PDA

View Full Version : Din dersi gerekli mi?

nogayhan
07-05-2006, 11:38 PM
S.A

Din dersi olsun mu olmasın mı,tartismasini sacma buluyorum.
Din de en az biyoloji kadar, matematik kadar hatta daha fazla hayatin kapsama alanina giren bir konu cunku. Elbette din bilgisine sahip olmali genclerimiz.Bizim tartismamiz gereken asil konu, din dersinin olup olmamasi degil, ne sekilde olmasidir bence.

Nufusunun ezici bir cogunlugunun Sunni Müslüman oldugu bir ulkede yetisen ogrenciler bu dinin dogusunu, gelismesini ve temel gereklerini ogrenmeliler tabii ki. Bunu ogrenmek icin ogrencinin ille de Sunni Musluman bir ailenin uyesi olması gerekmez. Bu toplumda yasiyor olması yeter...

gurkan
07-06-2006, 12:23 AM
Selamün Aleyküm

Biz Bu gençlerimize dinimizi öğretmez anlatmaz isek geleceğe ne taşıyacağız. Ahlaksızlığı mı ? Hırsızlığı mı ? Yalanı mı ? İftirayı mı ? Gıybeti mi ? Kardeşliği mi ? Vatan Millet sevgisini Mi ? Hayır bunları taşıyamayacağız. Birde İçimizden şu aralar nadiren değerli islam bilgini çıkıyor. Biz eğitim ordusu kurup dünya islamı anlatmalıyız nerde; Nufusunun % 99 nun müslüman kabul edildiği ülkede yasaklıyoruz. Ondan sonra Suudlerin resmi mezhebi olan Vahhabiliği kalıyor İslam ; Sonra Gürkan söylüyor diyorlar. Söyler tabi. Her alanda geniş ufkumuzu daraltıyoruz.

Bu Gürkan ki 28 yaşından sonra Arab alfabesiyle Kuran Okumayı öğrenmiş ; Dini bilgi konusunda bu açığını telafi etmeye çalışan birisi ; Şükürler Olsun Allah-a bize bu kapıyı açtı. Dİlerim Allah Bizi dinde imtihan etmesin.

Ve Kendi Kendime şu sözü verdim; Çocuklarıma dinimizi öğretmede fedakar olacağım ki ; Misyonerlerin eline düşmesin ; Ve biraz daha geliştireyim kendimi Kuran öğretmeyi dahi planlıyorum. Allah-ın ikramından nasiplensinler günahlarımıza keffaret olur. Arkadaşlar din bizlere Allah-ın nasihatıdır. Yeryüzünde felah bulmamız için ; Ve ebediyetimizi kazanabilmemiz için ;

Azim-i Şan Allah-u Teala (c.c) Buyurdu ki ;

Rahman ve Rahim Olan Allah-ın Adı ile ;

Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.(Nahl 90)

Biz müslümanlar bu öğütün gereğini yapar Allah-ı tanıyan birleyen Ahlaklı Vatana ve millete hizmetkar nice nesiller yetiştiririz. Arkadaşlar Nufus planlaması bir aldatmacadır. Bu nu bu işin ilmini okumuş birisi söylüyor. Rızık Allah-tandır. Memlekete Allah-tan nice hayırlı ahlaklı evlatlar yetiştirmenizi temenni ederim.

Selametle...

HYML
07-06-2006, 02:46 AM
Din dersi elbette gereklidir. İnsanın manevi boyutunu din doldurmazsa ne doldurur ki? Eğer biz İslamla o boşluğu dolduramazsak, birileri budizmle hıristiyanlıkla, yogayla, satanistlikle, ateistlikle doldurur.

İnsan çekirdekten yetiştiğine göre ve toplum, tarih, kültür, gelenek vs. kavramlarla sonradan şekillendiğine göre, çekirdek kısmını ifade eden aile kavramında islamı, çocuğa anne sütü gibi yedirip içirmeliyiz ki, onu hastalık olarak addedeceğimiz diğer dinlerden ve sapık inanışlardan koruyabilsin.
Bu da ne ile olur? Elbette islamı önce kendimiz yaşayarak. Bu işe aileden başlayarak yani suya düşen bir damlanın yaydığı dalgalar misali gidebildiğimiz yere kadar bu hayatı yaşayıp yaşatmalıyız.
Bir İng. atasözü derki; "Bazen hareketlerin sesi, dilin söylediğinden daha fazla çıkar."

Dil ne kadar söylerse söylesin, kızım namazını kıl, oğlum yalan konuşma, dedikodu yapma, haksızlık yapma, terazini şaşırma vs. vs...
Eğer biz yukarıda ki dinin uyarılarını kendimiz yaşamıyorsak etrafımıza da (Allah'ın izni haricinde) yaşattıramayız.

Bu şartlar altında madem ki iman ettik, safımız burasıdır dedik, dinimizin en azından elzem olan yani dinin omurgasını oluşturan farzlarını, vaciblerini, emir ve yasaklarını öğrenmememiz lazım ve en önemlisi öğrendikten sonra azami gayret gösterip bu ilmi fiiliyata geçirmemiz lazım.

Allah hepimize kendisinin kabul edeceği davranışları sergileyen bir "kul" olmayı nasib etsin.

M. İslamoğlu'nun dediği gibi;

Sakın kaçma, kaçtığını zannetme. Nemrut'lar, Ad'ler, Semud'lar, Firavn'lar ve onların taraftarlarıda kaçmışlardı ve firari durumdalardı. Ve öylece yakalandılar. Yakalanmayacaklarını zannettiler ama yakalandılar. Sen, sana verilen emenetle birlikte ol. Ve yakalandığın gün bırakıldığın yerde ol. Ki, firari duruma düşüp öyle muamele görme!

Burada, seneler önce yazdığım "Toprak" adlı şiirden bir bölüm iyi gider diye düşündüm;

...Ey toprak!
Ey kara toprak!
Senden geldiğimiz gibi tertemiz,
Tekrar sana dönebilmek,
Var olan şu alemde inan ki tek gayemiz...

gurkan
07-06-2006, 03:07 AM
HYML Kardeşin Ellerine diline sağlık. Ustad Şiirde fena değilisin.

Benim burada verdiğim Gürkan'la Şiir Karalamaları başlığını kırgınlık anımda silmiştim. Senden arzuhalim şudur "HYML&GÜRKAN İMZALI ŞİİR KARALAMALARI" başlığı açman senin o gizemli dünyanı zevkle okuyalım. Bu acizde sildiklerini oraya tekrar koyar. (Karalama dememdeki kasıt bu işte ehil olmadığı düşündüğümdendir Ustadlar varken karalamalara şiir diyemem)

Muhasebe için İsabet olur diye bir karalamamızı buraya verelim.

“ÖMÜR DEDİĞİN”

Ömür dediğin
Günleri sayılı kese
Her anı çil altın
Dikkat et sende
Keseden ayrılan güne
Beyhude
Geçen zamandır…

Ey bu handan geçen yolcu !
Uykusuna daldığın bu cihan
Uyan ! Bak –sahte kervan
Haydi
Adem
Davran !
Ağırdır yükün
Düşün kaybettiğin
Gün Gün
Yalnız fani dünya mıdır ?

Gürkan; 01.01.2002

Scofield
07-06-2006, 03:11 AM
Din dersi elbette gereklidir. İnsanın manevi boyutunu din doldurmazsa ne doldurur ki? Eğer biz İslamla o boşluğu dolduramazsak, birileri budizmle hıristiyanlıkla, yogayla, satanistlikle, ateistlikle doldurur.

Yoga bir din mi? :) Yakinda Karete Kung Fu ile doldurmasinlar hatta :D

Qarshi
07-06-2006, 03:31 AM
Din dersi mutlaka olmalı !

Yalnız nasıl olacak ;Bizim zamanımızda devlet liselerinde Ermeni vatandaşlarla beraber okurken, sıra din derslerine geldiği zaman ,biz ders yapar onlar bahçede dolaşırdı...

Aynı sıkıntı şimdi dahada açımlanarak ;Diğer dinler,diğer mezhepler ve dinsizler için başgösterdi...

Olmalıda,nasıl olmalı ?

Demir Kağan
07-06-2006, 04:32 AM
Din dersi gerekli değildir. Atatürk vaktindeki gibi Yurttaşlık Bilgisi olmalıdır din dersinin yerine. Öğretilecekse de bütün dinler eşit biçimde öğretilmelidir. Sünnilik öğretiliyorsa Alevilik de öğretilmeli, İslam öğretiliyorsa Hristiyanlık da öğretilmeli.

gurkan
07-06-2006, 04:39 AM
Evet Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Kitabının içinde Hepsi var. Öğretiliyor.:)

Demir Kağan
07-06-2006, 04:49 AM
Din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarında var, hocalarında yok! Bu ülkenin din dersi öğretmenlerini hepiniz daha iyi biliyorsunuz.

HYML
07-06-2006, 05:15 AM
...Bu ülkenin din dersi öğretmenlerini hepiniz daha iyi biliyorsunuz.

Ahh Rıdvan Hoca ahh! Bana kuru kuruya abdest aldırtıp, kendi masasının da üstüne çıkartıp, saat 11 sularında öğle namazı kıldırmıştı. Üstelik kıbleye yönelmişmiydim onu hatırlamıyorum. Ya orta 2, ya orta sondu. Hocanın takdirini ve notunu aldık ama arkadaşların söylemleri dalga boyutundaydı.:)

O günlerde ezberlediğim sureler sayesinde bugün çok rahatım.
Biz bu ülkenin körpecik beyinlerine solcu devrimci marşlar öğreten öğretmenlerini de biliyoruz.
(bkz. Yıl 1979)

gurkan
07-06-2006, 05:27 AM
Bizimde Cemal Hoca Vardı. Sınavlarda Hep Namaz sürelerini sorardı. Sözlü de Abdest almayı Ya da Namaz kılmayı ?
Böylelikle Bu dersi Namaz kılmayı ve abdest almayı bilmeyenler geçemezdi .Öğrenip geçerlerdi. Herkesin önünde olduğu için zaten herkes öğrenirdi.:)

Allah Razı Olsun...

Qarshi
07-06-2006, 05:39 AM
Bizim zamanımızda Din derslerine genelde Sosyal,Tarih veya Edebiyat hocaları girerdi...

O dönemde Din dersi demek boş ders demek idi bizim için...

Şu anki tedrisatı bilmiyorum :rolleyes:

EGETÜRK
07-06-2006, 05:42 AM
Benim gördügüm tüm din hocalari gayet laikti.Gayrimüslim ögrencileri dersten zorla cikarmak gibi bir durum hiç olmadi,isteyen kaldi,dersler tüm dinleri kapsayacak sekilde tartisildi demek istiyorum ki Bazi seylerin sadece kitapta yazmasi gerekmiyor.Bence MillEgitim Bakani dün dogru konustu.Müslümman olanlar bu dersi görmekle yükümlüdür.Alevilerin Biz Müslüman Degiliz diyecegini sanmiyorum.Ama bir konuda haklari da var,Bu derste Sinto dini Hindu dini de tanitiliyorsa,Alevilikten de bahsedilmeli.Sunu da es geçmeyelim,her basi agriyan AIHM'ye giderse pek hos olmaz,Cünkü aleyhimize kararlar hep onaylaniyor.Fakat gidenlerinde caresiz kaldiklari dogru.Dengeyi bulmak lazim:

borcugin
07-06-2006, 06:31 AM
S.A.

Yıl 70-80 arasında geçti ilköğretim ve lise çağlarım. Din dersi hocalarımızın hepsi tüm öğrenciler tarafından sevilirdi. Hiçte siyaset yaptıklarını, antilaik bir duruş sergilediklerini ya da şeriatçı bir tutum takındıklarını görmedik. Biz o dönemlerde kusura bakmayın sizin kadar lumpen, dünyayı algılamaktan uzak, oynama şıkıdım şıkıdım diye bakmıyorduk dünyaya. Yani pek te depolitize edilmemiştik. Hele akamedi yıllarında sağcısı da solcusu da en azından kitap okuyan kişilerdi, en azından ot saman gibi beyinleri yoktu. Çok iyi anımsıyorum, seçmeli dersti bu ders uzunca dönemler boyunca, bu derse kaydını yaptıran bir çok arkadaşım vardı, ateist olan. Hepsi de salt İslâm'ı öğrenmek adına katılıyorlardı ve o kadar saygılı ve ölçülü sorular sorarlardı ki. Anlatamam. Yani eski kuşakların tartışma adabları şimdikilerin gibi cool değildi ya da zattürük ya da popüler, trend, in, out değildi. Çok zevkli derslerdi çok. Hocalarımız abdest almayı, namaz kılmayı öğretmezlerdi, çünkü çoğu kişi bilirdi. Bu eğitimleri zaten inanan ailelerin çocukları büyüklerinden öğrenmişti. Tıpkı benim babaannemden öğrendiğim gibi. Dersler çoğunlukla soru, yanıt, tartışma, yorum ve sonuçta da, "bu sizin görüşünüz ve saygı duyarım efendim" biçiminde biterdi.

Müfredatlarda bir çok din ve inanıştan söz edilmesine karşın Alevi-Bektaşi inancından çok az söz edilmesi, hatta hiç edilmemesi doğru değil.

Milli Eğitim Şuralarında açıklanan, altına herkesin imza attığı, oluşan bu iradenin mevzuat olarak yürürlükte olduğu bir dersi kaldırmak doğru değil. Yeniden yapılandırılabilir. Zaten Hıristiyan inançlı olan öğrencilerin de okuldan böylesine bir eğitim ihtiyaçlarının olduğunu da sanmıyorlar. Kim? Hıristiyan inançlı kişiler. Eğer ihtiyaç hasıl olursa konulabilir. Konulduğunda şöyle komik bir durum ile karşı karşıya kalınabilir. Müslüman inançlı bir öğretmenin bir Ortodoks inancını anlatıp başarılı olması da beklenemez veya tam tersi. Ülkemizde Hıristiyan inançlı kişilerin sayısı konusuda hep abartılıdır. Bunu kimseyi kırmak ya da incitmek adına söylemiyorum. Alevi-Bektaşi inancındakiler arasında da oldukça derin ayrılıklar var. Çok karışık ve karmaşık bir durum. Altından kalkılabilir mi? Elbette. Ama önce hakkaniyet, devletin temel işlevleri, adalet ve yürekli biçimde herkesin elini taşın altına sokmasıyla.

Selametle.

Redd-i İlhak
07-06-2006, 06:39 AM
Okulda verdikleri Din Eğitiminin Din eğitimi olduğunu düşünmüyorum...

Gerekli olduğunu düşünüyorum ama bu tarz eğitimle olmayacak gibi

benay
07-06-2006, 06:46 AM
Bizim burda din dersi olmasini isterdim, yani ben hep hayvandan geldimizi ögrendim, yani maymunlardan, sonra biri diyor yok biz Havadan geldik, din dersi olsaydi su gelecek ay aylem beni kardeslerimle zorla din dersine yazdirmazdi.
Ama laïk bir ülke olan Türkiye ayni zamanda Fransa gibi ateistdir, yani din dersi olmamali laïkse ama Islam dininin kötü oldunu sanmiyorum, güzel seyler vardir ondan yinede olmali. Kötü seyler varsa Coran da bence o da ögretilmeli ve anlatilmali.

Tabriz_Han
07-06-2006, 07:22 AM
Din dersi tabiki gerekli hemde cok gerekli. Bu Laikligi karsi degil, Avrupanin ulkelerin hepsinde Din dersi var ve herkes bunu okumak zorunda 14-15 yaslarina kadar.

Eger din dersi okulda olmasa kimler ogretecek? bosluk kalacak ve onu doldurucak cok kisi var, herkes kendine gore birseyler ogrenir. Okulda ogretince bu denetimli sekilde ogretiliyor, ne ogretildigini heryerde ogretiliyor, devlet ve din fakultilerin en okumus ve yuksek seviyede dinini bilenler, dini dogru sekilde ogretilir ve yobazlar,siyasiye karismis v.s disda kalirlar.

Cocuklar dinin temelini bilirler ve bu cok guzel birseydir. Ana, Baba ve aileye saygi, buyuklerini saymka, kucuklerini korumak, cevreye ve dogayi kurumagin onemi, uyusturucu-sarhoslugudan uzak durmak, vucudunu iyi bakmak, egitim ve bilimin onemi v.s v.s

Bunlar halk icin cok onemlidir, Batiyi gelince din'in onemini ogreniyorsun. Burada Hristiyan aleminde din diye pek birsey kalmadi, ve dinin temelerini ogrenmedikleri icin, Ahlaksiz, medenisiz, saygisiz ve cok suc isleyen, uyusturucu icen, aile bozuklugu giden bir toplum var. Bu genc nesiler buyunce ve onlarin cocuklarida daha kotu sekilde buyutulunce buyuk sorunlar cikacak.

Dinin temel ogretimleri halka faydalidir, AtaTurk'de bunu demis!

Han
07-06-2006, 08:16 AM
bizde 10 senelik kesintisiz ve 5 senelik kashintisiz egitimde asla ve asla din dersi yoktu...
Ateizm dersi vardi, genc leninci dersi vardi, Komunistik materializm dersi vardi...

her sinifin girishinde Lenin'in 'mzasini tashiyan DIN AFYONDUR bashlikli yazinin asili durmasi shartti...

hocalarin bir iki tanesi harich (onu da sonradan SSCB yikildiktan sonra ogrendik) hichbiri namaz kilmak shoyle dursun gusl nedir bilmezlerdi... Ogrenciler de haliyle meseleye fransizlardi...

bu derslerde Allah (pardon Tanri diyeyim) chunku onlarin kafalarinda uydurduklari tipler bugunun bazi zavallilarinki gibi Allah degildi...

neyse Tanri, yaratma, maymun ecdat gibi konular gelince kitabina uytgun ishlenir... En sonunda hocalar shunu soylerlerdi... Bu bilgiler ancak imtihandan gechmenizde gerekecek bilgilerdir, ben sorunca boyle cevaplayacaksiniz... hayatta tam tersidir.. bunu da ben soylemiyorum diye kisa keserlerdi...
evet bunu da rus olmayanlar ve rus ashigi olmayanlar soylerlerdi... digerleri ise benden sheker iste, ben veririm chunku ben varim... Tanriydan iste o veremez, chunku yok ki derlerdi... bazi ateshli derslerde onlara kapildigimiz gunler de olmushtu... estagfirullah, Allah korudu

din dersi verilsin mi?
gonlu namazda olmayanin kulagi ezanda olmaz derler... bilmiyorum....
maksat nedir? milletin obur dunyasi ichin faydali olmakmi yoksa bak bizde demokrasi var havasiyla formalite icabi mi?

tabi amaca gore degishir...

en iyisi anne babanin chocugunun bu dunyasiyla oldugu kadar obur dunyasiyla da ilgilenmesidir...

Ahde Vefa
07-06-2006, 09:09 AM
Din dersi çok iyi bir sey. Kesinlikle olmali. Bizim dinimizde ayrimcilik yok, herkes din dersi almali, dinimizi ogrenmeli. Günümüzde yasam tarzi gittikçe bozuluyor. Gençlerin sokaktaki hal ve hareketleri bile farkli. Dini bastan ogrenirlerse, dinine bagli gençler yetisir. Böylece herkes, nasil davranmasi gerektigini bilir, kendine, davranislarina mukayyet olur.

Ayrica bir cocuk nerden geldigini, nereye gidecegini bilmeli. Sonuçta hepimiz topraktan geldik, topraga gidecegiz. Çocuklarimiz bunu bilerek yetistirilmeli.

mustafa06
07-06-2006, 11:37 AM
Bencede chok gerekli ama,

Okullarda okutulan ve mecburi olan ders, Bir dini öğretmek amachlı din dersi değil ki.
Din kültürü ve ahlak bilgisi olan bu derste özellikle, Dinler ve tarihleri ile ilgili genel bilgiler verilir.

Tabriz_Han
07-06-2006, 12:54 PM
Ozelikle Ahlaki kucuk yasda ogretmek son derece tum topluma faydalidir. Hemde din dersinde sadece dinin temel anlayasilarini anlatsa daha yararli olur, yani mehzepe yada siyasi goruse dayali degil. Ayni zamanda mehzep aralarin icin onemli olur, birbirini anlatmak ve sevmeye kucuk yastan ogretilirse buyunce daha ahlakli ve bilinci topluma sahip oluruz.

gurkan
07-07-2006, 09:17 AM
Zorunlu Din Dersi mi?

Hasan Zengin'in AİHM'ye yaptığı başvuru sonucu zorunlu din dersi uygulamasının Alevilere kalktığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç'in açıklamasından öğrendik. Bu açıklamadan önce malum medya konunun üzerine atıldı, yalan yanlış haberler verdi, işin garibi ilgili siyaset ve devlet adamları da ortada bir karar varmış gibi açıklamalar yaptılar. Medya için sebep yine aynı: 1. Önemli ve ilgi çeken bir haber yazarak gazete satmak, yolun ve usulün meşru ve etik olup olmadığına bakmadan para kazanmak. 2. İdeolojik propaganda ve telkin yapmak, zorunlu din dersinin -ki, doğru adı bu değildir- kalkması için kamu oyu oluşturmak.
İşin aslına ve doğrusuna gelelim.
Alevi inancına mensup Hasan Zengin ve kızı 2004 yılında AİHM'ye başvuruda bulunarak, okullarda sadece Sünni değerlere göre din ve ahlak eğitimi verildiğini savunmuşlar. Zengin başvurusunda, Alevi inancından olanların din ve vicdan özgürlükleri ile eğitim haklarının çiğnendiğini belirterek, devlet okullarında öğretim gören çocuklara din dersinin seçmeli olması görüşünü savunmuş. Başvuruyu gündemine alan AİHM, 3 Ekim Salı günü Strasbourg'da bir duruşma düzenleyecek. Kararın ise 2007'nin ilk çeyreğinden önce çıkması beklenmiyor. AİHM'nin 06 Haziran 2006 tarihinde verdiği karar ise "kabul edilebilirlik kararı" ndan ibaret. Hatırlanacağı üzere L. Şahin davasında da mahkeme kabul edilebilirlik kararı vermişti ama asıl karar aleyhte çıkmıştı.
Biz bundan önceki birkaç yazımızda -ve daha önce bu konuda yazdıklarımızda- zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi üzerindeki görüşlerimizi ve tekliflerimizi açıklamıştık. Burada tekrara gerek görmüyoruz. Şu kadarını bir daha söyleyelim:
Zorunlu olan ders, Sünni mezhebine göre verilen bir ilmihal dersi değildir, adına çok yakın olarak din ve ahlak hakkında bilgiden ibarettir. Din eğitimi ise asla yoktur. Bırakın din eğitimini okullarda, isteyenlerin namaz kılmaları için ayrılmış bir oda bile bulamazsınız. Bu derste Alevîlik hakkında -ülkemizdeki mensuplarının sayısı göz önüne alınarak- yeterli bilgi yoksa bunu da eklemek mümkündür. Nitekim bu haberler üzerine Milli Eğitim yetkilileri önümüzdeki yılda, adı geçen dersin müfredatına Alevilik konusunun da ekleneceğini açıklamışlardır.
Diyelim ki AİHM zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersini din ve düşünce özgürlüğüne, eğitim hakkına aykırı buldu. Türkiye'nin bu kararı uygulayabilmesi için Anayasa'nın 24. maddesin ilgili fıkrasını değiştirmesi gerekir. Bu madde meşhur laiklik maddesidir. Gözlerini karara dikmiş bekleyenlerin, zorunlu din dersinin kalkmasını isteyenlerin, kalktığında bayram edecek olanların şu hususları da düşünmeleri gerekiyor:
a) Bu maddeyi değiştirmek o kadar kolay değildir. Ayrıca değiştirilmek istendiğinde büyük çoğunluğun, laikliğin tanımlanması ve din özgürlüğünü kısıtlayan ifadelerin kaldırılmasını da talep etmeleri kaçınılmazdır. b) Aslında din, düşünce ve eğitim özgürlüğüne/hakkına aykırı olmayan bu dersin kalkması halinde -ve kalkmaması halinde- yine anayasanın imkan verdiği ama bir türlü uygulamaya konmayan "isteğe bağlı din dersi ve eğitiminin" konması da zorunludur, bu da ısrarla talep edilecek ve gerekirse mahkemeye götürülecektir. Hatta şimdiden götürülmelidir.

PS: Prof.Hayrettin Karaman Türkiye'nin yetiştirdiği nadir günümüz din bilginlerindendir.

nurhak
07-07-2006, 11:54 AM
[quote=DyLaN]Okulda verdikleri Din Eğitiminin Din eğitimi olduğunu düşünmüyorum...

Gerekli olduğunu düşünüyorum ama bu tarz eğitimle olmayacak gibi[http://forum.arbuz.com/images/icons/icon4.gif/quote]
Dylan kardeş aynen katılıyorum.Benim iki kız evladım var biri lise sonda,diğeri orta sonda.Okullarında katıldığım birçok veli toplantısına din öğretmenleri teşrif bile etmediler,zira din dersi zamanımız gençliği tarafından bir angarya ders,ve hatta veliler tarafından bile bu böyle görülüyor.Her ebeveynin,hele günümüzde sahip olduğu din bilgisini düşünürsek,vay o gencecik fidanların haline.
Bir toplumu oluşturan en küçük çekirdek ailedir.İnsanlar aile içinde gelişmeye başlar,bir cocuk eğer ailesinden yeterli bilgiyi alamıyorsa,bu bilgiye kendi imkanları ile ulaşacaktır,dolayısıyla ulaşacağı kaynağın doğruluğu önemlidir.Eğer biz halen bu şekilde din eğitimi vermeye devam edersek,ileride bizleri karanlık günlerin beklediği mutlak,çünkü ben kendimden biliyorum,bize okullarda din dersi diye peygamber efendimizin savaşları vb. şeyler anlatıldı,yani biz dinimizin ne olduğunu öğrenmeden o okullardan mezun olduk.Şimdi de farklı değil benim kızım tüm sene boyunca okulda iki sureden sorumlu idi.Ve yine savaşlar işlendi!!!!
Dinimizin incelikleri,güzellikleri ve diğer konular hak getire,böyle başa böyle tarak kısacası.Evet din dersi olmalı,ama gercek din dersi olmalı,yoksa adı din dersi olan bir 45 dakikanın olması veya olmaması,birilerinin kalksın diye gündem yaratmasından başka hiç bir işe yaramaz.Ve unutmayalım ki!!! elimizde kalan birkaç manevi değerimizide unuttururlarsa ortalık hırsızdan,arsızdan ve namussuzdan geçilmez hale gelir.Uzatmıyayım,geçenlerde Can Dündar'ın bir yazısında okumuştum:''dur teyzecim ben taşıyayım'' diyen gençlerin yerini tecavüz eden,gaspeden gençler aldı,diyordu.Bunun sebeplerinin Allah korkusu olmayan yürekler olduğunu hepimiz biliyoruz.Böyle bir ortamda yaşamak istiyorsanız bırakın cocuklarınız dinini öğrenmesin.saygılarımla..

Redd-i İlhak
07-07-2006, 02:38 PM
Dylan kardeş aynen katılıyorum.Benim iki kız evladım var biri lise sonda,diğeri orta sonda.Okullarında katıldığım birçok veli toplantısına din öğretmenleri teşrif bile etmediler,zira din dersi zamanımız gençliği tarafından bir angarya ders,ve hatta veliler tarafından bile bu böyle görülüyor.Her ebeveynin,hele günümüzde sahip olduğu din bilgisini düşünürsek,vay o gencecik fidanların haline.
Bir toplumu oluşturan en küçük çekirdek ailedir.İnsanlar aile içinde gelişmeye başlar,bir cocuk eğer ailesinden yeterli bilgiyi alamıyorsa,bu bilgiye kendi imkanları ile ulaşacaktır,dolayısıyla ulaşacağı kaynağın doğruluğu önemlidir.Eğer biz halen bu şekilde din eğitimi vermeye devam edersek,ileride bizleri karanlık günlerin beklediği mutlak,çünkü ben kendimden biliyorum,bize okullarda din dersi diye peygamber efendimizin savaşları vb. şeyler anlatıldı,yani biz dinimizin ne olduğunu öğrenmeden o okullardan mezun olduk.Şimdi de farklı değil benim kızım tüm sene boyunca okulda iki sureden sorumlu idi.Ve yine savaşlar işlendi!!!!
Dinimizin incelikleri,güzellikleri ve diğer konular hak getire,böyle başa böyle tarak kısacası.Evet din dersi olmalı,ama gercek din dersi olmalı,yoksa adı din dersi olan bir 45 dakikanın olması veya olmaması,birilerinin kalksın diye gündem yaratmasından başka hiç bir işe yaramaz.Ve unutmayalım ki!!! elimizde kalan birkaç manevi değerimizide unuttururlarsa ortalık hırsızdan,arsızdan ve namussuzdan geçilmez hale gelir.Uzatmıyayım,geçenlerde Can Dündar'ın bir yazısında okumuştum:''dur teyzecim ben taşıyayım'' diyen gençlerin yerini tecavüz eden,gaspeden gençler aldı,diyordu.Bunun sebeplerinin Allah korkusu olmayan yürekler olduğunu hepimiz biliyoruz.Böyle bir ortamda yaşamak istiyorsanız bırakın cocuklarınız dinini öğrenmesin.saygılarımla..

Hepimiz okulda Din Dersi aldık aldığımız eğitim genellikle Din Tarihi şeklindeydi ve dua ezberlemeydi :) Bunun faydasını aldım ama o zamanlar ezberle ve bir not karşılığıydı ve hoş değildi...

Ben Din eğitimimi ailem tarafından aldım ama her aile bizlerin ailesi gibi değil malesef :(

Ailelerimizin kıymetini şimdi daha iyi anlıyorum...

Afrasiyab
07-07-2006, 03:36 PM
Ben din hocalarımdan gayet memnundum. Din derslerinde bütün dinlerden bahsediliyordu.

Dersler tamamen müfredata göre işleniyordu. Benim oldugum sınıflarda olmadı ama başka bir sınıfta hristiyan bir arkadaşımız derslerden muaftı, o geziyordu din derslerinde okulda :D Bazı hocalar notunu yükseltmek isteyene sure okutturup sözlü notu veriyordu.

Bunun dışında sınıftaki arkadaşlarımın %90 ı dini bilgiden eksikti, namaz kılmayı bilen 2-3 arkadaşım vardı. Birgün bir arkadaş namaz kılmayı sormuştu hocamıza, o da bana vermişti bu görevi sınıfta göstermiştim :D

Birde özellikle kız öğrenciler cami görmek istemişti, ortasondaydım, bizim okulun mescitine götürmüştü din hocası.

Din dersleri kesinlikle olmalı, hele hele ahlakın tabana dayandığı bu dönemde din dersi okutmamak tam bir ahmaklık olur. Hatta şahsi fikrim, Kuranın türkçe mealinin işlendiği seçmeli bir ders olmalı. Çünkü aileler çocuklarına bu konuyu anlatacak gerekli zamandan ve bilgiden yoksunlar. Anlamını bilmeden kuru kuruya sure ezberlemekde yeterli değil.

firari
07-08-2006, 04:45 AM
Kalp ve aklın imtizacından hakikat ortaya çıkar. Kalbin nuru din ilimleridir, aklın aydınlığı ise fen ilimleriyle olur.
İkisi bir elmanın yarım parçaları gibi ..bir parça olmazsa elma olmaz..
Selametle...

Emrah
07-08-2006, 05:14 PM
okullarda verilen ders din bilgisidir, din dersi değildir. Seçmeli bir din dersi olabilir ama mecburi olamaz, zorlamaya girer, dinde zorlama olmaz.

Administrator
07-09-2006, 03:40 AM
evet kesinlile gereklidir turkiyede sadece sunniy egitim olasi gerek ...alevilik ve hristyanlik bir kurush bile degeri yok firkalardir ,insanligi bozar bu bunlar....onlara hayir derim

borcugin
07-09-2006, 04:05 AM
S.A.

Sünnî olupta, Vatikan'ın emrine giren İsevî Müslümanları biliriz biz, Sünnî olupta, Vahabi Terör Örgütlerine para yardımı yapan ve bu yüzden yargılanan, yargılanmakta olan üst düzey yöneticileri de biliriz biz. Dışarıdan gazel okumakla, bir ülkenin tarihini, sosyolojisini, kültürünü hep aynı at gözlüğüyle bakmayla olmuyor bu işler.

Bu ülkenin Alevî'si bu ülkenin kuruluşunda şehid olmuştur ve bu topraklara aittir. Düşünceleri, yorumları İslâm'ın özüne ve temellerine aykırı olsa bile bu gerçeği değiştirmez. Onlar salt inançlarından dolayı bunları ve hakareti hak etmiyorlar.

Türk Ortodoksları da biliriz biz, Kurtuluş Savaşındaki tutumlarını ve şimdiki tutumlarını.

O zaman, alalım elimize kılıç keselim hepsini!!! Bu mu Müslümanlık? O zaman kaç kurush edecek Müslümanlık?

Selametle.

Han
07-09-2006, 04:30 AM
borcugin hoca bugun vatikanin eshigini openler ve vahabileri rehber edinenlerin dedeleri sunniydi... bu zavallilar sunnilikten ayrildiklari ichin oyle sapitip gittiler... laf achilinca da suniligi kimseye vermezler...

ve onlarin bu yaptiklarinin faturasi sunnilige kesilemez...
aleviler de aynen bunu gibidir... bugun onlardan bazilari komunist olmushsa bu aleviligin ayibi degildir...

bilakis her ikisi de ortak mukaddesati olan vatan ichin shehit veriyorlar...

meselenin inanchtaki haklilik yonu islam alimlerinin kitaplarinda yeteri kadar aydinlatilmishtir.. kamuoyunun chogu hatta hepsi de bunu degishtiremez.. chunki her sahanin kendi ehli vardir... onlarin dishindakiler o ehline dayanmaksizin soyleyince kendinden bashka kimseyi baglamaz...

Tabriz_Han
07-09-2006, 06:04 AM
Hic bir mehzep ogretilmesin, cocuklari ahlaki dogrulari anlatilmali, Kur'an'in temeli ve Peygamberimiz ogretikleri.

Cocuklari saygi, ahlak, adalet ogretmek lazim, mehzep sorunlari ve catismalari degil, kucuk yastan birbirimize saygila buyersek yeni nesil birbirini daha iyi anlar. Cahilik sorun yaratiyor, egitim bunu cozuyor :cool:

itashi
07-18-2006, 06:28 AM
Din dersi gerekli. Tek basit örneği, namazlarda kıldığım duaları bu sayede öğrendim. Yoksa oturup ezber yapacak bir insan değilim, Allah binlerce kez razı olsun. İstemeyen almaz Din dersi, zaten gayrimüslimlere zorla veren de yok, muaf tutuluyorlar. "Ben istemiyorum din dersi" demekle bir yere varılmaz. Ben de hukukçuyum, peki bana neden matematik, fizik, kimya, biyoloji öğrettiler? İki topun çarpınca ne tarafa hangi hızla savrulacağını neden öğrendim? Maalesef her şeye menfaatçi ve materyalist yaklaşınca insanoğlu feci saçmalıyor.

Aybike
07-18-2006, 11:57 AM
Çocuklarım ilkokulda din dersine girdiler..Ben istedim.Önümde iki secenek vardı ya katolık yada evangelıum..Evangeliıumu seçtim..Daha ılımlı olduğu için..
Birkaç ay sonra kızım yemeğe başlamadan önce evangelıum stılı dua etmeye başladı..Tabi anında babannesinden tokadı yedi..Kızımın 6 yaşında olduğunu hesap edersek olay vahimdi..Kızımı odasına yolladım ve kayınvalidem ile konuştum.
-Anne,okulda maalesef islam dini yok..ben onlara dinimiz öğretiyorum..Fakat bir çocuk beyni ile nasıl baş edeceğimi bilmediğim için onun bu derse gitmesini istedim..Çünkü o okulda aldığı bu dinin eğitimi sonrası bana bir çok sorular soruyor,bende neleri merak ettiğini anladığım için ona göre bizim dinimizi anlatıyorum..Sonunda kızım hep ayyyy bizimki daha güzelmiş diyor.
Anladığım kadarı ile bugünde verilen nimete şükretmesi gerektiğini öğrenmiş..Ona vuracağına biz nasıl şükrederiz onu öğretmek lazım..En azından biz yapalım oda görsün..
Kayınvalidem kızgınlıkla ..-Bunlar gavur olsunda gör dedi..Beni anlamadı tabi..
Ben fikrimden caymadım..Okuldaki din dersinde şunu farkettim..çocuklara asla cehennemden bahsedilmiyordu..Bende bahsetmedim..Cenneti anlattım..
Cehennemden bahsettiğim zaman onlar 14-15 yaşlarındaydılar..
Onlara duanın harıcinde ıslam tarihini anlattım..
Aradan yıllar geçti büyüdüler..Şimdi bir hırıstıyanla islam tarışması yaparken onlarıni zlemek harika oluyor..Üstünler..çünkü karşısındaki hırıstıyan onların dinini bilmiyor kulaktan dolma bilgilerle tartışıyor..Ama benimkiler onlara ait herşeyi bire bir incili biliyor.)))))))))
okullarda tüm dinler anlatılmalı bence...Ve islam ile karşılaştırma yapılmasına izin verilmeli..Kaybeden olmaz..Çünkü İslam DOĞRU olanı....

Socrates
07-18-2006, 12:02 PM
okullarda tüm dinler anlatılmalı bence...Ve islam ile karşılaştırma yapılmasına izin verilmeli..Kaybeden olmaz..

TEBRİKLER !

KEŞKE HERKES SİZİN GİBİ DÜŞÜNEBİLSE....

BU SATIRLARIN ALTINDA BİR SÜRE SONRA 'DİN ELDEN GİDİYOR'NİDALARI UMARIM YAPILMAZ...

benay
07-18-2006, 12:24 PM
Benim'de ilk kitaplarimdan biri Incil oldu, basini okumusdum, okulda bence herkez istedi dini okumali, ben simdi bu yasda Elif Be ögrenmeye çalisiyorum. Din hayatimizda çok yararli ve faydali olacagina inaniyorum, genç yasda baslanmali ondan okulda baslanmali ki çocukluktan çikinca yaramaz olunmasin ve yanlis yola gidilmesin. Arastirmalar gösteriyor ki dünya'da her dinden ibadetde ve inançda büyük bir azalma var ve gelecekde Müslümanlar, Hiristiyanlardan daha çok olucaklar çünkü Hiristiyanlarin çogu çocuktan çok köpege bakmayi tercih ettikleri için.

Socrates
07-18-2006, 12:28 PM
bu yasda Elif Be ögrenmeye çalisiyorum.

DİNİMİ ÖĞRENİYORSUNUZ,ARAPÇA'YIMI ?

Müslümanlar, Hiristiyanlardan daha çok olucaklar çünkü Hiristiyanlarin çogu çocuktan çok köpege bakmayi tercih ettikleri için.

DİYELİMKİ DEDİĞİNİZ GİBİ OLDU.DÜNYA ÜZERİNDE MÜSLÜMANLARIN SAYISI BİR KİŞİ FAZLA OLDU.BU FAZLALIKTAN NE MEDET UMUYORSUNUZ ?

Emrah
07-18-2006, 04:46 PM
Lardayn kardeşim, hukukçusunda bilmiyormusun kimya ile dinin aynı şey olmadığını anayasada kimyadan bahsedilmez ama din ve vicdan hürriyetinden bahsedilir. Dolayısı ile anayasa mahkemesi zorunlu kuran öğretilen bir din dersini anında iptal eder, kimsenin dindar olma, dua bilme mecburiyeti yok.

Aybike
07-19-2006, 02:43 PM
şimdi din dersinin öğretilmesinden yana olduğum kesin..
Bunun ne şekilde yapılması gerektiğine gelelim..
Arabca olmasına itirazım yok..isteyen arabca alsın dersini..Ama ne kadar anlayacağı önemli..
Rüyasını bile türkçe gören bir insanın ,yeryüzünde benim için en önemli şey olan DİN eğitimini arabca alması ne kadar doğru onu tartışalım..
Kuran da Rabbin bile sana bu kitabı anlayasın diye indirdik derken, bazılarımızın inatla anlamadıkları dilde ezbere öğrenmeleri hata bence...
Bizde şöyle bir inanç var Din eğitimi dendimi hemen namaz duaları ve elif be yi öğrenmek aklımıza gelir..Saçma..
sokrates yazmış..yeryüzünde bir fazla müslüman olsa ne değişecek..Bu kafayla hiiiiç..
Ama yeryüzünde islamın temelini öğrenmiş ve bu yolda eğitim almış bir fazla müslüman olsa çok şey değişir..
Düşünsenize yeryüzünde ki tüm müslümanlar sıkı bir eğitimden geçmiş olsun
aynen kuranın emrettiği gibi ilimde,bilimde önde olsun ve islamın emrettiği gibi düzgün yaşasın...Müthiş birşey...
Ama bunun için okuduğunuzu anlamanız lazım..Bizi yüzyıllarca avutan kuranı okumamızı engelleyen,o kitabı yatak odalarımıza yani en mahrem anların yaşandığı odaya astıran ,ve okunmaması için binbir zahmet uyduran (Abdestli olman lazım,bel altı tutma günahtır,yan yatarken okuma çarpılırsın gibi) zihniyetin yok olması lazım..
Örnek:Ben ufakken okuma manyağıydım..Halada öyleyimde..kuranı elime alır yan yatarken okurdum..Çünkü öyle rahat okurdum..Ailem ses çıkarmazdı ama bir gün bize bir teyze geldi beni öyle gördü ve okuduğumun kuran olduğunu görünce elimden hızla aldı ve beni azarladı.Çabuk git abdest al gel ve yan yatmadan bel üstü tut öle oku yoksa çarpılırsın..
Korkudan abdest aldım ve bel üstü tutarak okumak istedim yarım saat sonra kollarım ağrıdı tabi..ve ayıptır söylemesi çişimde geliyor sık sık..(Çocuğum ya) neyse her çişten sonra abdest aldım ve uyuşan kolarımıda dinlendirerek okudum ama sonrasında fazla zahmetli gelmeye başlayınca vazgeçtim..
daha başka günlerde elimi her kurana atmak istediğimde yapmam gereken o seramoniler aklıma gelince vazgeçtim..Bu yıllar sürdü..ben o yıllarda hiç kuran okumadım arkadaşlar..23 yaşıma kadar..Sonra bir gün merak ettiğim bir konu için baktım ve şu ayete denk geldim..
-Ne mutlu kuranı gece gündüz,otururken yan yatarken uzanırken (Her şekilde )okuyan ve anlayana...
Şimdi her şekilde okuyor ve anlıyorum..Yada anlamaya çalışıyorum..Lanet olsun beni onca zaman o kuranı okumaktan soğutan o teyzeye...
Son söz:İslam yaşanarak öğretilir..okuyarak değil...
nasılki çocuğuna yalanın kötü olduğunu söyleyen bir anne,çocuğunun yanında komşusuna yalan söyler ve onuda çocuk duyarsa artık onun söylediğine inanmaz ..İSLAMDA öyledir..yaşayacaksın ki imrendiresin..
Bizde bir laf var uyuz olurum..SEN HOCANIN DEDiĞİNİ YAP AMA YAPTIĞINI YAPMA...İşte bu ata sözleri bile bizim ne yamuk din anlayışımız olduğunu gösteriyor..O hocayı hemen defterinden sil denmiyor demi.))))))
neyse çok yazdım galiba:)))))))))

EGETÜRK
07-19-2006, 02:57 PM
Hangi ülkede yasiyorsunuz??

Aybike
07-19-2006, 06:03 PM
ben almanyada doğdum..4 sene önce Türkiyeye geldim..şimdi burdayım..Ülkemde.

nogayhan
07-20-2006, 06:30 AM
S.A

CNN hakaretlerle dolu Hz. Muhammed (s.a.v) karikatürünü ankete
sundu.Amerika'dan
yayin yapan CNN Haber kanali internet sitesi Hz. Muhammed (s.a.v)
karikatürünü ankete açti.
Televizyon internet sitesinden gelen evet yada hayir oylarina göre bu
karikatürü yayinlayip yayinlamama karari alacak.
Ankete katilalim ve bunu arkadaslarimiza da duyurarak geregini yapalim.
Bu hepimizin bir vazifesidir. Bunu O'na saygimizin ve sevgimizin bir
göstergesi olarak düsünelim ve gerekli cevabi verelim bu sadece bir
baslangiçtir tepkimiz bence agir olmali ki bir daha böyle bir seye
yeltenmesinler.
CNN'in internet sitesine asagidaki adresten ulasip oyunuzu
kullanabilirsiniz.
Link;
http://edition.cnn.com/2006/WORLD/europe/02/02/cartoons.wrap/index.html

Socrates
07-20-2006, 06:51 AM
Should the European press have published cartoons of the Prophet Mohammad?
http://i.cnn.net/cnn/POLLSERVER/images/black.gifYes
http://i.cnn.net/cnn/POLLSERVER/images/red.tail.gifhttp://i.cnn.net/cnn/POLLSERVER/images/red.gifhttp://i.cnn.net/cnn/POLLSERVER/images/black.cap.gif
5%
39215 votes
http://i.cnn.net/cnn/POLLSERVER/images/999999.gifNo
http://i.cnn.net/cnn/POLLSERVER/images/orange.tail.gifhttp://i.cnn.net/cnn/POLLSERVER/images/orange.gifhttp://i.cnn.net/cnn/POLLSERVER/images/black.cap.gif
95%
775616 votes
Total: 814831 votes
http://i.cnn.net/cnn/POLLSERVER/images/999999.gif

TERS AÇI ; HÜRRİYET GAZETESİ ANKET YAPIYOR...

HZ İSA'NIN KARİKATÜRÜNÜN YAYINLANSINMI ? YAYINLANMASINMI ?

BENİM ÜZERİMDE ETKİSİ ; HİÇBİRŞEY...

Aybike
07-20-2006, 02:32 PM
Hürriyet gazatesinede oyum hayır olur.:)))
İnsanların inandığı ve herşeyden evvel sevdiği değerlerle alay edilmez!!!!!
Edilirsede haddi bildirilir..
Anne yada babanızın bu şekilde karikatürize olmuş halini gazatelerde görmek istermisniz..
Yada yavrunuzun yada eşinizin????
MUHAMMED benim sevgilimdir...İSA da öyle....Görmek istemem.Saygı isterim.
Ben nasıl onların inancına saygılıysam onlarda gösterecek!!!!!!!
Avrupalıdan farkımız yine ortaya çıkıyor..Biz Asla ISAYLA , MUSAYLA alay etmeyiz..Yada BUDAYLA (gerçi ben buda heykeline çok gülüyom ama..Makyajlı Tanrı..töbe töbe ..)Neyse bunu açık açık yapmıyom..

khanoghuz
07-24-2006, 01:16 PM
din öğretimi yaparken sadece belli bir mezhep esas alınmamalı. toplum içerisindeki diğer inançlara da saygı gösterilmeli. eğer şimdiki yanlış uygulama devam ederse diğer inanç sahiplerinin eğitim sistemine ve devlete olan güvenleri giderek azalacaktır. bu da ileride karmaşaya yool açacaktır.

suhhan
12-12-2006, 10:07 AM
din dersinden önce bize din hocaları lazım
din hocalarından önce de
bize din hocası yetiştirecek ciddi bir kurum lazım...

amma din dersi illa ki lazım elbet.

uki
12-12-2006, 08:04 PM
devlet dini ogretmeyi kendisi ustlenmezse, ortaya sacma sapan, islam disi inanislar ve yanlis yon veren kalin kafalar ve kotu niyetli insanlar alir yerini!!!

Devlet dini ogretecek, hem de en guzel sekilde ve hak olanini

Han
12-12-2006, 11:21 PM
devlet dini ogretmeyi kendisi ustlenmezse, ortaya sacma sapan, islam disi inanislar ve yanlis yon veren kalin kafalar ve kotu niyetli insanlar alir yerini!!!

cok dogru...

yalniz millet de devlete yardim etmelidir bu kutlu ishde... cunku devlet bu ish ichin istihdam edecegi shahislar ichinde devletin mali deniz kabilinde ish gorecek olanlar da var... bu ishe aday olan memurlarin da olabildigince niyetini duzeltmesi, sirf Allah ichin devletine milletine hizmet etmeyi hedeflemesi lazim...

Ahde Vefa
12-13-2006, 12:48 AM

Tebrikliyorum sizi... :cool:

pasha___1
12-13-2006, 02:24 AM
kesinlikle devletin bu işe el atmalı din dersi dışında din adamları yetiştiren kurumlara sahip çıkmalı

yavuz
12-13-2006, 01:53 PM
Devlet din dersi vermiyor zaten... Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi veriyor. Büyük ölçüde diğer inançlara saygılı olmayı, etiği filan öğretiyor. Ama başarılı olduğu konusunda şüphelerim sonsuz. METE-yavuz tartışmasının başlaması, küfürle bitmesi vs. (inançların önemli ölçülerde aynı olmasına rağmen) ikili saygısızlığın kanıtıdır. Ya da ülkemizdeki ahlaksızlığın ulaştığı sınırlar...

Mgas
12-13-2006, 02:50 PM
Adamına bağlı. Adam vardır öğrenmek istemez, dinle işi yoktur. Adam vardır dinini öğrenmek ister en güvenli kaynakta devlettir. Bu nedenle seçmeli ders olarak faydalı. Lakin zorla herkese din dersi verilecek diye birşey yok.