PDA

View Full Version : BTC Boru hattı resmen açıldı

Emrah
07-13-2006, 06:01 AM
Baku-Tiflis-Ceyhan boru hattı bugün resmen açıldı, bir sonraki aşamada Hazar üzerinden Kazakistan petrolleride hatta bağlanacak, Türkmenistan doğalgazıda aynı güzergahtan erzurum'a taşınacak, Rusya'yı by-pass eden bu projeler ile kardeş ülkeler gerçek anlamda ekonomik bağımsızlığına ulaşmış olacakki bu da söz konusu ülkelerdeki Rusya'nın siyasi baskılarını hafifletecek bir gelişme. Kars-Tiflis-Ceyhan ve daha sonra hazar üzerinden ortaasyaya uzanan demiryolu projeside gündemde. Tren yolu Rusyanın ekonomik ve siyasi etkisinin yanısıra kültürel etkisininde azaltılması için çok önemlidir.
Birbirimize yakınlaşmamız, kaynaşmamız laf ile değil böyle projeler ile olacaktır, ve bunlardan birincisi ve en önemlisi BTC boru hattı bu bakımdan çok önemlidir.

Bilge_Kagan
07-13-2006, 06:15 AM
Kazakistan ABD'nin buyuk baskilariyla bu olusuma katildi ve cok cuz'i bir baslangic yapti petrol ihraci konusunda. Hemen ardindan Rusya'yla yeni bir petrol anlasmasi yapti. Yani hala ulkeler Amerika-Rusya arasinda bir secim yapiyorlar...

Seckjin Khan
07-13-2006, 06:16 AM
az önce izledim ve mutlu oldum...

hayırlı olsun Türkiye'ye

Seckjin Khan
07-13-2006, 06:48 AM
Gürcüler Rusya ile olan gerilimlerini "İç savaş hala devam ediyor" ABD ne yaslanarak biraz da olsa hafiflettiler...

Destankutluhan
07-13-2006, 08:32 AM
Turkiye icin shu andaki gorunen getirisi oldukca dusuk( 250~300 M dolar) olsa da siyasi olarak ilerisi icin cok getirisi olacaktir. Yeni boru hatlarinin acilmasi, yeni petrol kaynaklarinin akmasi ileride Turkiye'yi ekonominin diger alanlarinda da etkin kilacaktir.

Hayirli ugurlu olsun.
Sira demir yolunda.

mustafa06
07-13-2006, 09:08 AM
Destan kutluhan,
Turkiye icin shu andaki gorunen getirisi oldukca dusuk( 250~300 M dolar) olsa da siyasi olarak ilerisi icin cok getirisi olacaktir. Yeni boru hatlarinin acilmasi, yeni petrol kaynaklarinin akmasi ileride Turkiye'yi ekonominin diger alanlarinda da etkin kilacaktir.

Petrol tashınmasında Boru kullanım bedeli olarak Türkiyenin geliri 250- 300 milyon dolardır. Ancak Petrol üretim ve pazarlamasında da ortak olan TPAO payı %1,75 ten(Rahmetli Aliyevin özel katkısı ile) %6,75 chıkarılarak oradanda Türkiyeye bir gelir sağlanmısh olacaktır.

mustafa06
07-13-2006, 09:11 AM
Asrın en önemli yatırımı olarak kabul edilen BTC' ye ermenistanın alınmaması ile ermeniler, Azerbaycandan ilk golü yemish oldular.
Galiba ikinci gol, Kars- Bakü demiryolu ile atılacak.

semetey
07-13-2006, 02:18 PM
Sadece borudan geçen petrolden boru kullanım payı almak sayılmamalı. Petrolün bir kısmı Türkiye'de rafine edilecektir. Ceyhan'a gelecek petrol tankerlerinden çeşitli vesilelerle gelir elde edilecek . Siyasi getirisi herşeyden daha önemli elbette. Yoksa iki yüz elli milyon dolar Türkiye için o kadar önemli değil

Bilge_Kagan
07-13-2006, 03:17 PM
300 milyon dolar, direkt gelir bildigim kadariyla. Botas'in yaptigi aciklamaya gore hersey hesaba katildiginda 1 milyar dolar gibi bir gelir elde ediyor hazine...

BTC'nin acilmasiyla beraber Samsun-Ceyhan hatti dusunulmeye basladi, bu da baska bir ayrinti. BTC dolayisiyla gelecek getirilere ornek teskil edebilir. Ayrica, acilimla beraber gozler unutulup kalmis diger projelere de dondu ( Nabucco gibi ), bunlar genel olarak Amerika'nin Avrupa'yi Rus enerjisi bagimliligindan kurtarmak icin asiri destekledigi projeler oldugundan, Turkiye bu konuda kisa zamanda menfaat elde edebilir diye dusunuyorum...

Ancak hatta bicilen 40 yil omur beni biraz hayalkirikligina ugratti. Bence bu, Ceyhan'da Rotterdam piyasasi gibi bir piyasa kurmak icin yetersiz bir zaman...

Tabriz_Han
07-13-2006, 04:08 PM
Cok guzel bir gelisleme, hem Turkiye iktisat icin hem Turk Ulkeler Birligi gelismesi icin. Bunun yuzunden Turk dovletlerin iliskileri artacak, birbirimizi daha iyi tanicaz, daha fazla iygilenecez. Yani bunun sosyal ve siyasi boyutlarida cok buyukdur. Kazak Turkleri ve Turkmenlerinde katilmasi cok onemli gelisme olacak. Hemde yeni "Nabucco" insasi yakinda baslayacak, birde Demiryolumuz...

Yavas Yavas, Ab'ye bagliligimiz kalkiyor, yakinda Ab'ye gerek kalmayacak ve gercek birlik baslayacak :cool: Insallah

http://www.ntvmsnbc.com/news/325392.asp

Bu yazi harikaydi, Demirel yazdi, ama sadece Inglizcesini bulabiliyorum, Turkish Daily News, icin yazdi

http://www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=48693

Bunun Turkcesi varsa birinizde lutfen paylasirmisin

Emrah
07-13-2006, 05:59 PM
Kazakistan ABD'nin buyuk baskilariyla bu olusuma katildi ve cok cuz'i bir baslangic yapti petrol ihraci konusunda. Hemen ardindan Rusya'yla yeni bir petrol anlasmasi yapti. Yani hala ulkeler Amerika-Rusya arasinda bir secim yapiyorlar...
Rusyayı susturmak için bizde mavi akımı yaptık. Yani köprüyü geçene kadar ayıya dayı demek lazım. :) Ruslarada tam uydu ha bu laf .

Bu arada direkt boru hattının işletim bedelinden ziyade bu projenin ve devamında gelecek projelerin birçok getirisi var.
1. BTC ile Azerbaycan'ın, hazar geçişi ile Kazakistanın, doğalgaz borusu ilede Türkmenistanın Ruslara ekonomik bağımlılığı kalmayacak. Buda siyasi bağımsızlık sağlayacak, böylece aramızdaki önemlli bir engeli aşmış olacağız.
2. Söz konusu ülkelerin ekonomik faaliyetlerinde türk işadamlarının ve türk ürünlerinin piyasa payı yüksek. Dolayısı ile bu kardeş ülkelerin ellerine petrol satımı ile geçen paranın gene Türkiye ye faydası olacak.
3. Söz konusu projelerin üretim , pazarlama safhalarında da çeşitli oranlarda payımız var.
4. Zaman ile Türkiye üzerinden geçen enerji AB ve ABD'nin toplam tüketimi üzerinden kayda değer bir paya yükseldiğinde, bugüne kadar yaptıkları gibi teröre destek veremicekler. Bugün batının umurunda bile olmayan iki er şehit oldu , 3 terörist ele geçti gibi haberler, yarın petrol borsasının fırlamasına neden olacak, o yüzden terörün sonu gelecek, zaten yeni yeni kürt partileri kuruluyor, AB ve ABD olacakları anladı, kürtleri dağdan indirip siyasi alana sokmak istiyor. Bunun içinde AB üyeliğini kullanıyorlar, yakında da af çıkarın tüm teröristler teslim olsun vs.. diye bastırmaya başlar, onca senedir besledikleri adamları dağdan indirip meclise sokma çabasına girerler.

Destankutluhan
07-13-2006, 09:33 PM
BTC'nin ekonomik olarak yan sanayi ve ekonomileri gelistirecegi ve gercek ekonomik getirinin bu sebeple daha da cok olacagi dusuncelerine katiliyorum.

BTC'nin butun yol boyunca ve de Ceyhan'daki askeri guvenlik acisindan onemi cok daha artmis durumda. Teroristlerin 1 nolu hedefi haline gelecektir.

Shu anda Kars-Tiflis demiryolu en buyuk hedef olmali bence. Ermenilere guvenilmeyecegi 800 yildan sonra olusan tecrubeyle sabit oldugundan demiryolunun degeri cok buyuk. Tabii gonul "Ah Guney Azarbaycan " diyor ama, simdilik illa da demiryolu. Konuyu biraz yakindan bildigimi dusunuyorm Siyasi engelleri cok buyuk. Insallah irade gosterir ve yabanci parasi beklemeden kendileri kazmayi vururlar once.

Kullanim omrunun 40 yil olarak belirtilmesi normal. Bunu tekduze boru kullanimi ve petrol kaynaklarinin saglanabilirligi acisindan dusunursek pek de uzucu degil. Ancak unutmayalim bugun ISrail ve ABD'nin acmaya calistigi ve halen onarimda olan Kerku-Haifa Boru hatti yanilmiyorsam 1945'den beri neredyse atil duruyor ve hala tamir edilme sansi var.
Boru hatlarinda kullanilan borular ozel kalitede yapiliyor, ic ve dis kisimda yapilan islemelerle paslanma, kirilma vs etkenlere karsi cok dayanakli oluyor. Bur borularin zaman icerisinde yenilenmesiyle, yeni petrol kaynaklarinin bulunup sisteme dahil edilmesiyle bu surenin cok daha uzun olacagini dusunuyorum. Ozallikle Turkmen ve Kazak petrolunun de sisteme dahil olmasiyla uzun yillar icin saglanabilir petrol kaynagi sorunu olmaz diye dusunuyorum.

Tabii BTC bizi Ortaasya'ya bagladigi kadar Bati'ya da daha cok bagliyor. Turkiye olarak hedefimiz Cagdas, demokratik, ozgur bir ulke, zengin ve mureffeh bir halktir bu baglamda Turkiye'nin yonu bellidir. Turkiye ekonomik olarak ne kadar guclu olursa, toplumsal birlik olarak ne kadar saglam durursa Ortaasya'nin birlik senaryolarinin gerceklesmesinde de o kadar etkin olur. Bizim soydas ulkelerimizin kendileri ve Turkiye icin arzuladiklari da budur diye dusunuyorum.

Saglicakla,

Emrah
07-14-2006, 04:31 AM
Bu arada ilginç bir nokta da, BTC ile zenginlik, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu ilede medeniyet Ermenistanın etrafından dolaşacak, umarım bakarda ders çıkarırlar. Gerçi ermenistan kafkaslarda rusyanın emir kulu, Türkiyede 100bine yakın ülkeye kaçak giriş yapmış ermenistan vatandaşı var. Yani çoğu kaçmaya çalışıyor.

Socrates
07-15-2006, 03:02 AM
bugÜnkÜ Gazetelerİn ÇoĞu Btc Boru Hattini Asrin Projesİ Dİye Yorumlarken,bİr KİŞİde Dİyorkİ ;

*sadece Boru Hattinin Yapimi 4 Mİlyar $
*bunun İÇİne Hattin Toprak Altina Alinirken KamulaŞtirilmiŞ Arazİlerİn Bedelenİ İlave Edİn.
*gÜvenlİĞİ SaĞlayacak Janadarma Ve Jandarma Karakollarina Yapilacak Masraflari Koyun.
* ....

ve Getİrİsİ Senede 300 Mİlyon $

bİrİlerİ Yİne Bİrİlerİne Bİr Şeylerİ Yedİrİyor...

Han
07-15-2006, 03:14 AM
Sokrat, tabi ki herşeyin bir bedeli olacak...

Yedirsin veya yedirmesin o ayrı mesele ama... bedava olsaydı kçy muhtarları bile çeklmezmiydi bir boru azernaycandan köye...

neyse hayırlı olsun..
darrısı Kara yollarımız ve demir yollarımıza..

inşallah bir gün türkiyeye trenle geleceğim...:)

Socrates
07-15-2006, 03:22 AM
Sokrat

SOKRATES OLACAK.DİKKAT EDELİM.!

KONU İLE İLGİLİ HABERİ YAPIŞTIRIYORUM.BİR DÖNEM AYNI MAMAYI NASIL YEDİRDİKLERİNİDE YAZIYOR...

http://www2.vatanim.com.tr/root.vatan?exec=yazardetay&tarih=15.07.2006&Newsid=82127&Categoryid=4&wid=108

mustafa06
07-17-2006, 02:13 PM
SOKRATES OLACAK.DİKKAT EDELİM.!

KONU İLE İLGİLİ HABERİ YAPIŞTIRIYORUM.BİR DÖNEM AYNI MAMAYI NASIL YEDİRDİKLERİNİDE YAZIYOR...

Socrates,
Biz millet olarak hangi konuda hislerimizi orta yoldan gösteriyoruzki?

Ya gereğinden fazla seviniyoruz, yada chok üzülüyoruz.
Ama yapılan ishi, güzel bir ish olarak değerlendiriyorum. Bence artısı fazla olacak bir eserdir.
Azerbaycanlı kardeshlerimiz ichin ise belkide gerchek özgürlüğün ilk adımı diye değerlendiriyorum.

sevgi ile

semetey
07-17-2006, 03:32 PM
Sokrates büyük harfle ve altılı çizgili olarak yazmandan rahatsız oluyorum. Bir çok forumda böyle rahatsız edici şekilde yazmak yasak. Verdiğin yazıdaki soruların yanıtları geçen yıllarda defalarca verildi, soranlar bilgilendirildi.
Bilmem kaç yıllık proje tamamlandıktan sonra mı bu adamların merakları uyandı?
"Asya, Avrupa, Afrika; 3 kıtanının birden enerji vanası olduk... Keseriz ha vanayı... Petrolsüz kalırsınız..." Bu kadar sığ sözler söyleyen birini daha önce görmemiştim. Yapılan masrafların, katlanılan onca zahmetin sebebi bu sözleri söyleyebilmekti?