PDA

View Full Version : Sade Gazozlarda Alkol

bybirol
10-14-2006, 07:39 AM
yıllardan beri severek içtigimiz sade gazozların içinde alkol bulundugunu hangimiz biliyorduk

Tüketiciler Birliği, TÜBİTAK'a inceletti;
10 gazozda alkol çıktı

Mesrubat tüketiminin arttığı Ramazan’da şok bir gelisme yasandı. TÜBİTAK tarafından analiz edilen 10 farklı gazoz markasının içinde alkol tespit edildi.
http://medya.zaman.com.tr/2006/10/12/mesrubat.jpg

Tüketiciler Birliği, piyasadaki 10 farklı gazoz markasına ait numuneleri TÜBİTAK Marmara Arastırma Merkezi’nde inceletti. Analiz sonucunda bütün gazozlarda litre başına 1,56 ile 0,20 gram arasında değisen oranlarda alkol tespit edildi. Tüketiciler Birliği Baskanı Avukat Bülent Deniz, gazozların ‘içindekiler’ bölümüne etil alkolün yazılmadığına dikkat çekerek tüketicilerin yanıltıldığını söyledi. Deniz, “Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar kullanılmaktadır. Bunlar yağ cinsinden maddeler olup suda çözülmezler. Etil alkol, bu çözülmeyi sağlamak için kullanılır. Etil alkolün vazifesini propylen glycol de görebilir; ama maliyeti ikiye katladığı için tercih edilmiyor.” dedi.

Tüketiciler Birliği Baskanı Bülent Deniz, "Alkolsüz içeceklerin içeriğini düzenleyen bir tebliğde nasıl olur da ‘litrede 5 grama kadar etil alkol olabileceğine izin verilebilir' diye bir soru sorduk kendimize." diyen Deniz, bunun üzerine yaklaşık 7-8 ay önce bir çalışma baslattıklarını kaydetti. Piyasadaki hiçbir gazozun üzerinde, içeriğinde alkol bulunduğuna dair bir bilginin olmadığını, hatta bir üründe de, içerikte alkol ve çözentisinin kullanılmadığının yer aldığını aktaran Deniz, bunun sebeplerini öğrenmek için gıda mühendisleri, kimya ve tıp alanında uzmanlardan yardım istediklerini aktardı. Buna göre bütün gazozlarda kullanılan tat ve koku verici esanslar yağ cinsinden oldukları için suda çözülmüyor. Etil alkol, gazlı içecek üretiminde bu çözülmeyi sağlamak için kullanılıyor. Etil alkolün vazifesini propylen glycol de görebiliyor, ancak maliyeti ikiye katladığı için tercih edilmiyor. Tarım Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından öncelikle TSE'nin gazozlarla ilgili 4080 No’lu standardının değistirilerek gazlı içeceklerde alkol kullanılmasına imkân tanıyan maddenin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Deniz, "Bunun yerine gazlı içeceklerde alkol kullanılmasını yasaklayan düzenleme getirilmeli." dedi. Bu maddenin kaldırılmaması halinde tebliğin isminin değistirilerek, isimde yer alan ‘alkolsüz içecekler' ibaresinin kaldırılması ve denetimlerin en katı şekilde uygulanması gerektiğini ileri süren Deniz, "Tüketicinin bilgilenme hakkının ihlalinin önüne geçilmelidir." şeklinde konustu. Gazlı içecek firmalarına da çağrı yapan Bülent Deniz, içeriğin eksiksiz olarak etikette yer alması konusunda düzenlemeleri yeniden yapmaları gerektiğini söyledi. Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüketicileri uyarıyoruz. İçtiğiniz gazozlarda alkol var."

Kimya mühendisi Prof. Dr. Mustafa Nutku, gazozlarda kullanılan alkolün, içkilerde yer alan etil alkol olduğunu söylüyor. Meyve ve ekmek mayası gibi gıdalarda bulunan ethanol denilen alkolün ise tamamen doğal yollardan olustuğuna dikkat çeken Nutku, 200 derece fırında pistikten sonra bu türlü alkolün uçtuğunu anlatıyor. Nutku, "Gazozda bulunan alkol ise alternatifi olmasına rağmen tamamen keyfi konulur." diyor. Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Baskanı Can Demir, durumun büyük üretim teknolojisinden kaynaklandığına isaret ediyor. Ürünlerin akışkanlığını hızlandırmak için alkol kullanıldığını aktaran Demir, "Normalde üretim bandında 30 saniyede 2 şise dolum yapılırken, alkol sayesinde bu miktar 4 şiseye çıkıyor." diyor. Demir, kanunen izin verilmesine rağmen ambalajda bilgi konulmamasını ‘tüketiciyi aldatma' sözleriyle değerlendiriyor. Gıda Güvenliği Derneği Baskanı Samim Saner de gazozlarda bulunan etil alkolün Tarım ve Köyisleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin izin verdiği değerin altında olduğunu söylüyor. Etil alkolün 10 binde iki oranında yer aldığını, bu miktarın da bir litre gazozda bir damla bile yapmayacağını belirten Saner, "Gıda kodeksine uygun denildiğinde yasayla belirtilen bütün şartlar yerine getirilmiş sayılır. Yönetmelikte ‘Aroma maddelerinin 1 kilogramında 3 mg etil alkol bulunmasının mahzuru yoktur' deniliyor." diyor. Saner, üreticinin istese bile etiketin üzerine Tarım Bakanlığı'nın iznini almadan alkol ibaresini yazamayacağını, çünkü bakanlıkça yayınlanan Etiket Tebliği'nde etiketin üzerinde ne yazacağının belli olduğunu söyleyerek, "Bir etiketin üzerinde nelerin yazılıp yazılmayacağını bu tebliğ belirliyor." ifadelerini kullanıyor. Kamuda görevli bir gıda kontrolörü ise mevzuata göre etiketin içindekiler bölümünde kullanılan katkı maddelerinin tümünün yazılması gerektiğini belirtiyor.

Diyanet: İçkinin bir damlası bile haram

İçkinin haram olduğunun hem Kur'an'da hem hadislerde kesin bir dille yer aldığını anlatan Diyanet İşleri Baskanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. M. Saim Yeprem, Maide Suresi'nde içkinin fal oklarıyla birlikte şeytan isi olarak adlandırıldığını ve müminlere yasaklandığını kaydediyor. Yeprem, alkollü içkinin bir damlasıyla bir şisesi arasında da haram olması bakımından hiçbir fark olmadığını sözlerine ekliyor. Bu da etil alkolün hangi miktarda ve neyin içinde bulunursa bulunsun içilemeyeceği anlamına geliyor.

‘Mesrubatta alkol bulunması doğal’

Tüketiciler Birliği'nin iddialarına gazoz üreticileri adına Mesrubatçılar Derneği cevap verdi. Yazılı bir açıklama yapan Genel Sekreter Nizamettin Şentürk, şirketlerin yönetmelikte belirtildiği gibi alkolsüz içecekler ürettiğini söyledi. Şentürk, dünyanın her yerinde gıda regülasyonlarında etanolün belirli oranlarda yer almasının doğal kabul edildiğini belirterek, “Her madde ile ilgili bir alt sınır kabul edilmekte ve bunun altındaki rakamlar bilimsel olarak kayda değer olmadığı için dikkate alınmamaktadır." ifadelerini kullandı.

En fazla alkol Uludağ’da

Marka - Alkol*

Uludağ 1.56

Akmina 1.28

Tansaş 1.16

Çamlıca 0.84

Fruko 0.76

Sensun 0.60

Sprite 0.56

Adese 0.48

Seven Up 0.44

Kipa 0.20

* Gram/litre

[B]http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=434568

Seckjin Khan
10-14-2006, 07:55 AM
sprite ta az çıkmış hayret :)

BuyukTuran
10-14-2006, 08:35 AM
az olunca haram olmuyormu:) ne salaklar var :D
1.56 oran varmış uludağda 2 haftadır orucumu onla açıyordum :(

Madalio'g'li
10-14-2006, 08:46 AM
[

Çamlıca 0.84

[B]http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=434568

Bu Ülker grubunun değil miydi yahu?!:shock:

a-s-a-b-i
10-14-2006, 09:47 AM
saol bizi bilgilendirdiğin için

yanlız aklıma takılan bir şey var
NEDEN BÖYLE BİRŞEY YAPMA GEREKSİNİMİ DUYMUŞLAR GAZOZ ÜRETİCİLERİ

bilmiyorlamı acaba alkol ün HARAM olduğunu

mikrop
10-14-2006, 09:59 AM
:( sevmem ama daha az önce içtimm

Seckjin Khan
10-14-2006, 12:05 PM
az olunca haram olmuyormu:) ne salaklar var :D
1.56 oran varmış uludağda 2 haftadır orucumu onla açıyordum :(

pardon bana mı dedin bilader?!?!?!?!

wolfie
10-14-2006, 01:07 PM
tüm meyvelerde alkol olur, gazozda da olabilir, önemli olan aromadan dolayı mı alkol var yoksa sonradan mı katılıyor? Asıl soru bu.

Demir Kağan
10-14-2006, 01:46 PM
Ben de niye çok seviyorum bunları diyordum kendi kendime. :lol:

wolfie
10-14-2006, 01:53 PM
Ben de niye çok seviyorum bunları. :lol:

vay alkolik vay.. :-)

Aybike
10-14-2006, 02:00 PM
seçkin üstüne alınma bende o gruptanım da..
Ya ne içeceğimizi şaşırdık valla...İyiki ben bir su içicisiyim..:)
Hadi desinler bakim suda da alkol var diye..:)))

Alparslan
10-14-2006, 05:13 PM
Sayin cemaat bu konu buradaki Turkler arasinda 2 haftadir konusuluyor.Allah askina bu konuda adam gibi bir fetva verebilecek yok mu? Kimyasal ve dinsel aciklamasi ile. El-Ezherdeki fetva haberi asparagas cikti...Simdi onlarda sessiz. Ne yapacagimizi sasirmis durumdayiz...Diyanet uyuma cemaate sahip cik!!!

Selametle

Aybike
10-14-2006, 07:48 PM
Sayin cemaat bu konu buradaki Turkler arasinda 2 haftadir konusuluyor.Allah askina bu konuda adam gibi bir fetva verebilecek yok mu? Kimyasal ve dinsel aciklamasi ile. El-Ezherdeki fetva haberi asparagas cikti...Simdi onlarda sessiz. Ne yapacagimizi sasirmis durumdayiz...Diyanet uyuma cemaate sahip cik!!!

Selametle

alp...bende gülmekten kriz geçiriyom burda..
zaten sudan başka bişiy içimiyom ben ama beş vakit namazında olan eşim çok içer gazoz:)))))
Eeeee gürhan bey buna ne dicen merak ediyom bana deve gibi su içiyon derken.)))
ay kriz geldi gene hahahhahahhahahhahahaha:

Alparslan
10-15-2006, 02:22 AM
Arkadaş, birincisi bunun ile ilgili Azzam'ın Cihâd Dersleri kitâbını oku; sorunun alkol değil emperyalizm olduğunu çakacaksın.

İkincisi, senin zekâ düzeyin ve bilgin o kadar mı kıt ki; fetvâ bekliyorsun? Yediğin meyveler dâhi alkol bulundurur, insân alkolsuz yaşayamaz.

Hâddim midir, kâfirim ya; Kur´an'ı bir daha okuyun diyorum!

Birincisi sorun senin icin belki sadece emperyalizmdir, ben belli markalari zaten tuketmem cunku somurge guclerinin urunleridir bunun haricinde bazilarina inancim da musaade etmez.

Ikincisi: ZEKA ile IMAN farkli seylerdir. Bunu anlaman icin bende sana Nurettin Topcu'nun Isyan Ahlaki adli kitabini oneririm. Bir cumle vardir o kitapta: TEK GERCEK IMAN ETTIGINDIR mealinde . Bunun uzerine donen bir dunyadayiz. Benim inancim bana sadece yap yada sakin yapma der, ITAAT ister. Ben inandim dediysem sorgulamami kendi icimde yaparim ama sonucta inancimin geregini yapmam gerekir. Icime sindirmeden de bu ibadetler yada yasam bicimi kabul edilmez. Eger boyle bir itaat olmayacak ve her is akilla yurutulecek olsaydi, o vakit dine ne gerek vardi herkesi genel ahlak ve bilim kurallarina gore egitir isin icinden siyrilirdik.Ama kimse Yaraticisindan daha akilli olamaz...
Bu konuda fetva vermesi gereken hem kimyager hem de duzeyli bir fikihci olmalidir. Kimyasal olarak cok degisik baglari olabilen ve kimisi Kur'an-i Kerim de tarif edilen esrilik(sarhosluk) verici alkoller vardir. Bunu bilebilmek icin gerekli kimya bilgisi olan kim? Yada sadece bu bilgi bile olmadan kim bir sonuca varabilir? Gelelim isin obur boyutuna ,bu alkol yapisi icin kimya ve biyoloji bilimlerinin calismalari sonucu SARHOSLUGA SEBEP OLUR, bilgisi geldikten sonra bunu gerekli ayet ve hadislere baglantilandirarak ve halkin anlayabilecegi (tabi birde guvenecegi) bir uslupla Muslumanlara duyuracak ilim sahibi bir Musluman alim gerekir. Tek basina bir alimin Kur'an-Sunnet-Kiyas-Icma gibi mihenklere vurup soyledigi sozleri yerine ayni olcutleri kullanan bir kurulun bu isi yapmasi cok daha sagliklidir. Yukaridaki makalede gazozlarin icindeki alkolun ickilerdeki ile ayni madde oldugu soyleniyor, eger bu dogru ise durum zaten apaciktir, ama karar vermeden ve degerlendirme yapmadan kesin sonuclara ulasmak ve bunlari degerlendirebilecek kapasitede olmak gerekir. Cunku bizce yanlislikla da olsa HARAMA-HELADIR demek yada aksi, buyuk bir vebaldir. Bu vebali ustlenmek isteyecek kadar ZEKI varsa goster...

Ne oldugunu kendin bilirsin, ama tavsiyen dogru. Kur'an-i Kerim surekli okunmali ve anlanmali.

Selametle.

Not: Diyanet bu konuda aciklama yapmamis, El-Ezher de hakeza. Ayrica konu basindaki yazida gecen sadece bir diyanet gorevlisinin sahsi gorusu ve sonundaki yorum sanirim ona ait degil. Birde listeye KOLALAR neden eklenmemis?

S_A_B
10-15-2006, 02:57 AM
teşşkürler

Demir Kağan
10-15-2006, 05:52 AM
seçkin üstüne alınma bende o gruptanım da..
Ya ne içeceğimizi şaşırdık valla...İyiki ben bir su içicisiyim..:)
Hadi desinler bakim suda da alkol var diye..:)))

Abla çayda da varmış! :shock: :lol:

Alparslan
10-15-2006, 07:56 AM
Şimdi, arkadaşlar inceledim konuyu; tartıştım.

Vardığım sonuç şu, bilinçli alkol tüketiminin yanısıra bilinçsiz olsan dâhi alkol tüketmek haramdır. Peki sosyolojik, târihi konular ne olacak?

Neden haramdır, meyve de alkol bulunuyor; tüketmek neden haram değildir? Hızlı koştuğunuzda, yorulduğunuzda vücud alkol üretir, bu da tüketime girer; karaciğerin çalışma prensipleri; narkozdan tut diş macununa vs...

İçinden çıktım, çıktım da; anlayana...

Bir de, işin siyâsi yanı büyüktür, bunu da bir aklınıza sokun!

Peki siyasi yani buyuktur ama vucudun urettigi alkolun muhteviyati ve kimyasal yapisi ile icki olarak icilen alkolun muhteviyati farklidir. Meyvedeki alkol cesitleri de bize haram kilinan turden alkol degildir. Ancak su an tartistigimiz konu (Gazozlar) icin gerekli aciklama hala gelmedi gerekli yerlerden.

Selametle.

Demir Kağan
10-15-2006, 08:08 AM
Vücudun ürettiği alkol ile gazozda bulunan -OH bağlantısı olan alkolde aynı çeşittir...

Hangi bilimsel çalışma / araştırma sonucu bu?

Alparslan
10-15-2006, 08:57 AM
Vücudun ürettiği alkol ile gazozda bulunan -OH bağlantısı olan alkolde aynı çeşittir... O yüzden bunu dedim, ama hala dinlemiyorsun be usta!

OH baglantisi ayni olabilir ama kimyasal olarak cok farkli bir yapiya sahip olabilir hakeza madde ve kimyasal baglar acisindan ufak bir bag farki bile maddeyi cok farkli bir hale getirir, dedigim gibi bu isin icinden cikmak icin bi kimyaci,ayni zamanda bir biyolog ve fikih bilgisi olan birisi araniyor. Fikih bilgisi varsa Oktay Sinanoglu 1 numarali cozum...

Ama takva ehli arkadaslarin supheli olmasindan dolayi tum gazli icecekleri icmeyi biraktilar, sayelerinde her iftar meyve sucu olduk, 2 haftadir. Cok ilginc bir durum eger bu boyle ise bunca senedir neredeydi bu adamlarin akli???

Selametle

Aybike
10-15-2006, 11:42 AM
Abla çayda da varmış! :shock: :lol:

Demeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!

Demir Kağan
10-15-2006, 11:43 AM
Demeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!

Yaaaaaa! :lol:

Aybike
10-15-2006, 11:45 AM
Yaaaaaa! :lol:

olsun be..içecem..ben çaydan vazgeçemem..
Nargile içilen yerde bol bol veriyorlar nasılsa...Kafayı bulacam..En az 200 bardak..:)

Demir Kağan
10-15-2006, 12:47 PM
De get der, Afyonlular; bilir misin?

:lol: :lol:

erk
10-15-2006, 12:59 PM
Alkol her türlü içecekde olabilir. Ne yazýkki Kuran-ý doðru algýlamýyoruz, önemli olan sapýtmamaktýr.

Ýslamda önemli olan nefse hakim olmaktýr. Zaten iftarýnda amacý budur yoksa sadece yemek yememek deðildir.

Aybike
10-15-2006, 08:55 PM
Her bir şeyi geyiğe vurmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz!

Sizi kınıyorum!

bende kınıyorum.Hemde kınım kınım kınıyorum..Kimmiş o geyikçiler bakim..
yüzlerine tükürcem...

Alparslan
10-16-2006, 02:57 AM
Evimde ve cevremde gazli icecek tuketimi durdu. Mahsun kola kutulari raflarda kaldi, cayda da var ama istersen, cay+konyak di sanirsam donan insanlara sheyettiriyolar adamlar hem ayiliyo hem sarhos :S
Neyse sonunda gazimiz alindi gazli icecek tuketmiyoruz, vatana millete hayirli ugurlu olsun. Eger bir sekilde neo-fetva cikarsa (CAIZDIR deyu) ve mantikli ise bilgilendirmenizi isteriz.

Selametle.

Demir Kağan
10-16-2006, 03:54 AM
Eger bir sekilde neo-fetva cikarsa (CAIZDIR deyu) ve mantikli ise bilgilendirmenizi isteriz.

El-Ezher (di sanırım) haram dedi. Amcaoğulları yahudiler kafalar onları.

Alparslan
10-16-2006, 04:43 AM
El-Ezher (di sanırım) haram dedi. Amcaoğulları yahudiler kafalar onları.

Yok o haber asparagas cikti, El-Ezherin aciklamasini arapca bilen bi arkadasa okuttuk icinde bunun kuruldan iki din adaminin gorusu oldugu soylendi. Kurul daha o kaniya varacak delilleri toplayamadigini yada karar alinmadigini belirtmisti.

Ya mantikli bi aciklamasi varsa 3-4 gundur agzimda bir asidik meyan koku tadi var!!! COk da sevinirdim :D ruyama gircek meret yaaa. :P

Cok yasa REDBULL, hemide kanatlandirir :D

Onda da yoktur de mi?

Selametle,

Demir Kağan
10-16-2006, 04:49 AM
Yok o haber asparagas cikti, El-Ezherin aciklamasini arapca bilen bi arkadasa okuttuk icinde bunun kuruldan iki din adaminin gorusu oldugu soylendi. Kurul daha o kaniya varacak delilleri toplayamadigini yada karar alinmadigini belirtmisti.

Ya mantikli bi aciklamasi varsa 3-4 gundur agzimda bir asidik meyan koku tadi var!!! COk da sevinirdim :D ruyama gircek meret yaaa. :P

Cok yasa REDBULL, hemide kanatlandirir :D

Onda da yoktur de mi?

Selametle,

Ben de nasıl haram diye fetva verdiler diyordum. :rolleyes: Yanılmamışım. :lol:

bybirol
10-16-2006, 10:35 AM
Bu arada bir arkadaşımızın Kristal marka gazozların listede bulunmadıgı dikkatini çekmiş evet listede kristal yok ama ADESE marka gazozların kristal kola tesislerinde üretildigini belirtmek istedim

BuyukTuran
10-16-2006, 12:31 PM
pardon bana mı dedin bilader?!?!?!?!

estafurullah ben senin mesajını görmedim bile :D

alkol oranı belli bir sınırın altında olduğu için içindekiler listesinde belirtilmiyormuş ondan dedim yani haram olmaması için belli bir sınırmı var salaklık

Han
10-17-2006, 05:07 AM
arkadaslar.... bundan yaklasik 7 sene once mesrubat fabrikasina geziye gittigimde ogrenmistim bu olayi ve zamaninda sormustum... icilebilir biliyordum... iki gundur bir yazili cevap ariyordum buyurun

http://forum.arbuz.com/showthread.php?p=520332&posted=1#post520332

Aybike
10-17-2006, 07:13 AM
Han ağabey, anlamışlardır umarım... Yırttım kendimi burada!

Geyiksiniz!

Ben diiilim...Olsam olsam ceylan olurumk kiiii bu da ne güzel bişiy...
Bide ne yırtınıyon evladım..Sakin ol..:) Koca insanlarız dimi anlarız yani..sanırsam..galibam...öle bişiy işte...tam emin diiilim...:)

Alparslan
10-17-2006, 08:25 AM
arkadaslar.... bundan yaklasik 7 sene once mesrubat fabrikasina geziye gittigimde ogrenmistim bu olayi ve zamaninda sormustum... icilebilir biliyordum... iki gundur bir yazili cevap ariyordum buyurun

http://forum.arbuz.com/showthread.php?p=520332&posted=1#post520332

Abi yazi kaynagini ogrenebilirmiyim?

Selametle

ÝÌÀÈ ßÝ2U
10-17-2006, 07:59 PM
Öksürük şuruplarında da alkol varmış. Yoksa öksürük şarabı mı diyelim?

Alparslan
10-20-2006, 02:07 PM
BULDUM!!! EVREKA!!! Aha iste adam gibi bir adamdan adam gibi bir yazi. ISTE KONUYA NOKTA. Sn. Hayrettin KARAMAN muthis bir aciklama yapmis.Yenisafaktaki kose yazisindan:

Gazlı içecekler (2)
Laikliğin tarifi ile “son zamanlarda ortalığı bulandırmak ve bulanık suda balık avlamak” için istismar edilen konular dizisine devam edeceğim. Ancak acil hale geldiği ve bana çok sorulduğu için 15 Eylül 2006 tarihinde birincisini yazdığım “gazlı içecekler” yazısına devam edeceğim.

Yıllardan beri bazı yiyecekler ve içeceklerin (gazozlar, kolalar, koruma maddesi içeren yiyecek ve içecekler, sana ve diğer bazı margarinler, sulu yolum yapılmış tavuk, kefir…) haram olduğu şayiası dolaşır. Biz de gerektikçe bu konularda açıklamalar yaptık. Şimdi sıra “yeniden” gazlı içeceklere geldi. “Yeniden” diyorum; çünkü gazozla ilgili olarak, bunun ekstrası etil alkol içinde eritilerek gazoza katıldığı için –yani içinde bu sebeple alkol bulunduğu için– haram olduğu daha önce söylenmiş, içilmesi caiz olduğuna dair gerekli açıklamalar yapıldığı için de halk, içmeye devam etmişti. Yakın zamanlarda bu alkol karışma meselesi kolalar için tekrar gündeme sokuldu, derken bütün gazlı içecekler sıraya girdi. Türkiye medyasında ben ilk haberi “koka kolada domuz varmış” şeklinde okudum, kaynağını araştırdım, medyada el-Ezher fetva heyeti zikrediliyordu. Bu kurumun sitesine girdik ve 21.02.2006 tarih, 4310 numaralı fetvaya ulaştık. Bu fetvada özetle şunlar var: “Adı geçen kola ile ilgili örnekler üzerinde yapılan araştırma sonunda uzmanların verdiği rapora göre kola içinde, domuz midesinden alınarak yapılmış bir protein veya enzime rastlanmamıştır, buna binaen mezkür kolanın içilmesinde bir sakınca yoktur.”

el-Ezher'in ilgili biriminin bundan başka bir fetvasına rastlamadım.

Şimdi gelelim genel olarak gazlı içeceklerin içinde alkol bulunması ve bu yüzden içilmesinin haram olması konusuna.

15 Eylül'deki yazımda, fıkhın muteber kaynaklarından şu bilgileri nakletmiştim: Necis olan veya yenmesi, içilmesi haram kılınan bir nesnenin azı da, çoğu da yenmez ve içilmez, ama bu nesne, temiz olan bir başka nesneye karışır, karıştırılırsa, keza yanma vb. şeklinde değişime uğrarsa hüküm değişir; yani o nesne haram ve necis (dince pis) olmaktan çıkar. Bizim konumuz karışma ile ilgili olduğuna göre, temiz suya karışma durumunda alkolün, o suyu (gazozu, kolayı) harama çevirmesinin şartına bakalım:

Bütün fıkıhçılara göre az olan haram, belli miktarda çok olan helale katıldığında karışım haram olmaz. Peki buradaki çok ne kadardır?

Önceki yazımızda bu konuda şu bilgiyi vermiştik:

Dince pis olan nesne az suya veya az sıvı maddeye karıştığı zaman su ve sıvı pis olur; içilmez ve onunla dînî temizlik yapılmaz. Çok suya pislik karıştığı zaman ise suyun rengi, tadı ve kokusundan biri, katışan pislik belli olacak şekilde değişmedikçe su pis olmaz. Çok su Hanefîlere göre yeri köşeli ise yüzeyi 10x10 arşın, yuvarlak ise 36 arşın, derinliği ise bir karışa yakın yerdeki sudur. Arşın yaklaşık iki karıştır. Şâfiîlere göre iki kulledir (büyücek küp, iki kule su, yaklaşık 200 kg. sudur), İmam Malik'e göre ise az su, içine düşen pisliğin rengi, tadı veya kokusu belli olan sudur, belli olmayan su ise çok su sayılır. Buradaki ölçülere göre çok sayılan suya mesela sidik veya şarap karışsa o su pis olmaz, onunla abdest alınır ve o su –sağlığa zararı yoksa– içilebilir (İbn Âbidîn, 1984 Kahraman yayınları, C.I, s. 185,188).

Dinde hüküm yukarıda yazıldığı gibidir. Bir sıvının içine alkol karışınca hemen “bu sıvı haramdır” denemez, haram olmasına hükmetmek için yukarıda açıklanan şartların gerçekleşmesi gerekir.

Gazlı içecekler büyük tanklarda yapılıyor, bunların içindeki sıvı/su, müctehidlerin birçoğuna göre “çok”tur. Buna göre gazlı bir içeceği elinize aldığınızda koklayınca alkol kokmuyorsa, tadınca alkol tadı vermiyorsa, bakınca alkol rengini almamış ise, o içecek temizdir, helaldir.

“Çoğu sarhoş eden içeceğin azı da haramdır” kuralına göre de baktığımızda, piyasadaki gazoz ve kolaların içilebilecek çok miktarı sarhoş etmediğine göre bu bakımdan da bir sakıncası yoktur.

Gazlı içeceklerin içilmesi konusunda bir de “sağlığa tesiri” ile Müslümanların servetlerinin yabancılara –bazen de Müslümanların düşmanlarına– akması açısından bakmak gerekir. Bu bakımlardan bir sakınca varsa ilgili içecekten uzak durmak kaçınılmazdır.

Selametle

hsr_1979
07-28-2008, 02:49 PM
Yabancılara gitmesin diyoruzda yerlisi var mı?
Çoğu yabancıya satıldı,
bir ülker vardı onunkininde ne tadı tad ne kokusu koku?

Herşyede yerli sanayi olacak

Şehbir
07-28-2008, 02:51 PM
Yabancılara gitmesin diyoruzda yerlisi var mı?
Çoğu yabancıya satıldı,
bir ülker vardı onunkininde ne tadı tad ne kokusu koku?

Herşyede yerli sanayi olacak

KENDİME NOT: YARIN EVE 4 - 5 KASA YABANCI GAZOZ ALINACAK..

hsr_1979
07-28-2008, 02:56 PM
Hocam Yerli Gozoz Sanayi hususunda yapılmış bir araştırma varmı?
benim bildiğim yedigün vardı pepsi aldı.
çamlıca'ya yabancılar ortak oldu
ülker kalite noksanlığı
kristal adını beğenmedim zannedersem yabancı (Arap) ortaklı

Şehbir
07-28-2008, 03:04 PM
Hocam Yerli Gozoz Sanayi hususunda yapılmış bir araştırma varmı?
benim bildiğim yedigün vardı pepsi aldı.
çamlıca'ya yabancılar ortak oldu
ülker kalite noksanlığı
kristal adını beğenmedim zannedersem yabancı (Arap) ortaklı

VALLA, BU ÜLKEDE SATILMAYAN NE KALDI BEN BİLMİYORUM..

kurshad
07-29-2008, 02:51 AM
95'li yillarda bizim universitede ozellikle dindar ogrencilerin ellerinde uzerinde birtakim kodlar yazan ufacik bir kagit dolasirdi. E ile baslayan bu kodlar guya domuz yagi iceren katkilari gosterirdi. Ve denirdi ki bu kodlari iceren biskuvi, margarin vs mutlaka domuzyagi icerirmis..

Ben de bu kagidi referans olarak alip margarin almaya kalktigimda gormustum ki piyasadaki tum margarinler bu kodlari iceriyor, bunu bana bu kagidi veren arkadasa soyledigimde dedi ki" Merak etme yakinda biz muslumanlar icin yag cikartacaklar"...

Ve hakikaten bir kac ay sonra yag cikti ; Ulker BIZIM YAG !....

Aradan 12 yil gecti , tesaduf Ulker'in bir ust duzey yoneticisiyle ahbap oldum ve bir aksam evinde sohbet ederken bu konuyu anlattim ve tenkit ettim zira bu domuz yagi hikayesinin safsata oldugu birkac yil sonra ortaya cikmisti. Aldigim cevap ;" Her sirketin pazarlama taktik ve stratejileri vardir, pazara penetrasyon icin degisik tum yollar kullanilir, dunyada boyledir, turkiyede de boyledir"

Yani bu safsatayi kendilerinin yaydigini dolayli olarak ikrar etmis oldu!....

Ondan sonra bu sozde "dindar!" sirketlerin dini degerleri,hassasiyetleri bir mal gibi tezgaha koyup pazarladigina tam olarak inandim..

O yuzden bu tarz dini degerlere dogrudan hitap eden haberlere itibar etmiyorum, etmeyecegim. Arkasinda bir capanoglu, baska bir firmanin pazarlama gayreti, baska sirketlerle rekabeti olma ihtimali oldugu icin ve ben de bu tarz serefsizliklerin bir parcasi olmak istemedigim icin..

Şehbir
07-29-2008, 02:57 AM
95'li yillarda bizim universitede ozellikle dindar ogrencilerin ellerinde uzerinde birtakim kodlar yazan ufacik bir kagit dolasirdi. E ile baslayan bu kodlar guya domuz yagi iceren katkilari gosterirdi. Ve denirdi ki bu kodlari iceren biskuvi, margarin vs mutlaka domuzyagi icerirmis..

Ben de bu kagidi referans olarak alip margarin almaya kalktigimda gormustum ki piyasadaki tum margarinler bu kodlari iceriyor, bunu bana bu kagidi veren arkadasa soyledigimde dedi ki" Merak etme yakinda biz muslumanlar icin yag cikartacaklar"...

Ve hakikaten bir kac ay sonra yag cikti ; Ulker BIZIM YAG !....

Aradan 12 yil gecti , tesaduf Ulker'in bir ust duzey yoneticisiyle ahbap oldum ve bir aksam evinde sohbet ederken bu konuyu anlattim ve tenkit ettim zira bu domuz yagi hikayesinin safsata oldugu birkac yil sonra ortaya cikmisti. Aldigim cevap ;" Her sirketin pazarlama taktik ve stratejileri vardir, pazara penetrasyon icin degisik tum yollar kullanilir, dunyada boyledir, turkiyede de boyledir"

Yani bu safsatayi kendilerinin yaydigini dolayli olarak ikrar etmis oldu!....

Ondan sonra bu sozde "dindar!" sirketlerin dini degerleri,hassasiyetleri bir mal gibi tezgaha koyup pazarladigina tam olarak inandim..

O yuzden bu tarz dini degerlere dogrudan hitap eden haberlere itibar etmiyorum, etmeyecegim. Arkasinda bir capanoglu, baska bir firmanin pazarlama gayreti, baska sirketlerle rekabeti olma ihtimali oldugu icin ve ben de bu tarz serefsizliklerin bir parcasi olmak istemedigim icin..

SENİ COLA TURKA DÜŞMANI SENİ.

SEN NERDEN DUYDUN COLA TURKA'DA DOMUZ YAĞI OLDUĞUNU ?

BÖYLE YAPARAKTAN MİLLİ MARKALARIMIZA ZARAR VERME.

HİMDULLAH'A NOT: GAZOZLARIN YERİNE 2 KASA BİRA ALDIM..

http://img211.imageshack.us/img211/4369/cid08fd01c8f14b71817590ck7.gif (http://imageshack.us)

Kazak
07-29-2008, 03:46 AM
15 sene once bizim sehrin pazarinda gezerken bir tanidigim turk abiye rastladim. Bana sgushenka (koyulastirilmis icine seker katilmis inek sutu) sisesini gostererek bunun icinde domuz yagi var mi diye sordu. Gulmekten oldum, orda pazarda yikildim :)
Ama sonra olayi degerlendirirken yabanci gozuyle baktim,hak verdim. %50 nufusun rus ve diger musluman olmayanlardan oldugu ulkede caydan bile suphelenirsin:)

Karayılan
07-29-2008, 03:54 AM
15 sene once bizim sehrin pazarinda gezerken bir tanidigim turk abiye rastladim. Bana sgushenka (koyulastirilmis icine seker katilmis inek sutu) sisesini gostererek bunun icinde domuz yagi var mi diye sordu. Gulmekten oldum, orda pazarda yikildim :)
Ama sonra olayi degerlendirirken yabanci gozuyle baktim,hak verdim. %50 nufusun rus ve diger musluman olmayanlardan oldugu ulkede caydan bile suphelenirsin:)Aynısı ben de İsvicreden gelen cikolatalarda olmustu. Arkasında sadece Almanca, Fransızca ve İtalyanca yazdıgı icin icinde ne oldugunu anlayamadım. Ama domuzun ne demek oldugunu bi yerden duymustum shwein gibi bisey. Baktım arkasında swein milch gibi birsey yazıyor. Aha poku yedik dedim sonra teyzeme sordum orda isvicre sutu yazıyor bu cikolatalarda hayvansal urunler yok dedi. Ben de ohh be! dedim :lol:

Şehbir
07-29-2008, 04:04 AM
Aynısı ben de İsvicreden gelen cikolatalarda olmustu. Arkasında sadece Almanca, Fransızca ve İtalyanca yazdıgı icin icinde ne oldugunu anlayamadım. Ama domuzun ne demek oldugunu bi yerden duymustum shwein gibi bisey. Baktım arkasında swein milch gibi birsey yazıyor. Aha poku yedik dedim sonra teyzeme sordum orda isvicre sutu yazıyor bu cikolatalarda hayvansal urunler yok dedi. Ben de ohh be! dedim :lol:

BİZ BULGARİSTAN DA BİR BULGAR KÖYÜNE GİTMİŞTİK 90'LI YILLARDA. BİZE YEMEK İKRAM ETTİLER ET'DE VARDI VE TEDİRGİN OLMUŞTUK DOMUZ OLABİLİR Mİ DİYE. VE BULGAR AİLE HEMEN ANLADI DURUMU VE TELEŞKİ(DANA) DEDİ VE BİZ RAHAT RAHAT YEDİK. ÇOK DA GÜZEL YOĞURT VARDI, BIÇAKLA KES, ÖYLE GÜZEL. YEDİK VE HASKOVA'YA OTELE DÖNDÜK.

SABAH KALKTIK, AKŞAMDAN KALMAYIZ, İÇTİĞİMİZ MASTİKANIN SAYISINI BİLMİYORUZ. BİZLE GELEN ARKADAŞLARDAN BİRİ DEDİ Kİ; ''ULAN TAMAM ET DOMUZ DEĞİLDİ DE SAKIN BUNLAR YOĞURDU DOMUZ SÜTÜNDEN YAPMIŞ OLMASINLAR.'' YATTIK YERLERDE SÜRÜNÜYORUZ..

Karayılan
07-29-2008, 04:10 AM
BİZ BULGARİSTAN DA BİR BULGAR KÖYÜNE GİTMİŞTİK 90'LI YILLARDA. BİZE YEMEK İKRAM ETTİLER ET'DE VARDI VE TEDİRGİN OLMUŞTUK DOMUZ OLABİLİR Mİ DİYE. VE BULGAR AİLE HEMEN ANLADI DURUMU VE TELEŞKİ(DANA) DEDİ VE BİZ RAHAT RAHAT YEDİK. ÇOK DA GÜZEL YOĞURT VARDI, BIÇAKLA KES, ÖYLE GÜZEL. YEDİK VE HASKOVA'YA OTELE DÖNDÜK.

SABAH KALKTIK, AKŞAMDAN KALMAYIZ, İÇTİĞİMİZ MASTİKANIN SAYISINI BİLMİYORUZ. BİZLE GELEN ARKADAŞLARDAN BİRİ DEDİ Kİ; ''ULAN TAMAM ET DOMUZ DEĞİLDİ DE SAKIN BUNLAR YOĞURDU DOMUZ SÜTÜNDEN YAPMIŞ OLMASINLAR.'' YATTIK YERLERDE SÜRÜNÜYORUZ..Bizim Turkler icki icer domuz yemez. Aslında icki icmek domuz eti yemekten daha gunahtır ama olsun :lol:

Kazak
07-29-2008, 04:24 AM
Hayatimda bir defa domuz eti yemistim. 11 yasimda ukraynali kapi komsu bir arkadasim vardi, evinde davet etti, domuz etinden yemek yedirdi. Ben de zaten o zaman cahildim, musluman oldugumu bilmiyordum...

Karayılan
07-29-2008, 04:29 AM
Ben de zaten o zaman cahildim, musluman oldugumu bilmiyordum...Sen yine 11 yasında cahilmissin. 40-50 yaslarında "cahiller" de var hem Turkiye'de hem Turkistan'da...

Malkoc
07-29-2008, 04:32 AM
hangi şerefsiz onun içinde alkol olduğunu bilipte bugüne değin saklamış ise ona lanet olsun.

hsr_1979
07-29-2008, 04:42 AM
hangi şerefsiz onun içinde alkol olduğunu bilipte bugüne değin saklamış ise ona lanet olsun.
Hocam çokun içinde az yok hükmendedir diyorlar. Mantık şu Irmaktan inekler, hayvanlar su içer ama biz sıkışıca abdest alabiliriz. Nası bu abdest kabulse Gazlı içeçeceklerin içindeki kimyasallları eritmek için kullanılan alkolde temizdir diyorlar.

Benim Merak ettiğim Türkiye'de gazlı içecek üreten şirketlerdeki yabancı hisselerinin ne kadar olduğu. Coco-Colo, Pepsi malum ABD menşeeli... Ama onların tekelini kırıp piyasaya giren yerli oyuncu maalesef yok. geçmişte sahaya çıkanlar(Cristal, Colo-Turca) ise afeersiniz ama sidik gibi.

Qizilbash
07-29-2008, 01:55 PM
Benim bir sinif arkadashim vardi okulda, bilmeden donuz eti yediyinde (mesela salamin ichinde) kotu ruyalar goruyordu o gece. Boylece anliyordu donuz eti yedigini. Onun ichin korkardi donuz eti yemekden, geceleri ruyamda ishgence chekiyorum diye.
Ama alkol ichtikten sonra kotu ruya goren birisini henuz gormush digilim.

hsr_1979
07-29-2008, 02:28 PM
Benim bir sinif arkadashim vardi okulda, bilmeden donuz eti yediyinde (mesela salamin ichinde) kotu ruyalar goruyordu o gece. Boylece anliyordu donuz eti yedigini. Onun ichin korkardi donuz eti yemekden, geceleri ruyamda ishgence chekiyorum diye.
Ama alkol ichtikten sonra kotu ruya goren birisini henuz gormush digilim.

Demek o kadar serhoş oluyorki rüyasını hatırlamıyor :lol:

Aybike
07-29-2008, 04:27 PM
Demek o kadar serhoş oluyorki rüyasını hatırlamıyor :lol:

verilebileck en muthis cevapti :):lol:

BOZ-OK
07-29-2008, 04:34 PM
Butun bu yazismalardan sonra vardigim tek sonuc sudur; "gazoz icmek, keciboynuzu yemek gibi bir sey, bir gram bak almak icin bir cuval odun yemen gerekiyor"... :cool:

LIBRA
07-29-2008, 04:39 PM
hah iyi bari, ben niğde gazoz içerim hep, osuz duramam... Allahtan onda çıkmamış..

BOZ-OK
07-29-2008, 04:42 PM
hah iyi bari, ben niğde gazoz içerim hep, osuz duramam... Allahtan onda çıkmamış..

Senin keciboynuzunda o bir gram bal bile yokmus demek ki... Naminiza dilhun oldum azizem... :cool:

LIBRA
07-29-2008, 04:48 PM
=) alkolluysa birakmak zorunda kalirdim 2.aliskanligimi da, cola tiryakisiydim biraktim gazoza gectim.
PS: namima dilhun mu oldun? dilhun nedemek?

BOZ-OK
07-29-2008, 04:52 PM
PS: namima dilhun mu oldun? dilhun nedemek?

Yeni nesil iste, noolcek... :cool:

Sana Ogulbey'e yaptigini yapiyom... :mrgreen:

kurshad
07-30-2008, 07:02 AM
SAyın arkadaşımız o dönemleri bizde yaşadık.Ancak meslek olarak ve universite eğitimi olarak bazı konularda fikir sahibi olduk.Orada yazan E kodları Europe==Avrupa kıtasının ilk harfi olan E harfidir.Avrupa Birliği tarafından bazı gıda katkı maddelerine Kodlar verilmiştir ve bu E harfi o kodların baş tarafında bulunur.Bu kodları internetten bulmak ve ne işe yaradıklarını ögrenmek mumkun

Sen anlatmak istedigime vakif olamadin dostum. Ben artik E ,F kodlarinin ne ise yaradigini ogrenmek istemiyorum. Tum bunlarin bir takim ticari sirketlerin pazara girme oyunu oldugunu dusunuyorum..