PDA

View Full Version : Ortodoks Gagauzlar kardestir; Patrikhane Ortodokslari Kallestir

Scofield
07-03-2006, 02:35 AM
Sevgili arkadaslar. Patrikhane ekumenik durumlari Rumlarin faaliyetleri Turk halkini cileden cikariyor; evet. Fakat Ortodokslar hakkinda yorum yaparken birkac noktayi ayirt etmenizi diliyorum. Rum ortodokslar hala Istanbulu sahip olabilecekmis gibi faaliyet gösterir, ona bir gun sahip olacagini umid ederek hayaller kurar. Buyuk guclerin destegini kazanir. Ruhban okulu? Ayni halt.

Fakat Gagauz Turkleri Ortodoks olmalarina ragmen Turkiyeye karsi hicbir siyasi artniyet barindirmazlar. Her ne kadar ortodoks da olsalar sanki musluman gibi yasar, Turk adetlerini benimser ve vatana saygi duyar. Özellikle yillarca Moldovalilar tarafindan ezilen Gagauzlarimiz Turkiyeye kardeslerinin yanina göcup daha rahat bir hayati benimser. Bircogu ise Islami tercih eder. Tabi bunlar zamanla olur. Gagauzlar sizin kardeslerinizdir. Herne kadar Hristiyan da olsa Turkiyeye göcmelerinde sakinca yoktur. hicbir siyasi veya dini faaliyetleri bulunmamaktadir. Hristiyanligi yayma gibi bir misyonlari yoktur. Gagauz Ortodokslarinin göcmesinde yasamasinda Turkiyeye katki saglamalarinda siz Turkiye'nin guzel insanlarinin uzerine dusen cok görev vardir. Gagauz kardeslerimizi dislamak, Rumlarla ayni kefeye sokmak yerine daha da kardesce yaklasip Islam dininin yayilmasini misyon edinmelisiniz. Gagauz kardeslerimiz hicbir sekile Islam dinine önyargi ile yaklasmazlar. Her birimiz Turk veya Turkik oldugumuz icin birbirimize kanca bagli durumdayiz.

Bazi dini konulara yazmak istemiyorum ama kisa bir özet ile belirtmek istedim.

Destankutluhan
07-03-2006, 03:14 AM
Patrikhane konusunda yazdiklarimizdan dolayi rahatsiz ettiysem, ozellikle ozur dilerim.

Hicbir sekilde kimseyi dininden dolayi rencide etmek gibi bir dusuncem, Turk oldugumdan dolayi, zaten olamaz. Bu hepimizde olan bir hastalik, keske biz de yapabilseydik de diyorum bazen.

Turk Milletinin tamaminin musluman olmadigini hepimiz biliyoruz, biz insanimizi sadece dininden dolayi degil Turk oldugu icin seviyoruz. O yuzden sizin iciniz rahat olsun, asla bir ters dusuncemiz olmaz diyorum.

Aslinda hepimiz biliyoruz ki Istanbul'da sergilenmeye calisilan oyun dini bir oyun degil, din ve inanc ozgurlukleri arkasina siginilarak Turk Ulusunu "haddini bildirmek", onlar iclerindeki "kini" asla ama asl unutmadilar, unutmayacaklardir da , bu milli bir olaydir, ben din ile alakali gormuyorum. Istanbul'da soylenen bu topraklarin gercek sahibinin Rumlar oldugudur, yaptiklarini yapmaya haklari oldugudur.

Bunun karsiliginda Yunanistan'da inanci ne olursa olsun butun Turklere ve Muslumanlara karsi yapilanlara sessiz kaldigimizdan yakiniyorum.

Saglicakla,

oğuz
07-03-2006, 03:57 AM
Bu bölümde ve diğer platformumuzda Gagauzlu kardeşlerimize hep yaklaşımımız dostça ve kardeşçe olmuştur,OLACAKTIR...

METE
07-03-2006, 04:55 AM
Turk turk e yanlis yapmaz bosuna savunmuyoruz Turklugu neye inanirsan inan onemli degil .