View Full Version : Özbekistan'da asgari ücret 10 dolar
sahturk
10-14-2006, 03:53 AM
Özbekistan'da asgari ücret 10 dolar
TAŞKENT (A.A)
Özbekistan'da, asgari ücret 1 Kasım'dan itibaren yüzde 15 artarak aylık 12 bin 420 Soma (10 dolar) çıkarıldı. Özbekistan'da asgari ücret ve diğer sosyal ödemelere bu yılın Temmuz ayında yüzde 20 oranında zam yapılmıştı.
Resmi nitelikteki Halk Sözü gazetesinde yayımlanan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından imzalanan kararda, asgari ücretin yanı sıra emekli ve diğer sosyal yardım ödemelerine de yüzde 20 oranında zam yapıldığı belirtildi.
Buna göre, daha önce 10 bin 800 som olan asgari ücret 12 bin 420 soma, emekli, yaşlılık ve özürlülere yapılacak sosyal yardımlar da 21 bin 395 somdan 24 bin 600 soma (20 dolar) çıkarıldı.
Özbekistan'da asgari ücret ve diğer sosyal ödemelere bu yılın Temmuz ayında yüzde 20 oranında zam yapılmıştı.
Hürriyet
Scofield
10-14-2006, 04:14 AM
nasil yahu? ciddi ciddi 10 dolar mi? yani saat basi isciligin asgarisi mi 10 dolar?
Bende Özbek kardeşlerimden Mülkiyet edinme,Mülkiyetin miras yoluyla hak sahiplerine geçip geçmediği,elektirik,su,telefon ve ısınma araçlarına aidat ödenip ödenmediği...?
Öğrenebilirmiyiz ;)
cosonic
10-14-2006, 04:54 AM
Bende Özbek kardeşlerimden Mülkiyet edinme,Mülkiyetin miras yoluyla hak sahiplerine geçip geçmediği,elektirik,su,telefon ve ısınma araçlarına aidat ödenip ödenmediği...?
Öğrenebilirmiyiz ;)
elimden gediği kadarıyla yanıtlym abi.
Bir ailenin (yani 2 yetişkin 2 çocuk) Özbekistanda genel anlamda aylık geliri 100$ geçmez diye biliriz! Mülkiyet olarak bizim ülkemizin çoğu kendi evlerinde oturur buda bazı ülkelerden daha avantajlı oluğmuzu gösterir.
Elektirik ve sayre gibi şeylere belirli miktarda aydat tarzında bir para verirz yani ne kadar kullandığınıza göre para ödersiniz ! ne kadar ekmek o kadar köfte :)
okul masraflari falan filan yeme içme yol parası derken borçlanmadan işin içinden genelde çıkamazsın :)
sahturk
10-14-2006, 05:04 AM
Aslinda TÜrkİye'de Para Kazanip Özbekİstan'da Hayatinin Gerİ Kalanini GeÇİrmek Ekonomİk AÇidan BÜyÜk Fayda SaĞlar :)
cosonic
10-14-2006, 05:08 AM
Aslinda TÜrkİye'de Para Kazanip Özbekİstan'da Hayatinin Gerİ Kalanini GeÇİrmek Ekonomİk AÇidan BÜyÜk Fayda SaĞlar :)
Türkiye'de para biriktirilyormuki, Sahaturk siz herhalde baya iiyi kazanyordursunuz allah dahada çok kazandırsında :)) Bankanın genel müdüru falanmısınız yok yok kesin oyledirsiniz :)
Administrator
10-14-2006, 07:03 AM
nereden cikardiniz yaaaaaaaa bu cachmaligi?
10 dolalr hatta yol masrafina yetmez bile ,sicak su parasi,telefon masrafi,yemek parasi,100 -150 az etmez.
bybirol
10-14-2006, 07:54 AM
Dogru ise gercekten enteresan Allah yardımcıları olsun peki Özbek kardeslerimize bende şunu sormak istiyorum 1 ekmegin fiyatı ne kadar?
Administrator
10-14-2006, 08:16 AM
ya hoyir yaaaa dogru degil !! :wow:
bir bnatin ekmek 170 somdir
vip cep telfonu yani bir ay limitsiz cep telefonu tarifi 80 000 - 90 000 som civarinda..etc
Scofield
10-14-2006, 10:34 AM
150 dolar bile olsa; Turkiye orada niye yatirim yapip istihdam arttirma ihtiyacinda bulunmuyor? Gelip burada tiyoruz tutuyoruz yok Özbekler kardesimizdir yok Turk birligidir vesaire vesaire bizde anca cene var ama Turkiye'nin ilk adimlarini oralara yatirim yapmakla baslamasi gerekmiyor mu? Gidip Turkiye Kuzey iraka Kurdolarin oraya yatirim yapiyor 100 kadar sirket var neden Özbekistana ciddi bir yatirim yapilmiyor?
cosonic
10-14-2006, 10:55 AM
150 dolar bile olsa; Turkiye orada niye yatirim yapip istihdam arttirma ihtiyacinda bulunmuyor? Gelip burada tiyoruz tutuyoruz yok Özbekler kardesimizdir yok Turk birligidir vesaire vesaire bizde anca cene var ama Turkiye'nin ilk adimlarini oralara yatirim yapmakla baslamasi gerekmiyor mu? Gidip Turkiye Kuzey iraka Kurdolarin oraya yatirim yapiyor 100 kadar sirket var neden Özbekistana ciddi bir yatirim yapilmiyor?
sayısız Türk firmaları var Özbekistanda bugun iş yapan ve yatırım yapan! textil fabrikalarından tutun meyve suyu çıkaran fabriklara kadar bir çok alanda artık Türk firmalar boy gösterıyor! geçende tüm firmalardın listesi elime geçtiydi onu bulmaya çalışırım! buraya upload ederim hemen!
Madalio'g'li
10-14-2006, 11:31 AM
sayısız Türk firmaları var Özbekistanda bugun iş yapan ve yatırım yapan! textil fabrikalarından tutun meyve suyu çıkaran fabriklara kadar bir çok alanda artık Türk firmalar boy gösterıyor! geçende tüm firmalardın listesi elime geçtiydi onu bulmaya çalışırım! buraya upload ederim hemen!
SamKocAuto bankrot deb e'lon qilindi
Malik Mansur
Toshkent
07/09/2006
samkochavto
Samarqand viloyat xo'jalik sudi "Otayo'l" avtobuslari bilan yaxshi tanilgan - O'zbekiston -Turkiya qo'shma korxonasi "SamKocAuto" ni bankrot deb e'lon qilgan.
“O`zavtosanoat” aksiyadorlik kompaniyasi vakilining matbuotda bergan ma`lumotiga ko`ra xo`jalik sudining qarori Turkiya kompaniyasi tomonidan belgilangan majburiyatlarning bajarilmaganiga asoslangan.
“O`zavtosanoat” vakiliga ko`ra, kichik avtobuslar uchun Turkiyadan butlovchi qismlarning keltirilishi mo`tadil amalga oshmagan, korxonada ishlab chiqarish hajmi ko`tarilmagan va iqtisodiy jihatdan o`zini oqlay olmagan.
Ayni paytda, sud qaroriga ko`ra, qo’shma korxona ustidan boshqaruv o`rnatilgan, uni tugatish bo`yicha jarayon amalga oshirilmoqda.
Turkiyaning Koc Holding kompaniyasi o`ziga qarashli 50 foiz aksiyalarni O`zbekiston tomoniga sotishni taklif qilgani va bu taklif muhokama etilayotgani haqida ma`lumotlar bor.
O`zbekiston-Turkiya qoshma korxonasi 1999 yilda tashkil etilgan va asosan “Otayo`l” rusumli kichik avtobuslar ishlab chiqarishi bilan tanilgan. O`zbekistonda jamoat transportlarida yo`lovchi tashishda “Otayo`l” avtobuslaridan foydalanish keng yo`lga qo`yilgan.
Hozircha Turkiya Koc Holding kompaniyasi sudning bankrot qaroriga munosabat bildirmagan. Kuzatuvchilar O`zbekistondagi iqtosodiy vaziyat chet-el kapitalining ishlashini tobora qiyinlashtirayotganini ta`kidlashadi.
Yaqinda tilla qazib chiqarishga ixtisoslashgan AQSh-O`zbekiston hamkorligidagi “Zarafshon-Nyumont” korxonasini bankrotlikka tushishi yuzasidan sud jarayoni boshlangan edi.
VOA (http://www.voanews.com/uzbek/archive/2006-09/2006-09-07-voa1.cfm) xabari haqida bilasizmi? Kochlar menga yoqmaydi lek xafa bo'lmadim desam yolg'on.
mustafa06
10-14-2006, 02:46 PM
ya hoyir yaaaa dogru degil !! :wow:
bir bnatin ekmek 170 somdir
vip cep telfonu yani bir ay limitsiz cep telefonu tarifi 80 000 - 90 000 som civarinda..etc
Ücretlerin anlatılan düzeyde olduğu doğrudur. Benim chalıshtığım ishyerinde özbeklerin aldığı maashı (Bu bilgiler 99 yılına aittir) biliyorum.
burada chalıshanlar hatırı sayılır maash almalarına rağmen, 10.000 som alırlardı. Orada idare olarak adlandırılan yerlerde chalıshanlar 6000 som alırlardı.
Bu maashlar belli bir süre sabit olduğu ichin altı aylık enflasyon ile (yasaktır ama) serbest kurda 18 dolardan 12 dolara inmishti. 99 yılının ikinci altı ayında resmi kur, 150 ile 200 som arasında değishmishken, yasak olan serbest piyasada 4 katı rakamlarda gezmekte idi.
2000 yılından bu tarafa enflasyonda oldukcha yavashlama var. resmi kur serbest piyasa ile eshitlendi. shimdi 1 dolar 1250 somlarda geziyor.
Bu rakamların aslında pek önemi yoktur. önemli olan paranın satınalma gücüdür.
99 yılında 10000 som ile 3 chuval un alınıyordu. veya 20 kilo sığır eti, veya 5 kilo chamfıstık :) , veya 120 kilo patates, alınabiliyordu. bu liste uzatılabilir. Ben bunları uydurmuyorum chünkü orada yashadım , gördüm ve alıshverish yaptım.
Yazdığım bilgilerin horazm vilayetindeki durumla ilgili olduğunun sadece tespit amachlı olduğunun bilinmesini isterim, bashka bir amacım yoktur.
Bu maashla gechinmek zorunda olanların yanında,Tuzu kuru olup, durumu chok iyi olanlarda var
shimdi biraz daha alım gücünün artmısh olması mümkündür.
Gönlümüz kardeshlerimizin refah düzeyinin yükselmesinden yanadır.
sevgi ile
cosonic
10-15-2006, 01:31 PM
VOA (http://www.voanews.com/uzbek/archive/2006-09/2006-09-07-voa1.cfm) xabari haqida bilasizmi? Kochlar menga yoqmaydi lek xafa bo'lmadim desam yolg'on.
Ha , Tog'ri aytasiz yopilgan , lekin deyarli harkuni yangi bir firma korhona va bu kabi ish bilan tamilaydigan joylar ochilyapti.
Shu forumda faqat yomon yopilgan va hokazolar haqida gapirashadi, lekin ochilgani yoki ochilomoqchi bolgan narsalar haqda gapirshmaydi! aka bu bizning Ozbekistonimizda yilda 1 -2 ta yabancı firmalar yopilsa! orniga 1 yilda 5 -6 ta yangi firma ochiladi undanham yaxshilari! akamlarga aytdim shuni menga topib bering listini dib topib bersalar ! shetga qoyip qoyaman!
Evet doğru soyliyorsunuz , ama hergun diyebileceğimz yeni bir firma ve ya fabrika açılıyor ve inşa ediliyor.
dikkat etimde bu forumda her zaman bizim ülekede kapanan yurtdışı firmalari ya da o tip kurluşların kapatılğı konusunda bahs edilir ! FAkat hiç bir zaman burada yeni bir firma ya da o tip şeylerde bahs edilmez ve yada yapılması planda projede görüşülduğunu dahi soylemezler ya da belirtmezler . ama hep kapandı kapatyorlar ve sayere gibi cümle ler kullanılır. bir şey kabul etmek gerekirse doğru kapatılyor örnek: 1 yılda 1 - 2 tane yabancı bir firma ve ya kuruluş kapatılmış olabilir ama onun yerine 1 yılda 5 -6 tane yenisi açılıyor yada proje halinde resmiler görüşuyor.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.