View Full Version : Dil Anketi
EGETÜRK
07-24-2006, 08:39 AM
hemen icraata dökelim cabuk sonuc almak icin,sonra forumun umumi sayfasinda tartisalim,Yanliz kimseye kisitlama getiremeyiz,sözkonusu olan dil kurulumda ve forumun altyapisinda bulunmasi gereken dildir
Socrates
07-24-2006, 08:50 AM
ÖZBEKİSTAN FORUMU OLDUĞU İÇİN FORUMUN ANA DİLİ ÖZBEKÇEDİR...
BÜTÜN ÖZBEKLER RUSÇA KONUŞABİLMEKTEDİR...
ÖZBEK KATILIMCILARIN ÇOĞU YURTDIŞI YERLEŞKELİ OLDUĞU İÇİN,İNGİLİZCEYİ ÇOK İYİ BİLMEKTE....KENDİLERİNİ EN İYİ BİLDİKLERİ DİLDE İFADE EDEBİLDEKLERİ İÇİN BU 3 DİL...
TÜRKÇEYİ KİM KULLANIYOR ?
FETTULLAH EFENDİNİN VE TC DEVLETİNİN (VARMI BİLMİYORUM) TÜRK OKULLARINDA OKUYAN BİR AZINLIK VE BİZLER ...
DİĞERLERİ İLE TÜRKÇE ANLAŞABİLİRMİYİZ ?
MÜMKÜN DEĞİL !
NE YAPILMALI ?
ZAMAN İÇİNDE TÜM TÜRK ULUSLARININ TEK BİR TÜRKÇE ALTINDA BİRLEŞTİRİLMESİ !
NE ZAMAN OLUR ?
AÇIKÇASI BİLMİYORUM...
Seckjin Khan
07-24-2006, 08:57 AM
özbek arkadaşlar açtığı için özbek türkçesi olmalı ama ileride türkçeleşmiş birçok dil eklenmeli ;)
mustafa06
07-24-2006, 09:12 AM
Özbek sitesinde esas dil tabiki Özbek Türkchesi olması gerekir.forum Türkchenin lehchelerine kesinlikle achık olmalı
orta asyada ruscha, batıda ingilizce kabul edilen dildir. katılımın yüksek olması ichin bunların kullanılmasında da mahsur olmamalı
SeYYaH_tr
07-24-2006, 09:27 AM
Özbek Türkçesi olmali ve sonradan Türk lehçeleri de kazandirilmali
üçüncü seçenek çok mâkul.
EGETÜRK
07-24-2006, 09:43 AM
ÖZBEKİSTAN FORUMU OLDUĞU İÇİN FORUMUN ANA DİLİ ÖZBEKÇEDİR...
BÜTÜN ÖZBEKLER RUSÇA KONUŞABİLMEKTEDİR...
ÖZBEK KATILIMCILARIN ÇOĞU YURTDIŞI YERLEŞKELİ OLDUĞU İÇİN,İNGİLİZCEYİ ÇOK İYİ BİLMEKTE....KENDİLERİNİ EN İYİ BİLDİKLERİ DİLDE İFADE EDEBİLDEKLERİ İÇİN BU 3 DİL...
TÜRKÇEYİ KİM KULLANIYOR ?
FETTULLAH EFENDİNİN VE TC DEVLETİNİN (VARMI BİLMİYORUM) TÜRK OKULLARINDA OKUYAN BİR AZINLIK VE BİZLER ...
DİĞERLERİ İLE TÜRKÇE ANLAŞABİLİRMİYİZ ?
MÜMKÜN DEĞİL !
NE YAPILMALI ?
ZAMAN İÇİNDE TÜM TÜRK ULUSLARININ TEK BİR TÜRKÇE ALTINDA BİRLEŞTİRİLMESİ !
NE ZAMAN OLUR ?
AÇIKÇASI BİLMİYORUM...kimin nerede yasadigini veya hangi dili kullandigini ögrenebilmek icin bir sayim yapilabilirmi???tüm forumu kapsayacak türden
Socrates
07-24-2006, 09:47 AM
FORUMUN DİĞER BÖLÜMLERİNDE ÖZBEK ARKADAŞLARIN BİLDİĞİ YABANCI DİLLERLE İLGİLİ BİR BÖLÜM VAR...
ABD,FİNLANDİYA,FRANSA,İNGİLİTERE,JAPONYA,ALMANYA,İ SVEÇ BU ÜLKELERDE FORUM ÜYESİ ÇOK FAZLA...
Socrates
07-24-2006, 09:50 AM
http://forum.arbuz.com/showthread.php?t=26694
BU BÖLÜMDEDE BU KONU ÖZBEKLERİN KENDİ ARASINDA İNCELENMİŞ...
SEÇENEKLERE BAKILDIĞI ZAMAN ; KENDİMİZ ÇALIP,KENDİMİZ OYNUYORUZ GİBİ...
EGETÜRK
07-24-2006, 09:51 AM
bu konuda umimi sayfada bir anket acilarak sonuca varilir,neyse burada 1-2 gün dursun sonra oranin sormacasini da yapariz,ama bence Türkiye TÜrkleri tahmin ettigimizden çok,socratesin veridigi link farkli bir konu üzerien bence
borcugin
07-24-2006, 09:51 AM
S.A.
Türkçe konuşulan her yer vatandır. Kimin vatanı? Türklerin vatanı. Türkler kim? Bizleriz. Burada ha O'zbekistan Türkçesi olmuş, ha Türkiye Türkçesi olmuş ne farkeder. Türkçe olsun da hangi lehçe ve ağızdan olursa olsun. Yeter ki, Rusça ve İngilizce olmasın. Neden? Soy ve Dil birliğimizi sağlamaz, bizi kuşkuya düşürür, bizi ayrıştırır, bizi böler... O sömürücülerin de istediği bu. İleri düzey İngilizce ve orta düzey Fransızca bildiğim halde, O'zbekistan Türklerinin bu alan dışındaki diğer kendi alanlarında konuştuklarını hep okuyorum. Maymun gibi duruyorlar. Kendi dillerinden, lehçelerinden, ağızlarından utanıyorlar. Yazıklar olsun! Eğer bir alışırsanız, Rusça ve İngilizce olsun, onlarla eğitim gördük, beyinlerimizi böyle yıkadılar diye. Bunun adı devrim olmaz, ihtilâl olmaz. Bunun adı mankurtluk olur. O zaman utanın dilinizden. O zaman utanın atalarınızdan. O zaman utanın kimliğinizden. Çok mu zor Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Kazak Türkçesi? Vallahi değil. Niye böyle diyoruz. Tembel olduğumuzdan. Niye tembeliz? Önder çıkmamış bu konuda. Atalarımıza layık değiliz. Ali Şir Nevai, Amirtemur, bakıyor bizlere. Ve kemikleri sızlıyor. Koy Ruslar ve İngilizler Türkçe konuşsun. Koy onlar bizim dilimizi öğrensin. Ama gerçekler ve bu zamana kadar olmuş birikimler var. Doğru. Ama özgür ve onurlu olmanın yolu bu değil. Özgür ve onurlu olmak isteyenler atalarının dilini konuşurlar ve bunu savunurlar. Bundan utanmazlar. Gerisi hikâye. Gerisi acizlik, gerisi bedbahtlık, gerisi hıyanet, cahiliye ve delalettir.
Selametle.
Socrates
07-24-2006, 09:54 AM
Burada ha O'zbekistan Türkçesi olmuş, ha Türkiye Türkçesi olmuş ne farkeder.
ANLAMADIĞIN SÜRECE ÇOK ŞEY FARKEDER !
EGETÜRK
07-24-2006, 09:57 AM
borcugin haklisin,bence tüm forumu kapsayan bir sormaca da özbekçe olsun denecek.Bekleyelim görelim,rusçayi tercih ederlerse saniyorum bizim bölümümüzle secenler arasinda sorun çikabilir
EGETÜRK
07-24-2006, 09:59 AM
ANLAMADIĞIN SÜRECE ÇOK ŞEY FARKEDER !okuya okuya ogrenecez,yeterki bir türk dili olsun
mustafa06
07-24-2006, 10:06 AM
Forumda, İngilizce ve ruscha olmasını shahsen bende istemem.
Ancak bir hakikati görmezden gelmek imkansız. Örneğin rushcha orta asyada yashayan herkesin anladığı ortak dil haline gelmish. iki özbek türkü konushmalarına özbek türkchesi ile bashlayıp, anlashamadıkları ichin rushcha bitiriyorlarsa, bizim ruschaya hayır dememiz ruscha gercheğini değishtirmiyor. ve bu insanlar ruscha konushmaya devam ediyorlar.
istemesekte gerchekleri göz önünde bulundurmamız gerekiyor.
Forumun genelinde ingilizce ve ruscha gibi Türkiye türkchesinin de serbest olması belki ileride bu sorunu chözmeye yardımcı olabilir . Bizim talebimizin ilk etapta Türkiye türkchesinin serbestliği yönünde olması amaca daha uygun olur diye düshünüyorum.
sevgi ile
EGETÜRK
07-24-2006, 10:10 AM
peki baba nasil kaldiracaz bunu,yavas yavas baslamak gerek degilmi,sanki ben osmanlicayi cok anliyorum da,Sanki simdiki Türkçeye Atatürk'ün önderligine kisa bir sürede geçilmedi
mustafa06
07-24-2006, 10:19 AM
Forum özbek forumudur. Kuralları koyan kendileridir. Yani bizler burada bir noktada misafiriz. Adamlar Türkistan forumu ve diller sahifesinden basha bashlıklarda türkiye türkchesi ile yazılmasına yasak koyuyorlar. yazdığınız takdirde siliyorlar yani sözün özü ipin ucu .... elinde. Bu tarz anketlerle veya diğer bashlıklara bozukta olsa(bilebildiğimiz kadar) özbek türkchesi ile türkiye türkchesini karıshtırıp yazılar yazarak bu yasağı delmeye chalıshacağız. ben bunu zaman zaman pekala yapıyorum.
özbeklerden taraftarlar bulacağız. moderatörlerde bu ishte öncülük edecekler. chalıshacağız zamanla olacak
sevgi ile
Socrates
07-24-2006, 10:23 AM
VERDİĞİM LİNKE DİKKAT EDERSENİZ ÖZBEKLERİN TÜRKÇE KONUŞMA GİBİ BİR DERTLERİ YOK !
EN AZINDAN BU FORUMDAKİLERİN...
TERCİHLERİN İÇİNDE ARAPÇA BİLE GEÇİYOR AMA TÜRKÇE YOK !
YAPILMASI GEREKEN FORUMUN DİĞER BÖLÜMLERİNE EN AZINDAN İNGİLİZCE İLE GEÇİŞ YAPMAK,ZAMANLA BU GEÇİŞİ BASİT YAZILIMDA TÜRKÇEYE ÇEVİRMEK...
EGETÜRK
07-24-2006, 10:24 AM
ben zaten altyapi icn konusuyorum bence dogal olarak ingilizce secilmeli,ama yasak uygulamalari cok yanlis bence,ana forumun bir kaç moderatörünü buraya davet etmeliyiz
EGETÜRK
07-24-2006, 10:25 AM
VERDİĞİM LİNKE DİKKAT EDERSENİZ ÖZBEKLERİN TÜRKÇE KONUŞMA GİBİ BİR DERTLERİ YOK !
EN AZINDAN BU FORUMDAKİLERİN...
TERCİHLERİN İÇİNDE ARAPÇA BİLE GEÇİYOR AMA TÜRKÇE YOK !
YAPILMASI GEREKEN FORUMUN DİĞER BÖLÜMLERİNE EN AZINDAN İNGİLİZCE İLE GEÇİŞ YAPMAK,ZAMANLA BU GEÇİŞİ BASİT YAZILIMDA TÜRKÇEYE ÇEVİRMEK...
2.dilden bahsediyorlar,1.dilleri her halde özbek türkçesidir degilmi???
Socrates
07-24-2006, 10:36 AM
2.dilden bahsediyorlar,1.dilleri her halde özbek türkçesidir degilmi???
YAZDIKLARI TERCİHLERE BAKARSAN İKİNCİ DİLİN HARİCİNDE ARAMALAR YAPMAKTALAR...
1. Uzbek (ona tili sifatida)
2. Rus (ikkinchi til sifatida)
3. Engliz (Umuman dunyo miqiyosida foedali til)
4. Arab (Musulmonchilik nazari bilan qaraganda, Nima deb siginyatganimizni tushunib olish uchun
oshliaziz
07-24-2006, 10:44 AM
ASLINA BAKILIRSA KİM NASIL ANLIYORSA O DİLDE YAZSSIN. ZATEN HERKES KENDİ ANLADIĞI DİLDE OKUYUP CEVAP YAZIYOR.
AMA UNUTULMAMAMLIDIRKİ BURASI GENEL OLARAK ÖZBEKLERİN KENDİ ARALARINDA FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNMAK İÇİN KURULMUŞ Bİ SİTE... bUNU GENİŞLETEREK BİZDE KARILMIŞ OLDUK, TÜRKÇE KONUŞANLAR.
YANİ BURDA BİRİSİ MUHAKKAKKİ TÜRKÇE YAZMIŞTIR SONRADAN TURKİSTAN FORUMU AÇILMIŞTIR ! DEĞİLMİ. YANİ HER YENİLİĞE AÇIK BU FORUM.
DEĞİLMİ MODERATORLERİMİZ!!!
wolfie
07-24-2006, 01:00 PM
http://forum.arbuz.com/showthread.php?t=26694
BU BÖLÜMDEDE BU KONU ÖZBEKLERİN KENDİ ARASINDA İNCELENMİŞ...
SEÇENEKLERE BAKILDIĞI ZAMAN ; KENDİMİZ ÇALIP,KENDİMİZ OYNUYORUZ GİBİ...
bu verdiğin linkin konu ile çok ilgisi yok, ben türküm, soruyu anladım, Özbekler 2. dil olarak hangi dili öğrenmeliler? Ama buradaki anketin konusu forumda hangi dil/diller desteklenmeli?
Fikrimce Özbekçe, Rusça ve İngilizce olmalı, İlerleyen günlerde de diğer Türk şiveleri de dahil edilmeli...
SeYYaH_tr
07-25-2006, 04:20 AM
peki baba nasil kaldiracaz bunu,yavas yavas baslamak gerek degilmi,sanki ben osmanlicayi cok anliyorum da,Sanki simdiki Türkçeye Atatürk'ün önderligine kisa bir sürede geçilmedi
Zaten Osmanlı'da da şuan konuşulan İstanbul Türkçesi kullanılıyordu. Osmanlıca diye bir dil yokki.
mustafa06
07-25-2006, 06:55 AM
Umumi sayfadaki İkinci dil bashlığına, forumdaki Türkche yasağını eleshtiren sözlerle adım atıp fikirlerimizi ortaya koymaya chalıshtık. sizlerinde desteği ile bu problemi gündemde tutabiliriz.
haydi herkes ish bashına :)
EGETÜRK
07-25-2006, 10:27 AM
Zaten Osmanlı'da da şuan konuşulan İstanbul Türkçesi kullanılıyordu. Osmanlıca diye bir dil yokki.halk türkçe konusuyordu ama saray ahalisi arap-fars hastasi idi,kaldiki bugün dilimizde kullanmadigimiz,fakat o zaman kullanilan pek çok kelime vardi
khanoghuz
07-30-2006, 04:10 AM
bir özbek sitesi olduğu için özbekçe olmalı ama türk dünyasındaki diğer insanlar da katılabilsin diye diğer türk lehçeleri de kazandırılmalı.
EGETÜRK
07-31-2006, 12:10 PM
özbekce bilen arkadaslarimdan bu konuyu ve sormacayi umumi sayfa da acmasini rica ediyorum,saygilar
borcugin
07-31-2006, 12:50 PM
S.A.
Sevgili arkadaşlar, çoğunuzu protesto ediyorum. Özbekçe diye bir dil uydurdunuz ya! Helal olsun size. Hepinizi şiddetle protesto ediyor ve kınıyorum. Böyle söylediğiniz sürece bir milim yol alamayız. Rus Ekolü ile yetişmiş ve kendisini O'zbek kabul edenleri derin uykulardan uyandırmak için diğer bölümlere etkin katılım önerinizin yanında bu yaptığınız hem bilimsel değil hem de yapıcı değil.
O'zbekçe, Türkçe, Azerice diye bir dil yok.
Türkçenin Karluk Lehçesinin O'zbekistan ağzı var.
Ya da Türkçenin Oğuz Lehçesinin Türkiye ağzı var.
Ya da Türkçenin Oğuz Lehçesinin Azerbaycan ağzı var.
Lütfen doğru yazıp doğru konuşalım. Artık Ozbekçeyi, Azericeyi, Türkmenceyi savunacak yoldaşta kalmadı. Bakınız KGB arşivlerine. Lütfen. Ne Ozbekçesi ne Azericesi Ne Türkçesi? Bırakın bunlar lütfen. Lütfen ama...
Selametle.
EGETÜRK
07-31-2006, 01:23 PM
Eger Sormacanin sonucunu forumada yansitabilirsek ve yasama geçirebilirsek kendi olanaklarimiz içerisinde büyük bir is basarmis oluruz.Herkesin ve özellikle TÜRKISTAN FORUMU üyelerinin bu olayi benimsemelerini rica ediyorum,büyük ve önemli bir proje,Sizce de Türkün Titreyin Kendine Dönme Zamani Gelmedimi??? Türkçe Demek Türk Demektir.M.Kemal ATATÜRK
mustafa06
07-31-2006, 02:10 PM
S.A.
Sevgili arkadaşlar, çoğunuzu protesto ediyorum. Özbekçe diye bir dil uydurdunuz ya! Helal olsun size. Hepinizi şiddetle protesto ediyor ve kınıyorum. Böyle söylediğiniz sürece bir milim yol alamayız. Rus Ekolü ile yetişmiş ve kendisini O'zbek kabul edenleri derin uykulardan uyandırmak için diğer bölümlere etkin katılım önerinizin yanında bu yaptığınız hem bilimsel değil hem de yapıcı değil.
Lütfen doğru yazıp doğru konuşalım. Artık Ozbekçeyi, Azericeyi, Türkmenceyi savunacak yoldaşta kalmadı. Bakınız KGB arşivlerine. Lütfen. Ne Ozbekçesi ne Azericesi Ne Türkçesi? Bırakın bunlar lütfen. Lütfen ama...
Selametle.
Ben uyarınızı aldım.
Haklısınız ne diyebilirim ki,
Bu konuya büyük itina göstermeme rağmen, sık sık aynı hataya bende düshüyorum.
Gerchekten ''Özbekistan türkchesi, azerbaycan Türkchesi, Türkiye türkchesi
veya en azından ''özbek Türkchesi'' gibi kullanımlar insanlar üzerinde chok etkili olmaktadır. En azından Unutulmush olan ''Türkche'' sözünün bilinch altına yerleshmesini sağlamaktadır.
Basit gibi gözüken ama chok önemli olan bu söylenish shekline özellikle dikkat etmek gerekiyor.
Rusların yıllar sonra bashardıkları belli olan unutturma ve parchalama politikalarını, bizler de bunun gibi değishik yollarla geriye döndürmeye chalıshmak zorundayız.
Bu sözü okuyan ve ben özbeğim diyen kishiye ''Unutma ; senin kökün Türktür, dilinde Türkchedir'' demekten bashka bir shey değildir.
Unutmayalım; Bu sözleri insanların yüzüne direkt olarak söyleseniz, belki tepki alabilirsiniz. ama bu yol Bilinch altına yerleshtirmektir. ve doğru olan bir kullanım sheklidir.
sevgi ile
Emrah
07-31-2006, 04:38 PM
Bence kural ve klisheden ötesi mühim olan anlashabilmemiz, konushabilmemizdir, gerisi teferruatir, biz bize anlashtiktan sonra her bir meseleyi chozeriz evellallah.
EGETÜRK
08-01-2006, 12:16 AM
ingilizce de anlasabiliriz onlarla degilmi emrah???Ama o zaman kim oldugumuzu anlayamayiz...
CHOYHONACHI
08-01-2006, 12:49 AM
Oooo, selamun aleykum, abiler ve biraderler ...
Hayidir, ne toplanmishsiniz boyle?!
Yav disharidan bakinca sanki bi komplo teorisi hazirlaniyormush gibi geldi bana ... yav iyi ki ben sizi taniyorum, yoksa shu Umumiy forumdakiler bunlari bi anlasa bi okusa hemen Turkistan forumunu kapatirirlar ...
Heyecalnamayin abicimlerim ... lutfen sakin olun ... tamam inshallah hepimiz guzel bir sonuca varacaz ...
Yukarida gechen bazi sorulara cevap yaziyorum.
1) Socratesin verdigi linkte tartisilan konu ozbek dili yaninda hangi dilin resmi dil olmasini ister idiniz diye bir konu. Yani forumla hich alakasi yok.
2) Oshliaziz dedigi gibide, bir zamanlar burda ne Turkistan forumu, ne de turkche konushan birileri vardi. Yavash yavash burda turkche konushanlar gozuktuler, yavash yavashta Turkistan bolumude achildi. Yani her shey olur ama buna gerchekten chok titiz ve dikkatli yanashmak lazim. Chunki burda yada dunyada turkleri seven chok az insan var. Yanikim hattaki Turkiyede yashayip, okuyup sizleri sevmeyenler de varki, avrupadakileri ve ozbekistandaki userlari soylemeyim .... ondan dolayi buyuk haflerle umumiy forumda bu konuyu tartismaya chikartmaniz zaten bir buyuk yanlishlik olur ... anlamaya chalishin ... evet siz bizim kardeshlerimizsiniz bizde sizin, ben hep iyilik gordum sizden ama millet oyle dushunmuyon ... onlar sizio yanlish taniyorlar ve tabiyki size sert shekilde davranmasi chok dogal ... anlayin artik yaaa ...
3) Bu konu achilinca hemen bende zaten forum dilek ve shikayetler bolumunu bir tartishma konusu achtim, ama tabiyki ilk once ozbekche olmasi konusunda, chunki ozbek olupta, ozbek dilinde olmamasi koyuyo ... daha sonrada tukche hakinda tartishiriz niyetinde ... bu konuhyu mustafa abimiz ve diger bazi kullanicilar gorduler ... yani mustafa beyin dedigi gibi belki jokerde kullaniliyor artik :)
4) Isterseniz bende bashka bir teklif var. Foruma genel olarak bir dil eklemektense ilk bashta foruma uye olurken kullanici kendisine bir dil sechse ve o kullanici login yaptimi hemen o dilde achilsa forum. Ornegin, ben ne guzel Yahoo.com.tr'da kullaniyorum mailimi. Yani kullanma menum turkce. Yanen onun gibi forumda yapilabilir. Ama tabiy Guest sheklindeki ziyaretchilere ozbekche ve inglizce olmasi mantikli diye dushunuyorum ...
Sonuc olarak shuan bu tartishmani genel foruma goturmektense, yukarida soylendigi gibi Oguz beyin aracigi ile bazi Mod ve Adminleri buraya tartismaya davet etmek lazim.
Pumidur?! Degildur!!!
CHOYHONACHI
EGETÜRK
08-01-2006, 01:08 AM
evet diger bölümlerdende katilimcilar olmali,burayi soyutlamislar sanki forumdan...
khanoghuz
08-01-2006, 07:38 AM
S.A.
Selametle.
bu konuda sana katılıyorum ve seni destekliyorum.
ancak özbekistandaki kardeşlerimizden bazıları bu konuda bizimle aynı fikirde değil.onlara ne kadar söylesek de bu konuda bize karşı çıkıyorlar ve bizlerin ayrı olduğunu iddia ediyorlar. bunun rus propagandası sonucu olduğunu söyledimizde bize inanmamakta diretenler oluyor
BoZkUrT
06-03-2007, 02:28 AM
bütün türklerin anlıyabilecegi bir türk lehcesi yokmu o olsun ben özbekce konusan birinin konusmasını anlıyom ama yazılarını anlamıyorum nekadar uzaklasmısız birbirimizden
BoZkUrT
06-03-2007, 02:34 AM
arkadaşlar birde türkiyede olsun yada başka türk ülkelerinde olsun neden derslerde ilkögretim lise okullarında bütün türk lehcelerinin dersleri veril miyor haftada bir saat olsa bütün türkler bir bütün lehceler bilinir farkınaysak kendi kendimizi boluyoruz özbekçe kırgızca kazakca azerice bir yol tuturduk hadi hayırlısı bu bolunme daha da ilerlemez inşallah
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.