View Full Version : Turkiye Yardim Verdimi?
bacha
09-30-2006, 02:39 PM
Forumda turk kardeshlig'i, hep turk milletler bir millet olduklari, turk birligi hakkinda chok konushuyoruz. Turk milletleri hakkinda Ataturkun soyledig'i sheyleri chog'unuz "signature" yapmishsiniz. Hep gozel, hep iyi sheyler, ama soru:
70 yil uzbek/kazah/kirgiz/azeri ve turkmenler Soviet Birligindeyken, Turkie ve turklar kardesh milletleri kurtarmak ichin ne yaptilar?
Kardeş milletler Turkıye ıcın ne yaptıysa Turkıyede onlar için onu yapdı!
wolfie
09-30-2006, 05:08 PM
bazı hainler oralara gidip sovyetler için komunizm propogandası yaptı.
EGETÜRK
10-01-2006, 01:00 AM
Atatürk'Ün söylediği o sözler de zaten Sovyetlerin yıkılacağı öngörülerek söylenmiştir...
Kardeş milletler Turkıye ıcın ne yaptıysa Turkıyede onlar için onu yapdı!mesela,
eger dediginde art niyet varsa, bu forumda ne ariyon...
bazı hainler oralara gidip sovyetler için komunizm propogandası yaptı.
niye o zaman birlik ve kardeslikten soz ediyonuz...
ps:eger oyle dusunuyorsan, sahsen ben oyle dusunmuyorum...
BOZ-OK
10-01-2006, 04:52 AM
Forumda turk kardeshlig'i, hep turk milletler bir millet olduklari, turk birligi hakkinda chok konushuyoruz. Turk milletleri hakkinda Ataturkun soyledig'i sheyleri chog'unuz "signature" yapmishsiniz. Hep gozel, hep iyi sheyler, ama soru:
70 yil uzbek/kazah/kirgiz/azeri ve turkmenler Soviet Birligindeyken, Turkie ve turklar kardesh milletleri kurtarmak ichin ne yaptilar?
Sana ne... Sen Turk degilsin ki...:rolleyes:
Bu soruyu bir Turk kardesimiz sorar biz de yanitini veririz, konuyu da enine boyuna konusuruz... Bozguncularin sordugu amaci bastan malum sorulara verilecek yanit bundan baskasi olamaz...:twisted:
Tabriz_Han
10-01-2006, 06:21 AM
Turkiyeden cok savasci gitti, "Basmachi"ye katildilar, Ruslarin en buyuk korkusudu, Turkistanli ve Anadolu Turkler onlara karsi savasiyordu. Turkiye "Turkistan Cumhurriyeti"(Bugunki Ozbekistan topraklarindaydi" ilk once tanidi, elci gonderdi, yardim gonderdi.
Isa Alpetkin, Uygur Turklerin baskani destekledi ve bir sene bagimsizligi kavustular.
Azerbaycanda "Sehitler Yolu" var, orada coook Anadolu Turk Yigitleri yatiyor, hep resmi olmaysaydi bile iclerinde orgutler bize hep destekledi, kitap, ogretmen, savasci, yardimci, para pul ve bizim halk orgutlere yardimlastilar.
v.s v.s v.s
Turkistanda Turkiyeye cok yardim etti, Turkiyede bazen sanirlarki "Sovyetler" bizlere yardim etti. Bu son derece yanlis, Turkistanlilar inanilmaz buyuk para topladi ve Turkiyeye gondermek istediler, tek guvenli yol Moskow;dandi, Lenin teklifi kabul etti ve paranin bir kisimini kendisi tutdu.
dervish
10-01-2006, 07:26 AM
bacha sen gerizekalinin tekisin.
Turkiye Cumhuriyeti neye yardim ediyor? Halkin cogu zaten feodal duzenden bikmis, komunizm istiyordu. Buna Sovyetler Birligi'nin tum halklari dahildir, ruslar bile.
Kaldi ki Ataturk Bolsevik Devrimi'ni destekliyordu. Bunu Lenin ile arasinda olan iletisim, CHP'nin Sovyetler ile olan iletisiminden de rahatca gorebilirsin.
Su anda NATO etkisindaki Turkiye Cumhuriyeti vatandaslari hayal mahsulu urunlerle konusuyor, bu konusmalarin etkisinde kalan Orta Asyadan yeni yetmelerde tarihi gercekleri goremeden konusuyor, senin gibi gerizekalilar da bunu kullanabilecegini dusunuyor ama bu pislik topraklanmaya mukadderdir bilesin, tutmaz.
bacha
10-01-2006, 08:24 AM
Ikki kardesh caddede gidiyorlar. Birini ikki-uch tane kocaman chocuklar vuruyorlar. Kani dokuluyor, chok vuruyorlar. Shu anda onun kardeshi uzaktan bakiyor, bekliyor shimdi ne olacak diye. Sonunda bosh veriyorlar, hep kanda kardeshi zor-zor yuruyor. Bu hep olayi bakan ikkinci kardesh geliyorda: "hey, nasilsin? Kardeshim, bizler chok iyi arkadashiz, kardeshlig'imizda var ..." diyor. Boyle kardeshten dushman daha iyidir.
Luther Kind demish: "Sonunda dushmanlarin laflari deg'il, dostlarin sukutu kalir".
English: "It is not the words of enemies, but the silence of friends remains in the end."
Tabriz_Han
10-01-2006, 08:47 AM
Iran Tajikistani yardim etimi? Afganistani yardim etimi?
Yok daha'da kotusu onlarin zulumunu destekledi, ama halen Iran'a asiksiz Bacho niye acaba:P
Sen yazdiklarimi bir oku, Turkiye yardim etimi etmedimi acikca gorebilirsin. Ve bunu unutuyorsun, Turkiye savastan cikti, isyancilarla sorunlari vardi, komsularin hepsi dusmandi v,s okadar "kolay" durumda oldugunumu saniyorsun, herkes seni bicaklamaya calisinca ayaklarin uzerinde durmak zor olur ama ayakda durdu ve halen duruyor.
Niye hep nefret ve kin beslemeye calisiyorsun Bacho, sorunun ne:D artik Turkistan-Azerbaycan-Turkiye Turkleri birbirine daha yaklastigi icin seni sinirlendiriyormu:D
Kizma Bacho, sen bunu degestiremeyeceksin, bizler hep yaklasacaz artik, Azerbaycan ve Turkiye Turkunu bolemediniz, Dogu Turkeli ve Bati Turkeli Turklerinide boleyemeceksiniz, cabalarin bosa gidiyor kudurmaya basladin aciyorum sana.
bacha
10-01-2006, 08:59 AM
YouTube - Yulduz Usmonova and Obid Asamov
Videoni bakiniz. Yulduzla Obid Asomov sharki soyluyor. Sharkinin sonunda Obid diyorki: "Yulduzkhon, ben sizin bag'inizda bag'ban olayim". Yulduz diyor: "Obidkhon, nichin shimdi sonbaharda geliyorsun? Nichin baharda gelmedin? Shimdi hep mevalar hazir oldug'u zaman mi geleceksin?" :)
Turkiyede ayni sheyi yapiyor.
Tabriz_Han
10-01-2006, 09:02 AM
Farslarda, Yulduzun Turkiye'de konserler verdigi icin, Turki dilinde sarki soyledigi ve hic Fars dilinde sarki soylemedigi icin catliyor:lol:
bacha
10-01-2006, 09:29 AM
Shovinist ruhiy hasta insanlara Yulduzun Farscha sharkilari:
http://www.youtube.com/watch?v=KOFe7AqvAf0
YouTube - Yulduz Usmonova
Konuya geri donalim.
Chogunuz Turkiye yardim veremedi chunku kendisinin chok problemlari vardi diyorsunuz, 1980ci yillarda Sovyet sistemi zaten chok zayiflashmishti. Armanlar biliyormusunuz Armeniyaya nasil yardim veriyordu? Baltik devletlerine onlarin millet dishindaki adamlari yardim verirdi. Ama Turkiyenin turkiy milletlere yardim verdig'ini hich duymamishim. Bizlere mustakillik verildig'i zaman birinci olup gelip, biz sizlerin mustakil devlet gibi taniyoruz, ve biz birinci shoyle ulkeyiz demek chokmu zor geldi Turkiyeye? :)
BOZ-OK
10-01-2006, 09:43 AM
Turkmenistan'i ilk taniyan ulke: Turkiye
Azerbaycan'i ilk taniyan ulke: Turkiye
Kirgizistan'i ilk taniyan ulke: Turkiye
Ozbekistan'i ilk taniyan ulke: Turkiye
Kazakistan'i ilk taniyan ulke: Turkiye
Yeter mi Bacha? Devam edeyim mi? Cok zavallisin sen yaa....;)
eger dediginde art niyet varsa, bu forumda ne ariyon...
__________________________________________________ _______________
Soyşedıgımde art nıyet varsa sızı nıye kardes abı goreyım kı;Düşman yerine koyarım. Ben sadece Türkıye Turklerı ne kadar yapdıysa Orta asyta Turklerı de o kadar yakınlasmısdır dıyorum ki Boz-ok benı tercume etdı. Bu malın acacagı konuda bu kadar mılletı bırbırıne dusurur. Bunun adını degıstırcem ben ya Provike BACHA olsun :D
Tabriz_Han
10-01-2006, 11:55 AM
Bacho
Shovinist ruhiy hasta insanlara Yulduzun Farscha sharkilari
Bunun shovinistlikle alakasi yok, isterse Fars soyler isterse Turki, menim dedigim Farslar onu sevmiyor cunku artik Fars sarkilari pek soylemiyor, yeni sarkilarin cogu Turki ve Turkiyeye gidiyor, ne yapalim yani kizma bacim :D
Fars soylunce tamam Turki soylerse Shovonist oluyormu daha neler neler.
Bacho shovinistlikler bas eder ama en burada en shovonist olan Bacho'dur, "Uzaya ucan kadin Turkmu Iranlimi" gibi shovonist iletiler yazani hepimiz biliyoruz. Hic kimse onem vermeyince nasilda kudurmaya basladiginida hatirliyoruz.
Bacho
Armanlar biliyormusunuz Armeniyaya nasil yardim veriyordu?
Hayirli olsun.:)
Bacho
Ama Turkiyenin turkiy milletlere yardim verdig'ini hich duymamishim.
Okursan ogrenirsin. Yukarda verdigim ornekler gibi, Turkiye yardin eti Turkistanda Turkiyeye yardim etti.
Turk dovletleri zavali zayif ufak tepek ulkeler degilki, oyle buyuk kardes kucuk kardes olayi yok, hepimiz esitiz ve birbirimizi destekleriz.
Her gecen gun daha gucleniyoruz, ve daha'da yaklasiyoruz, bunu degistiremesin, bu baglari kimse koparamaz:cool:
bacha
10-01-2006, 12:14 PM
Quote #1:
Farslarda, Yulduzun Turkiye'de konserler verdigi icin, Turki dilinde sarki soyledigi ve hic Fars dilinde sarki soylemedigi icin catliyor
Quote #2:
Bunun shovinistlikle alakasi yok, isterse Fars soyler isterse Turki, menim dedigim Farslar onu sevmiyor cunku artik Fars sarkilari pek soylemiyor, yeni sarkilarin cogu Turki ve Turkiyeye gidiyor, ne yapalim yani kizma bacim
Birincisinda hic fars dilinde sharki soylemedi diyorsun, ikkincisinda "isterse soyler", "artik Fars sarkilari pek soylemiyor" diyorsun. Kendi soyledig'in sheyleri deg'ishtiriyorsun. Pek eg'er "isterse soyler" olsa, nichin birinci quoteda "hich fars dilinda sharki soylemedi" diyorsun? Kendin kendine karshi konushuyorsun.
Ben goturdug'um klipin birincisi, Yulduzun yeni albomindan. Bir tane albomunda yetti tane tajik-fars dilinda okudug'u sharkilari var.
Konu hakkinda, "basmachilara" turklar hich destek vermediler, o zaman Turkiyenin kendisi Lenindan yardim almishti. Adamlar, eg'er konushsanis, esasli konushun.
Tabriz_Han
10-01-2006, 12:27 PM
Birincisinda hic fars dilinde sharki soylemedi diyorsun,
Yok, "Farslar" oyle diyor dedim, artik Fars sarkiler okumadigi icin sacma sapan hikayeler uyduranlar var:)
Tajik "Iranic"'dir, Farsi degildir:)
Konu hakkinda, "basmachilara" turklar hich destek vermediler, o zaman Turkiyenin kendisi Lenindan yardim almishti.
Tarihi okumuyorsun herhalde.
Lenin Turkiyeye yardim etmedi, Turkistanlilar yardim etti ve Moskovdan Leninle bir anlasma yaptiklari icin oradan guvenli sekilde gonderdiler.
Basmachilarin onemli Koumtanlarin arasinda Osmanlidan gelen TUrkler vardi.
Asagadakini oku, kendini aydinlatmaya calis.
Buharalı Mehmetçikler
http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=22691&yorum=7404
Nazım Hikmet
Ve Türkistanlı Hacı Ahmet,
kısık gözleri,
seyrek sakalı,
hafif makinalı tüfeğiyle
dağlarda bir başına dolaştı.
Ve sabahleyin ve öğle sıcağında ve akşamüstü
ve ayışığında ve yıldız alacasında geceleyin,
ne zaman sıkışsa bizimkiler,
peyda oluverdi, yerden biter gibi o
ve ateş etti
ve düşmanı dağıttı
ve kayboldu dağlarda yine.
bacha
10-01-2006, 12:39 PM
Yok, "Farslar" oyle diyor dedim, artik Fars sarkiler okumadigi icin sacma sapan hikayeler uyduranlar var:)
Yine bir defa soyledig'in shey:
Quote:
Farslarda, Yulduzun Turkiye'de konserler verdigi icin, Turki dilinde sarki soyledigi ve hic Fars dilinde sarki soylemedigi icin catliyor.
Tajik "Iranic"'dir, Farsi degildir:)
Tājīk (Persian: تاجيک ; UniPers: Tâjik; Cyrillic: Òîҷèê, transliterates as Tojik) is a term generally applied to Persian-speaking peoples of Iranian origin living in the east of Iran. They are primarily found in Afghanistan, Tajikistan, Uzbekistan, Pakistan, and the Xinjiang province of China.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tajiks
This having been said,
Don't gimme bs about Turkistani people helping Turkey through Moscow. :) This sounds funny. Turkistani people were starving and under-developed at that time. There was no functioning governing structure but the one sent from Russia.
Moscow helped you because you stopped French and English from restoring the Czarist regime in Russia. Thus, Turkey helped creation of the Soviet Union, the country where Turkish states, people, identity and culture have been systematically destroyed.
Tabriz_Han
10-01-2006, 12:56 PM
Farslarda, Yulduzun Turkiye'de konserler verdigi icin, Turki dilinde sarki soyledigi ve hic Fars dilinde sarki soylemedigi icin catliyor.
Evet dedim gibi, "Farlar"in bazilari boyle dusunur:)
Ben gidip Wikipedia yazini degistirim ve burada Tajik Cince oldugunu yazarim. Tajik "Iranic" dilidir, Farsi degildir, Farsiye en yakin Dari'dir, Tajikler en cok Kirgizlara benzer.
Bacho
Don't gimme bs about Turkistani people helping Turkey through Moscow. This sounds funny. Turkistani people were starving and under-developed at that time. There was no functioning governing structure but the one sent from Russia.
:rolleyes:
Cahile söz anlatmak, deveyi hendekten atlatmaktan zordur.
Actually there was a state called the "Bukhara Turkistani Republic" recognised officially by Turkey at the time.
They were not some starving, under-developed mumbo-jumbo you make out, jeez take your head out the sand, Soviet Russian propoganda has got you believing such silly stories, oooooh Turkistani's were all stupid monkeys before the noble Russians came and civillised them:rolleyes: Where are cities like Taskent, Samarkent, Hiva, Bukhara, Ugrenc-Kunya, Kashgar, Urimqu in Russia, where is the architectural brilliance and high culture like in these areas. You think "stupid, poor, idiots" could make all this.
There was a functioning government and it raised an ASTRONOMICAL amount of support for their brothers and sisters in Turkey!
Read in detail, open your eyes to what really happened.
Türkistan’ın Milli Mücadele’ye verdiği destek, gönüllü mücahitlerle sınırlı değil tabii ki. Ne yazık ki, tarihe Rus yardımı olarak geçen fakat gerçekte Buhara Cumhuriyeti’nin gönderdiği 100 milyon altın ruble tutarındaki yardım vardır. Zor zamanda gelen bu yardım, Ankara Hükümeti için büyük moral ve güç kaynağı olur. Moskova’ya giden Türk heyetinin maddi yardım talebine Lenin olumsuz cevap verince devreye Buhara Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Osman Bey (Kocaoğlu) girer, Buhara’ya döner dönmez de yardım teklifini Meclis’e sunar. Buhara Meclisi teklifi tereddütsüz onaylayarak Timur Hazinesi’nden 100 milyon ruble değerindeki altının Türkiye’ye yollanmasına karar verir. O dönem için oldukça yüklü bir miktar olan yardım, Taşkent’ten vagonlara yüklenerek Moskova aracılığıyla gönderilir. Moskova, bu yardımların ancak 11 milyon altınlık kısmını 1920-1922 yılları arasında parça parça teslim eder. Geri kalan kısmı ise kendi hazinesine aktarır. Bu destek sebebiyle Atatürk, Buhara Cumhuriyeti’nin 1922’de Ruslar tarafından işgal edilmesi üzerine Türkiye’ye yerleşen Buhara Cumhurbaşkanı Osman Kocaoğlu’na sıcak ilgi gösterir, ölünceye kadar milletvekili maaşı bağlatır.
Moscow helped you because you stopped French and English restore the Czarist regime in Russia.
:lol: WoW, what a ridiculous story. Turkey didn't care about France or England restoring Czarists, they were fighting a war against them trying to liberate their country.
Seckjin Khan
10-01-2006, 01:12 PM
Türki Devletler Kominizmi kendi ülkelerine getirince Türkiye'nin yapacağı birşey yoktu sonuçta Türki Devletler Kendileri istedi kendileri buldu
bacha
10-01-2006, 02:10 PM
Evet dedim gibi, "Farlar"in bazilari boyle dusunur:)
"Farslar Yulduzi fars dilinde sarki soylemedigi ichin catliyor" dedigin "Farslarin bazilari Yulduz fars dilinde sarki soylemedigi diye dushunuyor" ile bir sheymi? :)
Sonra, ben veren linkde farsca sharki soyluyor, nasil farslar o farscha sharki soyledig'i zaman o bizim dilde sharki soylemiyor diye catliyor? :twisted: Sonra nasil catliyor? Onlar Yildizi biliyorlarmi? Nerden? :)
Changing your own phrases, then trapping to your own logical dead-end street. You are getting funny.
Ben gidip Wikipedia yazini degistirim ve burada Tajik Cince oldugunu yazarim. Tajik "Iranic" dilidir, Farsi degildir, Farsiye en yakin Dari'dir, Tajikler en cok Kirgizlara benzer.
Hayir deg'ishtiremezsen. Sen bir shey yazdig'in zaman, wikipedianin professorlari yazdig'inin ne kadar dog'ru oldug'unu kendi kitap ve manbalarindan gorecekler, eg'er soyledig'in dog'ruysa, sonra wikipediadaki sheyi deg'ishtiracaklar.
Farsiya en yakin Daridir :) Adam, Dari demek, darbori, yani shahin huzurunda konushtuklari dil. Dari-darbori fars/tajik dillerin en guzeli, yazicilar ve shairlar dari, shahin huzurundaki dilde yazmaya haraket ediyorlar. Afghanistanda dari konushan milletin adi ne? Tajik, hazara, uzbek ve turkmenlerdir. Afganistanda Tajiklar dari konushurkan, senince onlar "iranic" ama farsi deg'il mish. Neyse, :) Burda bir kardesh Azeriler Turk deg'il dedig'i sheye senin soylediklerin chok benzer.
Basmachilar hakkinda, eg'er bir ikki tane turk basmachilarla savashmishsa, Turkiye cumhuriyeti, Orta Asyaya yardim vermesinin dalili olacakmi? :) Ondan sonra 70ci 80ci yillarda zayiflanmish Soviet sisteminde, Turkiye bir shey bile yaptimi Azerbeicanli, Kazahstanli arkadashlari kurtarmak ichin? Tabriz Han, Mazhetian Turks yada bashka turkleri Ruslar, sen kendin soyledig'in gibi, genocide yaparken, Turkiye ne yapti onlar ichin?
Armenia ve Russiye Karabag'i Azerbeicandan alirkan, bir million adami evsiz kaldi. Turkiye Azerbeicana yardim verdimi? Kurallariyla, uchaklariyla, helicopter ve insanlariyla yardim ettimi? Nichin kuchucuk bir Armeniya Azerbeicanin 25% yerini alirkan, Turkiye kendi Armisiyla Azerbeicana yardim vermedi? Shumu Turkiyenin kardeshlig'i?:rolleyes:
bacha
10-01-2006, 02:28 PM
[B]Actually there was a state called the "Bukhara Turkistani Republic" recognised officially by Turkey at the time.
.
Bukhara Turkistani Republici? :) ulala, hehe, haha
Amiroti Bukhoro, Bukharian Emirate which eventually became part of Turkistan SSR, which then became part of Uzbekistan comprising in itself current territory of Tajikistan, and then it became what it is now, a province within Uzbekistan.
With this knowledge you tell me about help of Bukharian Emir...
They were not some starving, under-developed mumbo-jumbo you make out, jeez take your head out the sand, Soviet Russian propoganda has got you believing such silly stories, oooooh Turkistani's were all stupid monkeys before the noble Russians came and civillised them:rolleyes: Where are cities like Taskent, Samarkent, Hiva, Bukhara, Ugrenc-Kunya, Kashgar, Urimqu in Russia, where is the architectural brilliance and high culture like in these areas. You think "stupid, poor, idiots" could make all this..
Urumchi, not Urumqu. Urumchi is really very ugly, dirty city.
As of the rest, monkey, ugly and other stuff. Russians or Soviets never said so, where did you take that from?
I am talking about economy. It was in general time of depression. Once the Czarist system collapsed, the whole country fell into starvation which went on until they introduced New Economic Policy. Turkistan, part of which Bukharian Emirate became, was as well starving. Turkistan by that time was controlled by Russia, and did not have any say on Soviet Foreign affairs.
[There was a functioning government and it raised an ASTRONOMICAL amount of support for their brothers and sisters in Turkey!.
Astronomical amount of support :) LMAO! :lol: :lol: :lol:
Tabriz_Han
10-01-2006, 02:41 PM
Bacho
Sonra, ben veren linkde farsca sharki soyluyor, nasil farslar o farscha sharki soyledig'i zaman o bizim dilde sharki soylemiyor diye catliyor? Sonra nasil catliyor? Onlar Yildizi biliyorlarmi? Nerden?
Farslarin bazilari cok kizgin, Yulduz eskisi gibi Fars sarki soylemedigi icin:) ve Orta Asyada hic kimse Fars dilini artik konusmadigi icin:) kizma bacim:P
Bacho
Hayir deg'ishtiremezsen.
Evet degishtirirm, "edit" duymeye bas ve istedigini yaz, iyi bir programin varsa kilit koy ve oyle kalir:)
Farsiya en yakin Daridir Adam, Dari demek, darbori, yani shahin huzurunda konushtuklari dil. Dari-darbori fars/tajik dillerin en guzeli, yazicilar ve shairlar dari, shahin huzurundaki dilde yazmaya haraket ediyorlar. Afghanistanda dari konushan milletin adi ne? Tajik, hazara, uzbek ve turkmenlerdir. Afganistanda Tajiklar dari konushurkan, senince onlar "iranic" ama farsi deg'il mish.
Sen Afgana sor bakalim, dilin "Farsi"mi, Iranli'misin, durumlar kotuye donebilir:lol:
Bacho
Ondan sonra 70ci 80ci yillarda zayiflanmish Soviet sisteminde, Turkiye bir shey bile yaptimi Azerbeicanli, Kazahstanli arkadashlari kurtarmak ichin?
Resmi olarak degil bunu yapsa acik acik Rusyala savas acacak, gizli olarak evet:) cok kisi gonderildi, teskilatcilar, halk cepheler, komutanlar, gizli servis v.s gordugunuz gibi Sovyetler coktu ve Turk dovletler ileriye gidiyor:)
Tabriz Han, Mazhetian Turks yada bashka turkleri Ruslar, sen kendin soyledig'in gibi, genocide yaparken, Turkiye ne yapti onlar ichin?
Onlarin bir cogu Turkiyeye yerlesti, imdi Turkiye ve Azerbaycan Gurcistanla iyi iliskiler kurdu ve Mesket Turkleri Yurtlarina donmesine anlasiyor:)
Armenia ve Russiye Karabag'i Azerbeicandan alirkan, bir million adami evsiz kaldi. Turkiye Azerbeicana yardim verdimi? Kurallariyla, uchaklariyla, helicopter ve insanlariyla yardim ettimi? Nichin kuchucuk bir Armeniya Azerbeicanin 25% yerini alirkan, Turkiye kendi Armisiyla Azerbeicana yardim vermedi?
Etti, resmi olarak Ermenistani "ambargo" koydu, resmi olarak savas acamazdi cunku "Birlesmis Milletlere" gore kanun-disi hareket olurdu, ama Nachivana girseydiler Turkiye kanuni olarak girebilirdi cunku anlasmasi var bu konuda.
Azerbaycan genc ulkeydi, Rusya Iran ve Ermenistan Azerbaycani haritadan silmeye calisti, baya zulum etiler ama basaramadilar, herseye ragmen Azerbaycan buyuyor ve her sene her alanda gucleniyor, her sene daha fazla boru hati yapiliyor, demir yolar, ekonomi/iktisat acisindan hizla gelisiyor, askeri alanda gucleniyor. Ermenistana bakin, batakligi donuyor....
"Son gulen iyi guler";)
Bacho
Astronomical amount of support LMAO!
Here read it again :)
Türkistan’ın Milli Mücadele’ye verdiği destek, gönüllü mücahitlerle sınırlı değil tabii ki. Ne yazık ki, tarihe Rus yardımı olarak geçen fakat gerçekte Buhara Cumhuriyeti’nin gönderdiği 100 milyon altın ruble tutarındaki yardım vardır. Zor zamanda gelen bu yardım, Ankara Hükümeti için büyük moral ve güç kaynağı olur. Moskova’ya giden Türk heyetinin maddi yardım talebine Lenin olumsuz cevap verince devreye Buhara Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Osman Bey (Kocaoğlu) girer, Buhara’ya döner dönmez de yardım teklifini Meclis’e sunar. Buhara Meclisi teklifi tereddütsüz onaylayarak Timur Hazinesi’nden 100 milyon ruble değerindeki altının Türkiye’ye yollanmasına karar verir. O dönem için oldukça yüklü bir miktar olan yardım, Taşkent’ten vagonlara yüklenerek Moskova aracılığıyla gönderilir. Moskova, bu yardımların ancak 11 milyon altınlık kısmını 1920-1922 yılları arasında parça parça teslim eder. Geri kalan kısmı ise kendi hazinesine aktarır. Bu destek sebebiyle Atatürk, Buhara Cumhuriyeti’nin 1922’de Ruslar tarafından işgal edilmesi üzerine Türkiye’ye yerleşen Buhara Cumhurbaşkanı Osman Kocaoğlu’na sıcak ilgi gösterir, ölünceye kadar milletvekili maaşı bağlatır.
Tabriz_Han
10-01-2006, 02:54 PM
İzmir Fatih’ine Buhara kılıcı
Buhara, Anadolu’daki mücadeleye gönülden destek verirken bir yandan kendisi de Rus tehdidi altındadır. O yüzden Türkistan topraklarında da mücadele başlamıştır. Bu sefer de Ankara devreye girer ve milletvekili İsmail Soysallıoğlu, Özbek tekkesi Şeyhi Ata Bey ve birkaç kişiden oluşan bir heyeti “vezaif-i mahsusa” ile, yani özel bir görevle gayr-i resmi olarak Buhara’ya gönderir. Bu heyetin gayretleriyle orada “Milli Türkistan Birliği” adıyla bir teşkilat oluşturulur.
Bu heyetin gidişinden sonra Buhara’dan Ankara’ya bir heyet gelir. Maksat, Sakarya Zaferini kazanan Türk ordusunu tebrik etmek, destek mesajlarını iletmektir. Türkistanlı heyet, getirdiği mesajın yanısıra, üç kılıç ve “fevkalade ince bir suretle tezhip edilmiş” el yazması bir Kur’an-ı Kerim getirir. Kılıçlardan biri Atatürk’e, diğeri İnönü’ye, üçüncüsü ise İzmir’e girecek komutanadır. Yani Buhara halkı da “İzmir” demektedir. Bu, orduya ve Meclis’e büyük moral verir.
Mustafa Kemal Paşa, bizzat mecliste bu yardımı ve hediyeleri öven bir konuşma yapar ve şöyle der: “Dindaş ve karındaş Buhara halkının arzusunu yerine getirmek, bu Kitab-ı Mukaddes’i millete, seyf-i azizi (kutsal kılıcı) de İzmir fatihine teslim edeceğim. Allah’ın inayeti ile İnönü ve Sakarya muzafferiyetlerini kazanan milli ordumuz, İnşallah pek yakında bu kılıncı da kazanmış olacaktır.” 26 Ağustos 1922 günü başlayan Büyük Taarruzla birlikte Türk ordusu, 9 Eylül sabahı İzmir’e girer. Yunan bayrağını indirip Türk bayrağını göndere çeken askerlerin başında ise Yüzbaşı Şerafettin Bey vardır. Kılıcın sahibi o olur. Ama ne garip bir tecellidir ki, İzmir’i hedef gösteren Buhara, kısa bir süre sonra 68 yıl devam edecek Rus işgaline uğrar.
Biz burada sadece birkaç konuya kısaca değindik. “Kurtuluş Savaşı’ndaki Türkistanlılar” belgeseli, bütün bu konuları detaylarıyla ele alıyor, bilinmeyen pek çok gerçeği gün yüzüne çıkarıyor. Tarihî bir belge niteliğindeki belgeselin ilk bölümü, 17 Ekim günü TRT-2’de yayımlanacak.
:)
Seckjin Khan
10-01-2006, 05:55 PM
telefonumu 17 ekim gününe ayarladım alarmını kurdum bu belgeseli izlemek istiyorum inş bi sorun çıkmaz izlerim...
Ayrıca "mi" soru eki ayrı yazılır !! ;)
sen o kadar ozbekce konusuyon mu?
Bu soruyu bir Turk kardesimiz sorar biz de yanitini veririz, konuyu da enine boyuna konusuruz... Bozguncularin sordugu amaci bastan malum sorulara verilecek yanit bundan baskasi olamaz...:twisted:
tekrar soruyorum, her bozguncuya nefretinizden boyle cevapliyacaksaniz, bu forumda isiniz ne?
ben kafam estigi zaman veya kafami birisi bozdugu zaman turke kufredip, daha sonra da birlik ve kardeslik hakkinda bahsedemem...
birini tercih edin
bacha
10-01-2006, 09:48 PM
Hep kritikle gelmish insana sen bozucusen demek chok zor bir shey deg'il. Kendi haraketlerimizi kendimiz kritik yapmayacaksak, kim yapacak? Ve kim gelecekte bu hatalari yapmamaya bizi orgetecek?
Turkiye Orta Asyaya hich yardim vermedi. Turkiye Azerbecana da yardim veremedi. Kuchucuk bir Armanistan, kendisinden ahalisi ikki defa buyuk, yeride ikki-uch defa buyuk Azarbaicani vururkan, yirmi-besh faiz yerini okkupasyon yaparken, turklar embargo, sarhadlari yapatmaktan, bashka bir shey yapamadilar. Nasil kardeshlik hakkinda konushabiliriz, mademki kardeshlig'imizda chok zamanlar yok.
Ayni shey, Turkiyenin chok savashlarinda, Orta Asyali kardeshler hich yardim veremedi, ve shimdiki halette de yardim veremez. Chunku Orta Asya devletlerinin hich biri haleye kadar mustakil bir davlat olamadilar.
Hep kritikle gelmish insana sen bozucusen demek chok zor bir shey deg'il. Kendi haraketlerimizi kendimiz kritik yapmayacaksak, kim yapacak? Ve kim gelecekte bu hatalari yapmamaya bizi orgetecek?
Turkiye Orta Asyaya hich yardim vermedi. Turkiye Azerbecana da yardim veremedi. Kuchucuk bir Armanistan, kendisinden ahalisi ikki defa buyuk, yeride ikki-uch defa buyuk Azarbaicani vururkan, yirmi-besh faiz yerini okkupasyon yaparken, turklar embargo, sarhadlari yapatmaktan, bashka bir shey yapamadilar. Nasil kardeshlik hakkinda konushabiliriz, mademki kardeshlig'imizda chok zamanlar yok.
Ayni shey, Turkiyenin chok savashlarinda, Orta Asyali kardeshler hich yardim veremedi, ve shimdiki halette de yardim veremez. Chunku Orta Asya devletlerinin hich biri haleye kadar mustakil bir davlat olamadilar.
bacha burda laf devletler arasinda gitmiyor...
milletler ve halklar arasinda gidiyor...
el hak kurtulus savasinda da, turkistan bagimsizlik savasinda da, azerbaycan isgalinda da bu milletler elinden geleni yapti...
devletler arasi iliskileri salliya bilirsin...
siyaset kadar pis bir sey yok!!!
bacha
10-01-2006, 10:22 PM
bacha burda laf devletler arasinda gitmiyor...
milletler ve halklar arasinda gidiyor...
el hak kurtulus savasinda da, turkistan bagimsizlik savasinda da, azerbaycan isgalinda da bu milletler elinden geleni yapti...
devletler arasi iliskileri salliya bilirsin...
siyaset kadar pis bir sey yok!!!
Uki, devletler chog'unlukla millet istedig'i sheyi yapiyor. Bizim devletlerde, biliyorum, milletin sesini duymuyorlar. Ama, bizlerden rag'men, Turkiyenin bir demokratik sistemi var. Turkiyede milletin sesinden devlet korkuyor. Ama millet Azerbeicanli kardeshleri kardesh gibi gormedig'i ichin, o zaman soviyet sisteminden mustakil olan Azerbeicana, mustakil ve demokratik Turkiye hich bir realistic yardim veremedi. Ok, veremediyse, veremedi. Ama, ikki kardesh arasinda boyle bir shey olurmu? Zaten konuyu achtig'im zaman shu hakkinda konushmak istedim.
Turkiy milletler arasinda kardeshlik ne kadar guchlu? Burda chok konushuyoruz bu kardeshlik hakkinda, ama hayatta ne yaptik, ve ne yapabiliriz?
Uki, devletler chog'unlukla millet istedig'i sheyi yapiyor. Bizim devletlerde, biliyorum, milletin sesini duymuyorlar. Ama, bizlerden rag'men, Turkiyenin bir demokratik sistemi var. Turkiyede milletin sesinden devlet korkuyor. Ama millet Azerbeicanli kardeshleri kardesh gibi gormedig'i ichin, o zaman soviyet sisteminden mustakil olan Azerbeicana, mustakil ve demokratik Turkiye hich bir realistic yardim veremedi. Ok, veremediyse, veremedi. Ama, ikki kardesh arasinda boyle bir shey olurmu? Zaten konuyu achtig'im zaman shu hakkinda konushmak istedim.
Turkiy milletler arasinda kardeshlik ne kadar guchlu? Burda chok konushuyoruz bu kardeshlik hakkinda, ama hayatta ne yaptik, ve ne yapabiliriz?
sen turkiye halkini uzaktan yakindan tanimiyormussun, kusura bakma...
azerbaycan isgal olunurken, bir imamin feryadindan camide bayilip dustugunu gormustum, cemaatte az heyecanli degildi...
bu duygu sanirim turklerin hemen hepsinde vardir!!!
bacha
10-01-2006, 10:58 PM
sen turkiye halkini uzaktan yakindan tanimiyormussun, kusura bakma...
azerbaycan isgal olunurken, bir imamin feryadindan camide bayilip dustugunu gormustum, cemaatte az heyecanli degildi...
bu duygu sanirim turklerin hemen hepsinde vardir!!!
O Imam bayilip dusherken, annesi babasi Lebanonda dog'mush, dedeleri Turkiyeden olmush, shimdi Fransada yashiyan armanlar, hich bir zaman Armanistanda yashamadiklarina rag'men Karabag'a gelip Azerilara karshi savashtilar. Turklar Azerilari kardesh gibi biliyorlar, seviyorlar, ve onlarin yeri isgal olurkan, bayilip dushuyorlar. Ama bu neyi deg'ishtirecek? Sonunda kim kazandi?
O Imam bayilip dusherken, annesi babasi Lebanonda dog'mush, dedeleri Turkiyeden olmush, shimdi Fransada yashiyan armanlar, hich bir zaman Armanistanda yashamadiklarina rag'men Karabag'a gelip Azerilara karshi savashtilar. Turklar Azerilari kardesh gibi biliyorlar, seviyorlar, ve onlarin yeri isgal olurkan, bayilip dushuyorlar. Ama bu neyi deg'ishtirecek? Sonunda kim kazandi?
eger sadece sonuca bakacak olursan, bu isler gidip savasmakla hal olmaz, bu is devletler platformunda, guclu devletin dur demesine bagli...
neyse sen oyle dusunuyormusun, fikrine saygi duyarim...
...
bacha
10-01-2006, 11:18 PM
eger sadece sonuca bakacak olursan, bu isler gidip savasmakla hal olmaz, bu is devletler platformunda, guclu devletin dur demesine bagli...
neyse sen oyle dusunuyormusun, fikrine saygi duyarim...
...
Senin de fikrine saygi duyuyorum. Inshallah turkiy milletler gelecekte bir-birini gerchek ikki kardesh gibi kurtaracak, birini dushman vururkan, ikkincisi olumden korkmadan, kendiside o dushmana karshi savashacak. O zamana kadar, gechmish hatalarimiz hakkinda konushmak yasak deg'il, ve kendi hatasini anlayan insan/insanlar grubu/milletler gelecekte o hatayi yapmayacakar zannediyorum.
BOZ-OK
10-02-2006, 12:57 AM
tekrar soruyorum, her bozguncuya nefretinizden boyle cevapliyacaksaniz, bu forumda isiniz ne?
ben kafam estigi zaman veya kafami birisi bozdugu zaman turke kufredip, daha sonra da birlik ve kardeslik hakkinda bahsedemem...
birini tercih edin
Sacma sapan konusup durma....Ben ne zaman Turk'e kufretmisim? Kendim Turk'um ben, hem de taa cumhuriyet donemine kadar yatik olmayi reddetmis bir Turkmen boyundanim.... Nasil Turk'e kufrederim? Benim Turk'e kufrettigim bir tek iletimi bulana kadar benim gozumde serefsiz bir yalanci olarak kalacaksin, bunu bilesin...
Herkes hakettigi cevabi alir, bozguncular da... Bir sey iyi bilinsin, BIR GUN TURK BIRLIGI KURULACAKTIR, HER TURLU BOZGUNCULUK VE HIYANETE RAGMEN....
bacha benim MİKSER kardeşim :lol:
Her açtığın theradda merak ediyorum ne türlü bir mikserlik yapacaksın.Bir gün şöyle adam akıllı bir mesajını yakaladığım anda senin o attığın mesajı bir sene boyunca forumun en üstünde sabit hale getireceğim:lol: ;)
kardes bu kadar hakareti hakettim mi bilmiyorum, ama galiba beni yanlis anladin, neyse herkes kendi karakterini sergiler burda...
once benim ozbek oldugumu bile bile turkten saymamisin, sen sus burda turkler konusuyor demisin, daha sonra da turk birliginden bahsediyorsun...
senin kastettigin birlik turkiye cumhuriyetini kasdediyorsan, o zaman dogru, ben yanlisim...
o zaman yine o soruda hakliyim, bu forumda isin ne???!!!!
BOZ-OK
10-02-2006, 01:38 AM
kardes bu kadar hakareti hakettim mi bilmiyorum, ama galiba beni yanlis anladin, neyse herkes kendi karakterini sergiler burda...
once benim ozbek oldugumu bile bile turkten saymamisin, sen sus burda turkler konusuyor demisin, daha sonra da turk birliginden bahsediyorsun...
senin kastettigin birlik turkiye cumhuriyetini kasdediyorsan, o zaman dogru, ben yanlisim...
o zaman yine o soruda hakliyim, bu forumda isin ne???!!!!
Benim yazdigim ileti kime yazilmis? Bacha'ya.... Kimin iletisini alintilamisim? Bacha'nin iletisini.... Senin ile ilgisi ne o iletimin? Koca bir hic? :rolleyes:
Kafan alsin diye bir defa daha iletimi asagiya koyuyorum,
Yukardaki iletide seni neyin bozdugunu anlamak imkansiz, bozulacak bir kisi var ise, o da bozguncunun kendisidir....;)
Bu arada, ben "Turk" dedigim zaman ayirim yapmam cunku Ozbek veya Azeri veya Uygur veya Anadolu Turk'u, hepsinin ortak adi "Turk"tur.... Fakat sen Turk olmadigini, baska bir milletten oldugunu iddia ediyorsan o baska tabii, o zaman gider ulu Timur Han kendisini nasil tanimlamis, bakar ogrenirsin kim oldugunu...
Tovbe tovbe yaa... Ipini koparan beni buluyor kardesim...:rolleyes:
Tabriz_Han
10-02-2006, 04:55 AM
Bacho
Uki, devletler chog'unlukla millet istedig'i sheyi yapiyor. Bizim devletlerde, biliyorum, milletin sesini duymuyorlar. Ama, bizlerden rag'men, Turkiyenin bir demokratik sistemi var. Turkiyede milletin sesinden devlet korkuyor. Ama millet Azerbeicanli kardeshleri kardesh gibi gormedig'i ichin, o zaman soviyet sisteminden mustakil olan Azerbeicana, mustakil ve demokratik Turkiye hich bir realistic yardim veremedi.
Sen herhalde devlet siyasi'den hic birsey anlamiyorsun, devletler cikarlarini bakar, eger birsey yapabilirse hareket eder. Hersey bir gecede olmaz, devlet siyaseti seneler ceker, uzun vadilidir.
Dunyada, "UN" yani "Birlesmis Milletler" diye bir kurum var, ve Dunya Kanunlari var "International Law", Ermenistan Azerbaycana savas acinca Kanuni olarak Turkiye'nin mucadele etmeye haki yoktu, bunun yasasi yoktu eger girseydi yasa disi olurdu. Ve Ermeniler "Soooooooykirim" diye yine bagirlardi ;).
Ama eger Ermenistan Nachivan''a girseydi resmi olarak Turkiye savasa girebilirdi.
Turkiye halki Azerbaycan'in arkasindaydi, destekliyordu, halen'de destekliyor ve Azerbaycanin ayakta durmasini her yandan cok yardim etti.
Tarih 15 sene'de bitmiyor Bacho, bu savas daha bitmedi, savastan sonraki durumlara bakalim.
: Turkiye ve Azerbaycan, terorist Ermenistan dovletini ambargo koydu.
:B-T-C Baku Tiflis Ceyhan boru hati gerceklesti Ermenistanin bununla alakasi yok, hic faydalanamiyor.
:Nabucco boru hatti projesi basliyor, yine Ermenistan dista kaliyor
:Kazak ve Turkmen boru hat genismesi, yine Ermenistan dista kaliyor
:Kars Tiflis Baku demiryolu yapiliyor
Turkiye, Gurjistan, Azerbaycan Kafkastaki tum projeleri aliyor, iliskilerini artiyor, daha yakinlasiyor ve hizla buyorlar.
Gurjistanda Ermeni nufusu var, Gurjistan bunu sevmiyor cunku yine Karabag olayi yaratmaya calisacaklar. Ve imdi Meshket Turkleri o bolgeye getirmeye karar veriyor.
Azerbaycan'in "stratejik" gucu imdi Ermenistan'dan cok daha fazla, ve her sene daha'da buyuyor. Iktisati her sene yukseliyor, Turkiye'den Pashalar geldi ve orduyu egitiyor.
Dedim gibi savas daha bitmedi, Bacho imdi guluyorsun ama durumlar degisince "Soykirim, Soykirim" diye bagirmaya kalkma :D
"Son Gulen Iyi Gulur"
Bacha
O Imam bayilip dusherken, annesi babasi Lebanonda dog'mush, dedeleri Turkiyeden olmush, shimdi Fransada yashiyan armanlar, hich bir zaman Armanistanda yashamadiklarina rag'men Karabag'a gelip Azerilara karshi savashtilar.
Nekadar cesur, Ermenistana git, Ruslardan silahi ve "lojistik" destegi al, Iran'dan destegini al ve Kadin ve Bebek oldur :rolleyes: Insanlarin evlerini yak ve soy, kadinlari tecavuz et :rolleyes:
Bu cesurlukmu sence?
Askeri İlişkiler
Türkiye ve Azerbaycan arasındaki resmi ilişkilerde askeri boyutun dile getirilmesi ilk kez 25 Ocak 1992’de Ankara’ya gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ayaz Muttalibov’un basın toplantısında bir soruya verdiği cevapla gerçekleşmiştir.[35] Mütellibov acilen savunma ordusu kurmaları gerektiğini belirterek, bu konuda Türk yetkililerle görüştüğünü ve Türkiye’nin bu konuda yardımcı olacağını belirtti. Fakat fiiliyatta bu demeç laftan öteye gitmemiş ve gerçekleşmemiştir. Ardından 3 Kasım 1992’de Türkiye’de temaslarını sürdürürken Azerbaycan Devlet Başkanı Elçibey iki ülke arasında askeri alanda işbirliğini geliştireceğini ifade etti.[36] Elçibey iktidarı döneminde Türk emekli subayları Azerbaycan Ordusunun eğitim sürecine önemli katkılarda bulunurken, iki yüz öğrenci de askeri okullarda eğitim almak üzere Türkiye’ye gönderildi.[37]
Askeri ilişkilerde gelişimin ivme kazanması Aliyev iktidarı döneminde gerçekleşti. 7 Temmuz 1996’de Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş ikili ilişkilerde ilerleme sağlamak için Bakü’yü ziyaret ett. Ardından 10 Haziran 1996’da Türkiye ve Azerbaycan arasında Ankara’da “Askeri Eğitim, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Anlaşması” imzalandı.[38] Anlaşmaya, Türkiye adına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hakkı Karadayı, Azerbaycan adına Savunma Bakanı Tümgeneral Sefer Ebiyev imza attılar.[39]
Yakın ilişkilere rağmen, henüz iki ülke arasında geniş kapsamlı askeri işbirliğini öngören askeri-politik anlaşma imzalanmamıştır. Askeri ilişkiler Azerbaycan subaylarının Türk askeri okullarında eğitimi ve Kosova’daki Barış Gücü’nde görev yapan Azerbaycan taburunun finanse edilmesi ile sınırlı gözükmektedir.[40] İkili ilişkilerdeki askeri ilişkilerde 1999 yılının başlarından itibaren yeni bir dönemece girmiş bulunmaktadır. Bu dönemin başlaması Azerbaycan Devlet Başkanının Dış Politika Danışmanı Vefa Guluzade’nin “Azerbaycan’ın kendi güvenliğini sağlayabilmesi için Batı ile askeri işbirliği yapması gerektiğini ve bu kapsamda Türkiye’deki İncirlik NATO üssünü Abşeron Yarımadasına yerleştirmesi” önerisinin ardından ivme kazanmıştır.[41] Her iki ülkenin resmileri Rusya’ya faktörü nedeniyle bu öneriye ilk başta mesafeli tavır sergileseler de, Ocak 2000’den itibaren giderek daha fazla resmi yetkili bu olasılığa dikkat yetirmeye başladı. Ocak 2000’da Ankara’yı ziyaret eden Azerbaycan Savunma Bakanı Sefer Ebiyev “Bakü ve Ankara arasında askeri ittifak anlaşması imzalanabileceğini” belirtti.[42] Şubat 2000’de Türkiye Genelkurmay Başkanlığı Lojistik Kuvvetler Komutanı Korgeneral İbrahim Tülün ve Kara Kuvvetleri Lojistik Destek Komutanlığı Orhan Tiryak Bakü’yü ziyaret ederek görüşmelerde bulundu.[43]
17 Haziran 2000’de Savunma Bakanı Sefer Ebiyev’in daveti ile Bakü'de temaslarda bulunan Türkiye Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ve Sefer Ebiyev’le bir arayla gelerek Azerbaycan Silâhlı Kuvvetleri'nin gelişmesine yönelik projeler üzerinde fikir alışverişinde bulundu.[44] Türkiye’nin Azerbaycan’a iki askeri gemi hibe ettiği bilinmektedir.
1 Mart 2001’de Savunma Bakanı Sefer Ebiyev Türkiye Genelkurmay Başkanlığı Savunma Planlaması ve Kaynakların Yönetimi İdaresi Başkanı Tümgeneral Şerafeddin Telyaza’nın başkanlık ettiği heyetle bir görüme yaptı. Ebiyev ikili devlet arasında askeri ilişkileri geliştirme gereksiniminden söz ederken, görüşmeler sonucu “Azerbaycan hükümeti ile Türkiye hükümeti Arasında Karşılıksız Askeri Yardım” anlaşması ve “Azerbaycan Savunma Bakanlığı ve ile Türkiye Genelkurmay Başkanlığı arasında Mali Yardımı” protokol imzalanmıştır.[45] Bu anlaşmalar Türkiye’nin Azerbaycan Silahlı Kuvvelerine 3 milyon $ yardım yapması öngörmektedir.[46] Gelinen noktada bugün Azerbaycan-Türkiye askeri ilişkileri giderek güçlenmektedir.
e)
Tabriz_Han
10-02-2006, 04:56 AM
Ekonomik ve Ticari İlişkileri
Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olan Türkiye bağımsızlığın ardınca bu ülke ile ekonomik ve ticari ilişkilerinde büyük bir gelişme yaşanmıştır. Türkiye Azerbaycan’da 25 Mayıs 1991 tarihinden itibaren Konsolosluk ve 14 Ocak 1992 tarihinden itibaren ise Büyükelçilik olarak temsil edilmeye başlanmıştır.[47] Tarihi, coğrafi ve manevi değerlerle bağlı olduğumuz Azerbaycan ile bağımsızlığından itibaren çeşitli sahaları ihtiva eden ve aynı zamanda iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin hukuki altyapısını oluşturan 150 civarında çeşitli işbirliği, anlaşma ve protokoller imzalanmış ancak bu anlaşmaların büyük bir kısmına çeşitli sebeplerle işlerlik kazandırılamamıştır.[48]
Ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde önemli araçlardan birisi olan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Birinci Dönem Toplantısı 25 Şubat 1997 tarihinde gerçekleştirilmiş ve ilişkilerin geliştirilmesi yönünde karar alınmıştır. Bu toplantıdan sonra çeşitli sebeplerle ikinci toplantı 29 Mart 2001 tarihine kadar gerçekleştirilememiştir. Bakü’de yapılan II. toplantı basına da yansıyan karşılıklı restleşmelerle oldukça gergin bir havada geçmiştir.[49]
Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler 1 Kasım 1993 tarihli “Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması” çerçevesinde yürütülmektedir. Bu anlaşmaya göre tarafların biribirlerini “en çok kayırılan ülke statüsü” tanımaları kararlaştırılmıştı. Diğer yandan Türk yatırımcılar için önem taşıyan “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Hakkında Anlaşma” 31 Temmuz 1996 tarihinden itibaren ve “Türkiye ile Azerbaycan Arasında Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması” ise 1 Ocak 1998 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.[50]
1 Kasım 1992 yılında Türkiye ile Azerbaycan arasında kapsamlı bir Kara Ulaştırma Anlaşması imzalanmıştır. Nahçivan yolu ile direkt bağlantı sağlanmış, ancak bu Nahçivan’dan öteye gidememiştir. Ülke ile karayolu bağlantısı esasen Gürcistan üzerinden sağlanmaktadır.
Ekonomilerinin yapısı, coğrafi devamlılık ve milli-manevi değerler itibariyle Türkiye ve Azerbaycan ekonomileri biribirlerini tamamlar niteliktedir. Türkiye ekonomisi dışa dönük ve imalat sanayii ağırlıklı bir yapılanma görüntüsü çizerken Azerbaycan ekonomisi daha çok hammadde ağırlıklıdır. Azerbaycan ekonomisinde Türk müteşebbisleri özellikle petrol dışı alanlarda önemli bir ağırlığa sahiptir. Geçiş döneminde olan ve yatırıma ihtiyacı bulunan Azerbaycan’a Türk sermayesinin katkısı önemli boyutlardadır.
Azerbaycan’ın 2000 yılında da en fazla ithalat yaptığı 2. ülke Türkiye olmuştur. 2000 yılı içerisinde iki ülke arasında ticaret hacmi 325.3 milyon $ ulaşırken Azerbaycan’a Türkiye’nin ihracatı 229,7 ve ithalatımız ise 95,6 milyon $ olarak gerçekleşmiştir. Azerbaycan’ın Türkiye’nin ihracatı içerisindeki yeri % 0,84 ve ithalatındaki yeri ise % 0, 16 olmuştur. Azerbaycan’ın Türkiye’nin toplam dış ticareti içerisindeki yeri ise % 0,04’tür.[52]
Bağımsızlığın ilk yıllarında Azerbaycan ile ekonomik ve ticari ilişkilerde üstünlüğe sahip olan Türkiye, zaman içerisinde hem diğer ülkelerin bu pazara girmesi ve hem de yerel müteşebbüslerin artık kendi ayakları üzerinde durarak[53] kısmen yerel üretime geçmeleriyle gerilemeye başlamıştır.
1991 yılından itibaren gelişen siyasi ve ekonomik ilişkilere paralel Türk işadamlarının bu ülkeye olan yoğun ilgisi ve Türk şirketlerinin Azerbaycan piyasasında şube açmak suretiyle Türkiye’den ithalat yapması sebebiyle sürekli bir yükselme içerisinde bulunurken, iki ülke ticareti Türkiye lehine fazla vermiştir.
1998 yılında Rusya Federasyonu’nda yaşanan ekonomik kriz sonucu yapılan develüasyon ve Rus mallarının Azerbaycan para birimine oranla değer yitirmesi sebebiyle Rusya Azerbaycan pazarında fiyat avantajı sağlamış ve bu ülkenin mallarına olan talep artarak Rusya Azerbaycan’ın dış ticaretinde bu tarihten itibaren ilk sıraya yükselmiştir. Azerbaycan’ın diğer bir komşusu olan İran ise ihraç edilen ürünlerinin Türk ihraç ürünlerine kıyasla düşük kaliteli olması sebebiyle Azerbaycan’ın dış ticaretinde çok gerilerde kalmış ve Türkiye’den ihracatı olumlu yönde etkilemiştir.
Türkiye’nin Azerbaycan’a ihracatındaki azalmanın başlıca sebeplerinden biri de Türk müteahhit firmalarının üstlenmiş oldukları taahhüt işlerinin büyük ölçüde tamamlanmış olması ve yeni projelerin başlamamasıdır. Başta bavul ticareti olmak üzere, kayıt dışı ticaret işlemleri göz önüne alındığında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminın resmi verilerden daha fazla olabileceği tahmin edilmektedir.
İki ülke arasında Nahcivan Özek Cumhuriyetindeki 11 km kara sınırı dışında olan ilişkilerimizde direkt karayolu bağlantısının bulunmaması Türkiye’nin Azerbaycan’la özellikle de ekonomik ve ticari ilişkilerini zaman-zaman zora sokmakta ve diğer ülkelere (Rusya ve İran) göre dezavantaj sağlamaktadır. Türkiye’nin Azerbaycan’la karayolu bağlantısı sağladığı Gürcistan’ın koyduğu yüksek vergiler ve İran’ın getirdiği tonaj sınırlamaları, Azerbaycan’ın aynı zamanda BDT üyesi olması ve BDT ülkeleri ile sağladığı gümrük anlaşmaları Türkiye’nin Azerbaycan ile ekonomik ve ticari ilişkilerini zora sokmuştur. Türk taşıtlarına uygulanan yüksek orandaki yol vergileri, gümrükleme sıkıntıları, vize uygulamaları, bürokratik işlemlerin çokluğu, mevzuat eksikliği, kayıt dışı ekonominin getirdiği haksız rekabet ortamı, gizli monopolleşme, kamu görevlilerinin menfaat temini amacıyla özel sektör üzerinde kurduğu baskılar ve bazen pazar ekonomisinin mantığıyla çelişen bazı yasalar ve uygulamalar bu ülkede Türk işadamlarının rekabet şartlarını zorlaştırmakta ve bu ülkeye olan Türk işadamlarının ilgisini azaltmaktadır.[54]
Türkiye’nin Azerbaycan’a ihraç ettiği mal grupları arasında ilk sırayı gıda maddeleri almaktadır. Önemli ihraç ürünleri; un ve unlu mamuller, margarin, buğday, zeytinyağı, ayçiçek yağı, süt ve süt ürünleri, yumurta, makarna, bira, patates, küp ve toz şeker, çikolata ve şekerleme ürünleri, meyve suları, peynir, bisküvi, hazır deri mamulleri, trikotaj ürünleri, sentetik deterjanlar, sabun, duvar kağıtları, sıhhi tesisat malzemeleri, tekstil sanayii için makinalar, lastik ve plastikten mamul eşya, beyaz eşya, telekomünikasyon ürünleri, elektrik malzemeleri, elektrik enerjisi v.b’dir. Türkiye’nin ithalatında ise; başta petrol ve petrol ürünleri olmak üzere ham alüminyum, pamuk polietilen, ham deri, pamuk ipliği, yün, ham bakır, alkollü içecekler ve fosfatlı gübreler Türkiye’nin Azerbaycan’dan ithalatında önem arz eden ürünlerdir.[55]
2000 yılı dış ticaret rakamlarına bakıldığında eski Sovyetler Birliği ile yapılan ticaretten uzaklaşma ve Batı piyasalarına kayma yönelme eğilimi gözlemlenmektedir. Rublenin zayıflığı Azerbaycan ihracatını rekabet gücünden yoksun bırakmış ve Kafkasya’daki istikrarsızlık ticaret yollarını kesmiştir. Türkiye’ye ihracat oranı 1998 yılında % 22.8 iken 2000 yılında % 6’ya düşmüştür.
Türkiye’den yapılan ithalat, toplamda 1998 yılındaki % 20.4'lük değerden 2000 yılında % 11,0’a düşmüştür. Türkiye Azerbaycan’ın toplam dış ticareti içerisinde 1998’de % 21, 1999’da % 11[57] ve 2000 yılında ise 7.9’luk bir paya sahip olmuştur.
Tabriz_Han
10-02-2006, 04:57 AM
g)Azerbaycan’daki Türk Yatırımları
Azerbaycan’daki Türk yatırımları ülkedeki petrol dışı yabancı yatırımlar içinde ilk sırada yer almaktadır. Türk girişimcileri telekomünikasyon, bankacılık ve sigortacılık, finansal kiralama, inşaat-taahhüt, basın-yayın, eğitim, sağlık, ulaştırma, otomotiv, imalat sanayi, petrol ve hizmet sektörü gibi neredeyse tüm alanlarda faaliyet göstermektedirler.
Ziraat Bankası’nın ortaklığı ile kurulan “Azer-Türk Bank” bankacılık alanındaki işbirliğinin ilk örneğidir. Baybank, Royalbank, Koçbank, İş Bankası Azerbaycan ve Citybank gibi Türk sermayeli bankalar faaliyet göstermektedir. Ayrıca Türk sermayeli 3 sigorta şirketi de faaliyet göstermektedir. 2000 yılı sonu itibariyle değişik statülerde (% 100 Türk sermayeli, müşterek müessese, şube veya temsilcilik olarak) 1.327 Türk şirketi, Azerbaycan’da resmi kuruluş işlemi yaptırmak suretiyle tüzel kişilik kazanmıştır.[58] Ancak bu şirketlerden önemli bir bölümü faaliyet gösterememektedir. Yaklaşık 400 firma piyasada faaliyet göstermektedir. Türk şirketlerinin Azebaycan’daki yatırım tutarı yaklaşık 1,5 milyar $ olup, bu şirketler yaklaşık 30.000 kişinin istihdam edildiği tahmin edilmektedir.[59]
Azerbaycan’ın yabancı sermayeye açılan petrol ve doğal gaz sahasında yapılan 20 uluslararsı konsorsiumun dördünde TPAO’nun ortaklığı bulunmaktadır.[60] Çeşitli çaptaki Türk Müteahitlik firmaları toplam 600 milyon $ tutarında taahütlük işleri almışlarıdır. Petrol dışı yatırımlar içerisinde ise, Türkiye’nin payı % 44 civarındadır.
Azerbaycan bir çok avantajları ile Türk işadamları tarafından yatırım ve ticari faaliyet göstermek açılarından tercih edilen bir ülkedir. Bu itibarla bir çok Türk şirketi Azerbaycan'da müşterek müessese kurmuşlar, şube veya temsilcilik açmışlardır.
Değişik alanlarda faaliyet gösteren Türk firmalarının büyük bir kısmı ticaret yapmakta veya küçük ve orta ölçekli yatırımı tercih etmektedir. Bu firmaların faaliyet alanları; petrol, telekomünikasyon, bankacılık ve sigortacılık, gıda malları imalatı, eğitim, basın-yayın, tekstil ve konfeksiyon, taşımacılık, otomotiv, orman ürünleri, demir-çelik, demir dışı metaller, inşaat malzemeleri ve müteahhitlik hizmetleri gibi sektörlerdedir.[62]
Türk Eximbank tarafından Azerbaycan Cumhuriyeti’ne 250 Milyon ABD Dolarlık kredi açılmıştır. Ancak 91.7 milyon ABD Dolarlık kısmı kullanılabilmiştir. İhracatın finansmanına yönelik 100 milyon ABD Dolarlık kredinin yanısıra, 150 milyon ABD Dolarlık proje kredisi verilmiştir. Ancak alınan kredilerde verimli bir şekilde ve sahalarda kullanılamadığı için geri ödemelerde sorunlarla karşılaşılmıştır. Bu sebeple 8 Ağustos 1996 tarihinde toplam 74.8 milyon ABD Dolarlık Borç Erteleme Anlaşması imzalanmıştır.[63]
2000 yılı dış ticaret rakamlarına bakıldığında eski Sovyetler Birliği ile yapılan ticaretten uzaklaşma ve Batı piyasalarına kayma yönelme eğilimi gözlemlenmektedir.
h) Eğitim ilişkileri
Azerbaycan ve Türkiye arasında eğitim ilişkileri ilk 29 Şubat 1992 imzalanan Mutabakat Zaptı ile başlayarak günümüze kadar toplam 11 anlaşma ve protokol aracılığı ile düzenlenmektedir.[64] Türkiye Azerbaycan’a 1992-2001 arası dönemde orta öğrenim alanında toplam 604, yüksek öğrenim alanında toplam 3490 kişilik öğrenci kontenjanı ayırmıştır.[65]
Eğitim alanındaki karşılıklı işbirliği Türkiye’nin kendi öğretim kurumlarında Azerbaycan’a kontenjan tanımakla sınırlı kalmamıştır. Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı 24 Ocak 1994’de Bakü Türk Anadolu Lisesini ve 21 Temmuz 1994’de Bakü Türkiye Türkçeci Öğretim Merkezi hizmete girmiş ve bugün de faaliyetini sürdürmektedir. [66] Azerbaycan’da Türk özel girişimi tarafından bir üniversite (1995’de Kafkas Üniversitesi), iki fakülte ( 1991’de Türk Dünyası İşletme Fakültesi ve 1992’de İlahiyat Fakültesi), toplam 14 lise, 1 ilk okul açılmıştır.[67] 5 Mart 1997 tarihi itibariyle bu özel kurumlarda 4007 öğrenci öğrenim görmekte ve 508 öğretmen görev yapmaktadır.[68]
Türkiye Mili Eğitim Bakanlığı 1991-1998 öğretim yılların arasında kullanılmak üzere Azerbaycan’a 95 551 adet lise ders kitabı, 7478 adet üniversite kaynak kitabı ve 95 adet eğitim araç-gereci olmak üzere toplam 103 124 adet kitap ve eğitim aracı göndermiştir.[69] Ayrıca Latın harfleri ile hazırlanan ve basımı yapılan 425 000 adet “Türk Dili”, 11 300 adet “Oku” ders kitabı ve 30 000 adet “Azerbaycan Türkçesi Sözlüğü” verilmiş ve kitap basımı için 250 ton kağıt yardımında bulunmuştur.[70]
Ayrıca, Türkiye Eğitim Bakanlığı 1991-1997 yılları boyunca Azerbaycan Eğitim Bakanlığına toplam 1 200 000 bin dolarlık mali yardımda bulunmuştur. [71]
Özetle, iki ülke arasında eğitim alanındaki ilişkiler büyük boyutlara ulaşmıştır.
http://www.turksam.org/tr/yazilar.asp?kat=5&yazi=200
Tabriz_Han
10-02-2006, 05:15 AM
SPEECH BY PRESIDENT OF AZERBAIJAN ILHAM ALIYEV AT THE 10TH CONGRESS OF TURKISH-SPEAKING STATES AND COMMUNITIES FOR FRIENDSHIP, FRATERNITY AND COOPERATION COUNTRIES AND COMMUNITIES
[September 18, 2006, 20:10:09]
Ladies and gentlemen,
Esteemed participants of the Congress,
Dear friends,
First of all, I would like to express my deep gratitude to my dear brother, Prime Minister of Turkey Recep Tayyip Erdogan for inviting me to attend the Congress.
I feel so happy to be here in brotherly Turkey again. This Congress is of great importance. I am sure the Congress’ decisions will also be important as it will analyze what has been done and achieved for the past time, as well as will define outstanding tasks. I do not doubt the participants of the Congress will be working hard in various commissions for its decisions to be of practical significance.
What we want is known. It was described very well today. We want the Turkish world to be united, the unity to be stronger, our cooperation to be many-sided, and, in general, the Turkish world to turn into an internationally important factor. There is every reason for that.
As you know, after the collapse of the Soviet Union in 1991, a number of new Turkish speaking states emerged. The today’s cooperation between these countries, of course, makes each of them stronger. In particular, in the first years of our independence, we had a great need in Turkey’s support, and all of the Turkish-speaking states felt this support. We are feeling this even today. That is why are grateful to Turkey, the people of Turkey. However, with the transition period in the history of our independence completed, our states have gained large potential too. Nowadays, the processes taking place in the Turkish speaking states, their activities and increasing potential, for their part, already become a support to Turkey.
The Turkey-Azerbaijan relations are now at the highest point; by dear friend and brother, Recep Tayyip Erdogan today has mentioned it. These relations are based on the following: our historic roots, our ethnic belonging, our language, our culture, our national and spiritual values and traditions. On the other hand, these relations are determined by ideas and sayings by the two outstanding persons. “Joy of Azerbaijan is joy of Turkey, and Grief of Azerbaijan is grief of Turkey” by the great leader Mustafa Kamal Ataturk, and “Turkey and Azerbaijan are one nation, two states” by national leader of Azerbaijan Heydar Aliyev were said in different socio-political situations. They are rather different from historical standpoint, as well. These thoughts and ideas, however, like in the past, and like today, will always strengthen the eternal unity between Turkey and Azerbaijan. These words determine the direction of relations between both states and people. It also is evident from the name of the congress - Congress of the Turkish speaking states and communities.
Interstate relations, of course, are implemented according to the existent practice. These relations, the Turkish-Azerbaijani relations are connected by the principles of fraternity, friendship and now at the economic, political and cultural fields these relations are high level.
It is also of great importance to resolve the questions in all other fields, which give impulse to these relations. From this point of view, meeting of intelligentsia, conducting conferences, congresses, sustainable links among the public figures, Members of Parliament are of great importance. Our strength is in our unity. Today, the ongoing processes in Azerbaijan, the large-scale projects Azerbaijan is implanting, in turn, make certain contribution to the entire Turkic world, and strengthens it. The Baku-Tbilisi-Ceyhan oil pipeline and Baku-Tbilisi-Erzurum gas main have completely changed the situation in region. These projects will define long-term development strategy of region. It will strengthen both our economic and political positions and we already see it. The roads connecting Azerbaijan and Turkey with the Central Asia, the energy corridors, realization of the Kars-Tbilisi-Baku railway will create absolutely a new situation in world. We should efficiently use this situation. Because we cerate this situation. If we should not create these, they would not exist. Nobody recommended these to us. None has done this instead of us. We have done this. Once recognized as a legend, these projects, thanks to efforts of our peoples, courage and policy of the heads of state, have become reality, and during long years, in political, economic and other fields, will create great opportunities for our nations. Therefore, unification of the Turkic world today is significance and we have nice chance to do this.
We speak much about this. We speak much about unity and it is necessary, and I reiterate, out public, the community should be very active in this. The factors to strengthen this unity are available. The economic, energy factors, political relations, common views to external questions, joint activity on international organizations, our coordinated policy, mutual support – of course, all these bring us closer.
The world globalizes. At the same time, the discrimination questions are enough, and we watch it. We have to adapt ourselves to this situation. We have to combine and shake hands strongly to gain much power. Today, the Turkic world has huge potential, and the Turkish speaking states headed by Turkey, economically, politically, and in other sphere, successfully develop. The world processes will get notable influence as a result of development of our region, and we watch this. From this standpoint, out Congress is of vast importance. I have no doubt that all the questions we are concerned, will be discussed at this Congress, and the major, nice recommendations be given, the states and governments will benefit this.
Today, the countries have delegated large number representatives to our Congress. Delegations of all Turkish-speaking states are available. It proves that the accomplishments reached in independence years connect our countries much more. It shows that we think over the activity of the Turkic world in the years coming, are concerned and we should strengthen power of the Turkic world by our valid activity, and we do this. I am convinced that the Congress and strengthening of our cohesion as a result, will give resonance both in region and Europe, and over the world.
We have to conduct congresses, conferences often. Simultaneously, I consider that conducting of similar arrangements in the foreign countries, in the European countries will be of vast significance. It is because we should introduce ourselves, and present out potential. Sometimes we have been falsely made subject to negative estimation and behind this is the Armenian lobby with hostile position against Turkey and Azerbaijan. We nicely know this, and feel it. We are opposed by Armenians, an insidious and organized lobby, with huge financial support and backed by some hypocritical politicians. We have to expose their propaganda, frustrate it, and not only for defense. We have to attach, because we are fair. Look, Armenia, who has territorial claims against Turkey, does not recognize Turkey’s borders and reject offers of the Turkish government on opening of the archives, carries out propaganda campaign against Turkey throughout the world, and wants the notorious “genocide” to be recognized. The State of Armenia, from the territorial point of view, locating in the historically Azerbaijani lands, once the territory of Iravan khanate and around it, created in the Azerbaijani lands, now has territorial claims against Azerbaijan and wants to annex our territories through aggression. 20 percent of our lands are under occupation, ethnic cleanse policy was pursued, and as a result of this, over 1 million of Azerbaijanis were driven from their homelands. Nevertheless, the Armenian propaganda always keeps us in target. We have to attack, frustrate their propaganda based on false and lie, and unite our efforts to restore the truth. Azerbaijan will never agree to create the second Armenian state in its lands. Azerbaijan will mobilize its opportunities and by use its political, diplomatic, economic, military chances, will liberate its native lands.
Tabriz_Han
10-02-2006, 05:16 AM
I reiterate that we have to act abroad in high level. From this standpoint, the Diaspora organizations should paid special attention. Our Diaspora organizations closely cooperate abroad. Joint projects and actions of the Turkish and Azeri Diaspora in the foreign countries are very successful and I am convinced that in the coming years we shall have reliable opportunities. I consider that in the coming year we must discuss the question of conducting the forum of heads of the Turkish and Azerbaijani Diaspora organizations. I offer to conduct the first forum in the first half of next year in Azerbaijan to analyze and direct joint activity of our Diasporas.
In a word, we have a lot to do. We should unite the Turkic world much more and not remain indifferent towards the ongoing process in Turkic world. We have to support each other constantly, and take part in resolution to our problems. I am sure, thanks to common efforts, the Turkic world will gain enormous opportunities, powerful political stance, and thus, our plans will successfully be realized. We do wish this. And today’s Congress is an important step in this cause. I wish success to all participants of the Congress. I am grateful to heads of the organizations (TUDEV and TIKA) for organizing this Congress and wish success and triumph to entire Turkic world.
http://www.azertag.com/en/index.shtml?language=english&newsid=197539&news_year=&news_month=&news_day=
Bacho your attempts are futile :)
The reality is, Turk countries are comming closer and closer together and they realising that a pollitical Union is in all of our interests :)
Turkey-Azerbaycan-Turkistan in the last hundred years helped each other on many occasions.
In history we havn't always supported each other as well as we could have, this was a mistake and its best to learn from your mistakes :)
Bacho now you can carry on foaming at the mouth, kudurmaya basla canim :D
Benim yazdigim ileti kime yazilmis? Bacha'ya.... Kimin iletisini alintilamisim? Bacha'nin iletisini.... Senin ile ilgisi ne o iletimin? Koca bir hic? :rolleyes:
Kafan alsin diye bir defa daha iletimi asagiya koyuyorum,
Yukardaki iletide seni neyin bozdugunu anlamak imkansiz, bozulacak bir kisi var ise, o da bozguncunun kendisidir....;)
Bu arada, ben "Turk" dedigim zaman ayirim yapmam cunku Ozbek veya Azeri veya Uygur veya Anadolu Turk'u, hepsinin ortak adi "Turk"tur.... Fakat sen Turk olmadigini, baska bir milletten oldugunu iddia ediyorsan o baska tabii, o zaman gider ulu Timur Han kendisini nasil tanimlamis, bakar ogrenirsin kim oldugunu...
Tovbe tovbe yaa... Ipini koparan beni buluyor kardesim...:rolleyes:
kardes dun benim bilgisayarda quote lari gostermiyordu, benim iletime cevap sandim kusura bakma
...
Temur
10-03-2006, 01:36 AM
Turgut Özal uğraşmıştı bacha.
mustafa06
10-03-2006, 05:32 AM
Bacha,
pershembenin gelishi charshambadan belli olur derler. doğrudur.
Bashlığı achanın ismini okuyunca ichine bakmadan kesin bir provakasyon vardır dedim. yanılmamıshım.
Chünkü soru provakatif bir soru, bacha ise yaptığı ishi basharı ile yapma chabasında, meslektashları tarafından alkıshlanmaya layık iyi bir provakatördür.
Eğer Rus ishgalinin ilk yıllarından bahsediliyorsa en azından Enver pashanın orta asyada ruslarla savashları, Nuri pashanın Azerbaycanı ermenilerden temizleyerek azeri milli ordusunu kurması bizim oralardaki kardeshlerimize yardım etme isteğimizin isharetleridir. ancak en büyük caba orada yashayanlardan gelmeli idi.
Soruda yıllar sonrasından bahsediliyor ise , Orada yashayanlar esaretten kurtulmak ichin neler yapmıshlardır . Hangi noktada eksik kalmıshladır ki ,Türkiyedeki kardeshlerinin yardımını göremedikleri ichin esirlikten kurtulamamıshlardır
O günleri Esaret olarak görenler ve kurtulmak isteyenler mutlaka vardı ama, bağımsızlıktan 15 yıl sonra , yani bu gün görülüyorki orada yashayanların ekseriyeti komünizm dönemini esaret olarak görmemektedirler. hatta bu güne tercih edenlerin sayısı azımsanamayacak kadar choktur
esarette olmayan, yani buna inanmayan insanlara hangi yardımı, nichin yapacaksınız.
Bu gün bağımsız olan kardesh devletler, bağımsızlıklarını savasharak kazanmadılar. Rusya artık bu yükü tashımak istemediği ichin kendisi serbest bırakmıshtır. Ama o ülkeleri ilk tanıyan ülke Türkiye olmushtur.
pek chok nedenle sorulan soru maksatlıdır. bu shahıs, bırakın kardeshlik laflarını sizler uzak komshu bile olamazsınız. unutun bu hayallari demek istemektedir.
bachanın herzamanki değishmez politikası budur.
Bacha böyle sorulara ihtiyach duyduğuna göre, gerchekler ile bachanın aklındakiler pek uyushmuyor olsa gerek, yoksa soru sormaz, aksine zil takıp oynardı
Mustafa üstadım,
Hem konunun profilini iyi çıkartıp güzel bir değerlendirme yapmışssın hemde bacha kardeşimin yüzündeki artık eskimeye yüz tutmuş maskesini düşürmüşssün...
Kısacası;hislerime tercüman olmuşssun...
Teşekkürler:cool:
BOZ-OK
10-03-2006, 10:22 AM
kardes dun benim bilgisayarda quote lari gostermiyordu, benim iletime cevap sandim kusura bakma
...
Olur boyle seyler...:)
Ama bilesin, kalbimi cok kirmistin soyledigin sozlerle... Sozu Turk soyleyince agir oluyor, baskasi zaten umurumda degil.... Bir seyi de iyice anlamani isterim, yer yuzunde nerede bir Turk varsa ben onun yanindayim ve boyu, ili ne olursa olsun ben Turk'un hizmetkariyim... Tamam mi kardesim? :)
bacha
10-03-2006, 11:21 AM
mustafa06, o ikki insanin basmachilara yardim verdig'inden rag'men bashka bir shey bulamadin ve orta asyali "turklerin" kendisi suchlu diyorsun. Boyle olurmu? Sizlere, turkiedeki kardeshlere belli deg'ilmi kommunizmin inglizche utopia bir fikir oldug'u? Nichin hich bir shey yapmadiniz? Hemde, 80ci yillarda soviet birligi chok achikti, hep gelip azeri ve bashka kardeshlere yardim verebilirdiniz. Karabag'da Ruslar Armanlara verdig'i yardimin yarisini bile gosterseydiniz, shimdi Karabag' azerilerin olurdu...
Konu hakkinda konushunuz, benim kim oldug'um hakkimda deg'il. Bashka konuda zaten maymun, provokator, yahudiy, armani, yunanli ve bashka bashka sheyler soylemishtilar benim hakkimda. Biliyorum hepsini :)
mustafa06
10-03-2006, 11:38 AM
Sorduğun konuda Azerilerden bir sitem var ise benim ichin önemlidir.
Azerilerde biliyorlarki asıl dirench azerilerden gelmeli idi. Ancak azeri genchleri soyuz döneminde askerlikte silah bile tashıtılmadığı ichin askerlikte geri idiler bunun bedelini ödediler.
Ancak o günden bu güne gechen zamanda Türkiyenin silah ve eğitim desteği ile azeri ordusu o bölgenin en iyi ordusu olma yolundadır.
yakın gelecekte de Türkiyenin desteği sürecek ve ishgal altındaki azeri toprakları azad olacaktır. ve senin sevincin bir kez daha kursağında kalacaktır.
sahi Azerilerin derdi seni mi gerdi ki derdine düshüyorsun.
Bak senin kardeshlerin olan ermeniler azerilere üstünlük sağlamıshlar, zil takıp oynasana, neden üzülüyorsun ve derdine düshüyorsun yoksa ermenilerin yenilmesini istiyorsun. Bu tavrını Ermeniler duyarsa chok üzülürler
senin shahsınla ilgili sözlerime gelince , gayet achık.
Eğer istiyorsan buraya bir daha yapıshtırayım. seni övüyorum daha ne istiyorsun
''bacha ise, yaptığı ishi basharı ile yapma chabasında, meslektashları tarafından alkıshlanmaya layık görülen iyi bir provakatördür.''
Bak sana övgüler yağdırmıshım
mustafa06
10-03-2006, 11:51 AM
Bacha,
mustafa06, o ikki insanin basmachilara yardim verdig'inden rag'men bashka bir shey bulamadin ve orta asyali "turklerin" kendisi suchlu diyorsun. Boyle olurmu?
Türkiyedeki Kurtulush savashımıza kendimiz inanmaz ve savashmazsak orta asyadaki kardeshlerim mi gelipte beni kurtaracaklardı.
Ortaasyadaki kardeshlerim kendileri kendilerini yeteri kadar savunmuyorlarsa hatta yerine göre rusları davet ediyorlarsa buradan giden gönüllülermi 3 milyon Km kare alanı kurtaracaktı. tabiki asıl savashması gereken onlardır.
Sen shu anda kendi kendini düshünmeyen özkardeshine ne kadar yardım etmek istersen ? bizde o kadar edebiliriz. o kardeshlerimizde bize o kadar yaparlar
Iqbol
10-25-2006, 06:43 PM
Both bacha likes and his oppenets from this thread likes make mi sick :twisted:
Scofield
10-26-2006, 12:28 AM
sovyetlerin komunizm yayilmaciligindan kendi canini kurtarmaya calisan ve darbelere yasanan ekonomik krizler atlatan Turkiye kendi kendine bile yardim edemiyordu. Nasil size yardim edebilirdi o zaman. Turkiye'nin basinda Ermeni ASALA terörizmi var iken, Kibrista Turklere karsi toplu kiyim kampanyasi baslatilmisken, doguda kurt isyani ve terörizmi dogarken, Amerika ile Koreye savasa gider iken daha nasil yardimci olabilirdi o dedigin ulkelere? Sovyetler Turkiye icin asiri diplomatik yildirma politikasi izlerken kendisi can derdindeyken......
-Ki! Cezayir, Azerbaycan ve sanirim Turkmenler icin Turkiye el altindan silah yardimi yapti diye hatirliyorum. Özellikle azeriler icin.
Bacho, lutfen bunlari yazmadan önce iki defa daha dusun öyle yaz.
BoRaN
10-26-2006, 01:43 AM
bacha Biz türkiye Türkleri için Böyle bir soru Soruyorsan Çok düsündürücü!!!...Bizim Kardeşlerimiz için yaptıklarımız belli Ortada En yakın zamanda Azerbaycandaki Kardeşlerimiz için yaptıklarımız Ortada... Bilmem gittinmi Ama ben gidip ziyaret ettim Baki'de Bir Şehitligimiz var.., O Zamanda ben sana Sorarım bacha Siz Türkiye için ne yaptınız? Türkiye 7 Düele karşı Savaşırken Neredeydiniz? Sen ve Senin gibi Bir kaçtane Dost Görünüp Düşman olanlar nedendir bilinmez ama hep Türk ve Türkiye alehine calısıyorsunuz! Tam Olarak Ne istediginizi acıkca yazın Buraya Burada Senin sorduklarını Yanıtlayacak Bir cok Arkadaşımız var hemde Özbek olsun Azeri olsun kazak olsun mutlaka cevaplayacaklardır.Allah Ulusuna, Bayragına,Vatanına Ar'ı Namusu Gibi sahip cıkanları Korusun
Scofield
10-26-2006, 02:09 AM
hem sen niye Turkce konusuyorsun??? Niye Özbekce yazmiyorsun? Turkiye Turkcesi sana ait bir dil bile degil.
yavuz
10-27-2006, 12:34 PM
sovyet dönemini de yaşamış bazı üyeler, bana sovyetler birliği zamanında bu ülkelerin -sanıldığı gibi- gelişmemiş ülkeler olmadığını söylemişti. sovyetlerden de memnunlarmış. inanmadım ama ben onun yalancısıyım...
o zaman neyi nereden kurtaracağızki?
binbirincigece
06-27-2008, 09:56 AM
70 yil uzbek/kazah/kirgiz/azeri ve turkmenler Soviet Birligindeyken, Turkie ve turklar kardesh milletleri kurtarmak ichin ne yaptilar?Kendimizi kurtarmakla meşguldük. Birinci Dünya Savaşında tüm olumsuzluklara rağmen ordumuzun bir kolunun son durağı Bakü idi; İran üzerine gönderilen iki tümen askerin amacı da İran'da yaşayan Güney Azerbaycan Türklerini ayaklandırarak birlikte Orta Asyayı Ruslardan temizlemek idi. Gel gör ki hesap hataları, genel mağlubiyet; el vermedi tüm bunlara... Sonrasında ise hala olduğu gibi iç çekişmelerle boğuşmaktan dışarıya bakamıyoruz.
Ama hepsinden daha hazini de; bazılarının çıkıp da tüm bunlar olmamış gibi hariçten gazel okuması.
Tabi bir maksadım da bu başlıkta yazılanların tekrar bir gözden geçirilmesi idi. Bu vesileyle de birşeyler yazmış olalım dedik.
Malkoc
06-30-2008, 12:29 AM
Daha ne yapalım Diyeceğim
başka birşey demeyeceğim
sen bilmezsin siz bilmezsiniz
ancak biz anadoluda varız diye siz orda varsınız.
KOYUNCU
06-30-2008, 12:57 AM
Sağlam hort
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.