View Full Version : Bu ayeti biliyormusunuz ?
Bu ayeti biliyormusunuz ? Yorumunuz nedir? Ortunmenin cinselikle alakali olduðu acik degilmi ? O halde nefsin kontrolu sarti cok onemlidir.
Nur-60:
"Artik evlenme umidi beslemeyen, hayizdan ve dogumdan kesilmis yasli kadinlarin zinetlerini gostermeksizin dis elbiselerini cikarmalarinda kendileri icin bir gunah yoktur. Ama yine sakinmalari onlar icin daha hayirlidir. Allah hakkiyla isitendir, hakkiyla bilendir."
Abu Hurayra
11-15-2006, 04:09 PM
Bu ayeti biliyormusunuz ? Yorumunuz nedir? Ortunmenin cinselikle alakali olduðu acik degilmi ? O halde nefsin kontrolu sarti cok onemlidir.
Nur-60:
"Artik evlenme umidi beslemeyen, hayizdan ve dogumdan kesilmis yasli kadinlarin zinetlerini gostermeksizin dis elbiselerini cikarmalarinda kendileri icin bir gunah yoktur. Ama yine sakinmalari onlar icin daha hayirlidir. Allah hakkiyla isitendir, hakkiyla bilendir."
:salam:
Kur'ani Kerimdeki ayetlere isteyen kisi yorum yapamaz. Her ishi ustasi yapmasi gerekdig'i gibi, Bunu Yorum yapan kishi Hadis, Kur'an, Fiqh, Islam Tarihi Arab dili gibi Ilimlere sahib olmasi lazim. Bizde Mufessirler gibi Ilm olmadigi ichin, Ilimlilerden soruyoruz bu konuda.
Bu ayete Elmali Hamdi Yazir tarafindan yapilan kisa tefsir:
60- Ve oturmuş, çocuktan kesilmiş yaşlı kadınlar ki bir nikah ümidi beslemezler zinetlerini göstermeksizin üst örtülerini bırakmalarında kendilerine bir vebal yoktur. Yani hayız ve nifastan kesilmiş kadınlar yukarıda geçen "Baş örtülerini yakalarının üzerine (kadar) örtsünler, zinetlerini teşhir etmesinler" (Nûr, 24/31) emri gereğince gizlemeleri gereken zinetlerden hiçbirini göstermemek şartıyla üzerlerindeki çarşaf, ferâce gibi dış elbiselerini bırakıp yalnız baş örtüsüyle çıksalar bir sakınca yoktur, günah olmaz. Fakat kadının kendisini süsleyip sokağa çıkması gençler için günah olduğu gibi ihtiyarlar için de günahtır. Süslenmeleri günah değil, süsle yabancı erkeklere çıkmaları günahtır. İhtiyar kadınlar süslenir mi, dememeli. Ne yaşlı kadınlar vardır ki, gençlerden daha çok güzel görünmeye özenirler.
Bununla beraber iffetli olmaları kendileri için daha hayırlıdır. Yani süslü olmadıkları halde de iffet ölçülerine uymaları ve gençler gibi sakınmaları, üst örtülerini bırakmamaları haklarında daha hayırlıdır. Çünkü töhmetten daha uzaktır. Ve Allah işitendir, gizlide, açıkta ne söylediklerini işitir. Bilendir. Maksatlarını da bilir, sonunda ona göre cezalarını verir. Bundan dolayı müslümanız diyen zamane kadınları bu âyetleri dinlesinler de düşünsünler.
NOT: Bu ayetde yine nasil Hikmetler var bunu Sadece Allah bilir ...
zanjir
11-15-2006, 04:23 PM
Nur-60:
assalamu alaikum!
tabiki bir ayet hakkinda fikr bildirilirken mufessirlere sormaliyiz. Mazlum dedigi gibi her bir ayet binlerje hikmetleri ichide kavraya bilir.
Redd-i İlhak
11-15-2006, 04:26 PM
Kur'ani Kerimdeki ayetlere isteyen kisi yorum yapamaz.
Vallaha burada 10-15 arkadaş durmadan Ayetleri yorumluyor ;)
bence herkes yorumlayabilir,sonuçta din benim dinim nasıl okumak istersem öyle okur öyle yorumlarım...
Saygılarımla...
BOZ-OK
11-15-2006, 04:41 PM
Bu ayeti biliyoz, biliyoz da..... Bakalim bu ayet Aybike ile Asana'nin ortunmesini saglayabilir mi? Heyhat, ben onlarin mevlutler disinda ortunduklerini sanmiyorum...:( Ama ote yandan, tarcinli mevlut sekeri icin ortunmeye deger, oyle ki, soyle keskin tarcinli bir mevlut sekeri icin ben bile ortunurdum...:cool:
asena
11-15-2006, 05:08 PM
Niye Boz-Ok,namazda ortunurum ben.
Redd-i İlhak
11-15-2006, 05:21 PM
Bu ayeti biliyoz, biliyoz da..... Bakalim bu ayet Aybike ile Asana'nin ortunmesini saglayabilir mi?
Bu seni ilgilendirmez arkadaşım!
Abu Hurayra
11-15-2006, 05:25 PM
bence herkes yorumlayabilir,sonuçta din benim dinim nasıl okumak istersem öyle okur öyle yorumlarım...
Saygılarımla...
Incili Herkes yorumlamishti, bilen bilmeyen, Hatta bir Incili adamlarin Katili, tecavüzkar adamda yapmishti... Böyle yorumlar chogalinca yavash yavash Incildeki begenmedikleri ayetleri silmeye sonradan kendilerinden eklemeye bashlamishlardi. Netice olarak shimdiki günümüzde 400 den fazla incil var...
Hristian lardan farkli olarak, Islamda Sheriatda bunun kuralari var. Hatta Peygamberimiz :saws:, Kura'ni- Abd-Allah ibn Mas'ud, Salim Mavla Abu-Hudhayfah, Ubayy ibn Kab and Muadh ibn Jabal. den ög'renindemishler. Chünkü onlar bu konuda ilimleri yuksekdi..Her bir ayetin inishinde bir tarihi olay, bir türlü sebeler olmushtur, Ve bunun inceliklerini bilmek ichin Quran dili olan Arabcayi bilmek lazim, (chünkü arabchada 1 kelime bir türlü manalarda gele bilir), Hadis ilmini, Islam tarihini, Fikh ilmini bilmezi lazim.
Bu sanki Araba kullanicisi gibi. Arabanizi normalda süre biliyorsunuz.Ufak birsheyler olsa belki yaparsiniz. Ama Arabanizin motorundki detal bozursa onu Araba tamircisiye götürürsünüz. Chünkü o bunun ustasi.
Veya Kur'ani Ilmi olmayarak yorum yapmak, sanki Doktor ve Kasab gibi. Bir Ameliyet yapmak ichin bazi bir yerleri kesmek lazim. O kesme ishini Kasabda yapar, Doktorda yapar. Kesmek ile kesmenin, YOrum ile yorumun farki var.
Kasab kesib bir adami öldürse, Yanlish yorum yapan ilimsiz adam hem kendisini, hem onu takib edenleri öldürür
saygilarla...
BOZ-OK
11-15-2006, 09:30 PM
Bu seni ilgilendirmez arkadaşım!
Sanirim ya yukardaki sozunun komik oldugunu saniyorsun veya benim iletimdeki saka yollu satasmayi anlayamayip sazan baligi gibi atlamissin.... :lol: Simdii, sana kucuk bir mantik dersi vereyim de, buyuklerin isine burnunu sokmamayi ogrenmis olursun boylece... Eger iletimi dikkatli okursan, benim o cumlede onlarin ortunup ortunmedikleriyle degil, bu ayetin onlarin ortunmesini saglayip saglayamayacagiyla ilgilendigimi gorurdun...Eger yukardaki ayet dolayisiyla onlarin ortunmeleri gerektigini (hatta yoksa cehennemde cayir cayir yanicaklarini) soylese idim yukardaki yazin bir derece anlam kazanir idi... Ama sen bir anlamsizlik pufunda kaybolmussun be sazanim, tanri yardimcin olsun...:rolleyes:
BOZ-OK
11-15-2006, 09:32 PM
Pardon, atlamisim bunu... Ben ortunmuyorum ya, o bakimda olacak...:cool:
gurkan
11-16-2006, 01:02 AM
Saygılarımla...
Bu kişilerden kasıtta bir kişi ben isem açıklama gereği yapmayı uygun görürüm. Ben İslam ilimlerini tahsil etmiş bir insan değilim. Bunca yıl farklı alanlar da eğitim aldım. Bu süreçlerin birinde tövbe ettim İslama sarıldım. Dinimi doğru öğrenmek için araştırma yaptım. Hala araştırma yapmakta ve öğrenme sürecim devam etmektedir. Ben bu cahil ilmimle Kuran'ı yorumlayamam. Okurum araştırırım. Peki yaptığım nedir Kuran'dan Sünnet'ten İslam'da üzerinde ittifak edilmiş şiarlardan aldığım delillerle öğrendiğimi bildiğimi aktarmaya çalışıyorum. Tekrar ediyorum Hep söyledim hatam var ise Kuran'dan Sünnet'ten delil ile gelsinler beni düzeltsinler. Çünkü şahsım burada cahil ilmimle Kuran'ı yorumlamak ne haddime benim yaptığım yorumlamak değil öğrendiğimi bildiğimi delile dayandırarak tebliğ etmektir. Bildiğimi delile dayandırmaya çalışırım Bu delillerle tebliğ etmeye çalışırım. Doğru olan yol budur. Benim bildiğimden farklı bir bilgi ile gelene ihtiyatlı yaklaşıp Kuran ve sünnet'ten delil isterim. Benim ölçüm burası. Tekrar söylüyorum. Herkes Kuran'ı okumalı. İlk anladığıyla amel etmek yerine Peygamber efendimiz nasıl öğretmiş uygulamış ona bakmalı.Yani O ayetin nazil olduğu şartları bilecek sünnet'i bilecek. Bunu Peygamber efendimiz nasıl açıklamış öğretmiş bilecek.
Çünkü yüce Allah Peygamberi için bizlere Kitabı ve Hikmeti öğretendir diye bildirmiş Kuran'da. Kuran'ı İslam'da ilim sahibi olanın yorumlaması doğru olanıdır. Lakin bir müslüman İslam ilimlerini bilmese de bildiğini de tebliğ yükümlülüğü vardır. Bizimkisi ikinci kısıma giriyor bildiğimizi delille aktarma.
Selametle...
Bu ayeti biliyormusunuz ? Yorumunuz nedir? ....
Bu ayetle;
60. Hayızdan kesilmiş (doğurganlık vasfını kaybetmiş), evlenme (cinsî birleşme) arzusu kalmamış (ihtiyar) kadınlara gelince: Zîynet ve zîynet sayılan yerlerini göstermeyerek, (bir çekiciliğe başvurmayarak) dışarı elbiselerini çıkarmalarında kendileri için bir günah yoktur. Ama sakınmaları (ve örtünmeleri) kendileri için daha hayırlıdır. Allah (her şeyi) işitendir, bilendir.
ilk ne zaman karşılaştın? Ve foruma taşımanın sebebi nedir? Bütün ayetlere aynı hassasiyeti gösterir misiniz? Yoksa ilgi alanınıza girenler bu tür ayetler mi?
Forumda Allah sevgisi yürekte olur şekilde değil... (http://forum.arbuz.com/showthread.php?t=22798) adlı açmış olduğun konu gösteriyor ki ilgi alanına giriyor!
http://images4.pictiger.com/thumbs/af/631b49a6febcb28d0b300f204c2b6faf.th.jpg (http://server4.pictiger.com/img/713031/picture-hosting/erk-1.php) http://images3.pictiger.com/thumbs/0e/5489ec45e361aba3f73f4ffd2da0230e.th.jpg (http://server3.pictiger.com/img/669132/picture-hosting/erk-2.php)
Ortunmenin cinselikle alakali olduðu acik degilmi ? demişsin.. Ve ardından O halde nefsin kontrolu sarti cok onemlidir. daha kapsamlı bir açıklama bekliyorum senden.
Senin mantığınla, "nefsini kontrol edebilirsen örtünmeye ihtiyaç yok!" Mu demeye getiriyorsun işi. O mantığı devam ettirirsek, "örtünenler nefsini kontrol etmekte zorlanan kişilerdir" diye yol almak hiç zor olmaz...
Evet buyrun.
zanjir
11-16-2006, 02:15 AM
Saygılarımla...
ok yorumlamak dedik ama mufti ne eyapacak sonra?
chunki bir normal muslim olarak yrumlamaya karar ettiniz ilminiz yeterlimi?
kormazmisiniz yanlish yorumlamaktan?
Redd-i İlhak
11-16-2006, 04:08 AM
Herkes Kuran'ı yorumlar derken şunu anlatmaya çalıştım tabii arapça'dan türkçe'ye çevirmek ve yorumlamak ilim ister bu konuda problem yok ama türkçeye çevrilmiş mealleri e bırakında istenildiği gibi okunuluk kavransın yorumlansın.ben kendim için okurum kendime uygularım dinimi çünkü bu benim dinim ;) yoksa gürkan ustada lafım olmaz yanlış anlaşılmasın ;)
Sanirim ya yukardaki sozunun komik oldugunu saniyorsun veya benim iletimdeki saka yollu satasmayi anlayamayip sazan baligi gibi atlamissin.... :lol: Simdii, sana kucuk bir mantik dersi vereyim de, buyuklerin isine burnunu sokmamayi ogrenmis olursun boylece... Eger iletimi dikkatli okursan, benim o cumlede onlarin ortunup ortunmedikleriyle degil, bu ayetin onlarin ortunmesini saglayip saglayamayacagiyla ilgilendigimi gorurdun...Eger yukardaki ayet dolayisiyla onlarin ortunmeleri gerektigini (hatta yoksa cehennemde cayir cayir yanicaklarini) soylese idim yukardaki yazin bir derece anlam kazanir idi... Ama sen bir anlamsizlik pufunda kaybolmussun be sazanim, tanri yardimcin olsun...:rolleyes:
sözünün sataşma olduğunu anlayabilecek olgunluktayım ama bazı insanlar vardır ve başı açık kadınlara her zaman zora sokarlar ve kendilerini manevi olarak kötü hissetmelerine sebeb olurlar sen bunu yapmamış olabilirsin ama başka kullanıcılar bu yolla onları sıkıştırabilir kanaatindeyim yoksa sizin ve aybike-asena hanımın forumda ki yakınlığınız olabilir sataşmalar şaka yollu oabilir bunda sorun yoktur tabii ki.
ayrıca şunu da söyleyeyim;
Birincisi az önce yazdım beni sazana benzetmişsin ama bence sen sazan gibi atlamışsın benim yazdığım iletiye ve yazdığım kısacık yazıda eğer beni tanısaydın bu sözün sana değil yanlış insanların yanlış yorumlayacağını anlatmaya çalıştığımı anlardın.
İkincisi büyüklerin işine burnumu sokmam gerekiyormuş sana mı soracağım mesaj yazarken sen kendini ne zannediyorsun?
Üçüncüsü her mesajımda kullanıcıları asla rencide etmeden düşüncelerimi paylaşırım ne kadar da anlaşamasamda ama sen nedense küçültücü kelimeler kullanmışsın ve kendini bu küçültücü kelimelerle yüceltme yoluna ve ben bilirim e getirmişsin işte senin seviyenin bu kadar düşük olduğunu görüyor ve kabul ediyorum ve düşük seviyeli insanlarla fazla tartışmamayı tercih ediyorum çünkü bana birşeyler katmıyorlar.
Allah yardımcın olsun çok bilen adam...
BOZ-OK
11-16-2006, 07:56 AM
Madem uzatmak istiyorsun, peki...;)
sözünün sataşma olduğunu anlayabilecek olgunluktayım ama bazı insanlar vardır ve başı açık kadınlara her zaman zora sokarlar ve kendilerini manevi olarak kötü hissetmelerine sebeb olurlar sen bunu yapmamış olabilirsin ama başka kullanıcılar bu yolla onları sıkıştırabilir kanaatindeyim yoksa sizin ve aybike-asena hanımın forumda ki yakınlığınız olabilir sataşmalar şaka yollu oabilir bunda sorun yoktur tabii ki.
Senden bunda sorun olmadigina dair olur aldim ya, artik sirtim yere gelmez...:rolleyes:
ayrıca şunu da söyleyeyim;
Birincisi az önce yazdım beni sazana benzetmişsin ama bence sen sazan gibi atlamışsın benim yazdığım iletiye ve yazdığım kısacık yazıda eğer beni tanısaydın bu sözün sana değil yanlış insanların yanlış yorumlayacağını anlatmaya çalıştığımı anlardın.
Ilginc... Sana yazilmamis bir iletiyi alintilayip altina da "bu seni ilgilendirmez arkadasim" yazmak sazanlik olmuyor da, bunu yazani sazana benzetmek ve yanitlamak sazan gibi atlamak oluyor, oyle mi? Ne diyeyim, Allah sana mantik ve izan nasibetsin....:rolleyes:
İkincisi büyüklerin işine burnumu sokmam gerekiyormuş sana mı soracağım mesaj yazarken sen kendini ne zannediyorsun?
Bak yine ayni seyi yapiyorsun....:lol: Istersen soyle diyelim, ustune vazife olmayan islere burnunu sokmak, karsi taraf "sana ne" dedigi zaman buna katlanacak olgunluga da sahip olmayi gerektirir ki buna "buyuk olmak" denilir... :rolleyes:
Üçüncüsü her mesajımda kullanıcıları asla rencide etmeden düşüncelerimi paylaşırım ne kadar da anlaşamasamda ama sen nedense küçültücü kelimeler kullanmışsın ve kendini bu küçültücü kelimelerle yüceltme yoluna ve ben bilirim e getirmişsin işte senin seviyenin bu kadar düşük olduğunu görüyor ve kabul ediyorum ve düşük seviyeli insanlarla fazla tartışmamayı tercih ediyorum çünkü bana birşeyler katmıyorlar.
Valla yukardaki iletine bakinca oyle gorunmuyor... Bir kullaniciyi senle hic ilgisi olmayan bir konuda "bu seni ilgilendirmez arkadasim" diyerek rencide ettin zaten, kaldi ki tavrin bana daha cok, mahalle delikanlilarinin kendisiyle hic ilgisi olmayan konularda "mahallenin bekciligini yapma" isguzarligini hatirlatti... Onceki iletinde bir dusunce filan da paylasmadigin cabasi....:rolleyes:
Diger soylediklerine gelince, umurumda bile degil... Sana bir seyler katmak gibi bir niyetim de yok... Ama ben sana kendi seviyeni bir kere daha gozden gecirmeni tavsiye ederim...:rolleyes:
Allah yardımcın olsun çok bilen adam...
Gule gule "ozgur insan", sana da Allah yardimci olsun....:rolleyes:
BOZ-OK
11-16-2006, 08:00 AM
Kusura bakmayin arkadaslar, threadin canina okuduk, umarim bana bir daha cevap hakki dogmaz da bu ilginc konu da baska yerlere sapmamis olur... :)
asena
11-16-2006, 08:08 AM
Yemeyin birbirinizi.Dylan felsefik anlamda elestirmis,Boz-ok'u da tanirim,demek istedigi sanirim "Onlar ve forumdaki cogu kisi zaten ayetleri,farzlari biliyorlar,buraya bin kere de yazsaniz bisey degismeyecek".Ikiniz de haklisiniz.
Suraya ben de bikac ayet yazsam aslinda,cok kisi ustume gelecek,ben ayetleri zirt pirt yazmak istemiyorum.Mesela gozlerin bakmamasi gereken yerler varken,onun bunun resmini zirt pirt koyanlarin konularina ilgili ayetleri koymak gibi.Basin ortusunde takilmislar icin,destekledikleri insanlarin ne skilde olursa olsun ahlaksizligini bir sekilde desteklediklerini gormek gibi.
Dilerim simdiye kadar resmimi niye foruma vermedigimi anlamissinizdir.Bakip da utanacak olan olacak mi,mesela dirsegim,olmayacaksa bu ne perhiz,ne tursu demem gerekecek.
Redd-i İlhak
11-16-2006, 08:15 AM
uykudan kalkınca bi anda sazansın sen öyle her lafa atlama büyüklerin sözlerine burnunu sokma dediğin zaman şalterler atar arkadaşım...
şimdi burada birisi evet ayet böyle diyor deyip Aybike-Asena hnm'a laf atsa üzülmezmisin?
sen o niyetle demeyebilirsin ama başkası senin sözünden güç alıp laf atabilir demek istemiştim ama söylediğin laflar karşında kusura bakma yaşına hürmet edemem!
evet fazla uzatmayalım konu da dağılmasın
BOZ-OK
11-16-2006, 08:21 AM
Kur'anda yer alan ortunme ile ilgili ayetler biraz muglak ve tefsire muhtactir zaten Asena... Ben aslinda bunda bir hikmet oldugunu dusunuyorum.. Ayni ayetlerden pecenin emredildigini cikaranlar oldugu gibi, bu ayetlerin sadece alcakgonullu ve kadin cinselligini on plana cikarmayacak sekilde giyinmeyi emrettigini cikaranlar da vardir... Ama bir gercek var ki, Islam'a gore kadinin giyimi cinsellik cagristirmayan, tahrik etmeyen ve alcakgonullu bir giyim olmak zorundadir... Bu durumda bence sorulmasi gereken soru, kadinin sacinin gorunmesinin gunumuz erkegini cinsel bakimdan tahrik edip etmedigi veya tahrik olanlarin ruh sagligi durumlaridir... Al sana bir suru kisiyi rahatsiz edecek bir bakis acisi...:lol:
asena
11-16-2006, 08:28 AM
Kur'anda yer alan ortunme ile ilgili ayetler biraz muglak ve tefsire muhtactir zaten Asena... Ben aslinda bunda bir hikmet oldugunu dusunuyorum.. Ayni ayetlerden pecenin emredildigini cikaranlar oldugu gibi, bu ayetlerin sadece alcakgonullu ve kadin cinselligini on plana cikarmayacak sekilde giyinmeyi emrettigini cikaranlar da vardir... Ama bir gercek var ki, Islam'a gore kadinin giyimi cinsellik cagristirmayan, tahrik etmeyen ve alcakgonullu bir giyim olmak zorundadir... Bu durumda bence sorulmasi gereken soru, kadinin sacinin gorunmesinin gunumuz erkegini cinsel bakimdan tahrik edip etmedigi veya tahrik olanlarin ruh sagligi durumlaridir... Al sana bir suru kisiyi rahatsiz edecek bir bakis acisi...:lol:
Simdi sunu soyleyeyim Boz-ok.Erkegin ortunme yerleri de bellidir.Buna dayanarak gobek deliginin ustu ciplak olabilir.Ve ben ustu ciplak bir erkekten tahrik olabilirim.Olmayabilirim de,sen plajda 2 ay gecir,ustsuz kadindan bile tahrik olmayabilirsin.
Yuzumu goren,sacimi gormese de tahrik olabilir.Yuruyusumden de.
Yani kapanmanin tek hukmu tahrik olamaz bu anlamda.Zaten ayetlere uyan biri,gozlerini benden cekmek zorundadir.Ben de ondan cekmek zorundayim.
Emir var mi?Allah emretmis mi?O zaman ortunme o emre goredir.Uygulanmasi,uygulanmamasi farklidir.Uygulamayan,cezasini gorebilir.Allah affedebilir de.
Ancak ben ortunmenin sinirlarini,basortusu ve boynun kapanmasi olduguna inaniyorum.Uygulamiyorum,ancak uygulamama nedenlerim ayetin "uygulamamaya uygun" oldugunu dusunmemle alakali degildir.Benim uygulamama nedenlerim pek cok seye bagli durumda.
gurkan
11-16-2006, 08:48 AM
BU KONUYA UYGUN ARKADAŞLARIN BİLGİSİNE SUNUYORUM
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 'Tesettür Fetvası'
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Tesettür Fetvası Türkiye uzun bir süredir “başörtüsü”, medyatik ismi ile “türban” sorununu tartışıyor. 28 Şubat süreci ile iyice alevlenen bu tartışma kısa zamanda biteceğe de benzemiyor. Aslında çarşaf, başörtüsü ya da türban, Türkiye’de iktidarı elinde bulunduran ve İslam’ı sürekli bir “tehdit unsuru” olarak algılayan Batıcı-laikçi egemen azınlığın “karabasanı” olmuştur, yıllar yılı. Ve onların iktidarını sarsabilecek en ciddi tehlikeyi(!) yani dindar halkı tanımlamak için de hep aynı simgeler kullanılmıştır: “Kara çarşaf”, “sarık”, “sakal” vs. Türk halkını tepeden inme yöntemlerle “halka rağmen” Batılılaştırıp çağdaş uygarlık düzeyini yakalama hevesine kapılan yönetici elit, nedense II. Mahmut’tan beri hep kafaların dışıyla uğraşmayı, yani gardrop devrimciliğini, ilerlemenin en kestirme yolu olarak görmüştür. Bu bağlamda, Cumhuriyetin ilk yıllarında erkek kıyafetine ilişkin kanuni yaptırımlarla desteklenen değişiklikler yapılmışsa da kadın kıyafeti konusunda aşamalı bir yol izlenmiştir. Önce “peçe” ile mücadele edilmiş, ardından “çarşaf” gündeme gelmiş sonra da “başörtüsü ve türban” tartışmalarına geçilmiştir. İşin ilginç yanı, kadının örtüsü ve giyim-kuşamı ile uğraşan, onları bu geri ve ilkel kabuklarından “kurtarmaya” (!) çalışan egemen güçler, örtünün “dinle ilgisi”ni de sürekli gündeme getirmişlerdir. Örtünmeye ilişkin İslami referansları bilir-bilmez yere ulu-orta yorumlamaya, işlerine geldiği gibi anlayıp dayatmaya çalışmışlardır. Oysa İslam’ın bu konuda getirdiği ilkelerin ve asırlardır tevatür halinde bize intikal eden uygulamaların su götürür bir tarafı yoktur. Diyanet’in “tesettür fetvası” örtünme konusunu sulandırmak isteyenlere bir cevap niteliği taşıdığı gibi önemli bir belge olarak saklanmayı da hak ediyor. T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Sayı: B.02.1.DİB.0.10/212 KONU: Tesettür KARAR NO: 6 KARAR TARİHİ: 3.2.1993 DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU KARARI İslâm dininde kadının kıyafeti ile ilgili olarak zaman zaman sorulan sorular dolayısıyla konu, kurulumuzca ele alınıp incelendi: Nûr Suresi’nin 30. ayetinde, mü’min erkeklerin harama bakmamaları, namus ve iffetlerini korumaları emredildikten sonra 31. ayetinde kadınlarla ilgili olarak meâlen, “Mü’min kadınlara da söyle: Gözlerini (bakmaları haram olan şeylerden) çevirsinler, edep yerlerini korusunlar, -kendiliğinden görünen müstesna- zinetlerini açmasınlar, başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar!” buyurulmakta ve ayetin devamında kadınların kendiliğinden görünmeyen zinet yerlerini, kimlerin yanında açabilecekleri belirtilmektedir. 1- HARAMA BAKMAK VE İFFETİ KORUMAK Görüldüğü gibi bu iki ayette hem erkeklerin hem de kadınların harama bakmamaları, edep yerlerini iyice örtülü tutup, iffet ve namuslarını zina, fuhuş ve onlara sebep olabilecek durumlardan korumaları emredilmektedir. Hz. Peygamber (s.a.v) de “...Gözlerin zinası şehvetle bakmaktır...” buyurarak harama bakmayı, göz zinası olarak nitelemiştir.1 Ancak, gözün harama tesadüfen ilişmesinin kasıtlı bakmak hükmünde olmadığı da hadis-i şeriflerde belirtilmiştir.2 İslâm alimleri, yukarıda mealleri yazılı ayetlere ve konuyla ilgili hadislere dayanarak, erkeklerin ve kadınların, nikahlı eşleri dışında herhangi bir kimseye şehvetle bakmalarının haram olduğu üzerinde müttefiktirler. Tedavi, şahitlik ve evlenme maksadı gibi, zaruret veya ihtiyaç halindeki bakmalara, fıkıhta belirtilen şartlar ve ölçüler dahilinde müsaade edilmiştir. Fitne tehlikesi ve şehvet korkusu olmamak kaydı ile, gerek erkeklerin ve gerekse kadınların, kendi yakınlarından ve yabancılardan kimselere ve nerelerine bakıp bakmayacaklarına dair hükümler, delilleri ile birlikte fıkıh kitaplarında mevcuttur.3 2- ÖRTÜNME Nûr Suresi’nin 31. ayetinde zikredilen bu emirlerden sonra kadınların örtünmesi ile ilgili olarak da, -kendiliğinden görünenler müstesna- zinetlerini, zinet yerlerini açmamaları ve başörtülerini yakalarının üzerine salmaları emredimiştir. Cahiliye devrinde başını örten kadınlar, başörtülerini enselerine bağlar veya arkalarına salıverirlerdi. Allah Teâlâ, bu ayetle, İslâm’dan önceki bu adeti kesinlikle yasaklayarak mü’min kadınların -kendiliğinden görünen hariç- zinetlerini, zinet yerlerini açmamalarını ve başörtülerini; saçlarını, başlarını, kulaklarını, boyun, gerdan ve göğüslerini iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmalarını emretmiştir. Hz. Âişe (r.a), “Allah ilk muhacir kadınlara rahmet eyleye! Yüce Allah “Mü’min kadınlar başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar!” ayetini indirince, onlar eteklerinden bir parça keserek, onunla başlarını örttüler” der”.4 Yine Hz. Aişe (r.a) bir gün ensar kadınlarından sitayişle bahsederken, buna benzer bir ifade ile, başörtüsü emrine nasıl uyduklarını anlatır.5 3- ÖRTÜLMESİ GEREKLİ OLMAYAN KISIMLAR Örtülmesi emredilen, zinetten istisna edilen ve mücmel olarak geçen “kendiliğinden görünen” ifadesi; ashabdan Hz. Ali, İbn Abbas, İbn Ömer, Enes, tabiîlerden Said b. Cübeyr, Atâ, Mücâhid, Dahhâk, Mücahid; imamlardan Ebû Hanîfe, Mâlik ve Evzaî (r.a)’nin de dahil olduğu İslâm alimlerinin çoğunluğu tarafından; “Yüz ve bileklere kadar eller” olarak tefsir edilmiştir.6 4- ÖRTÜLMESİ GEREKLİ OLAN KISIMLAR Ayetteki “kendiliğinden görünen” mücmel ifadeyi -az da olsa- farklı tefsir eden alimler, kadınların, istisna dışında kalan zinetlerini ve zinet yerleri olan saç, baş, boyun, kulak, gerdan, göğüs, kol ve bacakların örtülmesi olarak anlamışlar ve bunlardan herhangi birini açmalarının caiz olmadığı hükmünde ittifak etmişlerdir.7 Kadınların, bu zinet yerlerini kimlerin yanlarında açabilecekleri ise, ayetin devamında bildirilmektedir. Bu âyet–i kerime nazil olunca, yukarıda rivayet edilen hadislerle de sabit olduğu üzere, ensar ve muhacir kadınların, eteklerinden bir parça keserek, onunla başlarını örtmeye acele etmeleri, Hz. Âişe (r.a)’nın ablası Esmâ (r.a)’nın, ince bir elbise ile Hz. Peygamber (a.s)’ın huzuruna çıktığı zaman, Hz. Peygamber’in “ergenlik çağına gelen bir kadının elleri ve yüzü dışında kalan yerlerini göstermesinin caiz olmadığını” bildirmesi, yine Hz. Peygamber’in, bileklerinin dört parmak yukarısını işaret ederek, “Allah’a ve ahiret gününe iman eden bir kadına, ergenlik çağına gelince yüzü ve şuraya kadar elleri hariç, herhangi bir yerini açması caiz değildir.” buyurması; sözkonusu ayetteki emirlerin vücub için olduğuna, kadınların yukarıda sayılan zinet yerlerini örtmekle yükümlü olduklarına delalet etmektedir. 5- ÖRTÜNMENİN GAYESİ Dinimizin emrettiği örtünmeden maksat, kadının zinetini ve zinet yerlerini eşi veya mahremi olmayan erkeklere göstermemesi ve yabancı erkekler tarafından görülmesine meydan vermemesidir. Bu itibarla örtünün; saçın, ten renginin veya zinetlerin görülmesine engel olacak kalınlıkta, vücut hatlarını göstermeyecek nitelikte olması gerekir.8 Bu konuda, yukarıda meali zikredilen hadis-i şerifler dışında, daha pek çok hadis-i şerif bulunmaktadır.9 Ahzâb Suresi’nin 60. ayetinde de “Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler! Bu, onların iffetli bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar.” buyurulmaktadır. Bu ayette müslüman hanımların evlerinden çıkarken, üstlerine vücut hatlarını belli etmeyecek bir dış elbise almaları, ev kıyafeti ile sokağa çıkmamaları emredilmektedir. Nûr Suresi’nin 60. ayetinde ise, yaşlanmış kadınların, 31. ayette örtülmesi emredilen zinet ve zinet yerlerini örtmek kaydı ile (manto, pardesü, çarşaf gibi) dış elbiselerini üstlerine almadan dışarı çıkabilecekleri belirtilerek şöyle buyrulmaktadır: “Bir nikâh ümidi beslemeyen, çocuktan kesilmiş yaşlı kadınların, zinetlerini (yabancı erkeklere) göstermeksizin, dış elbiselerini çıkarmalarında, kendilerine bir vebal yoktur. Yine de dış elbiseli olmaları, kendileri için hayırlıdır.” NETİCE: 1. Gerek erkeklerin ve gerekse kadınların gözlerini haramdan korumaları, 2. Kadınların, vücudun el, yüz ve ayakları dışında kalan kısımlarını, aralarında dinen evlilik caiz olan erkekler yanında, vücut hatlarını ve rengini göstermeyecek nitelikte bir elbise (örtü) ile örtmeleri, 3. Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, dinimizin; Kitab, sünnet ve İslâm alimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir vecîbedir.
gurkan
11-16-2006, 08:49 AM
TESETTÜRLE İLGİLİ HADİSLER 1- “Şüphe yok ki Allah, Ademoğluna zinadan payını yazdı (yani onun kendi iradesini kullanarak işleyeceği zina türünü levh-i mahfuz’da belirtti, diğer bir yoruma göre şehvet sevgisini onun fıtratına yerleştirdi). Artık Ademoğlu yazılan payına kesinlikle ulaşır. Gözlerin zinası (şehvetle) bakmak, dilin zinası (haramı) konuşmaktır. Nefis de (zinayı) temenni edip şehvetlenir ve nihayet ilgili organ bunların ortak isteklerini yerine getirmek suretiyle onları tasdik eder ve arzularını gerçekleştirmekten imtina etmekle onları tekzib eder.”10 buyurur. 2- Ashabdan Cerir bin Abdullah el-Becelî (r.a)’den: Şöyle demiştir: “Ben Rasûlüllah (s.a.v)’e (harama) ani bakışın hükmünü sordum. O, bana, gözümü başka yöne çevirmemi emretti”.11 3- “Ey Ali! Harama (tesadüfen) bakışın ardından (kasıtlı) olarak tekrar bakma; çünkü, şüphesiz (tesadüfen olan) birincisi sana (muaf)tır ve (kasıtlı olan) sonuncusu sana muaf değildir”.12 4- Hz. Âişe (r.a) “Allah ilk muhacir kadınlara rahmet eyleye! Allah “Mü’min kadınlar başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar!” ayetini indirince onlar eteklerinden (bir rivayette en kalın olanı) kesip onunla başlarını örttüler.” der.13 5- Hz. Âişe (r.a) bir gün ensar kadınlarından sitayişle bahsederken buna benzer bir ifade ile başörtüsü emrine nasıl uyduklarını anlatır.14 6- Hz. Âişe (r.a) şöyle demiştir: “Ebû Bekr (r.a)’ın kızı Esmâ (ki Âişe validemizin ablasıdır) ince bir elbise ile örtülü olarak Rasûlüllah (s.a.v’in) huzuruna girdi. Rasûlüllah (s.a.v) ondan yüzünü çevirdi ve kendi mübarek yüzünü ve ellerini işaret ederek; “Ey Esmâ! Kadın erginlik çağına ulaşınca vücudunun şurası ve burası dışında kalan yerlerinin görülmesi (gösterilmesi) caiz değildir.” buyurdu.15 7- Yine Hz. Âişe (r.a)’den: Şöyle demiştir: “Rasûlüllah (s.a.v) bileklerinin dört parmak yukarısını işaret ederek “Allah’a ve ahiret gününe inanan bir kadın ergenlik çağına varınca yüzü ve şuraya kadar elleri dışında herhangi bir yerini açması helâl değildir!” buyurdu.16 8- Ebû Hureyre (r.a)’den: Şöyle demiştir: “Rasûlüllah (s.a.v) “Ateş ehlinden olup, görmediğim iki sınıf insan var: (Birisi) yanlarında bulunan sığır kuyruklarına benzer kamçılarla insanları döğen (işkence yapan) bir kavimdir. (Diğeri) giyinik, çıplak birtakım kadınlardır...”17 buyurdu. DİPNOTLAR 1- Buhâri, (Çağrı Yay. İst. 1981), Kader, 9 (VII, 214); Müslim (Çağrı Yay. İst. 1981) Nikâh, 44 (II, 612, Hadis No: 2152, 2153); Beyhaki, VII, 89. 2- Müslim, Âdâb, 10 (II, 1699, hadis no: 2159); Tirmizi, Edeb, 28 (V, 101, Hadis No: 2777) Ebû Dâvûd, Nikâh, 44, (II, 609, 610, Hadis No: 2148, 2149); Müsned, IV, 358, 361; Dârimî (Çağrı Yay, İst. 1981) İstizân, 15 (s. 674); Rikâk, 3 (s. 694); Beyhâki (1. Baskı, Hind, 1353) VII, 90. 3- Serahsî, Mebsût, (Beyrut, 1986) X, 145-165; Nevev;ı Minhâc (Celaleddin Mahalli’ye ait şerh ile birlikte, II. Baskı, Mısır, 1934) II, 206/215; Kashanî, Beda’i’us-Sanayi’ (Mısır 1328/1910) V, 118-125; İbn Abidin, Reddu’l-Muhtâr, (Matba’a-i Amire, İst.) V, 320-329. 4- Buhârî, Tefsir, Tefsir-u Sûreti’n-Nûr, 13 (v, 13) Ebû Dâvud, Libâs 33 (IV, 357); Beyhakî, VII, 88. 5- Ebû Dâvûd, Libas, 32 (IV, 356). 6- Taberî, Câmi’u’l-Beyân, (Beyrut, 1405/1984); X, 117-121. 7-Taberi, a.g.e., Aynı yer; Fahreddin Râzi, Mefatihu’l-Gayb, (Matba’atü’l-Behiyye, Mısır) XXIII, 201, 210; Kurtubi el-Cami’ Li Ahkami’l-Kur’an, (Mısır, 1361/1942) XII, 222-238 Cassâs, Ahkûmu’l-Kur’an (Lübnan, Daru’l-Kitabi’l-Arabi) III, 315-3119; İbnu’l-Arabi, Ahkamu’l-Kur’an (Lübnan, Dâru’l-Ma’rife) III, 1365-1376; Serahsî, a.g.e., X, 145-165; Celâluddin Mahallî, Şerhu’l-minhâc, III, 206-215; Kâshâni, a.g.e, C., 118-125; İbn Abidîn, a.g.e., V, 320-329, İbn Hazm, Merâtibu’l-İcma, s. 29. 8- Serahsî, a.g.e., X, 155; İbn Abidin, a.g.e., V, 320-329. 9- Müslim, Libâs, 34 (II, 1680, Hadis No: 2128), Cennet, 13 (II, 2192, Hadis No: 2128); Müsned, II, 356. 10- Buhâri Kitabü’l-Kader, 8. Bab, Müslim aynı kitab, 5. bab, Ebû Dâvûd, Nikâh, 4. babta, Ebû Hüreyre (r.a)’den. 11- Müslim Kitabü’l-âdâb, 10 bab, Tirmizi, İsti’z’ân 61. bab, Ebû Dâvûd, Nikah Kitabı 44. bab, Ahmed 4/358, Beyhâki 7/90..., Dârimî 2/278, İsti’zân 15. 12- Tirmizi İsti’zân 61. bab, Ebû Dâvûd, Nikâh 44. bab, Ahmed 5/531-532; Dârimî, rikak 3, Beyhâki, 7/90 13- Buhari Nûr Suresinin tefsiri 13. bab, Ebû Dâvûd, Libas Kitabı 32. bab, Beyhâki 88. 14- Ebû Dâvûd, Libas Kitabı, 31. bab. 15- Ebû Dâvûd Libas kitabı, 33. bab. 16- Buhari, Kitabü’l-Kader, 8. bab, Müslim, aynı kitab 5. bab, Ebû Davud, Nikâh, 4. babta, Ebû Hüreyre, (r.a)’den. 17- Müslim, Kitabü’l-Adab, 10. bab, Tirmizi İsti’zân, 61. bab, Ebû Dâvûd, Nikah kitabı 44. bab, Ahmed 4/358, Beyhakî, 7/90..., Dârimî 2/278, İsti’zân 15.
asena
11-16-2006, 09:15 AM
"Bu, onların iffetli bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar"
Cahiliye doneminde fuhus sektorunun derecesini dusundugumuzde nedeni ortaya cikiyor."Ben muslumanim,ben bir hayat kadini degilim.Allah korkum ve sevgim var,bana musallat olmayin".
Ancak simdi boyle birsey yoksa acilabilirim gibi bir mantik da cikabilir.
Ortunmenin cok nedeni vardir.Hikmeti vardir.
Ancak uygulanmayan cok fazla farz vardir.Islamin sartlari 5 tane degil,ayet ne kadarsa o kadardir.
Kadinin takmadigi basortusunu konu yapan,milleti birbirine sokan erkeklerin Kur'an'daki "farzlari" iyice okumalarini isterdim.
Sunnetleri,ayetleri,hadisleri yazmak bir yana,en basidinden "Turkiye'nin en guzel kizlari" basligina bir bakin.Goz zinasina kac erkek girmis orada?
Abu Hurayra
11-16-2006, 09:26 AM
Bende bir zamanlar bu konuya ilgili konu achmishtim:
ama, Kesin gelen emiri bosh boshuna hüccet delilsiz yapilan laflar chogalinca, Adamlarin bu konuda bilmeden konushub günah ishlemesinler diye , Moderatorlardan rica etmishtim bu konu kapatilmishti.
Bash örtmek Allahin Emridir(Kadinlar için)!
http://forum.arbuz.com/showthread.php?t=29400,
Bizim omuzumuzdaki emanet, Allahin emirlerini yapmayan birisini (E'ger Iymani da'ava ediyorsa her ikki taraf), o konuda ona Allahin hükmüni anlatmak, hatirlatmak. Ama bu konuda karar vermek kendisinin ishi, biz onu mecburliyemiyecez. Ama bu konuda biz bashalarina Islamin emirlerini anlatiyorken, onui kendimizce güzel yaparak göstermemeliyiz.Ona hacet yok, Islamin kendisi güzel. Biz Dog'ru sözü söylememiz lazim. Mesela, birisi bizden -Islamda Bash örtü shartmi diye sorsa.
- Biz bunun Farz,Allahin emri oldugunu bildigimiz halde, karshimizdaki bashi achik kadini üzmemek, veya ona Islami onun gözüne güzel görünmesini isteb,
-Öyle deniliyorda ama diye delilsiz lafi sapitmamamiz lazim.
Islam kendisi güzel. Onu kendimizce deg'ishtirib güzel ederek göstermemize hacet yok. Hatirliyorsaniz Necashi Cafer ibn Abu Talibden O Peygamberiniz size neyi anlatiyor dediginde, Dog'ru sözlemeyi diyor.
Her bir ishte yalan karishtimi neticesi iyi olmaz. Ama bu dedigi güzel muamelede olmayin deyil, güzel ahlakla efendice, HIkmetle, Halimlikle konushmak tabiiki lazim!
Insanin kendisi önce tevhidi(Allahin tek yaratici oldugunu) kalbden anlamasi lazim. Bunu iyice anlamadan ona bashka islamin emirlerini anlatsaniz faydasi olmaz. Mesela,Tevhidi anlamadan, Namazinin asl manasini bilmeden namaz kilsa, sanki bir belli zamanlarda yapmasi gereken sport gibi düshünür. Zira biz namazda Ihlasla (Sanki Allahi görüyormush gibi, öyle düshünemezsek, Allah beni görüyor diye) Hushu ile, Okudugumuz ayetleri tefekkur ederek (Zaten namazda chogumuz küchüksüre okuyoruz, o sürelerin manasiyla ezberlesek sonra namazda okurken o manalari hatirlasak Rahat ederiz, namazimiz bir bashka bir namaz olur. Namazimizi sanki son namaz gibi kilmamiz lazim. Müsülman insana Yarin Öleceksin denilse napar?
Hemen hayir ishlere acele eder, Namazlarini kilar, Allahtan onu affetmesini sorar, kalb ve göz yashlari döker...Ishte Hakikiy namazda öyle olmasi lazim...
Namaz 2 dakikada chart churt kilinib bitirilen sport degil.
neyse Allah hidayete yollasin,
Bilib bilmeden ishledigimiz gunahlari affetsin,
Biz Sadece Allahin tek yaratici ve Muhammaed :saws: onun resulu ve kulu oldugunu kalbden anlasak. Bizim Allahin emirlerini yapmamiza zamaninda engel olan "neden"ler otomatik kaybolur.
sevgi ve saygilar ve dualarla Mazlum........
BOZ-OK
11-16-2006, 09:35 AM
Simdi sunu soyleyeyim Boz-ok.Erkegin ortunme yerleri de bellidir.Buna dayanarak gobek deliginin ustu ciplak olabilir.Ve ben ustu ciplak bir erkekten tahrik olabilirim.Olmayabilirim de,sen plajda 2 ay gecir,ustsuz kadindan bile tahrik olmayabilirsin.
Yuzumu goren,sacimi gormese de tahrik olabilir.Yuruyusumden de.
Yani kapanmanin tek hukmu tahrik olamaz bu anlamda.Zaten ayetlere uyan biri,gozlerini benden cekmek zorundadir.Ben de ondan cekmek zorundayim.
Emir var mi?Allah emretmis mi?O zaman ortunme o emre goredir.Uygulanmasi,uygulanmamasi farklidir.Uygulamayan,cezasini gorebilir.Allah affedebilir de.
Asena, ben Kur'anda yazili olan her seyin bir sebebe dayali olduguna ve Islam'in tamamen akil ve mantik uzerine oturduguna inanan bir insanim... Akli olmayanin dini de olmaz sozu bence bunun en guzel ifadesidir... Bu acidan bakinca kadinlar ve erkekler icin ortunme emrinin mantigi aciktir ve Kur'anda da defalarca ifade edilmistir... Nur suresi 30. ayetde "İNANAN erkeklere söyle, gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler ve iffetlerini korusunlar; (36) temiz ve erdemli kalmaları bakımından en uygun davranış tarzı budur." ve 31. ayetde "İnanan kadınlara söyle, onlar da gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler; iffetlerini korusunlar;" denilmistir... Butun bunlara bakarak, ortunme emrinin arkasindaki sebep acikca gorunuyor... Ortunmenin derecesi ise baska bir meseledir ki o konuya asagida girecegim...
Ancak ben ortunmenin sinirlarini,basortusu ve boynun kapanmasi olduguna inaniyorum.Uygulamiyorum,ancak uygulamama nedenlerim ayetin "uygulamamaya uygun" oldugunu dusunmemle alakali degildir.Benim uygulamama nedenlerim pek cok seye bagli durumda.
Simdi, bu konuda birazcik daha arastirma gerekiyor cunku konu bu kadar basit degil... Kur'anda muglak ve tefsire muhtac olan bir cok ayetin yaninda, ortunme ile ilgili ayetler de muglak ve tefsire muhtactir... Ben aslinda evvelce de soyledigim gibi, bunda bir hikmet oldugunu, Islam'in butun zamanlari ve kulturleri kapsayan evrensel yapisi dusunuldugunde bunun Allah'in bir mucizesi oldugunu dusunuyorum, bu fikirde olan bir cok Islam alimi de var... Asagida ortunme ile ilgili bas referans olan Nur suresi 31. ayetin degisik meallerini ve son olarak da Muhammed Esed'in tefsirli mealini verecegim, ne demek istedigim daha acik olacak...
Diyanet Meali:
31. Mü'min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. Zinetlerini, kocalarından, yahut babalarından, yahut, kocalarının babalarından yahut oğullarından, yahut üvey oğullarından, yahut erkek kardeşlerinden, yahut erkek kardeşlerinin oğullarından, yahut kız kardeşlerinin oğullarından, yahut müslüman kadınlardan, yahut sahip oldukları kölelerden, yahut erkekliği kalmamış hizmetçilerden, yahut da henüz kadınların mahrem yerlerine vakıf olmayan erkek çocuklardan başkalarına göstermesinler. Gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey mü'minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz!
Nuri Ozturk Meali:
31. Mümin kadınlara da söyle: Bakışlarını yere indirsinler. Cinsel organlarını/ırzlarını korusunlar. Süslerini/zînetlerini, görünen kısımlar müstesna, açmasınlar. Örtülerini/başörtülerini göğüs yırtmaçlarının üzerine vursunlar. Süslerini şu kişilerden başkasına göstermesinler: Kocaları yahut babaları yahut kocalarının babaları yahut oğulları yahut kocalarının oğulları yahut kardeşleri yahut erkek kardeşlerinin oğulları yahut kız kardeşlerinin oğulları yahut kendi kadınları yahut ellerinin altında bulunanlar yahut ihtiyaç içinde olmayan erkeklerden kendilerinin hizmetinde bulunanlar yahut kadınların kaygı duyulacak yerlerini henüz anlayacak yaşa gelmemiş çocuklar. Süslerinden, gizlemiş olduklarının bilinmesi için ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler, Allah'a topluca tövbe edin ki kurtuluşa erebilesiniz!
Muhammed Esed Meali:
31. İnanan kadınlara söyle, onlar da gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler; iffetlerini korusunlar; [örfen] görünmesinde sakınca olmayan yerleri (37) dışında, cazibe ve güzelliklerini açığa vurmasınlar; ve bunun için, başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar. (38) Cazibe ve güzelliklerini kocalarından, babalarından, kayınpederlerinden, oğullarından, üvey oğullarından, kardeşlerinden, erkek kardeşlerinin ya da kız kardeşlerinin oğullarından, kendi evlerindeki kadınlardan, yahut yasal olarak sahip oldukları kimselerden, yahut kendilerine bağlı olup cinsel isteklerden yoksun bulunan erkeklerden, (39) ya da kadınların mahrem yerlerinin henüz farkında olmayan çocuklardan başka kimsenin önünde açığa vurmasınlar; ve [yürürken] gizli görkem ve güzelliklerini belli edecek şekilde (40) ayaklarını yere vurmasınlar.Ve siz, ey müminler, hepiniz topluca, günahkarca davranışlardan dönüp Allah'a yönelin ki kurtuluşa, esenliğe erişesiniz! (41)
37 - Bizim "[örfen]" sözcüğüyle yaptığımız ilave illâ mâ zahera minhâ ifadesiyle ilgili olarak ilk İslam alimlerinin ve özellikle (Râzî'nin kaydettiğine göre) el-Kiffâl'in yaptığı "kişinin hakim örfe (el-âdetu'l-câriyye: geçerli âdet) uyarak açık tutabileceği, yani örtmemesinde beis olmayan yerler" şeklindeki açıklamayı yansıtmaktadır. İslam Hukuku'nun geleneksel temsilcileri "görünmesinde [örfen] sakınca olmayan" ifadesinin tanımını her ne kadar kadının yüzü, elleri ve ayaklarıyla sınırlı tutma eğilimini göstermişler -hatta sınırlamayı bazan daha da ileri götürmüşler- ise de, illâ mâ zahera minhâ'nın anlamı bizce çok daha geniştir; nitekim, kullanılan ifadedeki kasdî belirsizlik (yahut çok anlamlılık) da bu hususta, insanın ahlakî ve toplumsal gelişiminin gereği olarak ortaya çıkan zamana bağımlı değişikliklerin gözönünde bulundurulduğunu göstermektedir. Yukarıda, aynı kelimelerle hem erkeklere ve hem de kadınlara ulaştırılmak istenen mesajın özü, onların "haramdan gözlerini çevirmeleri ve iffetlerini korumaları" noktasında düğümlenmektedir; kişinin, yaşadığı çağda, Kur'an'ın toplumsal ahlak konusunda getirdiği ilkeleri gözönünde tutarak, dış görünüşünde, giyim kuşamında göstermek zorunda olduğu dikkatin sınırlarını da bu ölçü belirlemektedir.
38 - Himâr (çoğulu humur), hem İslam'dan önce, hem de İslam'dan sonra Arap kadınlarının kullandıkları geleneksel başörtüsüdür. Klasik müfessirlere göre, bu başörtüsü kadınlar tarafından İslam öncesi dönemde az çok süs giysisi olarak kullanılır ve uçları örtünen kadının sırtına serbestçe bırakılırdı; o günün yaygın modasına göre, kadınların giydiği gömleğin ya da bluzun önünde genişçe bir açıklık bulunur ve böylece göğüsler örtülmezdi. Bunun içindir ki, göğsün himâr ile örtülmesinin emredilmesi bu iş için mutlaka himâr kullanılmasının gerektiğini ifade etmez; fakat, sadece kadınların göğüs kısmının, örfen açık bırakılmasında sakınca bulunmayan yerlerden olmadığını ve dolayısıyla örtülmesi, gösterilmemesi gerektiğini ifade eder
39 - Yani, çok yaşlı erkekler. "Yasal olarak sahip oldukları kimseler" ifadesiyle (lafzen, "sağ ellerinin malik olduğu kimseler") köleler kasdedilmektedir; yine de bu konuda bkz. 78. not.
40 - Lafzen, "gizledikleri güzellikleri/cazibeleri bilinsin diye". Yedribne bi-erculihinne ifadesi deyimsel olarak darabe bi-yedeyhi fî mişyetihî (yürürken kollarını salladı) ifadesiyle benzeşmektedir (bu anlam örgüsü içinde Tâcu'l-Arûs'da kaydedilmiştir) ve dolayısıyla, tahrik edici bir yürüyüşe işaret etmektedir.
41 - Müminlerin topluca tevbeye çağırılmasının anlamı, "insan zayıf yaratıldığına" göre (4:28), hiç kimsenin hata ve ayartıdan korunmuş olmadığının hatırlatılmasıdır. Hz. Peygamber'in bile şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Doğrusu, günde yüz kere tevbe edip Allah'a yöneliyorum" (Abdullah b. Ömer'den rivayetle İbni Hanbel, Buhârî ve Beyhakî).
asena
11-16-2006, 10:03 AM
iste bir hikmet daha.Tahrik,cahiliye donemindeki cok kadinin meslegi olan fahiseligi yapmadigini ifade etme,simdi de ziynetleri gostermeyerek(ayagi yere vurmayarak halhali duyurtmama gibi).Kimbilir daha konussak neler cikacak.
SImdi olayi yine dusunelim.Fahise olmadigini belirtmen icin ortunmene gerek yok gunumuzde,tahrik icin de sacini acmanin zarari yok.Ziynet mi?Takmayiver,artik banka denilen bisey var,degil mi?
Peki baska hikmetler varsa?Bundan emin olana kadar da ben bu ortunme kisminda dogru olanin henuz basortusu olduguna inaniyorum.
Bak gecenlerde basima gelen bir olay,gecenlerde dedigim aylardan agustos.Altimda bermuda,ustumde tshirt yemek yapiyorum.Yag iyice kizdi,patlicanlari koydum,ancak suluymus patlicanlar,patladi tabi kabarciklar bacaklarima,dirseklerime bir yapisti,yandim anam bagirarak soguk suyun altina girdim.
sonra dusundum kapanmis olsaydim bunlar olmayabilirdi.
ama sonra dusundum evde acma serbestliligi var.Yani olmadi orada bu teorim.
Kur'an'in cevrilmesindeki farkliliklar,islamin basladigi doneme bakarak kesinlestirilir.Oeygamberimiz doneminde kadinlar nasil giyiniyorsa,buyuk ihtimalle dogru olani odur.Nitekim ortunme ilk "Peygamber Hanimlari"na farz oldu.Ancak giyinis tarzlarinin hahamlardan,rahibelerden geldigini,bir arap tarzi oldugunu dusunenler de olabilir.Cubbe gibi,takke gibi.Ortunmenin sunneti,yani Peygamberimizin eslerinden istedigi,veyahut onlarin istedigi sekilde ortunmelerinden ziyade,farz olan sekil nedir.
erkeklerin cogu kaslarini belli eden gomlekler,pantalonlar giyorlar.bu simdi farza aykiri olmuyor mu?
Kisasa kisas,kiz cocuklarinin miras hakkinin yarim olmasi,muslumanlarin disindakilerle dost edinilmemesi,zina edenlerin degnek cezasina carptirilmasi gibi farz edilen toplumsal kurallarin belirtildigi ayetler nicin "muslumanlara dogruyu gosterme" nedeniyle sIk sIk gundeme getirilmez,sirf bir secim veyahut bazi nedenlere bagli olarak basin acilmasi,ve bu bas acmanin Kur'anda belirtildigi hicbir tehlikeye yol acilmayacak sekilde dahi olsa yapilmasi,insanlari rahatsiz eder.Iste benim kizdigim bu.
Erkekler once kendilerine bir ceki duzen versin.Kadinlarin toplumda tek goze batan yani basortusu,erkeklerin ise o kadar cok ki.
Qarshi
11-16-2006, 10:18 AM
Bak gecenlerde basima gelen bir olay,gecenlerde dedigim aylardan agustos.Altimda bermuda,ustumde tshirt yemek yapiyorum.Yag iyice kizdi,patlicanlari koydum,ancak suluymus patlicanlar,patladi tabi kabarciklar bacaklarima,dirseklerime bir yapisti,yandim anam bagirarak soguk suyun altina girdim.
sonra dusundum kapanmis olsaydim bunlar olmayabilirdi.
of topic :P
Birincisi ;
Patlıcanlara yanlamasına ince kesikler atarsan senin deyiminle patlamaz...
İkincisi;
Geçenlerde bir yangın hasarı ödedim.Olayın oluş şekli;evin hanımı pazar günü kızartma yaparken kızgın yağ mutfak tülüne sıçrıyor ve yangın çıkarıyor...
Senin olay aklıma geldide MAZALLAH dedim...
asena
11-16-2006, 10:24 AM
Ince kesigi biliyorum beybaba :P ,7 senedir kendi yemegimi kendim yapiyorum.Onun zaten iki nedeni var,birincisi tam kesmezsen yagi fazla icine almaz,saglik acisindan iyidir,Ikincisi de senin dedigin kisim.Bir de estetigi var,ama beni fazla ilgilendirmiyor.
Mutfagim bahcede.Tul yok.Ama ben ve etrafimda dolasan kediler var.Bingo bana rastladi.
Aybike
11-16-2006, 10:33 AM
Namaz kılarkende ÖRTÜNMEM..
Cehennem beni bekliyor anlaşılan..
BOZ-OK
11-16-2006, 10:34 AM
iste bir hikmet daha.Tahrik,cahiliye donemindeki cok kadinin meslegi olan fahiseligi yapmadigini ifade etme,simdi de ziynetleri gostermeyerek(ayagi yere vurmayarak halhali duyurtmama gibi).Kimbilir daha konussak neler cikacak.
Gordun mu bak, neler cikiyor... Ustelik "Gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar." cumlesi, "gizli görkem ve güzelliklerini belli edecek şekilde ayaklarını yere vurmasınlar.", yani tahrik edici bir sekilde yurumesinler diye de tefsir edilebiliyor.... Bu tur seyler o kadar coktur ki Kur'anda, hayret edersin... Ve bence Kur'anin mucizeligi de buradadir...:)
SImdi olayi yine dusunelim.Fahise olmadigini belirtmen icin ortunmene gerek yok gunumuzde,tahrik icin de sacini acmanin zarari yok.Ziynet mi?Takmayiver,artik banka denilen bisey var,degil mi?
Peki baska hikmetler varsa?Bundan emin olana kadar da ben bu ortunme kisminda dogru olanin henuz basortusu olduguna inaniyorum.
Sorular... Sorular... Muhammed Esed'in de dedigi gibi, hem erkeklere ve hem de kadınlara ulaştırılmak istenen mesajın özü, onların "haramdan gözlerini çevirmeleri ve iffetlerini korumaları" noktasında düğümlenmektedir; kişinin, yaşadığı çağda, Kur'an'ın toplumsal ahlak konusunda getirdiği ilkeleri gözönünde tutarak, dış görünüşünde, giyim kuşamında göstermek zorunda olduğu dikkatin sınırlarını da bu ölçü belirlemektedir..... Sen eger dogru olanin bas ortusu olduguna inaniyorsan, bence senin icin dogrusu da odur ama Avustralya'daki bir kadin icin belki de farklidir... Bilmem anlatabiliyormuyum...;)
Kur'an'in cevrilmesindeki farkliliklar,islamin basladigi doneme bakarak kesinlestirilir. Oeygamberimiz doneminde kadinlar nasil giyiniyorsa,buyuk ihtimalle dogru olani odur.
Bundan kasdin o donemdeki Arap toplumunda nasil giyiniliyorsa bu gun de oyle giyinilmelidir ise, buna katilamayacagim cunku bunun anlami hem Islamin evrenselligini inkar, hem de onun butun zamanlari ve kulturleri kapsamasi ilkesini imkansiz kilmak olur....Bu tur konularda radikal oldugumu dusunebilirsin ama, dinler hayatin gercekleriyle uyusmuyorlarsa, yanlislik o gerceklerde degil, ya dinin kendisinde veyahut da tefsirindedir...
Nitekim ortunme ilk "Peygamber Hanimlari"na farz oldu.
Bu konuda biraz daha arastirirsan Peygamber hanimlarina bazi durumlarda, o gunku sartlar sebebiyle pece takmalarinin da emredildigi bir ayet oldugunu goreceksin... Peygamber ve ev halki icin o kisilerin ozelliklerinden kaynaklanan bazi farkli uygulamalar vardir, aynen peygamberin 4 den fazla kadin ile evlenebilmesi gibi...
Erkekler once kendilerine bir ceki duzen versin.Kadinlarin toplumda tek goze batan yani basortusu,erkeklerin ise o kadar cok ki.
Buna sonuna kadar katilirim... ;)
Aybike
11-16-2006, 10:37 AM
Şimdi cehennemlik olduğum kesinleşince,kapıda ne tip bir zebani olabileceğini düşünmeye başladım...:)
Şimdi cehennemlik olduğum kesinleşince... :)
Kesin sonuçları nereden öğreniyoruz?:cool:
BOZ-OK
11-16-2006, 10:42 AM
Cehennemde yanacaksin.....:shock:
Bu arada, itiraf etmeliyim ki cehennemde kimlerin de olacagini dusundugumde orasi da fena bir yermis gibi gelmiyor....:lol: Gozunu sevdigim Yunus ne guzel demis,
Ta'n eylemen hocalar,
Hatırınız hoş olsun,
Varuban ol tamuda,
Biraz yanasım gelir.
:cool:
Abu Hurayra
11-16-2006, 10:43 AM
Alevimisiniz? :shock: :rolleyes: ,
Islama göre Namazda olsun, namaz dishi olsun Kadin ve Erkek Avret mahallerini örtmeli...
Ama bilerek yapmasaniz, günahkar olursunuz, Eger buAllahin Emri ondugunu INKAR etseniz dinden chikib KAFIR olursunuz, her ne kadar Müsülmanligi da'va ediyorsanizda...
BOZ-OK
11-16-2006, 10:46 AM
Islama göre Namazda olsun, namaz dishi olsun Kadin ve Erkek Avret mahallerini örtmetli...
Ben Aybike'nin ciplak namaz kildigini sanmam, eminim "avret" yerlerini ortuyordur....:cool:
Haa, bu arada, Alevilerde "ciplak ibadet etmek adeti" yoktur....:rolleyes:
BOZ-OK
11-16-2006, 10:48 AM
Kesin sonuçları nereden öğreniyoruz?:cool:
Guzel espri....:lol:
Kiyametten sonraki butunleme sinavi sonuclarina gore belli oluyormus galiba....:cool:
Aybike
11-16-2006, 10:51 AM
Alevi değilim...yanıldınız..
Çıplak ne gezer ne de namaz kılarım...
namazı evde kılarım...yalnız olurum ve yanımda erkek olmaz..tek başıma...BİR BEN BİR ALLAH...
Hatta namaz kıldığımdanda ilk defa şimdi bahsediyorum..:)
Başım açık olur evet...
Ama ben namaz kılarken dünya yansa haberim olmaz....
Ayetleri asla inkar etmem..Ne yazıyorsa ODUR....
Ha unutmadan ben mezhepsizim...Peygamberimin mezhebindenim...:)
HYML..kesin sonuçlar burda açıklanıyor takip et..:)
Ben hazırlandım bile...Zebaniyi nasıl alt edeceğimi düşünmeye başladım...
Qarshi
11-16-2006, 10:53 AM
Ben Aybike'nin ciplak namaz kildigini sanmam, eminim "avret" yerlerini ortuyordur....:cool:
Haa, bu arada, Alevilerde "ciplak ibadet etmek adeti" yoktur....:rolleyes:
Avret sözüne baktım ;
avret
isim Arapça ¤avret
Edep yeri.
Edep yerine baktım ;
İnsanlarda üreme organlarının bulunduğu yer, ut yeri.
Bu örtünme farklı bir örtünme olmalı ZANNIMCA :rolleyes:
BOZ-OK
11-16-2006, 10:55 AM
Ben de tam bunu kasdetmistim Oguz... Mazlum, erkek ve kadin namaz icinde veya disinda "avret" yerlerini ortmelidir deyince....:cool:
borcugin
11-16-2006, 11:16 AM
Islama göre Namazda olsun, namaz dishi olsun Kadin ve Erkek Avret mahallerini örtmeli...
Ama bilerek yapmasaniz, günahkar olursunuz, Eger buAllahin Emri ondugunu INKAR etseniz dinden chikib KAFIR olursunuz, her ne kadar Müsülmanligi da'va ediyorsanizda...
S.A.
Mazlum kardeşim Alevileri nasıl anlattılar size o okullarda? Yani Aleviler avret yerlerini açarak namaz mı kılıyorlarmış? Alevi olmak suç mu? Alevi olmak Müslüman olmanın yarısını götürür mü? Halen şu Arap Putperestliğinin yansımalarının size enjekte edilip sizinde bilmeyerek, ne konuştuğunuzu anlamayarak, uyuşukça, kalpler kırarak, kötü örnek olabilecek konuşmalarınızın sonuçlarını biz burada görmeye devam edecek miyiz yoksa farkına varıp bu günahlardan vazgeçecek misiniz? Dışarıdan aynen böyle görülüyorsunuz. Bu sizde bir hastalık mı? Bu size aşılandı mı? Nedir delilleriniz? Nereden alıyorsunuz bu zanları?
Bu iletinizi yakıştıramadım size kardeşim. Sakın sağa sola şöyle böyle deme. Niyetinden kuşkulanıyorum artık.
Selametle.
Abu Hurayra
11-16-2006, 11:25 AM
S.A.
Mazlum kardeşim Alevileri nasıl anlattılar size o okullarda? Yani Aleviler avret yerlerini açarak namaz mı kılıyorlarmış? Alevi olmak suç mu? Alevi olmak Müslüman olmanın yarısını götürür mü? Halen şu Arap Putperestliğinin yansımalarının size enjekte edilip sizinde bilmeyerek, ne konuştuğunuzu anlamayarak, uyuşukça, kalpler kırarak, kötü örnek olabilecek konuşmalarınızın sonuçlarını biz burada görmeye devam edecek miyiz yoksa farkına varıp bu günahlardan vazgeçecek misiniz?
Bu iletinizi yakıştıramadım size kardeşim. Sakın sağa sola şöyle böyle deme. Niyetinden kuşkulanıyorum artık.
Selametle.
Okulun burada ne ishi var?:( :rolleyes:
sizde gevshettiniz shu lafi :? ,
Alevimisiniz dedim? soru sordum?
Soru sormak ile suchlamanin farki vardir kardesh?
BOZ-OK
11-16-2006, 11:31 AM
Alevimisiniz dedim? soru sordum?
Soru sormak ile suchlamanin farki vardir kardesh?
Ah be Mazlum... O "soru" nun arkasina :shock: ve :rolleyes: ifadelerini koymasaydin belki masum bir soru olurdu... Ama oyle olmadigini hepimiz biliyoruz, degil mi? :rolleyes: (Bak, ben de bir ifade koydum cumlemin sonuna... ;))
Tabii simdi sen, "Musluman kardesine su-i zan etme" sozunu hatirlatabilirsin bana...Ama ben de sana karsilik olarak "ameller niyetlere goredir" sozunu hatirlatacagim... En iyisi hic girmemek oralara... ;)
Abu Hurayra
11-16-2006, 11:35 AM
Avret sözüne baktım ;
Edep yerine baktım ;
Bu örtünme farklı bir örtünme olmalı ZANNIMCA :rolleyes:
Avret sözü öyledir ama Istediginiz Ilmihallari achin ve bakin, burada Avret mahalleri (Avret yerleri chogunlukla getiriliyor) hakinda konushuluyor, bu konuda:
Büyük Islam Ilmihali
Namaz bölümü:
22- Namazda avret yerini örtmek bir şarttır. Şöyle ki: Namazda örtülmesi farz olan ve başkalarının bakmaları caiz bulunmayan organlara "Avret yeri" denir. Erkeklerin avret sayılan yerleri, göbekleri altından dizleri altına kadar olan yerdir. Diz kapakları da bu avret sayılan yere girer.
Kadınlara gelince: Hür olan kadınların yüzleri ile ellerinden başka, bütün bedenleri avrettir. Yüzleri ile elleri, namazda ve namaz dışında, fitne korkusu olmadıkça avret değildir. Ayaklarının avret olup olmaması ihtilaflıdır. Sahih kabul edilen görüşe göre, kadınların ayakları da avret değildir. Çünkü bunlarla yolda yürümek ihtiyacı vardır. Bu bakımdan bunları örtmek, hele fakirler için, zordur.
Diğer bir görüşe göre, hür olan bir kadının namazı, ayağının dörtte biri açık bulunması ile bozulur. Diğer bir görüşe göre de, namazda kadının ayakları avret sayılmazsa da, namaz dışında avret yeri sayılır. Bu ihtilaftan kurtulmak için ayaklarını örtmeleri iyi olur. Sahih olan görüşe göre, hür kadınların kolları, kulakları ve salıverilmiş saçları da avrettir.
PS: Oguz: Avret Mahallerini ni de bakin, Ilmihal kitabi yaninizda olsa. Ilmihallarin hepisinde ayni shey hakinda bahsediliyor ;)
borcugin
11-16-2006, 11:42 AM
S.A.
Mazlum kardeşim, böyle davranışlar sergilendiği sürece, insanların nasıl ve hangi kimlikte yaratıldığı sorgulandığı sürece sanıyorum iyi bir amel üzerine değilsiniz. Amelinizin vebali bize değil size. Müslüman olarak anımsatmaktır görevimiz. Lütfen insanların inanç, yaşayış ve yaradılışlarıyla ilgili konuşmayınız. Sorgulamayınız.
Dün Ortodoks Gagauz Türkünü savundum. Bugün Müslüman Alevi Türkünü. Ya marjinal olurum şimdi ya da mermer kafalı. Sanıyorum Hanefi Müslüman Türkü olmaktan daha önemli bir şeyim olsa gerek benim. İnsan olmak.
Samimi değilsin, ne dediğini anladık, niyetinin ne olduğunu bildik, ulan azıcıkta yürekli olun be. Çıkında yiğitler gibi evet öyle demek istedim deyin. Hep sapma, hep kaçak güreşme, hep yalpalama. Bu mu şiarınız?
Selametle.
BOZ-OK
11-16-2006, 11:44 AM
Avret sözü öyledir ama Istediginiz Ilmihallari achin ve bakin, burada Avret yerleri (chogunlukla getiriliyor) bu konuda:
Diğer bir görüşe göre, hür olan bir kadının namazı, ayağının dörtte biri açık bulunması ile bozulur. Diğer bir görüşe göre de, namazda kadının ayakları avret sayılmazsa da, namaz dışında avret yeri sayılır.
Ah nerden bulurlar su "dortte bir" oranini, ayaklar namaz disinda avret sayilmaz da, icinde sayilir gibi "hikmetleri", bir bilebilsek....:lol: Ah bazilari da bir farkina varsa, butun bu "ictihad" larin tamamen o kisinin icinde yasadigi zaman ve toplumun "orf"lerine gore cikarildigini ve ilahi kelam olmadigini....:rolleyes:
HYML..kesin sonuçlar burda açıklanıyor takip et..:)
Ben hazırlandım bile...Zebaniyi nasıl alt edeceğimi düşünmeye başladım...
O da eminim düşünüyordur.:cool:
Abu Hurayra
11-16-2006, 11:50 AM
Ah nerden bulurlar su "dortte bir" oranini, ayaklar namaz disinda avret sayilmaz da, icinde sayilir gibi "hikmetleri", bir bilebilsek....:lol: Ah bazilari da bir farkina varsa, butun bu "ictihad" larin tamamen o kisinin icinde yasadigi zaman ve toplumun "orf"lerine gore cikarildigini ve ilahi kelam olmadigini....:rolleyes:
Evet öyleder,
Hepisi kishinin Niyetine baglidir. Bashi Achik kadin Örtünme istemezse, "Örtünmesende OLUR " diyen hocayida bulur kendine!
Ama biz hoca-koca yi kenara birakib, Allahin Örtünme konusunda söylediklerini kalbden anlarsak, Birakiriz chesitli NEDENLER'i ve Allah buyurdugu gibi,Sünnet gibi hayatimizi yashariz...
Aybike
11-16-2006, 11:55 AM
O da eminim düşünüyordur.:cool:
Beni düşündüren de o zatten..netcez bilmiyom....
Abu Hurayra
11-16-2006, 11:57 AM
S.A.
Mazlum kardeşim, böyle davranışlar sergilendiği sürece, insanların nasıl ve hangi kimlikte yaratıldığı sorgulandığı sürece sanıyorum iyi bir amel üzerine değilsiniz. Amelinizin vebali bize değil size. Müslüman olarak anımsatmaktır görevimiz. Lütfen insanların inanç, yaşayış ve yaradılışlarıyla ilgili konuşmayınız. Sorgulamayınız.
Dün Ortodoks Gagauz Türkünü savundum. Bugün Müslüman Alevi Türkünü. Ya marjinal olurum şimdi ya da mermer kafalı. Sanıyorum Hanefi Müslüman Türkü olmaktan daha önemli bir şeyim olsa gerek benim. İnsan olmak.
Samimi değilsin, ne dediğini anladık, niyetinin ne olduğunu bildik, ulan azıcıkta yürekli olun be. Çıkında yiğitler gibi evet öyle demek istedim deyin. Hep sapma, hep kaçak güreşme, hep yalpalama. Bu mu şiarınız?
Selametle.
Sizin ishiniz hep shahsiyeti bahsetmeden uzaga gitmiyormush Samimiy söyliyorum. Shahsiyetimle cho merakliysaniz ÖM yazin. Konu dishindaki töhmetler,le dol sembollar toplamini burada boshuna yazmayin,
ayip
gurkan
11-16-2006, 12:02 PM
Evet öyleder,
Hepisi kishinin Niyetine baglidir. Bashi Achik kadin Örtünme istemezse, "Örtünmesende OLUR " diyen hocayida bulur kendine!
Selamün Aleyküm
Yahu Mazlum Kardeş Gel ben sana bir bektaşı Kıssası anlatıyım.
Bektaşı bir yalan bulmuş.
Üstüne Kırk eklemiş; Kırkından sapmış.
bulduğuna buyur aklın yolu budur demiş Mahalleye satmış. :lol: :lol: :lol:
Selametle...
BOZ-OK
11-16-2006, 12:05 PM
Hazir su "ilmihal"lerden ve "ictihad"lardan bahsetmisken, bazi arkadaslarin o "ilmihal"lerde yazili olanlari gayet iyi bilmelerine ragmen, nedense "ozenle" girmedikleri bir konuya da giriverelim... "setr-i avret" konusunun "cariyeler" icin olan uygulamasina....:rolleyes:
Kaynak: Buyuk Islam Ilmihali (senin kaynak, Mazlum...;))
Setr-i Avret
Namazda avret yerini örtmek bir şarttır. Şöyle ki: Namazda örtülmesi farz olan ve başkalarının bakmaları caiz bulunmayarı organlara "Avret yeri" denir. Erkeklerin avret sayılan yerleri, göbekleri altından dizleri altına kadar olan yerdir. Diz kapakları da bu avret sayılan yere girer.
Kadınlara gelince: Hür olan kadınların yüzleri ile ellerinden başka, bütün bedenleri avrettir. Yüzleri ile elleri, namazda ve namaz dışında, fitne korkusu olmadıkça avret değildir. Ayaklarının avret olup olmaması ihtilaflıdır. Sahih kabul edilen görüşe göre, kadınlarm ayakları da avret değildir. Çünkü bunlarla yolda yürümek ihtiyacı vardır. Bu bakımdan bunları örtmek, hele fakirler için, zordur.
Diğer bir görüşe göre, hür olan bir kadının namazı, ayağının dörtte biri açık bulunması ile bozulur. Diğer bir görüşe göre de, namazda kadının ayakları avret sayılmazsa, da, namaz dışında avret yeri sayılır. Bu ihtilâftan kurtulmak için ayaklarını örtmeleri iyi olur. Sahih olan görüşe göre, hür kadınların kolları, kulakları ve salıverilmiş saçları da avrettir.
Cariyeler (köle olan kadınlar) için avret yeri, erkekler gibi, göbekleri altından dizleri altına kadar olan kısımla karın ve sırtlarıdır. Hür kadınların şeref ve durumları bakımından örtmek zorunda bulundukları organları daha çoktur. Köleler ise, hürriyet şerefinden yoksun ve efendilerinin hizmeti ile meşgul oldukları için, bunlara daha fazla genişlik gösterilmiştir.
Avret sayılan yerlerden birinin tamamı veya dörtte biri kadarı açık bulunsa, namazı bozar; fakat dörtte birinden noksanı açık bulunsa, bozmaz. İmam Ebû Yusuf'a göre, avret sayılan bir uzvun en az yarısı açık bulunmadıkça namazı bozmaz.
Namazda baldırın dörtte birinden noksanı açık bulunsa namaz bozulmaz. Yine bazı alimlere göre, but ile diz kapağı bir uzuv sayılır Yalnız diz kapağının açık bulunması ile namaz bozulmaz; çünkü diz kapağı, bir organın dörtte birinden azdır.
Hepinize saygilarimi sunarim "hocalar", gorunuse gore konu "cariyeler" olunca Kur'an ayetinin "tefsiri" birden degisiveriyor....:rolleyes: Ta'n eylemeyin hocalar ama benim anladigim Islam bu degil, "ilahi kelam" da bu hic degil.... Bin yil oncesinin "orf" une gore yapilmis "ictihad" lar da beni hic kesmiyor artik, hele hele "orf" un din diye satilmasi beni delirtiyor... Dun dunle beraber gitti cancagizim, bu gune dair yeni seyler soylemek lazim.... ;)
borcugin
11-16-2006, 12:07 PM
Sizin ishiniz hep shahsiyeti bahsetmeden uzaga gitmiyormush Samimiy söyliyorum. Shahsiyetimle cho merakliysaniz ÖM yazin. Konu dishindaki töhmetler,le dol sembollar toplamini burada boshuna yazmayin,
ayip
S.A.
Senin için dua edeceğim. Seni seviyorum. :)
Selametle.
BOZ-OK
11-16-2006, 12:08 PM
Selamün Aleyküm
Yahu Mazlum Kardeş Gel ben sana bir bektaşı Kıssası anlatıyım.
Bektaşı bir yalan bulmuş.
Üstüne Kırk eklemiş; Kırkından sapmış.
bulduğuna buyur aklın yolu budur demiş Mahalleye satmış. :lol: :lol: :lol:
Selametle...
Ben de tam bunu soyleyecektim su "tesettur" meselesinde Gurkan.... :lol: Cariyeler konusunu da bir "huner-i seriat eyler", inceden hallediverirsiniz artik....:rolleyes:
Aybike
11-16-2006, 12:08 PM
Cariyeler (köle olan kadınlar) için avret yeri, erkekler gibi, göbekleri altından dizleri altına kadar olan kısımla karın ve sırtlarıdır. Hür kadınların şeref ve durumları bakımından örtmek zorunda bulundukları organları daha çoktur. Köleler ise, hürriyet şerefinden yoksun ve efendilerinin hizmeti ile meşgul oldukları için, bunlara daha fazla genişlik gösterilmiştir.
Bu ne ya...Cariyeler insan değilmi..yada müslüman cariyeler olmazmı?
BOZ-OK
11-16-2006, 12:17 PM
Hic sasirma Aybike'cigim... Bizlere "din" diye "orf" u satan "Islam ilmihalleri" boyle bir sey iste.... Ayni senin ayagini bile namaz disinda "avret" diye ortturup, cariyeyi soyan ve buna da "din" diyen kafa... Aman itiraz etme, sana hemen "dinden cikiyorsun" vaveylasiyla saldirilir.... Bu arada "Allah kelaminin gercekte ne oldugu" konusu gume gitmektedir ama aldirma... Bin yil once yasamis filanca "alim" den daha iyi bilecek degilsin ya....;)
gurkan
11-16-2006, 12:17 PM
Ben de tam bunu soyleyecektim su "tesettur" meselesinde Gurkan.... :lol: Cariyeler konusunu da bir "huner-i seriat eyler", inceden hallediverirsiniz artik....:rolleyes:
Dostum ne bilek indik pazara Alan var Satan var
Anasını süsleyip babasına gelin diye satan var.
Kuran sünnet Ehli'ne fetva sorarsan bir Bektaşi olarak yandın.:lol:
Konuyu kattın birbirine dağıttın eyledin viran.
Neylesin sana Ademoğlu Gürkan !!!
BOZ-OK
11-16-2006, 12:22 PM
Dostum ne bilek indik pazara Alan var Satan var
Anasını süsleyip babasına gelin diye satan var.
Kuran sünnet Ehli'ne fetva sorarsan bir Bektaşi olarak yandın.:lol:
Konuyu kattın birbirine dağıttın eyledin viran.
Neylesin sana Ademoğlu Gürkan !!!
Yoo, konu hic de dagilmis degil Gurkancigim.... "Tesettur" ve "avret" ten bahsediyorduk, degilmi? :rolleyes:
Abu Hurayra
11-16-2006, 12:27 PM
Aybike:
öncelikle,
Yanlish düshünceye varmayin, Ben sizi hich suchlamadim, Sadece Ilk defa bashi achik halde Namaz kilan kadinlarin kendilerini öyle yaptiklarini söylediklerini görünce shasirdim.
Ve öyle soru sormushtum....
Cariyelerde insan, müsülman cariyelerde vardi. Ayri konu. Shimdi bu hakda konushmayi bashlarsak, yine Bazilerimize cheshitli isimler, lakablar verilmeye bashlar. Zaten benim gördügüm kadar chogunluk burada bir shey ögrenmek istemiyor sadece kendi fikrlerini desteklemek ichin konushuyorlar.
Tamam Dünyaviy konularda öyle olabilir.Ama Allahin sözü, emirleri hakkinda konushulurken kendimizin nefsimize karshi söz olursada onu kabul etmeliyiz.
Kibri dolaysiyla hakki kabul etmeyen, Zamaninda Meleklere ders veren Sheytan gibi LANET ehlinden olmayalim.
BOZ-OK: Hemen Hocalari suchlamayin, bu konuda eger SOn zamanlarda chikarilan Ilmihalllarla ayni fikrde olmazsaniz, Peygamberimizin hayatlarindan bu konuda ögrenin. Sehih Hadislere bakin. Cariyeler konusunda chok sehih hadisler var, iyice arashtirsaniz bulursunuz InshaAllah...
saygilarla...
asena
11-16-2006, 12:31 PM
Boz_Ok,biraz alintilarini tam yapsaydin bazi seylerde farkli dusunmedigimizi anlardin bence.
gurkan
11-16-2006, 12:31 PM
Yoo, konu hic de dagilmis degil Gurkancigim.... "Tesettur" ve "avret" ten bahsediyorduk, degilmi? :rolleyes:
Peki Canım Dağıttığını toplama moduna girelim. Birazda tansiyon düşsün. Diyanet'in görüşünü içeren tesettür fetvası delilli ve yeterince açıktır.
Bu konuların sende bende hassas olduğunu pekala çok iyi biliriz. Allah adildir. Allah en adil hesap görendir. Bizimde hesabımızı görecektir.
Şimdi bu görevimi yaptıktan sonra başka konu da görüşmek üzre. Nasıl olsa sen burda ben burda iken. Sen durduğun yerde ben durduğun yerde iken çok tartışırız. Bu sefer konuyu hararet sarmış. Biz ateş olmayalım su dökelim Oldu mu Yiğidim.
Kal Selametle...
asena
11-16-2006, 12:33 PM
Cehennemin odununu gormeyen kul olmayacak Zehra Abla.
Bu arada ben Mevludlere katilmam.
BOZ-OK
11-16-2006, 12:41 PM
Boz_Ok,biraz alintilarini tam yapsaydin bazi seylerde farkli dusunmedigimizi anlardin bence.
Asena, herseyin farkindayim ve seni cok iyi anladigimi dusunuyorum...:)
Benim derdimin ne oldugunu da eminim sen cok iyi anlayabilirsin... Eger Kur'anda belli ayetlerde yer alan tesettur konusundaki ilahi kelam bile cariyeler icin ayri, hur kadinlar icin ayri yorumlaniyorsa ve Kur'anda olmayan kaideler ve oranlar icadediliyorsa ben daha ne diyeyim... Oturup kendilerine dayatilanin ne oldugunu bir kere daha dusunsun kadinlar demekten baska...:)
asena
11-16-2006, 12:51 PM
Boz-ok,kur'an ayetlerinin indirilis tarihlerine gore okursan,daha sonra koleligin haram kilindigini okursun.Bence Kur'anda eger cariyelerle ilgili bir sinirlama varsa,bunu tarihsel olarak irdelemek gerekir ki ordaki hikmeti anlayalim.Muhtemelen,cariyeler icin getirilen ortunme,hur kadinlar icin getirilenden once olmustur.
Dedim ya,su an islamiyeti bilemeyen var mi,Kur'ani okuyamayan,ilmihalleri,tefsirleri eline geciremeyenler?Varsa da burada,bu forumda,hatta internet ortaminda degiller.Bu nedenle diyorum ya,biliyoruz ayetleri,farzlari,pilavi isitip isitip onumuze getirilmesinden biktik artik.
Biraz da zina edenlere degnek vurulmasini gundeme getirsek.Su Tophane gerisine gidenlerin yemesi gerekenler,ikinci,ucuncu,dorduncu es alip "helalim" adi altinda zina edenler su cezalari veremiyoruz,dinimizin geregini yerine getiremiyoruz diye avrupa insan haklari derneklerine basvursak,hirsizin kolunu kesemiyoruz diye universite kapilarini tikasak?
Ama olmaz,kadinlara takilmis.Kadinin isteyip istemediginden emin olmadigi seyleri,helallikleri olmayanlar tartisir hale getirmis.
Abu Hurayra
11-16-2006, 12:59 PM
Cehennem ateshini görmeyeceklerde var...
Cehennemde chogunluk kadinlarmish,
Cennetde chogunluk miskin ve fakirler (hadisten)...
Bunu söyleyince Peygamberimize sormushlar, Acaba Kadinlar Allaha Kafir Asiy olacaklarmi ? diye, Peygamberimiz :saws: Onlar KOCAlarini Kafir-asiy olacaklar. Kocasinin buldugu-getirdigi nimetlere benimsemeden az görüp NANKÖRlük edecekler demishler...
Aslinda Kadinlara cennete girmek chok kolay,
Bakin Kocasi ondan razi olursa (tabiiki ikiide ALlahin emirlerine uyarak yashamalari lazim), oldu,
veya Chochuklarini Islama göre iyi terbiye vererek büyütse (Cennet Anneler ayag'i altindadir) vsr...
Sadece Kadinlarin kendileri Istemeleri lazim. Iste Cennete iste Cehenneme girir her kes.Cenneti Isteyen kishi Hayatini Qur'an ve Sunnete uygun olarak kurar. Istemiyeni bildigini yapar...
asena
11-16-2006, 01:05 PM
Nimeti ben getiriyorsam,kocam az buluyorsa kafir mi oluyor?
Simdi tartismali hadislere yoneliyoruz,sonucu dilerim kecinin yedigi ayete gelmez..
BOZ-OK
11-16-2006, 01:09 PM
Boz-ok,kur'an ayetlerinin indirilis tarihlerine gore okursan,daha sonra koleligin haram kilindigini okursun.Bence Kur'anda eger cariyelerle ilgili bir sinirlama varsa,bunu tarihsel olarak irdelemek gerekir ki ordaki hikmeti anlayalim.Muhtemelen,cariyeler icin getirilen ortunme,hur kadinlar icin getirilenden once olmustur.
Yukarda soylediklerinin bir an icin dogru oldugunu varsayarsak, o ilmihalleri yazan ve o ictihadlari yapanlarin Islami bilmediklerini soylemis olursun Asena, yani onlarin yaptiklari ictihadlari ciddiye alman icin de sebep kalmaz ortada.... Hele hele, bu gunun "Islam Ilmihali" kitaplarinda hala yer almasinin ve yuzlerce yil bu sekilde uygulanmasinin ise aciklamasi olamaz....Simdi... Asenacigim, bazi konulari acikliga kavusturalim... Birincisi, Kur'anda kolelik haram kilinmamistir, kolelerin haklarini duzenleyen bir suru ayet vardir ve Islam kolelere daha once hic bir dinde olmadigi kadar insancil yaklasmistir ama haram da kilinmamistir... Ayrica Islam tarihini okursan cok yakin zamanlara kadar koleligin var olan bir uygulama oldugunu gorursun, eger kolelik haram kilindiysa, ya yuzlerce yil Musluman dunyasi Islamin emrine aykiri davrandi veya bu emrin farkinda degildi...Sen sec artik... Ote yandan, cariyelerin ortunmesini duzenleyen bir ayet de yoktur...Ne Nur suresinden once, ne de sonra... Var ise lutfen birileri beni aydinlatsin, mutesekkir kalirim... Kur'andaki butun hikmet ise "ilahi kelam" da saklidir... Onemli olan gozumuzu ve gonlumuzu acip onun ne oldugunu anlamaya calismakta... Neyse, simdilik bu kadar.... Baska zaman devam etmek umidiyle...:)
Not: Yine hepsini alintilamamissin deme diye, diger sozlerinin tamamina katiliyorum...;)
Abu Hurayra
11-16-2006, 01:10 PM
Nimeti ben getiriyorsam,kocam az buluyorsa kafir mi oluyor?
Simdi tartismali hadislere yoneliyoruz,sonucu dilerim kecinin yedigi ayete gelmez..
Estagfurulla,
Burada benimsememek, NANKÖRlük etmek hakkinda bahsediliyor.
Yani Kocasina Sen az para buluyorsun diye hakaret etmek...
Hanedan
11-16-2006, 01:11 PM
Cehennem de en çok kadınlar olacaksa eğer oraya gitmek isteyecek çok erkek çıkacaktır:)
Benim merak ettigim bu ayet acaba uygulaniyor mu? Yani acaba belli bir yastan sonra kadinlar onceden ortunmelerine ragmen ziynet yerleri disinda ortulerini cikariyorlar mi ? Ziynet yeri ise benim bildigim boyundan baslar yani baslarini aciyorlar mi? Allah boyle bir hak vermis sonucta.
Abu Hurayra
11-16-2006, 01:24 PM
Cehennem de en çok kadınlar olacaksa eğer oraya gitmek isteyecek çok erkek çıkacaktır:)
Evet olabilir...
O hadisin Türkche tercümesini getireyim:
O hadisin Türkche tercümesini getireyim:
Sehih Buhari
Birinci kitab 2 bölüm, 28 numarali Hadis
Fasıl: KİTÂBÜ'L-ÎMÂN
Konu: Kadınların kocasına karşı vazifeleri;Nankörlük
Başlık: KADINDA KÜFRAN DUYGUSUNUN GÂLİP OLDUĞUNA DÂİR İBN-İ ABBÂS HADÎSİ
Ravi (r.a.): Abdullâh b. Abbâs
Hadis: Şöyle demiştir: Nebiyy-i Muhterem salla'llâhu aleyhi ve sellem buyurdu ki: "Bana Cehennem gösterildi. Bir de gördüm ki ehl-i Cehennem'in ekseri kadınlardır. Onlar küfrederler." (bunun üzerine): "(Yâ Resûlâ'llâh,) Allâh'a mı küfrederler?" diye soruldu. (Cevâben) buyurdu ki: Onlar kocalarına (karşı) küfrân ederler. İhsâna (karşı) küfrân ederler. Birisine dünyâ, dünyâ oldukça ihsân etsen de sonra senden (hoşuna gitmiyen) bir şey görse "Ben senden hiç bir hayır görmedim." der.
Kayıt No.: 27
EDIT yapilib ORIJINAL BUHARI KITABINDAN KONULDU!
asena
11-16-2006, 01:27 PM
Yukarda soylediklerinin bir an icin dogru oldugunu varsayarsak, o ilmihalleri yazan ve o ictihadlari yapanlarin Islami bilmediklerini soylemis olursun Asena, yani onlarin yaptiklari ictihadlari ciddiye alman icin de sebep kalmaz ortada.... Hele hele, bu gunun "Islam Ilmihali" kitaplarinda hala yer almasinin ve yuzlerce yil bu sekilde uygulanmasinin ise aciklamasi olamaz....Simdi... Asenacigim, bazi konulari acikliga kavusturalim... Birincisi, Kur'anda kolelik haram kilinmamistir, kolelerin haklarini duzenleyen bir suru ayet vardir ve Islam kolelere daha once hic bir dinde olmadigi kadar insancil yaklasmistir ama haram da kilinmamistir... Ayrica Islam tarihini okursan cok yakin zamanlara kadar koleligin var olan bir uygulama oldugunu gorursun, eger kolelik haram kilindiysa, ya yuzlerce yil Musluman dunyasi Islamin emrine aykiri davrandi veya bu emrin farkinda degildi...Sen sec artik... Ote yandan, cariyelerin ortunmesini duzenleyen bir ayet de yoktur...Ne Nur suresinden once, ne de sonra... Var ise lutfen birileri beni aydinlatsin, mutesekkir kalirim... Kur'andaki butun hikmet ise "ilahi kelam" da saklidir... Onemli olan gozumuzu ve gonlumuzu acip onun ne oldugunu anlamaya calismakta... Neyse, simdilik bu kadar.... Baska zaman devam etmek umidiyle...:)
Not: Yine hepsini alintilamamissin deme diye, diger sozlerinin tamamina katiliyorum...;)
Dedigim gibi "bir duzenleme varsa" dedim.,Cunku bir ayet hatirlamiyorum.
Evet bu arada haram degil,yavas yavas kolelerin azadi icin tesvik ayetleri inmis.Iste sunu yapan kole azad etsin,onu kendinden ayirmasin,kardes bilsin gibi.
Kole deyince aklima alinan,satilan insan gelirdi,sanrim islamiyet donemindeki kolelikten bahsedilirken,savas esiri olanlari kastediliyor.
Ama evet,eger ki bir caiye,yani kadin esir,eger musluman olmussa,sinirsiz cariye ile evlenmenin hikmeti ne olabilir?
Bu arada Boz-Ok,ilmihallere cok fazla guvenemiyorum.Buhari'nin(ki en guvenilir hadis kitabi) hadis kitabinda bile kecinin ayet sayfasini yemesinden bahsediliyor.Veyahut Hz,Omer'in recmi farz kilmak istemesi gibi hos olmayan bir iddiadan bahsediyor.
Ancak sunnet farklidir.Yani yillarca birlikte ummetle saf tutularak namazin kilinmasi gibi.
Abu Hurayra
11-16-2006, 01:49 PM
Dedigim gibi "bir duzenleme varsa" dedim.,Cunku bir ayet hatirlamiyorum.
Evet bu arada haram degil,yavas yavas kolelerin azadi icin tesvik ayetleri inmis.Iste sunu yapan kole azad etsin,onu kendinden ayirmasin,kardes bilsin gibi.
Kole deyince aklima alinan,satilan insan gelirdi,sanrim islamiyet donemindeki kolelikten bahsedilirken,savas esiri olanlari kastediliyor.
Ama evet,eger ki bir caiye,yani kadin esir,eger musluman olmussa,sinirsiz cariye ile evlenmenin hikmeti ne olabilir?
Evet Islam geldigi zamanlar kölelige karshi chikib kölelerin hur olmalarina yol veren ilk din oldi. Chok konularda bir kulu hur etmek lazim denilen yerler var...
Bu arada Boz-Ok,ilmihallere cok fazla guvenemiyorum.
Ba'zi ilmihallarda var chok güvenli deg'il. Siyaseti, bid'atleri karishtirmish.
Demishlerki Peygammberimiz, Aranizda ihtilafli zamanlar chogalan zamanlar gelecek, o zaman siz o konunun hükmüni Kitab(Kurani Kerim) ve Sünnete (Sehih Hadislere) göre chiqarin...
Buhari'nin(ki en guvenilir hadis kitabi) hadis kitabinda bile kecinin ayet sayfasini yemesinden bahsediliyor.
Ilk defa duyuyorum, O hadis Hangi Kitalarinda gelmish, Hangi bölüm, hangi numarayla, Senedi nasil,Raviyleri kim? Onu bizde okuyalim belki mana bashkadir...???
Veyahut Hz,Omer'in recmi farz kilmak istemesi gibi hos olmayan bir iddiadan bahsediyor.
Hadislerde Buharinin kendi Iddealari yok, Buhari sadece söylenilen hadislerin, Sehih oldugu olmadigini achiklamish, Sahihleri bir araya toplamish.
Bu hadisinde yukarida sordugum gibi kaynakalrini getirebilirmisiniz?
Yine yanlish anlamayin, Belki bashka manalar vardir, ondan merak ediyorum ;)
saygilarla
Aybike
11-16-2006, 02:09 PM
Cehennem ateshini görmeyeceklerde var...
Cehennemde chogunluk kadinlarmish,
Cennetde chogunluk miskin ve fakirler (hadisten)...
Bunu söyleyince Peygamberimize sormushlar, Acaba Kadinlar Allaha Kafir Asiy olacaklarmi ? diye, Peygamberimiz :saws: Onlar KOCAlarini Kafir-asiy olacaklar. Kocasinin buldugu-getirdigi nimetlere benimsemeden az görüp NANKÖRlük edecekler demishler...
Aslinda Kadinlara cennete girmek chok kolay,
Bakin Kocasi ondan razi olursa (tabiiki ikiide ALlahin emirlerine uyarak yashamalari lazim), oldu,
veya Chochuklarini Islama göre iyi terbiye vererek büyütse (Cennet Anneler ayag'i altindadir) vsr...
Sadece Kadinlarin kendileri Istemeleri lazim. Iste Cennete iste Cehenneme girir her kes.Cenneti Isteyen kishi Hayatini Qur'an ve Sunnete uygun olarak kurar. Istemiyeni bildigini yapar...
Hade ordan...Bu sizin arzu ettiğinizdir..Kadınlar çok olacakmış...
Kocaya nankör olmayacakmışız...Ben öyle iyi bir kocaya nankörlük eden kadın
görmedim..Ama namuslu karısına eziyet eden erkek doludur dünya..ATMA MAZLUM DİN KARDEŞİYİZ....
Eşine eziyet eden erkekleri (Birde buna zina edenleri eklersek) cehennem de bize yer kalmaz..HADİSMİŞ....hade ordan...
Aybike
11-16-2006, 02:10 PM
Mevlitlere bende gitmem bacım...
Hep gülesim geliyor..nedenini bilmiyorum ama...
KURAN ı keyifle dinlerim ama..Çalışırken çoğunlukla ya kulaklığımdan yada açık hep dinlerim...
Abu Hurayra
11-16-2006, 02:27 PM
Hade ordan...Bu sizin arzu ettiğinizdir..Kadınlar çok olacakmış...
Kocaya nankör olmayacakmışız...Ben öyle iyi bir kocaya nankörlük eden kadın
görmedim..Ama namuslu karısına eziyet eden erkek doludur dünya..ATMA MAZLUM DİN KARDEŞİYİZ....
Eşine eziyet eden erkekleri (Birde buna zina edenleri eklersek) cehennem de bize yer kalmaz..HADİSMİŞ....hade ordan...
Dediginizi Yanlish anlamishim, EDIT yapib bu haberi yaziyorum, EGER HADISi Inkar etmek isteseniz, SAHIH hadisi, 6 büyük mahddis bu hadisi kendi toplamlarinda getirmishler. Sehih HADISI inkar etmek kishini dinden chikarir!, Yani PEygambberimize töhmet etmish olur, öyle dememishler diyib. SO be carefull
Mevlitlere bende gitmem bacım...
Hep gülesim geliyor..nedenini bilmiyorum ama...
KURAN ı keyifle dinlerim ama..Çalışırken çoğunlukla ya kulaklığımdan yada açık hep dinlerim...
asena:
Bende Mevlitlere gitmem,
Cünkü bunu yapin diyen Ne kuranda, Ne hadisde, Ne sahabe Hayatlarinde, Ne Tabeinlerin Hayatlarindan, Ne 4 Mezheb Ulamalarinin Kitablarinda delil var...
bu konuda chok konushmushtuk....
Demir Kağan
11-16-2006, 02:30 PM
İşi ehline bırakınız. Kişilerin bir konuda yorumları olabilmesi için önce bilmeleri gerekir. Bilgi sahibi olmadan da fikir ve yorum sahibi olmak zararlı malumunuz. Bu başlık beş sayfa daha gider ama biz bir yere gitmiş olmayacağız.
gurkan
11-16-2006, 02:32 PM
HADİSMİŞ.
Çok önemsiz gibi söyledin Aybike Hanım. Genel tuttun. Bence yanlış yaptın. Onu eserlerine alanların yaptığı sahihlik araştırmasının mislini yapmalıydın. Çünkü Hadis'i nakledenler Hadis ilminde en sahih kabul edilen isimler. Eserlerine aldıkları hakkında sahihlik araştırması yapmış. Ayrıca biliryormusun bilmiyorum Peygamberimiz dinde Allah tarafından Hüküm sahibi kılınmış Hakim kılınmış Bildirdiğine uymakla emrolunduk. inanıp inanmamak gayri senin bileceğin iş. Bize düşen bildiğimizi açıklamaktır.
Benim bayanlar hakkında nasıl bir düşünceye sahip olduğumu da iyi bildiğini düşünüyorum.
Aybike
11-16-2006, 02:35 PM
Gürkan...
Ayetlerde tartışma YOK...
Ama hadislerde anlaşmazlık ÇOK...
AKIL VAR MANTIK VAR....
Ha ..SENDE BENİM NASIL BİR KADIN OLDUĞUMU BİLİYORSUNDUR ARTIK..
UMARIM...
Abu Hurayra
11-16-2006, 02:43 PM
Gürkan...
AKIL VAR MANTIK VAR....
Ha ..SENDE BENİM NASIL BİR KADIN OLDUĞUMU BİLİYORSUNDUR ARTIK..
UMARIM...
Hadislerin de chishitlisi var, Sehih, Zaif, Uydurma Hadisler vsr...
Ama Sehih hadisleri inkar eden insan dindan chikar.
Yukaridaki Hadis SEHIH dir, 6 büyük muhaddisin hadis toplamlarinde helmish...son haberimi edit yapib koydum....yanlish anlayib öyledir demishim...
gurkan
11-16-2006, 02:45 PM
Gürkan...
AKIL VAR MANTIK VAR....
Araştırmak gerekli Aybike Hanım. Hele Eğer Bu isimler Buhari Ve Müslim İse ;
Hangi delile dayanır anlaşmazlığın ? Bunu Akıl ve Mantık ile mi ölçeriz ? Araştırmak lazım Aybike Hanım. Araştırmak lazım. Başkası olsa cevab da yazmazdım. Lakin değer verdiğim bir insansın. Aşağıdaki sayfa daki Mealen Ayetleri incelermisin ? Eğer aklına takılırsa tefsir de öneririm.
http://forum.arbuz.com/showthread.php?t=33625
Allah Cümlemizi dosdoğru yola iletsin. Ziyana uğramışların yoluna değil.
Selametle..
Aybike
11-16-2006, 02:52 PM
bana cehennem kadınlarla dolu olacaktır sözünü EFENDİMİZ demiştir
lafını kimse kabul ettiremez...ANADOLUDA YÜZYILLARCA kadınımıza bu lafla eziyet edilmiştir...unutulmasın...
Abu Hurayra
11-16-2006, 03:07 PM
bana cehennem kadınlarla dolu olacaktır sözünü EFENDİMİZ demiştir
lafını kimse kabul ettiremez...ANADOLUDA YÜZYILLARCA kadınımıza bu lafla eziyet edilmiştir...unutulmasın...
Cehennim ehlinin chogu denilmish, ve Hangi türlü kadinlar gireceg'i kesin söylenmish. ANADOLUNUZDA öyle yapilmishsa bu bütün Islamda böyle yapilmasi demek degilki, Anadolu Islam Ummeti yashashan küchük ülkenin birisi. Hadisden Mana Kadinlari Sabrli, Shükrlü olmaya davet edmek, kocasina saygi ve sevgi göstermek, Allahtan takva etmege chagirmaktir (Wallahu 'alam)
Bu Hadis sehihdir. Sizde Sehih HADIS ne demek düshüncesi yoksa Muhaddislerin suchu ne. Onlar kafadan atib Sehih , zaif demiyorlardi. Her bir Hadisin senedini iyice arashtiriyorlardi.
Bu ilmsizlerce söyleyen lafinizla Hem Peygamberimize, hem Sahaba Ibnu Ömere, Hem Muhaddisler Buhârî, Müslim, Nesâî, Malik e töhmet edib onlari yalan söylemede suchluyorsunuz. Nefsinizi biraz ele alib önce HADIS ne demek onu iyice ög'renin.
saygilarla...
asena
11-16-2006, 04:25 PM
Ayeti keci yemistir.
Abu Hurayra
11-16-2006, 04:34 PM
Ayeti keci yemistir.
O hadisi ben Buharide görmedim? Onu bulmaya yardimci olumusunuz?
Önceki postlarda Buhariyda gelmish demishtiniz, öyleyse, hangi kitabda ,senedi ni, raviylerini, kachinci numarayla geldigini söyleyin?
saygilarla...
asena
11-16-2006, 04:44 PM
O isin hikaye kismi.Recm'in inkarinin dinden cikmayla bir tutmaktan bahseden kisim.Bir hadis olarak algilanir mi bilemem,arsivimde Buhari 93/21,İtkan: 2/34 olarak geciyor.
Hz.Omer'in bu kelimeleri agzindan cikarabilmesi icin ya ayeti gercekten kaybettiler(ki Kur'an'in butunlugunun krounacagi ayetle belirtildigi icin bu olamaz),ya da bu olayin astari yoktur.
Yahu inaniyor musunuz Peygamber efendimiz,evinden cikmayan,colugu cocuguyla ilgilendigi icin etraftan fazla haberi olmadigi,veyahut kocasinin etkisinde kalip yalanci sahitlik yapmasi durumunda kaldigi icin sahitliginden suphe duyuldugu kadinlarin aklini noksanlikla,veyahut muayen gunu(gerci
bu hayiz gunu rahat gecer kadinlarin ama bazilarinin) o gunlerde namaz kilmamasinin,ya da orucunu kaza yapmasinin din eksikligi oldugu gorusunde oldugunu?O zaman yolcu otururken kiliyorsa,onun da mi dini eksik?
maddi durumu imkani olmayan Haci olamiyorsa,onunda mi eksik?Degil cunku sartlar belli.
Inaniyorum,hicbir sekilde bu lafta yanlis yoktur diyorsaniz,siz devam edin.
Abu Hurayra
11-16-2006, 05:25 PM
O isin hikaye kismi.Recm'in inkarinin dinden cikmayla bir tutmaktan bahseden kisim.Bir hadis olarak algilanir mi [B]bilemem,arsivimde Buhari 93/21,İtkan: 2/34 olarak geciyor.
Buharinin Hangi Kitabini 93 ve 2 böllümlerinde var öye bir hadis???
Buhari 93/21, Itkan 2/34 Denilen numarali bölümde Hich bir Kitabda böyle bir "HADIS" yok.
Yahu inaniyor musunuz Peygamber efendimiz,evinden cikmayan,colugu cocuguyla ilgilendigi icin etraftan fazla haberi olmadigi,veyahut kocasinin etkisinde kalip yalanci sahitlik yapmasi durumunda kaldigi icin sahitliginden suphe duyuldugu kadinlarin aklini noksanlikla,veyahut muayen gunu(gerci
bu hayiz gunu rahat gecer kadinlarin ama bazilarinin) o gunlerde namaz kilmamasinin,ya da orucunu kaza yapmasinin din eksikligi oldugu gorusunde oldugunu?O zaman yolcu otururken kiliyorsa,onun da mi dini eksik?
maddi durumu imkani olmayan Haci olamiyorsa,onunda mi eksik?Degil cunku sartlar belli.
Inaniyorum,hicbir sekilde bu lafta yanlis yoktur diyorsaniz,siz devam edin. iyice sapitmishsiniz....Allah hidayete yollasin, Bu Sahih Hadisdir, Töhmet etmeden korkun, Bu kesin DIn düshmanlarinin ishi. Onlar böyle genchlerin kafalarini kendileri udurmush "hadis"lerle yikiyorlar. Chünkü biliyorlarki Sehih hadisi red etmek insani dinden chikariyor. Zaten onlari o lazim
Ben bu sahte "hadisi" ne Arabcha, Inglizce ve ne Türkchede Buharinin Orijinal Kitablarindan bulabildim. Kitabda öyle numaralar var ama o numarali HADIS YOK, UYDURULMSH SAHTE HADISDIR ONLAR!
Ne -Al-jome' us Sahih,(Sehih Buharide)
Ne Al- Adab Al- Mufrat da
Ne Al Tarikh Al kabir, kitabinda
ve Ne Al Tarih al Saghir kitablarinda bulabilirsiniz, böyle hadis yok!,
Bu gibi Hadis davasini getirenleri sadece Internetdeki Dindüshmanlari, VEYA Türkche MEZHEBSIZ lerin sitesinden bulursunuz.
Mezhebsiz cemaatlarda chok(Kitab ve Sehih Hadise esaslanan Sünnete göre yashayanlarda var). Ama Hadisleri Inkar eden Sapitmish Cemaati ilk kez görüyorum.
Bu Cemaatlar, Hadisleri Inkar ediyorlar!, Esassiz yalan hadisleri Muhaddisler yazmish diye davada bulunuyorlar.
Sehih hadisleri Inkar edenlerin KAFIR olduguna SHEK SHÜBHE YOK!,
UYDURMA YAPANLARDA AYNISI, DAHA FENASI!
Allah hidayete yollasin!
asena
11-16-2006, 06:41 PM
Buharinin Hangi Kitabini 93 ve 2 böllümlerinde var öye bir hadis???
Buhari 93/21, Itkan 2/34 Denilen numarali bölümde Hich bir Kitabda böyle bir "HADIS" yok.
iyice sapitmishsiniz....Allah hidayete yollasin, Bu Sahih Hadisdir, Töhmet etmeden korkun, Bu kesin DIn düshmanlarinin ishi. Onlar böyle genchlerin kafalarini kendileri udurmush "hadis"lerle yikiyorlar. Chünkü biliyorlarki Sehih hadisi red etmek insani dinden chikariyor. Zaten onlari o lazim
Ben bu sahte "hadisi" ne Arabcha, Inglizce ve ne Türkchede Buharinin Orijinal Kitablarindan bulabildim. Kitabda öyle numaralar var ama o numarali HADIS YOK, UYDURULMSH SAHTE HADISDIR ONLAR!
Ne -Al-jome' us Sahih,(Sehih Buharide)
Ne Al- Adab Al- Mufrat da
Ne Al Tarikh Al kabir, kitabinda
ve Ne Al Tarih al Saghir kitablarinda bulabilirsiniz, böyle hadis yok!,
Bu gibi Hadis davasini getirenleri sadece Internetdeki Dindüshmanlari, VEYA Türkche MEZHEBSIZ lerin sitesinden bulursunuz.
Mezhebsiz cemaatlarda chok(Kitab ve Sehih Hadise esaslanan Sünnete göre yashayanlarda var). Ama Hadisleri Inkar eden Sapitmish Cemaati ilk kez görüyorum.
Bu Cemaatlar, Hadisleri Inkar ediyorlar!, Esassiz yalan hadisleri Muhaddisler yazmish diye davada bulunuyorlar.
Sehih hadisleri Inkar edenlerin KAFIR olduguna SHEK SHÜBHE YOK!,
UYDURMA YAPANLARDA AYNISI, DAHA FENASI!
Allah hidayete yollasin!
Kutub-u sitte hadislerinde aradim simdi.
Hatta bir link vereyim
http://www.risale-inur.org/yenisite/moduller/hadis/index.php?hid=1577
Ravi: Hz. İbnu Abbas(r.a.)
Hadis Metni: Hz. Ömer (ra)'i hutbe verirken dinledim. Şöyle demişti: "Allah Teala hazretleri Muhammed (sav)'a hak (din ile) gönderdi ve O'na Kitaba indirdi. Bu indirilenler arasında recm ayeti de vardı! Biz bu ayeti okuduk ve ezberledik. Ayrıca, Resulullah (sav) zina yapana recm cezasını tatbik etti, ondan sonra da biz tatbik ettik. Ben şu endişeyi taşıyorum: Aradan uzun zaman geçince, bazıları çıkıp: "Biz Kitabullah'da recm cezasını görmüyoruz (deyip inkara sapabilecek ve) Allah'ın kitabında indirdiği bir farzı terkederek dalalete düşebilecektir. Bilesiniz, recm, kadın ve erkekten muhsan olanların zinaları, -delil veya hamilelik veya itiraf yoluyla- sübüt bulduğu takdirde, onlara tatbik edilmesi gereken Kitabullah'da mevcut bir haktır. Allah'a kasemle söylüyorum, eğer insanlar: "Ömer Allah Teala' nın kitabına ilavede bulundu" demeyecek olsalar, recm ayetini (Kitabullah'a) yazardım."
Kaynak: Buhari, Hudud 31, 30, Mezalim 19, Menakibu'l-Ensar 46, Megazi 21, İ'tisam, 16; Müslim, Hudud 15. (16
http://www.risale-inur.org sitesi dindusmani mi?
Abu Hurayra
11-16-2006, 08:41 PM
Asena bana kizmayin ashagida GENEL cevab yaziyorum.
Allahtan avf etesini sorarak bashliyorum:
Öncelikle ben sizden ilk Kechi hakinda sormushtum, kaynak yanlish, Buhari nin hich