View Full Version : Laz ve Gurcu'ler degerli kardeslerimizdir!
Scofield
07-07-2006, 08:15 AM
Bunu da yazmak istedim ustune yorum yapmak isteyeniniz varsa guzel olur ;)
Laz ve Gurcu kardeslerimizi de en az Turkler kadar sahsim adina severim ve saygi duyarim. Onlarinda Turkiye Cumhuriyetine ne kadar bagli olduklarini ve bizlerle omuz omuza her turlu sevinci cileyi yasadiklarini takdir eder saygi ile karsilarim. Laz ve Gurcu arkadaslarimi bu forumda bile olsa anmak isterim. Seneler evvel kazandigim laz ve gurcu dostlarimi hatirladim ve onlarin hatrina bunu yazmak bana sevinc verdi.
Ayni zamanda Bosnak ve Kosovan arkadaslarimi da saygi ile anarim. Fakat Arnavut kosovalilar biraz fesat gibi. Arnavut kosovalilar Turk Kosovalilara da fesat. Bulundugum yerde yuzlerce Kosovali taniyorum. Onlara da sevgilerimi sunarim.
Baslik sadece hatir icin acilmistir.
EGETÜRK
07-07-2006, 09:01 AM
Baba tarafindan Dedem laz asillidir,Baba tarafinin tümüde Gürcistandan göçme,.Ama Yok lazmisiz yok bilmemneymisiz hiç konusulmaz.Çünkü her 2 taraftanda ailemde bu vatana Asker olarak hizmet eden bir çok kisi vardir.Yine de dediklerini tasdiklemek icin tesekkür ediyorum
Ben şimdi mahallemdeki Laz,Gürcü,Arnavut,Boşnak arkadaşlara aynen teşekkür etmeye kalksam en kibarından bi hassittir derler bana:lol: :lol: :lol:
Bizim coğrafya aşmış bu konuları:cool:
benay
07-07-2006, 09:08 AM
Ama onlar bizim kardeslerimiz degil, bir sürü kardesimiz varken neden kardes ariyoruz, tarihimizde çok millete kardesce baktik ve davrandik, ne yedik sizce, :D -> :rolleyes: -> :shock: -> :evil:
Sadece Türkse kardesdir.
http://www.kafkas.org.tr/bgkafkas/bukaf_abhazya_gurgozturkal.html
EGETÜRK
07-07-2006, 09:30 AM
Benay bu dedigini üstüme alinmiyorum :d
mustafa06
07-07-2006, 09:56 AM
Bu ülkede yashayan ve kendini Türk hisseden herkes Türktür. ve kardesh olarak görülmelidir.
Ne mutlu Türküm diyene diyerek,Ulu önderimizde öyle söylemishti.
gurkan
07-07-2006, 10:37 AM
Müslüman Kardeştir.
Köken ne olursa olsun Kardeştir.
Lozan da da böyledir.
Müslüman nufus Türk kabul edilir.
Memleketim de bölücülük etmesin kafi ? Bölücüler Kalleştir.:)
Bu arada ben Trabzon doğumluyum. BüyükBaba'mın Büyükbabası Trabzonu Türkleştirme çabalarının vesilesiyle Trabzon'a zorunlu göçmüşler. Rahmetli Büyük babamdan dinlerdim. O zamanların Rum ve Ermeni çetelerine karşı Müslüman laz türk gürcülerin mücadelesini ; Sokak sokak vuruşmalar olurmuş. Yani o bölgenin az bir kısmı soy olarak Türktür Kalanı ise müslüman kafkas kökenlidir. Şunu ifade etmeden geçemeyeceğim. Kafkas kökenlilerin Müslüman milliyetçi yönleri ağır basar. Vatanlarına Milletlerine çok bağlıdırlar. Heryönüyle (Şive İstisna:D ) Türkleşmişlerdir. Lakin Kökenlerini bilirler.
Bir hatıratımı aktarayım Rize'de okurken ev arkadaşım Trabzon-Çaykara idi. Köylerinde Rumlarla Kafkaslar kökenli müslümanlar ortak yaşadıkları için bu da az buz Rumca bilirdi. Tabi dışardan durumu tam analiz edemeyen bir arkadaş sizin soyunuz Rum Mu ? diye sordu. Ve ortaklık karıştı. Bu sorunun akabinde ev arakdaşım ardı sıra boksörleri oynadı. Zor aldım elinden bu kadarda milliyetçidirler. Ve O bölge de Pontusu canlardırma çalışmaları yapılıyor ; O bölge ile oynanıyor. Papazlar filan gelip gidiyorlardı bir keresinde bölge halkının ellerinden zor kurtuldular. KTÜ'de öğrenciyken aktiftim. Üniversite'den o bölgede misyonerlik çabaları yaptıklarını biliyorum. Öğrencilere Hristiyan olmaları karşılığında düzenli burslar veriyorlardı. İşte bazı arkadaşlar diyemeyeceğim gafiller genelde dine uzak olan dışardan gelen öğrenciler ikamet alip hristiyan yapılıyordu. Amaçları azınlık Hristiyan oluşturup Eski kiliseleri ibadete açtırmak Ve Pontusu canlandırmak. Öldürülen papaz ise büyük misyonerlik çalışmalarına imza atmıştır. benim zamanlarımda 5000 kişilik hayali Hristiyan nufusundan söz ediliyordu.
Selametle....
Demir Kağan
07-07-2006, 11:56 AM
Gürcüleri sevmem ancak Lazları severim, saygı duyarım.
Afrasiyab
07-07-2006, 02:44 PM
Gürcü ve laz arkadaşlarım var son derece milliyetçiler ve Türk'üz derler.
Hatta ben bazen sinirlendirmek için gürcüsün derim :D
Tabriz_Han
07-07-2006, 03:50 PM
Tum Kafkas Muslumanlari, Cuvas Hritiyan Turkleri ve Karayim ve diyer Musevi Turkleri mesala Azerbaycanda 30-40,000 Khazarlardan kalan Musevi Turklerde var onlar bizim degerli kardeslerimizdir.
Laz, Gurcu, Cecen, Cerkez, Karacay Turkleri, Daghistanlilar, Azeri Turkleri, Cavus Turkleri, Musevi Turkleri, asinda bizim bayada dostumuzda var yani :D ama iki tane dusman var Ermeni-Rum onlar cok ses yaptigi icin cok dusmanimiz oldugunu saniyoruz.
Hatta, Gurcistanin Acar bolgesinde bizim "garanter"lugumuz var, Kurtulus Savasinda Acaristan isyan etti ve Turkiyeye katildi ama malesef Ruslarin yuzunden orasi Rus altinda kaldi ama yine onlarin haklarini Turkiye koruyor:cool:
semetey
07-07-2006, 04:28 PM
http://www.chveneburi.net/
Gürcülere ait bir site demin alakasız bir konuda arama yaparken rasladım da.
Forum bölümü de var http://www.chveneburi.org/forum/ ve Türkçe. İncelemeye fırsatım olmadı,ama buradaki konuyu hatırlayınca linki vereyim dedim:rolleyes:
Biraz gezindim de ana sayfayı bana biraz faullü geldi . Şurada arama yapıyordum http://www.webservis.gen.tr/a/10/1/Edebiyat.php
niyetim kötü değildi
firari
07-08-2006, 03:35 AM
Türk milleti hiç bir zaman sevgi ve hoşgörüden uzaklaşmamıştır..Ama hiç bir zaman ..
Uzanan dikenlere hep gül ile karşılık vermiştir..
Diyorlar ki ne sağladı..
Osmanlı 1000 sene nasıl payitahtta kaldı..
Son dönemlerinde..Sevgi ve hoşgörü azaldı..İSlam kuralları..Hiçe sayılmaya başladı ve adalet kalmadı..Ve diğer ırklar haksızda olsa isyan ettiler..Unuttular..Kendilerine yapılanları..Ama olsun Türk her zaman hoşgörülüdür ve her zaman olacaktır..Gürcü de ..laz da benim kardeşim dir..
Aynı coğrafyada aynı kültürlerde yaşıyoruz..
paylarımız farklı olsada
Aynı paydadayız..Birbirmizi anlamaya çalışmalıyız...
Onun için ellerimizi uzatmalıyız..Dikende olsa..Bunu Türk milleti hep yapmıştır..Ve pişman olmamıştır..
KOnuyu açan arkadaşa Teşekkürlerimi iletiyorum..VE hem gürcü hem laz ve hemde size sevgilerimizi sunuyorum..
selametle...
Destankutluhan
07-08-2006, 06:13 AM
Ulusalci bir Laz Turk arkadasim ve Milliyetci Musluman Gurcu arkadaslarim var.
Hic bir millete pesinen " sevmem " diye yaklasilmaz. Her milletin birey olarak iyisi de kotusu de vardir. Bireylerle milleteri karistirmamak lazim. Mesela Gurculer. Turkiye'dekilerin Osmanlinin torunlari oldiugunu unutmayalim. Kafkasalardaki yenilgiyle birlikte bizimle kader birligi etmis ve gocetmek zorunda kalmislar. Kimbilir ne tur horlamalara maruz kalmislardir. Biz onlarin ya da baskalarinin ne hissettigini nereden bilelim ? Bilemeyiz cunku onlarin yerinde olmadik. Sonucta onlar da bu topluma uymak, kendilerini korumak, geleneklerine ve birbirlerine daha cok sarilmak ve daha bir suru seyi farkli yapmak ama toplumada uyarlamak durumunda kaldilar. Ancak bu insanlar ister Gurcum Ister Laz ister baska etnik kokenden olsun, devlet nezdinde bir ayrima tutulmadi, bilakis bu insanlar icinde cok onemli gorevlerde bulunan nice kisiler var.
Bu nedenle etnik kokeni ne olursa olsun, bu vatan icin calisan, onu arkadan vurmaya kalkmayan, bayragimizi bayragi, ozumuzu ozu bilen insanlara ayrimci sekilde yaklasmamiz mumkun degildir. Etnik olarak Turk olmasalar da bu insanlar Osmanlinin torunlaridir ve bizim o baglamda kardeslerimizdir. Ayni zamanda din kardeslerimizdir de.
Saglicakla,
evgin
07-08-2006, 07:22 AM
burda bişeyi hatırlatma gereği duydum,
Türkiye'de kendini gürcü zannedenlerin çoğu gürcü mürcü değildir ahıska türküdür.dolayısıyla Artvinli misin? haaa gürcüsün yani?ee o zaman lazsın? gibi saçma diyaloglardan uzak duralım.
saygılar...
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.