View Full Version : Oğuz, Oğuz Han, Oğuzlar
Boztorgai
10-01-2006, 03:00 PM
slm gardashlarim benim sizlere Oğuz Han hakkinda bi sorum var ben Tarih'de Oğuz Han adini 3 kere okudum
1. Oğuz Han: Hz Nuh ( a.s. ) soyundan geliyormus, büyük büyük dedesi Hz. Türk Han'mis, dedesi Moğol Han ve babasi'da Kara ( Qara ) Han'mis ?
2. Oğuz Han: ilk Türk-Hun Devletini kuran Teoman Han'nin oglu Mete Han'mis ( Han oldukdan sonra Oğuz Han ismini almis ) ?
3. Oğuz Han: Toquz Oğuz'lar ( 9. Oğuz'lar ) Han'i Oğuz Han ?
bu 3 de ayri mi yoksa 3 de bir mi yoksa ??
ve Oğuzlar:
Sekiz-Oğuzlar
Dokuz-Oğuzlar
Otuz-Oğuzlar
Toguz-Oğuzlar
Üc-Oğuzlar
Alti-Oğuzlar
ve bunlarida tam cözemedim umarim sizler bana yardimci ola bilirsiniz ? Dokuz-Oğuzlar ve Toguz-Oğuzlar tahminim ayni..
KAFAM IYICE KARISDI, BU KONUDA, YARDIM ETTIN LUTFEN..
Sevgi'ler ve Saygi'lar, Boztorgai
Bu konulari bu sitelerden buldum:
http://72.14.221.104/search?q=cache:IOPol_yg82EJ:www.manas.kg/pdf/sbd-1-17.pdf+Tutuk+Han+oglu&hl=en&ct=clnk&cd=1
http://tr.wikipedia.org/wiki/Turki_halklar_%28s%C4%B1ralama%29
bunlara bir sey diyemem ama her kavime gonderilmis bir peygamberin var oldugundan bahsedilir Kurani kerimde... biyerlerde okumustum turklere gelen hak Peygamberin Oguz han olma ihtimali cok yuksekmis... cunku bazi eski destanlarimizda peygamber ozelligi tasiyan kahramanlardan bahsediliyormus...
iste buyuk ihtimalle bu Oguz hanin dini olan hak dini benimseyen turkler Islam gelince zaten kendileri icin de kutsal ve mukaddesat sayilan seyleri bunda gorerek kitle halinde yeni-cagdas Hak dine girmisler diye biliyorum..
* Her kavime bir peygamber gönderdik...
Olma ihtimali mümkündür...
Boztorgai
10-02-2006, 05:43 AM
sagolun gardashlarim ama ben bu 3 de ayri mi yoksa 3 de bir mi yoksa ? onu ogrenmek istiyorum..
1. Oğuz Han: Hz Nuh ( a.s. ) soyundan geliyormus, büyük büyük dedesi Hz. Türk Han'mis, dedesi Moğol Han ve babasi'da Kara ( Qara ) Han'mis ?
2. Oğuz Han: ilk Türk-Hun Devletini kuran Teoman Han'nin oglu Mete Han'mis ( Han oldukdan sonra Oğuz Han ismini almis ) ?
umarim bunu bilen biri vardir aranizda ?
Saygi'lar, Boztorgai
Kaptan-i Derya
10-02-2006, 05:57 AM
sagolun gardashlarim ama ben bu 3 de ayri mi yoksa 3 de bir mi yoksa ? onu ogrenmek istiyorum..
umarim bunu bilen biri vardir aranizda ?
Saygi'lar, Boztorgai
hepsini cevablandiramam belki ama, 1. ve 2. noktalarini düzeltebilirim:
1. Oguz han Hz Nuh peygamberin soyundan falan geldigi bir mitolojik olay gibi seydir, yani gercegi pek yansitmaz, buna dair belge sadece belki hadis'i seriflerde bulabilirsin yada eski hak din kitablarinda yaziyosa belki öyle bulursun.
2. Teoman'in oglu Metehan, oguz han degildir onun asil ismi Batur, bagatur'dur simdikinin Türkcesi ile Bahadir. han olduktan sonra oguz han ismini almis olabilcegini bilemiyom ama o zamanlarda "Tuman" ismi cok yaygin'mis, bagatur'un bi diger ismi Tuman olabilcegi düsünülmektedir.
toquz oghuz'lar falan cok karmasik seyler, o mevzu'ya girersek cikamayiz :D
Boztorgai
10-02-2006, 06:20 AM
hepsini cevablandiramam belki ama, 1. ve 2. noktalarini düzeltebilirim:
1. Oguz han Hz Nuh peygamberin soyundan falan geldigi bir mitolojik olay gibi seydir, yani gercegi pek yansitmaz, buna dair belge sadece belki hadis'i seriflerde bulabilirsin yada eski hak din kitablarinda yaziyosa belki öyle bulursun.
2. Teoman'in oglu Metehan, oguz han degildir onun asil ismi Batur, bagatur'dur simdikinin Türkcesi ile Bahadir. han olduktan sonra oguz han ismini almis olabilcegini bilemiyom ama o zamanlarda "Tuman" ismi cok yaygin'mis, bagatur'un bi diger ismi Tuman olabilcegi düsünülmektedir.
toquz oghuz'lar falan cok karmasik seyler, o mevzu'ya girersek cikamayiz :D
Hehe sagol Kenaney birader. dedin dogru ben girdim cikamiyorum simdide kafam gercekden iyice karisdi. ben ama bu isi cözmek istiyorum. ;) 2. sayende cözduk sayilir 1. ve 3. kaldi simdi tahminim 3. de dogru ola bilir Toquz Oghuz'larin Han'inin adi veya verilen yigitlik adi Oguz Han'dir kaldi tek birsey. 1. Oguz Han Hz. Nuh ( a.s. ) soyundan mi geliyor yani Hz. Nuh ( a.s. )'min ilk torunu Türk Han mi ?
Kaptan-i Derya
10-02-2006, 06:53 AM
Hehe sagol Kenaney birader. dedin dogru ben girdim cikamiyorum simdide kafam gercekden iyice karisdi. ben ama bu isi cözmek istiyorum. ;) 2. sayende cözduk sayilir 1. ve 3. kaldi simdi tahminim 3. de dogru ola bilir Toquz Oghuz'larin Han'inin adi veya verilen yigitlik adi Oguz Han'dir kaldi tek birsey. 1. Oguz Han Hz. Nuh ( a.s. ) soyundan mi geliyor yani Hz. Nuh ( a.s. )'min ilk torunu Türk Han mi ?
su Hz Nuh peygamber isine fazla inanma, sadece Osmanli hükümdar'larinin soyagacinda vardir bu, o soy agacini bulabilirsem koycam buraya.
Boztorgai
10-02-2006, 06:53 AM
http://72.14.221.104/search?q=cache:IOPol_yg82EJ:www.manas.kg/pdf/sbd-1-17.pdf+Tutuk+Han+oglu&hl=en&ct=clnk&cd=1
176 (Metin): Oğuz Han’ın Kırgız Han adlı torunu olur. Kırgızların hepsi onun
neslidir. Oğuz Han, Allahu Teala’nın buyruğu ile Müslüman olarak doğup uzun
yıllar devlet yönetip İslam dinini kendi ülkesinde yayar. Oğuzhan’ın eşinden
Künhan, Ayhan, Yıldızhan, Gökhan, Dağhan ve Deniz Han adlı altı oğlu olur. Bu
oğulların her birinin dört oğlu olur. Dağhan’ın çocukları: Kırgızhan, Salar, Eymür
ve Alayuntlu (Alaboyunglu’dur)dur.
177. Kırgızların genolojisi aşağıdaki gibidir: Nuh Peygamber, onun oğlu Yafes,
onun oğlu Türk Han, onun oğlu Tutuk Han, onun oğlu Dibakuy Han, onun oğlu
Güyük Han, onun oğlu Alan Han, onun oğlu Moğol Han, onun oğlu Kara Han,
onun oğlu Oğuz Han, onun oğlu Dağ Han, onun oğlu Kırgız Han.
Rodoslovnoye Drevo Türkov. Soçineniye Abu-l Gazi Hivinskovo Hana
(Perev. i Predis. G.S. Sablukova)-Kazan 1914. Kırgız ve Kemkemçut
10
nesilleri
hakkında.
38 (Metin): Oğuz Han’ın Kırgız adlı torunu vardır. Ondan Kırgız nesli
çoğalmıştır. Fakat zamanımızda onun neslinden insanlar çok azdır. Moğollar ve
başka kabileler Kırgızların bir çoğunu yok edip topraklarına saldırıp onların
yerinde yaşayarak Kırgızların adını aldılar. Fakat onlar kendilerinin hangi boydan
olduklarını bilirler
11
.
7
Guz’lar (Oğuzlar) Türk boyudur. IX-X. yüzyıllarda Sır-Derya’nın aşağı akışında, Aral Gölü’nün batı
ve kuzey batı tarafında Volga Irmağına kadar ki kısımda göçebe olarak yaşadılar.
8
Çince eserlerdeki bilgilere göre Kırgızlar uzun boylu, sarı saçlı, kızıl yüzlü ve mavi gözlü olarak
tanıtılmaktadır.// N. Ya. Biçurin-Sobr. Svedeniy.-T.1.-s.443
9
Yazar eserini Hudayar Han’ın görevlendirmesiyle 1855 yılında yazmıştır. Yazar, yukarıda adı geçen
Kırgız Han’ın Şeceresini Reşidüddin ve Ebul Gazi’nin kitabından almıştır.
10
Kemjut (Kemcut) bölgenin adıdır (şimdiki Tuva’dır). Bu bölgenin içinden Büyük Yenisey (Biy-
Hem) ve Küçük Yenisey (Ka-Hem) ırmakları akmaktadır.
11
Ebul Gazi (XVII.yy) bu bilgileri Raşid ad-din (XIII.yy.) ve Muhammed Haydari’nin (XVI.yy)
kitaplarından almıştır. XIV. yüzyılın ortlarında Orta Asya’nın doğu kısmında Yedi-su, Cungarya ve
Doğu Türkistan bölgesinde Moğolistan Devleti kurulmuştur. Bu devletin topraklarında çok sayıda Türk
ve Türkleşen Moğol boyları yaşamıştır. XV. yüzyılın ikinci yarısında Moğolistan Devleti’nin
topraklarında Kırgız Devleti kurulmuştur. Kırgız devlet birliğine Moğolistan’daki Türk-Moğol boy ve
kabileleri katılmışlardır. Bundan dolayı Ebul Gazi, Moğollar ve başka boylar, Kırgızların adını aldı
diye yazmıştır.
BU DOGRU MU ?
Boztorgai
10-02-2006, 07:02 AM
su Hz Nuh peygamber isine fazla inanma, sadece Osmanli hükümdar'larinin soyagacinda vardir bu, o soy agacini bulabilirsem koycam buraya.
bu mu abi >>>
http://www.geocities.com/eak_empire/db_Tarih_boyunca_Tu5.jpg
Kaptan-i Derya
10-02-2006, 07:05 AM
Osmanli imparatorlugunun kurucusu Osman beg'in soy agaci:
Ulug Big, Muhammad Taragay ibn Sahruh
An account of the kings, the descendants of Osman, who now reign in the kingdoms of Room* and Zung,* and who are now called Khoongar, and are said by some to be descended from Aghooz Khan.
Agreeably to the relations of the best historians, it is established that the Aghooz Khan, who is the fifteenth ancestor in lineal ascent from Sool*taun Osman Khan, is a modern prince, and originally derived from Cheen the son of Japhet. On the contrary, the Aghooz Khan, of which an account has been given in this book, is one of the patriarchs or ancients, and descended from Turk, the son of Japhet. The ascending genealogical line from Osman Khan to Japhet is as follows:
Osman Khan, the son of
Artogrul Khan, the son of
Suliman Khan, the son of
Kya Alp Khan, the son of
Kuzul Boogha Khan, the son of
Yanud Khan, the son of
Ai Kootloogh Khan, the son of
Toor Ghar Khan, the son of
Keeltoon Khan, the son of
Bai Sunkoor Khan, the son of
Baki Agha Khan, the son of
Soor Ghar Khan, the son of
Took Timoor Khan, the son of
Basook Khan, the son of
Kook Alp Khan, the son of
Aghooz Khan, the son of
Bai Soob Khan, the son of
Yulwaj Khan, the son of
Bai Buk Khan, the son of
Toghrul Khan, the son of
Ai Tooghlimush Khan, the son of
Toochung Khan, the son of
Artook Khan, the son of
Fukyari Khan, the son of
Buktimoor Khan, the son of
Tooruj Khan, the son of
Yumake Khan, the son of
Kuzulboogha Khan, the son of
Yamook Khan, the son of
Bash Boogha Khan, the son of
Toghrul Khan, the son of
Tai Khan, the son of
Subookh or Subooneej Khan, the son of
Koor Tulmush Khan, the son of
Jar Soogheh Khan, the son of
Kara Jad Khan, the son of
Balchuk Khan, the son of
Amood Khan, the son of
Koomash Khan, the son of
Kureh Ooglan Khan, the son of
Suliman Khan, the son of
Koor Chool Khan, the son of
Koor Noghan Khan, the son of
Bai Timoor Khan, the son of
Kowi Khan, the son of
Mukri Yumunish Khan, the son of
Mukri Kowi Khan, the son of
Macheen Khan, the son of
Cheen Khan, the son of
Japhet.
This is the ascending line of the family of Osman to the prophet Noah, on the faith of tradition.
Not: bu yazi farsca'dan direk ingilizceye cevrilmistir, aghooz khan = Oguz khaan vesayre...
Boztorgai
10-02-2006, 07:08 AM
peki bu sitedeki yazanlar dogru mudur >>>
http://en.wikipedia.org/wiki/Japheth
Kaptan-i Derya
10-02-2006, 07:18 AM
wiki'yi gercek kaynak olarak görme, oraya o isi bilende yaziyo bilmeyende.
Boztorgai
10-02-2006, 07:26 AM
wiki'yi gercek kaynak olarak görme, oraya o isi bilende yaziyo bilmeyende.
tamam ;) Bakma biraderde soylemisdi onu bana..
ben zaten her yazana hemen oyle inanmam önce kanit isterim ;)
o yuzdende burda siz degerli abi'lerim ve Kardeslerim ile boyle konulari paylasmak istiyorum. :cool:
Saygi'lar, Boztorgai
BOZ-OK
10-02-2006, 10:48 AM
bunlara bir sey diyemem ama her kavime gonderilmis bir peygamberin var oldugundan bahsedilir Kurani kerimde... biyerlerde okumustum turklere gelen hak Peygamberin Oguz han olma ihtimali cok yuksekmis... cunku bazi eski destanlarimizda peygamber ozelligi tasiyan kahramanlardan bahsediliyormus...
iste buyuk ihtimalle bu Oguz hanin dini olan hak dini benimseyen turkler Islam gelince zaten kendileri icin de kutsal ve mukaddesat sayilan seyleri bunda gorerek kitle halinde yeni-cagdas Hak dine girmisler diye biliyorum..
Iyi noktaya degindin Han, Oguz Han'in peygamber oldugu Oguzname okundugu zaman acikca gorulur... Kendisi dogumunda mucizeler gostermis, ergenlik cagina geldiginde tek tanri inancini savunmaya baslamis ve bu yuzden puta tapan babasi Kara Han ve iki amcasi ile savasip onlari oldurerek Turk milletine han olmustur...Ayrica eskiden Anadolu'da yasayan Hristiyan Karamanli Turkleri Oguz Han'i bir peygamber olarak tanir ve Oguz peygamber diye adlandirirlardi...
Boztorgai
10-02-2006, 11:00 AM
Iyi noktaya degindin Han, Oguz Han'in peygamber oldugu Oguzname okundugu zaman acikca gorulur... Kendisi dogumunda mucizeler gostermis, ergenlik cagina geldiginde tek tanri inancini savunmaya baslamis ve bu yuzden puta tapan babasi Kara Han ve iki amcasi ile savasip onlari oldurerek Turk milletine han olmustur...Ayrica eskiden Anadolu'da yasayan Hristiyan Karamanli Turkleri Oguz Han'i bir peygamber olarak tanir ve Oguz peygamber diye adlandirirlardi...
Daha fazla bilgidigin seyler varmi Oğuz Han, Oğuzlar.. Hakkinda ?
Saygi'lar, Boztorgai
BOZ-OK
10-02-2006, 11:05 AM
Asagidaki web sayfasina girersen Turk destanlari ve tabii Oguz destani hakkinda iyi bir arsivin olmus olur..
http://aton.ttu.edu/turkishlist.asp
BOZ-OK
10-02-2006, 11:21 AM
Daha fazla bilgidigin seyler varmi Oğuz Han, Oğuzlar.. Hakkinda ?
Saygi'lar, Boztorgai
Bir de, eger Ingilizce biliyorsan asagidaki site cok yararlidir...Turk dunyasi ve tabii Oguzlar hakkinda cok genis bilgiler vardir...
http://www.turkicworld.org/
Boztorgai
10-03-2006, 07:37 AM
Sagol BOZ-OK birader.. ;)
Saygi'lar, Boztorgai
Afrasiyab
10-03-2006, 10:58 AM
Peygamber kelimesinin Türkçe karşılığı Yalvaç, yalavaç
Önceden böyle bir kelime olduguna göre, Türklere bir peygamber gelme olasılığı yüksek. Oğuz destanında da böyle mucizevi olaylar var BOZOK un dediği gibi, tabiki destan gerçeği yansıtırmı, peygamber varsa bu peygamber Oguz Kaan mıdır bilinmez.
HAN: abi, Kuran da ki bahsettiğin ayeti yazarmısın?
Demir Kağan
10-03-2006, 11:29 AM
Bizim destan zannettiklerimiz Oğuz Kağan'ın mucizeleri olamaz mı?
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.