatandaşlarının kurtarılması'daki katkısı nedeniyle Japonya, 8. Cumhurbaşkanı Özal için mektup yolladı.18 Mayıs 2006 00:12Yazı boyutunu büyütmek için http://image.haber7.com/font-size-12px.gif http://image.haber7.com/font-size-14px.gif http://image.haber7.com/font-size-16px.gif http://image.haber7.com/haber/29340.jpg
İran-Irak savaşı sırasında İran'ın başkenti Tahran'da mahsur kalan Japon vatandaşlarının kurtarılması dolayısıyla 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal adına oğlu Efe Özal'a Japonya Başbakanı Koizumi'nin özel şükran mektubu sunuldu. Dönemin THY Genel Müdürü ve Tahran'a gönderilen uçağın personeline de Japon Devlet Nişanı verildi.
Ceylan Oteli'nde düzenlenen ve Türk ile Japon milli marşlarının çalınmasıyla başlayan törende konuşan Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Tomoyuki Abe, 21 yıl önce meydana gelen son derece etkileyici bir olayla ilgili olarak Japon halkının şükran duygularını ifade etmek için bu törenin düzenlendiğini söyledi.
Abe, 1985 yılının Mart ayında İran-Irak savaşı sırasında Tahran'a yapılacak hava saldırısı öncesinde Japon uçaklarının buraya sefer düzenleyemediğini, diğer ülke havayollarının da öncelikle kendi ülkelerinin vatandaşlarına uçaklarında yer verdiğini anlattı.
Bu nedenle çok sayıda Japon vatandaşının Tahran'da mahsur kaldığını dile getiren Abe, dönemin Tahran'daki Japon Büyükelçisi'nin, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi İsmet Birsel'e, Türkiye'den uçak gönderilmesi ricasını ilettiğini kaydetti.
Dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın, eşine rastlanmayan bir karar verdiğini belirten Abe, şöyle konuştu:
"Turgut Özal, THY Genel Müdürü Yılmaz Oral'a kurtarma uçağı gönderme talimatı vermiş, bu talimat sayesinde düzenlenen Tahran seferi çok sayıda Japon vatandaşının yüreğine nakşedilen bir efsaneyi gerçekleştirmiştir. THY'nin özel seferi için gönderilen uçak, 215 Japon yolcuyu alarak hava saldırıları başlamadan önce Tahran'dan havalanmayı başardı. Bu hikaye ile aktarılan dostluk, içtenlik ve cesaretin biz Japonlar tarafından unutulması mümkün değil."
AA
Destankutluhan
05-18-2006, 02:46 AM
Hazır Uzak Doğu'daki sömürgecilik ve vahşetten bahsetmişken, Çin Halk Cumhûriyeti'nin Doğu Türkistân, İç Moğolistân, Tibet gibi yerlerde yaptıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ancak, Kiya'nin soyledigi de dogrudur. Japonya nerdeyse Dogu Asya'nin Nazileri olarak kabul edilirler. Yuzbinlerce kadini sex kolesi olarak kullanmislardir. Bugun bile bu hastaliklarindan vazgecmis degiller.Savas doneminde insanlara akla hayale gelmeyecek iskenceler yapilmistir.
Yanlis hatirlamiyorsam eski Osmanli sultanlarindan birini ABD'de vuran da Japonlardir.
Bunlari tum japonlari kotuleme bazinda soylemiyorum. Sushileri guzel oluyor. Turkiye'de de acilacakmis. Ama nasil Japon usulu mu, Turk Usulu mu gorecegiz ?
http://www.milliyet.com.tr/2006/05/18/son/sonyas05.asp
gurkan
05-20-2006, 03:12 AM
Türkistan kardeşimizin Naklettiği "Türkistan'ın Resmi Yok" adlı Çalışma düğme olayları ve kargaşa da gözümden kaçmış...
Okudum duygulandım... Belki Arkadaşlarında gözünden kaçmış olabilir tavsiye ederim okusunlar....
SerkanK
05-20-2006, 04:41 AM
ACABA Cin rusya Japonya Ve Turk ülkeleri Aralarında bir anlaşma yapıp. Sömürgecilik , Asimilasyon Ve bu gibi Zararlı Seyleri Uygulamaktan Vazgeçip Stratejik,Ekonomik Ve dunyaya Ornek Olancak Bir Ortaklık kurmaları mumkunmu? bu sayede kendi Turk vatandaslarımızıda Kurtarmıs oluruz somurgecilikten ve Asimilasyondan.
Seckjin Khan
05-20-2006, 09:12 AM
Çin&Japonya ile hayatta aynı projede olmaz :D
Zaten Asya'da da gerginlik var G.Kore ve Japonya küçücük bir ada için çapışıyorlar...
OguzK
05-20-2006, 10:03 AM
Türkiyeye samimi bir şekilde mütefik olabilecek nadir devletlerden Japonya.
Bu arada Doğu Türkistanda zulüm sürerken, Rusya(sözde emperyalist değildir!) bünyesindeki Türkleri komik bir özerklikle kandırıp tüm ekonomik kaynaklarını sömürürken, Türkiye, Rusya ve Çin müttefik olacak?!
Ben Çine karşı Türk-Japon-Orta Asya devletleri işbirliğinden yanayım.
Destankutluhan
05-20-2006, 10:32 AM
Türkiyeye samimi bir şekilde mütefik olabilecek nadir devletlerden Japonya.
Bu arada Doğu Türkistanda zulüm sürerken, Rusya(sözde emperyalist değildir!) bünyesindeki Türkleri komik bir özerklikle kandırıp tüm ekonomik kaynaklarını sömürürken, Türkiye, Rusya ve Çin müttefik olacak?!
Ben Çine karşı Türk-Japon-Orta Asya devletleri işbirliğinden yanayım.
Asyada Cin'nin gozardi edilecegi hicbir denge barisa hizmet etmez.
OguzK
05-20-2006, 11:21 AM
Ne barışından bahsediyorsunuz? Orada barış mı var zannediyorsunuz?
Zaten oradaki barışı bozan tüm dünyanın başına bella çinlilerdir, derhal durdurulmaları gerek, Doğu Türkistanda çocuklar sakat doğarken Türkiye Çinle müttefik olacak!
Anti amerikan ulusalcılar nerede acaba?
Pardon, onlar en son İran,Rusya ve Çinin toprak bütünlüğü adına milliyetçi Türk teröristleri(!) öldürmeye gitmişlerdi!
Yamtar
05-21-2006, 01:34 PM
Sence köken olarak Japonlar orta asya'dan gelmesi münkünmü ve hatta Türklerlen baglantilari varmi?
The genetic affiliation of the Japonic family is uncertain. Numerous theories have been proposed, relating it to a wide variety of other languages and extinct languages (http://en.wikipedia.org/wiki/Extinct_language) spoken by historic cultures of the Korean (http://en.wikipedia.org/wiki/Korea) families, including peninsula; the Korean language (http://en.wikipedia.org/wiki/Korean_language); the Altaic languages (http://en.wikipedia.org/wiki/Altaic_languages); and the Austronesian languages (http://en.wikipedia.org/wiki/Austronesian_languages), among many others. It is also often suggested that it may be a creole language (http://en.wikipedia.org/wiki/Creole_language) combining more than one of these.
The proponents of Altaic traditionally considered it to include Korean (http://en.wikipedia.org/wiki/Korean_language), the Turkic languages (http://en.wikipedia.org/wiki/Turkic_languages), the Mongolic languages (http://en.wikipedia.org/wiki/Mongolic_languages), the Tungusic languages (http://en.wikipedia.org/wiki/Tungusic_languages) (or Manchu-Tungus), and Japanese (http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_language).
bence bizim baglantimiz var cünkü tek URAL-ALTAY dilerine bir baglanti olan dil'dir ve o dilerin özeligi su dur "agglutinative language".
An agglutinative language is a language (http://en.wikipedia.org/wiki/Language) in which the words (http://en.wikipedia.org/wiki/Word) are formed by joining morphemes (http://en.wikipedia.org/wiki/Morpheme) together.
Masanori
05-21-2006, 02:08 PM
look, japanese do not care about their history at all. if u find any japanese n tell him this stroy, the only thing he may tell u will be "oh, really!" that is it! they do not live with tha past, they dont care about it. Japanese r interested only in their own future. n prbbly this is the reason of their progress!
Yamtar
05-21-2006, 02:12 PM
You must know your past to see the future! It is very very sad that the people of such an country with such an honorful history don't know their past! When the japanese people put light on their past they will propably see that they are familiar with people from central asia and so there will be new possibilities of foreign policy!
Masanori
05-21-2006, 02:30 PM
You must know your past to see the future! It is very very sad that the people of such an country with such an honorful history don't know their past! When the japanese people put light on their past they will propably see that they are familiar with people from central asia and so there will be new possibilities of foreign policy!
they have money. Currenlty, all possibilities are in it!
TURKiSTAN
05-21-2006, 04:23 PM
Masanorisan!
kono topikku wo kaita hito wa nihonjinni tsuide nanimo shiranai.
soshite wakai hitodesukara sukoshi shujoutekidesu...
Mata!
Qarama
05-22-2006, 05:36 AM
konichiwa masanori & turkistan,
Ossharu koto ga wakarimasen
kono topikku wo kaita hito wa nihonjinni tsuide nanimo shiranai.
soshite wakai hitodesukara sukoshi shujoutekidesu...
Mata!
Kore wa nan to iu imi desu ka?
evgin
05-22-2006, 06:08 AM
matarama suko,taşımasu,çayiçonmu?yaa havanız kime:D
Yamtar
05-22-2006, 06:18 AM
siz bunun tercümani yapa bilirmisiniz??? ya inglizce yada türkce lütfen!
SerkanK
05-22-2006, 06:24 AM
Ya beyler Bu japonlar bir ara orta asyada yasayan turklerin Simdiki japonyaya Göc etmesiyle olusan bir toplum olmasın Sakın ?
kimse bu konuda bişey bilmiyo zaten. hayali Biraz ama olsun :)
bide madem japonlarda Geçmişini bilmiyo Bu Hikaye iyi tutar Bence :)
evgin
05-22-2006, 06:43 AM
bi yerde moğollarla akrabalıkları olduğunu duymuştum ama pek inandırıcı gelmemişti.
TURKiSTAN
05-22-2006, 09:24 AM
bi yerde moğollarla akrabalıkları olduğunu duymuştum ama pek inandırıcı gelmemişti.
niye olmasın ki,zaten var ama elbette onlar da epey karışmış bir toplum.
Mesela Japonya'da yapılan sumo güreşlerinde yıllardır şampiyon olan sumocu Asashoryu Moğol ve onunla birlikte 5 tane daha Moğol sumocu var. Bu kadar başarılı olmalarının sebebi,Moğolistan'da da aynı şekilde sumo'ya çok yakın bir milli spor olması...
Türkistan'da zaten herkes tarafından,Türkiye'de de Aba güreşi olarak bilinen güreş de Judo'nun neredeyse aynısıdır.. Bizim de dünyaca ünlü Judo'cumuz Selim Tataroğlu vardır biliyorsunuz. Ayrıca artık dünyada Judo "Judo" olarak değil, "Judo-Kurash" (Kurash,bildiğiniz gibi Güreş) olarak anılıyor...
Genetik olarak benzemenin pek bir önemi olduğunu sanmıyorum.Irk hiçbirşeydir,kültür ise herşey...
evgin
05-22-2006, 09:45 AM
Genetik olarak benzemenin pek bir önemi olduğunu sanmıyorum.Irk hiçbirşeydir,kültür ise herşey...
haklısın,kültürler iletişim yoluyla gelişir,demekki sözü geçen milletler arası alış-veriş bu tarz benzerlikler çıkarmış ortya...
Destankutluhan
05-22-2006, 11:50 PM
Ne barışından bahsediyorsunuz? Orada barış mı var zannediyorsunuz?
Zaten oradaki barışı bozan tüm dünyanın başına bella çinlilerdir, derhal durdurulmaları gerek, Doğu Türkistanda çocuklar sakat doğarken Türkiye Çinle müttefik olacak!
Anti amerikan ulusalcılar nerede acaba?
Pardon, onlar en son İran,Rusya ve Çinin toprak bütünlüğü adına milliyetçi Türk teröristleri(!) öldürmeye gitmişlerdi!
Mesele o kadar basit olsaydi bir sozum olmazdi.
Insanlar savas icin degil baris icin calismak durumundalar, biz istesek de istemesek de bolgenin en buyuk gucu Cin'dir. Japonya'dan da gucludur. Ekonomik olarak en gec 30 yil icinde 1 numarali Ekonomik Superguc olacak kapasitedeir. Dunyanin uretim merkezlerinden biridir.
Salt milliyetci duygularla dunya isleri hallolmuyor. Sizin soylediginize gore bizim Cin ile iliskileri coktan kesmemiz lazimdi. Kaldi ki Japonya'nin seninle ittifak edecegini nereden cikariyorsun ? Once kendi icimizde ittifak olalim da oralara sonra bakalim derim.
Saglicakla,
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.