View Full Version : Bilim Nedir ?
gurkan
11-24-2006, 10:01 AM
Hadi Bakalım Arkadaşlar
ŞARTLAR:
1-) Cevabınız kesintisiz tek cümle olmalı.
2-) Sözlük açmak yok
3-) Yine tek cümle olmak şartıyla birden fazla tanım yapabilirsiniz.
SORU: Bilim Nedir ?
Bilim arastirmak kesfetmek sorgulamaktir dogruyu bulmak icin hicbir tabudan korkmamamaktir surekli sorgulamak kesin sonuclari elde edene kadar .
Benim bilim hakkindaki dusuncem budur .
nurhak
11-24-2006, 02:03 PM
insanoglunun en iyiyi ve en dogruyu bulmak adına gelistirdigi metodlar kümesidir bence.saygılarımla
yavuz
11-24-2006, 02:05 PM
Bilim, bilineni geliştirmek ve bilinmeyeni keşfetmektir...
BoRaN
11-24-2006, 02:08 PM
Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi.
asena
11-24-2006, 02:51 PM
Varolan ve varolmus canli ve cansizlari inceleyerek,hakikatlara ulasmak icin cizilen butunler zinciri.
Baslangici ve bitisi cozmeye yaran arac.
BOZ-OK
11-24-2006, 02:57 PM
Split klimanin da icadedilmesine yarayip, kisin soguktan donmamiza, yazin sicaktan yanmamiza da cozum bulmus olan iyi bir seydir...
Bir hadis-i kudsi de:
"Ben gizli bir hazine idim, bilinmek istedim (bilinmeye muhabbet ettim) ve kâinatı yarattım." deniliyor.
Bence bilim; "Kâinatı ve dolayısıyla tek yaratıcı olan Allah'ı tanıma sanatıdır."
Veya başka bir deyişle bilim, aklî melekeye sahip tek yaratık olan insanın, yaratanını tanıma vesilesidir. Gen yaratılmasaydı, genetik diye bir bilim dalı olur muydu?
NOT: Hadisi Kudsi; Allahu Teâla'nın ilham veya uyku yoluyla Nebi (s.a.v.)'e verdiği bir haberi Nebi (s.a.v.) kendi ifadesi ile bildirdiği habere denir.
EGETÜRK
11-25-2006, 04:21 AM
en gerçekçi yolgöstericidir...
borcugin
11-25-2006, 05:17 AM
S.A.
Bilim bilim bilmektir,
Bilim kendin bilmektir,
Sen kendin bilmezsen
Ya nice okumaktır!
Selametle.
gurkan
11-25-2006, 09:15 AM
Bilim ; Allah'ın yaratmasında olan bilgiyi zaman içerisinde İnsanoğluna Rahman tarafından öğretilme sürecidir.
Hayal ettiğini hayata geçirebilmektir...;)
asena
11-25-2006, 09:34 AM
Bilim ; Allah'ın yaratmasında olan bilgiyi zaman içerisinde İnsanoğluna Rahman tarafından öğretilme sürecidir.
Surec midir?
gurkan
11-25-2006, 11:10 AM
Surec midir?
Evet.Kıyamete kadar sürecek bir süreç.
asena
11-25-2006, 11:16 AM
Kiyamet sonrasi bilim olacak mi?
Peki Allah zamani yaratmadan once bilim yok muydu?
yavuz
11-25-2006, 11:19 AM
Allah herşeyi bilen ve görendir...
asena
11-25-2006, 11:23 AM
Ya Yavuz,Allah'in ismi gectigi icin bisey demek istemiyorum ama zaman Allah tarafindan yaratildi.Zaman kavrami yok iken,yani yaratilmamisken de belki yarattigi kullari vardi ve bilimle ugrasiyorlardi.
yavuz
11-25-2006, 11:30 AM
Belki öyle; belki değil, belli ki; belli değil ;)
asena
11-25-2006, 11:32 AM
Iste o yuzden "surectir" kelimesine takildim.Surec olup olmadigindan emin olamayiz.
BOZ-OK
11-25-2006, 11:36 AM
Bilimin dini tanimini da yapalim da, kimsenin hatiri kalmasin... Bilim, Allah'in sunnetlerini ortaya cikarma ve anlama faaliyetlerinin tumudur... Mesela suyun deniz seviyesinde daima 100 derece santigradda kaynamasi Allah'in bir sunnetidir... Tabii basinc altinda daha dusuk sicakliklarda da kaynar ve bu niye boyledir bilinmez, yumurtaya can veren Allah'in bir bildigi vardir... Bu arada, kaydedilmesi gerekir ki, Allah istikrarli bir Allahtir, suyu hep 100 derecede kaynatir, eger her gun kafasina gore bir sicaklikta kaynatsaydi bu durum hic hos olmazdi... Her sabah kalkip suyun kaynama derecesi toto oynamak zorunda kalirdik, bu duruma kizardik ve Allah'tan suyu hep ayni derecede kaynatmasi icin duaci olurduk... Belki de duamiz kabul edilirdi, belki de edilmezdi tabii, bilinmez, dogrusunu Allah bilir...
gurkan
11-25-2006, 11:48 AM
Biz İnsan için geçerli geçerli olan Allah'ın Yaratmasında olan bilgiden öğrenmeyi(Bu önemli Bu bilgiyi bizlere Alim sıfatıyla Allah dilediği miktarda öğretiyor. Allah istemezse biz öğrenemeyiz. Bu Onun Hakim ;Mani sıfatına aykırı. Bu süreçi insanoğlu için yaratılıştan kıyamete kadar alıyoruz. Lakin Allah Bilgiyi yaratan ezelden ebedi Malik.Evvel Ve Ahir. Varlığı her daim olan Baki.Bilim her daim var. İnsanoğlu için geçerli olan kısmını ifade ettim. Umarım işaret olmuştur soruna.
asena
11-25-2006, 12:07 PM
Peki,kiyamet sonrasi,insan icin bilim bitiyor olur mu?
gurkan
11-25-2006, 12:15 PM
Peki,kiyamet sonrasi,insan icin bilim bitiyor olur mu?
Bu da Ahiret vari bir soru. Ahiret hayatın da insanın öğrenme süreci devam edecek mi ? Allah-u Alem. Bilginin en doğrusunu Allah bilir. Bizim dünyalık bildiğimiz budur.
asena
11-25-2006, 12:54 PM
Ahiret sonrasi ebediligi temsil eder.Ebedilik sonsuz bir zamani da iceriyor olabilir,zaman kavraminin bittigini de.Ancak cennet tasvirlerinde "xxx olacak,yyy olacak" gibi "gelecek zaman" ekleri,ahiret hayatinin ilerki bir "zamanda" olacagini gosteriyor.
felsefik anlamda sure asla dolmuyor.
Ahiret hayatinda da,simdi de Allah'in ustunlugu soz konusu.O'nun ilmini anlamanin siniri olmayacak.ve dolayisiyla bilim bence her zaman olacak.
Ama Yavuz'un dedigi gibi,dogrusunu Allah bilir.
gurkan
11-25-2006, 01:29 PM
Ahiret hayatinda da,simdi de Allah'in ustunlugu soz konusu.O'nun ilmini anlamanin siniri olmayacak.ve dolayisiyla bilim bence her zaman olacak.
Evet Buradan sonuca ulaştığınızı anlıyorum. Allah evvel Ahir Baki olduğuna göre Bilim(ilim) de her daim var(İlimi Bilen Alim Allah). Güzel. Peki Ahiret hayatında insanoğlu için bilimin öğretilme süreçi var mı ? Yahut Böyle bir şeye Ahirette ihtiyaç mı insanoğlu ? Yoksa Bu ihtiyaç sadece dünyaya mı has ?
gurkan
11-25-2006, 01:43 PM
Allah-u Teala (c.c) Buyurdu ki ;
Atları, katırları ve eşekleri binmeniz ve (gözlere) zinet olsun diye (yarattı). Allah şu anda bilemeyeceğiniz daha nice (nakil vasıtaları) yaratır.(NAHL 8)
Bir de Bilimin Süreç Olduğuna dair bir diğer işaret ; Allah'ın her daim Yaratma halinde olmasıdır.
"Bilim: bilmektir." Sanırım bu cümle herşeyi açıklıyor.
cosonic
11-25-2006, 03:06 PM
bilim eşittir güç
asena
11-25-2006, 08:12 PM
Evet Buradan sonuca ulaştığınızı anlıyorum. Allah evvel Ahir Baki olduğuna göre Bilim(ilim) de her daim var(İlimi Bilen Alim Allah). Güzel. Peki Ahiret hayatında insanoğlu için bilimin öğretilme süreçi var mı ? Yahut Böyle bir şeye Ahirette ihtiyaç mı insanoğlu ? Yoksa Bu ihtiyaç sadece dünyaya mı has ?
Ilim ve bilim farkli degiller miydi?
gurkan
11-26-2006, 06:49 AM
Ilim ve bilim farkli degiller miydi?
Farkı birleştirecek bir tanıma gittik.
BOZ-OK
11-26-2006, 07:25 AM
Farkı birleştirecek bir tanıma gittik.
Suna kavram karmasasina dustuk diyelim de rahat edelim, yoksa dil-kavram-dusunce iliskisi tartisilmak zorunda kalinacak ve yorulunulmus olacak...:cool:
gurkan
11-26-2006, 09:40 AM
Suna kavram karmasasina dustuk diyelim de rahat edelim, yoksa dil-kavram-dusunce iliskisi tartisilmak zorunda kalinacak ve yorulunulmus olacak...:cool:
maydonoz ilişkisi.:cool: Gidip bir başlıp açacağım. Konulara fişek atan çapanoğlu kim diye.
asena
11-26-2006, 09:53 AM
"yorulmus olunacak" olmaliydi :lol:
BOZ-OK
11-26-2006, 09:59 AM
maydonoz ilişkisi.:cool: Gidip bir başlıp açacağım. Konulara fişek atan çapanoğlu kim diye.
Hic acma, kendini yorma, adres belli zaten...;) Boz-Ok'u gosteren oklar da koysan olur...:rolleyes:
Not: O iliski maydanozdan cok "arapsaci" iliskisine benzer... Arapsaci nedir diye soracaksin simdi... Bir ottur, yenir....:cool:
BOZ-OK
11-26-2006, 09:59 AM
"yorulmus olunacak" olmaliydi :lol:
Dedem boyle ogretti...:cool:
asena
11-26-2006, 10:01 AM
O zaman dogrudur.
BOZ-OK
11-26-2006, 10:03 AM
O zaman dogrudur.
Olmaya da bilir...Belki ben kotu dede kurbani bir torunumdur...
gurkan
11-26-2006, 10:05 AM
Hic acma, kendini yorma, adres belli zaten...;) Boz-Ok'u gosteren oklar da koysan olur...:rolleyes:
Not: O iliski maydanozdan cok "arapsaci" iliskisine benzer... Arapsaci nedir diye soracaksin simdi... Bir ottur, yenir....:cool:
benim herşeyi bilen Alimim. Allah Razı Olsun.
Bu cahili aydınlattın Öğrendik Bildik.
Bu had bilmez adamlar hep böyledir Had bilmez.
Haddi olmayan yorumları yapar. Karıştır arapsaçı yapar.
Tersi düz yapar alt üst eder.
Bilgininiz Alimimiz Boz-Ok'a Hamdü senalar Olsun. Aydınlatır bizleri.:rolleyes:
BOZ-OK
11-26-2006, 10:08 AM
Bir sey degil Gurkancigim, ben halkimin emrindeyim... Beni sizler varettiniz...:cool:
yavuz
11-26-2006, 10:25 AM
Beni sizler varettiniz...:cool:
Her "alim" aynı şeyleri söyler zaten...
Ne bilim :)
BOZ-OK
11-26-2006, 11:33 AM
Her "alim" aynı şeyleri söyler zaten...
Beni sizler de varettiniz....:cool:
yavuz
11-26-2006, 11:44 AM
Beni sizler de varettiniz....:cool:
Estağfirullah... Biz Allah'ın işine karışmayız! :twisted:
BOZ-OK
11-26-2006, 12:20 PM
Estağfirullah... Biz Allah'ın işine karışmayız! :twisted:
Aferim, sen karisma zaten, yuzune gozune bulastirirsin....:cool:
yavuz
11-26-2006, 12:28 PM
Aferim, sen karisma zaten, yuzune gozune bulastirirsin....:cool:
Evet öyle yaparım... Daha doğrusu yapamam, diğer tüm faniler gibi. (Seni bilemem, Hades olabilirsin.)
gitar0224
11-26-2006, 02:35 PM
Bilim insanı insan yapan değerlerden biridir.
gurkan
01-11-2007, 03:19 PM
Evet Arkadaşlar Bilim Nedir ? Cevablara devam...:)
teginalp
01-11-2007, 03:41 PM
Bazen bir kelimeyle dünyaları ifade edebilmektir.
Bazen dünya kadar laf edip birşey söylememektir.
Ama bana sorarsan, yaratılışta konan ilahi kuralların; insanın zeka gelişimi ki bazıları buna evrim diyor sürecinde süreçle orantılı olarak anlaşılır hale gelmesidir.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.