PDA

View Full Version : Ramazan'da "anadilde" neler yapılabilir?

HYML
10-02-2006, 01:15 AM
Mesela "Güllaç" tarifi yapılabilir...

http://photos1.blogger.com/img/252/5376/400/gullac3.jpg

Malzemeler:

*8 adet güllaç yaprağı
*1,5 lt. süt
*1,5 su bardağı toz şeker
*1-2 adet muz
*file veya çekilmiş badem (yerine ceviz de kullanılabilir)

Hazırlanışı: Süt ve şeker bir tencerede kaynatılır, ocağın altı kapatılır. Bir tane güllaç yaprağı dikdörtgen borcama uygun şekilde kesilerek yerleştirilir. Üzerine bir kepçe şekerli sütten gezdirilir. İkinci bir yaprak yerleştirilip yine süt ile ıslatılır, ilk dört yaprak için de aynı işlem tekrarlanır. Bu arada süt hep sıcak olmalı((soğursa tekrar ısıtılır) ancak kaynar olmamalıdır ve her yaprak süt ile ıslatıldıktan sonra kuru kalmaması için kepçe veya kaşığın sırtı ile üzerine bastırılarak iyice ıslatılır. Üzerine dilimlenmiş muzlar dizilir, badem serpilir. Muzların üzerine bir güllaç yaprağı daha yerleştirilip, süt ile ıslatılır. Diğer yapraklar için de aynı işlem tekrarlanır. Kalan süt üzerine gezdirilir, dinlenmeye bırakılır. Daha sonra üzeri toz fıstık ve nar taneleriyle süslenir.

Not: Güllaç yapraklarının cisine göre sütü çekme miktarı değişebilir, eğer güllaç sütü çektikten sonra üzeri kuru gibiyse biraz şekerli süt hazırlanıp(sıcağa yakın ılık) üzerine dökülür.

Afiyet olsun. Güllaçta marka, Saffet Abdullah'tan şaşmayın sakın.

Heybeli
10-02-2006, 02:32 AM
Yaw canım kardesim bari konu başlığına uyarı yaz mesela şöyle: "Lütfen bu konuya iftardan sonra bakınız!" Biz de ona göre bakalım. :D :D

oğuz
10-02-2006, 03:37 AM
Şimdi herşey tamamda sofraya oturulduğu zaman iftarı açarken yaradana yapılan dua Türkçemi olacak,Arapçamı ? :lol:

dervish
10-02-2006, 04:51 AM
Şimdi herşey tamamda sofraya oturulduğu zaman iftarı açarken yaradana yapılan dua Türkçemi olacak,Arapçamı ? :lol:

Allahımıza hamd olsun!
Milletimiz var olsun!

mirahan
10-02-2006, 05:08 AM
Allahim senin rizan için orucumu tuttum, sana inandim, sana güvendim. Senin verdigin rizikla orucumu tuttum, hamd olsun verdigin nimet'e, sihat ve afiyete.

mirahan
10-02-2006, 05:13 AM
yanlis düzeltme: ''senin verdigin rizikla orucumu tuttum'' = senin verdigin rizikla orucumu açtim.

BOZ-OK
10-02-2006, 09:25 AM
Ana dil demisken, unlu Azeri sair Bahtiyar Vahabzade'nin asagidaki siirini paylasmak istedim, ne guzeldir bu siir...

Menim Anam

Savadsızdır
Adını da yaza bilmir
Menim anam...
Ancağ mene,

Say öyredib,
Ay öyredib;
İl öyredib;

En vacibi:
Dil öyredib
Menim anam...
Bu dil ile tanımışam