View Full Version : Türk-İslam Ülküsü
yavuz
11-18-2006, 01:08 PM
Bu Dava Özüdür İSLAMİYET 'in
Bu Dava Güneşi, Mazlum Milletin,
Bu Dava, Herşeyden, Herşeyden çetin,
Bu Yolda Dert, Hüzün, Gurbet Bizimdir.
S.Ahmed ARVASİ
Gönül sarayından tüm dostlara selam olsun...
Ulu çınarın gölgesinde yetişmiş karanfillere ve yücelerden inmeyen zor günlerin evlâtları,kış mevsiminin vazgeçilmez güzelliği olan Kardelen çiçeklerine...
Ílahi tecelli ile fıtratımıza konulan muhabbet duygusunun tüm yoğunluğuyla bedenimizi sardığı şu dem görüyoruz ki, gözlerimiz madden birbirimizi görmese de, kalplerimiz hep göz göze...ve hep bir atıyor. Ne saadet!... Zaten düşünürsek dünyanın muhabbet üzerine yaratıldığını anlarız: " Sen olmasaydın, sen olmasaydın, alemleri yaratmazdım..." Sevgi pınarının serin suyunu şöyle bir yüzümüze çaldığımızda, önce Ona olan aşkı; ve o aşkın büyüsüyle Onun verdiklerine olan aşkı ruhumuzun ta derinliklerinde hissederiz... Görürüz ki, bu sevgi bize çok şey yaptırır: Çiçek bozuğu halini almış dünyaya can vermek,solgun bahçeleri yeşertmek ve göklerin mavisini güneşin sarısıyla barıştırmak için Ona varacak bir kapının eşiğine kurban olmuş ve kendimizi yağız tenli bir sevdaya adamışız... Íyinin ve kötünün ne olduğundan bihaber, kendi cebindeki güneşi başka alemlerde arayan gafillere hakikat sırrını aşikar etmek ve uyuyan destanları uyandırmak bizlerin işi dostlar... Ancak bunun için önce bizim uyanmış olmamız gerek.
Gaflet uykusunu terk edenlere, Seher aydınlığından selamlar olsun!
Özünde güneşi fark edenlere, Mutlu yarınlardan selamlar olsun!
Türk - Íslâm kültürüne, Türk - Íslâm medeniyetine, Türk - Íslâm ülküsüne bağlı, Türklük şuur ve vakarına, Íslâm iman, aşk, ahlâk ve aksiyonuna sahip, Türklüğü bedeni, Îslâmiyet'i ruhu bilen, milletini teknolojik hamlelerle dünyanın bir numaralı devleti yapmak özlemi ile çırpınan, Dünya Türklüğünün, Íslâm dünyasının ve bütün mazlum milletlerin ümidi olmaya namzet bir gençlik yetiştirmekten başka çaremiz yoktur.
borcugin
11-19-2006, 02:30 AM
S.A.
yavuz bu ülkünde Ortodoks Gagauz Türklerine yer var mı? Varsa nasıl olacak.
Selametle.
yavuz
11-19-2006, 02:34 AM
S.A.
yavuz bu ülkünde Ortodoks Gagauz Türklerine yer var mı? Varsa nasıl olacak.
Selametle.
Onları İslam'a davet etmekten başka bir şey elimizden gelmez... Ama tabi Türk düşmanı bazı Müslümanlardan öndedir protokoldeki yerleri kalbimizde :cool:
yavuz
11-19-2006, 02:37 AM
Ayrıca yeri gelmişken sorayım; Gagauz kelimesi Gök-Oğuz kökünden geliyordu sanırım... Gagauz Türklerinin, Peçeneklerle veya Avarlarla bir alakaları var mı?
borcugin
11-19-2006, 02:46 AM
Onları İslam'a davet etmekten başka bir şey elimizden gelmez... Ama tabi Türk düşmanı bazı Müslümanlardan öndedir protokoldeki yerleri kalbimizde :cool:
S.A.
Peki onlarda seni Ortodoksluğa davet etse(Gerçi öyle bir şey yapmıyorlar ama varsayım üzerine söylüyorum). Bir Gagauz var aynı düzeyde bir de Oğuz. Biri Müslüman diğeri Ortodoks. Gönlündeki sıralaması inancından dolayı bir sıralama mı olur yoksa Türklüğe hizmetinden dolayı bir sıralama mı olur? Merak ediyorum.
Gök Oğuz, evet öyledir. Yani Türk Soylulardır. Soracağına araştırsana yavuz. :lol: Ben nerden bileyim, Gagauz uzmanı mıyım? :lol:
Ben Türk Ülküsü sözünü daha tutarlı ve kurtuluş yolu olarak görüyorum. Üst siyaset ve stratejik olarak.
Selametle.
yavuz
11-19-2006, 03:00 AM
Bu Ülkü, Türk olmayan Müslümanları kapsadığı gibi Müslüman olmayan Türkleri kapsar şüphesiz... Öyle ya Müslüman Çaka Beyliği ve Ortodoks Peçenekler İstanbul'u birlikte kuşatmışlardır ;)
Türk-İslam Ülküsü, Nizam-ı Alem üzerine kurulmuştur. Nizam-ı Alem de dünyada bir tek mazlum kalmayana dek savaşmak, dünyayı düzene sokmaktır. Osmanlı bunu layığıyla yerine getirmiştir... Müslüman Ache'ye yardım ettiği gibi, Müslüman olmayan Balkan ırklarına da (başta yunanlar) sahip çıkmıştır. İspanya'dan sürülen Müslümanlara kol-kanat gerdiği gibi Yahudilere de kucak açmıştır. Bugün Afrika'da aç ve açıkta yatan, en uç noktalarda milyonlarca insan Müslümansa, Osmanlı'nın bir eseridir. Demekki Osmanlı bu insanların sesini asırlar önce duymuş; onlara bir yudum su götürmek için çalışmıştır.
Diyeceğim o ki; Osmanlı'nın, Türk-İslam Ülküsü'nün, Nizam-ı Alem'in tek amacı vardır... O da, mazlumun arkasında olmak! Bu yolda Gagauzlar bizim yanımızda yer almayabilirler. Ama Müslüman-Türk ruhu her zaman onların arkasında olacaktır.
Ahde Vefa
11-19-2006, 04:42 AM
Nasil ki alman milleti alman ve hiristiyandir. Türk milletinin de milli kimliginde Türklük ve islamiyet en üst derecedeki belirleyicilerdir....
kimligini bilmeyen toplumlar, tipki adini bilmeyecek kadar sasirmis ve kendini kaybetmis bir insan gibi yok olup gitmeye mahkum olurlar.
Ayrica Gökoguzlar dünde kardesimizdiniz bugünde kardesimizsiniz yarinda kardesimizsiniz. Etle tirnak nasil ayrilamazsa bizlerde ayrilamayiz çünkü damarlarimizdaki asil kan buna izin vermez!
Bütün Türkler kardestir, fakat EN YÜCE DÎN ISLÂMDIR.
Ahde Vefa
11-19-2006, 05:14 AM
ayrica Turk-Islam Ulkusunde hurriyet, "Allah'tan baska ilah yoktur" olcusu ile hareket edebilmektedir..
Tabriz_Han
11-19-2006, 06:03 AM
Ismail Turut - Hem musluman Hem Turkum
http://www.sevay.org/detay.asp?id=142
http://mp3.sevay.org/mp3/Di%F0er/Ismail%20Turut%20-%20Musluman%20Turkum%20-%20www.sevay.com.mp3
Yahshi Siir
Turk olmak, musluman olmak musluman olmayanlari nefret etmeye ifade etmiyor, musluman olmayanlari TUrkleride ayni saygi ve sevgi vermeliyiz, eger birisinin kalbi iyise, cana yakinsa, iyi insansa bu herseyden daha onemli.
Gagauzlar'da bizden, Sakalar'da bizden, Cavuslarda bizden, milletimizi dislayamayiz, onlarin inanclari saygili olalim. Biz irkci, nefret, yobaz millet degiliz, zulum edenelere hep el atik, Al-Andalus'da Yahudi ve Araplari biz yardim etik ve yeni bir vatan verdik, Bosna'dan, Fransadan, Almayadan v.s zulum edenelere el atik ve onlara vatana kabul etik. Biz boyle hos-gorulu, ahlakli bir toplumuz, ozumuzu unutmayalim.
Musluman olmayan Turkler hic bir engel degil, millletimizin zenginligidir.
Sevelim Sevilelim
Ulkuculuk basarisiz olmaya mahkumdur. Sosyal demokrasi temelli, kulturel agirlikli bir Turk birligi uygun olacaktir. Ulkucu mantik bu ulkeye ne getirdi birisi soylesin lutfen ?
yavuz
11-19-2006, 10:32 AM
erk abiciğim, burada bahsi geçen ülkü Osmanlı'yı 600 yıl ayakta tutan ülküdür... Başarısızlığa mı mahkumdur bu peki?
erk abiciðim, burada bahsi geçen ülkü Osmanlý'yý 600 yýl ayakta tutan ülküdür... Baþarýsýzlýða mý mahkumdur bu peki?
Osmanliyi ayakta tutan degerler ile bugunku ulkuculuk arasinda hicbir baglanti goremiyorum. Osmanlinin yukselisinde ki en onemli etken gocebe-bozkir Turk anlayisidir. Istanbulun fethine kadar bu anlayis devam etmis ancak zamanla Osmanli icindeki gayri-Turk unsurlarin artmasi ile zaten Imparatorluk cokuse gecmistir. Osmanliyi Imparatorluk yapan ise Islamin oldugu kadar Turklugun hosgoru yapisidir. Su anki ulkucu zihniyette ise kimseye hosgoru oldugunu sanmiyorum.
Turk-Islam deyimi bir kaliptir bunun icinin doldurulmasi sart.
Ahde Vefa
11-19-2006, 12:38 PM
Sosyalist Irkçilik, bu Türkiyede yeni moda mi?
EGETÜRK
11-19-2006, 01:09 PM
İslam'a evet ama arap kültürüne hayır...Bende borcugin ağabeyimiz gibi Türk ülküsünü daha tutarlı görüyorum...din bir inançtır,Türklerin de çoğu Müslüman olduğu için Din bir birliktelik aracıdır ama bu insanlar Türk olmasa idi herhangi bir birliktelikten bahsedemezdik...
Demir Kağan
11-19-2006, 01:39 PM
Türk-İslam sentezi zırvalıktan öte değildir.
Saçmalık ve boluculukten baska birsey degil ..
dila73
11-19-2006, 02:00 PM
arkadaşlar ayıp değil mi, lütfen...
bu yazdıklarınız sizi rahatsız etmiyor mu :=(
Etmiyor niyemi cunku Turk halkinin cogu muslumandir sanki halkimizin yuzde 50 si hristiyan ve bu yuzden catisma varda turk islam sentezi diye bir salaklik one suruyorlar neredeyse herkes musluman bu geyik muhabbeti ne icin ???
Ayrica musluman olmayan turklerde gagavuz kıpçak var alevi var şaman var hristiyan var varda var simdi boyle yapilinca bolucluk olmuyormu sacmalik olmuyormu ?
Kaptan-i Derya
11-19-2006, 02:16 PM
simdi mete sen yukardaysan assagi in, ayakkabilarini giyin ceketinide almayi unutma cunku bu saatlerde hava soguktur orda, kapiyi ac disari cik, saga dön, ilerle ve ilk sokak sola dön, ordan dümdüz git yine ilk sokaktan sola dön, ordanda dümdüz git ve ordanda ilk sokak sola dön ve evin yolunu bulmaya calis kocum, senin buna ihtiyacin var, sana iyi gelir.
Ahde Vefa
11-19-2006, 02:19 PM
Türk-İslam sentezi zırvalıktan öte değildir.
Türk-ortodoks sentezi olsaydi nasil sahip çikardin ama, degilmi?
her kuyu'dan cikiyorlar ya su sosyalist dev-yolcu Türkçüler, hayirdir?
borcugin
11-19-2006, 02:26 PM
S.A.
Her zamanki gibi tartışmıyoruz. Nefislerimizi, kişisel dar açılarımızı, önyargılarımızı ortaya koyuyoruz. Ve her zamanki gibi bir birlik kuramıyoruz. Bir paydada buluşamıyoruz. Yazılan iletiler hoş değil. Bu yazılan iletileri şiddetle kınıyorum. Lütfen ortak paydalarımızın egolarımızın arkasında kalmasına, kişisel eziklik, görü, fikir ve çıkarımlarımızın öne çıkmasına izin vermeyiniz. Çok zor değil, vermek, almak, sevmek, paylaşmak çok zor değil. Dilin kemiği olmalıdır. Her şeyin bir sınırı vardır. Kırmak ve dökmek ile hiç kimse hiç bir yere varamamıştır.
Selametle.
Simdi keaney sen yukardaysan assagi in, ayakkabilarini giyin ceketinide almayi unutma cunku bu saatlerde hava soguktur orda, kapiyi ac disari cik, saga dön, ilerle ve ilk sokak sola dön, ordan dümdüz git yine ilk sokaktan sola dön, ordanda dümdüz git ve ordanda ilk sokak sola dön ve evin yolunu bulmaya calis kocum, senin buna ihtiyacin var, sana iyi gelir.
Kaptan-i Derya
11-19-2006, 02:36 PM
Simdi keaney sen yukardaysan assagi in, ayakkabilarini giyin ceketinide almayi unutma cunku bu saatlerde hava soguktur orda, kapiyi ac disari cik, saga dön, ilerle ve ilk sokak sola dön, ordan dümdüz git yine ilk sokaktan sola dön, ordanda dümdüz git ve ordanda ilk sokak sola dön ve evin yolunu bulmaya calis kocum, senin buna ihtiyacin var, sana iyi gelir.
tabi ben herzaman yaparim bunu, zihnini acar insanin soguk hava ;) Sanada öneririm iyi gelir :)
Demir Kağan
11-19-2006, 02:41 PM
Türk-ortodoks sentezi olsaydi nasil sahip çikardin ama, degilmi?
her kuyu'dan cikiyorlar ya su sosyalist dev-yolcu Türkçüler, hayirdir?
Kardeşim, ister Türk-Hristiyan, ister Türk-Müslüman, ister Türk-Şaman. Hepsine karşıyım. Sadece Türklük bize yeter.
tabi ben herzaman yaparim bunu, zihnini acar insanin soguk hava ;) Sanada öneririm iyi gelir :)
Cok komik acayip komikmisin sen ha ha ha bos bos konusma istersen ..
Sosyalist Irkçilik, bu Türkiyede yeni moda mi?
Sosyalist irkci nedir aciklarmisin ? Eger bana dediysen ben asla irkci degilim. Bir Turkun Kurtten Yunandan Ermeniden ustun gormem. Herkesi Allah yaratti. Komunist falan da degilim, tkp v.b partiler bu ulke yapisina terstir.
Tabriz_Han
11-19-2006, 06:14 PM
Turk Islam, Musluman Turk, bu gercegi "sacmalik" diyen, kendi halkini tanimiyor demektir. Boyle dislamakla ne sagliyorsunuz? Turk milletin, Dogu Turkistan'dan Prizene kadar buyuk cogunlugu muslumandir. Ahlakli, aileye onem veren, saygili, imani saglam olan toplumuz, cogumuz muhafazakar ama yobaz degil, hos gorulu, misaverperliki onem veririz.
Turk Islam dusuncesi yeni degildir, bin senelik gelisen bir ulku, Timur'un, Saltuk Bugra Khan, Osman Gazi'lerden bize ulasti. Bu bin sene icinde, Turkler Orta Asya'yi tamamen Turklestirdi, Anadolu ve Balkanlara ulasti. Buyuduk ve yayildik ve malesef bazen birbirimizle bile catistik.
Bunlari ornek alarak, tarihimizin hatalarindan ogrenerek ve basarilari ileriye tasimak bizim gerekcemizdir.
Biz bu yolda, musluman olmayanlari dislamadik kotu davranmadik ve imdi;de yapmamiz lazim.
Asirilik bize fayda vermez, denge saglamak lazim, solcu ol sagci ol bunlar sadece siyaset'dir en onemlisi milletimizdir bunu unutmamak gerek.
gurkan
11-20-2006, 08:38 AM
Sadece Türklük bize yeter.
Sana Bir ağabeyin olarak konuşuyorum.
İçerisinde İslam Olmayan hangi model olursa olsun at çöpe. Neden mi ? Bu inancımdan dolayı böyledir doğru. lakin bu sana dayatılmaz ve sana anlatmak istediğim neden bu değil senin için İçerisinde islam olmayan bir modelin neden çöpe gitmeye mahkum olduğunu söyleyeceğim ? Çünkü bizler İslamın gelmediği devirde ki Türk toplulukları değiliz. Bugun Türk toplulukları ezici çoğunlukla müslüman.
Madem birlik istiyoruz 300 milyon civari Türkün dini İslamdır. Kesinlikle İslamın olmadığı model olamaz. Milletini seven bir bireysen de aynı termoloji yine geçerli. İslama inanmayan için bu iki önemli nedenden olayı tanınmalı saygı gösterilmelidir.Bundan sonra birlik konuşabiliriz. Bundan gayri istek öneri hertürlü kelam var olan gerçek ile çelişir. Adına isim konur hikaye diye okunur. Hayalperestlik olur. Sen kendine bakma bütüne bak. Ben müslüman Türküm. Beni ve benim gibileri içerisinde İslam olmayan hiçbirbirliğe razı edemezsiniz. Gayri Dinime saldıran olursa Türk olduğuna bakmam ilk kılıçı çekerim. Bütün birlik dine saygı temelinde gelişebilir bunu sakın unutma. Allah Galip gelendir. biz müslümanları vasıta ederek dinini galip gelenlerden eyleyecektir. Herşey Allah'a döner. Gayrisi Dünyanın fani hayatına tapmaktan öte bir inanç değildir. Ben Irkçılığı kökünden reddettim. Soyculuğu reddettim. Ve Hepimizin Ademoğlu insan olduğumuzu unutmadım. Bunu bir müslüman Türk ağabeyin söylüyor.
Selametle...
Seckjin Khan
11-20-2006, 09:36 AM
Türklerin hepsi müslüman olacak diye bir kural olduğuna inanmıyorum herksin inancı kendine bu yollu bi oluşumun geleceği olmaz.
Tebriz Han kimse turkun musluman olmasini sorgulamiyor kimseninde gucu yetmez bunu degistirmeye ama slogan garip sanki hristiyan ulkesindeyizde turk islam ulkusunden bahsediyorlar .
Biri sunun cevabini versin ulkenin ve turk dunyasinin buyuk cogunlugu hristiyan olsa turk islam ulkusunu anlayabilirim bir amac oluyor fakat simdi buyuk cogunluk musluman neyin ulkusu oluyor o zaman bu ? Muslumanlara hakaret gibi bir slogan sanki sizin muslumanliginiz muslumanlik degil gibi ..
Sunu unutmamak lazim ya milliyetci olursun ya islamci ikisi bir arada olmaz
Islam milliyetciligi reddeder dolayisiyla turk islam sentezi olmaz .
EGETÜRK
11-20-2006, 10:57 AM
olası bir Türk birliğinde Türklük ana unsur İslam ise ara unsur olabilir...Bizi birleştiren Türklüğümüzdür çünkü...
Ahde Vefa
11-20-2006, 11:08 AM
Tebriz Han kimse turkun musluman olmasini sorgulamiyor kimseninde gucu yetmez bunu degistirmeye ama slogan garip sanki hristiyan ulkesindeyizde turk islam ulkusunden bahsediyorlar .
Biri sunun cevabini versin ulkenin ve turk dunyasinin buyuk cogunlugu hristiyan olsa turk islam ulkusunu anlayabilirim bir amac oluyor fakat simdi buyuk cogunluk musluman neyin ulkusu oluyor o zaman bu ? Muslumanlara hakaret gibi bir slogan sanki sizin muslumanliginiz muslumanlik degil gibi ..
Türk(-islam) Milliyetçiligi sirf irksal degil kültüreldir Türk-islam Milliyetçiligi ummetçiligin Türkçe adidir...
Bizler sadece kendi ülkemizde kendi milletimizin çikarlari dogrultusunda, vatanini milletini seven "Ne Mutlu Türküm Diyene" diyebilen, "Türkçe Konusanlar" milliyetçisiyiz. Peygamber (sav) Efendimiz "kavminizi seviniz" demistir. Bizde kavmimizi seviyoruz bu sevgi sirf irksal degil dilseldir... yani Türkçe konusanlar olarak seviyoruz.
Türk Türk'üm deyince, milletini sevince irkci, fasist, kafatasçi olacak, müslümanim elhamdulillah deyince dinci, islamci, yobaz olacak,
yok öyle yagma, bu dünyanin en büyük haksizligidir....
insanlar bizleri yani Türk-islam sentezciler tarif ederken bizim kendimizi tarif ettigimiz sekilde degil, baskalarinin bizi tarif ettigi sekilde kabul etmek istiyorlar.
(Bu ise iftiradir ve dinimizde haramdir)
Hem Türk hem Müslümanim ELHAMDÜLILLAH..
http://img49.imageshack.us/img49/1659/imagesuf9.jpg
yavuz
11-21-2006, 12:54 AM
Gören de burada propaganda yapıyoruz sanacak... Osmanlı torunları, Osmanlı mirası olan bu ülküyü, Nizam-ı Alem'i unuttuysa bunu hatırlatmak boynumuzun borcudur. Cengiz Han sırf İslam'ın doğuşundan 300 yıl sonra bile müslüman olmadı diye ona Türk diyenler oldukça, Selahaddin Eyyübi veya Said Nursi İslam'a hizmet etti diye Selahaddin-i Kürdi, Said-i Kurdi diye adlandırıldıkça bu tebliğimize devam edeceğiz, emin olun!
Alparslan
11-21-2006, 01:58 AM
Bu dunyada Allah bizi yolladi ki birbirimizi yiyelim diye...Turk bir millet adi, Islam din...Biri bilincli tercihin bir digeri bilincsiz tercihin. Yani biri secilmis biri atanmis diyelim. Birincisi TURK-ISLAM sentezi diye bir sentez olmaz...OLAMAZ, ISLAM veya TURKLUK eksik midir ki sentez yapip butunu bulalim? Islam inanmayanlari cezalandirir. Turk olmayanlari cezalandirmak isteyen gerzekler var mi bilmiyorum. He peki ne olabilir? Turkler MUSLUMAN bir millet olarak tarihe gecmistir, Musluman Turkler bizim adimiz,hazmedemeyen genel toplulugun disinda kalir.Ama her topluluk disi kalan aykiri-MARJINAL-DEGISIK yada DAHI degil genelde ASOSYAL insanlardir.Bizim konustugumuz konu cok onceleri konusulmus ve 2 ekol olusmus, millet kavrami uzerine. Biri milleti olusturan unsurlar dil-tarih-kultur-orf birligidir demis ve belki cografya birligi de olabilir diye eklemis. Digeri DIL-DIN-TARIH-ORF-VATAN birligidir demis ama herbirini ayri ayri yeter sart saymistir. Turkluk kimsenin tapusunda mi? Muslumanlik? O vakit kimse TURKLUK bizi bize yeter demesin yoksa KAZAK kardeslerimiz sizi biraz oksar....Muslumanlik milliyetcilige zittir da demesin, o zamanda cahilligi ortaya cikar. Muslumanlik milliyetcilige-milletine sahip cikmaya degil Irkciliga ters bakar. Bu aradaki farkin cok bugulu olmasi ise MILLETIN tanimindaki farkta yatar.
Sahsen 3 hilalin golgesi bana yeter derdim 10 sene once...Ama insan buyudukce olgunlasir lafi hakikaten dogruymus...Tum Turkler ama once Musluman Turkler ile isim olur,he tek fark olan GOK-OGUZLAR mi? Onlar beni kardes saydigi surece kardesim. Ama onlari her seferinde one suren anlayisin altinda baska siyasi projeler aramaya basladim...Turkiyede hatta Dunyada kac adet gayri-muslim TURK var? GOK-OGUZLAR ve HAZARALAR belki TUVA lilar. Bu toplumlar ile alip veremedigi olan Musluman var mi? o vakit neden devamli : YA ONLAR NOOLACAK deniyor? Neden on kalkan hep onlar? Musluman Turklerin milliyetci kanadinin kullandigi BOZKURT simgesi GOK-OGUZLAR dan gelmedi mi? Sevgi Erenerol ve babasi hangi parti de idi? Bizim INSAN olanlar ile sorunumuz yok...Ayrica millet LAFLA degil ICRAATLA adam olur. ICRAAT edeni elestirmek kolay, laf bedava....Bugun Turkiye de Sosyal adaleti sosyal demokratlar getirecek diyebilen arkadaslar var ise lutfen ufak da olsa bir on calisma gostersin. Tum Turk ulkeleri diyoruz degil mi?Kerkuk'de Turk kardesleri olanlar nasil rahat yatiyorsunuz?Bagdatta olen araplar Musluman kardesi olanlar ya siz? Yediginiz yemekler girtlaginizdan geciyor mu? Ya Uygur derken diliniz ,elinizde cin mali oyuncaklariniz mi var?Yada cinli bir Muslumani oldurse kizil cin tepkisizlige devam mi yine? Karabag icin de sosyal adaleti temin etsenize. Afganistana da el atsaniza, DOSTUM olanlar surunuyor azicik baksaniza.Amerikali PUSTUN tecavuzune ugruyor PESTUN kizlari, onlar degil mi bacilarimiz? Tum Muslumanlar ben EVET INANDIM dedigim mudetce kardesim ve sorunlari bir elin parmaklari gibi beraber hissedilir. Ama ben once bana en yakinimdan baslayayim once ulusal sonra milletsel sonra evrensel sorunlara gogus gererim demenin adidir TURK MILLIYETCILIGI. Buna sacmalik, zirva zart zurt diyenler kendi projelerinde hayatta kalabiliecek yada daha guzeli yasanmis bir ornek getirsin uzun vadede...
Allah'a sizi Musluman ve Turk yaratmis diye kafa tutmayin, VALLAHI VALLAHI VALLAHI NANKORLUKTUR....NANKOR adam ne milletine ne dinine yarar...
Hepiniz sozde milliyetcisiniz turkculuk adı altında seriat propagandası yapıyorsunuz herkes türk neredeyse herkes musluman ee sorun ne o zaman ???
Sorunu soyliyeyim su anda hilafet seriat olmadıgı icin turk islam sentezi olmuyor degilmi ??
Yemezler beyler milliyetcilik altından seriat propagandası yapıyorsunuz bu vatanı seriatcılara yedirmeyiz bu ülkede 15 20 milyon alevi var bir o kadarda seriat istemeyen ATATURK cu sünni vatandasımız var boyle masallarla kandiramazsiniz bizleri.
BoRaN
11-21-2006, 09:08 AM
Hepiniz sozde milliyetcisiniz turkculuk adı altında seriat propagandası yapıyorsunuz herkes türk neredeyse herkes musluman ee sorun ne o zaman ???
Sorunu soyliyeyim su anda hilafet seriat olmadıgı icin turk islam sentezi olmuyor degilmi ??
Yemezler beyler milliyetcilik altından seriat propagandası yapıyorsunuz bu vatanı seriatcılara yedirmeyiz bu ülkede 15 20 milyon alevi var bir o kadarda seriat istemeyen ATATURK cu sünni vatandasımız var boyle masallarla kandiramazsiniz bizleri.
Eeee 40 milyon yaptı Türkiyemizin Nüfusu kaç yawf..:S
yavuz
11-21-2006, 09:25 AM
15-20 milyon alevi bir taraflarını yırtsalar çıkaramazlar bu ülkeden... Her türlü yolsuzluğu yapabilirsiniz sayarken :lool:
Şeriatı isteyen kim bu arada? "Türk'üz, Türkçüyüz, Atatürkçüyüz... ve en önemlisi de Müslümanız." Biz bunu savunuyoruz! Ülkeyi İran'a değil -kültürel anlamda- Osmanlı'ya çevirmeye çalışıyoruz.
Eeee 40 milyon yaptı Türkiyemizin Nüfusu kaç yawf..:S
40 milyon onemli bir rakamdir ve istenmiyorsa bazi seyler dayatilamaz yoksa ic savas cikar 70 lerde sag sol simdi laik antilaik ic savaslar kar saglamadi bu ulkeye bir donem karanliga burunduk birdaha istemiyoruz ..
Şeriatı isteyen kim bu arada? "Türk'üz, Türkçüyüz, Atatürkçüyüz... ve en önemlisi de Müslümanız." Biz bunu savunuyoruz! Ülkeyi İran'a değil -kültürel anlamda- Osmanlı'ya çevirmeye çalışıyoruz.
Gercekten Turkcu ve Ataturkcuysen basimin uzernde yerin var .
Kulturel olaraka Osmanli ya cevirmekten bahsediyorsun ne demek istiyorsun
birkere Osmanli ummet ti milliyetcilikten bahsedemezssin musluman ol ne olursan ol mantigi yani seriat hilafet .
Ayrica ulkesine bir kac kopru cami disnda baska bir hizmet vermemis buna ragmen surekli vergiler almis savas kaybettikce vergileri arttirmis karsi geleni kilictan gecirmis kendi keyfi icin saraylar yaptirmis bir osmanliyami ozeniyorsun ???
gurkan
11-21-2006, 11:05 AM
.
Ayrica ulkesine bir kac kopru cami disnda baska bir hizmet vermemis buna ragmen surekli vergiler almis savas kaybettikce vergileri arttirmis karsi geleni kilictan gecirmis kendi keyfi icin saraylar yaptirmis bir osmanliyami ozeniyorsun ???
Bir gün Ünlü Avrupa seyyahlarından bir satır okuyordum. Osmanlı'yı geziyor "Bu türkler acayip adamlar Tanrı adına kılıç sallıyorlar. Sonrada Tanrılarını kandıracak kocaman evler yapıyorlar(Camiler için diyor;) ) Bu Bizans torunu sen bizanstan ileri.
Niye Camii yaptilar dedimmi hala ulkemize gelen turistler camileri geziyorlar sahsen benim gezdirdigim bir alman hayran kalmisti ne kadar ic acici demisti bende yurtdisindayken katedrallere bakarkan hayranlik duyuyorum ama adamlar bunun yaninda sehirde yapmislar yollar altyapilar herseyi yapmislar.
Sorun bu degil sorun vatandasa hizmet etmekten guzel bir sehir insaa etmek uretip kazanmak bilime onem vermektir nice bilim adami seytani icatlar yapiyor denilerek olduruldu.
Simdi Osmanli neden coktu savas kazanamadigi icin birsey uretip satmadigi icin savas kazanilamayinca ganimet olmayinca Osmanli halkin ustune yonlendi vergileri arttirdi halki bunaltti ustelik verdigi bir hizmet yok yol su elektirik hicbirsey padisahin mali olan topraklarda yasiyorlar diye vergi tarihi okursaniz bir suru isyan var osmanlinin saraydaki zevk sefasi uzerine halk sayisi sefer saray basmistir bunlari hic merak ettinizmi lale devri isyani neden halk neden sarayari koskleri basip yagmaladi lale bahcelerini dagitti zorbalik yuzundenmi yoksa bardagin tasmasindanmi ? kendinizi onlarin yerine koyun acsiniz onlar keyfinde sefasinda arti okadar karaktersiz bir osmanliki Islam icin en gunah olan birseyi yapmislar Haremlere milletin karisin kizini toplamislar bir kere becerdiklerini birdaha becermemisler buna ses cikarmazssiniz gunah degilmi helalmi bunlarami kalmis islamm adina mucadele ustelik bunu yapan hem padisah hemde halife ayni zamanda .
Allah icin savasiyorlarsa bakanlar neden hristiyan neden turkce bilmezler bakin ozbeklere kazaklar kirgizlara azerilere yuzyil bile surmemis rusca ogrenmeleri ustelik neredeyse anadilleri olmus durumda .
Osmanli Turkluge hizmet etmemistir orhan bey den sonraki tum osmanli padisahlarinin analari gayrimuslimdir bunu biliyormuydunuz turkluk onemli olsa boyle bir soy kabul edilebilinirmiydi ?
Osmanliyi elestirmek turklugu elestirmek degildir yanlis yonetim her zaman elestirilmelidir Osmanliyi ornek aldikca daha cooook gerileme donemine mahkum kaliriz cozum ummet degil millet ulus olmak birakin isteyen istedigine inasin ..
gurkan
11-21-2006, 11:51 AM
Mete Sana Biraz Tarih öğrenmeyi öneririm İnalcık Hoca'dan başla belki ezberin bozulur.;)
Tarihçilerin kutbu ağır konuştu
Osmanlı tarihi konusunda dünyanın sayılı isimlerinden Prof. Dr. Halil İnalcık, dün Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde bir söyleşi yaptı. Tarihin propaganda aracı olarak kullanıldığını belirten İnalcık, Patrik'in ekümeniklik iddialarının belgeleri hiçe saymak olduğunu ve birçok problemin altında AB'nin yattığını söyledi.
"Doğru tarih, belgelere dayanır. Belgeler geçmişi olabildiğince doğru şekilde ortaya koyar. Yegâne aynamız belgeler olmalı. Ancak onlar bize tablonun tüm parçalarını gösterir. Medyada birtakım yazarlar tarih konularını bir heyecan kaynağı yapmak için sansasyonel şeyleri öne çıkarıyor. 'Gemiler aslında kaydırılmadı. Vahdettin vatan haini mi?' gibi... Bu yaklaşımdan çok rahatsızım. Bu kimseler beni düzeltmeye bile kalkıyor." Bu sözler, 90 yaşındaki duayen tarihçi Halil İnalcık'a ait. Ömrünü tarihe, özellikle de Osmanlı tarihine ve tarihteki yanlışları belgelerle düzeltmeye adayan Prof. Dr. İnalcık, dün hem Osmanlı'ya dair pek çok mesele, hem de Türkiye gündemindeki sorunlar üzerine bir sohbet gerçekleştirdi. Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde yapılan "Onlar tarihçi ise ben değilim!" başlıklı söyleşide İnalcık, tarihin günlük siyasi meselelere alet edilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Merak duygusunun peşinde, Bursa ve kadı sicilleri gibi unutulmuş pek çok belgeyi tarihe kazandıran İnalcık, tarih sahnesindeki iddiaların bazılarının milli birliğimizi, devletimizi, kültürümüzü aşağılayıcı nitelikte olduğunu söyledi.
'Patriki padişah tayin ederdi'
"Tarihçilerin yanlış bilinenleri düzeltmesi gerekir; ama kimimiz medyaya alet oluyoruz. Tarih kötüye kullanılıyor." diyen İnalcık, kendi sorduğu 'Nasıl mı?' sorusunu şöyle cevaplıyor: "Tarih toplumların çözemediği pek çok meseleye cevap vermekle yükümlü; Kıbrıs, Ermeni meseleleri gibi. Ama tarih bir aynadır ve her devirde başka bir yönden tutulur. Bunun önüne geçemeyiz. Tarih, siyasi propaganda aracı olarak kullanılıyor." Bu girizgâhtan sonra İnalcık, ABD ve Avrupa'daki Ermeni ve Yunan diasporaları konusuna geliyor. Her türlü sorunun temelinde tarihî haklar meselesinin yattığını söyleyen İnalcık, İsrail'in, "2000 sene önce Filistin topraklarında biz vardık." demesini örnek gösteriyor. "Mescid-i Aksa'yı yıkalım, 2000 sene evvelki eserleri çıkaralım' diyorlar. Doğru tarih hangisi o zaman?" sorusuna ise İnalcık'ın cevabı, "Belgelere dayanan... Belgeler geçmişi olabildiğince doğru şekilde ortaya koyar." şeklinde oluyor.
Günümüz Türkiyesi'ndeki tarihçilerin pek çoğunun hocası olan İnalcık, konuşmasında güncel konulardan örnek verirken 'ekümenik patriklik' konusuna değinmeden edemiyor. "Bartholomeus'un birtakım iddiaları var; 'İstanbul, Ortodoks dünyanın merkezidir gibi'. İstanbul'u Türkiye'nin bir vilayeti değil, Ortadoks dünyanın merkezi sayıyor. 'Patriklik, Ekümeniklik 14 asırdır kesintisiz devam ediyor' diyor. 'Türk hakimiyeti bir değişiklik getirmedi, ben böyle bir geleneği temsil ediyorum' diyor." şeklinde konuşan Halil İnalcık, bu iddiaların doğru olmadığını söylüyor. İnalcık Hoca, bu iddiaların, tarihî belgeleri ve Lozan'ı hiçe saymak olduğunu belirtiyor. "Çünkü" diyor; "İstanbul'un fethiyle Bizans ve ona bağlı bütün müesseseler hükümsüz kaldı. Bir devlet battı, bütün müesseseleri de onunla birlikte hükümsüzleşti. Fatih, fetihten bir sene sonra patriklik makamını tashih etmiş. Fatih, akıllıca bir politikayla halkın bir patriğe ihtiyaç duyduğuna karar vererek bir berat ile Ocak 1454'te Scolaris'i patrik tahsis etti. Kesintisiz bir devamlılık söz konusu değil. Padişah, patriği beratla tayin eder ve ancak ondan sonra patrik söz sahibi olur. Padişah patriğin yanına bir devlet memuru da verir ki kiliselerden vergileri düzenli toplayabilsin. Yani patriğin otoritesi padişaha tabi." diyor. İnalcık'ın verdiği bilgilere göre Fatih, Scolaris'i Batı'nın politikalarına karşı olduğu için tercih etmiş. Ayrıca seçilen patrik sadece Osmanlı ülkesindeki Ortodoksların dinî lideri oluyordu, yani ekümenlik söz konusu değildi. Ortodoks halkın, 19. yüzyıla kadar hayatını çok rahat sürdürdüğünü söyleyen Prof. Dr. İnalcık, Lozan'da da patrikle ilgili koşulların belirlendiğine dikkat çekiyor: "Türk tebasından olması, Türkiye'deki Ortodoks halkın dinî işlerini görmesi gibi. Lozan'da Batı çok şey kaybetti. Bu kaybettiklerini de dostluk zamanlarında geri kazanmaya çalıştı. Devlet, ABD ve Yunan hükümetiyle dostluk zamanlarında verdiği tavizlerin bedelini ödüyor şimdi. Yunan hükümetiyle sözde dostluk pahalıya patlıyor işte. Son patriğin iddiaları devlet içinde devletçilik."
Halil İnalcık Hoca, bugün karşılaştığımız problemlerin çoğunun tarihi koşullara göre algılamaktan kaynaklandığını söylüyor: "İhmaller, tavizler bizi nereye getirdi. AB, siz Avrupa Birliği deyin, ben 'Allahın Belası'nı tercih ediyorum; yalnız Yunan iddialarının değil Ermeni iddialarının da maşası. Patriklik ve ekümenlik iddialarında da aynı oyun oynanıyor. AB'ye girelim, ümitliyiz, iyi niyetliyiz falan filan; ama bunları yapacağız derken de 1923 Lozan'ı unutmayalım."
Prof. Dr. Halil İnalcık, konuşurken Prof. Dr. Ahmet Akgündüz'ün 'Bilinmeyen Osmanlı' kitabına da gönderme yapıyor. Akgündüz'ün 'Osmanlı'da sadece şeriat hukuku var. Devlet hukuku yok.' dediğini aktaran İnalcık, "Halbuki biz Fatih Kanunnamesi'ni biliyoruz." diyor; "16. yüzyıla kadar fermanlara bağlı, örf ve âdetlere bağlı kanunlar vardı. Daha sonra müftüler etkili olmaya başladı. Fatih Kanunnamesi'nde sadece ceza meselelerinde İslam fıkhı söz konusu. 'Bilinmeyen Osmanlı' çok popüler bir kitap; ama Akgündüz Osmanlı tarihini İslam tarihî olarak algılıyor. "Bütün Osmanlı kanunları şeriattan çıkmıştır" algısı doğru değil."
Rengin Ege
gurkan
11-21-2006, 11:55 AM
Osmanliyi elestirmek turklugu elestirmek degildir yanlis yonetim her zaman elestirilmelidir Osmanliyi ornek aldikca daha cooook gerileme donemine mahkum kaliriz cozum ummet degil millet ulus olmak birakin isteyen istedigine inasin ..
Bu işler önce Had bilmekle olur. Osmanlı Dünyayı yönetmiş. Konuşuyorsun daha. Bugun borcun batağın içinde ilerliyoruz doğru. Dünya ıı Abdülhamid dönemi kadar sözümüz geçmiyor. Yerim İslamın olmadığı Türklüğü ben Irkçımıyım. Reddettim. Sana dedik uyan da Bütüne bak. Hala Terane.
Sen benim dediklerime cevap ver baskasinin dediklerini bana satma konuya uyumlu gidelim .
Borc bataginina ozal devriyle girdik cumhuriyetle bagdastiramazssin osmanli zamanindada kotu yoneticiler vardi simdide var ustellik suandaki hukumet ulkeyi bolunmeye ve anarsiye suruklemektedir .
Ar namustan bahsedersin soyun haremlerde zina edip durdu hepsinin anasi gayri muslim istersen tek tek yazarim .
gurkan
11-21-2006, 12:27 PM
Sen benim dediklerime cevap ver baskasinin dediklerini bana satma konuya uyumlu gidelim .
Borc bataginina ozal devriyle girdik cumhuriyetle bagdastiramazssin osmanli zamanindada kotu yoneticiler vardi simdide var ustellik suandaki hukumet ulkeyi bolunmeye ve anarsiye suruklemektedir .
Ar namustan bahsedersin soyun haremlerde zina edip durdu hepsinin anasi gayri muslim istersen tek tek yazarim .
Neyse Mete seni haline bırakacağım.
Bugün bütün Oteller fuhuş yatağı. Evlenmek ne gerek. ters düz ilişkiler homosellik adını duymadığım her illet mevcut Can Kurban Osmanlıya . Bu konu Türk İslam Konusu sende İslamı dışlıyorsun bende sana gerçeğe bak diyorum. Sonra Ben reddediyorum İslamı dışlayan her çalışmayı. Kabul etmeyen varsın bizden olmasın . Boş tartışma bana bir şey sağlamayacak Mete. Hazır halim keyfim iyi iken değil mi. Başlamayalım Kavgaya sen sağ ben selamet. Seninle Ortak hiç paydam yok. Aynı dili yazarız aynı dilden konuşmayız. Sen bana araplaşmış dersin: Ben sana Bizanslaşmış. Boş tartışma dedim ya.
Hadi Kal selametle...
Tabriz_Han
11-21-2006, 02:38 PM
Mete
Hepiniz sozde milliyetcisiniz turkculuk adı altında seriat propagandası
Seriat diyince ne anliyorsun, onu ogrenmek istiyorum, cunku sanki cok kotu birseymis gibi davraniyorsun. Seriat, bugunki "medya"nin gosterdigi sacma sapan hikayelerle hic bir alakasi yok, ve bazi asiri orgutlerin sozde "sariat" gercek "seriet"le alakasi yok.
Seriat propogandasi nasil yapilir? Turkiye'nin yasalarin bir cogu "seriat" kanunlara uygun zaten, Osmanli hukuk sistemi, Yasa (Turk, laik) ve Seriat (Islami) Kanun'u kulaniyordu ve dunyanin en gelismis sistemiydi.
Mete
Kim bunu dedi? Hilafet'in bununla ne ilgisi var.
Mete
bu ülkede 15 20 milyon alevi var bir o kadarda seriat istemeyen ATATURK cu sünni vatandasımız var boyle masallarla kandiramazsiniz bizleri.
Lutfen, Alevi TURKLERI kulanmaya calisma, en sinirlendigim olay, hep kulanmaya calisirsiniz ve degisik gostermeye calisirsiniz. Alevi kulturu Oz bir Turk kulturu, Alevi'de Muslumandir ve Turk-Islam Ulkusunun icindedir.
Ve dedim gibi, su an Turkiye bir cok yasa "seriet"'le uygun. Turkiyede "Din bakanligi" var, baska bir Laik devletde bunu gorebilirmisin? Turkiyen'in Laikligi, ilimli Laiklik, asiri degil ve dine'de karsi degil, Jakobit Fransayla karistirmayin.
Mete
Selimiye, Sultanahmet, Suleymaniye v.s bugun UNESCO dunya miraslarin listesinde yer aliyor ve Turkiyeye milyonlarca turist cekiyor, ilgi yaratiyor ve ulke icin faydali reklam veriyor.
Osmanli surecinde bugun Turkiye dedigimiz bolge Turklestirildi, eger Osmanli olmasaydi, bugun Turkiye olmazdi ve sen bunlara herhalde yazamazdin.
Onlar sizin Ataniz, Osmanli kulturu dunyanin en zengin medeniyetlerine sahip olan bir devletdi, o zamanlar Avrupalilar, Turkceyi ogrenmeye calisti birbiriyle hava atmak icin, en buyuk musiki yazarlari bizim calgilarimizi kulanirdi, Turk elbiseler giyerlerdi v.s v.s Bugun malesef, sizin gibi dusunenlerin yuzunden, Turkiye Turklerin bazilari Osmanli Atalarini saygi vermedigi icin, kendini Avrupaya satiyor, onlara ustun goruyor, onlar gibi gorunmek ve olmak istiyor. Iste fark burada, Osmanli doneminde onlar "GRAND TURC" olmak istiyorlardi.
Mete
yurtdisindayken katedrallere bakarkan hayranlik duyuyorum ama adamlar bunun yaninda sehirde yapmislar yollar altyapilar herseyi yapmislar.
Tarihi hicmi okumadin, Osmanli hakkinda hic bir bilgin yokmu :rolleyes:
Osmanli yeni bir kent yada semt baslatmak isteyince, ilk once "Akar Su" ararlardi, kaynaginda yada en temiz bolgesine, "Ulu Cami" insa ederlerdi. Cami'nin onemini'de anlatayim. Cami, ayni zamanda bolgenin okulu, yuksek okul ve kent buyurse Universitesiydi. Cami icine "Cesme" yapilirdi, burada halk ucretsiz temiz su icebilirdi ve kolaylikla bulabilirdi. Ulu Cami yanina "Pazar" yapilirdi ve Pazar'daki yapilan para'nin her pazarcidan kucuk bir ucret alirak, Okul hizmetleri, Imarethaneler, yoksulara yardim ve yeni projeler icin kulanilirdi. Ulu Cami etrafina, bolge tasarlama yapilirdi, evler duzgun sekilde, hepsi temiz suya ulasayabilecek halinde yapilirdi. Yolar, akaclamar, kopruler, belediye baskanlik binasi v.s yapilirdi.
Ve bugune bakiniz, sanki geriye gitik, Osmanli sehirlerini cok onem veriyordu ve herseyi adam gibi yapiyordu. Bugun alti guz senelik Osmanli eserler halen sag saglam ayakda ama bir depremde sozde modern yapilislarin yarisi depremde dusuyor ve halki olduruyor.
Osmanli kent tasarini nasil yaptigini ogren, hayran kalirsin.
Sen git tarihini oku, yozlasma...
Lutfen, Alevi TURKLERI kulanmaya calisma, en sinirlendigim olay, hep kulanmaya calisirsiniz ve degisik gostermeye calisirsiniz. Alevi kulturu Oz bir Turk kulturu, Alevi'de Muslumandir ve Turk-Islam Ulkusunun icindedir.
Ne kullanicam ben Alevi yim bizim yolumuz insancil koru korune baglanma yolu degil bugun direniyorsak bazi seylere Turkyugumuz yuzundendir Aleviler islami kabul etti fakat kendi kulturune uygun olarak araplasmadan Alevi lik oz Turkluktur bunda hemfikiriz.
Osmanliyi ovuyorsun sanirim azerisin biz azerilerle caldiranda osmanliya karsi savastik bas sehrimiz Tebriz di biz degismedik Alevi ler osmanliyi hala sevmez unutmadik Yavuz denen osmanli padisahinin caldirana yururken anadoluda silahsiz 40.000 alevi yi coluk cocuk kadin demeden katlettiler ustelik kurtlerle birlesip .
asena
11-21-2006, 03:49 PM
Turkiyede "Din bakanligi" var
Var mi oyle bisey?
Tabriz_Han
11-21-2006, 04:41 PM
Mete
Ne kullanicam ben Alevi yim bizim yolumuz insancil koru korune baglanma yolu degil bugun direniyorsak bazi seylere Turkyugumuz yuzundendir Aleviler islami kabul etti fakat kendi kulturune uygun olarak araplasmadan Alevi lik oz Turkluktur bunda hemfikiriz.
Osmanliyi ovuyorsun sanirim azerisin biz azerilerle caldiranda osmanliya karsi savastik bas sehrimiz Tebriz di biz degismedik
Alevi'de muslumandir, Turk-Islam;in disanda degil.
Evet, Osmanli Safavilerle savasti, Safaviler AkKoyunlu ve KaraKoyunla savasti, hepimiz Turk'duk ve ozamanlar "super-guctuk" ama malesef bazen birbirimizle savastik. Bu olaydan hic kimse fayadalanmadi, tamamen hatta'di ve hatalarimizdan ogrenmeliyiz. Onun icin bu mehzep olaylardan ilerlemek lazim, hepimiz Turk;uz hepimiz muslumaniz, olanlar oldu artik gelecegimiz onemli. Osmanli Safaviler savasti ama halen Osmanli'ya hayranim, Osmanli uc kita'yi yoneten super-dovletdi, Turk'u uc kitaya bildirti, Turk dillini uc kitaya yaydi, dunyanin en harika mimari eserlerinden insa etdi, ve tum dunyada Turk devleti olarak biliniyor.
Tum Turk devletleri saygim var, Xiong-nu Hunlarinda, GokTurkleride, Selcuklular, Karakhanlilar, Timurlular, Safaviler, Baburlar v.s v.s
Hepsi bizim tarihimiz, hepsini sahip cikmaliyiz.
borcugin
11-21-2006, 04:49 PM
Osmanliyi ovuyorsun sanirim azerisin biz azerilerle caldiranda osmanliya karsi savastik bas sehrimiz Tebriz di biz degismedik Alevi ler osmanliyi hala sevmez unutmadik Yavuz denen osmanli padisahinin caldirana yururken anadoluda silahsiz 40.000 alevi yi coluk cocuk kadin demeden katlettiler ustelik kurtlerle birlesip .
S.A.
Saygısızlık adına yazmak istemiyorum ama Türkiye Aleviliği bir mezhep değildir. Bir inanış, bir felsefeden öteye gitmeyen yalnızca ve yalnızca Türkiye'ye özgü bir bakış açısıdır. Azeri Şialığı hele hele İran Şialığı ile dinsel ya da felsefi bakımından elma armut kadar farklıdır.
İslâmlaşmayı Araplaşma olarak kabul edişinizi dinlerin ve özellikle İslâm'ın evrensel bir din olduğunun farkına henüz varamamışlığınız olarak kabul ediyorum. Oldum olası, Şamanizm Türklerin dinidir, İslâmiyet Arapların dinidir, Hıristiyanlık Romalıların dinidir gibi söylemleri hep hem kısır, hem dayanaksız ve hem de aydın kişiye yakışmayan yersiz sözler olarak algılamışımdır. Güya siz diyorsunuz ki, İslâm Arapların dini ama biz bu dinin içine Şamanizm kattık. Kültür, gelenek, müzik farklı şeylerdir din farklı şeylerdir. Bunları dine yamamaya kalkmanız üstekilk Arapların dini adına (!) tutarsızlığınızın göstergesidir. Şamanlığa gelince, bugün dünyadaki Türk Şamanların tam 400 katı kadar şaman bulunmakta olup bunların 200 kadarı Amerika 15 kadarı ise Kuzey Kutbunda yaşanmaktadır.
Benim tanıdığım Alevilerden Osmanlı'yı ve Yavuz'u sevenlerde vardır. Tarihi kendi koşulları altında incelemek ve varsa yanlışlıkları doğru bir Tarih Bilimi zemininde ve doğru üsluplarla ortaya koymak daha hayırlıdır. Eleştirilemez olan Tarih değildir. Ama bu özgürlüğü İslâm'a ya da ona inanan Müslümanların İnancına saldırarak yapmak özgürlük değil üzgünlük getirir.
Selametle.
Allahin(c.c) tevafukuna bakinki, ne Osmanliyi Orta asya devletlerine baglamis, ne de Orta asya devletlerini Osmanli topraklarina baglamis...
bir Tumur ve Beyazit meselesi var o da Timur vefat ederken agliyor, hayatindaki en buyuk hatanin o cenk oldugunu soyluyor...
Allah(c.c) gelecekte bu devletlerin birlesip guclenip, sahibul Kuran olmalari icin hic bu milletlerin bir birlerinin onurlarini kirdirmadi(allahu alem)
gurkan
11-22-2006, 02:19 AM
Yine sarmışsın makaraya Mete. Ezberlemişsin bir terane okuyorsun. ;) Asileri İyi yaptı Yavuz; Yok bekleseydide Şah İsmail'le bıraksaydı.:lol:
Topkapı sarayı Müzesi Arşivi; N: 6522,6636,5321,5035,3062,5812,Solakzade,359 vd,Ali,Künh'ül Ahbar; Esad Efendi , n 2162 vrk, 233/a vd;Hoca saadettin efendi; Tacüt Tevarih,c. II sh 245 vd; Koca Müverrih, Bedayi ,c.ıı vrk,452/a-b;Uzunçarşılı,Osmanlı Tarihi, c.ıı,sh 225-231,253-270
Osmanlı Padişahları müslümandırlar ve kendi idare ettikleri devlette de İslam Hukukunu tatbik etmişlerdir. İslam Hukuhunda ise; Kafirlerle yapılan savaşlarda dahi katliam yani soykırım yapmak yasaktır.Zira Hz.Peygamber ,savaş halinde dahi,çocuklar,kadınlar,din adamları, ve yaşlılar gibi yedi grup insanı katletmenin caiz olmadığını bütün komutanlarına emir olarak vermiştir. Kaldi ki dinde ilim sahibi maneviyatı yüksek olan Yavuz'un dinin yasakladığı katliamı ve hem de müslümanım diyen bir gruba karşı yapmış olması mümkün değildir. Ancak tarihi olayları doğru öğenmek şarttır.
Erdebil şeyhlerinden Şeyh Cüneyd şeyhliğine şahlık katmak istemiş muvaffak olamayarak 1456 yılında katl edilmiştir. Yerine geçen oğlu Şeyh Haydar da aynı gayeyi devam ettirmiş ve Anadolu'yu şialaştırmak metodunu kullanarak şahlığını pekiştirmek istemiştir. Kucaklarında büyüdüğü Akkoyunlu Devletine de hıyanet edince , Yakup Bey tarafından 1488 yılında o da öldürülmüştür. Yerine geçen Şah İsmail ise , Erdebil Sofuları ve Halifelerini Anadolu'ya göndererek ,Hem Anadolu'yu şialaştırmaya ve hemde böylece Anadolu'yu Hakimiyeti altına almayı hayatının gayesi edinmiştir. Nitekim temkinli davranmayan Akkoyunlu Devleti;torunları olan Şah İsmail tarafından ortadan kaldırılmıştır.
Akkoyunlu Devletini ortadan kaldıran ve şeyhliği ve hem de şahlığıyla Anadolu üzerine yürüyen Şah İsmail; halifeleri vasıtasıyla Anadolu'yu tam bir anarşiye sürüklemekte maalesef muvaffak olmuşlardır. 1507 yılında üzerine yürüdüğü Alaüddevle Bey'in mağlubiyeti üzerine Elbistan, Harput; ve Diyarbekir'i yakmış ve yıkmıştır. Bu arada Erdebil sofularıda Anadolu'da anarşi çıkarmaktadırlar. Şah İsmail'in taraftarı olan askerler ,kırmızı çuhadan taçlar giydiklerinden dolayı onun taraftarı olan herkese Sürhser yani Kızılbaş denmiştir. Şah İsmail'in halifelerinden olan Rumiyeli Nur Ali Halife başkanlığındaki Erdebil sofu ve müritleri,Tokat'a saldırdılar ve yüzlerce insanı kılıçtan geçirdiler. Şehzade Ahmed Üzerlerine ordu göndermişse de maalesef başarılı olamamıştır.
Bu arada Antalyalı Hasan Halife ve Oğlu Şahkulu veya Osmanlı Tarihçilerinin ifadesiyle şeytankulu eliyle Anadoludaki Alevileri Osmanlı Devleti aleyhinde teşkilatlandırmaya başlamıştır. Antalya'dan Manisa'ya dönen Şehzade Korkut'un hazinesini vuran Şahkulu , Bununlada yetinmeyerek Antalya'yı basmış , baş kadı ve çok sayıda insanı katletmiştir. Bundan sonra sırasıyla Kızılcakaya, İstanos, Elmalı, Burdur, ve Keçiborlu kasabalarını yakıp yıkan Şahkulu Kütahya'ya kadar gelmiştir. Anadolu Beylerbeyi Karagöz Ahmed paşa'da öldürülenler arasındadır. Amasya'da bir araya gelen 20 000 Erdebil sofuları çevrede dehşet katliamlar yapmışlardır. Bunların yaptığı katliamlardan dolayı Erzincan ve Erzurum 20-30 yıl harabe olarak kalmıştır. Çubukova'da 1511 yılında şahkulu'nun bir okla öldürülmesinden sonra da Şiilerin Anadolu'daki tahribatları devam etmiştir. Osmanlı Kaynaklarının yanında Bölge halkını nasıl zulmetiklerini Diyarbekir ve çevresindeki Kürt beylerinin mektupların da da öğrenmekteyiz.
"Bu muhlis ve size itaat eden bendelere yardım edesiniz.Bizim beldemiz kızılbaş diyarına yakındır,komşudur ve hatta karışıktır.Nice yıllar bu mühidler ,bizim evlerimizi yıkmışlar ve bizimle savaşmışlardır. Sadece İslam Sultanına muhabbet olduğumuz için, bu inancı saf insanları o zalimlerin zulumlerinden kurtarmayı merhametinizden bekliyoruz. Sizin inayetleriniz olmazsa, biz kendi başımıza müstakil olarak karşı çıkamayız."
BoRaN
11-22-2006, 02:29 AM
20 milyon alevi Türkiye nüfusunun yaklaşık %40 yani yolda yürüyen 10 kişiden 4 alevi oluyor sen buna inanıyormusun..:D Çok abartılı Hemde cok:lol:
"Kentleşme Aleviliğin geleneksel yapısını kırmış. Alevilik dinsel bir kimlik olmaktan çıkmış. Kültürel, etnik bir kimlik olmaya doğru gidiyor. Bu tehlikeli bir durum. Türkiye gibi ülkelerde olumlu sonuçlar vermez. Bölünmeye kadar gider" Türkiye"de Alevilerle ilgili sürekli bir şeyler yazılıp çizilir ancak saha çalışması yani yüz yüze görüşme yapılmaz. Bu genel kanıyı Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü araştırma görevlisi Nail Yılmaz yıktı ve saha araştırması ile Aleviler hakkında çarpıcı bulgular elde etti.
Araştırmada ortaya çıkan verilere göre Alevi oylarının rengi, tarihsel süreçte hiç değişmedi.
Buna göre Alevi oylarının yüzde 70"e yakınını Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) alıyor. Ancak oy verdikleri partinin sorunları çözüp çözemeyeceği sorusuna ise yüzde 45"i hayır cevabını veriyor.
1950"li yıllarda köyden kente yaşanan göç ve bunun getirdiği hızlı değişim Alevilere de yansıdı. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Araştırma Görevlisi Nail Yılmaz, yaşanan bu değişimi "Toplumsal Değişme ve Kentleşme Sürecinde Alevilik" teziyle araştırdı. İstanbul-İkitelli ve Aleviliğin havzası denilebilecek Tokat"ın Reşadiye ilçesine bağlı 12 Alevi köyünde 400 Alevi"yle yüz yüze görüştü. Her Alevi"ye 200"e yakın soru yöneltti. 35 yaşındaki Yılmaz, bugüne kadar Alevi kaynakların da, Sünni kaynakların da tarafsız araştırma yapmadığını söylüyor: "Ben çalışmaya başladığım zaman Alevilikle ilgili çalışmalar ya Alevi orijinli yazarlar tarafından ya da Sünni kesim tarafından Alevileri karalamak için yapılmış. Türkiye"deki akademik çalışmalar da oryantalist yazarlar tarafından yapılmış. Bu konu akademik düzeyde objektif olarak ele alınamamış."
Birinci parti CHP
Aleviler kente göçle birlikte sorunlarını ve isteklerini merkezi idareye iletir oldu. Onların oylarının rengi her seçimde çok tartışıldı. Öncüleri kendilerine en fazla yardım yapacak siyasi partiye oy sözü verdi. Çok partili yaşama geçişle birlikte Alevi oyları Demokrat Parti"ye gitmişti. Bu bir kırılma noktası olarak gösterilse de Alevi oylarının büyük çoğunluğu CHP hanesine yazılıyor. Sorunlarının giderilmesini göz önünde bulundurmaksızın mührü her seçimde CHP"ye basıyorlar. İstanbul"da oyların yüzde 72"si, köylerde ise yüzde 58"i CHP"nin. Nail Yılmaz, CHP"nin bu kadar yüksek rakamlarda oy almasını Atatürk"e bağlıyor: "Atatürk, Alevileri ilk defa muhalefet olmaktan iktidar noktasına taşıdı. İlk defa yönetenler sınıfına katıldılar. Cumhuriyet"in ilk Meclisinde 15 civarında Alevi milletvekili vardı. Bürokratlar vardı. Aleviler CHP"yi Atatürk"ün partisi olarak görüyor."
CHP de her seçimde Alevi oylarına "çantada keklik" gözüyle bakıyor. Ancak araştırma Alevilerin oy verdikleri CHP"ye güvenmediklerini ortaya koyuyor. Alevilerin yüzde 44"ü oy verdikleri partinin sorunları çözeceğine inanmazken, sadece yüzde 27"si tersini düşünüyor. Yılmaz, Alevilerin bu tutumunun katı olmasına rağmen, Alevilere yaklaşan her partinin oy alabileceğini belirtiyor. 1995"te Tansu Çiller, Cem Vakfı"na 500 milyarlık bir yardımda bulunmuştu. Çiller bugün DYP"de yok ama onun 95"te yaptığı seçim yatırımını vârisi Mehmet Ağar halen kullanıyor. DYP, Alevilerden en çok oy alan ikinci parti konumunda. Yüzde 8 civarındaki oy kırsalda yüzde 15"lere kadar yükseliyor.
AKP de Alevilerden oy alıyor
3 Kasım 2003 seçimleri öncesinde yapılan araştırmaya göre AKP, Alevi oylarının yüzde 6.5"ini alıyor. Bu oranlar kırsal kesimde yüzde 10"ları buluyor. Yerel seçimler yaklaşırken her seçim dönemi olduğu gibi Alevi oylarının nereye gideceği yine tartışılacak. Alevi liderler yaklaşık 20 milyon nüfusa sahip olduklarını iddia ederek partilerle oy pazarlığına girecek. Hükümette olan AKP"nin seçimler öncesi en gözde parti olarak öne çıkması, Alevilerden AKP"ye de oy çıkabileceğini gösteriyor. Yılmaz da bu görüşte. Geçmişte İzzettin Doğan, Alevi oyları için birçok parti ile görüşmelerde bulunmuş, "Bizim isteklerimizi yerine getirecek olan parti 10 milyon Alevi"nin oyunu alır. Ben şu partiye oy verin demem ama Aleviler benim oy verdiğim partiye de oy vermeliler" demişti. Nail Yılmaz, İzzettin Doğan"ın Alevilerin bir kısmını temsil ettiğini ve oyları yönlendiremeyeceğini ifade ediyor. Alevi oyların İzzettin Doğan"ın söylediği gibi 10 milyon olmasının mümkün olmadığını kaydeden Yılmaz, "Alevi oylarının yüzde 70"i CHP"ye gidiyor. Eğer Alevilerin 10 milyon oyu olsaydı CHP"nin en az 7 milyon oyu olurdu. Halbuki CHP toplam 7 milyon oya dahi yaklaşamamıştır."
Şehre gelen Aleviler
dinden uzaklaşıyor
Kente göç eden Alevilerin yaşam şekillerindeki değişiklikler, Alevi kültüründe de değişikliklere neden oldu. Artık siyasi iktidardan istekte bulunan Aleviler, ekonomik alanlarda da söz sahibi olmaya başladı. Onlar da eğitime önem verir, devletin en yüksek kademelerine yükselir oldu. Bu değişim Alevilerin temeldeki İslam anlayışını da, kendi ritüellerini de sarstı. Yılmaz"ın araştırmasının sonuçlarına göre Aleviler şehirde yaşamaktan büyük oranda memnun. Ancak yüzde 32"si kentleşmenin inanç ve ibadetleri olumsuz yönde etkilediğini düşünüyor. İstanbul"daki Alevilerin yüzde 13"ü Allah"a inanmazken, köyde bu oran yüzde 0.5"te kalıyor. İstanbul"da yaşayan Alevilerin yüzde 22"si dinin toplumu uyuşturduğunu belirtirken, bu oran köylerde yüzde 12 civarında. Kentli Alevilerin yüzde 40'ı, "Aleviliği nasıl tanımlarsınız" sorusuna "Yaşam biçimi" cevabını vermiş. Köyde yaşayan Aleviler ise bu soruya daha çok "din, tarikat, mezhep" olarak yanıt veriyor. Nail Yılmaz, Alevilerin dinden uzaklaşmasını siyasal bir kimlik kazanmalarına bağlıyor: "Kentleşme Aleviliğin geleneksel yapısını kırmış. Alevilik dinsel bir kimlik olmaktan çıkmış. Kültürel, etnik bir kimlik olmaya doğru gidiyor. Bu tehlikeli bir durum. Türkiye gibi ülkelerde olumlu sonuçlar vermez. Parçalanmaya, bölünmeye sebep olabilir."
İkitelli Cemevi görevlilerinden Abbas Şahin, dinden uzaklaşmanın kentlerdeki özgürlüklerden kaynaklandığını ifade ediyor. Alevi liderlerinden Mansur Dede ise şehirdeki yaşantının Alevileri öz kültürden uzaklaştırdığını aktarıyor: "Geleneğimizi dumura uğrattı şehir yaşantısı. İdeolojik yaklaşanlar bizi kullandı. İşadamlarımız bizi kullandı. Marksistlerimiz kullandı. Budizm düşüncesi, felsefe ile ilgili kitaplar yaygınlaşmaya başladı gençlerimiz arasında. Dedelerimiz de bu çağa uygun açılımlar yapamadı."
Aleviler Diyanet İşleri"nin
kaldırılmasını istemiyor
Yapılan araştırma sonuçlarına göre Alevilerin yüzde 64"ü Diyanet İşleri Başkanlığı"nın kaldırılmasını istemiyor. Ancak onlar da temsil hakkı istiyor. Yüzde 16"sı kaldırılmasını isterken, yüzde 10"u bugünkü durumunu korumasını istiyor. Alevilerin en güvendiği kurum ise yüzde 75 ile ordu. Yüzde 67'si Meclis'e güvensizlik duyan Aleviler, adli makamları da güvenilir bulmuyor. Aleviler ile Sünniler arasında sorunun olduğu ancak çözülebileceği aktarılıyor. Aleviler ile Sünniler arasındaki sorunların her ikisinden de kaynaklandığını düşünenlerin oranı yüzde 68. Bir Alevi partisinin olup-olmaması gerektiği sorusuna yüzde 62"si hayır cevabını veriyor. Aleviler Türkiye"nin en büyük sorunu olarak yüzde 51 ile ekonomiyi görüyor. Alevi-Sünni ayrımı ise yüzde 2. Alevilere en büyük zararı yüzde 26 ile devlet, yüzde 22 ile de Alevilerin kendisi veriyor. Cemevlerinden ideolojik ya da illegal örgütlerin yararlanıp yararlanmadığı sorusuna ise yüzde 20 ile evet cevabı veriliyor. Yararlandıklarına inanmayanların oranı ise yüzde 65.
Yine sarmışsın makaraya Mete. Ezberlemişsin bir terane okuyorsun. ;) Asileri İyi yaptı Yavuz; Yok bekleseydide Şah İsmail'le bıraksaydı.:lol:
Boyle dusundugun icin anlasamiyoruz desenki evet Yavuz yanlis yapmis savas alanina giderken yol uzerindeki sucsuz insanlari oldurmesi yanlisti demiyorsun icinden iyi olmus dinsizlere diyorsun fakat sunu goz ardi ediyorsun aleviler osmanli kendisilerini yonetse ayrimcilik yapmasa sah ismail i destekleriydiler zevk macera olsun diyemi desteklediler sah ismail i ?
Sah ismail koyu sii idi ve yaptigi zorla siilestirme faaliyetlerinin icinde alevi ler yoktur aleviler sadece ozgurluk baskisiz daha huzurlu bir yasam icin icin sah ismail i desteklediler osmanli yi reddedip Ataturk u gonulden sevmemizde bu yuzdendir yuzyillar suren baskidan ikinci sinif vatandasliktan kurtarmistir bizleri yoksa islam devletinde illa sunni olmak zorunda olacaktik yada oyleyiz diyecektik 10 sene daha yasasaydi bugun cok daha iyi durumda olacktik .
Bugun kendine kurt alevi siyim diyenler yavuz zamaninda caldirandan sonra kurtlerden korkup turkce konusmayip kurtce konusa konusa kendini kurt zanneden alevi lerdir ve bu yavuz un eseridir .
demissinki
Bölge halkını nasıl zulmetiklerini Diyarbekir ve çevresindeki Kürt beylerinin mektupların da da öğrenmekteyiz.
"Bu muhlis ve size itaat eden bendelere yardım edesiniz.Bizim beldemiz kızılbaş diyarına yakındır,komşudur ve hatta karışıktır.Nice yıllar bu mühidler ,bizim evlerimizi yıkmışlar ve bizimle savaşmışlardır. Sadece İslam Sultanına muhabbet olduğumuz için, bu inancı saf insanları o zalimlerin zulumlerinden kurtarmayı merhametinizden bekliyoruz. Sizin inayetleriniz olmazsa, biz kendi başımıza müstakil olarak karşı çıkamayız."
Kurt musuman olunca turku turke katlettirebilir degilmi ?
Onlar turklerden herzaman rahatsizdilar gucleri hicbir zaman yetmedi bizlere sonra biz muslumaniz fasa fisosuyla hain yavuz la birlestiler ..
gurkan
11-22-2006, 08:12 AM
Mete İşten sonra sana güzel cevab yazarım.
Nazire kısmına takıldın madem. Buyur bunlar benim görüşlerim geçmiş zaman yazmıştım.Dilimiz döner mi anlatırmıyız bir deneyelim bakalım...
Osmanlıyı Kuruluşuyla ve çevresiyle Osman Gazi'den Yavuz Sultan Selim Han'a kadar bir alalım.
Anadolu'nun Türkleşmesini yahut Müslümanlaşma süreci biliyorsunuzdur. Selçuklu ile başlamıştır. Bu süreçte bizim tasavvuf ehli dediğim aynı zamanda bugün Tarikat görerek kötülediğimiz değerli Yunus Emre ; Mevlana ; Hacı Bayram Veli ; Hacı Bektaş Veli ; sayılar artırılır. İŞte Osmanlı bu çevrede kurulmuş gelişmiştir. Bu ve benzeri çehrelerin hamurunda yovrulmuştur. Örneğin her sultan Bu ilim kapılarının birine bağlanmıştır. Mevki makamına bakmamışlar ilim adamının önünde hamurunda eğilmişler. Öğüt almışlardır. Milletin bir üyesi dahi "Gururlanma padişahın senden büyük Allah var diyebilecek kadar cesurdur" Bu şiar işlenmiştir çünkü. Herşeyin mülkün sahibi Allah'tır. Onlar emenetçidir. Hizmetçidir.
Osmanlı bildiğiniz üzre bir sınır beyliği olmak üzere kurulmuştur. İlk zamanlar bizansa komşu olması Onları Anadoludaki Beylikler çatışmasından kısmen uzak tutmuş ve büyütmüştür. Buradaki Anadolu beylikleri üzerinde var olan çatışmaya özellikle dikkat çekiyorum. Çünkü beylikten devlete ulaşan Osmanlı ilk demir yumruğu timurdan yerken ; Kendisinden timura geçişler olmuştur. Gördüğünüz gibi burada üst kimlik Türk kimliği değildir. Hakimiyet ve var olma kavgası vardır. Türkler tabiatı gereği gururlu. Başeğmezdir. Başka beyliğin hakimiyetini kabulde hazmetme de problemler vardır. Hülasa Sonrasından yaşanan bir fetret devri. Bu soreçte gelişen olaylar gelecekteki Osmanlı sultanlarından derin kurumlaşmaları ve yasaları da bereberinde getirecektir. Bu dönmeden Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'un Fethi'ne kadar Osmanlı'yı gerçekte sultanlar (Padişahlar) yönetmemiştir. Hepsi Paşaların tesiri ve baskısı altındadır. Öyle ki Rumeli beylerbeyliği ile Anadolu Beylerbeyliği arasında yoğun bir mücadele yaşanmaktadır. Çelebi Mehmed olsun ; 2 Murad olsun ; Ve Fatih Sultan Mehmed olsun. bu çevrenin baskısı ve etkisi altındadır. Henüz devlet imparatorluk(Aslında ben imparatorluk tanımını kabul etmem onu gerek duyulursa ayrı anlatırım) vasfında değildir. Kurumları tam oturtamamıştır. İlk fırsatta beylikler isyan etmektedir. Şehzadelerde ise Bu iki beylerbeyliği çekişme yaşamaktadır. Örneğin Fatih ilk Tahta çıkışında Rumeli Beylerbeyinin desteğini almakla birlikte ; Yine Anadolu Beylerbeyliğinin tesiri ve baskısı altında Babasını tahta geri çağırmıştır. Durum ve hassasiyet o zamanlarda milli birlik sorunudur. Bu da padişahın şahsında aşılabilirdi. bunun için Fatih oteritesinin tüm grublarda kabulu için bu çatışmayı kenetleyecek büyük hedef belirledi. İstanbul Fethedilidi. Bununla birlikte Anadolu Rumeli çekişmesi de el değiştir oldu. Rumeli önem kazandı. Siyasete de fazla bulaşmış olan Anadolu beylerbeyliğide Osmanlı siyesetinde güç kaybetmeye başlamıştır. Bizzat Fatih Çandarlı'yı tasviye ederek yapmıştır bunu. Klasık vakalardan bahsetmiyorumda bu vaka ve sonrası. Artık Osmanlı Farklı tebaları hakimiyet altına almaya başlamış. Devlet olarak kurumsallamıştır. Bu anlamda Ülke yönetimdeki hakim unsurlarla birlikte yönetici unsurlarda değişim göstermişitir. Yönetime devşirmeler katılmaya başlamıştır. Artık Osmanlı Ulus devleti değildir. Kurallarını da değiştirmiştir. Osmanlı kurulurkende büyürkende çökerkende bir mozaiktir. Belki böyle sağlam temelli kurulmasa 600 kusur yıl yaşayamaz. Cihan devleti olamazdı.
Fatih'ten sonra Anadolu Türkleri Cem Sultanı ağırlıklı desteklemiş Burada da başarıya ulaşamamışlardır. Çünkü Osmanlının Kurumsallaşması bazı dengeleri değişirmişitir. Burada özellikle Türk nufusa ne bir düşmanlık ne bir tasviye sözkonusudur. Durum Devletten imparatorluğa geçişle ve kurumsallaşmayla ilgilidir. Osmanlı Bunları başaramamış olsaydı. Daha o günlerde bölünür dağılır yıkılırdı. Bizde Allah bilir ne idik.
İşte bu durumda dönüyoruz Osmanlı Anadolusuna Osmanlı Doğu'da Safevi devleti ile problemlidir. Bu süreçte de sürekli Anadoluya Türk göçü vardır. Göçmen olarak. Yani sizlerin alevi-şia dediği nufus. Bunlar Osmanlı için davetsiz misafirdir. Sınırlar bugün ki gibi değil o zamanlarda. Ve Bu nufus Safevi devletinin Osmanlı Üzerindeki politikasında oynadığı taşlardan biridir. Bu anlamda Safevi devleti Papa ile olsun. Rumlarla olsun işbirliği yapmaktan da çekinmez. İşte bu göçmen nufus Anadolu da ki yerleşik nufus ile anlaşamaz. Eşkiyalık yapar. Yerli Nufusu rahatsız eder. Yerli nufusta kıyımlara yol açar. Durum arkadaşlarında ifade ettiği gibi ne mezhep sorunundur. Ne de Türk nufusuna yapılan özellikle bir kıyımdır. Sonrasında bu nufus safevi devletinin de etkisiyle Osmanlı ülkesinde isyanlarda ve kıyımlarda bulunur. Osmanlı da cevab verir. İşte buna verilen cevap serttir derseniz belki haklı olabilirsiniz. Lakin Osmanlı ; Yahut Başındaki Yavuz'da hakılıdır. Göz göre göre İsyana ne seyirci kalabilir ne de Safevi gibi kendisene düşman bir devlete meydanı bırakabilirdi.
Yani Bu olay siyasidir. Ve bu anlamda Osmanlı karalamaktan çok o şartları iyi analiz edilmesi gerekmektedir.
kurshad
11-22-2006, 08:47 AM
.
İşte bu durumda dönüyoruz Osmanlı Anadolusuna Osmanlı Doğu'da Safevi devleti ile problemlidir. Bu süreçte de sürekli Anadoluya Türk göçü vardır. Göçmen olarak. Yani sizlerin alevi-şia dediği nufus. Bunlar Osmanlı için davetsiz misafirdir. Sınırlar bugün ki gibi değil o zamanlarda. Ve Bu nufus Safevi devletinin Osmanlı Üzerindeki politikasında oynadığı taşlardan biridir. Bu anlamda Safevi devleti Papa ile olsun. Rumlarla olsun işbirliği yapmaktan da çekinmez. İşte bu göçmen nufus Anadolu da ki yerleşik nufus ile anlaşamaz. Eşkiyalık yapar. Yerli Nufusu rahatsız eder. Yerli nufusta kıyımlara yol açar.
.
Asagida alevilik konusu tartisilirken fi tarihte yaptigim yorumlar var. Kendimi tekrarlamamak icin aynen veriyorum;
12. ve 13. yuzyillarda muslumanligi turklerin yeni kabul ettigi caglarda heterodoks bir islam anlayislari vardi.. Islam'in turklerin arasina girisi ve bu sekilde yayilisinda once melameti ve sonrasinda kalenderi tarikatlari dervislerinin rolu vardi. Bu tarikatlardaki dervisler kendilerini abdal, baba, ata, isik gibi isimlerle adlandiriyorlardi.
Osmanli'nin gocerleri kondurma poltikasi ve ortodoks sunniligi resmi mezhep secmesiyle turklerin buyuk kismi zaman icinde sunnilige donduler veya zorla dondurulduler. Heterodoks anlayisa sahip olan kesimler marjinallesti ve (melikoff'a gore 17.yuzyildan sonra) alevi ismini kullanmaya basladilar.
Osmanlinin dusmani dedigin Iran'in bugunku Iran'la ilgisi yok.. O donem iran cografyasinda sii Safevi devleti var ve basinda Sah Ismail var. Oz be oz de Turkmen.Farsca siirler yazan Yavuz Sultan Selim'e ragmen Safevi hukumdari Sah ismail'in "Hatai" mahlasiyla Turkce bir divani vardir.
Osmanlinin dayatmalarindan ve baskilarindan bikan gocer turkmen asiretlerinin pekcogu Sah Ismail'e siginmak durumunda kaliyor. Sah Ismail'de bu hosnutsuzlugu anadolu'da kendi hakimiyetini kurmak icin kullaniyor.
Ayrica o donemin turkmen asiretleri icinde Sah Ismail bir kalenderi tarikati kolu olan Haydari kulahi giymekte ve kendisine turkmenler tarafindan kutsallik atfedilmektedir.
Sah Ismail( SAH HATAYI) icin o donem anadolu turkmenlerinin piri diyebiliriz.
Neden sah ismi kullaniliyor diye sormussun. El cevab; Osmanli da kendi sultanini "PADI SAH" yani Sahlar Sahi olarak tanimlamiyor mu?
Bir baska forum uyesi de aleviligin Osmanli baskilarindan yilan turkmenlerin uydurdugu birsey demis. Elbette bu tamamen yanlis..
12-13 yuzyillarda turklerin Islamlasmasi sonrasinda turkmen asiretleri bugunku manada sunni degildiler. Kuvvetle oranda Samanist, Maniheist ve budist etkiler tasiyan ve sii kokleri olan islam heterodoksisi hakimdi.
Osmanli cihan devleti olma arzusu kuvvetlendikce saltanati (emevi ve abbasilerde oldugu gibi) koruyan ortodoks sunniligi resmi mezhep olarak secti,
Zira o gunku sii kokenli heteroks islam anlayislarinda saltanatin ve devlet hazinesi tutmanin gunah olduguna inanmak gibi farkli milletleri birarada tutmaya calisan Osmanliya hos gelmeyecek anlayislar vardi.
Hakikaten, Osman gazi mucahid arkadaslari arasinda "esitler arasinda birinci" idi. Gaza gelirleri hazineye kaydedilmiyor , gaziler arasinda paylasiliyordu. Sultan Orhan (yanlis hatirlamiyorsam) ilk defa devlet hazinesine gelir olarak kaydetti.Bu durum gazi arkadaslari neredeyse bir isyana yolaciyordu. Meshur dervis-gazi Barakli Baba bile onu kinadi, mucahid gazileri ona karsi kiskirtti.
Bu ve buna benzer anlayislarin hakim oldugu turkmen topluluklarini kendi istikrari icin bir tehdit olarak goren Osmanli ilk is olarak Turkmenleri konar hale getirmek icin ugrasti, sunnilestirmek icin baskilar yapti ve gerekirse turkmen asiretleriyle savasti. Bunun icin bazen Balkanlardan Hristiyan asker getirdi bazen sunni kurd asiretlerini kullandi.
Bu donem icinde turkmenlerin cogu sunnilesti, bir kismi ozellikle gocer olanlar eski inanislarina bagli kaldilar. Eski inanislarina bagli kalanlarin bir kismi anadoluda kaldi ve 17.yuzyilin sonlarindan itibaren "alevi" ismini aldilar diger kismi da toplu halde gocerek maveraunnehir cografyasina geri donduler. Donenler zaman icinde heterodoksiden siyrilarak tam bir Sii oldular.
http://forum.arbuz.com/showthread.php?t=23372
kurshad
11-22-2006, 08:58 AM
[Bu nufus Safevi devletinin Osmanlı Üzerindeki politikasında oynadığı taşlardan biridir. Bu anlamda Safevi devleti Papa ile olsun. Rumlarla olsun işbirliği yapmaktan da çekinmez.
Safeviler Venediklilerle Osmanli'ya karsi antlasma yapmistir dogru. Fakat Osmanli da hakimiyetleri boyunca bati hristiyanligiyla duzinelerce antlasma yapmistir.
Timur'la savasirken Sirplardan kiralik bir ordu kurmustur, Turkmen isyanlarini bastirmak icin yine Balkanlardan hristiyan feodal beylerin askerlerini anadoluya getirmistir.
Demek istedigim; Osmanli da her imparatorluk gibi hakimiyetini surdurmek icin her yola basvurmustur. Ona kutsallik atfetmekten cok tarihin siyasi yonunu anlamaliyiz bence.
Allah senden razi olsun konuyu benden cok cok iyi anlatmissin .
yavuz
11-22-2006, 11:18 AM
Osmanlı'yı yalnızca ümmetçilikle tanıyan arkadaşlara Mehter Marşları'nı dinlemeleri ve bir daha düşünmelerini istiyorum...
"Delmiş Roma'nın kalbini mızrak gibi Hunlar..."
!!!
gurkan
11-22-2006, 11:31 AM
Asagida alevilik konusu tartisilirken fi tarihte yaptigim yorumlar var. Kendimi tekrarlamamak icin aynen veriyorum
Usta benim bilmediğim senin bildiğin pek aldamaz. Kesinlikle Şia ile Aleviliği karıştırmıyorum. O zaman düzeltmemiştim Böyle algılıyorsan düzeltirim. O zaman da aynı algılıyı sende hisetmiştim. Benim karıştırdığımı düşünüyorsun. Lakin Ben onları Sünni çizgide olmadıkları için ayrı sınıflandırıyorum bunu özellikle belirtirim. Bana Göre Yavuz Haklıdır. Yerinde ve doğru politika izlemiştir. Sonuçları sert olmuştur diye bilirsin buna da hak veririm. Benim gözünde Alevilik bir mezhep değil kültürdür. İslamın içinde yahut dışında olmasıyla ilginemiyorum. Eğer Dışanda ise Nerde Kitabı nerde peygamberi. Ben kendi görüşümü belirtim. Ve arkasındayım. Bana göre Aleviler Yavuz'a ideolojik yaklaşıyorlar.
Tabriz_Han
11-22-2006, 11:36 AM
Hic biri hakli degildi, ikisi bu savas hakkinda son derece yanlis'ti, Osmanli ve Safavi savasinda Turklere hic bir fayda olmadi iki taraf'da suclu, birini suclamak ve oburunu savunmak gercekci degil. Safavi Osmanli topraklari yakit, Osmanlida Safavi topraklarini yakti.
Eger Bayezid Timurla anlasaydi, eger Osmanli ve Safavi anlasaydi ve savas degil baglar kursaydi, bugun durumumuz daha'da iyi olabilirdi.
Tarihin hatarlarindan ogrenmek lazim, basarilarini ileriye tasimak ve unutmamak lazim.
yavuz
11-22-2006, 11:45 AM
Tabriz Han abi güzel diyorsun da, Osmanlı'nın iki kutuplaşmasında da anlaşmanın olamayacağı açıktı. Timur, Bayezid'den teslim olmasını istemiş, reddedilince Sivas'ı yakmamış mıdır? Timur da son zamanlarda son derece saygı duyduğum ve Türk olduğunu ikna olduğum bir Türk büyüğüdür ama İslamı kabul eden bir hükümdara yakışmayan şekilde, Cengiz Han gibi şehirleri yakıp yağmaladığı açıktır...
Gelelim Safevilere... Onlar da Türk oğlu Türklerdi ve onların davası Timur'unkinden çok daha farklı ve yanlıştı. Osmanlı topraklarında sürekli Şiilik propagandası yapmaları onlarla anlaşmayı imkansız kılıyordu. Şiilerde zafere giden yolda her şeyin geçerli olmasını da katacak olursak onların politikalarının o dönemde ne derece olduğu açıktır.
Osmanlı sınırlarındaki Akkoyun ülkesinde insanlar camlarının dışına kepenk de takıyorlarmış o dönemde. Bu da başka bir bilgidir...
gurkan
11-22-2006, 11:51 AM
Safeviler Venediklilerle Osmanli'ya karsi antlasma yapmistir dogru. Fakat Osmanli da hakimiyetleri boyunca bati hristiyanligiyla duzinelerce antlasma yapmistir.
Doğru. Söylemek istediğin burada belli. Bundan doğal nedir. Osmanlı doğrusunu yapmıştır. Ben bundan dolayı safevi devleti yanlış yapmıştır demedim. Çatışma halinde olduklarından ötürü bu işbirliğine gitmişlerdir. Ben tarafım tarafsız değilim. Şah İsmail'i tutamam bundan dolayı. Lakin İncelerim. Ben Osmanlı'nın mirasçısıyım Safevi'nin değil.
Demek istedigim; Osmanli da her imparatorluk gibi hakimiyetini surdurmek icin her yola basvurmustur. Ona kutsallik atfetmekten cok tarihin siyasi yonunu anlamaliyiz bence.
Her Yola başvurmamıştır. Politikasına uyduğu şekilde izlemiştir. Bu her yoldan Katliam yapmıştır. Sömürgecidir. Barbardır da çıkabilir. İlave etmek istiyorum Osmanlı Hak Adalet ekseninde bir yapılaşmadır. Bundan ötürü Irkçı. Türkçü. Sömürgeci de değildir. Bundan dolayı İmparatorlukta değildir. Ben imparatorluk deyimini sevmem. Buda benim düşüncem. Kimse ile aynı düşüncede olmak durumunda değilim. Osmanlı'ya ben kutsallık affetmem. Eğer affedersem imanımdan şüphe ederim. Eleştiriyi hakaretten ayırt edebilirim. Okumaya araştırmaya çalışan birisiyim. İşte siyasi yön. Senin işaret ettiğin yönleri de ben yazarım lakin ezberi bozmadan yazamıyorum. Önümüze ısıtıp ısıtıp pişirilip konan bir aş var. Bunu özellikle belirtirim. Bu aş olmasaydı belki dediğin noktaları konuşacaktık. Burada Geçmiş Türk devletlerinden hangisi olursa olsun. Hepsine gösterilen hoşgörü ideolojik nedenlerden ötürü Osmanlı'dan esirgenmektedir. Bu tespitimi de belirtirim. Görüşler bana aittir arkasındayım.
Selametle...
Demir Kağan
11-22-2006, 01:04 PM
Tabriz Han abi güzel diyorsun da, Osmanlı'nın iki kutuplaşmasında da anlaşmanın olamayacağı açıktı. Timur, Bayezid'den teslim olmasını istemiş, reddedilince Sivas'ı yakmamış mıdır? Timur da son zamanlarda son derece saygı duyduğum ve Türk olduğunu ikna olduğum bir Türk büyüğüdür ama İslamı kabul eden bir hükümdara yakışmayan şekilde, Cengiz Han gibi şehirleri yakıp yağmaladığı açıktır...
Demek Timur'un Türk olduğuna inandın. Hmm.. Çok ihtiyacı vardı zaten Türk oğlu Türk olduğunu söyleyen, Türk'ün başbuğu, Turan'ın meliki olduğunu söyleyen Timur'un.
almanyada bir alevi arkadasim vardi koyu bir alevi, cok konularda anlasamiyorduk onunla, ama beraber namaz kiliyorduk, oruc tutuyorduk ve beraber cumaya gidiyorduk...
imani olmayan sunni de alevi de ateisttir, o kadar!!!
lutfen alevileri islam disinda gostermeye calisipta onlari kullanmayin...
kurshad
11-23-2006, 05:42 AM
Usta benim bilmediğim senin bildiğin pek aldamaz. Kesinlikle Şia ile Aleviliği karıştırmıyorum.
Anlamadim ne demek istedigini....
kurshad
11-23-2006, 05:49 AM
Her Yola başvurmamıştır. Politikasına uyduğu şekilde izlemiştir. Bu her yoldan Katliam yapmıştır. Sömürgecidir. Barbardır da çıkabilir. İlave etmek istiyorum Osmanlı Hak Adalet ekseninde bir yapılaşmadır. Bundan ötürü Irkçı. Türkçü. Sömürgeci de değildir. Bundan dolayı İmparatorlukta değildir. Ben imparatorluk deyimini sevmem. Buda benim düşüncem. Kimse ile aynı düşüncede olmak durumunda değilim. Osmanlı'ya ben kutsallık affetmem. Eğer affedersem imanımdan şüphe ederim...
Osmanli imparatorlugunun "imparatorluk" olmadigini soylemissin. Bu konuda, once "imparatorluk nedir" diye arastirmani oneriyorum.
Kutsallik atfetmek nedir sence? nasil bir kisi veya kuruma kutsallik atfedilir?
Burada bizimle paylastigin menkibeler, destanlastirici oykuler , ruyalarin herbiri ya da tamami ulviyet kazandirmak degil midir?
gurkan
11-23-2006, 06:45 AM
Osmanli imparatorlugunun "imparatorluk" olmadigini soylemissin. Bu konuda, once "imparatorluk nedir" diye arastirmani oneriyorum.
Kutsallik atfetmek nedir sence? nasil bir kisi veya kuruma kutsallik atfedilir?
Burada bizimle paylastigin menkibeler, destanlastirici oykuler , ruyalarin herbiri ya da tamami ulviyet kazandirmak degil midir?
İmparatorlukla ilgili genelden ayrılan düşüncelerim var. Bunu şöyle ifade edeyim araştırmam sonucunda genel kabul görmüş isimlerin dışana çıkıyorum. Bu konudaki düşünce mi genel kabul görmüş sınırlalarla ölçer isek sen yanlış bir tanım yapıyorsun dersin. Neye göre yanlış genel kabul görmüş çizgiye göre. İmparatorluk bize has bir tanım değil. İthaldır. Özünde Emperyalizmi ve sömürgeciğide barındırır dünyadaki örneklerini incelediğimizde. Osmanlıda bu özellikler olmadığı için bende bunun dışında bir tanımla anlatmak istiyorum Osmanlıyı . Örneğin Cihan Devleti. Osmanlı Kendini İmparatorluk olarak tanımlamazdı. Her ne kadar bünyesi bu zenginliği gösterse de. Osmanlı bana göre Benzerlerinden ayrıdır. Ben batının bütün tanımlarını sorguluyorum Kurshad birazda benle ilgili.farklı bir pencereden bakmak. Tartışmada kaliteli bir isimsin diye sana bazı konuları detay açıyorum.
Bana menkibeler delil değildir. İbret olmak içindir. O da orada ibretlik bir mevzuu varsa geçerlidir. Menkibe Tarih değildir. Okurum. Lakin kimseye menkibeyi al bu tarihtir. al sana delil diye getirmedim. Onlar benim ufkumu açıyor tartışma da sıkılmışsam kıssa niyetine anlatıyorum. :) Yazdıklarımı detay detay inceleyip doğruların ile ölçüyorsun Usta.:) Bu doğrularda ayrı bir tartışma konusu . Ama sen bana müsade ver. Bu konuda yeter bu kadar Tartışma.
Selamet Üzre.
yavuz
11-23-2006, 07:44 AM
İmparator = Empire...
Başka bir devletin topraklarında egemenlik kurmak olsa gerek anlamı :cool:
İmparator = Empire...
Başka bir devletin topraklarında egemenlik kurmak olsa gerek anlamı :cool:
Evet haklisin, bati buterimi cikardi, osmanli imparatorlugu diye, turkler de bir marifetmis gibi kullaniyorlar...
Bunun Osmanlicasi, Osmanli Devleti Aliyesi dir!!!
Empire=isgal yoluyla toprak genisleten anlamina geliyor.
kurshad
11-23-2006, 08:34 AM
Evet haklisin, bati buterimi cikardi, osmanli imparatorlugu diye, turkler de bir marifetmis gibi kullaniyorlar...
Bunun Osmanlicasi, Osmanli Devleti Aliyesi dir!!!
Empire=isgal yoluyla toprak genisleten anlamina geliyor.
Etmeyin agalar... Osmanli elbette imparatorluktur. Bu terimden de hicbir kompleksi yoktur.
Ilber Ortayli'yi salik veriyorsunuz ama okumuyorsunuz..... Bosuna burada polemige girmektense "Son imparatorluk Osmanli" 'yi satin alin okuyun.
'Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 700. yıl kutlamaları Türkiye'de umulmaz bir ilgi uyandırdı ve Türk toplumu yedi asırlık tarihine ilgi duymaya başladı. Bu ilgi, kuru bir hamaset çizgisini geçti, anlaşılan toplumsal düşüncenin ve yorumlamaların tekâmül etmesi dolayısıyla 'Osmanlı İmparatorluğu nedir? Bu imparatorluğun kurumları nedir? Yaşam şekli nedir? Bizim için anlamı nedir?' gibi sorulara cevap aranmaya başlandı. Ve bu meyanda, çalışmalar, hazırlıklar yapmak ve yaptıklarımızı geniş kitleye tanıtmak gibi bir ihtiyaç hâsıl oldu. Şüphesiz ki elinizdeki bu kitap da bunlardan birisidir ve o iddiadadır.'
-İlber Ortaylı
Etmeyin agalar... Osmanli elbette imparatorluktur. Bu terimden de hicbir kompleksi yoktur.
Ilber Ortayli'yi salik veriyorsunuz ama okumuyorsunuz..... Bosuna burada polemige girmektense "Son imparatorluk Osmanli" 'yi satin alin okuyun.
kurshad kardes bu benim fikrim, dogru veya yanlis, tartisilir, ama o terimin anlami aynen oyle...
yavuz
12-17-2006, 09:41 AM
OSMANLI’NIN TÜRK-İSLAM AHLAKI
Osmanlı Devleti için İslam'ın bayraktarlığını yapmaktan, İslam'ın adaletini ve ahlakını dünyaya yaymaktan daha büyük bir hedef yoktu. Bu nedenle de Osmanlı, fethettiği topraklarda yine Kuran'da emredildiği gibi hiçbir zora ve baskıya başvurmadan İslam ahlakını yaşattı ve hakim kıldı.
Osmanlı için sadece Müslüman ve Türk halkın rahatı ve mutluluğu değil, kendisine tabi olan her dilden ve her dinden insanın rahatı ve mutluluğu önemliydi. İslam ahlakının bir gereği olarak Osmanlı padişahları, kendilerinden yardım isteyen kişi -inançsız da olsa- ihtiyaç içinde olana yardım etmiş ve bunun Allah'a karşı olan sorumluluklarından biri olduğunu bilmişlerdir.
Osmanlı için ele geçirdiği toprakların tümü "vatan toprağı" idi ve Dar'ül İslam (İslam yurdu) olarak kabul edilen bu topraklarda yaşayan insanların hepsi de İslam'ın halifesi olan padişaha emanet idiler. Osmanlı padişahlarının Allah ve peygamber sevgileri giriştikleri her işte itidalli, adaletli, merhametli ve dolayısıyla da başarılı olmalarını sağlamıştır. Osmanlı yöneticileri kendilerini halkın işlerini yapmak için Allah'ın görevlendirdiği kişiler olarak görürlerdi ve halka hizmet götürmeyi ana görevleri sayarlardı.
İslam ahlakının yaşandığı ve hakim olduğu Osmanlı toprakları aynı zamanda çok büyük alimlerin de vatanıydı. Osmanlı idarecileri askeri ve mülki erkana olduğu kadar, ilim ehlinin de fikirlerine önem verir, aldıkları kararlarda onlarla istişare ederlerdi. Adaletin sağlanması için çok büyük gayret sarf ederlerdi. Osmanlı padişahları, halka karşı devlet otoritesini kötüye kullanan idarecileri bu tutumlarından meneden pek çok kanunname yayınlamışlar, kendilerinin bizzat şahit olmadıkları ortamlarda bile halkın devletten razı olacağı bir sistem tesis etmişlerdi. Devlet görevlilerinin kanun ve adalete aykırı davranmasını kesinlikle yasaklayan pek çok beyannameden birisi de Semendere kadısına gönderilen beyannamedir. Padişah bu beyannamede halkın kendisine Allah'ın bir emaneti olduğunu belirttikten sonra, kanuna aykırı olarak Sancak beylerinin ve diğer görevlilerin onlardan fazla bir şey almalarını zulüm saymakta ve bunu şiddetle yasaklamaktadır. Bu emri yerine getirmekte ihmali ve kusuru görülenlerin derhal cezalandırılmalarını emretmektedir.
Türk-İslam ahlakının getirdiği adalet sistemi, Osmanlı Devleti'ni çağdaş devletlerden kat kat üstün kılan temel özelliklerden birisi idi. Osmanlıların yaşamaktan şeref duydukları İslam ahlakı, onlara kendi aleyhlerine olsa bile adaleti emrediyordu.
Türklerin ele geçirdikleri topraklarda, bu düşünce ve inançla, adaletli, şefkatli, merhametli, ırk ve kabile taassubundan uzak bir siyaset izlemeleri, Türk idaresinin pek çok ülke tarafından bir kurtarıcı olarak karşılanmasına sebep oldu.
Din ve vicdan hürriyeti, bütün Türk devletlerinde olduğu gibi, Osmanlı Devleti'nde de titizlikle uygulandı. Osmanlı topraklarında kilise, havra ve camiler yan yanaydı. Bu nedenle başta Katolik Avrupa'nın katı baskılarına maruz kalan Ortodoks Balkan halkları olmak üzere pek çok halk, birçok kez, Hıristiyan yöneticiler yerine Müslüman Türk idarecilerin yönetimi altında yaşamayı tercih ettiler. Sadece Hıristiyanlar değil, XV. yüzyılın sonlarında İspanya'daki Yahudiler de kitleler halinde, adaletinden ve kendilerine sağlayacağı din hürriyetinden emin oldukları Osmanlı yönetimine sığındılar.
Önemli tarihçilerimizden Prof. Dr. İsmet Miroğlu, Tarih ve Medeniyet Dergisi'nde yayınlanan bir makalesinde Osmanlı'daki din ve vicdan hürriyetine detaylı bir şekilde yer vermektedir. Miroğlu'nun belirttiği gibi Rus kilisesinin zulmüne dayanamayan Kazaklar da din hürriyetini Osmanlı idaresinde bulan halklardandır.9 Prof. Miroğlu söz konusu makalesinde Antalya Patriği Makarios'un, Ortodokslara zulmeden Katolik Polonyalıları Osmanlı idaresiyle kıyaslayan şu sözlerine de değinmektedir:
O imansızlar tarafından öldürülen binlerce insana, kadın, kız ve erkeklere ağladık. Lehliler Ortodoks adını dünyadan kaldırmak istiyorlar. Allah Türklerin devletini ebedi eylesin. Zira Türkler vergi aldıktan sonra Hıristiyan ve Yahudilerin dinlerine dokunmazlar. (Osman Turan, Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi Tarihi, İstanbul 1969, s. 193)
Asırlar boyunca şanlı devletler kurmuş, 3 kıtaya hükmetmiş bir milletin torunları ve 21. yüzyılda yeni bir cihan devleti kurmaya aday bir milletin bireyleri olarak bizlere düşen ise, Osmanlı'yı Osmanlı yapan tüm maddi ve manevi değerlerin önemini doğru bir şekilde anlamak ve uygulamaktır.
Osmanlı örneği göstermektedir ki, Türk Milleti çok geniş bir coğrafyayı kolaylıkla yönetebilecek bir birikime, yeteneğe ve güce sahiptir. Önemli olan Osmanlı'nın üzerinde yükselmiş olduğu değerleri iyi anlamak, bunları yeniden ve çağımıza uygun şekilde yorumlamak ve uygulamaktır.
Kaynak: Bilim Araştırma Vakfı
PEÇENEK
12-17-2006, 01:05 PM
Din ile soy ayrı olgular. Birbirinden bağımsız. Birisi elma ise birisi kırmızı. Birbiri ile toplanmaz. Birbirinden bağımsız gelişir. Dünyada 1.3 milyar müslüman var ise, bu 1.3 milyar Türk olduğunu göstermediği müddetçe,bu savım doğrudur.
Türklerin çoğunluğu İslam dinindedir. Kırmızı elma diyelim. Fakat yeşil elmayı da kimse renginden dolayı armut sınıfına koymuyor. Yani, nema problema.
Türklerin en büyük özelliği,hiç bir zaman,hiç bir devirde kiç kimseye dini baskı uygulamamasıdır. Osmanlı isteseydi bünyesindeki tüm milletleri İslam yapabilirdi. Onu bırakın, islam dışı Türklere bile baskı yapmamıştır.
yavuz
12-20-2006, 06:46 AM
Din ile soy ayrı olgular. Birbirinden bağımsız. Birisi elma ise birisi kırmızı. Birbiri ile toplanmaz. Birbirinden bağımsız gelişir. Dünyada 1.3 milyar müslüman var ise, bu 1.3 milyar Türk olduğunu göstermediği müddetçe,bu savım doğrudur.
Türklerin çoğunluğu İslam dinindedir. Kırmızı elma diyelim. Fakat yeşil elmayı da kimse renginden dolayı armut sınıfına koymuyor. Yani, nema problema.
Türklerin en büyük özelliği,hiç bir zaman,hiç bir devirde kiç kimseye dini baskı uygulamamasıdır. Osmanlı isteseydi bünyesindeki tüm milletleri İslam yapabilirdi. Onu bırakın, islam dışı Türklere bile baskı yapmamıştır.
Söylediklerinin, üstte yazılı olan hiçbir mesajla alakalı olduğunu sanmıyorum. "Bütün Türkler, Müslümandır" veya "Müslüman olmayanlar Türk değildir" gibi ifadeler de kullanılmamış ;)
Ahde Vefa
12-20-2006, 07:20 AM
Bir kayıkta gidiyorsunuz bogulmak üzere olan iki kişi var biri türk ama müslüman degil, digeri müslüman ama türk degil hangisini kurtarırsın?
Asik Sefai:
ikisini de değil; müslüman olmayan türk zaten türk değildir; türk olmayan müslüman ise zaten kuyunu kazar kurtardıktan sonra neme lazım
(not:ben bu cevaba %100 katilmiyorum, sadece paylasmak istedim)
Demir Kağan
12-20-2006, 07:26 AM
Dangalağın cevabı dangalakça olur. Müslüman olmayan Türk, Türk değilmiş, haxtrsin. Hödük!
Ahde Vefa
12-20-2006, 07:27 AM
:D Cevap hosuma gitti ama, çok anlamli.
@ Demir Kagan
lütfen ama, Sefa-i agabeyimize hakaret etmeyin. Ben hic marilyn manson veya metallicaya hakaret ettim mi .......
Demir Kağan
12-20-2006, 07:30 AM
E etsen ne olacak ki kardeşim? Çok mu umrumda kimin benim dinlediğim bir grup için ne dediği? Dangalak adam dangalaktır.
Dip not: Marilyn Manson veya Metallica benim çok tercih ettiklerim arasında değildir. :lol:
yavuz
12-20-2006, 07:32 AM
E etsen ne olacak ki kardeşim? Çok mu umrumda kimin benim dinlediğim bir grup için ne dediği? Dangalak adam dangalaktır.
Dip not: Marilyn Manson veya Metallica benim çok tercih ettiklerim arasında değildir. :lol:
Cradle Of Filth beğenir misin? :lool: (Çok küfür etmişliğim vardır kendilerine, onların da dinlere küfür ettikleri söylentilerinden dolayı...)
Demir Kağan
12-20-2006, 07:36 AM
Cradle of Filth'in o distortion kullanan Dani Filth isimli vokalini hiç sevmem lâkin "Dusk and Her Embrace" albümlerini sever, dinlerim. "From Cradle to Enslave" diye de bir şarkıları var ki klibini seyret derim.
CoF ve onun türünü icra edenler dinlere küfretmez, içinden çıktıkları kültüre yani hristiyanlara ve onların inandıklarına küfreder, lanet eder ve isyan ederler. Örneğin Marduk isimli grubun "Panzer Division Marduk" albümünde "Christraping Black Metal (Hristiyandüzen Black Metal)" diye bir şarkısı var.
D.N.: DyLaN'ın da söylediği gibi galiba başlıkları en peach eden benim. :lol:
Neyse, sormak istedikleriniz varsa başka başlık açın orada sorun. :)
yavuz
12-23-2006, 11:13 AM
Bu Ülkü'yü kısmen özetleyen bir şiiri de paylaşalım...
BİR GÜZEL ÜLKÜ
Yüreklerde kök bağlayıp yaşayan
Bir güzel ülküdür gönül verdiğim.
Ezelden ebede müjde taşıyan
Yesi'deki kutsal aşkın mayası
Malazgirt'te Alparslan'ın rüyası
Söğütteki has kilimin boyası
Yunuslayın 'Et-kemiğe bürünen'
Selim ruhta Yavuz serdar görünen
Şems misali cümle kirden arınan
Bedenlerde Koç Köroğlu yüreği
Debreştikçe yakın eyler ırağı
İman kalesinin bayrak direği
Riya duygusuyla dolup taşmamış
İlimden, irfandan uzaklaşmamış
Benlik çamuruna ayak basmamış
Dedem Korkut töresiyle töreli
Edep, ahlâk, sevgi, saygı sıralı
Kırk yıl önce.. aklım erdi ereli
Bir güzel ülküdür günül verdiğim.
Her kapıda bir hesaba girmeyen
İnancından zerre taviz vermeyen
Dost alnına kara leke sürmeyen
Mazlumun yoldaşı, zalimin hasmı
Kendine put yapmaz heykeli, resmi
Hak'tır, adalettir, rahmettir ismi
Bu ülkü candadır, sokakta yatmaz
Güneştir.. bir doğdu, bir daha batmaz
Menfaat uğruna kimseyi satmaz
Şiddeti, kavgası, kanı olmayan
İçinde öfkesi, kini olmayan
Sonsuza uzanan, sonu olmayan
Bedir’den Bizans’a akıp gelen o
Küfür setlerini yıkıp gelen o
İlâhî kaynaktan çıkıp gelen o
Sinan'da estetik, Itrî'de ahenk
Sebillerde hayat, kubbelerde renk
Mevlânâ'da ilim, Barbaros'ta cenk
Nizâm-ı Âlem'dir Hak'kın sözü bu
Söylediğim cümle sözün özü bu
Tek damlada umman eyler bizi bu
Ülkü demek makam, mevki, taç değil,
Ülkü demek totem, sembol, haç değil
Kul icadı kof ilkeler hiç değil,
Taze filiz vermiş Edebali’yle
Çiçeklenmiş Hacı Bayram Veli’yle
Ulubatlı Hasan’daki hâliyle
Şehitlerin kanlarıyla ıslanan
Destan olup mavera’dan seslenen
Atıf'larla Said'lerle beslenen
Türk'e ihsan olmuş “Kavm-i Necip”lik
Boş hayâldir bu şerefe rakiplik
Hayatlar gergeftir, ameller iplik
Ne yazdımsa inanç, ahlâk, örf ile
Postaladım gönül denen zarf ile
Anlatılmaz yirmi dokuz harf ile,
Abdürrahim Karakoç
borcugin
12-23-2006, 11:44 AM
S.A.
Türk - İslâm Ülküsü
Türk - Hıristiyan Ülküsü
Türk - Musevi Ülküsü
...........................
Türk - İslâm AMMA Türk - İslâm - Sünni Ülküsü
Türk - İslâm AMMA Türk - İslâm - Şiî Ülküsü
Türk - İslâm AMMA Türk - İslâm - Şafî Ülküsü
.................................................. .........
Türk - İslâm - Sünni - AMMA Alperen Ülküsü
Türk - İslâm - Sünni - AMMA Ülkücü Ülküsü
Türk - İslâm - Sünni - AMMA Türkçü Ülküsü
.................................................. .........
Herşeyin başında Türk var. :D Onsuz olmuyor. Türkü siz Hıristiyan, Musevi ve Müslüman olarak yaratmadınız, ona siz Türklük vermediniz. O zaman onu bölmeyiniz