PDA

View Full Version : Matbaa niye geç geldi?

dervish
09-29-2006, 07:16 AM
Ilber Ortaylı'nın görüşleri şöyledir:

* Kitap okumakla bir toplum bir yerden bir yere gelmez. Son 150 yıldır Orta Doğu’da en çarpıcı devrimleri Türkler yapmıştır. Ama kitap basma, okuma, çevirme konusunda İran’dan, Mısır’dan, Lübnan’dan geriyiz.

* Türkler aptal bir millet değildir. Her toplumun kendine has özellikleri vardır. Kimi iyi yemek yapar; biz o sınıfa dahiliz. Kimi kavgacıdır; biz de öyleyiz. Kimi teknolojiyi sever; Türkler bu kategoriye girer. Ama bir de müziği, felsefeyi seven; bunları konuşan toplumlar vardır; biz onlardan değiliz.

* Sanılıyor ki matbaaya yobazlar engel oldu. Hayır, durum ondan çok daha vahimdir, utanç vericidir. Türkler okumayı sevmez. Okumak yalnız kalmaktır. İçine kapanmaktır. Türkler yalnız kalamaz; bir araya gelip dır dır dır konuşurlar. (Biri forumda muhalefeti beceremiyoruz demisti sanirim :-) )

* Avrupalılar, örneğin İtalyanlar, matbaadan önce elle gazete yazıp dağıtıyordu. 200 nüshayı elle çoğaltıyorlar. Bizde ise bu yok. Bahnameleri, ayıp şiirleri dahi çoğaltmamışız. Peki ne yapılmış? Toplanıyorlar; biri okuyor, diğerleri dinliyor. Çoğaltma ihtiyacı duymuyorlar. Devrimleri dahi işte böyle yapıyorlar. Okunuyor, dinleniyor, tartışılıyor.

* Türkler konuşmak yerine okumayı sevseydi, matbaa olmasa dahi kitabı dışarıda basıp getirirlerdi. Ama yapmıyorlar.

http://satirarasi.wordpress.com/2006/09/20/matbaa-bize-niye-gec-geldi/

Aybike
09-29-2006, 09:01 AM
Biri gazete alır on kişi tepesinde okumaya çalışır..
Doğru söz ne denir....

HYML
09-29-2006, 10:46 AM
Sektörün içinden biri olarak matbaanın geç gelişiyle, tanklarımızın modernizasyonu arasında bir bağ var mıdır araştırılmasını talep ediyorum.
Ayrıca Hicaz Demiryolunun feshi ile düşen F-16'lar arasında da kuvvetle ihtimal bir bağ olduğunu düşünüyorum.

(Çok fesatım çooookk!)

gurkan
09-29-2006, 04:31 PM
Ilber Ortaylı'nın görüşleri şöyledir:

İlber Ortaylı gerçekten iyi bir tarihçi... Tespitlerinde farkını ortaya çıkarıyor... Eserlerini zevkle okuyacaksınız... Bizim onun gibi Tarihçilere ihtiyacımız var... Lakin ender yetişiyor...

Han
09-30-2006, 03:04 AM
bunun faturasini Osmanliya keser aydin budalasi BashortuEngelleme Universitesi Rektorleri ve anti islam bilimadamlari....