View Full Version : Tercih hakkımız var, ya sonrası
mustafa06
10-09-2006, 02:32 PM
Herkes hayatı boyunca değishik konularda tercihler yapar,
Bu tercihler ,esh sechme, ish sechme, yashayacağı mekanı sechme, kendisini yönetecek kishileri sechme, ve yönetici olmaya adaylığı sechme gibi oldukcha uzun bir liste olushturabilecek sechimlerdir.
..................
Bunlardan birisini, örneğin meslek tercihini biraz inceleyelim;
Bir insan kendi arzusu ile Askerliği meslek olarak sechme hakkına sahiptir.
Hich kimse o kishiye Askerliği zorla meslek olarak yapacaksın diye baskı yapamaz.( burada kastedilen zorunlu askerlik görevi değildir)
Kishi Sechtiği Askerlik mesleğine bashladıktan sonra bu mesleğin icrası ile ilgili kendi kishisel tercihleri önemini kaybeder, Askerliğin özel kurallarına uymakla yükümlü hale gelir.
Örneğin , bu kishi askerlikte zorunlu olan mesai saatlerine uymak zorundadır.
Eğitim zamanı uygun görülen eğitimleri almak zorundadır. Görevde olduğu sürece zorunlu olan askeri kıyafetleri giymek zorundadır. Selam verilmesi gereken hallerde selam vermesi zorunludur. V.S bu yükümlülükler uzayıp gider.
Bu zorunluluklar neye göre düzenlenmishtir? ilgili kanunlar ve Tüzüklerle düzenlenmishtir.
Örneğimiz olan bu shahıs, kardeshim ben askerim ama, asker elbisesi giymek istemiyorum diyemez,
veya Eğitime asla katılmam, kimse bena zorla katılacaksın diyemez,
veya mesaiye saatinde gelmek zorunda değilim diyemez,
Veya, ben bu mesleğin kurallarını kafama göre değishmesini istiyorum yoksa istediğim gibi eleshtiririm diyemez V.S
Peki derse ne olur ? Onun bir üstündeki kishi belki kendi insiyatifi ile idare! edebilir. ama idare etmezse hatasına uygun ich tüzükte belirtilen bir ceza verilir.
Bu kishinin yakınları ve arkadashları bu durumu öğrendiklerinde samimi olarak, ''kardeshim Burası senin ekmek kapın ,madem bu mesleği sechtin kurallarına uysana, uymuyorsan meslekten ayrıl'' tarzında dostcha uyarılara, ''haklısınız'' diyebileceği gibi ''size ne kardeshim, sorun benim ile komutanım arasında yani kurumum arasında size ne oluyor'' da diyebilir.
Gerchekten iki cevapta doğrudur.
Chünkü hayat o kishinin hayatıdır.
Shahsımız ichin, Kurallara uyumsuz hareketlerinin devamında artık meslekten ihrach edileceğini anladığında eğer askerlikte kalmak istiyorsa , bir yol kalmıshtır. Bu yol özür dilemek, ben ettim siz etmeyin demek gibi bir yoldur.
(Kalmak istemiyorsa zaten gidecektir.) yani kishi ichin ish birazcık iyi niyet ve shansa kalmıshtır.
İdare varsayınız ki iyi niyetle bu özrü kabul edebilir. . ama etmezse
sonuch; askerlik mesleğinden uzaklashtırma olacaktır.
İshimizi shansa da bırakabiliriz ama;
Doğru olan , Bir sechimi yaptıktan sonra, amacımız (ishimizi shansa bırakmadan ) her zaman görevimizi layiki ile yapmak olmalıdır.
................
Yoksa yanlıshmı düshünüyorum,
Ne dersiniz?
mustafa06
10-10-2006, 10:33 AM
Herkes aynı fikirde olmalı ki, hich yorum gelmedi.
Sevindirici bir durum, chünkü ortak düshündüğümüz bir nokta varmısh.
öyle değil mi? :)
mustafa06
10-10-2006, 02:55 PM
Ben tercih hakkını farklı bir konu ile devam ettirmek istiyorum.
Aslında yapacağım shey birinci iletideki bazı kelimeleri kaldırıp yerine bashka kelimeler koyacağım ve duruma uygun düzenlemeler yapacağım.
İnanch hakkı, veya tercihi,
Her insanın birsheye inanma ve bir inancı tercih etme özgürlüğü vardır.
İnsanlar İslamı, hristiyanlığı, budistliği, ateshe, güneshe vs değishik sheylere tapmayı tercih edebileceği gibi, hich bir sheye inanmıyorum diyebilir.
Hichbir sheye inanmamakta, aslında hichbir sheyin olmadığına inanmaktır.
yani insanoğlu varolduğundan beri mutlaka birsheylere inanmısh ve ona tapmıshtır.
..............................................
örneğimiz kishi, kendi hür iradesi ile İslam dinine inanmısh ve onu kendisine din olarak kabul ettiğini varsayalım.
Kishi sechtiği islamı kabul etmek ichin ilk shart olan kelime-i shahadet getirmesi gerekir. Bu ashamadan sonra artık müslümadır.
Müslüman olan bu kishi , eskiden yaptığı hareketler islam ile chatıshıyorsa yapmaması ve o hareketleri terk etmesi gerekir.Bu hareketler ne kadar önemli olursa olsun önemini kaybeder. yani İslamın kurallarına uymakla yükümlüdür.
mesela,
kardeshim ben islamı sechtim ama her gün alkol alırım diyemez,
veya islamın shartlarından olan namaz kılmak , oruch tutmak istemiyorum diyemez.
veya islamı sechtim ama kadınlarla hergün beraber olmakta zevkli, asla bundan vaz gecehemem diyemez.
veya islamı sechtim ama islamın shu shu kuralları hoshuma gitmiyor, benim arzuma uygun olarak yeniden düzenlenmelidir diyemez.
Chünkü islamın kurallarını islamın kitabı Kur'anı Kerim ve peygamberinin sözleri, hareketleri belirler.
Peki derse ve uygun olmayan hareketlri yaparsa ne olur.
Bu dinin sahibi olan yüce Allah ,gerekli takdiri günü geldiğinde yapacağını achık olarak söylemishtir.
Bu kishinin yakınları ve dostları bu durumu gördüklerinde '' Kardeshim madem bu dini sechtin, kurallarına uysan senin ichin daha güzel olur'' tarzındaki dostcha uyarılara '' haklısınız '' diyebileceği gibi '' size ne kardeshim, iman ve ibadet Allah ile kulu arasındadır, size ne oluyor'' da diyebilir.
Gerchekten iki cevapta doğrudur.
Chünkü hayat o kishinin hayatıdır.
Bu kishi ichin ( normal hayatını yashar da )yashlanma belirtileri bashlayıp ölümün kokusunu hissetmeye bashladığında ( eğer müslüman olarak ölmek istiyorsa ) bir yol kalmıshtır. Bu yol özür dilemek, ben ettim siz etmeyin demek gibi bir yoldur. yani Tevbe etmektir.
(tabirimi mazur görün) yani kishi ichin ish artık shansa kalmıshtır.
Takdir herzaman Allahındır, dilerizki bütün Tevbeler kabul edilir. . ama ya kabul edilmez ise, sonuch; Allah her mü'mini esirgesin.
İshimizi shansa bırakabiliriz ama,
Doğru olan , Bir sechimi yaptıktan sonra, amacımız (ishimizi shansa bırakmadan ) her zaman görevimizi layiki ile yapmak olmalıdır.
Takdir yine Allahındır.
..................................
Allahım,
Chalısharak dünya nimetlerini kazanmak ichin bağlı olduğumuz kurumun tüm kurallarına ve amirlerin emirlerine gösterdiğimiz hassasiyeti , tüm nimetlerin sahibi olan Allaha ve onun emir ve yasaklarına uyarak gösterebilen kullardan olmayı herkese nasip etsin.
gurhan
10-10-2006, 03:10 PM
Mustafa agbi,
Güzel yazmissin,aslinda yorum yapmaya gerek yok,her iki konudada yazdiklarin aydinlatici olmus.Tabi ki sectigimiz meslek veya calisma hayatinda kurallara uymak zorundaligi var,bunlar hosa gitsede gitmesede,eger biz koyulmus kurallar yerine kendi kurallarimizi koyarsak o zaman biraz diktatörlüge soyunmus oluruz.Yani isyanin baslangici!....
gurhan
10-10-2006, 03:16 PM
Insanlar mesleklerini secerken o meslegin gerektirdigi her seyi kabullenmeli.Din konusu da ayni.Hasa...Allah'in koydugu kurallara söz edemem ama simdiye kadar bir cok insan din adami kisvesinin arkasina siginip,hadisleri bile degistirme gafletinde bulunarak yillarca minareyi kilifina uydurmustur.Maksat kimse Kuran okumasin ne ögrenmek istenirse bu tip insanlardan ögrensin.Bu hala yapilmakta,...millet olarakta tembeliz biraz yani okuma tembeli,sorup ögrenmek yada ögrendigini zannetmek cok isimize geliyor,böyle oluncada her kafadan bir ses cikiyor ve ortalik karisiyor,....
mustafa06
10-10-2006, 03:18 PM
Haklısınız,
Bir atasözümüz vardır. ''gavurun ekmeğini yiyen kılıcınıda sallar '' derler.
Kuralsız hichir shey olmaz. olur demek bashı boshluğu savunmaktır.
Örneğimiz Askerliktede memuriyettede , hatta özel ishimizde bile yapılan ishin kendine has kuralları vardır.
Hristiyanlığında, İslamında, hinduluğunda kendilerine has kuralları vardır.
Kabul etmek demek uymayı gerektirir. uymamak ise bence kabul etmemektir.
aksi düshünce kendimizi aldatmaktır.
eskiden yapılanlar gerchekten yanlıshtı. Bugün ise shartlar değishti bir bilgiye ulashmak ve öğrenmek chok kolay. ilkokul chocuğu bile artık hersheyi biliyor. Ve Allah insanlara akıl vermish, düshünmekve bu aklı kullanmak insanlara kalıyor. Ve öyle derinlemesine değil, alim olacak kadar değil, normal bir insan olarak anlayacak kadar arashtırmak bile bazı sheyleri idrak ichin yeterlidir.
Benim burada vermeye chalıshtığım mesaj; Lütfen aklınızı kullanın ve kıyasayın mesajıdır.
sevgi ile
gurhan
10-10-2006, 03:22 PM
Islamin yani Kuran-i Kerim kurallarini harfi harfine uygulamak bir cok insana zor gelir.Ama bence önce iyi insan olmak gerekli.Günümüzde 5 vakit namaz kildigi halde her halti yiyen bir sürü insan var.Kisacasi insanlari kildigi veya kilmadigi daha dogrusu müslüman oldugu halde tüm kurallari uygulamasina yada uygulamamasina göre yargilamamak lazim,iyi bir insan mi!....bu önemli bence,...
mustafa06
10-10-2006, 03:35 PM
Islamin yani Kuran-i Kerim kurallarini harfi harfine uygulamak bir cok insana zor gelir.Ama bence önce iyi insan olmak gerekli.Günümüzde 5 vakit namaz kildigi halde her halti yiyen bir sürü insan var.Kisacasi insanlari kildigi veya kilmadigi daha dogrusu müslüman oldugu halde tüm kurallari uygulamasina yada uygulamamasina göre yargilamamak lazim,iyi bir insan mi!....bu önemli bence,...
Shüphesiz doğru söylüyorsunuz,
Herkoyun kendi bacağından asılır diye bir söz vardır.
bahsettiğiniz tip insanlar örnek olmamalıdır.
Günde besh vakit Allahın huzurunda olduğunu hissederek namaz kılan bir insan kötülük düshünmemesi gerekir. zaten düshünemez
Zaten islamın shartlarını incelerseniz sizi fenalıktan, haramdan alıkoymaya yöneliktir. Ama bu shartlar İslamı sechenlere Farzdır. yani yapılması zorunludur.
Yapmamak gibi bir tercih yoktur. yapamayacaklarında shartları bellidir.
Buna uyulmadığında o kishinin sonucta ne ile karshılashabileceğini bashta ishlemeye chalıshtım.
.Bunun karshılığını yasalarla yani burada Dinin sahibi Yüce Allah belirlemishtir. Takdir tabiki Allahındır.
Aybike
10-10-2006, 03:35 PM
iyi insan dinini iyi uygulayandır..
Yani dinin temeli İYİ ol deyiminin yolunda olandır..gerisi ibadettir..ve sorumluluğu Allahadır...Allahın ne kadar adil olduğunu "bana olan hatalarınızın affı bende vardır,Ama bir başka kulumun hakkını ben af edemem...helallik ondan alınacak"
Sözünden anlıyoruz..Allah adildir...
İyi kul olmak ise çok kolaydır..Kötülük kafa yorar ve zordur aslında...Düşünsene
kafanda birbir tilkilik,plan..of offff...zor iş valla..
mustafa06
10-10-2006, 03:40 PM
aybike,
teshekkürler.
en kısa ve öz achıklama budur..
Dinini harfi harfine uygulamanın yollarını ara, asla kimseye kötülük düshünemezsin.
gurhan
10-10-2006, 03:42 PM
Aynen katiliyorum,....
Boğaziçi üniversitesini istedim...Uludağ oldu !
Uluslararası ilişkiler istedim...2 senelik fakülte ile yetindim !
Hava Harp Okulunu istedim...Kartal gözlü değilsin dediler...
Liste uzar gider...
İnsanlar tercihleri ile değilde başkalarının tercihleri ile yol alıyor...
Onlara düşende;BU YOLDA TÖKEZLEYİP DÜŞMEMEK...Yol uzun,vakit hareket zamanı :cool:
kurshad
10-11-2006, 07:48 AM
Yani dinin temeli İYİ ol deyiminin yolunda olandır..gerisi ibadettir..ve sorumluluğu Allahadır...Allahın ne kadar adil olduğunu "bana olan hatalarınızın affı bende vardır,Ama bir başka kulumun hakkını ben af edemem...helallik ondan alınacak"
Sözünden anlıyoruz..Allah adildir...
İyi kul olmak ise çok kolaydır..Kötülük kafa yorar ve zordur aslında...Düşünsene
kafanda birbir tilkilik,plan..of offff...zor iş valla..
Kisinin secimlerinden bahsederken bir de avatarinin yanina amerikan bayragini secenlerden bahsetmek gerekir..
Eniste bile Turk bayragini secmisken amerikan bayragini kullananlar elbette bilincli bir secim yapmislardir :lol:
Bu arada Jean Paul Sartre'dan bir alinti yapmak istiyorum;
Sartre'a gore kisi kendi kaderini kendi belirler. Bu gorusunu bir ornekle destekler;
II.Dunya savasi sirasinda bir fransiz genci isbirlikcilere mi yoksa direniscilere mi katilacagina karar veremez. Ve koyun papazina sormaya karar verir. Sonunda koyun papazinin ogudune uyarak karar verir.
Burada Sartre sunu soyler; bu genc koyun papazina sormaya karar verdiginde secimini coktan yapmistir der. Zira koyun iki papazi vardir; birincisi isbirlikcileri destekler digeri ise direniscileri. Genc adam soracagi papazi secerken zaten secimini yapmistir.... :cool:
Aybike
10-11-2006, 08:35 AM
Sana bişicikler demiyom kürşat..ALLAHINDAN bul emi.....
Nasıl düzelteceğimi anlatacağına yazdığı şeye bak...
mustafa06
10-11-2006, 08:54 AM
oğuz,
Boğaziçi üniversitesini istedim...Uludağ oldu !
Uluslararası ilişkiler istedim...2 senelik fakülte ile yetindim !
İstediğin yerleri daha chok isteseydin olurdu, senden daha chok isteyenler olmush. :)
Uludağın iki yıllığına seni silah zoru ile götürmediler.
yine de senin tercihindir.
Bu tarz tercihlerde Bashkaları senin ichin tercih yapmıyor, kendisi ichin yaptığı tercih senin önünü kesiyor. Yeni tercihi yine sen yapıyorsun.
Boğazichi olmadı diye ikinci tercih olarak ayakları havaya dikip yatmayı sechseydin, kim engel olabilirdi. Belki baban:)
sevgi ile,
oğuz,
İstediğin yerleri daha chok isteseydin olurdu, senden daha chok isteyenler olmush. :)
Uludağın iki yıllığına seni silah zoru ile götürmediler.
yine de senin tercihindir.
Bu tarz tercihlerde Bashkaları senin ichin tercih yapmıyor, kendisi ichin yaptığı tercih senin önünü kesiyor. Yeni tercihi yine sen yapıyorsun.
Boğazichi olmadı diye ikinci tercih olarak ayakları havaya dikip yatmayı sechseydin, kim engel olabilirdi. Belki baban:)
sevgi ile,
Usta bu istemekle olmuyor :lol:
Picasso ne demiş ;İSTEKLER OLANAKLARLA SINIRLIDIR !
seninle yarışa bir etap önde başlayanlarla aynı hızda koşssanda fark hep bir etaptır...
bizdende bi mukabele :cool:
mustafa06
10-11-2006, 01:26 PM
Usta bu istemekle olmuyor
Picasso ne demiş ;İSTEKLER OLANAKLARLA SINIRLIDIR !
Chok istemekte kastım budur.
sen chok istesende bashkası seninle eshit shekilde istese imkanlar farkı belirliyor.
Bu tip kontenjanlı isteklerde dediğiniz gibi, İstekler, imkanlar, ve tabi ki birazda shans gerekiyor.
Benim konu bashlangıcında anlatmaya chalıshtığım , Tercihlerden ziyade tercih sonrası ile ilgili idi. Mach bashladıktan sonra kurallara uymak, yani
Oynarım ama kurallara uymam deme hakkımızın olamayacağı ile ilgili idi.
sevgi ile
mustafa06
10-12-2006, 05:09 AM
Originally Posted by Aybike
Sana bişicikler demiyom kürşat..ALLAHINDAN bul emi.....
Nasıl düzelteceğimi anlatacağına yazdığı şeye bak...
Daha önce yazmıshtık ama, galiba siz kachırdınız.
Forum jump'tan User kontrol panele git, edit profile'yi ach, country den devlet adını sech.
Bu kadar basit yani
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.